Az adózás rendjéről szóló évi XCII. tv. változásai. dr. Jaraba Valéria

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az adózás rendjéről szóló évi XCII. tv. változásai. dr. Jaraba Valéria"

Átírás

1 Az adózás rendjéről szóló évi XCII. tv. változásai dr. Jaraba Valéria

2 Jogszabályi háttér Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatalról szóló évi CXXII. törvény módosításáról szóló évi LXVI. törvény (Magyar Közlöny 87. szám, ) Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló évi CXXV. törvény ( Magyar Közlöny 182. szám, )

3 Telefonos ügyintézés Az állami adó- és vámhatóság telefonos ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszert működtet. Az állami adó- és vámhatóság vezetője által meghatározott ügyekben. Ügyfélazonosító szám, ügyintézés azonosítást követően. ( 5. (3a) bek.)

4 Adózók minősítése Megbízható adózókra vonatkozó feltételek változása Nyilvánosan működő részvénytársaság esetében a megbízható adózói minősítésnek nem feltétele a 3 éves folyamatos működés. ( től) A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben megállapított adókülönbözet számításánál az adózó javára megállapított adókülönbözetet figyelembe kell venni. ( től) A megbízható adózói minősítés további feltétele: a tárgyévre vonatkozó adóteljesítmény pozitív. Tárgyévet megelőző 2 évben megállapított mulasztási bírság összegébe a jövedéki bírság összege is beleszámít. A tárgyévben és az azt megelőző 4 évben (5 év helyett) nem indítottak az adózónál végrehajtási eljárást. (Átmeneti rendelkezés: a től hatályos változásokat a III. negyedévet követő minősítéskor, a től hatályos változásokat először a I. negyedévet követő minősítéskor kell alkalmazni)

5 Adózók minősítése Megbízható adózókra vonatkozó szabályok változása A megbízható adózó által visszaigényelt áfa kiutalási határideje 45 nap ( től 30 nap). A megbízható nyilvánosan működő részvénytársaság által visszaigényelt áfa kiutalási határideje 30nap ( től 20nap). Automatikus fizetési könnyítés (automatikus részletfizetés helyett): max eft nettó adótartozás esetén (korábban 10 eft eftig) adózó elektronikus kérelmére (adóhatósági ajánlat megszűnik) a kérelem illetékmentes amennyiben az automatikus fizetési könnyítés feltételei nem állnak fenn, az adóhatóság a kérelmet az általános szabályok szerint bírálja el.

6 Adózók minősítése Kockázatos adózókra vonatkozó feltételek változása o kockázatos adózói minősítés további feltételei: kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll ( től) a tárgyévben és az azt megelőző 5 évben megállapított nettó adókülönbözet meghaladja a tárgyévi adóteljesítmény 70 %-át. ( től) a tárgyévet megelőző 2 évben kiszabott mulasztási bírság összege meghaladja a tárgyévi adóteljesítmény 70 %-át. ( től) o Székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve és az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt mulasztási bírságot szabtak ki a tárgyévben vagy az azt megelőző 3 évben. Székhelyszolgáltató fogalma: aki az adózó megbízásából gondoskodik az adózó üzleti és hivatalos iratainak munkaidőben történő átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról, valamint a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről, így különösen a cég székhelyéhez és a cégiratokhoz kapcsolódó hatósági kényszerintézkedések tűréséről ( a./ pontja) Bejelentési kötelezettség székhelyszolgáltató igénybevétele esetén: székhelyszolgáltató neve, címe adószáma, jogviszony kezdete, megszűnése (Átmeneti rendelkezés)

7 Adózók minősítése Kisegítő szabály Amennyiben a bírság, mulasztási bírság kiszabásakor a megbízható adózóra, valamint a kockázatos adózóra vonatkozó szabályokat egyidejűleg kellene alkalmazni, egyiket sem kell alkalmazni (kihirdetést követő naptól) Adózói minősítést vitató kifogás benyújtási határideje 3 hónap ( 6 hónap helyett)

8 Adózói képviselet Nem járhat el meghatalmazottként az adóhatóság előtti eljárásban az eltiltás hatálya alatt az a magánszemély, akit a cégbíróság vagy a bíróság jogerősen eltiltott a vezető tisztségviselői tisztség gyakorlásától ( 7. (8) bek.)

9 Bejelentési kötelezettség Iskolaszövetkezet tagjának bejelentése A nem biztosított személyesen közreműködő iskolaszövetkezeti tag esetében a külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodás megkötése napján: - Iskolaszövetkezet adószáma - Tag adóazonosító jele, TAJ száma, diákigazolvány száma ( től) Az iskolaszövetkezeti tag jogviszonyának megszűnését követő 8 napon belül be kell jelenteni. Egyablakos bejelentkezés kiterjesztése A bíróság által nyilvántartott jogi személy, vagy ilyen szervezet önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egysége (korábban csak az alapítvány, egyesület) adószámának megállapítását a bírósághoz benyújtott kérelemmel kérheti. (17. (1) bek. c./ pontja) é

10 Élelmiszerértékesítést végző kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentése Bejelentendő adatok köre bővül: Be kell jelenteni az automataberendezés üzemeltetésének szüneteltetése megkezdését és végét legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének és befejezésének napján. ( tól) Igazgatási szolgáltatási díj: Nem kell megfizetni, ha a korábbi üzemeltető már bejelentette, az igazgatási díjat megfizette, gyártási számát bejelentette. ( tól) Automata felügyeleti egység (AFE) Az automata berendezéseket automata felügyeleti egységgel (AFE) kell ellátni. (Önálló zárt adatkezelés, adatkommunikáció) Az AFE-ben tárolt adatokról rendszeres adatszolgáltatás az adóhatóság felé. (átmeneti rendelkezés: napjától áll fenn a kötelezettség, től kizárólag AFE-val felszerelt automataberendezés üzemeltethető, de ig mentesülés, ha valamennyi felügyeleti szolgáltató nyilatkozik arról, hogy nem képes az ellátási igényt teljesíteni.) Automataberendezéseket az adóhatóság hírközlőeszköz és rendszer útján felügyeli. Az üzemeltetőnek szerződést kell kötni egy felügyeleti szolgáltatóval.

11 Élelmiszerértékesítést végző kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentése AFE-vel és a felügyeleti szolgáltatóval szembeni követelmények meghatározása (176/I ) (felügyeleti szolgáltatók engedélyezése, nyilvántartása, szerződése, felelőssége, adóhatósági ellenőrzés, AFE beszerelése alóli mentesség, AFE szünetelése, igazgatási szolgáltatási díj) Adópolitikáért felelős miniszter rendeletalkotási felhatalmazásának kiegészítése (175. (4a) bek.) Mulasztási bírság AFE engedély nélküli forgalmazása, felügyeleti szolgáltatás engedély nélküli nyújtása eft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Automata berendezés üzemeltetésével, AFE forgalmazásával, szervizelésével történő kötelezettségszegés esetén magánszemély kötelezett 500 eft-ig, nem magánszemély kötelezett eft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

12 Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) Bejelentés 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett közúti fuvarozással járó az EKAER rendeletben meghatározott termékértékesítést, termékbeszerzést, egyéb célú termékmozgatást is be kell jelenteni ( től) Kockázati biztosíték Új kötelezettnek kockázati biztosítékot kell fizetni az első bejelentéskor és az azt követő180. napig teljesített bejelentések esetén, vagy az első 10 bejelentéskor, ha 180 napon belül legalább 10 bejelentést nem tett. Átmeneti rendelkezés: ét követő bejelentésekre kell először alkalmazni Új kötelezett fogalma: tárgyévben és az azt megelőző 2 évben EKAER bejelentést nem tett és áfa bevallást nem nyújtott be, vagy adószám felfüggesztés hatálya alatt állt

13 Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) Hatósági zár megőrzése Fuvarozó köteles a felhelyezett hatósági zárat sértetlen állapotban megőrizni a felhelyezéstől a levételig. Ha a hatósági zár baleset v. egyéb a tevékenységen kívül álló elháríthatatlan ok miatt megsérült, vagy az áru megrongálódott vagy megsemmisült, haladéktalanul értesíteni kell az állami adó-és vámhatóságot ( től). Jogorvoslat hatósági zár alkalmazása esetén Az adózó, vagy akinek jogát, jogos érdekét sérti, az intézkedéstől számított 8 napon belül panasszal élhet, végrehajtásra nincs halasztó hatállyal. Jogkövetkezmények Valótlan adattartalmú bejelentés esetén, ha a bejelentett termék mennyisége meghaladja a ténylegesen fuvarozott termék mennyiségét, a ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 %-ig terjedő mulasztási bírság szabható ki. Hatósági zár megőrzési kötelezett elmulasztása esetében magánszemély terhére min. 200 eft, max. 500 eft, nem magánszemély terhére min. 500 eft, max eft mulasztási bírság szabható ki. ( )

14 Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Fuvareszköz visszatartása Rendszer (EKAER) Az állami adó-és vámhatóság a hatóság zár megőrzési kötelezettség megsértése miatt kiszabott mulasztási bírság megfizetéséig a fuvarozás eszközét-romlandó árut, élő állatot szállító jármű kivételével - külön határozat nélkül visszatarthatja Nem tartható vissza: Fuvarozó rendelkezik belföldi adóazonosító számmal Kezesség, bankgarancia, belföldi adózó vállalja a bírság megfizetését ( től) Külföldi fuvarozó szankcionálása Külföldi fuvarozó bármely fuvareszközére alkalmazható a visszatartás, ha a hatósági zár levételét megakadályozza Külföldi fuvarozó fogalma: Belföldön nem letelepedett jogi személy szervezet, a tulajdonában lévő jármű belföldi magánszemély vezetője Belföldön lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező magánszemély( től)

15 Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) Hatósági felügyelet Hatósági felügyelet alá vonható: az áru, amelyet az állami adó-és vámhatóság EKAER bejelentési kötelezettség ellenőrzése v. egyéb helyszíni ellenőrzés során talált, és amelynek beszerzésének körülményeiről, eredetéről, tulajdonosáról, a rendeltetési hely megfelelőségéről hitelt érdemlő igazoló irat nem áll rendelkezésre. Módja: zár alá vétel, adó- és vámhatósági raktárba szállítással Eljárási szabályok: Intézkedésről jegyzőkönyv felvétele, 8 napon belül panasz Hatósági felügyelet alá vonásról végzés, hirdetményi közlés A rendelkezési jogosultságát kétséget kizáróan igazoló személy a költségek, EKAER bejelentési kötelezettség valótlan adattartalommal történő teljesítéséért kiszabott mulasztási bírság megfizetését követően elviheti az árut, ellenkező esetben az adó-és vámhatóság értékesíti. (173/B )

16 Adóbevallás tervezettel összefüggő eljárás Bevallás tervezet Az adóhatóság hivatalból elkészíti a magánszemélyek szja bevallás tervezetét (Kivéve: tevékenységét folytató szja tv. szerinti egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély). Kinek: aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, v. a munkáltató azt nem vállalta Elérhetővé tétel: Ügyfélkapuval rendelkezők számára adóévet követő év március 15-ig elektronikus felületen Ügyfélkapuval nem rendelkezők: adóévet követő év március 15-ig postai úton telekommunikációs eszközön rövid szöveges üzenetben elektronikus úton kérhetik (születési időpont adóazonosító jel), hogy postai úton továbbítsa az adóhatóság a bevallás tervezetet.

17 Adóbevallás tervezettel összefüggő eljárás Bevallás tervezet javítása kiegészítése adóévet követő év május 20-ig elektronikus felületen vagy bevallást ad be Ha az adózó az adóévet követő május 20-ig nem javítja a tervezetet, és a bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti, úgy kell tekinteni, hogy a bevallás tervezettel egyetért, a tervezet az adózó által benyújtott bevallásnak minősül. Ha az adózó a tervezetet javította, kiegészítette, v. bevallást adott be, a javított, kiegészített tervezet, ill. az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallás lesz az adózó bevallása.

18 Adóbevallás tervezettel összefüggő eljárás Adó megfizetése: adóévet követő május 20-ig Visszatérítendő adó kiutalása a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül Értesítés a befizetendő, visszaigényelhető adó összegéről Ügyfélkapuval rendelkező adózóknak elektronikus értesítés adóévet követő április 30-ig, ha eddig az időpontig nem javítja a tervezetet, ill. adóbevallást sem ad. Ügyfélkapuval nem rendelkező adózóknak postai értesítés adóévet követő április 30-ig, ha eddig az időpontig nem javítja a tervezetet, ill. adóbevallást sem ad. Önellenőrzés: elektronikus felületen, vagy nyomtatványon

19 Adó megfizetése A magánszemély adózó- függetlenül attól, hogy pénzforgalmi számla nyitására kötelezett-e az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül internetes felületen bankkártyás (VPOS) fizetéssel is teljesítheti. (38. (1b))

20 Áfa összesítő nyilatkozat Tételes adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára től 100 eft (1000 eft helyett) Elektronikus adatszolgáltatási kötelezettség, a számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlákról, amelyben az áthárított áfa 100 eft-ot eléri től Adatszolgáltatás személygépkocsikról Áfa alanya az áfa bevallásban nyilatkozik azon személygépkocsik alvázszámáról, amelyek vonatkozásában termékimport, v. közösségen belüli beszerzés címén fizetendő adója keletkezett az adott adómegállapítási időszakban Személygépkocsi: Áfa tv. szerinti (VTSZ 8703) Átmeneti rendelkezés: ét követően kezdődő adómegállapítási időszakokról benyújtott bevallásban kell alkalmazni.

21 Az adózók ellenőrzésre történő kiválasztása Kockázatelemzés: Az adóhatóság az adókötelezettségek teljesítésével összefüggő kockázatok azonosítása, az azonosított kockázatok fennállásának kizárása v. megállapítása érdekében kockázatelemzést végez. A feltárt kockázat megszüntetése az adóhatóság támogató eljárást indít, az adózót ellenőrzésre kiválasztja, bűncselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében tájékoztatja a NAV nyomozóhatóságát. Támogató eljárás Adózót önellenőrzésre felhívja. Kapcsolatfelvételt kezdeményez az adózóval, célja: a feltárt hibák, hiányosságok orvosolása az adóhatóság szakmai támogatásával. Jegyzőkönyv tartalmazza: kockázatelemzési eljárás során feltárt hibák, azok orvosolására tett intézkedések, a támogató eljárás eredményességét v. eredménytelenségét. Részvétel önkéntes, a feltárt hibák miatt szankcionálásnak nincs helye. A támogató eljárás eredménytelensége esetén az adóhatóság elrendelheti az adózó ellenőrzését.

22 Teljességi nyilatkozat Magánszemélynél bevallások utólagos ellenőrzése során az adóhatóság az ellenőrzés megkezdését követő 15 napon belül felhívja az adózót, hogy az adóalap megállapítása szempontjából lényeges vagyoni, jövedelmi és egyéb körülményeire vonatkozó teljességi nyilatkozatot 15 napon belül küldje meg az adóhatóságnak. 15 napos határidő kérelemre egyszer max. 15 nappal meghosszabbítható. Adózó a nyilatkozattételt egészben v. részben megtagadhatja, ebben az esetben az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján dönt. (93/A )

23 Tájékoztatás becslés alkalmazásáról Ha az adóhatóság az adó alapját becsléssel állapítja meg, írásban tájékoztatja az adózót a becslés alkalmazásáról. Határidő tűzésével felhívja észrevételei, bizonyítási indítványai megtételére. Tájékoztatja arról, mely tények bizonyítása szükséges a becsléssel megállapított adóalaptól való eltéréshez. (108. (1a) bek.)

24 Fizetési könnyítés, adómérséklés Pótlékmentes részletfizetés Vállalkozási tevékenységet nem folytató, áfa fizetésre nem kötelezett magánszemély kérelmére legfeljebb Ft adótartozásra évente egy alkalommal legfeljebb 6 havi pótlékmentes részletfizetés fizetési könnyítési feltételek vizsgálata nélkül A kedvezmény érvényét veszti az esedékes részlet befizetésének elmulasztása esetén, a tartozás egy összegben esedékessé válik, a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel az adóhatóság ( től). Adómérséklés feltételhez kötése Az adóhatóság a mérséklést - az adózó teljesítőképességéhez mérten - az adótartozás egy részének megfizetéséhez kötheti ( től)

25 Elévülés Adó megállapításához való jog elévülése bírósági döntés alapján Bíróság jogerős döntése esetén önellenőrzési jogosultság elévült adómegállapítási időszakra Az adóhatóság az önellenőrzéstől számított 1 éven belül jogosult ellenőrizni. Ellenőrzéssel lezárt időszak esetében: ismételt ellenőrzés iránti kérelem. ( től) Adótartozás végrehajtásához való jog elévülése: Esedékesség naptári évének utolsó napjától számított 4 év (korábban: 5 év) elteltével. ( től)

26 Végrehajtás - Helyszíni végrehajtási eljárás akadályozása Ha az adózó vagy más személy a végrehajtó veszélyeztetésével, fenyegetésével, az eljárás lefolytatásának meghiúsításával a helyszíni végrehajtást akadályozza, rendőri intézkedés, v. a NAV hivatásos állományú jelenlévő tagjának intézkedése vehető igénybe. ( től) - Tárgykörözés A lefoglalt gépjárművet az adós az állami adó- és vámhatóság felhívására nem adja át, a jármű az adós lakóhelyén (tartózkodási helyén), székhelyén telephelyén, fióktelepén nem fellelhető. ( től) Átmeneti rendelkezés: folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell.

27 Hátralék tisztítás Végrehajtás Ft-ot elérő adótartozást végrehajtható vagyon hiányában behajthatatlanként tartja nyilván a végrehajtási jog elévüléséig Ft-t meg nem haladó adótartozást véglegesen törli eredménytelen hatósági átutalási megbízás, jövedelem-letiltás Ft Ft közötti adótartozást teljeskörű eredménytelen végrehajtást követően véglegesen törli. Adók módjára behajtandó köztartozás Ft ot meg nem haladó köztartozás esetén az állami adó- és vámhatóság végrehajtási átvezetésen, valamint a visszatartási jog gyakorlásán kívül hatósági átutalási megbízást, jövedelem letiltást foganatosít. Ezek eredménytelensége esetén további végrehajtási cselekményeket csak akkor, ha egyébként adótartozás is van.

28 Köszönöm a figyelmet!

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2017. évi változásai Módosító törvények 2016. évi C. törvény 2016. évi CIV. törvény 2016. évi CXXI. törvény 2016. évi CXXV. törvény 2016. évi CXXVII. törvény Képviseleti

Részletesebben

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2017. évi változásai Módosító törvények 2016. évi C. törvény 2016. évi CIV. törvény 2016. évi CXXI. törvény 2016. évi CXXV. törvény 2016. évi CXXVII. törvény Képviseleti

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló évi CL. törvény Új Art. (hatályos től)

Az adózás rendjéről szóló évi CL. törvény Új Art. (hatályos től) Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény Új Art. (hatályos2018.01.01-től) Új adóigazgatási szabályrendszer A jelenleg a régi Art.-ban szereplő szabályok 2 törvénybe, illetve a törvényi szintű szabályozást

Részletesebben

EKAER Kockázati biztosíték

EKAER Kockázati biztosíték EKAER _ A kockázati biztosíték EKAER Kockázati biztosíték Vörös Attila Szakmai Főigazgató-helyettes NAV KMRAFI Jogszabályi háttér Art 22/E. (5) Amennyiben az adózó az (1) bekezdés a) és c) alpontja szerinti

Részletesebben

hungary Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os módosításai 2015/2016 Tisztelt Ügyfeleink!

hungary Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os módosításai 2015/2016 Tisztelt Ügyfeleink! OLDAL 1/5 DECEMBER 2015 Tisztelt Ügyfeleink! Az alábbiakban az adózás rendjéről szóló törvény (ART) legfontosabb változásaira szeretnénk felhívni a figyelmüket, amelyek 2016-tól lépnek érvénybe. A jogszabály

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai dr. Horváth Gábor 2015. január 2015. évi Art. módosítások I. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény tartalmazza! Alapelvek Az

Részletesebben

Art évközi és évi változásai

Art évközi és évi változásai Art. 2016. évközi és 2017. évi változásai Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt. 2016. december Telefonos ügyintézés 2017. évtől a telefonon intézhető ügyeket a Nav. vezetője határozza meg. Milyen

Részletesebben

Art évközi és évi változásai

Art évközi és évi változásai Art. 2016. évközi és 2017. évi változásai Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt. 2016. december Telefonos ügyintézés 2017. évtől a telefonon intézhető ügyeket a Nav. vezetője határozza meg. Milyen

Részletesebben

2016. január 1-től hatályos változásai

2016. január 1-től hatályos változásai Az adózás rendjéről szóló törvény 2016. január 1-től hatályos változásai Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes Évközi változások - Magánszemélyek adóazonosító jelének megállapítása hivatalból - 2016. július

Részletesebben

T/3118. számú törvényjavaslat

T/3118. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/3118. számú törvényjavaslat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel összefüggő módosításáról Előadó: Varga

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-től hatályos változásai

Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-től hatályos változásai Évközi változások Az adózás rendjéről szóló törvény 2016. január 1-től hatályos változásai Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes - Magánszemélyek adóazonosító jelének megállapítása hivatalból - 2016. július

Részletesebben

Mérk Nagyközség Képviselő-testületének. 13/2003/XII.31./ kt. rendelete. A helyi iparűzési adóról

Mérk Nagyközség Képviselő-testületének. 13/2003/XII.31./ kt. rendelete. A helyi iparűzési adóról Mérk Nagyközség Képviselő-testületének 13/2003/XII.31./ kt. rendelete A helyi iparűzési adóról A Képviselő testület! Mérk Nagyközség Önkormányzata a helyi adókról szóló 2003. évi XCII. Tv. felhatalmazása

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben a 22/2011.(XII.30.) önkormányzati rendelettel) a helyi adókról szóló a

Részletesebben

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre 2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások 2013 1. Az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvény módosítása Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról. A rendelet hatálya.

Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról. A rendelet hatálya. Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról Magyarkeszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat pénzeszközeinek hatékonyabb

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

1.. 2.. Adókötelezettség, az adó alanya:

1.. 2.. Adókötelezettség, az adó alanya: Vállaj Község (1) Önkormányzata 3/1994.(VI.08) KT számú 12/2003.(XII.28.) KT számú rendelettel többször módosított egységes szerkezetbe foglalt r e n d e l e t e A helyi iparűzési adóról Vállaj Község

Részletesebben

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer dr. Lambertus József Miről lesz szó? Az EKAER bevezetésének célja Az EKAER főbb szabályai Gyakori kérdések, problémák Az ellenőrzés gyakorlata Kötelezettségek

Részletesebben

Adózási alapismeretek 2. konzultáció. Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények

Adózási alapismeretek 2. konzultáció. Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Adózási alapismeretek 2. konzultáció Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Adózási alapfogalmak Adóalany: az adó fizetésére kötelezett természetes vagy jogi személy, jogi személyiség

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Adózás rendjéről szóló törvény. Dr. Orbán Ildikó

Adózás rendjéről szóló törvény. Dr. Orbán Ildikó Adózás rendjéről szóló törvény változásai 2017 Dr. Orbán Ildikó ÜCC NAV ÜCC rendszert működtet Intézhető ügyek körét NAV vezetője határozza meg Ügyfélazonosító szám szükséges Érdemi ügyintézés csak ezen

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Art évközi és évi változásai. Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt december

Art évközi és évi változásai. Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt december Art. 2016. évközi és 2017. évi változásai Készítette: Vincze Péter, Vira Sándor Saldo Zrt. 2016. december Telefonos ügyintézés 2017. évtől a telefonon intézhető ügyeket a Nav. vezetője határozza meg. Milyen

Részletesebben

Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2014.(XII.3.) sz. rendelete a az iparűzési adóról.

Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2014.(XII.3.) sz. rendelete a az iparűzési adóról. Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2014.(XII.3.) sz. rendelete a az iparűzési adóról. Körösladány Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés IV. évfolyam PSZ/Pü szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adóigazgatásadóellenőrzés 2013/2014. I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése ADÓIGAZGATÁS, ADÓELLENŐRZÉS Tantárgy felelőse: DR SZALAI ERZSÉBET Kontaktórák

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2016.

Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2016. Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2016. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2016. január 01-jétől vezette be az adózói minősítés intézményét. Az adó- és vámhatóság

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 2. modul: Pénzforgalmi elszámolás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI.

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam PSZ/Pü szak. Név: Neptun kód: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Adóigazgatásadóellenőrzés 2012/2013. I. félév

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Adóigazgatás,

Részletesebben

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. SÉNYŐ KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE 4533. Sényő, Kossuth u.69. 1308-6/2003. K I V O N A T Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Iparűzési

Részletesebben

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról 1 Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben a 22/2011.(XII.30.) és a 31/2015.(XII.29.) önkormányzati rendelettel) a

Részletesebben

ÖNELLENŐRZÉSI LAP a 2013. év havi Beszedett Idegenforgalmi Adó helyesbítéséhez

ÖNELLENŐRZÉSI LAP a 2013. év havi Beszedett Idegenforgalmi Adó helyesbítéséhez ÖNELLENŐRZÉSI LAP a 2013. év havi Beszedett Idegenforgalmi Adó helyesbítéséhez Adózó neve: Székhelye: Telephelye: Levelezési címe: Adószám: Adóazonosító jel: Statisztikai számjel: Nyilvántartási száma:

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról.

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1)

Részletesebben

Az adóeljárási szabályok változásai és évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő

Az adóeljárási szabályok változásai és évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő Áttekintés Az adóeljárási szabályok változásai 2017. és 2016. évközi Dr. Kovács Ferenc Okleveles adószakértő Igazságügyi adó- és járulékszakértő 2017. novemberi adócsomag 2016. november 22-én fogadták

Részletesebben

Mentor program Amit az adózásról tudni érdemes NAV Társ az adózásban

Mentor program Amit az adózásról tudni érdemes NAV Társ az adózásban Mentor program 2018. Amit az adózásról tudni érdemes NAV 2.0 - Társ az adózásban Adókötelezettségek önadózás és képviselet bejelentkezés és változás-bejelentés bizonylatok, könyvvezetés, nyilvántartás

Részletesebben

I. Általános rendelkezések 1.. /1/ Az önkormányzat helyi adót állapít meg az illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység gyakorlására.

I. Általános rendelkezések 1.. /1/ Az önkormányzat helyi adót állapít meg az illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység gyakorlására. Magyarszerdahely község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/1995. (XII.22.) önkormányzati rendelete A 14/2012.( XI. 29.)önkormányzati rendelettel módosított A helyi iparűzési adóról Az Országgyűlés az

Részletesebben

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének. a helyi iparűzési adóról szóló

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének. a helyi iparűzési adóról szóló Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének a helyi iparűzési adóról szóló 7/2002.(IX.02.) 12/2003.(X.06.) 11/2005.(X.24.) 15/2006.(XII.15.) rendeletekkel módosított 11/1999.XII.01.) rendelete

Részletesebben

Jónak lenni jó. Az adózók minősítésének új szabályai, a jogkövető magatartás honorálása az adózás rendjéről szóló törvényben

Jónak lenni jó. Az adózók minősítésének új szabályai, a jogkövető magatartás honorálása az adózás rendjéről szóló törvényben Jónak lenni jó. Az adózók minősítésének új szabályai, a jogkövető magatartás honorálása az adózás rendjéről szóló törvényben Koltainé Magyar Zsuzsanna NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság 2016. november

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete az iparűzési

Részletesebben

Innovációs járulék. (2004. évi XXXIV. KKV tv.) u évi LXXVI. tv. (hatályos től)

Innovációs járulék. (2004. évi XXXIV. KKV tv.) u évi LXXVI. tv. (hatályos től) EGYÉB ADÓK 2015. év Innovációs járulék u 2014. évi LXXVI. tv. (hatályos 2015.01.01-től) u első ízben a 2015-ben kezdődő üzleti év első napján fennálló állapot szerint u mentes (15. (2)) az adó alól a mikro-

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 16/2008.(XII.16.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A helyi iparűzési adóról Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes Vonatkozó jogszabályok Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 22/E., 11. számú melléklet 50/2014.

Részletesebben

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 1 / 5 2014.12.15. 13:27 Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999 (II.9..) A helyi adókról Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 6/1999. (II. 09.) sz. Önkormányzati rendelete

Részletesebben

T/5234. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

T/5234. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/5234. számú törvényjavaslat egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Előadó: Varga Mihály pénzügyminiszter Budapest, 2019. március 2019. évi törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények

Részletesebben

38. számú információs füzet. A helyi iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalók 2010-től az önkormányzati adóhatóságok részére

38. számú információs füzet. A helyi iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalók 2010-től az önkormányzati adóhatóságok részére 38. számú információs füzet A helyi iparűzési adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalók 2010-től az önkormányzati adóhatóságok részére A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról

Részletesebben

Főbb EKAER tudnivalók. 2015. március 1.

Főbb EKAER tudnivalók. 2015. március 1. Főbb EKAER tudnivalók 2015. március 1. Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség? A bejelentési kötelezettség minden egyes útdíj köteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti

Részletesebben

Az adózás rendje évi XCII. törvény

Az adózás rendje évi XCII. törvény Az adózás rendje 2016 2003. évi XCII. törvény 1 Az adóhatóság átalakulása 1 Az átalakítással az eddigieknél egyszerűbb, átláthatóbb szervezet jött létre. Egy teljes hierarchikus szint, a regionális főigazgatóságok

Részletesebben

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007.(XII.17.)rendelete a helyi iparűzési adó bevezetéséről és mértékéről

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007.(XII.17.)rendelete a helyi iparűzési adó bevezetéséről és mértékéről Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007.(XII.17.)rendelete a helyi iparűzési adó bevezetéséről és mértékéről (Egységes szerkezetben) Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete a

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZETBEN (az 5/2003. (IV.10.), a 22/2003. (XII.30.), a 29/2004. (XII.30.) és a 26/2010. (XII.31.) sz. rendeletekkel módosítva!

EGYSÉGES SZERKEZETBEN (az 5/2003. (IV.10.), a 22/2003. (XII.30.), a 29/2004. (XII.30.) és a 26/2010. (XII.31.) sz. rendeletekkel módosítva! EGYSÉGES SZERKEZETBEN (az 5/2003. (IV.10.), a 22/2003. (XII.30.), a 29/2004. (XII.30.) és a 26/2010. (XII.31.) sz. rendeletekkel módosítva!) KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 21/2002 (XII.26.) ör. számú rendelete

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Törvényi háttér Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) A társadalombiztosítás

Részletesebben

ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre/ mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre/ mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához A.) A kérelem adatai: * = A kívánt rész(ek) aláhúzandó(k)! ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre/ mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. A kérelem benyújtásának

Részletesebben

19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról

19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról 19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról Mód: 22/1992.(XII.23), 21/1993. (XI. 25.), 32/1995.(XII.28.),24/1999.(XII.16.), 41/2002.(XII.12.)

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról 1 Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ADÓHATÓSÁGOK KAPCSOLATA ADÓHATÓSÁGOK Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) adóztatási szerve, mint állami adóhatóság, NAV vámszerve, mint vámhatóság önkormányzat jegyzője

Részletesebben

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD ADÓ SZÁMVITEL AUDIT BÉR HR

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD ADÓ SZÁMVITEL AUDIT BÉR HR THE POWER OF BEING UNDERSTOOD ADÓ SZÁMVITEL AUDIT BÉR HR AZ ART 2016-OS VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSAI A VÁLLALKOZÁSOKRA dr. Fekete Zoltán Titusz Az Art. változásának hatásai a vállalkozásokra - 2016 Adózók minősítésének

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL:

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL: EGYÉNI VÁLLALKOZÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen,

Részletesebben

I. Általános szabályok

I. Általános szabályok Pusztaszabolcs Nagyközségi Önkormányzat 19/1995.(XII. 28.) Kt. számú rendelete A helyi adókról Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg A szöveg hatályos: 2004. január 1-től (Módosították: 12/1997.(VI.

Részletesebben

A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL (Hipa) KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK 2010. JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI

A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL (Hipa) KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK 2010. JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL (Hipa) KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK 2010. JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI Előadás témacsoportjai I. II. Jogszabályi előzmények, változás céljai, Hipa-hoz kapcsolódó adóztatási

Részletesebben

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 60/2009. (XI. 27.) számú rendelete a helyi iparűzési adó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról (egységes szerkezetben 2017. január

Részletesebben

Balatongyörök Község Önkormányzata Képvisekő-testületének 11/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Balatongyörök Község Önkormányzata Képvisekő-testületének 11/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Balatongyörök Község Önkormányzata Képvisekő-testületének 11/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat önálló gazdálkodásának

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról egységes szerkezetben a 31/2004. (XII.14.) sz. a 29/2005. (XII.12.) és a 19/2007. (XII.17.) 16/2010. (XII.17.)

Részletesebben

Adónaptár adóév

Adónaptár adóév Adónaptár 2019. adóév Fontosabb adóbevallási, adatbejelentési, bejelentési és fizetési határidők Helyi adók Az adózónak az állandó jellegű helyi iparűzési tevékenysége után - ha törvény másként nem rendelkezik

Részletesebben

AZ ADÓZÁS RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY, VALAMINT A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAINAK ISMERTETÉSE

AZ ADÓZÁS RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY, VALAMINT A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAINAK ISMERTETÉSE AZ ADÓZÁS RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY, VALAMINT A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAINAK ISMERTETÉSE DR. HERKNER VERONIKA GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HATÓSÁGI FŐOSZTÁLYÁNAK OSZTÁLYVEZETŐJE AZ

Részletesebben

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010.

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. január 1-től kezdődő adóéveket érintően az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési

Részletesebben

Bevallási határidő: Az adóévet követő év május 31. napja; adóévről május 31.

Bevallási határidő: Az adóévet követő év május 31. napja; adóévről május 31. Tájékoztatás a 2015. évi helyi iparűzési adókötelezettségről és annak elektronikusan történő bevallásáról Tájékoztatom, hogy Budakeszi Város Önkormányzatának a helyi adóügyek elektronikus ügyintézésére

Részletesebben

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ADATLAP fizetési könnyítési (fizetési halasztási, részletfizetési) kérelmek elbírálásához gazdasági társaságok részére I. Kérelmező azonosító adatai Kérelmező neve: Székhelye:

Részletesebben

Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú.

Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú. Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2 GÉTYE

Részletesebben

Jánoshalma Város Önkormányzat 3/2000/III.10/Ör.sz. rendelete. a helyi iparűzési adóról

Jánoshalma Város Önkormányzat 3/2000/III.10/Ör.sz. rendelete. a helyi iparűzési adóról Jánoshalma Város Önkormányzat 3/2000/III.10/Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) a helyi iparűzési adóról A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. /1/ bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

TÁJÉKOZTATÓ Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Adóiroda 2120 Dunakeszi, Fő út 25. Tel.:06-27-542-800 E-mail: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu Ügyfélfogadás: Hétfő: 8 00-17 30 Kedd, Szerda, Csütörtök: 8 00-16 00 Péntek: 8

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Jogszabályi háttér Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) Az adóigazgatási rendtartásról

Részletesebben

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 60/2009. (XI. 27.) számú a helyi iparűzési adó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról (egységes szerkezetben) Bevezetés E rendelet

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) 1. Előlegfizetési időszak: év hó naptól év hó napig BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Zalaegerszeg önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat képviselőtestülete (továbbiakban:

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. 2. Ózd Város helyi adóit, azok pótlékait, bírságait a rendelet mellékletében feltüntetett számlákra kell teljesíteni.

I. Általános rendelkezések. 2. Ózd Város helyi adóit, azok pótlékait, bírságait a rendelet mellékletében feltüntetett számlákra kell teljesíteni. Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) sz. önkormányzati rendelete a 11/2008. (III.21.) sz., a 38/2008.(XII.30.) sz., a 21/2009.(XII.22.) sz., az 1/2010. (I.4.) sz., az 1/2011.

Részletesebben

Kehidakustány Közös Önkormányzati Hivatal

Kehidakustány Közös Önkormányzati Hivatal BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS iparűzési adó hatálya alá (KATA bejelentés V. ) I. Bejelentkezés jellege Adóköteles tev. megszűnése Helyi iparűzési adó - állandó jellegű tevékenység - ideiglenes jellegű

Részletesebben

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató EKÁER-rendszer - Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató aktualizálva: 2015.01.22. 2015. január 1-jén elindul az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKAER).

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Hatályos: 2014. január 1. Szőc 2013 A hirdetőtáblára kifüggesztve: 2013. november 29.

Részletesebben

2017. évi CLI. törvény tartalma

2017. évi CLI. törvény tartalma 2017. évi CLI. törvény tartalma I. FEJEZET: ALAPELVEK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA 1. Alapelvek 1. [Törvényesség (legalitás) elve] 2. [Szakszerű és hatékony eljárás elve] 3. [A megkülönböztetés és részrehajlás

Részletesebben

Személyi jövedelemadózás 2017-ben. Előadó: Sinkáné dr. Csendes Ágnes adóügyi szakfőigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Személyi jövedelemadózás 2017-ben. Előadó: Sinkáné dr. Csendes Ágnes adóügyi szakfőigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Személyi jövedelemadózás 2017-ben Előadó: Sinkáné dr. Csendes Ágnes adóügyi szakfőigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Személyi jövedelemadó bevallás 2015. A 2015-ös adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó

Részletesebben

a önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségről

a önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségről AZ ADÓHATÓSÁG TÖLTI KI! Azonosító szám:.. Benyújtás, postára adás napja:... Átvevő aláírása: B E V A L L Á S. a d ó é v r ő l a h e l y i i p a r ű z é s i a d ó r ó l i d e i g l e n e s j e l l e g ű

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztály Adóigazgatási Osztály ADATLAP

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztály Adóigazgatási Osztály ADATLAP ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített) elnevezése:... Adószáma:...; Tevékenység

Részletesebben

AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK ÉVBEN II.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK ÉVBEN II. AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK 2017. ÉVBEN II. 1. DIA AKTUÁLIS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK 2017-BEN II. 2. DIA INGATLAN ÁTRUHÁZÁSBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM Új fogalmak: használatbavétel tudomásul vételéről kiállított dokumentum,

Részletesebben

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú.

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú. Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2004. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2

Részletesebben

Adózói besorolásokkal kapcsolatos módosítások

Adózói besorolásokkal kapcsolatos módosítások 2016. június 7-én elfogadta a Parlament az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosítását. A legfontosabb változásokat foglaljuk össze

Részletesebben

Zalalövő Város Önkormányzata Képviselőtestületének 17/2004.(XII.02.) önkormányzati rendelete. A talajterhelési díjról /Egységes szerkezetben/

Zalalövő Város Önkormányzata Képviselőtestületének 17/2004.(XII.02.) önkormányzati rendelete. A talajterhelési díjról /Egységes szerkezetben/ Zalalövő Város Önkormányzata Képviselőtestületének 17/2004.(XII.02.) önkormányzati rendelete A talajterhelési díjról /Egységes szerkezetben/ Zalalövő Város Önkormányzat Képviselőtestülete a környezetterhelési

Részletesebben

T/4124. számú. törvényjavaslat

T/4124. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4124. számú törvényjavaslat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól

Részletesebben

(egységes szerkezetben január 1-jétől) Bevezetés

(egységes szerkezetben január 1-jétől) Bevezetés Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 60/2009. (XI. 27.) számú rendelete a helyi iparűzési adó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról (egységes szerkezetben 2018. január

Részletesebben

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Készítette: Nagy László főosztályvezető NAV Észak-Budapesti Adóigazgatósága A társadalombiztosítási (biztosított) bejelentési kötelezettséget

Részletesebben

ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 17/2001. /XII. 10./ SZ. RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Egységes szerkezetben!

ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 17/2001. /XII. 10./ SZ. RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Egységes szerkezetben! ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 17/2001. /XII. 10./ SZ. RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Egységes szerkezetben! 1./ A 17/2001. (XII.10.) sz. rendelet kihirdetve 2001. december

Részletesebben