Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3-4 5-6 9-10 9-10 10-12"

Átírás

1 ÉVKÖNYV

2 Tartalom Pillanatképek az iskola mindennapjaiból Nálunk járt a Mikulás Borbély Judit és Breczó Ildikó kiscsoportja Horváth Elvira és Szabó Zsuzsanna középső csoportja Csíki Jutka és Papp Erika nagycsoportja Egervári Zsuzsi 1-2. osztálya Kozma Judit 3. osztálya Szőke Emese 4. osztálya Reibach Gabriella 5. osztálya Apa Kinga 6. osztálya Karácsony az AraNY János Magyar Iskolában Fehér Cica és Barna Kutya Szőke Emese 4. osztályának írásai 1.

3 Karácsonyi Ünnepély és Táncház a Magyar Házban A Walesi Bárdok a Carnegie Hallban Busójárás és Farsang Kokárda a szívünk felett Anyák Napja Ha én szülő lennék - ahogy 6. oszályos diákjaink látják Felhívások, közelgő események 2.

4 PILLANATKÉPEK AZ ISKOLA MINDENNAPJAIBÓL 3.

5 Ezt a kis könyvecskét ha kezedbe veszed, Tükörből kacsint rád szeretett gyermeked, Megérted mit jelent e hétvégi iskola AraNYos diákok szombati otthona Ősz, tél, tavasz elballagott S e kis könyvecskében nyomott hagyott, Útravalóként most megkapod Nosztalgiával lapozgatod Megannyi élmény, vidám pillanat, Ihlettel áthatott bölcs gondolat Mesélnek a képek, a rajzok, a versek Mit élt meg együtt sok felnőtt és gyermek Véget ért egy ciklus Emlékek sora De ne feledd Jövőre is vár az Iskola! 4.

6 NÁLUNK JÁRT A MIKULÁS Idén sem maradhatott el a Mikulás az isko- lánkban. Megérkezett hatalmas zsákjával és meglátogatta gyermekeinket szépen sor- jában. Nagyoktól a kicsik felé haladtunk, és senkit sem hagytunk ki az ajándékosztás- ból még a tanár- és óvónénieinket sem! A Mikulás, Vali-krampusz segítségével, fáradhatatlanul osztotta a jótanácsokat gyer- mekeinknek, akik itták a szavait - és főleg az óvodások hallgatták ámulatba ejtve, megil- letődötten a Mikulás intő szavait Hiába, a Mikulás szakálla alól érkezo intelmek rendszerint hatásosabbak a szüloi szónál! Borbély Judit és Breczó Ildikó kiscsoportja Acosta Bulcsú Babér Dávid Collado Lauren Zsófia Engi Krisztina Harom Joshua Koeppel Catherine Kovács Adrienne Kovács Alicia LaMonte Emma LaMonte Sammy Markoff Alexander Pál Alexandra Patonai Lara Adrianna Petreczky Emma 5.

7 Horváth Elvira és Szabó Zsuzsanna középső csoportja Angelus Olivér Apa Szilárd Csíki Zselyke Hutabarat Norbert Kanyaró Jessica McCane Kata Szabó Máté Tokolyi Noah Tóth Trixie Webster Joshua Csíki Jutka és Papp Erika nagycsoportja Acosta Botond Kovács Alexandra Markoff Bennett Nagy Anna Petreczky Péter Purcell Margaux Quintin Noelle Sibilla Isabelle Solinsky Sophia Spunberg Leo Szabó Veronika Tokoly Timothy László Toldy Olivér Tóth Tiffany Varga József 6.

8 Egervári Zsuzsi 1-2. osztálya Almeida-Kádár Rebeka Baráth Károly Fekete Emily Hollaubek Luca Kovács Bítia Márka Gyula Matyék Dániel Matyék Jennifer Meredith Zoe Patonai Kyra Purcell Sophie Turcsányi Elizabeth Vanó Grace Zombori Jessica Kozma Judit 3. osztálya Márka Árpád Meredith Flóra Rezik William Tomity Árpád Szőke Emese 4. osztálya Gazzerro Anna Hegedűs Christopher Kabai Márk Kalán Bence Kanyaró Ryan Kanyaró Cody Karonis Theodóra Spunberg Maya Vágó Vivien 7.

9 Reibach Gabriella 5. osztálya Baráth Melinda Djonbalaj Adorján Djonbalaj Emília Karonis Erin Koeppel Alexander Ouwendijk Anikó Zombori Henriette Apa Kinga 6. osztálya Gazzerro Márk Márka Emese Márka Zsolt Petreczky Júlia Sershen Krisztina Spunberg Mátyás 8.

10 KARÁCSONY az AraNY János Magyar Iskolában FEHÉR CICA ÉS BARNA KUTYA Egervári Zsuzsi néni 1-2. osztályának közös írása A házban karácsonyi sürgés-forgás zajlo. Így senki nem ve e észre Barna Kutya nyüszítését, kaparászását sem. Mire végre a vakkantására felfigyeltek! Beengedték hát Barna Kutyát kicsit. Érezték, valami különös dolog történhete odakint, pontosan azonban nem tudták, mi lehet a baj. Ebben a pillanatban csoda történt! A két gyerek - de csak a két gyerek - sztán érte ék Barna Kutya szűkölését. Fehér Cicát fogva tartják! - kiáltottak fel a gyerekek egyszerre. Rögtön ve e is mindenki kabátját, csizmáját, és már indultak is Fehér Cica megmentésére. Barna Kutya szimatolt néhányat, és már meg is érkeztek egy kis házhoz az erdőben. Történt egyszer, hogy az erdő melle ház udvarából eltűnt a Fehér Cica... Persze ez csöppet sem különös, hiszen a macskák már csak ilyenek, kóborolnak. Viszont aznap épp Karácsonyeste volt, ami minden évben azt jelen, hogy a Barna Kutya és a Fehér Cica ebben az udvarban együ ünnepel békességben, barátságban. Furcsállta hát Barna Kutya, hová megy ilyen későn Fehér Cica. Ezért utána ment, s megleste őt. Hirtelen szörnyűséget láto : Egy gonosz ember berakta egy zsákba Fehér Cicát és magával vi e. Futo hát gyorsan vissza, értesíteni a falu kutyáit és persze a gazdát, hogy nagy baj van. Eközben a gonosz ember megbánta, amit te. Nem szere e a Karácsonyt, mert egyedül élt, nem volt senki, aki megölelje. Magányos volt. Karácsonykor pedig még inkább! De mégis elhatározta, hogy másnap reggel visszaviszi Fehér Cicát családjához. Ki tudja? - Talán egyszer majd Jézuska is visszaadja az én családomat. - Gondolta. Már az ágyából kelt ki a gonosz ember, mikor bekopogtak ajtaján. Elmesélte történetét a családnak, és bocsánatot kérve, visszaadta Fehér Cicát nekik. 9.

11 Aznap éjjel történt még valami: Fehér Cicának kiscicái szüle ek. Reggel, mikor a gyerekek észreve ék, a nagy örömujjongás után elhatározták, hogy egyet majd a magányos bácsinak ajándékoznak. Meg is látoga ák őt, és elmondták a jó hírt. Nagyon örült a bácsi a gyerekeknek és persze a kiscicáknak is. Már nem is érezte magát annyira magányosan. Talán a Karácsonyt is jobban kedvelte már Szőke Emese 4. osztályának írásai Mikulás hoz meglepetést Nagyon sok élményt Hoz minden gyereknek Ajándékot és érmét. Sok boldogságot hoz Néha virgácsot is Aki nem szere a swiss-miss -t Meleg teát igyék! Szőke Emese tanító néni osztáyának közös alkotása DECEMBER Új év, hóesés, Szent Mikulás, Karácsony, boldogság meg ajándékokat hoz december. Hideg hóesésben jár Szent Miklós, kopogtat minden ajtón s boldogság lészen minden házban. A gyerekek boldogan alszanak, ágyukban, tudván azt, hogy Szent Mikulás ajándékot visz minden gyereknek. 10.

12 HULL A HÓ, ESIK, ESIK... Hull a hó, esik, esik... Minden szép fehér Szent Miklós sétál a szép fehér hóban. Csend van. A csillagok ezüst fényben ragyognak, majd az angyalok földre szállnak és énekelni kezdenek: Szent Miklós a hulló hóban, kopog minden ajtóra, Bemegy a boldogság minden házba, mindenkit megtalál. Minden szép fehér, mindenhol szép csend van, és mindenhol, és mindenhol szép fehér az éjszaka. Gazzerro Anna DECEMBER NEKEM A LEGSZEBB HÓNAP... December elején jön a Mikulás, este kitesszük a csizmánk az ajtó elé, reggel tele van a csizma cukorral meg csokival. Majd, vége az iskolának. Végre vakáció van. Közeledik a Karácsony. Amikor végre itt van, kimegyünk a játszótérre, s mire visszaérünk, sok színes csomag vár a Karácsonyfa alatt. Sokat játszunk az új játékainkkal. Pár nap múlva itt az Újév. Finom vacsora. Spunberg Maya DECEMBERBEN SOK ÜNNEP VAN... Decemberben sok ünnep van, mint Hannukah meg Karácsony. Karácsonykor sok ajándékot kapunk, amikor reggel felkelünk sok ajándék vár a karácsonyfa alatt. Majd jön Új év. Újévkor templomba szoktunk menni. Decemberben lehet sokat szánkózni. Én nagyon szeretem decembert. Te is? Kanyaró Cody A DECEMBER EGY SZÉP HÓNAP... A december egy szép hónap, tele ünneppel. Sok ember nagyon szereti a decembert. A december hónap fõ ünnepe a Karácsony. Kará- csonykor szokás feldíszíteni a karácsonyfát, meg adunk ajándékot is, meg ekkor ünnepeljük a Jézus születését. Egy hasonló szokásos ünnep a Mikulás. Ezen a napon is kapunk ajándékot. Az ünnepeken kívül, December án kezdõdik a tél, s ha szerencsések vagyunk, sokat fog havazni. Ez szerintem a decemberi hónap, remélem sok boldogságot hoz. Kalán Bence 11.

13 DECEMBERBEN SOK ÜNNEP VAN Decemberben sok ünnep van, meg sokat havazik. Minden fehér színben ragyog. Az utcán a díszek nagyon szépek. Mikulás, Karácsony meg Új évet ünnepeljük. Mindenki kap ajándékot meg cukor- kát. A gyerekek játszanak, szánkoznak a hóban, építenek hóembert. Karacsonykor van a Jézus születés napja, ilyenkor feldíszítjük a kará- csonyfát, mindenki tesz fel díszt a fára. Karonis Theodóra A DECEMBER NAGYON JÓ HÓNAP A december nagyon jó hónap, nagyon sok ünnepe van. Az egyik ünnepe a Mikulás. Mikulás december 6-án van. Az előző éjszaka, minden gyerek kirakja a cipőjét az ajtó elé, reggelre tele lesz meglepe- tésekkel. Az iskolába járó gyerekek, kapnak téli szünetet. A téli szünet közepén van a Karácsony. Karácsony, december 24-től december 26-ig tart. Karácsonykkor ünnepeljük a Jézus születését, ilyenkot adunk ajándé- kot a család tagjainknak, meg barátainknak. Újévkor ünnepeljük az új évet, fent maradunk éjfélig, bulizunk. December 31-én tartjuk. Decemberben nagyon sokat esik a hó. Sokan kimennek szánkozni, hóangyalt készíteni, hóembert építeni, meg hógolyózni. A decemberi hónap a legjobb hónap a világon. Vágó Vivien ien AZ UTOLSÓ HÓNAPOT AZ ÉVBEN DECEMBERNEK HÍVJÁK Az utolsó hónapot az évben decembernek hívják. December tele van ünneppel. De mi a te legkedvencebb ünneped? Karácsony? Új év? Amíg te gondolkodsz, én elmesélem az én kedvenc ünnepem. Az én kedvenc ünnepem a Karácsony! A Mikulás este jön és ajándékokat hagy a karácsonyfa alatt. Nagyon szeretem mikor bon- togatjuk az ajándékokat. Nem tudjuk mi van a csomagban míg ki nem nyitjuk. Meggondoltad már mi a te kedvenc ünneped? Igen? Ha lenne több ünnep decemberben, akkor ez a mese is tovább tartott volna... Kanyaró Ryan 12.

14 KARÁCSONYI ÜNNEPÉLY ÉS TÁNCHÁZ A MAGYAR HÁZBAN ISKOLÁNK IDÉN A MAGYAR HÁZ BAN TARTOTTA A KARÁCSONYI ÜN NEPSÉGÉT. A rendezvényen szerencsére nagyon sokan részt tudtak venni, annak ellenére, hogy a viszontagságos időjárás mia a vezetőség még az ünnepség reggelén is fontolga a az esemény elnapolását. Mindannyiunk nagy örömére viszont az akkor már napok óta tartó hóvihar és a térdig érő hó ellenére is majdnem minden meghívo el tudo jutni a Magyar Házba, ahol telt ház melle tarto uk meg e kivételesen meghi karácsonyi ünnepséget. Lázas készülődéssel ve e kezdetét a délután: ki-ki a saját iskolás avagy óvodás csoportjával a Magyar Ház mesésen szép nagytermének egy-egy sarkában gyakorolta el még egyszer a csoport saját karácsonyi előadását. A hóhelyzet mia többeknek csak a műsor kezdése elő utolsó percekben sikerült befutniuk, ám annál nagyobb volt az öröm minden új érkező lá án! Én is a saját csoportom egyben tartásával voltam elfoglalva, ami kiscsoportos óvodásokról lévén szó nem volt egyszerű, mivel a terem telis-tele volt különféle csábításokkal: hol egy süteményestál, hol a csillogó-villogó karácsonyfa, hol pedig az idősebb testvér megpillantása vonta el gyermekeink figyelmét. 13.

15 SZÁMOMRA KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGEINK ÉPP EZÉRT SZÁMÍTANAK KÜLÖNLEGES ESE- MÉNYNEK: NEM SOK ALKALOM VAN UGYAN- IS AZ ÉV SORÁN, HOGY AZ ISKOLA APRAJA ÉS NAGYJA EGYÜTT LEHESSEN, HOGY KI- CSIK, (KÖZEPESEK) ÉS NAGYOK EGYÜTT DURUZSOLHASSANAK IZGATOTTAN! Az esemény Petreczky Ka igazgatónő szép nyitóbeszédével ve e kezdetét, amit Ms. Eliza hegedűs-tanítványainak elbűvölő előadása követe. Majd minden óvodás és iskolás csoport bemuta a a hosszú heteken át gyakorolt előadását. Igazán megható volt látni, hogy az egyre nagyobbacska gyerekek miként muta ak be egyre lenyűgözőbb előadásokat! Mintha egyazon gyermeket lá uk volna megnyilvánulni különféle életszakaszaiban, az óvodás kortól egészen a nédzserkorig Akik o voltak, valószinűleg nagy-nagy szerete el gondolnak majd vissza erre a napra. Mintha iskolánk igazi értelmét testesíte ék volna a gyerekek előadásai: azt, hogy bár gyermekeink örökké változnak, iskolánkban mégis egy kortalan és örökkévaló kis közösséggé forrnak össze. 14.

16 Az ünnepséget karácsonyi terülj-terülj asztalkám követe, azután pedig Táncház, ahol kicsik és nagyok egyaránt hosszasan ropták a táncot a FÉ- NYES Banda talpalávalója melle! A zenekar Nagy Ildikó vezetésével játékos népzenei ismertetővel is szolgált a gyerekeknek, ahol gyermekeink meghallgatha ák, melyik hangszer milyen szerepet tölt be és miért fontos a zenekar életében E sorok írójának, amikor este 8 óra körül el kelle hagynia a helyszínt, emlékei szerint még mindig alig lehete szabad ülőhelyet találni a teremben, annyian beszélge ek továbbra is jókedvűen a muzsikaszó melle, csillogó karácsonyfánk tövében Borbély Judit 15.

17 A WALESI BÁRDOK A CARNEGIE HALLBAN Arany János egyik leghíresebb költeményét megzenésítette Karl Jenkins kortárs zeneszerző, és a Carnegie Hallban az amerikai premierre készültek. A magyar iskolában nagyon megörültünk, amikor ezt meghallo uk. Néhány hete olvastuk a művet a hatodik osztályban, és sokat beszélge ünk róla. Nekem is felkelte e az érdeklődésemet a hír: bemutatják ezt a szép balladát és ráadásul a világ egyik leghíresebb koncer ermében. Rövid tanácskozás után azonnal úgy döntö ünk, hogy mindnyájan szeretnénk elmenni megnézni a darabot. Január 20-án volt a bemutató. Amikor megérkeztünk a nézőtérre, a kórus tagjai már felsorakoztak és a zenekar tagjai is kezdtek elhelyezkedni. A hatalmas kórus 300 tagjából 80 a magyarországi Dunaújvárosból érkeze. Karl Jenkins egy modern zeneszerző, és a bemutató napján le 70 éves. Egyben születésnapját is ünnepelte a Carnegie Hall közönsége. Az előadás szünetében felszólíto ák a színpadra, a közönség és a művészek dübörögve énekelték együ a Happy Birthday To You... -t. Egy walesi elöljáró felolvasta Bill De Blasio születésnapi köszöntő levelét. A walesi bárdok zenéje gyönyörű volt, akár egyszeri elolvasás után meg lehet érteni a történetet a zenén keresztül. A lódobogást dobokkal jelezték, a király minden gondolatánál egy kürt szólt, csodálatos volt a zene kifejező ereje. A műsor második részében egy 13. századi római katolikus vers által inspirált művet hallgatha unk, címe Stabat Mater, melyben sok érdekes régi hangszer, soknyelvű éneklés, arab s lusú dalok színesíte ék a modern zenét. A Carnegie Hallból kifele a magyar Híradó kamerájába botlottunk és hogy a new york-i élmény teljes legyen, hangszereiket cipelő művészekkel baktattunk hazafelé. Köszönjük szépen ezt a felejthetetlen estét elsősorban Kinga tanár néninek. 16.

18 BUSÓJÁRÁS ÉS FARSANG Busómaszk készítése - Űzzük a telet! Jer jer kikelet, Kergesd el a hideget, Engedd be a meleget, Dideregtünk eleget! Mulatság az óvodában Annak, hogy a magyar és az amerikai hagyományok milyen szépen megférnek egymás mellett, sőt kiegészitik egymást, szép példája a Farsang, amikor is gyermekeinknek ab- ban a szerencsében van részük, hogy a Halloween-re kapott jelmezüket pár hónapon belül második alkalommal is magukra ölthetik! 17.

19 ...A MAGYAR ÉS ANGOLSZÁSZ GYÖKE- REK, SZOKÁSOK EGYMÁS BARÁTAI, AKIK ELFÉRNEK EGYMÁS MELLETT, ÉS MINDKÉT HAGYOMÁNYVILÁGOT EGY- FORMÁN LEHET SZERETNI... Persze az alkalom teljesen más - és min- den évben elmeséljük a gyerekeknek, hogy a magyar hagyományok szerint Farsangkor azért öltözünk jelmezbe, hogy elijesszük a februárban már (reményeink szerint) a végét járó telet - még- is jó alkalom ez arra, hogy tanulóinkban erősítsük annak az érzetét, hogya ma- gyar és angolszász gyökerek, szokások egymás barátai, akik elférnek egymás mellett, és mindkét hagyományvilágot egyformán lehet szeretni... Elvégre végül is a lényeg az, hogy egy éven belül kétszer is felölthetjük a kedvenc jelmezünket! ÖTLETES JELMEZEK, SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ ÁLARCOK ÉS SEPRŰTÁNC AZ 1-2. OSZTÁLYBAN 18.

20 KOKÁRDA A SZÍVÜNK FELETT Március 15-i ünnepségsorozat New Yorkban 2014 március idusán a New York-i Magyar Iskolában már délelő nagyban folyt a készülődés, az idősebb diákok szerepeiket próbálták, apró szorgos óvodás és kisiskolás kezek nemze színű zászlócskákat, kokárdákat, bádogdobokat és csákókat készíte ek. A termekből kiszűrődö egy jól ismert katonanóta foszlánya. Tanultunk és olvastunk a 12 pontról, a Nemze dalról, Petőfiről és márciusi i akról. Napfényes délután szíve fölö kokárdát viselve egy csapatnyi cserkész igyekeze a manha ani Magyar Iskolától a Hudson folyó felé. A Kossuth szoborhoz vezete útjuk, a koszorúzási ünnepségre. A rendezvény nyitó akkordjaként a Magyar Himnusz csendült fel a résztvevők együ es éneklésével. Ezt követően Dán Károly főkonzul, Magyarország New York-i főkonzulja mondo ünnepi beszédet. A rendezvényen több szervezet is képviselte e magát, köztük a New York-i AraNY János Magyar Iskola, a Közpon Cserkészszövetség és New York-i cserrkészcsapatok, a manha ani Magyar Könyvtár és Történelmi Társaság. Sershen Krisz na AJMI-s cserkész elszavalta Petőfi Feltámado a tenger című versét, majd a szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés virágait a szobor talapzatánál. A cserkészek előadásában felcsendültek a jólismert katonadalok melyeket a jelenlevők együ énekeltek, végül a közös ünneplést Vörösmarty Mihály Szózata zárta. 19.

21 Az ünnepség sorozat a New York-i Magyar Házban folytatódott Gu erez Bernade házigazgató köszöntőjével. Dán Károly Főkonzul Úr beszédében a nemze összefogás eréjéről beszélt. Pándi Árpád New York-i cserkészparancsnok Sík Sándor szavait idézve a csendes hősökről emlékeze. A köszöntőket a Nagy Ildikó által összeállíto csodálatos műsor köve e. Az AraNY János Magyar Iskola márciusi i ai, a felső tagozatos tanulóinak szereplése osztatlan sikert arato, már puszta jelenlétük összecsenge az ünnep tema kájával. A diákok a pes forradalom eseményeit idézték fel versekkel. A diákok előadása a New York-i Délibáb és a New Jersey-beli Csűrdöngölő néptáncegyü esek, valamint a Fényes Népzenei Együ es fergeteges néptáncbemutatójábaba ívelt át. Az ünnepség zárszavaként Dán Károly Főkonzul Úr felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök New York-i magyarsághoz intéze levelét. Megható volt átélni az összetartozást, generációk találkozását és közös ünneplését. Petreczky Ka 20.

22 ANYÁK NAPJA Weöres Sándor: Buba éneke Ó, ha cinke volnék, útra kelnék, hömpölygő sugárban énekelnék Minden este morzsára, búzára visszaszállnék anyám ablakára. Ó, ha szellő volnék, mindig fújnék, minden bő kabátba belebújnék nyári éjen, fehér holdsütésben, elcsitulnék, jó anyám ölében. Ó, ha csillag volnék, kerek égen, csorogna a földre, sárga fényem Jaj, de onnan nan vissza sose járnék anyám nélkül mindig sirdogálnék. 21.

23 Anyák napja - (népköltés) Már megjöttünk tünk ez helyre, Anyánk köszöntésére. ére. Anyám, légy reménységben, en, Köszöntlek egészségben! é Amennyi a zöld fűszál, Égen ahány csillag jár, Májusban a szép virág: Annyi áldás szálljon rád! 22.

24 ANYÁK NAPJA Csorba Piroska: Mesélj rólam Mesélj anya, milyen voltam, amikor még kicsi voltam? Az öledbe hogyan bújtam? És tehozzád hogyan szóltam, amikor nem volt beszédem? Honnan tudtad, mit kívánok? Megmutattam a kezemmel? Mesélj rólam! Hogy szerettél? Engem is karodba vettél, meleg tejeddel etettél? Akárcsak a testvéremet? Gyönyörködtél akkor bennem? Úgy neveztél: kicsi lelkem? És amikor még nem voltam, a hasadban rugdalóztam, tudtad-e, hogy milyen leszek, milyen szépen énekelek? Sejtetted, hogy kislány leszek? Mesélj anya, mesélj rólam! Milyen lettem, amikor már megszülettem? Sokat sírtam vagy nevettem? Tényleg nem volt egy fogam sem? Ha én nem én lettem volna, akkor is szerettél volna? 23.

25 HA ÉN SZÜLŐ LENNÉK AHOGY 6. OSZÁLYOS DIÁKJAINK LÁTJÁK Iskolánk legidősebb diákjaival elkezdtünk beszélgetni egy olvasmány kapcsán arról, hogy a nagyon okos emberek, felnő ek is sokszor meggondolatlanul cselekednek, tévednek. Így szó került a szülőkről is, én pedig lejegyeztem, hogy a gyerekek mit változtatnának a szüleiken, illetve, hogy majd ők hogyan fognak viselkedni szülőként. Íme, néhány gondolat: Ha én szülő lennék: több időt töltenék a gyermekeimmel elhinném, amit a gyermekeim mondanának, főleg, ha azt mondanák, hogy sok a házi feladat, így nem akarnak például úszni, menni nem emlegetném egyfolytában felháborodva, hogy miért kell annyit használni a számítógépet a házi feladatokhoz, mert az én időmben nem így volt mindig végighallgatnám a gyermekemet sosem hagynám késő délutánig gyermekemet az iskolában sosem mondanám azt, hogy MOST AZONNAL, és sosem kiabálnék sosem veszekednék a feleségemmel, férjemmel azon, hogy aznap ki segítsen a házi feladatban mindig elengedném a gyermekemet szülinapokra, és több SLEEPOVER-t engednék meg neki gyermekemet este későbbig hagynám olvasni amikor látnám, hogy gyermekem segíteni próbál, nem kritizálnám többet beszélgetnék gyermekeimmel sportokról, korábban kezdeném sportoltatni őket, több időt engedném sportolni jobban bíznék gyermekeimben sosem kérdezném, hogy MIÉRT VAN ENNYI HÁZI FELADATOD? nem sértődnék meg, ha gyermekem azt mondja, hogy nincs szüksége segítségre valamiben nem mondanám meg állandóan, hogy mit kell tegyen a gyermekem, ha látnám, hogy amúgy is csinálja nem mondanám, hogy gyermekem ne nézze annyit, a tévét, amikor én is sokat tévéznék. Inkább a gyermekemmel foglalkoznék. mikor a házi feladatban segítenék, nem kiabálnék, ha újra el kell valamit magyarázni, mert a gyemekem nem érti nem faggatnám annyit, a gyermekemet, főleg nem reggel, vagy amikor látom, hogy fáradt, és nincs kedve beszélni ha a gyermekem mesélne valamit, amit a tanárja mondott, sosem mondanám rá azt, hogy AZ HÜLYESÉG? NE HIDD EL! ha segítenék a házi feladatban, sosem mondanám azt, hogy EZ EGYSZERŰ, HOGY NEM ÉRTED? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok fogalmazódtak meg tanítványaimban, én pedig büszke vagyok rájuk, hogy ilyen ére en gondolkodnak. Meglepetésemre eszükbe sem juto, hogy például ebédre csokit, tortát, fagyit adnának gyermekeiknek Sajnos a mai élets lus nem engedi meg, hogy gyermekeink minden tanácsát figyelembevéve mi, szülők, teljesen megváltozzunk, de úgy érzem, hogy egy-két gondolatukat illetően tehetnénk valamit. Apa Kinga - tanárnő 24.

26 FELHÍVÁSOK, KÖZELGŐ ESEMÉNYEK A gyerekek ezen számban megjelent írására válaszul várjuk a szülők írásait Ha én gyerek lennék címmel, valamint vicces beszólásokat, mondatokat, melyeket a gyermekeik raktak össze június 7.: Évzáró Vetélkedő Idén hagyományos évzáró ünnepség helye egy közös családi vetélkedővel tervezzük zárni a tanévet. 9:30-kor szokásos módon mindenkit a saját tantermébe várunk szere e el, ezú al azonban nem csak a gyerkőcöket, hanem a játékos kedvű szülőket is. Tanár és óvónénieink vegyes csapatokba rendezik majd a résztvevőket, és ezen csapatok mérhe k össze tudásukat és ügyességüket a különböző állomáson. Az eredményhirdetést délre tervezzük, reméljük mindenki remekül fog szórakozni! június 14.: Amerikai Magyar Iskolák Találkozója Örömmel tudatjuk, hogy a Tapasztalatcsere a magyar nyelv tanításának lehetséges módszereiről és eszközeiről című tavaly nagy érdeklődést kiváltó didak kai workshop 2014-ben is megrendezésre kerül. Nagy szerete el várjuk erre a találkozóra az Észak-Amerikában lévő magyar iskolák, óvodák vezetőit, pedagógusait, cserkészvezetőket, szülőket és minden kedves érdeklődőt, akinek szívügye a magyar nyelv és kultúra ápolása. Helyszín: Magyarország New York-i Főkonzulátusa. New York, 223 E 52nd St, NY Időpont: június :00-17:00 25.

27 ARANY JÁNOS MAGYAR ISKOLA 414. E 82nd Street New York, NY h p://www.aranyjanosiskola.org/ 26.

28

VI. évf. 4 5. szám 2006. nov. dec. Alapítva:

VI. évf. 4 5. szám 2006. nov. dec. Alapítva: VI. évf. 4 5. szám 2006. nov. dec. Alapítva: Kiss Gábor MINDEN ÉVBEN Minden évben újra Áldásával betér minden házba Végigmegy az úton minket megtalálva. Hangja rejtelem, titokban létezik, Szent kezét ismerem,

Részletesebben

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA. 25. évfolyam 4. szám 2014. JÚLIUS AUGUSZTUS Ára: 120 Ft

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA. 25. évfolyam 4. szám 2014. JÚLIUS AUGUSZTUS Ára: 120 Ft A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 4. szám 2014. JÚLIUS AUGUSZTUS Ára: 120 Ft A HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTEREK ÁLTALÁNOS VÁLASZTÁSÁNAK IDŐPONTJA: 2014. OKTÓBER 12. TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR!

Részletesebben

67. évfolyam, 6. szám, 2013. november december. Megjelenik kéthavonta.

67. évfolyam, 6. szám, 2013. november december. Megjelenik kéthavonta. 67. évfolyam, 6. szám, 2013. november december. Megjelenik kéthavonta. Karácsonyi köszöntõ El sem hiszem, hogy megint itt van karácsony! Felfokozott várakozásban élünk, annak ellenére, hogy biztosra vesszük,

Részletesebben

Kél a magasból tiszta fény

Kél a magasból tiszta fény Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja VII. évfolyam IV. szám 2013. december Ajánló a Sávolyi Hírmondó tartalmából: -4. oldalon: Sávolyi arcok- Sávolyi sorsok -5. oldalon: Írás a Szent Család

Részletesebben

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK MÁTYÁS HÍRLEVÉL ORSZÁGOS EREDMÉNYEINK (folyt.) Mohácsi Martin 3.c Kvalitas Extra szövegfeld. 7. Sallai Zoé 3.c Kvalitas Extra szövegfeld. 10. Sándor Barbara 4.b Kvalitas Extra szövegfeld.

Részletesebben

NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR

NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR XV. évfolyam 3. szám 2013. január-február KRÓNIKA Nem ette meg még a kutya a telet - idézhetnénk a népi bölcsességet. Valahányszor kicsit megenyhül az

Részletesebben

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata Piarista DEÁKLAP A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Forma és tartalom Egyik legalapvetőbb emberi értékünk

Részletesebben

X. évfolyam 1. szám 2008. november

X. évfolyam 1. szám 2008. november A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzõ Fõiskola Gyakorló Általános Iskolájának lapja X. évfolyam 1. szám 2008. november "Szakaszokra osztva olvasták a Könyvet, Isten törvényét, és úgy magyarázták, hogy

Részletesebben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben «Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjainak lapja» «2008/2009-es tanév 1. szám» Kecskemét Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben 2008. november 10. és 14. között a Zrínyi iskola épülete reneszánsz programoknak

Részletesebben

II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2009. DECEMBER 21. KARÁCSONY / ÚJÉV

II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2009. DECEMBER 21. KARÁCSONY / ÚJÉV A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2009. DECEMBER 21. KARÁCSONY / ÚJÉV Jézuska vagy Jézus? Várakozás.

Részletesebben

Tájékoztató a 2014. október 12. napjára kitűzött helyi önkormányzati képviselők és

Tájékoztató a 2014. október 12. napjára kitűzött helyi önkormányzati képviselők és Szobi Hírnök XXIV. évf. 9. szám - 2014. szeptember* Szob Város Önkormányzatának lapja * A lap ingyenes! Tájékoztató a 2014. október 12. napjára kitűzött helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek

Részletesebben

Vizet töltünk a korsóba. Kopogtató. 2010. dec., XX. évf. 3. (60.) szám A Magyar Schönstatt Családmozgalom lapja

Vizet töltünk a korsóba. Kopogtató. 2010. dec., XX. évf. 3. (60.) szám A Magyar Schönstatt Családmozgalom lapja 2010. dec., XX. évf. 3. (60.) szám A Magyar Schönstatt Családmozgalom lapja Kopogtató elfogadjuk, bármit mér ránk szeretõ kezével a mi Istenünk. Alig néhány hét múlva, mondhatni postafordultával kaptuk

Részletesebben

XVIII. évfolyam 4. szám Nyíracsád havonta megjelenő lapja 2009. június KEDVES ZILAHI ENIKŐ ÚTRAVALÓ

XVIII. évfolyam 4. szám Nyíracsád havonta megjelenő lapja 2009. június KEDVES ZILAHI ENIKŐ ÚTRAVALÓ XVIII. évfolyam 4. szám Nyíracsád havonta megjelenő lapja 2009. június Iskolai ballagás Június 13-án került sor az Ady Endre Általános Iskola nyolcadikosainak ballagására. A búcsúzó ünnepségen sok szülő,

Részletesebben

Éle tké pe k A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja

Éle tké pe k A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja 2 0 1 1. D E C E M B E R Éle tké pe k A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja Régen volt? Hogy is volt? Események karácsonyig Múlt......és jelen Karácsonyra

Részletesebben

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Pünkösdi szükségek. Jöjj el, Szentlélek Úristen!

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Pünkösdi szükségek. Jöjj el, Szentlélek Úristen! www.albaref.hu A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2014. június XX. évfolyam 3. szám Pünkösdi szükségek Jöjj el, Szentlélek Úristen! Amire igazán szükségünk van az életünkben a segíts magadon

Részletesebben

XXI. évfolyam I. szám. 2011. január. A szeretet ünnepén

XXI. évfolyam I. szám. 2011. január. A szeretet ünnepén XXI. évfolyam I. szám Előfizetve: 100 Ft Árusoknál: 150 Ft 2011. január A szeretet ünnepén A karácsonyi ünnepek előtt az emberek már 2-3 héttel nézegetik a fenyőfákat. Én is megvettem a miénket, pedig

Részletesebben

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft A zene ünnepe........ 2-3 Interjú Baráti Kristóffal...... 3 Emlékezés az aradiakra.....

Részletesebben

ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ

ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ Önkormányzati időszaki lap A decemberi programok között több éve hagyományosan megrendezzük karácsonyi játszóházunkat. December 14-én, hétfőn két helyszínen is vártuk tanítványainkat. Az alsó tagozatos

Részletesebben

Semper reformari debet

Semper reformari debet 2012. szeptember VIII. évf. 3. szám www.szre.hu Szentendrei Református Hírlevél - megjelenik negyedévente Semper reformari debet Ez a latin mondat azt jelenti, hogy mindig reformálni kell, vagyis reformációra

Részletesebben

Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél

Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél Pár hét és újra legkedvesebb, legmeghittebb ünnep érkezik el mindannyiunk otthonába. Az ünnep, amit áhítattal várunk és amitõl oly sokat remélünk:

Részletesebben

József Attila: Ősz. 2004. Őszi kiadás IX. évfolyam, 3. szám. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola diákjainak lapja

József Attila: Ősz. 2004. Őszi kiadás IX. évfolyam, 3. szám. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola diákjainak lapja 2004. Őszi kiadás IX. évfolyam, 3. szám Ára: 70Ft A 2004-2005-ös tanév iskolánkban az IRODALOM ÉVE. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola diákjainak lapja E számunk tartalmából: József Attila:

Részletesebben

Áldás, békesség! Karácsony Kezdetben volt az Ige (Jn 1,1a) Állandó alkalmaink. Anyakönyvi hírek. Áldás, békesség!

Áldás, békesség! Karácsony Kezdetben volt az Ige (Jn 1,1a) Állandó alkalmaink. Anyakönyvi hírek. Áldás, békesség! Anyakönyvi hírek A Veresegyházi Református Egyházközségben a 2014. évben A keresztség sákramentumában részesedett: Hinkó András Márton, Hinkó Barna, Hinkó Nándor, Csőri-Czinkos Vince, Lukács Adél, Stum

Részletesebben

Karácsony. Csupa fény és ragyogás, Örömteli várakozás. Szállingózik kint a hó, Hógolyózni jaj, de jó!

Karácsony. Csupa fény és ragyogás, Örömteli várakozás. Szállingózik kint a hó, Hógolyózni jaj, de jó! A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2013. november-december Karácsony Csupa fény és ragyogás, Örömteli várakozás. Szállingózik kint a hó, Hógolyózni jaj, de jó! A karácsonyfa pompázik, csillagszóró

Részletesebben

A tartalomból: Adventi készülődés Portéka Chippezési tudnivalók 2012 képekben

A tartalomból: Adventi készülődés Portéka Chippezési tudnivalók 2012 képekben GALGAHÉVÍZ Galgahévíz község ingyenes közéleti havilapja XXIII. évfolyam, 12. szám Békés, boldog karácsonyt! Forrás: özv. Szél Sándorné Száraz Anna A tartalomból: Adventi készülődés Portéka Chippezési

Részletesebben

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Az 1989-es rendszerváltás után úgy mint más csángóföldi faluban, Pusztinán is erős igény mutatkozott arra, hogy a magyar nyelv használata iskolában is, templomban is

Részletesebben

Kócsagtoll. suliújság. Kócsagfarsang!

Kócsagtoll. suliújság. Kócsagfarsang! Kócsagtoll suliújság A Tiszakécskei Református Kollégium diákújságja 2014. 1. évfolyam, 4. szám 2014 a család, a szeretet éve! Talán furcsa olvasni ezt a néhány szót, hiszen minden évnek, sõt, az év minden

Részletesebben

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK Az Értelem Odüsszeiája Országos Kreatív Bajnokság (csapat) Molnár Alexandra 4.b 1. Kovács Natália 4.b 1. Rebek Petra 4.b 1. Krepsz Gabriella 4.b 1. Lőrincz Laura 4.b 1. Minkó Roland

Részletesebben

Csak Istennél. Húsvét TARTALOM. A szám kiadását támogatta: Zambelli Colorferr Kft.

Csak Istennél. Húsvét TARTALOM. A szám kiadását támogatta: Zambelli Colorferr Kft. A Fiatalok Egymásért Egyesület magazinja Csak Istennél Évek óta fogva tart a különös kép. Egy zûrzavaros tarka sokaság, sokféle emberbõl álló békétlen tömeg, mely három keresztet vesz körül. Egy hegytetõn

Részletesebben

A Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium Szent Gellért Diákotthon havilapja

A Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium Szent Gellért Diákotthon havilapja 2011. január A Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium Szent Gellért Diákotthon havilapja VII. évfolyam 1. szám 2010/2011: A HŐSÉG ÉVE ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ Hol hit, ott szeretet; Hol szeretet, ott

Részletesebben

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám HÖKI BALLAGÓ A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám 2015. június Mandula Puli Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért Fák, csillagok, állatok és kövek szeressétek

Részletesebben