Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3-4 5-6 9-10 9-10 10-12"

Átírás

1 ÉVKÖNYV

2 Tartalom Pillanatképek az iskola mindennapjaiból Nálunk járt a Mikulás Borbély Judit és Breczó Ildikó kiscsoportja Horváth Elvira és Szabó Zsuzsanna középső csoportja Csíki Jutka és Papp Erika nagycsoportja Egervári Zsuzsi 1-2. osztálya Kozma Judit 3. osztálya Szőke Emese 4. osztálya Reibach Gabriella 5. osztálya Apa Kinga 6. osztálya Karácsony az AraNY János Magyar Iskolában Fehér Cica és Barna Kutya Szőke Emese 4. osztályának írásai 1.

3 Karácsonyi Ünnepély és Táncház a Magyar Házban A Walesi Bárdok a Carnegie Hallban Busójárás és Farsang Kokárda a szívünk felett Anyák Napja Ha én szülő lennék - ahogy 6. oszályos diákjaink látják Felhívások, közelgő események 2.

4 PILLANATKÉPEK AZ ISKOLA MINDENNAPJAIBÓL 3.

5 Ezt a kis könyvecskét ha kezedbe veszed, Tükörből kacsint rád szeretett gyermeked, Megérted mit jelent e hétvégi iskola AraNYos diákok szombati otthona Ősz, tél, tavasz elballagott S e kis könyvecskében nyomott hagyott, Útravalóként most megkapod Nosztalgiával lapozgatod Megannyi élmény, vidám pillanat, Ihlettel áthatott bölcs gondolat Mesélnek a képek, a rajzok, a versek Mit élt meg együtt sok felnőtt és gyermek Véget ért egy ciklus Emlékek sora De ne feledd Jövőre is vár az Iskola! 4.

6 NÁLUNK JÁRT A MIKULÁS Idén sem maradhatott el a Mikulás az isko- lánkban. Megérkezett hatalmas zsákjával és meglátogatta gyermekeinket szépen sor- jában. Nagyoktól a kicsik felé haladtunk, és senkit sem hagytunk ki az ajándékosztás- ból még a tanár- és óvónénieinket sem! A Mikulás, Vali-krampusz segítségével, fáradhatatlanul osztotta a jótanácsokat gyer- mekeinknek, akik itták a szavait - és főleg az óvodások hallgatták ámulatba ejtve, megil- letődötten a Mikulás intő szavait Hiába, a Mikulás szakálla alól érkezo intelmek rendszerint hatásosabbak a szüloi szónál! Borbély Judit és Breczó Ildikó kiscsoportja Acosta Bulcsú Babér Dávid Collado Lauren Zsófia Engi Krisztina Harom Joshua Koeppel Catherine Kovács Adrienne Kovács Alicia LaMonte Emma LaMonte Sammy Markoff Alexander Pál Alexandra Patonai Lara Adrianna Petreczky Emma 5.

7 Horváth Elvira és Szabó Zsuzsanna középső csoportja Angelus Olivér Apa Szilárd Csíki Zselyke Hutabarat Norbert Kanyaró Jessica McCane Kata Szabó Máté Tokolyi Noah Tóth Trixie Webster Joshua Csíki Jutka és Papp Erika nagycsoportja Acosta Botond Kovács Alexandra Markoff Bennett Nagy Anna Petreczky Péter Purcell Margaux Quintin Noelle Sibilla Isabelle Solinsky Sophia Spunberg Leo Szabó Veronika Tokoly Timothy László Toldy Olivér Tóth Tiffany Varga József 6.

8 Egervári Zsuzsi 1-2. osztálya Almeida-Kádár Rebeka Baráth Károly Fekete Emily Hollaubek Luca Kovács Bítia Márka Gyula Matyék Dániel Matyék Jennifer Meredith Zoe Patonai Kyra Purcell Sophie Turcsányi Elizabeth Vanó Grace Zombori Jessica Kozma Judit 3. osztálya Márka Árpád Meredith Flóra Rezik William Tomity Árpád Szőke Emese 4. osztálya Gazzerro Anna Hegedűs Christopher Kabai Márk Kalán Bence Kanyaró Ryan Kanyaró Cody Karonis Theodóra Spunberg Maya Vágó Vivien 7.

9 Reibach Gabriella 5. osztálya Baráth Melinda Djonbalaj Adorján Djonbalaj Emília Karonis Erin Koeppel Alexander Ouwendijk Anikó Zombori Henriette Apa Kinga 6. osztálya Gazzerro Márk Márka Emese Márka Zsolt Petreczky Júlia Sershen Krisztina Spunberg Mátyás 8.

10 KARÁCSONY az AraNY János Magyar Iskolában FEHÉR CICA ÉS BARNA KUTYA Egervári Zsuzsi néni 1-2. osztályának közös írása A házban karácsonyi sürgés-forgás zajlo. Így senki nem ve e észre Barna Kutya nyüszítését, kaparászását sem. Mire végre a vakkantására felfigyeltek! Beengedték hát Barna Kutyát kicsit. Érezték, valami különös dolog történhete odakint, pontosan azonban nem tudták, mi lehet a baj. Ebben a pillanatban csoda történt! A két gyerek - de csak a két gyerek - sztán érte ék Barna Kutya szűkölését. Fehér Cicát fogva tartják! - kiáltottak fel a gyerekek egyszerre. Rögtön ve e is mindenki kabátját, csizmáját, és már indultak is Fehér Cica megmentésére. Barna Kutya szimatolt néhányat, és már meg is érkeztek egy kis házhoz az erdőben. Történt egyszer, hogy az erdő melle ház udvarából eltűnt a Fehér Cica... Persze ez csöppet sem különös, hiszen a macskák már csak ilyenek, kóborolnak. Viszont aznap épp Karácsonyeste volt, ami minden évben azt jelen, hogy a Barna Kutya és a Fehér Cica ebben az udvarban együ ünnepel békességben, barátságban. Furcsállta hát Barna Kutya, hová megy ilyen későn Fehér Cica. Ezért utána ment, s megleste őt. Hirtelen szörnyűséget láto : Egy gonosz ember berakta egy zsákba Fehér Cicát és magával vi e. Futo hát gyorsan vissza, értesíteni a falu kutyáit és persze a gazdát, hogy nagy baj van. Eközben a gonosz ember megbánta, amit te. Nem szere e a Karácsonyt, mert egyedül élt, nem volt senki, aki megölelje. Magányos volt. Karácsonykor pedig még inkább! De mégis elhatározta, hogy másnap reggel visszaviszi Fehér Cicát családjához. Ki tudja? - Talán egyszer majd Jézuska is visszaadja az én családomat. - Gondolta. Már az ágyából kelt ki a gonosz ember, mikor bekopogtak ajtaján. Elmesélte történetét a családnak, és bocsánatot kérve, visszaadta Fehér Cicát nekik. 9.

11 Aznap éjjel történt még valami: Fehér Cicának kiscicái szüle ek. Reggel, mikor a gyerekek észreve ék, a nagy örömujjongás után elhatározták, hogy egyet majd a magányos bácsinak ajándékoznak. Meg is látoga ák őt, és elmondták a jó hírt. Nagyon örült a bácsi a gyerekeknek és persze a kiscicáknak is. Már nem is érezte magát annyira magányosan. Talán a Karácsonyt is jobban kedvelte már Szőke Emese 4. osztályának írásai Mikulás hoz meglepetést Nagyon sok élményt Hoz minden gyereknek Ajándékot és érmét. Sok boldogságot hoz Néha virgácsot is Aki nem szere a swiss-miss -t Meleg teát igyék! Szőke Emese tanító néni osztáyának közös alkotása DECEMBER Új év, hóesés, Szent Mikulás, Karácsony, boldogság meg ajándékokat hoz december. Hideg hóesésben jár Szent Miklós, kopogtat minden ajtón s boldogság lészen minden házban. A gyerekek boldogan alszanak, ágyukban, tudván azt, hogy Szent Mikulás ajándékot visz minden gyereknek. 10.

12 HULL A HÓ, ESIK, ESIK... Hull a hó, esik, esik... Minden szép fehér Szent Miklós sétál a szép fehér hóban. Csend van. A csillagok ezüst fényben ragyognak, majd az angyalok földre szállnak és énekelni kezdenek: Szent Miklós a hulló hóban, kopog minden ajtóra, Bemegy a boldogság minden házba, mindenkit megtalál. Minden szép fehér, mindenhol szép csend van, és mindenhol, és mindenhol szép fehér az éjszaka. Gazzerro Anna DECEMBER NEKEM A LEGSZEBB HÓNAP... December elején jön a Mikulás, este kitesszük a csizmánk az ajtó elé, reggel tele van a csizma cukorral meg csokival. Majd, vége az iskolának. Végre vakáció van. Közeledik a Karácsony. Amikor végre itt van, kimegyünk a játszótérre, s mire visszaérünk, sok színes csomag vár a Karácsonyfa alatt. Sokat játszunk az új játékainkkal. Pár nap múlva itt az Újév. Finom vacsora. Spunberg Maya DECEMBERBEN SOK ÜNNEP VAN... Decemberben sok ünnep van, mint Hannukah meg Karácsony. Karácsonykor sok ajándékot kapunk, amikor reggel felkelünk sok ajándék vár a karácsonyfa alatt. Majd jön Új év. Újévkor templomba szoktunk menni. Decemberben lehet sokat szánkózni. Én nagyon szeretem decembert. Te is? Kanyaró Cody A DECEMBER EGY SZÉP HÓNAP... A december egy szép hónap, tele ünneppel. Sok ember nagyon szereti a decembert. A december hónap fõ ünnepe a Karácsony. Kará- csonykor szokás feldíszíteni a karácsonyfát, meg adunk ajándékot is, meg ekkor ünnepeljük a Jézus születését. Egy hasonló szokásos ünnep a Mikulás. Ezen a napon is kapunk ajándékot. Az ünnepeken kívül, December án kezdõdik a tél, s ha szerencsések vagyunk, sokat fog havazni. Ez szerintem a decemberi hónap, remélem sok boldogságot hoz. Kalán Bence 11.

13 DECEMBERBEN SOK ÜNNEP VAN Decemberben sok ünnep van, meg sokat havazik. Minden fehér színben ragyog. Az utcán a díszek nagyon szépek. Mikulás, Karácsony meg Új évet ünnepeljük. Mindenki kap ajándékot meg cukor- kát. A gyerekek játszanak, szánkoznak a hóban, építenek hóembert. Karacsonykor van a Jézus születés napja, ilyenkor feldíszítjük a kará- csonyfát, mindenki tesz fel díszt a fára. Karonis Theodóra A DECEMBER NAGYON JÓ HÓNAP A december nagyon jó hónap, nagyon sok ünnepe van. Az egyik ünnepe a Mikulás. Mikulás december 6-án van. Az előző éjszaka, minden gyerek kirakja a cipőjét az ajtó elé, reggelre tele lesz meglepe- tésekkel. Az iskolába járó gyerekek, kapnak téli szünetet. A téli szünet közepén van a Karácsony. Karácsony, december 24-től december 26-ig tart. Karácsonykkor ünnepeljük a Jézus születését, ilyenkot adunk ajándé- kot a család tagjainknak, meg barátainknak. Újévkor ünnepeljük az új évet, fent maradunk éjfélig, bulizunk. December 31-én tartjuk. Decemberben nagyon sokat esik a hó. Sokan kimennek szánkozni, hóangyalt készíteni, hóembert építeni, meg hógolyózni. A decemberi hónap a legjobb hónap a világon. Vágó Vivien ien AZ UTOLSÓ HÓNAPOT AZ ÉVBEN DECEMBERNEK HÍVJÁK Az utolsó hónapot az évben decembernek hívják. December tele van ünneppel. De mi a te legkedvencebb ünneped? Karácsony? Új év? Amíg te gondolkodsz, én elmesélem az én kedvenc ünnepem. Az én kedvenc ünnepem a Karácsony! A Mikulás este jön és ajándékokat hagy a karácsonyfa alatt. Nagyon szeretem mikor bon- togatjuk az ajándékokat. Nem tudjuk mi van a csomagban míg ki nem nyitjuk. Meggondoltad már mi a te kedvenc ünneped? Igen? Ha lenne több ünnep decemberben, akkor ez a mese is tovább tartott volna... Kanyaró Ryan 12.

14 KARÁCSONYI ÜNNEPÉLY ÉS TÁNCHÁZ A MAGYAR HÁZBAN ISKOLÁNK IDÉN A MAGYAR HÁZ BAN TARTOTTA A KARÁCSONYI ÜN NEPSÉGÉT. A rendezvényen szerencsére nagyon sokan részt tudtak venni, annak ellenére, hogy a viszontagságos időjárás mia a vezetőség még az ünnepség reggelén is fontolga a az esemény elnapolását. Mindannyiunk nagy örömére viszont az akkor már napok óta tartó hóvihar és a térdig érő hó ellenére is majdnem minden meghívo el tudo jutni a Magyar Házba, ahol telt ház melle tarto uk meg e kivételesen meghi karácsonyi ünnepséget. Lázas készülődéssel ve e kezdetét a délután: ki-ki a saját iskolás avagy óvodás csoportjával a Magyar Ház mesésen szép nagytermének egy-egy sarkában gyakorolta el még egyszer a csoport saját karácsonyi előadását. A hóhelyzet mia többeknek csak a műsor kezdése elő utolsó percekben sikerült befutniuk, ám annál nagyobb volt az öröm minden új érkező lá án! Én is a saját csoportom egyben tartásával voltam elfoglalva, ami kiscsoportos óvodásokról lévén szó nem volt egyszerű, mivel a terem telis-tele volt különféle csábításokkal: hol egy süteményestál, hol a csillogó-villogó karácsonyfa, hol pedig az idősebb testvér megpillantása vonta el gyermekeink figyelmét. 13.

15 SZÁMOMRA KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGEINK ÉPP EZÉRT SZÁMÍTANAK KÜLÖNLEGES ESE- MÉNYNEK: NEM SOK ALKALOM VAN UGYAN- IS AZ ÉV SORÁN, HOGY AZ ISKOLA APRAJA ÉS NAGYJA EGYÜTT LEHESSEN, HOGY KI- CSIK, (KÖZEPESEK) ÉS NAGYOK EGYÜTT DURUZSOLHASSANAK IZGATOTTAN! Az esemény Petreczky Ka igazgatónő szép nyitóbeszédével ve e kezdetét, amit Ms. Eliza hegedűs-tanítványainak elbűvölő előadása követe. Majd minden óvodás és iskolás csoport bemuta a a hosszú heteken át gyakorolt előadását. Igazán megható volt látni, hogy az egyre nagyobbacska gyerekek miként muta ak be egyre lenyűgözőbb előadásokat! Mintha egyazon gyermeket lá uk volna megnyilvánulni különféle életszakaszaiban, az óvodás kortól egészen a nédzserkorig Akik o voltak, valószinűleg nagy-nagy szerete el gondolnak majd vissza erre a napra. Mintha iskolánk igazi értelmét testesíte ék volna a gyerekek előadásai: azt, hogy bár gyermekeink örökké változnak, iskolánkban mégis egy kortalan és örökkévaló kis közösséggé forrnak össze. 14.

16 Az ünnepséget karácsonyi terülj-terülj asztalkám követe, azután pedig Táncház, ahol kicsik és nagyok egyaránt hosszasan ropták a táncot a FÉ- NYES Banda talpalávalója melle! A zenekar Nagy Ildikó vezetésével játékos népzenei ismertetővel is szolgált a gyerekeknek, ahol gyermekeink meghallgatha ák, melyik hangszer milyen szerepet tölt be és miért fontos a zenekar életében E sorok írójának, amikor este 8 óra körül el kelle hagynia a helyszínt, emlékei szerint még mindig alig lehete szabad ülőhelyet találni a teremben, annyian beszélge ek továbbra is jókedvűen a muzsikaszó melle, csillogó karácsonyfánk tövében Borbély Judit 15.

17 A WALESI BÁRDOK A CARNEGIE HALLBAN Arany János egyik leghíresebb költeményét megzenésítette Karl Jenkins kortárs zeneszerző, és a Carnegie Hallban az amerikai premierre készültek. A magyar iskolában nagyon megörültünk, amikor ezt meghallo uk. Néhány hete olvastuk a művet a hatodik osztályban, és sokat beszélge ünk róla. Nekem is felkelte e az érdeklődésemet a hír: bemutatják ezt a szép balladát és ráadásul a világ egyik leghíresebb koncer ermében. Rövid tanácskozás után azonnal úgy döntö ünk, hogy mindnyájan szeretnénk elmenni megnézni a darabot. Január 20-án volt a bemutató. Amikor megérkeztünk a nézőtérre, a kórus tagjai már felsorakoztak és a zenekar tagjai is kezdtek elhelyezkedni. A hatalmas kórus 300 tagjából 80 a magyarországi Dunaújvárosból érkeze. Karl Jenkins egy modern zeneszerző, és a bemutató napján le 70 éves. Egyben születésnapját is ünnepelte a Carnegie Hall közönsége. Az előadás szünetében felszólíto ák a színpadra, a közönség és a művészek dübörögve énekelték együ a Happy Birthday To You... -t. Egy walesi elöljáró felolvasta Bill De Blasio születésnapi köszöntő levelét. A walesi bárdok zenéje gyönyörű volt, akár egyszeri elolvasás után meg lehet érteni a történetet a zenén keresztül. A lódobogást dobokkal jelezték, a király minden gondolatánál egy kürt szólt, csodálatos volt a zene kifejező ereje. A műsor második részében egy 13. századi római katolikus vers által inspirált művet hallgatha unk, címe Stabat Mater, melyben sok érdekes régi hangszer, soknyelvű éneklés, arab s lusú dalok színesíte ék a modern zenét. A Carnegie Hallból kifele a magyar Híradó kamerájába botlottunk és hogy a new york-i élmény teljes legyen, hangszereiket cipelő művészekkel baktattunk hazafelé. Köszönjük szépen ezt a felejthetetlen estét elsősorban Kinga tanár néninek. 16.

18 BUSÓJÁRÁS ÉS FARSANG Busómaszk készítése - Űzzük a telet! Jer jer kikelet, Kergesd el a hideget, Engedd be a meleget, Dideregtünk eleget! Mulatság az óvodában Annak, hogy a magyar és az amerikai hagyományok milyen szépen megférnek egymás mellett, sőt kiegészitik egymást, szép példája a Farsang, amikor is gyermekeinknek ab- ban a szerencsében van részük, hogy a Halloween-re kapott jelmezüket pár hónapon belül második alkalommal is magukra ölthetik! 17.

19 ...A MAGYAR ÉS ANGOLSZÁSZ GYÖKE- REK, SZOKÁSOK EGYMÁS BARÁTAI, AKIK ELFÉRNEK EGYMÁS MELLETT, ÉS MINDKÉT HAGYOMÁNYVILÁGOT EGY- FORMÁN LEHET SZERETNI... Persze az alkalom teljesen más - és min- den évben elmeséljük a gyerekeknek, hogy a magyar hagyományok szerint Farsangkor azért öltözünk jelmezbe, hogy elijesszük a februárban már (reményeink szerint) a végét járó telet - még- is jó alkalom ez arra, hogy tanulóinkban erősítsük annak az érzetét, hogya ma- gyar és angolszász gyökerek, szokások egymás barátai, akik elférnek egymás mellett, és mindkét hagyományvilágot egyformán lehet szeretni... Elvégre végül is a lényeg az, hogy egy éven belül kétszer is felölthetjük a kedvenc jelmezünket! ÖTLETES JELMEZEK, SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ ÁLARCOK ÉS SEPRŰTÁNC AZ 1-2. OSZTÁLYBAN 18.

20 KOKÁRDA A SZÍVÜNK FELETT Március 15-i ünnepségsorozat New Yorkban 2014 március idusán a New York-i Magyar Iskolában már délelő nagyban folyt a készülődés, az idősebb diákok szerepeiket próbálták, apró szorgos óvodás és kisiskolás kezek nemze színű zászlócskákat, kokárdákat, bádogdobokat és csákókat készíte ek. A termekből kiszűrődö egy jól ismert katonanóta foszlánya. Tanultunk és olvastunk a 12 pontról, a Nemze dalról, Petőfiről és márciusi i akról. Napfényes délután szíve fölö kokárdát viselve egy csapatnyi cserkész igyekeze a manha ani Magyar Iskolától a Hudson folyó felé. A Kossuth szoborhoz vezete útjuk, a koszorúzási ünnepségre. A rendezvény nyitó akkordjaként a Magyar Himnusz csendült fel a résztvevők együ es éneklésével. Ezt követően Dán Károly főkonzul, Magyarország New York-i főkonzulja mondo ünnepi beszédet. A rendezvényen több szervezet is képviselte e magát, köztük a New York-i AraNY János Magyar Iskola, a Közpon Cserkészszövetség és New York-i cserrkészcsapatok, a manha ani Magyar Könyvtár és Történelmi Társaság. Sershen Krisz na AJMI-s cserkész elszavalta Petőfi Feltámado a tenger című versét, majd a szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés virágait a szobor talapzatánál. A cserkészek előadásában felcsendültek a jólismert katonadalok melyeket a jelenlevők együ énekeltek, végül a közös ünneplést Vörösmarty Mihály Szózata zárta. 19.

21 Az ünnepség sorozat a New York-i Magyar Házban folytatódott Gu erez Bernade házigazgató köszöntőjével. Dán Károly Főkonzul Úr beszédében a nemze összefogás eréjéről beszélt. Pándi Árpád New York-i cserkészparancsnok Sík Sándor szavait idézve a csendes hősökről emlékeze. A köszöntőket a Nagy Ildikó által összeállíto csodálatos műsor köve e. Az AraNY János Magyar Iskola márciusi i ai, a felső tagozatos tanulóinak szereplése osztatlan sikert arato, már puszta jelenlétük összecsenge az ünnep tema kájával. A diákok a pes forradalom eseményeit idézték fel versekkel. A diákok előadása a New York-i Délibáb és a New Jersey-beli Csűrdöngölő néptáncegyü esek, valamint a Fényes Népzenei Együ es fergeteges néptáncbemutatójábaba ívelt át. Az ünnepség zárszavaként Dán Károly Főkonzul Úr felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök New York-i magyarsághoz intéze levelét. Megható volt átélni az összetartozást, generációk találkozását és közös ünneplését. Petreczky Ka 20.

22 ANYÁK NAPJA Weöres Sándor: Buba éneke Ó, ha cinke volnék, útra kelnék, hömpölygő sugárban énekelnék Minden este morzsára, búzára visszaszállnék anyám ablakára. Ó, ha szellő volnék, mindig fújnék, minden bő kabátba belebújnék nyári éjen, fehér holdsütésben, elcsitulnék, jó anyám ölében. Ó, ha csillag volnék, kerek égen, csorogna a földre, sárga fényem Jaj, de onnan nan vissza sose járnék anyám nélkül mindig sirdogálnék. 21.

23 Anyák napja - (népköltés) Már megjöttünk tünk ez helyre, Anyánk köszöntésére. ére. Anyám, légy reménységben, en, Köszöntlek egészségben! é Amennyi a zöld fűszál, Égen ahány csillag jár, Májusban a szép virág: Annyi áldás szálljon rád! 22.

24 ANYÁK NAPJA Csorba Piroska: Mesélj rólam Mesélj anya, milyen voltam, amikor még kicsi voltam? Az öledbe hogyan bújtam? És tehozzád hogyan szóltam, amikor nem volt beszédem? Honnan tudtad, mit kívánok? Megmutattam a kezemmel? Mesélj rólam! Hogy szerettél? Engem is karodba vettél, meleg tejeddel etettél? Akárcsak a testvéremet? Gyönyörködtél akkor bennem? Úgy neveztél: kicsi lelkem? És amikor még nem voltam, a hasadban rugdalóztam, tudtad-e, hogy milyen leszek, milyen szépen énekelek? Sejtetted, hogy kislány leszek? Mesélj anya, mesélj rólam! Milyen lettem, amikor már megszülettem? Sokat sírtam vagy nevettem? Tényleg nem volt egy fogam sem? Ha én nem én lettem volna, akkor is szerettél volna? 23.

25 HA ÉN SZÜLŐ LENNÉK AHOGY 6. OSZÁLYOS DIÁKJAINK LÁTJÁK Iskolánk legidősebb diákjaival elkezdtünk beszélgetni egy olvasmány kapcsán arról, hogy a nagyon okos emberek, felnő ek is sokszor meggondolatlanul cselekednek, tévednek. Így szó került a szülőkről is, én pedig lejegyeztem, hogy a gyerekek mit változtatnának a szüleiken, illetve, hogy majd ők hogyan fognak viselkedni szülőként. Íme, néhány gondolat: Ha én szülő lennék: több időt töltenék a gyermekeimmel elhinném, amit a gyermekeim mondanának, főleg, ha azt mondanák, hogy sok a házi feladat, így nem akarnak például úszni, menni nem emlegetném egyfolytában felháborodva, hogy miért kell annyit használni a számítógépet a házi feladatokhoz, mert az én időmben nem így volt mindig végighallgatnám a gyermekemet sosem hagynám késő délutánig gyermekemet az iskolában sosem mondanám azt, hogy MOST AZONNAL, és sosem kiabálnék sosem veszekednék a feleségemmel, férjemmel azon, hogy aznap ki segítsen a házi feladatban mindig elengedném a gyermekemet szülinapokra, és több SLEEPOVER-t engednék meg neki gyermekemet este későbbig hagynám olvasni amikor látnám, hogy gyermekem segíteni próbál, nem kritizálnám többet beszélgetnék gyermekeimmel sportokról, korábban kezdeném sportoltatni őket, több időt engedném sportolni jobban bíznék gyermekeimben sosem kérdezném, hogy MIÉRT VAN ENNYI HÁZI FELADATOD? nem sértődnék meg, ha gyermekem azt mondja, hogy nincs szüksége segítségre valamiben nem mondanám meg állandóan, hogy mit kell tegyen a gyermekem, ha látnám, hogy amúgy is csinálja nem mondanám, hogy gyermekem ne nézze annyit, a tévét, amikor én is sokat tévéznék. Inkább a gyermekemmel foglalkoznék. mikor a házi feladatban segítenék, nem kiabálnék, ha újra el kell valamit magyarázni, mert a gyemekem nem érti nem faggatnám annyit, a gyermekemet, főleg nem reggel, vagy amikor látom, hogy fáradt, és nincs kedve beszélni ha a gyermekem mesélne valamit, amit a tanárja mondott, sosem mondanám rá azt, hogy AZ HÜLYESÉG? NE HIDD EL! ha segítenék a házi feladatban, sosem mondanám azt, hogy EZ EGYSZERŰ, HOGY NEM ÉRTED? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok fogalmazódtak meg tanítványaimban, én pedig büszke vagyok rájuk, hogy ilyen ére en gondolkodnak. Meglepetésemre eszükbe sem juto, hogy például ebédre csokit, tortát, fagyit adnának gyermekeiknek Sajnos a mai élets lus nem engedi meg, hogy gyermekeink minden tanácsát figyelembevéve mi, szülők, teljesen megváltozzunk, de úgy érzem, hogy egy-két gondolatukat illetően tehetnénk valamit. Apa Kinga - tanárnő 24.

26 FELHÍVÁSOK, KÖZELGŐ ESEMÉNYEK A gyerekek ezen számban megjelent írására válaszul várjuk a szülők írásait Ha én gyerek lennék címmel, valamint vicces beszólásokat, mondatokat, melyeket a gyermekeik raktak össze június 7.: Évzáró Vetélkedő Idén hagyományos évzáró ünnepség helye egy közös családi vetélkedővel tervezzük zárni a tanévet. 9:30-kor szokásos módon mindenkit a saját tantermébe várunk szere e el, ezú al azonban nem csak a gyerkőcöket, hanem a játékos kedvű szülőket is. Tanár és óvónénieink vegyes csapatokba rendezik majd a résztvevőket, és ezen csapatok mérhe k össze tudásukat és ügyességüket a különböző állomáson. Az eredményhirdetést délre tervezzük, reméljük mindenki remekül fog szórakozni! június 14.: Amerikai Magyar Iskolák Találkozója Örömmel tudatjuk, hogy a Tapasztalatcsere a magyar nyelv tanításának lehetséges módszereiről és eszközeiről című tavaly nagy érdeklődést kiváltó didak kai workshop 2014-ben is megrendezésre kerül. Nagy szerete el várjuk erre a találkozóra az Észak-Amerikában lévő magyar iskolák, óvodák vezetőit, pedagógusait, cserkészvezetőket, szülőket és minden kedves érdeklődőt, akinek szívügye a magyar nyelv és kultúra ápolása. Helyszín: Magyarország New York-i Főkonzulátusa. New York, 223 E 52nd St, NY Időpont: június :00-17:00 25.

27 ARANY JÁNOS MAGYAR ISKOLA 414. E 82nd Street New York, NY h p://www.aranyjanosiskola.org/ 26.

28

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY 2014-2015-ös tanév Tanító: Csáka Mária 2014. szeptember 15: Első nap az iskolában Gyülekeztünk az iskola udvarán. Az V. osztályosok kézen fogtak és bevezettek minket a templomba

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE Kecskeméti Széchenyivárosi Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája 6000. Kecskemét, Forradalom u. 1. Tel.: 76/488-762 Fax.:76/508-309 E-mail: moraisk@keszeiskola.hu ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra.

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A vendégek érkezését megelőző készülődés része, hogy

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

Délelőtt a 4.c osztályosokkal előkészültünk a műsorra. Felraktuk a dekorációt, berendeztük az aulát. 14 órakor kezdődött a

Délelőtt a 4.c osztályosokkal előkészültünk a műsorra. Felraktuk a dekorációt, berendeztük az aulát. 14 órakor kezdődött a Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban ezen a pénteki napon került megrendezésre a Gyerek-Faktor. Az előző években elkezdett Csillag Születik vetélkedőt folytattam, csak a nevét

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október HangZavar 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október j tagok kerültek a diákparlamentbe. Elképzeléseikről betekintést Ú nyerhetsz tőlünk a Hangzavar 1. számában. Az elmúlt iskolai évben a diákparlament

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

A tanév rendje. A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek) Téli szünet: 2015. december 21 2015. december 31.

A tanév rendje. A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek) Téli szünet: 2015. december 21 2015. december 31. A tanév rendje 1. Tanítási napok és szünetek A tanév első napja: 2015. szeptember 1. (kedd) A tanév első féléve: 2016. január 22. (péntek) A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek)

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

Aranyosok Arany-hete

Aranyosok Arany-hete Aranyosok Arany-hete Arany János születésének 197. évfordulója alkalmából március másodikától egy teljes tanítási héten keresztül változatos programokon idéztük meg iskolánk névadójának szellemét, tudtunk

Részletesebben

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI 2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI Horvát nyelv, kulturális élet A tanévet megelőző nyári programok: 1) 2014.Június 22-29.- Pag (Horvátország)- Horvát nyelvi tábor 6 tanuló vett részt az egy hetes horvátországi

Részletesebben

2012. szeptember 1. 1 / 15 oldal

2012. szeptember 1. 1 / 15 oldal Andó Szabolcs Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 6 13:00 angol C2 2 angol C2 2 tesi Sz6 angol C2 2 tesi P6 7 13:55 informatika csibe TTI 2 TTI 2 8 14:50 informatika csibe Árky Emilia Anna Hétfő Kedd Szerda

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 3-án kezdődik a korcsolya. Középső csoportos kortól (aki 2014. augusztus 31- ig betölti az 5 évet) lehet korcsolyázni. Az első turnus nyolc alkalom, ez január közepéig

Részletesebben

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015 Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015 2014. SZEPTEMBER 1. h. 8.00 Tanévnyitó, szülői ért. 1. osztályok, (pótbeiratkozás műv. isk.)

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 1. szombat összevont csoportban fogadjuk a gyerekeket December 4-től korcsolyázunk : december 4 kedd, 6 csütörtök, 11 kedd,13 csütörtök 18 kedd ez a turnus januárban folytatódik

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

Kedves Hallgatók! Jó tanulást kívánunk: Linda, Gabi, Nóra

Kedves Hallgatók! Jó tanulást kívánunk: Linda, Gabi, Nóra Kedves Hallgatók! Az alábbi táblázatokban találjátok a csoportbeosztást. Kérjük, hogy július 6-án 9 órakor a megadott teremben jelenjetek meg. Aki még nem fizetett tandíjat, kérjük, hogy vagy a teljes

Részletesebben

AMV 2015. megyei eredmények 8.osztály

AMV 2015. megyei eredmények 8.osztály Iskola neve Iskola város helyezés pontszám Tanuló neve Kálvin Téri Általános Iskola 1. 46 Sass Boglárka Kálvin Téri Általános Iskola 2. 40 Horváth Petra Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola Tiszacsege

Részletesebben

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7.

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. KEDVES INTÉZMÉNYVEZETŐ! Egy ünnepi programfüzetet tart a kezében, amely a Váci Mihály Gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából színes, tartalmas,

Részletesebben

2014. évi programterv (művelődési házbeli és egyéb nagyobb rendezvények)

2014. évi programterv (művelődési házbeli és egyéb nagyobb rendezvények) 2014. évi programterv (művelődési házbeli és egyéb nagyobb rendezvények) Január - Január 20. Szép magyar beszéd a Kazinczy verseny városi döntője a Városi Könyvtárban - Január 21. A Magyar Kultúra Napja

Részletesebben

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. (Máté 22, 37.39) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét,

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Időpont 2014 évi rendezvény Település Helyszín 01.17. Vállalkozók újévi fogadása Sarkad Művelődési Központ 01.22. Kultúra napja Biharugra

Időpont 2014 évi rendezvény Település Helyszín 01.17. Vállalkozók újévi fogadása Sarkad Művelődési Központ 01.22. Kultúra napja Biharugra Időpont 2014 évi rendezvény Település Helyszín 01.17. Vállalkozók újévi fogadása Sarkad Művelődési Központ 01.22. Kultúra napja Biharugra 01.22. Szép Magyar Beszéd verseny Sarkad Könyvtár 01.23. Szegedi

Részletesebben

Felsős Diákönkormányzat 2008/2009

Felsős Diákönkormányzat 2008/2009 Felsős Diákönkormányzat 2008/2009 A DÖK fő céljai ebben a tanévben a következők: - Az alsós programok és a felsős DÖK munkáját lehetőség szerint összehangolni, együttműködni az önkormányzat ifjúsági irodájával.

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a. Újfehértó Város 2015. évi eseménynaptáráról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a. Újfehértó Város 2015. évi eseménynaptáráról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre Készítette: a PIGYÖ képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó a Pigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

KERÜLETI ANGOL-NÉMET TANULMÁNYI VERSENY 2014. február 19.

KERÜLETI ANGOL-NÉMET TANULMÁNYI VERSENY 2014. február 19. KERÜLETI ANGOL-NÉMET TANULMÁNYI VERSENY 2014. február 19. A N G O L I. kategória /4-5. évfolyam alap szint Elérhető: 62 pont 1. 108 60,5 98 Szabó Benedek 4. a Kossuth 2. 107 56 90 Juhász Regina 4.b Kossuth

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4.

A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. A nevelési- oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.)

Részletesebben

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Óvodai Tájékoztató 2009 /2010. 1. szám Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Tanévindítás: Óvodánk létszáma 2009 / 2010 es tanévben : 34 fő gyermek Csoport szám: 2 Óvodapedagógusok:

Részletesebben

2010/2011-es tanév GRATULÁLUNK!

2010/2011-es tanév GRATULÁLUNK! MŐVÉSZETOKTATÁS 2010/2011-es tanév GRATULÁLUNK! II. Látványtánc Európa - bajnokságot 2011. június 3-5-ig rendezték meg Kaposváron. Perdülı táncegyüttesünk is bejutott az Európa - bajnokságra, az országos

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi készülődés Dohóczki Mónika

Részletesebben

2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám

2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám 2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám A címlapot illusztrálta: Bíró Viktória, 7 éves Kalendárium anuár - Bol dog as szony ha va, Télhó Túl az ünnepeken eljött

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Tanítási év helyi rendje 2015/2016

Tanítási év helyi rendje 2015/2016 Tanítási év helyi rendje 2015/2016 jogszabályi háttér: az emberi erőforrások minisztere 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete a 2015/2016. tanév rendjéről tanítási napok száma: 181 nap tanítás nélküli munkanapok

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2011-2012-es tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2011-2012-es tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 2-től korcsolyázunk : december 2. kedd, 4. csütörtök, 9. kedd,11. csütörtök 16. kedd 18. csütörtök ez a turnus januárban folytatódik Idén is a Jégpalota fedett jégcsarnokába

Részletesebben

11 ÓRÁTÓL 11 ÓRA 45 -IG I.EMELET KOLLÉGIUM 1K3-AS TEREM

11 ÓRÁTÓL 11 ÓRA 45 -IG I.EMELET KOLLÉGIUM 1K3-AS TEREM I.EMELET KOLLÉGIUM 1K3-AS TEREM 1. Agócs Adrienn Farkasréti 2. Baka Ádám Kőrösi 3. Balogh Vivien Laura Érdligeti 4. Béres Bianka Herman 5. Bisbac Bálint II. Rákóczi 6. Bódi Kitti Kőrösi 7. Bódizs Botond

Részletesebben

2. nap 2014.05.07. Szerda

2. nap 2014.05.07. Szerda 2. nap 2014.05.07. Szerda Az előző napi hosszú út után nem túl frissen ébredtünk a második nap reggelén, de a finom reggeli és a tartalmas útvonal lelkesítőleg hatott mindenkire. - Irány Parajd! hangzott

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

Határtalanul. A program címe: "Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán." A projekt száma: HA-13-01-10

Határtalanul. A program címe: Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán. A projekt száma: HA-13-01-10 Határtalanul A program címe: "Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán." A projekt száma: HA-13-01-10 Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán Pályázatunk célja a határon túli magyarság kultúrájának, a

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 2. szám - 2014. december Kik az Új Családok? Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy kik az Új Családok, mi jellemző rájuk, mit tesznek, hogyan élnek? Összegyűjtöttünk néhány

Részletesebben

Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola 7400 Kaposvár, Búzavirág u. 21. OM:033966

Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola 7400 Kaposvár, Búzavirág u. 21. OM:033966 1. A tanév helyi rendje Az iskolai szorgalmi idő Első tanítási nap: 2015. szeptember 01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. (szerda) Ballagás: 2016. június 17. A tanítási napok száma: 181 nap

Részletesebben

Természettudományi munkaközösség. Versenyeredmények 2009/2010

Természettudományi munkaközösség. Versenyeredmények 2009/2010 Természettudományi munkaközösség Versenyeredmények 2009/2010 Természetfotó pályázat Őszi forduló I. helyezés: Szabó Fanni 7.b Ködbe burkolózva II. helyezés: Batki Viktória 8.e Fénysugár III. helyezés:

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR 2014/2015. NEVELÉSI ÉV

ESEMÉNYNAPTÁR 2014/2015. NEVELÉSI ÉV SZEPTEMBER 1. 09.01.- Szülői értekezletek megtartása 09.19. 2. 09.24. Ősz a Szigeten c. óvodai Botosné Simon rendezvény Edit Időpont: 09.30 órától 3. 09.26- ig Beválogatás, felmérés a tehetséggondozó műhelyekbe

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója

Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója Február 03-án, az idősödő szervezet, testi változások, és az egészséges öregedés 30 pontja című olvasmányok megvitatására került sor a hallottak alapján.

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

Beszámoló a Vészlejárat Ifjúsági Klub 2014. évi tevékenységéről

Beszámoló a Vészlejárat Ifjúsági Klub 2014. évi tevékenységéről Beszámoló a Vészlejárat Ifjúsági Klub 2014. évi tevékenységéről A Vészlejárat Ifjúsági Klub alapvető céljaihoz igazodtunk a 2014.év során is, miszerint Kerekegyháza város közigazgatási területén élő gyermekek

Részletesebben

Napvirág hírlevél 2013

Napvirág hírlevél 2013 Napvirág hírlevél 2013 FEBRUÁR Kedves Barátunk! Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolyogni Rád. (Vörösmarty Mihály) Igazi komoly téli napokat, heteket

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Felkészülve a belvízre

Felkészülve a belvízre Alapítva 2011. FELGYŐI HÍREK KIADJA: FELGYŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Felgyő, Széchenyi út 1. 2013. Február-Március III. évfolyam 2-3. szám felgyo.hu/felgyoihirek TELEFON/FAX: 06-63/580-061 FELELŐS KIADÓ: HORVÁTH

Részletesebben

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV December a hónap folyamán Történelem háziverseny harmadik fordulója a 9-10. évfolyam számára a második világháború témaköréből felelős: Hartmann Mónika Kirándulás a bécsi

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

Tanmenetek leadása a munkaközösség vezetőknek Szülői értekezlet 3. évfolyam

Tanmenetek leadása a munkaközösség vezetőknek Szülői értekezlet 3. évfolyam DÓZSA ÉVES ÜTEMTERV 2015-2016. TANÉV Augusztus 24. H 8 00 Alakuló értekezlet; Bakony Gaszt. tájékoztató 25. K Munkaközösségi foglalkozások mk.vezetők 16 00 Tantestületi kirándulás Töllné H. Erika 26. Sze

Részletesebben

A Zipernowsky Károly Általános Iskola Diákönkormányzatának munkaterve a 2013-2014-es tanévre

A Zipernowsky Károly Általános Iskola Diákönkormányzatának munkaterve a 2013-2014-es tanévre A Zipernowsky Károly Általános Iskola Diákönkormányzatának munkaterve a 2013-2014-es tanévre SZEPTEMBER Diákönkormányzat képviselőinek megválasztása Éves munkaterv megbeszélése, elfogadása Beszámolók meghallgatása

Részletesebben

VERSENYEREDMÉNYEK A 2009-2010-ES TANÉVBEN

VERSENYEREDMÉNYEK A 2009-2010-ES TANÉVBEN VERSENYEREDMÉNYEK A 2009-2010-ES TANÉVBEN "BRODARICS TERÜLETI ANYANYELVI VERSENY 13. hely: Balogh Zita (4.o) Felkészítő tanár: Horváth Ildikó 2. hely: Merzay Csenge(5.o) 2. hely: Péterffy Orsolya (5.o)

Részletesebben

6 2011. október HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS Egyéni Atlétika Verseny - Szarvas, 2011. 09. 27. A III-IV. korcsoportnak (5-8.osztály) megrendezett atlétika versenyen, minden tanuló, abban a versenyszámban indulhatott,

Részletesebben

2. Óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek iskolai végzettsége, szakképzettsége

2. Óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek iskolai végzettsége, szakképzettsége Különös közzétételi lista A Szeghalmi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - 1. Óvoda, ainak száma három Tagintézményben: 22 fő A 2011. évi CXC. Törvény 2. számú melléklete értelmében a nevelő- és oktatómunkát

Részletesebben

Állati jó - a számomra legkedvesebb állat a Hortobágyon - rajzpályázat 2014

Állati jó - a számomra legkedvesebb állat a Hortobágyon - rajzpályázat 2014 Állati jó - a számomra legkedvesebb állat a Hortobágyon - rajzpályázat 2014 A Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei óvodák, általános- és középiskolák körében négy kategóriában

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

Megyei versenyek. A verseny megnevezése Elért helyezés Tanuló neve Osztály Felkészítő tanár. Nyerges Tamás, Sajtos Olivér, Torgyik Éva, Wenczel Balázs

Megyei versenyek. A verseny megnevezése Elért helyezés Tanuló neve Osztály Felkészítő tanár. Nyerges Tamás, Sajtos Olivér, Torgyik Éva, Wenczel Balázs Megyei versenyek A verseny megnevezése Elért helyezés Tanuló neve Osztály Felkészítő tanár 1. Nyerges Tamás, Sajtos Olivér, Torgyik Éva, Wenczel Balázs Bolyai Matematika Csapatverseny 6. 19. 12. 14. 15.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Bödõk, Ilona b: 1947 in Csicsó Mad. Nagy, Tibor "Dr" b: 1946 in Mad m: 1976. Nagy, Szabolcs "állatorvos Dr" b: 1976 in Mad

Bödõk, Ilona b: 1947 in Csicsó Mad. Nagy, Tibor Dr b: 1946 in Mad m: 1976. Nagy, Szabolcs állatorvos Dr b: 1976 in Mad Nagy, Vilma b: 1911 in Csicsó d: 2005 in Csicsó anyja Pálffy Vilma Fél Antal d.u. Bödõk, Pál b: 1905 in Csicsó m: 1947 d: 1965 in Csicsó anyja Kollár M.Bödõk Ksz.Tarcsi Géza, Balá gy.k.sz. Beke Károly

Részletesebben

Márványos Tamburazenekar

Márványos Tamburazenekar Márványos Tamburazenekar MŰSORAINK "Húzzad édes muzsikásom" - Magyar népi hangszerek, hangadó játékszerek bemutatója: Az interaktív előadás során a magyar népzene hangszereit mutatjuk be. Egy műsoron belül

Részletesebben

A 2015/2016 tanév helyi rendje

A 2015/2016 tanév helyi rendje Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda A 2015/2016 tanév helyi rendje Szeptemberi programok Dátum, időpont Esemény, rendezvény Felelős(ök) Szeptember 1. 8 óra Szeptember 2. 16.30 óra

Részletesebben