Spider and Friends Easy Maths. Bevezető. Telepítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Spider and Friends Easy Maths. Bevezető. Telepítés"

Átírás

1 Spider and Friends Easy Maths Bevezető A Spider and Friends a tanulási lehetőségek széleskörű multimédiás bázisát biztosítja, a matematikát állítva a középpontba. Különböző gyakorlattípusokat biztosít, a vizuális képességek fejlesztésétől kezdve, a különböző minták gyakoroltatását célzó játékokon át, egészen a 45 illetve 70 fokos forgatással létrehozott vonalrajzokig. Egyaránt használható egérrel, érintőképernyővel, IntelliKeys billentyűzettel, egy vagy két kapcsolóval, vagy Concept Keyboard-dal. Beállításait bármikor elmentheti, és újra betöltheti, így lehetővé válik, hogy különböző képességű gyerekek is használhassák egyidejűleg a programot. Concept Keyboard-ot használók számára a dokumentum különböző billentyűparancsokat is tartalmaz (ld. a dokumentum végén). A program nyomtatási lehetőséget is biztosít. A Paint programba egyszerűen be tudja másolni a kívánt képet, Windows gépeken az Alt+PrintScreen billentyűk lenyomásával, Macintosh gépeken a Shift+Apple+3 billentyűk lenyomásával. A CD-ROM-on található egy fájl, SpiderF.mp3 névvel. Ez a játéknak a zenéje, amit könnyedén lejátszhat például a Winamp programmal, vagy a Windows Media Player legújabb verziójával. Telepítés Windows A programokat futtathatja a CD-ről is, vagy feltelepítheti a számítógépre. A program telepítéssel biztonságosabban fut, de több helyet foglal a gépén. Helyezze be a CD-t. Kattintson a Start gombra, majd a Futtatásra. Felugrik egy párbeszédpanel. A Megnyitás fülnél ügyeljen, hogy a D:/ Setup.exe útvonal legyen megadva (A D a CD lemezmeghajtót jelöli, ha az ön gépén ez másik betűvel van jelölve, akkor az legyen beírva.). A telepítés elindításához kattintson az OK gombra. A telepítő program egy parancsikont fog létrehozni az Asztalon, ahonnan a játékot könnyedén elindíthatja. A játékot indíthatja a Start menü Inclusive Technology Spider and friends! Easy Maths útvonalról is.

2 Apple Macintosh Helyezze be a CD-t. Amikor a játék CD ikonja megjelenik a képernyőn, kattintson rá duplán. Nyissa meg a UK (Egyesült Királyság) mappáját. Kattintson duplán a Spider and Friends ikonra, hogy a telepítés elinduljon. A könnyebb használat érdekében érdemes a mappa tartalmát a számítógép merevlemezére másolnia. Futtatás A játék elindításához kattintson kétszer a Spider and Friends ikonra. A játék felépítése A legtöbb gyakorlatnak több szintje van. Minden szintet csak meghatározott számú alkalommal játszhat (ld. a Megjelenítésekben). Minden helyes válasz után megjelenik a képernyőn egy apró jutalom. Minden szint teljesítése után egy teljes képernyős jutalom jelenik meg, mielőtt a továbblépne a következő szintre. A Spider and Friends program egy kis bevezető zenével nyílik meg. Amint a Pókocska megjelenik a képernyőn, nyomja le bármelyik gombot, vagy a bal egérgombot, hogy a kezdőlap megjelenjen. (Amennyiben nem nyomja le egyiket sem, a kezdőlap kb. 20 másodperc után automatikusan megjelenik.) A kezdőlap egy szoba képe lesz, melyben 7 kiválasztható elem látható. Ezek az elemek a hétféle gyakorlatot képviselik: snap (csattanó), sort (kiválasztás), match (párosítás), copy (másolás), count (számolás), maze (labirintus) és draw (rajzolás). Utóbbi három közvetlenül a kezdőlapról indítható, míg az első négynek megvan a külön menü képernyője. Ezek a külön képernyők teszik lehetővé, hogy a gyakorlatban használt képeket kiválaszthassuk. A program különböző típusú képbeállításokat használ: Egyszerű, kétdimenziós formák: kör, háromszög, hatszög, stb. Képek: pókocska, hangya, kutya, madár, béka, meztelen csiga, növény, fa, virágcserép, csont. Számok: 1-től 5-ig Dobókockák: csoportok, ahol dobókockák képét láthatja, 1-től 5-ig. Ezeket a lehetőségeket a menü képernyőjén láthatja. A program a kiválasztott megjelenési formának megfelelő gyakorlatokat jeleníti meg. Üdvözlő képernyő Itt láthatja a gyakorlatokat képviselő ikonokat (összesen 7 db-ot). A snap (csattanó) játékhoz kattintson a kutyára és a hangyára, a sort (kiválasztás) játékhoz a virágcserepekre, a match (párosítás) játékhoz a televízióra, a copy (másolás) játékhoz a madárra, a count (számolás) játékhoz az ajtóban lévő meztelen csigára, a maze (labirintus) játékhoz a békára, a draw (rajzolás) játékhoz pedig a falon függő képre.

3 A pókocskára kattintva egy kis súgó ugrik majd fel, a játékok leírásával. Kilépéshez, vagy a Megjelenítésekbe (Preferences) ugráshoz használja a legördülő menüket. Menü képernyő (snap, match, copy) A képernyő bal felső sarkában láthatja az adott játék ikonját. (a képen: a televízió így tudjuk, hogy az összepárosító játékról van szó.) Ezután a képbeállításra vonatkozó csoportokat láthatja, amint azt már feljebb leírtuk (formák, képek, számok, dobókockák). A sort játék képernyője ettől különbözik: Itt az első ikon az egyszerű formákat mutatja, a második pedig a különböző méretek szerint párosít össze. A harmadik és negyedik a számos és kockás beállításra vonatkozik, az ötödik és hatodik a számos és tárgyas összeállításra. A gyakorlatok részletesen Néhány közös vonás A Preferences (Megjelenítések) fülre kattintva a fejlécen eljut az egyes gyakorlatok beállításaihoz. A pókra kattintva visszatérhet a gyakorlathoz. A Pause (szünet) gomb egyfajta tanári ellenőrzést tesz lehetővé. Megállítja a szkennelést, és az összes gombot átmenetileg inaktívvá teszi. A szüneteltetést a CTRL+P billentyű lenyomásával is elérheti (vagy Macintosh gépen a Shift+Crtl+P). Amíg ebben a módban van a program, kis zöld nyilak láthatók a képernyő sarkaiban, melyek könnyen észrevehetőek a tanár számára, de remélhetőleg kevéssé vonják el a diák figyelmét. Hogy újra aktiváljon mindent, nyomja meg újra a Ctrl+P billentyűkombinációt, vagy kattintson bármelyik kis zöld nyílra. Mindegyik gyakorlatnak van egy menüsora, amit a menü gombra kattintva hívhat elő. A menüsor taralma a különböző gyakorlatoktól függ. Snap Két kártyát lát a képernyőn. A baloldali változatlan marad, a jobboldali egy bizonyos idő után változik. Amint a két kártyán ugyanaz a kép látható, kattintson az egér bal gombjával, vagy nyomja meg a Space vagy Return billentyűt. Hallani fogja a kártyán látható dolog nevét, és egy kis animáció is megjelenik jutalomként. A gyakorlatok közül többet is el kell végezni, hogy a végén egy teljes képernyős jutalom jelenjen meg, és visszatérhessen a menü képernyőre. (Az elvégzendő gyakorlatok számát a Megjelenítések menüben állíthatja be.) A játékot bármikor megállíthatja a legördülő menüből a Back to the Menu (vissza a menübe) opciót választva. Ugyanitt felülírhatja a Megjelenítések beállítását, és lehetővé teheti, hogy akár 30-szor is újra lehessen játszani a gyakorlatot. A jobb felső sarokban lévő számláló mutatja, hogy hányadszor ismétli a gyakorlatot.

4 A Preferences (Megjelenítések) fülnél állíthatja be az időt, ami alatt a kártyák fokozatosan átváltoznak, vagyis megjelenik rajtuk az új kép. Sort Ebben a gyakorlatban egy tárgy jelenik meg a képernyő tetején. A képernyő alján néhány virágcserép (2-5-ig) látható. A virágcserepeken lévő minták mutatják, hogy melyik tárgyat melyik cserépbe kell elrakni. A tanulónak ki kell választani a fenti tárggyal megegyező mintájú virágcserepet. Az egyszerű alakzatok közvetlenül kapcsolódnak a cserepeken lévő képekhez. A számok és a dobókockák esetében a tanulónak kell felismernie, hogy például a kettes szám a két pontos dobókockához kapcsolódik. A számok és csoportos gyakorlatok esetében is a tanulónak kell rájönnie, hogy például a hármas szám ahhoz a cseréphez kapcsolódik, amelyiknek három tárgy látható a címkéjén. Ennek a gyakorlatnak egy másik verziójában ( size ) a tanulónak a kis- és nagyméretű tárgyak között kell különbséget tenni. A Preferences menüpontban tudja beállítani a virágcserepek számát, illetve azt, hogy hányszor kelljen egymás után végigjátszani a gyakorlatot ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Match A tanuló a képernyő alján különböző tárgyak szürke körvonalát látja, míg a képernyő tetején a rendes figurákat. Baloldalról kezdve ki kell találnia, hogy melyik szürkeárnyalatos figura melyik fenti figurát jelöli. A Preferences menüpontban tudja beállítani a képernyő alján megjelenő szürke tárgyak számát, illetve azt, hogy hányszor kelljen egymás után végigjátszani a gyakorlatot ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Copy Ebben a gyakorlatban a tanulónak le kell másolnia a képernyő tetején látható mintát, mintasort, úgy, hogy a lent látható tárgyak közül a megfelelőt és megfelelő számút választja ki. A kiválasztott tárgyak a képernyő közepén lévő sorban fognak megjelenni, és lehetőleg meg fognak egyezni a képernyő tetején mutatott mintában lévő tárgyakkal. A Preferences menüpontban tudja beállítani a mintában lévő tárgyak számát (3 és 6 között), illetve azt, hogy hányszor kelljen egymás után végigjátszani a gyakorlatot ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Azt is meghatározhatja, hogy a lenti sorban melyik legyen az a 3 tárgy, amiből választani kell. 150 alapminta van, amit a négy képbeállítással a gyakorlatba be lehet hívni. Így összesen 600 lehetséges minta van, amit a tanulónak le kell másolnia.

5 Count Egy bizonyos számú (1 és 5 között) tárgy jelenik meg a képernyőn. Miután mindegyik megjelent, a képernyő alján megjelennek a számok 1-től 5-ig. A tanulónak meg kell számolnia hány tárgyat lát, majd a megfelelő számot kiválasztani. Ez nehézséget okozhat, hiszen a tárgyak egy kerti környezetben jelennek meg. A tanulónak tehát meg kell különböztetni azokat a dolgokat, amik mindig is ott voltak a képernyőn, és azokat, amik csak most jelentek meg. Segítségként mindegyik tárgyat egy hang kíséri, amikor megjelenik. Ahogy egyre több tárgy jelenik meg, úgy lesz a kísérő hang is egyre hangosabb. Azt, hogy a tanuló hányszor játszhassa le a gyakorlatot, mielőtt a teljes képernyős jutalom megjelenik, a Preferences menüpontban állíthatja be. Mivel ebben a játékban nincsenek szintek, a teljes képernyős jutalom után egyszerűen újrakezdhető a játék. Draw Ez egy végtelen játék, amivel a tanuló vonalrajzokat hozhat létre. A játék során a tanuló megismerkedik a 45 illetve 90 fokos forgatás fogalmával is. Ennél a gyakorlatnál sok mindent állíthat be a Preferences menüpontban, pl.: a vászon színét, a rajzvonal vastagságát, stb. Van három olyan vászon is, amelyek helyettesíthetők az ön saját bitmap grafikáival. Maze Ebben a gyakorlatban a Pókocskát kell keresztülvinni a labirintuson. Ez a gyakorlat is a forgatás fogalmával ismerteti meg a diákot. (Itt a forgatás csak 90 fokkal lehetséges.) A tanuló 10 különböző, egyre összetettebb labirintus közül választhat a Preferences menüpontban. Lehetőség van egy nyomvonal megjelenítésére is, így a tanuló és a tanár is láthatják, hogy melyik pontokon tért le a Pókocska a helyes útról. Preferences (Megjelenítés) Bevezető A Preferences (Megjelenítések) menüpont 3 részre oszlik: általános, eszközök és gyakorlatok. Az utóbbiban mindegyik gyakorlathoz talál külön oldalt (kivéve a számolóshoz). Az Eszközök alpontban a játékhoz csatlakoztatott eszközöket (pl.: kapcsolók) lehet beállítani. Az Általános részben hangokat, mentési opciókat, stb. állíthat be. Arra a szóra kell rákattintania, amelyik alpontba be akar lépni (általános general; eszközök access; gyakorlatok activities). A Pókocska ikonjára kattintva tud visszalépni az előzőleg elhagyott oldalra.

6 Preferences általános Beszéd (speech) Ki- vagy bekapcsolhatja a beszédet. (Ez nem vonatkozik a súgóban lévő beszédre.) Hangeffekt (Sound effect) Ki- vagy bekapcsolhatja a hangeffekteket (Hangeffektnek számít minden nem a beszédhez kapcsolódó hang). Egy szinten lévő játékok száma (Number of games in a level) Itt azt a számot állíthatja be, ahányszor egy gyakorlatot meg kell csinálni ahhoz, hogy a teljes képernyős jutalom megjelenjen. Ezzel az összes gyakorlathoz egyszerre állítja be a számot, kivéve a labirintushoz (maze) és a rajzolóshoz (draw), ahol erre nincs szükség. Fájl betöltése.../fájl mentése (Load file.../save file...) A program beállításait elmentheti egy fájlba, hogy aztán bármikor betölthesse őket. Így különböző beállításokat hozhat létre a különböző tanulók igényeinek megfelelően. A Fájl mentése (save file...) gombra kattintva megjelenik egy párbeszédablak, ahol be kell írnia a fájl nevét. A programhoz tartozó fájlokat ajánlott egy külön mappában tárolni a számítógépén. A fájl mentéséhez kattintson az OK gombra. Ahhoz, hogy egy fájlt betöltsön, egyszerűen csak adja meg elérési útvonalnak a program mappáját, és ott válassza ki a kívánt fájlt. Ha nem is menti el a változtatásokat, a program megjegyzi, hogy milyen módosításokat végzett legutóbb, és legközelebb azokkal fog elindulni. Preferences Access (Eszközök) A lehetőségek közül számos csak akkor aktivizálódik, ha a megfelelő eszköz van csatlakoztatva a programhoz. Például az egér beállításait csak akkor teheti meg, ha egér is van csatlakoztatva. Egy kapcsoló Egyes kapcsolóval is lehet használni a programot, ez esetben a Space billentyű, vagy az egér bal gombja használható kapcsolóként. (Ha ez egér, mint kapcsoló aktív.) Két kapcsoló Két kapcsolóval is lehet használni a programot. Ilyenkor a szkennelést a Space billentyűvel vagy az egér jobb gombjával indíthatja el, a kiválasztást pedig a Return billentyűvel vagy az egér bal gombjával. (Ha az egér, mint kapcsoló aktív.) Egér vagy érintőképernyő

7 A programot a rámutat és kattint elven működteti. A szkennelés hangja Egy sípoló hangot hallhatunk, amikor a nyíl a szkennelés közben mozog. Egyes kapcsoló szkennelési sebessége Beállíthatja, hogy a szkennelés alatt a nyíl milyen sebességgel haladjon (ezt másodpercben adhatja meg). Egér, mint kapcsoló Az egérgombok működnek kapcsolóként. Automatikusan induló soros kapcsoló program (Windows) Ha ezt beállítja, a program minden egyes indításakor elindul a soros kapcsoló programja is, ahol kiválaszthatja a switch-nek megfelelő COM portot. Amint ezt megtette, a soros kapcsoló program eltűnik, és már csak a Preferences menüpontból hívhatja elő újra. Nyíl színe Beállíthatja a nyíl színét. (Egyes tanulók bizonyos színeket élesebbnek látnak.) Fényjelzés A láthatóság növelése érdekében beállíthatja, hogy a kurzor szkennelés közben villogjon. Fényjelzés sebessége Az előző opció gyorsaságát állíthatja be (egy másodpercen belül kétszer vagy háromszor villanjon). Billentyűzet/soros kapcsoló buffer (gyorsítótár) Akkor érdemes beállítani ezt az értéket, ha billentyűzetén a billentyűk reagálási ideje nagyon lassúra lett beállítva. Speciális lehetőségek Ahogy már említettük, az egyes lehetőségeket attól függően lehet beállítani, hogy a hozzá tartozó eszköz/mód csatlakoztatva/aktivizálva van-e. A szkennelés hangját csak akkor lehet beállítani, ha maga a szkennelés is elérhető. A fényjelzés és a fényjelzés sebessége csak akkor állítható be, ha a szkennelés egy vagy két kapcsolóval folyik. Az egér kapcsoló nem lehet egyidőben aktív az egér kurzorral.

8 IntelliKeys előlapok A programhoz 16 előlap beállítás tartozik. A Scan névvel ellátott (az, ami a program indításakor betölt) a két kapcsolós módot teszi lehetővé. A többi 15 felületet a program megfelelő pontjain hívhatja elő. Ahhoz, hogy a két kapcsolós szkenneléshez való előlapot használhassa, válassza a use a scanning overlay opciót. Ahhoz, hogy az összes előlapot használhassa, válassza a use separate activity overlay (külön gyakorlatokhoz való előlapok használata) opciót. A Windows gépek érzékelik, ha ilyen billentyűzetet csatlakoztat, így az IntelliKeys automatikusan működni fog. Use a scanning overlay (szkenneléshez való előlap használata) Ez egy két kapcsolós IntelliKeys felületet fog betölteni. Use separate activity overlays (külön gyakorlatokhoz való előlapok használata) A program futtatása során hívhatja elő a gyakorlatokhoz egyedileg beállított előlapokat. Megjegyzés: az üdvözlő képernyőhöz és a menü képernyőhöz nincsen külön előlap. Preferences Activities (gyakorlatok) Az Actvities fülben a baloldalon lévő sárga nevekre kattintva a megjelenő ablak a kívánt gyakorlat részletes leírását tartalmazza. Snap Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani a Snap-en belül. A shape and size játékban nem csak a tárgy alakja, hanem a mérete is számít, tehát a kis kutya nem passzol a nagy kutyához. Time to reveal a card Egy kártya felfedésére szánt idő. (másodpercekben) Time between cards Az új kép megjelenéséig eltelt idő. (másodpercekben) Sort Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani a Sort-on belül. Válasszon a különböző alakú, méretű, számú tárgyak közül. Sort between...(szintek) Állítsa be, hány virágcserép közül kelljen választani.

9 Match Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani a Match-en belül. Válasszon, hogy különböző alakzatokat, képeket, számokat, vagy különböző méretű tárgyakat kell-e összepárosítani. Number to match...(szintek) A párosítandó tárgyak számát adhatja meg. Copy Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani, a Copy-n belül. Másoljon egyszerű alakzatokat, képeket, számokat, stb. A játék mellett lévő kis kérdőjelre kattintva kiválaszthatja, hogy melyik 3 képből szeretné létrehozni a mintákat. Number to copy (szintek) Beállíthatja a mintában látható tárgyak számát (3 és 6 között). Maze Maze Állítsa be, melyik labirintussal játsszon a tanuló. Miután az egyiket teljesítette, automatikusan a következő jelenik meg. A sárga nyilakkal léptethet a pályák között. Maze trail Beállíthatja, hogy a Pókocska egy nyomvonalat hagyjon maga után. Draw Canvas (vászon) Válasszon hátteret a gyakorlathoz. Ahol az 1,2,3-as számokat látja, oda a saját képeit hívhatja be. A fájlokat a következő helyen találja: Merevlemez:/Windows/A4W_DATA/SpiderF/ A fájloknak a következő elnevezést adja: canvas1.bmp, canvas2.bmp, canvas3.bmp Pen up/down Látszódjon vagy ne a ceruza ikonja. Rotation (forgatás) A Pókocska pontos forgási irányát adja meg (45 vagy 90 fok). Step size A pixel méretet adja meg, amekkorát a Pókocska egyszerre lép. Pen width A ceruzavonal vastagságát adja meg. Pen colour A ceruzavonal színét adja meg.

10 Billentyűkombinációk Azoknak, akik Concept Keyboard-dal dolgoznak, a kombinációk az egyes gyakorlatokhoz: Snap Snap! Space vagy Return billentyű Sort Sort méretek szerint Nagy 2 Kicsi 3 Másik típusú sort Cserép1 2 Cserép2 3 Cserép3 4 Cserép4 5 Cserép5 6 Match Egyszerű formák Négyzet 2 Kör 3 Háromszög 4 Négyszög 5 Ötszög 6 Hatszög 7 Képek Csiga 2 Béka 3 Kutya 4 Cserép 5 Fa 6 Méret Nagy négyzet 2 Nagy kör 3 Nagy háromszög 4 Nagy kutya 5 Nagy fa 6 Kis négyzet F2 Kis kör F3 Kis háromszög F4 Kis kutya F5 Kis fa F6 Számok/kockák

11 Copy tárgy 1 2 tárgy 2 3 tárgy 3 4 Count Maze balra fordulás 2 előre mozgatás 1 jobbra fordulás 3 vissza 8 Draw balra fordulás 2 előre mozgatás 1 jobbra fordulás 3 ceruzát le/fel 4 vissza 8

2. A program indítása. 1. Telepítés, a program első indítása. 3. A főmenü. 1.3. Program frissítése

2. A program indítása. 1. Telepítés, a program első indítása. 3. A főmenü. 1.3. Program frissítése 1.3. Program frissítése Amennyiben volt már régebbi verziójú program a gépünkön, úgy a program alapesetben a CD-ről fut. Előfordulhat azonban hogy bizonyos körülmények közt hibajelzést is kaphatunk, ezért

Részletesebben

PicturesToExe Deluxe 7-es verziójának Felhasználói kézikönyve

PicturesToExe Deluxe 7-es verziójának Felhasználói kézikönyve PicturesToExe Deluxe 7-es verziójának Felhasználói kézikönyve Fordítás / Translation by Gombos Sándor László Kovács WnSoft Kft. www.wnsoft.co -1- Tartalom jegyzék 2a-b Bevezetés.........3 Főbb jellemzők........4

Részletesebben

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni.

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. Használati utasítás az elektronikus kézikönyvhöz A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. 1. Mozgassa a kurzort az

Részletesebben

Előszó FIGYELMEZTETÉS

Előszó FIGYELMEZTETÉS Előszó Köszönjük, hogy használja az EXR-E 2 Studio szoftvertermékünket! A szoftver lehetővé teszi az Ön számára a stílusok, dalok, és felhasználói programok cseréjét egy Roland EXR-E 2 kíséretautomatikás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Ez a felhasználói kézikönyv a DTC Magyarországi Vevőszolgálatán, a ScanDer Kft-nél, mint a németországi Wacom hivatalos partnerénél készült, kizárólag a cégünk által értékesített Wacom Bamboo Pen, Wacom

Részletesebben

05-0580-000 August, 2003. 4800/2400 Sorozat Telepítési és felhasználói útmutató

05-0580-000 August, 2003. 4800/2400 Sorozat Telepítési és felhasználói útmutató 05-0580-000 August, 2003 4800/2400 Sorozat Telepítési és felhasználói útmutató Copyright 2003 by Visioneer. Minden jog fenntartva A jelen útmutató kizárólag tájékoztatási célt szolgál. Az itt szereplő

Részletesebben

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 Microsoft Office Excel 2007 2 3 Az Excel 2007 megnyitása A program megnyitásának menete a következő: 1. Start menü -> Microsoft Office -> Microsoft Office Excel 2007 2. Az asztalon található Excel 2007

Részletesebben

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

1. A program bemutatása

1. A program bemutatása XXIV. A Total Commander XXIIV.. A Totall Commander G yakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program, igaz nagyon gyakran nem legálisan. Az ebbe a kategóriába tartozó programok

Részletesebben

Táblázatkezelés látássérült felhasználók számára

Táblázatkezelés látássérült felhasználók számára Táblázatkezelés látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila, Papp László Copyright 2014. Minden jog fenntartva.

Részletesebben

Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek

Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár Cím: 6786 Ruzsa, Tömörkény tér 1. Tel.: (+36) 285 193 Honlap: www.ruzsamuvhaz.hu 1 1 A számítógép első bekapcsolása,

Részletesebben

Office XP PowerPoint (A teljesség igénye nélkül)

Office XP PowerPoint (A teljesség igénye nélkül) Oktatási segédlet Office XP PowerPoint (A teljesség igénye nélkül) Bevezető A PowerPoint XP az Office XP irodai programcsomag része, amely tartalmazza még a Word szövegszerkesztő, az Excel táblázatkezelő,

Részletesebben

A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI

A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI Mgr. Námesztovszki Zsolt A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI Szabadka, 2009. Alapfogalmak Az adattárolás mértékegységei A számítógép világában ugyanolyan fontos szerep jut a mértékegységeknek, mint hétköznapi

Részletesebben

gemiusexplorer Felhasználói kézikönyv

gemiusexplorer Felhasználói kézikönyv gemiusexplorer Felhasználói kézikönyv Copyright Gemius SA 2008 gemiusexplorer - Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Bevezető...3 1.1 Alapvető információk...3 1.2 Telepítés és frissítés...3 2 Első lépések...4

Részletesebben

GeoGebra Kézikönyv 3.2

GeoGebra Kézikönyv 3.2 GeoGebra Kézikönyv 3.2 Markus Hohenwarter and Judith Hohenwarter www.geogebra.org GeoGebra Kézikönyv 3.2 Utolsó módosítás: 2011. július 1. Szerzők: Markus Hohenwarter, markus@geogebra.org Judith Hohenwarter,

Részletesebben

METRISoft M é r l e g g y á r t ó K FT

METRISoft M é r l e g g y á r t ó K FT METRISoft M é r l e g g y á r t ó K FT 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30. Telefon: 62/246-657, Fax: 62/249-765 E-mail: merleg@metrisof t.hu Honlap: w w w. metrisoft. h u Mentés: 2005.12.30. Program Ver.:01.0

Részletesebben

A Word 2007 felfedezése

A Word 2007 felfedezése A fejezet a következő témaköröket tárgyalja: Munka Word-környezetben A dokumentum megnyitása, mozgás a dokumentumban, és dokumentum bezárása A dokumentum különböző nézeteinek megjelenítése Dokumentum létrehozása

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET A MAGYAR HIVATALOS JOGSZABÁLYTÁR KEZELŐPROGRAMJÁHOZ MAGYAR KÖZLÖNY LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ 2012.

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET A MAGYAR HIVATALOS JOGSZABÁLYTÁR KEZELŐPROGRAMJÁHOZ MAGYAR KÖZLÖNY LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ 2012. FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET A MAGYAR HIVATALOS JOGSZABÁLYTÁR KEZELŐPROGRAMJÁHOZ MAGYAR KÖZLÖNY LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ 2012. E l őszó A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó a magyarországi jogalkotás kiadójaként nemcsak

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A WRYKRYS PROGRAMRENDSZERHEZ. kidolgozta: Ivana Velíšková

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A WRYKRYS PROGRAMRENDSZERHEZ. kidolgozta: Ivana Velíšková FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A WRYKRYS PROGRAMRENDSZERHEZ Plzen, 2005 kidolgozta: Ivana Velíšková Felhasználói kézikönyv 2 Verzió: 2005/06 TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 11 1.1 A RENDSZER MŰKÖDÉSÉHEZ SZÜKSÉGES HARDVER...

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK WINDOWS XP JEGYZET. Összeállította: Ruzsinszki György

OPERÁCIÓS RENDSZEREK WINDOWS XP JEGYZET. Összeállította: Ruzsinszki György OPERÁCIÓS RENDSZEREK WINDOWS XP JEGYZET Összeállította: Ruzsinszki György Tartalom 1. Bevezetés... 2 2. Az operációs rendszerek... 2 3. Az operációs rendszerek csoportosítása... 3 4. A Windows XP betöltési

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

MOKKA 2. 2008 NetLock Kft.

MOKKA 2. 2008 NetLock Kft. 2 Tartalomjegyzék 6 I Rész Bevezető 1 Mire használható... a program 6 2 A program telepítése... 7 3 Telepítés utáni... beállítások 12 4 Frissítések listája... 14 5 A NetLock Kft... 16 18 II Rész Regisztráció

Részletesebben

Általános ismertetés, közös törzsek

Általános ismertetés, közös törzsek Saldo Creator Integrált Számviteli Információs Rendszer Főkönyv Bér Bank Készlet TB Menza Élelmezés Pénztár Folyószámla Költségfelosztás Számlázás Tárgyi eszköz Dokumentum Kezelő Menetlevél Szerződés Kötváll/Rendelés

Részletesebben

Flash Flash Flash mozgás hang interakci mozgás hang interakció Flash

Flash Flash Flash mozgás hang interakci mozgás hang interakció Flash Adobe Flash CS4 A forgalomban lévô kézikönyvek a Flash használatát a fejlesztô felhasználó rendelkezésére álló eszközök szigorú elemzésén keresztül mutatják be és általában olyan gyakorlatokat tartalmaznak,

Részletesebben

SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver

SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver Kérjük, gondoljon környezetére, mielőtt kinyomtatná ezt a dokumentációt! SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver Felhasználói kézikönyv Windows operációs rendszer TARTALOMJEGYZÉK 1. fejezet - Bevezetés a

Részletesebben

Buda-Cash MetaTrader Használati útmutató

Buda-Cash MetaTrader Használati útmutató Buda-Cash MetaTrader Használati útmutató Üdvözöljük! Köszönjük, hogy a Buda-Cash MetaTrader kereskedési szoftvert választotta. Ahhoz, hogy a termék minden funkcióját megfelelően tudja használni, és ne

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM

KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM KEZELÉSI LEÍRÁS A program tulajdonosa : Cím : Telefon / Fax : A mérleget szállította : M e t r i p o n d - M 9 3 M é r l e g g y á r t ó K f t. Cím : 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ BUDAPEST Verziószám: 1.0 2013. 09. 09. Bevezető Az NTK Player egy olyan, interaktív e-könyv lejátszóra épülő program, mely lehetővé teszi a Nemzedékek

Részletesebben