Spider and Friends Easy Maths. Bevezető. Telepítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Spider and Friends Easy Maths. Bevezető. Telepítés"

Átírás

1 Spider and Friends Easy Maths Bevezető A Spider and Friends a tanulási lehetőségek széleskörű multimédiás bázisát biztosítja, a matematikát állítva a középpontba. Különböző gyakorlattípusokat biztosít, a vizuális képességek fejlesztésétől kezdve, a különböző minták gyakoroltatását célzó játékokon át, egészen a 45 illetve 70 fokos forgatással létrehozott vonalrajzokig. Egyaránt használható egérrel, érintőképernyővel, IntelliKeys billentyűzettel, egy vagy két kapcsolóval, vagy Concept Keyboard-dal. Beállításait bármikor elmentheti, és újra betöltheti, így lehetővé válik, hogy különböző képességű gyerekek is használhassák egyidejűleg a programot. Concept Keyboard-ot használók számára a dokumentum különböző billentyűparancsokat is tartalmaz (ld. a dokumentum végén). A program nyomtatási lehetőséget is biztosít. A Paint programba egyszerűen be tudja másolni a kívánt képet, Windows gépeken az Alt+PrintScreen billentyűk lenyomásával, Macintosh gépeken a Shift+Apple+3 billentyűk lenyomásával. A CD-ROM-on található egy fájl, SpiderF.mp3 névvel. Ez a játéknak a zenéje, amit könnyedén lejátszhat például a Winamp programmal, vagy a Windows Media Player legújabb verziójával. Telepítés Windows A programokat futtathatja a CD-ről is, vagy feltelepítheti a számítógépre. A program telepítéssel biztonságosabban fut, de több helyet foglal a gépén. Helyezze be a CD-t. Kattintson a Start gombra, majd a Futtatásra. Felugrik egy párbeszédpanel. A Megnyitás fülnél ügyeljen, hogy a D:/ Setup.exe útvonal legyen megadva (A D a CD lemezmeghajtót jelöli, ha az ön gépén ez másik betűvel van jelölve, akkor az legyen beírva.). A telepítés elindításához kattintson az OK gombra. A telepítő program egy parancsikont fog létrehozni az Asztalon, ahonnan a játékot könnyedén elindíthatja. A játékot indíthatja a Start menü Inclusive Technology Spider and friends! Easy Maths útvonalról is.

2 Apple Macintosh Helyezze be a CD-t. Amikor a játék CD ikonja megjelenik a képernyőn, kattintson rá duplán. Nyissa meg a UK (Egyesült Királyság) mappáját. Kattintson duplán a Spider and Friends ikonra, hogy a telepítés elinduljon. A könnyebb használat érdekében érdemes a mappa tartalmát a számítógép merevlemezére másolnia. Futtatás A játék elindításához kattintson kétszer a Spider and Friends ikonra. A játék felépítése A legtöbb gyakorlatnak több szintje van. Minden szintet csak meghatározott számú alkalommal játszhat (ld. a Megjelenítésekben). Minden helyes válasz után megjelenik a képernyőn egy apró jutalom. Minden szint teljesítése után egy teljes képernyős jutalom jelenik meg, mielőtt a továbblépne a következő szintre. A Spider and Friends program egy kis bevezető zenével nyílik meg. Amint a Pókocska megjelenik a képernyőn, nyomja le bármelyik gombot, vagy a bal egérgombot, hogy a kezdőlap megjelenjen. (Amennyiben nem nyomja le egyiket sem, a kezdőlap kb. 20 másodperc után automatikusan megjelenik.) A kezdőlap egy szoba képe lesz, melyben 7 kiválasztható elem látható. Ezek az elemek a hétféle gyakorlatot képviselik: snap (csattanó), sort (kiválasztás), match (párosítás), copy (másolás), count (számolás), maze (labirintus) és draw (rajzolás). Utóbbi három közvetlenül a kezdőlapról indítható, míg az első négynek megvan a külön menü képernyője. Ezek a külön képernyők teszik lehetővé, hogy a gyakorlatban használt képeket kiválaszthassuk. A program különböző típusú képbeállításokat használ: Egyszerű, kétdimenziós formák: kör, háromszög, hatszög, stb. Képek: pókocska, hangya, kutya, madár, béka, meztelen csiga, növény, fa, virágcserép, csont. Számok: 1-től 5-ig Dobókockák: csoportok, ahol dobókockák képét láthatja, 1-től 5-ig. Ezeket a lehetőségeket a menü képernyőjén láthatja. A program a kiválasztott megjelenési formának megfelelő gyakorlatokat jeleníti meg. Üdvözlő képernyő Itt láthatja a gyakorlatokat képviselő ikonokat (összesen 7 db-ot). A snap (csattanó) játékhoz kattintson a kutyára és a hangyára, a sort (kiválasztás) játékhoz a virágcserepekre, a match (párosítás) játékhoz a televízióra, a copy (másolás) játékhoz a madárra, a count (számolás) játékhoz az ajtóban lévő meztelen csigára, a maze (labirintus) játékhoz a békára, a draw (rajzolás) játékhoz pedig a falon függő képre.

3 A pókocskára kattintva egy kis súgó ugrik majd fel, a játékok leírásával. Kilépéshez, vagy a Megjelenítésekbe (Preferences) ugráshoz használja a legördülő menüket. Menü képernyő (snap, match, copy) A képernyő bal felső sarkában láthatja az adott játék ikonját. (a képen: a televízió így tudjuk, hogy az összepárosító játékról van szó.) Ezután a képbeállításra vonatkozó csoportokat láthatja, amint azt már feljebb leírtuk (formák, képek, számok, dobókockák). A sort játék képernyője ettől különbözik: Itt az első ikon az egyszerű formákat mutatja, a második pedig a különböző méretek szerint párosít össze. A harmadik és negyedik a számos és kockás beállításra vonatkozik, az ötödik és hatodik a számos és tárgyas összeállításra. A gyakorlatok részletesen Néhány közös vonás A Preferences (Megjelenítések) fülre kattintva a fejlécen eljut az egyes gyakorlatok beállításaihoz. A pókra kattintva visszatérhet a gyakorlathoz. A Pause (szünet) gomb egyfajta tanári ellenőrzést tesz lehetővé. Megállítja a szkennelést, és az összes gombot átmenetileg inaktívvá teszi. A szüneteltetést a CTRL+P billentyű lenyomásával is elérheti (vagy Macintosh gépen a Shift+Crtl+P). Amíg ebben a módban van a program, kis zöld nyilak láthatók a képernyő sarkaiban, melyek könnyen észrevehetőek a tanár számára, de remélhetőleg kevéssé vonják el a diák figyelmét. Hogy újra aktiváljon mindent, nyomja meg újra a Ctrl+P billentyűkombinációt, vagy kattintson bármelyik kis zöld nyílra. Mindegyik gyakorlatnak van egy menüsora, amit a menü gombra kattintva hívhat elő. A menüsor taralma a különböző gyakorlatoktól függ. Snap Két kártyát lát a képernyőn. A baloldali változatlan marad, a jobboldali egy bizonyos idő után változik. Amint a két kártyán ugyanaz a kép látható, kattintson az egér bal gombjával, vagy nyomja meg a Space vagy Return billentyűt. Hallani fogja a kártyán látható dolog nevét, és egy kis animáció is megjelenik jutalomként. A gyakorlatok közül többet is el kell végezni, hogy a végén egy teljes képernyős jutalom jelenjen meg, és visszatérhessen a menü képernyőre. (Az elvégzendő gyakorlatok számát a Megjelenítések menüben állíthatja be.) A játékot bármikor megállíthatja a legördülő menüből a Back to the Menu (vissza a menübe) opciót választva. Ugyanitt felülírhatja a Megjelenítések beállítását, és lehetővé teheti, hogy akár 30-szor is újra lehessen játszani a gyakorlatot. A jobb felső sarokban lévő számláló mutatja, hogy hányadszor ismétli a gyakorlatot.

4 A Preferences (Megjelenítések) fülnél állíthatja be az időt, ami alatt a kártyák fokozatosan átváltoznak, vagyis megjelenik rajtuk az új kép. Sort Ebben a gyakorlatban egy tárgy jelenik meg a képernyő tetején. A képernyő alján néhány virágcserép (2-5-ig) látható. A virágcserepeken lévő minták mutatják, hogy melyik tárgyat melyik cserépbe kell elrakni. A tanulónak ki kell választani a fenti tárggyal megegyező mintájú virágcserepet. Az egyszerű alakzatok közvetlenül kapcsolódnak a cserepeken lévő képekhez. A számok és a dobókockák esetében a tanulónak kell felismernie, hogy például a kettes szám a két pontos dobókockához kapcsolódik. A számok és csoportos gyakorlatok esetében is a tanulónak kell rájönnie, hogy például a hármas szám ahhoz a cseréphez kapcsolódik, amelyiknek három tárgy látható a címkéjén. Ennek a gyakorlatnak egy másik verziójában ( size ) a tanulónak a kis- és nagyméretű tárgyak között kell különbséget tenni. A Preferences menüpontban tudja beállítani a virágcserepek számát, illetve azt, hogy hányszor kelljen egymás után végigjátszani a gyakorlatot ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Match A tanuló a képernyő alján különböző tárgyak szürke körvonalát látja, míg a képernyő tetején a rendes figurákat. Baloldalról kezdve ki kell találnia, hogy melyik szürkeárnyalatos figura melyik fenti figurát jelöli. A Preferences menüpontban tudja beállítani a képernyő alján megjelenő szürke tárgyak számát, illetve azt, hogy hányszor kelljen egymás után végigjátszani a gyakorlatot ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Copy Ebben a gyakorlatban a tanulónak le kell másolnia a képernyő tetején látható mintát, mintasort, úgy, hogy a lent látható tárgyak közül a megfelelőt és megfelelő számút választja ki. A kiválasztott tárgyak a képernyő közepén lévő sorban fognak megjelenni, és lehetőleg meg fognak egyezni a képernyő tetején mutatott mintában lévő tárgyakkal. A Preferences menüpontban tudja beállítani a mintában lévő tárgyak számát (3 és 6 között), illetve azt, hogy hányszor kelljen egymás után végigjátszani a gyakorlatot ahhoz, hogy a következő szintre léphessen. Azt is meghatározhatja, hogy a lenti sorban melyik legyen az a 3 tárgy, amiből választani kell. 150 alapminta van, amit a négy képbeállítással a gyakorlatba be lehet hívni. Így összesen 600 lehetséges minta van, amit a tanulónak le kell másolnia.

5 Count Egy bizonyos számú (1 és 5 között) tárgy jelenik meg a képernyőn. Miután mindegyik megjelent, a képernyő alján megjelennek a számok 1-től 5-ig. A tanulónak meg kell számolnia hány tárgyat lát, majd a megfelelő számot kiválasztani. Ez nehézséget okozhat, hiszen a tárgyak egy kerti környezetben jelennek meg. A tanulónak tehát meg kell különböztetni azokat a dolgokat, amik mindig is ott voltak a képernyőn, és azokat, amik csak most jelentek meg. Segítségként mindegyik tárgyat egy hang kíséri, amikor megjelenik. Ahogy egyre több tárgy jelenik meg, úgy lesz a kísérő hang is egyre hangosabb. Azt, hogy a tanuló hányszor játszhassa le a gyakorlatot, mielőtt a teljes képernyős jutalom megjelenik, a Preferences menüpontban állíthatja be. Mivel ebben a játékban nincsenek szintek, a teljes képernyős jutalom után egyszerűen újrakezdhető a játék. Draw Ez egy végtelen játék, amivel a tanuló vonalrajzokat hozhat létre. A játék során a tanuló megismerkedik a 45 illetve 90 fokos forgatás fogalmával is. Ennél a gyakorlatnál sok mindent állíthat be a Preferences menüpontban, pl.: a vászon színét, a rajzvonal vastagságát, stb. Van három olyan vászon is, amelyek helyettesíthetők az ön saját bitmap grafikáival. Maze Ebben a gyakorlatban a Pókocskát kell keresztülvinni a labirintuson. Ez a gyakorlat is a forgatás fogalmával ismerteti meg a diákot. (Itt a forgatás csak 90 fokkal lehetséges.) A tanuló 10 különböző, egyre összetettebb labirintus közül választhat a Preferences menüpontban. Lehetőség van egy nyomvonal megjelenítésére is, így a tanuló és a tanár is láthatják, hogy melyik pontokon tért le a Pókocska a helyes útról. Preferences (Megjelenítés) Bevezető A Preferences (Megjelenítések) menüpont 3 részre oszlik: általános, eszközök és gyakorlatok. Az utóbbiban mindegyik gyakorlathoz talál külön oldalt (kivéve a számolóshoz). Az Eszközök alpontban a játékhoz csatlakoztatott eszközöket (pl.: kapcsolók) lehet beállítani. Az Általános részben hangokat, mentési opciókat, stb. állíthat be. Arra a szóra kell rákattintania, amelyik alpontba be akar lépni (általános general; eszközök access; gyakorlatok activities). A Pókocska ikonjára kattintva tud visszalépni az előzőleg elhagyott oldalra.

6 Preferences általános Beszéd (speech) Ki- vagy bekapcsolhatja a beszédet. (Ez nem vonatkozik a súgóban lévő beszédre.) Hangeffekt (Sound effect) Ki- vagy bekapcsolhatja a hangeffekteket (Hangeffektnek számít minden nem a beszédhez kapcsolódó hang). Egy szinten lévő játékok száma (Number of games in a level) Itt azt a számot állíthatja be, ahányszor egy gyakorlatot meg kell csinálni ahhoz, hogy a teljes képernyős jutalom megjelenjen. Ezzel az összes gyakorlathoz egyszerre állítja be a számot, kivéve a labirintushoz (maze) és a rajzolóshoz (draw), ahol erre nincs szükség. Fájl betöltése.../fájl mentése (Load file.../save file...) A program beállításait elmentheti egy fájlba, hogy aztán bármikor betölthesse őket. Így különböző beállításokat hozhat létre a különböző tanulók igényeinek megfelelően. A Fájl mentése (save file...) gombra kattintva megjelenik egy párbeszédablak, ahol be kell írnia a fájl nevét. A programhoz tartozó fájlokat ajánlott egy külön mappában tárolni a számítógépén. A fájl mentéséhez kattintson az OK gombra. Ahhoz, hogy egy fájlt betöltsön, egyszerűen csak adja meg elérési útvonalnak a program mappáját, és ott válassza ki a kívánt fájlt. Ha nem is menti el a változtatásokat, a program megjegyzi, hogy milyen módosításokat végzett legutóbb, és legközelebb azokkal fog elindulni. Preferences Access (Eszközök) A lehetőségek közül számos csak akkor aktivizálódik, ha a megfelelő eszköz van csatlakoztatva a programhoz. Például az egér beállításait csak akkor teheti meg, ha egér is van csatlakoztatva. Egy kapcsoló Egyes kapcsolóval is lehet használni a programot, ez esetben a Space billentyű, vagy az egér bal gombja használható kapcsolóként. (Ha ez egér, mint kapcsoló aktív.) Két kapcsoló Két kapcsolóval is lehet használni a programot. Ilyenkor a szkennelést a Space billentyűvel vagy az egér jobb gombjával indíthatja el, a kiválasztást pedig a Return billentyűvel vagy az egér bal gombjával. (Ha az egér, mint kapcsoló aktív.) Egér vagy érintőképernyő

7 A programot a rámutat és kattint elven működteti. A szkennelés hangja Egy sípoló hangot hallhatunk, amikor a nyíl a szkennelés közben mozog. Egyes kapcsoló szkennelési sebessége Beállíthatja, hogy a szkennelés alatt a nyíl milyen sebességgel haladjon (ezt másodpercben adhatja meg). Egér, mint kapcsoló Az egérgombok működnek kapcsolóként. Automatikusan induló soros kapcsoló program (Windows) Ha ezt beállítja, a program minden egyes indításakor elindul a soros kapcsoló programja is, ahol kiválaszthatja a switch-nek megfelelő COM portot. Amint ezt megtette, a soros kapcsoló program eltűnik, és már csak a Preferences menüpontból hívhatja elő újra. Nyíl színe Beállíthatja a nyíl színét. (Egyes tanulók bizonyos színeket élesebbnek látnak.) Fényjelzés A láthatóság növelése érdekében beállíthatja, hogy a kurzor szkennelés közben villogjon. Fényjelzés sebessége Az előző opció gyorsaságát állíthatja be (egy másodpercen belül kétszer vagy háromszor villanjon). Billentyűzet/soros kapcsoló buffer (gyorsítótár) Akkor érdemes beállítani ezt az értéket, ha billentyűzetén a billentyűk reagálási ideje nagyon lassúra lett beállítva. Speciális lehetőségek Ahogy már említettük, az egyes lehetőségeket attól függően lehet beállítani, hogy a hozzá tartozó eszköz/mód csatlakoztatva/aktivizálva van-e. A szkennelés hangját csak akkor lehet beállítani, ha maga a szkennelés is elérhető. A fényjelzés és a fényjelzés sebessége csak akkor állítható be, ha a szkennelés egy vagy két kapcsolóval folyik. Az egér kapcsoló nem lehet egyidőben aktív az egér kurzorral.

8 IntelliKeys előlapok A programhoz 16 előlap beállítás tartozik. A Scan névvel ellátott (az, ami a program indításakor betölt) a két kapcsolós módot teszi lehetővé. A többi 15 felületet a program megfelelő pontjain hívhatja elő. Ahhoz, hogy a két kapcsolós szkenneléshez való előlapot használhassa, válassza a use a scanning overlay opciót. Ahhoz, hogy az összes előlapot használhassa, válassza a use separate activity overlay (külön gyakorlatokhoz való előlapok használata) opciót. A Windows gépek érzékelik, ha ilyen billentyűzetet csatlakoztat, így az IntelliKeys automatikusan működni fog. Use a scanning overlay (szkenneléshez való előlap használata) Ez egy két kapcsolós IntelliKeys felületet fog betölteni. Use separate activity overlays (külön gyakorlatokhoz való előlapok használata) A program futtatása során hívhatja elő a gyakorlatokhoz egyedileg beállított előlapokat. Megjegyzés: az üdvözlő képernyőhöz és a menü képernyőhöz nincsen külön előlap. Preferences Activities (gyakorlatok) Az Actvities fülben a baloldalon lévő sárga nevekre kattintva a megjelenő ablak a kívánt gyakorlat részletes leírását tartalmazza. Snap Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani a Snap-en belül. A shape and size játékban nem csak a tárgy alakja, hanem a mérete is számít, tehát a kis kutya nem passzol a nagy kutyához. Time to reveal a card Egy kártya felfedésére szánt idő. (másodpercekben) Time between cards Az új kép megjelenéséig eltelt idő. (másodpercekben) Sort Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani a Sort-on belül. Válasszon a különböző alakú, méretű, számú tárgyak közül. Sort between...(szintek) Állítsa be, hány virágcserép közül kelljen választani.

9 Match Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani a Match-en belül. Válasszon, hogy különböző alakzatokat, képeket, számokat, vagy különböző méretű tárgyakat kell-e összepárosítani. Number to match...(szintek) A párosítandó tárgyak számát adhatja meg. Copy Games Állítsa be, melyik játékkal szeretne játszani, a Copy-n belül. Másoljon egyszerű alakzatokat, képeket, számokat, stb. A játék mellett lévő kis kérdőjelre kattintva kiválaszthatja, hogy melyik 3 képből szeretné létrehozni a mintákat. Number to copy (szintek) Beállíthatja a mintában látható tárgyak számát (3 és 6 között). Maze Maze Állítsa be, melyik labirintussal játsszon a tanuló. Miután az egyiket teljesítette, automatikusan a következő jelenik meg. A sárga nyilakkal léptethet a pályák között. Maze trail Beállíthatja, hogy a Pókocska egy nyomvonalat hagyjon maga után. Draw Canvas (vászon) Válasszon hátteret a gyakorlathoz. Ahol az 1,2,3-as számokat látja, oda a saját képeit hívhatja be. A fájlokat a következő helyen találja: Merevlemez:/Windows/A4W_DATA/SpiderF/ A fájloknak a következő elnevezést adja: canvas1.bmp, canvas2.bmp, canvas3.bmp Pen up/down Látszódjon vagy ne a ceruza ikonja. Rotation (forgatás) A Pókocska pontos forgási irányát adja meg (45 vagy 90 fok). Step size A pixel méretet adja meg, amekkorát a Pókocska egyszerre lép. Pen width A ceruzavonal vastagságát adja meg. Pen colour A ceruzavonal színét adja meg.

10 Billentyűkombinációk Azoknak, akik Concept Keyboard-dal dolgoznak, a kombinációk az egyes gyakorlatokhoz: Snap Snap! Space vagy Return billentyű Sort Sort méretek szerint Nagy 2 Kicsi 3 Másik típusú sort Cserép1 2 Cserép2 3 Cserép3 4 Cserép4 5 Cserép5 6 Match Egyszerű formák Négyzet 2 Kör 3 Háromszög 4 Négyszög 5 Ötszög 6 Hatszög 7 Képek Csiga 2 Béka 3 Kutya 4 Cserép 5 Fa 6 Méret Nagy négyzet 2 Nagy kör 3 Nagy háromszög 4 Nagy kutya 5 Nagy fa 6 Kis négyzet F2 Kis kör F3 Kis háromszög F4 Kis kutya F5 Kis fa F6 Számok/kockák

11 Copy tárgy 1 2 tárgy 2 3 tárgy 3 4 Count Maze balra fordulás 2 előre mozgatás 1 jobbra fordulás 3 vissza 8 Draw balra fordulás 2 előre mozgatás 1 jobbra fordulás 3 ceruzát le/fel 4 vissza 8

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N Ezek a cikkek Atom Manó rovattársam kérdésfeltevése alapján jöttek létre, és mivel Ő a fényképekkel végezhető műveletek kapcsán

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 A másolás folyamata Szolgáltatások kezdőlap Munkaállapot Érintőképernyő Start Összes törlése Leállítás. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR PC-s visszatekintő program használati utasítása Tartalomjegyzék Hogyan kell kivenni a memóriakártyát? 3 Szoftver installálás 3 Az adatok visszanyerése 5 Az adatok megjelenése

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Az Euro2A PLU letöltő-feltöltő program telepítése és használata Windows 9x/NT/2000/XP/Vista/Windows7/Windows8 (32/64bit) V2.1 2014. január 7.

Az Euro2A PLU letöltő-feltöltő program telepítése és használata Windows 9x/NT/2000/XP/Vista/Windows7/Windows8 (32/64bit) V2.1 2014. január 7. Az Euro2A PLU letöltő-feltöltő program telepítése és használata Windows 9x/NT/2000/XP/Vista/Windows7/Windows8 (32/64bit) V2.1 2014. január 7. Telepítés 1. Csomagolja ki és telepítse az Euro2A_ver5_24c_HU.exe

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató Bejelentkezés A CitiDirect BE SM futtatásának minimális rendszerkövetelményei megegyeznek a CitiDirect Online Banking rendszer követelményeivel. Kérjük, kattintson

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Terminál szerverről indított nyomtatási folyamat elindításával elérhetővé válik a kliens gépen feltelepített ingyenes

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Diva 852 ISDN T/A. Gyorstelepítési útmutató. www.eicon.com

Diva 852 ISDN T/A. Gyorstelepítési útmutató. www.eicon.com Diva 852 ISDN T/A Gyorstelepítési útmutató www.eicon.com Tartalom Bevezetés... 2 Jelzõlámpák... 2 Kábelek csatlakoztatása... 2 Telepítés Windows 98 alatt... 3 Telepítés Windows Me alatt... 4 Telepítés

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU

Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU Szoftvertelepítés Megjegyzés az USB-csatlakozáshoz: Ne csatlakoztassa az USB-kábelt, amíg nem kap rá utasítást. Ha megjelenik ez a képernyő, kattintson a Cancel(Mégse)

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

Apache OpenOffice telepítési útmutató

Apache OpenOffice telepítési útmutató Apache OpenOffice telepítési útmutató 1. Az OpenOffice magyar nyelvű verziójának telepítését az alábbi oldalról tudod elkezdeni. Katt a linkre: http://www.openoffice.org/download/ Mindig a legfrissebb

Részletesebben

2. Végezzük el a tömörített fájlok kicsomagolását a számítógépünkre.

2. Végezzük el a tömörített fájlok kicsomagolását a számítógépünkre. pcon Planner látványtervezõ program telepítése 1. Mentsük le a számítógépünkre a pcon Planner látványtervezõ program telepítõ programját és a gyártói bútor katalógusok installálásához szükséges mappákat.

Részletesebben

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció 1. Adatmentés WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció A WYWdent Dental 4.8 frissítés telepítése előtt felétlenül készítsen mentést a programról, így ha bármilyen probléma esetén bármikor visszaállítható

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710 Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz Magyar 2 A Fő menü Amikor a Mio Map elindul, a fő menü jelenik meg. Innen lehet elérni a Mio Map minden

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

HP Photo Printing referenciaútmutató

HP Photo Printing referenciaútmutató Képek bevitele a képtárba Az alábbi eljárások bármelyikével képeket adhat a képtárhoz. A képtár a HP Photo Printing program bal oldali ablaktáblája. Ez a nyomtatásnak és a fényképalbumlapok létrehozásának

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

CGS Civil 3D Extensions 2012 telepítése

CGS Civil 3D Extensions 2012 telepítése CGS Civil 3D Extensions 2012 telepítése Indítsuk el a telepítést a setup_2012_hun_xx 1 bit_vyy 2.exe fájlra való kattintással. A megjelenő telepítő varázsló lapon olvassuk el az információkat, majd kattintsunk

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és

Részletesebben

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DVR-338 DIGITÁLIS DIKTAFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A készülék bemutatása 1 REC - Felvétel gomb 2 Stop/Kikapcsolás gomb 3 UP - FEL/Visszatekerés 4 DOWN LE/Előretekerés 5 HOLD - Billentyűzár 6 VOL + (hangerő

Részletesebben

Pro Printer Telepítése és beállítása

Pro Printer Telepítése és beállítása Pro Printer Telepítése és beállítása 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek: 3 Támogatott böngészők: 3 _ A

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3 3. Tanúsítvány megújítása...4 3.1. Megújított tanúsítvány

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 -

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 - Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-1 - Kezelési útmutató Tartalomjegyzék: Kezelési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 1 Szoftver feladata:... 2 Szoftver telepítése:... 2 Els használat:... 3

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása 15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlat során a Microsoft Internet Explorer beállításait fogjuk konfigurálni. Az

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben