Boszorkány kalap készítése magadnak (felnőtt méret, de gyerekre is kapsz ötletet) - Rongyladytől

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Boszorkány kalap készítése magadnak (felnőtt méret, de gyerekre is kapsz ötletet) - Rongyladytől"

Átírás

1 Boszorkány kalap készítése magadnak (felnőtt méret, de gyerekre is kapsz ötletet) - Rongyladytől DIY süveg (vagyis csináld magad) Előkészület 1. Mi kell hozzá? Szivacs: 1 méter*0.5 méteres darab biztosan elég. A kalap teteje két háromszögből áll, alapjuk 35 cm, magasságuk 30 cm. A karimához pedig egy 40 cm-es kör kell. Fekete szoknyabélés: 140 cm széles anyagból dolgoztam. 1 méter anyag biztosan elég. Díszítéshez: Kis darab tüll (én az Aldiban kapható szúnyoghálóból vágtam ) vagy 80 cm szép szalag. Kétféle dísz is kelleni fog! Varrógép. Ha bátor vagy, sok időd van, kézzel is csinálhatod. 2. Mekkora a fejem? Fakultatív: nem kell megmérned, csak ha izgulsz, ellenőrizd, neked se lesz túl kicsi vagy nagy Egy puha mérőszalaggal körbemérem a fejem. Az enyém 58 cm. Férjemé 60 cm. 2 éves kislányomé 49 cm, a lassan 4 éves fiúé pedig 51 cm. 3. Mekkora legyen a kalap körben a fejem körül (a karima belső kerülete)? Kislányom játéksüvege 60 cm. Azért ilyen széles, mert a süveg rögtön csúcsosodik, így ha szorosra szeretnénk, a végén nem megy bele a fejünk. Sokat rá kell hagynunk. A felnőtt méretnél én most 70 cm-t számolok. 4. Milyen magas a kalap? Odaálltam a tükör elé, és kihúztam a mérőszalagot akkorára, hogy jól mutasson a magasság (egyelőre a mérőszalag, de majd később a süvegé ). Nekem ez 30 cm. De rád bízom. Sokkal magasabb nem biztos, hogy jó, mert ha puha a szivacs, összecsuklik. 35 cm még lehet Az utóbbi annyiból is jobb, hogy egyenlő oldalai lesznek a háromszögednek, nem kell figyelni, melyik az alja illetve az oldala. De akkor picit több anyag kell neked. Emiatt nem kell több alapanyagot vásárolni, elég lesz, amit írtam. Gyerekeknek is lehet ugyanaz a magasság.

2 Álljunk neki! 5. Kivágom a kalap tetejét (a süveget) Egy egyenlő szárú (szimmetrikus) háromszöget fogok rajzolok a szivacsra: az alapja 35 cm (ez a 70 cm kerületnek a fele, elől is 35, hátul is 35), a magassága 30 cm. Haladóknak: A háromszög alját ívesre is vághatjuk, úgy könnyebb a karimával összeilleszteni. De akkor az íven kell még egy kicsit kísérletezni, hogy is lesz a legpontosabb. A szivacsot lefektetem a földre/asztalra. A sarkától lemérek 35 cm-t. Becsípem ollóval. Ezt a 35 cm-es vonalat hívom a háromszög alapjának. Az alap közepén (hajtogasd ki, hol van) beletűzök egy gombostűt. Onnan függőlegesen felfelé mérek 30 cm-t, lehetőleg merőlegesen, de ha kicsit csámpás lesz, az se baj, egy boszorkánynak még jól is áll Felül a 30 cmnél is megjelölöm gombostűvel. Valamilyen egyenes tárgyat keresek, amivel meg tudom rajzolni a háromszög oldalait, majd körbevágom. Az alapjába beletűzök felfelé egy gombostűt, hogyha elforgatom, tudjam, melyik is az alja. Két ilyen háromszög kell, egyik a kalap eleje, másik a háta. Ezt a két háromszöget a két száránál (két oldalán) kézzel összevarrom. Egyszerű varrás legyen, nem fog látszani! Jobbról balra kicsit ferdén átszúrom, kihúzom a cérnát, újra jobbról balra átszúrom...

3 Kész a kalap teteje szivacsból! 6. Karima szivacsból Két fél karimát fogunk készíteni. Egyrészt egy körből varrni meg köré a textilt, az elég haladó feladat. De ennél is fontosabb, hogy utólag szeretnénk korrigálni a karima méretét, ha túl hosszú lett, levágunk majd belőle. Mekkora kört kell rajzolnunk? Aki szereti a matekot: 2rπ = 70 cm, innen a sugarunk 11,15 cm lett, vagyis egy kétszer ekkora átmérőjű lábast kerestem. Az ikeás 20 cm. Aztán megláttam ezt az edényt: 22 cm Próbálkozhattok kaspóval. Ha semmi sincs, akkor egy cérnát döfjetek be a kör közepébe és annak a végére tegyetek egy tollat, azt rajzoljátok körbe. A külső kört már én is úgy csináltam, hogy egy mérőszalaggal mértem ki +9 cm-t a lábastól kifelé. Ebből már kitaláltátok: a karima szélessége 9 cm lesz.

4 Vágjuk ki a középső kör alakú szivacsdarabot (ez mindjárt kell majd a meglepetés részéhez!, tegyük félre), majd a maradékot vágjuk szét két egyforma darabra, hogy két fél karimánk legyen. 7. Szabjuk ki a fekete anyagot. Kell két háromszög, a varrásszélesség ráhagyásán kívül extra ráhagyással : egy olyan darabot is hozzászabunk, amit majd a kalap belsejébe visszahajtunk, hogy ne lehessen belül se látni a szivacsot. És a meglepetéshez is kelleni fog! Rajzoljuk körbe a háromszöveg, majd az alapjánál tükrözzük át a másik oldalra és ott körülbelül a magasság feléig rajzoljuk körbe, nézd meg a nagy ábrát! Egyik oldala egy háromszög, másik egy levágott tetejű háromszög (trapéz). Ezen kívül a két fél karimához is ki kell szabnunk összesen négy fél karimányi anyagot, varrásszélesség ráhagyásával. A képen 2-2 darab anyag van a szivacs alatt,színével szembe fordítva.

5 Varrjuk össze varrógéppel. A háromszögnél az extra ráhagyásnál hagyjunk lyukat a kifordításhoz. Azon az oldalán, ahol nem ér hozzá a szivacshoz. A karimáknál pedig az egyik rövid oldalt hagyjuk szabadon. Varráskor mire vigyázzunk: Az ívet egyenletesen varrjuk. Ha kicsit megakad az ív a varrógéppel, csámpás lesz majd a karima, mikor a szivacsra ráhúzzuk az anyagot. Varrás után vágjuk körbe az anyagot még kifordítás előtt. Minél kisebb darab legyen, de pár miliméter mindenképp maradjon, nehogy elbomoljon a varrás. Fordítsuk ki, vasaljuk le! Nagyon sokat számít a vasalás, befejezi a varrást. A kész darabok. A háromszögnél belülre forgattam az extra ráhagyást. 8. Nézzük meg kifordítva Kezdjük el befelé dugni a csúcsát, majd fordítsuk ki addig, míg megjelenik a szivacs.

6 A fekete anyagot a szélénél varrjuk hozzá kézzel a szivacshoz, egyszerű varrással, nem fog látszani. De mielőtt nekikezdünk, érdemes a színén odagombostűzni, hogy ne csússzon el az anyag. A elcsúszik, a háromszög aljánál feszülni fog, nem lesz szép. Oda tűzzük a gombostűt, ahol még van belül fekete anyag. Újra kifordítottam, látszik a gombostű is keresztben. Rávarrom az anyagot a szivacsra. Fordítsuk vissza. 9. Karimát varrjuk a kalapra A kalap teteje két háromszögből lett összevarrva, nem varrtuk ívesen. Így most, mikor a két csúcs találkozik, kicsit kilóg az ívből, zavarja a szemünket. Picit hajtsuk be az anyagot, befelé a szivacs felé (a két összevarrt anyag közé), hogy mindkét oldalról szép maradjon a kalap, kívülről is és belülről is.

7 És rejtett öltéssel varrjuk végig. A rejtett öltésre nézd meg az ábrát. Nehéz elmondani, de látni sokkal egyszerűbb. Úgy varrom össze a két anyagot, hogy mindig pontosan szemből szúrom be a cérnát a másik anyagba. Aztán az új anyagban haladok egy kicsit előre, belül, ahol nem látszik. Kijönni pedig megint úgy fogok, hogy a másik anyagba pont szemből érkezek. Ezután a két fél karimát varrjuk össze azon a végükön, ahol el vannak dolgozva. Szimmetrikusak, így addig forgasd őket, míg összepasszolnak, nem ronthattad el! Majd a karimát tűzd pár gombostűvel a kalap tetejéhez és kezd el hozzávarrni rejtett öltéssel. Fokozatosan elég beszúrni a gombostűket, nem kell rögtön az egész kalapot teletűzni. Mikor végeztél, nekem legalábbis, a karimák hosszabbak, mint amire szükség van.

8 Ne kapkodd el! Hajtsd be egyik szivacsot a másik fölé, az anyagokat pedig úgy hajtogasd, hogy a fölösleges anyag befelé legyen, az el nem dolgozott rész belülre kerüljön a szivacsos lyukba. Nézd meg az ábrát. Ha bátor vagy, vágj le a szivacsból. De inkább legyen két réteg szivacs egymás tetején, mint egy lyuk a karimában! Ez az ábra már szerepelt, de most ugyanezt kell látnod: a két fél karimát borító anyag vissza van hajtva, csak a szép részük látszik itt is és a másik oldalon is. Folytathatod a rejtett öltést, a két darabot egymáshoz illetve a kalap tetejéhez. ***** Mitől kettő az egyben a meglepetés ***** Úgy készítettük a kalapot, hogy ki is tudjuk fordítani. Nem teljesen, így nem dupla süvegünk lesz, hanem fordítás után egy csinos bohókás kalapot kapunk. Mikor megúnjuk a boszorkányságot - senki nem számít rá egy hirtelen mozdulattal változzunk szép Rongyladyvé! Készítsük el a 2. kalapot. Nagyon egyszerű lesz. A félig kifordított kalap tetejére keressünk egy edényt, ami pont befedi. Vagy csak mérjük le, mekkora körre van szükségünk és készítsük el, ahogyan a karimánál leírtam. Nekem egy ikeás müzlis tál lett pont megfelelő. A tál alatt már a szivacsot is láthatjátok.

9 Ehhez a szivacs körhöz is kiszabtam a két fekete anyagdarabot, színével szemben, összetűzve gombostűvel. Összevarrom, csak egy kis rést hagyok rajta, ahol ki tudom fordítani és ezután bele tudom dugni a szivacsot. Majd a lyukat kézzel összevarrom rejtett öltéssel. Varráskor mire vigyázzunk: Az ívet egyenletesen varrjuk. Ha kicsit megakad az ív a varrógéppel, csámpás lesz majd a karima, mikor a szivacsra ráhúzzuk az anyagot. Ezután az elkészített kört 4 helyen rögzítem a kalap tetejére gombostűkkel. Rejtett öltéssel összevarrom. Díszítés Sok lehetőség van. Mutatok párat. Méteráru boltban kaphatunk fodrot. Vagy csipkeszalagot. Vagy bármit, ami megtetszik Nekem úgy jött ki, hogy 80 cm kell rá, hogy körbeérje.

10 Hajtogathatunk rá rózsát is. Kb. 1 m-t használtam el rá. Feltekerem a kezemre. A közepén összevarrom. Majd széthajtogatom és feltűzöm a kalapra. A legviccesebb leginkább Rongylady stílusú ha megfogjuk a maradék fekete anyagdarabokat és bátran nekiesünk! Először középen összecsomózom a darabokat. Aztán a széleket középre behajtogatom, hogy körbevegyék a csomót. Mintha rózsa lenne. Megtűzöm pár gombostűvel és a széleket rávarrom. A lyukba begyömöszölök egy kb. 10*10 cm-es tüll darabot. És még pár csíkot felvarrhatok rá, amik csak úgy lógnak, mint a növényhez hozzáfogott zöld. Ezt bármeddig szabad gyakorolni, egyre szebb lesz

11 Majd a rózsát rávarrom a kalapra. Kívülre tegyünk valami boszisat, belülre valami ránk jellemző nőieset! Arra kell vigyázni, hogy mikor kifordítva hordjuk a kalapot, a süveg csúcsa és a boszorkány dísz is belülre fog kerülni a kalapba, a fejünkkel együtt. Így érdemes esetleg varrás helyett csak feltűzni a díszeket, hogy kifordításkor levehessük. Nekem felvarrva is tetszik. A dísz közel van a karimához, így nem zavar a hordásban (pedig elég óriási rózsát készítettem végül )

12 Nézzük meg! 10. Kész! Két hét influenza és gyerekápolás után túl hiú vagyok, hogy egy fotó erejéig fejemet adjam a kalaphoz. Így kerestem egy állatot a lakásban, aki legjobban tud helyettesíteni (kizárólag méret alapján), így mégis megcsodálhatjátok a karima bohókás ívét élőben is (Kicsit King Kong-ra hajaz a fotó, bár ez nem volt cél!) 11. Végül: Vegyél hozzá fel egy szép fekete csipkeruhát és egy fekete álarcot. És a seprűt se felejtsd el! Ha nagyon sok időd maradt, feltétlenül varrj egy süveget a kedvenc babátoknak is!! És látogass el máskor is a honlapomra:

1. Kisszoknya készítése

1. Kisszoknya készítése 1. Kisszoknya készítése 1. Minden alkatrész hosszanti oldalát és az alját tisztázzuk (cikk-cakk) le. 2. A két háta testrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük össze a hátközepét úgy, hogy jelöljük

Részletesebben

Vendégpapucs. Patchwork Design

Vendégpapucs. Patchwork Design Vendégpapucs www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és ábrák kereskedelmi célú hasznosítása tilos.

Részletesebben

Karácsonyi neszeszer

Karácsonyi neszeszer Karácsonyi neszeszer 2016/12. Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és

Részletesebben

Virágos táska. - bélésnek való anyagból 50 cm. Szabás: - a mintás anyagból szabjatok ki 2 db 6*44 cm. az egyszínű anyagból szabjatok ki 2 db 20*44 cm

Virágos táska. - bélésnek való anyagból 50 cm. Szabás: - a mintás anyagból szabjatok ki 2 db 6*44 cm. az egyszínű anyagból szabjatok ki 2 db 20*44 cm Sziasztok! A napokban varrtam egy szép táskát ezt a táska mintát már többen is megvarrták nálam és nagyon tetszett mindegyik így most el készítettem saját részre is. Varrás közben végig fényképeztem, hogy

Részletesebben

2. Kisszoknya háta készítése

2. Kisszoknya háta készítése 2. Kisszoknya háta készítése 1. Az alkatrészek hosszanti oldalát és az alját tisztázzuk le lockkal 2. A HK összevarrása(cipzár helyén nem kell) a. A két háta testrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük

Részletesebben

Asztalterítő fűrészfogas csillaggal

Asztalterítő fűrészfogas csillaggal Asztalterítő fűrészfogas csillaggal Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok

Részletesebben

Útmutatók Ethno Style

Útmutatók Ethno Style Útmutatók Ethno Style www.mybernette.com Útmutatók Ethno Style Ethno ruha Egységes méret Amire szükséged van: - 2,10 m taft anyag rózsaszín (Anyagszélesség legalább 0,9 m) - Színben hozzá illő anyagmaradékok

Részletesebben

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány 3. rész Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) Készítette: Burián Mónika FonalDesign(er) www.fonaldesign.cafeblog.hu 2 Tartalom

Részletesebben

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Készítette Aigner Petra Ildikó Bélteki Berta Borsodi Judit Vass Nikolett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula

Részletesebben

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM Első lépésként elkészítjük magát, az album alapot. 40 db 15 x 20 cm-es alapkartont kaptatok, ebből 15 db-ot használunk fel az album alapjához, 10 pedig megmarad fotóalátétnek illetve a díszítőelemek elkészítéséhez.

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C Körbargello Előre szólok, hogy nem olyan nehéz és bonyolult ám, mint amilyennek első ránézésre tűnik, de azért igényel némi gyakorlatot és pontos szabást-varrást. A körcikkek kiszabásához természetesen

Részletesebben

Farmeranyagból készült ajándékok

Farmeranyagból készült ajándékok Farmeranyagból készült ajándékok Az apró sminktáska kiváló ajándék fiatal lányok számára, a varrószett pedig tökéletes ötlet egy ügyes varrónőnek! Ha a vonzó, 1930-as éveket idéző modelleket jobban szeretjük,

Részletesebben

Hatvány, gyök, normálalak

Hatvány, gyök, normálalak Hatvány, gyök, normálalak 1. Számítsd ki a következő hatványok pontos értékét! 3 5 3 3 1 4 3 3 4 1 7 3 3 75 100 3 0,8 ( ) 6 3 1 3 5 3 1 3 0 999. 3. Számológép használata nélkül számítsd ki a következő

Részletesebben

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab.

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab. Botlódrótos BB szóró Ha már kész a maszkunk, és nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, íme egy kis házibarkács, megint Sajna a boltban, készen kapható BB szórókkal lőtávban nem veszi fel a versenyt,

Részletesebben

Nagymama virágoskertje patchwork. Írta: Administrator

Nagymama virágoskertje patchwork. Írta: Administrator A nagymama virágoskertje ( Grandma's Flower Garden az angol elnevezése) az egyik legrégibb, klasszikus patchwork technika ami sok-sok hatszögből áll és papírral készül. Angol módszernek is nevezik, mert

Részletesebben

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek 2013. 11.19. Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek csoportosítása szögeik szerint (hegyes-,

Részletesebben

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát.

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát. Szögek átváltása fokról radiánra és fordítva 2456. Hány fokosak a következő, radiánban (ívmértékben) megadott szögek? π π π π 2π 5π 3π 4π 7π a) π ; ; ; ; ; b) ; ; ; ;. 2 3 4 8 3 6 4 3 6 2457. Hány fokosak

Részletesebben

Egy alán köntös (kabát) elkészítésének kísérlete a Moscsevaja balka lelőhelyen (VIII-X. század, Kaukázus) feltárt maradványok alapján.

Egy alán köntös (kabát) elkészítésének kísérlete a Moscsevaja balka lelőhelyen (VIII-X. század, Kaukázus) feltárt maradványok alapján. Egy alán köntös (kabát) elkészítésének kísérlete a Moscsevaja balka lelőhelyen (VIII-X. század, Kaukázus) feltárt maradványok alapján. Készítette: Dr. Kenéz Árpád 2015 Gödöllő Szükséges alapanyagok (szőrmebélés

Részletesebben

Húsvéti tál. Rövidítések: rp = rövidpálca fp = félpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem

Húsvéti tál. Rövidítések: rp = rövidpálca fp = félpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem Húsvéti tál Ez a leírás Zhaya/Zhaya Designs tulajdona. A minta eladása, cserélgetése és sokszorosítása (beleértve a más nyelvre való fordításokat) tilos. Természetesen a leírást, képeket és fotókat sem

Részletesebben

Pálmay Lóránt Matematikai Tehetségkutató Verseny január 8.

Pálmay Lóránt Matematikai Tehetségkutató Verseny január 8. Pálmay Lóránt Matematikai Tehetségkutató Verseny 2016. január 8. Fontos információk: Az alábbi feladatok megoldására 90 perced van. A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatod meg. A megoldásokat indokold,

Részletesebben

Geometriai feladatok, 9. évfolyam

Geometriai feladatok, 9. évfolyam Geometriai feladatok, 9. évfolyam Szögek 1. Nevezzük meg az ábrán látható szögpárokat. Mekkora a nagyságuk, ha α =52 o fok? 2. Mekkora az a szög, amelyik a, az egyenesszög 1/3-ad része b, pótszögénél 32

Részletesebben

Apró virágos táska. a táska alapot 2x, a szegőt 2x valamint a táska fülhöz 1x ( illetev, ha vékony az anyagunk a táska aljához is szabjunk 2x )

Apró virágos táska. a táska alapot 2x, a szegőt 2x valamint a táska fülhöz 1x ( illetev, ha vékony az anyagunk a táska aljához is szabjunk 2x ) Sziasztok! Mostanában járt nálam egy nagyon kedves volt tanítványom, aki hozott egy csajszis táskát, hogy ezt szeretné megvarrni, segítsek a szabásminta elkészítésében. Nekem is nagyon megtetszett, így

Részletesebben

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen A korábbi gyakorlat A nyomtatásra kerülő bizonyítványokat, pontosabban a lap egy pontját megmértük, a margót ehhez igazítottuk. Hibalehetőségek: - mérés / mérő személy

Részletesebben

Programozási nyelvek 4. előadás

Programozási nyelvek 4. előadás Programozási nyelvek 4. előadás Fa rajzolása rekurzívan Logo fa variációk A fa egy törzsből áll, amelynek tetején két ág nő ki, s mindkettő tulajdonképpen egy-egy alacsonyabb, rövidebb törzsű fa. Az ábrában

Részletesebben

HÁROM BABA EGY SZABÁSMINTÁVAL - RONGYIKA, PUHA BABA, ÉS MATATÓ MANÓ

HÁROM BABA EGY SZABÁSMINTÁVAL - RONGYIKA, PUHA BABA, ÉS MATATÓ MANÓ GLEDITA KREATÍV Készítsd el gyermeked első babáját! Ingyenes minta! HÁROM BABA EGY SZABÁSMINTÁVAL - RONGYIKA, PUHA BABA, ÉS MATATÓ MANÓ Akadálymentes leírás: Nem kell nyomtató, hogy megkapd a szabásmintát.

Részletesebben

Kisérettségi feladatsorok matematikából

Kisérettségi feladatsorok matematikából Kisérettségi feladatsorok matematikából. feladatsor I. rész. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) Ha két egész szám összege páratlan, akkor a szorzatuk páros. b)

Részletesebben

Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 3450 Mezőcsát Szent István út 1-2.

Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 3450 Mezőcsát Szent István út 1-2. 5. osztály 1. feladat: Éva egy füzet oldalainak számozásához 31 számjegyet használt fel. Hány lapja van a füzetnek, ha az oldalak számozását a legelső oldalon egyessel kezdte? 2. feladat: Janó néhány helység

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI FELADATSOR : MATEMATIKA, EMELT SZINT

PRÓBAÉRETTSÉGI FELADATSOR : MATEMATIKA, EMELT SZINT 1. FELADATSOR Felhasználható idő: 40 perc I. rész 1.1.) Oldja meg grafikusan az alábbi egyenlőtlenséget! x + 1 + 1 x + x + 11 1..) Mekkora legyen az x valós szám értéke, hogy az alábbi három mennyiség

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Vitorlakészítés. A OZ Racer vitorlája gyakorlatilag bármilyen alkalmas anyagból készülhet.

Vitorlakészítés. A OZ Racer vitorlája gyakorlatilag bármilyen alkalmas anyagból készülhet. Felhasznált alapanyagok Vitorlakészítés A OZ Racer vitorlája gyakorlatilag bármilyen alkalmas anyagból készülhet. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a vitorlát bárki képes legyen elállítani és

Részletesebben

A játéktábla 4 4 cm-es négyzetekből áll. Ezeket 1 cm-es varrásráhagyással

A játéktábla 4 4 cm-es négyzetekből áll. Ezeket 1 cm-es varrásráhagyással Ashte Kashte - Az ősi, keleti eredetű táblás játék, amely hasonlóságot mutat a ludóval és a pachisival. Kata ezt is elkészítette textilből, itt meg is osztja velünk hogyan is csinálta. Először tervezzük

Részletesebben

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer ELEMJEGYZÉK KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer JÓ TUDNI Győződj meg arról, hogy a kiválasztott csavarok/ szerelvények megfelelnek annak a faltípusnak, amelyben használod majd őket. Felszerelhető

Részletesebben

Az ellipszis, a henger AF 22 TORZS/ HATODIK/Tor62al98.doc

Az ellipszis, a henger AF 22 TORZS/ HATODIK/Tor62al98.doc Az ellipszis, a henger AF 22 TORZS/ HATODIK/Tor62al98.doc..\..\Tartalomjegyzék.doc - Az ellipszis Cél: Látvány utáni tanulmány. Szakkörön, rajziskolában heteken át szerkezeti rajzokat készítenénk, átlag

Részletesebben

Hasonlóság 10. évfolyam

Hasonlóság 10. évfolyam Hasonlóság Definíció: A geometriai transzformációk olyan függvények, melyek értelmezési tartománya, és értékkészlete is ponthalmaz. Definíció: Két vagy több geometriai transzformációt egymás után is elvégezhetünk.

Részletesebben

Egybevágóság szerkesztések

Egybevágóság szerkesztések Egybevágóság szerkesztések 1. Adott az ABCD trapéz, alapjai AB és CD. Szerkesszük meg a vele tengelyesen szimmetrikus trapézt, ha az A csúcs tükörképe a BC oldal középpontja. Nyilvánvaló, hogy a tengelyes

Részletesebben

A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32

A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32 1. X és Y egyjegyű nemnegatív számok. Az X378Y ötjegyű szám osztható 72-vel. Mennyi X és Y szorzata? A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32 2. Hány valós gyöke van a következő egyenletnek? (x 2 1) (x + 1) (x 2 1)

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú.

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú. Geometria háromszögek, négyszögek 2004_01/10 Az ABC háromszög C csúcsánál derékszög van. A derékszöget a CT és CD szakaszok három egyenlő részre osztják. A CT szakasz a háromszög egyik magassága is egyben.

Részletesebben

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800 Építész Informatika Batyu Előveszünk egy Új lapot 1. Szintek beállítása Lenullázzuk!!!!! A táblázat kitöltését az Alap szinten kezdjük az alap alsó síkjának megadásával. (-0,800) Beírni csak a táblázatba

Részletesebben

Programozási nyelvek 2. előadás

Programozási nyelvek 2. előadás Programozási nyelvek 2. előadás Logo forgatás tétel Forgatás tétel Ha az ismétlendő rész T fok fordulatot végez és a kezdőhelyére visszatér, akkor az ismétlések által rajzolt ábrák egymás T fokkal elforgatottjai

Részletesebben

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések:

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések: C C Cin-Cin a kisegér Szükséges anyagok: Rövidítések: 2-3 as fonal két színben (mályva és fehér) cérna (fekete és fehér) gyöngy a szemeknek egy fehér anyag darabka a fogaknak hajnak való fonal (fekete)

Részletesebben

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár 1. Egy A/4-es lappal kezdünk. A sarkot hajtsuk oda-vissza. 2. A másik oldalt is tegyük ugyanezt. 3. Az alsó területen is végezzük el az élképzéseket. 4. A felső részt hajtsuk az alsóra. laszlo.papp@openorigami.net

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II.

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II. Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára II. 1. Alakítsuk át a következő kifejezéseket úgy, hogy teljes négyzetek jelenjenek meg: a) x 2 2x + b) x 2 6x + 10 c) x 2 + x + 1 d) x 2 12x + 11 e) 2x 2

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

Elérhető pontszám: 30 pont

Elérhető pontszám: 30 pont MEGOLDÓKULCS: Elérhető pontszám: 30 pont Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 3450 Mezőcsát Szent István út 1-. 5.osztály DÖNTŐ 016.március 18. 1. Írj a számok közé megfelelő

Részletesebben

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK Egyszerű, hasonlósággal kapcsolatos feladatok 1. Határozd meg az x, y és z szakaszok hosszát! y cm cm z x 2, cm 2. Határozd meg az x, y, z és u szakaszok hosszát! x

Részletesebben

Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6

Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6 Érettségi feladatok: Síkgeometria 1/6 2005. május 10. 4. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! A: A háromszög köré írható kör középpontja mindig valamelyik súlyvonalra

Részletesebben

Készítette: Gyalus Katalin

Készítette: Gyalus Katalin Készítette: Gyalus Katalin 2011 Ha tetszik az írás, továbbküldheted másoknak is. Viszont ne változtasd meg, ne add el, ne tüntesd fel saját munkádnak! Tartalom CSOMÓZOTT NYAKLÁNC... 3 RÖVID CSOMÓZOTT NYAKLÁNC...

Részletesebben

AGÁVÉ KARDIGÁN. Nehézségi fokozat: kezdő. Méret: XS (S) M. Hozzávalók:

AGÁVÉ KARDIGÁN. Nehézségi fokozat: kezdő. Méret: XS (S) M. Hozzávalók: AGÁVÉ KARDIGÁN Nehézségi fokozat: kezdő Méret: XS (S) M Hozzávalók: - 450 (450) 500 gr kalóz (85) színű Viva Color fonal (90% akril, 10% gyapjú) fonal (Schachenmayr), (70 m/50 gr) - 7.0 mm-es Prym Knit

Részletesebben

2015. évi Bolyai János Megyei Matematikaverseny MEGOLDÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztály

2015. évi Bolyai János Megyei Matematikaverseny MEGOLDÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztály A közölt megoldási utak a feladatoknak nem az egyetlen helyes megoldási módját adják meg, több eltérő megoldás is lehetséges. Az útmutatótól eltérő megoldásokat a kialakult tanári gyakorlat alapján, az

Részletesebben

pont százalék % érdemjegy (jeles) (jó) (közepes) (elégséges) alatt 1 (elégtelen

pont százalék % érdemjegy (jeles) (jó) (közepes) (elégséges) alatt 1 (elégtelen A dolgozat feladatai az órán megoldott feladatok valamelyike, vagy ahhoz nagyon hasonló. A dolgozat 8 feladatból áll. 1. feladat 13 pont. feladat 8 pont 3. feladat 4. feladat 5. feladat 5 pont 6. feladat

Részletesebben

Hubert Dongó. Rövidítések: rp = rövidpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem

Hubert Dongó. Rövidítések: rp = rövidpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem Hubert Dongó Minden figura, ami a leírásom alapján készül természetesen eladható. A tervező megnevezése kedves lenne, de nem feltétel. A leírást magát vagy annak részeit azonban tilos eladni, megjelentetni

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

Mezei nyúl. Hozzávalók:

Mezei nyúl. Hozzávalók: Mezei nyúl Ez a leírás Zhaya/Zhaya Designs tulajdona. Eladni, cserélgetni, megjelentetni, sokszorosítani (beleértve a más nyelvre való fordításokat is) tilos. Természetesen a leírást, képeket és fotókat

Részletesebben

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny 9. osztály 1. feladat: Oldjuk meg a természetes számok halmazán az 1 1 1 egyenletet? x y 009 Kántor Sándor (Debrecen). feladat: B Az ABCD deltoidban az A és C csúcsnál derékszög van, és a BD átló 1 cm.

Részletesebben

1. Feladatsor. I. rész

1. Feladatsor. I. rész . feladatsor. Feladatsor I. rész. Mely x valós számokra lesz ebben a sorrendben a cos x, a sinx és a tg x egy mértani sorozat három egymást követő tagja?... (). Egy rombusz egyik átlója 0 cm, beírható

Részletesebben

NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI MATEMATIKA VERSENY 2014 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY OSZTÁLY ÁPRILIS 7.

NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI MATEMATIKA VERSENY 2014 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY OSZTÁLY ÁPRILIS 7. 1. Falióránk három mutatója közül az egyik az órát, a másik a percet, harmadik a másodpercet mutatja. Egy bolha ráugrik déli órakor a másodpercmutatóra és megkezdi egy órás körutazását. Ha fedésbe kerül

Részletesebben

PISA2006. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából

PISA2006. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából PISA2006 Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából Tartalom Tartalom 3 Autózás 5 Füzetkészítés 7 Kerékpárok 10 Nézd a tornyot 12 Testmagasság Autózás M302 AUTÓZÁS Kati autózni ment. Útközben egy macska

Részletesebben

Kézimunkasuli Online Magazin

Kézimunkasuli Online Magazin www.kezimunkasuli.hu Kézimunkasuli Online Magazin 2010. FEBRUÁR II. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Tartalom: A hónap modellje: Szürke mohair mellény 2 Lépésről lépésre: Szalagos nyakék 3 Mintagyűjtemény: Azsúrrombusz

Részletesebben

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Halmazok:. Adott két halmaz: A = kétjegyű pozitív, 4-gyel osztható számok B = 0-nél nagyobb, de 0-nál nem nagyobb pozitív egész

Részletesebben

Hogyan készítsünk Ghillie ruhát?

Hogyan készítsünk Ghillie ruhát? Hogyan készítsünk Ghillie ruhát? Alapanyagok - egy teljes BDU (Battle Dress Uniform) öltözet (nadrág, zubbony) vagy overall - háló (4-5 cm négyzetrácsközökkel) - vászon (víztaszító) - hab - zsákvászon

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az a és b befogójú derékszögű háromszögnek

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

10. Tétel Háromszög. Elnevezések: Háromszög Kerülete: a + b + c Területe: (a * m a )/2; (b * m b )/2; (c * m c )/2

10. Tétel Háromszög. Elnevezések: Háromszög Kerülete: a + b + c Területe: (a * m a )/2; (b * m b )/2; (c * m c )/2 10. Tétel Háromszög Tulajdonságok: - Háromszögnek nevezzük a sokszöget, ha 3 oldala, 3 csúcsa és 3 szöge van - A háromszög belső szögeinek összege 180 o - A háromszög külső szögeinek összege 360 o - A

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Összecsukható mini trambulin

Összecsukható mini trambulin CIKK SZÁM: 1254 Összecsukható mini trambulin JYFM38"-DIA96CM JYFM40"-DIA101.6CM JYFM48"-dia121.92CM JYFM48"-DIA121.92CM Kérjük olvassa el az alábbi használati utasítást, mert ez elengedhetetlen részét

Részletesebben

Trigonometria. Szögfüggvények alkalmazása derékszög háromszögekben. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1

Trigonometria. Szögfüggvények alkalmazása derékszög háromszögekben. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1 Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1 Trigonometria Szögfüggvények alkalmazása derékszög háromszögekben 1. Az ABC hegyesszög háromszögben BC = 14 cm, AC = 1 cm, a BCA szög nagysága

Részletesebben

4,5 1,5 cm. Ezek alapján 8 és 1,5 cm lesz.

4,5 1,5 cm. Ezek alapján 8 és 1,5 cm lesz. 1. Tekintse az oldalsó ábrát! a. Mekkora lesz a 4. sor téglalap mérete? b. Számítsa ki az ábrán látható három téglalap területösszegét! c. Mekkora lesz a 018. sorban a téglalap oldalai? d. Hány téglalapot

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Általános instrukciók

Általános instrukciók Ajánlott fonalak és horgolótű-méretek (a megszokottnál kisebb horgolótűvel dolgozzunk!) Csecsemőknek, szájba vehető-rágcsálható fonalak: Alize Bahar 2,5, - 2,75-ös tű LanaGattoJaipur 2,5-ös tű LanaGatto

Részletesebben

SATORHAJTAs. BATYUHAJTAs

SATORHAJTAs. BATYUHAJTAs HAJTOGATÖSKÖNYV o Az ORGAM. ez a japán erederű papírhujtogutó-rn űvészet csodákra kúpes. Ha ismerünk mal' néhány ulup-múveletet, percek alatt hajtogathatunk lepkét, virágot, madarut, bármilyen figurál

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ POLGÁR JUDIT SAKKPALOTA 1 Képességfejlesztô sakktankönyv NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ Budapest TARTALOMJEGYZÉK 1. Ismerkedés a sakk világával... 3 2. Ismerkedés a sakkbábokkal... 7 3. Ismerkedés a sakktáblával...

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév kezdők III. kategória I. forduló

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2012/2013-as tanév kezdők III. kategória I. forduló Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 01/013-as tanév kezdők I II. kategória II. forduló kezdők III. kategória I. forduló Megoldások és javítási útmutató 1. Egy osztályban

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

1. A négyzetgyökre vonatkozó azonosságok felhasználásával állítsd növekvő sorrendbe a következő számokat!

1. A négyzetgyökre vonatkozó azonosságok felhasználásával állítsd növekvő sorrendbe a következő számokat! Matematika A 10. évfolyam Témazáró dolgozat 1. negyedév 1 A CSOPORT 1. A négyzetgyökre vonatkozó azonosságok felhasználásával állítsd növekvő sorrendbe a következő számokat! 8 ; 7 1 ; ; ; 1. Oldd meg a

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály 40 rózsát el lehet-e osztani 5 lány között úgy, hogy mindegyik lánynak páratlan számú rózsa jusson? Nem lehet.(1 pont) Öt darab páratlan szám összege páratlan, a 40 páros (1 pont). Hogyan tudnátok

Részletesebben

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY III. forduló MEGOLDÁSOK

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY III. forduló MEGOLDÁSOK 1. Gondoltam egy négyjegyű számot. Az első két számjegy 3, az utolsó kettőé pedig 7, és a középső két számjegyből alkotott szám osztható 4-gyel. Melyik számra gondolhattam? Határozd meg az összes lehetőséget!

Részletesebben

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny Név: Iskola: Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny 2012. december 10. 2. forduló Pótlapok száma: db. 1. Egy telek területe 2000 m 2. Adja meg az érdeklődő angol vevőnek, hány négyzetlábbal egyenlő

Részletesebben

IMAGES FOR CLASSROOM USE

IMAGES FOR CLASSROOM USE IMAGES FOR CLASSROOM USE 2015 The LEGO Group. 57 BUTTERFLY 1 fehér világos 4x 3x 4x 5x 3x 5x A hernyó Hosszúság: 3 egység Magasság: 1 elem Szélesség: 1 egység 1. Építs három hernyót! Hasonlítsd össze őket

Részletesebben

1. 27 egyforma R ellenállásból a következő hálózatot hozzuk létre. Mekkora az eredő ellenállás A és B között?

1. 27 egyforma R ellenállásból a következő hálózatot hozzuk létre. Mekkora az eredő ellenállás A és B között? Véges ellenálláshálók Szorgalmi feladatok mindenkinek, az első beadónak ötösért! - csillagot ér, ha a megoldásod nem bonyolultabb, mint az enyém, - csillagot ér, ha ellenállásokból megvalósítod, és leméred

Részletesebben

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel 6.osztály 1.foglalkozás 6.osztály 2.foglalkozás kocka kockafal :db minta Készítsd el ezt a mintát! A minta hosszú oldala 60 a rövid oldala 40 egység hosszú. A hosszú oldal harmada a négyzet oldala! A háromszög

Részletesebben