Gyakorló feladatok. Bipoláris tranzisztor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorló feladatok. Bipoláris tranzisztor"

Átírás

1 Gyakorló feladatok Bipoláris tranzisztor A tranzisztor három kivezetéses félvezető eszköz, mellyel elektromos jelek erősíthető vagy kapcsolhatók. Manapság a tranzisztorokat általában szilíciumból készítik un. planár technológiával. A planár technológiával készült eszköz metszete: Alapanyag Kollektor Emitter Bázis Az Emitter (E) Bázis (B) és Kollektor (C) rétegek rendre ellentétes adalékolásúak, ennek megfelelően beszélünk PNP és NPN felépítésű tranzisztorokról. PNP típusú tranzisztor rajzjele NPN típusú tranzisztor rajzjele A tranzisztor felfogható két egymással szembe fordított PN átmenetű diódának. A tranzisztor normál üzemmódjában a bázis emitter dióda, nyitó és a bázis kollektor dióda, záró irányú előfeszítés mellett működik. Ez azt jelenti, hogy a szilicium tranzisztorok bázis emitter diódájának nyitó feszültsége 0,6V 0,7V között van, számításoknál pedig -ot alkalmazunk. A tranzisztor működésére jellemző az, hogy ez a jelenség biztosítja a tranzisztor erősítési tulajdonságát. A β áramerősítési tényező értéke technológiailag függ a tranzisztor maximális kollektor áramától, és működésileg befolyásolja β értékét a kollektor áram. A számításainkban konstansnak feltételezzük ezt a tényezőt. β értéke közé esik kis áramú tranzisztorok esetén, és közé esik teljesítmény tranzisztorok esetén. A tranzisztor mint csomópont a Kirchoff törvénynek megfelelően. Abban az esetben ha túlzottan nagy áramra szeretnénk megnyitni a tranzisztort akkor az eszköz szaturációba kerül ami azt jelenti, hogy ebben az állapotban nem teljesül a kolletor bázis dióda záró irányú előfeszítése, és nem igaz az áramerősítésre felírt összefüggés sem. Szaturációban U CESAT =0,1-0,3V számításoknál pedig -ot alkalmazunk.

2 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Feltételezzük, hogy szaturáció mentes munkapontban működik a T1 tranzisztor! A bázis pontenciált csak a T 1 határozza meg. A bázis áram ilyen körülmények között. A tranzisztor β-ja segítségével meghatározható a kollektor áram. A tranzisztor kollektor potenciálja A T 1 tranzisztor kollektor emitter feszültsége nagyobb mint a bázis emitter feszültség tehát a tranzisztor normál működési állapotban van.

3 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Egyenáramú szempontból ki kell hagyni a C 1, C 2, C 3 kapacitást a vizsgálatból. Feltételezzük, hogy saturáció mentes munkapontban működik a T 1 tranzisztor. Feltételezzük, hogy a bázis pontenciált csak az R 1 R 2 osztó határozza meg. A tranzisztor BE diódája nyitó üzemben van.. Tehát az emitter potenciál Az R 3 ellenálláson 3,19V esik ezért rajta Megvizsgáljuk, hogy a bázisosztóra tett feltételezésünk igaz-e A bázisosztó árama tehát a 9,4 μa nem elhanyagolható, ha kisebb mint 1% pontosan akarunk számolni! Végezzük el a korrekciós számításokat. Szuperpozíció tétele alapján számolunk. Mivel két generátor van így kétszer kell kiszámítani Kirchoff törvények segítségével a feszültség és áram viszonyokat, melyeket utólag előjelesen összeadunk. Áramgenerátor helyén szakadás Feszültséggenerátort rövidzárral helyettesítjük Ebben az állapotban már kiszámítottuk a feszültséget azt használjuk ismét. A módosított bázis potenciál A tranzisztor BE diódája nyitó üzemben van. U BE = 0,65V. Tehát az emitter potenciál

4 Az R3 ellenálláson 3,16V esik ezért rajta Az ebből meghatározott bázis áram már 1%-os határon belül van így számolhatunk tovább. Az emitter áram segítségével a kollektor áram meghatározható Kollektor potenciál Le kell ellenőrizni, hogy T1 saturáció mentes állapotban van. tehát ezért az CB dióda biztosan záró irányú előfeszítéssel rendelkezik.

5 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Egyenáramú szempontból ki kell hagyni a C 1, C 2, C 3 kapacitást a vizsgálatból. Feltételezzük, hogy saturáció mentes munkapontban működik a T 1 tranzisztor. Feltételezzük, hogy a bázis pontenciált csak az R 1 R 2 osztó határozza meg. A tranzisztor BE diódája nyitó üzemben van.. Tehát az emitter potenciál Az R3 ellenálláson 3,26V esik ezért rajta Megvizsgáljuk, hogy a bázisosztóra tett feltételezésünk igaz-e A bázisosztó árama tehát a 6,52 μa elhanyagolható mert kisebb mint 1% pontosan akarunk számolni! A kollektor áram meghatározható Kollektor potenciál A negatív eredmény lehetetlen. T 1 biztosan szaturációban van, ezért számolhatunk újra! A T1 tranzisztor saturációs feszültsége 0,25 V. Az I B által okozott eltérés kisebb mint 1% mert a β=500. Kollektor áram azaz az R4-en folyó áram Kollektor potenciál R3-on eső feszültség Bázis feszültség

6 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Egyenáramú szempontból ki kell hagyni a C 1, C 2 kapacitást a vizsgálatból. Feltételezzük, hogy mindkét tranzisztor szaturáció mentes állapotban van. Feltételezzük, hogy Z 1 zener dióda árama akkora, hogy rajta a zener feszültség alakul ki. R2 ellenálláson folyó áram. A Z 1 zener dióda árama > 10,81mA tehát megfelelő munkapontban van, az előzetes feltételezés igaz. T 2 bázispotenciál A számítás megkönnyítése érdekében hanyagoljuk el a T 2 bázisáramát! R 3 ellenálláson U T2B feszültség esik tehát a rajta folyó áram: Mivel I T2B = 0mA R 4 ellenálláson is I R3 áram folyik T 1 bázis potenciál Ez megegyezik a T 2 kollektor potenciállal, így megállapítható, hogy T 2 nincs szaturációban tehát a feltételezés helye. T 1 kollektora 12V-on bázisa 9,75V-on tehát T 1 sincs szaturációban, nem kell újraszámolni. R 1 ellenálláson folyó áram Ha az R 1 teljes árama a T 2 felé folyna (ez egy felső becslés) akkor a T 2 bázis árama ami valóban elhanyagolható volt, azaz a feltételezés itt is helyes. Vizsgáljuk meg, hogy ha a bemenő feszültséget 15V-ra emeljük, hogyan módosul a T 1E feszültség! Az előző számítás folyamán a Z 1 zener áramának meghatározására használtuk az U táp értékét. Itt az U táp változása kizárólag a zener áramát fogja változtatni, de mint azt a zener tulajdonságaiból tudjuk a zener feszültsége nem fog változni. az R 1 áramának meghatározására használtuk még az U táp értékét. Itt csak az áram növekedését okozza, de a T 1E feszültsége változatlan. A kiszámított áramkör az előző tulajdonságai miatt alkalmas feszültség stabilizálásra.

7 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Egyenáramú szempontból ki kell hagyni a C 1, kapacitást és L 1 induktivitást a vizsgálatból. Feltételezzük, hogy mindkét tranzisztor szaturáció mentes állapotban van. Feltételezzük, hogy Z 1 zener dióda árama akkora, hogy rajta a zener feszültség alakul ki. R 2 ellenálláson folyó áram. A Z 1 zener dióda árama > 10,81mA tehát megfelelő munkapontban van, az előzetes feltételezés igaz.

8 T 2 emitter potenciálja: T 2 emitter árama: T 2 bázisárama biztosan nem változtatja meg a bázis potenciált, ezért lehet ilyen kapcsolást áramgenerátorként használni T 2 kollektor árama, azaz az áramgenerátor árama: T 2 kollektor potenciálja: T 1 emitter potenciálja: R 4 ellenállá árama azaz T 2 tranzisztor emitter árama: T 1 kollektor árama: T 1 kollektor potenciál: T 1 Az adatok alapján nincs szaturációban.

9 Az R 5 egy fűtőtest, nagy teljesítményű fogyasztó. Határozza meg az ábrán látható kapcsolás kimenő teljesítményét P R5 (munkapontját) 1 % pontosan. Feltételezzük, hogy mindkét tranzisztor szaturáció mentes állapotban van. Feltételezzük, hogy D 1,D 2,D 3 dióda árama akkora, hogy rajtuk a nyitó feszültség alakul ki. R 1 ellenálláson folyó áram. A D 1,D 2,D 3 dióda árama 5,58mA tehát megfelelő munkapontban van, az előzetes feltételezés igaz, T 1 bázisárama sem változik az U T1B. T 2 bázispotenciál T 2 emitterpotenciál T 2 emitteráram T 2 bázisáram T 1 kollektoráram T 1 kollektorpotenciál T 1 tranzisztor nincs szaturált állapotban. T 2 kollektoráram T 2 kollektorpotenciál T 2 tranzisztor nincs szaturált állapotban. Kimeneti teljesítmény:

10 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Feltételezzük, hogy mindkét tranzisztor szaturáció mentes állapotban van. Feltételezzük, hogy T 1 tranzisztor nyitófeszültsége. T 1 emitter árama megegyezik az R2-n átfolyó árammal. T 1 bázis árama R 3 feszültsége csak a T 1 emitteráramának figyelembe vételével T 1 bázis feszültsége R 1 árama Az R 3 ellenálláson az R2 árama és a T 2 emitter árama folyik keresztül, így módosítom a számításokat. R 3 feszültsége a módosított áram figyelembe vételével T 1 bázis feszültsége R 1 árama A számítás eredmény az előzőhöz viszonyítva egy nagyságrendet javult, most már kielégítően pontos.

11 MOS tranzisztor A bipoláris tranzisztorhoz hasonlóan a MOS tranzisztor is három kivezetéses félvezető eszköz, mellyel elektromos jelek erősíthető vagy kapcsolhatók. A Source (S) Gate (G) és Drain (D) elnevezésű lábakat tartalmaz az eszköz. A MOS tranzisztor vezérlését elektromos tér valósítja meg így a vezérlés nagysága a G és S elektródok közé kapcsolat feszültség nagyságától függ. MOS tranzisztor kialakítása alapján lehet P vagy N csatornás felépítésű. P csatornás tranzisztor rajzjele N csatornás tranzisztor rajzjele A tranzisztorra jellemző egyenlet a telítéses tartományban U DS (U GS -V T ) A tranzisztorra jellemző egyenlet a telítéses tartományban U DS < (U GS -V T )

12 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Egyenáramú szempontból ki kell hagyni a C 1, C 2 kapacitást a vizsgálatból. Feltételezzük, hogy telítéses munkapontban működik a T1 tranzisztor. A gate pontenciált csak az R 1 R 2 osztó határozza meg. A MOS tranzisztor source és drain árama V t 0, 8V Drain potenciál U D magasabb mint U G tehát telítéses tartományban használjuk a tranzisztort

13 OPTO csatoló Mint az köztudott félvezetőből létrehozható fény kibocsátására alkalmas (LED) valamint fénnyel vezérelhető eszköz. Egy LED fényvezetővel összekötünk pl. egy fototranzisztorral akkor fény segítségével valósítható meg a vezérlés, és a LED és fototranzisztor között gyakorlatilag tetszőleges lehet a potenciál különbség. A jó vezérlési hatásfok elérésére ezeket a csatoló eszközöket infravörös tartományban működtetik. Az optocsatoló legfőbb jellemzője I KI az csatolási tényező, amit főként a fényvezető tulajdonságai határoznak meg. Az I BE α=0.1% fotodióda, α=10 300% fototranzisztor, és α= % fotodarlington alkalmazásakor. A Anód (A) Katód (K) Emitter (E) és Kollektor (C) elnevezésű lábakat tartalmaz az eszköz. Az optocsatoló vezérlését a LED biztosítja, míg a kimenete hasonlít a bipoláris tranzisztor kimenetéhez. Az optocsatoló rajzjele

14 Határozza meg az ábrán látható kapcsolás egyenáramú paramétereit (munkapontját) 1 % pontosan. Feltételezzük, hogy telítéses munkapontban működik a T1 tranzisztor. A dióda áramát határozzuk meg. A tranzisztor árama. R 2 feszültsége. R 3 feszültsége. tranzisztor nincsen szaturációban, így a számítás helyes.

15 Számábrázolási feladatok Bináris alak: Az egyes biteken a 2-es formátumnak megfelelően 0-ák és 1-ek helyezkednek el és a helyértékek súlyozása 2 n en alakú azaz rendre Helyértékek: A bináris ábrázolási formában természetesen a helyértékeket 2-nek egészszámú hatványai jelentik Tehát a fenti szám értéke 0* * * * * * * *2 0 => = 75 Amennyiben alkalmazzuk a negatív kitevőjű hatványokat is akkor lehetséges tört számokábrázolása Tehát a fenti szám értéke 0* * * * * * * *2-8 => 1/4 + 1/32 + 1/ /256 = 0, Azaz i i Ci 2 ahol i értéke tetszőleges pozitív vagy negatív egész. Hexadecimális alak: A jelölés rendszer megkönnyítése érdekében szokás un. hexadecimális azaz 16-os alapú számrendszerben megadni az adatokat. A hexa (H) rendszert a bináris alakban meghatározott szám helyértékeiből 4-es csoportokat képezve és azokat megkülönböztető szimbólumokkal ellátva kapjuk. Megkülönböztető szimbólumok (alaki értékek): ig természetesen a szám szimbólumokat használjuk 10-től 15-ig az ABC betűit rendre azaz 10 = A; 11 = B; 15 = F. ilyen módon megoldható, hogy a helyérték egyetlen karakterpozícióban elférjen. Helyértékek: A hexa ábrázolási formában természetesen a helyértékeket 16-nak egészszámú hatványai jelentik A F Tehát a fenti szám értéke

16 1* * A* F*16 0 => 1* * * *1 = 5807 Amennyiben alkalmazzuk a negatív kitevőjű hatványokat is akkor lehetséges tört számokábrázolása A F Tehát a fenti szám értéke 1* * A* F*16-4 => 1*1/ * 1/ *1/ *1/65536 = 0, Azaz i i Ci16 ahol i értéke tetszőleges pozitív vagy negatív egész. Fixpontos számábrázolás Kulturális örökségünk, hogy minden számolási műveletet decimális számrendszerben végzünk el. A számokat ugyan képesek vagyunk más számrendszerekben is ábrázolni, és ott műveleteket végezni, tényleges értéküket azonban csak decimálisan tudjuk értelmezni. Az egyes számokat valamennyi számrendszerben szimbólumok sorozatával jelenítjük meg. Az adott szám decimális értékét az alábbi összefüggés segítségével számíthatjuk ki: N i n i c i r m A fenti összefüggés jelölései: c i : a számjegy (szimbólum), ahol (r-1) a i 0 r : a számrendszer alapja n : az egészrész számjegyeinek (szimbólumainak) száma m : a törtrész számjegyeinek száma Természetesen ha m=0 akkor egész számról, ha n=0 akkor törtről beszélünk. Az egészrész és a törtrész számjegyei között, tehát az c 0 és az c -1 között helyezkedik el a radixpont és ennek állandó helyéről kapta ez az ábrázolás a fixpontos elnevezést. A leggyakrabban használt számrendszerek a bináris (2-es alapú), az oktális (8-as alapú), a decimális (10-es alapú) és a hexadecimális (16-os alapú). Mivel az oktális és a hexadecimális ábrázolás alapja hatványa a 2-nek, a bináris számok nagyon könnyen átírhatók oktális vagy hexadecimális formába 3-as illetve 4-es csoportokra osztással.

17 A számrendszerek összefoglalása: Számrendszer Jelölés Alap Szimbólumok Bináris B 2 0,1 Oktális O 8 0,1,2,3,4,5,6,7 Decimális D 10 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 Hexadecimális H 16 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F A hexadecimális és az oktális ábrázolás előnyét a binárissal szemben a kevesebb számjegy, ezzel a könnyebb áttekinthetőség jelenti. Negatív számok: A számábrázolásban jelölnünk kell a negatív értékeket. A feladat megoldására külön bitet un. Előjel bitet tartunk fenn. Az előjel bitet a szám legmagasabb helyértékű bitjében helyezzük el és Pozitív szám esetében értéke 0 tehát visszakaptuk a számábrázolás eddigi szabályainak megfelelő számot. Negatív szám esetében az előjelbit értéke 1. Gondoskodnunk kell arról, hogy az elvégzett műveletek esetében az eredmény pontosan adódjon, tehát a negatív számokat úgy kell definiálni, hogy az ábrázolt n + n = 0 legyen. Megvalósítható a feladat akkor, ha a negatív számnak azt az értéket tekintjük mely n n 1 A -1 bináris alakban 8 biten = A -1 hexadecimális alakban 8 biten = FF A fenti ábrázolási szabályok figyelembevételével 8 biten ábrázolható előjel nélküli tartomány ami 00H 0FFH 8 biten ábrázolható előjeles tartomány ami 80H 7FH 16 biten ábrázolható előjel nélküli tartomány ami 0000H 0FFFFH 16 biten ábrázolható előjeles tartomány ami 8000H 7FFFH Összeadás a számrendszerek szabályainál tanultak szerint Figyelem: két negatív operandus összege pozitív lett! Ismét túlcsordulás keletkezett, mert a - 12 komplemens kódban 4 biten nem ábrázolható. Az egyes jelzőbitek, N=negatív (Negativ), CY=átvitel (Carry), OVF vagy OV=túlcsordulás (Overflow) a processzorok állapotjelző regiszterében (flagregiszter) találhatók. Ezek a jelzők aritmetikai és logikai műveletek végrehajtásakor automatikusan beállnak. A jelzőbitek elágazások feltételeként is használhatók.

18 Feladatok: Hexadecimális számrendszerben kétoperandusos összeadás esetén milyen értéke lehetséges az átvitelnek? Írjon olyan operandusokat melynek 8 bites összeadás esetén az eredménye O=1 és C=0! A válaszát indokolja! Határozza meg a flag-ek (C,N,Z,O) értékét a következő művelet után: mov.b #5,R6 mov.b #155,R7 add.b R6,R7 Írjon olyan operandusokat melynek 8 bites összeadás esetén az eredménye O=1 és C=1! A válaszát indokolja! Határozza meg a flag-ek (C,N,Z,O) értékét a következő művelet után: mov.b #132,R6 mov.b #155,R7 add.b R6,R7 Írjon olyan operandusokat melynek 16 bites összeadás esetén az eredménye N=1 és C=0! A válaszát indokolja! Határozza meg a flag-ek (C,N,Z,O) értékét a következő művelet után: mov.w #555,R6 mov.w #666,R7 add.w R6,R7 Írjon olyan operandusokat melynek 16 bites összeadás esetén az eredménye N=1 és C=1! A válaszát indokolja! Határozza meg a flag-ek (C,N,Z,O) értékét a következő művelet után: mov.w #44444,R6 mov.w #55555,R7 add.w R6,R7 Írjon olyan operandusokat melynek 16 bites összeadás esetén az eredménye Z=1 és C=0! A válaszát indokolja! Határozza meg a flag-ek (C,N,Z,O) értékét a következő művelet után: mov.w #128,R6 mov.w #-128,R7 add.w R6,R7 Írjon olyan operandusokat melynek 16 bites összeadás esetén az eredménye Z=1 és C=1! A válaszát indokolja! Határozza meg a flag-ek (C,N,Z,O) értékét a következő művelet után: mov.w #-555,R6 mov.w #666,R7 add.w R6,R7 Az AD konverterünk 12 bites előjel nélküli eredményeket szolgáltat. A számítási eredményt 32 db konverter eredmény átlagából határozzuk meg. Milyen számábrázolási paraméterek mellett lehetséges ez a műveletvégzés. Hogyan végezhető el MSP430-as mikrokontrolleren a 32 bites összeadás? Határozza meg, hogy milyen számábrázolási paraméterek mellett lehetséges 16 bites előjeles egészszámok szorzatát meghatározni. Hogyan végezhető el MSP430-as mikrokontrolleren a 32 bites kivonás? Határozza meg, hogy milyen számábrázolási paraméterek mellett lehetséges 8 bites előjeles egészszámot 16 bites előjel nélküli számmal megszorozni.

19 Hogyan valósítható meg egy 13 bites előjeles szám elhelyezése egy 16 bites regiszterben? Határozza meg a -212 D szám bináris alakját. Milyen hosszú tárolóterület szükséges két 8 bites előjel nélküli szám szorzatának meghatározásához. Határozza meg a -212 D szám oktális alakját. Milyen hosszú tárolóterület szükséges két 8 bites előjeles szám szorzatának meghatározásához. Határozza meg a FFDE H előjeles szám decimális értékét. Milyen hosszú tárolóterület szükséges két 16 bites előjel nélküli szám szorzatának meghatározásához. Határozza meg a FFDE H előjel nélküli szám decimális értékét. Milyen hosszú tárolóterület szükséges két 16 bites előjeles szám szorzatának meghatározásához. Határozza meg a D szám bináris alakját. Tételezzük fel, hogy olyan fixpontos számábrázolással dolgozunk, ahol baloldalon van a kettedes pont (tehát 1-nél kisebb számokról van szó). Hogyan tudja a szokásos szorzás eredményét ilyen körülmények között használni? Határozza meg a D szám bináris alakját. Tételezzük fel, hogy olyan fixpontos számábrázolással dolgozunk, ahol baloldalon van a kettedes pont (tehát 1-nél kisebb számokról van szó). Hogyan tudja a szokásos összeadás eredményét ilyen körülmények között használni? Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a call utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 mov.w #6666H,R7 and.w R6,R7 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a ret utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 mov.w #0FFFFH,R7 xor.w R6,R7 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a push utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 mov.w #0FF00H,R7 and.w R6,R7 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a pop utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 mov.w #0FFH,R7 and.w R6,R7 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a nop utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 xor.w R6,R6 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a jge utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555,R6

20 rla.w R6,R6 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a jl utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #55555,R6 rra.w R6,R6 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a jeq utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 mov.w #6666H,R7 rla.w R6,R6 rlc.w R7,R7 Írja le, hogy pontosan hogyan működik és mire használható a sxt utasítás! Határozza meg a művelet eredményét: mov.w #5555H,R6 mov.w #6666H,R7 rra.w R7,R7 rrc.w R6,R6

Gingl Zoltán, Szeged, dec. 1

Gingl Zoltán, Szeged, dec. 1 Gingl Zoltán, Szeged, 2017. 17 dec. 1 17 dec. 2 Egyenirányító (rectifier) Mint egy szelep deális dióda Nyitó irányban tökéletes vezető (rövidzár) Záró irányban tökéletes szigetelő (szakadás) Valódi dióda:

Részletesebben

Aritmetikai utasítások I.

Aritmetikai utasítások I. Aritmetikai utasítások I. Az értékadó és aritmetikai utasítások során a címzési módok különböző típusaira látunk példákat. A 8086/8088-as mikroprocesszor memóriája és regiszterei a little endian tárolást

Részletesebben

Assembly programozás: 2. gyakorlat

Assembly programozás: 2. gyakorlat Assembly programozás: 2. gyakorlat Számrendszerek: Kettes (bináris) számrendszer: {0, 1} Nyolcas (oktális) számrendszer: {0,..., 7} Tízes (decimális) számrendszer: {0, 1, 2,..., 9} 16-os (hexadecimális

Részletesebben

1. Egy lineáris hálózatot mikor nevezhetünk rezisztív hálózatnak és mikor dinamikus hálózatnak?

1. Egy lineáris hálózatot mikor nevezhetünk rezisztív hálózatnak és mikor dinamikus hálózatnak? Ellenörző kérdések: 1. előadás 1/5 1. előadás 1. Egy lineáris hálózatot mikor nevezhetünk rezisztív hálózatnak és mikor dinamikus hálózatnak? 2. Mit jelent a föld csomópont, egy áramkörben hány lehet belőle,

Részletesebben

Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez

Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez Segédlet az Informatika alapjai I. című tárgy számrendszerek fejezetéhez Sándor Tamás, sandor.tamas@kvk.bmf.hu Takács Gergely, takacs.gergo@kvk.bmf.hu Lektorálta: dr. Schuster György PhD, hal@k2.jozsef.kando.hu

Részletesebben

Elektronika I. Gyakorló feladatok

Elektronika I. Gyakorló feladatok Elektronika I. Gyakorló feladatok U I Feszültséggenerátor jelképe: Áramgenerátor jelképe: 1. Vezesse le a terheletlen feszültségosztóra vonatkozó összefüggést: 2. Vezesse le a terheletlen áramosztóra vonatkozó

Részletesebben

Gingl Zoltán, Szeged, :44 Elektronika - Diódák, tranzisztorok

Gingl Zoltán, Szeged, :44 Elektronika - Diódák, tranzisztorok Gingl Zoltán, Szeged, 2016. 2016. 12. 13. 7:44 Elektronika - Diódák, tranzisztorok 1 2016. 12. 13. 7:44 Elektronika - Diódák, tranzisztorok 2 Egyenirányító (rectifier) Mint egy szelep deális dióda Nyitó

Részletesebben

Földelt emitteres erősítő DC, AC analízise

Földelt emitteres erősítő DC, AC analízise Földelt emitteres erősítő DC, AC analízise Kapcsolási vázlat: Az ábrán egy kisjelű univerzális felhasználású tranzisztor (tip: 2N3904) köré van felépítve egy egyszerű, pár alkatrészből álló erősítő áramkör.

Részletesebben

4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása

4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása 4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson

Részletesebben

Fixpontos és lebegőpontos DSP Számrendszerek

Fixpontos és lebegőpontos DSP Számrendszerek Fixpontos és lebegőpontos DSP Számrendszerek Ha megnézünk egy DSP kinálatot, akkor észrevehetjük, hogy két nagy család van az ajánlatban, az ismert adattipus függvényében. Van fixpontos és lebegőpontos

Részletesebben

3. gyakorlat. Kettes számrendszer: {0, 1} Tízes számrendszer: {0, 1, 2,..., 9} 16-os (hexadecimális számrendszer): {0, 1, 2,..., 9, A, B, C, D, E, F}

3. gyakorlat. Kettes számrendszer: {0, 1} Tízes számrendszer: {0, 1, 2,..., 9} 16-os (hexadecimális számrendszer): {0, 1, 2,..., 9, A, B, C, D, E, F} 3. gyakorlat Számrendszerek: Kettes számrendszer: {0, 1} Tízes számrendszer: {0, 1, 2,..., 9} 16-os (hexadecimális számrendszer): {0, 1, 2,..., 9, A, B, C, D, E, F} Alaki érték: 0, 1, 2,..., 9,... Helyi

Részletesebben

FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK II. Elektrotechnika 5. előadás

FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK II. Elektrotechnika 5. előadás FÉLVEZETŐ ESZKÖZÖK II. Elektrotechnika 5. előadás A tranzisztor felfedezése A tranzisztor kifejlesztését a Lucent Technologies kutatóintézetében, a Bell Laboratóriumban végezték el. A laboratóriumban három

Részletesebben

2.Előadás ( ) Munkapont és kivezérelhetőség

2.Előadás ( ) Munkapont és kivezérelhetőség 2.lőadás (207.09.2.) Munkapont és kivezérelhetőség A tranzisztorokat (BJT) lineáris áramkörbe ágyazva "működtetjük" és a továbbiakban mindig követelmény, hogy a tranzisztor normál aktív tartományban működjön

Részletesebben

Bevezetés az informatikába gyakorló feladatok Utoljára módosítva:

Bevezetés az informatikába gyakorló feladatok Utoljára módosítva: Tartalom 1. Számrendszerek közti átváltás... 2 1.1. Megoldások... 4 2. Műveletek (+, -, bitműveletek)... 7 2.1. Megoldások... 8 3. Számítógépes adatábrázolás... 12 3.1. Megoldások... 14 A gyakorlósor lektorálatlan,

Részletesebben

2. Fejezet : Számrendszerek

2. Fejezet : Számrendszerek 2. Fejezet : Számrendszerek The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2 Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 2 Számrendszerek A leggyakrabban használt számrendszerek: alapszám számjegyek Tízes (decimális) B = 10 0, 1, 8, 9 Kettes (bináris) B = 2 0, 1 Nyolcas (oktális) B = 8

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák

Máté: Számítógép architektúrák Fixpontos számok Pl.: előjeles kétjegyű decimális számok : Ábrázolási tartomány: [-99, +99]. Pontosság (két szomszédos szám különbsége): 1. Maximális hiba: (az ábrázolási tartományba eső) tetszőleges valós

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák

Máté: Számítógép architektúrák Bit: egy bináris számjegy, vagy olyan áramkör, amely egy bináris számjegy ábrázolására alkalmas. Bájt (Byte): 8 bites egység, 8 bites szám. Előjeles fixpontok számok: 2 8 = 256 különböző 8 bites szám lehetséges.

Részletesebben

ELEKTRONIKA I. (KAUEL11OLK)

ELEKTRONIKA I. (KAUEL11OLK) Félévi követelmények és beadandó feladatok ELEKTRONIKA I. (KAUEL11OLK) tárgyból a Villamosmérnöki szak levelező tagozat hallgatói számára Óbuda Budapest, 2005/2006. Az ELEKTRONIKA I. tárgy témaköre: Az

Részletesebben

Bevezetés az informatikába gyakorló feladatok Utoljára módosítva:

Bevezetés az informatikába gyakorló feladatok Utoljára módosítva: Tartalom 1. Számrendszerek közti átváltás... 2 1.1. Megoldások... 4 2. Műveletek (+, -, bitműveletek)... 7 2.1. Megoldások... 8 3. Számítógépes adatábrázolás... 10 3.1. Megoldások... 12 A gyakorlósor lektorálatlan,

Részletesebben

Műveleti erősítők - Bevezetés

Műveleti erősítők - Bevezetés Analóg és digitális rsz-ek megvalósítása prog. mikroák-kel BMEVIEEM371 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műveleti erősítők - Bevezetés Takács Gábor Elektronikus Eszközök Tanszéke (BME) 2014.

Részletesebben

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 . Fejezet : Számrendszerek The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons Wilson Wong, Bentley College Linda Senne,

Részletesebben

Elektronika 1. 4. Előadás

Elektronika 1. 4. Előadás Elektronika 1 4. Előadás Bipoláris tranzisztorok felépítése és karakterisztikái, alapkapcsolások, munkapont-beállítás Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - U. Tiecze, Ch.

Részletesebben

9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek

9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek 9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek (Componente optoelectronice) (Optoelectronic devices) 1. Fénydiódák (LED-ek) Elnevezésük az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. Áramköri

Részletesebben

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: A tranzisztor, mint kapcsoló

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: A tranzisztor, mint kapcsoló Hobbi Elektronika Bevezetés az elektronikába: A tranzisztor, mint kapcsoló 1 Felhasznált irodalom Tudásbázis: Bipoláris tranzisztorok (Sulinet - szakképzés) Wikipedia: Tranzisztor Szabó Géza: Elektrotechnika-Elektronika

Részletesebben

Logaritmikus erősítő tanulmányozása

Logaritmikus erősítő tanulmányozása 13. fejezet A műveleti erősítők Logaritmikus erősítő tanulmányozása A műveleti erősítő olyan elektronikus áramkör, amely a két bemenete közötti potenciálkülönbséget igen nagy mértékben fölerősíti. A műveleti

Részletesebben

III. félvezetők elméleti kérdések 1 1.) Milyen csoportokba sorolhatók az anyagok a fajlagos ellenállásuk alapján?

III. félvezetők elméleti kérdések 1 1.) Milyen csoportokba sorolhatók az anyagok a fajlagos ellenállásuk alapján? III. félvezetők elméleti kérdések 1 1.) Milyen csoportokba sorolhatók az anyagok a fajlagos ellenállásuk alapján? 2.) Mi a tiltott sáv fogalma? 3.) Hogyan befolyásolja a tiltott sáv szélessége az anyagok

Részletesebben

SZÁMRENDSZEREK KÉSZÍTETTE: JURÁNYINÉ BESENYEI GABRIELLA

SZÁMRENDSZEREK KÉSZÍTETTE: JURÁNYINÉ BESENYEI GABRIELLA SZÁMRENDSZEREK KÉSZÍTETTE: JURÁNYINÉ BESENYEI GABRIELLA BINÁRIS (kettes) ÉS HEXADECIMÁLIS (tizenhatos) SZÁMRENDSZEREK (HELYIÉRTÉK, ÁTVÁLTÁSOK, MŰVELETEK) A KETTES SZÁMRENDSZER A computerek világában a

Részletesebben

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba. Tihanyi Attila április 17.

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba. Tihanyi Attila április 17. Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba Tihanyi Attila 2007. április 17. ALAPOK Töltés 1 elektron töltése 1,602 10-19 C 1 C (coulomb) = 6,24 10 18 elemi elektromos töltés. Áram Feszültség I=Q/t

Részletesebben

A BIPOLÁRIS TRANZISZTOR.

A BIPOLÁRIS TRANZISZTOR. A BIPOLÁRIS TRANZISZTOR. A bipoláris tranzisztor kialakításához a félvezetı kristályt három rétegben n-p-n vagy p-n-p típusúra adalékolják. Az egyes rétegek elnevezése emitter (E), bázis (B), kollektor

Részletesebben

Adatok: R B1 = 100 kω R B2 = 47 kω. R 2 = 33 kω. R E = 1,5 kω. R t = 3 kω. h 22E = 50 MΩ -1

Adatok: R B1 = 100 kω R B2 = 47 kω. R 2 = 33 kω. R E = 1,5 kω. R t = 3 kω. h 22E = 50 MΩ -1 1. feladat R B1 = 100 kω R B2 = 47 kω R C = 3 kω R E = 1,5 kω R t = 4 kω A tranzisztor paraméterei: h 21E = 180 h 22E = 30 MΩ -1 a) Számítsa ki a tranzisztor kollektor áramát, ha U CE = 6,5V, a tápfeszültség

Részletesebben

Bevezetés az analóg és digitális elektronikába. V. Félvezető diódák

Bevezetés az analóg és digitális elektronikába. V. Félvezető diódák Bevezetés az analóg és digitális elektronikába V. Félvezető diódák Félvezető dióda Félvezetőknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek fajlagos ellenállása a vezetők és a szigetelők közé esik. (Si, Ge)

Részletesebben

Műveleti erősítők. 1. Felépítése. a. Rajzjele. b. Belső felépítés (tömbvázlat) c. Differenciálerősítő

Műveleti erősítők. 1. Felépítése. a. Rajzjele. b. Belső felépítés (tömbvázlat) c. Differenciálerősítő Műveleti erősítők A műveleti erősítők egyenáramú erősítőfokozatokból felépített, sokoldalúan felhasználható áramkörök, amelyek jellemzőit A u ', R be ', stb. külső elemek csatlakoztatásával széles határok

Részletesebben

Harmadik gyakorlat. Számrendszerek

Harmadik gyakorlat. Számrendszerek Harmadik gyakorlat Számrendszerek Ismétlés Tízes (decimális) számrendszer: 2 372 =3 2 +7 +2 alakiérték valódi érték = aé hé helyiérték helyiértékek a tízes szám hatványai, a számjegyek így,,2,,8,9 Kettes

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Bevezetés A laborgyakorlatok alapvető célja a tárgy későbbi laborgyakorlataihoz szükséges ismeretek átadása, az azokban szereplő

Részletesebben

DIGITÁLIS TECHNIKA I BINÁRIS SZÁMRENDSZER BEVEZETŐ ÁTTEKINTÉS BINÁRIS SZÁMRENDSZER HELYÉRTÉK. Dr. Lovassy Rita Dr.

DIGITÁLIS TECHNIKA I BINÁRIS SZÁMRENDSZER BEVEZETŐ ÁTTEKINTÉS BINÁRIS SZÁMRENDSZER HELYÉRTÉK. Dr. Lovassy Rita Dr. 26..5. DIGITÁLIS TEHNIK I Dr. Lovassy Rita Dr. Pődör álint Óbudai Egyetem KVK Mikroelektronikai és Technológia Intézet INÁRIS SZÁMRENDSZER 5. ELŐDÁS 2 EVEZETŐ ÁTTEKINTÉS 6. előadás témája a digitális rendszerekben

Részletesebben

A programozás alapjai előadás. A C nyelv típusai. Egész típusok. C típusok. Előjeles egészek kettes komplemens kódú ábrázolása

A programozás alapjai előadás. A C nyelv típusai. Egész típusok. C típusok. Előjeles egészek kettes komplemens kódú ábrázolása A programozás alapjai 1 A C nyelv típusai 4. előadás Híradástechnikai Tanszék C típusok -void - skalár: - aritmetikai: - egész: - eger - karakter - felsorolás - lebegőpontos - mutató - függvény - union

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA ELEKTROTECHNIKA

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA ELEKTROTECHNIKA ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA ELEKTROTECHNIKA 1. Egyenáramú körök Követelmények, matematikai alapok, prefixumok Töltés, áramerősség Feszültség Ellenállás és vezetés. Vezetők, szigetelők Áramkör fogalma Áramköri

Részletesebben

Mérési utasítás. P2 150ohm. 22Kohm

Mérési utasítás. P2 150ohm. 22Kohm Mérési utasítás A mérés célja: Tranzisztorok és optocsatoló mérésén keresztül megismerkedni azok felhasználhatóságával, tulajdonságaival. A mérés során el kell készíteni különböző félvezető alkatrészek

Részletesebben

KÖZÖS EMITTERŰ FOKOZAT BÁZISOSZTÓS MUNKAPONTBEÁLLÍTÁSA

KÖZÖS EMITTERŰ FOKOZAT BÁZISOSZTÓS MUNKAPONTBEÁLLÍTÁSA KÖZÖS EMITTERŰ FOKOZT BÁZISOSZTÓS MUNKPONTBEÁLLÍTÁS Mint ismeretes, a tranzisztor bázis-emitter diódájának jelentős a hőfokfüggése. Ugyanis a hőmérséklet növekedése a félvezetőkben megnöveli a töltéshordozók

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Azonosító jel NSZI 0 6 0 6 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai előkészítő érettségi tantárgyi verseny 2006. április 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK DÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADATOK Az írásbeli időtartama: 240 perc 2006

Részletesebben

UNIPOLÁRIS TRANZISZTOR

UNIPOLÁRIS TRANZISZTOR UNIPOLÁRIS TRANZISZTOR Az unipoláris tranzisztorok térvezérléső tranzisztorok (Field Effect Transistor). Az ilyen tranzisztorok kimeneti áramának nagyságát a bemeneti feszültséggel létrehozott villamos

Részletesebben

1. konferencia: Egyenáramú hálózatok számítása

1. konferencia: Egyenáramú hálózatok számítása 1. konferencia: Egyenáramú hálózatok számítása 1.feladat: 20 1 kω Határozzuk meg az R jelű ellenállás értékét! 10 5 kω R z ellenállás értéke meghatározható az Ohm-törvény alapján. Ehhez ismernünk kell

Részletesebben

Attól függően, hogy a tranzisztor munkapontját melyik karakterisztika szakaszon helyezzük el, működése kétféle lehet: lineáris és nemlineáris.

Attól függően, hogy a tranzisztor munkapontját melyik karakterisztika szakaszon helyezzük el, működése kétféle lehet: lineáris és nemlineáris. Alapkapcsolások (Attól függően, hogy a tranzisztor három csatlakozási pontja közül melyiket csatlakoztatjuk állandó potenciálú pólusra, megkülönböztetünk): földelt emitteres földelt bázisú földelt kollektoros

Részletesebben

Elektronika 11. évfolyam

Elektronika 11. évfolyam Elektronika 11. évfolyam Áramköri elemek csoportosítása. (Aktív-passzív, lineáris- nem lineáris,) Áramkörök csoportosítása. (Aktív-passzív, lineáris- nem lineáris, kétpólusok-négypólusok) Két-pólusok csoportosítása.

Részletesebben

Összeadás BCD számokkal

Összeadás BCD számokkal Összeadás BCD számokkal Ugyanúgy adjuk össze a BCD számokat is, mint a binárisakat, csak - fel kell ismernünk az érvénytelen tetrádokat és - ezeknél korrekciót kell végrehajtani. A, Az érvénytelen tetrádok

Részletesebben

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Átmenet alakul ki akkor, ha van energiatároló (kapacitás vagy induktivitás) a rendszerben, mert ezeken a feszültség vagy áram nem jelenik meg azonnal, mint az ohmos

Részletesebben

- elektromos szempontból az anyagokat három csoportra oszthatjuk: vezetők félvezetők szigetelő anyagok

- elektromos szempontból az anyagokat három csoportra oszthatjuk: vezetők félvezetők szigetelő anyagok lektro- és irányítástechnika. jegyzet-vázlat 1. Félvezető anyagok - elektromos szempontból az anyagokat három csoportra oszthatjuk: vezetők félvezetők szigetelő anyagok - vezetők: normál körülmények között

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGA 2006. október 2006. 24. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

10-es számrendszer, 2-es számrendszer, 8-as számrendszer, 16-os számr. Számjegyek, alapműveletek.

10-es számrendszer, 2-es számrendszer, 8-as számrendszer, 16-os számr. Számjegyek, alapműveletek. Számrendszerek: 10-es számrendszer, 2-es számrendszer, 8-as számrendszer, 16-os számr. Számjegyek, alapműveletek. ritmetikai műveletek egész számokkal 1. Összeadás, kivonás (egész számokkal) 2. Negatív

Részletesebben

Békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola "Az új szakképzés bevezetése a Keményben" TÁMOP-2.2.5.

Békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola Az új szakképzés bevezetése a Keményben TÁMOP-2.2.5. Szakképesítés: Log Autószerelő - 54 525 02 iszti Tantárgy: Elektrotechnikaelektronika Modul: 10416-12 Közlekedéstechnikai alapok Osztály: 12.a Évfolyam: 12. 32 hét, heti 2 óra, évi 64 óra Ok Dátum: 2013.09.21

Részletesebben

1. előadás. Lineáris algebra numerikus módszerei. Hibaszámítás Számábrázolás Kerekítés, levágás Klasszikus hibaanalízis Abszolút hiba Relatív hiba

1. előadás. Lineáris algebra numerikus módszerei. Hibaszámítás Számábrázolás Kerekítés, levágás Klasszikus hibaanalízis Abszolút hiba Relatív hiba Hibaforrások Hiba A feladatok megoldása során különféle hibaforrásokkal találkozunk: Modellhiba, amikor a valóságnak egy közelítését használjuk a feladat matematikai alakjának felírásához. (Pl. egy fizikai

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Assembly Utasítások, programok. Iványi Péter

Assembly Utasítások, programok. Iványi Péter Assembly Utasítások, programok Iványi Péter Assembly programozás Egyszerű logikán alapul Egy utasítás CSAK egy dolgot csinál Magas szintű nyelven: x = 5 * z + y; /* 3 darab művelet */ Assembly: Szorozzuk

Részletesebben

Integrált áramkörök/2. Rencz Márta Elektronikus Eszközök Tanszék

Integrált áramkörök/2. Rencz Márta Elektronikus Eszközök Tanszék Integrált áramkörök/2 Rencz Márta Elektronikus Eszközök Tanszék Mai témák MOS áramkörök alkatrészkészlete Bipoláris áramkörök alkatrészkészlete 11/2/2007 2/27 MOS áramkörök alkatrészkészlete Tranzisztorok

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA02 1. EA Fehér Béla BME MIT

Digitális technika VIMIAA02 1. EA Fehér Béla BME MIT BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK VIMIAA02 1. EA Fehér Béla BME MIT Digitális Rendszerek Számítógépek Számítógép

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA02 1. EA

Digitális technika VIMIAA02 1. EA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika VIMIAA02 1. EA Fehér Béla BME MIT Digitális Rendszerek

Részletesebben

Áramkörök számítása, szimulációja és mérése próbapaneleken

Áramkörök számítása, szimulációja és mérése próbapaneleken Áramkörök számítása, szimulációja és mérése próbapaneleken. Munkapontbeállítás Elektronika Tehetséggondozás Laboratóriumi program 207 ősz Dr. Koller István.. NPN rétegtranzisztor munkapontjának kiszámítása

Részletesebben

ÁTVÁLTÁSOK SZÁMRENDSZEREK KÖZÖTT, SZÁMÁBRÁZOLÁS, BOOLE-ALGEBRA

ÁTVÁLTÁSOK SZÁMRENDSZEREK KÖZÖTT, SZÁMÁBRÁZOLÁS, BOOLE-ALGEBRA 1. Tízes (decimális) számrendszerből: a. Kettes (bináris) számrendszerbe: Vegyük a 2634 10 -es számot, és váltsuk át bináris (kettes) számrendszerbe! A legegyszerűbb módszer: írjuk fel a számot, és húzzunk

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Összeadó áramkör A legegyszerűbb összeadó két bitet ad össze, és az egy bites eredményt és az átvitelt adja ki a kimenetén, ez a

Részletesebben

Gyakorló feladatok. /2 Maradék /16 Maradék /8 Maradék

Gyakorló feladatok. /2 Maradék /16 Maradék /8 Maradék Gyakorló feladatok Számrendszerek: Feladat: Ábrázold kettes számrendszerbe a 639 10, 16-os számrendszerbe a 311 10, 8-as számrendszerbe a 483 10 számot! /2 Maradék /16 Maradék /8 Maradék 639 1 311 7 483

Részletesebben

MODULÁRAMKÖRÖK ÉS KÉSZÜLÉKEK

MODULÁRAMKÖRÖK ÉS KÉSZÜLÉKEK MODULÁRAMKÖRÖK ÉS KÉSZÜLÉKEK Moduláramkörök alapvető építőelemei Gross Péter Hardware fejlesztő, ARH Informatikai Zrt. E-mail: peter.gross@arh.hu Utoljára módosítva: 2016. 10. 09. BUDAPEST UNIVERSITY OF

Részletesebben

Gingl Zoltán, Szeged, :14 Elektronika - Hálózatszámítási módszerek

Gingl Zoltán, Szeged, :14 Elektronika - Hálózatszámítási módszerek Gingl Zoltán, Szeged, 05. 05.09.9. 9:4 Elektronika - Hálózatszámítási módszerek 05.09.9. 9:4 Elektronika - Alapok 4 A G 5 3 3 B C 4 G Áramköri elemek vezetékekkel összekötve Csomópontok Ágak (szomszédos

Részletesebben

Bevezetés az elektronikába

Bevezetés az elektronikába Bevezetés az elektronikába 6. Feladatsor: Egyszerű tranzisztoros kapcsolások Hobbielektronika csoport 2017/2018 1 Debreceni Megtestesülés Plébánia Tranziens (átmeneti) jelenségek Az előzőekben csupán az

Részletesebben

Tételek Elektrotechnika és elektronika I tantárgy szóbeli részéhez 1 1. AZ ELEKTROSZTATIKA ALAPJAI AZ ELEKTROMOS TÖLTÉS FOGALMA 8 1.

Tételek Elektrotechnika és elektronika I tantárgy szóbeli részéhez 1 1. AZ ELEKTROSZTATIKA ALAPJAI AZ ELEKTROMOS TÖLTÉS FOGALMA 8 1. Tételek Elektrotechnika és elektronika I tantárgy szóbeli részéhez 1 1. AZ ELEKTROSZTATIKA ALAPJAI 8 1.1 AZ ELEKTROMOS TÖLTÉS FOGALMA 8 1.2 AZ ELEKTROMOS TÉR 9 1.3 COULOMB TÖRVÉNYE 10 1.4 AZ ELEKTROMOS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGA 2009. 2006. május 22. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA01

Digitális technika VIMIAA01 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika VIMIAA01 Fehér Béla BME MIT Digitális Rendszerek Számítógépek

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elektronikai

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai

Informatikai Rendszerek Alapjai Informatikai Rendszerek Alapjai Egész és törtszámok bináris ábrázolása http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 5/1 A mintavételezett (egész) számok bináris ábrázolása 2 n-1 2 0 1 1 0 1 0 n Most Significant

Részletesebben

Átmeneti jelenségek egyenergiatárolós áramkörökben

Átmeneti jelenségek egyenergiatárolós áramkörökben TARTALOM JEGYZÉK 1. Egyenergiatárolós áramkörök átmeneti függvényeinek meghatározása Példák az egyenergiatárolós áramkörök átmeneti függvényeinek meghatározására 1.1 feladat 1.2 feladat 1.3 feladat 1.4

Részletesebben

SZÁMÉRTÉKEK (ÁT)KÓDOLÁSA

SZÁMÉRTÉKEK (ÁT)KÓDOLÁSA 1 ELSŐ GYAKORLAT SZÁMÉRTÉKEK (ÁT)KÓDOLÁSA A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Számrendszerek közti átváltás előjelesen és előjel nélkül. Bináris, decimális, hexadexcimális számrendszer.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Azonosító jel NSZI 0 6 0 6 OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai előkészítő érettségi tantárgyi verseny 2006. február 23. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ELŐDÖNTŐ ÍRÁSBELI FELADATOK Az írásbeli időtartama: 180 perc

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint 06 ÉRETTSÉGI VIZSG 007. május 5. ELEKTRONIKI LPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTTÓ OKTTÁSI ÉS KLTRÁLIS MINISZTÉRIM Teszt jellegű

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA01

Digitális technika VIMIAA01 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK VIMIAA01 Fehér Béla BME MIT Digitális Rendszerek Számítógépek Számítógép

Részletesebben

Lineáris és kapcsoló üzemű feszültség növelő és csökkentő áramkörök

Lineáris és kapcsoló üzemű feszültség növelő és csökkentő áramkörök Lineáris és kapcsoló üzemű feszültség növelő és csökkentő áramkörök Buck, boost konverter Készítette: Támcsu Péter, 2016.10.09, Debrecen Felhasznált dokumentum : Losonczi Lajos - Analog Áramkörök 7 Feszültség

Részletesebben

Programozott soros szinkron adatátvitel

Programozott soros szinkron adatátvitel Programozott soros szinkron adatátvitel 1. Feladat Név:... Irjon programot, mely a P1.0 kimenet egy lefutó élének időpontjában a P1.1 kimeneten egy adatbitet ad ki. A bájt legalacsonyabb helyiértéke 1.

Részletesebben

LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS

LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS A fixpontos operandusoknak azt a hátrányát, hogy az ábrázolás adott hossza miatt csak korlátozott nagyságú és csak egész számok ábrázolhatók, a lebegőpontos számábrázolás küszöböli

Részletesebben

Gingl Zoltán, Szeged, szept. 1

Gingl Zoltán, Szeged, szept. 1 Gingl Zoltán, Szeged, 08. 8 szept. 8 szept. 4 A 5 3 B Csomópontok feszültség Ágak (szomszédos csomópontok között) áram Áramköri elemek 4 Az elemeken eső feszültség Az elemeken átfolyó áram Ezek összefüggenek

Részletesebben

(jegyzet) Bérci Norbert szeptember 10-i óra anyaga. 1. Számrendszerek A számrendszer alapja és a számjegyek

(jegyzet) Bérci Norbert szeptember 10-i óra anyaga. 1. Számrendszerek A számrendszer alapja és a számjegyek Egész számok ábrázolása (jegyzet) Bérci Norbert 2015. szeptember 10-i óra anyaga Tartalomjegyzék 1. Számrendszerek 1 1.1. A számrendszer alapja és a számjegyek........................ 1 1.2. Alaki- és

Részletesebben

Diszkrét aktív alkatrészek

Diszkrét aktív alkatrészek Aktív alkatrészek Az aktív alkatrészek képesek kapcsolási és erősítési feladatokat ellátni. A digitális elektronika és a teljesítményelektronika gyors kapcsolókra épül, az analóg technikában elsősorban

Részletesebben

Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető

Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 03 Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az

Részletesebben

Elektronika alapjai. Témakörök 11. évfolyam

Elektronika alapjai. Témakörök 11. évfolyam Elektronika alapjai Témakörök 11. évfolyam Négypólusok Aktív négypólusok. Passzív négypólusok. Lineáris négypólusok. Nemlineáris négypólusok. Négypólusok paraméterei. Impedancia paraméterek. Admittancia

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Elektrotechnika- Villamosságtan

Elektrotechnika- Villamosságtan Elektrotechnika- Villamosságtan 1.Előadás Egyenáramú hálózatok 1 Magyar Attila Tömördi Katalin Villamos hálózat: villamos áramköri elemek tetszőleges kapcsolása. Reguláris hálózat: ha helyesen felírt hálózati

Részletesebben

MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306

MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MKROELEKTRONKA, VEEA306 A bipoláris tranzisztor. http://www.eet.bme.hu/~poppe/miel/hu/08-bipol3.ppt http://www.eet.bme.hu Az ideális tranzisztor karakterisztikái

Részletesebben

ELEKTRONIKA I. TRANZISZTOROK. BSc Mérnök Informatikus Szak Levelező tagozat

ELEKTRONIKA I. TRANZISZTOROK. BSc Mérnök Informatikus Szak Levelező tagozat ELEKTRONIKA I. TRANZISZTOROK BSc Mérnök Informatikus Szak Levelező tagozat Tranzisztorok Elemi félvezető eszközök Alkalmazásuk Analóg áramkörökben: erősítők Digitális áramkörökben: kapcsolók Típusai BJT

Részletesebben

i1. Az elektronikában alkalmazott mennyiségek SI mértékegységei és prefixei.

i1. Az elektronikában alkalmazott mennyiségek SI mértékegységei és prefixei. i1. Az elektronikában alkalmazott mennyiségek SI mértékegységei és prefixei. M, mega 10 6 k, kilo 10 3 m,milli 10-3 µ, mikro 10-6 n, nano 10-9 p, piko 10-12 f, femto 10-15 Volt, Amper, Ohm, Farad, Henry,

Részletesebben

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 11. Laboratóriumi gyakorlat A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 1. A gyakorlat célja: Az ADC0804 és a DAC08 konverterek ismertetése, bekötése, néhány felhasználási lehetőség tanulmányozása,

Részletesebben

A 2009-es vizsgákon szereplő elméleti kérdések

A 2009-es vizsgákon szereplő elméleti kérdések Kivezérelhetőség és teljesítményfokozatok: A 2009-es vizsgákon szereplő elméleti kérdések 1. Ismertesse a B osztályú teljesítményfokozat tulajdonságait (P fmax, P Tmax, P Dmax(1 tr), η Tmax )! (szinuszos

Részletesebben

13.B 13.B. 13.B Tranzisztoros alapáramkörök Többfokozatú erısítık, csatolások

13.B 13.B. 13.B Tranzisztoros alapáramkörök Többfokozatú erısítık, csatolások 3.B Tranzisztoros alapáramkörök Többfokozatú erısítık, csatolások Ismertesse a többfokozatú erısítık csatolási lehetıségeit, a csatolások gyakorlati vonatkozásait és azok alkalmazási korlátait! Rajzolja

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Számolási, áramköri, tervezési

Részletesebben

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata.

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. El. II. 5. mérés. SZIMMETRIKUS ERŐSÍTŐK MÉRÉSE. A mérés célja : Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. A mérésre való felkészülés során tanulmányozza

Részletesebben

Logikai áramkörök. Informatika alapjai-5 Logikai áramkörök 1/6

Logikai áramkörök. Informatika alapjai-5 Logikai áramkörök 1/6 Informatika alapjai-5 Logikai áramkörök 1/6 Logikai áramkörök Az analóg rendszerekben például hangerősítő, TV, rádió analóg áramkörök, a digitális rendszerekben digitális vagy logikai áramkörök működnek.

Részletesebben

Egyszerű tranzisztoros erősítő készítése Írta: Dr. Borivoje Jagodić Az eredeti cikk itt található:

Egyszerű tranzisztoros erősítő készítése Írta: Dr. Borivoje Jagodić Az eredeti cikk itt található: Egyszerű tranzisztoros erősítő készítése Írta: Dr. Borivoje Jagodić Az eredeti cikk itt található: http://www.audiofil.net/how_news_item.asp?newsd25 Egyszerű tranzisztoros végerősítő számítása Ez az egyszerű

Részletesebben

Elektronika zöldfülűeknek

Elektronika zöldfülűeknek Ha hibát találsz, jelezd itt: Elektronika zöldfülűeknek R I = 0 Szakadás, olyan mintha kiradíroznánk az ellenállást vezetékekkel együtt. A feszültség nem feltétlen ugyanakkora a két oldalon. Üresjárat,

Részletesebben

Bipoláris tranzisztoros erősítő kapcsolások vizsgálata

Bipoláris tranzisztoros erősítő kapcsolások vizsgálata Mérési jegyzõkönyv A mérés megnevezése: Mérések Microcap Programmal Mérõcsoport: L4 Mérés helye: 14 Mérés dátuma: 2010.02.17 Mérést végezte: Varsányi Péter A Méréshez felhasznált eszközök és berendezések:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

PN átmenet kivitele. (B, Al, Ga, In) (P, As, Sb) A=anód, K=katód

PN átmenet kivitele. (B, Al, Ga, In) (P, As, Sb) A=anód, K=katód PN átmenet kivitele A pn átmenet: Olyan egykristályos félvezető tartomány, amelyben egymással érintkezik egy p és egy n típusú övezet. Egy pn átmenetből álló eszköz a dióda. (B, Al, Ga, n) (P, As, Sb)

Részletesebben

Laptop: a fekete doboz

Laptop: a fekete doboz Laptop: a fekete doboz Dankházi Zoltán ELTE Anyagfizikai Tanszék Lássuk a fekete doboz -t NÉZZÜK MEG! És hány GB-os??? SZEDJÜK SZÉT!!!.2.2. AtomCsill 2 ... hát akkor... SZEDJÜK SZÉT!!!.2.2. AtomCsill 3

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Diszkrét aktív alkatrészek és egyszerû alkalmazásaik. Elmélet A diszkrét aktív elektronikai alkatrészek (dióda, különbözõ tranzisztorok, tirisztor) elméleti

Részletesebben