A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Németh Nóra Testnevelő egészségfejlesztő tanár MsC CLA 9YL 2014.

2 1. A távolugrás általános iskola felső tagozatban oktatott technikájának leírása Az általános iskolai 1-4. évfolyamban sajátítják el a tanulók a mozgástanulás alapjait, de sportági képzésről igazán csak az 5. évfolyamtól beszélhetünk, amely aztán a 8. évfolyam végére - mozgáskészségeket és motoros képességeket szem előtt tartva teljesedik ki. Ha az atlétika jellegű feladatokat vesszük, azon belül is a távolugrás oktatását, akkor a 4. osztály végére a tanulóknak már el kell sajátítaniuk a guggoló távolugrás megfelelő technikáját. Az 5. évfolyamtól a guggoló technikájának elmélyítése mellett a lépő távolugrás kerül előtérbe. A technikai végrehajtás nem különbözik a felnőtt távolugrók technikájától, mégis szeretnék kiemelni néhány fontos momentumot, amely az életkori sajátosságoknak megfelel: a) Nekifutás, lendületszerzés Az 1-4. évfolyammal ellentétben az 5. osztálytól kezdve a tanulóknak már 8-14 lépés nekifutásból kell elvégezniük az ugrást. A tanulóknak meg kell érteniük, miért van szükség a megfelelő lendületszerzésre és ezt gyakorlatban hogy tudják a legjobban megvalósítani. b) Kitámasztás A felső tagozatban még annyiban nehezedik a távolugrás technikája, hogy a tanulóknak egy elugró sávból kell végrehajtaniuk az ugrást, amely még nagyobb koncentrációt igényel a nekifutás vagy lendületszerzés pontos kivitelezése mellett. c) Elugrás A lépőtechnika lényege, hogy az ugrólábbal minél hosszabb ideig vezessük végig a mozgást, vagyis minél hosszabb úton tudjuk testünket a távolugró gödör felé irányítani. A tanulók a guggoló technika elsajátítása után valószínűleg először nem fogják megtartani az elugrás helyzetét, de gyakorlással és szökdelő gyakorlatokkal sokat javíthatunk rajta. d) Légmunka Itt is inkább a lépőtechnikát emelném ki, nagyon fontos, hogy a légmunka során az elugróláb hátul nyújtva legyen egészen a talajra érkezés pillanatáig. Ezen kívül

3 felhívom a figyelmet arra, hogy a törzs lehetőleg egy hátrahajlított helyzetben helyezkedjen el, mert ha a törzs előre hajol, akkor az ugrás is rövidebb lesz. e) Talajfogás, talajra érkezés Legfontosabb, hogy a tanulók ne csapják le a lábukat a homokba, mert ezzel is ronthatják a távolságot. A talajfogás elsősorban kiüléssel történik, majd a későbbi időszakban lesz lényeges a beüléses technika, ez is inkább az atléták számára. (Kerettanterv 2013) 2. A távolugrás legfontosabb versenyszabályai Versenyzők száma: Ha nyolcnál több induló van, minden versenyzőnek van három kísérlete, és a legjobb nyolc érvényes eredményt elérőnek további három. Ha a versenyzők száma nyolc vagy annál kevesebb, mindannyiuknak hat kísérlete van. Holtverseny eldöntése: Ha holtverseny alakul ki az utolsó továbbjutó helyen, a versenyzők második vagy a harmadik (és így tovább) legjobb eredménye dönti el, hogy holtverseny áll-e fenn. Nekifutás: A nekifutáshoz, az elugróvonaltól a nekifutó végéig, legalább 40 m-t kell biztosítani. A nekifutó szélessége 1,22 m± 0.01m, és mindkét oldalán 5 cm széles fehér vonallal kell határolni. Elugró gerenda: Az elugrás helyét a nekifutó és a leérkezőhely szintjében elhelyezett gerendával kell jelölni. A gerenda leérkezőhely felé eső széle az elugróvonal. Közvetlenül az elugróvonal után plasztilin (gyurma) jelzőbetétet kell elhelyezni a bírók munkájának segítése céljából. Az elugróvonal és a leérkezőhely távolabbi vége között legalább 10 m távolságnak kell lenni. Az elugróvonalat a leérkezőhely szélétől 1 m és 3 m között kell elhelyezni.

4 Hibás a kísérlet, ha a versenyző: - két lábról ugrik el a talajtól; - elugrásnál az elugróvonalon túl érinti a talajt, testének bármely részével; - elugrógerenda valamelyik oldalán kívül ugrik és az elugróvonal meghosszabbításán túl vagy azon innen; - elugróvonal és leérkezőhely között érinti a talajt; - talajfogás során a leérkezőhelyen kívül érinti a talajt, közelebb, mint az ugrás által hagyott nyom; (MASZ, Atlétika szabálykönyv, 2010) 3. Távolugráshoz szükséges izmok Törzsizmok: - m. trapezius csuklyásizom - m. deltoideus deltaizom - m. rectus abdominis egyenes hasizom - m. obliquus externus abdominis külső ferde hasizom - m. obliquus internus abdominis belső ferde hasizom - m. erector trunci gerincmerevítő izmok - transversospinalis haránt-és tövisnyúlvánok közötti izomrendszer Karizmok: - m. biceps brachii kétfejű karizom - m. triceps brachii háromfejű karizom Farizmok: - m. gluteus maximus nagy farizom - m. gluteus medius középső farizom - m. gluteus minimus kis farizom - m. iliopsoas csípő-horpaszizom Csípőizmok: - m. iliopsoas csípőhorpasz izom

5 Combfeszítő izmok: - m. sartorius combközelítő izom - m. quadriceps femoris négyfejű combizom Combhajlító izmok: - m. semitendinosus féliginas izom - m. semimembranosus félighártyás izom Hamstring izomcsoport - m. biceps femoris kétfejű combizom Lábszár izmai: - m. tibialis anterior elülső sípcsonti izom - m. tibialis posterior hátulsó sípcsonti izom - m. peroneus longus hosszú szárkapocsi izom - m. triceps surae háromfejű lábikraizom - m. peroneus brevis rövid szárkapcsi izom (Miltényi, 1980) 4. Távolugrás előkészítő gyakorlatai Mint minden sportágnak, így az atlétikának is megvannak a sajátosságai. A sportágra jellemző megfelelő kondicionális és koordinációs képességeken túl nagyon fontos az adott sportághoz szükséges izmok és izomcsoportok megfelelő ereje. 1. gyakorlat: Kenguru fogó Alkalmazási terület: 5-6. osztály, törzs- és lábizomerősítő gyakorlat Eszközök: - Résztvevők száma: 15 fő Gyakorlat leírása: Az osztályból kijelölök két fogót és megkérek mindenkit, hogy szóródjon szét a teremben. A feladat, hogy mindenki csak páros lábú szökdeléssel haladhat, akit megfogtak az lesz a fogó.

6 Kritikus momentum: Fontos, hogy maradjon zárva a láb és bokából is szökdeljen, illetve mindenki figyeljen a társára. Megjegyzés: Aki szökdelés helyett elkezd futni, ő automatikusan fogó lesz. Változatok: Ugyanez a gyakorlat, különböző kartartásokkal (hátratett kézzel, mellső középtartással, stb.) 2. gyakorlat: Egylábas verseny Alkalmazási terület: 7-8. osztály, elugróláb erősítése, gyorsítása. Eszközök: 4 db bója, 4 db ugrókötél Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt négy csoportra bontom és az alapvonal mögé felállítom őket egyes oszlopban. Sípszóra minden csoport első tagja egy lábon, ugrókötéllel elindul a terem másik vége felé, ott megkerüli a bóját, majd visszaérve a csapathoz, átadja a kötelet. Kritikus momentum: Fontos, hogy mindenki biztonságosan végezze a feladatot, nehogy ellessenek a kötélben. Megjegyzés: Aki leteszi a másik lábát, annak vissza kell futnia az alapvonalig, vagy a másik oldalon a bójáig és újra kell kezdenie a szökdelést. A feladatot két körben végeztetem, egyszer jobb lábbal, majd bal lábbal. Változatok: Több bójával szlalomban. Alsóbb tagozatokban könnyíthetem a gyakorlatot páros lábú vagy futószökdeléssel.

7 3. gyakorlat: Stabilizáló gyakorlat Alkalmazási terület: 5-8. osztály, törzs-, mély hátizmok erősítése az elugróhelyzet megtartásához. Eszközök: bordásfal Résztvevők száma: 25 fő Gyakorlat leírása: Az osztály minden tagját mellső fekvőtámaszba állítom, háttal egy-egy bordásfalnak. A feladat, hogy a fekvőtámaszt tartva, lábfejükkel folyamatosan haladjanak feljebb a bordásfalon, a 4-5. fokig, majd vissza. Kritikus momentum: Ha beesik a csípő, akkor a mély hátizmok gyengék és a gerincet lumbális szakaszát is károsítja. Megjegyzés: Akinek nehezebben megy a feladat, csak 1-2 fokig végeztetem, de folyamatosan. Változatok: Ügyességtől függően, ugyanez a gyakorlat csak alkartámasszal, illetve ha elérték az 5. fokot, onnan ereszkedjenek alkartámaszba és vissza. 4. gyakorlat: Váltott lábú szökdelés ugrókötelek felett Alkalmazási terület: 7-8. osztály, láberősítő gyakorlat, térérzék az ugródeszka megéreztetéséhez. Eszközök: 6 db ugrókötél Résztvevők száma: 15 fő Gyakorlat leírása: Az ugróköteleket átlóban helyezem a teremben úgy, hogy távolságukat folyamatosan növelem. A feladat, pár lépés nekifutásból váltott lábú szökdelés úgy, hogy a leérkező láb mindig közvetlenül a kötél mögé érkezzen le. Kritikus momentum: Fontos, hogy ne lépjenek az kötélre, mert kimehet a bokájuk.

8 Megjegyzés: Felhívom a figyelmet arra, hogy a törzs maradjon függőlegeshez közeli helyzetben, az elöl lévő láb combja pedig a vízszinteshez közelítsen. Változatok: Nehezíthetem a feladatot kis bójákkal vagy gátakkal. 5. gyakorlat: Zsámolyszökdelés Alkalmazási terület: 7-8. osztály, lábizom erősítése, hogy a lépő távolugrásnál a lábfejjel is dolgozzon a tanuló. Eszközök: 10 db zsámoly Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt két csoportra bontom és a zsámolyok mögé felállítom őket egyes oszlopban. A tanulók minél kisebb térhajlítással ugorjanak fel a zsámolyra, majd rögtön függőlegeshez közeli felugrás és talajra érkezés, majd folyamatosan tovább. Kritikus momentum: Fontos, hogy mindenki a zsámoly közepére ugorjon, különben felborulhat. Megjegyzés: Nagyon fontos a bokából való szökdelés. Változatok: Aki nagyon behajlítja a térdét, azzal talajon végeztetek folyamatos szökdelést, kis haladással.

9 6. gyakorlat: Bordásfalra szökdelés Alkalmazási terület: 7-8. osztály, láb- és törzsizom erősítése a helyes távolugró helyzet megtartása érdekében. Eszközök: bordásfal Résztvevők száma: 15 fő Gyakorlat leírása: Minden tanuló egy-egy bordásfal előtt helyezkedik el, zártállásban, kéztámasz a bordásfalon, vállmagasságban. Folyamatos szökdelés, először a 2. fokra és vissza, majd a 4. fokra és vissza, majd közvetlenül a fogás alatti fokra és vissza. Kritikus momentum: A gyakorlat folyamatos legyen. Megjegyzés: Ha szélesen fognak a tanulók, akkor arra a fokra is ugorhatnak, amelyet megfogtak. Változatok: Fogás fejmagasság fölött. Folyamatos felugrás, de mindig vállmagasságba. Ügyesebbeknek kéztámasz nélkül felugrás a lehető legmagasabbra, ezzel egyidőben bordásfal megfogása. 7. gyakorlat: Ugrópálya Alkalmazási terület: 5-8. osztály, láberő és gyorserő fejlesztése. Eszközök: 2 db zsámoly, 2 db kisszőnyeg, 2 db nagy szivacsdomb Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt két csoportra bontom és az alapvonal mögé felállítom őket egyes oszlopban. A diákok nekifutásból elrugaszkodnak a zsámoly elől, majd a szivacsba érkeznek. Ezt még egyszer megismétlik, majd megkerülik a bóját és nekifutásból lépő távolugrással érkeznek a nagy szőnyegbe. Kritikus momentum: - Megjegyzés: -

10 Változatok: Zsámoly helyett szekrény-felsőrész használata. 8. gyakorlat Alkalmazási terület: 7-8. osztály, törzsizom erősítése az elugróhelyzet megtartására. Eszközök: 3 db bója, 3 db szőnyeg Résztvevők száma: 21 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt három csoportra bontom és az alapvonal mögé felállítom őket egyes oszlopban. Sípszóra minden csoport első tagja kánkánszökdeléshez hasonlóan, csak hajlított térddel, oldalsó középtartást tartva elszökdel a bójáig, ott fekvőtámaszból leereszkedik alkartámaszba, majd vissza 3x, majd a bójától a szőnyegig váltott lábú szökdelést végez és beleérkezik a szőnyegbe. Ezután indulhat a következő tanuló. Kritikus momentum: Törzset nem tartja egyenesen, oldalsó középtartás nem vízszintes, alkartámaszban beesik a csípő. Megjegyzés: A gyorsaság mellet figyeljenek a tanulók a helyes végrehajtásra is. Változatok: Kánkánszökdeléssel. Alkartámaszban, de a térden támaszkodva. Váltott lábú szökdelés helyett egy lábas szökdelés (T1).

11 9. gyakorlat: Kapj el, ha tudsz! Alkalmazási terület: 7-8. osztály, gyorsaság és gyorserő fejlesztése. Eszközök: 12 db bója Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt két csoportra bontom és az alapvonal mögé felállítom őket egyes oszlopban. Sípszóra váltott lábú szökdeléssel elindul az egyik csoport első tanulója, majd közvetlenül a második sípszóra a másik csoport első tanulója. Ha elértek az utolsó bóját, onnantól kezdődik a fogójáték, mégpedig úgy, hogy mindig a második sípszóra induló tanuló lesz a fogó. Kritikus momentum: Ha valaki nem megy végig szabályosan a bóják között, akkor automatikusan a másik csoporté a pont. Megjegyzés: Ha a menekülő átéri az alapvonalat, akkor az ő csoporté a pont, ha viszont a fogó megfogja a menekülőt, akkor az övüké a pont. Változatok: Váltott lábú szökdelésnél zsámoly használata bója helyett. Fogónál páros lábon szökdelés. 10. gyakorlat: Ugróverseny Alkalmazási terület: 5-8. osztály, lábizomersítő gyakorlat, hogy elugrásnál az elöl lévő láb minél inkább a vízszinteshez közeli helyzetben tartsa a tanuló. Eszközök: Kréta vagy ragasztószalag az ugróiskolához, 2 db bója, 10 db hullahopp karika Résztvevők száma: 24 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt két csoportra bontom és az alapvonal mögé felállítom őket egyes oszlopban. Sípszóra minden csoport első tagja végigugrál az ugróiskolán, utána elfut a

12 bójáig, a bója megkerülése után folyamatos térdemeléssel elfut a hullahopp karikákig, a karikákba páros lábú szökdeléssel halad végig és kézrecsapással elindítja társát. Kritikus momentum: Esetleges balesetveszélyre felhívom a figyelmet. Megjegyzés: Magas térdemelés nagy frekvenciával. Változatok: Váltott lábú szökdelés a talajon vagy a hullahopp karikákban. 5. Távolugrás rávezető gyakorlatai Az előkészítő gyakorlatok után már megkezdhetjük azoknak a mozgásoknak a gyakorlását, amelyek megtalálhatóak a távolugrás technikai végrehajtásában. Ennek legfontosabb részei az elugróláb folyamatos tolása, az ugróhelyzet megtartása és a törzs függőleges helyzethez való közelítése elugráskor. A következőkben próbáltam olyan feladatokat kidolgozni, ahol a diákokban akaratlanul is a helyes végrehajtás rögződik. 1. gyakorlat: Szökdelés kisgátak felett Alkalmazási terület: 7-8. osztály, távolugrásnál az utolsó két lépés ritmusának megéreztetése. Eszközök: 10 db kisgát (kb 20 cm magas) vagy 20 db kisméretű bója és 10 db bot Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: Az osztályt két csoportra bontom és az alapvonal mögé felállítom őket egyes oszlopban. A diákoknak úgy kell végigszökdelni az akadályok felett, hogy az akadályok után közvetlenül és gyorsan végezzék el a lelépést. Kritikus momentum: Fokozott figyelem az akadályok között. Megjegyzés: Fontos a megfelelő ritmus megéreztetése, ezt tapssal is segíthetem. Változatok: Magasabb vagy alacsonyabb akadályokkal.

13 2. gyakorlat: Egylábas (T1) szökdelés ugrókötelek között Alkalmazási terület: 5-8. osztály, távolugrásnál az utolsó három lépés ritmusának megéreztetése. Eszközök: 6 db ugrókötél Résztvevők száma: 15 fő Gyakorlat leírása: A tanulók egyes oszlopban helyezkednek el a terem egyik sarkában, előttük helyezzük el az ugróköteleket a talajon úgy, hogy a diákok csak az egymáshoz közelebb lévő ugróköteleket között lévő helyre ugorgatnak és ott is mindkét lábukkal érinteniük kell a talajt. Az előző feladattal ellentétben itt felhívom a figyelmet arra, hogy az elugróláb a talajra érkezésig hátul hosszan kinyúljon. Kritikus momentum: Nem elég gyors a láb, kilép az ugrókötelen túlra. Megjegyzés: Fontos, hogy mindenki az elugrólábával hagyja el a szűk szakaszt. Egyénre szabottan változtathatjuk a távolságokat. Változatok: Ugrókötél helyett kis bóják vagy gátak felett.

14 3. gyakorlat: Hármaslépés megéreztetése Alkalmazási terület: 5-8. osztály, három lépésből az utolsó három lépés ritmusának megéreztetése. Eszközök: 1 db nagy szivacsdomb, 2 db színes kréta vagy 2 db színes ragasztószalag Résztvevők száma: 18 fő Gyakorlat leírása: A diákok egyes oszlopban felsorakoznak a szivacs előtt. Három lépésből végzik el az elugrást úgy, hogy az első és második lépés között hosszabb a távolság, a második és harmadik között pedig rövidebb (ezt jelölöm krétával vagy ragasztószalaggal, jobb és bal lábasoknak is). Ez kényszeríti az utolsó lépés felgyorsítására és dinamikusságára, vagyis a sikeresebb végrehajtásra. Az elrugaszkodás után a tanulók megtartják az elugrás helyzetét és bal/jobb térdelőállásba érkeznek a szivacsba. Kritikus momentum: Nem elég gyors az elugrás előtti lépés. Nem tartja az elugróhelyzetet. Törzs előrebukik. Megjegyzés: - Változatok: Az elugróhely és a szivacsdomb közé kifeszítek egy kötelet vagy odatartok egy botot. 4. gyakorlat Alkalmazási terület: 5-8. osztály, nekifutásból az utolsó három lépés ritmusának megéreztetése. Eszközök: 1 db nagy szivacsdomb, 2 db színes kréta vagy 2 db színes ragasztószalag Résztvevők száma: 18 fő Gyakorlat leírása: Az előző gyakorlat csak nekifutásból, nagy lendülettel.

15 Kritikus momentum: Ellentétes lábról ugrik el. Megjegyzés: - Változatok: Az elugróhely és a szivacsdomb közé kifeszítek egy kötelet vagy odatartok egy botot. 5. gyakorlat: Elugróláb tolása Alkalmazási terület: 7-8. osztály, elugróláb dinamikus gyorsereje Eszközök: 16 bordásfal, 16 db medicinlabda (lányoknak 2 kg-os, fiúknak 3 kg-os), 16 db zsámoly Résztvevők száma: 16 fő Gyakorlat leírása: A zsámolyokat hosszában a bordásfal elé helyezzük. Minden tanuló a zsámollyal szembe áll, medicinlabda mellső fogásban. Sípszóra mindenki kilép a zsámoly elé, majd a zsámolyra és gyors mozdulattal rálép a bordásfalra (csípő magasságban). Kritikus momentum: Fontos, hogy a zsámoly közepére lépjenek a diákok, különben elbillenhet. Megjegyzés: Maximális sebességű gyakorlat-végrehajtás. Az elugróláb legyen a zsámolyon. Változatok: Nehezebb medicinlabda használata.

16 6. gyakorlat: Hálófogó Alkalmazási terület: 5-8. osztály, törzs megtartása elugróhelyzetben. Eszközök: 1 db nagy szivacsdomb, 1 db kosárpalánk hálóval Résztvevők száma: 18 fő Gyakorlat leírása: A diákok egyes oszlopban felsorakoznak a szivacs előtt. A diákok nekifutásból lépő távolugrást végeznek a szivacsba úgy, hogy közben megpróbálják megérinteni a kosárhálót. Kritikus momentum: Felugranak az elugrás helyett. Megjegyzés: A háló érintése kényszeríti a tanulókat, hogy a törzsük a függőlegeshez közeli helyzetben maradjon és tartsák az elugrás helyzetét. Változatok: - 7. gyakorlat: Szoborugrás Alkalmazási terület: 5-8. osztály, lépő távolugrásnál az elugróláb nyújtott helyzetben való megtartása. Eszközök: 1 db nagy szivacsdomb, ragasztószalag az elugrás jelöléséhez Résztvevők száma: 20 fő Gyakorlat leírása: Pár lépés nekifutásból elugrás a szivacsdomb elöl az elugróhelyzet megtartásával és érkezés a szivacsba jobb/bal térdelőtámaszba. Kritikus momentum: Nem jó a nekifutás, nem az ugrólábról rugaszkodik el. Megjegyzés: Fontos, hogy a törzs maradjon függőlegeshez közeli helyzetben, az elöl lévő láb combja pedig a vízszinteshez közelítsen és ezt a helyzetet tartsák meg a levegőben, egészen a talajra érkezésig.

17 Változatok: Az elugróvonal és az ugródomb közé csípőmagasságban kifeszítek egy kötelet vagy odatartok egy botot. 8. gyakorlat: Hullahopp fogó Alkalmazási terület: 7-8. osztály, elugrásnál a törzs függőleges helyzetben tartása. Eszközök: 18 db ugrókötél Résztvevők száma: 18 fő Gyakorlat leírása: Folyamatos haladás ugrókötelezés közben, úgy, hogy az elugróláb mindig maradjon nyújtva. Kritikus momentum: Felhívom a figyelmet az ugrókötél fegyelmezett használatára. Megjegyzés: - Változatok: - 9. gyakorlat: Alkalmazási terület: 7-8. osztály, elugrási szög növelése. Résztvevők száma: 15 fő Eszközök: 2 db szivacsdomb, 2 db 0,76 m-es gát Gyakorlat leírása: Nekifutásból guggoló távolugrás úgy, hogy a szivacs elé helyezzük a gátakat.

18 Kritikus momentum: Fegyelmezettség a baleset elkerülése végett. Megjegyzés: - Változatok: Ügyesebbeknél magasabbra tehetjük a gátakat, illetve lépő távolugrással. 10. gyakorlat: Háromlépéses fogó Alkalmazási terület: 5-8. osztály, elugróláb megfelelő mértékű tolása. Eszközök: - Résztvevők száma: 16 fő Gyakorlat leírása: Kijelölök két fogót. Folyamatos kocogás a teremben, sípszóra váltott lábú szökdelés, de csak 3 lépésig, a fogók pedig úgy helyezkednek, hogy elkapjanak valakit. Kritikus momentum: - Megjegyzés: - Változatok: Nehezítem a játékot úgy, hogy a fogókat nem jelölöm ki előre, hanem bekiabálom a fogó nevét és attól kezdve van három szökdelés.

19 Felhasznált irodalom: - Kerettanterv 2013, Testnevelés és sport 5-8. évfolyam - Magyar Atlétikai Szövetség Atlétika szabálykönyv, Miltényi Márta (1980) A sportmozgások anatómiai alapjai, Sport, Budapest

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014.

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette: Kéri Péter Szak: Testnevelőtanár

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet Atlétika SMDLTE2202 A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános

Részletesebben

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészet, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Készítette: Balassáné

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Varga Domonkos JLQATB testnevelő

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Uszkai Dóra Krisztina UG2UHX 1. A távolugrás technikája

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat Atlétika SMALTE2202 Távolugrás oktatása általános iskola alsó tagozatában Készítette: Huszár Vanda (W4PNRO)

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Készítette: Harcz Gergő Testnevelő tanár Msc

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana SOANTE7313 Nádasi Péter 1. A magasugrás

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kertész Áron

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Atlétika A magasugrás középiskolában oktatott technikája Készítette: Debreczeni Luca Dóra Szak: Tesnevelő- egészségfejlesztő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette:

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem - 1 - Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Horváth Tünde - 2-1. A távolugrás

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat)

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Készítette: Szántó Sándor Szak: Testnevelés-földrajz Msc. Neptun-kód: DTDQ2L A Magyar

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE 2202 A távolugrás oktatása általános

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA Kislabdahajítás oktatása az általános iskola 7-8. osztályában KÉSZÍTETTE: VARGA EDIT TESTNEVELŐ TANÁR

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Nyugat - Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Vass Galambos Krisztina Testnevelő tanár

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

5. állomás Sport-mozgás

5. állomás Sport-mozgás 5. állomás Sport-mozgás Mottó: Ép testben, ép lélek. 1 Indító szöveg: A rendszeres sportolás elengedhetetlen az ember fizikai, pszichikai fejlődéséhez. A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete.

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Testnevelés Tanszék Dr. Koltai Miklós A távolugrás, általános iskola alsó tagozat Készítette: Titscher Mónika Testnevelő tanár, MA levelező tagozat

Részletesebben

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Kamarás Ákos Szak: Testnevelő tanár- játék és szabadidő szervező- MSC levelező tagozat Versenyszámok versenyszámok:

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Földesi Ádám hnayq9 I. A gátfutás technikája A gátfutás célja

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga

Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A verseny időpontja és helyszíne: 2015. július 11-12. (szombat-vasárnap)

Részletesebben

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. telefon: 06 52 514 400 e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu Magyarország 2016. évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő

Részletesebben

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok A bajnokság rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A bajnokság időpontja és helyszíne: 2017.

Részletesebben

ATLÉTIKA. Távolugrás-általános iskola felső tagozat. Nyugat-Magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Művészeti Nevelés és Sporttudományi Kar

ATLÉTIKA. Távolugrás-általános iskola felső tagozat. Nyugat-Magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Művészeti Nevelés és Sporttudományi Kar Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA /SMDLTE 2202 / Távolugrás-általános iskola felső tagozat Készítette: Skrapits

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben