Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Növényvédelmi állattan gyakorlatok"

Átírás

1 Növényvédelmi állattan gyakorlatok 3. gyakorlat COLEOPTERA II. óravázlat Összeállította: Nagy Antal, DE-MTK Növényvédelmi Tanszék, 2007 Familia: Byturidae málnabogarak Az imágó pollenevő, a lárva a virág részeit fogyasztja. Talajon bábozódnak, általában kifejletten telelnek (a bábkamrában). Byturus tomentosus kis málnabogár jell: 3,9 4,2 mm, szürkés-sárga, a szárnyfedők sűrűn pontozottak és sárgásbarna szőrrel borítottak, a csápok és a láb sárga. A csáp bunkós, a csápbunkó 3 ízű. életm.: többnyire kifejletten a bábkamrában telel a talajon, univoltin elt.: Európa tápn: oligofág: rózsafélék, szeder!, málna!. A bimbók megjelenéséig leveleket is fogyaszt. kár: Imágó: a bimbók megjelenéséig leveleket is fogyaszt, később bimbókat fúr, a termés is károsodhat. Lárva: a termés alapjában rág. A termés összezsugorodik és lehull.

2 Familia: Cucujudae lapbogarak Eredetileg kéreg és korhadéklakó ragadozók, meleg égöviek. Nálunk készletraktárak lakói. Hasznosak és károsak is. Laemophloeus ferrugineus vörösbarna lapos-gabonabogár jell: 1-2,2 mm, vörösbarna, lapos testű. Hosszú (11 íz) fonalas csáp, a nyakpajzs fényes gyengén pontozott, a szárnyfedők hosszában barázdáltak. életm.: multivoltin, főleg az imágó telel szabadban v. raktárakban, C felett aktivizálódik. elt.: kozmopolita (nálunk a 2. leggyakoribb raktári kártevő). tápn: gabona, kukorica, rizs (és ezek őrleményei), mogyoró és olajtartalmú magvak. kár: rágásképe nem jellegzetes, leginkább a sérült szemeket rágja, döntően minőségi kártétel, szennyezi dohosítja a raktározott anyagokat. Familia: Dermestidae porva / szalonnabogarak (porvalárvások) Testfelületüket, pikkelyek, szőrök borítják. A csáp bunkós. A lábfej 5 ízű. A lárvák szőrösek. ~ 40 hazai faj. Trogoderma granarium kaprabogár jell: 2-3 mm, a fej és a nyakpajzs fekete, gyakran fényes. A szárnyfedő vörösbarna, sötétbarna. A lábak világosbarnák. A hártyás szárny megvan, de röpképtelen. életm.: nálunk univoltin (délen multivoltin), a lárva telel. elt.: őshazája India Európa 1908 (Anglia) tápn: polifág: minden raktározott áru (gabonafélék, halliszt, tészta, gyógyszertári alapanyagok stb. ~200 féle tápanyag) kár: Lárva: trópusi raktárak fő kártevője, rágásképe nem jellegzetes, a levedlett lárvabőr könnyen azonosítható. Mennyiségi és minőségi kártétel. Imágó: kártétele jelentéktelen.

3 Familia: Buprestidae díszbogarak (díszbogár lárvások) Az elő- és középtor mereven csatlakozik. A testvég elhegyesedő. Többnyire élénk fémfényűek. Lárvájuk fehér pondró. ~ 150 hazai faj. Fás növényekhez köthetők. Fákra petéznek a lárva a törzsben, vagy gyökérben készíti járatát. Buprestinae széles díszbogarak: Az imágó érési táplálkozása során hajtásokat rág. A bábkamra egy nyílású. Nálunk 2 éves fejlődésűek. 1. télen a lárva 2. télen az imágó telel. Agrilinae karcsú díszbogarak: Az imágó érési táplálkozása során leveleket karéjoz. A bábkamra két nyílású. Agrilus aurichalceus málna karcsúdíszbogár jell: 4,5-8 mm, olajzöld, fémes sötétzöld. életm.: univoltin. Lárvaként telel (a vesszőben képzett bábkamrában). Kirajzás: V-VI. elt.: Európa (Keleten a Volga vonaláig) tápn: málna, szeder, rózsa kár: Lárva: spirális járatot rág a vessző kérge alatt, ami a bélrészben folytatódik. A behatolás helyén álgubacs képződik, melynek felülete sima. (Lásd még: málna gubacsszúnyog, ahol ripacsos)

4 Familia: Cerambicidae cincérek (pondrólárvások) A fajok többsége fás szárúakhoz kötődik. Az imágók kártétele elhanyagolható. A lárvák fás és lágyszárúak szárában, vagy lágyszárúak gyökerében fejlődnek. 1-5 éves fejlődésűek. Főleg erdészeti kártevők. Plagionotus floralis lucernacincér jell: 8-16 mm, a szárnyfedők vége egyenként lekerekített, a test és a szárnyfedők feketék rajtuk sárga szőrökből álló harántcsíkokkal. Az előtor szintén feketén sárgán csíkozott. életm.: Univoltin. Talajba petézik, a lárva befúrja magát a lucerna gyökerébe. Itt táplálkozik telel és bábozódik. elt.: Palearktikus, nálunk alföldön és dombvidékeken elterjedt. tápn: genusz monofág: a lárva tápnövénye lucerna. kár: Imágó: ernyősök és fészkesek virágzatán rágcsál. Lárva: lucerna fajok gyökerét rágja. Familia: Bruchidae zsizsikek (kukaclárvások) Acanthoscelides obtectus babzsizsik jell: 2-3 mm, szürkés színű. A hátoldalt finom szőrzet fedi életm.: kizárólag érett száraz magban fejlődik. A nemzedékek száma hőmérsékletfüggő. Általában az utolsó nemzedék imágói telelnek. elt.: őshazája: trópusi Amerika. Kozmopolita. Nálunk 1947 óta. tápn: oligofág: bab és más hüvelyesek (lóbab, szója lencse stb.). kár: a gazdanövény magját fúrja meg. Itt fejlődik és bábozódik. Többnyire csak a kárképpel szembesülünk. Egy magban több egyed is fejlődhet. (Lásd még: borsózsizsik, ahol szemenként egy egyed károsít.).

5 Familia: Scolytidae szúbogarak Xyleborus dispar púposszú jell: 1,8-2,1 mm, a hím előtora lapos a nőstényé kifejezetten boltozatos és elöl sertékkel borított. Röpképtelen. A test fekete, a szárnyfedők barnák. életm.: univoltin. A megtermékenyített nőstény telel át a fatestben. elt.: palearktikus. Innen került Észak- Amerikába. tápn: erdei, gyümölcs és díszfák kár: A faanyagot támadja. A megtámadott (élő / vágott) fán bemeneti nyílás látható ami egyenesen a fatestbe hatol (anyajárat). Ebből ágaznak el a másodlagos járatok le és fel. Familia: Curculionidae ormányosbogarak A fej megnyúlt (ormány). A rágó szájszerv az ormány végén helyezkedik el. A csáp térdes, a csápostor 5-7 ízű, az utolsó 3 íz bunkót képez. A tőíz hosszabb, mint a 3. íz. A Csápot nyugalmi helyzetben az ormányon lévő vájatba húzzák be. (Barkók ökológiai csoportja) Rövid ormányúak

6 Otiorrhynchus ligustici (hamvas) vincellérbogár jell: 9-14 mm. Teste fekete, hamvas. Az ormány széles és lapos. Repülőszárnya nincs. A Csápárok gödörszerű. Első lábszár vége kiszélesedett. életm.: 2 éves fejlődés, általában szűznemzéssel. Kirajzás: III. Érési táplálkozás után peterakás a talajba, a gazdanövény mellé. A 2. évben a lárva telel (L7). Tavasszal már nem táplálkozik hanem bábozódik és az imágó a talajban marad táplálkozás nélkül. elt.: Európa tápn: sűrű vetésű évelő pillangósok (lucerna, baltacim, vörös-here stb.). Az imágó alkalmi tápnövényei: hüvelyesek, szilva, alma, őszibarack, fűz stb.) kár: Lárva: gyökérnyakon rág, majd hosszú csavarodó járatokat készít felfelé. Imágó: a fiatal gazdanövény levelén rág, rágásképe nem jellegzetes. A vándorló imágók frontálisan támadják a gazdanövény tábláit. Otiorrhynchus ovatus kis szamócavincellér jell: 4-5 mm, fekete, sárgás-szürke szőrökkel. A csápok és lábak vörösbarnák. A hátsó pár szárny hiányzik. életm.: univoltin. A fejlettebb lárvák telelnek át (L3-4). Bábozódás tavasszal. Kirajzás: VI. elt.: Európa, Észak-Amerika, Kis-Ázsia. tápn: szamóca, bogyós gyümölcsű bokrok, málna, szőlő, dísznövények stb. kár: Lárva: a vékony gyökereket rágja a vastagabbakat hámozza, a gyökértörzset kiodvasítja.

7 Peritelus familiaris kendermagbogár jell: 3-6 mm, barnásszürke, szürke, a pikkelyszőrök foltokat képeznek rajta. Rövid ormánya vége kiszélesedik. Röpképtelen. Szárnyfedői összenőttek. életm.: univoltin. Az imágó telel. Kirajzás: III- IV. Talajba petézik, ezután az imágók lágyszárúakkal táplálkoznak. elt.: a genus tagjai csaknem kivétel nélkül mediterrán elterjedésűek. Nálunk homokvidékeken fordul elő. tápn: gyümölcscsemeték, de elsősorban szőlő. Rozson. kár: a kirajzó imágók a fiatal rügyeket fogyasztják gyakran tömegesen. Alkonyatkor, éjjel aktív. Lárva: lágyszárúak gyökerét rágja. Sitona lineata sávos csipkézőbarkó jell: 3,5-5 mm. Fekete alapszínű, fénylő bronzos, vagy szürkés pikkelyekkel. A csápok töve és a lábszárak pirosak. életm.: egynemzedékes. Az imágók tavasszal rajzanak a talajból. Imágó alakban telel. elt.: euroszibériai. tápn: 1. borsó, bab, bükköny, 2.: lucerna, vörös here. kár: Lárva: a gyökér nitrogéngyűjtő gümőit és a gyökeret rágja. Imágó: leveleket csipkézi. Éjjel, alkonyatkor aktív.

8 Sitona puncticollis nagy csipkézőbarkó jell: 5-7,5 mm. életm.: univoltin, imágóként, vagy fejlett lárvaként telel. Az imágók kirajzása: VI-VII. elt.: a palearktikus régió nyugati felében, nálunk közönséges. tápn: herefélék, lucerna. kár: Lárva: főleg a lucerna gyökerét rágja. Imágó: a leveleket rágja. Tanymecus palliatus hegyesfarkú barkó jell: 8-12 mm, hamu- vagy barnásszürke, testét a szárnyfedők és a test oldalát kivéve szürke pikkelyek borítják. A szárnyfedőket barna pikkelyek fedik. Röpképtelen. életm.: 2 éves fejlődés. Először a lárva majd az imágó telel a talajban. Kirajzás: III-IV. Peterakás: V-VI. a talajba. elt.: euroszibériai, nálunk alföldön és dombvidékeken elterjedt. tápn: polifág: lucerna, vörös here, cukorrépa, napraforgó, borsó, bab stb. kár: Lárva: hajszálgyökereket, vagy a gyökértörzs bőrszövetét rágja (nem jelentős kártétel). Imágó: csírázó növények szikleveleit, fiatal leveleket, hajtásokat rág (időszakos kártétel, főleg rosszul kelő állományokban).

9 Tanymecus dilaticollis kukoricabarkó jell: 6-8 mm, fekete testét hamu- vagy barnásszürke serte fedi. A szárnyfedők hosszanti csíkokkal díszítettek. életm.: univoltin. Az imágó telel a talajban. Kirajzás: III-IV. elt.: kelet-mediterrán (első hazai kártétel 1944.). tápn: polifág: elsődlegesen kukorica (+búza, vöröshere, bab, lucerna stb.). kár: Lárva: gyökeret rág (nem jelentős). Imágó: a kukorica levelét szabálytalanul rágja, néha keresztbe is rághatja. Tarrágás is előfordulhat. Főleg éjjel aktív. Cleonus punctriventis lisztes répabarkó jell: mm, fekete a test nagy részét szürke pikkelyek fedik (lisztes). A fiatal bogár szárnyfedőjén V-alakú pikkely nélküli sáv található. életm.: univoltin (esetleg két éves fejlődésű). Az imágó (két éves fejlődés esetén a lárva) telel a talajban. Rajzás: III. Peterakás: V-VI. a talajba, a tápnövény mellé. elt.: Délkelet-Európától Ázsia sztyepp és erdőssztyepp területeiig. tápn: cukorrépa, takarmányrépa és céklarépa (+ több gyom: fehér libatop, szőrös disznóparéj, porcsin keserűfű stb.) kár: Lárva: a répa gyökerén sekély hosszanti berágást végez. Imágó: a levelek karéjozása, a levélnyél berágása, kidöntés, esetenként tarrágás.

10 (Hosszúormányúak ökológiai csoportja) Phytonomus (Hypera) variabilis lucenaormányos jell: 4-5 mm, szürkétől a barnáig. A szárnyfedőkön fordított V-alakú pikkelyforma jellemző. életm.: bivoltin (esetleg három-nemzedékes), egy áttelelő, illetve egy, vagy két nyári nemzedékkel. Az imágó telel az avarban (lucernatáblán, vagy annak szegélyén). elt.: Európa, Közép-Ázsia, Észak-Afrika, Észak-Amerika keleti része. tápn: lucerna, bükköny, somkóró, lóhere. kár: Lárva: először a szártetőző leveleket hámozgatja, majd az érközökben rág hosszanti vonal mentén. Főleg az első növedéket és sarjút károsítja. Sitophilus granarius gabonazsizsik jell: 3-5 mm, fekete vagy sötétbarna, fényes felületű. Kitinpáncélja erősen pontozott, a szárnyfedők vége közösen lekerekített. életm.: évi 2-3 nemzedék. A raktárakban főleg az imágó telel, szabadban képtelen áttelelni a mi klímánkon. elt.: kozmopolita. Őshazája Kelet-Ázsia. tápn: búza, árpa ritkábban kukorica és zab. kár: a fő kártevő a lárva: gabonamag belsejét rágja. Imágó: mélyedéseket lyukakat rág a gabonába. Magtáraink egyik legjelentősebb kártevője.

11 Ceutorhynchus assimilis repcebecő-ormányos jell: 2-3 mm, sötét ólomszürke. Az előtor szélessége kicsivel nagyobb, mint a hossza. A szárnyfedők közterecskéi keskenyek, 2-3 hosszanti sorban álló pikkelyekkel. életm.: univoltin. Imágóként telel az erdőszélek, árokpartok avarjában. elt.: Európa, Közel-Kelet, Észak-Afrika. tápn: elsősorban őszi és tavaszi repce, magnak termesztett káposzta, retek és repcsényretek. kár: fő kártevő a lárva: a becőben él és a magvakat rágja meg kívülről (egy becőben átlagosan 3 lárva). Imágó: tavasszal a gazdanövény szárát, levelét, kocsányát és a bimbókat furkálja. Ceutorhynchus pleurostigma repcegubacs-ormányos jell: 2,5-3 mm, fekete, enyhén fehéres szőrökkel. életm.: univoltin. Két törzs különíthető el: 1.) Tavaszi törzs- imágó alakban telel. Rajzás: III-V., peterakás: V., új nemzedék: VI-VII.; 2.) Őszi törzs- az imágók nyugalmi állapotban töltik a nyarat. Ébredés, petézés: IX. A lárva az őszi repcében telel és fejlődik, tavasszal a talajban bábozódik. Rajzás: V. Táplálkozás után nyári nyugalomba vonul. elt.: Európa, Szibéria, Észak-Afrika. tápn: fejes káposzta, kelkáposzta, bimbóskel, karalábé, repce, tarlórépa. kár: Lárva: a gyökérnyakon, vagy gyökértesten képzett gubacsban fejlődik. Káposztán jelentősebb a kártétele mint repcén.

12 Anthonomus pomorum alma-bimbólukasztó ormányos jell: 3,5-6 mm, az ormány 1-1,5 mm. Szürkésbarnától a vörösbarnáig, a szárnyfedőkön szürke és halványbarna foltokkal, csíkokkal és a hátsó harmadban V-alakú feketével szegett világosabb szürkésfehér keresztsávval. Jól repül. életm.: imágó telel a fakéreg és kövek alatt. Kirajzás: III-IV. petéit a bimbóba helyezi (1 pete/bimbó). Az új nemzedék kirajzása: V-VI. elt.: Palearktikus. Észak-Amerikába behurcolták. tápn: termesztett és vadalma, ritkábban nemes- és vadkörte. kár: Lárva (jelentősebb kártevő): a virág részeit fogyasztja. Imágó: kora tavasszal az érési táplálkozás során rágja a fakadó rügyeket. Az új nemzedék a leveleket hámozgatja.

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 3. gyakorlat COLEOPTERA II. Összeállította: Nagy Antal PhD, DE-MÉK Növényvédelmi Tanszék, 2010 Familia: Byturidae málnabogarak Az imágó pollenevő, a lárva a virág részeit

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 2. gyakorlat COLEOPTERA óravázlat Összeállította: Nagy Antal, DE-MTK Növényvédelmi Tanszék, 2007 Testfelépítés Fej: rágó szájszerv csáp (ált 2-12 íz) összetett szemek

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 5. gyakorlat Lepidoptera II. Összeállította: Nagy Antal, DE-MTK Növényvédelmi Tanszék, 2007 Familia: Tortricidae sodrómolyok Lobesia botrana tarka szőlőmoly Jell.: 6-8

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 2. gyakorlat COLEOPTERA I. Összeállította: Nagy Antal, DE-MTK Növényvédelmi Tanszék, 2007 Testfelépítés Fej: rágó szájszerv csáp (ált 2-12 íz) összetett szemek néha pontszemek

Részletesebben

A csemegekukorica kártevői

A csemegekukorica kártevői A talajlakó kártevők a pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, a cserebogarak lárvái a pajorok (csimaszok) a gyökerek elrágásával súlyos károkat okoznak. Ezért vetés előtt mindig ajánlatos talajfelvételezést

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 2. gyakorlat COLEOPTERA I. Összeállította: Nagy Antal (PhD), DE-MÉK Növényvédelmi Tanszék, 2010 Testfelépítés Fej: rágó szájszerv csáp (ált 2-12 íz) összetett szemek

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 4. gyakorlat Coleoptera III. Lepidoptera I. Összeállította: Nagy Antal, DE-MTK Növényvédelmi Tanszék, 2007 Familia: Apionidae cickányormányosok Apion aestimatum lucernarügy-cickányormányos

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 4. gyakorlat Coleoptera III. Lepidoptera I. Összeállította: Nagy Antal PhD, DE-MÉK Növényvédelmi Intézet, 2011. Familia: Apionidae cickányormányosok Apion aestimatum

Részletesebben

Káposztabolhák (Phyllotreta spp.)

Káposztabolhák (Phyllotreta spp.) Káposztabolhák (Phyllotreta spp.) A kifejlett bogarak apró termet ek, 1.5-3.0 mm hosszúságúak, tojásdad alakúak, fémesen csillogó fekete, kékes, zöldes vagy bronzos szín ek. Egyes fajok szárnyfedelén 1-1

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

A lucerna növényvédelme

A lucerna növényvédelme A lucerna növényvédelme I. A lucerna betegségei II. A lucerna kártevői III. A lucerna gyomírtása I. A lucerna betegségei I/1. Lucernamozaik: Alfalfa mosaic virus Polifág Tünet: A tövek torzulnak, törpe

Részletesebben

RepcebecŒ-, repceszár- és nagy repceormányos (Ceutorhynchus assimilis Paykull, C. quadridens Panzer, C. napi Gyllenhal)

RepcebecŒ-, repceszár- és nagy repceormányos (Ceutorhynchus assimilis Paykull, C. quadridens Panzer, C. napi Gyllenhal) RepcebecŒ-, repceszár- és nagy repceormányos (Ceutorhynchus assimilis Paykull, C. quadridens Panzer, C. napi Gyllenhal) A kifejlett bogarak 2,2-4 mm hosszúak, tojásdad alakúak, tompán szürkésfehér illetve

Részletesebben

Bogyós gyümölcsűek növényvédelme

Bogyós gyümölcsűek növényvédelme Bogyós gyümölcsűek növényvédelme Szamóca növényvédelme Málna növényvédelme Köszméte, Ribiszke növényvédelme Szamóca növényvédelme: Mikoszferellás levélfoltosság Fabreás levélfoltosság Zythiás levélfoltosság

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke 148 Szerkatalógus 2015 Rovarölő szerek Vetésfehérítő bogarak lárvái Gabonafutrinka-lárvák Repcefénybogár Repcebolha Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 6. gyakorlat Hymenoptera II. Diptera Heteroptera Összeállította: Nagy Antal, DE-MTK Növényvédelmi Tanszék, 2007 Ordo: Hymenoptera hártyásszárnyúak (álpondró-lárvások

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 6. gyakorlat Hymenoptera II. Diptera Heteroptera Összeállította: Nagy Antal PhD, DE-MÉK Növényvédelmi Intézet, 2011 Ordo: Hymenoptera hártyásszárnyúak (álpondró-lárvások

Részletesebben

Növényvédelmi állattan gyakorlatok

Növényvédelmi állattan gyakorlatok Növényvédelmi állattan gyakorlatok 5. gyakorlat Lepidoptera II. Összeállította: Nagy Antal PhD, DE-MÉK Növényvédelmi Intézet, 2011. Familia: Tortricidae sodrómolyok Lobesia botrana tarka szőlőmoly Jell.:

Részletesebben

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Csalogatóanyag: WW csalogató keverék. A pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, 35 mm-es testhossznál nem nagyobbak, erœsen kitinesek, ezért keményebb vázú

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Pillangós növények a zöldítésben

Pillangós növények a zöldítésben Pillangós növények a zöldítésben Két nagy csoportot különböztetünk meg a zöldítésben használt pillangós növényfajok esetében: I. A nagymagvú pillangósok ( hüvelyesek) - Őszi-tavaszi borsó - Szója - T.bükköny

Részletesebben

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 0,05 (zab, rozs, búza, tritikálé); 0,5 (árpa) 28 virágzás (BBCH69) burgonya 0,02* 14 sorzáródás (BBCH 39) cukorrépa lambda-cihalotrin 0,02* (gyökér) 14 sorzáródás

Részletesebben

Így védjük meg a karalábénkat

Így védjük meg a karalábénkat A vírusos betegségek közül a karalábémozaik a fiatal leveleken elsősorban az erek mentén világos- és sötétzöld mozaikos foltokat idéz elő. A karalábé gyűrűsfoltossága jeleként a leveleken sötétbarna gyűrűk

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2009. április 6-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2009. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma

Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Intézmény neve Székhely Génmegőrzési téma Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Vírusmentes gyümölcs törzsültetvények a Fás gyümölcs géngyűjteményi tételek megőrzése Intézet Kht. Cegléd (kajszi,

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Kétszikűek 3.

Törzs Zárvatermők. Osztály. Kétszikűek 3. Törzs Zárvatermők Osztály Kétszikűek 3. Család Ibolyafélék Illatos ibolya Illatos ibolya Illatos ibolya Kerti árvácska Kerti árvácska Család Fűzfélék Fekete nyár Fekete nyár Fekete nyár Fekete nyár Fekete

Részletesebben

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló nyári növényvédelme Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a

Részletesebben

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül Spárgalégy A spárgalégy (Platyparea poeciloptera) spárgaültetvényeink egyik legveszedelmesebb kártevője. A fertőzött növények alig fejlesztenek lombot (szárat) és a nyár közepére az is elszárad, csökken

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Iskola: Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium. Téma: Az őszibúza gazdasági jelentősége és botanikai jellemzői

Iskola: Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium. Téma: Az őszibúza gazdasági jelentősége és botanikai jellemzői 2. számú melléklet (Forrás: K.B) ÓRAVÁZLAT Iskola: Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium Osztály: 13. b osztály Tantárgy: Növénytermesztés Téma: Az őszibúza gazdasági jelentősége és

Részletesebben

F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A. A Dorcadion fulvum cervae J. Friv. ökológiai alfaj új változatai (Coleoptera: Cerambycidae)

F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A. A Dorcadion fulvum cervae J. Friv. ökológiai alfaj új változatai (Coleoptera: Cerambycidae) F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A R O V A R T A N I K Ö Z L E M É N Y E K (SERIES NOVA) XXVII. 1. 1974. p. 183-186 Dr. Szelényi Gusztáv 70. születésnapjára A cervae J. Friv. ökológiai

Részletesebben

Kukoricamoly - Ostrinia nubilalis Hbn. BISZEX csapda

Kukoricamoly - Ostrinia nubilalis Hbn. BISZEX csapda Kukoricamoly - Ostrinia nubilalis Hbn. BISZEX csapda A CSALOMON kukoricamoly "BISZEX" csapda csalétke NEM feromon, hanem táplálkozási attraktáns, emiatt a csapda nœstényeket és hímeket is fog. Foto: Bozsik

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 2. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. május 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme 1. kép A mogyoró lisztharmata a faj közismert betegsége, de súlyos károkat csak esetenként okoz. A betegség következtében a leveleken szürkésfehér penészgyep képződik (1. kép). Augusztus közepére, végére

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. április 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Apróvadfajok. Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati sajátosságai

Apróvadfajok. Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati sajátosságai Apróvadfajok Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás III. előadás Mezei nyúl, fácán, fogoly Vadgazdálkodási jelentőségük nagy Gazdasági és vadászati jelentőség Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati

Részletesebben

A 2009. évi állami génmegőrzési feladatok támogatását elnyert pályázok listája

A 2009. évi állami génmegőrzési feladatok támogatását elnyert pályázok listája A 2009. évi állami i feladatok támogatását elnyert pályázok listája Pályázó neve Pályázó címe Elnyert Génmegőrzési téma támogatás (Ft) 5 B Bt. 2028 Pilismarót, Dózsa György u. 42. 352.000 Fekete nyár Agrimart

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke a kukoricában

Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke a kukoricában Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke a kukoricában Gyakorlati megkülönböztetés, eredeti felvételekkel Összeállította: dr. Szieberth Dénes (Figyelembe vett szakanyagok, segítségek: Dr. Balogh Péter és

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a kártevők táblaszintű felmérése Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen Dr. Ripka Géza MgSzH Központ, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező. Nyilvántartási

Részletesebben

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez 1. Az R. 1. ú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki: [Sor 3. acetamiprid] endívia *5 petrezselyemlevél

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Gyökérzöldségek növényvédelme:

Gyökérzöldségek növényvédelme: Gyökérzöldségek növényvédelme: Gyökérzöldségek növényvédelme: I.Sárgarépa Kórokozói: 1.S. tarkalevelűsége 2.S. vöröslevelűsége 3.S. lisztharmat 4.S. alternáriás levélfoltossága 5.S. sztemfíliumos betegsége

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

Inváziós rovarok elleni védekezés II. a történet folytatódik Dr. Vétek Gábor és munkatársai

Inváziós rovarok elleni védekezés II. a történet folytatódik Dr. Vétek Gábor és munkatársai Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszék Inváziós rovarok elleni védekezés II. a történet folytatódik Dr. Vétek Gábor és munkatársai Ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) a

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVIII. évfolyam, 2. szám, 2013 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2013. május 21-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése 2007. szeptember Tagság alapadatai A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak jelenleg 811 tagja van. A tagság megyék szerinti megoszlása

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

A kukoricamoly Magyarországon

A kukoricamoly Magyarországon A kukoricamoly Magyarországon Dr. Szeöke Kálmán Előzmények és a kártételi jelentőség rövid áttekintése A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) közismert mezőgazdasági kártevő. Rendszertanilag a lepkék (Lepidoptera)

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező.

Részletesebben

Megérkezett a márványos poloska is

Megérkezett a márványos poloska is A zöld vándorpoloska és a levéllábú poloska néhány év alatt az egész országban elterjedt. Az újabban felbukkant márványos poloska hasonlóan jó repülőképessége miatt szintén gyorsan teret hódított. Nem

Részletesebben

Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás

Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás Fakárosító rovarok Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) Rakodókon, fatelepeken a tölgy, bükk és más keményfás, kéregben lévı rönkanyagot

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a statisztikól szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 6. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. október 15-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2011. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 1. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. április 18-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Szilva növényvédelme

Szilva növényvédelme Szilva növényvédelme Himlőbetegségek Gazdanövény: kajszibarack, őszibarack, szilva Tünet: a levélen világos színű 2-10 mm nagyságú gyűrű alakú foltok jelennek meg. A foltosodás megjelenik a csonthéjon

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, amelynek meghatározó elemévé kell váljon a növényvédő mérnök, a növényorvos.

Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, amelynek meghatározó elemévé kell váljon a növényvédő mérnök, a növényorvos. Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, amelynek meghatározó elemévé kell váljon a növényvédő mérnök, a növényorvos. A szőlő új és várható károsítói www.vmnk.hu Növlnokényvédelmi és agrokémiai szakmérnök

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása A málna védelme I. A málna betegségei II. A málna kártevői III. A málna gyomírtása I. A málna betegségei I/1. Málnamozaik: Tünetek: szögletes, sárgászöld foltok a leveleken, levéltorzulás. Életmód: 4 vírus

Részletesebben

Muharfélék Kakaslábfű. 330 g/l pendimetalin. Anilidek III. 250 ml, 1 l, 10 l. 3 év. 0 nap. Kijuttatási idő szak / fejlettség.

Muharfélék Kakaslábfű. 330 g/l pendimetalin. Anilidek III. 250 ml, 1 l, 10 l. 3 év. 0 nap. Kijuttatási idő szak / fejlettség. 52 Szerkatalógus 2015 Gyomirtó szerek Legfontosabb irtható ek: Muharfélék Kakaslábfű Vadköles Libatopfélék Általános adatok Hatóanyag Hatóanyagcsoport Forgalmazási kategória 330 g/l pendimetalin Anilidek

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. május 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. május Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység

Irásbeli vizsgatevékenység Kódszám: M ----- KIAVA: 2012. 04. Il. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTI TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Baliné Seléndy Eszter Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár Alexandra Nagy

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. május 17-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. május Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év VI. évfolyam, 2. szám 215 Statisztikai Jelentések FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 214. év Főbb termények és termékek alakulása Főbb termények és termékek alakulása VI. évfolyam, 2. szám 215

Részletesebben

Talajművelési rendszerek

Talajművelési rendszerek Talajművelési rendszerek A szántóföldi növények talajművelési rendszerei ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Talajművelési rendszer Talajművelési rendszer kialakítását meghatározó tényezők A talajművelés klasszikus sorrendje

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2018.09.07. 14.30 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás kiszerelés fémzár csávázás egység nettó listaár Facélia Lilla 20 kg igen nem kg 1.010 Ft/kg

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca)

Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca) Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca) S. titanus imágó (Fotó: Dér Zsófia) S. titanus levedlett lárvabőr ( Fotó: Zsolnai Balázs) Elterjedése Őshazája: Észak-Amerika (USA, Kanada) 1960-ban került be

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz.

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz. JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/18.10.2017. sz. VI D/1 akta HIRDETMÉNY A Maros Megyei Tanács, az 52/2003. sz. Törvény rendelkezéseinek értelmében, kinyilvánítja

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Borsó növényvédelme:

Borsó növényvédelme: Borsó növényvédelme: Borsó mozaik: Tünete: a levéllemezen az erek között világoszöld és sötétzöld mozaikosság figyelhető meg. A fertőzött növények visszamaradnak a növekedésben, a hüvelyek deformáltak

Részletesebben

Származása, elterjedése

Származása, elterjedése Szójabab -Latin név: Glycine max (L.) Merill. -Rendszertani besorolása: - törzs: zárvaterm k -osztály: kétszik ek - rend: Fabales (hüvelyesek) - család: Papilionaceae (pillangós virágúak)/fabaceae - nemzetség:

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. április 18-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 1. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. április 16-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Új és várható kártevők és kórokozók az erdészetben és dísznövényeken. Dr. Tuba Katalin Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Sopron

Új és várható kártevők és kórokozók az erdészetben és dísznövényeken. Dr. Tuba Katalin Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Sopron Új és várható kártevők és kórokozók az erdészetben és dísznövényeken Dr. Tuba Katalin Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Sopron Jogszabályi háttér 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet a növényegészségügyi

Részletesebben

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013. 04. 16.- 2013. 04. 30. között Időjárás: A márciusi hó után április elején megérkezett a tavasz, amelyet a hónap második felében már nyári idő váltott

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben