A probléma keletkezésének és megoldásának elvei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A probléma keletkezésének és megoldásának elvei"

Átírás

1 A probléma keletkezésének és megoldásának elvei

2 Ismerős a helyzet? Padlógázzal mész, üveghangon nyomod, elfáradtál és nem találod a sebességváltót. Vég nélküli változásokba, játszmákba bonyolódtál. Érzed, hogy tabukat kellene dönteni, de nincs bátorságod hozzá. Csak zéró összegű játszmaként vagy képes látni a helyzetet. A jól bevált megoldások már nem kielégítők. Már mindent megpróbáltál és a lelkedet is eladnád, ha valaki megoldaná a problémádat. Adjunk gázt? Váltsunk? Tolassunk?

3 Ki vagyok én a változásban? Gyalognak tekintem-e magamat egy játékban, amelynek szabályait valóságnak nevezzük, vagy olyan játékosnak, aki tudja, hogy a szabályok csak annyiban valóságosak, hogy megteremtettük vagy elfogadtuk őket, és meg is változtathatók? Adjunk gázt? Váltsunk? Tolassunk?

4 Próbáld meg összekötni 4 vagy kevesebb vonallal a 9 pontot úgy, hogy nem emeled fel a ceruzát a papírról.

5

6 Első/Másodfokú változások Elsőfokú változás az a helyzet, amelyben a változás látszólag szélsőséges, azonban tágabb kontextusban mégsem változik semmi. Másképp: az adott rendszeren belül jön létre a változás, ami sokszor nem elégséges. Rémálomból menekülés, futás, elbújás. Másodfokú változás, amely kívülről nézve a rendszer egészét meghatározó premisszákat változtatja meg. Az adott rendszerből nézve gyakran logikátlan, váratlan. Rémálomból felébredés. Adjunk gázt? Váltsunk? Tolassunk?

7 A problémaképződés Nehézség: egy nemkívánatos helyzet, amely megoldható valamilyen, a józan ésszel összeegyeztethető cselekvés révén (általában elsőfokú változással), és nem tételez fel speciális problémamegoldó készségeket. Vagy olyan nemkívánatos, de többnyire teljesen átlagos élethelyzet, amelynek nincs ismert megoldása, és legalábbis egyelőre egyszerűen együtt kell élni vele. Probléma: zsákutca, holtpont, görcs, amely a nehézségek helytelen kezeléséből áll elő, s e miatt marad fenn. Adjunk gázt? Váltsunk? Tolassunk?

8 Először felverjük a port, aztán azt mondjuk, hogy nem lehet látni (Berkeley) A megoldási kísérletek sokszor önmaguk alkotják a problémát. Ugyanabból még több Utópia szindróma Hitünk, hogy van egy átfogó, végső megoldás. Ahogy a dolgoknak lenniük kell Paradoxonok Légy spontán! de csak, ha ő igazán akarja, ha mondanom kell neki, az egész semmit sem ér

9 A helytelen problémakezelés fajtái A. A megoldást úgy próbálják elérni, hogy tagadják a probléma probléma voltát: a cselekvés szükséges, de nem cselekszenek. B. Olyan nehézséget próbálnak megváltoztatni, amelyik vagy gyakorlatilag megváltozhatatlan, vagy nem létezik: vagyis cselekszenek, amikor nem kellene cselekedni. C. Elsőfokú változást alkalmaznak olyan helyzetben, amelyik csak a következő, magasabb szintről változtatható meg, vagy épp ellenkezőleg... Azaz: rossz szinten cselekszenek. Adjunk gázt? Váltsunk? Tolassunk?

10 Tagadás Szörnyű egyszerűsítések : A tagadásnak és a támadásnak ez a keveréke abból származik, hogy a valaki durván leegyszerűsíti a rendszerekben és általában a modern, összetett, egymásra utalt és gyorsan változó világban zajló interakciók bonyolultságát. A látszatot meg kell őrizni! A problémák letagadásának első és legfontosabb oka az a szükséglet, hogy elfogadható társadalmi külszínt tartsanak fenn! Játszanak. Megjátsszák azt, hogy nem játszanak. Ha jelét adom, hogy tudom, hogy játszanak, megszegem a szabályokat, és büntetést kapok. El kell játszanom a játékukat, hogy nem tudom, hogy tudom, hogy játszunk. R.D.Laing Adjunk gázt? Váltsunk? Tolassunk?

11 Az utópiaszindróma Mialatt az elérhetetlent űzzük, lehetetlenné tesszük a megvalósíthatót. Robert Ardrey Jobb reménykedve utazni, mint megérkezni japán közmondás Inkább tűrni a jelen gonoszt, mint ismeretlenek felé sietni Hamlet Az életben két tragédia van. Az egyik, hogy nem érjük el szívünk vágyát. A másik, hogy elérjük. B.Shaw Morus Tamás Utópia (Jóhely - Sehol-hely) 1516 Létezik a végső és átfogó megoldás. Elérhetetlen célkitűzés következménye: 1. önmagam hibáztatása, alkalmatlan vagyok, depresszió, öngyilkosság, 2. átadom magam a halogatás ártalmatlan, majdnem játékos formájának. 3. másokat okolok a kudarcért. Váltsunk? Tolassunk?

12 Az utópiaszindróma Az utópiaszindróma minden változatában közös, hogy azokat a premisszákat, amelyeken a szindróma alapul, valóságosabbnak tekintik, mint a valóságot. Azaz megpróbálják a premisszák mentén elrendezni a világot és ha kudarcot vallanak, nem a premisszákat vizsgálják, hanem másokat hibáztatnak. Az az elképzelés, hogy a premisszák hibásak lehetnek, elviselhetetlen. A probléma az a premissza, hogy a dolgoknak egy bizonyos módon kellene lenniük, s változtatni ezen kell, nem a dolgok valódi állásán. Vagyis a a változás helytelen kezelésével van dolgunk: első fokú változással kísérleteznek ott, ahol csak a másodfokú változás hozhat megoldást. Váltsunk? Tolassunk?

13 Paradoxonok Minden krétai hazudik. Krétai Epimenidész, i.e. 6. sz. Nem szívesen lennék egy olyan klub tagja, amelyikbe engem is felvesznek.(groucho Marx) Wittgenstein: a király paradoxona. Minden, országába érkező idegennek meg kell mondania jövetele valódi célját, akik nem az igazat mondják, azokat felkasszák. Azért jöttem, hogy a törvény értelmében felakasztassam magamat! Milyen fajta szabályokat kell a királynak hoznia, hogy a továbbiakban elkerülje azt a kínos helyzetet, amelybe a foglya hozta? Miféle probléma ez? Légy spontán! J Probléma: az osztály és a tag kategória összekeveredik. Ez egyben kimeríthetetlen humor forrás is J Tolassunk?

14 A problémamegoldás Példák: Óvodai beszoktatás Tériszony Csőcselék A döntő akció mindegyik esetben a megoldáskísérletre irányul, arra, amit a nehézség leküzdésére épp alkalmaznak, s nem magára a nehézségre. Tolassunk?

15 Mögöttes premisszák: Most, hogy áttörted a fejeddel a falat, mit fogsz csinálni a szomszéd cellában? A már jól bevált megoldások Mert megszoktuk Zéró összegű játszmák Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Tabuk Amiről nem beszélhetünk, amit nem szabad átélnünk Szörnyű egyszerűsítések

16 A másodfokú változás összefoglalás a) A másodfokú változás (MV) azon operál, ami az elsőfokú változás (EV) perspektívájából megoldásnak látszik, mert a MV megvilágításában erről a megoldásról kiderül, hogy a megoldani kívánt probléma alappillére. b) Míg az EV látszólag mindig a józan észen alapul, a MV általában furcsának, váratlannak és a józan ésszel ellenkezőnek tűnik, a változás folyamatában van valami rejtélyes, paradox elem. c) Amikor MV-i technikákat alkalmazunk a megoldásra, ez azt jelenti, hogy a helyzetet az itt és mostban kezeljük. Ezek a technikák a hatásokra és nem a feltételezett okaikra vonatkoznak. A döntő kérdés nem a miért, hanem a mit. d) A MV-i technikák (végérvényesen) más keretbe helyezik a helyzetet. Tolassunk?

17 A másodfokú változás képlete A választás illuziója: a : nem kívánatos esemény nem a : a ellentettje, kiegészítő halmaza A másodfokú változás képlete: Nem a ÉS nem nem a. Hogyan? Az átalakítás nemes művészete. Tolassunk?

18 Kérdés: Miért? helyett Mit? Ahol a miértre nincs szükség: Matematika Kibernetika (fekete doboz input/output elemzés) Mit teszel itt és most, ami a probléma fennmaradását szolgálja? Mit lehet tenni itt és most, ami változást idéz elő? Tolassunk?

19 Változások a történelemben Árpával megtömött utolsó tehén Megmentése érdekében le kell rombolnunk a várost ben Hochosterwitz Vietnam Utcák, épületek, üzletek helyettesítése forradalmi nevekkel Kínai kulturális forradalom

20 Problémamegoldás: Először felverjük a port, aztán azt mondjuk, hogy nem lehet látni (Berkeley) A megoldási kísérletek sokszor önmaguk alkotják a problémát. Ugyanabból még több Utópia szindróma Hitünk, hogy van egy átfogó, végső megoldás. Ahogy a dolgoknak lenniük kell Paradoxonok Légy spontán! de csak, ha ő igazán akarja, ha mondanom kell neki, az egész semmit sem ér Egy olyan felelethez, amit nem lehet kimondani, nem lehet kimondani a kérdést sem. Wittgenstein

21 Tisztítsd meg a várost a csőcseléktől

22 Tisztítsd meg a várost a csőcseléktől Hölgyeim és uraim, azt a parancsot kaptam, hogy tüzeljek a csőcselékre. De mivel számos becsületes, tiszteletre méltó polgárt látok itt magam előtt, arra kérem őket, hogy hagyják el a teret, hogy biztosan a csőcseléket lövessem.

23 Másodfokú változás a gyakorlatban A változás a megoldási kísérletre irányul, nem magára a nehézségre. 4. A beavatkozás:terv 1. A probléma Probléma világos megfogalmazása 3. Cél:elérendő változás konkrét megfogalmazása 2. Megoldáskísérletek:Eddigi megoldási kísérletek vizsgálata

24 Másodfokú változás a gyakorlatban: Ellenállás kezelés Dzsúdó technika Nem visszalökjük, hanem vele együtt mozgunk. Ellenfél nem ezt a játszmát várja. Alany saját nyelvén Az igazgató úr még dühösebb lesz, ha tanulsz!

25 Másodfokú változás a gyakorlatban Átalakítás

26 Másodfokú változás a gyakorlatban Átalakítás Csőcselék Polgártárs Dadogó ügynök Megnyerő ügynök Kísérleti nyulak Kitüntetett elsők Ezzel megváltoztatjuk az érzelmi/konceptuális keretet és máshova helyezzük át.

27 Másodfokú változás a gyakorlatban Megzavarás

28 Másodfokú változás példák Ugyanabból kevesebb A pontos célkitűzés: Apám magától a következőket mondja nekem: Most már felnőttek vagytok, magatoknak kell magatokról gondoskodnotok, nem várhatjátok, hogy anyád és én a végtelenségig kényeztessünk benneteket.

29 Másodfokú változás példák A rejtett nyilvánvalóvá tétele Ha valaki visszadobta volna a labdát...

Hogy is van ez? Az élet fontos kérdéseinek nyomában

Hogy is van ez? Az élet fontos kérdéseinek nyomában És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket. Hogy is van ez? Az élet fontos kérdéseinek nyomában Szerkesztette és írta: Hoffman József Hogy is van ez? Az élet fontos kérdéseinek

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

Unió vagy föderáció?

Unió vagy föderáció? Takáts Péter Unió vagy föderáció? Gondolatok az MAI után és az ESM előtt Nem felemelkedni akarni, azt jelenti, hogy én elsüllyedni akarok. Rudolf Steiner Unió vagy föderáció? Egy lényegtelen kérdés, és

Részletesebben

Takáts Péter ez a kérdés, válasszatok! : Képviseleti vagy részvételi demokrácia?

Takáts Péter ez a kérdés, válasszatok! : Képviseleti vagy részvételi demokrácia? Takáts Péter ez a kérdés, válasszatok! : Képviseleti vagy részvételi demokrácia? A kulturális kreatívok minden közösségi területen új utakat keresnek. Olyanokat, melyekben ők aktív résztvevők és a folyamatok

Részletesebben

Miért hisznek olyan sokan ilyen vagy olyan összeesküvés-elméletekben?

Miért hisznek olyan sokan ilyen vagy olyan összeesküvés-elméletekben? Lakatos László: Vázlat az összeesküvés-elméletekben való hit okairól Miért hisznek olyan sokan ilyen vagy olyan összeesküvés-elméletekben? A válasznak többfelől is neki lehetne futni, de a legegyszerűbb

Részletesebben

Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata.

Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata. 1 Bill W. Ministries (Misszió és Kereskedelem Konferencia) Caroline Leaf: Királysági sáfárság Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata. Elsőként Caroline férje elmesél egy viccet, amin

Részletesebben

FISCHER ESZTER MODERN MOSTOHÁK. A páromnak gyereke van

FISCHER ESZTER MODERN MOSTOHÁK. A páromnak gyereke van FISCHER ESZTER MODERN MOSTOHÁK A páromnak gyereke van 1 Tartalom Előszó A patchwork-család Szerelmes szülő Mozaik-családalapítás Életkori sajátosságok Az én gyerekem és a te gyereked Az előd A mi gyerekünk

Részletesebben

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY.

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY. GYARMATI PÉTER BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY. Készült a középfokú Tudományos Önképzőkörök előadássorozataihoz. Mottó:...Mondják e Földön nincs elégedés: De, ki

Részletesebben

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal ELŐSZÓ Nagy titok az, hogy bár az emberi szív vágyódik, az után az Igazság után, amiben tisztán megtalálja a szabadságot és az örömet, mégis az emberek első reakciója erre az Igazságra gyűlölet és félelem."

Részletesebben

Ellenséges viszonyok, polarizált kapcsolatok A hibáztatás néhány jellemzője a családban

Ellenséges viszonyok, polarizált kapcsolatok A hibáztatás néhány jellemzője a családban Ohánovits Károly Ellenséges viszonyok, polarizált kapcsolatok A hibáztatás néhány jellemzője a családban 9. fejezet Az érzelmi összetartozás szintjei Ha a polarizációt el akarjuk helyezni az érzelmi kapcsolatok

Részletesebben

4. Jó és rossz. Baal Schem Tow

4. Jó és rossz. Baal Schem Tow 4. Jó és rossz A benne lakozó fenség átfogja az egész világot, Minden teremtményt, jót és rosszat. És ez a valódi egység. Hogyan is hordhatná magában jó és rossz ellentétét? Valójában nincs is ellentét,

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

Reichenbachi közös-ok zárt rendszerek. - tudományfilozófia TDK dolgozat -

Reichenbachi közös-ok zárt rendszerek. - tudományfilozófia TDK dolgozat - Reichenbachi közös-ok zárt rendszerek - - Bevezetés Az ok, okozat, okság háromság mindig is sokat foglalkoztatta a filozófiát; amilyen nagy tisztelettel magasztalták egyesek, olyan mély lenézéssel illették

Részletesebben

Hétköznapi szerepeink fogságában

Hétköznapi szerepeink fogságában Aranyos Zsolt Hétköznapi szerepeink fogságában Előadások címei: Színház az egész világ Szerepek az iskolában Kamaszkori szerepek Szerepek a szexualitásban Szerepek a munkahelyen Szerepek a családban Szerepek

Részletesebben

Versengő egészségbiztosítás megteremtése Magyarországon

Versengő egészségbiztosítás megteremtése Magyarországon II. évfolyam (2007) 1. szám 37 73. oldal http://www.kormanyzas.hu Versengő egészségbiztosítás megteremtése Magyarországon SZALAI ÁKOS NAGY BALÁZS SZALAI PÉTER Magyarország azon országok közé tartozik,

Részletesebben

Miért és hogyan tanítsunk az antiszemitizmusról? Irányelvek tanárok számára

Miért és hogyan tanítsunk az antiszemitizmusról? Irányelvek tanárok számára Miért és hogyan tanítsunk az antiszemitizmusról? Irányelvek tanárok számára 2010 december 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető. 3 2. Hogyan kezeljük az antiszemitizmust az iskolában... 5 3. Pedagógiai megközelítés

Részletesebben

SÁVAI JÁNOS NEVELÉSELMÉLET

SÁVAI JÁNOS NEVELÉSELMÉLET SÁVAI JÁNOS NEVELÉSELMÉLET 2 Sávai János NEVELÉSELMÉLET Bevezetés a pedagógiába 2007 3 Sávai János Lektor: Katona Miklós 3. Átdolgozott kiadás Készült a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program támogatásával,

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNY MORÁLIS ÉRTELMEZÉSE ÉS A TÖBBSÉGI ELV*

AZ ALKOTMÁNY MORÁLIS ÉRTELMEZÉSE ÉS A TÖBBSÉGI ELV* Ronald Dworkin AZ ALKOTMÁNY MORÁLIS ÉRTELMEZÉSE ÉS A TÖBBSÉGI ELV* ALKOTMÁNYOS ELLENTMONDÁSOK A legtöbb modern alkotmány nagyon széles és absztrakt megfogalmazásban deklarálja az állammal szembeni egyéni

Részletesebben

Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1

Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1 Halász Gábor Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1 Az elmúlt évtizedben az oktatás kormányzásának a kérdései nemcsak oktatáskutatók sokaságát foglalkoztatták, hanem az oktatási

Részletesebben

Stang Tünde. Szociális munka családokkal

Stang Tünde. Szociális munka családokkal Stang Tünde Szociális munka családokkal A szakma különböző területein dolgozó szociális munkások egyre inkább érzik, hogy a családok belső forrásai kiapadnak, nem tudják biztonságban tartani beteg, bajba

Részletesebben

s én megkerültem érte a világot

s én megkerültem érte a világot 94 tiszatáj LENGYEL ANDRÁS s én megkerültem érte a világot AZ ABSZOLÚTUM PROBLÉMÁJA JÓZSEF ATTILÁNÁL 1. Immár majdnem egy évtizede, hogy 1994-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum konferenciáján elhangzott Tamás

Részletesebben

BEVEZETŐ. Peter Senge

BEVEZETŐ. Peter Senge BEVEZETŐ Peter Senge Örömmel tettem eleget annak a felkérésnek, hogy felfrissítsem az előszót barátom és kollégám, J. Jaworski Szinkronicitás, A vezetés belső útja című könyvének magyar kiadásához. 2004

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ FOLYAMAT EREDMÉNY

MOTIVÁCIÓ FOLYAMAT EREDMÉNY Takáts Péter MOTIVÁCIÓ FOLYAMAT EREDMÉNY Általában a folyamatokról, az eseményekről úgy beszélünk, mintha azok önmagukban is létező dolgok lennének. De a valóság az, hogy egy folyamat, egy esemény mindig

Részletesebben

A manipuláció jelenségének értelmezése különböző fordítási gyakorlatokban. szemináriumi dolgozat

A manipuláció jelenségének értelmezése különböző fordítási gyakorlatokban. szemináriumi dolgozat Dr. Józan Ildikó A fordítás mint interkulturális transzfer BMA MAGDIR 462:2 A manipuláció jelenségének értelmezése különböző fordítási gyakorlatokban szemináriumi dolgozat Csáder Nikolett Eötvös Loránd

Részletesebben

ÚJ VILÁGREND, ÚJ SZELLEM?

ÚJ VILÁGREND, ÚJ SZELLEM? ÚJ VILÁGREND, ÚJ SZELLEM? Dr. Gyarmati Péter Nem vagyok, nem lehetek, nem is akarok mester lenni. Vegyétek belőlem azt, ami megfelel nektek és építsétek belőle a saját épületeteket. (Teilhard De Chardin)

Részletesebben

Összefoglaljuk a projekt célkitűzéseit és témáit, melyeket alaposan elemzünk majd a kilenc adásban.

Összefoglaljuk a projekt célkitűzéseit és témáit, melyeket alaposan elemzünk majd a kilenc adásban. Index A projekt tartalma: I. Mi az identitás? Összefoglaljuk a projekt célkitűzéseit és témáit, melyeket alaposan elemzünk majd a kilenc adásban. Megvizsgáljuk a körkörös identitás és a tárgyalási folyamatok

Részletesebben

KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014.

KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014. KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014. Jegyzőkönyv az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2014. szeptember 23-án, hétfőn, 10 óra 08 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben