A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja... a tanszabadságot és a tanítás szabadságát " (Alkotmány 70/F-G. )

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja... a tanszabadságot és a tanítás szabadságát " (Alkotmány 70/F-G. )"

Átírás

1 Pedagógiai Program

2 2 Mottó : "A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az elmének, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja." Platón

3 3 "A Magyar Köztársaságban minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről arra a védelemre és gondoskodásra, amely a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges" (Alkotmány 67.. (1. bekezdés) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja... a tanszabadságot és a tanítás szabadságát " (Alkotmány 70/F-G. ) A gyermeknek, tanulónak joga, hogy képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön, képességeihez mérten továbbtanuljon, illetve alapfokú művészetoktatásban vegyen részt tehetségének felismerése és fejlesztése érdekében. Közoktatási törvény 10. (3) a)

4 4 PEDAGÓGIAI PROGRAM mely készült a következő dokumentumokra hivatkozva: A Magyar Köztársaság Alkotmánya A közoktatásról szóló - többször módosított évi LXXIX. közoktatási törvény ide vonatkozó paragrafusai A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló többször módosított - 11/1994. (VI. 8) MKM rendelet A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 1/1998. (VII. 24) OM rendelettel módosított 11/1994. (VI.8) MKM rendelet (7. számú mellékleteként a nevelési-oktatási intézmények kötelező (minimális) eszközeit és felszerelését tartalmazó jegyzék.) Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programjának bevezetéséről és kiadásáról szóló 27/1998. (VI. 10.) MKM rendelet A gyermeki jogok chartája Az Intézmény Alapító okirata Közalkalmazottak Jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény

5 5 I. BEMUTAZKOZÁS 1. Az iskola bemutatása Az intézmény neve: Járdányi Pál Zeneiskola Az intézmény székhelye: Központi épülete: 1022 Budapest, Marczibányi tér 1. Telephelyek működnek a kerület általános iskoláiban. Számuk változó az igények szerint, a zeneiskola létszámától és az iskolák lehetőségeitől függően. Az alapító szerv neve: Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Budapest, II. ker. Mechwart liget 1. A felügyeleti szerv: Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Budapest, II. Kerület Mechwart liget 1. Az intézmény jogállása: önálló jogi személy Az intézmény tevékenysége: alapfokú művészeti oktatás, zeneművészeti ág Alapító okirat kelte: Budapest, március 24.

6 6 2. Az iskola története A Szabadságharc utáni esztendőkben kezdett kialakulni Buda lakóinak Pesttől való elkülönülési vágya. Ebben az időben budai polgárnak lenni valami emelkedettet jelentett, és ez a nemes lokálpatrióta lelkület hívta életre már a Kiegyezés évében, 1867-ben zeneiskolánk ősét, a Budai Ének-és Zeneakadémia Egyesületet. Az intézmény a Margit krt. 44-ben működött jól szervezett zongora, vonós és fúvós tanszakokkal, de volt ének -,és zenekara is. Hangversenyeket, előadásokat, összejöveteleket szerveztek, tehát polgári klubként is működtek, és - ma azt mondanánk kultúrmissziós feladatokat láttak el. Kiváló tanárok tanítottak, például Koncz János, aki az 1974 óta 3 évente megrendezett Országos Zeneiskolai Hegedűverseny névadója. A növendékek közül kerültek ki a zenei élet kiválóságai, hogy csak egy példát említsünk, itt tanult jeles zeneszerzőnk, Petrovics Emil is. Az iskola Budai Zeneakadémia néven 1946-ig működött, utolsó igazgatója a Pozsonyban élt Rajter Lajos zeneszerző-karmester volt, aki rendszeresen zsűritagja a MTV Karmesterversenyeinek ban beleolvadt a Fővárosi Zenetanfolyam címen indított új szervezetbe. Ebből lett 1950-ben a Fővárosi Zeneiskola-szervezet eleinte 8, majd később 9 körzeti zeneiskolával. Zeneiskolánk mint a 3. számú körzet működött a főváros intézményeként 1968-ig, amikor is a decentralizáció során a zeneiskolákat is a kerületi tanácsok hatáskörébe utalták. Neve ettől kezdve II. kerületi Állami Zeneiskola lett. A Kodály Zoltán által meghirdetett zeneoktatási program következtében örvendetesen megnövekedett tanulói létszám már a hatvanas években elhelyezési gondokat okozott, ezért a kerületi általános iskolák adták át termeiket tanítás után zeneoktatás céljára, és ez az együttműködés a mai napig fennáll. Zeneiskolánk 1991-ben vette fel a kétszeres Erkel, Kossuth díjas zeneszerző, népzenekutató és pedagógus Járdányi Pál ( ) nevét. Járdányi Pál kerületünk lakója volt, pedagógiai munkássága előtt tisztelegve választottuk ezt a nevet őszén iskolánk központja a Marczibányi tér 1. alatti iskolaépületbe költözött.

7 7 3. A Zeneiskola szolgáltatásai, tanórán kívüli tevékenységek A zeneiskola növendékeinek vonós-, és fúvós hangszerek kölcsönzése: Iskolánk hangszerkölcsönzési lehetőséget biztosít tanulói számára. A kölcsönzött hangszerek állapotát rendszeresen ellenőrizzük. A törvény által előírt hangszer- karbantartási hozzájárulást kell értük fizetni, melyből az iskola részben fedezi a nagyobb összegű javíttatást és felújíttatást. A kisebb javíttatások költsége a növendéket terheli. zenei könyvtár, kottatár: Tanáraink és tanulóink munkájának segítéséhez zenei könyvtár ill. kottatár áll rendelkezésre, melyhez külön helyiséget biztosítottunk. A kották, könyvek kazetták és CD-k a hét bármely munkanapján kölcsönözhetők. fellépési lehetőségek biztosítása: A zeneiskola tanulói havonként megrendezett stúdió - hangversenyeken, bérleti koncerteken, különböző kerületi rendezvényeken szerepelhetnek. Előképzős csoportoknak növendékeink közreműködésével hangszerbemutatókat szervezünk, ezzel is a hangszerválasztást megkönnyítjük számukra. Felsőfokú intézményekben való továbbtanulásra tanáraink felkészítik - igény szerint a növendékeket. Évente a nyári szünetben zenei szaktábort szervezünk, melynek célja a szünidő hasznos eltöltése mellett a kamarazene megszerettetése, közösség építés.

8 8 Zenekarunk a meghirdetett európai fesztiválokon lehetőségek szerint részt vesz. Az eredményes zenekari munka jutalmául kedvezményes részvételi lehetőséget biztosítunk külföldi útjainkhoz a zenekari tagok számára. 4. Az Intézmény szerepe a kerület életében, az iskola eredményei A II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskola évek óta közötti növendéklétszámmal működik. A növendékek kb. egy negyede jár a Marczibányi téri központi épületbe, a többiek a kerület 13 általános iskolájában tanulnak kihelyezett tagozatainkon. A kerület iskoláival, óvodáival szoros kapcsolatot tartunk. Énekórákon, ünnepélyeken, karácsonyi összejöveteleken sokszor szerepelnek növendékeink. A zenetanulás szerves része az iskolai életnek. Példa erre az Áldás-gála, Medve-napok, ahol zenét tanuló növendékeink produkcióira mindig számítanak. A legtöbb általános iskolában kiemelt szerep jut a közösség-formálásnak, főleg ahová sok nagy családban élő jár. Az iskolai és családi ünnepségeket kamara - muzsikálással teszik a gyerekek szebbé, meghittebbé. Hangszeres növendékeink minden tavasszal bemutatót tartanak az előképző csoportokban gyerekek és szülők számára. Ezzel segítséget nyújtunk a kicsinyek hangszerválasztásához. A kerületben két hagyományos fesztivált rendeznek minden év tavaszán. Az egyik a Pesthidegkúti Kamarazenei Fesztivál. Ezen a kerület Pesthidegkút- Máriaremetei területén élő gyerekek szerepelnek kisebb-nagyobb kamaraegyüttesekkel. Erre az alkalomra tanáraink mindig változatos műsorszámokkal készítik fel növendékeiket. A másik esemény a Marczibányi Művészeti Fesztivál. Ez az immár hagyományosan sorra kerülő vetélkedő több napos, minden művészeti ág képviselteti magát. Növendékeink itt is szép sikereket érnek el. Több tanulónk játszott a Marczibányi Gálán is. Ennek azért örülünk, mivel ez a Gála az egész kerületet megmozgatja. Minden művészeti ágból a legjobbak szerepelnek,

9 9 rendszerint teltház előtt. Ezt az előadást sokan meghallgatják a kerületből olyanok is, akik egy zeneiskolai rendezvényre nem biztos, hogy eljönnének. Zeneiskolánkban évtizedek óta minden hónap végén stúdió-hangversenyeket rendezünk. Nagyon fontos, hogy a zenét tanuló gyerekek már kicsi koruktól megszokják, hogy közönség előtt játsszanak. A gyakori szereplések csökkentik az izgulást, lámpalázat, ami főleg a zenei pályára készülő növendékeknél elengedhetetlen. Ezek a házi koncertek a hallgatóság nevelését is szolgálják, hiszen célunk, hogy növendékeink később koncertlátogató közönséggé váljanak. A zenei pályára jelentkezők %-a nyer felvételt a zeneművészeti szakközépiskolákba, de a Zeneakadémiára, Zenetanárképző Főiskolákra is sikeresen felvételiznek továbbképzős növendékeink. Két vonószenekarunk van, mindkettő fős. Az Ifjúsági Vonószenekar tagjai főként középiskolások, akiket a zene, a közös muzsikálás szeretete köt össze. Több Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválra kaptak meghívást, s ezeken sikeresen méltóképpen képviselték kerületünket és Magyarországot. Tücsökzenekarunk is sikeresen működik, ők biztosítják az utánpótlást. Fuvolazenekarunk fős, emellett két blockflöte együttesben, ütő és gitárcsoportokban, valamint kórusban muzsikálhatnak együtt a gyerekek. Zeneiskolánk hagyománya a minden évben megrendezésre kerülő Művészeti Szemle. Ezen bármelyik növendékünk indulhat. Az értékelés hangszerenként, korcsoportonként, kategóriánként történik. A Szemle nyilvános, szülők is meghallgathatják. A díjakat bérleti Gála-koncert keretében adjuk át, így a legjobbakat minden zeneiskolás hallhatja óta évente megtartjuk Velencén Nyári Zenei Táborunkat. A gyerekek örömmel jönnek, a tábor kihasználtsága évek óta 100 %. Reggeltől estig tartalmas foglalkozások zajlanak, próbák, gyakorlás szaktanárok vezetésével. Növendékeink fáradhatatlanok, képesek akár egész nap muzsikálni a táborzáró koncert sikere érdekében, ahol minden táborozó fellép a szülők, a nyaraló közönség előtt. Zeneiskolánk névadójának, Járdányi Pálnak műveit rendszeresen játsszák növendékeink.

10 10 A Járdányi -évfordulókat évenként megünnepeljük koszorúzással, és Járdányiplakett adományozásával, melyet a tantestület titkos szavazása alapján minden évben egy pedagógus kap. Az oktató és nevelőmunkán túl közszolgálati feladatot is ellátunk a kerületben. A zene az érzelmekre hat, rajta keresztül könnyű utat találni a különböző közösségekhez. Szívesen adunk hangversenyeket kórházakban, nevelő-, és öregotthonokban is. A kerületi nyugdíjasklub és a nyugdíjas pedagógusok otthona is minden évben meghívja tanulóinkat, hogy zeneszámokkal színesítsék ünnepségeiket. Mindig örömmel teszünk eleget ezeknek a felkéréseknek. Nagyobb kerületi rendezvények alkalmával az Önkormányzat, Művelődési Iroda, Pedagógiai Szolgáltató Központ felkéri iskolánkat teljes koncert, ill. egy-két műsorszám előadására.

11 11 5. Az iskola önmeghatározása Iskolánk a zenei, művészeti nevelés lehetőségeivel és eszközeivel intenzív személyiségfejlesztő, gyermekközpontú iskola. Célunk a gyermekek zenei képességeinek fejlesztése, a művészetek megszerettetése, értése, amatőr művelése, s a legtehetségesebbek művészeti pályára irányítása. Alapfokú zenei képzés: alapfeladatot ellátó, művészeti oktatás és nevelés "Alapfokú művészetoktatási intézményben a tankötelezettség nem teljesíthető, ill. a tanuló nem készülhet fel az alapműveltségi vizsga letételére. " Közoktatási törvény 31. (1) Az alapfokú évfolyamok elvégzése után művészeti alapvizsga tehető, mely a továbbképző évfolyamokon való továbbtanulásra jogosít. A továbbképző évfolyamok sikeres elvégzése után művészeti záróvizsgát tehetnek a zeneiskola tanulói.

12 12 6. Kapcsolataink Fenntartói vonal Zeneiskolánk széleskörű kapcsolatrendszerrel rendelkezik kerületi, fővárosi, és országos szinten. Az Oktatási Minisztérium és a II. ker. Önkormányzat Művelődési Osztálya legfontosabb partnerünk a fenntartói területen. Az Oktatási Minisztérium felkérte tanárainkat, az új tantervek kidolgozására, azok szakmai bírálatára. A II. ker. Önkormányzat Művelődési Osztályával kiemelkedően jó a kapcsolatunk; javaslatainkat, a döntéshozatal során figyelembe veszik. Eredményeinkről, problémáinkról rendszeresen tájékoztatjuk őket. A kerület rendezvényein tanulóink rendszeresen szerepelnek. Zeneiskolánk együttműködik a kerület iskoláival, intézményeivel. Részt veszünk a kulturális és művelődési feladatok ellátásában, hangversenyek rendezésében, zenei ismeretterjesztésben. Szakmai vonal A Fővárosi Pedagógiai Intézettel (FPI), annak vezetőjével és a szaktanácsadókkal jó kapcsolatot tartunk fenn, akik véleményét kikérjük a szakmai feladataink során. Fővárosi rendezvényeken - versenyeken, Fórumokon - rendszeresen szerepelnek növendékeink, s sikeresen képviselik kerületünket. A Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltatói Iroda (KOKSZI), majd átszervezése után az OKÉV által szervezett országos versenyek rendezésében, azok szakmai anyagának kidolgozásában, a zsűri munkájában is közreműködünk. A Magyar Zenetanárok Társaságának (ZETA) és különböző hangszeres egyesületeknek, a Fuvolás, Fagottos Társaságnak tagjai vagyunk, azok szakmai munkájában aktívan részt veszünk. A Varró Margit Alapítvány programjainak kidolgozását segítjük, az oktató filmeken növendékeink is láthatóak, hallhatóak.

13 13 Jó a kapcsolatunk a közép- és felsőoktatási intézményekkel, elsősorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Budapesti tagozatával, Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem (ELTE) Tanárképző Főiskolai Kar Ének-zene, Karvezetés tanszékével. Ezek gyakorló iskolái vagyunk zongora, szolfézs és fagott szakon, tanáraink a módszertani képzést is irányítják. Az Európai Zongoratanárok Szövetsége (EPTA) a budapesti Fészek Klubban, Németországban, Ausztriában és Romániában szervezett, Európai Gyermek és Ifjúsági Művészetnevelési Szövetség (ARPEJ) Párizsban megtartott konferenciáján tartott egyik kiváló tanárunk szakmai előadásokat, beszámolókat a világhírű magyar zeneoktatásról, eredményeinkről. Társadalmi szervezetek A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének megalakulása óta tagjai vagyunk, akik érdekképviseleti feladatokat látnak el, szakmai és munkáltatói vonalon. Kongresszusaikon, rendezvényeiken iskolánk rendszeresen képviselteti magát. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete tagja vagyunk, amely érdekképviseleti feladatokat lát el. Az Európai Zeneiskolák Uniója (EMU) tagja, valamint az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szervezetének rendezvényein részt veszünk. A szervezet fellépési lehetőségeket biztosít elsősorban a zeneiskolák, zeneművészeti szakközépiskolák kiemelkedő képességű növendékeinek. Ezzel betekintést nyerünk társintézmények szakmai munkájába is. A Szülők Országos Egyesületével felvettük a kapcsolatot.

14 14 Külföldi cserekapcsolatok Külföldi kapcsolatainkban fő célunk, hogy megismertessük a magyar zeneoktatás magas színvonalát, zenekultúránkat, s természetesen mi is megismerkedjünk más országok oktatási eredményeivel. Cserekapcsolatot alakítottunk ki franciaországi és svájci zeneiskolákkal. Ifjúsági Vonós Zenekarunk több alkalommal részt vett Európa különböző városaiban megrendezett Zenekari Fesztiválokon. Arra törekedtünk, hogy minél több magyar művet adjunk elő (Járdányi Pál, Bartók Béla, Farkas Ferenc, Weiner Leó, Kocsár Miklós), ezzel is bemutatva kultúránk gazdagságát. Minden alkalommal kiemelték a nagyszerű zenekari hangzást, ami pedagógiai munkánk eredménye. Kapcsolatainkban alapvető fontosságúnak tartjuk a szakmai munkát. Igyekszünk naprakészen ismerni a szakmai szervezeteket, tevékenységüket, mely pedagógiai munkánk fejlődésének és kontrolljának elengedhetetlen feltétele.

15 15 II. NEVELÉSI PROGRAM 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, feladatai, eszközei, eljárásai Alapelv: A nevelés és oktatás nem választható külön, hiszen a nevelés komplex tevékenység, a gyermek képességeinek, személyiségének sokoldalú kibontakoztatása, saját életének teljesebbé tételére és a társadalom javára. Feladatok: tárgyi ismeretek átadása tehetséggondozás képességfejlesztés személyiségfejlesztés a kerület kulturális életének színesítése a tanulói létszám megőrzése Eszközök: A pedagógiai tevékenység hatékonyságát, az oktató-nevelő munka minőségét számos tényező befolyásolja. Iskolánkban 64 pedagógus álláshely van, melyet jelenleg 75 szakirányú diplomával rendelkező tanár tölt be. Könyvtárunkat jelenleg félállású pedagógus működteti. A pedagógiai munkánkat 2 fő hangszerész 1 vonós, 1 zongora-valamint 1 rendszergazda segíti. 1) A pedagógus személyisége: A pedagógus nem csupán ismeret-átadó, hanem fontos szerepe van az értékközvetítésben. A nevelés fontos eszköze a személyes példamutatás, ezért a pedagógus személyiségének fokozott elvárásoknak kell megfelelnie:

16 16 kiváló szakember toleráns, nyitott és szuggesztív személyiség kapcsolatteremtő készség egészséges kíváncsiság, következetesség felelősségérzet 2) Körülmények: Az esztétikus környezetnek modellközvetítő funkciója van. Ezen túl a rendezett környezet pozitívan befolyásolja a magatartást, s gátolja az oda nem illő, nemkívánatos magatartásformákat. A központi iskolában kedvező, esztétikus környezet, kulturált termek, minőségi hangszerek vannak. Hiányát egy tágasabb ütős teremnek és egy hangversenyteremnek érezzük. A tagiskolákban a lehetőségekhez mérten az elhelyezés megfelelő. Az osztálytermekben elhelyezett pianínók állapotának megőrzése nem mindenütt megoldott. 3) A tanítás nyugodt légköre fontos meghatározója a zenetanári munka hatékonyságának. tanárok kapcsolata a vezetéshez, tanárok kapcsolata egymáshoz, tantestületi közös szakmai programok, baráti összejövetelek, kirándulások segítik egymás megismerését, értékeinek megbecsülését és közösséggé alakulását. Eljárások: Felvételi-rendszer Beszámoltatás Tehetségkutatás, tehetséggondozás Felzárkóztatás Ezek szakmai kidolgozása a megfelelő rendszerben található.

17 17 2. A művészeti nevelés A művészeti nevelés az oktatás szerves része, amely erőteljesen befolyásolja a gyermek általános fejlődését. A művészeti ismeretek, készségek, képességek fejlesztésével, a gyermek esztétikum iránti érzékenysége, fogékonysága, önismerete, együttműködési kultúrája kibontakoztatásának segítésével gazdagítja személyiségét. A művészeti nevelést a zeneiskola - mint az alapfokú művészetoktatás szakintézménye- a zeneművészeten keresztül valósítja meg. 3. A zenei nevelés, oktatás céljai, feladatai Oktatásunk céljai a következők: széles rétegeknek biztosítani a lehetőséget a zenei tanulmányokra tanulóink többségének tudását olyan szintre fejleszteni, hogy képesek legyenek amatőr zenélésre zenekarban vagy kamaraegyüttesben A zeneiskola rendszerezett zenei ismereteket ad tanulói számára: a zenei írás-olvasás terén, rávezeti a zene logikájára, formai összefüggéseire megismerteti a főbb zenei stílusok sajátosságaival, a zene történeti összefüggéseivel, más művészetekkel való kapcsolataival

18 18 ösztönzi életkorának megfelelő zenei tárgyú könyvek, ismeretterjesztő művek olvasására az értékes zene szeretetére neveli, a rádió, televízió zenei műsorainak meghallgatására, a zenei élet eseményei iránti érdeklődésre, értékes hang-, és videó-felvételek gyűjtésére, de mindenekelőtt aktív társas muzsikálásra Oktatásunk feladatai a következők: 1.)Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja keretében folyó zenei nevelés alkalmat ad az érdeklődő és fogékony növendékek képességeinek fejlesztésére, biztosítja a különböző szakterületeken való jártasságok megszerzését és gyakorlását. A képzés figyelembe veszi az életkori sajátosságokat, a tanulók érdeklődésére, tehetségére építve alakítja készségeiket és gyarapítja ismereteiket. Lehetőséget ad az egyetemes kultúra, az európai műveltség, a nemzeti, népi hagyományok, értékek átadására, az értékmegőrzés formáinak kialakítására. 2. ) A program lehetőséget nyújt az esztétikai érzékenység - nyitottság, igényesség, fogékonyság - alakítása mellett a zene megszólaltatásához szükséges hangszeres és énektechnikai készségek megszerzésére, a zenei ismeretek átadására és minden zenei tevékenység tudatosítására. 3.) A zeneoktatás a különböző zenei műfajok sajátosságait, a művészi megjelenítés módjait ismerteti meg a tanulókkal, miközben célja az is, hogy az önkifejezés eszköztárának gazdagításával a zene alkalmazására, befogadására készítsen fel.

19 19 4. Személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok Középpontban a gyermek egész személyiségének fejlesztése áll. A rendszeres foglalkozásokon és az otthoni gyakorlásokon keresztül a zeneiskola kitartó, rendezett, céltudatos munkára neveli: értékes zenei anyag tanításával, korszerű, vonzó módszerekkel érzelmi kapcsolatot alakít ki a tanulóban a muzsikálás iránt a zene szépségének felismerésén keresztül az általános szépérzékét fejleszti a kultúrált környezet kialakítására, ill. megőrzésének igényére neveli nemzeti identitásának kialakítását segíti szabadidejének hasznos, kulturált kitöltésére ösztönzi rendszeres hangverseny-látogatásra neveli memória-fejlesztést segíti koncentrálási képességet fejleszti a közismereti tanulmányokat kiegészíti, segíti (transzfer-hatás) Az így megszerzett művészeti ismeretek, készségek és képességek a gyermeket alkalmassá teszik számos kulturális - közösségi, amatőr művészi tevékenység művelésére, de a legtehetségesebbeket felkészíti e képzés keretén belül a szakosított középfokú intézményekben, illetve felsőoktatási intézményekben való továbbtanulásra.

20 20 4. Személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok Középpontban a gyermek egész személyiségének fejlesztése áll. A rendszeres foglalkozásokon és az otthoni gyakorlásokon keresztül a zeneiskola kitartó, rendezett, céltudatos munkára neveli: értékes zenei anyag tanításával, korszerű, vonzó módszerekkel érzelmi kapcsolatot alakít ki a tanulóban a muzsikálás iránt a zene szépségének felismerésén keresztül az általános szépérzékét fejleszti a kultúrált környezet kialakítására, ill. megőrzésének igényére neveli nemzeti identitásának kialakítását segíti szabadidejének hasznos, kulturált kitöltésére ösztönzi rendszeres hangverseny-látogatásra neveli memória-fejlesztést segíti koncentrálási képességet fejleszti a közismereti tanulmányokat kiegészíti, segíti (transzfer-hatás) Az így megszerzett művészeti ismeretek, készségek és képességek a gyermeket alkalmassá teszik számos kulturális - közösségi, amatőr művészi tevékenység művelésére, de a legtehetségesebbeket felkészíti e képzés keretén belül a szakosított középfokú intézményekben, illetve felsőoktatási intézményekben való továbbtanulásra.

21 21 5. Közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladatok A közösségek, tevékenységi csoportok személyiségformáló hatása igen fontos területe a nevelésnek. A nevelés keretében meg kell erősíteni a közösségfejlesztő, vagyis morális magatartásés tevékenységformákat, mivel az egyén érdeke és a szűkebb és a legtágabb emberi közösségek érdeke is ezt diktálja. Ennek alapján mondhatjuk, hogy a nevelés közösségi értékeket közvetítő, közösségre orientált tevékenység. A növendékeinkből alakult állandó vagy egy-egy alkalomra összejött csoportok, együttesek tagjai egymásra gyakorolt befolyása igen nagy: kölcsönös követelmény-támasztás kölcsönös segítségadás értékelés ellenőrzés példaadás A zeneiskolában növendékeinkből alakult állandó vagy egy-egy alkalomra összejött csoportok ezeket a következő formákban valósítják meg: kamaramuzsikálás kórus zenekar zenei szaktábor közös hangverseny-látogatás Operalátogatás közös óra tanulmányi versenyek klubfoglalkozás Mindezek segítik a gyermek alkalmazkodó képességének, felelősségtudatának, Tolerancia -készségének és koncentráló képességének fejlődését.

22 22 6. A tehetség, képesség kibontakozását segítő tevékenységek Tehetségkutatás Tanévenként az általános iskolák első osztályaiban tehetségkutatást végzünk, felmérjük zenei készségeiket, képességeiket. Amennyiben ezek megfelelnek az előképző felvételi követelményeinek, felhívjuk a szülők figyelmét zeneiskolánkra, a lehetőségekre. Előképző képességvizsgáló felvételi követelmények A jelentkező legyen képes: a/ a tanár által bemutatott rövid, egyszerű ritmust a megadott tempóban visszatapsolni b/ néhány hangból álló dallamot (motívumot) hallás után tisztán visszaénekelni c/ korának megfelelő szinten egy kis gyermekdalt önállóan elénekelni d/ rendelkezzék minimális zenei affinitással Az előképző év végi vizsgabeszámolója szűrővizsga jellegű. Hangszerválasztáskor: az adott hangszer megszólaltatásához szükséges alkati adottságokkal rendelkezzen a jelentkező. Egyes tanszakokon orvosi vizsgálat szükséges (fúvós, ének). Hangszeres osztályba jelentkezéskor: szaktanári meghallgatáson kell részt venni. Más zeneiskolákból történő átvétel esetén: a növendék bizonyítványát elfogadjuk. A tanuló meghallgatása után a szaktanárok javasolják az osztályba sorolást.

23 23 Tehetséggondozás Oktató-nevelő munkánk során gyakran találkozunk rendkívül tehetséges, de nem a zenei pályát választó fiatalokkal. Tanításuk nagyon fontos és fokozottan időigényes, mert arra kell felkészíteni őket, hogy nívós amatőr együttesekben, kórusokban és zenekarokban megállják a helyüket. Az ilyen sokoldalú, művelt, kreatív felnőttektől remélhetjük, hogy majd saját gyermekeiket is eszerint nevelik, amely nagy érték az egész társadalom számára. A pályára készülőket igény szerint felkészítik tanáraink a továbbtanulásra - szakközépiskolákba, illetve a felsőfokú intézményekbe elsősorban orgona, gitár, magánének és karvezető szakokra. Az iskola anyagi lehetőségeit figyelembe véve külön foglalkozást biztosítunk számukra. A növendékek fejlődését figyelembe véve tehetséggondozást - emelt óraszámotbiztosítunk az átlagosnál jobb képességűeknek, aminek elbírálása szintén a vizsgabizottság feladata, igazgatói jóváhagyással. Ez a növendéklétszám 1,5-2%- a, s növendékenként heti 1 x perc lehet a törvényben biztosított kötelező foglalkozási időn túl. A "B" tagozatos oktatást biztosítani kell az arra érdemes növendéknek akkor is, ha az adott időszakban úgy gondolja, nem akar majd felvételi vizsgát tenni. A zeneiskola szolgáltatásai és a tanórán kívüli tevékenységek is a tehetséggondozást szolgálják.

24 24 Képességfejlesztés A zenei műveltség megalapozása és fejlesztése. A zenei képességek fejlesztése (hallás, ritmusérzék, intonációs érzékenység, fogékonyság a dinamika és manuális készség, a zenei karakterek iránti érzékenység kialakítása). A zenei olvasás és írás alapfokot meghaladó készségének megalapozása és kifejlesztése. A technikai készség, az improvizációs készség és képesség, az alkotó magatartás, a kreativitás kialakítása. Rendszerezett zenei ismeretek, általános zenei műveltség átadása. A zenei műszavak és jelentésük megismertetése. A zene logikájának, a harmóniai szerkezet és a forma összefüggéseinek megismertetése. A főbb zenei stílusok sajátosságainak, a zeneirodalom nagy korszakainak, népünk zenéjének, a zene történetének és a zeneirodalom nagy egyéniségeinek megismertetése. A kortárs zene befogadására nevelés. A tanuló rendszeres zenehallgatásra nevelése. Az értékes zene megszerettetése. A növendékek zenei ízlésének formálása. A tanulók életkorának megfelelő zenei tárgyú könyvek, ismeretterjesztő művek olvasására való ösztönzés. A társművészetek iránti nyitottság kialakítása. A zenei élet eseményei iránti érdeklődés felkeltése, illetve részvétel a zenei életben. Tehetséggondozás. A zenei pályát választó növendékek felkészítése szakirányú továbbtanulásra.

25 25 Felzárkóztatás Kiemelten kell törődnünk azokkal a gyerekekkel, akik valamilyen hátránnyal kezdik a zenetanulást: intézetben vagy csonka családban nevelkednek, rossz lakáskörülményeik miatt gyakorlási nehézségeik vannak. Ha az ilyen tanuló egyébként ügyes és szorgalmas, felzárkóztató foglalkozásokkal kell esélyegyenlőségét biztosítanunk. A hátrányos helyzetű, nevelőotthonos, etnikai kisebbséghez tartozó fogyatékos (gyengén-látó, vak, mozgássérült) növendékek fejlődését megkülönböztetett figyelemmel kísérjük, szükség esetén korrepetálási időt biztosítunk számukra.

26 26 7. A pedagógiai program végrehajtásához szükséges nevelő-oktató munkát segítő eszközök és felszerelések jegyzéke Zeneiskolánk októberében költözött a Marczibányi téri épületbe, a számunkra felújított alagsori és magasföldszinti termekbe. Áthelyezték és felújították orgonánkat, amit a legnagyobb teremben helyeztek el, amely 50 fő befogadására alkalmas. Az orgona oktatásán kívül itt tartjuk kisebb stúdió koncertjeinket, zenekari próbákat, valamint értekezleteinket. Új STAINWAY zongoránk is itt található, melyet 2002-ben vásárolhattunk az Önkormányzat jóvoltából, így növendékeink és tanáraink kiváló minőségű hangszeren muzsikálhatnak. Az Önkormányzat a Marczibányi téri épületben zenei központot szeretne kialakítani, s tervezik egy koncert-terem és kiszolgáló helyiségei kialakítását. Mindez a gazdasági helyzet függvénye. Eszközök és felszerelések jegyzéke mellékelve.

27 27 8. A szülő, a tanuló, a pedagógus együttműködésének formái, továbbfejlesztésének lehetőségei A művészeti iskolákban a szülők szerepe a nevelésben felülmúlja bármely nevelési intézmény szerepét. Ezért igen fontos a szülőkkel tartott kapcsolat. Zeneiskolánkban működő szervezett együttműködési lehetőségek 1) Az intézmény és a szülők közötti kapcsolatteremtés formái: Fogadóóra (igazgató, helyettesek) Az iskolavezetés a hivatalos időn kívül is kész a szülőkkel telefonon vagy személyesen beszélni. Szülői Munkaközösség A Közoktatási Törvényben meghatározott feladatok ellátása, jogok gyakorlása Minőségirányítási program Ennek keretén belül a helyzetelemzés elvégzéséhez kértük ki a szülők és növendékek véleményét iskolánkról kérdőív formájában. A javaslatokat, kéréseket figyelembe vesszük. 2) A pedagógusok és a szülők együttműködési formái: Szülői értekezlet általában kis hangversennyel összekötve tartjuk Az egyéni oktatásból fakadóan az órák előtt ill. befejezésekor a kisebb növendékeket kísérő szülőkkel állandó kapcsolatban vagyunk. Tanszaki és hó végi hangversenyeken lehetőség nyílik a szülőkkel való személyes konzultációra

28 28 III. HELYI TANTERV Az alapfokú művészetoktatási intézmény a helyi tantervét az Alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja alapján készíti el, vagy az ily módon készített tantervek közül választ, és azt építi be helyi tantervként pedagógiai programjába. Közoktatási törvény 45. (3)

HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN

HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN IKT.SZ.: K235/A/2013 HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN 1.1 Az alapfokú művészetoktatás követelményei

Részletesebben

Alapfok: 1-4 évfolyam. b.) Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 7400 Kaposvár, Fő u. 44. Alapfok: 1-4 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam

Alapfok: 1-4 évfolyam. b.) Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 7400 Kaposvár, Fő u. 44. Alapfok: 1-4 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam A L A P Í T Ó O K I R A T ált.isk. 5.sz.melléklet Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 319/2000. (IX.21.) számú határozata a Liszt Ferenc Zeneiskola alapító okiratáról. Az államháztartásról szóló

Részletesebben

2.) Telephelyek: a.) Kisfaludy Utcai Tagiskola, 7400 Kaposvár, Kisfaludy u. 26. Évfolyamok száma: Előkészítő: 1 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam

2.) Telephelyek: a.) Kisfaludy Utcai Tagiskola, 7400 Kaposvár, Kisfaludy u. 26. Évfolyamok száma: Előkészítő: 1 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam A L A P Í T Ó O K I R A T Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 319/2000. (IX.21.) számú határozata a Liszt Ferenc Zeneiskola alapító okiratáról. Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény,

Részletesebben

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet]

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

[11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet]

[11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

2014/2015. Dohnányi Ernő Zeneiskola Különös Nyilvános Közzététel

2014/2015. Dohnányi Ernő Zeneiskola Különös Nyilvános Közzététel 2014/2015 Dohnányi Ernő Zeneiskola Különös Nyilvános Közzététel DEZ 2014/2015 KÜLÖNÖS NYILVÁNOS KÖZZÉTÉTEL 2014/2015 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

853112-1 Sajátos nevelési igényű (a megismerő funkciók vagy a viselkedés

853112-1 Sajátos nevelési igényű (a megismerő funkciók vagy a viselkedés ALAPÍTÓ OKIRAT 3. sz. melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése az 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Kisfaludy

Részletesebben

2013/2014. Dohnányi Ernő Zeneiskola Különös Nyilvános Közzététel

2013/2014. Dohnányi Ernő Zeneiskola Különös Nyilvános Közzététel 2013/2014 Dohnányi Ernő Zeneiskola Különös Nyilvános Közzététel DEZ 2013/2014 KÜLÖNÖS NYILVÁNOS KÖZZÉTÉTEL 2013/2014 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

DUNAHARASZTI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA

DUNAHARASZTI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA Dunaharaszti Város Önkormányzata DUNAHARASZTI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA 1 Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 8. (4) és (5) bekezdésében

Részletesebben

2014/2015 tanév. Jelenleg a Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskolában 8 pedagógus végzi a munkáját:

2014/2015 tanév. Jelenleg a Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskolában 8 pedagógus végzi a munkáját: Dunaföldvári Bölcskei Madocsai Általános Iskola, Gimnázium és Szakiskola Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskola 7020 Dunaföldvár, Templom u. 9. 75/541-247, Tel /Fax: 75/541-013 OM 201167 2014/2015 tanév

Részletesebben

Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015/2016 A Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola fontos szerepet tölt be városunk sokszínû mûvészeti életében. Az itt folyó munka nem

Részletesebben

A Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. 1 Az intézmény hivatalos neve: Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Az intézmény székhelye: 9200 Mosonmagyaróvár, Erkel

Részletesebben

Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015 A Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola fontos szerepet tölt be városunk sokszínû mûvészeti életében. Az itt folyó munka nem

Részletesebben

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmény. Zeneművészeti- és színjáték ág

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmény. Zeneművészeti- és színjáték ág Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmény Zeneművészeti- és színjáték ág 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához,

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 18-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Vecsési

Részletesebben

Különös közzétételi lista es tanév

Különös közzétételi lista es tanév Különös közzétételi lista 2016-2017-es tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

Pedagógiai Program kiegészítése

Pedagógiai Program kiegészítése Az Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálatot Ellátó Intézmény Pedagógiai Program kiegészítése 2011 2011. 08. (módosításokkal egységes szerkezet) Tartalomjegyzék

Részletesebben

A WEINER LEÓ ZENEISKOLA

A WEINER LEÓ ZENEISKOLA A WEINER LEÓ ZENEISKOLA ÉS ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Zeneiskolai felvételi tájékoztatója A 2010/2011-es tanévre Tagiskolák és tanított tárgyak: Központi épületünkben Neszmélyi út 30. harmonika, hárfa,

Részletesebben

Különös közzétételi listája

Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola

Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017-es tanév A Balmazújvárosi Alapfokú Mûvészeti Iskola fontos szerepet tölt be városunk sokszínû mûvészeti életében. Az itt folyó munka

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Zeneművészeti ág:

KÖZZÉTÉTELI LISTA Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Zeneművészeti ág: KÖZZÉTÉTELI LISTA Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zeneművészeti ág: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Sorszám

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ZENEMŰVÉSZET KLASSZIKUS ZENE JAZZ-ZENE.

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ZENEMŰVÉSZET KLASSZIKUS ZENE JAZZ-ZENE. Sorszám: (az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ZENEMŰVÉSZET KLASSZIKUS ZENE JAZZ-ZENE részére Ez a bizonyítvány 24 számozott oldalból áll. Látta: OM

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése az 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése az 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: ALAPÍTÓ OKIRAT 20. sz. melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése az 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Thuri György

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának augusztus 23-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának augusztus 23-ai ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-482/2011. ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére Tárgy: Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola és AMI

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: ALAPÍTÓ OKIRAT 22. sz. melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Kisfaludy Sándor

Részletesebben

I. A TANÍTÁSI ÉS TANÍTÁSON KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG RENDJE A 2014/2015-ös TANÉVBEN

I. A TANÍTÁSI ÉS TANÍTÁSON KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG RENDJE A 2014/2015-ös TANÉVBEN 1 I. A TANÍTÁSI ÉS TANÍTÁSON KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG RENDJE A 2014/2015-ös TANÉVBEN 1. Az erőforrások miniszterének a 2014-2015-ös tanév rendjéről szóló rendelete értelmében a tanév kezdő napja 2014. szeptember

Részletesebben

DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ERKEL FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRAT

DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ERKEL FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRAT DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ERKEL FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRAT Dunavarsány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a Dunavarsány Város Önkormányzat Erkel Ferenc

Részletesebben

Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola. 2400 Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a. (Om. azonosító: 039544) Pedagógiai program

Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola. 2400 Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a. (Om. azonosító: 039544) Pedagógiai program Ikt. sz.: K/37-SF/15 Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola 2400 Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a (Om. azonosító: 039544) Pedagógiai program Ügyintéző: Moravecz Attila, Intézményvezető Ügyintézés

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM JÁRDÁNYI PÁL ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM JÁRDÁNYI PÁL ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2009 JÁRDÁNYI PÁL ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY I. Az Intézményirányítási Program alapelvei 1. Minőségpolitikai nyilatkozat Iskolánk, a Járdányi Pál Zeneiskola

Részletesebben

ZENEOKTATÁSI MUNKATERVE

ZENEOKTATÁSI MUNKATERVE Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. (Kodály Zoltán) OM azonosító: 031528 VERPELÉTI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

Részletesebben

65/2004.(VI. 17.) Kgy. számú határozat

65/2004.(VI. 17.) Kgy. számú határozat Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől, Miskolc 65/2004.(VI. 17.) Kgy. számú határozat Tárgy: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásába átvett nevelésioktatási intézmények

Részletesebben

Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény B U D A P E S T F Ő V Á R O S V I. K E R Ü L E T T E R É Z V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T A Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Egységes szerkezetbe foglalt módosított alapító

Részletesebben

Az intézmény alapfeladatai: -gimnáziumi nevelés-oktatás -szakközépiskolai nevelés-oktatás -alapfokú művészetoktatás

Az intézmény alapfeladatai: -gimnáziumi nevelés-oktatás -szakközépiskolai nevelés-oktatás -alapfokú művészetoktatás ALAPÍTÓ OKIRAT Az intézmény neve: Alapfokú Művészeti Iskola, a Budapest Kortárstánc Főiskola Gyakorlóiskolája Az intézmény székhelye: 1036 Budapest, Perc utca 2 Az intézmény feladat ellátási helye: 1036

Részletesebben

[11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet]

[11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához, művészeti áganként Zeneművészeti ág: Tantárgy

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Művészeti Iskola, ú Művészetoktatási Intézmény Címe: 2400 Dunaújváros,

Részletesebben

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet]

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet] Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

4. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /209-6 / 2007. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. március 23 i ülésére

4. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /209-6 / 2007. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. március 23 i ülésére 4. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /209-6 / 2007 ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. március 23 i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívottak: A Járdányi Pál Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete

Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Művészeti Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Címe: 2400 Dunaújváros,

Részletesebben

1. Általános rendelkezések 1.

1. Általános rendelkezések 1. Kerepes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2010. (XI.26.) rendelete a Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat művészetoktatási

Részletesebben

A Hatvani Kocsis Albert Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola 2013/2014 tanévre vonatkozó Munkaterve

A Hatvani Kocsis Albert Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola 2013/2014 tanévre vonatkozó Munkaterve 1 A Hatvani Kocsis Albert Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola 2013/2014 tanévre vonatkozó Munkaterve 1. A 2013/2014 tanév legfontosabb időpontjai 1.1. A szorgalmi idő legfontosabb eseményei Tanévnyitó

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 11 sz. melléklet ALAPÍTÓ OKIRAT A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Thuri György Gimnázium,

Részletesebben

SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola

SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Iskolánkról Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolát 2004-ben alapította a Szegedi Tudományegyetem. Iskolánk, fiatal kora

Részletesebben

2011/2012. Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése. Aug Fővárosi zeneiskola igazgatói értekezlet

2011/2012. Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése. Aug Fővárosi zeneiskola igazgatói értekezlet I n t é z m é n y i m u n k a t e r v 2011/2012 Aug. 22-tól Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése Aug. 25. 9.00 Kerületi igazgatói értekezlet Aug. 29. 14.00

Részletesebben

SZENT IMRE KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM, ÓVODA és ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA AMI intézményegység

SZENT IMRE KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM, ÓVODA és ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA AMI intézményegység SZENT IMRE KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM, ÓVODA és ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA AMI intézményegység OM azonosítója: 033665 KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

Részletesebben

A V áczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Alapító Okiratának módosítása

A V áczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Alapító Okiratának módosítása : 7. sz. melléklet A V áczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Alapító Okiratának módosítása Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapító okiratát

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS. 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet, 10. sz. melléklet

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS. 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet, 10. sz. melléklet Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, OM azonosítója: 039985 KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet, 10. sz. melléklet 1. A pedagógusok iskolai végzettsége

Részletesebben

A Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

A Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola A Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 2014/2015. tanév éves intézményi munkaterve Dátum Nap Óra Esemény Helyszín augusztus 25. 11.00 Tanszakvezetői alakuló Solti értekezlet augusztus 26 29. Vonószenekar

Részletesebben

Statisztikai összesítés. az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007. évi minősítő eljárásának statisztikai feldolgozása alapján

Statisztikai összesítés. az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007. évi minősítő eljárásának statisztikai feldolgozása alapján Statisztikai összesítés az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007. évi minősítő eljárásának statisztikai feldolgozása alapján 2008 Statisztikai összesítés az alapfokú művészetoktatási intézmények

Részletesebben

Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015/2016 A zenei nevelés nem csak zenei célokat szolgál, hanem más, kognitív folyamatokra is kedvező hatással van. A ritmus, a ritmusos

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola

Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola Az iskola története 1995. Nagykovácsi Zenei Alapítvány létrehozó és fenntartó nonprofit közhasznú alapítvány 1995-2001 Zeneiskola 2001. Képzőművészeti Tanszak 2003.

Részletesebben

Az SZTE ZMK Kari Ügyrendjének 3. számú melléklete. A felvételi eljárással kapcsolatos kari szabályozás

Az SZTE ZMK Kari Ügyrendjének 3. számú melléklete. A felvételi eljárással kapcsolatos kari szabályozás Az SZTE ZMK Kari Ügyrendjének 3. számú melléklete A felvételi eljárással kapcsolatos kari szabályozás A Zeneművészeti Kar (a továbbiakban Kar) minden évben meghirdeti a szeptemberben nappali tagozaton

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: ALAPÍTÓ OKIRAT A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: III. Béla Gimnázium, Művészeti

Részletesebben

K o n t r a s z t o k A. M. I. M u n k a t e r v e 2010-2011.

K o n t r a s z t o k A. M. I. M u n k a t e r v e 2010-2011. K o n t r a s z t o k A. M. I. M u n k a t e r v e 2010-2011. Megyei, regionális, és országos rendezvények és tanulmányi versenyek XIII. Országos Koncz János hegedűverseny Kovács Dénes emlékére A verseny

Részletesebben

Intézmény neve: Csornai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kerényi György Művészeti Iskolája OM azonosítója:

Intézmény neve: Csornai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kerényi György Művészeti Iskolája OM azonosítója: Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai e és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához,

Részletesebben

Pedagógiai program módosítása Miskolc, 2010. október 25.

Pedagógiai program módosítása Miskolc, 2010. október 25. Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Pedagógiai program módosítása Miskolc, 2010. október 25. 1 Pedagógiai program felülvizsgálata, módosítása Iskolánkban a nevelő-oktató munka

Részletesebben

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Telephelyek Székhely ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Pedagógusok létszáma és végzettsége - 1 fő rajztanár - 1 fő drámapedagógus - 5 fő tánctanár Oktatott tantárgyak Összlétszám Csoportok száma

Részletesebben

ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK. Különös nyilvános közzététel

ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK. Különös nyilvános közzététel ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK Különös nyilvános közzététel (11/1994 (VI.8.)MKM rendelet alapján) 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 1082 Budapest Baross u

ALAPÍTÓ OKIRAT. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 1082 Budapest Baross u ALAPÍTÓ OKIRAT A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: közoktatási törvény) 3. (2) bekezdése értelmében Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Az Erkel Ferenc Alapfokú. Művészetoktatási Intézmény. szakmai beszámolója

Az Erkel Ferenc Alapfokú. Művészetoktatási Intézmény. szakmai beszámolója Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szakmai beszámolója a 2011-2012. tanévről Dunavarsány, 2013. január 28. Statisztikai adatok 2011. október 15-i statisztikai adatok alapján Tanulói létszám

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a közoktatási intézmények Alapító Okiratai módosításának jóváhagyására

Tárgy: Javaslat a közoktatási intézmények Alapító Okiratai módosításának jóváhagyására GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. február 28-ai ülésére Tárgy: Javaslat a közoktatási intézmények Alapító Okiratai módosításának jóváhagyására Előterjesztő:

Részletesebben

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY TÁNCMŰVÉSZET. tanuló részére

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY TÁNCMŰVÉSZET. tanuló részére Sorszám: (az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY TÁNCMŰVÉSZET részére Ez a bizonyítvány 40 számozott oldalból áll. Látta: OM Tanügyigazgatási Főosztály

Részletesebben

T E R V E Z E T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRAT

T E R V E Z E T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRAT T E R V E Z E T MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRAT A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat a rendelkezésére álló dokumentumok alapján az 1891. évben nem megállapítható

Részletesebben

PRO MUSICA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM. A 2013. június 19-én jogerőre emelkedett módosított Alapító Okirathoz igazítva

PRO MUSICA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM. A 2013. június 19-én jogerőre emelkedett módosított Alapító Okirathoz igazítva PRO MUSICA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM A 2013. június 19-én jogerőre emelkedett módosított Alapító Okirathoz igazítva 2013 SZEGED 1 Tartalomjegyzék Az intézmény bemutatása Előszó

Részletesebben

KAPRONCZAI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. ALAPÍTÓ OKIRAT (XIV. számú módosítása)

KAPRONCZAI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. ALAPÍTÓ OKIRAT (XIV. számú módosítása) KAPRONCZAI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 7900 Szigetvár, Széchenyi u. 37/1 Tel/Fax.: +36 73 510-407;+36 30 641 3859 E-mail: balazs@kapronczai.hu; www.kapronczai.hu ALAPÍTÓ OKIRAT (XIV. számú módosítása) 1.Az

Részletesebben

HELYI TANTERV II. MŰVÉSZETI ISKOLA

HELYI TANTERV II. MŰVÉSZETI ISKOLA 2013 DUNABOGDÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA GRUND- UND HAUPTSCHULE ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI TANTERV II. MŰVÉSZETI ISKOLA Tartalom 1 A VÁLASZTOTT KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE... 3 2 A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA, TANTÁRGYAI,

Részletesebben

A Galambos János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pedagógiai Programja

A Galambos János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pedagógiai Programja A Galambos János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pedagógiai Programja Budapest, 2013. március 1 Előszó A Galambos János Zeneiskolát a Budapest Főváros XXIII. ker. Soroksár Önkormányzat 575/1995.számú

Részletesebben

Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Szarvas, Kossuth tér 3. MUNKATERV. 2013/2014. tanév

Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Szarvas, Kossuth tér 3. MUNKATERV. 2013/2014. tanév Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Szarvas, Kossuth tér 3. MUNKATERV 2013/2014. tanév Tanszakvezetők: vonós: Vas István zongora, harmonika: Iváncsó Viola fúvós, ütő: Szabados Tóth Gábor csoportos:

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat

Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat 1, 2 VÁROSI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat 3 Törzsszám: 634410 Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 290/1999.(X. 28.) KT. számú határozata, az államháztartásról

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA AZ EGRESSY BÉNI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2011. szeptember 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Pedagógiai alapelvek - Bevezető 3 1. A pedagógiai program céljai, feladata,

Részletesebben

Intézmény neve: Battonyai József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola, Battonya, Fő u OM azonosítója:039472

Intézmény neve: Battonyai József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola, Battonya, Fő u OM azonosítója:039472 Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.) MKM rendelet, 10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és e hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához,

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Szám:11/2012 BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Készült: Tárgy: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 29-én megtartott rendkívüli, nyilvános ülésén

Részletesebben

Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és. Alapfokú Művészeti Iskola MUNKATERV ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2015/2016. TANÉV

Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és. Alapfokú Művészeti Iskola MUNKATERV ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2015/2016. TANÉV Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola MUNKATERV ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2015/2016. TANÉV 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR - A nemzeti köznevelésről szóló 2011.ÉVI CXC törvény

Részletesebben

Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola OM:040099 - Szolnok PEDAGÓGIAI PROGRAM

Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola OM:040099 - Szolnok PEDAGÓGIAI PROGRAM i Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola OM:040099 - PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 i Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola OM:040099 - Bevezetés Tartalom 1. Az iskola nevelési programja 1.1 A nevelő-oktató munka

Részletesebben

A MŰVÉSZETI TAGOZAT MUNKATERVE

A MŰVÉSZETI TAGOZAT MUNKATERVE A MŰVÉSZETI TAGOZAT MUNKATERVE 2012-2013. Személyi feltételek: A művészeti tagozaton 5 pedagógus dolgozik. Végzettségük megfelelő, szakszerű pedagógiai munkát végeznek. -Burai Balázs ~Zongora korrepetíció

Részletesebben

Az intézmény székhelye szerinti megye neve: Pest megye Tankerület megnevezése: KLIK Nagykőrösi Tankerülete OM azonosító: 039999

Az intézmény székhelye szerinti megye neve: Pest megye Tankerület megnevezése: KLIK Nagykőrösi Tankerülete OM azonosító: 039999 A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2013. (VII. 5.) EMMI utasítás módosításáról rendelkező az emberi erőforrások minisztere 37/2013. (X. 4.) EMMI utasítása

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA CISZTERCI SZENT MARGIT ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA PÉCS 1 KOLLÉGIUMI TÉRÍTÉSI DÍJ Azon kollégisták számára fizetendő, akik nappali oktatás munkarendje

Részletesebben

K I V O N A T. A Tiszalök Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott ülése jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. A Tiszalök Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott ülése jegyzőkönyvéből. elektronikus példány K I V O N A T A Tiszalök Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott ülése jegyzőkönyvéből. TIS ZALÖK VÁROS ÖNKORMÁN YZAT KÉPVIS ELŐ-TES TÜLETÉN EK 9/2010.(II.11.)

Részletesebben

Józsefvárosi Zeneiskola alapító okiratának módosító okirata

Józsefvárosi Zeneiskola alapító okiratának módosító okirata 2/1. számú melléklet Józsefvárosi Zeneiskola alapító okiratának módosító okirata Az államháztartási szakfeladatok rendjéről szóló 8/2010. (IX. 10.) NGM tájékoztatóban foglaltak, valamint a közoktatásról

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (2800. Tatabánya, Fő tér 34.) OM 039940. Tatabánya, 2013. március 27.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (2800. Tatabánya, Fő tér 34.) OM 039940. Tatabánya, 2013. március 27. PEDAGÓGIAI PROGRAM Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (2800. Tatabánya, Fő tér 34.) OM 039940 Tatabánya, 2013. március 27. A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek zene nélkül nincs teljes élet!

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: ALAPÍTÓ OKIRAT 1. számú melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: III. Béla Gimnázium,

Részletesebben

DALLAM ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA OM:040258 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

DALLAM ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA OM:040258 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DALLAM ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA OM:040258 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1./ A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja,hogy

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-481/2011. ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére Tárgy: A József Attila Általános Iskola és AMI Helyi

Részletesebben

2011 Pedagógiai Program

2011 Pedagógiai Program 1 2011 Pedagógiai Program A győri Liszt Ferenc Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógiai programja és tantervi irányelvei a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény ( továbbiakban Kt.)

Részletesebben

BUDAPEST XIII. KERÜLETI FISCHER ANNIE ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM. Budapest, 2015. március

BUDAPEST XIII. KERÜLETI FISCHER ANNIE ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM. Budapest, 2015. március BUDAPEST XIII. KERÜLETI FISCHER ANNIE ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM Budapest, 2015. március TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS Oldal 1. A Pedagógiai Program jogszabályi háttere 3 2. Az iskola

Részletesebben

7631 Pécs-Vasas Szövetkezet utca 13. 7691 Pécs-Somogy, Bányatelep 42. 7691 Pécs-Somogy, Búzakalász utca 47.

7631 Pécs-Vasas Szövetkezet utca 13. 7691 Pécs-Somogy, Bányatelep 42. 7691 Pécs-Somogy, Búzakalász utca 47. A L A P Í T Ó O K I R A T A költségvetési szerv Neve: Budai-Városkapu Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Székhelye: 7629 Pécs, Komlói u. 58.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Kránicz József Tibor képviselő. Feikusné Horváth Erzsébet jegyző

JEGYZŐKÖNYV. Kránicz József Tibor képviselő. Feikusné Horváth Erzsébet jegyző 1 JEGYZŐKÖNYV Készült: 2011. augusztus 03-án Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselő-testület üléséről. Jelen vannak: Kiss Miklós polgármester Bársony János alpolgármester Kránicz

Részletesebben

Alapító okirat módosítása (határozati javaslat)

Alapító okirat módosítása (határozati javaslat) Alapító okirat módosítása (határozati javaslat) Mende Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a NOKI ÁMK alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja: 1.) Az alapító okirat 4. számú melléklete szerinti

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 1. Képzésünk Iskolánkban 4 éves, humán orientált, érettségire való felkészítés folyik. Ezzel párhuzamosan a felsőoktatásra felkészítő, középfokú zeneművészeti képzés folyik, amely

Részletesebben

Maximális létszám - székhelyen. szaxofon, kürt, harsona. Tangóharmonika. - Népzene hangszeres tanszakai. Citera 5 fő

Maximális létszám - székhelyen. szaxofon, kürt, harsona. Tangóharmonika. - Népzene hangszeres tanszakai. Citera 5 fő 1 VÁROSI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirata Törzsszám: 634410 Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 290/1999.(X. 28.) KT. Számú határozata Gyomaendrőd Város

Részletesebben

Intézmény neve: Óbudai Népzenei Iskola OM azonosítója: 039 890. Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények

Intézmény neve: Óbudai Népzenei Iskola OM azonosítója: 039 890. Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai e és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. november 27.-i ülésére Tárgy: Városi Zeneiskola alapító okiratának módosítása és a Bakonynána, mint tagozat csatlakozásának

Részletesebben

Szakközépiskolai felvételi tájékoztató a 2012/2013-as tanévre

Szakközépiskolai felvételi tájékoztató a 2012/2013-as tanévre Szakközépiskolai felvételi tájékoztató a 2012/2013-as tanévre A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola a főváros egyik legszebb budai kerületében található. Az ország legnagyobb zenei intézménye:

Részletesebben

WEINER NYILT NAPOK- WEINER SZÓLAMAI: 2014. NOVEMBER 10-11. Helyszín: Neszmélyi út 30. (a részletes program már letölthető a honlapunkról)

WEINER NYILT NAPOK- WEINER SZÓLAMAI: 2014. NOVEMBER 10-11. Helyszín: Neszmélyi út 30. (a részletes program már letölthető a honlapunkról) Szakközépiskolai felvételi tájékoztató a 2015/2016-ös tanévre A WEINER LEÓ ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA AZ ORSZÁG EGYETLEN PRÍMA PRIMISSIMA DÍJAS ISKOLÁJA! 2011. december

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA CISZTERCI SZENT MARGIT ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA PÉCS 1 KOLLÉGIUMI TÉRÍTÉSI DÍJ Azon kollégisták számára fizetendő, akik nappali

Részletesebben

Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a. (Om. azonosító: ) Pedagógiai program

Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a. (Om. azonosító: ) Pedagógiai program Ikt. sz.: K/291-SF/16 Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola 2400 Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a (Om. azonosító: 039544) Pedagógiai program Ügyintéző: Dőr Gabriella, Intézményvezető helyettes

Részletesebben