Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Atlétika A magasugrás középiskolában oktatott technikája Készítette: Debreczeni Luca Dóra Szak: Tesnevelő- egészségfejlesztő Msc. Évfolyam: I. évf. Szombathely 2016

2 Középiskola- Flop technika A magasugrás célja, hogy az ugró vízszintes mozgását függőleges irányúvá alakítja az izomerő segítségével. A flop technika a leginkább megfelelő módszer Ezért vált egyeduralkodóvá az atlétikába. A flop technika fő részei: lendületszerzés (nekifutás) felugrás légmunka leérkezés A flop magasugrás lendületszerzés (nekifutásának) technikája A magasugrók a lendületszerzést vagy előzetes mozgásból vagy helyből kezdi meg. A lendületszerzés egy J alakú, csökkenő sugarú kört formáz. Egy ritmusos futólépéssel kell végrehajtani a lendületszerzést. A hossza kb 8-12 lépésből áll. A felugrást az ugró az utolsó három lépésben készíti elő. Az ugró ekkor úgy változtatja meg testrészeinek helyzetét, hogy azok lehetővé tegyék a kitámasztást. Ehhez az ugrónak az utolsó lendítőlábas lépésnél hosszan maga elé kell lépnie. Hogy ezt a pozíciót a sebesség csökkenése nélkül tudja elérni, már az utolsó lépések alatt a törzset előredöntött helyzetéből fokozatosan függőlegesig kell visszafogni. A felugrás A felugrás az ugró láb sarkának kitámasztásával kezdődik. A magasugrás felugrása során lényeges szempont a lendítőláb segítő munkája. A láb térdben hajlított és a test előtt lendül keresztbe. A kitámasztás során az atléta ugrólábának sarkával fog talajt és ebben a pillanatban az ízületek (csípő, térd) majdnem teljesen nyújtottak. Ehhez párosul egy karlendítés, mely lehet páros, egykaros vagy váltott karú. A flop magasugrás légmunka technikája A kirepülési szög Minél nagyobb az oldalra dőlés, annál nagyobb a forgás lehetősége. A flopnál a test szélességi tengelye párhuzamos a léccel, a test hosszabb úton haladhat a léc közelében, az ugró jobban el tudja helyezni testrészeit a léc körül. A felugrás után az ugró a hosszúsági tengelye körül forog így kerül háttal az lécnek. A léc felett a léc felöli kar valamint a fej halad át elsőként. Egy szélességi tengely körüli forgás következik, ennek eredménye a flop magasugrás jellegzetes homorított testhelyzete. Miután az ugró csípője áthaladt a léc felett, fejét emeli, a törzs lefelé forog, s ezáltal a combok felfelé mozognak. Amikor a combközép a léc fölé ér, az ugró megemeli törzsét, miáltal a csípő lefelé, a térd felfelé mozdul. Majd a térdét nyújtva az ugró a sarkát is kitéríti a léc útjából. Talajra érés A talajra érés a biztonságos megérkező helyre, szivacsbálába történő landolást jelenti. A flop technikával ugró magasugrók legtöbbször a hátukra, ill. a lapockákra, vagy az előre hajlított fej segítségével, sérülésmentesen, a vállak vonalára érkeznek. Ez függ a magasságtól, az ugró által gyakorolt technikától is. (Takács, 2004; Polgár és Béres, 2011)

3 Magasugrás Versenyzési szabályok Kísérletek A magasságtól függetlenül három egymást követő sikertelen kísérlet után az ugró kiesik a versenyből, kivéve azt az esetet, ha az első helyen kialakult holtversenyt kell eldönteni. A versenyben egyedül maradt versenyző addig ugorhat, amíg el nem veszti a további versenyzéshez való jogát. Amíg még többen vannak versenyben, a lécet minden sorozat után magasugrásnál legalább 2 cm-rel, rúdugrásnál legalább 5 cm-rel kell emelni, és Mérések A magasságot egész centiméterekben, merőlegesen kell mérni, a talajszinttől az ugróléc felső részének legalacsonyabb pontjáig. Holtversenyek A holtversenyeket az alábbiak szerint kell eldönteni: Az a versenyző ér el jobb helyezést, akinek azon magasságon, amelyen a holtverseny keletkezett, kevesebb kísérlete volt. Ha még mindig fennáll a holtverseny, az a versenyző kerül a másik elé, aki az egész versenyben az utolsó átugrott magasságig (azt is beleértve) kevesebb sikertelen kísérletet tett. Versenyzési szabályok A versenyzőknek egy lábról kell elugraniuk. A versenyző ugrását sikertelennek kell tekinteni, ha az ugrás után a léc nem marad a tartókon, mert a versenyző leverte; az állványoknak az ugróhoz közelebbi síkján túl - akár a két mérce között, vagy azokon kívül - a versenyző testének bármely részével megérinti a talajt, beleértve a leérkező helyet is anélkül, hogy a lécet előbb átugrotta volna. Ha azonban ugrás közben a versenyző a lábával érinti a leérkező helyet, de a versenybíró véleménye szerint ebből előnye nem származott, az ugrást emiatt nem kell érvénytelennek tekinteni. Nekifutó- és elugró hely A nekifutó hely hossza nem lehet kevesebb, mint 15 m, ahol legalább 20 m-nek kell lennie. Ha a körülmények engedik, a nekifutó hely legalább 25 m legyen. Az ugróhely területének vízszintesnek kell lennie. Felszerelések Az állványok. Bármilyen típusú kellőképp szilárd léctartó állvány használható.

4 Az állványokon jól rögzíthető léctartóknak kell lenniük. Az állványnak legalább 10 cm-rel kell magasabbnak lennie, mint az a legnagyobb magasság, amelyre a lécet felteszik. A léctartók. Az állványokhoz jól rögzíthető léctartóknak sima, négyszögletes, 4 cm széles és 6 cm hosszú lapoknak kell lenniük. Az állványon a tartók egymással szembenézzenek. A lécet úgy kell a tartókra helyezni, hogy ha a versenyző megérinti, könnyen le tudjon esni akár előre, akár hátrafelé. A leérkező helynek legalább 5x3 m nagyságúnak kell lennie. Nekifutó- és elugró hely Az elugró helynek síkfelületűnek kell lennie, maximális lejtése (fel vagy le) 1:250 lehet. Ha hordozható szőnyegeket használnak, a szabálynak az elugró helyre vonatkozó előírásait és utasításait a szőnyeg felső részére kell alkalmazni. (MASZ: Atlétikai szabálykönyv, 2010.) Magasugrás a NAT-ban 3-4. évfolyam Természetes mozgásformák az atlétika jellegű feladatmegoldásokban Ugrások és szökdelések ugrásformái: Ugróiskolai gyakorlatok, sorozatszökdelések az ugrástávolság és - magasság változtatásával, páros és egy lábon, különböző síkokban; távolugrás-kísérletek elugró sávból guggoló- és/vagy lépő technikával; magasugrás-kísérletek átlépő technikával; komplex futó- és ugróiskolai gyakorlatvariációk évfolyam Atlétikai jellegű feladatok Szökdelések, ugrások Szökdelő és ugróiskolai gyakorlatok. Helyből távolugrás, folyamatosan is. Magasugrás: 6-8 lépésről átlépő technikával nyújtott vagy hajlított lábbal; magasugróversenyek. Sorozat el- és felugrások. Helyből távolugrás. Magasugrás átlépő és guruló technikával. A nekifutás és a felugrás iskolázása évfolyam Atlétika jellegű feladatok Ugrások, szökdelések A képességfejlesztés gyakorlatai Az átlépő technika végrehajtása 5-7 lépéses, íven történő nekifutással. A flop-technika gyakorlása, s az egyéni nekifutó távolság kimérése és rögzítése. Az egyéni magasugró technikák megismerése, mozgástapasztalat szerzése növekvő teljesítmény kényszere nélkül. Választás a magasugró technikák közül. 5-7 lépéses egyénileg kialakított nekifutással versenyszerű végrehajtás. (Kerettanterv - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, OFI)

5 A flop magasugrás előkészítő gyakorlatai A flop magasugráshoz szükséges kondicionális- és koordinációs képességek A magasugrás oktatásának előfeltételei a mozgatórendszer készenléti állapota a tanuló értelmi szintje a feladatok megértéséhez a tanulók koordinációs szintje a technika elsajátításához A magasugrás oktatásához szükséges legfontosabb képességek erő gyorserő egyensúlyérzék térbeli tájékozódás ritmusérzék hajlékonyság ruganyosság ugró állóképesség (Polgár és Béres, 2011) A flop magasugráshoz szükséges izmok Hát: - mély hátizom (m. erector spinea) - széles hátizom ( m. latissimus dorsi) - deltaizom (m. deltoideus) - lapocka alatti izom (m.subscapolaris) Has: - egyenes hasizom (m. rectus abdominis) - külső ferde hasizom (m. obliquus externus abdominis) - belső ferde hasizom (m. obliquus internus abdominis) Csípőizmok:

6 - csípő horpasz izom (m. psoos major) - körteképű izom (m. piriformis) - nagy farizom (m. gluteus maximus) Combizmok: - nagy combközelítő izom (m. adductor magnus) - négyfejű combizom (m. quadriceps femoris) - szabóizom (m. sartorius) - kétfejű combizom (musculus biceps femoris) Lábszárizmok: - elülső sípcsonti izom (m. tibialis arterior) - lábikraizom (m. gastrocnemius) - hosszú lábujjakat feszítő izom (m. flexor digitorum longus) (Miltényi, 1978) A magasugrás előkészítő gyakorlatai A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Ördögtánc Forrás megjelölés: Kruber, 2000; 39. o. Alkalmazási területe: 9. osztály, lábak erő-állóképességenek fejlesztése, koncentrációs képesség fejlesztése Eszközök: ugrókötél A résztvevők száma: 18fő, 3x6fős körök A gyakorlat leírása: A tanulók körben helyezkednek el. Az egyik tanuló középen áll ugró kötéllel a kezében. Körbe forgás közben a tanulók lábai alatt hajtja a kötelet. A körben állóknak ár kell ugraniuk a kötelet. Akinél megakad a kötél, az kerül középre. Megjegyzés: A középső tanuló dönti el, mikor kezdi el a kötél forgatást, de figyelmeztetnie kell a körben állókat.

7 Változatok: Folyamatos szökdelés, akkor is ha nincs ott a kötél. 1 lábon szökdeléssel. Guggolásban szökdeléssel. Hátkörbe ugrással. A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Bokaérintő Alkalmazási területe: osztály, lábizomzat erősítése A résztvevők száma: az egész osztály, párosával A gyakorlat leírása: A tanulók egymással szemben állnak vállszéles terpeszben. A cél, hogy minél többször megérintsék a másik tanuló cipőjét úgy, hogy a sajátját ne érjék el. Kritikus momentum: Csak a megadott pozícióban lehet haladni, nem ér elfutni. Fontos, hogy ne csak védekezzenek, hanem támadjanak is. Megjegyzés: Fontos, hogy megtartsák az enyhén hajlított térd helyzetet vállszéles terpeszben. Változatok: Páros küzdések: szembenvállfogással tolás, kézfogással a másik elhúzása, háttal ülésben eltolás, oldaltvállal eltolás oldal irányba.

8 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Létrázás Forrás megjelölés: Alkalmazási területe: osztály, Koordináció, gyorsaság, lábizmok kinesztéziájának fejlesztése. Eszközök: létra A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: Különböző feladatok végrehajtások a létrán. Kritikus momentum: Fontos, hogy a létrafokok közepére ugorjanak a tanulók, figyelni kell a ritmusra és a gyorsas kivitelezésre. Változatok: Minden fokba páros lábas ugrás, 2öt előre 1et hátra, előre- oldalra- vissza, terpesz- zár szökdelés, harántterpeszben szökdelés előre, Létrával merőlegesen: Oldalra szökdelés, harántterpeszben lábtartás csere, előre- hátra szökdelés, Folyamatos negyed fordulatokkal szökdelés. Minden gyakorlatot hátra felé is.

9

10 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Páros akadályverseny Alkalmazási területe: osztály, Kinesztézia, lábizomzat erősségének, állképesség fejlesztése. Eszközök: gumikarika, magasugrószivacs, ugrókötél, zsámoly A résztvevők száma: az egész osztály, 4-esével A gyakorlat leírása: Az első 4 ember zsámolyokkal szemben helyezkednek el ugrókötéllel a kézben. 10 kötélhajtás után páros lábbal ugrás a zsámolyra, majd mélybeugrással ugrás a

11 magasugró szivaccsal. A szivacson 4 db szökdelés, majd leugrás. A gumikarikákba beletaposás után kifutás a jelzőmezekig. A következő tanuló akkor indulhat, ha a jelzőmez a levegőben van, addig folyamatos taposás a feladat. Kritikus momentum: Vigyázni kell az egyenetlen felületen. Minél gyorsabban kell végre hajtani, de figyelni a helyes végrehajtásra. Megjegyzés: Ha előbb indul a tanuló, minit szabadna a csapat plusz feladatot kap. Változatok: magasugrószivacson futás, 1lábon szökdelés, dupla hajtás a kötéllel, páros lábú szökdelés a gumikarikába is. A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Fitt passz Alkalmazási területe: osztály Eszközök: fittball labda, 1kg-os medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály, hármasával A gyakorlat leírása: Az egyik tanuló a fittball labdán ül, a 2. támasztja a labdát hátul, a 3. passzol. A kézilabda pálya két oldal vonala között folyamatos haladással passzolás. Aki a fittballon ül, folyamatosan rugózik. A hátsó ember görgeti a labdát. A passzoló minden passzt guggolásból felállással hajtja végre.

12 Változatok: a passzoló támadó járásban forgatással passzol. Két passzoló lesz, a labdát folyamatos V alakban passzolják közben a fittballon rugózás közben történik a passz. A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Hopp és híd Alkalmazási területe: 9-10.osztály, A lábizmainak erőfejlesztése, a hát erősítése és nyújtása. Eszközök: medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: Mindenki hanyatt fekszik egymástól fél méterre. Az első tanuló átszökdel mindenki felett medicinlabdával a kézben, majd ha az utolsó tanulót is átugrotta mindenki hídba emelkedik, majd alattuk visszagurítja az elsőnek a labdát. Megjegyzés: Egyszerre kell hídba emelkedni ezt az éppen ugráló ember irányítja.

13 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Hát akkor fittball Alkalmazási területe: osztály, Lábizomzat erősítése, hátizom erősítés és nyújtás Eszközök: fittbal, pad A résztvevők száma: egész osztály, párosával A gyakorlat leírása: A pár egy tagja a pad előtt áll vele szemben a pár másik tagja hason a fitball labdán, A fittballon hátra törzsemeléssel passz majd gördülés oldalra 360fokot. Amíg a társ forog a pad érintése ülésben és haladás, amíg a társ meg áll, majd vissza passz. Megjegyzés: Amikor a fittballon fordul a tanuló, jól nyújtsa meg a hátát erre szükség lesz a flop ugrásnál. Változatok: Helyben végzik a feladatot, nagyobb medicinlabdával. A padon átugrás után történik a passz.

14 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Padérintő Alkalmazási területe: osztály, lábizomzat erősítése Eszközök: pad A résztvevők száma: az egész osztály, csapatokra bontva A gyakorlat leírása: A csapat fele az egyik oldalon a másik fele velük szemben, közöttük 2 pad. A padnál oldalazó lépéssel haladás úgy, hogy végig érintik a padot (a fenekükkel). Pacsival váltás Megjegyzés: Végig kell csinálni a 2 padon minden feladatot. Ha nem teljesítik plusz feladat az egész csapatnak. Változatok: A pad a láb között, előre haladás hajlított térddel, pad érintés. Felugrás a padra, majd leugrás és leülés a padra, ülésből térdnyújtással ugrás a padra. Terpesz bokázó a pad felett.

15 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Társ hordás Alkalmazási területe: osztály. Lábizomzat és a törzs izmainak erősítése A résztvevők száma: az egész osztály, párosával A gyakorlat leírása: Páros egyik tagja mellső fekvőtámaszban a lábát át kulcsolja a párja háta mögött. A pár másik tagja átkulcsolja a kezét a társa csípője alatt. A fekvőtámaszból ellendül a tanuló és próbálja megtartani magát, a másik tanuló pedig kissé hátra dől, és miközben tartja a társát halad előre. Kritikus momentum: Nem szabad túlságosan homorítani támaszból. Megjegyzés: A pároknak hasonló magasságúnak és hasonló súlyúnak kell lennie. Változatok: Háton cipelés, szemből cipelés, vállon hordás, társ eltolása. A gyakorlat száma: 10.

16 A gyakorlat megnevezése: Győzd le a zsámolyokat Alkalmazási területe: osztály, Lábizomzat erősítés, erős-állóképesség fejlesztése A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: Zsámoly körbefutása után ülésben érinteni a zsámolyt, majd oldalazás a következő zsámolyig. Megjegyzés: fontos a mély lábmunka megtartása, hogy hatásos legyen a feladat. Változatok: Szlalomban oldalazás zsámolyérintéssel, zsámoly felett páros lábbal átszökkenni, futás a zsámolyok körül szlalomban zsámoly érintésével körbe futás a zsámoly körül, előre-hátra futással zsámoly kerülés. Magasugrás rávezető gyakorlatai A gyakorlat száma: 1 A gyakorlat megnevezése: Fekvő fogó Alkalmazási területe: osztály, körívben való futás megéreztetése A résztvevők száma: az egész osztály, párosával A gyakorlat leírása: A tanulók egy nagy körben párosával fekszenek le hanyatt fekvésbe. Az egyik páros lesz a macska és az egér. Mindkettőnek a körön kívül lehet csak futni. A párosok mellé kell befeküdnie az egérnek. Amelyik oldalra befeküdt a másik oldani tanuló fut tovább. Kritikus momentum: Egy ember minimum 1 maximum 3 kört futhat. Megjegyzés: Akik éppen fekszenek, vigyázzanak lábaikkal, hogy ne zavarják a fogót és azt, akit kergetnek.

17 Változatok: Mindig az lesz a fogó, aki mellé 3-nak befeküdtek. Csak egy irányba lehet futni. A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Szinkron ívfutás Alkalmazási területe: osztály, íven történő futás megéreztetése, és ebből adódóan háttal érkezés a szivacsra. A résztvevők száma: az egész osztály, hármasával A gyakorlat leírása: 3 tanuló egyszerre indult a saját bója sávjában. Fokozatosan növekvő lendületes futás után érkezés ülésbe a szivacsra. Kritikus momentum: Mindenkinek egyszerre kell mozognia. Nem hagyhatja el senki a sávját. Megjegyzés: Felhívni a figyelmet, hogy mindenki tudatosan figyeljen oda a futásra és abból történő elugrásra. Változatok: Futó sebesség változtatása. Zsámolyról elugrás. Hanyatt fekvésbe ugrás

18 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Hátradőlés Alkalmazási területe: osztály, az új felület megéreztetése, a háttél érkezéshez szoktatás A résztvevők száma: az egész osztály, hármasával A gyakorlat leírása: A tanulók a szivacson állnak egymás mellett. Pár szökdelés után dőlés hátra ülésbe. Kritikus momentum: Egymásra nagyon oda kell figyelni, hogy ne ütközzenek össze. Változatok: Fekvésbe érkezés. A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Íves dőlés

19 Alkalmazási területe: osztály, az ívképzés gyakorlása A résztvevők száma: az egész osztály, hármasával Forrás: Polgár, Béres 2011 A gyakorlat leírása: A szivacs előtt egy zsámolyon állnak a tanulók jelre mindenki hátra dől úgy, hogy a válla érjen le először. Kritikus momentum: Figyelni, hogy a csípőjét mindenki magasra emelje. Megjegyzés: A tanulók egymásra nagyon vigyázzanak. Változatok: A láb bekapcsolódásával ugrás. A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Íves futás dőléssel Alkalmazási területe: osztály, ív helyzet gyakorlása, új felületre érkezés háttal A résztvevők száma: az egész osztály, hármasával A gyakorlat leírása: A tanulók a saját sávjukban helyezkednek el. Futás után zsámolyra fellépve dőlés hátra a szivacsra. Kritikus momentum: Mindenkinek a saját sávjában kell maradni. Megjegyzés: Oda kell figyelni a futás és a zsámolyra való fellépés összekötését. Az elugró lábban lépjenek fel, és arról dőljenek hátra.

20 Változatok: Ugrás hátra felé hanyattfekvésbe, majd a vállra érkezésre figyelni. A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Ugrásból a labda hátra ívelése Alkalmazási területe: osztály, az ív helyzet megéreztetése A résztvevők száma: az egész osztály, hármasával Forrás: Horváth András A gyakorlat leírása: A tanulók a szivacs előtt állnak egy-egy zsámolyon. Mindenkinek labda van a láb között. A szivacs másik oldalán 3 másik tanuló áll. A feladat, hogy a zsámolyról leugrás közben érkezés a vállra/lapockára közben a labda átívelése a hátul lévő társ kezébe. Kritikus momentum: Ha nem jó z ív képzés a labdát maguk fölé fogják rúgni. Megjegyzés: Társakra is nagyon oda figyelni.

21 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Ugrás magasított szivacsra Alkalmazási területe: osztály, új felület megéreztetése, magasra ugrásra kényszerítő helyzet A résztvevők száma: az egész osztály Forrás: Kruber, 2000; 54. o A gyakorlat leírása: A tanulók először helyből, majd lendületből ugranak a zsámolyokra helyezett szivacsra. Kritikus momentum: Fontos, hogy a lapocka érjen le először. Minél magasabbra kell törekedni az ugrásban.

22 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Ugrás ugródeszkáról Forrás: Kruber, 2000; 54. o Alkalmazási területe: osztály, magasra ugrás megéreztetése A résztvevők száma: az egész osztály, A gyakorlat leírása: Elugró lábának megfelelő oldalról indul mindenki. Lendület szerzés után ugródeszka segítségével ugrás homorítással a szivacsra, gumi kötél felett. A gumikötél a teljes magasság 50%-ánál van. Kritikus momentum: Figyelni kell, hogy a vízszintes lendületet függőlege lendületté kell átalakítani. Erre segítség az ugródeszka. A deszka segítségével mindenki magasabbra tud ugrani, van idő a homorítás minden mozzanatát pontosan végig csinálni. Megjegyzés: Fontos a jó deszka használat.

23 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Magasugrás kötélen Alkalmazási területe: osztály, magasugrás megéreztetése A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: A tanulók a flop magasugrás technikájával végzik el a gyakorlatot gumiszalag felett. Kritikus momentum: Könnyebb legyőzni a félelmét, mert a gumiszalag nem okoz fájdalmat, ha valakinek nem sikerül átugrani az adott magasságot. Megjegyzés: Fontos, hogy megtartsák az enyhén hajlított térd helyzetet vállszéles terpeszben. Változatok: Különböző magasságokban végeztetjük a gyakorlatot.

24 A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Magasugrás szépség verseny Alkalmazási területe: osztály, magasugrás megéreztetése, gyakorlása A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: A tanulók egyesével ugranak. A rendes magasugrás technikát kell alkalmazni. Az ugrás után mindenki 1-5-ig pontozhatja a másik ugrását. Aki a legtöbb pontot eléri, az nyer. Változatok: Gumikötél felett végezhető az ugrás.

25 Irodalomjegyzék: 1. Kruber, D. (2000). Az atlétika oktatása tornateremben. Budapest: Dialóg Campus Kiadó 2. MASZ: Atlétikai szabálykönyv, Miltényi Márta (1978): A sportmozgások anatómiai alapjai I. Sport Lap- és Könyvkiadó, Budapest 4. Polgár Tibor és Béres Sándor (2011): Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai. Dialóg Campus Kiadó, Budapest 5. Takács László (2004): Atlétika (technika, oktatás, edzés). Plantin- Print Bt., Budapest Internetes hivatkozások: 1. Kerettanterv - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, OFI (letöltve: )

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészet, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Készítette: Balassáné

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana SOANTE7313 Nádasi Péter 1. A magasugrás

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette:

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014.

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette: Kéri Péter Szak: Testnevelőtanár

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Pup Ildikó Testnevelés msc

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Uszkai Dóra Krisztina UG2UHX 1. A távolugrás technikája

Részletesebben

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Név: Kapyné Aranyos Györgyi A flop

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Varga Domonkos JLQATB testnevelő

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Készítette: Harcz Gergő Testnevelő tanár Msc

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat Atlétika SMALTE2202 Távolugrás oktatása általános iskola alsó tagozatában Készítette: Huszár Vanda (W4PNRO)

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet Atlétika SMDLTE2202 A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 161. Szabály Rajttámlák 162. Szabály Rajt

III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 161. Szabály Rajttámlák 162. Szabály Rajt III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 1. A szabvány futópálya hossza 400 m, amely két párhuzamos egyenest és két egyenlő sugarú kanyart foglal magába. 3. A versenytávokat a rajtvonalnak a

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Testnevelés Tanszék Dr. Koltai Miklós A távolugrás, általános iskola alsó tagozat Készítette: Titscher Mónika Testnevelő tanár, MA levelező tagozat

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II.

Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. Sport XXI. Program Észak - dunántúli terület pályaverseny II. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben