Hogyan látják a vízügyet az önkormányzatok. Schmidt Jenő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan látják a vízügyet az önkormányzatok. Schmidt Jenő"

Átírás

1 Hogyan látják a vízügyet az önkormányzatok ( Fejlesztéspolitika és Díjpolitika ) Budapest 2014.December 09. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök

2 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 6. A helyi önkormányzat feladatai ellátása során: b) erősíti a település önfenntartó képességét, feltárja lehetőségeit és hasznosítja saját erőforrásait; 13. (1) A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen: 1. településfejlesztés, településrendezés; 2. településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása); 9. lakás- és helyiséggazdálkodás; 11. helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás, ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, -kezelés és -ártalmatlanítás (csatornaszolgáltatás); helyi közösségi közlekedés biztosítása; 19. hulladékgazdálkodás; 20. távhőszolgáltatás.

3

4

5

6 Víziközmű törvény 2011 évi CCIX Tv. Célok: A nemzeti víziközmű-vagyon védelme. A fenntartható ágazati fejlődés. A magas színvonal feltételeinek biztosítása. Gazdaságos üzemméret, tiszta szolgáltatói profil. Költségek ellenőrzése, díjfelügyelet. Széles körű fogyasztóvédelem.

7 A törvény fontosabb előírásai A víziközmű vagyon át-/visszakerül az önkormányzatokhoz vagy az államhoz. A fejlesztésre 15 éves, évente aktualizált gördülő tervet kell készíteni és végrehajtani. Kötelező vagyonértékelés, reális felújítási ütem. Szigorítások az üzemeltetési jogviszonyban. Működési engedély. Egységes elvű árszabályozás (fenntarthatóság és megfizethetőség).

8 Magyarország eddigi víziközmű szolgáltatása 40 társaság lefedi az ellátási szükséglet 80%-át 360 társaság osztozik az ellátási szükségletek 20%-án

9

10 Mi történt a víziközművekkel után? Víziközmű vagyonátadás csak részben történt meg Az állam a regionális vállalatok kezelésében lévő -több települést ellátóvíziközműveket nem adta át önkormányzati tulajdonba, azokat továbbra is állami tulajdonban tartotta. Megmaradt az 5 állami tulajdonú regionális üzemeltető szervezet Rt.-vé alakítva, melyben az önkormányzatok minimális tulajdonrészt kaptak. Önkormányzatok: nem vitatták a változtatás szükségességét és - többségében nem zárkóztak el a vagyon átvételétől. - törvényi kötelezettségeiket teljesítették, - a vagyonátadás szerint alapították meg az üzemeltető szervezeteket: Egy települési vagyon egy üzemeltető szervezet (Intézmény, vagy gazdasági társaság) Több települést ellátó vagyon közös önkormányzati tulajdonú üzemeltető szervezet (Gazdasági társaság: Kht., Kft., Rt.)

11 A Magyar Energia Hivatal feladatai Üzemeltetési jogviszony jóváhagyása (pályázati kiírás, üzemeltetési szerződések, továbbá üzletszabályzat, beszerzési szabályzat). 15 éves, gördülő fejlesztési tervek jóváhagyása, a végrehajtás ellenőrzése. Ellenőrzés, szükség esetén szankciók. Díj előkészítés. Díjfelügyelet (díjalkalmazás helyessége, csak indokolt költségek). Közérdekű üzemeltető kijelölése. Panaszok kezelése (számlázási és fizetési vitákat kivéve). Számviteli szétválasztás (alap és kiegészítő).

12 Hogyan tovább önkormányzatok? 1. Saját tulajdonú üzemeltető esetén 150 E LE erejéig integráció. 2. Üzemeltetési szerződés esetén a szerződést a törvény szellemében alaposan át kell nézni a minimum 15 éves időtartam miatt. 3. Gördülő tervezésre fel kell készülni a közművagyon esetében saját tulajdonlásnál. 4. A koncessziós díj beruházási elemként való felhasználása csak az eredményes üzemeltetést szolgálhatja.

13 ig mi történt? május 31-ig 83, a szolgáltatási tevékenységet folytatni szándékozó víziközműszolgáltató társaság nyújtott be működési engedély iránti kérelmet a Hivatalhoz, és az eljárások lezárultával 46 társaság kapta meg a továbbműködéshez szükséges engedélyt. 2. A működési engedélyezés tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a 2014-es évben már a korábbiakhoz hasonló mértékű átalakulás nem várható a víziközmű-szolgáltatók tekintetében.

14 ig mi történt? 1. Míg a 2012-es év során igen alacsony, átlagosan mindössze 8-9 volt az egy víziközmű-szolgáltatóra eső ellátott települések száma, addig 2014 januárjára ez az érték ellátott településre emelkedett. A felhasználói egyenértékek (FE) esetében 2012-ben az átlagos érték FE volt víziközmű-szolgáltatónként, ehhez képest 2014 januárjára már FE-re nőtt ez a szám. (A budapesti adatok nélkül ez az átlag 2012-ben FE, 2014-ben FE.) 2. Az integráció eredményeképp megvalósult a Vksztv. alapvető céljaként definiált, közel azonos szolgáltatásminőséget, valamint hatékony, biztonságos és folyamatos működést biztosító víziközmű-szolgáltatás rendszere. A 46 víziközmű-szolgáltatói működési engedéllyel rendelkező szolgáltató esetében 18 cég kizárólag települési önkormányzatok tulajdonában van. A fennmaradó víziközmű-szolgáltatók tekintetében a tulajdonviszonyok vegyesen alakulnak: állami, települési önkormányzati és magántulajdon is előfordul, kiemelendő, hogy az 5 regionális víziközmű-szolgáltatóban a magyar állam 90% feletti tulajdonrésszel rendelkezik.

15 Mi várható ig? Víziközmű-ágazat tulajdonosi szerkezete Tulajdonelem megnevezése Tulajdonelem tartalma Tulajdonos személye, tulajdoni aránya Víziközművek : Víziközmű-rendszer tulajdonjoga túlnyomóan önkormányzati, részben állami tulajdon; a még át nem adott, magántulajdonban lévő víziközművekre nézve 2014-ben kisajátítás kérhető Működési engedéllyel rendelkező víziközmű-szolgáltatók : A közműves ivóvízellátást, valamint a közműves szennyvízelvezetést és -tisztítást végző cégek tulajdonjoga. A 46 víziközmű-szolgáltató átlagosan 11%-ban állami, 69%-ban önkormányzati, 20%-ban magán- és vegyes tulajdonban van Rendszerfüggetlen víziközműelemek: A víziközműtől állagsérelem nélkül elválasztható alkotórész (pl. szivattyú, fogyasztásmérő berendezés, irányítástechnikai berendezés) Állami, önkormányzati és víziközműszolgáltatói tulajdon. Víziközmű-beruházások: Új víziközmű létesítése, illetve a már elkészült, üzembe helyezés előtt álló víziközmű. Állami, önkormányzati, víziközműszolgáltatói, illetve magántulajdon

16

17

18 Díjpolitika!! 1. A Vksztv. az egyes víziközmű-szolgáltatók december 31-én alkalmazott árainak december 31-ig történő kvázi befagyasztásával rögzítette az árakat, melyek emelésére így nem nyílt lehetőségük a szolgáltatást átvenni szándékozóknak, és a szolgáltatási díj alkalmazása csak a törvény által szabott keretek között lehetséges, amely szerint a december 31-én alkalmazott bruttó díj maximálisan 4,2%-kal emelhető a víziközmű-szolgáltatás díjait és azok alkalmazásának kezdő időpontját meghatározó miniszteri díjrendelet hatálybalépéséig. 2. A Hivatal az alkalmazandó díjakra vonatkozó javaslatát minden év október 15-ig küldi meg a miniszter részére, melyre első alkalommal október 15-ig kerül sor. A víziközmű-szolgáltatók által alkalmazott díjak szabályozása tehát 2014-ben kezdődik, de a megállapított díjak 2015-től lesznek hatályosak. Ugyanakkor a Hivatal a feladat végrehajtása érdekében már a évben megkezdte az árszabályozási koncepció és az árszabályozás módszertanának kidolgozását. Konklúzió: NEM VÁLTOZIK 2015-ben!!!!!!

19 Hogyan Tovább? Fikció ami közel jár az igazsághoz. Létrejön egy erős állami kapitalizmus! Nagy rendszerek tekintetében kizárólagos tulajdonos az állam: ( Villamos Energia termelés és elosztás valamint gáz kereskedés és elosztás átfutási idő 3 év ) Kisebb rendszerek tekintetében osztott tulajdon : ( Víz, Hulladék, Távhő átfutási idő 6 év utána kizárólagos önkormányzati tulajdon) Sajátos rendszerek tekintetében kizárólagos önkormányzati tulajdon: ( Temetkezés, Kéményseprés )

20 Addig mi lesz a finanszírozással? 1.Távhő, Villamos Energia, Gáz kompenzáció az állami cégeken keresztül adófizetői pénzből. 2.Hulladék, Víz, kompenzáció államtól vagy önkormányzattól. ( Végleges adósság elengedés ára ) 2013-ban 7 Mrd Ft 2014-ben 9 Mrd Ft 3.Cégek állami átvétele után nagyfokú gazdasági költségcsökkentés és átszervezés. Önkormányzati cégeknél is folyamatos költségelemzések és racionalizálás. 4. Temetkezés és Kéményseprés önkormányzati árkorrekció. 5. Közmű szabályozási Hivatal végtelenített jogköre valamint összehasonlító elemzések hada.

21 Maradó Probléma! Mivel nagyobb részben az állami többségi tulajdonú zrt.-ék maradnak az üzemeltetők, és ennek okán vélhetően nem fog megváltozni a vállalati struktúra sem. Ebből adódóan: 62 (1) bekezdés alapján az energia hivatal a szolgáltatás díját víziközműszolgáltatóként fogja meghatározni. Ennek okán az Önkormányzatok bábként ott lesznek a hivatal és az üzemeltetők között.

22

23 as tervezési időszak hazai folyamatai A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 450 Mrd Ft a megyei programok támogatását szolgálja. 100% 80% Forrás megoszlása OP-k között a jelenlegi és a következő programozási időszakban 24,18 13,69 14,77 Végrehajtás (VOP/VKOP) ÁROP, EKOP E mellett a megyei jogú városok és a kisebb városok és térségük számára is további forrásokat biztosít a TOP. Az Operatív Programok végleges változatának elkészítési határideje terv szerint december % 40% 16,77 21,11 10,94 3,55 16,15 Közlekedés (KEOP/KOP) Környezet és energetika (KEOP/KEHOP) Humán (TIOP,TAMOP/EFOP) 5,89 Közép- Magyarország 20% 17,27 39,40 (KMOP/VEKOP) Területfejlesztés (6ROP/1TOP) 0% 11, Gazdaságfejlesztés (GOP/GINOP)

24 A KEHOP átfogó célja 3. Horizontális célok Beavatkozási irányok Közvetlen és közvetett specifikus célok Múltbeli károsodások, szennyezettségek felszámolása Szennyezett területek kármentesítése Szennyezések és terhelések megelőzése és mérséklése Hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések Szennyvíz-elvezetés és tisztítás, szennyvízkezelés fejlesztése Hulladékgazdálkodással kapcsolatos irányelvek végrehajtásának elősegítése A szennyvizek okozta környezetterhelések csökkentése, megelőzése a 2000 LE feletti agglomerációkban, összhangban a települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK irányelvvel, a vízi közmű rendszerek hatékonyabb működtetése mellett. Települési vízellátás Ivóvízminőség javítása uniós és hazai határértékek teljesítése céljából, a vízi közmű rendszerek hatékonyabb működtetése mellett; Egészséges, fenntartható környezet biztosítása Természetvédelmi és élővilágvédelmi fejlesztések A védett illetve közösségi jelentőségű természeti értékek és területek természetvédelmi helyzetének és állapotának javítása; A természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételeinek javítása; A Natura 2000 hálózat és a közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok ismertségének és társadalmi elfogadottságának javítása. 5

25 A KEHOP prioritás-struktúrájának bemutatása Teljes összeg Prioritási tengely megnevezése Alap (1123,8 mrd HUF) A keret százalékában (%) 1. A klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás KA 309,8 27,74 2. Települési vízellátás, szennyvíz-elvezetés és tisztítás, szennyvízkezelés fejlesztése KA 318,8 28,55 3. Hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztések KA 68,7 6,15 4. Természetvédelmi és élővilág-védelmi fejlesztések ERFA 31,3 2,81 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása KA 300,9 26,95 6. Az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások használatát ösztönző pénzügyi eszközök ERFA 59,1 5,29 7. Technikai segítségnyújtás KA 28,1 2,52 6

26 2. prioritás: Települési vízellátás, szennyvíz-elvezetés és tisztítás, szennyvízkezelés fejlesztése Tematikus célkitűzés: (6) környezetvédelem és az erőforrások hatékonyságának elősegítése A prioritástengely kialakításának indoka: A víziközmű-szolgáltatás releváns paramétereknek való megfelelésének biztosítása az alábbi területeken: Ivóvíz: Az EU-s és hazai ivóvíz-minőségi határértékek betartásának szigorú biztosítása, További felmérések az ólomcsövek előfordulásáról és intézkedés kiváltásukról, Hatékonyabb, gazdaságosabban működő vízi közmű szektor kialakítása. Szennyvíz: A szennyvizes derogációs kötelezettségek maradéktalan teljesítése, 2000 LE feletti településeknél a szennyvízből eredő kibocsátások további mérséklése (vizek ökológiai állapotát nem veszélyeztető szennyvízkezelési megoldások), EU VKI fenntartható vízhasználatra és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó kritériumoknak való megfelelés. Szennyvíziszap: A szennyvízkezelési projektek hatékony megvalósítása, A szennyvíziszap optimális hasznosításának megindítása (mezőgazdaság, energetika). 9

27 Tervezett struktúra: Ivóvízminőség javítása uniós és hazai határértékek teljesítése céljából, a vízi közmű rendszerek hatékonyabb működtetése mellett Ivóvízminőség-javítás ivóvíz-kezelési technológiák fejlesztésével, más vízbázisra áttéréssel, térségi rendszerek kialakításával, rekonstrukcióval, illetve ezek kombinációjával A szennyvizek okozta környezetterhelések csökkentése, megelőzése a 2000 LE feletti agglomerációkban, összhangban a települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK irányelvvel, valamint a Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tiszítási Megvalósítási Programról szóló 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelettel a víziközmű rendszerek hatékonyabb működtetése mellett Szennyvízelvezetéssel és kezeléssel kapcsolatos fejlesztések Szennyvíziszap országosan egységes koncepció alapján történő hatékony kezelése és optimális hasznosítása érdekében szükséges beruházások, fejlesztések energiahatékonysági elemekkel 10

28 Fejlesztés! 1. Nagy beruházás csak EU-s támogatásból 2. Koncessziós díjak többszörösére való igénytartás a szolgáltatók részéről. 3. Önkormányzati saját forrás már ahol van! 4. Állandó konfliktus az üzemeltető és a tulajdonos között, hogy vajon mi tartozik az üzemeltetés és a beruházás közé.

29 Összegzés! 1. Az átalakításra szükség volt, de nagyon elment az állami ellátás irányába. 2. Decentralizáció helyett nem megfelelő üzemméretek jöttek létre. 3. Mindig is finanszírozni kell az állami cégeket, ugyanis nem alkalmazkodnak a díjhoz. 4. Amennyiben a főváros nem száll be a holdingba, úgy jelentős díjkülönbségek maradni fognak. 5. A szolgáltatás minősége marad, de bármilyen probléma esetén a tulajdonosra mutogatnak az üzemeltetők. 6. Díjat meg kell állapítani és kötelezni kell az üzemeltetőket a struktúra átalakítására. 7. A folyamatban, lévő és előkészített projekteket az új fejlesztési ciklusban mindjárt meg kell valósítani. ( Kérdés: Ezután mennyi forrás marad? ) 8. Lassú az átalakítási folyamat!!!!!!!!

30 Köszönöm a Figyelmet! Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke toosz@toosz.hu

Önkormányzatoknyzatok tulajdonosi,árhat kötelezett státusz és lehetséges. önkormányzatinyzati mozgásterek. Schmidt Jenő

Önkormányzatoknyzatok tulajdonosi,árhat kötelezett státusz és lehetséges. önkormányzatinyzati mozgásterek. Schmidt Jenő Önkormányzatoknyzatok tulajdonosi,árhat rhatósági,ellátási kötelezett státusz tuszát érintő törvényi változv ltozások és lehetséges önkormányzatinyzati mozgásterek MASZESZ ---- TÖOSZ KONFERENCIA 2012.

Részletesebben

2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai

2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai 2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai Mizák József főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, KEHOP HÁT Operatív programok 2014-2020

Részletesebben

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2014-20-as tervezési időszak pályázati rendszerének energetikai fejlesztési vonatkozásai

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2014-20-as tervezési időszak pályázati rendszerének energetikai fejlesztési vonatkozásai A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2014-20-as tervezési időszak pályázati rendszerének energetikai fejlesztési vonatkozásai Dr. Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági

Részletesebben

2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai

2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai 2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős

Részletesebben

Aktualitások a víziközmű-szolgáltatás fejlesztésében

Aktualitások a víziközmű-szolgáltatás fejlesztésében Aktualitások a víziközmű-szolgáltatás fejlesztésében Fülöp Júlia Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya főosztályvezető Az előadás témakörei Szabályozás aktualitásai A 2014-2020

Részletesebben

Hogyan tovább közműszektor? Variációk és lehetséges forgatókönyvek. Schmidt Jenő

Hogyan tovább közműszektor? Variációk és lehetséges forgatókönyvek. Schmidt Jenő Hogyan tovább közműszektor? Variációk és lehetséges forgatókönyvek Budapest 2014.Május 14. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 6. A helyi önkormányzat

Részletesebben

A programozási időszak ivóvízminőség-javító és szennyvíztisztító beruházásai és az eddig elért eredmények

A programozási időszak ivóvízminőség-javító és szennyvíztisztító beruházásai és az eddig elért eredmények A 2014-2020 programozási időszak ivóvízminőség-javító és szennyvíztisztító beruházásai és az eddig elért eredmények Dr. Makai Martina zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

energiaforrások, energiatudatosság támogatása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 2014. október 22-én aktuális változatában

energiaforrások, energiatudatosság támogatása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 2014. október 22-én aktuális változatában Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások, energiatudatosság támogatása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 2014. október 22-én aktuális változatában Dobozi Eszter stratégiai

Részletesebben

A derogációval érintett szennyvíz-elvezetési és tisztítási projektek előrehaladása során szerzett tapasztalatok, jövőbeni fejlesztési lehetőségek

A derogációval érintett szennyvíz-elvezetési és tisztítási projektek előrehaladása során szerzett tapasztalatok, jövőbeni fejlesztési lehetőségek A derogációval érintett szennyvíz-elvezetési és tisztítási projektek előrehaladása során szerzett tapasztalatok, jövőbeni fejlesztési lehetőségek Fülöp Júlia főosztályvezető NFM, Kiemelt Közszolgáltatások

Részletesebben

A vízi közmű beruházások EU finanszírozása. Dr. Nagy Judit

A vízi közmű beruházások EU finanszírozása. Dr. Nagy Judit A vízi közmű beruházások EU finanszírozása Dr. Nagy Judit A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos alapelvei a természeti erőforrások

Részletesebben

A közötti európai uniós programozási időszak előrehaladásának, valamint a közötti időszak várható feladatainak áttekintése

A közötti európai uniós programozási időszak előrehaladásának, valamint a közötti időszak várható feladatainak áttekintése A 2007-13. közötti európai uniós programozási időszak előrehaladásának, valamint a 2014-20. közötti időszak várható feladatainak áttekintése PBKIK pályázói tájékoztató fórum Nagy Árpád tervezési csoportvezető

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Fenntarthatóság biztosítása a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Hevesi Zoltán Ajtony

Fenntarthatóság biztosítása a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Hevesi Zoltán Ajtony Fenntarthatóság biztosítása a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár Az

Részletesebben

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK 2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK Róka László területfejlesztési szakértő Téglás, 2014.09.24. www.megakom.hu Európai Uniós keretek EU 2020 stratégia: intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feltételeinek

Részletesebben

NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK LEHETŐSÉGTÁRA

NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK LEHETŐSÉGTÁRA NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Nonprofit gazdasági társaságoknak szóló

Részletesebben

Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020

Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020 Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020 Dr. Nemcsok Dénes Helyettes államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság

Részletesebben

Vízipari fejlesztések a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban. Tégen Katalin közigazgatási főtanácsadó NFM_FKKÁT

Vízipari fejlesztések a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban. Tégen Katalin közigazgatási főtanácsadó NFM_FKKÁT Vízipari fejlesztések a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban Tégen Katalin közigazgatási főtanácsadó NFM_FKKÁT Az előadás témakörei Előzmények, helyzetkép KEHOP célok, határidők, fejlesztési

Részletesebben

A KEOP pályázati rendszere 2007-2013

A KEOP pályázati rendszere 2007-2013 A KEOP pályázati rendszere 2007-2013 A fejlesztéspolitika pénzügyi keretei 2000-2004; 2004-06; 2007-13 900 800 mrd Ft 739 747 779 803 827 843 883 700 600 500 400 300 200 197 225 290 100 0 62 59 65 62 2000

Részletesebben

Az Önkormányzatok feladatai és lehetőségei a közszolgáltatások szervezésében. Schmidt Jenő

Az Önkormányzatok feladatai és lehetőségei a közszolgáltatások szervezésében. Schmidt Jenő Az Önkormányzatok feladatai és lehetőségei a közszolgáltatások szervezésében Kecskemét 2014.November 18. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök A jelenről Gazdasági válság Klímaváltozás Folyamatosan emelkedő működési

Részletesebben

2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai

2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai 2014-20-as tervezés A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program fejlesztési irányai Sütő Attila Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért

Részletesebben

Közművek felügyeletének intézményrendszere és a szabályozás. TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉS 2014. április 9.

Közművek felügyeletének intézményrendszere és a szabályozás. TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉS 2014. április 9. Közművek felügyeletének intézményrendszere és a szabályozás TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉS 2014. április 9. közfeladat közszolgáltatás közmű - közüzem A közfeladat a régi Ptk. 74/G. (2) bekezdése szerint: közfeladatnak

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban

A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban A Magyar Energia Hivatal jelenlegi és jövőbeni szerepe a magyar közműszolgáltatásban MAVÍZ Víziközmű törvény konferencia 2011. február 6. Horváth Péter Magyar Energia Hivatal, elnök Tartalom Az állam szerepe

Részletesebben

Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17.

Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17. Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17. Bozzay Balázs Pannon Megújuló Energia Klaszter www.bfh.hu, 30/226 77 55 Környezetileg minimum

Részletesebben

Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY

Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY Előzmények Természetes monopólium! Víziközmű szolgáltatás Magyarországon a rendszerváltás előtt és után Tulajdonviszonyok Üzemeltető szervezetek Szabályozás és

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban. Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28.

Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban. Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28. Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28. EU 2020 célok: Európa (2020) Intelligens ( smart ) Fenntartható ( sustainable

Részletesebben

EU Ágazati Operatív Programok

EU Ágazati Operatív Programok EU 2014-2020 Ágazati Operatív Programok Európai Uniós fejlesztési források és az intézményrendszer 2014-2020 Operatív program (indikatív megnevezés) Gazdaságfejlesztési és Innovációs OP (GINOP) Versenyképes

Részletesebben

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Költséghatékonyság javító eszközök - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eszköztára

Részletesebben

Feladatleltár. 2. fejlesztési elem: A támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata

Feladatleltár. 2. fejlesztési elem: A támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata 2. fejlesztési elem: A támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata ÁROP-3.A.2-2013-2013-0003 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés Érd

Részletesebben

Helyzetelemzés az EU-s kötelezettségvállalások teljesítéséről Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási projektek megvalósításának helyzete

Helyzetelemzés az EU-s kötelezettségvállalások teljesítéséről Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási projektek megvalósításának helyzete Helyzetelemzés az EU-s kötelezettségvállalások teljesítéséről Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási projektek megvalósításának helyzete Az előadás témakörei 1. EU-s kötelezettség, derogációs kötelezettség

Részletesebben

Dél-Dunántúli Operatív Program végrehajtásának eredményei és tapasztalatai

Dél-Dunántúli Operatív Program végrehajtásának eredményei és tapasztalatai Dél-Dunántúli Operatív Program végrehajtásának eredményei és tapasztalatai Erdőért-2006 konferencia Siklós, 2014. január 9. Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft. Dr. Sitányi László ügyvezető

Részletesebben

Aktuális pályázati konstrukciók a KEOP-on belül. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Aktuális pályázati konstrukciók a KEOP-on belül. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Aktuális pályázati konstrukciók a KEOP-on belül Zöldgazdaság-fejlesztési program 1. prioritás: Egészséges, tiszta települések 2. prioritás: Vizeink jó kezelése 3. prioritás: Természeti értékeink jó kezelése

Részletesebben

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból. NATURA 2000 FINANSZÍROZÁS EU finanszírozási lehetőségek a 2014-2020 időszakban 2013. Szeptember 10 Marczin Örs természetvédelmi

Részletesebben

A magyarországi önkormányzati rendszer áttekintése a helyi önkormányzatok szerepe és felelőssége. Dr. Zongor Gábor

A magyarországi önkormányzati rendszer áttekintése a helyi önkormányzatok szerepe és felelőssége. Dr. Zongor Gábor A magyarországi önkormányzati rendszer áttekintése a helyi önkormányzatok szerepe és felelőssége Budapesti Gazdasági Főiskola 2013. Március 6. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár I. A magyar helyzet 1990-2012

Részletesebben

UNIÓS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A AS EURÓPAI UNIÓS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN

UNIÓS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A AS EURÓPAI UNIÓS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN UNIÓS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A 2014-2020-AS EURÓPAI UNIÓS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN VITÁLYOS ESZTER EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG MINISZTERELNÖKSÉG 1 Áttekintés 1. 2017. évi fejlesztéspolitikai

Részletesebben

2014-2020 KEHOP FORRÁSOK AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG FINANSZÍROZÁSÁBAN

2014-2020 KEHOP FORRÁSOK AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG FINANSZÍROZÁSÁBAN 2014-2020 KEHOP FORRÁSOK AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG FINANSZÍROZÁSÁBAN KEOP 2007-2013 KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM (KEOP) Fejlesztési célok, prioritási tengelyek: 1. Az életminőség javítása a szennyezések

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program

Környezet és Energia Operatív Program Környezet és Energia Operatív Program Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, 2008. június 17. Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) Derogációk: - Szennyvíz: - 2010-ig a 10 000 LE feletti agglomerációk,

Részletesebben

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei Lajosmizse 2016. május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium A települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK

Részletesebben

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA ÚJ IRÁNYOK A SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSBAN - AVAGY MERRE MEGYÜNK, MERRE MENJÜNK? Farkas Hilda PhD C. egyetemi tanár Előzmények Magyarország első Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

Investitionen aus den Struktur- und Investitionsfonds der EU im Programmplanungszeitraum 2014-2020

Investitionen aus den Struktur- und Investitionsfonds der EU im Programmplanungszeitraum 2014-2020 Investitionen aus den Struktur- und Investitionsfonds der EU im Programmplanungszeitraum 2014-2020 PAs / Ops im Zeitraum 2014-2020 Partnerschaftsvereinbarungen und operationelle Programme Stand der Dinge

Részletesebben

KEOP 1.2.0 - Szennyvízelvezetés és tisztítás pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatási lehetőségei

KEOP 1.2.0 - Szennyvízelvezetés és tisztítás pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatási lehetőségei KEOP 1.2.0 - Szennyvízelvezetés és tisztítás pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatási lehetőségei Az alábbi cikk röviden ismerteti az Új Magyarország Fejlesztési Terv (UMFT), az Operatív

Részletesebben

A hivatal A törvény célja A törvény fókuszpontjai az ellátásért felelősök szempontjából Felmerült kérdések, tipikus ügyek

A hivatal A törvény célja A törvény fókuszpontjai az ellátásért felelősök szempontjából Felmerült kérdések, tipikus ügyek A hivatal A törvény célja A törvény fókuszpontjai az ellátásért felelősök szempontjából Felmerült kérdések, tipikus ügyek a Hivatal felépítése a Hivatal létszáma197 fő, melyből 50 fő kizárólag a víziközmű-ágazat

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

2015. ÉVI LEHETŐSÉGEK ÉS KOCKÁZATOK

2015. ÉVI LEHETŐSÉGEK ÉS KOCKÁZATOK ÁROP-1.1.20-2012-2012-0001 Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése kiemelt projekt 2015. ÉVI LEHETŐSÉGEK ÉS KOCKÁZATOK 2015. április Tematikus célkitűzések 1) Kutatás, a technológia fejlesztése

Részletesebben

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme 15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme Kovács Eszter "A hazai fenntartható fejlődés vezérfonala az ENSZ 17 fenntarthatósági célja tükrében Keszthely, 2017.05.19-20 Európai helyzet (1) Adottságok:

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

A víziközmű szektor helyzete a Világ Bank, Danube Water Program -jának helyzetértékelő jelentése alapján. WB DWP - State of the Water Sector Report

A víziközmű szektor helyzete a Világ Bank, Danube Water Program -jának helyzetértékelő jelentése alapján. WB DWP - State of the Water Sector Report A víziközmű szektor helyzete a Világ Bank, Danube Water Program -jának helyzetértékelő jelentése alapján WB DWP - State of the Water Sector Report Ungvári Gábor REKK.AQUA 2016.04.19 Az előadás témakörei

Részletesebben

Heves Megye Területfejlesztési Programja 2014-2020

Heves Megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 A Károly Róbert Főiskola kutatási eredményeinek hasznosítása a gyakorlatban konferencia 2014. július 1. Heves Megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 Domján Róbert osztályvezető Területfejlesztési

Részletesebben

Szerződés a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű-rendszerek feletti képviseletről (Továbbiakban: Jelen Szerződés)

Szerződés a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű-rendszerek feletti képviseletről (Továbbiakban: Jelen Szerződés) Szerződés a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű-rendszerek feletti képviseletről (Továbbiakban: Jelen Szerződés) Amely létrejött a a. számú víziközmű-rendszer üzemeltetéséről az alábbiakban

Részletesebben

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT 1. számú melléklet a 3/2013.(I.22.) sz. határozathoz A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT A 103/2012.(VI.25.) számú határozattal elfogadott alapító okirat

Részletesebben

A évi gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos tapasztalatok

A évi gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos tapasztalatok A 2016-2030. évi gördülő fejlesztési tervekkel kapcsolatos tapasztalatok MaVíz-MHT Szakmai Szimpózium 2016. április 19. Konkoly Márta, Fenyvesi Nóra Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Víziközműengedélyezési

Részletesebben

Európai Uniós támogatással létrejövő hulladékgazdálkodási projektek üzemeltetése, projektzárás - problémák és megoldások-

Európai Uniós támogatással létrejövő hulladékgazdálkodási projektek üzemeltetése, projektzárás - problémák és megoldások- Európai Uniós támogatással létrejövő hulladékgazdálkodási projektek üzemeltetése, projektzárás - problémák és megoldások- 2009. április 23. (Szombathely) dr. Horváthné Nagy Orsolya osztályvezető Környezetvédelmi

Részletesebben

Az ivóvízbiztonság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének kapcsolódási pontjai

Az ivóvízbiztonság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének kapcsolódási pontjai Az ivóvízbiztonság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének kapcsolódási pontjai Ivóvízbiztonsági szakmai nap 2014. május 13. Budapest Fenyvesi Nóra műszaki elemző Víziközmű

Részletesebben

Az NFM víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatai. Fülöp Júlia Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya, főosztályvezető

Az NFM víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatai. Fülöp Júlia Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya, főosztályvezető Az NFM víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatai Fülöp Júlia Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya, főosztályvezető Az előadás témakörei NFM feladat- és hatáskörébe tartozó feladatok Víziközmű-szolgáltatással

Részletesebben

Belügyminisztérium. dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály. Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13.

Belügyminisztérium. dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály. Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13. Az Ivóvízminőség-javító Program aktualitásai dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13. Az ivóvízminőség-javítással kapcsolatos

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ ,

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ , Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/24-511-830, Fax: 06/24-511-831, E-mail: majoshaza@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen március

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen március KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A 2014-2020 EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN XII. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen 2017. március 22-23. 2014-20 IDŐSZAKRA VONATKOZÓ LEGFONTOSABB EURÓPAI UNIÓS ÉS HAZAI

Részletesebben

A Fejér megyei tervezési folyamat aktualitásai

A Fejér megyei tervezési folyamat aktualitásai A Fejér megyei tervezési folyamat aktualitásai KÍGYÓSSY GÁBOR területfejlesztési munkatárs, vezető tervező Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési tevékenység Fejér megyében ÁROP projekt

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Opera3v Program (TOP) prioritásai

A Terület- és Településfejlesztési Opera3v Program (TOP) prioritásai Opera3v Programok Szakmai Konzultáció Székesfehérvár 2013. december 4. A Terület- és Településfejlesztési Opera3v Program (TOP) prioritásai Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 1

Részletesebben

I. Országgyűlés Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

I. Országgyűlés Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal I. Országgyűlés Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal I. A célok meghatározása, felsorolása A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) fejezetet irányító szervi

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszakra szóló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program energetikai célú támogatási lehetőségei

A 2014-2020 közötti időszakra szóló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program energetikai célú támogatási lehetőségei A 2014-2020 közötti időszakra szóló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program energetikai célú támogatási lehetőségei MANERGY záró konferencia Pécs 2014. Június 4. Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési

Részletesebben

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban?

Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Mi várható a következő KE(H)OP időszakban? Kasza György főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Operatív Programok Irányító Hatósága IX. Geotermikus Konferencia, 2013.

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ ,

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/ , Fax: 06/ , Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/24-511-830, Fax: 06/24-511-831, E-mail: majoshaza@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja 2015-2019 Bevezetés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116..-a alapján a helyi önkormányzatoknak Gazdasági programot

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Gecse Gergely Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2013. november 14. Integrált Közlekedésfejlesztés

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségei

A 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségei A 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségei Előadó: Hégely Péter Elycon Tanácsadó és Szolgáltató Kft. www.elycon.hu EcoFact Kft. Monor, Strázsahegy - Kult Pince, 2014. 09. 26. Projekttervezés a gyakorlatban

Részletesebben

A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY

A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY TÉMÁK TÉMÁK I. Célok, célkitűzések, prioritások, műveletek II. Régiótípusok, alapok III. Elvek, fogalmak IV. Éves fejlesztési

Részletesebben

MANNINGER JENŐ Zala megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos

MANNINGER JENŐ Zala megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos MANNINGER JENŐ Zala megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos Stratégiai fejlesztési irányok Stratégiai fejlesztési irányok húzó projektjei Támogatási keret (Mrd Ft) Forrás Finanszírozás

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. Jogszabályi alapok

NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. Jogszabályi alapok NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Alapító: a magyar állam, Részvényesi jogok gyakorlója: nemzeti fejlesztési miniszter Tulajdonosi jogok gyakorlója: MNV Zrt.,

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK LEHETŐSÉGTÁRA

KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK LEHETŐSÉGTÁRA KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 6 Az Operatív Programok szerkezete 7 Költségvetési szerveknek szóló pályázatok az egyes

Részletesebben

Vállalkozások számára elérhető energiahatékonysági programok és források a GINOP-ban

Vállalkozások számára elérhető energiahatékonysági programok és források a GINOP-ban Vállalkozások számára elérhető energiahatékonysági programok és források a GINOP-ban Döbrönte Katalin Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság Gazdaságtervezési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program

Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Baksa Tamás térségfejlesztési referens Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztéséért Felelős Államtitkárság

Részletesebben

ÚJ SZÉCHENYI TERV 2012. ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA USZT pályázati kírások 2012. I. félévében

ÚJ SZÉCHENYI TERV 2012. ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA USZT pályázati kírások 2012. I. félévében ÚJ SZÉCHENYI TERV 2012. ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA USZT pályázati kírások 2012. I. félévében Önkormányzatok számára kiírt aktuális pályázati lehetőségek Témakör Nevelési intézmények fejlesztése Dél Alföld,

Részletesebben

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020

Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 Terület és településfejlesztési programok 2014-2020 között, különös tekintettel a Közép-magyarországi régióra JENEI Gábor Programirányító

Részletesebben

Uniós fejlesztéspolitikai források felhasználásának környezetpolitikai vetületei

Uniós fejlesztéspolitikai források felhasználásának környezetpolitikai vetületei Uniós fejlesztéspolitikai források felhasználásának környezetpolitikai vetületei - Eredmények és kihívások Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetpolitikai Fórum-sorozat,

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megyei felkészülés a 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusra

Jász-Nagykun-Szolnok megyei felkészülés a 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusra Jász-Nagykun-Szolnok megyei felkészülés a 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusra V. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2014. június 27. Lakatos István irodavezető Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Önkormányzatának november/december.-i. Közgyűlésére/Képviselő-testületi ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Önkormányzatának november/december.-i. Közgyűlésére/Képviselő-testületi ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Önkormányzatának 2011. november/december.-i Közgyűlésére/Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A BAKONYKARSZT Zrt-vel megkötendő Egyetértési Nyilatkozat és Üzemeltetési Szerződés

Részletesebben

Pásztó Városi Önkormányzat

Pásztó Városi Önkormányzat Pásztó Városi Önkormányzat forum@paszto.hu Szám: 1-138/2015. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT a 2015. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésével

Részletesebben

3060 Pásztó, Kölcsey u. 35.

3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. Szám: 1-56/2016. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT a 2016. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésével kapcsolatos támogatási igény benyújtására

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 12-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 12-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

A Széchenyi Programiroda tevékenységei. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A Széchenyi Programiroda tevékenységei. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A Széchenyi Programiroda tevékenységei Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 EU-s forrásfelhasználás növelése Aktuális pályázati kiírások megismertetése, pályázók körének

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Új Magyarország Fejlesztési Terv 40. lecke Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE tervezett ágazati fejlesztései 2014-2020

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE tervezett ágazati fejlesztései 2014-2020 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE tervezett ágazati fejlesztései 2014-2020 Cím Jász-Nagykun-Szolnok megye tervezett ágazati fejlesztései a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) Verzió

Részletesebben

Merre tovább gördülő fejlesztési tervezés?

Merre tovább gördülő fejlesztési tervezés? Merre tovább gördülő fejlesztési tervezés? Magyar Hidrológiai Társaság, Vízellátási Szakosztály 2017. február 14. Fenyvesi Nóra Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Víziközmű-engedélyezési

Részletesebben

A MATÁSZSZ JAVASLATAI A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁVHŐFEJLESZTÉSEIRE. dr. Orbán Péter projektvezető

A MATÁSZSZ JAVASLATAI A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁVHŐFEJLESZTÉSEIRE. dr. Orbán Péter projektvezető A MATÁSZSZ JAVASLATAI A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁVHŐFEJLESZTÉSEIRE dr. Orbán Péter projektvezető Röviden a MaTáSzSz-ról A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége 1993- ban alakult. A hazai távhőszektor

Részletesebben

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzati feladatokról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 18/2013. (VI.28.) önkormányzati

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

A jelen és a jövő pályázati feltételei

A jelen és a jövő pályázati feltételei A jelen és a jövő pályázati feltételei A jelen és a jövő pályázati feltételei A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség Megvalósított csatornázási és szennyvíztisztítási beruházások értékelése című, XII. Országos

Részletesebben

Víziközmű szolgáltatások fejlesztése, működtetése és az EU támogatások szerepe Magyarországon

Víziközmű szolgáltatások fejlesztése, működtetése és az EU támogatások szerepe Magyarországon KÖZÉP-KELET EURÓPAI RÉGIÓ VÍZIKÖZMŰVEK FEJLESZTÉSE ÉS FENNTARTÁSA AZ EU TÁMOGATÁSÁVAL MASZESZ-EWA Nemzetközi Konferencia Budapest, 2011. április 6. Víziközmű szolgáltatások fejlesztése, működtetése és

Részletesebben

Vámosszabadi Község Önkormányzat. Képviselő-testületének

Vámosszabadi Község Önkormányzat. Képviselő-testületének Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 4/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Az Ipari Parkok szabályozói környezete, és tervezett pályázati forrásai

Az Ipari Parkok szabályozói környezete, és tervezett pályázati forrásai Az Ipari Parkok szabályozói környezete, és tervezett pályázati forrásai előadó: Radics Ernő Nemzetgazdasági Minisztérium, Ipari és Építésgazdasági Főosztály Tiszaújváros, 2013. november 4. 1 Az Ipari Parkok,

Részletesebben

BERZENCE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

BERZENCE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1 BERZENCE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013.(III.26.) önkormányzati rendelete (Tervezet) Berzence Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Részletesebben