Itt kaptak helyet a legszebb templomok: a Mária Mennybemeneteléről elnevezett katedrális, valamint a Szent András, Szent Justus, Szent Kereszt, Szent

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Itt kaptak helyet a legszebb templomok: a Mária Mennybemeneteléről elnevezett katedrális, valamint a Szent András, Szent Justus, Szent Kereszt, Szent"

Átírás

1

2 Rab városát már az ókori szerzők is ismerték. Legelőször i.u. 70 körül a római író és földrajztudós, idősebb Plinius említi Arba néven, ami azt jelenti zöld, sötét. Ezt az elnevezést később az olasz nyelv is átvette, és a mai napig megtartotta. Az Arb tőből hangátvetéssel létrejött horvát nyelvű elnevezés elsőként 1446-ban fordul elő a kampori Szent Eufémia ferences rendi kolostor létrehozásáról szóló dokumentumban. Önálló státuszt már Liburnia részeként kapott i.e. 10-ben Oktavianus Augustus császártól, aki falakat és tornyokat emelt a város védelmére. A mai Horvátország területén Sali városán kívül egyedül ő kapta meg a felix (boldog) előnevet Septimus Severus császár idejében a Kr. utáni 3. század elején. Ma is számos templom, kolostor, palota, tér és oszlop tanúskodik a magasan fejlett városi és kulturális környezetről. Számos uralkodó váltotta egymást Rab városában az ókori rómaiaktól, bizánciaktól és velenceiektől kezdve a magyar és horvát királyokig, de soha sem szenvedett el komolyabb pusztítást. Ennél fogva megőrizte ókorból származó építészeti magját, és később még újabb építményekkel egészült ki.

3 TÖRTÉNELEM

4 ÉPÍTÉSZET A sziget építészetének összessége, népi épületeinek különféle stílusjegyei, az értékes műalkotások valamint kulturális műemlékek teszik különlegessé ezt a gazdag környezetet, és határozzák meg a mediterrán kultúrkörhöz való tartozását. Már a római építészek is gazdagították a várost antik épületeikkel, így már abban az időben kialakult három hosszabb fő utca, és számos kisebb, amelyek a félsziget felső részéből vezetnek lefelé a kikötőbe. A Gornja (Felső) utcában már a korai kereszténység megjelenésével megépültek a legjelentősebb szakrális épületek.

5 Itt kaptak helyet a legszebb templomok: a Mária Mennybemeneteléről elnevezett katedrális, valamint a Szent András, Szent Justus, Szent Kereszt, Szent János templom, és a négy torony. Ebből fakadóan a vallási és a szellemi jegyet még ma is a Felső utca viseli magán. A tereknek, közöknek, utcáknak és az őket összekötő lépcsőknek, csakúgy, mint a házaknak, a régi patrícius-palotáknak, templomoknak és kerteknek uralkodó eleme a terméskő, amely fehérségével hosszú idő óta meghatározza az évszázados épületek hangulatát. A követ az ókor óta használják az építészek, és a századok csupán egy hajszálnyit koptattak rajta, leheletvékony csillogó patinát hagyva a felszínén, amelyen keresztül átragyog és megőrződik az épületek minden szépsége, csodálatos harmóniában egyesülve a természettel.

6

7 ÓVÁROS Kevés horvát város dicsekedhet ilyen szépséggel. Rab városa egy félszigeten helyezkedik el, századokon át ellenállva az időnek, és felette éberen őrködik a négy harang, mint évszázados ismertetőjegye a városnak. Három hosszú, párhuzamos utcája az Alsó- (Donja-), Középső- (Srednja-) és a Felső utca (Gornja ulica), amelyek tizenkét kisebb keresztutcával vannak összekötve. A város főbb pontjai, a városi sétány a két gyönyörű térrel, a teraszok és a meghitt, pihenésre és kikapcsolódásra kiválóan alkalmas utcarészletek kapcsolják össze az idelátogatót a világgal. A Szent Eufémia öböl felé egy tengerparti sétány vezet a városi strandon keresztül. Oly sok minden található ebben a városban, és mindez csupán karnyújtásnyira egymástól! Az idelátogatók számára Rab mindig is sokkal többet nyújtott a smaragdszínű tengernél, és a kedves házigazdák terített asztalain illatozó halaknál, rákoknál és tengermelléki boroknál. Rab az ókortól fogva a kultúra otthona, a gyönyörű táj és a hosszú és kellemes sétányok szigete. Boldog Rab szigete Felix Arba -, így nevezték a rómaiak, akiknek volt érzéke a természet nyújtotta szépségek iránt.

8 Az óváros szívében három városi park található: a legnagyobb, a Komrčar nevezetű, valamint a Boškopini és a Szent Marinus park. Ezek a gyönyörű zöld övezetek képezik az óváros központjának lelkét és tüdejét, dús zöld lombjaikkal és a színes virágok tűzijátékával pihenni csábítanak minket, és hívnak, hogy elidőzzünk bennük. Rab parkjainak van egy másik különlegessége is: a halhatatlan legendák. A Komrčar parkban található Pravdoja Belije mellszobra, aki 1883-ban parkosította ezt a területet, a Boškopini park középső részében pedig egy száz éves szökőkút áll, amely a sziget összes helyét szimbolizálja és az élet forrását is egyben. A Szent Marinus parkban a San Marino Köztársaság megalapítójának, a park névadójának szobra áll. A Szent Kristóf téren áll a pásztorok legendás szökőkútja, ezen a téren élénk társasági élet is zajlik, itt találkoznak az emberek, pihennek, és együtt élvezik a nyári és az őszi eseményeket. A világszerte híres püspök, teológus és fizikus Marko Antun de Dominis Rab szülötte volt. Az UNESCO az ő évének nyilvánította a 2010-es évet. Ivan Krstitelj Rabljanin ágyú és harangöntő szintén ismert személyisége Rabnak.

9 PARKOK HÍRESSÉGEK LEGENDÁK

10 RABSKA FJERA A rabi fesztivál ( Rabska fjera ) a legnagyobb esemény, amely a sziget kulturális hagyományait eleveníti fel, ez az évszázadok találkozása Rab városában július 21-én a rabi Városi Tanács nyilvánította a város ünnepének Nagy Lajos király tiszteletére, aki felszabadította a várost a velenceiek alól, valamint Szent Kristófnak, a város védőszentjének tiszteletére. Az ünnepen hálával emlékeznek meg Szent Kristófról, aki a legenda szerint 1075-ben felszabadította és megmentette Rabot. A hagyományok fesztiválja három napon keresztül tart: július 25-én, Szent Jakab ünnepén, 26-án Szent Anna napján és 27-én Szent Kristóf ünnepén. A kikövezett utcákon és tereken, a kertekben és a tengerparton középkori műhelyeket rendeznek be, és a korabeli életképeket

11 Rab büszke lakosai jelenítik meg. Vannak itt pékek, cukrászok, mézesek, borászok, festők, papok, keramikusok, fazekasok, kőművesek, kovácsok, asztalosok, takácsok, kötélfonók, olajbogyó- és gyógynövény termesztők, kereskedők. Az etnofalu a vidéki családok életét mutatja be: a pásztorok sajtot készítenek és feldolgozzák a gyapjút; pálinkát főznek, a halászok hálót fonnak és halásznak, sós halat kínálnak, csónakot készítenek. Erre a fesztiválra mindenképpen érdemes ellátogatni, és megélni a találkozást az elmúlt évszázadok középkori hangulatával. A KÖZÉPKORI RAB

12 EMBEREK ÉS SZOKÁSOK Az itt élő emberek mindig is a hagyomány forrásához kötődtek: a tengerhez és a régi szokásokhoz. Rab városában óvárosi és velencei táncokat járnak, míg a falvakban a sziget hagyományos hangszere, a horvátul mijeh -nek nevezett duda kíséri a Rabszigeti táncot (Rapski tanac). Ezeket a régi táncokat a rabi néptánc egyesületek őrizték meg és adták át a fiataloknak. A szabadtéren előadott koncerteknek és táncoknak, valamint az acappellában énekelt régi daloknak köszönhetően az idelátogatók is megismerhetik a sziget népi hagyományait és gazdag kulturális örökségét.

13

14 A TERMÉSZET GAZDAGSÁGA Rab a természet színeinek és illatainak szigete, a zamatos és gyógyító növényeké, a kifogástalan boroké és a mézédes, pazarul gazdag Prosek boroké, a pálinkáé és mézé, és a mézből nyert termékeké. A levendula és a napsütés szigete, ahol évente 2480 napsütéses óra van, és 150 napsütéses nap. Az ilyen éghajlati viszonyok nagymértékben befolyásolják a sziget évi termését, és hatalmas ajándék még a szigeten található gazdag üledékes talaj és a tenger nyújtotta előnyök. A tiszta levegőnek köszönhetően, amely gyógyítóan hat a tüdőre és a szívre, Rab a természetes gyógyítás otthona, a kikapcsolódásé és az új energiával való feltöltődésé.

15

16 GASZTRONÓMIA Rab termékeny földjének gyümölcsei, valamint a környező tenger kiváló hal- és garnélarák állománya az alapja a helyi gasztronómiai kínálatnak, amelyet az egészséges mediterrán konyha jellemez. A gazdag és különleges ételkínálatból az ide látogatók szívesen visznek magukkal saját hazájukba is, hogy kis ideig felidézhessék még ezeket a jellegzetes ízeket. Friss halak és a tenger gyümölcsei, az egyedülálló rabi torta, amelyet a szigeten már nyolcszáz éve azonos recept szerint készítenek, az ökológiai gazdaságban termesztett olajbogyó, a füge, a szőlő és a méz jellegzetes rabi zamatukkal mind a helyi éttermek, vendéglők és fogadók étlapján szerepelnek, ahol tapasztalt és képzett szakácsok az itteni hagyományok szerint készítik az ételeket. A rabi vendéglátó ipari iskolában több mint ötven éve folyik az idegenforgalmi szakemberek képzése. Érdemes megismerkedni a rabi gasztronómia kínálatával és elmerülni titkaiba, hiszen felejthetetlen élvezettel ajándékozza meg a látogatókat.

17

18

19 ESEMÉNYEK Az év folyamán mintegy kétszáz különböző esemény váltja egymást a legigényesebb közönség elvárásainak is eleget téve. Legérdekesebb talán a Rabi Vitézi Játékok, a sziget íjász egyesületének versenye, amelyen a hajdani várvédő vitézekre emlékezve rendezik meg a számszeríjasok vetélkedőjét május 9-én, június 25-én, július 27-én és augusztus 15-én. Érdemes szólni a zenei estekről is, amelyeken kiváló hazai és külföldi zenészek lépnek fel, valamint a rabi rézfúvósok koncertjéről. A város utcái, terei nyaranta számos festőművész nyitott műtermévé változnak, a zárt helyiségekben pedig számos képzőművészeti kiállítás nyújt izgalmas élményeket. Az április és a május a sziget legmagasabb pontjára, a Kamenjakra vezető gyalogtúrák hónapja, valamint a Kalifronta pásztorról és Draga pásztorlányról elnevezett útvonalon zajló biciklitúrák ideje is. Szintén ez idő tájt van a szenvedélyes hajósok és a helyi kishajó építők kiállítása. Az őszi időszak munkánk gyümölcsének betakarítása. Az öko-hét folyamán bepillantást nyerhetünk a borászok tevékenységébe, a levendula- és olajbogyó termesztők valamint a méhészek munkájába. Izgalmas és kalandos sportokat is kipróbálhatunk, és élvezhetjük a vénasszonyok nyarát.

20

21 ÉJSZAKAI ÉLET Szinte nincs is olyan hely Rab városában, ahol a fiatalok ne gyűlnének össze időnként. A teraszok és terek jó alkalmat nyújtanak a zenehallgatáshoz, a night club pedig szintén elérhető közelségben van. Azoknak, akik hajnalig szeretnek szórakozni a Santos beach clubot ajánljuk, amelyet a brit Guardian 2011-ben az egyik legjobb klubbá nyilvánított Európában. Ismert horvát és európai előadók koncertjein szórakozhatnak a fiatalok április végén a Nautic Passion és augusztus elején a Rab Summer Festival keretében, amelyek felejthetetlen élményekkel ajándékozzák meg az idelátogatókat.

22 FÜRDŐHELYEK Az osztrák természettudós Camilo Morgan 1889-ben, 1904-ben és 1909-ben látogatott Rabra, és ezt írta róla: A sziget nyugati oldalán egy tucat gyönyörű öböl van, ahol a tenger különleges színe helyenként smaragddá változik. Ha az olasz és a francia partokat megilleti a cote d'azur,akkor az itteniek a cote smaragdine nevet érdemlik. A sziget rendkívül népszerű fürdőhelyein májustól októberig tart a fürdőszezon. A homokos, apró kavicsos, sziklás strandok az összes korosztály számára kellemes időtöltést kínálnak: a kisgyerekes családoknak, a kitűnő úszóknak és búvároknak, a közép- és időskorúaknak, és a fogyatékkal élőknek is.

23 A sziget sajátossága, hogy itt találhatók Horvátország legrégibb múltra visszatekintő nudista fürdőhelyei. Rab a CNN szerint ben ideális hellyé vált a naturisták számára, a Frkanj félsziget és a Kandarola öböl pedig igazi naturista paradicsomoknak számítanak. Rab legmelegebbnek számító öble, a Kandarola már 1936 óta várja naturista vendégeit, ez Horvátország egyik legrégibb nudista strandja

24

25 SPORT ÉS SZABADIDŐ A sziget természeti adottságainak sokszínűsége kellemes időtöltési lehetőségeket kínál a sportolni és kikapcsolódni vágyó vendégeknek, a pihenést, wellnesst és az egészségmegőrző programokat kedvelő látogatóknak. A biciklis ösvény 157 km hosszú, a gyalogösvény pedig 144 km-es, a hegymászó útvonal 20 km hosszú. Öt búvárközpont is működik a szigeten, húsz teniszpálya várja a sportolni vágyókat, öt kisméretű sportpálya, valamint egy sportcsarnok várja a sportok kedvelőit. Mindemellett sea kayak, vadászat és halászat, és egyéb vízi sportok nyújthatnak kellemes kikapcsolódást. Rab szigete Geo park -ként három tanösvényt is magába foglal Fruge és Lopar területén, a Kalifront félszigeten és a sziget középső részén a Maman sziget irányába. A kikapcsolódási lehetőségeket kiegészíti a hajók kisebb és nagyobb charter flottája, amelynek segítségével eldugott öblöket is megismerhetnek, hogy a nyaralás és az aktív kikapcsolódás még szebb legyen.

26 HOTEL PADOVA HOTEL ARBIANA VÁROSI SZÁLLODÁK Rab óvárosában és környékén magas színvonalú szállodák találhatók. Ezek gazdag lehetőségekkel kecsegtetnek: wellness központokkal, sportolási lehetőségekkel, a közeli parton kellemes sétákkal, délutáni pihenőkkel a hangulatos kávéházakban és cukrászdákban, a helyi tradíció termékeivel és emléktárgyaival jól felszerelt üzletekkel. Ezek a városi épületek a rabi turizmus gyöngyszemeinek számítanak tavasszal és ősszel, közülük a legrégibb az Imperial Hotel, amelyet 1927-ben építettek. A szigeten május 16-án indult meg az aktív turizmus, ami azt jelenti, hogy az itt lakók több mint 120 éve foglalkoznak idegenforgalommal.

27 HOTEL INTERNATIONAL HOTEL ISTRA HOTEL IMPERIAL

28 HOTEL CAROLINA ÜDÜLŐÖVEZET SUHA PUNTA HOTEL CAROLINA HOTEL EVA BUNGALÓK VILE ÜDÜLŐÖVEZETEK Rabon két egyedülállóan különleges és vonzó üdülőövezet van. Az egyik, a Suha Punta a Kalifront félszigeten található, rengeteg illatozó erdei fenyővel és a Dundo nevezetű rezervátummal, amely kiválóan alkalmas a természetet és az aktív pihenést kedvelők számára. A Carolina Hotel és az Eva Hotel, valamint a bérelhető apartmanok, villák és bungalók a kristálytiszta tengertől csak egy karnyújtásnyira fekszenek, az árnyas fenyők alatt. A másik üdülőövezet a Lopar félszigeten található, ez a sziget régészeti és archeológiai csodája, amely tele van apró, homokos strandokkal, ezért különösképpen kedvelik a kisgyermekes családok és az idősebb korosztály képviselői, akik a sekély és meleg tengervizet részesítik előnyben. A félszigeten huszonkét homokos strand van, amelyek közül három a naturista vendégeket fogadja.

29 ÜDÜLŐÖVEZET SAN MARINO

30 RAB VÁROS, BANJOL APARTMANOK, PANZIÓK, SZOBÁK, VENDÉGHÁZAK Mint mindig, a múltba való visszatekintés még csodálatosabbá teszi a sziget festői helyszíneit: a Barbat, Banjol, Kampor, Mundanije, Palit, Supetarska Draga és a Lopar mind látogatásra érdemes helyek Rab szigetén. Mindegyik a maga sajátosságával, vendégszerető lakóival és az idelátogatóknak nyújtott egyedi lehetőségekkel vonzza az utazókat és a kikapcsolódni vágyókat. A sziget egyik legizgalmasabb része apró kavicsos strandjaival, gazdag halállományával és hajóépítő hagyományaival, kiváló éttermeivel és kellemes sétányaival, ökológiai gazdálkodásból származó termékeivel, az óvárosra néző kilátással és homokos öbleivel a búvárok paradicsomának számít.

31 PALIT BARBAT

32 KAMPOR SUPETARSKA DRAGA

33 LOPAR MUNDANIJE APARTMANOK, SZOBÁK, PANZIÓK, VENDÉGHÁZAK A sziget északnyugati része változatos és vonzó lehetőségekben bővelkedik. A Kalifront félsziget a sétálók és kerékpározók oázisa, amely bámulatosan egybe fogja a régit és az újat, az érintetlen környezet egészséges levegőjét, a bio-termesztésű ételeket és a gazdag tengermelléki hagyományokat, ugyanakkor a korszerű vendégváró feltételeknek is eleget tesz. A sziget mindegyik részére jellemző a szállások, apartmanok, szobák, házak magas színvonalú berendezése, a kiváló éttermek és vendéglők kimagasló minőségű ételkínálata, a helyi lakosok vendégszerető és odaadó jelenléte. Minden látogató élvezheti Rab sziget jellegzetes és otthonos hangulatát, amely mindenkit az otthon melegségével és feledhetetlen mediterrán környezetével fogad.

34 PADOVA 3 KEMPINGEK Ahogyan a szállodák és üdülőövezetek, a rabi kempingek is kellemes időtöltést biztosítanak minden korosztály számára. A Padova 3 Kemping közel van Rab városához, évszázados fenyők árnyai között helyezkedik el, és kiválóan felszerelt szórakozóhelyekkel is ellátott. A mobil házikók a város kikötőjére és az óvárosra néznek, és a város mindössze öt-hat perces csónakázással vagy húsz perces sétával is megközelíthető. A San Marino kemping a legnagyobb homokos strand, a Paradicsom strand ( Rajska plaža ) szomszédságában helyezkedik el, és takaros parcellák, korszerűen felszerelt mobil házikók, valamint változatos kikapcsolódást nyújtó rekreációs központok várják a látogatókat.

35 SAN MARINO

36 ACI RAB

37 HAJÓZÁS Horvátországban egyre fejlettebb a tengeri turizmus, az Adrián hajózó járművek száma egyre nagyobb. Az utóbbi években az Adriára, így Rab szigetére is a világ leggazdagabb emberei látogatnak hatalmas yachtjaikon, és ez azoknak a napoknak az emlékét idézi, amikor Rabon tartózkodtak az angol királyi család tagjai. Rab szigetét különösen izgalmasnak találják a vitorlázást kedvelők. Az egész napos kirándulásokra alkalmat adó kisebb öblök, a számos apró szigetecske, a vitorláknak kedvező szél olyan sajátosságok, amelyek minden hajós számára vonzóan hatnak, hogy élvezettel cirkáljanak Rab szigete körül. A szigeten két jól felszerelt és komfortos kikötő áll a hajósok rendelkezésére. ACI SUPETARSKA DRAGA

38 VÁROSI SÉTÁK A szigeten való tartózkodás során különleges élményt nyújt az óváros kulturális és történelmi helyszíneinek megismerése. A nevezetességek megtekintése akár egyedül, akár egy helyi kísérővel minden látogató számára lélegzetelállítóan hat. Ha a séta alkalmával megtekintjük a legrégibb templomot Supetarska Dragában, a néprajzi múzeumot és Kamporában a Szent Eufémia kolostort és könyvtárát az élmény bizonyára feledhetetlen lesz. Emellett igen érdekes az Ante Premužić tanösvény, amely a sziget körül vezet. Rab szigete és a város egyaránt megfelel a korszerű turizmus követelményeinek és az európai közönség elvárásainak. A királyi család hajdani újságírója a BBCben, Jennie Bond Rab szigetének látogatása alkalmával a következőket írta: Rab Hawaii és Svájc üdítő kombinációja.

39

40

41 KIRÁNDULÁSOK Nem kevés azoknak a szigetlakóknak a száma, akik olykor felajánlanak egy különlegesen eltöltött napot az ide látogatóknak. Utazási irodáinkban és turisztikai központjainkban a séták, hegymászó kirándulások, hajókirándulások, autóbusz túrák, városnézések és szigetjáró kirándulások sorából választhatnak az ide utazók. Jöjjön velünk a sziget legmagasabb pontjára, a Kamenjakra, amelyről gyönyörű kilátás nyílik Rabra és a környező szigetekre. Hajóval elvisszük Önt egy sziget körüli útra, hogy a tenger felől is megismerje Rabot. A kerékpározást kedvelőknek 140 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésükre. A Plitvice Nemzeti Park csupán három óra utazásra van a szigettől, a vízi taxisok pedig örömmel viszik el Önöket egy eldugott öbölbe, amelyben a megnyugtató magány vagy a meghitt együttlét óráit tölthetik el.

42 SZÁLLODÁK, KEMPINGEK, TURISZTIKAI KÖZPONTOK, VILLÁK, BUNGALÓK IMPERIAL D.D. SZÁLLODÁK ÉS KEMPINGEK MARKETING - KERESKEDELEM Tel: ; ; Fax: sale@imperial.hr; marketing@imperial.hr SZÁLLODÁK HOTEL IMPERIAL Tel: ; Fax: imperial@imperial.hr HOTEL PADOVA Tel: ; Fax: padova@imperial.hr HOTEL CAROLINA ÉS VILE CAROLINA Tel: ; Fax: carolina@imperial.hr HOTEL EVA ÉS BUNGALÓK Tel: ; Fax: eva@imperial.hr ÜDÜLŐÖVEZET SAN MARINO Tel: ; Fax: sanmarino@imperial.hr KEMPINGEK KEMPING PADOVA III Tel: ; Fax: padova3@imperial.hr KEMPING SAN MARINO Tel: ; Fax: ac-sanmarino@imperial.hr HOTEL ARBIANA Tel: ; Fax: sales@arbianahotel.com Web: HOTEL INTERNATIONAL Tel: ; Fax: reservations@hoteli-rab.t-com.hr Web: HOTEL ISTRA Tel: ; Fax: hotel-istra@hi.t-com.hr Web: HOTEL EPARIO Tel: ; Fax: hotel-epario@inet.hr Web: RAB SZIGET DÍJAI Rab városa az utóbbi tíz évben sok rangos állami és nemzetközi díjat és elismerést kapott. A Kék virág akcióval a horvát tengermellék idegenforgalmi úticéljainak kialakítása -, valamint az Idegenforgalmi virág A horvát színvonalért akció keretében az egyik legmagasabb színvonalú és legmodernebb stílusú mediterrán úticéllá vált, amely mindenben eleget tesz a jelenkori követelményeknek. Rab szigete megfelel az európai vendégek elvárásainak, és a kényelmes és egészséges életmód feltételeinek. A nemzetközi elismerések, az Entente florale a virágokkal és környezettel foglalkozó európai szervezet díja, az Europa nostra a kulturális örökségek európai szintű elismerése és a Quality Coast a turizmusban megvalósított fenntartható fejlődés európai elismerése egyre népszerűbbé tette Rabot Európában és világszerte. Ezek a díjak Rab szigetének minden lakosát elismeréssel illetik, hiszen ők azok, akik már régen felismerték az idegenforgalom értékét és a fejlesztéséért tett erőfeszítések jelentőségét, amellyel a saját jövőjüknek teremtenek biztos alapot. Rab a Turistički cvijet 2011 horvát bajnoka a horvát tengermellék győztese. "Turistički cvijet" 2003, 2004, 2011 "Entente florale" 2005 "Europa nostra" 2005 "Plavi cvijet" 2004, 2009, 2010 "Quality Coast" 2010

43 MARINY ACI RAB Tel: ; Fax: Web: ACI SUPETARSKA DRAGA Tel: ; Fax: Web: TURISZTIKAI HIVATALOK: ARBIA Tel: ; Fax: Web: DER Tel: ; Fax: Web: EHO Tel: ; Fax: Web: tourism.eho.hr KATURBO Tel: ; Fax: Web: KRISTOFOR Tel: ; Fax: Web: MILA Tel: ; Fax: Web: MATOVICA Tel: ; Fax: Web: NUMERO UNO Tel: ; Fax: Web: RAB-EKO Tel: ; Fax: Web: RAB INFO Tel: ; Fax: Web: SAHARA Tel: ; Fax: Web: VARDARIKA Tel: Web: VALSIKA Tel: ; Fax: Web: ADRIA MARE Tel: ; Fax: AUTOTRANS Tel: ; Fax: Web: Jablanac Mišnjak 15 min Kiadó: Rab város Turisztikai Hivatala Lopar község Turisztikai Hivatala Design, prepress: EHOmarketing, Rab Fényképek: Rab város Turisztikai Hivatalának Archívuma, Eho marketing Archivum, I. Pervan, M. Šćerbe, G. Novotny, D. Žunić, M. Šimičić, S. Lussigno, L. Grgurić, M. Ribarić Szöveg: Nedjeljko Mikelić Fordítás: "Adverbum", Opatija Nyomda: "Kreativni tisak" d.o.o. Példányszám: A SZIGET MEGKÖZELÍTÉSE A komp menetrendje Rapska plovidba A sziget és a szárazföld közötti legjobb összeköttetés a Rabi Hajózási Vállalat Rapska plovidba kompja, amely a szárazföldön Jablanac helyiségből indul és a sziget déli oldalán levő Mišnjak helyiségnél köt ki. Az út mindössze tizenöt percig tart, és a komp egész évben közlekedik. :: hr A komp menetrendje - Linijska nacionalna plovidba A Rab sziget északi partján levő Lopar kikötő és a Krk szigeti Valbiska kikötő között naponta kétszer közlekedik a komp egész évben, a nyári időszakban pedig naponta négyszer. Az út másfél órás. Autóbusz járatok- Autotrans d.d. Rijeka A rijekai és a zágrábi autóbusz közlekedésről a következő oldalon talál információkat: Katamarán útvonalak és menetrendjeik Jadrolinija A kizárólag személyszállításra alkalmas katamarán a Rijeka kikötő és Rab városának kikötője között szintén egész évben igénybe vehető, és naponta egyszer közlekedik. Az út 1 óra 45 percig tart. A rijekai, a zadari és a zágrábi repülők menetrendjéről a következő oldalakon informálódhat: A rijekai, a zadari és a zágrábi repülőterek megközelítésének lehetőségeiről, valamint további információkat a menetrendről és a helyfoglalás feltételeiről a következő telefonszámon kaphat: Imperial d.d. Telefon :: Fax sale@imperial.hr ::

44 GRATIS FELIX ARBA RAB VÁROS TURISZTIKAI HIVATALA Tel: Fax: Web: LOPAR KÖZSÉG TURISZTIKAI HIVATALA Tel: Fax: Web:

a Personal Tours A Kefallinia.hu Partnere

a Personal Tours A Kefallinia.hu Partnere A Kefallinia.hu Partnere a Personal Tours A 24. sikeres szezonja elé néző Personal Tours az elmúlt évtizedekben több, mint százezer pihenni vágyó, jelentős részben visszatérő vendéget utaztatott nyaralásukra.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3367 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Halásznadrág Szép tengerparti villa Capri-ban LEIRÁS

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1331 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Campiglia Marittima Gyönyörű Luxury Villa Campiglia

Részletesebben

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén 2020. szeptember A Görög-szigetvilág északi szigete számunkra busszal is elérhető távolságban van. Ez a tündöklő ékkő évezredek óta vonzza a különböző kultúrákat

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0505 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Elba Sziget TOSZKÁN TENGERPARTI VILLA ELADÓ

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1811 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Amalfi Luxus villa az Amalfi-parton eladó LEIRÁS Az

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3316 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Capr Luxus villa eladó Capri szigetén LEIRÁS Ez az ingatlan

Részletesebben

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő Rendezvény központ Üdvözöljük A Római-part legújabb gyöngyszeme, ahely, csodálatos dunai panorámával várja kedves vendégeit. Hatalmas kertünkben közvetlenül a folyóparton gyönyörködhet a Dunában egy pohár

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0860 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Ansedónia LUXUSVILLA ELADÓ AZ ARGENTÁRIÓN

Részletesebben

KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN. Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin 2013. március 21-április 02.

KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN. Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin 2013. március 21-április 02. KALANDOZÁS A MALÁJ-FÉLSZIGETEN KALANDOZÁS MALÁJ-FÉLSZIGETEN Körutazás Malájziában tengerparti nyaralással Langkawin 2013. március 21-április 02. KUALA LUMPUR MODERN ÉS RÉGI ARCA, MALACCA GYARMATI EMLÉKEI,

Részletesebben

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő A reneszánsz Itália szeptember (4 nap) Irányár: 59.900.-Ft/fő A reneszánsz Itália 1. nap: Békéscsaba-Trieszt-Padova Találkozás Békéscsabán, az Evangélikus Nagytemplom mögötti Parkolóban. 05.00 h-kor. Elutazás

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0955 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Livorno Livornói luxushotel eladó LEIRÁS Livornoban,

Részletesebben

remisens family excelsior**** AI smart selection hotel bristol*** AI FREE FREE FREE

remisens family excelsior**** AI smart selection hotel bristol*** AI FREE FREE FREE LOVRAN horvátország, KVARNER ÉS SZIGETEI Opatijától kb. 6 km-re dél-nyugatra található fürdőhely. A két települést tengerparti sétány köti össze. A nyugalmat árasztó, hangulatos kisvárosból számos kirándulási

Részletesebben

Horvátország legszebb strandjai

Horvátország legszebb strandjai Horvátország legszebb strandjai ISZTRIA legszebb strandjai: 1.: Bijeca - Medulin. Több szép homokos strandja is van, de ez a legismertebb, a legjobban ellátott és kiépített. Sokak szerint Horvátország

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0400 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Livorno Exkluzív villa eladó a livornoi tengerparton

Részletesebben

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán.

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán. HORVÁTORSZÁG - Omiš NIKOLA APARTMANHAZ (4+1 fő): A ház az aprókavicsos tengerparttól 200 m-re, a homokos tengerparttól, valamint Omiš központjától 700 m-re helyezkedik el. A ház teljesen új, modern berendezéssel

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0636 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Castiglione della Pescaia VILLA ELADÓ A TOSZKÁN TENGERPARTON

Részletesebben

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI A hotel közvetlen tengerparton található, közelében postahivatal, bank és benzinkút, a városközpont kb. 10 perc. A kétágyas szobák mindegyikben zuhany/wc, SAT TV, telefon.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0486 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Szardínia LUXUSVILLA SZARDINA SZIGETÉN LEIRÁS A egyik

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

ÚJJÁSZÜLETÉS AZ ÚJ ÉVBEN SPIRITUÁLIS ÉS MEDITÁCIÓS ÉLMÉNYEK BALIN

ÚJJÁSZÜLETÉS AZ ÚJ ÉVBEN SPIRITUÁLIS ÉS MEDITÁCIÓS ÉLMÉNYEK BALIN ÚJJÁSZÜLETÉS AZ ÚJ ÉVBEN SPIRITUÁLIS ÉS MEDITÁCIÓS ÉLMÉNYEK BALIN Bali az indonéz szigetvilág gyönyörű szigete, egyedi, színes, spirituális kultúrájáról ismert. Számos szertartása és szokása, ami több

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Balatontourist Platán. Panzió. Balaton. H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. www.balatontourist.hu

Balatontourist Platán. Panzió. Balaton. H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. www.balatontourist.hu Balatontourist Platán Panzió Balaton 2013 H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. H Balatontourist Platán Panzió H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. Foglalás: Tel.: (36) 84/314-388, (36) 30/758-4575 (36) 30/742-2107

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0662 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána, Lucca - Versilia LUXUSVILLA ELADÓ VERSILIÁBAN,

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET EUROPE - Best practice áttekintés Kijelöltünk 4 régiót, hogy Erdélyt, Kovászna megyét összehasonlítsuk velük mindegyik közülük hasonló imázzsal

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0943 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lago Maggiore Elegáns villa a Maggiore tó partján LEIRÁS

Részletesebben

Bulgária. facebook.com/eurolineshungary. Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM

Bulgária. facebook.com/eurolineshungary. Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM Eurolines_logok_cmyk.pdf 1 1/22/15 10:47 AM Bulgária A Napospart Bulgária legszebb partszakasza, ahol 8 km hosszan terül el az aranysárga homokos strand, néhol homokdűnékkel kiegészülve, a tenger vize

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1116 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Livorno Luxusház eladó Livorno környékén LEIRÁS Ez a

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0959 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Livornó LUXUSVILLA A TOSZKÁN TENGERPARTON

Részletesebben

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel

Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel Azték Mexikó - Acapulco üdüléssel AZ AZTÉK KULTÚRA NYOMÁBAN Acapulco üdüléssel 2017. április 9 18.(10 nap, 8 éjszaka) 389.000.-Ft/fő + járulékos költség 145.000.-Ft/fő Az ősi maják egy varázslatos világot

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0661 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Livorno, Toszkána A TOSZKÁN TENGERPARTON ELADÓ KASTÉLY

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0461 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venezia Luxusvilla golfpályával eladó Velencében LEIRÁS

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1604 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena Luxus apartman komplexum eladó Siena LEIRÁS A

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0897 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Capri Tengerparti luxushotel Capri szigetén LEIRÁS A

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2481 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toscana - Castiglioncello CSODÁLATOS VILLA ELADÓ CASTIGLIONCELLOBAN

Részletesebben

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap:

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap: A Balaton-felvidék a Balaton-környéki borvidékek közül eddig eléggé ismeretlen volt a borkedvelő közönség körében. Néhány bor, néhány pincészet ugyan fel-felbukkan a fővárosi borszaküzletekben, éttermekben

Részletesebben

2014 KÜLÖNLEGESSÉGE! A TITOKZATOS EGZOTIKUM ÉSZAK-CIPRUS

2014 KÜLÖNLEGESSÉGE! A TITOKZATOS EGZOTIKUM ÉSZAK-CIPRUS 2014 KÜLÖNLEGESSÉGE! A TITOKZATOS EGZOTIKUM ÉSZAK-CIPRUS A gyönyörű sziget észak-keleti részén található a török ciprióták ún. Észak-Ciprusi Török Köztársasága. Szép és érintetlen strandjai, homokos partjai,

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0734 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pistoia Luxusvilla eladó az olasz Pistoiaban LEIRÁS

Részletesebben

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról Ország: Horvátország Fogadó intézmény: Klinički Bolnički Centar Rijeka (KBC Rijeka) Város: Rijeka Osztály: Plasztikai sebészet Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról A Debreceni Orvostanhallgatók

Részletesebben

Konferencia szállás ajánlataink*

Konferencia szállás ajánlataink* Corso Hotel**** Pécs, Koller u. 8, 7626 (Térkép) Konferencia szállás ajánlataink* Egyike azon belvárosi hoteleknek melyek magukénak tudhatják Pécsett a legtöbb, azaz 4 csillagot. A 2010-ben épült Corso

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0857 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Argentario LUXUSVILLA ELADÓ ARGENTÁRIÓN LEIRÁS

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1054 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comói tó Luxusvilla eladó a Comói tó partján LEIRÁS

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA CSUPOR KERT Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET V I S 1 Z Á K KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET TÖRTÉNETÜNK Két évvel később egy újabb vállalkozásba

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0069 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Argentario Eladó luxusvilla az Argentariora néző tengerparti

Részletesebben

Kedvezményes Üdülés Keszthelyen, Szakszervezeti Tagok és Családtagjaik részére

Kedvezményes Üdülés Keszthelyen, Szakszervezeti Tagok és Családtagjaik részére Kedvezményes Üdülés Keszthelyen, Szakszervezeti Tagok és Családtagjaik részére Örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évek során sok szakszervezeti tag és családja részére biztosítottuk szálláshelyünkön a

Részletesebben

8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 8. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az Adriai-tenger partjára invitálja immár

Részletesebben

THAIFÖLD - Bangkok ROYAL BENJA 3* 58 EUR/főtől. január. február. március

THAIFÖLD - Bangkok ROYAL BENJA 3* 58 EUR/főtől. január. február. március THAIFÖLD - Bangkok Bangkok az ország központja. A kivételes, ellentétekkel teli nagyvárosban megismerheti Thaiföld utánozhatatlan hangulatát, számtalan felhőkarcolót, templomot, palotát, valamint a régi

Részletesebben

MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND

MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND 3 csillagos, 700m x 140m, zátony: 350-400 m, 35 perc belső járattal Malé reptértől+ 5 perc hajóval: PADI búvárközponttal rendelkezik! Talán a legkedvezőbb áru sziget! A

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR Ahol magad is legendára találsz Nyírbátor, mint Legendás Helyszín bemutatása: Nyírbátor legendás múltja nagyban köthető a sárkányokhoz, mivel a Sárkány

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2144 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Livorno Elegáns luxusvilla eladó a toszkán tengerparton

Részletesebben

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől,

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, Ez a méltán népszerű sziget az egyik legrégebben átadott üdülőhely. Eredetileg

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze - Hills Magnificent luxus villa eladó Firenze

Részletesebben

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az Adriai-tenger partjára invitálja immár

Részletesebben

THAIFÖLD - Bangkok ROYAL BENJA 3* 60 EUR/főtől 58 EUR/főtől. december. január. február. március

THAIFÖLD - Bangkok ROYAL BENJA 3* 60 EUR/főtől 58 EUR/főtől. december. január. február. március THAIFÖLD - Bangkok Bangkok az ország központja. A kivételes, ellentétekkel teli nagyvárosban megismerheti Thaiföld utánozhatatlan hangulatát, számtalan felhőkarcolót, templomot, palotát, valamint a régi

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍREGYHÁZA. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍREGYHÁZA. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag NYÍREGYHÁZA Ahol magad is legendára találsz Nyíregyháza, mint Legendás Helyszín bemutatása: Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Hunor Hotel Budapest, H-1039 Pünkösdfürdő u.40. Phone: +36 1 243 09 49 Fax: +36 1 244 08 21 info@hunor-hotel.com www.hunor-hotel.

Hunor Hotel Budapest, H-1039 Pünkösdfürdő u.40. Phone: +36 1 243 09 49 Fax: +36 1 244 08 21 info@hunor-hotel.com www.hunor-hotel. Üdvözöljük A Hunor Szálloda Budapest egyik legszebb kerületében Óbudán, Békásmegyeren a Duna-parttól 500 m-re található. 140 kétágyas komfortos klimatizált szobával és tíz apartmannal várja egyéni és csoportos

Részletesebben

52.Európa Rally Olaszországban

52.Európa Rally Olaszországban 52.Európa Rally Olaszországban Jean-Marc Dudt, az Eurpa Rally Tanács elnökének invitálója: Ezúttal Olaszországban kerül megrendezésre az 52.Európa Rally, amelyet az ACTITALIA klub rendez Velencében, Olaszország

Részletesebben

Leonardo szülőföldjén

Leonardo szülőföldjén Leonardo szülőföldjén A festői toscan vidék és a Ligur-tenger Hajózás és séta a mesés Cinque Terre vidékén Olasz luxus a Ferrari gyár múzeumában Impozáns reneszánsz városok: Firenze és Pisa Utazás időpontja

Részletesebben

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL 2013. szeptember 6 8. Gasztronómiai és Kulturális Rendezvény 2013. szeptember 06. péntek Helyszín: Kikötő, Szabadtéri színpad 20:00 Románia Magyarország Világbajnoki selejtező mérkőzés

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0452 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lombardia - Como ELŐKELŐ VILLA ELADÓ COMOBAN LEIRÁS

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0886 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Forte dei Marmi FORTE DEI MARMI KÖZPONTJÁBAN

Részletesebben

Többirányú ökológiai természethasznosítás egy vizes élőhelyen. Vidéki turizmus és halgazdálkodás az Aranyponty Zrt. területén

Többirányú ökológiai természethasznosítás egy vizes élőhelyen. Vidéki turizmus és halgazdálkodás az Aranyponty Zrt. területén Többirányú ökológiai természethasznosítás egy vizes élőhelyen Vidéki turizmus és halgazdálkodás az Aranyponty Zrt. területén Teljes vertikumú halászat Rétimajor : halászat Halszaporítás Ivadéknevelés Áruhal-termelés

Részletesebben

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Málta Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Az 1964. óra független Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport,

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ Ahol magad is legendára találsz Hajdúszoboszló, mint Legendás Helyszín bemutatása: Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén, a Tiszántúlon fekvő

Részletesebben

AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA FATOSZ

AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA FATOSZ AZ ÖKO-RURÁLIS VENDÉGFOGADÓ HÁZIGAZDÁK EGYESÜLETE/SZÉKELYKEVE BEMUTATKOZÁSA 2014.03.20-21. FATOSZ Dani Ernő, az Egyesület elnöke DÉDAPÁINK, A BUKOVINAI SZÉKELYEK 1883-BA TELEPÜLTEK LE IDE AZ AL-DUNÁRA.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0436 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Bergamo Luxusingatlan eladó Lombardiában LEIRÁS Az eladó

Részletesebben

11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel május 30-június 3

11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel május 30-június 3 11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel 2011. május 30-június 3 Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1059 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venezia Luxusvilla eladó az olasz Velencében LEIRÁS

Részletesebben

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró Olaszország Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró A csizma alakú ország a kultúra és a művészetek bölcsőjének

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3314 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Róma Magnificent luxus lakás eladó Rómában LEIRÁS A

Részletesebben

Sokáig voltam távol?

Sokáig voltam távol? Sokáig voltam távol? Az olasz lakosság utazási szokásai Kiss Kornélia kutatási igazgató Magyar Turizmus Zrt. Európa hatodik legnépesebb országa Olaszország területe: 301 230 km 2 Lakosainak száma: 58,1

Részletesebben

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY A HELY A Keleti-Kárpátok havasainak a Gyergyói-, a Besztercei-, és a Kelemen-havasok ölelésében levő Borszék immár jó két évszázada Erdély egyik legszebb és méltán híres Európa szerte híres települése.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0608 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lago Maggiore Luxusvilla eladó a Lago Maggiore tó partján

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1238 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lucca Magnificent luxus villa eladó Lucca LEIRÁS Csak

Részletesebben

Tartalom. Bemutatkozás

Tartalom. Bemutatkozás Tartalom Bemutatkozás 5 nap / 4 éj Incentive vitorlázás - Horvátország Biograd Žut Dugi Otok, Otok Kornati - Biograd 8-9 5 nap / 4 éj Incentive vitorlázás - Horvátország Kaštela Trogir Rogoznica - Kaštela

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0739 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Forte dei Marmi SZÍNVONALAS VILLA ELADÓ FORTE

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1101 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lake Maggiore Magnificent Luxury Villa Lake Maggiore

Részletesebben

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Az ágazatról általánosságban A turizmus a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Sajátossága ugyanakkor, hogy nem csak a kereslet

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0556 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Argentárió, Toszkána LUXUSVILLA ELADÓ ARGENTÁRIÓBAN

Részletesebben

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel Érkezés Tel Avivba a Barátság Hét kezdete előtt szállás lehetőségek Hotelek Tel Avivban: City Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 100 $ / fő Metropolitan Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 90 $ / fő Imperial

Részletesebben

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Pályázó neve: Crux-Ker Kereskedelmi Bt. Pályázó címe: 3060 Pásztó, Csohány Kálmán utca 12. Ügyfél-azonosító: 1004811576 Támogatási

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1332 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Viareggio Bájos villa eladó Viareggio LEIRÁS Ez a bájos

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt

MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt MSC Armonia Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt 2016.05.13-05.21. További információk 1.nap: Budapest-Genova Indulás a kora esti órákban Budapestről Genovába. Útközben

Részletesebben

Ho t e l Pl aya Go l f ««««

Ho t e l Pl aya Go l f «««« MALLORCA NYÁR NYÁR Mallorca Spanyolország északi része elõtt húzódik a különbözõ földrajzi adottságokkal, kultúrával, valamint konyhával rendelkezõ öt szigetbõl álló Baleár-szigetvilág. Legnagyobb és egyben

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0264 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Castiglioncello Exkluzív villa kilátással a tengerre

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1056 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Castiglioncello Elegáns villa eladó Castiglioncelloban

Részletesebben

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától.

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. Különleges ajánlatunk, amely a következőket tartalmazza:

Részletesebben

A prezentáció felépítése. Gyermek a tájban

A prezentáció felépítése. Gyermek a tájban Gyermek a tájban A gyermekkori utazási élmények hatása a Balatonnal mint turisztikai desztinációval kapcsolatos preferenciákra és attitűdökre Kiss Kornélia - Bogáromi Eszter - Michalkó Gábor// Budapesti

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0111 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena Luxusingatlan eladó Sienában LEIRÁS Toszkánában,

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0186 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Grosseto Luxus ház eladó LEIRÁS Luxus ház eladó Maremma

Részletesebben