Itt kaptak helyet a legszebb templomok: a Mária Mennybemeneteléről elnevezett katedrális, valamint a Szent András, Szent Justus, Szent Kereszt, Szent

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Itt kaptak helyet a legszebb templomok: a Mária Mennybemeneteléről elnevezett katedrális, valamint a Szent András, Szent Justus, Szent Kereszt, Szent"

Átírás

1

2 Rab városát már az ókori szerzők is ismerték. Legelőször i.u. 70 körül a római író és földrajztudós, idősebb Plinius említi Arba néven, ami azt jelenti zöld, sötét. Ezt az elnevezést később az olasz nyelv is átvette, és a mai napig megtartotta. Az Arb tőből hangátvetéssel létrejött horvát nyelvű elnevezés elsőként 1446-ban fordul elő a kampori Szent Eufémia ferences rendi kolostor létrehozásáról szóló dokumentumban. Önálló státuszt már Liburnia részeként kapott i.e. 10-ben Oktavianus Augustus császártól, aki falakat és tornyokat emelt a város védelmére. A mai Horvátország területén Sali városán kívül egyedül ő kapta meg a felix (boldog) előnevet Septimus Severus császár idejében a Kr. utáni 3. század elején. Ma is számos templom, kolostor, palota, tér és oszlop tanúskodik a magasan fejlett városi és kulturális környezetről. Számos uralkodó váltotta egymást Rab városában az ókori rómaiaktól, bizánciaktól és velenceiektől kezdve a magyar és horvát királyokig, de soha sem szenvedett el komolyabb pusztítást. Ennél fogva megőrizte ókorból származó építészeti magját, és később még újabb építményekkel egészült ki.

3 TÖRTÉNELEM

4 ÉPÍTÉSZET A sziget építészetének összessége, népi épületeinek különféle stílusjegyei, az értékes műalkotások valamint kulturális műemlékek teszik különlegessé ezt a gazdag környezetet, és határozzák meg a mediterrán kultúrkörhöz való tartozását. Már a római építészek is gazdagították a várost antik épületeikkel, így már abban az időben kialakult három hosszabb fő utca, és számos kisebb, amelyek a félsziget felső részéből vezetnek lefelé a kikötőbe. A Gornja (Felső) utcában már a korai kereszténység megjelenésével megépültek a legjelentősebb szakrális épületek.

5 Itt kaptak helyet a legszebb templomok: a Mária Mennybemeneteléről elnevezett katedrális, valamint a Szent András, Szent Justus, Szent Kereszt, Szent János templom, és a négy torony. Ebből fakadóan a vallási és a szellemi jegyet még ma is a Felső utca viseli magán. A tereknek, közöknek, utcáknak és az őket összekötő lépcsőknek, csakúgy, mint a házaknak, a régi patrícius-palotáknak, templomoknak és kerteknek uralkodó eleme a terméskő, amely fehérségével hosszú idő óta meghatározza az évszázados épületek hangulatát. A követ az ókor óta használják az építészek, és a századok csupán egy hajszálnyit koptattak rajta, leheletvékony csillogó patinát hagyva a felszínén, amelyen keresztül átragyog és megőrződik az épületek minden szépsége, csodálatos harmóniában egyesülve a természettel.

6

7 ÓVÁROS Kevés horvát város dicsekedhet ilyen szépséggel. Rab városa egy félszigeten helyezkedik el, századokon át ellenállva az időnek, és felette éberen őrködik a négy harang, mint évszázados ismertetőjegye a városnak. Három hosszú, párhuzamos utcája az Alsó- (Donja-), Középső- (Srednja-) és a Felső utca (Gornja ulica), amelyek tizenkét kisebb keresztutcával vannak összekötve. A város főbb pontjai, a városi sétány a két gyönyörű térrel, a teraszok és a meghitt, pihenésre és kikapcsolódásra kiválóan alkalmas utcarészletek kapcsolják össze az idelátogatót a világgal. A Szent Eufémia öböl felé egy tengerparti sétány vezet a városi strandon keresztül. Oly sok minden található ebben a városban, és mindez csupán karnyújtásnyira egymástól! Az idelátogatók számára Rab mindig is sokkal többet nyújtott a smaragdszínű tengernél, és a kedves házigazdák terített asztalain illatozó halaknál, rákoknál és tengermelléki boroknál. Rab az ókortól fogva a kultúra otthona, a gyönyörű táj és a hosszú és kellemes sétányok szigete. Boldog Rab szigete Felix Arba -, így nevezték a rómaiak, akiknek volt érzéke a természet nyújtotta szépségek iránt.

8 Az óváros szívében három városi park található: a legnagyobb, a Komrčar nevezetű, valamint a Boškopini és a Szent Marinus park. Ezek a gyönyörű zöld övezetek képezik az óváros központjának lelkét és tüdejét, dús zöld lombjaikkal és a színes virágok tűzijátékával pihenni csábítanak minket, és hívnak, hogy elidőzzünk bennük. Rab parkjainak van egy másik különlegessége is: a halhatatlan legendák. A Komrčar parkban található Pravdoja Belije mellszobra, aki 1883-ban parkosította ezt a területet, a Boškopini park középső részében pedig egy száz éves szökőkút áll, amely a sziget összes helyét szimbolizálja és az élet forrását is egyben. A Szent Marinus parkban a San Marino Köztársaság megalapítójának, a park névadójának szobra áll. A Szent Kristóf téren áll a pásztorok legendás szökőkútja, ezen a téren élénk társasági élet is zajlik, itt találkoznak az emberek, pihennek, és együtt élvezik a nyári és az őszi eseményeket. A világszerte híres püspök, teológus és fizikus Marko Antun de Dominis Rab szülötte volt. Az UNESCO az ő évének nyilvánította a 2010-es évet. Ivan Krstitelj Rabljanin ágyú és harangöntő szintén ismert személyisége Rabnak.

9 PARKOK HÍRESSÉGEK LEGENDÁK

10 RABSKA FJERA A rabi fesztivál ( Rabska fjera ) a legnagyobb esemény, amely a sziget kulturális hagyományait eleveníti fel, ez az évszázadok találkozása Rab városában július 21-én a rabi Városi Tanács nyilvánította a város ünnepének Nagy Lajos király tiszteletére, aki felszabadította a várost a velenceiek alól, valamint Szent Kristófnak, a város védőszentjének tiszteletére. Az ünnepen hálával emlékeznek meg Szent Kristófról, aki a legenda szerint 1075-ben felszabadította és megmentette Rabot. A hagyományok fesztiválja három napon keresztül tart: július 25-én, Szent Jakab ünnepén, 26-án Szent Anna napján és 27-én Szent Kristóf ünnepén. A kikövezett utcákon és tereken, a kertekben és a tengerparton középkori műhelyeket rendeznek be, és a korabeli életképeket

11 Rab büszke lakosai jelenítik meg. Vannak itt pékek, cukrászok, mézesek, borászok, festők, papok, keramikusok, fazekasok, kőművesek, kovácsok, asztalosok, takácsok, kötélfonók, olajbogyó- és gyógynövény termesztők, kereskedők. Az etnofalu a vidéki családok életét mutatja be: a pásztorok sajtot készítenek és feldolgozzák a gyapjút; pálinkát főznek, a halászok hálót fonnak és halásznak, sós halat kínálnak, csónakot készítenek. Erre a fesztiválra mindenképpen érdemes ellátogatni, és megélni a találkozást az elmúlt évszázadok középkori hangulatával. A KÖZÉPKORI RAB

12 EMBEREK ÉS SZOKÁSOK Az itt élő emberek mindig is a hagyomány forrásához kötődtek: a tengerhez és a régi szokásokhoz. Rab városában óvárosi és velencei táncokat járnak, míg a falvakban a sziget hagyományos hangszere, a horvátul mijeh -nek nevezett duda kíséri a Rabszigeti táncot (Rapski tanac). Ezeket a régi táncokat a rabi néptánc egyesületek őrizték meg és adták át a fiataloknak. A szabadtéren előadott koncerteknek és táncoknak, valamint az acappellában énekelt régi daloknak köszönhetően az idelátogatók is megismerhetik a sziget népi hagyományait és gazdag kulturális örökségét.

13

14 A TERMÉSZET GAZDAGSÁGA Rab a természet színeinek és illatainak szigete, a zamatos és gyógyító növényeké, a kifogástalan boroké és a mézédes, pazarul gazdag Prosek boroké, a pálinkáé és mézé, és a mézből nyert termékeké. A levendula és a napsütés szigete, ahol évente 2480 napsütéses óra van, és 150 napsütéses nap. Az ilyen éghajlati viszonyok nagymértékben befolyásolják a sziget évi termését, és hatalmas ajándék még a szigeten található gazdag üledékes talaj és a tenger nyújtotta előnyök. A tiszta levegőnek köszönhetően, amely gyógyítóan hat a tüdőre és a szívre, Rab a természetes gyógyítás otthona, a kikapcsolódásé és az új energiával való feltöltődésé.

15

16 GASZTRONÓMIA Rab termékeny földjének gyümölcsei, valamint a környező tenger kiváló hal- és garnélarák állománya az alapja a helyi gasztronómiai kínálatnak, amelyet az egészséges mediterrán konyha jellemez. A gazdag és különleges ételkínálatból az ide látogatók szívesen visznek magukkal saját hazájukba is, hogy kis ideig felidézhessék még ezeket a jellegzetes ízeket. Friss halak és a tenger gyümölcsei, az egyedülálló rabi torta, amelyet a szigeten már nyolcszáz éve azonos recept szerint készítenek, az ökológiai gazdaságban termesztett olajbogyó, a füge, a szőlő és a méz jellegzetes rabi zamatukkal mind a helyi éttermek, vendéglők és fogadók étlapján szerepelnek, ahol tapasztalt és képzett szakácsok az itteni hagyományok szerint készítik az ételeket. A rabi vendéglátó ipari iskolában több mint ötven éve folyik az idegenforgalmi szakemberek képzése. Érdemes megismerkedni a rabi gasztronómia kínálatával és elmerülni titkaiba, hiszen felejthetetlen élvezettel ajándékozza meg a látogatókat.

17

18

19 ESEMÉNYEK Az év folyamán mintegy kétszáz különböző esemény váltja egymást a legigényesebb közönség elvárásainak is eleget téve. Legérdekesebb talán a Rabi Vitézi Játékok, a sziget íjász egyesületének versenye, amelyen a hajdani várvédő vitézekre emlékezve rendezik meg a számszeríjasok vetélkedőjét május 9-én, június 25-én, július 27-én és augusztus 15-én. Érdemes szólni a zenei estekről is, amelyeken kiváló hazai és külföldi zenészek lépnek fel, valamint a rabi rézfúvósok koncertjéről. A város utcái, terei nyaranta számos festőművész nyitott műtermévé változnak, a zárt helyiségekben pedig számos képzőművészeti kiállítás nyújt izgalmas élményeket. Az április és a május a sziget legmagasabb pontjára, a Kamenjakra vezető gyalogtúrák hónapja, valamint a Kalifronta pásztorról és Draga pásztorlányról elnevezett útvonalon zajló biciklitúrák ideje is. Szintén ez idő tájt van a szenvedélyes hajósok és a helyi kishajó építők kiállítása. Az őszi időszak munkánk gyümölcsének betakarítása. Az öko-hét folyamán bepillantást nyerhetünk a borászok tevékenységébe, a levendula- és olajbogyó termesztők valamint a méhészek munkájába. Izgalmas és kalandos sportokat is kipróbálhatunk, és élvezhetjük a vénasszonyok nyarát.

20

21 ÉJSZAKAI ÉLET Szinte nincs is olyan hely Rab városában, ahol a fiatalok ne gyűlnének össze időnként. A teraszok és terek jó alkalmat nyújtanak a zenehallgatáshoz, a night club pedig szintén elérhető közelségben van. Azoknak, akik hajnalig szeretnek szórakozni a Santos beach clubot ajánljuk, amelyet a brit Guardian 2011-ben az egyik legjobb klubbá nyilvánított Európában. Ismert horvát és európai előadók koncertjein szórakozhatnak a fiatalok április végén a Nautic Passion és augusztus elején a Rab Summer Festival keretében, amelyek felejthetetlen élményekkel ajándékozzák meg az idelátogatókat.

22 FÜRDŐHELYEK Az osztrák természettudós Camilo Morgan 1889-ben, 1904-ben és 1909-ben látogatott Rabra, és ezt írta róla: A sziget nyugati oldalán egy tucat gyönyörű öböl van, ahol a tenger különleges színe helyenként smaragddá változik. Ha az olasz és a francia partokat megilleti a cote d'azur,akkor az itteniek a cote smaragdine nevet érdemlik. A sziget rendkívül népszerű fürdőhelyein májustól októberig tart a fürdőszezon. A homokos, apró kavicsos, sziklás strandok az összes korosztály számára kellemes időtöltést kínálnak: a kisgyerekes családoknak, a kitűnő úszóknak és búvároknak, a közép- és időskorúaknak, és a fogyatékkal élőknek is.

23 A sziget sajátossága, hogy itt találhatók Horvátország legrégibb múltra visszatekintő nudista fürdőhelyei. Rab a CNN szerint ben ideális hellyé vált a naturisták számára, a Frkanj félsziget és a Kandarola öböl pedig igazi naturista paradicsomoknak számítanak. Rab legmelegebbnek számító öble, a Kandarola már 1936 óta várja naturista vendégeit, ez Horvátország egyik legrégibb nudista strandja

24

25 SPORT ÉS SZABADIDŐ A sziget természeti adottságainak sokszínűsége kellemes időtöltési lehetőségeket kínál a sportolni és kikapcsolódni vágyó vendégeknek, a pihenést, wellnesst és az egészségmegőrző programokat kedvelő látogatóknak. A biciklis ösvény 157 km hosszú, a gyalogösvény pedig 144 km-es, a hegymászó útvonal 20 km hosszú. Öt búvárközpont is működik a szigeten, húsz teniszpálya várja a sportolni vágyókat, öt kisméretű sportpálya, valamint egy sportcsarnok várja a sportok kedvelőit. Mindemellett sea kayak, vadászat és halászat, és egyéb vízi sportok nyújthatnak kellemes kikapcsolódást. Rab szigete Geo park -ként három tanösvényt is magába foglal Fruge és Lopar területén, a Kalifront félszigeten és a sziget középső részén a Maman sziget irányába. A kikapcsolódási lehetőségeket kiegészíti a hajók kisebb és nagyobb charter flottája, amelynek segítségével eldugott öblöket is megismerhetnek, hogy a nyaralás és az aktív kikapcsolódás még szebb legyen.

26 HOTEL PADOVA HOTEL ARBIANA VÁROSI SZÁLLODÁK Rab óvárosában és környékén magas színvonalú szállodák találhatók. Ezek gazdag lehetőségekkel kecsegtetnek: wellness központokkal, sportolási lehetőségekkel, a közeli parton kellemes sétákkal, délutáni pihenőkkel a hangulatos kávéházakban és cukrászdákban, a helyi tradíció termékeivel és emléktárgyaival jól felszerelt üzletekkel. Ezek a városi épületek a rabi turizmus gyöngyszemeinek számítanak tavasszal és ősszel, közülük a legrégibb az Imperial Hotel, amelyet 1927-ben építettek. A szigeten május 16-án indult meg az aktív turizmus, ami azt jelenti, hogy az itt lakók több mint 120 éve foglalkoznak idegenforgalommal.

27 HOTEL INTERNATIONAL HOTEL ISTRA HOTEL IMPERIAL

28 HOTEL CAROLINA ÜDÜLŐÖVEZET SUHA PUNTA HOTEL CAROLINA HOTEL EVA BUNGALÓK VILE ÜDÜLŐÖVEZETEK Rabon két egyedülállóan különleges és vonzó üdülőövezet van. Az egyik, a Suha Punta a Kalifront félszigeten található, rengeteg illatozó erdei fenyővel és a Dundo nevezetű rezervátummal, amely kiválóan alkalmas a természetet és az aktív pihenést kedvelők számára. A Carolina Hotel és az Eva Hotel, valamint a bérelhető apartmanok, villák és bungalók a kristálytiszta tengertől csak egy karnyújtásnyira fekszenek, az árnyas fenyők alatt. A másik üdülőövezet a Lopar félszigeten található, ez a sziget régészeti és archeológiai csodája, amely tele van apró, homokos strandokkal, ezért különösképpen kedvelik a kisgyermekes családok és az idősebb korosztály képviselői, akik a sekély és meleg tengervizet részesítik előnyben. A félszigeten huszonkét homokos strand van, amelyek közül három a naturista vendégeket fogadja.

29 ÜDÜLŐÖVEZET SAN MARINO

30 RAB VÁROS, BANJOL APARTMANOK, PANZIÓK, SZOBÁK, VENDÉGHÁZAK Mint mindig, a múltba való visszatekintés még csodálatosabbá teszi a sziget festői helyszíneit: a Barbat, Banjol, Kampor, Mundanije, Palit, Supetarska Draga és a Lopar mind látogatásra érdemes helyek Rab szigetén. Mindegyik a maga sajátosságával, vendégszerető lakóival és az idelátogatóknak nyújtott egyedi lehetőségekkel vonzza az utazókat és a kikapcsolódni vágyókat. A sziget egyik legizgalmasabb része apró kavicsos strandjaival, gazdag halállományával és hajóépítő hagyományaival, kiváló éttermeivel és kellemes sétányaival, ökológiai gazdálkodásból származó termékeivel, az óvárosra néző kilátással és homokos öbleivel a búvárok paradicsomának számít.

31 PALIT BARBAT

32 KAMPOR SUPETARSKA DRAGA

33 LOPAR MUNDANIJE APARTMANOK, SZOBÁK, PANZIÓK, VENDÉGHÁZAK A sziget északnyugati része változatos és vonzó lehetőségekben bővelkedik. A Kalifront félsziget a sétálók és kerékpározók oázisa, amely bámulatosan egybe fogja a régit és az újat, az érintetlen környezet egészséges levegőjét, a bio-termesztésű ételeket és a gazdag tengermelléki hagyományokat, ugyanakkor a korszerű vendégváró feltételeknek is eleget tesz. A sziget mindegyik részére jellemző a szállások, apartmanok, szobák, házak magas színvonalú berendezése, a kiváló éttermek és vendéglők kimagasló minőségű ételkínálata, a helyi lakosok vendégszerető és odaadó jelenléte. Minden látogató élvezheti Rab sziget jellegzetes és otthonos hangulatát, amely mindenkit az otthon melegségével és feledhetetlen mediterrán környezetével fogad.

34 PADOVA 3 KEMPINGEK Ahogyan a szállodák és üdülőövezetek, a rabi kempingek is kellemes időtöltést biztosítanak minden korosztály számára. A Padova 3 Kemping közel van Rab városához, évszázados fenyők árnyai között helyezkedik el, és kiválóan felszerelt szórakozóhelyekkel is ellátott. A mobil házikók a város kikötőjére és az óvárosra néznek, és a város mindössze öt-hat perces csónakázással vagy húsz perces sétával is megközelíthető. A San Marino kemping a legnagyobb homokos strand, a Paradicsom strand ( Rajska plaža ) szomszédságában helyezkedik el, és takaros parcellák, korszerűen felszerelt mobil házikók, valamint változatos kikapcsolódást nyújtó rekreációs központok várják a látogatókat.

35 SAN MARINO

36 ACI RAB

37 HAJÓZÁS Horvátországban egyre fejlettebb a tengeri turizmus, az Adrián hajózó járművek száma egyre nagyobb. Az utóbbi években az Adriára, így Rab szigetére is a világ leggazdagabb emberei látogatnak hatalmas yachtjaikon, és ez azoknak a napoknak az emlékét idézi, amikor Rabon tartózkodtak az angol királyi család tagjai. Rab szigetét különösen izgalmasnak találják a vitorlázást kedvelők. Az egész napos kirándulásokra alkalmat adó kisebb öblök, a számos apró szigetecske, a vitorláknak kedvező szél olyan sajátosságok, amelyek minden hajós számára vonzóan hatnak, hogy élvezettel cirkáljanak Rab szigete körül. A szigeten két jól felszerelt és komfortos kikötő áll a hajósok rendelkezésére. ACI SUPETARSKA DRAGA

38 VÁROSI SÉTÁK A szigeten való tartózkodás során különleges élményt nyújt az óváros kulturális és történelmi helyszíneinek megismerése. A nevezetességek megtekintése akár egyedül, akár egy helyi kísérővel minden látogató számára lélegzetelállítóan hat. Ha a séta alkalmával megtekintjük a legrégibb templomot Supetarska Dragában, a néprajzi múzeumot és Kamporában a Szent Eufémia kolostort és könyvtárát az élmény bizonyára feledhetetlen lesz. Emellett igen érdekes az Ante Premužić tanösvény, amely a sziget körül vezet. Rab szigete és a város egyaránt megfelel a korszerű turizmus követelményeinek és az európai közönség elvárásainak. A királyi család hajdani újságírója a BBCben, Jennie Bond Rab szigetének látogatása alkalmával a következőket írta: Rab Hawaii és Svájc üdítő kombinációja.

39

40

41 KIRÁNDULÁSOK Nem kevés azoknak a szigetlakóknak a száma, akik olykor felajánlanak egy különlegesen eltöltött napot az ide látogatóknak. Utazási irodáinkban és turisztikai központjainkban a séták, hegymászó kirándulások, hajókirándulások, autóbusz túrák, városnézések és szigetjáró kirándulások sorából választhatnak az ide utazók. Jöjjön velünk a sziget legmagasabb pontjára, a Kamenjakra, amelyről gyönyörű kilátás nyílik Rabra és a környező szigetekre. Hajóval elvisszük Önt egy sziget körüli útra, hogy a tenger felől is megismerje Rabot. A kerékpározást kedvelőknek 140 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésükre. A Plitvice Nemzeti Park csupán három óra utazásra van a szigettől, a vízi taxisok pedig örömmel viszik el Önöket egy eldugott öbölbe, amelyben a megnyugtató magány vagy a meghitt együttlét óráit tölthetik el.

42 SZÁLLODÁK, KEMPINGEK, TURISZTIKAI KÖZPONTOK, VILLÁK, BUNGALÓK IMPERIAL D.D. SZÁLLODÁK ÉS KEMPINGEK MARKETING - KERESKEDELEM Tel: ; ; Fax: SZÁLLODÁK HOTEL IMPERIAL Tel: ; Fax: HOTEL PADOVA Tel: ; Fax: HOTEL CAROLINA ÉS VILE CAROLINA Tel: ; Fax: HOTEL EVA ÉS BUNGALÓK Tel: ; Fax: ÜDÜLŐÖVEZET SAN MARINO Tel: ; Fax: KEMPINGEK KEMPING PADOVA III Tel: ; Fax: KEMPING SAN MARINO Tel: ; Fax: HOTEL ARBIANA Tel: ; Fax: Web: HOTEL INTERNATIONAL Tel: ; Fax: Web: HOTEL ISTRA Tel: ; Fax: Web: HOTEL EPARIO Tel: ; Fax: Web: RAB SZIGET DÍJAI Rab városa az utóbbi tíz évben sok rangos állami és nemzetközi díjat és elismerést kapott. A Kék virág akcióval a horvát tengermellék idegenforgalmi úticéljainak kialakítása -, valamint az Idegenforgalmi virág A horvát színvonalért akció keretében az egyik legmagasabb színvonalú és legmodernebb stílusú mediterrán úticéllá vált, amely mindenben eleget tesz a jelenkori követelményeknek. Rab szigete megfelel az európai vendégek elvárásainak, és a kényelmes és egészséges életmód feltételeinek. A nemzetközi elismerések, az Entente florale a virágokkal és környezettel foglalkozó európai szervezet díja, az Europa nostra a kulturális örökségek európai szintű elismerése és a Quality Coast a turizmusban megvalósított fenntartható fejlődés európai elismerése egyre népszerűbbé tette Rabot Európában és világszerte. Ezek a díjak Rab szigetének minden lakosát elismeréssel illetik, hiszen ők azok, akik már régen felismerték az idegenforgalom értékét és a fejlesztéséért tett erőfeszítések jelentőségét, amellyel a saját jövőjüknek teremtenek biztos alapot. Rab a Turistički cvijet 2011 horvát bajnoka a horvát tengermellék győztese. "Turistički cvijet" 2003, 2004, 2011 "Entente florale" 2005 "Europa nostra" 2005 "Plavi cvijet" 2004, 2009, 2010 "Quality Coast" 2010

43 MARINY ACI RAB Tel: ; Fax: Web: ACI SUPETARSKA DRAGA Tel: ; Fax: Web: TURISZTIKAI HIVATALOK: ARBIA Tel: ; Fax: Web: DER Tel: ; Fax: Web: EHO Tel: ; Fax: Web: tourism.eho.hr KATURBO Tel: ; Fax: Web: KRISTOFOR Tel: ; Fax: Web: MILA Tel: ; Fax: Web: MATOVICA Tel: ; Fax: Web: NUMERO UNO Tel: ; Fax: Web: RAB-EKO Tel: ; Fax: Web: RAB INFO Tel: ; Fax: Web: SAHARA Tel: ; Fax: Web: VARDARIKA Tel: Web: VALSIKA Tel: ; Fax: Web: ADRIA MARE Tel: ; Fax: AUTOTRANS Tel: ; Fax: Web: Jablanac Mišnjak 15 min Kiadó: Rab város Turisztikai Hivatala Lopar község Turisztikai Hivatala Design, prepress: EHOmarketing, Rab Fényképek: Rab város Turisztikai Hivatalának Archívuma, Eho marketing Archivum, I. Pervan, M. Šćerbe, G. Novotny, D. Žunić, M. Šimičić, S. Lussigno, L. Grgurić, M. Ribarić Szöveg: Nedjeljko Mikelić Fordítás: "Adverbum", Opatija Nyomda: "Kreativni tisak" d.o.o. Példányszám: A SZIGET MEGKÖZELÍTÉSE A komp menetrendje Rapska plovidba A sziget és a szárazföld közötti legjobb összeköttetés a Rabi Hajózási Vállalat Rapska plovidba kompja, amely a szárazföldön Jablanac helyiségből indul és a sziget déli oldalán levő Mišnjak helyiségnél köt ki. Az út mindössze tizenöt percig tart, és a komp egész évben közlekedik. :: hr A komp menetrendje - Linijska nacionalna plovidba A Rab sziget északi partján levő Lopar kikötő és a Krk szigeti Valbiska kikötő között naponta kétszer közlekedik a komp egész évben, a nyári időszakban pedig naponta négyszer. Az út másfél órás. Autóbusz járatok- Autotrans d.d. Rijeka A rijekai és a zágrábi autóbusz közlekedésről a következő oldalon talál információkat: Katamarán útvonalak és menetrendjeik Jadrolinija A kizárólag személyszállításra alkalmas katamarán a Rijeka kikötő és Rab városának kikötője között szintén egész évben igénybe vehető, és naponta egyszer közlekedik. Az út 1 óra 45 percig tart. A rijekai, a zadari és a zágrábi repülők menetrendjéről a következő oldalakon informálódhat: A rijekai, a zadari és a zágrábi repülőterek megközelítésének lehetőségeiről, valamint további információkat a menetrendről és a helyfoglalás feltételeiről a következő telefonszámon kaphat: Imperial d.d. Telefon :: Fax ::

44 GRATIS FELIX ARBA RAB VÁROS TURISZTIKAI HIVATALA Tel: Fax: Web: LOPAR KÖZSÉG TURISZTIKAI HIVATALA Tel: Fax: Web:

Newsletter. Tartalomjegyzék. Események. Horvátország a nagyvilágban. Hírek. Befektetések. Bemutatjuk

Newsletter. Tartalomjegyzék. Események. Horvátország a nagyvilágban. Hírek. Befektetések. Bemutatjuk Photo: mario bandić Newsletter 10 2010 Tartalomjegyzék Események Gospić - Likai ősz 2 Zaprešić Jellasics napok 3 Ivanić Grad - Amikor minden a sütőtök jegyében zajlik 4 Punat Olívabogyó napok 5 Lovran

Részletesebben

Newsletter. Események Punat - Minden az olíva jegyében zajlik 10 Lovran - Fedezze fel a gesztenye világát! 11

Newsletter. Események Punat - Minden az olíva jegyében zajlik 10 Lovran - Fedezze fel a gesztenye világát! 11 Newsletter 10 2011 PREFERRED DESTINATION OF THE YEAR 2011/2012 Tartalomjegyzék Hírek Az idén is számos világsztár és politikus nyaralt az Adrián 2 Nin - Megnyílt a Só Múzeum 3 Vrsar - Az első kereskedelmi

Részletesebben

Meghitt mediterrán világ

Meghitt mediterrán világ Meghitt mediterrán világ Helyi jellegű szállás szobák, apartmanok, villák Irodámban üldögélve gondolatban néha Horvátországban barangolok. Elmenekülök a mindennapok elől, és nyugalomra lelek miközben

Részletesebben

Kedves Vendégünk! kulturális programok, rendezvények. szálláshely. aktív turizmus, túra. gasztronómia, étterem. fürdő, medence. kerékpáros turizmus

Kedves Vendégünk! kulturális programok, rendezvények. szálláshely. aktív turizmus, túra. gasztronómia, étterem. fürdő, medence. kerékpáros turizmus kulturális programok, rendezvények Kedves Vendégünk! szálláshely aktív turizmus, túra gasztronómia, étterem fürdő, medence kerékpáros turizmus lovassport horgászat hagyományőrzés természetismeret helyi

Részletesebben

KULTURÁLIS - 2013 IDEGENFORGALMI ESEMÉNYNAPTÁR HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK

KULTURÁLIS - 2013 IDEGENFORGALMI ESEMÉNYNAPTÁR HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK KULTURÁLIS - 2013 IDEGENFORGALMI ESEMÉNYNAPTÁR HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK TARTALOM KIEMELT ESEMÉNYEK HORVÁTORSZÁGBAN 4. ISZTRIA 5-15. KVARNER 16-28. LIKA - KARLOVAC 29-34. DALMÁCIA

Részletesebben

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Vakáció POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Tisza-tó ATisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, 127 km 2 -nyi területével

Részletesebben

,,, Varak es Kastelyok

,,, Varak es Kastelyok ,,, Varak es Kastelyok Impresszum Kiadó: Kapronca Város Idegenforgalmi Közössége Felelős szerkesztő: Renato Labazan Szerkesztő, grafikai tervező: Siniša Cikač Bevezető szöveg: Renato Labazan További szövegek,

Részletesebben

GYSEV. magazin HORVÁTORSZÁG SPORT SZÉKESFEHÉRVÁR KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ÚTI CÉL AJÁNLÓ ROVAT II. ÉVFOLYAM 03. 2013. NYÁR

GYSEV. magazin HORVÁTORSZÁG SPORT SZÉKESFEHÉRVÁR KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ÚTI CÉL AJÁNLÓ ROVAT II. ÉVFOLYAM 03. 2013. NYÁR GYSEV II. ÉVFOLYAM 03. 2013. NYÁR magazin KÜLFÖLDI ÚTI CÉL HORVÁTORSZÁG SPORT ROVAT KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ SZÉKESFEHÉRVÁR Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható TISZTELT TARTA- UTASUNK,

Részletesebben

Press 2011. Horvát Idegenforgalmi Közösség

Press 2011. Horvát Idegenforgalmi Közösség Press 2011 Horvát Idegenforgalmi Közösség PREFERRED DESTINATION OF THE YEAR 2011/2012 Iblerov trg 10/IV 10 000 Zagreb, Horvátország Tel. + 385 (1) 4699 333 Fax + 385 (1) 4557 827 E-mail info@htz.hr Web

Részletesebben

Adventi ajánlatok. Advent Bécsben. Advent Bécsben Schönbrunni kastélylátogatással

Adventi ajánlatok. Advent Bécsben. Advent Bécsben Schönbrunni kastélylátogatással Adventi ajánlatok Advent Bécsben Utazás: komfortos autóbusszal (vidéki felszállási lehetőségek: Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Tatabánya, Tiszaújváros). Ellátás: étkezés nélkül

Részletesebben

Newsletter. Tartalomjegyzék. Hírek. Horvátország a nagyvilágban. Események. Projektek. Bemutatjuk

Newsletter. Tartalomjegyzék. Hírek. Horvátország a nagyvilágban. Események. Projektek. Bemutatjuk Newsletter 03 2010 Tartalomjegyzék Photo: Mario Romulić & Dražen Stojčić Photo: Ivo Pervan Hírek Dubrovnik és Split Egyre több repülőjárat 2 Zadar Tavasztól közelebb Európához 3 Rijeka A kvarneri város

Részletesebben

newsletter Tartalomjegyzék Befektetések Korčula Horvátország a nagyvilágban Ajánlat Photo: Damir Fabijanić

newsletter Tartalomjegyzék Befektetések Korčula Horvátország a nagyvilágban Ajánlat Photo: Damir Fabijanić newsletter Tartalomjegyzék Bemutatjuk A tradíció a turizmus szolgálatában: Horvaték kovácsműhelye látványosság és hagyományőrzés 2 Bistrički falugazdaság: Nyaralás természetközelben 3 Fiumanka: Hajózni

Részletesebben

MEGMUTATJUK európa igazi arcát!

MEGMUTATJUK európa igazi arcát! www.kisalfoldtravel.hu KÖRUTAZÁSOK 2015 MEGMUTATJUK európa igazi arcát! Kedves Utasunk! Őszinte tisztelettel és szíves ajánlással nyújtjuk át Önnek a Kisalföld Travel 2015. évi programfüzetét. Lapjait

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel NYUGAT-DUNÁNTÚL Sopron Esterházy-kastély Megújulás testnek, léleknek, szellemnek Átérezni, meghallani, megkóstolni és megszeretni Átérezni a történelmi időket, amikor Jurisics

Részletesebben

Utazási Magazin. C & T Hungary Kft. 1137 Budapest, Radnóti M. u. 2. Tel.:/Fa x: +36 1 451 3730 6722 Szeged, Dáni J. u. 13. Tel.:/Fa x: + 36 62 481 562

Utazási Magazin. C & T Hungary Kft. 1137 Budapest, Radnóti M. u. 2. Tel.:/Fa x: +36 1 451 3730 6722 Szeged, Dáni J. u. 13. Tel.:/Fa x: + 36 62 481 562 Utazási Magazin C & T Hungary Kft. 1137 Budapest, Radnóti M. u. 2. Tel.:/Fa x: +36 1 451 3730 6722 Szeged, Dáni J. u. 13. Tel.:/Fa x: + 36 62 481 562 Em a i l: travel@congresstravel.hu Web: www.congresstravel.hu

Részletesebben

Newsletter. Projektek Isztria - új turisztikai projektek 19 Omiš - Függővasút és új hotelek a Cetina torkolatánál 20

Newsletter. Projektek Isztria - új turisztikai projektek 19 Omiš - Függővasút és új hotelek a Cetina torkolatánál 20 PREFERRED DESTINATION OF THE YEAR 2011/2012 Newsletter 12 2011 Tartalomjegyzék Hírek A néma kóló és a betyáros a világörökségi listán 2 Ezer szakács közül egy horvát szakács nyerte el a bronzérmet Moszkvában

Részletesebben

Badacsony Régiós Buszjárat. Élményállomások a Badacsony Régióban

Badacsony Régiós Buszjárat. Élményállomások a Badacsony Régióban Élményállomások a Badacsony Régióban Kialudt vulkánok kúpjai, fügét érlelő klíma, zamatos borokat termő hegyoldalak, hűs erdők, susogó nádasok, hullámzó Balaton. Mindez és még sok élmény várja Vendégeinket

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Észak-Alföld Mediterrán élményfürdő minden évszakban Családoknak ideális helyszín Kedves Utazó! Utazás az ország gyógyító régiójában Mindenki számára legfontosabb az egészség,

Részletesebben

Nyaralás és wellness mobil házban és sátorban

Nyaralás és wellness mobil házban és sátorban Nyaralás és wellness mobil házban és sátorban 2015 HU Horvátország, Magyarország, Olaszország és Ausztria Üdvözli Önt az Aqua Camp! TARTALOMJEGYZÉK A Happy Camp több évtizedes tapasztalatára építve született

Részletesebben

HORVATORSZAG. Legjobb gyerekstrandok. Fesztiválok A dalmát esték nyári láza VITORLÁZÁS HAMM LUXUS

HORVATORSZAG. Legjobb gyerekstrandok. Fesztiválok A dalmát esték nyári láza VITORLÁZÁS HAMM LUXUS Üdvözöljük Horvátországban! További információk a 32. oldalon. HORVATORSZAG T BÜSZKE EC PA OJ ÁN FEDEZZE FEL AZ A Z ADRIÁN ADRIÁ VITORLÁZÁS Ezen élvezet mindenkinek elréhető ISSN 846-545 RSZÁGI BE TO VÁ

Részletesebben

2010 nyár. Eger Hajdúböszörmény. Alsóörs. Hegykő. Vásárosnamény Kemeneskápolna Abádszalók. Keszthely Cegléd. Zalakaros.

2010 nyár. Eger Hajdúböszörmény. Alsóörs. Hegykő. Vásárosnamény Kemeneskápolna Abádszalók. Keszthely Cegléd. Zalakaros. 2010 nyár Eger Hajdúböszörmény Hegykő Alsóörs Vásárosnamény Kemeneskápolna Abádszalók Keszthely Cegléd Zalakaros Nagyatád Kiskunmajsa Cserkeszőlő BEVEZETŐ KÉREM FIGYELMESEN OLVASSÁK EL!!! Kedves Klubtagjaink!

Részletesebben

Törökország. Alanya Side Belek Antalya Kemer

Törökország. Alanya Side Belek Antalya Kemer Törökország Alanya Side Belek Antalya Kemer Kedves Utasunk! Ismét eltelt egy év, tervezhetjük a családi nyaralást gyerekekkel, egy kellemes tengerparti pihenést a párunkkal, vagy épp egy jó kis meditálós

Részletesebben

Dél-Alföld vizei. Vízben jók vagyunk! Vízben jók vagyunk! www.itthon.hu

Dél-Alföld vizei. Vízben jók vagyunk! Vízben jók vagyunk! www.itthon.hu Dél-Alföld vizei Vízben jók vagyunk! Vízben jók vagyunk! www.itthon.hu Tisztelt Olvasó! A Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyét magába foglaló Dél-alföldi Régióban minden kedves látogató megtalálhatja

Részletesebben

Üdvözli Önt az Aqua Camp!

Üdvözli Önt az Aqua Camp! Üdvözli Önt az Aqua Camp! A Happy Camp több évtizedes tapasztalatára építve született meg új márkánk, az AQUA CAMP. Figyelmünk elsősorban azokra a családokra irányul, akik nyaralásukat a természettel szoros

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

HÉTVÉGE AMSZTERDAMBAN

HÉTVÉGE AMSZTERDAMBAN HÉTVÉGE AMSZTERDAMBAN UTAZÁS IDŐTARTAMA: 4 nap / 3 éj INDULÁSI IDŐPONTOK: XII.30., II.12., III.12., IV.3., IV.30. UTAZÁS: A KLM menetrendszerinti járatával ELHELYEZÉS: 3 -os szállodában, 2-3 ágyas fürdőszobás

Részletesebben

Horvát Marinák GRATIS

Horvát Marinák GRATIS Horvát Marinák GRATIS Horvát Marinák Az Adriai-tenger nagyobb részt horvát fennhatóság alá tartózó keleti partvidéke - az Isztriai-félsziget legnyugatabbra fekvő pontjától egészen Dalmácia legdélebbi

Részletesebben

HASZNOS INFORMÁCIÓK. Időeltérés A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva + 1 óra az eltérés.

HASZNOS INFORMÁCIÓK. Időeltérés A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva + 1 óra az eltérés. GÖRÖGORSZÁG GÖRÖGORSZÁG HALKIDIKI- KI- SZIGET THASSOS LEFKADA TÖRÖKORSZÁG KEFALÓNIA ZAKYNTHOS PELOPONNÉSZOSZI- SZIGET ATH HÉN Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli végén fekszik. Legnyugatibb

Részletesebben

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN A KEDVES OLVASÓ! A Pécs-Mecseki Borút kiadványát tartja a kezében. A prospektusunk célja borútunk minősített szolgáltatóinak a bemutatása és annak elérése, hogy

Részletesebben