Az alábbi irodalmi mű szerzői jogi védelem alatt áll a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény alapján. A mű illegális terjesztése, illetve a

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az alábbi irodalmi mű szerzői jogi védelem alatt áll a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján. A mű illegális terjesztése, illetve a"

Átírás

1

2 Az alábbi irodalmi mű szerzői jogi védelem alatt áll a szerzői jogról szóló évi LXXVI. törvény alapján. A mű illegális terjesztése, illetve a szerzői jog bármilyen megsértése jogi következményeket von maga után.

3 Ezt a könyvet neked ajánlom, Brynne. Nélküled nem lettem volna képes megírni.

4 s oda A fogadás. Merészség, légy barátom! Bátorság, feg yverezz tetőtől talpig Fel eng emet WILLIAM SHAKESPEARE: Cymbeline, I. 6.

5 PROLÓGUS június London Otthag ytam Ethant a liftnél, hiába könyörg ött, hog y ne menjek. Hosszú idő óta ez volt a leg nehezebb döntésem. Még is elhag ytam. Meg nyitottam a szívemet neki, ő meg viszonzásképpen összetörte. Hallottam, hog y szeret, azt is, hog y csak a múltamtól akar meg védeni. Hallottam, tisztán és érthetően. Ez azonban a tényeken mit sem változtatott: tudtam, hog y el kell menjek. Újra és újra feltör belőlem a vészjósló érzés: Ethan tudja. Persze nem minden az, aminek látszik. A benyomások nem tények alapján születnek. Érzelmek nyomán formálódnak a g ondolatok, nem okvetlenül kellenek hozzá meg történt események. Ethan kapcsán is ez a helyzet. Naná, ez csak később esett le; idővel, ahogy lecsengtek az engem alakító történések, képes voltam más szemszög ből szemlélni a dolg okat. Ethannel minden olyan g yorsan, hevesen, robbanásszerűen történt. Már a kezdet kezdetén elmondta, mi mindent akar. Először is, engem. Azután, igen, még azt is mondta, hogy szeret. Soha nem okozott neki gondot annak kifejtése, hogy mit szeretne tőlem, vagy hogyan érez irántam. És most nem pusztán a szexre g ondolok. Ig az, ami ig az, kapcsolatunk oroszlánrészét a szex töltötte ki, azt azonban még sem mondhatom, hog y a szex volt minden. Ethan könnyen feltárja az érzelmeit, ami az én esetemben már nem meg y olyan könnyen. Néha úg y éreztem, hog y Ethan mintha fel akarna falni. Kezdettől leheng erelt, és zsarnoki szeretőnek bizonyult. Eg y viszont biztos: mindent szívesen fog adtam tőle, bármit kínált is. Ez nyomban ki is derült, amint elhag ytam. Ethan biztonság ot és békét nyújtott, úg y, ahog y felnőtt életemben még soha senki, szexuális értelemben véve pedig eg yáltalán sohasem. Eg yszerűen a természetéből kifolyólag, ahog y ez mára tudatosult bennem. Nem azért volt zsarnoki és irányító velem, mert uralkodni akart rajtam. Hanem azért, mert meg látta, hog y nekem pillanatnyilag arra van szükség em. Ethan próbált nekem meg adni valamit, amitől a kettőnk kapcsolata jobban működött volna. És miközben veszett kínlódással teltek nélküle a napok, arra kellett koncentrálnom, hog y eg yedül leg yek. Tüzes szenvedélyünk fehéren izzott, és mindketten meg pörkölődtünk a heves szikráktól, amelyek eg yüttlétünkből pattantak ki. Tudom, hog y a g yóg yuláshoz időre van szükség. Ettől azonban nem csillapul a fájdalom. Akárhog y is erőlködöm, mindig ug yanoda lyukadok ki: újra és újra ug yanaz az érzés hasít belém, mint amikor Ethan lelepleződött.

6 Tudja, mi történt velem, ezért aztán nem szerethet engem soha többé. Kizárt dolog.

7 1 A kezem pokolian lüktetett, szívverésemmel azonos ritmusban. Csak a számat tátottam a bezáródó liftajtóra. A felvonó már elrag adta Brynne-t tőlem, és eg yre távolabb vitte. Gondolkozzunk csak! Üldözőbe venni nem volt érdemes, úg yhog y inkább behúzódtam az előtérből a pihenőbe. Odabent Elaina épp kávét főzött. Nem nézett föl, úg y csinált, mintha ott se lennék. Okos lány. Remélem, a sok idióta az emeleten követi a példáját, különben nézhetnek új állás után. Beledobáltam pár jégkockát egy műanyag zacskóba, és beledugtam a kezem. Basszus, de csíp! A bütykeim véreztek, és lefog adom, hog y a lift melletti falon is maradtak vérnyomok. Kezemet a jég ben tartva visszasomfordáltam az irodámba. Szóltam Francesnek, hog y hívja a karbantartókat. Be kell foltozni a falon azt a vérfoltos lyukat. Frances bólintott, értette a helyzetet. Lejeg elt kezemre pillantva meg kérdezte: Nem kellene megröntgeneztetni? Olyan képet vágott, mint egy aggódó anyuka, legalábbis én íg y képzelem el az ag g ódó anyukákat. Saját anyámra alig emlékszem, úg yhog y pusztán az elvárásaimat vetíthettem ki. Nem. Nekem a nőm kell, nem egy kibaszott röntgenkép! Keresztülcsörtettem az irodámhoz, és bezárkóztam. Kivettem eg y üveg Van Gog hot az italhűtőből, felbontottam. Kinyitottam a fiókomat, és előkotortam belőle eg y doboz Djarum Black cig arettát, amit szívok, és eg y öng yújtót. Lassan a nyakára hág ok a készleteimnek, rekord mennyiség ű cig arettát elfüstöltem, amióta Brynne-nel találkoztam. El ne felejtsem, ideje lenne feltölteni. Most már csak egy pohár vodka hiányzik, vagy nem is ide nekem az egész üveggel. Fájós, összeroncsolt kezemmel meg húztam az üveg et. Kit érdekel a kurva kezem? A szívem tört össze! Rámeredtem a fényképére. Amit a munkahelyén csináltam róla, amikor meg mutatta a festményt Lady Percivallal és a könyvvel. Emlékszem, hog y a telefonommal fényképeztem, és kellemesen csalódtam, mert a kép jól sikerült. Méghozzá olyan jól, hogy letöltöttem, és rendeltem róla egy nagyítást az irodámba. Mindegy volt, hogy szimpla mobillal készült a kép Brynne-t bármilyen lencsén át nézzük, mindenképpen g yönyörű. De különösen a szemlencsémen keresztül nézve szép. Néha már majdhogynem fáj, ha ránézek. Visszaidéztem a reggelt, amit akkor együtt töltöttem vele. Csak a lelki szemeimmel láttam de milyen boldog is volt, amikor lekaptam, ahog y rámosolyog arra a rég i festményre Leparkoltam a kocsit a Rothvale Galéria előtt, és leállítottam a motort. Rémes nap volt, esős, hűvös; persze a kocsimban nem esett. Brynne mellettem ült, munkához öltözve, g yönyörűen, szexin,

8 mosolyg ósan; nekem már pusztán ez szárnyakat adott volna. De ig azán csak az villanyozott fel, ami aznap reggel történt kettőnk között. És most nem a baszásra gondolok. Persze, amit a zuhany alatt csináltunk, már az elég volt ahhoz, hogy egész nap rágondoljak. Este pedig, tudom, újra együtt leszünk, ő az enyém, ágyba vihetem és ami ezzel jár. Ennél viszont szerintem ütősebb volt a beszélg etésünk. Vég re úg y éreztem, hog y feleng edett valamelyest. Hog y törődik velem annyira, mint én ővele. Lassan itt lesz az ideje, hog y a jövőnket tervezg essük. Annyira szeretnék vele maradni! Mondtam már, mennyire szeretem, amikor rám mosolyog sz, Ethan? Még nem válaszoltam, ajkamról lehervasztva a mosolyt, de mondd el. A taktikázást hallván meg rázta a fejét, és kinézett az ablakon az esőbe. Kivételesnek tartom a helyzetemet, mert nem mosolyog sz túl sokat a nyilvánosság előtt, Ethan. Visszahúzódónak jellemeznélek. Amikor rám mosolyog sz, attól hát attól elalélok. Nézz rám! Vártam, hog y reag áljon; tudtam, hog y meg teszi. Erről is el kell majd beszélg etnünk, mert kezdettől kristálytiszta a dolog: Brynne természetétől fog va aláveti mag át az akaratomnak. Elfogadja, amit adok neki én vagyok a mester, ő pedig a múzsa: egy újabb ok, ami miatt tökéletesen illünk egymáshoz. Elalélsz tőlem, mi? Rám emelte barnászöld szürke szemét, és várt, a farkam meg közben lüktetett a nadrág omban. Ha most itt a kocsiban a magamévá tenném, egy perccel később már megint kívánnám. Igazi függőséget okoz ez a lány. Istenem, de g yönyörű vag y, amikor ezt csinálod! Amikor mit csinálok, Ethan? Eg yik selymes hajfürtjét a füle mög é ig azg attam, és odamosolyog tam neki még eg yet. Nem érdekes. Eg yszerűen csak boldog g á teszel. Szeretem, hog y munkába vihetlek azután, hog y vég ig szeretkeztük az éjszakát. Ettől elpirult, én meg újra meg szerettem volna baszni. Nem, nem is ig az. Szerelmeskedni akartam vele szép lassan. Elképzeltem varázslatos testét, amint meztelenül elnyújtózik, hog y kényeztessem, ahog y csak tőlem telik. Csak az enyém lenne. Eg yedül az enyém. Brynne olyan érzékivé tesz Nem akarsz bejönni, hogy megnézd, min dolgozom éppen? Rá tudsz szánni egy kis időt? Ajkamhoz emeltem a kezét, és beszívtam a bőre illatát. Már azt hittem, sose kérdezed meg. Vezessen, kérem, Bennett professzor asszony! Felnevetett. Talán egy napon az leszek. Fekete ruhában fogok járni, szemüveget és kontyot viselek majd. Restaurációs technikákról fog ok előadást tartani, te pedig majd a hátsó sorban ülsz, kéjsóvár tekintettel és illetlen meg jeg yzésekkel tereled el a fig yelmemet.

9 Aha, és azután beidézel az irodádba, hogy ott megfenyíts? Bennett tanárnő majd nem engedi, hog y hazamenjek? Na, csak kiokoskodjuk, hog y hog yan eng eszteljem meg a tanárnőt tiszteletlen viselkedésemért! És az ölébe hajtottam a fejemet. Nem vag y észnél nevetett, és ellökött mag ától. Gyerünk befelé! Átrohantunk az esőn az esernyőm védelme alatt; Brynne karcsú teste vég ig hozzám simult. Virág- és napfényillata volt; úg y éreztem, hog y én vag yok a leg szerencsésebb férfi a világ on. Bemutatott az idős biztonság i őrnek, aki láthatólag fülig szerelmes volt belé, majd hátravitt eg y tág as, műteremszerű szobába. Széles asztalok, festőállványok, jó fényviszonyok, és reng eteg volt benne a nyílt tér. Odavezetett egy nagyméretű olajfestményhez; a képen egy sötét hajú, komoly nő volt látható, meg kapóan kék szemmel, kezében könyv. Ethan, köszönj szépen Lady Percivalnak. Lady Percival, ő a barátom, Ethan Blackstone. Úg y mosolygott a festményre, mintha a legjobb barátnők lettek volna. Udvariasan meg hajoltam a festmény előtt. Asszonyom mondtam illedelmesen. Hát nem fantasztikus? kérdezte Brynne. Tüzetesebben is szemügyre vettem a képet. Hát, meg fog ja az embert, annyi szent. A mög ött a szempár mög ött mintha eg y történet rejtőzne. Közelebb hajoltam a könyvhöz, amelynek a címlapja kikandikált a lady keze alól. Nehezen volt olvasható a cím, de aztán rájöttem, hog y franciául van. Íg y már könnyebben ki lehetett betűzni. Különösen a könyv körüli részen dolg ozom mondta Brynne. Évtizedekkel ezelőtt a kép meg pörkölődött eg y tűzben, és elég nag y küzdelmet okoz a könyvről az odaég ett lakkot lehámozni. Amúg y különleg es könyv lehet. Még eg yszer rápillantottam a címre. Chrétien. Franciául van. A Christian név francia változata mutattam rá. Elkerekedett a szeme, hang ja izg atott lett. Igazán? Igen. És biztos vagyok benne, hogy a könyv a Le Conte du Graal. A Szent Grál története. Brynnere sandítottam, és megvontam a vállam. A hölgy a képen Lady Percival, nem? Hát nem Percival az a lovag, aki a Grált az Artúr király-mondakörben meg leli? Te jó ég, Ethan! izg atottan karon rag adott. Hát persze! Percival ez az a történet! Meg fejtetted! Lady Percival csakug yan nag yon ritka könyvet tart a kezében. Tudtam, hog y különleg esség! Az első Artúr-leg enda, amit följeg yeztek, még valamikor a 12. században. A könyv Chrétien de Troyes Perceval és a Grál története című munkája. Mereng ve nézte a festményt, arca rag yog ott a boldog ság tól és a felhőtlen örömtől, én pedig fog tam a mobilomat, és meg örökítettem a pillanatot. Nag yszerű profilképem lett Brynne-ről, amint Lady Percivalra mosolyog.

10 Hát, örülök, hog y seg íthettem, kicsim. Nyakamba szökkent és szájon csókolt, karját szorosan körém fonta. Ez a világ on a legcsodálatosabb érzés! Ó igen! Rengeteget segítettél. Még ma felhívom a Mallerton Társaságot, és elújságolom, hogy mire jöttél rá. Biztosan érdekelni fog ja őket! Évfordulós kiállítás lesz a jövő hónapban kíváncsi vag yok, hog y vajon ezt a festményt beválog atják-e. Brynne izg atottan továbbáradozott, elsorolta, amit csak tudni érdemes ritka könyvekről, ritka könyvekről készült festményekről, továbbá ritka könyvekről készült festmények restaurálásáról. Arca egészen kipirult a rejtély megoldásának izgalmától. Az a mosoly és az a csók, amit nekem adott, aranyat ért. Kinyitottam a szemem, és próbáltam visszanyerni az öntudatomat. A fejemet mintha péppé verték volna eg y deszkával. Az üveg Van Gog h már félig üresen szomorkodott. Djarum csikkek hevertek az asztalhoz tapadt arcom körül szanaszét. Orromba poshadt szeg fűszeg- és dohányszag ivódott. Lehámoztam mag am az asztalról, és a tenyerembe temettem az arcomat, könyökömet az asztalra támasztva. Ug yanarra az asztalra, amelyiken alig pár órával ezelőtt vég ig nyújtóztattam és meg basztam Brynne-t. Ig en, meg basztam. Ig azi, hamisítatlan baszás volt, és olyan jólesett, hog y csípte a szememet a visszaemlékezés. Mint az őrült, úg y villog ott a telefonom. Felfordítottam, hog y ne lássam, ki hív. Tudtam, hogy úgysem ő az. Brynne nem fog fölhívni. Ebben biztos voltam. A kérdés csak az volt, hogy én mikor merjek rácsörög ni. Éjszaka volt már. Odakint sötétség. Hol lehet most? Vajon nag yon meg bántódott és szomorú? Sír? A barátai vigasztalják? Utál engem? Hát, ja, mindegyik kérdésre tudom a választ. És még csak nem is tudok utánamenni, nem tudom jóvátenni a dolg ot. Nem kellesz neki. Szóval, ilyen ez a szerelem. Ideje meg tudnom Brynne-ről az ig azság ot, és szembenéznem azzal, hog y mivel ártottam neki. Ezért az irodában maradtam, és szembenéztem vele. Képtelen voltam hazamenni. Ott túlontúl sok tárg y volt, ami rá emlékeztetett, és ha láttam volna a cuccait, attól vég leg bediliztem volna. Úg y g ondoltam, inkább bent maradok, és olyan lepedővel alszom, amelyből nem az ő illata árad. Amibe nincs beleivódva Brynne illata. Pánikhullám hasított belém, föl kellett állnom. Felemeltem a hátsóm a székről. Lábamnál meg pillantottam eg y rózsaszín anyag darabot a földön. Rögtön tudtam, hogy micsoda. A csipkés bugyi volt az, amit az íróasztalos akció során lehúztam róla. A picsába! Eszembe jutott, hol is voltam, amikor befutott az üzenet az apjától. Mélyen elmerülve őbenne. Pokoli kín volt meg érinteni valamit, ami nem is olyan rég en Brynne bőrével érintkezett.

11 Két ujjal felcsippentettem a bug yit, és zsebre vág tam. A zuhanyzó ordítva követelte, hog y letusoljak. Átmentem a hátsó ajtón keresztül az irodámhoz csatlakozó mag ánlakosztályba. Minden vadonatúj volt: ág y, fürdőszoba, tévé és eg y kis konyha. Ig azi menedékhely eg y elfog lalt ag g leg ény számára, aki olyan sokáig dolg ozik, hog y már nincs értelme hazamennie. Nem is menedékhely volt ez, inkább kéjlak. Ide hoztam azokat a nőket, akiket meg akartam baszni. Persze, csakis munkaidő után, és sose maradtak itt éjszakára. Kihajítottam őket, még jóval napfelkelte előtt. Persze ez még azelőtt volt, hog y Brynne-nel találkoztam. Őt sose akartam idehozni. Őt kezdettől fog va másnak éreztem. Különleg esnek. Ő volt az én szépséges amerikai nőm. Brynne nem is tudott erről a lakosztályról. Két másodpercen belül leesett volna neki a tantusz, és g yűlölt volna miatta. Meg dörzsöltem a mellkasomat, és meg próbáltam lecsendesíteni az ég ető fájdalmat. Meg eresztettem a zuhanyt és levetkőztem. Ahog y a forró víz a testemre záporozott, nekidőltem a csempének, és szembenéztem a helyzetemmel. Nincs már melletted! Mindent elbasztál, és már nem kíváncsi rád. Az én Brynne-nem másodszor is elhag yott. Először stikában lépett le, mert eg y rossz álom meg rémítette. Ezúttal viszont elfordult tőlem, és kisétált, még csak vissza se nézett. Láttam az arcát, most nem a félelem hajtotta el. Hanem az árulásom fölött érzett vég telen düh, hog y eltitkoltam előle az ig azság ot. Meg rendült bennem a bizalma. Túl nag yot kockáztattam, és rajtavesztettem. Olyan nag y volt a kísértés, hog y visszahúzzam mag amhoz! De aztán meg tartóztattam mag am, és inkább belebokszoltam a falba. Alig hanem elrepedt pár csontom. Azt mondta, ne hívjam soha többé. Elzártam a zuhanyt, és kiléptem a tálcából. Amint a víz lefolyt, a távolinak ható csobog ás üresség e csak tovább sajdította keblemet. Levettem eg y frottírtörölközőt, és beletemettem az arcomat. Amikor felnéztem, belerévedtem a tükörbe. Ott álltam meztelenül, vizesen, mint eg y rakás szerencsétlenség. Eg yes-eg yedül. Ráébredtem még eg y másik ig azság ra is, miközben anyaszomorító, seg g fejű önmag am tükörképét bámultam. A soha nag yon hosszú idő. Lehet, hog y adok neki eg y-két napot, de a soha szóba se jöhet. Elvég re a tényállás mit sem változott: Brynne-nek védelem kell, mert még mindig veszélyesnek íg érkező fenyeg etéseknek van kitéve. Nem eng edhetem, hog y valami történjen azzal a lánnyal, akit szeretek. Azt soha! Belemosolyog tam a tükörbe; szórakoztatónak találtam, hog y még ebben a szánalmas állapotomban is milyen okos vag yok! Hiszen tökéletesen példáztam, hog y miként lehet a soha szót helyesen használni.

12 2 Száműzetésem második napja. Totál szívás! Kavarog tam erre-arra, intéztem a dolg aimat, de valahogy semmi sem volt az igazi. Meddig tart még a cudar világ? Most akkor fölhívjam vagy sem? Ha jobban belegondoltam a helyzetembe, azonnal beficcent a para, úgyhogy inkább hagytam az egészet. Akárcsak őt. A belsőmben tátongó űr cselekvésre szólított, de tudtam, hogy korai lenne még újra nyomulni. Időt kell hag ynom neki; nem akarok beleesni még eg yszer ug yanabba a hibába! Rámenősködtem, és keményen bepróbálkoztam nála. Hogy lehettem ekkora önző pöcs! Az utcán parkoltam le, az előtt a ház előtt, amelyben felnőttem. Szépen nyírt pázsit, rendezett porta és csinosan formára ig azított sövény fog adott. Apa sohasem fog ja itt hag yni. Hamisítatlan makacs vénember az öreg, nem megy el arról a helyről, ahol anyával éltek. Itt is fog meghalni. Fölemeltem a hideg sört a kocsiülésről, és beléptem a kapun. Eg y fekete macska iramodott el előttem, aztán leült és várt. Már nem kiscica, de még nem is eg észen felnőtt. Amolyan süldő jószág. Leült a küszöb elé, meg fordult, és csak nézett. Élénkzöld szemével hunyorg ott, mintha csak nóg atott volna, hog y nosza, mozdítsd már a lusta seg g ed, és eressz be g yorsan! Vajon mikor szerezhette apa a macsekot? Meg nyomtam a cseng őt, kinyitottam az ajtót, és bedug tam a fejemet. Apa! A macska a fénysebességnél is gyorsabban besurrant a résen, hogy csak pislogtam. Mióta van macskád? Kiabáltam, és kimentem a konyhába. Betettem a sört a hűtőbe, aztán ledobtam mag am a kanapéra. A távirányítóval beüzemeltem a tévét. Európa-bajnokság, az kurvajó! Leg alább eg y pár óráig nyug tom lesz, kiverhetem a fejemből a lányt. Csak a focira kell koncentrálnom, közben remélhetőleg lecsúszik a hat sörből nég y. És szabadon sírhatok apának. Hátravetettem a fejem, és behunytam a szememet. Valami szőrös és puha belemászott az ölembe. Visszajött a macsek. Ohó, szóval te itt vagy, és Korminak már be is mutatkoztál. Apa időközben besettenkedett mög öttem. Minek neked macska? Alig vártam a választ. Amíg g yerek voltam, sosem volt cicánk. Apa felhorkant, és leereszkedett a székére. Minek? Nem én akartam, csak úg y beköltözött. Azt elhiszem. Végigsimítottam a kezem Kormi fényes szőrén. Abban a minutumban, hogy az ajtót kinyitottam, úg y suhant be, mintha az övé lenne a hely. A szomszédom meg kért, hog y etessem, amíg ő a nag ybeteg édesanyját g ondozza. Hozzá kellett költöznie, úg yhog y meg örököltem a kis eg érfalót. De jól meg értjük eg ymást, azt hiszem. Mármint te meg a szomszéd, vag y te meg a macska?

13 Apám ravaszkásan nézett rám, összeszűkített szemmel. Jonathan Blackstone természettől fog va mindig ig en jó meg fig yelő volt. Nem tudtam elrejteni előle semmit. Mindig kiszag olta, ha részegen jöttem haza, az se maradt titokban, hogy a dohányzásra rákaptam, de arról is azonnal értesült, amikor sráckoromban bajba kerültem. Valószínűleg azért lett ilyen, mert már kicsi korunktól fog va eg yedül nevelt bennünket. Habár anya korán meg halt, nővérem, Hannah és én sohasem szenvedtünk hiányt szülői fig yelemben. Apa érzékei hihetetlen módon kifinomodtak: mint eg y véreb, minden vészt rög vest meg szimatolt. Ez alkalommal sem hag yta cserben az orra. Mi a frász történt veled, fiam? Brynne, ő történt velem. Ennyire feltűnő? A macska az ölemben dorombolni kezdett. Ismerem a g yerekemet, és látom, ha valami nincsen vele rendjén. Apám eg y percre kiment a szobából. Két felbontott sörrel tért vissza, az eg yiket a kezembe nyomta. Mexikói sör? emelte fel a szemöldökét, és g ondolkodóba estem, hog y vajon íg y festek-e én is, amikor ezt csinálom. Brynne ezt a szemöldökfelhúzást több ízben is szóvá tette. Ja. Jó is az, amikor a zöld citrom íze kúszik lefelé az ember torkán. Húztam egyet a sörből, és megsimogattam újsütetű ébenfekete barátomat. Egy lány a baj. Brynne a neve. Megismerkedtünk, belezúgtam, és annyi, már le is épített. Rövid voltam és velős. Mi mást is mondhattam volna a saját apámnak? A lényeget elmondtam, másra nem is ig en emlékeztem. Fájt a szívem a lányért, aki elhag yott. Aha, akkor már értem. Egy pillanatra elhallgatott, mintha magába szállt volna. Ennyire talán mégsem kellett volna megkönnyebbülnie. Édes fiam, tudom, hogy már nem először mondom, szóval nem lesz nagy újság: szépségben az anyádra ütöttél, isten nyugtassa szegényt. Amit tőlem örököltél, az a neved meg leg feljebb a termeted. A szépfiú-adottság aid miatt nag yon is könnyű dolg od volt a nőkkel. Soha nem is hajkurásztam a csajokat, apa. Nem is állítottam ilyesmit. Pont ez a lényeg, hog y neked a kisujjadat sem kellett mozdítanod. A csajok hajtottak téged. Csóválgatta a fejét, ahogy visszarévedt. Atyaég, azok a nők szétszedtek! Szinte biztos voltam, hogy egyszer fennakadsz, amint a magodat szórod, és idő előtt nagypapát csinálsz belőlem! Olyan szemmel méreg etett, amiben benne volt az, hog y kicsit több időt töltött annak idején ag g ódással, mint amennyit szeretett volna. De sosem kerültél horog ra Eltűnődött, tekintete szomorú lett. Az iskola befejezése után katonának álltam, és elköltöztem hazulról. Kevésen múlott, hogy nem a másvilágra Apa meg paskolta a térdemet, és húzott eg yet a söréből. Még senkit nem akartam úgy, ahogyan őt. Elhallgattam, és úgy istenigazában inni kezdtem. Valaki g ólt lőtt, úg yhog y kicsit odairányítottam a fig yelmemet, miközben a macskát simog attam. Apa eg y ideig türelmesen várakozott, vég ül nem állta meg kérdezősködés nélkül.

14 Mit csináltál, ami miatt ejtett? Nag yon fájt hallanom a kérdést. Hazudtam neki. Vag yis elhallg attam előle az ig azság ot, és rájött. Óvatosan letettem a macskát az ölemből, és kimentem a konyhába eg y másik sörért. Vég ül kettőt hoztam be. Miért hazudtál neki, fiam? Belenéztem apám sötét szemébe, és kiböktem, amit még soha nem volt alkalmam nyíltan kimondani. Mert szeretem. Szeretem, és nem akartam meg bántani azzal, hog y felhozok eg y sötét emléket a múltjából. Ezek szerint fog tad mag ad, és szerelmes lettél! Sokatmondóan bólintott és vég ig nézett rajtam. Minden tünet erre mutat. Azonnal tudnom kellett volna, amikor meg jelentél. Úg y nézel ki, mint aki egy híd alatt éjszakázott. Dobott eng em, apa. Felnyitottam a harmadik sörömet, és fölvettem a macskát az ölembe. Ezt már mondtad szólt apa szárazon, és továbbra is úgy nézett rám, mintha nem is a fia lennék, hanem holmi álruhás ideg en. Akkor miért hazudtál a nőnek, akit szeretsz? Jobb, ha könnyítesz a lelkeden, Ethan! Apámban meg bízom, az életemet is a kezébe tenném. Másnak el se tudnám mondani, ebben eg észen biztos vag yok; kivéve talán a nővéremet. Mély leveg őt vettem, és kitálaltam. Évekkel ezelőtt eg y pókerversenyen ismertem meg Brynne apját, Tom Bennettet. Zsug áztunk, jól kártyázott. Na, nem olyan jól, mint én; mindenesetre összehaverkodtunk. Nemrég kapcsolatba lépett velem, és meg kért eg y szívesség re. Vonakodtam meg tenni nem azért, de hát látod, mennyi a melóm jelenleg. Nem pesztrálhatok eg y amerikai művészpalántát, aki mellesleg modell is, miközben itt ez a rohadt olimpia a kiemelt üg yfelekkel! A macska összerezzent az ölemben. Apa szemöldöke felszaladt, azután kényelembe hozta mag át a karosszékében. De aztán csak megtetted mondta. Hát ig en. Átküldött eg y képet a lányáról, amivel kíváncsivá tett. Brynne mellékállásban modell, és hát eg yszerűen g yönyörű. Bárcsak már a lakásomon lenne a fényképe. De a fotó meg vásárlásakor kikötötték, hog y a képnek még hat hónapig az Andersen Galériában kell lóg nia. Apám tovább hallgatta a történetemet. Beállítottam a galériába, és pár pillanatnyi nézegetés után meg is vettem azt az átkozott képet, mintha valami nyeveg ő költő bújt volna belém, vag y mi! Meg láttam a lányt, és máris készen lettem volna az összes testőrömet ráállítani, hogy őrizzék! Megráztam a fejem. A franc essen bele, apa! Anyád imádta a költőket. Keats, Shelley, Byron. Finoman elmosolyodott. Meg esik néha az ilyesmi. Találsz mag adnak valakit, és onnantól kezdve meg szűnik a világ. A férfiak időnként

15 szerelembe esnek, fiam, így van ez, mióta világ a világ. Végül te is erre a sorsra jutottál. Még eg yet kortyolt a söréből. Amúg y miért kell Brynne-nek védelem? Annak a lezuhant amerikai képviselőnek az utódja miatt. Tudod, Oakley szenátor Kaliforniából. Szóval, a szenátornak van eg y fia, bizonyos Lance Oakley, aki annak idején Brynne-nel járt. Valami baj történt és végül kikerült egy szexvideó Itt megálltam, mert észrevettem, hogy mennyire felkavarhatja apát mindez. De akkor még nag yon fiatal volt mindössze tizenhét éves, és rettentő érzékenyen érintette a dolog. Ez az Oakley iszonyú nag y fasz volt vele. Most pszichológ ushoz jár Felpillantottam, hog y lássam, mint veszi be apám g yomra az elmondottakat. Ittam eg y keveset a sörömből, mielőtt belevág tam volna a befejezésbe. A fiút elküldték Irakba, Brynne pedig idejött a Londoni Eg yetemre. Művészeti tanulmányokat folytat, és festményeket restaurál, eg ész elképesztő hozzáértéssel. Apa meg lepetésemre nem reag ált arra a sok csúnyaság ra, amit elmondtam. Meg érzésem szerint a szenátor nem szeretné, ha nyilvánosság ra kerülne, hog y a csintalan g yereke rossz fát tett a tűzre. Láttam, hog y felpaprikázta a dolog. Apám nemzetiség re való tekintet nélkül g yűlöli az összes politikust. Sem a szenátor, sem pedig a mög ötte álló párt. Eg y ilyen botrány miatt elveszíthetik a választásokat. És mi a helyzet az ellenpárttal? Gondolom, azok pont akkora vehemenciával szag lásznak, mint amekkorával Oakley-ék igyekeznek eltüntetni a nyomokat mondta apám. Értetlenkedve ráztam a fejem. Miért is nem dolgozol nekem, apa? Jól látod az összefüggéseket. Legalább tíz ilyen fickóra volna szükségem mondtam kissé csúfondárosan. Ha! Boldog an seg ítek, ha szükség ed van rám, de fizetést nem kérek! Ig en, ezt nag yon jól tudom mondtam, eg yik kezemet felemelve. Már rég óta szeretném bevenni apát az üzletbe, időről időre felemlegetem, de mindig elvicceli a dolgot. Nem fogadna el tőlem pénzt a vén csökönyös bolond. Valami történt, ami arra utalt, hog y Brynne-nek testőrre van szükség e? Kicsit lég ből kapottnak tűnik nekem az egész. Miért kért fel az apja? Úgy tűnik, a szenátor fiának még mindig zabszem van a seggében. Otthon volt eltávon, és összeszólalkozott valakivel eg y kocsmában. Kitört a verekedés, eg y haverja ottmaradt. Az ilyesmit nem csípik a politikusok, nem is csoda. Az ellenfelek vájkálni kezdhetnek olyan dolg okban, amikben nem kéne. Lehet, hog y ez csak elszig etelt incidens, ám az elpatkolt cimbora történetesen tudott a videó létezéséről. Brynne apját teljesen feltüzelte az eset. Az ő szavait idézve: Ha azok, akik tudnak a videóról, eg yszer csak meg halnak, akkor az én kislányomat védeni kell. Meg vontam a vállam. Arra kért, hog y seg ítsek. Kezdetben nemet mondtam, és másik cég et ajánlottam, de aztán küldött eg y képet a lányáról és

16 és te nem tudtál nemet mondani, miután a képet megpillantottad fejezte be a mondatomat apa. Tudtam, hog y érti, mit érzek Brynne iránt. Nem. Nem tudtam csóváltam meg a fejem. Teljesen lenyűg özött. Elmentem a g aléria kiállítására, és meg vettem a róla készült portrét. És miután a terembe lépett, apa, eg yszerűen nem tudtam levenni róla a szememet. Gyalog olni akart a metróhoz az éjszakában, ezt nem hag yhattam, ezért bemutatkoztam, és rávettem, hog y elvihessem kocsival. Azután békén akartam hag yni, tényleg így volt, apa. Az öreg meg int elmosolyodott. Mindig szerettél meg védeni másokat, fiam. De vég ül sokkal több lett nekem ez az eg ész, mint puszta meló. Brynne-nel akarok lenni Ránéztem apámra, amint ott ült, és csendesen hallg atott. Nag y testében még mindig hatalmas erő szunnyadt, pedig már hatvanhárom éves volt. Tudtam, hog y meg ért. Nem kellett tovább mag yaráznom a bizonyítványomat, s ez a tudat meg könnyebbüléssel töltött el. És megtudta, hogy az apja bérelt fel téged a védelmére? Ig en. Meg hallott eg y telefonüzenetet az irodámban. Az apja majd felrobbant, amikor megtudta, hogy járok a lányával, szörnyen kiakadt. Végül is, miért ne tudja meg apa az egész zűrzavart, amibe kerültem. Akkor bizonyára úg y érezheti, hog y elárultad: ismerted a szenátornak vag y kinek a fiával kapcsolatos viszonyát, és mégsem mondtad el neki, hogy tudod rázta meg fejét apa. Mégis, mit gondoltál? El kéne mondanod neki, hogy egy fickót már megöltek, és lehet, hogy legközelebb ő kerül sorra. Meg persze azt, hogy szereted, és biztonságban akarod tudni. Egy nőnek az igazság kell, fiam. Ha arra vág ysz, hog y ismét meg bízzon benned, el kell mondanod neki mindent. Már meg történt sóhajtottam eg y hatalmasat, és a kanapé támlájának támasztva fejemet a plafont kezdtem bámulni. Kormi nyújtózott eg yet, és befészkelte mag át az ölembe. Hát akkor csak győzködd tovább. Kezdd az igazsággal, a többi meg majd jön magától. Vagy visszafog ad, vag y nem. Te mindenesetre ne add fel. Próbálkozz, ameddig csak akarsz. Elővettem a mobilomat, és meg mutattam a képet apámnak, amelyen Brynne a festményével látható. Mosolyg ott, amint szemüveg én keresztül a fotó tanulmányozásába merült. Valami azt súg ta, hog y közben anyámra g ondol. Pár pillanat múlva visszaadta a telefont. Elbájoló teremtés, Ethan. Remélem, lesz rá módom, hog y eg y szép napon majd találkozhassam is vele. Apa egyenesen a szemembe nézett. Látszott, hogy ezt most nem csak úgy együttérzésből mondta, hanem véresen komolyan is g ondolta. A szívedet kell követned, fiacskám senki nem fog ja helyetted meg tenni. Késő délután jöttem el apámtól, hazamentem, és három órán keresztül g yúrtam az edzőtermemben. Addig téptem a testem, amíg az izmaim sajog va remeg tek, és csurom veríték lett

17 minden tag om. Jólesett viszont utána a habfürdő. És a cig aretta. Most már tényleg túl sokat szívok. Lejjebb kéne adnom belőle, nem tesz jót. De a picsába is, túl erős a késztetés. Amíg Brynne-nel voltam, meg tudtam állni, hog y ne g yújtsak rá. Amióta viszont szakított velem, láncdohányos lettem, mint eg y sorozatg yilkos, akiről a leg első beszélg etésünkben viccelődtünk. Szájamból fityeg ett a Djarum cig i, úg y néztem a habot a kádban. Brynne imádott fürödni. Otthon nem volt rendes fürdőkádja, mondta is, hog y mennyire hiányzik neki eg y. Tetszett, hog y meztelenül ücsörög a kádamban. Meztelenül Ez az emlékkép mindig megviselt, mégis órákat töltöttem azzal, hogy elképzeltem magam előtt. De hát végül is ez az alapja annak, hog y eg yáltalán meg ismerkedtünk. Brynne meztelenül Tom Bennett ug yanazt a fotót küldte át, amit a kiállításon meg vettem. Ha g yakorlati szempontból szemléljük a dolg okat, pusztán egy gyönyörű meztelen test képéről van szó, amit bárki megcsodálna, akár férfi az illető, akár nő. Ám a kép együtt azzal, amit az apja elmondott, hogy milyen sérülékeny, vonzó és lenyűgözően szép, no meg az a tudat, hogy veszélyben van, és valaki bánthatja mindez arra ösztönzött, hogy kövessem az utcán, és biztonság ban hazafuvarozzam. Nem fordíthattam neki hátat, a lelkiismeretem nem eng edte. Csak eg yszer kellett találkoznunk, és az ag yam máris őrült fantáziálg atásba kezdett. Amíg ott beszélg ettünk, vég ig eg yvalami járt a fejemben: Brynne meztelenül. Eg y óra múlva a fürdővizem kezdett kihűlni, érthető módon el is vesztette vonzását. Ki is kászálódtam a kádból, és elkezdtem keresg élni a könyvet. John Keats levelei Fanny Brawne-hoz. Apa említett valamit, amitől a könyv eszembe jutott. Meg pendítette, hog y anyám szeretett nag y költőktől olvasni. Brynne tudtommal imádja Keatst. Annak idején a kanapén hag yta a könyvet, és én rákérdeztem. Brynne bevallotta, hog y szereti a költőt, és csodálkozott, hog y nekem is meg van. Apa minden könyvet nekem adott, amit a kuncsaftjai a taxijában felejtettek. Gyűlölte volna kidobni őket, ezért a jobb darabokat mindig hazahozta. Amikor a lakásomat meg vettem, idehurcolt pár rekesz olvasnivalót, hog y a polcokat meg töltse, a verseskötet is köztük volt. Kerek perec meg vallottam Brynne-nek, hog y én sohasem olvasnék semmit Keatstől. Hát, nag yot tévedtem. Keats üg yesen bűvészkedik a szavakkal, el kellett ismernem. Mindössze huszonöt évesen halt meg, ehhez képest rendesen meg pakolta érzelemmel távol lévő barátnőjéhez írott leveleit. Átéreztem a költő fájdalmát. Pontosan olyan, mint az enyém. Úg y döntöttem, hog y írok neki levelet, tollal és papírra. Az irodába vittem a könyvet, ahol tartottam jó minőség ű levélpapírt. Simba kiinteg etett az akváriumából az uszonyával, amikor elsétáltam mellette. Mindig csemeg ére áhítozik. Nem bírok ellenállni a kérincsélő állatoknak, ezért bedobtam neki eg y kis fag yasztott rákot, és néztem, ahog y behabzsolja. Brynne szeret tég ed, Simba. Talán ha beadnám neki, hog y sóhajtozol utána, és nem eszel, visszajönne. Nahát, most meg már eg y halhoz beszélek. Hog y süllyedhettem ilyen mélyre?

18 Kedvem szottyant elszívni egy cigarettát, de megtartóztattam magam, megmostam a kezem és leültem írni. Brynne, El sem tudom képzelni, milyen mély örömmel töltene el, milyen nagy boldogság lenne szabadon lélegezve kószálni itt e partvidéken, mint egy szarvas, ha emléked meg nem béklyózná képzeletem. [...] Kérdezd meg magad, szerelmem, nem nagyon kegyetlen dolog-e ez tőled, hogy így megbénítottál, hogy így elvetted a szabadságom. (1819. július 1.) Akármennyit gondolkoztam is, a legboldogtalanabb napjaim és éjszakáim dacára, nem találtam semmit, amivel kigyógyítsam magam a Szépség iránti rajongásból, épp ellenkezőleg, annyira szenvedélyemmé vált az, hogy szerencsétlen vagyok nélküled, vagy a türelmes beletörődés tompa levegőjén tartom fenn magam, ami nem nevezhető életnek. [...] Nem tudom elképzelni, bármi más forrása is lehet az olyan szerelemnek, mit én Te irántad érzek, mint a Szépség. (1819. július 8.) {1} Biztosan felismerted Keats szavait. Elkezdtem olvasni a könyvet, amit úgy szeretsz. Elmondhatom, hogy megértettem a költő szavait. Miss Brawne rabul ejtette a szívét, ezt próbálja neki szavakba önteni. Te is így ejtetted rabul a szívem, Brynne. Hiányzol. Gondolatban mindig velem vagy. Megvigasztalna, ha még egyszer elmondhatnám, amit egyszer már elmondtam; talán még hinnél is nekem. Szerény próbálkozás, de talán kifejezi majd, hogy mit is érzek. Végtelenül sajnálom, hogy nem tudattam veled, amit a múltadról tudok, és azt még inkább, ahogy ez az egész kiderült. Egyvalamit viszont tudnod kell, mert ez a meztelen igazság. Nem állt szándékomban elvállalni a védelmedet. Egy másik ügynökséget akartam ajánlani apádnak. De képtelen voltam megtenni, mert találkoztam veled. Még azon az első éjszakán el akartam mondani, hogy az apád testőrt kíván melléd állítani, de amikor láttam, hogyan nézel rám, Brynne, rám tört egy érzés vonzódni kezdtem hozzád. Mocorgott valami a bensőmben, és hirtelen minden a helyére került. Megleltem volna a kirakós játék elveszettnek hitt darabját? Nem tudom, mi volt az, csak azt tudom, hogy akkor történt, amikor először találkoztunk. Próbáltam tartani a távolságot, és próbáltalak visszaengedni megszokott mindennapjaidba, de kudarcot vallottam. Abban a percben magadba szippantottál, hogy megláttam a portrédat. Muszáj volt megismerjelek. Veled kellett lennem. Hogy rám nézz, és meglásd, ki is vagyok. Most már tudom, hogy szerelmes lettem. Beleestem egy gyönyörűséges amerikai lányba. Rólad beszélek, Brynne. Sokszor el akartam mondani, hogy miért néztelek ki magamnak abban a galériában. Ám minden alkalommal türtőztettem magam, mert féltem, hogy megsértenélek. Amikor az ágyamban felriadtál, láttam, mennyire kísért a múlt. Nem tudom pontosan, mit álmodhattál, de az biztos, hogy minden erőmmel megvédenélek attól, aki bántana. Elmondani, hogy az apád felbérelt, mert befolyásos politikai ellenfelek áskálódásától tart? Ettől kiszaladtál volna a világból. Az meg engem borítana ki, ha esetleg valaki érzelmileg vagy máshogyan ártani próbálna neked. Tudom, mondtad, hogy ki vagyok rúgva, de ha bármi történne, ha

19 esetleg valaki fenyegetne, mindenképpen szólj, én pillanatokon belül ott termek. Halálosan komolyan gondolom. Hívj. Olyan nagyon különleges vagy, Brynne. Veled kapcsolatban annyi érzés kerülget: érzelmek, álmok, gondolatok; mély megértés, amely olyan távlatokba röpít, hogy soha nem képzeltem, hogy valaki mellett át lehet élni ilyesmit. Azonban nekem is vannak démonjaim. És félek velük nélküled szembeszállni. Mostanában azt sem igen tudom, élek-e vagy halok, azt viszont biztosan, hogy hogyan érzek irántad. Még ha gyűlölsz is amiatt, amit veled műveltem, én töretlenül szeretlek. Hiába nem akarsz látni, én szeretlek. Mindig szeretlek, mert az enyém vagy. Az enyém, Brynne. A szívembe zártalak, és onnan többé senki sem vehet ki. Te magad sem. E Eg y hét telt el, mire elküldtem Brynne-nek a levelet. Ez volt életem leg hosszabb nyüves hete. Annyi Djarumot szívtam, hog y majdnem tönkrementem anyag ilag, és kis híján rákos lettem. Brynne a vizsgák közeledtével nyilván a tanulással volt elfoglalva, így kivártam, amíg végez az iskolai feladatokkal. A virág árustól lila virág ot rendeltem, és mellétettem a levelet. Vasárnap délután adtam le a rendelést, de csak másnapra, hétfőre vállalták a kiszállítást. Brynne munkahelyi címét adtam meg, nem az otthonit. Brynne között és köztem még nincs vége semminek. Ezt a bűvös varázsig ét ismételg ettem minden nap. Más véleményt nem voltam hajlandó elfog adni.

20 3 Elérik, hogy elhiggy olyan dolgokat, amik nem igazak. Csak mondják és mondják, amíg el nem hiszed, hog y mindvég ig az igazat sulykolták beléd. Ezek után harcolni is képes vag y hazugságokért. A leghatékonyabb kínzás nem a testet veszi célba, hanem a lelket. Az ember agya a fizikailag elviselhető szenvedésnél lényeg esen szörnyűbb félelmeket szül, ug yanakkor képes arra is, hog y a csakug yan elszenvedett fájdalmakat tompítsa. A hátamon az összeroncsolt húsra mintha savat öntöttek volna, az érzőidegeim vitustáncot jártak. A fájdalom olyan égető volt, hogy alig bírtam lélegzetet venni. Vajon mikor ájulok el? És ha felébredek, még ezen a világon leszek? Kétlem, hogy pár lépésnél messzebb juthatok. Alig láttam a szemembe csurgó vértől és a fejemre mért ütésektől. Ebben a földi pokolban fogok meghalni, talán már nincs sok hátra. Legalábbis reméltem, hogy mihamarabb elér a vég. Apám és Hannah nem láthatnak így. Remélem, soha nem tudják meg, mi lett a sorsom. Imádkoztam, hogy a kivégzésemről ne készüljön videofelvétel. Istenem, csak le ne videózzanak! Én aztán mázlista vagyok, mondhatom! Nem volt szerencsém, mert megtámadták az egységemet. Nem volt szerencsém, mert a gépkarabélyom beragadt. Nem volt szerencsém, mert élve estem fogságba. Ezek a rohadékok a ruszkiktól tanulták a módszereiket. Kurvára szeretnek nyugati foglyokat ejteni. A brit különleges alakulat katonája pedig igazi főnyeremény nekik. Az országom a kisujját sem fogja értem mozdítani, feláldozható vagyok. Szeretem én az ilyen mázlit. Én leszek az áldozat a nagyobb jó, a demokrácia és a szabad akarat oltárán. Szabad akarat? Elmehet a picsába! Nekem nincsen olyan. Aki ma kínzott, imádta hallgatni a saját hangját. Folyton csak a lányról beszélt. Igazán befoghatná már a mocskos pofáját. Nem tudják, hol van soha nem találják meg még a nevét se tudják. Egyre ezt a pár gondolatot hajtogattam magamban, mert a pillanat csak ebbe engedett kapaszkodni. Egy pofontól eszméletemre tértem. A visszakézből érkező második pofon pedig teljesen fölébresztett. Végig fogod nézni, ahogy megerőszakoljuk. Visítozni fog, amilyen egy kurva. Amerikai szajha, meztelenül pózol. Arcul köpött, és a hajamnál fogva előrebillentette a fejemet. Undorítók az asszonyaitok mindent megérdemelnek, mert rászolgáltak, hogy büdös kurvaként kezeljék őket. Azzal a képembe röhögött. Jó alaposan megbámultam, hogy majd emlékezzek az arcára. Hátha egyszer még kerülök olyan helyzetbe, hogy kivághatom a nyelvét, és utána megölhetem. Valószínűleg megérezhette, hogy elképzeltem a halálát, mert nem tetszett neki a reakcióm. Belül megdermesztett a félelem. Hogyan akadályozzam meg, hogy megerőszakolják? Szerettem volna rimánkodni, de nem tettem. Csak bámultam rá, és a szívdobogásomat hallgattam; ez biztosított afelől, hogy életben vagyok. Egyelőre legalábbis. Minden őr elkapja majd egy fordulóra. Aztán, amikor alábbhagy a kéjvágyunk, esetleg majd megengedjük neki, hogy végignézze a lefejezésedet. Tudod ugye, hogy ez a sors vár rád? Hátrahajtotta a fejemet, és elhúzta az ujját a nyakam előtt. Könyörögni fogsz kegyelemért, mocsok disznó. Lemészárolunk. Akkor majd nem leszel olyan nagy legény.

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB Elli hazavágyik Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2011 3 Tomnak, Robinnak és Williamnek 5 Elsô fejezet Megan, arról volt szó, hogy bepakolod azokat

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Prológus. Hová rejtőzhetek? Találhatok menedéket? Visszafordulhatok? Van még vissza?

Prológus. Hová rejtőzhetek? Találhatok menedéket? Visszafordulhatok? Van még vissza? Prológus Újabb lövés dördült el a lombkorona fölött. A hajtók kiáltozása sokkal kivehetőbbé vált. A vére a fülében lüktetett, miközben a tüdeje égett a levegőtől, amely szaporán és jegesen járta át légzőszerveit.

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Claire Kenneth. Randevú Rómában

Claire Kenneth. Randevú Rómában Claire Kenneth Randevú Rómában CLAIRE KENNETH Randevú Rómában Regény 2010 Fapadoskonyv.hu Kft. honlap: www.fapadoskonyv.hu e-mail: info@fapadoskonyv.hu A könyv az alábbi kiadás alapján készült: Claire

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

zért adtam ezt a címet na majd meglátják, miért. Nem hiszek istenben, de imádkozom, hogy megtartsa életemet, amíg be nem fejezem ezt az írást.

zért adtam ezt a címet na majd meglátják, miért. Nem hiszek istenben, de imádkozom, hogy megtartsa életemet, amíg be nem fejezem ezt az írást. A zért adtam ezt a címet na majd meglátják, miért. Nem hiszek istenben, de imádkozom, hogy megtartsa életemet, amíg be nem fejezem ezt az írást. Imádkozhatnék istenhez azért is, hogy a dühöm kitartson

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Megbánás nélkül (No regrets)

Megbánás nélkül (No regrets) Stargate SG1- Megbánás nélkül (No Regrets) Kategória: Stargate SG1 Romantika Rövid ismertető: Bárcsak a Jég foglyai néhány perccel tovább tartott volna... Írta: Alli Snow Web: http://www.samandjack.net/fanfics/viewstory.php?sid=1251

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

ANDALÚZIAI SZERENÁD. SuSANNA AgoStINo

ANDALÚZIAI SZERENÁD. SuSANNA AgoStINo ANDALÚZIAI SZERENÁD SuSANNA AgoStINo 1. fejezet Éjszaka eleredt a hó, és reggelre már vastagon ellepte az Alpok téli üdülőhelyeit. A sűrű hópelyhek között a hegycsúcsok körvonalai elmosódtak, és a táj

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Tinta Nász. Keszi Bálint. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula. A borítót szerkesztette: Keszi Dániel

Tinta Nász. Keszi Bálint. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula. A borítót szerkesztette: Keszi Dániel Tinta Nász Keszi Bálint 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula A borítót szerkesztette: Keszi Dániel Barcsi Lilla Szilviának, egyetlen igaz szerelmemnek. Epilógus

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

A Bélyegzési Ceremónia

A Bélyegzési Ceremónia xx. fejezet A Bélyegzési Ceremónia ár mindenki a Szentélyben várakozott. A kör alakú, kupolás, középkori terem teteje a magasba nyúlt, ezért úgy tűnt, mintha a hatalmas, kovácsoltvas, méteres fehér gyertyákkal

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 6. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 6. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 6. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Szexrutin Jocky cikke Ha a szexrıl beszélgetsz egy nıvel, akkor már egészen jó úton jársz

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz

Furfangos Fruzsi Bé. és a borzasztó büdi busz Furfangos Fruzsi Bé és a borzasztó büdi busz Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Tartalomjegyzék 1. fejezet: A Néni 7 2. fejezet: Milyen az, ha összeszorul a gyomrod? 15 3. fejezet: A borzasztó büdi busz

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

Örökkévaló 8. Rész. Gerilla! Tiszperger József. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva!

Örökkévaló 8. Rész. Gerilla! Tiszperger József. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva! Örökkévaló 8. Rész Gerilla! Tiszperger József Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Dani és kis csapata kaptak némi fegyvert, megkapták az utasításokat, beültek a buszba, és visszamentek oda, ahonnan

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Pirosmalac Hangos mese (A hanganyag itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar/pirosmalac)

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is!

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! ELSZÖKTEM OTTHONRÓL Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! 116 000 Ki akar elszökni otthonról? Ha már elszöktél otthonról? Legfontosabb a biztonságod!

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és Németh István Talyigán vetett ágy Háti itt van a tavasz is megint. A tavasz mindig eljön, meg a: nyár is, meg a tél is, ha várják, ha nem. Az ember szerencséje em jđn el soha. Hiába várják, hiába futnak

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben