Gyógynövényekkel a betegségek ellen I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyógynövényekkel a betegségek ellen I."

Átírás

1 Mindazzal, amire egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, a természet bőségesen megajándékoz bennünket. Sebastian Kneipp Gyógynövényekkel a betegségek ellen I. Dr. Varga László háziorvos, levendula őstermelő I. Zalaszentlászlói Nemzetközi Gyógy- és Fűszernövény Napok Zalaszentlászló,

2 Bevezetés A világ lakosságának 90 %-a gyógynövényeket is alkalmaz gyógyulása érdekében, A világ lakosságának 80%-a még nem jutott életében szintetikus gyógyszerhez, A világ teljes gyógyszerkincsének 70%-a közvetve vagy közvetlenül növényi eredetű.

3 Gyógynövény gyógyászat története I. A növények gyógyító célú felhasználása egyidős az emberiséggel, Az évezredek alatt megszerzett tudás részben ösztönös volt, Később az ösztön mellé társult a kollektív emlékezet, tapasztalat, Az i.e évvel élt jégkorszaki ember utolsó útjára fehér nyárfán termő likacsos gombát vitt, ami vérzéscsillapító, görcsoldó hatású növény.

4 Gyógynövény gyógyászat története II. Az európai népek gyógynövényismerete az ókori Egyiptomból származik, Az i.e.1500-ból, Théba városából származó papirusztekercs több száz gyógyhatású növényt sorol fel (kömény, fahéj ), Az i.e. VIII. században egy babiloni király alapította az első gyógynövénykertet (64 féle növény volt benne), Hippokratészt, a leghíresebb görög orvost tartjuk az orvostudomány, a botanika és a gyógyszerészet atyjának.

5 Gyógynövény gyógyászat története III. Az i.sz. I. században Dioszkoridész írta meg az első gyógynövényes könyvet, ez a könyv a XVII. századig referencia- munkának számított, Galenus római orvos mai napig érvényes tanítása, hogy a gyógynövényeket termőhelyükön kell felkeresni, tanulmányozni és lehetőleg saját kezűleg begyűjteni, Tinktúrákat, kivonatokat, tapaszokat, kenőcsöket készített belőlük, ezeket ma is galenusi készítményeknek nevezzük.

6 Gyógynövény gyógyászat története IV. A középkori kolostorokban a gyógynövények külön helyet kaptak. Apácák, barátok voltak egy-egy közösség gyógyítói. A füvész-könyveket kézi munkával másolták. Paracelsus : Az orvos a természet beható ismeretével és szorgos munkával gyógyít. Elvetette az egzotikus növények használatát, véleménye szerint a körülöttünk lévő növényekkel kell gyógyítani magunkat.

7 Gyógynövény gyógyászat története V. A XV. században a könyvnyomtatás feltalálásával megindult a füvészkönyvek összeállítása és megjelenítése, Méliusz Juhász Péter Herbárium című munkája a XVI. századból az első magyar botanikai mű, egyben orvosi tanácsadó, John Parkinson londoni gyógyfüvész orvos 1630-ban kiadott könyve 3000 hasznos gyógynövényt sorol fel, A XIX. század elején a hajózás fejlődésével közkinccsé vált Ázsia és Amerika tradicionális gyógynövény gyógyászati gyakorlata.

8 A gyógynövények gyógyászatban betöltött szerepének változása Az őskortól az újkorig kizárólagos jelentőséggel bírtak, 1860-tól az eredetileg növényi alapú gyógyszerek egész sorát állították elő szintetikus vagy félszintetikus úton a szintetikumok elterjedése az emberi szervezet számára idegen, a természetben nem található vegyületek növekvő felhasználását eredményezte megszigorodott az új gyógyszerek bevezetésének folyamata fokozódott az emberekben a szintetikus gyógyszerektől való félelem 1970-as évektől a gyógyászatot természetes eredetű és a szintetikus gyógyszerek terápiában elfoglalt helyének keresése jellemezi.

9 A modern gyógyszerészet kezdete A növények hatóanyagainak felismerése és kivonása a XIX. sz. elején kezdődött, A mákból kivonták a papaverint, az örvénygyökérből az inulint, a fehér fűz kérgéből a szalicilsavat, az aszpirin hatóanyagát, A szalicilsavat először 1860-ban állították elő laboratóriumban, mesterséges módon.

10 Fitoterápia fogalma Növényi eredetű gyógyszerekkel történő kezelés A készítményekben nagyszámú hatóanyag és beltartalmi anyag található, Ezen anyagok harmonikusan kiegészítik egymást (vizes-, szeszes-, szárazkivonatok), Egyedi hatóanyagot tartalmazó, növényi eredetű gyógyszert fitofarmakonnak nevezik (kinin, digitoxin, atropin, rutin, pilokarpin).

11 Növényi drog fogalma A gyógynövényeknek azon része mag, termés, virág, levél, hajtás, kéreg, gyökér, gyökértörzs, gumó, hagyma - amelyet gyógyászati célra begyűjtenek és legtöbb esetben megszárítanak és önmagában vagy más gyógynövényekkel keverve fogyasztanak, Ez a felhasznált faj legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, Növényi drognak minősül a növényi nyersanyagból előállított termék is /pl. illóolaj, balzsam,gyanta/ vagy a nyersanyag átalakítása révén nyert anyag /pl. kátrány,orvosi szén/.

12 A gyógynövények gyűjtése A földbeli részeket a nyugalmi időszak elején vagy végén /ősszel,tavasszal/, A leveleket közvetlenül virágzás előtt, A teljes földfeletti részt a virágzás kezdetén, délelőtti,déli órákban, A virágokat a virágzás elején, A terméseket és a magvakat a teljes érés előtt vagy alatt a reggeli órákban.

13 A növényi eredetű hatóanyag fogalma A gyógyító hatású illetőleg a kórfolyamatok megelőzését szolgáló anyagok, Az emberi szervezetre kedvezően ható, vagy a korokozók fejlődését gátló anyagok, A hatóanyag létezését Paracelsus már a XVI. század első felében feltételezte / ötödik lényeg /, Scheele a XVIII. század második felében állított elő először növényi hatóanyagot mesterségesen /karbonsav/.

14 A hatóanyag jellege szerint a készítmények fajtái Fitofarmakonok - egységes vegyület tartalmaz / japán akác virágának egyedüli hatóanyaga: rutin/, Fitotherapeutikumok - több hasonló szerkezetű vegyületet tartalmazó kivonat /kerti kakukkfű illóolaja, máriatövisből származó szilimarin frakció három vegyülete/, - sok különböző szerkezetű vegyületet tartalmazó kivonat /borsmentalevél szeszes kivonata, kamillavirág kivonata/.

15 A hatóanyagok felosztása biológiai hatás alapján 1. Biológiai hatóanyag - élőlényekre hatást fejt ki es nagyságrend 2. Gyógyszertani hatóanyag - hatásosságát állatkísérletek igazolták es nagyságrend 3. Gyógyászati hatóanyag - terápiában valóban fel is használható as nagyságrend

16 Gyógynövények hatóanyagainak alkalmazási módozatai Szájon át (per os) - forrázatok - főzetek - szeszes oldatok (tinkturák) - száraz kivonatok Helyileg (lokálisan) - kenőcsök - oldatok - porok Injekciós készítmények formájában (parenteralisan)

17 A fitoterápia létjogosultságát igazoló tények I. A növényi eredetű gyógyanyagok aspecifikus hatásai A fitoterápiás kezelés hatására a szervezet azon szabályozási folyamatai aktiválódnak, felerősödnek, amelyek képesek a betegségeket meggyógyítani, A szervezetben meglévő, de önmagában a kóros állapotot legyőzni nem tudó mechanizmusok fokozásáért az aspecifikus hatás felelős, A szervezetbe bejuttatott természetes anyagok ezzel a hatással kevésbé terhelik meg a szervezet belső egyensúlyát, Kis dózisok is elegendőek a kívánt hatás eléréséhez.

18 A fitoterápia létjogosultságát igazoló tények II. A hatóanyagok kivonásával vagy szintetikus előállításával sok esetben nem hozható létre a kívánt terápiás hatás, A fő hatásért felelős vegyületek mellett számtalan, esetleg még ismeretlen, de a végső terápiás hatás szempontjából értékes anyagot is tartalmaznak a gyógynövények, A hatás erősségét, tartamát, a fő hatóanyag felszívódását vagy kiürülését befolyásoló anyagok is előfordulhatnak a gyógynövényekben.

19 A fitoterápiás szemlélet változásai Magyarországon a XX. században 1930-as évekig az orvosságok 90%-át növényi alapanyagokból állították elő, között hazánkban drámai módon lecsökkent gyógynövénydrogok, és más galenusi készítmények alkalmazása. Az elmúlt 30 évben rekordméretű lett a felhasznált gyógynövények száma és mennyisége a magyar otthonokban, Divat jelenséggé vált a fitoterápia.

20 A fitoterápia divat jellegéből eredő negatívumok I. Ismeretek hiányos megalapozottsága, Túlzások, szakszerűtlenségek jelentkezése, Áttekinthetetlen számú gyógynövénytermék piacra kerülése közvetlen elosztó hálózatokon és az interneten keresztül, 2000-ben 800, 2009-ben 350 gyógyhatású készítményt regisztráltak Magyarországon, 50 %-ban gyógynövény összetevőkkel.

21 A fitoterápia divat jellegéből eredő negatívumok II. Divat lett publikálni a gyógynövényekről, Tévedhetetlen gyógynövény-, és hatóanyagszakértők megjelenése a médiában, A gyógynövényekről megjelent könyvek kevés kivételtől eltekintve a lakosság körében mesterségesen táplált érdeklődést kívánják kielégíteni, Feledésbe merülnek a valódi tapasztalatokon alapuló hasznos házi szerek és velük kapcsolatos ismeretek.

22 A fitoterápia divat jellegéből származó pozitivumok Gyógynövény feldolgozásban tapasztalattal bíró cégek tudományos kutatásai megsokszorozódtak, Tudományosan igazolták a tapasztalati alapon alkalmazott gyógynövények értékeit, hatásosságát, A gyógyszerpiac is globalizálódott. - Ázsia, Afrika, Dél-Amerika tradicionális gyógynövényei kerültek nagy számban Európába WHO meghírdette a Tradicionális Orvoslás programját

23 Gyógyszerek csoportosítása eredetük szerint Természetben - is- előforduló molekuláris szerkezeteket tartalmazó készítmények: - szélesebb indikációs terület, mérsékeltebb hatáserősség - kevesebb mellékhatás - terápiás index közötti (dosis letalis/dosis efficiens). Természetben nem létező vegyületeket tartalmazó készítmények: - szűkebb indikációs terület, fokozottabb hatáserősség - gyakoribb kedvezőtlen mellékhatások, terápiás index 10 alatti. Félszintézissel előállított fitofarmakonokhoz közelálló vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő.

24 A fitoterápia indikációja I. Alapkezelés (pl. gyűszűvirág - keringési elégtelenség, őszi kikerics- köszvény, orbáncfű, citromfű - enyhe fokú hangulati zavarok, ginzeng roborálás), Kiegészítő (adjuváns) kezelés (pl. tőzegáfonya, zsúrlófű-hugyúti fertőzés, kasvirág, kakukkfű, útifűlevél - légúti megbetegedések, kamilla, cickafarkkóró - emésztőszervi gyulladásos kórképek), Alternatív kezelés - beteg kérésére - orvos javaslatára

25 A fitoterápia indikációja II. Betegségek megelőzésében (halolaj, fokhagymakoleszterin, triglicerid szint csökkentése), Gyógyszer mellékhatások csökkentése, kivédése (hányinger-gyömbér, szorulás-édeskömény, hasmenés-szederlevél).

26 Gyógynövénygyógyászat tartalékai Magyarországon a 2300 ismert növényfajból 426 azonosítása történt meg, A Föld ismert flórájának feltártsága még nagyon csekély, 248 ezer leírt növényfajnak csupán 8%-át vizsgálták meg eddig gyógyászati felhasználás szempontjából, A fitoterápia létjogosultságát a tudomány mindenkori szintjének megfelelő bizonyítékok teremthetik meg.

27 Köszönöm a figyelmet!

Gyógynövények használata az állatgyógyászatban a Bakonytól a Balatonig

Gyógynövények használata az állatgyógyászatban a Bakonytól a Balatonig Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Növénytani Tanszék Gyógynövények használata az állatgyógyászatban a Bakonytól a Balatonig Írta: Lajkó Nikolett Témavezető: Dr. Turcsányiné Siller Irén SZIE-ÁOTK,

Részletesebben

FITOTERÁPIA. Gyógynövénygyógyászat. Vizsgára felkészítő segédanyag 2010.

FITOTERÁPIA. Gyógynövénygyógyászat. Vizsgára felkészítő segédanyag 2010. FITOTERÁPIA Gyógynövénygyógyászat Vizsgára felkészítő segédanyag 2010. Szerkesztette, és a fotókat készítette: Mester Ildikó A jegyzet segítséget nyújt a fitoterapeuta szakmai vizsgára való felkészülésben.

Részletesebben

20. fejezet Aromaterápia Dr. Babulka Péter*

20. fejezet Aromaterápia Dr. Babulka Péter* 20. fejezet Aromaterápia Dr. Babulka Péter* 20.1. Bevezetés, történeti áttekintés, meghatározások, irányzatok Az utóbbi években egyre több szó esik a főként illóolajok alkalmazásán alapuló aromaterápiáról,

Részletesebben

A kérdőív segítségével a következő területeken mérjük fel partnereink egészségi állapotát:

A kérdőív segítségével a következő területeken mérjük fel partnereink egészségi állapotát: Hogy mi a MyVitatea? A MyVitatea a több ezer éves, egészségmegőrzés terén szerzett tapasztalatok és bölcsesség, valamint a tudományosan is igazolt, legújabb eredmények egyedi ötvözete. MyVitatea egészségprogramunkat

Részletesebben

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KERTÉSZETTUDOMÁNYI KAR GYÓGY-ÉS AROMANÖVÉNYEK TANSZÉK KORSZERŰ GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉSI ISMERETEK

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KERTÉSZETTUDOMÁNYI KAR GYÓGY-ÉS AROMANÖVÉNYEK TANSZÉK KORSZERŰ GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉSI ISMERETEK BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KERTÉSZETTUDOMÁNYI KAR GYÓGY-ÉS AROMANÖVÉNYEK TANSZÉK KORSZERŰ GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉSI ISMERETEK Szerkesztette: Pluhár Zsuzsanna Írták: Bernáth Jenő (1. fejezet) Gosztola Beáta

Részletesebben

AZ ÚN. NEM-KONVENCIONÁLIS GYÓGYMÓDOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK TÖRTÉNETI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI VIZSGÁLATA

AZ ÚN. NEM-KONVENCIONÁLIS GYÓGYMÓDOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK TÖRTÉNETI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI VIZSGÁLATA Iustum Aequum Salutare IV. 2008/2. 155 169. AZ ÚN. NEM-KONVENCIONÁLIS GYÓGYMÓDOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK TÖRTÉNETI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI VIZSGÁLATA IFJ. LOMNICI ZOLTÁN egyetemi tanársegéd

Részletesebben

A kiadvány megjelenését támogatta:

A kiadvány megjelenését támogatta: A kiadvány megjelenését támogatta: Copyright Marton Zsófia, 2008, 2015 Szerzői kiadás Borító: Lukács Emese Minden jog fenntartva! ISBN 978 963 08 2877 2 Az Aromaterápia lovaknak című online könyv mindenkor

Részletesebben

Traditional and wild Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe

Traditional and wild Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe Traditional and wild Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe TANANYAG a vadon termő növények gyűjtéséről, felhasználásáról, az

Részletesebben

Magyar gyógynövény ágazati stratégia

Magyar gyógynövény ágazati stratégia Magyar gyógynövény ágazati stratégia 2014 1. A GYÓGYNÖVÉNY ÁGAZAT HELYZETELEMZÉSE 3 1.1. Az ágazat jellemzői és kialakulása 3 1.2. A gyűjtés és a termesztés jellemzői az ágazatban 4 1.2.1. A gyűjtés és

Részletesebben

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Készítette: Fatér Balázs István fbi@gyogynovenyekvolgye.hu 06-30/894-64-93 Előadás sorozat Gyógynövény alapok Gyógynövények a

Részletesebben

A XXI. század gyógyítói: a gombák

A XXI. század gyógyítói: a gombák 51/1 A XXI. század gyógyítói: a gombák (Babulka Péter) Bevezetés Az ősi kultúrák embere már évszázadokkal (ill. évezredekkel) ezelőtt tudott arról, hogy egyes gombáknak nemcsak tonizáló hatásuk van az

Részletesebben

Tartalom. 1. A gyógynövényekről. 1.1. A gyógynövények gyógyító tulajdonságai, egy kis történelem. 1.2. A gyógynövények szedése és tartósítása

Tartalom. 1. A gyógynövényekről. 1.1. A gyógynövények gyógyító tulajdonságai, egy kis történelem. 1.2. A gyógynövények szedése és tartósítása Tartalom 1. A gyógynövényekről 1.1. A gyógynövények gyógyító tulajdonságai, egy kis történelem 1.2. A gyógynövények szedése és tartósítása 1.3. A gyógynövények felhasználása, elkészítése 1.4. A gyógynövények

Részletesebben

Magazin ÚJDONSÁGOK: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera termékek. Wellness otthonunkban. Prostata teakeverék. A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid

Magazin ÚJDONSÁGOK: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera termékek. Wellness otthonunkban. Prostata teakeverék. A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid ÚJDONSÁGOK: Aloe Vera termékek KOZMETIKUM: Wellness otthonunkban EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Prostata teakeverék A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid Önnek s segit a Prostata teája... Magyarországon közel 1,5 millió

Részletesebben

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal Tartalomjegyzék: 1. Bevezetőnek... 2 2. Mi is a méz... 2 3. Okulásul egy kis történelem... 3 4. Miért egyek mézet?... 5 5. Különböző mézfajták jellemzői és hatásai... 7 Akácméz... 7 Aranyvessző (szolidágó)

Részletesebben

Gyógynövényeket tartalmazó termékcsoportok a gyógyszertárban Kéry Ágnes 2014.

Gyógynövényeket tartalmazó termékcsoportok a gyógyszertárban Kéry Ágnes 2014. Gyógynövényeket tartalmazó termékcsoportok a gyógyszertárban Kéry Ágnes 2014. A magyar gyógyszertárakban naponta több, mint félmillió ember fordul meg, és ezeknek az embereknek nem mindegyike beteg. Széles

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

A gyógynövények alkalmazásának lehetőségei a fog- és szájüregi megbetegedések kezelésében

A gyógynövények alkalmazásának lehetőségei a fog- és szájüregi megbetegedések kezelésében KOMPLEMENTER ORVOSLÁS 9. FITOTERÁPIA Dr. Csiszár Róbert Semmit nem találunk a legmodernebb gyógyszerek között, amelynek csíráját meg ne lelnénk az elmúlt idők gyógyszereiben. Maximilien E. P. Littré A

Részletesebben

Magazin ÚJDONSÁG: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: TEA TÚRA 4.: Új gyümölcsteák, hûsítô italcsodák. Nyári bôrápolás. Dél Afrika a Rooibos hazája

Magazin ÚJDONSÁG: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: TEA TÚRA 4.: Új gyümölcsteák, hûsítô italcsodák. Nyári bôrápolás. Dél Afrika a Rooibos hazája ÚJDONSÁG: Új gyümölcsteák, hûsítô italcsodák KOZMETIKUM: Nyári bôrápolás EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera a gyógynövények királynôje TEA TÚRA 4.: Dél Afrika a Rooibos hazája Cserszömörcés szájv zek C trom,

Részletesebben

A Móra Ferenc Múzeum patikatörténeti kiállításán látható gyógyszertári bútorzat gyógynövényes vonatkozásai

A Móra Ferenc Múzeum patikatörténeti kiállításán látható gyógyszertári bútorzat gyógynövényes vonatkozásai SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet SZAKDOLGOZAT A Móra Ferenc Múzeum patikatörténeti kiállításán látható gyógyszertári bútorzat gyógynövényes vonatkozásai KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

termesztett Ganoderma lucidum

termesztett Ganoderma lucidum ) Bevezető A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) önmagában is értékes gyógyhatású gomba, melynek kedvező élettani és terápiás hatásai a különféle készítményekben a rajta kívül alkalmazott természetes

Részletesebben

10. DiodQódusztttli. a gyógyító növények. dr. Oláh Andor

10. DiodQódusztttli. a gyógyító növények. dr. Oláh Andor 10. dr. Oláh Andor DiodQódusztttli a gyógyító növények A 10. biofüzetről Az már közismert, hogy a fokhagymában és a vöröshagymában mennyi vitamin van, de hogy a cékla például milyen sok ásványi anyagot,

Részletesebben

Arquebuse Water az ÉLET VIZE. Orvosi Zsálya. www.heavenlyflowers.ch. www.facebook.com/heavenly.flowers.swiss. Mennyei Virágok

Arquebuse Water az ÉLET VIZE. Orvosi Zsálya. www.heavenlyflowers.ch. www.facebook.com/heavenly.flowers.swiss. Mennyei Virágok Mennyei Virágok Az egészséges és szép bőr forrása Arquebuse Water az ÉLET VIZE I. évfolyam 1. szám Orvosi Zsálya www.facebook.com/heavenly.flowers.swiss www.heavenlyflowers.ch Az ember azért születik le

Részletesebben

A pecsétviaszgomba terápiás hatásai avagy egy tradicionális kínai gyógyszer reneszánsza

A pecsétviaszgomba terápiás hatásai avagy egy tradicionális kínai gyógyszer reneszánsza A pecsétviaszgomba terápiás hatásai avagy egy tradicionális kínai gyógyszer reneszánsza M&H Communicatoins Intelligence Unit 2005. november A pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) több mint 2000 éve ismerik

Részletesebben

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI MÉRGEK

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI MÉRGEK ORSZÁGOS KÉMIAI BIZTONSÁGI INTÉZET MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI MÉRGEK Dr. Bordás Imre és Dr. Tompa Anna GYÓGYNÖVÉNYEK FŰSZEREK TEÁK TÜNETEK Budapest 2006. 1 4. SZÁMÚ ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉHEZ Szerzők:

Részletesebben

Természetvédelem és ökológiai gazdálkodás A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg Projekt címe: Környezettudatos kampány a magyar

Részletesebben

Országos Kémiai Biztonsági Intézet. TOXIKOLÓGIA Jegyzet. Dr. Bor dás Imre 2006.

Országos Kémiai Biztonsági Intézet. TOXIKOLÓGIA Jegyzet. Dr. Bor dás Imre 2006. Országos Kémiai Biztonsági Intézet TOXIKOLÓGIA Jegyzet Dr. Bor dás Imre 2006. I. Általános Toxikológia A toxikológia története Toxikológiai alapfogalmak: a méreg és mérgezés a mérgek felosztása a mérgezések

Részletesebben

GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI

GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI Egyetemi jegyzet a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar távoktatásban résztvevő hallgatói részére Írta: Dr. Tasi Julianna Egyetemi adjunktus Gyepgazdálkodási Tanszék

Részletesebben

FARMAKOGNÓZIAI HÍREK

FARMAKOGNÓZIAI HÍREK FARMAKOGNÓZIAI HÍREK független hírújság (megjelenik kéthavonta) ALAPÍTVA: 2006-ban 2008. JÚNIUS III. évf. 8. szám Kiadó: Pécsi Tudományegyetem ÁOK-OEKK, Gyógyszerésztudományi Szak, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu

Forrás: http://www.doksi.hu Egyszerű levelek vese alakú rombusz alakú lapát alakú nyíl ílíkú Összetett levelek párosan szárnyalt páratlanul szárnyalt ujjasán összetett Levelek éle: ép csipkés fűrészes fogas karéjos szárnyasán hasadt

Részletesebben

ORVOSI KÖNYVTÁRAK A Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetségének hivatalos lapja (A MOKSZ Hírlevél jogutódja) 2009/1 6. évf. 1. szám

ORVOSI KÖNYVTÁRAK A Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetségének hivatalos lapja (A MOKSZ Hírlevél jogutódja) 2009/1 6. évf. 1. szám ORVOSI KÖNYVTÁRAK A Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetségének hivatalos lapja (A MOKSZ Hírlevél jogutódja) 2009/1 6. évf. 1. szám 5 KÖSZÖNTŐ Új címmel és részben megújult formában köszöntjük kedves olvasóinkat.

Részletesebben