Két keréken közlekedve

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Két keréken közlekedve"

Átírás

1 Baló András-Baló Katalin Két keréken közlekedve Tevékenységközpontú közlekedési segédkönyv évesek részére A rajzokat készítette: Bánfalvi József Budapest-Kaposvár Minden szerzői jog fenntartva!

2 Tartalomjegyzék I. Utak és kerekes járművek II. A közúti motorizáció kialakulása III. Kerékpártörténet dióhéjban IV. A közúti közlekedés szabályai 1. Rendőri karjelzések, forgalomirányító fényjelző készülékek 2. Közúti jelzőtáblák 2.1. Útvonaltípust jelző táblák 2.2. Elsőbbséget szabályzó jelzőtáblák 2.3. Utasítást adó jelzőtáblák 2.4. Tilalmat és korlátozást jelző táblák 2.5. Veszélyt jelző táblák 2.6. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 2.7. Egyéb - kerékpárosokra vonatkozó - jelzőtáblák 3. Útburkolati jelek 3.1. Egyéb - kerékpárosokra vonatkozó - útburkolati jelek 3.2. Egyéb - veszélyes helyre vonatkozó - útburkolati jelek 4. Közlekedés vasúti átjáróban 5. Gyalogosok közlekedése V. Kerékpárosok közlekedése 1. Elindulás, haladás az úton 2. Sebesség, követési távolság, féktávolság 3. Elsőbbség az útkereszteződésben 4. Irányváltoztatás, irányjelzés, hangjelzés 5. Besorolás, bekanyarodás 6. Kitérés, előzés, kikerülés 7. Párhuzamos közlekedés 8. Közlekedés villamos-pályával ellátott úttesten 9. Közlekedés lakó - pihenő övezetben 10. Megállás, várakozás 11. A megkülönböztetett jelzéseket használó járművekkel szembeni helyes magatartás 12. A gyalogosokkal szembeni helyes magatartás 13. Kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályok 14. Közúti baleset során kívánatos magatartás VI. Műszaki ismeretek a kerékpárról VII. Menetrendek használata 1. Vasúti menetrend 2. Közúti menetrend 3. Hajózási menetrend 4. Légi menetrend VIII. Magyarország kerékpárút hálózata IX. Tudáspróba X. Felhasznált irodalom

3 I. Utak és kerekes járművek Valószínű, hogy az ősember is olyan földrajzi környezetben élt, mint amilyeneket a képeken látsz. Írd a képek alá, hogy az alábbi terepeken milyen közlekedési utakat alakíthatott ki ember ősünk Ahhoz, hogy a vadászó, halászó helyeket meg tudja közelíteni, csapásokat, ösvényeket, gyalogutakat alakított ki az idők során. Szakadékok és folyók felett háncsból, kötelekből készített függőhídon kelt át. Rajzolj függőhidat egy elképzelt szakadék vagy folyó fölé!

4 Szerinted hogyan szállíthatta zsákmányát az ősember a barlangjába? Írd le az elképzelésedet! A rajzon látható csúsztatóval és szánnal szállította a nehéz tárgyakat ember ősünk. A csúsztatót tekintik a kétkerekű talyiga, a szánt a négykerekű szekér ősének a történészek. A talyiga, a szekér és a kocsi feltalálása valósággal forradalmasította szárazföldi közlekedést. Mi az a nagy találmány, ami ezt elősegítette? Írd a választ a vonalra! Az eddigi tanulmányaid során már olvashattál arról, hogyan készítették az első kerekes járművet. szövegalkotásra! Idézd fel korábbi ismereteket, és készülj fel szóbeli Az első kerekes járműveket körülbelül hatezer évvel ezelőtt készítették. Az alábbi képen a kerék feltehetően legrégibb ábrázolását láthatod. Sumér harci kocsit ábrázoló dombormű (i.e körül)

5 A kerekes jármű feltalálása nem csak a szárazföldi közlekedést, hanem a kereskedelmet is fellendítette. Vajon miért? Írd le! A kereskedelem fejlődése jobb minőségű utakat igényelt. Az első épített utat az egyiptomiak építették i.e körül. Kheopsz fáraó piramisának építéséhez a szükséges nyersanyagot már burkolt úton szállították. A hatalmas kőtömböket és szobrokat szánon csúsztatták az építés színhelyére. A gízai piramisok (Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáraók piramisai, i.e után) Az ókori Perzsiában mintegy 2500 km hosszú úthálózat épült i.e. 500 körül. A jól karbantartott, mérföldkövekkel ellátott, őrséggel védett utak mentén kilométerenként állomásokat állítottak fel, ahol élelmet és éjjeli szállást lehetett kapni. A perzsa birodalom úthálózata

6 Az ókori szárazföldi közlekedés a római birodalom fennállása alatt fejlődött leginkább. A rómaiak tökéletesítették a kocsi szerkezetet; irányító/kormányzó szerkezettel látták el négykerekű kocsijukat. Római utazó kocsi Az ókori útépítés legnagyobb mesterei a rómaiak voltak. A perzsa utak mintájára építették ki mintegy km hosszú úthálózatukat, aminek központja Róma volt. A főváros kapuin 17 útvonal indult ki a világ minden tája felé. A római birodalom úthálózata

7 Mérd meg a Bizánc - Róma - Cadiz útvonal hosszát! Használd a földrajzi atlaszodat! Az útvonal teljes hossza: km. A kocsi közlekedés elterjedésével teherbíróbb és szélesebb utakra, hidakra volt szükség. A római utak burkolatszerkezete Figyeld meg az ábrán az útburkolat szerkezetét! A római úthálózat egy része napjainkig fennmaradt. Vajon miért? Elemezd az ábrát, és állapíts meg következtetéseket! Magyarországon hol maradtak fenn római útmaradványok? Sorolj fel városokat! Az első íves kőhidat a rómaiak építették. Hídjaik olyan nagy folyókat, mint a Rajna és a Duna is át tudtak hidalni. A hidak tartósságát bizonyítja, hogy 1800 éves kőpilléreik és boltíveik a második világháború idején hatvantonnás páncélosok átvonulását is kibírták. A Pont du Gard - római kori híd - vízvezetékkel (i.e. 19)

8 A Római birodalom bukása után /476/ közel hétszáz éven keresztül az európai utak elhanyagoltak voltak, a közlekedés és a kereskedelem sem volt olyan jelentős, mint korábban. Kétkerekű talyigákat és ökörrel vontatott négykerekű szekereket használtak az utazók. Középkori utazószekér Tudod-e, hogy a kocsi magyar eredetű szó? Honnan származik a szó jelentése? A földesúri rendeletek akadályozták a szárazföldi közlekedés fejlődését. Így például a talajérintkezési jog kimondta, ha a kocsiról valamilyen áru leesik, vagy a kocsi tengelye leszakad, az a földesúr tulajdonába kerül. A XIII-XIV. században ismét fejlődésnek indult a kereskedelem és az utazás, ezáltal fellendült a szárazföldi közlekedés, illetve a tengeri hajózás. Az 1700-as években Franciaországban megjelentek az első postajáratok. Nézz utána, mit jelent a postajárat! A kép is segít. Postakocsi-állomás Franciaországban (1825)

9 Az 1700-as évek végén új útépítési technika honosodott meg Nyugat-Európában. Az így készült utakon kényelmesebben és nagyobb biztonsággal lehetett fogatolt kocsikkal utazni. Az új technikával készült útburkolat szerkezete. Hasonlítsd össze a fenti útburkolat-szerkezetet a római utakéval! Írd le a különbséget! A XIX. század közepére kifejlődtek a rugóval és kocsibakkal ellátott fogatolt járművek különböző típusai. Párizsban megindult a bérfuvarozás és az omnibuszközlekedés. Nézz utána a fogalmaknak, mit jelentenek! Bérfuvarozás: Omnibusz: Az útburkolat építésében jelentős változást hozott Mac Adam 1822-ben kidolgozott találmánya. Az új útburkolat nagyobb teherbírású volt, mint elődei. Közútjainkon a mai napig is találkozhatunk ilyen burkolattal. A Mac Adam-féle útburkolat szerkezete Vajon miért lehetett olcsóbb és gyorsabban előállítható a Mac Adam-féle útburkolat a korábbiaknál? Figyeld meg az ábrát és fogalmazd meg válaszodat!

10 A gépi erő nélküli közúti közlekedés fejlődéséről az alábbi összegző táblázat nyújt áttekintést. Idő Műszaki elem illetve esemény Az út- és hídépítés kezdetei Pálya Vonóerő, jármű i.e Állatok megszelídítése szállításra i.e Szán és csúsztató kialakulása i.e Kerék és kerekes jármű kialakulása i.e Állatok felszerszámozása i.e Egyiptomi, perzsa, római, kínai műutak, i.e i.sz. 500 ókori posta i.e. 3000i.sz. 500 Küllős kerekű kocsi i.e Modern állati hám és patkó X. század Modern postaszolgálat XV. századtól XV. századtól Magyar kocsi - szekér XV. századtól Modern közúti kocsi XVI. századtól Újkori út- és hídépítés XVI. századtól Városi bérfuvarozás XVII. sz. közepe Tresaguet-féle utak 1775-től Városi omnibuszközlekedés 1819 Mac Adam-féle utak 1822-től Polonceau úthengere 1830-tól XVII. sz. közepe 1819

11 II. A közúti motorizáció kialakulása Az emberiséget régóta foglalkoztatta az önjáró, állati vonóerő nélküli jár- művek gondolata. Bacon a XIII. század jeles filozófusa megjósolta a nagy sebességű önjáró kocsi megszületését. Az első ilyen jellegű járművet a XVII - XVIII. Században készítették el Hollandiában. Ez volt az úgynevezett vitorlás-kocsi, ami jó szél esetén 34 km/óra sebességgel száguldozott a parti fövenyen. Stevin vitorlás-kocsija az 1600-as évekből Szerinted miért nem váltak be a vitorlás-kocsik? Írd le elképzelésedet! Sok kísérletezés után az 1700-as években Angliában készítették el azt a gőzkocsit, amit a gőzmozdony és a gépjármű közös ősének tekinthetünk. Cugnot gőzkocsija (1770) Lenoire gőzmotoros kocsijának vázlata (1860)

12 A fenti képeken két gőzmeghajtású járművet látsz! Hasonlítsd össze, és sorold fel főbb jellemzőiket! A következő képek a közúti motorizáció fejlődését szemléltetik a teljesség igénye nélkül. A képek alapján jellemezd az egyes típusokat, különös tekintettel a technikai megoldásokra. Benz benzinmotoros triciklije (1886) Az első Rolls-Royce autómobil (1903) Daimler benzinmotoros gépkocsija (1886) T-Ford gépkocsi (1910) Tudod-e, hogy: A T-Ford gépkocsi tervezésében Galamb József mérnök is részt vett?

13 Puch Kolibri motorkerékpár (1929) Emeletes autóbusz Londonban (1930) DKW motorkerékpár (1930) Üzemanyag-szállító gépkocsi (1930) Keress fényképeket a közúti modernizáció további fejlődéséről

14 Tudod-e, hogy: Magyarországon is volt járműgyártás? A csepeli gyárban gyártották a Csepel, Pannónia, Danuvia motorkerékpárokat, valamint a Csepel tehergépkocsikat. Székesfehérváron a híres Ikarusz autóbuszokat, Győrben a Rába tehergépkocsikat. Az 1990-es években Esztergomban készítették az első magyar Suzuki Swift személygépkocsikat, Szentgotthárdon pedig az Opel gyár állított fel gyártósort. A magyar Suzuki Swift (1994) Gyűjts képeket a magyar motor- és autógyártásról!

15 Az alábbi táblázat a közúti gépjármű fejlődését szemlélteti 1920-ig. Találmány / Esemény Idő Cugnot gőzkocsija 1770 Murdock gőzkocsija 1784 Trewithick gőzkocsija 1802 Gőzomnibuszok a forgalomban XIX. század eleje Lenoire gázmotoros kocsija 1860 Otto négyütemű benzinmotorja 1877 Daimler motorkerékpárja 1885 Benz háromkerekű gépkocsija 1885 Daimler négykerekű gépkocsija 1886 Dunlop felfedezi a légtömlőt 1888 Az első személyautók, autóbuszok, tehergépkocsik 1890-es évek gyártása Diesel olajgépe 1892 Bánki Donát és Csonka János porlasztója 1893 Az első autóverseny (Franciaország) 1894 Bosch gyújtómágnese 1895 Az első autószalon (Párizs) 1898 Motorkerékpárok sorozatgyártása 1901-től Michelin gumiabroncsa 1906 A világ gépkocsiállománya eléri az egymillió 1913 darabot Diesel-motorok elterjedése az autóbuszokon, tehergépkocsikon 1920-tól A táblázat segítségével döntsd el, melyek voltak azok a legfontosabb technikai találmányok, amelyek lehetővé tették a közúti gépjármű kifejlődését!

16 Nézz utána, hogy tól milyen jelentős találmányok járultak hozzá a közúti motorizáció fejlődéséhez. Találmány / Esemény Idő Két magyar gépészmérnök, Bánki Donát és Csonka János 1891-ben felfedezte a porlasztót. A porlasztó (karburátor) olyan berendezés, amely biztosítja a benzin és a levegő megfelelő arányú keveredését a gépjármű motorjában. Ezáltal a motor halkabban, gyorsabban és egyenletesebben működik. A mai korszerű porlasztók is hasonlóképpen működnek. A Bánki-Csonka - féle porlasztó Tudod-e, hogy: A Bánki Donát és Csonka János által felfedezett porlasztót, a német származású Maybach szabadalmaztatta? Kutassad fel, hogy miért nem sikerült a két magyar mérnöknek szabadalmaztatnia találmányát! Keresd meg a szabadalom címszót a Magyar Értelmező Kéziszótárban! Írd le a fogalom jelentését!

17 III. Kerékpártörténet dióhéjban A mai kerékpár őse, az úgynevezett futókerék Friedrich Drais badeni erdőmester találmánya volt. A feltaláló járművével km/óra sebességet is elért, sőt, a Karlsruhe és Kehl közötti 50 km-es utat (oda-vissza) 4 óra alatt tette meg. Drais futókereke 1815-ből Az első pedálos kerékpárt 1839-ben Kirkpatrick Macmillan skót kovács készítette. A kerékpár pedálmeghajtásának fejlődésében több feltaláló is közre-működött ban Moritz Fischer német szerszámkészítő a fa kerékpár első kerekének tengelyére szereli fel a pedált. Egy Madison nevű angol férfi a kerékpár kerekeit acélból készült küllőkkel látja el 1867-ben. Trefz stuttgarti tornatanár 1869-ben megszerkeszti az első hátsókerék-hajtású kerékpárt. Ezen időszakig a pedált közvetlen a hajtókerék tengelyére szerelték, mely könnyűvé tette a hajtást. Azonban, ha gyorsan kellett haladni, a pedálokat is gyorsabban kellett forgatni, ami igen fárasztó volt. A kényelmes hajtás érdekében nagy kerekeket alkalmaztak. Így jött létre az 1870-es években a Velociped. Ennek a járműnek az első kereke olyan hatalmas - akár a 250 cm átmérőt is meghaladta - volt, hogy csak állványról lehetett felülni rá. Nevezd meg az alábbi ábrákat!

18 Kerékpárok a XIX. század végéről. A kerékpár fejlődése különösen Franciaországban volt jelentős. Ernest Michaux Párizsban bicikligyárat nyit és nemzetközi velo kiállítást is szervez, ahol egyre-másra tűnnek fel az érdekes megoldások. Az újítások majd mindegyike jelentősen befolyásolja a kerékpár fejlődését. Ekkor jelennek meg: a könnyű tiszta fém gépek, csővázak, drótküllők, tömörgumi abroncsokkal, első-kerék - fék, első-kerék rugózás, sárhányó, szabadonfutó, kettő - és négyfokozatú sebességváltómű. A kiállításon mutatják be a legfontosabb újítást: a GuilmetMeyer kerékpárt, a későbbi idők modern biciklijének elődjét. E kerékpáron alkalmazzák először a végtelen hajtóláncot, tehát a tökéletes hátsó-kerékhajtást. Hasonlítsd össze a képeken látható kerékpárokat a Velocipéddel! Írd le, milyen műszaki, technikai megoldásokban különböznek ősüktől!

19 A bicikliversenyek megszervezésében és megrendezésében Franciaország úttörő szerepet vállalt. Évente két jelentős kerékpárversenyt rendeznek Európában. Érdeklődj! Írd a vonalra a helyes megfejtéseket!

20 A mai modern kerékpárokat különböző célból, más-más technikai megoldásokkal készítik a legjelentősebb francia, olasz és japán kerékpárgyártók. Sorolj fel különböző kerékpárfajtákat! Mi a jelentése az alábbi kerékpárfajták rövidítésének? BMX: MTB: ATB: Modern kerékpárok Sorolj fel különböző kerékpármárkákat!

21 A magyar Schwinn Csepel Camping kerékpár Tudod-e, hogy: - az első magyar gyártmányú kerékpárnak Csepel volt a neve. - a leghosszabb bicikli 35 üléses, és a súlya 1100 kg. - a legnagyobb egykerekű 13, 97 m magas. - a világ legnagyobb kerékpárjának elöl 64, hátul 20 kereke van, az első kerék átmérője 162,5 cm. - a legnagyobb sebesség óránként 226,1 km volt. Keress további érdekességeket!

22 IV. A közúti közlekedés szabályai 1. Rendőri karjelzések, forgalomirányító fényjelző készülékek A forgalmasabb útkereszteződésekben a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja. A járművek és a gyalogosok áthaladási rendjét a rendőr karjelzései, testtartása, valamint a fényjelző készülék lámpáinak színe határozza meg. Piros jelzés Piros és sárga jelzés A rendőr kinyújtott karjaira vagy vállaira merőleges irányból érkező járművek és gyalogosok részére tilos az áthaladás. Az útkereszteződés előtt meg kell állni. A rendőr függőlegesen feltartott karja a forgalom irányának változását jelzi. A járművek és a gyalogosok készüljenek fel az áthaladásra. Zöld jelzés A rendőr kinyújtott karjaira vagy vállaira párhuzamos irányból érkező járművek és gyalogosok részére az áthaladás biztosított. Sárga jelzés A rendőr feltartott karja a forgalom irányának változását jelzi. Gyalogos az úttestre nem léphet, az úttesten közlekedők kötelesek az áthaladást mielőbb befejezni.

23 Figyeld meg az alábbi ábrákon a rendőr testhelyzeteit! A jelzéseknek megfelelően színezd ki zöld színnel a szabad irányba mutató nyilakat, piros színnel a tilos irányba mutatókat! Sárgával színezd azt a helyzetet, amikor az útkereszteződést minél gyorsabban el kell hagyni, illetve már nem lehet behajtani az útkereszteződésbe! Dolgozz figyelmesen!

24 Az állításnak megfelelően színezd ki a lámpák lencséit! A/ B/ C/ D/ A / Egyenes irányban és jobbra, ballra haladhatok, amennyiben nem akadályozom a forgalmat. B / A forgalom irányának változása következik. A kereszteződés előtt meg kell állni. C / Fel kell készülni az áthaladásra. D / Megállok, mert minden irányban tilos az áthaladás. A háromlencsés fényjelző készülék villogó sárga fénye körültekintő, óvatos vezetésre és áthaladásra hívja fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét. A járművek jobbra és balra kanyarodását kiegészítő lámpa szabályozhatja. A háromlencsés fényjelző készülék piros lencséje és a balra kanyarodást jelző kiegészítő lámpa együttesen világít. Bekanyarodhatsz? Karikázd be a helyes választ, majd indokold meg döntésed! Igen Nem A gyalogos forgalom irányítását kétlencsés fényjelző készülék végzi. A piros lencse álló, a zöld lencse mozgó gyalogost ábrázol. Írd a vonalra a színjelzésnek megfelelő szabályos gyalogosközlekedésre vonatkozó magatartásformát! Zöld szín esetében:

25 Piros szín esetében: Villogó zöld színnél: A kerékpárúton a kerékpáros forgalom irányítására is alkalmazhatnak három-lencsés fényjelző készüléket. A villamos vagy a helyiérdekű vasút (HÉV) kereszteződésében általában kétlencsés fényjelző készüléket helyeznek el. Fölül kör alakú piros, alul szintén kör alakú sárga fényt adó lámpából áll. Hogyan kell viselkedned az alábbi fényjelzések esetében, ha kerékpárral közlekedsz villamos kereszteződésében? Villogó sárga fény esetén: Folyamatos sárga fény esetén: Piros fény esetén: Vasúti átjárónál, ahol nincs sorompó vagy fényjelző készülék, jelzőőr biztosítja a biztonságos áthaladást. A jelzőőr piros színű lámpájára, vagy egyéb jelzésére mindenkor meg kell állni. A rendőrön kívül a forgalomirányításra jogosult még: a tűzoltó, forgalomszabályozó, a határőr, a vámőr és a közlekedési felügyelet ellenőre. a katonai 2. Közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblákat az úttest mellett a menetirány szerinti jobb oldalon helyezik el. Ezek a táblák a járművezetőknek 1. jelzik az útvonal típusát, 2. szabályozzák az elsőbbséget, 3. utasítást adnak, 4. tilalmat, illetve korlátozást jeleznek, 5. veszélyt jeleznek vagy 6. tájékoztatást adnak. A jelzés érvényessége mindig a tábláktól kezdődik!

26 2.1. Útvonaltípust jelző táblák Bizonyára felismered ezeket az útvonaltípust jelző táblákat. Írd a vonalra a megnevezésüket és az üres táblákba rajzold be a megszüntetésük jelét! Autópályán és autóúton nem, de főútvonalon tizenkét éves korodtól már egyedül is közlekedhetsz kerékpárral. Melyik útvonalra nem hajthatsz rá kerékpárral? Húzd alá a megfelelő választ! autóút főútvonal autópálya Ha főútvonalon közlekedsz, elsőbbséged van a betorkolló utakról érkező járművekkel szemben. Az ábrán kiegészítő tábla kapcsolódik a főútvonalat jelző táblához, amely a főútvonal balra kanyarodását jelzi az útkereszteződésben. Ilyen tábla esetén mikor van elsőbbséged? Karikázd be a helyes választ! A/ Ha a mellékútról kanyarodok a főútvonalra. B/ Ha a főútvonalról kanyarodok a mellékútvonalra. C/ Mindkét esetben.

27 Sorolj fel olyan utcákat a lakóhelyedről, ahol az alábbi táblákat helyezték el! Főútvonalat jelző tábla: Főútvonal végét jelző tábla: Főútvonalat jelző tábla, kiegészítő táblával: 2.2. Elsőbbséget szabályzó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező Elsőbbség a szembea szembejövő jövő forgalommal forgalom szemben elsőbbsége Értelmezd az elsőbbséget jelző táblák jelentését! Az elsőbbséget szabályzó táblákat kiegészítő, információt adó jelzésekkel láthatják el. Magyarázd meg a kiegészítő táblák jelentését! Mi a teendőd, ha Állj! Elsőbbségadás kötelező táblához érsz? Húzd alá a megfelelő választ! A / Figyelmesen körülnézek az útkereszteződésben, és sebességcsökkentés nélkül áthajtok rajta. B / Előre csökkentem kerékpárom sebességét, sőt megállok, mivel csak így tudok meggyőződni az áthaladás biztonságáról.

28 Az elsőbbségadást jelző tábláknál az útburkolati jel előtt kell megállni. Amennyiben nincs útburkolati jel, akkor a tábla előtt. Jelöld zöld színnel, kinek van áthaladási elsőbbsége! Számozással jelöld az áthaladás sorrendjét! Melyik két szabály érvényesül? Válaszodat fogalmazd meg, és írd le!

29 2.3. Utasítást adó jelzőtáblák Kötelező haladási irányt jelző táblák Kikerülési irányt jelző táblák Körforgalom Kerékpárút Gyalogút A KRESZ tankönyv segítségével rajzold meg és színezd ki a hiányzó táblákat! Az ábrán a Kötelező legkisebb sebesség táblát láthatod. Ilyenkor az úton legalább a táblán megjelölt sebességgel kell haladni. Az utasítás kötelezettsége a Kötelező legkisebb sebesség vége tábláig tart. Hogyan és milyen színnel jelölik a Kerékpárút vége és a Gyalogút vége jelzőtáblákat? Válaszodat írd le a vonalra!

30 Mi a jelentése a jelzőtáblának? Milyen utasítást fogalmazhat meg más járművezetőkkel szemben? Írd le! Egyes útvonalakon külön úttestrészt jelölnek ki a kerékpárosok közlekedésére. Az ilyen úton kerékpárral, segédmotoros kerékpárral és segédmotoros rokkant-kocsival szabad csak közlekedni, betartva a 20 km/óra sebességet, a menetirány szerinti jobb oldal szabályát. A kerékpárúton egymás mellett párhuzamosan is szabad haladni, ha ezzel a többi jármű forgalmát nem zavarjuk. Kerékpárosokra és gyalogosokra vonatkozó utasítást adó jelzőtáblák A KRESZ tankönyv segítségével értelmezd a táblákat és fogalmazd meg jelentésüket! Találjál ki utasítást jelző táblákat!

31 A szabályosan közlekedő kerékpárosokat zöld színnel, a szabálytalanul közlekedőket piros színnel jelöld az ábrán! Behajthatsz-e a Kötelező legkisebb sebességű táblánál kerékpárral? Az igenlő és a nemleges választ is indokold! 2.4. Tilalmat és korlátozást jelző táblák Jobbra bekanyarodni tilos Mindkét irányból behajtani tilos Balra bekanyarodni és megfordulni tilos Behajtani tilos Megfordulni tilos Előzni tilos

32 Segédmotoros kerékpárral behajtani tilos Kerékpárral behajtani tilos A táblán jelölt járművekkel behajtani tilos A KRESZ tankönyv segítségével írd a vonalakra a tábla megnevezését, és értelmezd jelentésüket! Megállási és várakozási tilalmat jelző táblák Várakozni tilos Megállni tilos Az itt be nem mutatott jelzőtáblák főként a gépjárművekre vonatkoznak. Például a Sebességkorlátozás, Legkisebb követési távolság táblák. A KRESZ tankönyv segítségével értelmezd a tilalmat és korlátozást jelző táblák jelentését!

33 A tilalmat és korlátozást jelző táblák érvényessége a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart. Amennyiben az útszakaszon a tilalmat és korlátozást meg akarják hosszabbítani, úgy útkereszteződésenként kihelyezik a szükséges táblákat. Behajthatsz-e kerékpárral az alábbi táblák által jelölt útvonalra? Igennel vagy nemmel válaszolj! A / B / C / D / A B/ jelzésű tábla esetében ellenkező irányból vállalnád-e a behajtást? Ha igen, válaszodat indokold meg! Előzni tilos táblánál megelőzheted-e kerékpárral az előtted lassabban haladó kerékpárost? Írd le a választ és indokold! Ugyancsak Előzni tilos táblánál megelőzhet-e egy kerékpárost a személy-gépkocsi? Ha igen, indokold meg, hogy miért? Mindkét tábla tiltja a várakozást. Melyik tiltja a megállást is? Húzd alá a megfelelő választ! 1. az A / jelű 2. a B / jelű 3. mindkettő A/ B/

34 Jelöld zöld színnel a szabályos továbbhaladási irányt! Kerékpárral behajtani tilos táblával jelzett utcában lakik a barátod. Őt akarod meglátogatni kerékpárral. Húzd alá az alábbi mondatok közül azt, ami a helyes közlekedésre vonatkozó normát tartalmazza! A / Minden jelzés ellenére behajtok az utcába a kerékpárommal, mert ez az úti célom. B / Figyelmes, körültekintő hajtással a járdán közlekedve jutok el barátom lakásáig. C / Kerékpáromról leszállok a táblánál, és a járművet tolva jutok el a barátomhoz. D / A táblánál hagyom a kerékpárt, és gyalog folytatom utamat a lakásig Veszélyt jelző táblák A veszélyt jelző tábla és a veszély helye (a veszélyes útszakasz kezdete) között a távolság - autópályán méter, - lakott területen kívül egyéb úton méter, - lakott területen méter, Veszélyes útkanyarulat balra és jobbra Útszűkület Szembejövő forgalom Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok balra és jobbra Egyenrangú utak kereszteződése Egyenetlen úttest

35 Útkereszteződés alárendelt úttal Egyenetlen úttest Egyéb veszély Kerékpárosok keresztirányú közlekedése Körforgalom Veszélyes lejtő Bukkanó Rajzold meg a hiányzó táblákat Vasúti átjárót előjelző táblák Csúszós úttest Vasúti átjáró kezdete A felsorolásból több veszélyt jelző tábla hiányzik. A KRESZ tankönyv segítségével pótold a hiányt!

36 A veszélyt jelző táblákat tanulmányozva fogalmazd meg szóban a helyes közlekedési magatartást! Mi a lényeges különbség a két tábla között? Fogalmazd meg válaszodat! A/ B/ Milyen közlekedési magatartást követel az előző feladatban szereplő A / és B / jelű közlekedési tábla? A/_ B/_ Mire kell felkészülnöd, ha az alábbi táblát látod? Milyen közlekedési magatartást követel tőled? Írd le!

37 Írd le, mi a teendőd, ha kerékpárral a vasúti átjáróhoz közeledsz és hallod a sorompó leengedését megelőző hangjelzést! Rajzolj olyan útszakaszokat, ahol elhelyezik ezeket a táblákat! Írd le a táblák neveit is! Mi a táblák jelentése? Hogyan közlekedsz az ilyen jelzésű úton?

38 A táblát látva kinek kell elsőbbséget adnia, neked vagy a szembejövő járműnek? Fogalmazd meg és indokold válaszodat! Biztosan láttál már olyan forgalmi helyzetet, ahol a közlekedésben részt-vevők figyelmen kívül hagyták a veszélyt jelző tábla figyelmeztetését. Mesél el társaidnak az eseményt! 2.6. Tájékoztatást adó jelzőtáblák A tájékoztatást adó jelzőtáblák fontos útbaigazítást adnak a közlekedés rendjéről, az úti cél megközelítési lehetőségeiről, valamint egyes létesítmények helyéről. Ezek a táblák a következők: - Kijelölt gyalogos-átkelőhely - Egyirányú forgalmi út - Zsákutca - Autóbusz-megállóhely - Várakozóhely - Besorolás rendjét jelző tábla - Autóbusz forgalmi sáv - Kapaszkodósáv és Kapaszkodósáv vége - Lakó-pihenő övezet és Lakó-pihenő övezet vége - Kerülő útirányt jelző tábla - Lakott terület kezdete és Lakott terület vége - Helynévtábla - Útirány-előjelző tábla - Útirányjelző tábla - Útvonal-megerősítő tábla - Terelőút

39 A fent leírt fő tájékoztatást adó táblákon kívül találkozhatunk még az alább felsoroltakkal is: - Elsősegélyhely és Kórház - Műszaki segédhely - Üzemanyagtöltő állomás - Idegenforgalmi tájékoztatás és Étterem - Rendőrség - Távbeszélő állomás - Műemlék - Camping és még lehetne sorolni. Rajzolj az üres keretekbe tájékoztatást adó jelzőtáblákat! Segítségedre van a KRESZ tankönyv. Figyelj a keretek alakjára és nagyságára! A táblák megnevezését írd a vonalra!

40 Tervezz Tájékoztatást adó jelzőtáblákat!

41 Rajzold le a lakókörnyezetedet! Helyezz el a képen minél több KRESZ táblát, de ügyelj arra, hogy a táblák mindig a megfelelő helyre kerüljenek!

42 2.7. Egyéb - kerékpárosokra vonatkozó - jelzőtáblák Zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőséggel Kerékpársáv vége Kerékpáros közvetett kapcsolat Kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sáv Út melletti kerékpárút Értelmezd a fenti - kerékpárosokra vonatkozó - táblákat! 3. Útburkolati jelek Előjelző nyilak

43 Terelőnyíl Gyalogátkelőhely Megállás helyét jelző vonal Járműforgalom elől elzárt terület Kötelező megállás helyét jelző vonal 3.1. Egyéb - kerékpárosokra vonatkozó - útburkolati jelek Írd a vonalra a táblák jelentését!

44 Az eddigi közlekedési ismereteidet felhasználva rajzolj záróvonalat, illetve terelővonalat a két úttestet jelölő párhuzamos vonal közé! A veszélyes hely felhívására figyelmeztető vonalat festenek fel az útburkolatra. E vonallal együtt útburkolati jel jelezheti a veszély jellegét is. A veszélyes helyre figyelmeztető vonalat és az útburkolati jelet a megfelelő veszélyt jelző tábla után festik fel. Különösen veszélyes helyekre - elsősorban a vasúti átjáró és az útkereszteződés területére szaggatott vonallal körülhatárolt sárga színű útburkolati jel hívja fel a járművezetők figyelmét. Ezeken a helyeken még akkor sem szabad megállni, ha a jármű úgy meghibásodik, hogy továbbhaladásra alkalmatlan. Elemezd a leírt információkat a KRESZ tankönyv segítségével! Rajzolj az alábbi keretbe Különösen veszélyes hely-re felhívó útburkolati jelet! 3.2. Egyéb - veszélyes helyre vonatkozó - útburkolati jelek Fogalmazd meg az útburkolati jelek jelentését!

45 Pótold a hiányos mondatokat! A kerékpársávot az úttest többi részétől folytonos választja el. A megállási tilalmat jelző vonal, a várakozási tilalmat jelző vonal pedig. Rajzold le az autóbusz-megállóhely útburkolati jelzését! Rajzolj útburkolati jeleket a lakókörnyezetedet ábrázoló rajzodba! A két útburkolati jel közül az egyikre rá szabad hajtani járművel. Melyik az? Jelöld meg tetszésed szerint! 4. Közlekedés vasúti átjáróban Olyan vasúti átjáróban, ahol nincs jelzőberendezés, csak akkor szabad áthaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem közlekedik vasúti szerelvény. Az alábbi jelzőberendezések segítik a vasúti átjáróban való közlekedést: Fénysorompó Az alsó lámpa villogó fehér fénye jelzi a készülék működőképességét. A felváltva villogó, piros fényt adó jelzőlámpák a vasúti szerelvény közeledését jelzik.

46 Félsorompó A sorompórúd a menetirány szerinti jobb oldalt zárja el a forgalomtól. Fénysorompóval együtt használják. Teljes sorompó Az úttestet teljes szélességében lezárja a forgalom elől, ha vonat közlekedik a vasúti pályán. A lezárásra előcsöngetéssel figyelmeztetnek. Hogyan viselkedsz, ha fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban a készülék lámpái nem világítanak? Karikázd be a helyes választ! A / Gondos körültekintés után áthajtok. B / Áthajtok azonnal, mert nem jön a vonat. C / Megállok, majd figyelmes körültekintés után áthaladok. Szerinted a vasúti átjáróban milyen közlekedési tilalmak vonatkoznak rád abban az esetben, ha kerékpárral közlekedsz? Válaszodat ellenőrizd a KRESZ tankönyvből! Ismersz-e olyan esetet, amikor a félsorompóval ellátott vasúti átjáróban közlekedési balesethez vezetett a szabálytalanság? Meséld el társaidnak!

47 5. Gyalogosok közlekedése A gyalogosoknak a járdán (ahol nincs járda, ott a leállósávon), az útpadkán vagy a kerékpárút jobb oldalán kell közlekedniük. A gyalogosok az úttesten is közlekedhetnek. Az úttest szélén egy sorban, a menetirány szerinti baloldalon, a járműforgalommal szemben. Azért kell a járműforgalommal szemben közlekedni, hogy jól látszódjanak, illetve ki tudjanak térni a szembejövő járműforgalom elől. Jelöld zöld nyíllal a gyalogosok szabályos közlekedési helyzetét az ábrákon! Gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött a veszélytelen áthaladásról. Először balra, majd jobbra, ezután ismét balra kell tekintenie. Ezt követően megkezdheti az áthaladást. Köteles késedelem nélkül áthaladni az úttesten. Szabálytalan magatartásával nem zavarhatja a járművezetőket. Kijelölt gyalogátkelőhelyen az áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van a járművekkel szemben! Színezd ki zölddel azokat a gyalogosokat ábrázoló rajzokat, akik a szabályos közlekedésre példák, pirossal pedig azokat, akik szabálytalankodnak!

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat Jelzőtáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Műszaki Előírásban szereplő táblatípusok alapján)

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák...km...km...km Autópálya Autópálya Autópálya...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre kötelezetség kötelezetség 7.5 t kötelezettség

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65.

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. Veszélyt jelző táblák 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65. ábra); b) "Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok"; a tábla azt

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM

1/1975. (II. 5.) KPM-BM 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól I.

A kerékpárosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól I. A kerékpárosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező Jelzőtáblák Főútvonal útkereszteződésben kanyarodik Főútvonal vége tábla következik méterre Autópálya Autópálya vége Autóút Autóút vége Főútvonal Főútvonal vége Elsőbbségadás kötelező Elsőbbségadás kötelező

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1. oldal, összesen: 65... JOGSZABÁLYOK JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek.

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK)

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) 2013. május 1-jei hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat

Részletesebben

2. oldal (2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghat

2. oldal (2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghat 1. oldal 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

Hatály: 07.VIII.5. Magyar joganyagok - /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - a közúti közlekedés szabályairól. oldal () Tilos a közúti közlekedés

Hatály: 07.VIII.5. Magyar joganyagok - /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - a közúti közlekedés szabályairól. oldal () Tilos a közúti közlekedés Hatály: 07.VIII.5. Magyar joganyagok - /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - a közúti közlekedés szabályairól. oldal /975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 185. szám 45257 III. Kormányrendeletek A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a

(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a RÉGI 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye és jelzése van; b) amely a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van; b) amelyre külön

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEDÉSI JELZŐTÁBLÁK 1. A járművel való közlekedéskor az úton a járművezető köteles: (Két helyes választ kell bekarikázni) a) a jármű haladását a saját felmérése szerinti forgalmi viszonyokhoz igazítani,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b.

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b. Megldásk. 1.számú tesztlap 1. Melyik felszerelés kötelező a biztnságs kerékpárzáshz? (Több jó válasz is lehet!) a. baseballsapka b. helyesen beállíttt bukósisak c. lámpák és macskaszem d. láthatósági mellény

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak I. Az úttal kapcsolatos fogalmak j) Osztottpályás út: olyan út, amelynek a két forgalmi irány céljára - egymástól járdaszigettel, növényzettel, zárt villamospályával vagy más hasonló módon elválasztott

Részletesebben

TÁRNOK NAGYKÖZSÉG KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓ TERV VIZSGÁLATI MUNKARÉSZ AZONOSÍTÁSA SOR- TÉRKÉP SZELV. ANYAGA RÖGZÍTÉS MÓDJA OSZLOP TÁBLA MEGNEVEZÉSE TARTALMA A KRESZ SZERINT SOR ÚTÜGYI MŰSZAKI ELŐÍRÁS / KRESZ

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A 2010.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet A Magyar Kerékpárosklub első ízben 2007-ben készítette el KRESZ módosítási javaslatait. Azóta folyamatosan figyelemmel kísértük, és részt vettünk a készülő KRESZ módosítás kidolgozásában. 2009 augusztusában

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN

EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN Pető ttila Készüljünk a KRESZ-vizsgára! ÚJ, ŐVÍTETT KIDÁS! 2016 KRESZKLU KÖNYVTÁR 3. z elméleti vizsga ismeretanyaga kategóriához z aktuális KRESZ módosításokkal, a motoros és teherautós szabályokkal KÉSZÜLJÜNK

Részletesebben

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 63/201 (IV. ) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési

Részletesebben

A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I.

A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 1 A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 2010. január 1-i hatállyal módosítja a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.15) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ). A módosítás alapvető célja a közúti

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, b) útburkolati jelek hiányában - jobbra bekanyarodás

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

Iktatószám: 01/ /2013.

Iktatószám: 01/ /2013. Előterjesztő megnevezése: Dr. Botka László Iktatószám: 01/58782-2/2013. Tárgy: Melléklet: Rókusi krt., Vértói út, Nyitra utca és Csáky József utca által körbehatárolt, valamint a Kapisztrán úti szervízút,

Részletesebben

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla Szeretném felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy az 1/1975 KPM-BM rendelet (közismertebb nevén: KRESZ) 2010.január 01-től számottevően módosult. Ezen írásomban szeretném a legfontosabb módosításokat

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015.

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015. KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R város belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről 2015. május 17 A Kiegészítés a tanulmány szerves része, attól el nem

Részletesebben

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő: I. Az úttal kapcsolatos fogalmak a) 372 Út: a gyalogosok és a közúti

Részletesebben

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata Kotra Károly KRESZ könyv az úton közlekedők részére KRESZ változások kivonata A változások időpontjai: 2007. április 1. 2007. június 1. *-al jelölve 2008. január 1. *-al jelölve 2009. szeptember 1. *-al

Részletesebben

A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése Forrás:

A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése Forrás: A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése - 2010-2010.02.01. Forrás: ELZMÉNYEK Cél: Közlekedésbiztonság növelése, a szabálykövet magatartás ersítése Indíttatás: Közúti Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek

Közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek Közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek Főútvonal Főútvonal útkereszteződésben kanyarodik Főútvonal vége Főútvonal vége tábla következik méterre Elsőbbségadás kötelező Elsőbbségadás ÁLLJ! Elsőbbség- Elsőbbségadás

Részletesebben

Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve?

Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve? Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve? Az időjárás enyhülésével egyre több kerékpáros pattan nyeregbe, s közlekedik főútvonalon éppúgy, mint a forgalmas belvárosi területen. Érdemes tehát

Részletesebben

ELHELYEZÉS-ELRENDEZÉS KAROS SOROMPÓK. Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 2. Oldal 1

ELHELYEZÉS-ELRENDEZÉS KAROS SOROMPÓK. Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 2. Oldal 1 7. Vasúti átjárók A vasúti átjárók a közúti közlekedés legveszélyesebb színterei. Kerékpárutak vasúti kereszteződései a vasút előírásai szerint általában önálló jelzésekkel épülnek ki. A kerékpársk közlekedésük

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra A közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla

Részletesebben

A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül.

A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó rendelkezik-e a személygépkocsi biztonságos közlekedéséhez szükséges ellenőrzési ismeretekkel,

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pont 20. és 21. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Közlekedési táblák. Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk."

Közlekedési táblák. Mottó: Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk. Közlekedési táblák Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk." 1. Képes szótár. a. Utak. Autóút Autóút vége Kerékpárút Gyalogút Autópálya Parkolóhely b. Itt valami

Részletesebben

2. lecke: A közúti közlekedés szabályai

2. lecke: A közúti közlekedés szabályai 2. lecke: A közúti közlekedés szabályai Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a közúti közlekedés szabályait. Legyen tisztában a járművezetés és a közlekedésben való részvétel feltételeivel.

Részletesebben

KRESZ módosítás 2010

KRESZ módosítás 2010 KRESZ módosítás 2010 A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1)

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/ BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/ Készítette: Révész

Részletesebben

Amit eddig biztosan nem tudtál a KRESZ-ből

Amit eddig biztosan nem tudtál a KRESZ-ből KRESZ STOP PETŐ ATTILA BÍRSÁGMEGELŐZÉSI KÉZIKÖNYV Amit eddig biztosan nem tudtál a KRESZ-ből KRESZKLUB KÖNYV TÁR 1. TARTALOM Előszó Bírságmegelőzési kézikönyv Hány éves korig szükséges a gyermekülést használni?

Részletesebben

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Események és intézkedések Százhalombatta, 2018.05.10. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 1. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 2. Közlekedési balesetek

Részletesebben

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS KERÉKPÁRRAL, MOL BUBIVAL Budapest számára kiemelten fontos a környezetkímélő közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város

Részletesebben

KERÉKPÁROZZ BIZTONSÁGOSAN!

KERÉKPÁROZZ BIZTONSÁGOSAN! KERÉKPÁROZZ BIZTONSÁGOSAN! A Magyar Autóklub és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa Kedves Lányok és Fiúk! A közlekedés életünk része. Gyalog vagy járművel, de részt veszünk a közlekedésben.

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEÉSI SZAÁLYOK 1. Mi szerint köteles eljárni a vezető, ha a közlekedési jelzések eltérnek a közlekedési szabályoktól: a) a közlekedési szabály szerint, b) a kialakított közlekedési jelzések szerint,

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési tevékenység

Részletesebben

Oldal 1. a lista aktualizálásának idpontjában a KENYI rendszerében már létez kategóriák - tájékoztató adat

Oldal 1. a lista aktualizálásának idpontjában a KENYI rendszerében már létez kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának idpontjában a KENYI rendszerében már létez kategóriák - tájékoztató adat Jelztáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Mszaki Elírásban szerepl táblatípusok alapján) 1

Részletesebben

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

Tartalomjegyzék: Az elsõbbség fogalma 2. Az elsõbbségadás alapelvei 3.

Tartalomjegyzék: Az elsõbbség fogalma 2. Az elsõbbségadás alapelvei 3. BEVEZETÕ Ezzel a kiadványunkkal azokhoz kívánunk szólni, akik a közeljövõben szeretnének vezetõi engedélyt szerezni, vagy már el is kezdték a gépjármûvezetõi tanfolyamot valamelyik autósiskolában. Illetve

Részletesebben

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

A kerékpársáv problémája

A kerékpársáv problémája A kerékpársáv problémája A 2010-es KRESZ módosítás, elsősorban a kerékpárosok biztonságának fokozása okán olyan új elemmel bővült, amelyek értelmezése, illetve a valóságban történő megvalósítása több problémát

Részletesebben

Utak tervezése, és s fenntartása. és útburkolati jelek. Dr. Timár András, professor emeritus Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár PTE MIK

Utak tervezése, és s fenntartása. és útburkolati jelek. Dr. Timár András, professor emeritus Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár PTE MIK BSc. - KÖZLEKEDÉSTERVEZÉS S I. Utak tervezése, építése és s fenntartása 5. előadás: A közúti k jelzések: közúti jelzőtábl blák,, jelzőlámp mpák és útburkolati jelek Dr. Timár András, professor emeritus

Részletesebben

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba.

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba. Sajtóközlemény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2011. július 1. napján hatályba lépő rendelkezéseiről és az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokról Az Országgyűlés 2010. december 20-án

Részletesebben