A MICHELIN a hannoveri IAA szakkiállításon Németországban Az új MICHELIN teherabroncs termékcsaládok 2013-ra Sajtócsomag

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MICHELIN a hannoveri IAA szakkiállításon Németországban Az új MICHELIN teherabroncs termékcsaládok 2013-ra Sajtócsomag"

Átírás

1 A MICHELIN a hannoveri IAA szakkiállításon Németországban Az új MICHELIN teherabroncs termékcsaládok 2013-ra Sajtócsomag Sajtókapcsolat:

2 Tartalomjegyzék Összefoglalás 1. Hírek és elemzések 2. A Michelin és az európai abroncscímkézési program A Michelin vállalása túlmutat a címkézésen 3. Az új MICHELIN teherabroncs termékválaszték 4. MICHELIN X Line Energy Z, D és T 5. A MICHELIN X Line Energy T mélybölcsős pótkocsikra 6. MICHELIN X Multi F 7. MICHELIN X Multi T 8. A Michelin Csoport legfontosabb évszámai 9. A Michelin Csoport legfontosabb számai Összefoglalás A Michelin bemutatja új teherabroncs választékát a hannoveri IAA szakkiállításon Németországban. A Michelin itt tartja az új MICHELIN X Line Energy abroncscsalád világpremierjét, mely kimagasló üzemanyag-hatékonyságával megfelel a távolsági fuvarozó vállalatok szükségleteinek. Az új MICHELIN teherabroncs-család bevezetésének külön jelentőséget ad, hogy egybeesik az új európai abroncscímkézési rendszer november 1-jén történő bevezetésével, ami az abroncsteljesítmény három összetevőjéről nyújt tájékoztatást a személy- és teherszállító vállalkozásoknak. Egy ehhez hasonló matricás rendszert vezetnek be a személyabroncsoknál is, hogy a vásárlók is tájékozódhassanak. A címke mindkét esetben egy biztonsági jellemzőről (nedves tapadás), az abroncs energiahatékonyságáról (a gördülési ellenállás alapján) és az abroncs külső zajszintjéről ad felvilágosítást.

3 1. Hírek és elemzések A Michelin bemutatja új teherabroncs választékát a 2013-as hannoveri IAA szakkiállításon Németországban. Az elmúlt három év során a Michelin új busz-, teherautó- és utánfutóabroncsokat vezetett be, melyek az új gumiabroncs eladásainak közel 40 százalékát fogják kitenni. Az európai fuvarozási ágazat A fuvarozási ágazat kulcsfontosságú Európában es európai uniós dokumentumok szerint 2009-ben és 2010-ben: - 27 országban összesen 10,6 millió ember dolgozott a fuvarozási ágazatban és árufuvarozó, valamint személyszállító cég tevékenykedett az EUban. - Az ágazat 533 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket teremtett, ami az Európai Unió 27 országa (EU-27) által termelt összes bruttó hozzáadott érték 5,1 százalékát teszi ki ben az Európai Unióban (EU-27) az árufuvarozás milliárd kilométertonnát tett ki, melynek több mint 45 százalékát az unióban bejegyzett tehergépjármű végezte szárazföldön. 2 - A fuvarozó vállalatok az üzlet hanyatlásával szembesülnek, míg a kereslet kismértékben a kelet-európai országok felé tolódik, ahol a szállított árumennyiség a 2008-as tonnáról 2011-re tonnára növekedett. Ugyanezen időszak alatt Nyugat-Európában a szállított árumennyiség tonnáról tonnára esett vissza. - A magánfuvarozás, például mezőgazdasági és építőipari anyagok szállítása, csökkenőben van. Egyedül a bérfuvarozás mutat növekvő tendenciát (bár még mindig nagyon ingadozó), miközben a személyszállítás kismértékben emelkedik. - Olaszországban a tehergépjármű eladások 37 százalékkal estek vissza első félévében. A recesszió által súlyosan érintett Dél-Európában komoly visszaesés volt a tehergépjármű értékesítésben, Spanyolországban 25,5, Görögországban 49,4, Portugáliában pedig 54,2 százalékkal csökkent az értékesítés az említett időszakban. Igaz, kisebb mértékben, de még Németországot is elérte a negatív tendencia, itt 1,9 százalékkal csökkent a tehergépjármű értékesítés az első félévben. - Franciaországban az árufuvarozási szektor (mely 87,7 milliárd euró hozzáadott értéket termelt és a dolgozó népesség 5,5 százalékának adott munkát 2010-ben) 3 teljesítménye 5,9 százalékkal csökkent 2011 végére 4, és a tehergépjármű értékesítés 7 százalékkal volt alacsonyabb első negyedében. A es gazdasági 1 Forrás: Az EU közlekedési ágazata számokban, Európai Bizottság, Forrás: Az EU közlekedési ágazata számokban, Európai Bizottság, Forrás: Repères. Chiffres clés du transport, Ökológiai Minisztérium, Fenntartható fejlődés, Közlekedés és lakásügy, Forrás: La conjoncture des transports au premier trimestre 2012, Chiffres et Statistiques, no. 338, 2012 július, Francia Ökológiai Minisztérium, Fenntartható Fejlődés és Energia, 2012.

4 visszaesés által okozott összeomlás óta a kereslet a 2003-as szint alá esett vissza. 5 4,8 százalékkal növekedett az üres visszautak száma, ami a gazdasági tevékenység visszaesését tükrözi, miközben az átlagos rakomány 0,8 százalékkal csökkent ben mindössze tehergépjármű vezetői engedélyt adtak ki szemben a 2009-es engedéllyel. 7 Az újonnan létrehozott fuvarozó vállalkozások száma stagnál és még mindig nem érte el a 2010-es szintet, miközben a csődbe jutott vállalkozások száma változatlan utolsó negyedében és 2012 első negyedében például mintegy 600 fuvarozó vállalat kért csődeljárást maga ellen, köztük a SERNAM is. A fizetett alkalmazottak száma és az ideiglenes munkaerő igénybevétele tovább csökkent. - Európában máshol sem volt jobb a helyzet. Olaszországban 6.000, Spanyolországban és Németországban fuvarozó vállalatot zártak be 2008-ban. 8 - Tevékenysége fenntartásának érdekében, kivétel nélkül minden fuvarozónak, ugyanazokra a problémákra, elsősorban a növekvő energiaárakra kell megoldást találnia. Például a Brent nyersolaj hordónkénti ára 2008 decemberében 30,77 dollár volt, ami 2012 augusztusára 112,67 dollárra emelkedett. Ebből logikusan következik, hogy az árufuvarozás költsége is tovább emelkedik, 2011-ben további 3,2 százalékkal. 9 - Miközben a fuvarozók költségei országonként eltérőek, bizonyos tételek nagy súllyal szerepelnek az eredmény-kimutatásukban. Portugáliában például egy fuvarozó vállalat működési költségének átlagosan 37,1 százalékát teszi ki az üzemanyagköltség 10, míg Franciaországban ez az arány 28,4%, Lengyelországban pedig 40%. A gumiabroncs költségek ennél kevésbé eltérőek, Franciaországban 2,15, Portugáliában 2,81 és Lengyelországban 3,03 százalékot tesznek ki. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen nagy hatása van az abroncsoknak az üzemanyaghatékonyságra, akkor a következtetés nyilvánvaló. A gumiabroncs-gazdálkodás optimalizálásával a fuvarozók jelentősen csökkenteni tudják üzemanyagköltségeiket, ami sok európai országban a legnagyobb kiadási tételt jelenti számukra. Az új MICHELIN teherabroncs-családok: válasz a fuvarozási ágazat problémáira Ez az a környezet, melyben a MICHELIN teherabroncs-választéka az európai abroncscímkézési rendszerben megszerzett kiváló energiahatékonysági besorolásának 5 Forrás: Les Transports Routiers de Marchandises sous pavillon français en 2011, Chiffres et statistiques, no. 325, Francia Ökológiai Minisztérium, Fenntartható Fejlődés és Energia, Forrás: Les Transports Routiers de Marchandises sous pavillon français en 2011, Chiffres et statistiques, no. 325, Francia Ökológiai Minisztérium, Fenntartható Fejlődés és Energia, Forrás: Repères. Chiffres clés du transport, Ökológiai Minisztérium, Fenntartható fejlődés, Közlekedés és lakásügy, L Officiel des Transporteurs, no. 2505, május Forrás: Repères. Chiffres clés du transport, Ökológiai Minisztérium, Fenntartható fejlődés, Közlekedés és lakásügy, Michelin belső adatok.

5 köszönhetően megbízható, gyakorlati megoldást jelent a beszerzési és fenntartási költségek jelentős csökkentésére. A MICHELIN teherabroncsokat ugyanis úgy tervezik, hogy újrafutózhatók és újravághatók legyenek, ami az abroncsok élettartamának meghosszabbítását célzó stratégiai vállalás egyik eleme. Ne felejtsük el, hogy az abroncsgyártók az új EU címkézési rendszer által meghatározott speciális piaci környezetbe vezetik be az új termékeiket november 1-jétől minden értékesített új gumiabroncson el kell helyezni egy címkét, amely tájékoztatást nyújt az abroncs teljesítményéről a gördülési ellenállás, a nedves tapadás és a külső zajszint tekintetében. A Michelin üdvözli az abroncscímkézési program bevezetését, mely a kiválasztott teljesítmény-összetevők tekintetében objektív tájékoztatást biztosít a vásárlóknak, akik így felkészültebben tudnak dönteni. Az üzemanyag-megtakarításon kívül az abroncs általános teljesítményének javulása, például a biztonság és az élettartam, további előnyöket biztosít a fuvarozási ágazatnak. A Michelin odafigyel a fuvarozókra és az igényeikre. A kisebb teherautókra tervezett MICHELIN X Line Energy T abroncscsalád segít optimalizálni a terhelést, miközben alacsony gördülési ellenállás és kimagasló futóélettartam jellemzi. Az új MICHELIN X Multi F és a X Multi T gumiabroncsok szintén ezt a szemléletet követik. A Michelin tapasztalatára és nagy szakismerettel rendelkező kutatócsapataira, valamint a fuvarozó cégekkel szorosan együttműködő figyelmes tanácsadóira támaszkodva a MICHELIN teherabroncs választéka az új tagjaival és szegmenseivel, melyek pontosan a vásárlók igényeihez igazítják a kínálatot, igazán a teherfuvarozó ágazat legjobb támogatója.

6 2 A Michelin és az európai abroncscímkézési program A 1222/2009/EK számú európai rendelet előírja, hogy november 1-jétől a gumiabroncsgyártóknak tájékoztatniuk kell a vásárlókat a termékeik teljesítményének három összetevőjéről. A rendeletnek három célkitűzése van: javítani a közúti fuvarozás biztonságát javítani a közúti fuvarozás költséghatékonyságát csökkenteni a közúti fuvarozás környezeti hatását A Michelin két okból is támogatja az új címkézési rendszert: egyrészt objektív tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak az abroncsok teljesítményéről, amelyről a közvélemény általában keveset tud, másrészt az információk nyilvánosságra hozatalával elősegíti a gumiabroncsok teljesítményének fejlődését. A matricás osztályozáson túlmenően, a Michelin továbbra is elkötelezett aziránt, hogy a legjobb teljesítmény-egyensúlyt biztosítsa minden abroncscsaládjánál. A nehéz haszongépjármű abroncsok (C3-as kategória) esetén az osztályozás kritériumai a következők: Energiahatékonyság, amit az üzemanyag-fogyasztást befolyásoló gördülési ellenállás alapján határoznak meg. Az abroncsokat A-tól (a legkisebb gördülési ellenállás) F-ig (a legnagyobb) terjedő skálán osztályozzák. Nedves tapadás, A-tól (a legnagyobb tapadás) F-ig (legkisebb) terjedő skálán. Külső zajszint, decibelben meghatározva. Egy referencia értéktől való eltérés mértékét egy, két, vagy három hanghullám szimbolizálja. A címkézési rendszer nem terjed ki az újrafutózott és a szegecselt gumiabroncsokra. 11 A besorolás kézzelfogható információkat biztosít majd a felhasználóknak gumiabroncsaik teljesítményéről. Az európai címkézési program hozzájárul a közúti közlekedésbiztonság javításához A nedves tapadást egy fékezési teszt 60-ról 20 km/h sebességre segítségével mérik, az európai rendelet által meghatározott körülmények között. 12 A mért féktávolságot vetik össze egy referenciaabroncs adatával, és ez alapján osztályozzák az abroncsokat egy A-tól F-ig terjedő skálán. 11 A rendszer szintén nem terjed ki a terepjáró gumikra, a csak versenyzésre jóváhagyott gumikra, az ideiglenesen használható pótkerekekre, a 80 km/h-nál alacsonyabb sebesség indexszel rendelkező abroncsokra és a 10 collnál kisebb vagy a 25 collnál nagyobb pántátmérővel rendelkező gumiabroncsokra. 12 A méréseket olyan pályán végzik, melyen locsolással 0,5 és 2 milliméter közötti vastagságú vízréteget hoztak létre. A levegő és talaj hőmérséklete nyári gumik esetén 5 és 35 C között, téli gumik esetén pedig 2 és 20 C között kell, hogy legyen. A felület egyenetlensége, a súrlódási együttható és a pálya egyéb jellemzői a törvényhozó által meghatározott határok között változhatnak.

7 A Michelin számításai szerint két osztály, például B és C közötti különbség 4,5 méter távolságot jelent, ami megfelel egy kompakt szedán hosszának. A legszigorúbb nedves tapadási kritériumoknak megfelelő abroncsok tehát jelentősen javítják a közúti közlekedés általános biztonságát, és így a tehergépkocsik és a könnyebb járművek felelősebben tudnak együtt részt venni a közlekedésben. Az európai címkézési program energia-megtakarítást eredményez, és csökkenti a közúti közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást Az energiahatékonyság meghatározásához az abroncs gördülési ellenállását mérik meg egy kalibrált tesztgépen. A minősítés 4 kg per tonnától (A) 8 kg per tonnáig (F) terjed. A fogyasztásbeli különbség egy kizárólag A besorolású abroncsokkal és egy B besorolású abroncsokkal szerelt nyergesvontató között 100 kilométeren körülbelül három liter. Azon kívül, hogy a környezetre gyakorolt hatásuk kedvezőbb, a legkedvezőbb energiahatékonysággal rendelkező gumiabroncsok lehetővé teszik, hogy a teherautók és a flották üzemeltetői számottevően csökkentsék az üzemanyagköltségeiket, javítva ezzel a szárazföldi fuvarozás költséghatékonyságát. Az európai címkézési program javítja a közegészségügy helyzetét Az új európai szabályozás a külső gördülési zajszintet is osztályozza. A mért értéket decibelben tüntetik fel a címkén, egy, két vagy három fekete hullám szimbólummal együtt, melyek azt jelzik, hogy az abroncs mennyi zajt kelt a rendeletben meghatározott maximális értékkel összehasonlítva. A három hullám szimbólum azt jelenti, hogy az abroncs eléri a rendeletben meghatározott maximális határértéket. A két hullám szimbólum azt jelzi, hogy az abroncs zajszintje három decibellel a jelenlegi határérték alatt van, vagyis kétszer olyan halk. Egy hullámmal jelölik a legcsendesebb abroncsokat, melyek gördülési zajszintje hat decibellel alacsonyabb a rendelet szerinti határértéknél, ami azt jelenti, hogy ezek az abroncsok négyszer csendesebbek a határértéknél. Városi és elővárosi területeken a közlekedéssel kapcsolatos zajterhelés komoly közegészségügyi problémát jelent, és az abroncsgyártók feladata az, hogy előmozdítsák a csendesebb, a társadalommal szemben felelősebb mobilitást. A Michelin vállalása túlmutat a címkézésen A rendelet szerint a címke az új abroncsok teljesítményének három területéről nyújt tájékoztatást. A Michelin elkötelezettsége nem csak arra terjed ki, hogy gumiabroncsai a felhasználási területüktől függetlenül kimagasló teljesítményt nyújtsanak, hanem arra is, hogy ezek a teljesítményszintek akár több tízezer kilométeres használat után is megmaradjanak. Technológiai képességeinek és szakértelmének köszönhetően a Michelin képes

8 megvalósítani ezeket a célokat, amihez az abroncsteljesítmény elvileg összeegyeztethetetlen összetevőit kellett egymással összehangolni. A Total Performance elvvel összhangban a Michelin olyan gumiabroncsokat gyárt, melyek tulajdonságait olykor egymással ellentétesnek tartják. Egy Michelin gumi biztos tapadást és alacsony gördülési ellenállást kínál, a biztonság pedig nem megy az optimális futásteljesítmény rovására. Ezeket az eredményeket a gumikeverékek, a karkaszfelépítés és a futómintázat alapos ismerete teszi lehetővé a Michelin számára. A címkézés kritériumain kívül egy gumiabroncs teljesítményét számos más tényező is befolyásolja, mint például a tapadás különböző helyzetekben (egyenes útszakaszon vagy kanyarban és különböző fajtájú burkolatokon), valamint a hosszú élettartam, a különböző behatásokkal, vágással, horzsolással szembeni ellenállás, a kényelem, a pontos irányíthatóság, a súly, a vonóerő és a terhelhetőség. Végső soron egy abroncs teljesítményét az határozza meg, hogy mennyire képes megfelelni a felhasználók igényeinek és a szakma követelményeinek. A felhasználók és flottakezelők a hosszú távú használhatóságot és lelki nyugalmat, valamint a beszerzési és fenntartási költségek csökkentését várják el az abroncsoktól. Ezt azok a többletkilométerek biztosítják, melyek annak köszönhetők, hogy a Michelin abroncsokat kifejezetten úgy tervezték, hogy újrafutózhatók és újravághatók legyenek. A Michelin és kereskedő partnerei minden szükséges információt biztosítanak a felhasználóknak, 13 hogy jól tudjanak dönteni. 13 A következő rész mutatja be a MICHELIN teherabroncs kínálatának új szegmenseit és termékneveit.

9 3 Az új MICHELIN teherabroncs termékválaszték Annak érdekében, hogy a termékválaszték korszerűbb és áttekinthetőbb legyen, az egyes abroncsfajták tényleges használati környezete alapján a Michelin megváltoztatta teherabroncs kínálatának szegmenseit és termékneveit. Ez a megfelelő abroncs a feladathoz elv lehetővé teszi, hogy fuvarozó vállalatok a lehető legtöbbet hozzák ki az abroncsaikból, és hosszabb futóélettartamot, nagyobb biztonságot és üzemanyaghatékonyságot kapjanak. A MICHELIN teherabroncs választéka mostantól az alábbi hat termékcsaládra oszlik: MICHELIN X Line, kimondottan autópályán és más főutakon való távolsági használatra tervezték. MICHELIN X Multi, rövidtávú és távolsági használatra egyaránt alkalmas mindenfajta úton. MICHELIN X Coach, kimondottan buszokra tervezve, rövidtávú és távolsági járatokra egyaránt alkalmas, mindenfajta úton. MICHELIN X Works, kimondottan változatos használati helyzetekre készült utakra, munkaterületekre és kőbányákba. MICHELIN X InCity, Kimondottan városi és elővárosi utcákon való használatra tervezték. MICHELIN X Force, kimondottan olyan polgári és katonai járművekre tervezték, melyeket főleg durva vagy burkolatlan terepen használnak. Az új szegmensek bevezetésével a Michelin lehetővé tette, hogy a fuvarozók pontosan kiválaszthassák a saját vállalkozásuknak és tevékenységüknek megfelelő gumiabroncsokat.

10 4 MICHELIN X Line Energy Az abroncscsalád, mely tényleg csökkenti az üzemanyag-fogyasztást távolsági használat során. A Michelin bevezeti az X Line Energy elnevezésű új abroncsot, mely autópályán és más főutakon nagy távolságokat megtevő teherautókra készült. A MICHELIN Energy SaverGreen helyére lépő MICHELIN X Line Energy a következő méretekben lesz kapható: 315/70 R 22.5 Z (bármelyik tengelyre) 315/70 R 22.5 D (kormányzott tengelyre) 385/55 R 22.5 T (utánfutókra) Ez az integrált kínálat lehetővé teszi, hogy a fuvarozók távolsági használatra tervezett gumiabroncsokkal szereljék fel nyerges vontatóikat. Az új MICHELIN X Line Energy az alacsony gördülési ellenállású teherabroncsok ötödik generációját testesíti meg, és felhasználja a Csoport üzemanyag-hatékonyság terén szerzett páratlan tapasztalatát. A Michelin egyedülálló szaktudással rendelkezik ezen a területen. Ennek köszönhető, hogy az új európai címkézési rendszerben a MICHELIN X Line Energy vontató abroncsok B, míg az utánfutó abroncsok A besorolást kaptak a gördülési ellenállás tekintetében. Utánfutó abroncsoknál az A osztályzat azt jelenti, hogy a MICHELIN X Line Energy T évente majdnem 2000 euró értékű üzemanyag-megtakarítást eredményez, feltéve, hogy az utánfutó egy év alatt kilométert tesz meg és mind az öt tengelyre az új abroncsokat szerelik, továbbá a dízel üzemanyag becsült ára 1,10 euró, és az összevetést azonos méretű MICHELIN X Multiway 3D abroncsokkal végezzük. Az új MICHELIN X Line Energy abroncs tulajdonságai tökéletesen megfelelnek a távolsági fuvarozást végző vállalatok elvárásainak, és az alábbi előnyöket kínálja: Elismert megbízhatóság, ami annak köszönhető, hogy a karkasz hosszú élettartamú, a gumi nem csúszik el a felnin, hatékonyan fékez nedves úton, kényelemesen vezethető és pontos a kormányzása. Magas futásteljesítmény (utánvágás és újrafutózás előtt), egyenletes kopás, ami csökkenti az abroncs forgását a felnin és sokoldalúság, ami lehetővé teszik a gumi használatát másodrendű utakon. Az előző generációval, a Michelin Energy SaverGreen abroncsokkal összehasonlítva az új MICHELIN X Line Energy lényegesen első gumik esetén akár 20%-kal, utánfutó gumik esetén akár 12%-kal tovább használható. 14 Az idő előrehaladtával nem változó teljesítmény. Az új MICHELIN X Line Energy abroncsok még 60%-os kopottság esetén is változatlan teljesítményt biztosítanak, ami az üzemeletet knek és a flottakezel knek további biztonságos használatot és üzemanyag-megtakarítást jelent. 14 A Michelin saját tesztjei.

11 A Michelin stratégiája a páratlan teljesítmény-egyensúly biztosítása, ennek megfelel en ez a futásteljesítmény növekedés a legkevésbé sem rontotta az abroncs teljesítményének egyéb jellemz it, mint például a nedves fékezést és a gördülési ellenállást. Az új MICHELIN X Line Energy abroncsokat ISO min sítéssel rendelkez Michelin üzemekben gyártják Európában, a legszigorúbb környezetvédelmi el írásoknak megfelel en. Az új abroncs 2012 novemberétől lesz elérhető elsőszerelt abroncsként, és 2013 februárjától kerül a kereskedőkhöz utánpótlás abroncsként.

12 5 A MICHELIN X Line Energy T mélybölcsős pótkocsikra Biztonságos, tartós, üzemanyag-takarékos A Michelin bemutatja a MICHELIN X Line Energy T abroncscsaládját mélybölcsős pótkocsikra. A belföldi és a nemzetközi fuvarozó vállalatoknak szánt új termékválasztékot úgy tervezték, hogy megfeleljen a fuvarozók szükségleteinek, akik folyamatosan javítják nyergesvontatóik biztonságát, növelik azok terhelhetőségét, és csökkentik a működési költségeiket. Az új mélybölcsős pótkocsikra való MICHELIN X Line Energy T abroncs a nyergesvontatók termelékenységét és biztonságát egyaránt javítja. Az abroncsok fokozott energiahatékonyságnak köszönhetően csökkentik a működési költséget, és közvetlen hatással vannak az üzemanyag-fogyasztásra és a szén-dioxid-kibocsátásra. Az üzemanyagfogyasztás például 100 kilométeren akár 0,4 literrel is csökkenhet tengelyenként 15, ami 100 kilométeren akár 1,1 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkentést jelent tengelyenként. Egy olyan pótkocsi esetén, mely évente kilométert tesz meg, ez a szén-dioxid-kibocsátás csökkentés évente a kilogrammot is elérheti tengelyenként. 16 Az európai címkézési programban a gördülési ellenállásra kapott B osztályzatával a MICHELIN X Line Energy T egyértelműen kimagaslik a fuvarozó vállalatoknak kínált választékból. A MICHELIN X Line Energy T olyan új gumikeverékkel készül, mely rendkívül alacsony gördülési ellenállást biztosít, miközben a felépítése olyan, hogy csökkenti a gumi alakváltozását (robosztusabb és ellenállóbb) és ezáltal a hőfejlődést. Ráadásul 7 százalékkal nagyobb felfekvési felületével 17 az új MICHELIN X Line Energy T még nagyobb biztonságot garantál. Hiszen a nagyobb felfekvési felület: növeli a pótkocsi stabilitását javítja a tapadást nedves úton. A MICHELIN X Line Energy T futófelületén három csatorna található, ami javítja a víz elvezetését, miközben a nagyméretű vállak nem engedik elcsúszni az abroncsot. Ezen kívül az abroncs jelentősen javítja a termelékenységet, hiszen akár 14 százalékkal tovább használható, mint a MICHELIN XTA 2+ Energy. 18 A MICHELIN XTA 2 Energy és az XTA 2+ Energy abroncsokat felváltó MICHELIN X Line Energy T az alábbi méretekben kapható: 215/75 R /75 R /70 R /70 R Michelin belső teszt, amit egy távolsági útra megrakott járműre szerelt 265/70 R 19.5 méretű gumiabroncson végeztek, egy MICHELIN XTA 2 Energy abronccsal összevetve. 16 Michelin belső összehasonlító teszt, amit egy 19 collos MICHELIN XTE2+ abronccsal végeztek. 17 Azonos méretű MICHELIN XTA 2 Energy és XTA 2+ Energy abroncsokkal összehasonlítva. 18 Michelin belső teszt, amit egy távolsági útra megrakott járműre szerelt 265/70 R 19.5 méretű gumiabroncson végeztek, egy MICHELIN XTA 2 Energy abronccsal összevetve.

13 Ezen túlmenően a MICHELIN X Line Energy T család sokoldalú is. Használható két- vagy háromtengelyes félpótkocsikon, valamint több mint egy hagyományos vagy lengőtengellyel szerelt, nagy terheket szállító járműveken is. Mindenféle szállítási feladatra alkalmas, beleértve a legnehezebbeket is, mint például nagyon nagy terhek, gépjárművek, élőállat szállítása. A Michelin kutatók és fejlesztők erőfeszítéseinek köszönhetően az új MICHELIN X Line Energy T minden területen jobb teljesítményt nyújt. Mindezt úgy, hogy a MICHELIN abroncsokra jellemző fontos tulajdonságok biztonság, energiahatékony működés és a legalacsonyabb teljes beszerzési és fenntartási költség egyikét sem kellett feladni. Ezért kapott az új MICHELIN X Line Energy T mélybölcsős pótkocsiabroncs-család minden mérete igen jó minősítést az európai abroncs címke programban: energia-hatékonyság: B nedves tapadás: B zajszint: 67 decibel (két hullámjel) Napjainkban a MICHELIN abroncsválasztéka szolgálja ki a fuvarozói szükségletek legszélesebb skáláját, függetlenül a használattal kapcsolatos követelményekre vagy az igénybevett útfajtákra. E szükségletek megfelelő kezelése érdekében a Michelin bevetette hatalmas tapasztalatát és szakértelmét, hogy csökkentse a hőmérséklet, az időjárás, a terhelés, a motorteljesítmény és más külső tényezők lehetséges hatását az abroncsok teljesítményére. A Michelin stratégiája, hogy több élettel rendelkező abroncsokat gyárt. Ezzel az elvvel összhangban az X Line Energy T abroncsot úgy tervezték, hogy újravágható és újrafutózható legyen, és így a lehető leghosszabb legyen az élettartalma. MICHELIN Remix technológiával történő újrafutózás után a MICHELIN X Line Energy T ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint egy új abroncs, miközben kilogrammal kevesebb alapanyagra van szükség. 19 Ehhez hasonlóan, utánvágáskor az abroncs élettartama meghosszabbodik, éppen abban az időszakban, amikor a legalacsonyabb az üzemanyag-fogyasztása. Bizonyított és általánosan elismert hosszú élettartamának és alacsony teljes beszerzési és fenntartási költségének köszönhetően a MICHELIN abroncsválasztéka megbízható, tökéletes megoldást jelent a fuvarozó flották üzemeltetőinek szükségleteire júniusában végzett belső Michelin tanulmány, az abroncs méretétől, súlyától és a karkasztól függően.

14 6 MICHELIN X Multi F Az abroncs, mely a helyes irányba visz, és kamionok kormányzott tengelyére szerelve futásteljesítménye 15%-kal magasabb A Michelin bevezetett egy új nagyméretű kormányzott tengelyre való gumiabroncsot, a MICHELIN X Multi F-et, mely 385/65 R 22.5 méretben kapható. Az új termék biztonságosabb használatot és hosszabb abroncsélettartamot biztosít a teherautó flották üzemeltetőinek és a felhasználóknak. Az új MICHELIN X Multi F biztonságosabbá tesz a nyergesvontatókat: A négy csatornával (melyekben deflektorok segítenek megakadályozni a kavicsok beragadását és az ebből származó sérülések kialakulását) rendelkező optimalizált futó hatékonyabb felfekvési felületet és egyenletesebb kopást biztosít. Az egyenletes kopás kiküszöböli a kormánykerék rázkódását. Az optimalizált futófelület kiváló tapadást biztosít fékezéskor. Az új MICHELIN X Multi F abroncs javítja a közúti fuvarozó vállalkozások üzleti eredményét: Univerzális gumikeverékének köszönhetően mindenféle úttípuson és burkolaton használható. Élettartama kimagasló, és akár 15%-kal nagyobb futásteljesítményt kínál. 20 Lehetővé teszi, hogy a fuvarozók és flottaüzemeltetők csökkentsék az egy kilométerre jutó működési költségeiket. Az új MICHELIN X Multi F abroncs tökéletesen összhangban van a fuvarozási szektor környezeti lábnyomának csökkentését támogató Michelin stratégiával: A Michelin elkötelezett az abroncsok élettartamának optimalizálása és az iránt, hogy a felhasználóknak a lehető leghosszabb élettartamú abroncsokat biztosítsa. Ezért az X Multi F is a több élet stratégia jegyében készült. Utánvágás után a MICHELIN X Multi F abroncs élettartama meghosszabbodik, éppen abban az időszakban, amikor a legalacsonyabb az üzemanyag-fogyasztása. MICHELIN Remix technológiával történő újrafutózás után a MICHELIN X Multi F ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint egy új abroncs, miközben 54 kilogrammal kevesebb alapanyagra van szükség. Minden MICHELIN X Multi F gumiabroncs ISO minősítéssel rendelkező üzemben készül. Az új abroncs igen jó osztályzatokat kapott az Európai címkézési programban: energiahatékonyság: C nedves tapadás: B zajszint: 69 decibel (egy hullámjel) Mindezek alapján az új MICHELIN X Multi F abroncs ideális választás a vontatók kormányzott tengelyeire, függetlenül a fuvar hosszától vagy a használt utak típusától. 20 Egy 385/65 R 22.5 méretű abroncson végzett Michelin belső teszt, a MICHELIN XF 2-vel összehasonlítva.

15 A MICHELIN X Multi T 385/55 R 22.5 Az új félpótkocsi abroncs, mely hosszabb ideig használható, kompromisszumok nélkül A 385/55 R 22.5 méretben kapható új MICHELIN X Multi T félpótkocsi abroncsot azért hozták létre, hogy a fuvarozó vállalatok csökkenthessék a működési költségeiket. Úgy tervezték, hogy megfeleljen a pótkocsiabroncsokkal szemben támasztott három legfontosabb követelménynek: Fokozott biztonság: a MICHELIN X Multi T kitűnő hosszanti és oldalirányú tapadással rendelkezik száraz és nedves burkolaton egyaránt. Nagyobb futásteljesítmény: a Michelin Durable Technologies részeként kifejlesztett Carbion 21 adalék alkalmazásának köszönhetően, a 385/55 R 22.5 méretű új MICHELIN X Multi T etalonná vált az 55-ös szériában és akár 15 %- kal nagyobb futásteljesítményt biztosít. 22 Kényelmesebb utazás: a futófelület egyenletes kopásának köszönhetően kisebb a rázkódás. A Michelin úgy garantálja az új MICHELIN X Multi T abroncsteljesítményét, hogy egy ingyenes futásteljesítmény-követő alkalmazást kínál a felhasználóknak, melyet a félpótkocsira szerelt kilométerszámlálóval együtt lehet használni. Mint minden Michelin teherabroncsot, a X Multi T-t is úgy tervezték, hogy maximális élettartama legyen. Ezért újrafutózható, hogy aztán egy új abroncsnak megfelelő teljesítményt nyújtson, illetve akár az eredeti, akár az újrafutózott abroncs utánvágásával 25 %-kal növelhető a futásteljesítmény. Az 55-ös szériába tartozó abroncs értékesítése évente átlagosan 17 %-kal növekszik Európában. Ez azt mutatja, hogy ez az új termék hatékonyan válaszol a fuvarozók további szükségleteire is: maximalizálja a flotta üzemidejét, növeli a pótkocsi stabilitását és szállítókapacitását. Az új 385/55 R 22.5 méretű MICHELIN X Multi T-nek köszönhetően a fuvarozó vállalatoknak többé nem kell kompromisszumot kötniük. Ma már ugyanaz az abroncs képes nagyobb hatékonyságot, futásteljesítményt és végső soron nagyobb teljesítményt biztosítani minden tekintetben. 21 Egy innovatív anyag, mely jelentősen növeli a futásteljesítményt kiváló kopásállóságának köszönhetően /55 R 22.5 méretű abroncson végzett Michelin belső teszt, a MICHELIN XTE-vel összehasonlítva.

A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2009. szeptember

A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2009. szeptember 1 A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2009. szeptember Sajtóanyag A fényképek letölthetőek: ftp://81.255.116.206/presse/michelin/ Login: michelin Password: presse File: «MICHELIN at the

Részletesebben

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. forintra emeléséről. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. forintra emeléséről. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással 6 Camion Truck&Bus 2012/5 Májusi horizont ELEKTRONIKUS ÚTDÍJ 2013. július 1. A Széll Kálmán Terv 2.0 az elektronikus útdíj bevezetésére legkésőbb 2013. július 1-jén kerül sor, ami jövőre 75 milliárdos

Részletesebben

Winter Sottozero Series II

Winter Sottozero Series II 2008/4 X.évfolyam Következõ megjelenés: október közepe ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu Winter Sottozero Series II A téli abroncs, amely olvassa az útfelületet www.pirelli.hu X. évfolyam

Részletesebben

Nyári és téli egyetlen abroncsban

Nyári és téli egyetlen abroncsban 2009/3 XI.évfolyam Következõ megjelenés: október vége ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu Nyári és téli egyetlen abroncsban Maximális vízelvezetés Optimális hó- és sár-kiszorító képesség

Részletesebben

Az Európai Bizottság új környezetvédelmi politikájának hatása az vasúti közlekedési alágazat fejlődésére, azon keresztül a vasúti foglalkoztatottságra

Az Európai Bizottság új környezetvédelmi politikájának hatása az vasúti közlekedési alágazat fejlődésére, azon keresztül a vasúti foglalkoztatottságra Az Európai Bizottság új környezetvédelmi politikájának hatása az vasúti közlekedési alágazat fejlődésére, azon keresztül a vasúti foglalkoztatottságra készült a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal támogatásával

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány FÓKUSZBAN A VERSENYKÉPESSÉG EGY TARTÁLYKOCSIS VÁLLALKOZÁS MŰKÖDÉSÉNEK VIZSGÁLATA Készítette:

Részletesebben

Horizont. DOSSZIÉ Mi történik az elhasználódott gumiabroncsokkal? Egy szakma kulisszái mögött: a gumiabroncstervező

Horizont. DOSSZIÉ Mi történik az elhasználódott gumiabroncsokkal? Egy szakma kulisszái mögött: a gumiabroncstervező AHOGYAN BELÜLRŐL LÁTJUK Egy szakma kulisszái mögött: a gumiabroncstervező 3. oldal AMIRŐL BESZÉLÜNK A Michelin a Frankfurti Autószalonon 6. oldal Horizont LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ MÉG KÖZELEBB

Részletesebben

2014/1. A DAF bemutatja az új CONSTRUCTION DRIVEN BY QUALITY A DAF TRUCKS N.V. MAGAZINJA

2014/1. A DAF bemutatja az új CONSTRUCTION DRIVEN BY QUALITY A DAF TRUCKS N.V. MAGAZINJA 2014/1 IN ACTION 1 A DAF bemutatja az új CF EURO 6 CONSTRUCTION modellt DRIVEN BY QUALITY A DAF TRUCKS N.V. MAGAZINJA WWW.DAF.COM ZF technology the intelligent choice. Automatically efficient with AS-Tronic

Részletesebben

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23.

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. 2015.4.23. TARTALOMJEGYZÉK 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 1.1 A magyar élelmiszeripar helye, helyzete... 5 1.2

Részletesebben

Toyota anyagmozgató eszközök

Toyota anyagmozgató eszközök Toyota anyagmozgató eszközök Targoncák és kapcsolódó szolgáltatások www.toyota-forklifts.hu Együtt, erősebben A Toyota Material Handling Europe (TMHE) a Toyota Material Handling Group (TMHG) európai regionális

Részletesebben

Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ EU KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA, PÁN-EURÓPAI HÁLÓZATOK...5

Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ EU KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA, PÁN-EURÓPAI HÁLÓZATOK...5 Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1. AZ EU KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA, PÁN-EURÓPAI HÁLÓZATOK...5 1.1. AZ EU KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA...7 1.1.1. A fenntartható mobilitás keretei és a keretek jövőbeni

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány A KAMIONOK KIHASZNÁLTSÁGÁNAK NÖVELÉSE ÉS ENNEK VONZATAI A WABERER S INTERNATIONAL ZRT.

Részletesebben

Éghajlat-politika. Bolygónk védelmében, saját jövőnkért KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Éghajlat-politika. Bolygónk védelmében, saját jövőnkért KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Éghajlat-politika Bolygónk védelmében, saját jövőnkért Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság serkenti a gazdasági növekedést, és munkahelyeket teremt

Részletesebben

Horizont. DOSSZIÉ Magunk között: Használjuk az internetet! LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ. 6. oldal. 8. oldal. 3. oldal

Horizont. DOSSZIÉ Magunk között: Használjuk az internetet! LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ. 6. oldal. 8. oldal. 3. oldal AHOGYAN BELÜLRŐL LÁTJUK Disztribúciós stratégia 3. oldal AMIRŐL BESZÉLÜNK A Michelin Párizsban 6. oldal MÉG KÖZELEBB RÉSZVÉNYESEINKHEZ Egyéni részvényesi találkozók 8. oldal Horizont LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ

Részletesebben

Környezetvédelem és EU-csatlakozás

Környezetvédelem és EU-csatlakozás E ENG M IS ÉRINT Környezetvédelem és EU-csatlakozás Budapest 2002 Szerzõk: ÕRI ISTVÁN (I IV.), BARTHA PÉTER (V VII.) KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS EU-CSATLAKOZÁS E ENG M IS ÉRINT Felelôs kiadó: A Magyar Köztársaság

Részletesebben

BUY SMART+ Beszerzés és klímavédelem. Útmutató irodai berendezések beszerzéséhez energiahatékonysági és környezeti szempontokkal

BUY SMART+ Beszerzés és klímavédelem. Útmutató irodai berendezések beszerzéséhez energiahatékonysági és környezeti szempontokkal BUY SMART+ Zöld közbeszerzés Európában Beszerzés és klímavédelem Útmutató irodai berendezések beszerzéséhez energiahatékonysági és környezeti szempontokkal Jelen irányelv az Intelligens Energia Európa

Részletesebben

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggésben is szükségessé váló díjszedés megoldására

Részletesebben

MILYEN GYÖNYÖRÛ ÉJSZAKA!

MILYEN GYÖNYÖRÛ ÉJSZAKA! 2007/5 IX.évfolyam Következõ megjelenés: december eleje ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu MILYEN GYÖNYÖRÛ ÉJSZAKA! www.hu.pirelli.com IX. évfolyam 2007/5 Az én oldalam Tisztelt Olvasók!

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY EGY HAZAI MIKROVÁLLALKOZÁS HELYZETE A SZOLGÁLTATÁS SZEKTORBAN (FUVAROZÁS) Budapest,

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve A 2009. évi felülvizsgált változat tervezete (2. változat) 2009.

Részletesebben

Az áruszállítás közútról vasútra történő átterelésének lehetőségei Magyarországon

Az áruszállítás közútról vasútra történő átterelésének lehetőségei Magyarországon Az áruszállítás közútról vasútra történő átterelésének lehetőségei Magyarországon A tanulmány a Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (Institute for Transportation & Development Policy, ITDP, New

Részletesebben

panorama Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés biztosítása inforegio A gazdasági, társadalmi és területi kohézióról szóló ötödik jelentés

panorama Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés biztosítása inforegio A gazdasági, társadalmi és területi kohézióról szóló ötödik jelentés panorama inforegio 36 2010 2011. tél Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés biztosítása A gazdasági, társadalmi és területi kohézióról szóló ötödik jelentés hu TARTALOM 3 Az olvasókhoz 4-13

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉVKÖNYV

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉVKÖNYV FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉVKÖNYV 2010 A kiadvány megjelenését támogatta Kiadja Felelős kiadó Szerkesztette Lektorálta GKI GAZDASÁGKUTATÓ ZRT. VÉRTES ANDRÁS BIRÓ PÉTER MOLNÁR LÁSZLÓ Az elemzéseket készítette

Részletesebben

ember Legfőbb értékünk az Mi teszi az e-kereskedelmet új dimenziója A friss termékek logisztikájának működőképessé? www.freshlogistics.com.

ember Legfőbb értékünk az Mi teszi az e-kereskedelmet új dimenziója A friss termékek logisztikájának működőképessé? www.freshlogistics.com. www.raben-group.com www.freshlogistics.com.pl A Raben Group ügyfélmagazinja 2013. december Legfőbb értékünk az ember A friss termékek logisztikájának új dimenziója 4. oldal 6. 13. oldal oldal Mi teszi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2004. február 2. COM(2004)60 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK A

Részletesebben

PORTAL írásos oktatási segédanyag

PORTAL írásos oktatási segédanyag Teherszállítás városon belül 1 Előszó a tananyag használatához: A PORTAL projekt célja az EU kutatási eredmények gyorsabb adaptálása a helyi és regionális közlekedés szintjén. Ezt a célt új oktatási tananyagok

Részletesebben

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. www.magyarkozlekedes.hu. XVI. évfolyam, 6. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 500 Ft 2008. március 26.

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. www.magyarkozlekedes.hu. XVI. évfolyam, 6. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 500 Ft 2008. március 26. MÁV Kombiterminál Kft. 1133 Budapest, Váci út 92. Telefon: 334-1174; 313-6885 Fax: 303-6687 e-mail: mavkombi@mavkombi.hu Internet: www.mavkombi.hu MAGYAR KÖZLEKEDÉS www.magyarkozlekedes.hu Kombinált Fuvarozást

Részletesebben

Multimodális fuvarozás az EU-ban

Multimodális fuvarozás az EU-ban Multimodális fuvarozás az EU-ban Szerzők: Kiss Erika Kovács Judit Nagy Tímea Vezetőtanár: drd. Nagy Bálint Zsolt, egyetemi tanársegéd Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi kar

Részletesebben

Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül!

Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül! Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül! Alapelvünk: a biztonság mindenek felett Az Európai Bizottság egy új törvénycsomagot fogadott el, amely átfogó módon szabályozza

Részletesebben

19. célterület. I.em.

19. célterület. I.em. I Somberek Körjegyzőség szervezetfejlesztése ÁROP 1.A.2/A 2008 0228 19. célterület A környezetbarát közbeszerzési gyakorlat bevezetése Folyamatleírás Készítette: SKC Consulting Kft. H 1031 Budapest Monostori

Részletesebben