SEGÉDANYAG: Burgonyakeményítõ, sztearinsav, all-rac-alfa-tokoferol (E307), laktóz-monohidrát, povidon.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SEGÉDANYAG: Burgonyakeményítõ, sztearinsav, all-rac-alfa-tokoferol (E307), laktóz-monohidrát, povidon."

Átírás

1 CONTROVUL 150 MIKROGRAMM/30 MIKROGRAMM TABLETTA Controvul 150 mcg /20 mcg tabletta Controvul 150 mcg /30 mcg tabletta dezogesztrol/etinilösztradiol HATÓANYAG: Dezogesztrol és etinilösztradiol. Egy tabletta 20 mcg etinilösztradiolt és 150 mcg dezogesztrolt tartalmaz. Egy tabletta 30 mcg etinilösztradiolt és 150 mcg dezogesztrolt tartalmaz. SEGÉDANYAG: Burgonyakeményítõ, sztearinsav, all-rac-alfa-tokoferol (E307), laktóz-monohidrát, povidon. JAVALLAT: A Controvul tabletta egy kombinált, szájon át szedhetõ fogamzásgátló, úgynevezett "antibébi-tabletta". Kétféle nõi nemi hormonból tartalmaz kis mennyiségben, ezek a dezogesztrol (egy progesztogén) és az etinilösztradiol ( ösztrogén hatású hormon), melyek a terhesség megelõzésére szolgálnak, a terhesség során kiválasztódó természetes hormonokhoz hasonlóan 1. gátolják a petesejt havonta történõ érését és kiszabadulását (ovuláció). 2. hatásukra sûrûbbé válik a méhnyakban található folyadék, így a spermium nehezebben éri el a petesejtet. 3. Megváltoztatja a méhnyálkahártyát borító nyákréteg felületét, mely így kisebb valószínûséggel fogja befogadni a megtermékenyített petesejtet. Általános tudnivalók: Az orális fogamzásgátlók a születésszabályozás rendkívül hatékony eszközei. Az elõírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta (kihagyások nélkül) esetén a teherbeesés esélye nagyon csekély. Mindazonáltal, a betegtájékoztatóban ismertetjük azon körülményeket, amelyek esetén a fogamzásgátlás megbízhatósága csökkenhet. Ezért kérjük, olvassa el gondosan a figyelmeztetés, és az adagolás/alkalmazás c. részeket. Milyen esetekben kell tartózkodni a szexuális együttléttõl, és milyenekben kell alkalmazni kiegészítõ nem hormonális fogamzásgátló módszereket (például gumióvszert vagy pesszáriumot). Ne hagyatkozzon a menstruációs ritmuson vagy testhõmérséklet mérésen alapuló módszerekre. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Controvul tabletta módosítja a testhõmérsékletet és a méhnyakat borító nyákrétegnek a menstruációs ciklus során történõ változásait. Ne feledje, a kombinált orális fogamzásgátló tabletták, pl. a Controvul tabletták nem nyújtanak védelmet a nemi úton terjedõ betegségekkel szemben (pl. AIDS). Ezek kivédésében csak a gumióvszer nyújt segítséget. ELLENJAVALLAT: A Controvul tabletta szedése elõtt kezelõorvosa a személyes kórelõzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni. Az orvosa ezenkívül a vérnyomását is megméri, és az adott egészségi állapotától függõen, más teszteket is elvégezhet. Ne szedje a Controvul tablettát: 1.

2 -Ha allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a dezogesztrolra, vagy a Controvul tabletta bármely egyéb összetevõjére. -Ha jelenleg, vagy a múltban az alábbi betegségekben szenved vagy szenvedett: -vérrög (trombózis) a láb ereiben, a tüdõben (tüdõembólia), vagy más szervekben -szívroham vagy agyvérzés (stroke) -ha olyan betegsége van vagy volt a múltban ami elõjelzõje lehet a szívrohamnak mint az anginának (súlyos mellkasi fájdalom) vagy agyi érkatasztrófának (sztrók) mint a TIA, azaz tranziens ischaemiás attack ami egy enyhe agyi érkatasztrófa -vérrögképzõdés (trombózis) kockázatát növelõ betegségek artériákban vagy a vénákban mint: -cukorbetegség károsodott erekkel -nagyon magas vérnyomás -nagyon magas vérzsírszint (koleszterin vagy trigliceridek) -a véralvadás zavarai (például C-protein hiány) -gyakori migrénes fejfájás amit látásszervi zavarok, beszédzavarok, vagy a test bármely részének gyengesége vagy érzéketlensége kísér (úgynevezett fokális idegrendszeri tünetek). -hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) -súlyos májproblémái vannak vagy voltak a múltban és a májfunkciós értékei (azoknak a vérvizsgálatoknak az eredménye, amelyek a máj mûködésével kapcsolatosak még nem normalizálódtak). -máj daganat -mellrák vagy a nõi nemi szervek rákos megbetegedése -tisztázatlan eredetü hüvelyi vérzés. MELLÉKHATÁS: Mint minden gyógyszer, a Controvul tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A kombinált hormonális fogamzásgátló tablettákhoz kapcsolódó komoly kockázatokról és a kapcsolódó tünetekrõl kérjük, tájékozódjon a 2. részben: "A tabletta és a trombózis kockázata" valamint "A tabletta és a rák kockázata". Kérjük, olvassa el ezeket a részeket további tájékoztatásért, és ha bármilyen kérdése van, forduljon orvosához. Hagyja abba a Controvul tabletta szedését és a lehetõ leghamarabb forduljon orvosához, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, mivel ezek a trombózis tünetei lehetnek: -az egyik lábban jelentkezõ erõs fájdalom és/vagy duzzanat -hirtelen, erõs fájdalom a mellkasban, ami kisugározhat a bal karba is -hirtelen jelentkezõ nehézlégzés -hirtelen jelentkezõ köhögés, nyilvánvaló ok nélkül -szokatlan, erõs és tartósan fennálló fejfájás, vagy a migrén súlyosbodása -hirtelen kialakuló részleges vagy teljes látásvesztés, kettõslátás -összefüggéstelen beszéd vagy beszédzavar -szédülés vagy ájulás -gyengeség, fura közérzet, zsibbadás bármely testrészben. Forduljon orvosához, ha: -szokatlan, erõs hasi fájdalmat érez 2.

3 -bõre elsárgul -bármilyen csomót érez emlõiben. Az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették a fogamzásgátlót használó nõknél: -Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa (krónikus gyulladásos bélbetegségek) -szisztémás lupus erythematosus (SLE, az immunrendszer betegsége) -epilepszia -herpes gestationis (terhesség alatti herpesz) néven ismert kiütések -chorea (mozgásszervi betegség) -hemolitikus urémiás szindróma (HUS, a véralvadás veseelégtelenséghez vezetõ rendellenessége) -barna foltok az arcon és a testen (chloasma) -Sydenham's chorea - az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár nõgyógyászati rendellenességek (endometriózis, jóindulatú méhizom-daganat vagy mióma). Egyéb lehetséges mellékhatások: Az alábbi mellékhatásokat jelentették a fogamzságátlót használó nõknél, amelyek a Controvul tabletta szedését követõ elsõ néhány hónapban elõfordulhatnak, de általában megszûnnek, miután a szervezet alkalmazkodott a tablettához. A leggyakoribb mellékhatások (10 nõ közül több mint 1-nél jelentkeznek): -rendszertelen vérzés -súlygyarapodás. Gyakori és nem gyakori mellékhatások (1000 közül több mint 1 nõnél jelentkeznek, de kevesebb mint 1 nõnél 10 közül: -havi vérzés elmaradása vagy csökkenése -érzékeny emlõk -emlõmegnagyobbodás -emlõfájdalom -nemi vágy csökkenése -depresszió -fejfájás -idegesség -migrén -szédülés -hányinger -hányás -pattanások -kiütések (viszketõ bõrkiütések) -csalánkiütés (urticaria) -folyadék felhalmozódása a szervezetben -magas vérnyomás. Ritka mellékhatások (1000 nõ közül kevesebb mint egynél jelentkeznek): -hüvelyi candidiasis (gombafertõzés) -halláskárosodás (otosclerosis) 3.

4 -tromboembólia -hiperérzékenység (tünetei: viszketés, kiütés vagy duzzanat) -nemi vágy fokozódás -kontaktlencse viselése esetén a szem irritációja -hajhullás (alopecia) -viszketés -bõrpanaszok (eritema nodosum, eritema multiforme) -abnormális méhnyak kenet -emlõ váladékozás. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. FIGYELMEZTETÉS: Ez a gyógyszer készítmény tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Ha orvosa megállapította, hogy az Ön szervezete bizonyos cukorféléket nem tolerál, kérdezze meg orvosát a gyógyszer készítmény szedésével kapcsolatban Bizonyos helyzetekben fokozott elõvigyázatossággal kell szedni a Controvul tablettát vagy bármely más kombinált orális fogamzásgátlót és rendszeres orvosi ellenõrzés is szükséges lehet. Ha az alábbi betegségek bármelyike Önre is vonatkozik azaz kialakult vagy rosszabbodik a Controvul szedése során, tájékoztassa errõl orvosát: -mellrák az Ön esetében vagy egy közeli rokonánál -a máj vagy epehólyag betegségei -cukorbetegség -depresszió -Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladása (gyulladásos bélbetegség) -hemolitikus urémiás szindróma (a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara) -sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek örökletes betegsége) -epilepszia -szisztémás lupus erythematosus (az immunrendszer egy betegsége) -terhessége során elõször vagy nõi nemi hormonok korábbi szedése során jelentkezõ betegségek, például: -hallásvesztés -porphyria (egy vérképzési betegség) -terhességi herpesz (bõrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt -Sydenham-chorea (idegrendszeri betegség, amely során akaratlan mozgások jelentkeznek). Azonnal értesítse orvosát, ha örökletes angioödémában szenved, és ha az angioödéma alábbi tüneteit észleli: -duzzadt arc -duzzadt nyelv -duzzadt gége -nyelési nehézségek -kiütések, amelyek légzési nehézségekkel társulnak. Ha májfoltjai vannak vagy voltak valaha (sárgás-barna bõrelszínezõdés, úgy nevezett "terhesség foltok", különösen az arcbõrön) kerülje kitenni bõrfelületét közvetlenûl a napsugárzásnak vagy a UV sugárzásának. 4.

5 A Controvul és a trombózis kockázata: Vénás trombózis: Bármilyen kombinált fogamzásgátló tabletta szedése, többek között a Controvul tabletta is, növeli a vénás trombózis (az erekben történõ vérrögképzõdés) kockázatát a fogamzásgátló tablettát nem szedõ nõkhöz képest. A trombózis kockázatát a következõ tényezõk tovább fokozhatják: -a magasabb életkor -a túlsúly -valamelyik fiatal közeli rokonánál korában kialakult vérrög (trombózis) a láb ereiben, a tüdõben, vagy más szervekben, -mûtét után (sebészeti beavatkozás),vagy ha bármely más okból hosszabb ideig nem mozoghat, súlyos balesetet szenvedett. Fontos elõre szólnia orvosának, hogy Controvul tablettát szed, mivel elõfordulhat, hogy a kezelést meg kell szakítani. Orvosa megmondja Önnek, hogy mikor szedhet újra Controvul tablettát. Ez általában két héttel azután lehetség hogy, már teljesen járóképessé vált. Artériás trombózis: A kombinált fogamzásgátlók használata növelheti az artériás trombózis (artéria-elzáródás) kockázatát, például a szív (szívroham) vagy az agy ereiben (szélütés). Az artériás trombózis kockázatát a kombinált fogamzásgátló használata esetén az alábbi tényezõk növelik: -ha Ön dohányzik nyomatékosan ajánljuk, hagyja abba a dohányzást amennyiben Controvul tablettát szed, különösképpen akkor ha már elmúlt 35 éves. -ha az Ön vérzsír-szintje emelkedett (koleszterin vagy triglicerid) -ha Önnek magas a vérnyomása -ha Ön migréntõl szenved -ha szívpanaszai vannak (szívbillentyû betegség vagy szívritmus-zavar) Ha a trombózis jeleit észleli, azonnal hagyja abba a Controvul tabletta szedését, és forduljon kezelõorvosához. A hormonális fogamzásgátló és a daganatok:? A kombinált fogamzásgátló tablettát szedõ nõknél valamivel gyakrabban észlelték az emlõrák elõfordulását, mint a tablettát nem szedõ kortársaiknál. Nem ismert az a tény, hogy a tabletta okozza-e az emlõrák gyakoriságának növekedését. Mivel a fogamzásgátló tablettát szedõ nõk egészségi állapotát gyakrabban ellenõrzik, az emlõrák is hamarabb felismerhetõ lehet. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt fokozatosan megszûnik a mellrák elõfordulásában mutatkozó különbség. Fontos, hogy rendszeresen vizsgálja meg melleit, és azonnal forduljon orvosához, ha bármilyen csomót észlel. Fogamzásgátló tablettát szedõ nõknél olykor jóindulatú májdaganat, sõt egyes esetekben rosszindulatú májdaganat kialakulásáról számoltak be. Vérzés a menstruációs idõszakok között: Az elsõ néhány hónapban a Controvul szedése során váratlan vérzés is elõfordulhat, a szokott menstruációs vérzésen kívül jelentkezõ vérzés. Ha ilyen jellegû vérzés néhány hónap elteltével is elõfordul, vagy ha néhány hónap elteltével jelentkezik elõször, az orvosának ki kell vizsgálnia az okát. Mi a teendõ, ha nem jelentkezik havi vérzés azon a héten, amikor nem szedi a tablettát: Ha minden tablettát idõben bevett, nem hányt és nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszereket, nagyon csekély a valószínûsége annak hogy teherbe esett Ha a várt vérzés két egymást követõ ciklusban kimaradt, lehetséges, hogy Ön terhes. Azonnal forduljon 5.

6 orvosához. Ne kezdje meg a következõ adag szedését, amíg nem biztos benne, hogy nem terhes. KÖLCSÖNHATÁS: Feltétlenül tájékoztassa a Controvul tablettát felíró kezelõorvosát a jelenleg szedett gyógyszereirõl, vagy gyógynövény-készítményekrõl. Ezenkívül tájékoztassa a más gyógyszert felíró orvost vagy fogorvost (vagy a gyógyszert kiadó gyógyszerészt) arról, hogy Controvul tablettát szed. Tájékoztatni fogják Önt arról, hogy szükséges-e kiegészítõ születésszabályozó módszerek (például gumióvszer) használata, és ha igen, mennyi ideig. Az alábbi gyógyszerek csökkentik a Controvul tabletta hatékonyságát a terhesség megelõzésében, vagy váratlan vérzést okozhatnak: -primidon, fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin, oxkarbamazepin, topiramát és felbamát (az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek) -rifampicin (a tuberkulózis kezelésére használt gyógyszer) -ritonavir, nevirapin (HIV-fertõzések kezelésére használt gyógyszerek) -grizeofulvin, ampicillin, tetraciklinek (fertõzõ betegségek kezelésére használt gyógyszerek) -a közönséges orbáncfû (Hypericum perforatum) Ha orbáncfüvet tartalmazó gyógynövény-készítményeket szeretne fogyasztani, miközben már szedi a Controvul tablettát, elõbb kérdezze meg orvosát. A Controvul tabletta csökkentheti az alábbi gyógyszerek hatékonyságát: -ciklosporin (szervátültetés során használt gyógyszer) -lamotrigin (epilepszia elleni gyógyszer), ami a rohamok gyakoriságának növekedéséhez vezethet Az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereknél a következõ mellékhatások fordulhatnak elõ: -Flunarizin: hatására spontán módon tej csepeghet a mellekbõl, de nem a szüléshez vagy szoptatáshoz kapcsolódva (galaktorrea). -Troleandomicin: fokozhatja egy olyan májmûködési zavar kockázatát, amely meggátolja az epehólyag szabályos mûködését (intrahepatikus kolesztázis) Laboratóriumi vérvizsgálatok: Ha vérvizsgálat válik szükségessé, közölje orvosával vagy a laboratóriumi személyzettel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. TERHESSÉG / SZOPTATÁS: Terhesség ideje alatt a Controvul tabletta nem szedhetõ. Ha Ön teherbe esett, illetve ennek gyanúja fennáll szakítsa meg a Controvul tabletta szedését, és a lehetõ leghamarabb forduljon orvosához. A Controvul tabletta szedése a szoptatás ideje alatt nem javasolt. Ha szedni kívánja a Controvul tablettát miközben szoptat, kérje ki kezelõ orvosa tanácsát. GÉPJÁRMÛVEZETÉS: A Controvul tabletta nincs hatással a gépjármûvezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre. ADAGOLÁS / ALKALMAZÁS: A Controvul tablettát mindig pontosan a kezelõorvosa elõírásainak megfelelõen szedje. Ha nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelõorvosát. Egy csomag Controvul tabletta 1 darab 21 tablettás havi adagot tartalmaz, vagy 3, 6.

7 illetve 6 darab 21 tablettás havi adagot. A havi adagot úgy alakították ki, hogy segítsen a tabletták megfelelõ idõben történõ szedésében. A csomagoláson fel vannak tüntetve a hét napjai, minden nap a napnak megfelelõ tablettát kell bevenni. A csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve 21 napon keresztül napi egy tablettát kell bevennie, amíg a buborékcsomagolás tartalma el nem fogy. Ezt követõen 7 napig nem kell tablettát szednie (ez a menstruáció hete). A tabletta szedése nélküli 7 napos idõszak során, a 2.vagy 3. napon, jelentkezni fog a menstruációhoz hasonló vérzés, azaz a "havi vérzés". A következõ havi adag szedését a 8. napon kezdje meg (a 7 tablettamentes napot követõen) - még akkor is, ha a vérzés még nem szûnt meg. Ha megfelelõen szedi a Controvul tablettát, az új havi adagot mindig a hét ugyanazon napján fogja kezdeni, és a menstruációs vérzés is mindig a hét ugyanazon napjára esik majd minden hónapban (28 naponta). Igyekezzen minden nap ugyanabban az idõpontban bevenni a tablettát. A legkönnyebb rendszeresen szedni a tablettát ha lefekvés elõtt este, vagy felkelés után reggel veszi be. A tablettákat egészben kell lenyelni, vizzel. Az elsõ csomag tablettáinak beszedése: Ha az elõzõ ciklus során nem szedett orális fogamzásgátlót: Az elsõ tablettát a menstruációs vérzés elsõ napján vegye be. Ez a ciklus elsõ napja - az a nap, amikor megkezdõdik a vérzés. Vegyen be a hét napjának megfelelõ jelzésnél lévõ tablettát (például, ha a menstruáció kedden kezdõdik el, akkor vegye be azt a tablettát, ami a csomagoláson kedd jelzéssel van ellátva). Kövesse a nyíl irányát, és naponta vegyen be egy tablettát, amíg a buborékcsomagolás tartalma el nem fogy. Ha a menstruáció 2-5. napján kezdi el szedni a fogamzásgátlót, akkor más fogamzásgátló módszert például gumióvszert is kell alkalmaznia a tabletta szedésének elsõ hét napjában, de ez csak az elsõ havi adagra érvényes. Ha más kombinált hormonális fogamzásgátlóról vált Controvul tablettára: A Controvul tabletta szedését elkezdheti azon a napon, amikor beveszi az utolsó tablettát a jelenlegi fogamzásgátlójából, vagyis tabletta-szedés szüneteltetése nélkül. Ha a jelenlegi fogamzásgátló csomagja inaktív, hatóanyagot nem tartalmazó tablettákat is tartalmaz, a Controvul tabletta szedését elkezdheti az utolsó aktív tabletta beszedését követõ napon. Késõbb is elkezdheti, de semmi esetre sem késõbb mint a jelenlegi fogamzásgátló szedésének szünetét követõ nap. Ha nem biztos valamiben, kérjük, forduljon orvosához. Ha kombinált fogamzásgátló hüvelyi gyûrûrõl vagy transzdermális tapaszról vált át Controvul szedésére: Ha hüvelyi gyûrût vagy transzdermális tapaszt használt, lehetõleg az eltávolítás napján kezdje meg a Controvul tabletta szedését, de legkésõbb akkor, amikor a következõ használat megkezdõdött volna. Ha progesztogén-tartalmú termékrõl (csak progesztogént tartalmazó tabletta, injekció, implantátum vagy progesztogén-kibocsájtó méhen belüli eszköz IUD) vált át a Controvul tabletta használatára A Controvul tabletta szedését a következõ injekció esedékessé válásának napján, vagy az implantátum vagy IUD eltávolításának napján kezdje. Emellett használjon kiegészítõ fogamzásgátló módszert (például gumióvszert), ha a tabletta szedésének elsõ 7 napja során kerül sor az együttlétre. Vetélés után: Kövesse orvosa tanácsait. Szülés után, ha nem szoptat: Szülés után, elõfordulhat, hogy orvosa arra utasítja, hogy várja meg normális havi vérzésének helyreállását, 7.

8 mielõtt megkezdené a Controvul tabletta szedését. Kövesse kezelõorvosa tanácsait. Szülés után, ha szoptat: Olvassa el a "Terhesség/szoptatás" c. részt. Ha elfelejtette bevenni a Controvul tablettát: -Ha kevesebb, mint 12 órát késett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem nem csökken. Vegye be a tablettát, amint eszébe jut, majd a következõ tablettát vegye be a szokott idõben. -Ha több, mint 12 órát késett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem csökkenhet. Minél több tablettát hagyott ki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a fogamzásgátló hatás csökkent. Ha több tablettát felejtett el bevenni a csomagból: Forduljon orvosához. A fogamzásgátló hatásának csökkenés kockázata akkor a legnagyobb, ha az egyhavi adag elején vagy végén felejtett bevenni tablettát. Ezért kövesse az alábbi szabályokat (lásd az alábbi táblázatot is): Ha egy tablettát hagyott ki az elsõ héten: Vegye be az elfelejtett tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy két tablettát kell egyszerre bevennie. Szedje a tablettákat a szokott idõben és a következõ 7 nap során használjon kiegészítõ védelmet, például gumióvszert. Ha szexuális együttlét volt a kihagyott tabletta elõtti héten vagy ha elfelejtette az új havi adag szedésének megkezdését a tablettaszedés szünetét követõen, tisztában kell lennie vele, hogy fennáll a terhesség kockázata. Ebben az esetben forduljon orvosához. Ha egy tablettát hagyott ki a második héten:? -Vegye be az elfelejtett tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy két tablettát kell egyszerre bevennie. Szedje tovább a tablettákat a szokott idõben. A terhesség elleni védelem nem csökkent, és nem szükséges kiegészítõ óvintézkedés. Ha egy tablettát hagyott ki a harmadik héten:? Az alábbi lehetõségek közül választhat, mindkét választási lehetõség védelmet nyújt a terhesség ellen: 1. Vegye be az elfelejtett tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy két tablettát kell egyszerre bevennie. Szedje tovább a tablettákat a szokott idõben. A tabletta szedésének szünete helyett rögtön kezdje meg a következõ havi adagot. Valószínûleg havi vérzése lesz a második havi adag végén, de elõfordulhat pecsételõ vagy áttöréses vérzés is a második havi adag szedése közben. 2. Hagyja abba a havi adag szedését, és közvetlenül a 7 napos gyógyszerszünettel folytatja (jegyezze fel a napot, amikor elfelejtette bevenni a tablettát - ez lesz a szünet hetének elsõ napja). Ha az új havi adagot megszokott napon kívánja kezdeni, rövidítse le a gyógyszerszünetet 7 napnál rövidebbre. Ha kihagyott egy tablettát a havi adagból, és nem volt vérzése az ezt követõ elsõ gyógyszerszünetben, ez annak a jele lehet, hogy Ön terhes. Forduljon orvosához, mielõtt a következõ havi adaggal folytatná. Mi a teendõ hányás vagy súlyos hasmenés esetén: Ha a tabletta bevételét követõ 3-4 órában hányt, vagy súlyos hasmenése van, fennáll annak a kockázata, hogy a tabletta hatóanyagai nem szívódtak fel teljes mértékben a szervezetbe. A helyzet a tabletta kihagyásához hasonlít. Hányást vagy hasmenést követõen, a lehetõ leghamarabb be kell vennie egy tablettát egy tartalék adagból. Ha lehetséges, vegye be a tabletta szokott bevételének idõpontjától számított 12 órán belül. Ha ez nem lehetséges, vagy 12 óra már eltelt, kövesse a "Ha elfelejtette bevenni a Controvul tablettát " címû részben leírtakat. A menstruáció késleltetése: amit tudnia kell. 8.

9 Késleltetheti a menstruációs ciklust (a megvonásos vérzést) bár nem ajánlott, úgy hogy a tablettamentes idõszak helyett azonnal megkezdi egy új csomag Controvul tabletta szedését. A második havi adag szedése során elõfordulhat pecsételõ (vércseppek vagy foltok) vagy áttöréses vérzés. A szokott 7 napos gyógyszerszünetet követõen kezdje meg a következõ havi adagot. Javasoljuk, hogy kérje orvosa tanácsát, mielõtt úgy döntene, hogy késlelteti menstruációját. A menstruáció kezdõnapjának megváltoztatása:és amit amit tudnia kell errõl. Ha az utasítások szerint szedi a tablettákat, a menstruációja/megvonásos vérzése nagyjából ugyanazon a napon fog kezdõdni a tablettamentes idõszak alatt. Ha meg kívánja változtatni ezt a napot, rövidítse meg (de sohasem hosszabbítsa!) a következõ gyógyszerszünet idõtartamát. Például, ha általában pénteken kezdõdik a gyógyszerszünet, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne), akkor az új adag szedését a szokásosnál 3 nappal korábban kell megkezdenie. Ha nagymértékben megrövidíti a gyógyszerszünet idõtartamát (pl. 3 nap vagy kevesebb), akkor elõfordulhat, hogy a havi vérzés kimarad, Elõfordulhat azonban pecsételõ (vércseppek vagy foltok) vagy áttöréses vérzés. Ha a tabletta szedésével kapcsolatban nem biztos valamiben, kérjen tanácsot orvosától. A Controvul tabletta szedésének abbahagyása: A Controvul tabletta szedését bármikor abbahagyhatja. Ha nem kíván teherbe esni, kérje meg orvosát, hogy javasoljon Önnek más, megbízható fogamzásgátló eljárást. Ha a termék szedésével kapcsolatban további kérdései vannak, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. TÚLADAGOLÁS: Nem számoltak be súlyos következményekrõl a Controvul tabletta túladagolása esetén. Ha több tablettát vesz be egyszerre, elõfordulhat hányinger, hányás vagy hüvelyi vérzés. Ha túl sok Controvul tablettát vett be, vagy ha felfedezi, hogy egy gyermek bevette a gyógyszert, kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétõl. TÁROLÁS: A gyógyszer gyermekektõl elzárva tartandó! A csomagoláson feltüntetett lejárati idõn után ne szedje a Controvul tablettát A lejárati idõ a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elõsegítik a környezet védelmét. CSOMAGOLÁS: Fehér, mindkét oldalán domború, kerek tabletták. Minden doboz 1, 3, 6 csomagot tartalmaz, 21 tablettával csomagonként. A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Stragen Nordic A/S, Hesselvej 41, DK-3660 Stenlose, Dánia 9.

10 Gyártó: Pharbil Waltrop GmbH, Im Wirrigen 25, D Waltrop, Németország A Controvul 150 mikrogramm/20 mikrogramm tabletta: OGYI-T-21834/01-1x21 OGYI-T-21834/02-3x21 OGYI-T-21834/03-6x21 A Controvul 150 mikrogramm/30 mikrogramm tabletta: OGYI-T-21834/04-1x21 OGYI-T-21834/05-3x21 OGYI-T-21834/06-6x21 A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: OGYI/32721/2011, OGYI/32723/

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tolukim 3 mg/0,02 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tolukim 3 mg/0,02 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tolukim 3 mg/0,02 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Zoa 3 mg/0,03 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Zoa 3 mg/0,03 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Zoa 3 mg/0,03 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Harmonet

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Aliane filmtabletta etinilösztradiol/drospirenon Mielott elkezdené

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató GESTOMIX 30 MIKROGRAMM/75 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA

Betegtájékoztató GESTOMIX 30 MIKROGRAMM/75 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA GESTOMIX 30 MIKROGRAMM/75 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA Gestomix 20 mcg / 75 mcg bevont tabletta Gestomix 30 mcg / 75 mcg bevont tabletta etinilösztradiol / gesztoden HATÓANYAG: Gestomix 20 mcg / 75 mcg bevont

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! YASMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Volina 3 mg/0,03

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára PARAMAX Junior 250 mg tabletta PARAMAX Rapid 500 mg tabletta PARAMAX Forte 1 g tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! YASMIN Betegtájékoztató Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diane

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ametist filmtabletta dezogesztrel és etinilösztradiol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ametist filmtabletta dezogesztrel és etinilösztradiol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ametist filmtabletta dezogesztrel és etinilösztradiol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató DIAMILLA 75 MIKROGRAMM FILMTABLETTA. Desogestrel Actavis 75 mikrogramm filmtabletta dezogesztrel. HATÓANYAG: Dezogesztrel (75 mcg).

Betegtájékoztató DIAMILLA 75 MIKROGRAMM FILMTABLETTA. Desogestrel Actavis 75 mikrogramm filmtabletta dezogesztrel. HATÓANYAG: Dezogesztrel (75 mcg). DIAMILLA 75 MIKROGRAMM FILMTABLETTA Desogestrel Actavis 75 mikrogramm filmtabletta dezogesztrel HATÓANYAG: Dezogesztrel (75 mcg). SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, kukoricakeményítõ, povidon, sztearinsav,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Minulet drazsé BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Minulet 75 mikrogramm/30

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Béres B1-vitamin

Részletesebben

Betegtájékoztató ANAROMAT 1 MG FILMTABLETTA. Anaromat 1 mg filmtabletta anasztrozol

Betegtájékoztató ANAROMAT 1 MG FILMTABLETTA. Anaromat 1 mg filmtabletta anasztrozol ANAROMAT 1 MG FILMTABLETTA Anaromat 1 mg filmtabletta anasztrozol HATÓANYAG: Anasztrozol. A készítmény filmtablettánként 1 mg anasztrozolt tartalmaz. SEGÉDANYAG: A tablettamagban: laktóz-monohidrát, nátrium-keményítõ-glikolát,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató:információk a felhasználó számára Béres

Részletesebben

Betegtájékoztató FAMVIR 250 MG FILMTABLETTA. Famvir 125 mg filmtabletta Famvir 250 mg filmtabletta famciklovir

Betegtájékoztató FAMVIR 250 MG FILMTABLETTA. Famvir 125 mg filmtabletta Famvir 250 mg filmtabletta famciklovir FAMVIR 250 MG FILMTABLETTA Famvir 125 mg filmtabletta Famvir 250 mg filmtabletta famciklovir HATÓANYAG: 125 mg ill. 250 mg famciklovir filmtablettánként. SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát, hidroxipropilcellulóz,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Hova filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Hova

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató JANGEE 3 MILLIGRAMM/0,02 MILLIGRAMM FILMTABLETTA. Jangee 3 mg /0,02 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol

Betegtájékoztató JANGEE 3 MILLIGRAMM/0,02 MILLIGRAMM FILMTABLETTA. Jangee 3 mg /0,02 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol JANGEE 3 MILLIGRAMM/0,02 MILLIGRAMM FILMTABLETTA Jangee 3 mg /0,02 mg filmtabletta drospirenon és etinilösztradiol HATÓANYAG: 3 milligramm drospirenon és 0,02 milligramm etinilösztradiol filmtablettánként.

Részletesebben

Betegtájékoztató DALIA 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA. Dalia 75 mikrogramm/20 mikrogramm bevont tabletta gesztodén/etinilösztradiol

Betegtájékoztató DALIA 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA. Dalia 75 mikrogramm/20 mikrogramm bevont tabletta gesztodén/etinilösztradiol DALIA 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA Dalia 75 mikrogramm/20 mikrogramm bevont tabletta gesztodén/etinilösztradiol HATÓANYAG: 0,075 mg gesztodén és 0,020 mg etinilösztradiol bevont tablettánként.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató MINERVA BEVONT TABLETTA. Minerva bevont tabletta etinilösztradiol/ciproteron-acetát

Betegtájékoztató MINERVA BEVONT TABLETTA. Minerva bevont tabletta etinilösztradiol/ciproteron-acetát MINERVA BEVONT TABLETTA Minerva bevont tabletta etinilösztradiol/ciproteron-acetát HATÓANYAG: 0,035 mg etinilösztradiol, 2,00 mg ciproteron-acetát tablettánként. SEGÉDANYAG: Mag: Magnézium-sztearát, talkum,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 granulátum BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ACC

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Betegtájékoztató LINDYNETTE 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA. Lindynette 20 drazsé

Betegtájékoztató LINDYNETTE 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA. Lindynette 20 drazsé LINDYNETTE 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA Lindynette 20 drazsé Mielõtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót.tartsa meg e betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ Cirkulin Valeriana komlóval 80 mg/20 mg mite bevont tabletta Cirkulin Valeriana komlóval 160 mg/40 mg forte bevont tabletta macskagyökér száraz kivonata és komlótoboz száraz kivonata Olvassa

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tulita filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Aprovel 75 mg, 150 mg, 300 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Hatóanyagok: Populus tremuloides (Populus) trit. D1, Sabal serrulatum (Serenoa repens) trit. D6, Conium maculatum

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Vitamin B6

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmatex krém (egyadagos, ill. többadagos) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Dermestril 25 mikrogramm/24 óra transzdermális tapasz Dermestril 50 mikrogramm/24 óra transzdermális tapasz Dermestril 100 mikrogramm/24 óra transzdermális

Részletesebben

1. Milyen típusú gyógyszer a Bilutamid 150 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

1. Milyen típusú gyógyszer a Bilutamid 150 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? BILUTAMID 150 MG FILMTABLETTA Bilutamid 150 mg filmtabletta bikalutamid 1. Milyen típusú gyógyszer a Bilutamid 150 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? A Bilutamid 150 mg filmtablettát

Részletesebben

Bevonat: Montán glikol viasz, glicerin 85%, povidon K 90, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz

Bevonat: Montán glikol viasz, glicerin 85%, povidon K 90, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz CYPROMIX BEVONT TABLETTA Cypromix tabletta Hatóanyag: 0,0035 mg etinilösztradiol, 2,00 mg ciproteron-acetát tablettánként. Segédanyagok: Tabletta mag: Magnézium-sztearát, talkum, povidon K 25, kukoricakeményítõ,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Activelle filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEBILET TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEBILET TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? NEBILET 5 MG TABLETTA NEBILET TABLETTA nebivolol 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEBILET TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? A Nebilet tabletta magas vérnyomás és krónikus szívelégtelenség

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Version 7 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fexgen 180

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Femoden bevont tabletta. etinilösztradiol/gesztodén

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Femoden bevont tabletta. etinilösztradiol/gesztodén Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Femoden bevont tabletta etinilösztradiol/gesztodén Mielott elkezdené

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 4 sz BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sparsorium infantum

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz. Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz acetilcisztein Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! SandonormR 1 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Bolus

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR (szövegjavaslat) BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT A LAMOTRIGINE HEXAL TABLETTA?

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT A LAMOTRIGINE HEXAL TABLETTA? LAMOTRIGINE HEXAL 25 MG TABLETTA Lamotrigine HEXAL 25 mg tabletta Lamotrigine HEXAL 50 mg tabletta Lamotrigine HEXAL 100 mg tabletta Hatóanyag: 25 mg, 50 mg, ill. 100 mg lamotrigin tablettánként. Segédanyagok:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Hatóanyag: Citagen 10 mg filmtabletta 10 mg citalopram 12,49

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Milyen hatóanyagot és segédanyagot tartalmaz a készítmény?

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Imodium kemény kapszula loperamid-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Imodium kemény kapszula loperamid-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Imodium kemény kapszula loperamid-hidroklorid Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! PANADOL*BABY AND INFANT Szuszpenzió (Paracetamol) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KLIMODIEN DRAZSÉ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? 2. TUDNIVALÓK A KLIMODIEN DRAZSÉ ALKALMAZÁSA ELOTT

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KLIMODIEN DRAZSÉ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? 2. TUDNIVALÓK A KLIMODIEN DRAZSÉ ALKALMAZÁSA ELOTT 4. sz. melléklete az OGYI-T-8629/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély módosításának Budapest, 2005. január 14. Szám:31 074/41/2003 Eloadó: dr. Mészáros G./T.E. Melléklet: Tárgy: Betegtájékoztató módosítása

Részletesebben

Betegtájékoztató LAMICTAL 25 MG TABLETTA

Betegtájékoztató LAMICTAL 25 MG TABLETTA LAMICTAL 25 MG TABLETTA Lamictal 25 mg tabletta Lamictal 50 mg tabletta Lamictal 100 mg tabletta Lamictal 5 mg diszpergálódó/rágótabletta Lamictal 200 mg diszpergálódó/rágótabletta lamotrigin HATÓANYAG:

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Novynette filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol Mielott elkezdené

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Citrokalcium

Részletesebben

Betegtájékoztató ARILLA 1 MG FILMTABLETTA. Arilla 1 mg filmtabletta anasztrozol

Betegtájékoztató ARILLA 1 MG FILMTABLETTA. Arilla 1 mg filmtabletta anasztrozol ARILLA 1 MG FILMTABLETTA Arilla 1 mg filmtabletta anasztrozol HATÓANYAG: Anasztrozol. A készítmény filmtablettánként 1 mg anasztrozolt tartalmaz. SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, nátrium-keményítõ-glikolát,

Részletesebben

Betegtájékoztató LAURINA FILMTABLETTA. Laurina filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol

Betegtájékoztató LAURINA FILMTABLETTA. Laurina filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol LAURINA FILMTABLETTA Laurina filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol HATÓANYAG: Sárga tabletta: dezogesztrel (0,050 mg) és etinilösztradiol (0,035 mg). Piros tabletta: dezogesztrel (0,100 mg) és etinilösztradiol

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 19.267/75/2007 sz. határozat

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 ptbl. PIL jav. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Ambrobene 30 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 33.515/75/2008 sz. határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Saridon tabletta. paracetamol propifenazon koffein

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Saridon tabletta. paracetamol propifenazon koffein Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Saridon tabletta paracetamol propifenazon koffein Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Dassergo 5 mg filmtabletta dezloratadin

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Dassergo 5 mg filmtabletta dezloratadin Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Dassergo 5 mg filmtabletta dezloratadin Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jodid 100 mikrogramm tabletta Kálium-jodid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jodid 100 mikrogramm tabletta Kálium-jodid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jodid 100 mikrogramm tabletta Kálium-jodid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imorevin 2 mg/125 mg tabletta. loperamid-hidroklorid, szimetikon

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imorevin 2 mg/125 mg tabletta. loperamid-hidroklorid, szimetikon Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imorevin 2 mg/125 mg tabletta loperamid-hidroklorid, szimetikon Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Imodium kemény kapszula

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Strepsils

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató Mielőtt elkezdené alkalmazni a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne levő információkra

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Stadalax 5 mg bevont tabletta biszakodil

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Stadalax 5 mg bevont tabletta biszakodil Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Stadalax 5 mg bevont tabletta biszakodil Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bilobil forte 80 mg kemény kapszula páfrányfenyőlevél (Ginkgo biloba L. folium) száraz kivonat

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bilobil forte 80 mg kemény kapszula páfrányfenyőlevél (Ginkgo biloba L. folium) száraz kivonat Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bilobil forte 80 mg kemény kapszula páfrányfenyőlevél (Ginkgo biloba L. folium) száraz kivonat Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

III. melléklet. Módosítások az alkalmazási előírásban és a betegtájékoztatóban

III. melléklet. Módosítások az alkalmazási előírásban és a betegtájékoztatóban III. melléklet Módosítások az alkalmazási előírásban és a betegtájékoztatóban 38 ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 39 4.1 pont Terápiás javallatok [A jelenleg elfogadott indikációkat törölni kell, és helyettesíteni

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Lutinus 100 mg hüvelytabletta. progeszteron

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Lutinus 100 mg hüvelytabletta. progeszteron Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Lutinus 100 mg hüvelytabletta progeszteron Mielott elkezdené alkalmazni

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Lamictal 25 mg tabletta Lamictal 50 mg tabletta Lamictal 100 mg tabletta Lamictal 2 mg rágótabletta/diszpergálódó tabletta Lamictal 5 mg rágótabletta/diszpergálódó

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát. CINIE 100 MG TABLETTA Cinie 100 mg tabletta szumatriptán HATÓANYAG: 100 mg szumatriptán tablettánként (szumatriptán szukcinát formájában). SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

HATÓANYAG: Montelukaszt. 10 mg montelukasztnak megfelelõ montelukaszt nátrium filmtablettánként.

HATÓANYAG: Montelukaszt. 10 mg montelukasztnak megfelelõ montelukaszt nátrium filmtablettánként. MONDEO 10 MG FILMTABLETTA Mondeo 10 mg filmtabletta Serdülõk és felnõttek számára 15 éves kortól montelukaszt HATÓANYAG: Montelukaszt. 10 mg montelukasztnak megfelelõ montelukaszt nátrium filmtablettánként.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval

Részletesebben

Betegtájékoztató SYNTROXINE 50 MIKROGRAMM LÁGY KAPSZULA

Betegtájékoztató SYNTROXINE 50 MIKROGRAMM LÁGY KAPSZULA SYNTROXINE 50 MIKROGRAMM LÁGY KAPSZULA Syntroxine 13 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine 25 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine 50 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine 75 mikrogramm lágy kapszula Syntroxine

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmes Mielőtt elkezdené

Részletesebben