Tengeri csaták A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ A TENGEREKEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tengeri csaták A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ A TENGEREKEN"

Átírás

1 Tengeri csaták A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ A TENGEREKEN Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal 1. Bevezetés A Tengeri csaták egy gyors harci kártyajáték, második világháborús haditengerészeti környezetben. 2-6 játékos játszhatja. A játékosok célja, hogy megtámadják, és elsüllyesszék az ellenfél hajóit. A játék 6 különbözõ nemzet hadihajóit és tengeralattjáróit tartalmazza: francia, német, angol, olasz, japán, amerikai. (Történelmileg azért érdekes helyzet áll elõ amikor pl. a németek - japánok - olaszok egymást csépelik, mindenki mindenki ellen... :) ) A Tengeri csaták kétféle kártyát tartalmaz: akciókártyákat és hajókártyákat. A játék kezdetekor a játékos a kiválaszt egy flottát a hajókártyák közül. Emellé a játékos akciókártyákat kap (minden körben 7db-ot), amiket a játék során kijátszhat. 2. Összetétel Minden Tengeri csaták játék tartalmaz: kártya (78 hajókártya, 102 akciókártya) - 6 dobókocka - 1 szabálykönyv Ha ezen részek bármelyike hiányzik vagy sérült, akkor elnézést kérünk a kellemetlenségért, és kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megkapja a szükséges kiegészítõ részeket. Levelét küldje az alábbi címre: Phalanx Games B.V. Attn.: Customer Service P.O. Box AA Weesp The Netherlands A kártyák A Tengeri csaták kétféle kártyát tartalmaz: - hajókártya, - akciókártya HAJÓKÁRTYA: A hajókat ellenséges hajók elleni támadások indítására használjuk. Ugyanakkor a hajók célpontjai az ellenséges támadásoknak. A "hajókártya" kifejezés, mind felszín, mind pedig tengeralattjáró kártyákat jelenti. Nemzeti zászló: Az ország, amelynek a flottájába a hajó tartozik. Egy flotta minden hajója és tengeralattjárója ugyanahhoz az országhoz kell, hogy tartozzon. Gyõzelmi pontok: A pontok száma, amit a játékos kap, ha elsüllyeszti az ellenfél hajóját. Az a játékos nyer, aki leghamarabb elér 25 pontot. Aktív/passzív: A tengeralattjáró kártyának két oldala van: - AKTÍV OLDAL: ezek támadhatnak - PASSZÍV OLDAL: nehezebb eltalálni Erõsségérték (védelmi érték): Ha a hajó ennyi sérüléspontot szenved el, akkor elsüllyed.

2 Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal Hajókép: Kép a hajóról. Név: A hajó neve. Hajó osztálya: Év: Az év, amikor a hajó szolgálatba állt. Fegyverek: A hajó által hordozott fegyvertípusok: ezek a fegyverek használhatók az ellenséges flották ellen indított támadásokban a megfelelõ akciókártyákkal. Egy támadás végrehajtásához a játékosnak rendelkeznie kell a fegyvertípusnak megfelelõ akciókártyával: - fõ tüzérség - másodlagos tüzérség - torpedó Különleges jelzések: Néhány hajó különleges szimbólumokkal rendelkezik, ami a támadásivagy védekezési képességeit írja le. (Ez a légvédelem képesség, ill. repülõgéphordozóknál a légicsapás képesség.) AKCIÓKÁRTYÁK: Négyféle akciókártya van: átrendezõ/újraszervezõ felkészülés támadó védekezõ Ezek a jelzések tájékoztatják a játékost a kártya jellegérõl, és egyúttal meghatározzák, hogy a játék menetében (lásd. 4.0) mikor használható fel. Például: a támadókártyák csak támadási lépésben játszhatóak ki. A játék folyamata szimbólum melletti zöld gomb jelzi, hogy a kártya típushoz tartozik, azaz melyik lépésben játszható ki. Néhány kártya több lépésben is kijátszható. A védekezõ kártyák kivételével a kártyák csak a játékos saját körében játszható ki. A védekezõ kártyák akkor játszhatók ki, amikor a többiek támadják a játékos flottáját. Felhasználás után minden akciókártyát el kell dobni, ezek a dobott pakliba kerülnek. Ha elfogy a húzópakli, akkor a dobott paklit újrakeverjük, és az lesz az új húzópakli.

3 3. A játék kezdete Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal Elõször minden játékos választ egyet a 6 nemzetbõl, és az ahhoz tartozó összes hajókártyát magához veszi: - Francia (kék fehér piros) - Német (keresztes zászló) - Angol (angol zászló) - Olasz (zöld fehér piros) - Japán (piros napkorong fehér alapon) - USA (csillagok és sávok) (Nem elõírás, de érdekes próbálkozás némi történelmi hûséget vinni a jatákba, azzal hogy pl. 2 fõ játéka esetén USA vs. Japán, vagy Anglia vs. Németek kombinációt használjuk. ) Miután játékosok összegyûjtötték a nemzetiségüknek megfelelõ hajókat, kiválasztanak 25 gyõzelmi pont értékben hajókártyát (hajókártya alatt a hajókat és a tengeralattjáró(ka)t is értjük). A gyõzelmi pont értéket lásd a hajókártyán. Ezek a lapok alkotják a játékosok kezdõ flottáját. A maradék hajókártyákat elhelyezzük valahol a flotta mellett, ez lesz az erõsítés pakli. Az elsõ játékost kockadobással határozzuk meg. Az kezd, aki a legnagyobbat dobja. Az elsõ játékossal kezdve, az óramutató járásának megfelelõ irányába haladva a játékosok elhelyezik a hajókártyáikat az asztalon, felállítják a kiinduló flottát. A hajókat sorokba helyezik el maguk elõtt. Minden flotta 1, 2 vagy 3 sorral rendelkezhet. Második sor csak akkor lehet, ha van elsõ sor. Harmadik sor csak akkor lehet, ha van második sor. A játékos a tengeralattjáróját sosem teheti a egyik sorba sem, mindig a flotta mellé kell elhelyeznie. Például három ember játéka:

4 Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal Ezután minden játékos húz 7 akciókártyát, ezek a játékosok kezében lesznek. A maradék akciókártyák a játékosok között, a húzópaklit képezik. Az elsõ játékos után a többiek az óramutató járása szerint következnek. Az elsõ játékos, aki 25 gyõzelempontnyi hajót elsüllyeszt, megnyeri a játékot. 4. A játék menete A játék a következõ lépésekbõl áll: 1. Hajók rendezése / Újraszervezés 2. Elõkészítés 3. Támadás A. Támadások kijelölése B. Védekezés C. Ki nem védett támadások hatásfelmérése 4. Dobás 5. Húzás A lépések sorrendje meghatározott. 5. Hajók rendezése / Újraszervezés Ebben a szakaszban a játékos szabadon rendezheti a hajóit különbözõ sorokba (legfeljebb 3 sorba). Ha több sort szeretne a játékos, akkor az elõtte lévõ sorban legalább egy hajónak lennie kell. A tengeralattjáró kártyáit is szabadon lehet aktívról passzív, illetve passzívról aktív oldalára fordítani. Ebben a lépésben lehet az újraszervezõ kártyákat is kijátszani (kézbõl). 6. Elõkészítés Amikor a játékos kijátszik egy "elõkészítés" kártyát a kezébõl, meghatározza, melyik hajója vagy aktív tengeralattjárója "játszhatja ki" a lapot. Bármelyik hajó vagy aktív tengeralattjáró felhasználható az "Elõkészítés kártya" kijátszására. Az a hajó vagy tengeralattjáró már nem játszhat ki több Elõkészítés kártyát abban a körben. Az Elõkészítés kártyákat a játékos flottája elé kell helyezni. Ezek játékban maradnak addig, amíg a játékosnak ismét nem kezdõdik köre. A játékos következõ körének kezdeténél ezek a lapok a dobott pakliba kerülnek. A játékos minden többi játékos körében egyszer használhatja ezeket a kártyákat. (Pl. 3 játékos esetén használhatja egyszer az egyik játékos köre alatt, majd egyszer a másik játékos köre alatt is.) 7. Támadás Ebben a szakaszban a játékos kijátssza a támadó kártyáit a kezébõl, és légi támadást kezdeményezhet a repülõgép anyahajójáról. Három lépésbõl áll a támadás: 1. Minden támadást meghatározunk. 2. A megtámadott játékos védekezik a kezében tartott, illetve az elõkészítési fázisban lerakott

5 Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal kártyáival. 3. Minden ki nem védett támadás kifejti hatását. 8. Kártyák eldobása A játékos a támadások lejátszása után eldobja az összes kártyát a kezébõl is. A dobott pakli az asztal közepén van, lappal felfelé. 9. Új kártyák húzása. A játékos 7 új kártyát húz a húzópakliból. Ha a húzópakli már üres, akkor a dobott paklit kell megkeverni és az lesz az új húzópakli. 10. A harc menete 10.1 Támadások meghatározása A játékos a kezében lévõ összes támadó kártyáját kijátszhatja. Minden támadókártyájánál meghatározza, hogy melyik hajó fegyverzetével játssza ki. Egy körben csak egyszer lehet egy fegyverzetet felhasználni. A támadókártya kijátszásához az adott hajónak kell, hogy legyen olyan fegyverzete, amely szerepel a támadókártyán. Például: A 14", 15", 16", 18" fõ sortûz kártyák csak a 14", 15", 16", 18" fõ tüzérséggel támadhatnak. (Megjegyzés: 14""=14 inch átmérõjû fegyvercsõ.) A támadókártyák meghatározott sorból tudnak támadni megadott sorban lévõ hajóval szemben. (Célszerû a támadókártyákat elõször azokra a saját hajóinkra helyezni, amelyek támadni fognak, és miután lepakoltuk az összes támadókártyát, melyet használni tudunk, akkor helyezzük át azokat a támadható célpontokra. Így véletlenül sem tudunk 1 hajóval 2x támadni. Egy hajó akkor is csak egyszer támadhat, több fegyverzet van rajtva. )

6 Van néhány különleges támadókártya, amelynek egynél több fegyverzetre van szüksége ahhoz, hogy kijátszható legyen. Példa: Ahhoz, hogy a játékos ezt a kártyát kijátszhassa, használnia kell egy 4" és egy 5" fegyvert két különbözõ elsõ sorban lévõ hajóról. A játékos a támadókártyáját a célpont mellé helyezi Védekezés Az ellenségnek lehetõsége van a védekezésre. Ezt megteheti az elõkészítõ szakaszban lehelyezett Elõkészítõ kártyák használatával, kijátszhat védekezõ kártyákat kézbõl vagy adott helyzetben kockadobás is elõfordulhat. Néhány hajónak légvédelmi ágyúk szimbóluma van, ami azt jelenti, hogy akár földi, akár repülõgép anyahajóról légi támadás indul ellene, akkor ki kell venni a légvédelmi ágyúk szintjét a támadásdobásból. Például: Ha egy légicsapás 4 vagy magasabb dobás esetén lenne sikeres, akkor a "-1 légvédelmi ágyúk" szimbólummal rendelkezõ hajók esetén 5 (vagy több) eredményû dobásra van szükség a sikeres támadáshoz. Több játékos esetén a védekezõ játékosok védelmüket az órajárással megegyezõ irányban haladó sorrendben határozzák meg, és játsszák ki. Az elõkészítési fázisban kijátszott kártyák a játékos következõ saját köréig érvényben vannak. A kézbõl kijátszott védekezõ kártyákat el kell dobni miután hatásuk érvénybe lépett. (Ebbõl látszik, hogy a védekezõ kártyák nagy részét 2 játékos esetén nem érdemes lerakni az elõkészítési fázisban, mivel ezzel a lépéssel felfedjük azokat, viszont több játékos esetén már meggondolandó, mert így viszont ugyanaz a kártya több körön át hatásban marad. ) 10.3 Támadások feloldása Az összes olyan támadás, ami ellen nem tud a megtámadott védekezni, csapást mér a célpontra. Pár támadásnak, mint pl. a légi támadásnak vagy a torpedónak szüksége van sikeres kockadobásra a találathoz. Ezt a támadó ebben a szakaszban dobja ki kockával. Amennyiben a támadónak nem okoz elég sérüléspontot ahhoz, hogy elsüllyessze az ellenség hajóját, akkor a támadáskártya a célpont alá kerül fejjel felfelé fordítva, így láthatóvá válik, hogy mekkora a sérülése. Minden támadás egyidejûleg fejti ki hatását, a támadások feloldási sorrendjétõl függetlenül Hajósüllyesztés Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal Egy hadihajó akkor süllyed el, ha annyi sérüléspontot (vagy annál többet) kap, mint a saját védelmi értéke. Például: A Bismarck hajó akkor süllyed el, ha 11 sérülési pont gyûlik össze. Ha egy játékos elsüllyeszt egy hajót, akkor magához veszi és lappal felfelé fordítva egy pakliba gyûjti, amelyet az erõsítés paklija mellett helyezhet el. Nem kell figyelembe venni az összes többi támadást, ami ez elsüllyesztett hajót éri. A játékosok bármikor megnézhetik bármelyik másik játékos elsüllyesztett hajó pakliját. Miután minden támadás kifejtette hatását, és lett olyan sorunk, amelyben nem maradt hajó, akkor a mögötte levõ sort mozgassuk elõre, hogy betöltsük az ûrt. Így pl. a harmadik sorból második lesz, ha a második sor össze hajójat kilõtték. Egy harci körben a hajók végig abban a sorban levõnek számítanak, amelyben a támadások megkezdesékor voltak. (Pl. ha az ellenfél kilövi a második sorban levõ utolsó hajónkat, emiatt nem fog módosulni a harmadik sorban elhelyezett légicsapás kocka értéke, mivel a támadások egy idõben zajlanak le.)

7 11. Az akciókártyák leírása Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal 11.1 Fõ sortûz (Main Salvo) Ez a lap a támadási szakaszban játszható ki. Két fajtája van: 1. 11", 12" vagy 13"-as fõtüzérséggel rendelkezõ hajóval, 2. 14", 15, 16" vagy 18"-as fõtüzérséggel rendelkezõ hajóval játszható ki. A tüzelõ hajónak az elsõ vagy a második sorban kell állnia, a megtámadott hajó pedig az ellenséges flotta elsõ vagy második sorában állhat. A piros és a zöld hajójelek ezt mutatják is az akció kártyán, bármelyik zöld hajósor támadhat a játékos flottájából (alsó csoport) bármelyik zöld hajósorra az ellenfél flottájában (felsõ csoport). A sebzés értéke a kártyán megtalálható (a narancs-vöröses robbanás jelben, eléggé szembetûnõ módon) Másodlagos sortûz (Secondary Salvo) Ez a lap a támadási szakaszban játszható ki. Négy fajtája van: 1. 4", 5"-es másodlagos tüzérséggel rendelkezõ hajóval játszható ki. 2. 6", 8"-es másodlagos tüzérséggel rendelkezõ hajóval játszható ki. 3. 2db 4", 5"-es másodlagos tüzérséggel rendelkezõ hajóval játszható ki. 4. 2db 6", 8"-es másodlagos tüzérséggel rendelkezõ hajóval játszható ki. A fõ sortûz és a másodlagos sortûz abban különbözik csak egymástól, hogy míg a fõ sortûz esetében az elsõ két sorból lehet támadni az ellenfél elsõ két sorába, addig ez utóbbinál csak az elsõ sorból az ellenfél elsõ sorába. A sebzés értéke a kártyán megtalálható Torpedó (Torpedo Spread) Ez a lap a támadási szakaszban játszható ki. Szükség van torpedó fegyverre is, ezek némelyik hajókártyán, illetve a tengeralattjáró kártyákon találhatóak. Ha felszíni hajóról indítunk torpedót, annak az elsõ sorban kell lennie, és megtámadhatja az ellenfél összes elsõ sorban lévõ hajóját. Ha tengeralattjáróról indítunk torpedót, akkor aktívnak kell lennie. Csak ellenséges tengeralattjárót nem támadhat, de egyébként bármelyik ellenséges hajót, bármelyik sorban. (Van két kép egy-egy kártyáról: az egyik balra feljebb, a másik jobbra lejjebb.) Az ellenség védekezésének értékelése után, ha marad kivédetlen torpedó támadás, akkor vizsgáljuk meg, talált-e a torpedó! Dobjunk egy kockával, és annak értékéhez adjuk hozzá a támadó hajó vagy tengeralattjáró kártyáján szereplõ torpedó vezérlõ számot. Ez a szám a hajókártyán a torpedó ábra mellett szerepel. A tengeralattjárók torpedó vezerlõ száma általában nagyobb mint a hajóké. Ha az eredmény nagyobb vagy egyenlõ mint 5, akkor a támadás sikeres, es a torpedó kártyán látható serülést elszenvedi a célpont. (Példa. A német flottában található XXI tengeralattjáró kilõ egy 6-os sebzesû torpedót az USA Enterprise anyahajóra. Az XXI tengeralattjáró torpedó vezerlõ száma +3. Az USA játékosnak nincs sem Kitérõ manõver, sem Kísérõhajó védekezõ kátyája, így a torpedó támadást nem tudja hatástalanítani. A német flottát irányító játékos így dobhat, talált-e végül a torpedó. A dobás eredménye 2, ehhez hozzáadjuk a torpedó vezérlõ számot, ami 3, az eredmény 5. A torpedó kártyán latható, hogy ez pont elegendõ a sikeres találathoz. A sebzés 6, az Enterprise elsüllyed, van öröm, mert az idegesítõ légitámadások amelyeket minden körben indítottak róla, véget értek.)

8 11.4 Mélységi töltet (Depth Charges) A lap a támadási szakaszban játszható ki. Ahhoz, hogy ezzel a kártyával támadni lehessen, a támadó hajójának ez elsõ sorban kell állnia, és rendelkeznie kell torpedó fegyverzettel. Csak az ellenfél tengeralattjárója támadható. Egy mélységi töltet kártya a megjelölt számú sérüléspontot okozza az ellenséges tengeralattjáróban Földi bázisról indított légicsapás (Land-based Air Raids) A lap a támadási szakaszban játszható ki.többféle légicsapás van, amelyet ellenséges hajók és tengeralattjárók támadására használhatunk. Van amelyikkel 2 vagy 3 támadást is indíthatunk. Az indítható támadások számát a kártyán található x1, x2, x3 jelzés mutatja meg. A támadó kiválasztja a hajókártyá(ka)t, ami(ke)t támadni szeretne. A célbavett hajó sora határozza meg azt a számot, amennyit dobni kell. (A légicsapás kártyán láthatjuk, hogy melyik sort mekkora dobással találjuk el. Minél több támadás indítható egy légicsapás kártyával, annál nagyobb célszámokkal tudja csak eltalálni a sorokat.) A játékos elhelyezi a kockát a "célhajókon", jelölésnek. A kockát úgy kell elhelyezni, hogy a felsõ lapja mutassa, hányast kell dobnia a játékosnak a sikerért. Például, ha egy támadás ötös dobásra lesz sikeres, akkor helyezzük a kockát az ötös felével felfelé a célbavett hajón. Ha a támadó ugyanannyit vagy többet dob, mint a célponton levõ kocka, akkor elsüllyeszti, s így az a támadó trófeái közé kerül. Többszörös támadási lehetõség esetén a támadó akár ugyanazt a célpontot is támadhatja többször, de a hajók és tengeralattjárók tetszõleges kombinációját is bejelölheti. (Ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes hajóknak van légvédelem képessége, ami módosítja a találati esélyt, illetve arról sem, hogy a repülõgép anyahajók légvédelem képességével 1 kiválasztott légicsapást akár teljesen kivédhetünk.) 11.6 Közel csapott be (Near Miss) (Ábra: áthúzott nagyméretû lövegtorony) A lap az elõkészítõ- vagy a védekezõ szakaszban játszható ki. Ha az elõkészítõ szakaszban használja fel a játékos, akkor a játékos minden egyes támadó forduló alatt egyszer felhasználhatja, hogy megállítsa bármely fõsortûz kártyát, ami a flottáját célozza. Ha a védekezõ szakaszban használjuk fel, akkor a kézben lévõ kártyák közül tesszük le, s megállítjuk vele a kiválasztott fõ sortûz támadást. Egy kártyával egy támadást lehet megállítani Páncélzat (Armor Plating) (Ábra: áthúzott kisebb lövegtorony.) A lap az elõkészítõ- vagy a védekezõ szakaszban játszható meg. Gyakorlatilag ez ugyanolyan, mint a közeli találat kártya, kivétel, hogy a másodlagos sortüzet lehet vele védeni Kísérõhajó (Escort Ship) Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal A lap az elõkészítõ- vagy a védekezõ szakaszban játszható ki. Ha az elõkészítõ szakaszban használja fel a játékos, akkor úgy tud vele védekezni, hogy átirányíthatja egyszer az õt ért támadást az ugyanabban a sorban lévõ hajója bármelyikére. Felhasználhatja a kártya ezen képességét minden ellenséges játékos körében egyszer, majd a kártyát el kell dobni mikor ismét a saját köre következik. Lehet azonban a védekezõ szakaszban is használni. Ha támadás éri a hajót, ak-

9 kor a támadást át lehet irányítani egy másik hajóra, ami ugyanabban a sorban áll. Tengeralattjárók védelmre a kártya nem használható, és a támadást sem lehet tengeralattjáróra átirányítani (mivel az nem áll egyik sorban sem). (Milyen esetben jó ez a kártya? Pl. ha van Kis célpont kártyánk, de a célbavett hajó védelmi értéke nagyobb mint 4, akkor átirányíthatjuk a támadást egy 4 vagy kisebb védelmi értékû hajóra ugyanabban a sorban, és aztán a Kis célpont kártyával megszüntethetjük. Vagy, ha kis védelmi értékû hajónk elsüllyedne a támadástól, de van mellette valami masszivabb hajó, akkor ideiglenesen megmenthetjük a kisebbik hajót, ha a sebzõdést átirányítjuk az erõsebbre. Akkor már csak reménykednünk kell, hogy fogunk húzni Visszavonulás kártyát, amelynek felhasználásakor azonnal levehetünk 3 sérülést a flotta hajóiról.) 11.9 "Kis célpont" (Small target) Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal A lap csak a védekezõ szakaszban játszható ki. Bármilyen támadást meg lehet vele állítani, amely olyan hajóra irányul, aminek védelmi értéke 4 vagy kisebb, és még nincsen megsérülve Kitérõ manõver (Evasive Action) A lap csak a védekezõ szakaszban játszható ki. Egy, bármilyen támadást kivéd Visszavonulás (Retreat) A lap az újraszervezés szakaszban játszható ki. A flotta elé helyezzük, ezzel a flotta visszavonul. Három sérülést jelzõ kártyát azonnal kidobhatunk a hajóink alól. A támadási szakaszt ki kell hagynunk a körben. Amíg ez a kártya a játékban van, addig nem érheti támadás a flottát (hacsak ki nem dobatják velünk a Váratlan támadás kártya kijátszásával). A kártya a kijátszó játékos következõ körének kezdetéig marad játékban Utánpótlás (Reinforcements) A lap az újraszervezés szakaszban játszható ki. A játékos a fel nem használt hajókártyákból, az erõsítés pakliból a flottájához adhat a kártyán látható gyõzelmi pont értékben hajókat. Több utánpótlás kártyát is ki lehet használni egyszerre, a pontok ilyenkor összeadódnak. A fel nem használt pontok elvesznek. Példa: egy 3 pontot érõ utánpótlás kártya esetán, ha a kiválasztott hajó csak 2 gyõzelmi pont értékû, akkor a maradék 1 pont elveszett. A játékos a lap kijátszása után, az új hajók lehelyezésekor újjászervezheti a flottáját: átszervezheti a sorokat, a tengeralattjárók aktív/passzív oldalát válthatja Váratlan támadás (Surprise attack) Ez a lap a támadási szakaszban játszható ki. Akire kijátszák ezt a lapot, annak el kell dobnia az összes elõkészületi és újraszervezési szakaszban lehetelyezett kártyáit. (Így pl. a visszavonulás kártya is eldobandó.) Tervezés (Planning) Ez a lap az elõkészületi szakaszban játszható ki. A tervezés kártyát a játékos a flottája elé helyezi. Hatása, hogy 1-et hozzáadhatunk egy kiválasztott dobáshoz amikor a saját körünk van. Ezenkívül hozzáadhatunk 1-et az egy-egy dobásához minden más játékos köre alatt. A játékosnak még mielõtt

10 Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal dob, nyilatkoznia kell a tervezés használatáról. (Azaz ki kell jelentenie, hogy ebben a körben ez az a dobás, amire a tervezés kártya által nyújtott +1 bónuszt elhasználja.) A tervezés kártya a játékos következõ körének kezdetkor kerül eldobásra. Több tervezés kártyát is ki lehet játszani egy körben, ekkor a játékos felhasználhatja a lapok által nyújtott bónuszt több dobásra elosztva, vagy akár egyesítve is, egyetlen dobás támogatására Légicsapás A játékosok légitámadásokat indíthatnak az anyahajóikról (anyahajók beépített képessége, nem kell hozzá külön kártya) és szárazföldi bázisról ( Földi bázisról indított légicsapás kártya). Ezek a támadások elsüllyeszthetik az ellenséges flotta hajóit. A légvédelemmel védekezhetünk a légitámadások ellen Anyahajóról indított támadások és légivédelem A játékos anyahajói légi támadásokat indíthatnak, illetve légvédelmet biztosíthatnak a flottája számára az ellenséges támadások ellen. Háromféle repülõgép anyahajó van: - repülõgép anyahajó - könnyû repülõgép anyahajó - kísérõ repülõgép hordozó 12.2 Légitámadások Flottánk minden egyes anyahajója indíthat egy légitámadást a támadási szakaszban (Ha légitámadást indítunk egy anyahajóról, akkor, ha van más fegyverzete is, azt már nem használhatjuk. Egy hajó mindenképpen csak egy támadást indíthat.). Az anyahajóról indított légitámadásokhoz nincsen szükség kártyára; ez a hajó egy beépített funkciója. Egy ellenséges hajó elleni sikeres légitámadás esélye az anyahajó és a légitámadás kártyán az ellenséges flottai sorai szerint van feltüntetve. A játékos kiválasztja a hajót, amit támad és megjelöli egy dobókockával. (A tetejére helyezi a dobókockát). Ha egy támadás 7 vagy annál nagyobb dobásra sikeres, akkor használjon két kockát, hogy jelölje a szükséges dobás nagyságát. (Mindig 1 kockával dobunk, 7 vagy nagyobb dobás tervezés kártyák segítségével lehetséges.) Példa: Ha egy támadás 6+ (6 vagy annál nagyobb) dobás esetén sikeres, akkor a kockát a '6'- os felével felfelé kell lerakni az ellenséges hajóra. (Ez azért célszerû, mert lehet hogy egész sok légitámadást tudunk indítani, pl. az amerikai flottával vagyunk, a flottában van 2 anyahajó, és kihúzunk egy 2x -es és egy 3x -os légitámadás kártyát, akkor az anyahajókat beleszámítva már 7 légicsapást indíthatunk, és az égboltot elsötétítik a repülõgépek... Ekkor nagyon praktikus, ha elõre kiszámoljuk és lerakjuk a célpont hajókra a kockákat jelölõnek. Ha több légicsapást is mérünk egy hajóra, és már az elsõ sikeres, akkor a többit nem kell kidobnunk, és azok elvesznek, hiszen valamennyi támadás egy idõben játszódik.) Ha a dobás egyenlõ vagy nagyobb, mint a kártyán jelölt érték, az ellenséges hajó azonnal elsüllyed és a támadó játékoshoz kerül.

11 12.3 Légvédelem Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal Az anyahajók alkalmasak mind a földi bázisú, mind pedig az anyahajóról indított légicsapások kivédésére. A játékos bejelenti a légvédelem használatát a védelmi lépés alatt. Minden egyes légvédelmi szimbólum után megkísérelhetjük egy légitámadás elhárítását minden más játékos köre alatt. Dobás elõtt bejelentjük, hogy melyik légitámadást kívánjuk megállítani. A légicsapás kivédéséhez az anyahajó kártya jobb oldalán jelölt légvédelmi értéket, vagy annál többet kell dobnunk. Ha a játékosnak több mint egy légvédelem dobása van, akkor megpróbálhat több különbözõ légitámadást elhárítani, vagy ugyanazt a légitámadást többször. A játékos láthatja a légvédelem dobás eredményét, mielõtt bejelenti, hogy a következõ dobással melyik légitámadást akarja kivédeni Tengeralattjárók Ezeknek a kártyáknak két oldaluk van: aktív és passzív. A játékos az újraszervezési fázisban dönti el, hogy az adott körben az aktív, vagy a passzív felével felfelé fordítja a lapot. Ahhoz, hogy egy tengeralattjáróról támadást indíthassunk, aktív állapotban kell lennie. Ha tengeralattjárónk nem vesz részt a harcban (mert nem pl. nem húztunk torpedó kártyát), akkor ajánlatos a passzív felével felfelé fordítani, hogy javítsunk a védelmén. A passzív tengeralattjáró ugyanis rendelkezik a "csendes mozgás" képességgel. Minden alkalommal, amikor egy passzív tengeralattjárót támadnak meg, a tulajdonosa a "csendes mozgás" képessége ellen dob a védekezési fázisban. Ha a csendes mozgás értéket vagy annál nagyobbat dob, akkor a támadást megállítja. 14. A játék gyõztese Aki a hamarabb összegyûjt 25 (vagy több) pontot az elsüllyesztett ellenséges hajókból és tengeralattjárókból, az azonnal megnyeri a csatát. (De nem háborút! :) Amúgy az esetek szignifikáns többségében a nyertes azonos azzal a játékossal, aki kezd. Írja meg, aki mást tapasztal!) 15. Példa egy játékos lehetséges fordulójára Alan, Dan és Michael csatáznak. Alané a német, Dané az olasz, Michaelé pedig a japán flotta. Michael kezdi az elsõ fordulót. - Az elsõ sorba 2 hajót tesz: Mikuma és Kashii.

12 Naval Battles - Tengeri csaták - magyar szabály oldal - A második sorban szintén 2 hajó áll: Yamato és Kagero. - A harmadik sorba 1 hajó és egy passzív tengeralattjáró kerül: Shoho és I cselekvõkártya van a kezében: - 5" másodlagos sortûz (1 pont) - 12" fõ sortûz (2 pont) - 18" fõ sortûz (4 pont) - Torpedó (4 pont) - Földi bázisú légitámadás (x2) - Közeli találat - Utánpótlás (3 pont) Michael elõször újraszervezi a flottáját: Kagero a második sorból az elsõ sorba kerül, és az I-174 tengeralattjáróját aktívvá teszi, azaz támadó lesz belõle. Él az utánpótlás lehetõségével is: Shimakaze kártyáját a második csatasorba "küldi". Ennek az értéke 2 gyõzelmi pont, az utánpótlás kártyája 3 pontos, így az utolsó pontot elveszíti. Ezután az utánpótlás kártyáját eldobja. Michael aztán az elõkészítõ szakaszba kerül. Bejelenti, hogy a Shimikaze hajón keresztül kijátsza a közel csapott be kártyát. Ezt a lapot flottája elé teszi (ábrával felfelé fordítva). Michael következõ köréig ez a kártya minden más játékos körében használható egyszer, egy fõ sortûz támadás kivédésére. Ezután következik Michael támadó lépése. Elhelyezi a támadókártyáit azokon a hajókon, amelyek támadni fognak azokkal, így mindenki láthatja, hogy a felhasználandó támadókártyákhoz megvan a megfelelõ fegyverzete. Az 5"-es másodlagos sortüzet a Kagerora teszi. 12"-es fõ sortûz kártyáját Mikumára rakja. A 18"-es fõ sortûz Yamatora kerül. A torpedót az I-174 lövi ki. A földi bázisú légitámadást is beveti. Michael megjelöli a célpontokat. Az 5"-es másodlagos sortûzzel a Dan elsõ sorában lévõ Capitani Romani nevû hajóját lövi. A 12"-es fõ sortûzzelalan elsõ csatasorában lévõ Schnellboatot, a 18"-es fõ sortûzzel Alan második sorbeli Bismarckját, a torpedó pedig Dan harmadik sorában lévõ Littorioját támadja. Ezután támad a két, földi bázisú légitámadással: a 3-as kockával Dan elsõ sorbeli Aliseoját, 5-össel pedig Alan Bismarckját jelöli meg. Bismarck a második sorban áll, és egy átlagos esetben 4-es dobással is el lehetne süllyeszteni, de van egy -1-es jelzésû légvédelmi bónusza, így legalább 5-ös dobásra van szükség, ha meg el akarják süllyeszteni. Michael Shoho anyahajója is indít egy légitámadást, Alan T13-masát támadja a második sorban. Ehhez 6-os dobásra van szüksége, tehát a dobókockát a 6-os felével felfelé helyezi a lapra. Alannak és Dannek ezután lehetõsége van a védekezésre. Alan a páncélzat kártyát veti be az 5"-es másodlagos sortûz ellen. Ezzel mindkét kártya a dobott pakliba kerül. Dan nem tudja semmilyen lappal megállítani a torpedót. Alan védekezik a légi támadás ellen a Graf Zepplin légvédelme segítségével. Ha a dobókockával 5-öt vagy annál magasabbat dob (a Graf Zeppelin légvédelmi értéke), akkor megvédte, de sajnos csak 3-at dobott, így nem tudta hárítani a légitámadást (még nem biztos hogy elsüllyed a hajó, hiszen Michaelnek a légitámadás sikerességét is ki kell dobni). Ezután a kitérõ manõver lapot használja fel a légitámadás elhárítására, és leveszi a légitámadást jelölõ kockát. A Bicmarckról a 18"-es tüzérségi támadást a kisérõ hajó kártyával a T13-ra irányítja, majd a "kis célpont" kártyával eldobatja ezt a lapot a T13-ról. Alan Schnellboatját viszont sikerül elsüllyeszteni a 12"-es tüzérségi támadással. Michael ezt a hajókártyát az elsüllyesztett hajók paklijába teszi, a 12"-es támadókártya pedig a dobott pakliba kerül. Michael kidobja, hogy a torpedótámadás sikeres-e Dan Littoriója ellen. 5, vagy nagyobb dobás lenne elegendõ, de a dobott számhoz 3-at hozzáadhat, ez az I-173 torpedó vezerlõ bónusza. Michael 4-et dob, + 3 a torpedó vezérlõ bónusz, így a torpedója talál. A Littorio ettõl még nem süllyed el, így a torpedó kártya alá kerül, jelölni, hogy már van 4 sérülés pontja. Michael aztán kidobja hogy a légitámadások sikeresek-e. Elsõször az Aliseo ellen dob, itt 3-at vagy magasabbat kellene dobnia, és 5-öt dob, a támadás így sikeres. Az Aliseo bekerül Michael elsüllyesztett hajók paklijába. Aztán kidobja, hogy a légitámadás elsüllyeszti-e a T13-at. 6-os dobásra lenne szükség, de csak 4-est dob, így ez a támadás nem sikerült.

Gyülekező Lobogók. Te is hallod a hívást? Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút.

Gyülekező Lobogók. Te is hallod a hívást? Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút. Gyülekező Lobogók Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút. Cersei Lannister Bontsd ki Westeros Nagy Házainak zászlait. A Hét Királyságban megszerzett hatalmuk megszilárdítása

Részletesebben

különösen ha az Angol játékosról van szó. lehet letelepedni, falut várossá fejleszteni, erődöt

különösen ha az Angol játékosról van szó. lehet letelepedni, falut várossá fejleszteni, erődöt A Few Acres of Snow A Few Acres of Snow egy két személyes játék, amely arról a küzdelemről szól, ami Angila és Franciaország között zajlott a 17 18 században az Észak Amerika feletti uralomért. A választott

Részletesebben

GYŰJTHETŐ KÁRTYAJÁTÉK SZABÁLYKÖNYV

GYŰJTHETŐ KÁRTYAJÁTÉK SZABÁLYKÖNYV KÖR SORREND 1. Szövetség fázis Távolíts el minden jelzőt az árnygyűjtőből Hajts végre szövetség akciókat Mozogj a következő helyszínre 2. Árny fázis(ok) egy minden árny játékos számára Hajts végre árny

Részletesebben

A Játék célja. A JÁték elemei. Egy kártya felépítése. Kártyatípusok. Videós szabály ismertető. Egységek

A Játék célja. A JÁték elemei. Egy kártya felépítése. Kártyatípusok. Videós szabály ismertető. Egységek A Játék célja és az ellenfelek településeinek meghódítása révén is megnyerhető játék. A játékban a résztvevők által uralt városok szintje pontosan megfelel a megnyerhető győzelmi pontok számának. A játék

Részletesebben

UNOFFICIAL FAN CONTENT - NEM HIVATALOS FORDÍTÁS

UNOFFICIAL FAN CONTENT - NEM HIVATALOS FORDÍTÁS UNOFFICIAL FAN CONTENT - NEM HIVATALOS FORDÍTÁS Bevezetés - Okosan tetted, hogy idejöttél - mondta Elrond. - Itt ma hallani fogod mindazt, ami ahhoz kell, hogy az Ellenség céljait megértsétek. Nem tehettek

Részletesebben

Az istenek és javak izgalmas stratégiai játéka

Az istenek és javak izgalmas stratégiai játéka Az istenek és javak izgalmas stratégiai játéka BORA BORA VILÁGA Bora Bora világa Tedd próbára a szerencsédet a varázslatos Bora Bora szigetén! Utazz keresztül a szigetvilágon, építs kunyhókat, ahol a törzsedbéli

Részletesebben

2-4 Játékos 10 éves kortól kb. 60 perc

2-4 Játékos 10 éves kortól kb. 60 perc 2-4 Játékos 10 éves kortól kb. 60 perc Játék előkészületek: Játékelemek 1 játéktábla 4 50/100 pontjelző 6 szoborjelző 165 kártya 50 munkás 20 1-es gulden 24 3-es gulden 45 csapásjelző 40 csatornaelem 4

Részletesebben

A DOBOZ TARTALMA. Munkás jelölők. Bázis kártyák Helyszín kártyák Vezető kártyák Kapcsolat kártyák. Győzelmi pont. Készlet jelölők.

A DOBOZ TARTALMA. Munkás jelölők. Bázis kártyák Helyszín kártyák Vezető kártyák Kapcsolat kártyák. Győzelmi pont. Készlet jelölők. S Z A B Á L Y K ÖN Y V Bázis kártyák Helyszín kártyák Vezető kártyák Kapcsolat kártyák Munkás jelölők Készlet jelölők Kapcsolat jelölők Győzelmi pont jelölő Győzelmi pont sáv (a doboz aljára nyomtatva)

Részletesebben

Fleet. MAMUTv. 7 Csoda. Guildhall. Bombay. Évszakok. Die Säulen der Erde: das Kartenspiel. a társasjátékos etikettet.

Fleet. MAMUTv. 7 Csoda. Guildhall. Bombay. Évszakok. Die Säulen der Erde: das Kartenspiel. a társasjátékos etikettet. 6 2013 / szeptember Játékismertetők Évszakok 7 Csoda QWirkle Guildhall Fleet Bombay MAMUTv a d á s z Hobbit kártyajáték haggis Die Säulen der Erde: das Kartenspiel Bemutatjuk a társasjátékos etikettet

Részletesebben

A kártyákon levő jelek jelentése Gombák, növények, betegségek. Csapdák, trükkök, helyszínek Építmények, kiegészítők. Expedíciós kellékek

A kártyákon levő jelek jelentése Gombák, növények, betegségek. Csapdák, trükkök, helyszínek Építmények, kiegészítők. Expedíciós kellékek 1 TARTALOMJEGYZÉK Játékkártyák A kártyákon levő jelek jelentése Gombák, növények, betegségek Csapdák, trükkök, helyszínek Építmények, kiegészítők Expedíciós kellékek 3. oldal 4. oldal 6. oldal 7. oldal

Részletesebben

A dinoszauruszok élete sem könnyű...

A dinoszauruszok élete sem könnyű... A dinoszauruszok élete sem könnyű... 217 453 883 évvel idõszámításunk előtt az első dinoszauruszok elhagyták az óceánt, hogy megkezdjék nehézségekkel teli, ám izgalmas életüket a szárazföldön. Az elsõ

Részletesebben

MARIA MÁRIA TERÉZIA ÉS AZ OSZTRÁK ÖRÖKÖSÖDÉSI HÁBORÚ

MARIA MÁRIA TERÉZIA ÉS AZ OSZTRÁK ÖRÖKÖSÖDÉSI HÁBORÚ R U L E S B O O K L E T MARIA MÁRIA TERÉZIA ÉS AZ OSZTRÁK ÖRÖKÖSÖDÉSI HÁBORÚ RICHARD SIVÉL JÁTÉKA 2-3 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 1740 októberében IV. Károly, német uralkodó, és osztrák államfő, meghalt. Örököse,

Részletesebben

A játék története A szerzők tollából:

A játék története A szerzők tollából: A játék története A szerzők tollából: Tikalt egy nagyon sikeres expedíció fedezte és tárta fel, melyet Prof. Kramer és Kiesling vezetett. A felfedezés után egy évtizeddel, találtak egy tekercset, melyben

Részletesebben

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül.

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. WASABI Játékszabály A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. A JÁTÉK ELŐKÉSZÜLETEI A játék kezdetén minden játékos kap 4 kockát,

Részletesebben

A játékot 4-8 személy játszhatja. A kiosztandó szerepek a játékosok számának megfelelően:

A játékot 4-8 személy játszhatja. A kiosztandó szerepek a játékosok számának megfelelően: BANG! BANG! SZÍNEK: TÁVOLSÁGOK: JEL ANGOL MEGNEVEZÉS MAGYAR MEGNEVEZÉS SPADES PIKK CLUBS TREFF HEARTS KÖR DIAMONDS KÁRÓ Előkészületek: A játékot 4-8 személy játszhatja. A kiosztandó szerepek a játékosok

Részletesebben

társasjáték játékszabályok TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK

társasjáték játékszabályok TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK TÁRSASJÁTÉK társasjáték exodus kiegészítő JÁTÉKSZABÁLYOK játékszabályok Az emberiség végül elmenekült a Cylon fogságból, és folytatja a legendás Föld bolygó keresését, miközben korábbi elnyomóik könyörtelenül

Részletesebben

TOM LEHMANN ÁTTEKINTÉS A JÁTÉK ELEMEI

TOM LEHMANN ÁTTEKINTÉS A JÁTÉK ELEMEI TOM LEHMANN Felfedezés, letelepedés, fejlesztés, kereskedés, feldolgozás vagy termelés? Melyikre van leginkább szükséged? A Föld egykori népei közül melyik tud majd a legsikeresebben letelepedni a galaxisban,

Részletesebben

Németalföldi szabadságharc 1568-1648

Németalföldi szabadságharc 1568-1648 Németalföldi szabadságharc 1568-1648 2 Tartalomjegyzék 1.0 Áttekintés 2.0 Tartozékok 3.0 Előkészületek 4.0 A játékmenet áttekintése 5.0 A 0. forduló 6.0 A teljes fordulók 1.0 ÁTTEKINTÉS A Németalföldi

Részletesebben

JAMBO Jó üzlet két okos kereskedő részére, 12 éves kortól.

JAMBO Jó üzlet két okos kereskedő részére, 12 éves kortól. JAMBO Jó üzlet két okos kereskedő részére, 12 éves kortól. ÁTTEKINTÉS A Jambo szó jelentése Szervusz szuahéli nyelven. A gyarmatosítás előtti időkben így köszöntötték Közép-Afrika jó kedélyű kereskedői

Részletesebben

4 királyi gyalogos. 4 királyi lovas. 1 királyi ágyú. 12 fehér nemes, 0-tól 5-ig mindegyikből kettő. 25 orosz ellenségkocka 20 vörös nemeskocka

4 királyi gyalogos. 4 királyi lovas. 1 királyi ágyú. 12 fehér nemes, 0-tól 5-ig mindegyikből kettő. 25 orosz ellenségkocka 20 vörös nemeskocka Az Isten játszótere Lengyelország történelmét öleli át az 1400-as évektől az 1700-as évekig, a Német Lovagrend elleni küdelemtől az ország feldarabolásáig. Ez egy háromszemélyes játék - se többen, se kevesebben

Részletesebben

Civilizációk. Hajnala

Civilizációk. Hajnala A Civilizációk Hajnala Szabálykönyv Készült Scott Slomiany PocketCiv nevű játékának 2.0, angol változata alapján. Készítette: Sireon 2008 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...4 2. ALAPFOGALMAK...5 2.1. ELTÁVOLÍTÁS,

Részletesebben

tartalom BeVeZetŐ a JÁtÉktÁBLa...3 a JÁtÉk elemei...4 JÁtÉkmenet...6 ÁLLamkassZÁk / a JÁtÉk kezdete...7

tartalom BeVeZetŐ a JÁtÉktÁBLa...3 a JÁtÉk elemei...4 JÁtÉkmenet...6 ÁLLamkassZÁk / a JÁtÉk kezdete...7 tartalom a JÁtÉktÁBLa...3 a JÁtÉk elemei...4 előkészületek...4 JÁtÉkmenet...6 a JÁtÉk célja / a JÁtÉk VÉGe...6 ÁLLamkassZÁk / a JÁtÉk kezdete...7 mezők a rotán...7 Gyár...7 termelés...7 import...8 manőver...8

Részletesebben

2015. június 27. Deus Smash Up Hat Trick Bubbles. Magyar nyelvű kártyák

2015. június 27. Deus Smash Up Hat Trick Bubbles. Magyar nyelvű kártyák 27. 2015. június Deus Smash Up Hat Trick Bubbles Magyar nyelvű kártyák Bevezető Kedves Játékosok! Kedves játékosok, visszatérő, rendszeres olvasók vagy a magazinra csak most, véletlenül rábukkanók! Ha

Részletesebben

Tartozékok. A játék elején

Tartozékok. A játék elején Az Automobile társasjáték a korai, 1896 1930 as időszak autó iparába kalauzol bennünket. Ebben az időszakban Henry Ford úttörőnek bizonyult a tömeggyártási technológiák kifejlesz tésében, míg William Crapo

Részletesebben

Vlaada Chvatil DUNGEON PETZ

Vlaada Chvatil DUNGEON PETZ Vlaada Chvatil DUNGEON PETZ A KAZAMATA ROMOKBAN HEVERT, AZ ALVILÁG URÁT LEGYŐZTÉK, ÉS MÉG A CSÁKÁNYUTÁNPÓTLÁS IS AKADOZOTT. KEMÉNY EGY NAP VOLT EZ EGY IMP SZÁMÁRA. MIKÖZBEN AZ IMPEK VISSZAFELÉ CAPLATTAK

Részletesebben

Esemény mezők x 10. Régiók. Körjelző

Esemény mezők x 10. Régiók. Körjelző Glenn Drover játéka. A játék alapötletéül a Microsoft és az Ensemble Studios Age of Empires III játéka szolgált Microsoft and Ensemble Studios license alapján. - játékos számára Bevezetés A késő. században

Részletesebben

nyílt tenger 20 algahenger mind a négy algaszínben (kék, zöld, vörös, lila) 5

nyílt tenger 20 algahenger mind a négy algaszínben (kék, zöld, vörös, lila) 5 Háttér Vízalatti paradicsomnak gondolnánk őket, de a korallzátonyokon folyamatos harc folyik - a helyért. E túlzsúfolt, eszeveszett közösségekben mindenkinek meg kell vívnia a maga harcát, még a koralloknak

Részletesebben

HTKA.hu Wargame : Red Dragon B e m u t a t ó 1

HTKA.hu Wargame : Red Dragon B e m u t a t ó 1 HTKA.hu Bemutató 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. A Wargame széria... 3 3.... 4 3.1. Játékmódok... 4 3.2. Fegyvertár (armory) és deck (pakli összerakás), modellezés... 6 3.2.1. A pakli... 6 3.2.2.

Részletesebben

TARTALOM. Ellentmondások, viták és megváltoztathatatlan szabályok

TARTALOM. Ellentmondások, viták és megváltoztathatatlan szabályok A Munchkin szégyentelen játékparódia, amely az útvesztők és kazamaták felderítésének élményét kínálja neked a sok hülye szerepjáték nélkül! CSAK MOST, CSAK ITT társasjátékként is a Munchkin Quest! TARTALOM

Részletesebben

Előkészületek. A játékosok tartozékai. A templom. A térkép. A piac

Előkészületek. A játékosok tartozékai. A templom. A térkép. A piac Előkészületek Kövessétek az itt leírtakat. Ha ez az első játékotok, tanulmányozzátok a következő oldalon az ábrát. A harminc árut rakjátok le a megfelelő hexákra (minden árufajtát a saját térképjelzőjéhez).

Részletesebben