Földjüket védő koreai parasztok kivégzése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Földjüket védő koreai parasztok kivégzése"

Átírás

1 Eredet A koreai harcművészetek közös eredetét a fellelhető írásos emlékek alapján i. u. 420 körülre teszik. A Subak néven gyakorolták akkoriban a kéz és láb művészetét. Sylla dinasztia (Kr. e. 57 Kr. u. 936) idején élő hwa rang harcosokkal kezdődik a rendszerré alakított harcművészet. A hwa rangok az európai lovagokhoz, illetve japán szamurájokhoz hasonlóan nemesek voltak, akik nemcsak a művészetekben, hanem a buddhista filozófiában is jártasak voltak. Később ebből alakult ki a Hwa rang do és egyéb koreai harcművészeti ágak.

2 A Kyoksul születése Az között történő japán megszállás során minden koreai harcművészeti iskolát bezártak és tilos volt a koreai stílusok gyakorlása. Vaskézzel tartották a rendet Koreában, azonnal megtoroltak minden zendülést vagy engedetlenséget. Mindennaposak voltak a kivégzések, 10 embernél többen nem csoportosulhattak az utcákon. Semmilyen szúró vagy vágóeszközt nem tarthattak maguknál. Földjüket védő koreai parasztok kivégzése Ebben a nehéz helyzetben az ellenálló, gerilla csoportoknak ki kellett alakítaniuk egy olyan harci technikai rendszert, amivel sikerrel vehették fel a küzdelmet az állig felfegyverzett és modern fegyverekkel ellátott japánokkal szemben. A cél nemcsak az önmaguk védelme volt, hanem az is, hogy fegyvert és egyéb technikai eszközöket zsákmányoljanak az ellenségtől. Az új rendszer kialakításához felhasználták a koreai harcművészet szinte minden ágának elemeit, pl. a taekwondót, a hapkidót, a hwarangdót és a Taekkyont. A Kyoksul felépítésénél lényeges szempont volt a hatékonyság és a gyors, egyszerű kivitelezhetőség. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Kyoksul harcban született és harcban csiszolódott tökéletessé.

3 Ezt kevés harcművészeti iskola mondhatja el magáról ban Kim Il Sung alakította a Kyoksult komplex rendszerré. Az as koreai háború során tovább erősödött és fontos szerepet töltött be ez a stílus. A Korea megosztása után a Kyoksult az észak-koreai hadsereg használta tovább és őrizte meg formáját a mai napig. Természetesen a koreai háború alatt kiszivárgott technikákból az amerikai hadsereg is profitált. Az összes speciális alakulatát e rendszer alapján képezték ki. Az, hogy miért az észak-koreai hadsereg őrizte meg magának a Kyoksult, egyszerű oka van: Ugyanaz a feladata mint 100 évvel ezelőtt. Egy szegényes fegyverzettel és ellátással rendelkező katonának kell farkasszemet néznie a nálánál jóval modernebb eszközökkel rendelkező ellenséggel. Az észak-koreai stratégia szerint a megoldás a testből edzett fegyver, aminek segítségével legyőzhetik az ellenséget, megszerezhetik a fegyvereiket és az ellátmányt. A Kyoksul eljutott Európába is a szocializmus idején. A varsói szerződés tagországainak speciális alakulatait, valamint a titkosszolgálatok műveleti egységeinek az embereit képezték ki, koreai mesterek segítségével. Így került Magyarországra is az 1980-as években. Mai Helyzet A Kyoksul mint önálló stílus, próbált tért hódítani a hagyományos harcművészeti irányzatok között, de nem sok sikerrel. Ennek több oka is volt. A szocialista blokk szétesése után észak-korea elszigetelődött és nem igazán jutott ki onnan több technikai információ, illetve a koreai oktatók sem járkálhattak szabadon mindenfelé. A másik ok pedig maga a Kyoksul stílus. Nélkülöz minden szépséget és harmóniát. Kb, annyira szép és harmónikus, mint amennyire egy csatahajó az. Ha egy ilyen hajó, ahol a harceszközök hatékony és praktikus elhelyezése a fő cél még szép is, az pusztán a véletlen műve. A többi harcművészeti stílus nagy hangsúlyt helyez a hagyományokra, a művészi kidolgozásra, ami egyben egy lelki út bejárása is a gyakorló számára. A kyoksulra úgy tekintenek mint egy vadhajtásra, aminek semmi keresnivalója a többi komoly stílus között. Nos nézzünk meg alaposan néhány tradicionális és komoly stílust, amiket Magyarországon is gyakorolnak: Kyokushinkai: (Ojama Maszutacu, születési nevén Cshö Jongi). Fiatal gyermekként Ójama kínai, illetve koreai kempót tanult ban emigrált Japánba, és ott dzsúdót, illetve okinavai karatét tanult Funakosi Gicsintől. Mindkét stílusban danos mesterfokozatot ért el: megszerezte a 4. dant dzsúdóban, illetve a 2. dant karatéban. Ekkor vette fel az Ójama Maszutacu japán nevét is, mentora, a jól ismert National Diet-tag tanácsára. A mester a továbbiakban élete végéig ezt a nevet használta. A második világháború után Ójama gódzsú-rjú karatét tanult, egy koreai mester keze alatt. Az első saját dojot 1953-ban nyitotta.

4 Aikidó: 1931-ben létesült az első dojo, alapító mestere Uesiba Morihei. Alapító fiatal korában számos harcművészetben szerzett magas szintű tapasztalatot. Ezek közül a Takeda Szókakutól tanultdaitó-rjú Dzsú Dzsucu és a Jagjú Sinkage-rjú Kendzsucu hatásai, valamint a kínai belső irányzatok közül ismert Pakua Csang kitérő mozgástechnikái a legszembetűnőbbek. Taekwondó: Choi Hong Hi (hivatalosan: Choi Hong Hi, koreaiul: 최홍희) nagymester, az 1940-es 50-es években, 24 formagyakorlatra (tull)alapozva fejlesztette ki a Taekwondót, majd hivatalosan 1955ben alapította meg a stílust. Hapkidó: A második világháborúban elszenvedett japán vereség után Korea visszanyerte függetlenségét, így a hazai harcművészetek tanulása és oktatása szabaddá vált. A harci művészeteket gyakorló Ji Han Jae a Japánból visszahozott technikákat Choi Yong Sooltól tanulta, majd kombinálta őket a Taoista Lee néven ismert mesterétől tanult hagyományos koreai rúgó és fegyveres technikákkal, valamint a Nagymama néven elhíresült szerzetesnőtől átvett spirituális filozófiával. Ezek összességéből alakult ki a hapkido mai arculata. Nos, ha a fentieket nézzük rögtön kiderül, hogy egyik sem nevezheti magát tradicionálisnak. Mindegyiket a huszadik században hozták létre több más stílus elemeiből és gyúrták össze a jelenlegi formába. A Kyoksulnak tehát semmi oka sincs szégyenkezni a most már közel száz éves fennállása miatt. A harmadik ok, amiért nem tudott széles körben elterjedni az éppen a technikai rendszerében rejlik. Küzdelemre, harci körülményekre és túlélésre lett tervezve, sallangmentes, brutálisan hatékony elemekből áll. A technikák elsajátítása is egyfajta mentális hozzáállást követel meg, ezért a civil alkalmazása nem alakult ki. Az oktatókból is kevés volt, ami persze idővel változott volna egy oktatógárda kinevelésével. A 2000-es évek elején nagyot fordult a világ. Változás állt be a harcművészeti gyakorlások terén. A mai felgyorsult és veszélyessé váló világban egyre inkább fordultak olyan rendszerek felé, ahol gyorsan és hatékonyan tudnak megtanulni harcolni, illetve megvédeni magukat. A hagyományos harcművészetek a versenyek felé orientálódtak, ezért a technikák gyakorlása is lekorlátozódott. Életszerűségük szinte elveszett az edzőterem sima padlójához idomult gyakorlataikkal. Divatba jöttek a közelharc stílusok és egyre másra alakulnak a mindenhonnan összeszedett technikákból álló önvédelmi iskolák.

5 Természetesen ezek közül némelyik igyekszik megfelelő múltat, illetve történeti hátteret találni vagy kreálni magának. Ebben a közegben a Kyoksul ismét megtalálhatja a méltó helyét. A tradicionális stílusok most kezdenek ráébredni, hogy változtatniuk kell, ezért sok helyen már lehet találkozni pl. fegyveres (kés, maroklőfegyver) önvédelmi technikákkal. Ez azonban egyenlőre csak erőtlen próbálkozás a Kyoksul stílushoz hasonlítva, amelynek eleve a harc a lételeme. Magyarországi elterjedés Mint már említésre került, Magyarországra az 1980-as években hozták be a Kyoksult. Itt is elsősorban a speciális egységek kaptak kiképzést, civil alkalmazásra nem került sor. Az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején egyes rendőri egységeknek, valamint a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak oktatták a stílust. Mivel időközben a civil szférában is jelentősen megnőtt az igény a hatékony önvédelmi képzésre, ezért a jelenleg egyetlen, a stílust hivatalosan képviselő szervezet (Hungarian Dzsucsei Kyoksul Association) úgy döntött, hogy elkezdi terjeszteni a Kyoksul stílust a polgári lakosság körében helyi klubok kialakításával. Instruktorokat képez ki, és hogy a magas technikai színvonal biztosítva legyen, hazai és nemzetközi edzőtáborokat szervez más országbeli Kyoksul szervezetekkel. Továbbra is fontos feladatának tekinti a hazai fegyveres testületek munkájának segítését.

Taekwondo A legújabb olimpiai és a második legnépesebb sportág

Taekwondo A legújabb olimpiai és a második legnépesebb sportág X. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Taekwondo A legújabb olimpiai és a második legnépesebb sportág Salló-Lőrincz László Babeş-Bolyai Tudományegyetem Testnevelés és Sport Kar/Szak IV. év Taekwondo

Részletesebben

HARCI UTAK, KÜZDŐSPORTOK, ÖNVÉDELEM

HARCI UTAK, KÜZDŐSPORTOK, ÖNVÉDELEM HARCI UTAK, KÜZDŐSPORTOK, ÖNVÉDELEM dr. Szalai András, Apológia Kutatóközpont, www.apologia.hu (v.4.) Az emberiség életének Káin és Ábel óta sajnos mindig is része volt az erőszak és a háborúskodás. Az

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar A küzdősportok, szűkebb értelemben a kyokushin karate szociális kapcsolatokat fejlesztő hatása a gyermekekre Konzulens oktató: Tordai Vilmos Hortobágyi Antalné

Részletesebben

IMAF - HUNGARY. Tartalom. 2010.évi programok...1.oldal. Sikeres edzõtáboron...2.oldal. Mezõkövesd képekben.3.oldal. Egyéb szervezetek...4.

IMAF - HUNGARY. Tartalom. 2010.évi programok...1.oldal. Sikeres edzõtáboron...2.oldal. Mezõkövesd képekben.3.oldal. Egyéb szervezetek...4. IMAF - HUNGARY WORLD HEADQUARTERS JAPAN International Martial Arts Federation Ingyenes információs hírmagazinja Fujiyama, Japan Tartalom 2010.évi programok...1.oldal Sikeres edzõtáboron...2.oldal Mezõkövesd

Részletesebben

A Krav-Maga rendkívül hatékony önvédelmi sportról. Írta: Administrator

A Krav-Maga rendkívül hatékony önvédelmi sportról. Írta: Administrator A olyan önvédelmi sport, amely magyar gyökerekkel rendelkezik, mert az alapító, Imi Lichtenfeld Budapesten született és Pozsonyban élt fiatalon. A Krav-Maga egy nagyon hatékony önvédelmi és taktikai rendszer.

Részletesebben

Harci utak, küzdősportok, önvédelem Az emberiség életének Káin és Ábel óta sajnos mindig is része volt az erőszak és a háborúskodás.

Harci utak, küzdősportok, önvédelem Az emberiség életének Káin és Ábel óta sajnos mindig is része volt az erőszak és a háborúskodás. Harci utak, küzdősportok, önvédelem Az emberiség életének Káin és Ábel óta sajnos mindig is része volt az erőszak és a háborúskodás. Az évezredek során a harc körülményei és eszköztára folyamatosan változott,

Részletesebben

Karate. Tartalom: Egy szülő szemével: miért örülök, hogy gyermekem karatézhat? Edzések helye:

Karate. Tartalom: Egy szülő szemével: miért örülök, hogy gyermekem karatézhat? Edzések helye: Karate Edzések helye: Batthyány Lajos Általános Iskola 1015 Budapest, Batthyány u. 8. Edzések ideje: hétfőn 16.00 17.00 pénteken 16.00 17.30 További információ: Cserneky Krisztián, 06-20-938-6420 Tartalom:

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A BUDŌ 1 ÁLTALI NEVELÉS, KATONAI SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS II. EDUCATION BY BUDŌ, MILITARY PERSONALITY IMPROVEMENT II. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonái számára a nemzetközi szerepvállalásaiból

Részletesebben

HARCMŰVÉSZETEK, KÜZDŐSPORTOK, ÖNVÉDELEM EGY KERESZTÉNYNEK

HARCMŰVÉSZETEK, KÜZDŐSPORTOK, ÖNVÉDELEM EGY KERESZTÉNYNEK HARCMŰVÉSZETEK, KÜZDŐSPORTOK, ÖNVÉDELEM EGY KERESZTÉNYNEK Reagálás az http://www.apologia.hu, Apológia Kutatóközpont Harci utak, küzdősportok, önvédelem című cikkére. Az írásomban említett cikk itt olvasható:

Részletesebben

TALÁLD MEG ÖNMAGAD! Vörös Katalin, Pavlenko Alekszandr:

TALÁLD MEG ÖNMAGAD! Vörös Katalin, Pavlenko Alekszandr: Vörös Katalin, Pavlenko Alekszandr: TALÁLD MEG ÖNMAGAD! Nyugtalan korunkat leginkább az jellemzi, hogy keressük a belső harmóniát, s mindazt, amely elősegíti a megrendült egészségi állapot feljavítását.

Részletesebben

Lesz közülük mester? 1 éve indultak Zircen aikido edzések RIPORT

Lesz közülük mester? 1 éve indultak Zircen aikido edzések RIPORT Lesz közülük mester? 1 éve indultak Zircen aikido edzések RIPORT A fizikális és lelki egyensúlyt elősegítő harcművészet ütötte fel a fejét Zircen. Meglátogattuk a zirci dojót, ahol megkértük Ritteródesz

Részletesebben

Az ősi történet (szellemi kutatások alapján)

Az ősi történet (szellemi kutatások alapján) A REIKI TÖRTÉNETE Az itt szereplő anyag egy rekonstruált történet, mely az utóbbi másfél évtized eredetkutatásának foglalata. Igyekeztem a rendelkezésre álló információkat összefoglalni egy általam legértelmesebbnek

Részletesebben

SEIKO ASTRON A HARC MÛVÉSZETE, A LÉLEK BÉKÉJE. A világ elsô analóg GPS Solar órája. Beszélgetés Lajos Roland nemzetközi Shinkendo mesterrel

SEIKO ASTRON A HARC MÛVÉSZETE, A LÉLEK BÉKÉJE. A világ elsô analóg GPS Solar órája. Beszélgetés Lajos Roland nemzetközi Shinkendo mesterrel 2 0 1 2. 0 1. SEIKO ASTRON A világ elsô analóg GPS Solar órája A HARC MÛVÉSZETE, A LÉLEK BÉKÉJE Beszélgetés Lajos Roland nemzetközi Shinkendo mesterrel B E K Ö S Z Ö N T Ô KEDVES OLVASÓ! Ismét a kezében

Részletesebben

A jobbik fél? SZÉMAN ZSUZSA

A jobbik fél? SZÉMAN ZSUZSA SZÉMAN ZSUZSA A jobbik fél? Susan Zimmermann: Die bessere Hälfte? Frauenbewegungen und Frauenbestrebungen im Ungarn der Habsburgermonarchie 1848 bis 1918 (Nõmozgalmak és törekvések a Habsburg Monarchia

Részletesebben

Taisen Deshimaru. A zen és a harcművészetek

Taisen Deshimaru. A zen és a harcművészetek Taisen Deshimaru A zen és a harcművészetek 1 Nincsenek szüleim; Az eget és a földet tekintem szüleimnek. Nincs otthonom; A saika tanden az én otthonom. Nincs isteni hatalmam; A becsületesség lesz az én

Részletesebben

Aikido gyorssegély kezdőknek

Aikido gyorssegély kezdőknek Aikido gyorssegély kezdőknek Válasz az öt leggyakoribb kérdésre, amik szinte minden kezdőben felmerülnek Kérlek! Amennyiben nem a weboldalunkon keresztül töltötted le ezt a könyvet, látogasd meg az onlineaikido.com

Részletesebben

Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola rector emeritusa

Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola rector emeritusa 126 interjú Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola rector emeritusa Educatio: Az Educatio jelen száma a minőségi felsőoktatás megteremtésének lehetőségeiről, a minőségbiztosítás módszereiről, intézményeiről

Részletesebben

Fókuszcsoportos interjú Összefoglaló. Wéber Cecília

Fókuszcsoportos interjú Összefoglaló. Wéber Cecília Fókuszcsoportos interjú Összefoglaló Wéber Cecília A fókuszcsoportos interjú résztvevői A projekt keretében több fókuszcsoportos interjú megszervezésére került sor, úgy Nagyváradon, mint Debrecenbe egyaránt.

Részletesebben

A Karate-do szociális és fizikai értéke Készítette: Csákvári László

A Karate-do szociális és fizikai értéke Készítette: Csákvári László A Karate-do szociális és fizikai értéke Készítette: Csákvári László A KARATE-DO SZOCIÁLIS ÉS FIZIKAI ÉRTÉKE Napjainkra, a tömegek által ismert modern karate kezdi elveszíteni eredeti jelentőségét, a KARATE-DO-t

Részletesebben

Interjú Saotome Mitsugi Senseijel

Interjú Saotome Mitsugi Senseijel Interjú Saotome Mitsugi Senseijel Saotome Sensei Aikikai shihan 20 évig tanult az Aikido Alapítójánál, ebbôl 15-öt mint O-Sensei uchi deshije. Ma ô vezeti az Ueshiba Aikido Iskolái (Aikido Schools of Ueshiba)

Részletesebben

Megalakult a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs szakosztálya

Megalakult a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs szakosztálya Megalakult a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs szakosztálya Borbély-Pecze Tibor az elmúlt 20 évben az életúttámogató pályaorientáció gyakorlati, elméleti és szakpolitikai kérdéseivel foglalkozott.

Részletesebben

Magyar katonai felsõoktatás: lesz-e következõ kétszáz év?

Magyar katonai felsõoktatás: lesz-e következõ kétszáz év? VÉDELEMPOLITIKA 61 Ujj András Magyar katonai felsõoktatás: lesz-e következõ kétszáz év? 2008-ban a védelmi szféra számos nagy évfordulót ünnepel. A honvédség megszületésének 160., a Hadtörténeti Intézet

Részletesebben

misztikus és érthetetlen, számos trükköt alkalmaz a nézők ámítására. Ezek közül mindegyikben van valami igazság, ezért az Ueshiba irányvonalától

misztikus és érthetetlen, számos trükköt alkalmaz a nézők ámítására. Ezek közül mindegyikben van valami igazság, ezért az Ueshiba irányvonalától AZ AIKIDO A japán harci művészetek között az aikido a legmisztikusabb, ezért gyakran félreértett ágazat. Viszonylagosan tisztán látni csak az egész aikido áttekintése után lehet, megismerve kialakulásának

Részletesebben

Balogh Erzsébet R. Fedor Anita. Pillanatképek a szociális munkások képzéséről a tanfolyamoktól a diplomát adó képzésekig

Balogh Erzsébet R. Fedor Anita. Pillanatképek a szociális munkások képzéséről a tanfolyamoktól a diplomát adó képzésekig Pillanatképek a szociális munkások képzéséről a tanfolyamoktól a diplomát adó képzésekig Absztrakt Tanulmányunkban arra törekszünk, hogy bemutassuk a magyarországi szociálismunkásképzés korábbi fejlődésének

Részletesebben

Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Közhasznú. Alapítvány (BHKK)

Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Közhasznú. Alapítvány (BHKK) 1 Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Közhasznú Alapítvány (BHKK) Alapító okirat: Az alapítvány pártoktól és politikai irányzatoktól független. Az alapítvány tagsággal nem rendelkezik.

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére Szerző: Dr. Szabó Gyula A háttértanulmány a TÁMOP 5.3.8-11/A1-2012-0001 kódszámú "Rehabilitáció - Érték - Változás

Részletesebben

Takáts Péter A NYUGATI ÉS A KELETI VÁLLALKOZÓI MENTALITÁSRÓL

Takáts Péter A NYUGATI ÉS A KELETI VÁLLALKOZÓI MENTALITÁSRÓL Takáts Péter A NYUGATI ÉS A KELETI VÁLLALKOZÓI MENTALITÁSRÓL GYÓGYÍTÓ GONDOLATOK EMBERRÔL ÉS VÁLLALKOZÁSRÓL 1. rész Takáts Péter A NYUGATI ÉS A KELETI VÁLLALKOZÓI MENTALITÁSRÓL Budapest, 2003. Copyright

Részletesebben

Somogyi Ildikó Az iskolai szociális munka rendszerintegrációs kérdései

Somogyi Ildikó Az iskolai szociális munka rendszerintegrációs kérdései Somogyi Ildikó Az iskolai szociális munka rendszerintegrációs kérdései Bevezetés Társadalmunk problémái közül figyelemre méltó a fiatalokat érintő problémák magas száma. Többek között a trágár beszéd,

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz. A vállalkozások organikus szemlélete

Takáts Péter. Menedzserkalauz. A vállalkozások organikus szemlélete Takáts Péter Menedzserkalauz A vállalkozások organikus szemlélete Tartalom 1. A gazdasági vállalkozások struktúrájáról 11 2. Az organikus gondolkodás gyakorlati kérdései 27 3. Vállalkozások fejlődése

Részletesebben

KÖZNEVELÉS HORVÁTH ILONA GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS ARANY JÁNOS PROGRAMOK TUDATOSAN A PÉNZÜGYEKBEN

KÖZNEVELÉS HORVÁTH ILONA GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS ARANY JÁNOS PROGRAMOK TUDATOSAN A PÉNZÜGYEKBEN ÚJ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKTEREMTŐ OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ HAVILAP 71. ÉVFOLYAM / 4. SZÁM 2015. ÁPRILIS ARANY JÁNOS PROGRAMOK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS FIATALOK PÉNZÜGYI KULTÚRÁJA PÉNZ7 PROGRAM GAZDASÁGI JÁTÉKOK

Részletesebben