II. Történeti tényállás

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "II. Történeti tényállás"

Átírás

1 1 I. Bevezetés Előadásomban egy ban elkövetett bűncselekmény alapján folytatott bűnügyet szeretnék ismertetni, melynek különös jellegzetessége az volt, hogy a lízingcégen kívül a lízingszerződések valamennyi szereplője fiktív volt, sőt maguk a lízingtárgyak sem léteztek. Ezen ügy elkövetése is jól példája annak, hogy a hazánkban működő pénzintézetek sokszor igen felelőtlenül folytatták a vállalkozás-finanszírozási tevékenységüket. A lízingcégek között akkoriban is- és ma is- igen nagy volt a verseny. Ezt az időszakot véleményem szerint az egyik leghíresebb közgazdászunk után nyugodtan nevezhetjük a hitelfelvevők piacának. A lízingcégek az ügynökeik számára egyre magasabb összegű finanszírozási értékeket és minél több ügyfél megszerzését határozták meg. Az üzletkötők igen magas díjazása az általuk közvetített és ügyintézett finanszírozásokhoz kötődött, így abban voltak érdekeltek, hogy minél több finanszírozást, ügyfelet adjanak át a pénzintézet kockázatkezelési részlegének. A finanszírozások számának emelkedésével arányosan ugyanakkor nem növelték a pénzintézetek az ügyfelek ellenőrzésével foglalkozó részlegeiket. A finanszírozók egymás között nem csak a kamatok csökkentésével, hanem a finanszírozási feltételek enyhítésével és az ügyintézési határidők csökkentésével is versenyeztek. Az alább ismertetendő ügyben a lízingkérelem benyújtását követő 10 napon belül folyósították a munkagépek vételárát a szállítónak.

2 2 Ezen ügy ugyanakkor jó példa a hazánkban működő bűnelkövetők találékonyságára is, hiszen az ügy 1. r gyanúsítottja ugyanabban a hónapban egyazon feltételekkel több lízingcégnél is finanszíroztatott nem létező munkagépet, majd a pénzintézetek által támasztott feltételeket összehasonlította és rövid idő alatt kiválasztotta, hogy melyik cég sérelmére követhető el a legkisebb kockázattal a bűncselekmény. Az ügyben lefolytatott nyomozás egyik legfontosabb tapasztalata az, hogy a szervezett bűnözés klasszikusnak nevezhető területeitől távol eső lízingcsalások esetében is megjelent a szervezett bűnelkövetés, mely ellen, csak a nyomozó egységek (vám és rendőri) és a társszervek (ügyészség-cégbíróságok, földhivatalok - Pszáf és közvetítésével a pénzintézetek) közötti fokozott együttműködéssel lehet eredményesen felvenni a harcot.

3 3 II. Történeti tényállás Tekintettel arra, hogy az általam ismertetett ügy jelenleg bírósági szakaszban van, ezért az előadásom során az ügyben szereplő neveket és személyeket betűkkel helyettesítettem. a) fiktív cégek alapítása, működtetése W budapesti lakos ellen 2002 óta adócsalás bűntette miatt büntetőeljárás van folyamatban, 2003-ban ezen ügyben korábban elrendelt előzetes letartóztatásából szabadlábra helyezték. Szabadlábra helyezését követően, még az ellene folytatott büntetőeljárás hatálya alatt több mint 100 cégből álló céghálózatot hozott létre. A cégeket a befolyása alatt álló hajléktalan, illetve igen alacsony életkörülmények között élő (ún. stróman) személyek alapították, illetve a társaságokban ügyvezetőként is ilyen személyek szerepeltek. Valamennyi gazdasági társaság W irányítása alatt állt, tényleges, üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végzett. A strómanokkal vagy W vagy a közvetlen irányítása alatt álló személyek tartották a kapcsolatot. Adataink szerint a céghálózat úgy működött, hogy W uzsorakölcsönt folyósított az alacsony életszínvonalon élő személyeknek, majd annak, aki nem tudta visszafizetni a felvett kölcsönt, akkor a fennálló tartozásának visszafizetéséhez W segítséget nyújtott és felajánlotta, hogy kisebb összeg ellenében az ügyvédei által alapított gazdasági társaságban tagként, vagy ügyvezetőként lépjenek be. És ezen cégek nevében a W vagy az emberei által átadott szerződéseket, számlákat, banki iratokat írják alá, mely cselekményükért W kisebb összegeket ígért.

4 4 W a vele együttműködő strómanokról a fennálló üzleti kapcsolat alatt folyamatosan gondoskodott, és a különböző iratok aláírásakor ezer forint közötti összegeket adott át. Ha anyagi nehézségeik támadtak, akkor pénzt kölcsönzött, esetenként újabb emberek beszervezésére munkát adott, néhány személy esetében pedig a család jó barátjaként rendezvényekre is meghívták. A cégek, és a strómanok jogi képviseletét a W által megbízott ügyvédek látták el, míg a fiktív cégek könyvelését W élettársa végezte. A társaságok könyvelése olyannyira rendezett volt, hogy a 2005-től 2008-ig végzett nagyszámú adóhatósági ellenőrzés során a rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen esetben sem merült fel a vizsgálatot végző revizorokban a gyanú arra vonatkozóan, hogy a cégek ténylegesen nem léteztek és a valóságban semmilyen tevékenységet nem folytattak. Ezen cégek könyvelése nagyon rendezett volt, a bevallásokat pontosan, időben teljesítették, a helyszíni ellenőrzésekkor a könyvelő irodában a cégenkénti több ezer bizonylatokat megvizsgálhatták, a bankszámlákat ellenőrizhették így csak néhány esetben tártak fel hiányosságot. Ha célvizsgálat során az ügyvezető meghallgatására volt szükség, akkor a strómanok a részükre küldött idézést W -nek átadták, aki gondoskodott a jogi képviseletükről is. b) kapcsolatépítés év végén W egy baráti társaságban kapcsolatba kerül P -vel, aki egy pénzügyi szolgáltatónál lízingügyintézéssel foglalkozott. P közvetítésével W kapcsolatba kerül Zs -vel, aki egy Magyarországon működő nagy lízingcég vezető üzletkötője volt. A személyes tárgyalások során Zs részletesen tájékoztatta az álnéven eljáró W -t, hogy lízingcégük milyen feltételek mellet finanszíroz eszközöket, mi a szerződéskötés menete. Ezen tájékoztatást követően W előadta Zs -nek, hogy ügyfelei részére keres kedvező eszközfinanszírozási lehetőséget, majd megállapodtak abban, hogy

5 5 W ügynökként az ügyfeleit Zs, mint a lízingcég vezető üzletkötője részére közvetíti. W ezt követően megállapodott P vel abban, hogy P egyik barátja a fenti pénzügyi lízing ügyletek közvetítésre ügynökként szerződést köt Zs -vel és a lízingcéggel, így biztosítják P számára is az ügyletek utáni jutalékot. c) az eszközök lízingelésére vonatkozó szerződésekben részt vevő fiktív cégek Szállítók: - 1 Kft ben A elkövető megbízásából két ismeretlen személy lopott személyi igazolvánnyal megalapítja az 1 Kft-t. A társaság ügyvezetőjének T -t választják. T a tevékenységét A utasításainak megfelelően fejti ki, így többek között az 1 Kft. nevében több száz gazdasági társaság részére fiktív számlákat állít ki, majd a számla alapján az 1 Kft bankszámlájára utalt összegeket készpénzben felveszi és A részére átadja. A fiktív számlázási tevékenységen kívül az 1 Kft. tényleges gazdasági tevékenységet nem végzett év végén A kapcsolatba kerül W -vel, akivel megállapodik abban, hogy az 1 Kft. ügyvezetője, T a W által közvetített különböző lízingügyletekben ténylegesen nem létező gépek szállítójaként szerződéseket és a banki iratokat ír alá, majd a lízingcég által az 1 Kft. számlájára utalt összegeket felveszi és W részére átadja.

6 6-2 Kft ben 4 belföldi magánszemély építőipari beruházásba kezd, melyet a 2 Kft. nevű projectcégük keretében fejtették ki, ügyvezetővé az egyiküket F -et jelölték a tagok. F 2005-ig az építőiparral foglalkozott, majd a beruházás teljesülésével a project megvalósulását követően a projectcéget nem értékesítették, nem számolták fel, hanem F a tagok hozzájárulásával kereskedelmi tevékenységet végzett a cég nevében. Ezen kereskedelmi tevékenység keretében került kapcsolatba W -vel. W kérésére F, 20% jutalék ellenében ténylegesen nem létező munkagépek szállítójaként aláírta a W által átadott szerződéseket és banki iratokat, majd a pénzintézettől a nem létező gépekre vonatkozó adásvételi szerződések alapján a cége számlájára utalt összegeket a W által neki átadott, 9 ; 10 és 11 Kftk által kiállított hamis számlák alapján továbbutalta a számlát kiállító társaságok részére. Lízingbe vevők: - 3 Kft. A 3 Kft-t W ajánlatára L és társa alapította meg Ft-ért, a társaság székhelyeként L lakcímét jelentették be. A társaság számára W egyik embere postafiókot nyitott, melynek kulcsát W -től lefoglaltuk. A cégbíróságtól beszerzett iratok alapján megállapítottuk, hogy a céggel kapcsolatos változásbejegyzéseket a W -hez kötődő ügyvédek jegyezték ellen.

7 7 A 3 Kft novemberében kötött lízingszerződést 2. db. Bobcat munkagép megvásárlására. A szerződés szerint az új munkagépet a 2 Kft értékesítette a lízingcég felé, a gép vételárát, 20 millió forintot a sértett lízingcég 10 napon belül átutalta. A lefolytatott nyomozás során megállapítottuk, hogy a 3 Kft ben 3 különböző magyarországi nagy lízingcégtől vett lízingbe ténylegesen nem létező Bobcat munkagépet. A másik két lízingcég esetében a nem létező munkagép szállítójaként a W irányítása alatt álló 11 Kft. járt el. Ezen cég később ezen ügyben is felmerült. A 3 Kft júniusáig, tehát több mint 7 hónapig teljesítette a lízingdíj fizetési kötelezettségét, ezt követően további befizetéseket nem teljesítettek. A lízingügyletben szállítóként a 2 Kft. járt el. A sértett lízingcégtől a szállító számlájára átutalt összeget a társaság számlájáról F ügyvezető a W -től kapott fiktív számlák alapján továbbutalta. A 3 Kft üzletrészét L 2007-ben W közvetítésével két külföldi állampolgár részére értékesítette, az üzletrész értékesítését a W -hez kötődő ügyvédek készítették elő, és jegyeztették be a cégbíróságon. - 4 Kft. A 4 Kft-t L közvetítésével W ajánlatára K alapította meg Ftért, a társaság székhelyeként K lakcímét jelentették be. A társaság számára a hivatalos levelek K lakcímére érkeztek, ahonnan azokat W, mint a család jó barátja időnként elvitte.

8 8 A 4 Kft. közvetlenül karácsonya előtt kötött lízingszerződést 1. db. Bobcat munkagép megvásárlására. A szerződés szerint az új munkagépet a 2 Kft értékesítette a lízingcég felé, a gép vételárát, 10 millió forintot a sértett lízingcég szintén néhány napon belül átutalta. A lízingbevevő a lízingdíjat rendszertelenül kb. 5 hónapig fizette. A lízingügyletben szállítóként a 2 Kft. járt el. A sértett lízingcégtől a szállító számlájára átutalt összeget a társaság számlájáról F ügyvezető a W -től kapott fiktív számla alapján átutalta. - 5 Kft. A 5 Kft-t hamis személyi igazolvány felhasználásával 2004-ben, tehát a bűncselekmény elkövetését megelőzően majdnem 2 évvel W alapította. A társaság fedőtevékenységként autóalkatrész importtal foglalkozott, majd W újsághirdetést adott fel, melyben az alkatrészimport fogadására munkavállalót vett fel, aki vállalta, hogy ő lesz a cég ügyvezetője is. Ezen minőségéről ez a munkavállaló még a bűncselekmény elkövetését megelőzően lemondott, és kilépett a cégből, valamint W -vel is megszakította a kapcsolatát. Ezt követően hamis személyi igazolvány felhasználásával neveztek ügyvezetőt a társaság számára. A 5 Kft. a bejegyzett székhelyén soha nem volt elérhető. A cégbíróságtól beszerzett iratok alapján megállapítottuk, hogy a céggel kapcsolatos változásbejegyzéseket a W -hez kötődő ügyvédek jegyezték ellen. A 5 Kft-t 2006 februárjában kötött nyíltvégű pénzügyi lízingszerződést a sértett lízingcéggel kettő darab Komatsu gyártmányú targonca lízingbevételéről.

9 9 A lízingcég ügyintézőinek elmondása szerint a 5 Kft képviselőivel nem találkoztak, a szerződés teljes iratanyagát az álnéven eljáró W -nek adták át, aki aláírást követően visszajuttatta az iratokat a lízingcéghez. A lízingdíjat egyáltalán nem fizettek ezen szerződés esetében. A lízingügyletben szállítóként az 1 Kft. járt el. A sértett lízingcégtől a szállító számlájára átutalt összeget a társaság számlájáról T ügyvezető készpénzben felvette. - 6 Kft. A 6 Kft. korábban W ügyvezetése alatt állt, melyet L közvetítésével W ajánlatára Dzs vett a nevére forintért. A társaság székhelyeként Dzs és K közös lakcímét jelentették be. Az eljárás során később kiderült, hogy Dzs és K testvérek. A cégbíróságtól beszerzett iratok alapján megállapítottuk, hogy a céggel kapcsolatos változásbejegyzéseket a W -hez kötődő ügyvédek jegyezték ellen. A 6 Kft februárjában kötött nyíltvégű pénzügyi lízingszerződést a sértett lízingcéggel egy nagy értékű munkagép lízingbevételéről. A lízingcég ügyintézőinek elmondása szerint a 6 Kft képviselőivel nem találkoztak, a szerződés teljes iratanyagát az álnéven eljáró W -nek adták át, aki aláírást követően visszajuttatta az iratokat a lízingcéghez. A lízingdíjat egyáltalán nem fizettek ezen szerződés esetében. A lízingügyletben szállítóként az 1 Kft. járt el. A sértett lízingcégtől a szállító számlájára átutalt több mint 60 millió forintot a társaság számlájáról T ügyvezető készpénzben felvette.

10 10-7 Kft. A 7 Kft. ügyvezetője D egy korábbi tartozásának kiegyenlítése céljából Széchenyi hitelt szeretett volna felvenni. Ezen hitelfelvétel során került kapcsolatba W emberével Dz -vel, aki ígéretet tett a hitel megszerzésére. Az ígért hitelt nem intézték el, de W ajánlatot tett a szorult helyzetben lévő D részére, hogy alapítsa meg a 7 Kft-t, melynek keretében végezhet tevékenységet, és kötelezettségeit teljesítheti. A fenti ajánlat alapján D megalapította a céget, melynek székhelyeként D lakását jelentették be. A céggel kapcsolatos változásbejegyzéseket W -hez kötődő ügyvéd készített és jegyezte ellen. A 7 Kft márciusában kötött lízingszerződést 2 db Komatsu márkájú targonca lízingbevételéről. A lízingcég ügyintézőinek elmondása szerint a lízingbevevővel személyesen nem találkoztak, a szerződés teljes iratanyagát az álnéven eljáró W -től vették át és aláírásra neki adták át, aki aláírást követően visszajuttatta az iratokat a lízingcéghez. A lízingbevevő a lízingdíjat egyáltalán nem fizette. A lízingügyletben szállítóként az 1 Kft. járt el. A sértett lízingcégtől a szállító számlájára átutalt összeget a társaság számlájáról T ügyvezető készpénzben felvette. - 8 Kft. A 8 Kft-t W egyik embere, B ajánlatára M és barátja alapította meg ben a társaság székhelyeként M lakcímét jelentették be. A cégbíróságtól beszerzett iratok alapján megállapítottuk, hogy a céggel kapcsolatos változásbejegyzéseket a B -hez kötődő ügyvédek jegyezték ellen.

11 11 A 8 Kft áprilisában lízingkérelmet nyújtott be 2. db. különösen nagy értékű építőgép megvásárlására. A szerződés szerint az új munkagépet a P barátja I ügyvezetése alatt álló Kft értékesítette volna a lízingcég felé. A kérelmet B nyújtotta be a lízingcéghez. A lízingcég a kérelmet 2006 májusában elutasította. Két hét múlva a W által közvetített, új szállítóval, 2 Kft-vel, újabb kérelmet nyújtott be a 8 Kft, mely kérelemben már csak egy építőgép lízingbe adását kérte. Ezen kérelmét a lízingcég elfogadta és rövid időn belül a lízingszerződést megkötötték. A 8 Kft. a lízingdíj fizetési kötelezettségét egyáltalán nem teljesítette. A lízingügyletben szállítóként a 2 Kft. járt el. A sértett lízingcégtől a szállító számlájára átutalt összeget a társaság számlájáról F ügyvezető a W -től kapott fiktív számlák alapján átutalta. A lefolytatott nyomozás során megállapítottuk, hogy a 8 Kft és között több tucat gazdasági társaság részére állított ki fiktív számlákat, majd a számla alapján a 8 Kft bankszámlájára utalt összegeket M készpénben felvette és B részére átadta. A 8 Kft tulajdonosa 2007 év elején feljelentést tett az egyik kerületi rendőrkapitányságon az építőgép eltulajdonítása miatt, mely hatóság az ügyben a nyomozást megszüntette. A nyomozás megszüntetését követően a 8 Kft-nevében eljáró B által megbízott ügyvéd többször kereste a biztosítótársaságot és perrel fenyegetőzött, ha a lopási kárt nem térítik meg a lízingcég részére.

12 12 Később, amikor a biztosító közölte, hogy a BRFK-n tettek feljelentést, engem is felhívott és érdeklődött a nyomozás iránya és célja felől, majd amikor nem kapott tájékoztatást, akkor követelte az ügyfele kihallgatását illetve az eljárás lezárását. (Amint később is látni fogjuk sikertelenül.) - d) a bűncselekményből származó pénzösszeg elrejtésében közreműködő cégek A lízingügyletekben W felkérésére szállítócégként eljáró 2 Kft. ügyvezetője a gazdasági életben alaposabb ismeretekkel rendelkezett, így W ajánlatát úgy fogadta el, hogyha megfelelő ellenszámlával a társaság könyvelésében ellensúlyozni tudja az eszközök értékesítéséből származó bevételeit. W ezért a bűncselekményekből származó vagyoni előny megszerzésére év végén és elején az irányítása alatt álló 9 Kft-t használta fel. A 9 Kft. számlájáról W személyesen vette fel az átutalt pénzösszegeket. Valószínűsíthető, hogy W semmilyen módon nem akart szerepelni az ügyintézésben, ezért a 9 Kft-t nem használta tovább erre a célra első negyedévében az 5 ; 6 és 7 Kft-k nevében kötött lízingszerződésekhez szállítóként az 1 Kft-t használta, melynek ügyvezetője T a következményekkel nem törődve, azokat igazából fel sem fogva, készpénzben felvette a cég számlájára érkezett közel százmillió forintot tavaszán W ismét a 2 Kft. ügyvezetőjét kérte fel, hogy a lízingügyleteknél szállítóként eljárjon. Az ekkor létrejött két lízingszerződés alapján a lízingcég által átutalt vételárat a 2 Kft. ügyvezetője a 11 és 10 Kft-k részére utalta tovább.

13 13 9 Kft. W egyik korábbi ismerőse, N korábban kisiparosként dolgozott, de a cége eladósodott, ekkor W ajánlotta neki, hogy segít új céget alapítani, de cserében N -nek is kell segítenie abban, hogy W különböző munkákat vállalhasson a társaság nevében. W ígéretet tett arra, hogy az általa vállalt a munkákat teljesen ő intézi, N - nek semmilyen tennivalója nem lesz ezen munkákkal kapcsolatban, csak mint ügyvezetőnek alá kell írnia a szerződéseket és a számlákat. W azt is felajánlotta, hogy az élettársa elvégzi a társaság könyvelését is. N elfogadta W ajánlatát, majd amikor több millió forint összegű átutalások érkeztek a cég számlájára, akkor megkérte W -t, hogy nyissanak egy alszámlát azért, hogy a tevékenységeikből származó bevételeket elkülöníthessék. Ekkortól W személyesen vette fel az alszámlára általa utaltatott összegeket. A nyomozás során megállapítottuk, hogy W a 9 Kft. számlájára is különböző jogi személyektől utaltatott több százmillió forintot, melyet kezdetben N, később személyesen W vett fel. A 3 Kft. lízing szerződései és a 4 Kft. első lízingszerződése alapján a lízingcég által 2005 év végén és év elején a 2 Kft-nek utalt kb. 30 millió forintot W a 9 Kft. számlájára utaltatta tovább, mely cég számlájáról W a pénzt személyesen felvette. 10 Kft. A nyomozás során megállapítottuk, hogy a 10 Kft. ügyvezetője E az 1 Kft. nevében korábban A -val, és T -vel együtt részt vett egy korábbi bűncselekmény elkövetésében. E elkövetőnk, T -hez hasonlóan A és W utasításainak megfelelően írta alá a szerződéseket, számlákat és

14 14 következményekkel nem törődve vette fel a társaság számláiról a fiktív számlák alapján különböző cégek által átutalt több százmillió forintot. W a 4 Kft. második lízingszerződése alapján a 2 Kft-nek utalt 50 millió forintot a 10 Kft. számlájára utaltatta tovább, ahonnan E az összegek készpénzben felvette. 11 Kft. A legutolsó lízingügyletnél W szállítóként szintén a 2 Kft-t jelölte meg. A lízingcég által a 2 Kft-nek utalt majdnem 50 millió forintot a szállító cég ügyvezetője a W által adott számla alapján továbbutalta a 11 Kft-nek, mely cég számlájáról a cég ügyvezetője J 1,5 millió forintot felvett, majd a fennmaradó összeget továbbutalta a 4 Kft-nek. A 4 Kft. számlájáról a W irányítása alatt álló K elkövető a pénzt felvette. A 11 Kft-vel kapcsolatban a nyomozás során megállapítottuk, hogy a társaságot hamis személyi igazolvánnyal alapították. A cég alapítását W egyik védője végezte, akit közokirat-hamisítás miatt jogerősen elítéltek, így a nyomozás során védőként nem járt el. Ezen ítéletben a társaság ügyvezetőjét, az igen szegény körülmények között élő J -t is elítélték, így nagy valószínűség szerint ezért kapott J 1,5 millió forintot W -től. A 11 Kft. a W irányításával más pénzintézetek sérelmére elkövetett lízingcsalásokban szállítóként járt el.

15 15 III. Pénzintézetek magatartásai Most szeretném röviden bemutatni, hogy a fent ismertetett igen szervezett elkövetésre hogyan reagált a sértett pénzintézet: - a lízingcég tényleges cselekvései (amelyek a büntetőeljárás során felmerültek) A lízingcégnél szervezetileg is elkülönültek: - a szerződés megkötésében érdekelt üzletkötők, - a szerződéseket ellenőrző kockázat kezelő részleg, - a folyósítás előtti ellenőrzést végző részleg, illetve - a rosszul, vagy egyáltalán nem teljesítő ügyfelekkel foglalkozó részleg. A szervezeti elkülönültség viszont azzal a hátránnyal járt, hogy az információk elvesztek az egyes egységek között. Mivel a sértettünk egyike volt a Magyarországon működő nagy lízingcégeknek, ezért a fenti szervezeti egységeknek rendkívül nagyszámú lízingszerződést kellett kezelniük. A lízingdíj folyósítását követően nem az ügyfeleket, hanem a szerződéseket tartották nyilván és a beérkezett lízingdíjakat is így kezelték. Ha az ügyfél elmulasztotta befizetni a lízingdíjat, akkor a felszólításokat is a szerződésszámra hivatkozással küldték meg az ügyfél részére. Ha valamelyik szerződéssel kapcsolatban elmaradást észleltek, akkor kiküldték a fizetési felszólítást, ha erre sem reagált az ügyfél, akkor a szerződést felmondták. A szerződés felmondását követően a lízingtárgyak visszabirtoklására egy magánnyomozót bíztak meg, aki a szerződéskötést követően több hónappal tett kísérletet az ügyféltől visszaszerezni a lízingbe vett eszközöket. A magánnyomozók tapasztalták, hogy a lízingszerződéseken lízingbe vevőként eljáró személyek igen szegény körülmények között éltek, a cégüket nagy

16 16 valószínűség szerint nem ők irányítják, és nem volt lehetőségük sem a lízingtárgy használatára, sem a részletek fizetésére. A magánnyomozók jelentése alapján a lízingcég szerződésenként, különböző időpontokban büntető feljelentést tett a lízingbevevő társaságok székhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon. - általam tapasztalt hiányosságok a pénzintézet magatartásában: 1) A lízingcég a szerződés kötést megelőzően egyáltalán nem vizsgálta a lízingtárgyak létezését, az átadást nem ellenőrizték, a lízingtárgyak gyári számait sehol nem ellenőrizték vissza, 2) Ezen ellenőrzésüket annak ellenére sem végezték el, hogy az eszközöket nem a hivatalos forgalmazótól vásárolták meg. Formális ellenőrzésük keretében elfogadták az elkövetőktől származó hamis német vagy angol nyelvű számlákat. Előfordult, hogy közel egy időben egy ugyanolyan típusú Caterpilar munkagépre vonatkozó lízingügyletet fogadott be a korábban említett Cs vezető üzletkötő, és sem neki, sem a kockázatkezelésen dolgozó munkatársainak nem tűnt fel a két szállítás közötti különbség. 3) A magánnyomozókat egyáltalán nem küldik ki a szerződéskötést megelőzően az ügyfelet, a lízingtárgyat, a körülményeket ellenőrizni, pedig ekkor az ügyfél még segítőkész, hiszen hozzá szeretne jutni a finanszírozáshoz,

17 17 4) a törvényben kötelezően előírt pénzmosási azonosítást sem végezték el, arra formális magyarázattal, hogy ügynöki szerződést kötöttek, és az ügynök feladata volt a pénzmosási ellenőrzés. 5) A lízingbevevő társaságokat csak közgazdasági szempontból ellenőrizték, azaz megnézték, hogy a becsatolt mérleg egyezik-e a cégbírósághoz benyújtott beszámolóval, és a mérleg adatok alapján lehetősége van-e a lízingbevevőnek a lízingdíj fizetésére. Arra egyáltalán nem gondoltak, hogy a lízingbevevő hamis mérleget készített. 6) Az ügyfeleket egyáltalán nem vizsgálták, csak a szerződéseket. Erre ékes példa az 4 Kft esete. Az 4 Kft decemberében köt 10 millió forint összegű lízingszerződést, melyet néhány hónap után nem fizet márciusában a lízingcég a szerződést felmondja. Ekkor egy kis összeget a Kft. befizet, majd újabb lízingkérelmet nyújt be, melyben már közel 50 millió forint összegű eszköz finanszírozását kéri, melyet a lízingcég elfogad. 7) Azaz amiért nem tudta teljesíteni a 10 millió forintos lízing fizetését, ezért megjutalmazták egy 50 millió forintos lízinggel. Ezt igen elgondolkodtatónak tartom. 8) A szerződéseket közvetítő ügynökkel csak a szerződések megkötésében érdekelt vezető üzletkötő tartotta a kapcsolatot, mások nem találkoztak vele. Holott kiderülhetett volna, hogy az ügynökként szerződést kötő személy nem azonos a vezető üzletkötő által ismert, álnevet használó közvetítővel.

18 18 9) A legnagyobb hiányosságnak azt érzem, hogy a 11. bebukott lízingszerződés után sem kezelték egységesen az ügyet, a bankbiztonsági részlegüket nem értesítették. A bankbiztonság a nyomozóktól értesült arról, hogy a lízingcégük sérelmére 240 millió forintos lízingcsalást követtek el. A fentiekkel kapcsolatban elmondani kívánom, hogy a 3 Kft novemberében 3 lízingcéggel is lízingszerződést kötött Bobcat lízingelésére. Valamennyi szerződés esetében olyan eszköz lízingelésére kötöttek szerződést, melyet le sem gyártottak. A 3 lízingcég közül az egyik a szerződés megkötését követően állóeszköz ellenőrzést tartott, mely során L bemutatott a pénzintézet képviselőjének egy Bobcat-et. W néhány nap alatt szerzett egy Bobcat-et, azt lefestette, és egy munkaterületet is intézett, ahol a gépet munka közben tudták bemutatni. Az ellenőrzés során a Bobcat gyári számát nem ellenőrizték, és azt sem vizsgálták, hogy milyen jogcímen tartózkodik az adott munkaterületen a 3 Kft.

19 19 IV. A büntető feljelentések megtétele, a nyomozások megindulása Amikor a lízingcég a lízingszerződést felmondta és az eszközökkel kapcsolatban a magánnyomozók megállapították, hogy azok a lízingbevevő társaságok képviselőinél nem találhatók meg, akkor szerződésenként külön-külön sikkasztás bűntette miatt büntető feljelentést tettek a területileg illetékes rendőrkapitányságon. A nyomozó hatóságok, mivel a lízingcégtől csak egy lízingbevevőre vonatkozó adatokat kaptak, így széleskörű nyomozást nem tudtak lefolytatni. Ezen eljárások fő jellemzője az volt, hogy W biztosította a gyanúsítottként kihallgatott L, K részére a jogi védelmet. W a gyanúsítottakon túl az ügyben tanúként kihallgatott szállítóként eljáró F részére, illetve az érdekében eljáró más tanúknak is jogi védelmet biztosított. A W -vel kapcsolatban álló ügyvédek az eljárások során W érdekeinek megfelelően irányították a gyanúsítottak és a tanúk vallomásait. A 3 Kft. nevében elkövetett bűncselekmény miatt L -et több hatóság is gyanúsítottként hallgatta ki. A vallomásában arra hivatkozással kérte a nyomozás megszüntetését, mert a 3 Kft-t két külföldi állampolgár részére értékesítette, és a lízingtárgyat is átadta a cég új tulajdonosainak. A W által fizetett ügyvéd ennek igazolására egy hamis átadás-átvételi elismervényt csatolt a nyomozás irataihoz. Ezen elismervény az L ellen folytatott másik eljárásban is becsatolásra került. A 4 Kft nevében elkövetett bűncselekmény miatt K -t hallgatták ki gyanúsítottként.

20 20 A W által fizetett ügyvéd ezen esetben is azt javasolta, hogy a 4 Kft-t a büntetőeljárás megindulása előtt értékesítsék a W -vel kapcsolatban álló S - nek. Majd az üzletrész átruházását követően állapodjon meg S K -val abban is, hogy a lízingbe vett munkagépeket S telephelyére szállítják, mely szállítás közben a gépeket ismeretlen személyek ellopják. S ezen megállapodás szerint járt el, így amikor a lízingcég megbízásából a magánnyomozók nála keresték a munkagépeket, akkor az egyik kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett, a gépeket eltulajdonítása miatt. Az 5 Kft. az eljárás során teljesen fiktív volt, sem a banki magánnyomozók, sem a rendőrség nem tudta felderíteni az ügyvezető kilétét. A 7 Kft. esetében a kerületi rendőrkapitányság az ügyben kiadott körözés alapján elfogta a társaság ügyvezetőjét, aki egy alkalommal érdemi védekezést terjesztett elő, elmondta, hogy a lízingbe vett gépek nem léteztek, és a bűncselekmény elkövetésére ajánlatot W embere, DZ tett. Az eljárás során D ismeretlen helyre távozott, ellene ismételten elfogató parancsot kellett kibocsátani. A 6 Kft. nevében elkövetett bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki Dzs -t, T -t és W -t. Ezen eljárás során is W biztosította a jogi védelmet. Az eljárás során W bemutatta a nyomozóknak a lízingbe vett munkagépet, melyet szétszerelt becsomagolt állapotban tárolt egy helyiségben, majd becsatolta a lízingdíj fizetésére vonatkozó bizonylatokat is. A gyanúsított kihallgatását követően W szemle keretében bemutatta a lízingtárgyat, melyről kiderült, hogy nem egyezik meg a lízingszerződésben szereplő eszközzel.

21 21 W az eljárás során tett vallomásában arra a kérdésre sem tudott választ adni, hogy miért vesz lízingbe és fizeti több hónapon át egy olyan munkagép lízingdíját, amit még ki sem csomagolt. Ezen eljárásban a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Adataink szerint W az ellene foganatosított kényszerintézkedés alatt is gondoskodott a társai jogi védelméről. A 8 Kft. nevében elkövetett bűncselekmény vonatkozásában a pénzintézet nem tett büntető feljelentést, mert a lízingbevevő néhány hónap után bejelentette, hogy a lízingtárgyat eltulajdonították. A rendőrségi feljelentés mellékleteként M becsatolta a B -től kapott fuvarleveleket és a munkagép létezésére vonatkozó egyéb iratokat. Ezt követően M a rendőrségi feljelentést eljuttatta a lízingcéghez is, majd a biztosító képviselőjét is többször felkereste és kérte a biztosítás alapján, hogy a biztosító fizesse ki a lízingcég felé az eltulajdonított eszköz értékét. A biztosító képviselője kérte, hogy M adja át a lízingbe vett munkagép kulcsait, fuvarleveleit, illetve a munkagéppel elvégzett munkákra vonatkozó bizonylatokat, melyeket M később átadott. Ezen bizonyítékok alapján kezdett el dolgozni a biztosító magánnyomozója, melyet a következő fejezetben fejtek ki részletesen.

22 22 V. Biztosító társaság intézkedései, magánnyomozók megállapításai Az M által átadott iratokból a biztosítónál dolgozó ügyintézőnek gyanús lett a lízingszerződés ezért magánnyomozót bíztak meg az eset kivizsgálására. 1) A magánnyomozó alapos munkát végzett, megállapította, hogy az M által becsatolt kulcs egy gyári pótkulcs, melyet hivatalos márkakereskedésben Ft-ért árulnak. 2) A lízingtárggyal kapcsolatban megállapították, hogy ilyen gyári számmal nem gyártottak munkagépet. 3) Ellenőrzésüket kiterjesztették a lízingszerződést megkötő vezető üzletkötő által kötött azon szerződésekre is, melyekkel kapcsolatban valamilyen biztosítási eseményt jelentett a pénzintézet a biztosító felé. Ezen szerződések esetében is megvizsgálták, hogy a szerződésben szereplő lízingtárgyak léteztek-e. A lízingtárgyak gyári száma alapján megállapították, hogy az eszközöket le sem gyártották. 4) A biztosító magánnyomozói felkeresték a lízingbevevő társaságok képviselőit, akiktől megtudták, hogy W irányította a bűncselekmény elkövetését. 5) A fentiek alapján a biztosító megbízásából a magánnyomozó cég büntetőfeljelentést tett.

Tárcrv : Tájékoztatás nyomozás megszüntetéséről

Tárcrv : Tájékoztatás nyomozás megszüntetéséről Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Z/JZ/M/2J009. Budapest, MMAz BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE ^ ^ ^ ^ ^ j / Tárcrv : Tájékoztatás

Részletesebben

KAPCSOLÓDÓ VISSZAÉLÉSEK RENDŐRSÉGI TAPASZTALATAI

KAPCSOLÓDÓ VISSZAÉLÉSEK RENDŐRSÉGI TAPASZTALATAI A FINANSZÍROZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ VISSZAÉLÉSEK RENDŐRSÉGI TAPASZTALATAI Kapcsolat a pénz- és tőkepiaccal Egyes büntetőeljárások során (pl.: tanúkihallgatások, megkeresések) Oktatások, képzések Együttműködés

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK KAMATOK. 3 havi BUBOR 1 + 5,640 % Hó 15-e Egyenlő részletben. 3 havi EURIBOR 2 + 8,139 % Hó 15-e Egyenlő részletben

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK KAMATOK. 3 havi BUBOR 1 + 5,640 % Hó 15-e Egyenlő részletben. 3 havi EURIBOR 2 + 8,139 % Hó 15-e Egyenlő részletben HIRDETMÉNY Az ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Z hivatalos tájékoztatója az Egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok és más jogi személyek részére nyújtott ingatlanlízing finanszíro ozás esetén alkalmazott kondíciókról,

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI T Á J É K O Z T A T Ó az ügyészi szervek 2011. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi szakterületen iktatott ügyiratok száma a 2010. évi 952 877-ről

Részletesebben

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról Ig. 97/2009. Legf. Ü. szám G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek 2008. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi

Részletesebben

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész BÜNTETŐ HATÁROZATOK SZERKESZTÉSE Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész Büntető határozatok szerkesztése I. A büntető határozatok fogalma II.

Részletesebben

Lízingkérelem Gazdasági társaságok részére

Lízingkérelem Gazdasági társaságok részére 1. Lízingbevevő vállalkozás adatai Lízingbevevő neve: Kapcsolattartó neve: Fő-. és fontosabb kiegészítő tevékenység megnevezése: Alapítás dátuma: Székhely: Telephely: Bankszámlaszám: Telefon, Fax: Vez.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. május 21-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. május 21-ei ülésére 1 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/129-4/2009. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán I. félév 1. Büntetőjog, büntetőeljárási jog; a büntetőeljárás tartalma és feladatai 2. A büntetőeljárási

Részletesebben

Vám- és Pénzügyőrség Sajtótájékoztató - Háttéranyag

Vám- és Pénzügyőrség Sajtótájékoztató - Háttéranyag 17 milliárdot mostak tisztára az adócsalók Vám- és Pénzügyőrség Sajtótájékoztató - Háttéranyag 2007. 06-40-FINANC november http://vam.gov.hu 26. 17 milliárdot mostak tisztára az adócsalók 17 milliárdot

Részletesebben

Tartalomjegyzék JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS... 2 ÁLDOZATSEGÍTÉS... 4 PÁRTFOGÓ FELÜGYELET... 6 UTÓGONDOZÁS... 7

Tartalomjegyzék JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS... 2 ÁLDOZATSEGÍTÉS... 4 PÁRTFOGÓ FELÜGYELET... 6 UTÓGONDOZÁS... 7 Tartalomjegyzék JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS... 2 ÁLDOZATSEGÍTÉS... 4 PÁRTFOGÓ FELÜGYELET... 6 UTÓGONDOZÁS... 7 Jogi segítségnyújtás Hatáskörrel rendelkező szerv: VEMKH Igazságügyi Szolgálat Jogi Segítségnyújtó

Részletesebben

Mit jelent az elállási jog?

Mit jelent az elállási jog? Megszüntethetjük-e egyoldalúan a már megkötött, általunk aláírt üdülőhasználatra, hosszú távra szóló üdülési termékre vagy üdülési jog cseréjére vonatkozó szerződésünket? Igen, a hatályos jogszabályok

Részletesebben

VIZSGÁLATA. Készítette: Tóth Zsuzsanna

VIZSGÁLATA. Készítette: Tóth Zsuzsanna L Ü G L E T Á N C Y E K VIZSGÁLATA Készítette: Tóth Zsuzsanna Láncértékesítésen alapuló csalás lényege Olyan értékesítés, amelyben a szereplők fiktív ügyleteket szerveznek a haszon egymás közötti elosztásával

Részletesebben

A közvetítői eljárás

A közvetítői eljárás A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosításáról szóló T/18090. számú törvényjavaslat közvetítői eljárást érintő rendelkezései 85. (4) A Be. 190. -a a következő (3) bekezdéssel egészül ki,

Részletesebben

Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez és lakáskölcsön igényléséhez

Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez és lakáskölcsön igényléséhez Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez és lakáskölcsön igényléséhez A megtakarítás kifizetéséhez, illetve a kifizetést követő lakáscél igazoláshoz szükséges dokumentumok lakáscélonként Általános

Részletesebben

A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény. V. Cím BÍRÓI ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TITKOS ADATSZERZÉS. Általános szabályok

A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény. V. Cím BÍRÓI ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TITKOS ADATSZERZÉS. Általános szabályok A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény [ ] V. Cím BÍRÓI ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TITKOS ADATSZERZÉS Általános szabályok 200. (1) Az ügyész és a nyomozó hatóság bírói engedély alapján az elkövető kilétének,

Részletesebben

Összesen: Finanszírozás formája Zártvégű Lízing * Nyíltvégű lízing* Bérlet* Igényelt futamidõ 12 24 36 48 60 hónap* Egyéb:

Összesen: Finanszírozás formája Zártvégű Lízing * Nyíltvégű lízing* Bérlet* Igényelt futamidõ 12 24 36 48 60 hónap* Egyéb: 1. Alapadatok. kapcsolattartó: Várhidi Zsuzsanna: 06-20-429-5715 A megvásárolandó gép típusa: Rendeltetése: Gép gyártási éve: Nettó vételára (Ft) Összesen: Finanszírozás formája Zártvégű Lízing * Nyíltvégű

Részletesebben

Lízingkérelem Gazdasági társaságok részére

Lízingkérelem Gazdasági társaságok részére ERSTE LAKÁSLÍZING ZRT. H-1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26. Telefon: 0640 222 229, 061 237 1660 Telefax: 061 237 1666 E-mail: info@erstelakaslizing.hu www.erstelakaslizing.hu Lízingkérelem Gazdasági társaságok

Részletesebben

Tájékoztató a központi hitelinformációs rendszerről (továbbiakban: KHR)

Tájékoztató a központi hitelinformációs rendszerről (továbbiakban: KHR) 5. sz. melléklet Kérjük az alábbi Tájékoztatást figyelmesen olvassa el! Tájékoztató a központi hitelinformációs rendszerről (továbbiakban: KHR) I. A KHR-be történő adattovábbítás célja: A központi hitelinformációs

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA Bfv.III.362/2010/12.szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága Budapesten, a 2010. év november hó 23. napján tartott nyilvános

Részletesebben

II. évfolyam BA. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam BA. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (40 pont) Könyvelés Főkönyvi számlavázakon Eszközök Nyitó mérleg Források A. Befektetett

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a MAGYAR KÖZÚTI FUVAROZÓK EGYESÜLETE és az ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI HITELSZÖVETKEZET. által közösen bonyolított hitelkonstrukcióról 1.) Visszaigényelhető ÁFA megelőlegezése Az igénybe vehető összeg

Részletesebben

BORSOD MEGYEI ESETTANULMÁNYOK. Készítette: Dr. Tulipán Péter BAZ. Megyei Békéltető testület elnöke

BORSOD MEGYEI ESETTANULMÁNYOK. Készítette: Dr. Tulipán Péter BAZ. Megyei Békéltető testület elnöke BORSOD MEGYEI ESETTANULMÁNYOK Készítette: Dr. Tulipán Péter BAZ. Megyei Békéltető testület elnöke BÍRÓSÁGI JOGESET 1. Borsod Megyei Békéltető Testület még nem vesztett pert 15 év alatt A vállalkozás az

Részletesebben

Decs nagyközség képviselő-testületének 2014. január 29-én, 16:30 órakor megtartandó ülésére

Decs nagyközség képviselő-testületének 2014. január 29-én, 16:30 órakor megtartandó ülésére Decs nagyközség képviselő-testületének 2014. január 29-én, 16:30 órakor megtartandó ülésére Az előterjesztés száma: 8/2014. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! A Decs Kulturális,

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Iktatószám: Tárgy: HE/001/00105-0002/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Ügyszám: 1609k-00005 H A T Á R O Z A T A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Pénzügyi lízing. Széchenyi István Egyetem KGYK. Sándorfi András

Pénzügyi lízing. Széchenyi István Egyetem KGYK. Sándorfi András Pénzügyi lízing Széchenyi István Egyetem KGYK Sándorfi András Lízing története, fogalma Papok-földművesek Urak-rabszolgák II. Világháború után Amerikában 70-es évektől hazánkban A lízing olyan bérbevételi,

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNYI VÍZIKÖZMŰ TÁRSULAT INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁTÓL BESZÁMOLÓ. a Víziközmű Társulat év I. n.évi gazdálkodásáról

PÜSPÖKLADÁNYI VÍZIKÖZMŰ TÁRSULAT INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁTÓL BESZÁMOLÓ. a Víziközmű Társulat év I. n.évi gazdálkodásáról PÜSPÖKLADÁNYI VÍZIKÖZMŰ TÁRSULAT INTÉZŐ BIZOTTSÁGÁTÓL BESZÁMOLÓ a Víziközmű Társulat 2014. év I. n.évi gazdálkodásáról A Püspökladányi Viziközmű Társulat 2014.I n. évi gazdálkodásának feladatai 1. Az Ujtelepi

Részletesebben

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről Egészségbiztosító:. címe:..... Társadalombiztosítási kifizetőhely:..... címe:.... Hivatkozási szám:... Felhívjuk a figyelmét, hogy a év.. hó nap történt balesetével (sérülésével) kapcsolatban a 217/1997.

Részletesebben

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012.

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Tanszék: Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék A tantárgy oktatásának célja: Cél, hogy a hallgatók megismerjék a

Részletesebben

Általános berendezés finanszírozási adatlap ÁTVÁLLALÁSHOZ Vállalati Ügyfelek számára

Általános berendezés finanszírozási adatlap ÁTVÁLLALÁSHOZ Vállalati Ügyfelek számára 2007. DECEMBER 31.-RE VONATKOZÓAN SZÍVESKEDJENEK KITÖLTENI! Az adatokat a jelzett év végi adatok alapján, ezer Ft-ban kérjük megadni! Kérjük minden sor kitöltését, a nemleges válaszok ill. nulla érték

Részletesebben

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Amely létrejött egyrészrõl a POINTERNET-DB Elektronikus Kereskedelmi Kft. (székhely: 1029 Budapest, Ördögárok u. 142., cégjegyzékszám: Cg. 01-09-685342, adószám: 11961143-2-41,

Részletesebben

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén Kérdőív pénzügyi intézményben befolyásoló részesedésszerzés engedélyezéséhez a Kérelmezőnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény 139. -ában foglalt jó üzleti

Részletesebben

Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K

Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K A HITELPROGRAM CÉLJA a hazai mikro- és kisvállalkozóknak kíván az indulásukhoz, a vállalkozásuk fejlesztéséhez indokolt, szükséges, megalapozott és elégséges forrásokat

Részletesebben

Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 881-13/2012. K I V O N A T

Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 881-13/2012. K I V O N A T 80/2012.(IV.11.) KT. 1./ Dunaföldvár város Önkormányzatának Képviselő-testülete Ráthgéber Lászlónének, a DIT Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, mint megbízottnak, a Dunaföldvár Város Önkormányzata,

Részletesebben

A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület. Felügyelő Bizottságának jelentése az Egyesület 2013. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről

A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület. Felügyelő Bizottságának jelentése az Egyesület 2013. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület Felügyelő Bizottságának jelentése az Egyesület 2013. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről A Felügyelő Bizottság áttekintette a FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület 2013.

Részletesebben

Zsebpénzkezelési Szabályzat 2015.

Zsebpénzkezelési Szabályzat 2015. 2015. Szakmai Program 13. sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. A Fiatalkorúak zsebpénzkezelési szabályzata: - a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról

Részletesebben

Egy Zrt. 2008-2009-2010. üzleti évének átfogó ellenőrzése keretében tett Áfa megállapítási jogeset

Egy Zrt. 2008-2009-2010. üzleti évének átfogó ellenőrzése keretében tett Áfa megállapítási jogeset Egy Zrt. 2008-2009-2010. üzleti évének átfogó ellenőrzése keretében tett Áfa megállapítási jogeset A vállalkozás jellemzői Magyar tulajdonú vágóhíd és húsipari termékeket előállító cég, saját élősertést

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 28 i rendes ülésére. Bizottsági tárgyalás nélkül javasolt napirendre venni

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 28 i rendes ülésére. Bizottsági tárgyalás nélkül javasolt napirendre venni Új napirendi pont 30. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 28 i rendes ülésére Tárgy: Csikóstőttős Község Önkormányzatának

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog fogalmát egy-egy mondatban! 2. Határozza meg az alábbi

Részletesebben

A Felügyelethez az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén forduljon kérelemmel:

A Felügyelethez az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén forduljon kérelemmel: A Felügyelethez az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén forduljon kérelemmel: Ön fogyasztó magánszemély, közvetlenül a pénzügyi szolgáltatónál már megkísérelte a vita rendezését (panaszt nyújtott

Részletesebben

ÁFA hitelt kérek hónapra Önrész : % Futamidő: 24 36 48 60 hónap Szállító neve: Telefon: Ügyintéző: Átadás várható időpontja: Beruházás TEÁOR:

ÁFA hitelt kérek hónapra Önrész : % Futamidő: 24 36 48 60 hónap Szállító neve: Telefon: Ügyintéző: Átadás várható időpontja: Beruházás TEÁOR: 1. Lízingelni kívánt járművek adatai Megengedett Felépítmény Db. Nettó ár Deviza össztömeg típusa nem Összesen: Kért finanszírozás típusa: Nyíltvégű pénzügyi lízing Zártvégű pénzügyi lízing Finanszírozás

Részletesebben

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített) elnevezése: Adószáma:... ; Tevékenység

Részletesebben

Ingatlan száma: Dátum: 2014-04.22.. FENNTARTÁSI MEGÁLLAPODÁS

Ingatlan száma: Dátum: 2014-04.22.. FENNTARTÁSI MEGÁLLAPODÁS Ingatlan száma: Dátum: 2014-04.22.. FENNTARTÁSI MEGÁLLAPODÁS mely létrejött egyrészről Athina Kft. székhely: 1062 Budapest, Bajza utca 24., Cg. 01-09- 689218 Képviseli: Yair Biton ügyvezető helyett Jan

Részletesebben

Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testület!

Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testület! Amennyiben a kérelem kitöltése során kérdése lenne, a Pénzügyi Békéltető Testület honlapján (www.felugyelet.mnb.hu/pbt) általános tájékoztatást talál a nyomtatvány kitöltésére. Kérdésére szívesen válaszolunk,

Részletesebben

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS - RENDELET

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS - RENDELET LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS - RENDELET A nemzetgazdasági miniszter 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelete az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól A személyi jövedelemadóról szóló 1995.

Részletesebben

59/2007. (OT 34.) ORFK utasítás. a Rendőrség gazdaságvédelmi tevékenységéről I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

59/2007. (OT 34.) ORFK utasítás. a Rendőrség gazdaságvédelmi tevékenységéről I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 59/2007. (OT 34.) ORFK utasítás Szám: 5-1/59/2007. TÜK a Rendőrség gazdaságvédelmi tevékenységéről A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 6. -a (3) bekezdésének a) pontja alapján, a Rendőrség gazdaságvédelmi

Részletesebben

Gazdasági társaságok működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése

Gazdasági társaságok működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése Büntetőjog Csődjog Ingatlanjog Családjog Munkajog Társasági jog Polgári jog Képviselet közigazgatási eljárásban Követelések, adósságok behajtása Állandó, komplex képviselet Gazdasági társaságok működéséhez

Részletesebben

Kitöltési útmutató a jegyzői adatlaphoz

Kitöltési útmutató a jegyzői adatlaphoz Kitöltési útmutató a jegyzői adatlaphoz A PM tájékoztató 4. pontjában megjelöltek szerint a jegyző határozatairól/intézkedéseiről adatlapot küld az illetékes Állampénztári Iroda részére. Jelen útmutató

Részletesebben

Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalókat foglalkoztató adózók ellenőrzéseinek tapasztalatai

Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalókat foglalkoztató adózók ellenőrzéseinek tapasztalatai Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalókat foglalkoztató adózók ellenőrzéseinek tapasztalatai Készítette: Nagy László Norbert főosztályvezető 1. Adózói bejelentés alapján indult a vizsgálat.

Részletesebben

Droghelyzet és jogi szabályozás. Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság

Droghelyzet és jogi szabályozás. Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság Droghelyzet és jogi szabályozás Molnár András r. őrnagy Tapolcai Rendőrkapitányság Kábító hatású anyagok kábítószerek ( marihuána, extasy, speed, kokain, heroin ) új pszichoaktív anyagok ( C listás anyagok

Részletesebben

Az első fokú közigazgatási eljárás illetékköteles, az illeték a kérelem benyújtásával egyidejűleg esedékes évi XCIII. Tv. 29..

Az első fokú közigazgatási eljárás illetékköteles, az illeték a kérelem benyújtásával egyidejűleg esedékes évi XCIII. Tv. 29.. Az első fokú közigazgatási eljárás illetékköteles, az illeték a kérelem benyújtásával egyidejűleg esedékes. Az illetékekről szóló módosított 1990. évi XCIII. Tv. (Itv) 29.. (8) bekezdés szerint a gazdálkodó

Részletesebben

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített)

Részletesebben

*Az érintett pénzügyi szolgáltató (pl. bank, biztosító):

*Az érintett pénzügyi szolgáltató (pl. bank, biztosító): A Magyar Nemzeti Bankhoz az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén forduljon kérelemmel: Ön fogyasztó, azaz gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívül eső célból vesz/vett igénybe pénzügyi

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. k i e g é s z í t e m.

H A T Á R O Z A T. k i e g é s z í t e m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY PAPP KÁROLY r. altábornagy Szám: 29000-105/531/21/2015. P. Tárgy: határozat önálló kiegészítő döntésről Ügyintéző: H A T Á R O Z A T A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény

Részletesebben

A közjegyzői nemperes eljárások

A közjegyzői nemperes eljárások A közjegyzői nemperes eljárások A nemperes eljárás olyan eljárás amely nem a peres eljárás szabályai szerint zajlik (Kengyel Miklós) Célja eltérő: -perelterelő, permegelőző, perelőkészítő -Jogok, tények

Részletesebben

Pénzügyi Információs melléklet (PIM)

Pénzügyi Információs melléklet (PIM) I. Alapadatok (Jelenlegi állapot) A vállalkozás neve: A vállalkozás székhelye: Alapítás dátuma: Cégjegyzékszám: Adószám: Statisztikai azonosító szám: Pénzügyi Információs melléklet (PIM) II. A vállalkozás

Részletesebben

Képviselő-testület a 118/2010.(V.21.) KT sz. határozatában döntött a Szentes-Liget KFT jogutód nélküli, végelszámolással történő megszűnéséről.

Képviselő-testület a 118/2010.(V.21.) KT sz. határozatában döntött a Szentes-Liget KFT jogutód nélküli, végelszámolással történő megszűnéséről. Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. Tárgy: Szentes-Liget KFT végelszámolási záró mérlegének beterjesztése jóváhagyásra Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

Szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények az új Btk-ban (tapasztalatok jogosulti és nyomozóhatósági oldalról) Tóth Péter pénzügyőr százados

Szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények az új Btk-ban (tapasztalatok jogosulti és nyomozóhatósági oldalról) Tóth Péter pénzügyőr százados Szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények az új Btk-ban (tapasztalatok jogosulti és nyomozóhatósági oldalról) Tóth Péter pénzügyőr százados Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság

Részletesebben

Hiteligénylő lap Társas vállalkozások beruházási hitel igényléséhez

Hiteligénylő lap Társas vállalkozások beruházási hitel igényléséhez 1 A hiteligénylő megnevezése: 2 Székhelye: Telephelye(i: Telefon: 3 A társaságot jegyzők neve(i: 4 Tevékenység kezdete: 5 Társasági szerződés kelte Cégbejegyzés dátuma: Cégbejegyzés száma: Hiteligénylő

Részletesebben

Lakossági és kkv. csalások. tapasztalatai október 02.

Lakossági és kkv. csalások. tapasztalatai október 02. Lakossági és kkv. csalások Lakossági és kkv csalások tapasztalatai tapasztalatai 2012 október 02. 2012 október 02. Juhász Árpád, CIB Bank Zrt. tel.: 06/1/423-1910 Know your costumer Ismerd meg ügyfeled

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I.

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. IKTATÓ BÉLYEGZŐ HELYE A vékony vonallal bekeretezett rovatokat a kérelmező vagy a nevében eljáró képviselő tölti ki. A kérelem kitöltésével kapcsolatban a kérelmező/

Részletesebben

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 71. Szolgáltatás költségei 1/231. 4. 81 82. Belföldi értékesítés közvetlen

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat rendelete. 28/2000.(V.18.) Kgy. rendelet módosításáról

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat rendelete. 28/2000.(V.18.) Kgy. rendelet módosításáról Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat rendelete az első lakást szerző fiatal házasok támogatásáról, valamint a helyi önkormányzat lakásvásárlási, lakásépítési támogatásáról szóló 28/2000.(V.18.) Kgy. rendelet

Részletesebben

Vagyongyarapodás a tényállás tisztázása, hitelt érdemlő bizonyíték A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

Vagyongyarapodás a tényállás tisztázása, hitelt érdemlő bizonyíték A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Vagyongyarapodás a tényállás tisztázása, hitelt érdemlő bizonyíték Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 14.K.23.179/2005/15.sz. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság dr. Fekete

Részletesebben

KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK. Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról

KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK. Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról Fegyelmi vétség Kkt. 174.. 174.. (1) Fegyelmi vétséget követ el az a kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég, aki/amely a)

Részletesebben

Tárgy: Adózással kapcsolatos feladatok ellátásáról beszámoló.

Tárgy: Adózással kapcsolatos feladatok ellátásáról beszámoló. Csanádpalota Város Jegyzője Csanádpalota, Kelemen L. tér 10. Telefon 263-026. 9-109/2010. Tárgy: Adózással kapcsolatos feladatok ellátásáról beszámoló. Csanádpalota Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS TERVEZET. Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Gazdasági és Költségvetési Bizottsága 2010. november 3-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS TERVEZET. Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Gazdasági és Költségvetési Bizottsága 2010. november 3-i ülésére Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Gazdasági és Költségvetési Bizottsága elnöke 776-27/2010 ELŐTERJESZTÉS TERVEZET Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Gazdasági és Költségvetési Bizottsága

Részletesebben

Szolgáltatástípus (pl. lakáshitel, KGFB):

Szolgáltatástípus (pl. lakáshitel, KGFB): A Magyar Nemzeti Bankhoz az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén forduljon kérelemmel: Ön fogyasztó, azaz gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívül eső célból vesz/vett igénybe pénzügyi

Részletesebben

A és években bírósági ügyszakban elévült büntetőügyek vizsgálata

A és években bírósági ügyszakban elévült büntetőügyek vizsgálata LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Büntetőbírósági Ügyek Főosztálya A 2010. és 2011. években bírósági ügyszakban elévült büntetőügyek vizsgálata A 2011 decemberében elvégzett gyorsvizsgálat megállapításai alapján szükségessé

Részletesebben

MÉG MINDIG OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9.

MÉG MINDIG OFFSHORE. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9. MÉG MINDIG OFFSHORE Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2010. november 9. tőke Multi cég Magyar leányvállalat Osztalék adómentes tőke Tulajdonos magánszemély Magyar középvállalkozás

Részletesebben

Az adózás kriminalizációja

Az adózás kriminalizációja Vidra István Az adózás kriminalizációja I. szekció 2016.09.08. (csütörtök) 16:10 16:50 Történeti áttekintés Szent István törvényei büntették a tizedet elrejtőt (kilenc részt kellett fizetnie az elrejtőnek)

Részletesebben

LAKOSSÁGI KERETSZERZŐDÉS KIEGÉSZÍTÉS természetes személy Számlatulajdonosok részére a Takarék Alapszámla elnevezésű számlatermék igénybe vételéhez

LAKOSSÁGI KERETSZERZŐDÉS KIEGÉSZÍTÉS természetes személy Számlatulajdonosok részére a Takarék Alapszámla elnevezésű számlatermék igénybe vételéhez Hatályos:2016.10.15-től LAKOSSÁGI KERETSZERZŐDÉS KIEGÉSZÍTÉS természetes személy Számlatulajdonosok részére a Takarék Alapszámla elnevezésű számlatermék igénybe vételéhez amely létrejött Számlavezető Hitelintézet

Részletesebben

P A N A S Z N Y O M T A T V Á N Y

P A N A S Z N Y O M T A T V Á N Y P A N A S Z N Y O M T A T V Á N Y A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. panasz formanyomtatványa, amely a Biztosító magatartására, tevékenységére, vagy mulasztására vonatkozik és ezek orvoslására irányul.

Részletesebben

Szabálytalansági eljárás. dr. Szedő Szilvia, főosztályvezető-helyettes BM Támogatás-koordinációs Főosztály Budapest, 2014. március 5.

Szabálytalansági eljárás. dr. Szedő Szilvia, főosztályvezető-helyettes BM Támogatás-koordinációs Főosztály Budapest, 2014. március 5. Szabálytalansági eljárás dr. Szedő Szilvia, főosztályvezető-helyettes BM Támogatás-koordinációs Főosztály Budapest, 2014. március 5. Jogi háttér Az egyes alapokat létrehozó közösségi határozatok és azok

Részletesebben

ÜZLETI MESTERSZAKOK BUSINESS MASTER S PROGRAMS. Számvitel példatár. Dr. Ormos Mihály 2016.

ÜZLETI MESTERSZAKOK BUSINESS MASTER S PROGRAMS. Számvitel példatár. Dr. Ormos Mihály 2016. Dr. Ormos Mihály 2016. Mutassa be a gazdasági események hatását a tárgyévi (2016. évi) mérleg, eredménykimutatás és Cash-flow kimutatás egyes soraira. Nem kell a teljes kimutatásokat bemutatni csak az

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 2.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 2. ss J A V A S L A T a nem lakáscélú helyiségekre megkötött vagyonkezelési szerződés felmondásával kapcsolatos elszámolásra Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály Ózd, 2017.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Püspökladányi Viziközmű Társulat 2012. év IV. névi gazdálkodásáról

BESZÁMOLÓ. A Püspökladányi Viziközmű Társulat 2012. év IV. névi gazdálkodásáról BESZÁMOLÓ A Püspökladányi Viziközmű Társulat 2012. év IV. névi gazdálkodásáról Tisztelt Képviselő Testűlet! A püspökladányi Viziközmű Társulat a 19/2011.(III.31.) Önkormányzati Testületi Határozata értelmében

Részletesebben

Cím: Polgármesteri Hivatal Szociális Irodája Jászberény, Lehel vezér tér 18. sz.

Cím: Polgármesteri Hivatal Szociális Irodája Jászberény, Lehel vezér tér 18. sz. A pályázott feladat végrehajtásáról és a nyert pénzösszeg Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető

Részletesebben

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX:

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX: SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2017. április 05. Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI

KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Takarékszövetkezet/Bank (a továbbiakban Hitelintézet) KIRÁLY HITEL ÉS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA FŐBB KONDÍCIÓI Hatálybalépés napja: 2011. április 1. A Király Hitel elengedhetetlen szerződéskötési feltétele,

Részletesebben

Ügynöki felelősség az értékesítésben. Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center

Ügynöki felelősség az értékesítésben. Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center Ügynöki felelősség az értékesítésben Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSE FÜGGŐ Közvetítő: ha egynek dolgozik, vagy többnek de nem versengő FÜGGETLEN közvetítő:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2013. május 29-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2013. május 29-i ülésére 1558-1/2013. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2013. május 29-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Kerekegyházi Víziközmű Társulat munkájáról Az előterjesztést készítette: Farkas

Részletesebben

AJÁNLÁST. A Pénzügyi Békéltető Testület döntését az MNB tv ának b) pontja, a, valamint ának (1) bekezdése alapján hozta meg.

AJÁNLÁST. A Pénzügyi Békéltető Testület döntését az MNB tv ának b) pontja, a, valamint ának (1) bekezdése alapján hozta meg. A-PBT-A-3/2016. Ajánlás A Pénzügyi Békéltető Testület S.M. kérelmező (xxx, a továbbiakban: Kérelmező) ABC Biztosító szolgáltató (yyy, a továbbiakban: Pénzügyi Szolgáltató) ellen benyújtott kérelmére indult,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Víziközmű Társulat 2013. I. negyedévi gazdálkodásáról készült beszámoló elfogadásáról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Víziközmű Társulat 2013. I. negyedévi gazdálkodásáról készült beszámoló elfogadásáról Püspökladányi Víziközmű Társulat Elnökétől 4150 Püspökladány, Kossuth u. 26. E L Ő T E R J E S Z T É S a Víziközmű Társulat 2013. I. negyedévi gazdálkodásáról készült beszámoló elfogadásáról Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk Önt, hogy a pénzforgalmi keretszerződés részét képező Általános Szerződési Feltételeink

Részletesebben

Nyilatkozat. Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel igénylése esetén. a 341/2011 (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti feltételek fennállásáról

Nyilatkozat. Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel igénylése esetén. a 341/2011 (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti feltételek fennállásáról 1. Azonosító (Szerződésszám): Ügyfélszám: Hitel típusa: Nyilatkozat Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel igénylése esetén a 341/2011 (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti feltételek fennállásáról Bank

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN Í T É L E T E T :

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN Í T É L E T E T : Szegedi Ítélőtábla A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN A Szegedi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a Szegeden, 2006. évi szeptember hó 12. napján tartott fellebbezési nyilvános ülés alapján meghozta a következő

Részletesebben

1. feladat. Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Mérlegfőösszeg. Mérlegfőösszeg. változatlan, eszközök összetétel változik

1. feladat. Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Mérlegfőösszeg. Mérlegfőösszeg. változatlan, eszközök összetétel változik 1. feladat Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Gazdasági esemény Mérlegfőösszeg nő Mérlegfőösszeg csökken Mérlegfőösszeg változatlan, eszközök összetétel változik Mérlegfőösszeg változatlan, források

Részletesebben

EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz

EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz Hungarian EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz Önnek joga van ezt a jogairól tájékoztató levelet fogva tartása alatt magánál tartani.

Részletesebben

GYOMAENDRŐDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE

GYOMAENDRŐDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE GYOMAENDRŐDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE Adó Osztály 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. Tel: (66) 386-122, Fax.: (66) 283-288 www.gyomaendrod.hu ado@gyomaendrod.hu A D A T L A P Gazdasági társaság

Részletesebben

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez 16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez I. A járművek származás-ellenőrzési nyilvántartásba vételéhez szükséges okmányok 1. A nyilvántartásba vételi eljárás megindítására irányuló kérelem

Részletesebben

A RENDŐRSÉG GAZDASÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE

A RENDŐRSÉG GAZDASÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE A RENDŐRSÉG GAZDASÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE A rendőrség gazdaságvédelmi szervezete Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Gazdaságvédelmi és Pénzhamisítás Megyei Rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Az igazságügyi és rendészeti miniszter. /2006. (..) IRM rendelete

Az igazságügyi és rendészeti miniszter. /2006. (..) IRM rendelete Tervezet! 2006. június 12. Az igazságügyi és rendészeti miniszter /2006. (..) IRM rendelete a bíróságon kezelt letétekről szóló 27/2003. (VII. 2.) IM rendelet módosításáról A Polgári Törvénykönyvről szóló

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! PEST MEGYEI MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG 1.M.407/2007/15 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Pest Megyei Munkaügyi Bíróság által képviselt felperesnek által képviselt Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (1139 Budapest,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL ERSTE Lakáslízing Zrt. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-046409

Részletesebben

PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN

PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN Btk. 305. (NIRIIVIANK) Védelem MÓDOSÍTOTT BEADVÁNY 2009.12.13 Készítette : Sebestyén Adalbert - THL5CK... BMF-NIK Mérnök Informatikus

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Természetes személy(ek) minősített befolyás szerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén

Természetes személy(ek) minősített befolyás szerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén Kérdőív pénzügyi intézményben minősített befolyásszerzés engedélyezéséhez a Kérelmezőnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 44/C. -ában foglalt jó üzleti hírneve

Részletesebben

Könyvelő és az adótanácsadó szerepe az adóeljárásban, és az adóperekben

Könyvelő és az adótanácsadó szerepe az adóeljárásban, és az adóperekben Könyvelő és az adótanácsadó szerepe az adóeljárásban, és az adóperekben Előadó: Vadász Iván Budapest, 2015. szeptember 23. Adóhatóság új eszközei Elévülési idő meghosszabítása Adóregisztrációs eljárás

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: dr. Kovács László ügyvezető igazgató. Tárgy: Javaslat támogatási szerződés jóváhagyására

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: dr. Kovács László ügyvezető igazgató. Tárgy: Javaslat támogatási szerződés jóváhagyására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: dr. Kovács László ügyvezető igazgató Tárgy: Javaslat támogatási szerződés jóváhagyására Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzata

Részletesebben