A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon szeptember

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2009. szeptember"

Átírás

1 1 A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon szeptember Sajtóanyag A fényképek letölthetőek: ftp:// /presse/michelin/ Login: michelin Password: presse File: «MICHELIN at the 63rd Frankfurt International Motor» Sajtókapcsolat:

2 2 Tartalomjegyzék Összefoglalás MICHELIN: a holnap újításainak fejlesztése ma Előre tekintő megoldások A holnap MICHELIN abroncsainak fejlesztése ma: elemzés és kilátások Változatos műszaki megközelítés A gumiabroncs hatása ezekre a változatos műszaki megoldásokra. Teljesítményfokozó innováció Több, mint 92 millió liter üzemanyag megtakarítás a MICHELIN Energy Saver abroncsoknak köszönhetően A MICHELIN Energy Saver és a Volkswagen One Liter: technológiák egyesítése a környezeti teljesítmény javítása érdekében A teljesítmény határainak kitolása A MICHELIN bemutatja az első, elektromos autókra tervezett prototípus abroncsát Az áttörést jelentő újítás Motorizált kerék és a MICHELIN Active Wheel 1. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a Michelin OnWay 2. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a ViaMichelin 3. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a Michelin Maps & Guides 4. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: A Michelin Lifestyle Limited 5. függelék A Michelin és leányvállalata, a Euromaster: Experts pour vos pneus ( A gumiabroncsok szakértői )

3 3 MICHELIN: a holnap újításainak fejlesztése ma Összefoglalás A 63. Frankfurti Autószalonon a MICHELIN három személyautókra készülő innovatív terméket mutat be - a MICHELIN Energy Saver gumiabroncsot, az elektromos autókhoz készülő MICHELIN koncepció abroncsot és a MICHELIN Active Wheel-t. A gumiabroncsgyártó vállalat standján látható három innováció a Michelin technológiai központjának működési struktúráját meghatározó három időszakaszt szemlélteti. A nullától két évig terjedő időkeret olyan rövid távú fejlesztéseket szolgál, melyek folyamatosan javítják napjaink gumiabroncsainak teljesítményszintjét. Ezen fejlesztések egyike a MICHELIN Energy Saver, melyet 2008-ban vezettek be az európai utánpótláspiacokon. A kettőtől öt évig terjedő időkeretben a teljesítmény határait próbálják kitolni, hogy a holnap piacait szolgáló műszaki megoldások szülessenek. Frankfurtban a MICHELIN bemutatja az első, elektromos autókra tervezett prototípus abroncsot, ami szándékosan esik egybe az autógyártók jövőbeni elektromos autóinak bemutatójával. A távoli jövőbe tekintve a Michelin áttörést jelentő innovációkat hoz létre, nagy technológiai előrelépéseket tesz az abroncstervezés területén, és egyéb, az emberek és áruk mobilitását javító megoldásokat álmodik meg. A motorral ellátott kerék, melyeket a MICHELIN a Frankfurti Autószalonon bemutat, tökéletes példa egy ilyen innovációra. A MICHELIN Active Wheel magában a kerékben egyesíti az elektromos meghajtó motort és a felfüggesztési rendszert. Egy dolog teljesen nyilvánvaló. A MICHELIN Energy Saver rendkívül népszerűnek bizonyult mind az autógyártók, mind a fogyasztók körében (lásd a 6. oldal), mert az abroncs tökéletesen megfelel elvárásaiknak és követelményeiknek az energiahatékonyság, a biztonság és a hosszú élettartam vonatkozásában. A MICHELIN azért volt képes biztosítani ezt a három kiemelkedő teljesítményjellemzőt, mert az abroncsgyártók közül elsőként, egyszerre próbálta meg javítani az energiahatékonyságot és a tapadást. Röviden, ez a kitartó erőfeszítéssel és anyagi ráfordítással támogatott, áttörést jelentő újítás mára teljesítménynövelő innovációvá vált. Függetlenül attól, hogy milyen típusú és milyen időkeretű innovációról van szó, a MICHELIN mindig az abroncsminőség olyan különböző területeire összpontosít, melyek javítása elvben nehezen egyeztethető össze, valamint arra, hogy a lehető legjobb teljesítmény-egyensúlyt érje el. A Frankfurti Autószalonon bemutatott három innováció ezt a filozófiát fejezi ki. Egy olyan időszakban, amikor az autógyártók és az elsőszerelő vállalatok körében az energiával kapcsolatos kérdések a legfontosabbak, a MICHELIN segít csökkenteni az emberek és áruk közúti közlekedésének környezeti hatását, miközben a biztonság növelése iránti elkötelezettségét is megvalósítja.

4 4 Előre tekintő megoldások A holnap MICHELIN abroncsainak fejlesztése ma: elemzés és kilátások A társadalom új utakat keres a Föld erőforrásainak fenntartható módon való használatára és kezelésére. A fosszilis energiaforrások egyik fő fogyasztójaként az autóipar kulcsszerepet kell, hogy játsszon ebben az erőfeszítésben. Becslések szerint jelenleg 900 millió gépjármű van a világon, és számos előrejelzés szerint ez a szám 2030 és 2040 között körülbelül 1,5 milliárdra növekedhet. Ráadásul a közúti közlekedés felelős az emberi tevékenység által okozott összes CO 2 kibocsátás 18 százalékáért, míg ha minden közlekedési eszközt beszámítunk, akkor ez a teljes kibocsátás 24%-át teszi ki1. Ez a tény két kérdést vet fel. Hogyan lehet az emberek mobilitással kapcsolatos elvárásait összeegyeztetni e tevékenységek környezetre gyakorolt hatásával? Hogyan reagál az autóipar és ez milyen hatást gyakorol a gumiabroncsra? Számos kiváltó okot kell számításba venni, ha meg akarjuk érteni az autóiparban várható fejlesztéseket. A legfontosabb a törvényi szabályozással támogatott társadalmi nyomás, mely a járművek által okozott környezetszennyezés és így a fogyasztás drasztikus csökkentésére irányul. A legnyilvánvalóbb a CO 2 és más szennyező anyagok kibocsátása és az ezzel kapcsolatos törvények. Ráadásul ez a környezetvédelmi nyomás akkor jelentkezik, amikor a fosszilis energiaforrások ára folyamatosan emelkedik. Bár az árak időnkénti ingadozása lehetséges, mint például napjainkban a gazdasági visszaesés idején, hosszú távon a tendencia erősnek és tartósnak látszik. Az autósok számára ez hatással van az autó birtoklásának és üzemeltetésének teljes költségére. Például a 2008-ban tapasztalt égbeszökő üzemanyagárak azt eredményezték, hogy az év során megtett kilométerek számát az előző évi adattal összehasonlító mutató története során először jelzett csökkenést. E kihívásokra adott válaszként az autógyártók világszerte olyan alternatív meghajtási forrásokat keresnek a dugattyús motorokhoz, melyek mind a környezetvédelmi, mind a gazdasági problémákra megoldást jelentenek. Változatos műszaki megközelítés Az autógyártók kezdetben úgy reagáltak, hogy egyre több kisméretű, kevésbé költséges, kevésbé környezetszennyező modellt fejlesztettek ki, miközben csökkentették a középkategóriás járművek számát. Ez egy világméretű tendencia. A közlekedésből származó környezetszennyezés csökkentése iránti törvényi és társadalmi elvárásra adott másik válasz az volt, hogy jelentős összegeket költöttek számos különböző 1 Forrás: World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért)

5 5 motortechnológia fejlesztésére 2. Az, hogy az autógyártók különböző műszaki megoldásokat választottak, azt eredményezi majd, hogy a járműválaszték is változatos lesz. Nyilvánvaló, hogy a meghajtási megoldások választéka szélesebb és változatosabb lesz, mint napjaink benzin vagy dízel üzemű motorválasztéka. Ugyanakkor a környezetvédelmi elvárásokra adott válasz a különböző helyeken és a rendelkezésre álló technológiáktól függően más és más lesz. Az elmúlt hónapok során számos tanulmány készült, melyekben ezeket a lehetséges fejlesztéseket elemzik. Tehát, bár továbbra is a belsőégésű motor marad az autók világának meghatározó erőforrása az elkövetkező évben, a technológiai tájkép többé nem lesz egységes, hiszen az autók egynegyede, legalább részben elektromos meghajtású lesz. Az adott helyzetben, a tisztán elektromos meghajtású járművek használata valószínűleg korlátozott marad, körülbelül a világ autóparkjának 3% teszi majd ki, és főleg az e meghajtásnak kedvező kategóriákban koncentrálódik. Az elektromos autókat főleg sűrűn lakott nagyvárosokban használják majd, ahol a megtett utak rövidek, valamint a helyi tömegközlekedés és szállítás járműparkjainál, mint például a kézbesítő és postai szolgáltatások, valamint városi bérautóknál. Ezekben a speciális piaci szegmensekben az elektromos járművek a városi autók 10-15%-át is kitehetik. Az egyszerű indító rendszerektől a teljesen elektromos motorokig jelenleg sokféle elektromos autót fejlesztenek. A MICHELIN egy olyan elektromos motor és felfüggesztési rendszer prototípust is kifejlesztett, amely bele van építve a kerékbe. Ez a MICHELIN Active Wheel, ami technológiai alternatívát jelenthet (lásd a 9. oldalon). A gumiabroncs hatása ezekre a változatos műszaki megoldásokra. Hogyan merül fel a gumiabroncs egy olyan témában, amely alapvetően az üzemanyagfogyasztásról és a környezetvédelemről szól? A válasz a következő: egy belsőégésű motorral hajtott autó mozgatásához szükséges energia 20%-át, egy teljesen elektromos autó esetén pedig 30%-át az abroncsok fogyasztják el. A hibrid járművek esetén a technológiai lehetőségek széles választéka miatt az abroncsokhoz számlájára írható üzemanyag fogyasztás valahol az említett két szélső érték közé esik. Függetlenül attól, hogy milyen technológiájú a jármű motorja, a célnak megfelelő gumiabroncsok szükségesek, ha csökkenteni akarjuk egy jármű fogyasztását. A MICHELIN kutatás és fejlesztési programjai már régóta ezekre a kérdésekre koncentrálnak, ami az energia hatékonyság területén páratlan szaktudást biztosít az abroncsgyártó vállalatnak. Az alább bemutatott elektromos autókhoz készített gumiabroncs prototípus és a MICHELIN Energy Saver abroncs elegendő bizonyíték erre a szaktudásra. A MICHELIN vállalati szlogenje A haladás szolgálatában jól összefoglalja néhány szóban a gyártással foglalkozó vállalat küldetését. Kifejezi, hogy a MICHELIN elkötelezett az iránt, hogy olyan gumiabroncsokat tervezzen és gyártson, melyek folyamatosan tágítják a teljesítmény határait. 2 Belsőégésű motorok optimalizálása, hidrogén belsőégésű motorok, stop & start technológia, mikro, lágy és teljes értékű hibridek, plug-in hibridek, üzemanyagcellás és teljesen elektromos autók

6 6 Az elmúlt 30 év során a MICHELIN felére csökkentette az abroncsokhoz köthető üzemanyag fogyasztást, miközben olyan kulcsfontosságú területeken javította abroncsai teljesítményét, mint a biztonság és a hosszú élettartam, és a következő 30 évre is hasonló mértékű fejlesztéseket ígér. Ebben rejlik a MICHELIN innovációs képességének ereje. Az abroncsgyártó vállalat komolyan elkötelezett a gumiabroncs minőségének minden területre kiterjedő javítása mellett, és a közúti közlekedés csak akkor válhat valóban fenntarthatóvá, ha egyszerre minden területen kimagasló teljesítményt sikerül felmutatni.

7 7 Teljesítményfokozó innováció Több mint 92 millió liter üzemanyag megtakarítás a MICHELIN Energy Saver abroncsoknak köszönhetően A MICHELIN aktív szerepet játszik a közúti közlekedés költségének és környezetre gyakorolt hatásának csökkentésében. Ahogy az előre tekintő megoldásokról szóló fejezetben is szerepelt, egy belsőégésű motorral hajtott autónál öt tank üzemanyagból egyet a gumiabroncs használ el (teherautóknál pedig háromból egyet). A MICHELIN célkitűzése, hogy olyan gumiabroncsokat gyártson, melyek segítenek csökkenteni az üzemanyagfogyasztást, miközben a biztonság és az élettartam területén változatlanul magas teljesítményt nyújtanak. A legújabb, ezzel a technológiával készült személyautó abroncs a MICHELIN Energy Saver as európai piaci bevezetése óta mintegy 29 millió ilyen abroncsot adtak el. (2009. augusztus 31-ig) Ezalatt az idő alatt a MICHELIN Energy Saver több, mint 92 millió literrel csökkentette a teljes üzemanyag fogyasztást3, ami 1,8 millió tele tank üzemanyaggal egyenértékű. Ennek következtében a CO 2 kibocsátás tonnával csökkent, ami pedig autó éves CO 2 kibocsátásának felel meg. Egy olyan időszakban, amikor az energiahatékonyság elsődleges fontosságú szempont, az autógyártó vállalatok azonnal felismerték a MICHELIN Energy Saver abroncsok három különböző területen, üzemanyag megtakarítás, biztonság és hosszú élettartam, nyújtott kiváló teljesítményét. Ennek eredményeként az abroncsot a piaci megjelenése óta eltelt másfél év során a vezető autógyártók több mint 100 modelljére homologálták. Ez egy kimagasló eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy ennyi idő alatt egy abroncsot általában csak modellre szoktak hitelesíteni óta a MICHELIN személyautókra az energiahatékony abroncsok négy, míg teherautókra három generációját fejlesztette ki. Ezek az abroncsok összesen több mint 11 milliárd literrel csökkentették az üzemanyag-fogyasztást és több, mint 28 millió tonnával a CO 2 kibocsátást világszerte. Minden MICHELIN abroncs, amely egyszerre kínál energiahatékonyságot, kimagasló biztonságot és hosszú élettartamot, felismerhető az oldalfalain található Green X jelölésről. 3 Az üzemanyag-fogyasztást és gördülési ellenállást mérő teszteket a TÜV SÜD Automotive végezte 2008-ban és 2009-ben, a DEKRA Test Center pedig 2009-ben 195/65 R15 H és 205/55 R16 V méretű gumiabroncsokon.

8 8 A 2009-es Frankfurti Autószalon ad majd otthont számos, MICHELIN Energy Saver abroncsokkal szerelt új autó és prototípus bemutatójának. Ezek között lesz a Volkswagen One Liter, valamint az új Kia cee d, mely Európában kizárólag MICHELIN abroncsokkal szerelve kapható. A MICHELIN Energy Saver és a Volkswagen One Liter: technológiák egyesítése a környezeti teljesítmény javítása érdekében Azonos célkitűzéseik, hasonló energia-teljesítmény normáik és a tökéletes biztonság iránti közös elkötelezettség tette lehetővé, hogy a MICHELIN és a Volkswagen egyesítse technológiai szaktudását a Volkswagen One Liter megalkotásakor. A 2009-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon bemutatkozó koncepció autót kizárólag az új MICHELIN Energy Saver abronccsal szerelik, ami a Green X felirattal ellátott MICHELIN abroncsok legújabb generációja. Ezek az abroncsok kiváló teljesítményt nyújtanak három területen: magasabb üzemanyag-hatékonyság és alacsonyabb CO 2 kibocsátás, rövidebb féktávolság nedves úton és rendkívül hosszú futó-élettartam. A MICHELIN és a Volkswagen szorosan együttműködött, hogy az abroncsok jelentősen hozzájáruljanak a jármű általános teljesítményéhez. Ezt a nagyobb átmérővel (95/80 R16 57 T XL az első abroncs és 115/70 R16 66 T XL a hátsó abroncs esetén) rendelkező új, keskenyebb MICHELIN Energy Saver abroncs kifejlesztésével tudták elérni. Ez az új méretű abroncs egyesíti a MICHELIN ENERGY Saver személyautó abroncs termékválaszték gyártásánál használt minden egyéb technológiát, mint például a szilika alkalmazása a gumikeverékben, ami a futófelületben majdnem teljesen felváltotta a kormot. A nagyobb kerék megnöveli az abroncs külső átmérőjét, ezáltal csökkentve a felfekvési felület alakváltozását. A kisebb alakváltozás az üzemanyag-fogyasztás csökkenését eredményezi. Egy másik kedvező tulajdonság a keskenyebb abroncs/kerék összeállítás, ami optimalizálja a jármű általános aerodinamikai jellemzőit. A MICHELIN innovációs képességének ereje abban van, hogy kisebb felfekvési felülettel is képes kiváló úttartást biztosítani. Ezt az eredményt a futómintázat módosításával, egy szabadalmazott lamella technológia alkalmazásával sikerült elérni. Ez a technológia kiváló merevséget ad az oldalfalaknak, ami kanyarodáskor előnyös, valamint csökkenti a vertikális torzulás mértékét, ami további üzemanyag-megtakarítást eredményez.

9 9 A teljesítmény határainak kitolása A MICHELIN bemutatja az első, elektromos autókra tervezett prototípus abroncsát Egy különleges hajtóműnek különleges gumiabroncsra van szüksége. Ezt a filozófiát követte a MICHELIN, amikor koncepció abroncsot tervezett elektromos járművekre. Amikor az autógyártó vállalatok bemutatják első akkumulátor meghajtású autóikat és prototípusaikat, a MICHELIN ezzel egy időben állítja ki kifejezetten ezekre a járművekre tervezett koncepció abroncsát. Az üzemanyag-takarékos abroncsaival összhangban (amelyből már négy generációt vezetett be 1992 óta) a MICHELIN olyan gumiabroncsot tervezett, amely számos előnyt biztosít. Például megnöveli az egy feltöltéssel megtett út hosszát, vagy csökkenthetővé teszi az akkumulátor méretét, hogy jobban kihasználható legyen a belső tér. Ugyanakkor az abroncs növeli az utazás biztonságát és kimagaslóan hosszú az élettartama. Mint minden MICHELIN abroncs, ez a prototípus is három területen ér el magas teljesítményszintet: az energiahatékonyság, a maximális tapadás különösen kihívást jelentő körülmények között, és a hosszú élettartam. Ezen kívül a prototípus még egy negyedik tulajdonsággal is rendelkezik, ami tökéletesen illik egy olyan erőforráshoz, ami a mozgó mechanikai alkatrészek hiányának köszönhetően viszonylag zajmentes a MICHELIN elektromos autókra tervezett prototípus abroncsa nagyon halkan gördül. A kutatás és fejlesztési csapatok ezt az eredményt úgy érték el, hogy átméretezték az abroncsot. A gördülési ellenállás minimalizálása érdekében az abroncs viszonylag keskeny, az átmérője pedig nagy, ezáltal csökkenti az energiafelhasználást, hiszen így kisebb a felfekvési felület. Ezenkívül a nagy átmérő és az alacsony profil együttes alkalmazása segít csökkenteni az áramfogyasztást, mert egy adott távolság megtételekor az abroncs kevesebbszer fordul körbe. Következésképpen kevesebb a deformálódás és a felmelegedés, ami további energia-megtakarítást jelent. Ugyanakkor a nagyobb átmérő azt is jelenti, hogy több gumi van a futófelületben. Ezáltal növekszik az abroncs teljes élettartama, és csökken a teljes működési költség. Végül, a MICHELIN kutatás és fejlesztési csapatai olyan egyedülálló futómintázatot fejlesztettek ki, mely hosszú, keskeny, hosszirányú csatornáival alacsony menetzajt és nedves úton jó tapadást biztosít. A kutatás és fejlesztési csapatok minden lehetséges innovációs területet kihasználtak. Az abroncs méretét, a felépítését, a felhasznált anyagokat és a futófelület mintázatát egyaránt átdolgozták, hogy a MICHELIN elektromos autókra tervezett prototípus abroncsa kimagaslóan energiatakarékos, valamint biztonságos és kényelmes legyen.

10 10 Az áttörést jelentő újítás Motorizált kerék és a MICHELIN Active Wheel A Michelin forradalmat indított útjára 2008-ban, amikor bemutatta az Active Wheel-t. Ennek a rendkívül innovatív terméknek köszönhetően nincs többé szükség motorra az első vagy hátsó motorháztető alatt, sem hagyományos felfüggesztésre, féltengelyre, vagy a sebességváltó rendszerre, hiszen minden nélkülözhetetlen alkatrészt a kerék belsejébe építettek be. Ez számos egyedülálló előnyt biztosít azoknak a járműveknek, amelyek felszerelhetők ezzel az integrált megoldással. A MICHELIN Active Wheel egy olyan intelligens kerék, amely képes a járművek elektromos meghajtására, miközben biztosítja a felfüggesztést és a fékezést, páratlan úttartást és kényelmet nyújtva. A MICHELIN Active Wheel új korszakot nyit a közúti közlekedésben, a biztonság, az energiatakarékosság és a környezetvédelem eddig soha nem látott szintjét megvalósítva. Mindez a kisméretű motor és az elektromos felfüggesztési rendszer eredménye, melyeket a kerék belsejébe építettek be. Ezek a Michelin által kifejlesztett technológiák lehetővé teszik, hogy újra definiáljuk a gépkocsi fogalmát. Olyan elektromos és hibrid járművek esetén, amelyek nem használnak elektronikus felfüggesztési rendszert, a motorizált kereket (lásd az alábbi illusztrációt) az első és a hátsó tengelyre lehet szerelni.

11 11 A Michelin Active Wheel technológiai forradalma a kisméretű motorban és az Active Wheel esetén az integrált felfüggesztési rendszerben rejlik. A méretek jelentős csökkentésével a Michelin gyakorlatilag újra feltalálta a kereket. Most először a kerék nem csak a féktárcsákat tartalmazza, hanem mindenekelőtt a jármű elektromos meghajtó motorját, valamint elektromos felfüggesztését is. (lásd az alábbi illusztrációt).

12 12 A konstruktőr által kívánt teljesítménynek és a jármű használatnak megfelelően lehetőség van egyazon járművön négy motor (mindegyik keréken egy), vagy csak kettő (például a két első keréken) használatára. A Michelin Active Wheel így lehetővé teszi, hogy az autógyártók továbbra is kettő vagy négy kerék meghajtású járműveket gyártsanak. A kerékbe beépített motort tápláló energia a Michelin Active Wheel esetében mindig elektromos energia. Ez származhat lítium-ion vagy egyéb akkumulátorból, üzemanyagcellából és/vagy szuperkondenzátorból. Ezek a források minden esetben két figyelemre méltó előnnyel járnak: nincs szennyezés és nagyobb a kényelem. A Michelin Active Wheel-lel felszerelt jármű nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat. Ezen kívül az elektromos motorok rendkívül csendesek, ami nemcsak az autó utasainak, hanem a környezetnek is előnyt jelent. A Michelin Active Wheel-lel szerelt jármű engedi lélegzethez jutni a várost! A Michelin Active Wheel nagyszerűsége abban áll, hogy soha nem látott szinten hangolja össze a környezetvédelmet az utakon nyújtott teljesítménnyel. Ezt a dinamizmust szolgálja a új típusú felfüggesztési rendszer, amely forradalmian újat nyújt az úttartás és a kényelem terén. A Michelin Active Wheel-lel a jármű felfüggesztése már nem mechanikus, hanem elektromos. Ezt a merőben új rendszert rendkívül gyors reakcióidő (mindössze a másodperc 3/1000 része) jellemzi. Minden lengő vagy bólintó mozgás automatikusan korrigálásra kerül. A MICHELIN Active Wheel leegyszerűsíti az autók tervezésének folyamatát, hiszen a hagyományos autók mechanikus összetevői feleslegessé vállnak. A MICHELIN Active Wheel-lel meghajtott járműveknél nincs többé szükség sebességváltóra, tengelykapcsolóra, kardántengelyre, differenciálműre, vagy lengéscsillapítókra. Ez csökkenti a jármű súlyát és így energiatakarékosabbá is teszi. Ennek következtében az autó olyan távolság megtételére lesz képes, ami megfelel az autósok elvárásainak. A Michelin Active Wheel tehát egyértelmű technológiai áttörést jelent. Hatékony választ ad a közúti közlekedés kritikus problémáira, az energia (mennyisége, fajtái, költsége), az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, a városok zsúfoltsága és a környezetszennyezés terén.

13 13 1. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében - Michelin OnWay Az autósoknak számos kellemetlenségre kell felkészülniük utazásaik során. A gumiabroncsok kidurranhatnak, az üzemanyag elfogyhat, amikor nincs töltőállomás a környéken és az emberek egyszerűen eltévedhetnek. A Michelin azért indította el a OnWay programot, hogy az autósokat ezekből a szorult helyzetekből kisegítse és folytathassák az útjukat. Az Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Svájcban elérhető program, két éven keresztül három különböző ingyenes szolgáltatást kínál azoknak az autósoknak, akik legalább két Michelin személyautó vagy SUV gumiabroncsot vásárolnak. A vásárlóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy tagsági felvételi kérelmüket az abroncsok megvásárlását követő 30 napon belül postán beküldik. Michelin abroncsokkal szerelt járművek tulajdonosai, akik beléptek a Michelin OnWay programba, Európa területén bárhonnan, éjjel-nappal felhívhatnak egy Michelin tanácsadót, aki az alábbi három területen nyújt információt és segítséget: abroncssérülés garancia, abroncs segítségnyújtás egy órán belül, SOS útbaigazítás. Az abroncs asszisztencia keretén belül a Michelin vállalja, hogy Michelin OnWay call centeréhez beérkezett értesítés után egy órán belül az autóvezető segítségére siet. Ha a pótkerék használható állapotban van, ingyen felszerelik, ha nem, akkor ingyen a legközelebbi szervizbe vontatják az autót. Ezen kívül a Michelin vagy hazaszállítja a sofőrt és utasait, vagy fejenként legfeljebb 100 euróért szállást biztosít a számukra. Az abroncssérülés garancia defekt miatti, lopás vagy vandalizmusból származó károkra terjed ki. Az autósoknak annyit kell tenniük, hogy az abroncs megjavíttatása előtt felveszik a kapcsolatot a Michelin OnWay call centerével, hogy az kártalanítási számlát nyisson számukra. A sérült abroncsot, ha lehetséges ingyen megjavítják, vagy újra cserélik és vásárlás időpontjától függően az abroncs árát részben megtérítik. Ha a vásárlás a tagság első évében történt, akkor a beszerzési ár 50%-át, ha a tagság második évében, akkor pedig 25%-át térítik meg. Az SOS útbaigazítás egy olyan telefonos szolgáltatás, melyet azért hoztak létre, hogy segítséget nyújtson az utazóknak a tájékozódásban, hotel vagy étterem kiválasztásában, vagy hogy megtalálják a legközelebbi benzinkutat. A szolgáltatás egyesítve kínálja a vásárlók számára a MICHELIN Kalauz és a ViaMichelin utazástervező előnyeit.

14 14 2. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a ViaMichelin A Michelin csoport 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, a ViaMichelin a mobilitást elősegítő digitális termékeket és szolgáltatásokat tervez, fejleszt és értékesít. A nyolc nyelven elérhető weboldal széleskörű információt nyújt azoknak, akik Európába, Észak-Amerikába, valamint Ázsia és Afrika bizonyos részeire, összesen 45 országba szeretnének utazást tervezni. A weboldalt több mint 400 millióan látogatják évente. Az utazást komplexen támogató portál interaktív információkat, valamint utazással és turizmussal kapcsolatos tartalmakat kínál. Például várostérképek, útvonaltervezők, térképen látható interaktív útvonalak, nagyfelbontású légi és műholdképek, ötnapos időjárás előrejelzések, igény esetén közlekedési információk, azonnali szobafoglalás (világszerte több mint szálláshelyen), kulcsszavas kereső és részletes kereső a Michelin turisztikai kalauzaiban (Green Guide) szereplő több mint idegenforgalmi látványosság és a Michelin Szálloda- és Étterem Kalauzokban (Red Guide) található étterem különböző szempontok szerinti kereséséhez. Ez a rendkívül interaktív weboldal lehetővé teszi, hogy az internetezők megosszák egymással utazási tapasztalataikat. A ViaMichelin iphone alkalmazásokat is kifejlesztett, nevezetesen az európai és az északamerikai Michelin kalauzokban szereplő éttermek, valamint valós idejű franciaországi közlekedési helyzetjelentések is elérhetők a készüléken. A Nokiával kötött stratégiai megállapodás értelmében az Ovi Maps legújabb verziójával rendelkező mobiltelefonokon a MICHELIN kalauz teljes szálloda, étterem és idegenforgalmi adatbázisa elérhető. A valós idejű közlekedési információszolgáltatás franciaországi piacvezetője, a 2005 óta több mint egymillió felhasználóval rendelkező ViaMichelin, jelenleg a vezető autógyártók és GPS készülék gyártók beszállítója. A ViaMichelin geolokációs (helymeghatározó) megoldásokat is értékesít az interneten keresztül, ami elsősorban értékesítési hálózattal rendelkező vállalkozások számára különösen hasznos, ezen kívül integrált navigációs rendszereket, hordozható GPS készülékeket, mobiltelefonokat is forgalmaz.

15 15 3. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében - Michelin Maps & Guides A mai világban egy sikeres utazáshoz sok dolog szükségeltetik: ki kell választani a legjobb útvonalat, el kell igazodni megérkezés után, el kell tudnunk jutni a legszebb turista látványosságokhoz, olyan szállást és étkezési lehetőségeket kell találnunk, melyek megfelelnek az ízlésünknek és a pénztárcánknak. A Michelin több mint egy évszázada az utazást megkönnyítő eszközök egész sorát biztosítja a mobilitás javítása érdekében. Ezek között megtalálhatók a térképek, atlaszok, a szállodákat és éttermeket bemutató Michelin Kalauz és az útikalauzok, mint például a Michelin Green Guide és a Voyager Pratique sorozat. A Michelin pontos, hiánytalan, megbízható információkat tartalmazó, turistáknak szóló kiadványai a piac legteljesebb gyűjteményét alkotják. A Michelin állandóan új módszereket keres a vásárlók mobilitásának további javítására és számos technológiai áttörés előmozdítója volt a gumiabroncs iparban, miközben a térképkészítés területén is páratlan innovációs képességről tett tanúbizonyságot. Nem meglepő tehát, hogy a Michelin Maps and Guides mostanában mutatja be az első műhold képet felhasználó autóstérképet. A pontos és rendkívül valósághű térkép segít, hogy az utazók jobban érzékeljék útjuk során a környék jellegzetességét, vagyis a domborzatot, mezőgazdasági területeket, a vízi utakat, a növényzetet, és a lakott területeket. A Michelin a turistáknak szóló kiadványok francia piacvezetője és az egyetlen kiadó, amely minden sorozatával jelen van az összes európai országban. Elkötelezett aziránt, hogy pontos, megbízható és rendszeresen frissített információkat biztosítson az utazóknak. Hogy ennek a vállalásnak eleget tudjon tenni, a Michelin szerkesztőségi munkatársai minden kiadvány készítésekor szigorúan betartanak öt szabályt: rendszeres frissítések, szelektivitás, következetes kritériumok, függetlenség és anonim látogatások. Ez a szemléletmód azon az alapos, tapasztalati tudáson alapszik, melyet a Michelin az alatt a 100 év alatt szerzett, amióta innovatív utazási segédeszközöket készít. Ez a törekvés, hogy az utazók elvárásainak minél jobban megfeleljenek, 2009-ben, több új kiadvány megjelenéséhez vezetett: új könyvek a Michelin Voyager Pratique sorozatban, az új Descubres kalauzok (Spanyolországról), és a Michelin Week-End Green Guides egy új sorozata. A Green Guide sorozat egy valóban nemzetközi kiadvány, 312 kalauz jelent meg kilenc nyelven és közel 100 országban kapható. A kalauzok több mint kétharmada jelenik meg idegen nyelveken. Egy másik újdonság, a MICHELIN Kyoto Osaka Guide megjelenése, ami a harmadik étterem és szálloda kalauz Ázsiában. A MICHELIN Guide 2009-es sorozatának két nemrég kiadott kalauzához, a Tokiót és Hong Kongot bemutató kiadványokhoz csatlakozik. A sorozat jelenleg 23 országot ölel fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Kihasználva a Csoport 20. század eleje óta egyre növekvő globális jelenlétét, a Michelin jelenleg 12 nyelven ad ki térképeket és kalauzokat, 2010-re pedig a 18 nyelv elérését tűzte ki célul.

16 16 4. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Michelin Lifestyle Limited Michelin Lifestyle Limited küldetése és stratégiája Autó felszerelési kellékektől a sportcipők talpán, az autós térképeken, útikalauzokon keresztül az elektronikus információkig és természetesen a gumiabroncsokig a Michelin márkanév a termékek széles körén megjelenik, kifejezve a vállalatcsoport küldetését. A három, nem gumiabronccsal kapcsolatos üzletágban: az új technológiák, térképek és kalauzok, és a licenc tevékenység (amit a Michelin Lifestyle Limited végez), a Michelin ugyanazt a célkitűzést követi, vagyis javítja az emberek és a termékek mobilitását világszerte. A vállalat küldetésének támogatására 2000-ben létrehozott Michelin Lifestyle Limited (MLL) licenc megállapodások révén pumpákat, gumiabroncs nyomásmérőket, téli autózáshoz való kellékeket és egyéb, a biztonság növelését szolgáló termékeket értékesít, melyek közül sok megtekinthető a Michelin E02-es standján a Frankfurti Autószalon 8-as kiállítócsarnokában. Sajátos stratégiát követve az MLL és partnerei egy sor egyéb terméket is készítenek, amelyek közt olyan is van, aminek semmi köze sincs az autókhoz. Ezek választéka a sportcipőktől a gyűjthető reklámtárgyakig terjed. Ezeket a cikkeket azért forgalmazzák, hogy közvetve erősítsék a Michelin imázsát, mint a világ vezető abroncsgyártója és szorosabbra fűzzék az emberek és a Michelin márka kapcsolatát szerte a világon, végső soron pedig azért, hogy hosszú távon növekedjen a gumiabroncs értékesítés. Az MLL központja az Egyesült Királyságban, Stoke-on-Trentben van, és regionális irodákkal rendelkezik Clermont-Ferrandban, Párizsban, Tokióban, Sanghajban és Greenville-ben, Dél- Karolina államban. Licenc megállapodások alkalmazásával végzi tevékenységét, partnereivel együtt fejleszt ki és értékesít licenc alatt álló Michelin termékeket. A licenc birtokosai használhatják a Michelin márkanevet, bár szigorú keretek között és az MLL felügyelete mellett. A Michelin egyebek mellett az abroncsokkal kapcsolatos szaktudását viszi ezekbe az együttműködésekbe. Valahányszor a gumiabroncs technológia segítségével javítható egy új termék működése, vagy teljesítménye az MLL bevonja a Michelin műszaki tudását a fejlesztési folyamatba. Ily módon két teljesen különböző iparág között szinergiák jönnek létre.

17 17 A Michelin Lifestyle Limited három termékcsaláddal foglalkozik. 1. Autó és kerékpár felszerelések. Ezeket a rendkívül praktikus termékeket a biztonság (mint például gumiabroncs nyomásmérők vagy ablaktörlők és a láthatóságot növelő biztonsági lámpa készletek) vagy a mobilitás (mint például hóláncok és egyéb kemény téli körülmények közötti vezetéshez való kellékek) javítására tervezték. 2. Cipők. Két teljesen különböző termékkört kínálnak: Nagy igénybevételt tűrő munka és szabadidő cipők, melyeket a Michelin márkanév alatt fejlesztenek. Sport és szabadidő cipők, melyeket partnerekkel kötött műszaki együttműködési megállapodások keretén belül fejlesztenek és más márkanév alatt forgalmaznak. A Michelin technológiai tudása és gyártási szakértelme kimagasló teljesítményt biztosít a felhasználóknak, különösen a tapadás és a hosszú élettartam tekintetében. A Babolat teniszcipő ezek közé a termékek közé tartozik. 3. Ajándéktárgyak, gyűjthető tárgyak, ruházat és kiegészítők, melyek Bibendumot és a Michelin örökségét ábrázolják. Ezeket a termékeket a Michelin és más partner márkanevek alatt egyaránt forgalmazzák. Ezeket a termékeket úgy tervezik, hogy egyedülálló élményt nyújtsanak a felhasználóknak, formatervezésüknek, megjelenésüknek, vagy különleges tulajdonságaiknak köszönhetően. Mivel ezek a termékek a Michelin márka nagyköveteiként is szolgálnak, az MLL-nek gondoskodnia kell arról, hogy a legmagasabb szintű minőséget, biztonságot és általános teljesítményt biztosítják. Minden licenc termék az adott piac prémium szegmensébe tartozik és szakkereskedők kiválasztott üzleteiben kapható ban az MLL nettó árbevételének kétharmada az autó felszerelések értékesítéséből származott, ezek a termékek kerültek először piaci bevezetésre ben a legfontosabb cél a cipő üzlet fellendítése, valamint az autó felszerelések iránti kereslet fenntartása új termékek bevezetésével és az értékesítés új országokban való fejlesztésével. Az MLL termékei és licenc programja számos díjat nyert. Ma a világ legkiválóbb sportolói közül többen, például Andy Roddick amerikai teniszező, a Michelin gumiabroncs gyártásából származó technológiáját használják.

18 18 Michelin Lifestyle Limited: tények és számok 2009-ben a Michelin Lifestyle tevékenységét az alábbi számok jellemzik: - Több mint 85 licenc együttműködés világszerte - Több mint termék - Több mint 12 millió értékesített árucikk - Értékesítés több mint 85 országban - Értékesítés több mint üzletben, melyek között megtalálhatóak a vezető autó felszerelési üzletláncok és több ezer független kiskereskedő Díjak 2009-ben: - A Michelin egy léghengeres és dupla léghengeres lábpumpái első és második helyezést értek el az Auto Express magazin által végzett teszteken. - A Michelin keréktakarói négycsillagos minősítést kaptak az Auto Plus magazintól. - Az Easy Grip hólánc ötcsillagos minősítést érdemelt ki és első helyen végzett az Auto Plus magazin által vizsgált nyolc termék között. - A Michelin Lifestyle 58. lett a License magazin által készített, a világ 100 legjobb licenc átadóját tartalmazó listán.

19 19 5. függelék A Michelin és leányvállalata, az Euromaster: Szakértők az Ön abroncsáért 2009 júliusában a Euromaster bejelentette új jelmondatát: Des experts pour vos pneus ( Szakértők az Ön abroncsáért ). Ez több mint egy egyszerű szlogen, egy olyan vállalat legfontosabb üzenetét fejezi ki, amely elkötelezett a biztonság, valamint az emberek és áruk mobilitása iránt. A jelmondat a piac minden szegmensére vonatkozik, ahol a Euromaster tevékenykedik, a fogyasztóktól az üzleti megrendelőkig, a vállalat 1700 szervizközpontjában szerte Európában. A Euromaster küldetése az, hogy az abroncsokkal kapcsolatos páratlan szaktudását felhasználva biztosítsa a vásárlók biztonságát és lelki nyugalmát most és a jövőben egyaránt. Az erőteljes, új jelmondat a vállalat összes dolgozójának elhivatottságát is kifejezi. Eközben megerősíti a Euromaster elkötelezettségét aziránt, hogy innovatív, hosszú élettartamú gumiabroncsokat és szolgáltatásokat biztosítson, melyek teljes összhangban vannak a vásárlók szükségleteivel. Az utasok biztonságának és a járművek energia-takarékosságának biztosítása érdekében az abroncsokat gondosan kell kiválasztani, hibátlanul felszerelni, centrírozni és beállítani, vagyis az abroncsokat szakértőknek kell felszerelni.

20 20

Nyári és téli egyetlen abroncsban

Nyári és téli egyetlen abroncsban 2009/3 XI.évfolyam Következõ megjelenés: október vége ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu Nyári és téli egyetlen abroncsban Maximális vízelvezetés Optimális hó- és sár-kiszorító képesség

Részletesebben

Winter Sottozero Series II

Winter Sottozero Series II 2008/4 X.évfolyam Következõ megjelenés: október közepe ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu Winter Sottozero Series II A téli abroncs, amely olvassa az útfelületet www.pirelli.hu X. évfolyam

Részletesebben

Shape RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE

Shape RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE Shape A Sapa vállalatcsoport magazinja # 2 2007 A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A napelemek

Részletesebben

Horizont. DOSSZIÉ Magunk között: Használjuk az internetet! LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ. 6. oldal. 8. oldal. 3. oldal

Horizont. DOSSZIÉ Magunk között: Használjuk az internetet! LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ. 6. oldal. 8. oldal. 3. oldal AHOGYAN BELÜLRŐL LÁTJUK Disztribúciós stratégia 3. oldal AMIRŐL BESZÉLÜNK A Michelin Párizsban 6. oldal MÉG KÖZELEBB RÉSZVÉNYESEINKHEZ Egyéni részvényesi találkozók 8. oldal Horizont LEVÉL A MICHELIN RÉSZVÉNYESEIHEZ

Részletesebben

KPMG Energetikai Évkönyv 2011

KPMG Energetikai Évkönyv 2011 ENERGETIKAI ÉS KÖZÜZEMI SZEKTOR KPMG Energetikai Évkönyv 2011 TANÁCSADÁS KPMG Energetikai Évkönyv 2011 3 Tisztelt Olvasó! Immár harmadik éve, hogy kezében tarthatja a KPMG Energetikai Évkönyvét. Az elmúlt

Részletesebben

ELŐSZÓ... 3 4 1. BEVEZETÉS... 5 2. MIÉRT MOST KELL ÁTTÉRNI AZ INTELLIGENS, POLGÁR-CENTRIKUS LED-ES VILÁGÍTÁSRA?...

ELŐSZÓ... 3 4 1. BEVEZETÉS... 5 2. MIÉRT MOST KELL ÁTTÉRNI AZ INTELLIGENS, POLGÁR-CENTRIKUS LED-ES VILÁGÍTÁSRA?... EURÓPAI BIZOTTSÁG Hírközlő hálózatok, Tartalom és Technológia Főigazgatóság Városok világítása Az innovatív világítás elterjedésének felgyorsítása az európai városokban 2013 június Európai Unió, 2013 Magyar

Részletesebben

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. forintra emeléséről. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. forintra emeléséről. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással 6 Camion Truck&Bus 2012/5 Májusi horizont ELEKTRONIKUS ÚTDÍJ 2013. július 1. A Széll Kálmán Terv 2.0 az elektronikus útdíj bevezetésére legkésőbb 2013. július 1-jén kerül sor, ami jövőre 75 milliárdos

Részletesebben

Zöld közbeszerzés! A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés kézikönyve. Európai Bizottság

Zöld közbeszerzés! A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés kézikönyve. Európai Bizottság Zöld közbeszerzés! A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés kézikönyve Európai Bizottság Zöld közbeszerzés! A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés kézikönyve Európai Bizottság Fontos megjegyzés A

Részletesebben

Fenntarthatósági Jelentés 2013

Fenntarthatósági Jelentés 2013 A zöldebb jövőért program Vízgazdálkodás Szén-dioxidkibocsátás Beszerzés Felelősségteljes fogyasztás Vállalati értékek A jelentés háttere A HEINEKEN Hungária az idén negyedik alkalommal teszi közzé a környezetünk

Részletesebben

Merre tart az elektromos autók piaca?

Merre tart az elektromos autók piaca? www.pwc.com/hu Merre tart az elektromos autók piaca? A plug-in elektromos hibrid és a tisztán elektromos gépjárművek jövője Magyarországon 1. Összefoglaló Tartalom 1.1. A tanulmány célja és fókusza 1.

Részletesebben

A TESCO GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2012/2013. ÉVI VÁLLALATI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉSE

A TESCO GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2012/2013. ÉVI VÁLLALATI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉSE A TESCO GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2012/2013. ÉVI VÁLLALATI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉSE TARTALOMJEGYZÉK TESCO-GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2013 Vezérigazgatói köszöntő 5 Jelentésünkről 8 1 Működési környezetünk 9

Részletesebben

gáz.áram E.ON energiamagazin 2012. tavasz 2012: az olimpia éve A mi csapatunk! Elektromos autózás Budapest Bécs zöldfolyosót építünk

gáz.áram E.ON energiamagazin 2012. tavasz 2012: az olimpia éve A mi csapatunk! Elektromos autózás Budapest Bécs zöldfolyosót építünk 2012. tavasz gáz.áram E.ON energiamagazin www.eon.hu www.facebook.com/eonhungaria 2012: az olimpia éve A mi csapatunk! Elektromos autózás Budapest Bécs zöldfolyosót építünk Ellátásbiztonság Egy gázbeszerző

Részletesebben

Az Európai Bizottság új környezetvédelmi politikájának hatása az vasúti közlekedési alágazat fejlődésére, azon keresztül a vasúti foglalkoztatottságra

Az Európai Bizottság új környezetvédelmi politikájának hatása az vasúti közlekedési alágazat fejlődésére, azon keresztül a vasúti foglalkoztatottságra Az Európai Bizottság új környezetvédelmi politikájának hatása az vasúti közlekedési alágazat fejlődésére, azon keresztül a vasúti foglalkoztatottságra készült a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal támogatásával

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A Városi Környezet Tematikus Stratégia előkészítő anyaga EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2004. február 2. COM(2004)60 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK A

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 CÉGBEMUTATÓ GAZDASÁGI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KÖRNYEZETI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 ÁLLAMI AUTÓPÁLYA KEZELŐ ZRT. 2 TARTALOM

Részletesebben

MILYEN GYÖNYÖRÛ ÉJSZAKA!

MILYEN GYÖNYÖRÛ ÉJSZAKA! 2007/5 IX.évfolyam Következõ megjelenés: december eleje ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu MILYEN GYÖNYÖRÛ ÉJSZAKA! www.hu.pirelli.com IX. évfolyam 2007/5 Az én oldalam Tisztelt Olvasók!

Részletesebben

A szélessávú hálózatokon folytatott tevékenységek energiafogyasztás-csökkentő hatásának mérése

A szélessávú hálózatokon folytatott tevékenységek energiafogyasztás-csökkentő hatásának mérése John A. Skip Laitner Brian Partridge Vince Vittore A szélessávú hálózatokon folytatott tevékenységek energiafogyasztás-csökkentő hatásának mérése Vezetői összefoglaló A szélessávú hálózati technológiák

Részletesebben

PRODUCTIVITY. Tartalom. Országaink: Szlovénia. Egyedi megoldások széles tárháza. Új termékeink. oldal 7. oldal 11. oldal 4

PRODUCTIVITY. Tartalom. Országaink: Szlovénia. Egyedi megoldások széles tárháza. Új termékeink. oldal 7. oldal 11. oldal 4 PRODUCTIVITY Magazine for your effective production No. 2/2013 Egyedi megoldások széles tárháza Új termékeink Országaink: Szlovénia oldal 4 Az Atlas Copco csoporthoz termékvonal- -menedzserként léptem

Részletesebben

A NAGYSEBESSÉGÛ VASÚT TÉRHÓDÍTÁSA, ÉS ENNEK HATÁSA A TURIZMUSSZEKTORRA

A NAGYSEBESSÉGÛ VASÚT TÉRHÓDÍTÁSA, ÉS ENNEK HATÁSA A TURIZMUSSZEKTORRA JÁSZBEréNYI Melinda HOLCZMANN Anita A NAGYSEBESSÉGÛ VASÚT TÉRHÓDÍTÁSA, ÉS ENNEK HATÁSA A TURIZMUSSZEKTORRA Míg a légi közlekedés teljesítménye meglehetősen hullámzó, a vasút napjainkban rohamos fejlődésnek

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció SZAK Nappali tagozat EU kapcsolatok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció SZAK Nappali tagozat EU kapcsolatok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció SZAK Nappali tagozat EU kapcsolatok szakirány MARKETING STRATÉGIA A TREVENQUE INFORMATIKAI CÉG MAGYARORSZÁGI PIACRA LÉPÉSÉHEZ

Részletesebben

Piac Technika Értékesítés Promóció Egészség Jog

Piac Technika Értékesítés Promóció Egészség Jog opedelec! Piac Technika Értékesítés Promóció Egészség Jog Áttekintő CÉL CÍMZETTEK FORMÁTUM FELÉPÍTÉS A GoPedelec kézikönyv bevezetést kíván nyújtani a pedelecnek a társadalom és a gazdaság számára nyújtandó

Részletesebben

Hírek. No.122 2013.november

Hírek. No.122 2013.november H Hírek No.122 2013.november A Tridonic GmbH Előtétek, akkumulátorok, LEDfényforrások és DALI szabályzórendszerek tartalékvilágításhoz, TR és TRM transzformátorok kisfeszültségű halogénlámpákhoz és luxcontrol

Részletesebben

BUY SMART+ Beszerzés és klímavédelem. Útmutató irodai berendezések beszerzéséhez energiahatékonysági és környezeti szempontokkal

BUY SMART+ Beszerzés és klímavédelem. Útmutató irodai berendezések beszerzéséhez energiahatékonysági és környezeti szempontokkal BUY SMART+ Zöld közbeszerzés Európában Beszerzés és klímavédelem Útmutató irodai berendezések beszerzéséhez energiahatékonysági és környezeti szempontokkal Jelen irányelv az Intelligens Energia Európa

Részletesebben

AUTÓIPARI ÁTRENDEZŐDÉS A VILÁGBAN A GAZDASÁGI VÁLSÁG TÜKRÉBEN

AUTÓIPARI ÁTRENDEZŐDÉS A VILÁGBAN A GAZDASÁGI VÁLSÁG TÜKRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK MESTERSZAK LEVELEZŐ TAGOZAT NEMZETKÖZI GAZDASÁGI KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY AUTÓIPARI ÁTRENDEZŐDÉS A VILÁGBAN A GAZDASÁGI VÁLSÁG TÜKRÉBEN

Részletesebben

Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül!

Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül! Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül! Alapelvünk: a biztonság mindenek felett Az Európai Bizottság egy új törvénycsomagot fogadott el, amely átfogó módon szabályozza

Részletesebben

A mi vállalatunk: Az IBM Magyarországon

A mi vállalatunk: Az IBM Magyarországon A MI VÁLLALATUNK Szakmánknak, az információtechnológiának olyan átmeneti idôszakát éljük, amikor a régi szabályok már nem alkalmazhatók, az újak viszont még nem alakultak ki teljes egészükben. Az emberek

Részletesebben

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva Omron magazin 2008 Garantált minőség, élvezetes percek Illy caffé: a tökéletes presszókávé A kiváló minőségű, légmentesen zárt kávésdobozok három évvel tovább őrzik meg az aromát A 8. oldalon megtudhatja,

Részletesebben

A BELSŐ KÖRNYEZET MINŐSÉGE ÉS AZ ÉPÜLETENERGETIKAI (EPBD) IRÁNYELV

A BELSŐ KÖRNYEZET MINŐSÉGE ÉS AZ ÉPÜLETENERGETIKAI (EPBD) IRÁNYELV Épületenergetika HUHR/1001/2.2.1/0009 A BELSŐ KÖRN NYEZET MINŐ ŐSÉGE ÉS AZ ÉPÜLETENERGETIKAI (EPBD) IRÁNYELV Magyar Zoltán, PhD. Pécs, 20122 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 5 2 ÉGHAJLATI CÉLKITŰZÉS, AZ

Részletesebben

Shape SZEMÉBEN A MACSKA A JAGUAR A SAPÁHOZ FORDULT AZ ÖSSZETETT DESIGN SOLUTIONS MEGOLDÁSÉRT OLDAL

Shape SZEMÉBEN A MACSKA A JAGUAR A SAPÁHOZ FORDULT AZ ÖSSZETETT DESIGN SOLUTIONS MEGOLDÁSÉRT OLDAL Shape A Sapa vállalatcsoport magazinja # 1 2010 HOGYAN SEGÍT AZ ALUMÍNIUM A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI KÜZDELEMBEN FIFA VILÁGKUPA A SAPA ÁLTAL SZÁLLÍTOTT PROFILOKKAL MOUNTAIN TOP A PRECÍZIÓS GYÁRTÁS MESTEREI

Részletesebben

Budapest IV. Kerület Újpest Fenntartható Energia AkcióProgramja

Budapest IV. Kerület Újpest Fenntartható Energia AkcióProgramja Budapest IV. Kerület Újpest Fenntartható Energia AkcióProgramja Elfogadva Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Képviselő-testületének 59/2014. (IV. 24) határozatával 2014. május hó 2 Tartalom 1. Bevezetés,

Részletesebben