A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon szeptember

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2009. szeptember"

Átírás

1 1 A MICHELIN a 63. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon szeptember Sajtóanyag A fényképek letölthetőek: ftp:// /presse/michelin/ Login: michelin Password: presse File: «MICHELIN at the 63rd Frankfurt International Motor» Sajtókapcsolat:

2 2 Tartalomjegyzék Összefoglalás MICHELIN: a holnap újításainak fejlesztése ma Előre tekintő megoldások A holnap MICHELIN abroncsainak fejlesztése ma: elemzés és kilátások Változatos műszaki megközelítés A gumiabroncs hatása ezekre a változatos műszaki megoldásokra. Teljesítményfokozó innováció Több, mint 92 millió liter üzemanyag megtakarítás a MICHELIN Energy Saver abroncsoknak köszönhetően A MICHELIN Energy Saver és a Volkswagen One Liter: technológiák egyesítése a környezeti teljesítmény javítása érdekében A teljesítmény határainak kitolása A MICHELIN bemutatja az első, elektromos autókra tervezett prototípus abroncsát Az áttörést jelentő újítás Motorizált kerék és a MICHELIN Active Wheel 1. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a Michelin OnWay 2. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a ViaMichelin 3. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a Michelin Maps & Guides 4. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: A Michelin Lifestyle Limited 5. függelék A Michelin és leányvállalata, a Euromaster: Experts pour vos pneus ( A gumiabroncsok szakértői )

3 3 MICHELIN: a holnap újításainak fejlesztése ma Összefoglalás A 63. Frankfurti Autószalonon a MICHELIN három személyautókra készülő innovatív terméket mutat be - a MICHELIN Energy Saver gumiabroncsot, az elektromos autókhoz készülő MICHELIN koncepció abroncsot és a MICHELIN Active Wheel-t. A gumiabroncsgyártó vállalat standján látható három innováció a Michelin technológiai központjának működési struktúráját meghatározó három időszakaszt szemlélteti. A nullától két évig terjedő időkeret olyan rövid távú fejlesztéseket szolgál, melyek folyamatosan javítják napjaink gumiabroncsainak teljesítményszintjét. Ezen fejlesztések egyike a MICHELIN Energy Saver, melyet 2008-ban vezettek be az európai utánpótláspiacokon. A kettőtől öt évig terjedő időkeretben a teljesítmény határait próbálják kitolni, hogy a holnap piacait szolgáló műszaki megoldások szülessenek. Frankfurtban a MICHELIN bemutatja az első, elektromos autókra tervezett prototípus abroncsot, ami szándékosan esik egybe az autógyártók jövőbeni elektromos autóinak bemutatójával. A távoli jövőbe tekintve a Michelin áttörést jelentő innovációkat hoz létre, nagy technológiai előrelépéseket tesz az abroncstervezés területén, és egyéb, az emberek és áruk mobilitását javító megoldásokat álmodik meg. A motorral ellátott kerék, melyeket a MICHELIN a Frankfurti Autószalonon bemutat, tökéletes példa egy ilyen innovációra. A MICHELIN Active Wheel magában a kerékben egyesíti az elektromos meghajtó motort és a felfüggesztési rendszert. Egy dolog teljesen nyilvánvaló. A MICHELIN Energy Saver rendkívül népszerűnek bizonyult mind az autógyártók, mind a fogyasztók körében (lásd a 6. oldal), mert az abroncs tökéletesen megfelel elvárásaiknak és követelményeiknek az energiahatékonyság, a biztonság és a hosszú élettartam vonatkozásában. A MICHELIN azért volt képes biztosítani ezt a három kiemelkedő teljesítményjellemzőt, mert az abroncsgyártók közül elsőként, egyszerre próbálta meg javítani az energiahatékonyságot és a tapadást. Röviden, ez a kitartó erőfeszítéssel és anyagi ráfordítással támogatott, áttörést jelentő újítás mára teljesítménynövelő innovációvá vált. Függetlenül attól, hogy milyen típusú és milyen időkeretű innovációról van szó, a MICHELIN mindig az abroncsminőség olyan különböző területeire összpontosít, melyek javítása elvben nehezen egyeztethető össze, valamint arra, hogy a lehető legjobb teljesítmény-egyensúlyt érje el. A Frankfurti Autószalonon bemutatott három innováció ezt a filozófiát fejezi ki. Egy olyan időszakban, amikor az autógyártók és az elsőszerelő vállalatok körében az energiával kapcsolatos kérdések a legfontosabbak, a MICHELIN segít csökkenteni az emberek és áruk közúti közlekedésének környezeti hatását, miközben a biztonság növelése iránti elkötelezettségét is megvalósítja.

4 4 Előre tekintő megoldások A holnap MICHELIN abroncsainak fejlesztése ma: elemzés és kilátások A társadalom új utakat keres a Föld erőforrásainak fenntartható módon való használatára és kezelésére. A fosszilis energiaforrások egyik fő fogyasztójaként az autóipar kulcsszerepet kell, hogy játsszon ebben az erőfeszítésben. Becslések szerint jelenleg 900 millió gépjármű van a világon, és számos előrejelzés szerint ez a szám 2030 és 2040 között körülbelül 1,5 milliárdra növekedhet. Ráadásul a közúti közlekedés felelős az emberi tevékenység által okozott összes CO 2 kibocsátás 18 százalékáért, míg ha minden közlekedési eszközt beszámítunk, akkor ez a teljes kibocsátás 24%-át teszi ki1. Ez a tény két kérdést vet fel. Hogyan lehet az emberek mobilitással kapcsolatos elvárásait összeegyeztetni e tevékenységek környezetre gyakorolt hatásával? Hogyan reagál az autóipar és ez milyen hatást gyakorol a gumiabroncsra? Számos kiváltó okot kell számításba venni, ha meg akarjuk érteni az autóiparban várható fejlesztéseket. A legfontosabb a törvényi szabályozással támogatott társadalmi nyomás, mely a járművek által okozott környezetszennyezés és így a fogyasztás drasztikus csökkentésére irányul. A legnyilvánvalóbb a CO 2 és más szennyező anyagok kibocsátása és az ezzel kapcsolatos törvények. Ráadásul ez a környezetvédelmi nyomás akkor jelentkezik, amikor a fosszilis energiaforrások ára folyamatosan emelkedik. Bár az árak időnkénti ingadozása lehetséges, mint például napjainkban a gazdasági visszaesés idején, hosszú távon a tendencia erősnek és tartósnak látszik. Az autósok számára ez hatással van az autó birtoklásának és üzemeltetésének teljes költségére. Például a 2008-ban tapasztalt égbeszökő üzemanyagárak azt eredményezték, hogy az év során megtett kilométerek számát az előző évi adattal összehasonlító mutató története során először jelzett csökkenést. E kihívásokra adott válaszként az autógyártók világszerte olyan alternatív meghajtási forrásokat keresnek a dugattyús motorokhoz, melyek mind a környezetvédelmi, mind a gazdasági problémákra megoldást jelentenek. Változatos műszaki megközelítés Az autógyártók kezdetben úgy reagáltak, hogy egyre több kisméretű, kevésbé költséges, kevésbé környezetszennyező modellt fejlesztettek ki, miközben csökkentették a középkategóriás járművek számát. Ez egy világméretű tendencia. A közlekedésből származó környezetszennyezés csökkentése iránti törvényi és társadalmi elvárásra adott másik válasz az volt, hogy jelentős összegeket költöttek számos különböző 1 Forrás: World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért)

5 5 motortechnológia fejlesztésére 2. Az, hogy az autógyártók különböző műszaki megoldásokat választottak, azt eredményezi majd, hogy a járműválaszték is változatos lesz. Nyilvánvaló, hogy a meghajtási megoldások választéka szélesebb és változatosabb lesz, mint napjaink benzin vagy dízel üzemű motorválasztéka. Ugyanakkor a környezetvédelmi elvárásokra adott válasz a különböző helyeken és a rendelkezésre álló technológiáktól függően más és más lesz. Az elmúlt hónapok során számos tanulmány készült, melyekben ezeket a lehetséges fejlesztéseket elemzik. Tehát, bár továbbra is a belsőégésű motor marad az autók világának meghatározó erőforrása az elkövetkező évben, a technológiai tájkép többé nem lesz egységes, hiszen az autók egynegyede, legalább részben elektromos meghajtású lesz. Az adott helyzetben, a tisztán elektromos meghajtású járművek használata valószínűleg korlátozott marad, körülbelül a világ autóparkjának 3% teszi majd ki, és főleg az e meghajtásnak kedvező kategóriákban koncentrálódik. Az elektromos autókat főleg sűrűn lakott nagyvárosokban használják majd, ahol a megtett utak rövidek, valamint a helyi tömegközlekedés és szállítás járműparkjainál, mint például a kézbesítő és postai szolgáltatások, valamint városi bérautóknál. Ezekben a speciális piaci szegmensekben az elektromos járművek a városi autók 10-15%-át is kitehetik. Az egyszerű indító rendszerektől a teljesen elektromos motorokig jelenleg sokféle elektromos autót fejlesztenek. A MICHELIN egy olyan elektromos motor és felfüggesztési rendszer prototípust is kifejlesztett, amely bele van építve a kerékbe. Ez a MICHELIN Active Wheel, ami technológiai alternatívát jelenthet (lásd a 9. oldalon). A gumiabroncs hatása ezekre a változatos műszaki megoldásokra. Hogyan merül fel a gumiabroncs egy olyan témában, amely alapvetően az üzemanyagfogyasztásról és a környezetvédelemről szól? A válasz a következő: egy belsőégésű motorral hajtott autó mozgatásához szükséges energia 20%-át, egy teljesen elektromos autó esetén pedig 30%-át az abroncsok fogyasztják el. A hibrid járművek esetén a technológiai lehetőségek széles választéka miatt az abroncsokhoz számlájára írható üzemanyag fogyasztás valahol az említett két szélső érték közé esik. Függetlenül attól, hogy milyen technológiájú a jármű motorja, a célnak megfelelő gumiabroncsok szükségesek, ha csökkenteni akarjuk egy jármű fogyasztását. A MICHELIN kutatás és fejlesztési programjai már régóta ezekre a kérdésekre koncentrálnak, ami az energia hatékonyság területén páratlan szaktudást biztosít az abroncsgyártó vállalatnak. Az alább bemutatott elektromos autókhoz készített gumiabroncs prototípus és a MICHELIN Energy Saver abroncs elegendő bizonyíték erre a szaktudásra. A MICHELIN vállalati szlogenje A haladás szolgálatában jól összefoglalja néhány szóban a gyártással foglalkozó vállalat küldetését. Kifejezi, hogy a MICHELIN elkötelezett az iránt, hogy olyan gumiabroncsokat tervezzen és gyártson, melyek folyamatosan tágítják a teljesítmény határait. 2 Belsőégésű motorok optimalizálása, hidrogén belsőégésű motorok, stop & start technológia, mikro, lágy és teljes értékű hibridek, plug-in hibridek, üzemanyagcellás és teljesen elektromos autók

6 6 Az elmúlt 30 év során a MICHELIN felére csökkentette az abroncsokhoz köthető üzemanyag fogyasztást, miközben olyan kulcsfontosságú területeken javította abroncsai teljesítményét, mint a biztonság és a hosszú élettartam, és a következő 30 évre is hasonló mértékű fejlesztéseket ígér. Ebben rejlik a MICHELIN innovációs képességének ereje. Az abroncsgyártó vállalat komolyan elkötelezett a gumiabroncs minőségének minden területre kiterjedő javítása mellett, és a közúti közlekedés csak akkor válhat valóban fenntarthatóvá, ha egyszerre minden területen kimagasló teljesítményt sikerül felmutatni.

7 7 Teljesítményfokozó innováció Több mint 92 millió liter üzemanyag megtakarítás a MICHELIN Energy Saver abroncsoknak köszönhetően A MICHELIN aktív szerepet játszik a közúti közlekedés költségének és környezetre gyakorolt hatásának csökkentésében. Ahogy az előre tekintő megoldásokról szóló fejezetben is szerepelt, egy belsőégésű motorral hajtott autónál öt tank üzemanyagból egyet a gumiabroncs használ el (teherautóknál pedig háromból egyet). A MICHELIN célkitűzése, hogy olyan gumiabroncsokat gyártson, melyek segítenek csökkenteni az üzemanyagfogyasztást, miközben a biztonság és az élettartam területén változatlanul magas teljesítményt nyújtanak. A legújabb, ezzel a technológiával készült személyautó abroncs a MICHELIN Energy Saver as európai piaci bevezetése óta mintegy 29 millió ilyen abroncsot adtak el. (2009. augusztus 31-ig) Ezalatt az idő alatt a MICHELIN Energy Saver több, mint 92 millió literrel csökkentette a teljes üzemanyag fogyasztást3, ami 1,8 millió tele tank üzemanyaggal egyenértékű. Ennek következtében a CO 2 kibocsátás tonnával csökkent, ami pedig autó éves CO 2 kibocsátásának felel meg. Egy olyan időszakban, amikor az energiahatékonyság elsődleges fontosságú szempont, az autógyártó vállalatok azonnal felismerték a MICHELIN Energy Saver abroncsok három különböző területen, üzemanyag megtakarítás, biztonság és hosszú élettartam, nyújtott kiváló teljesítményét. Ennek eredményeként az abroncsot a piaci megjelenése óta eltelt másfél év során a vezető autógyártók több mint 100 modelljére homologálták. Ez egy kimagasló eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy ennyi idő alatt egy abroncsot általában csak modellre szoktak hitelesíteni óta a MICHELIN személyautókra az energiahatékony abroncsok négy, míg teherautókra három generációját fejlesztette ki. Ezek az abroncsok összesen több mint 11 milliárd literrel csökkentették az üzemanyag-fogyasztást és több, mint 28 millió tonnával a CO 2 kibocsátást világszerte. Minden MICHELIN abroncs, amely egyszerre kínál energiahatékonyságot, kimagasló biztonságot és hosszú élettartamot, felismerhető az oldalfalain található Green X jelölésről. 3 Az üzemanyag-fogyasztást és gördülési ellenállást mérő teszteket a TÜV SÜD Automotive végezte 2008-ban és 2009-ben, a DEKRA Test Center pedig 2009-ben 195/65 R15 H és 205/55 R16 V méretű gumiabroncsokon.

8 8 A 2009-es Frankfurti Autószalon ad majd otthont számos, MICHELIN Energy Saver abroncsokkal szerelt új autó és prototípus bemutatójának. Ezek között lesz a Volkswagen One Liter, valamint az új Kia cee d, mely Európában kizárólag MICHELIN abroncsokkal szerelve kapható. A MICHELIN Energy Saver és a Volkswagen One Liter: technológiák egyesítése a környezeti teljesítmény javítása érdekében Azonos célkitűzéseik, hasonló energia-teljesítmény normáik és a tökéletes biztonság iránti közös elkötelezettség tette lehetővé, hogy a MICHELIN és a Volkswagen egyesítse technológiai szaktudását a Volkswagen One Liter megalkotásakor. A 2009-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon bemutatkozó koncepció autót kizárólag az új MICHELIN Energy Saver abronccsal szerelik, ami a Green X felirattal ellátott MICHELIN abroncsok legújabb generációja. Ezek az abroncsok kiváló teljesítményt nyújtanak három területen: magasabb üzemanyag-hatékonyság és alacsonyabb CO 2 kibocsátás, rövidebb féktávolság nedves úton és rendkívül hosszú futó-élettartam. A MICHELIN és a Volkswagen szorosan együttműködött, hogy az abroncsok jelentősen hozzájáruljanak a jármű általános teljesítményéhez. Ezt a nagyobb átmérővel (95/80 R16 57 T XL az első abroncs és 115/70 R16 66 T XL a hátsó abroncs esetén) rendelkező új, keskenyebb MICHELIN Energy Saver abroncs kifejlesztésével tudták elérni. Ez az új méretű abroncs egyesíti a MICHELIN ENERGY Saver személyautó abroncs termékválaszték gyártásánál használt minden egyéb technológiát, mint például a szilika alkalmazása a gumikeverékben, ami a futófelületben majdnem teljesen felváltotta a kormot. A nagyobb kerék megnöveli az abroncs külső átmérőjét, ezáltal csökkentve a felfekvési felület alakváltozását. A kisebb alakváltozás az üzemanyag-fogyasztás csökkenését eredményezi. Egy másik kedvező tulajdonság a keskenyebb abroncs/kerék összeállítás, ami optimalizálja a jármű általános aerodinamikai jellemzőit. A MICHELIN innovációs képességének ereje abban van, hogy kisebb felfekvési felülettel is képes kiváló úttartást biztosítani. Ezt az eredményt a futómintázat módosításával, egy szabadalmazott lamella technológia alkalmazásával sikerült elérni. Ez a technológia kiváló merevséget ad az oldalfalaknak, ami kanyarodáskor előnyös, valamint csökkenti a vertikális torzulás mértékét, ami további üzemanyag-megtakarítást eredményez.

9 9 A teljesítmény határainak kitolása A MICHELIN bemutatja az első, elektromos autókra tervezett prototípus abroncsát Egy különleges hajtóműnek különleges gumiabroncsra van szüksége. Ezt a filozófiát követte a MICHELIN, amikor koncepció abroncsot tervezett elektromos járművekre. Amikor az autógyártó vállalatok bemutatják első akkumulátor meghajtású autóikat és prototípusaikat, a MICHELIN ezzel egy időben állítja ki kifejezetten ezekre a járművekre tervezett koncepció abroncsát. Az üzemanyag-takarékos abroncsaival összhangban (amelyből már négy generációt vezetett be 1992 óta) a MICHELIN olyan gumiabroncsot tervezett, amely számos előnyt biztosít. Például megnöveli az egy feltöltéssel megtett út hosszát, vagy csökkenthetővé teszi az akkumulátor méretét, hogy jobban kihasználható legyen a belső tér. Ugyanakkor az abroncs növeli az utazás biztonságát és kimagaslóan hosszú az élettartama. Mint minden MICHELIN abroncs, ez a prototípus is három területen ér el magas teljesítményszintet: az energiahatékonyság, a maximális tapadás különösen kihívást jelentő körülmények között, és a hosszú élettartam. Ezen kívül a prototípus még egy negyedik tulajdonsággal is rendelkezik, ami tökéletesen illik egy olyan erőforráshoz, ami a mozgó mechanikai alkatrészek hiányának köszönhetően viszonylag zajmentes a MICHELIN elektromos autókra tervezett prototípus abroncsa nagyon halkan gördül. A kutatás és fejlesztési csapatok ezt az eredményt úgy érték el, hogy átméretezték az abroncsot. A gördülési ellenállás minimalizálása érdekében az abroncs viszonylag keskeny, az átmérője pedig nagy, ezáltal csökkenti az energiafelhasználást, hiszen így kisebb a felfekvési felület. Ezenkívül a nagy átmérő és az alacsony profil együttes alkalmazása segít csökkenteni az áramfogyasztást, mert egy adott távolság megtételekor az abroncs kevesebbszer fordul körbe. Következésképpen kevesebb a deformálódás és a felmelegedés, ami további energia-megtakarítást jelent. Ugyanakkor a nagyobb átmérő azt is jelenti, hogy több gumi van a futófelületben. Ezáltal növekszik az abroncs teljes élettartama, és csökken a teljes működési költség. Végül, a MICHELIN kutatás és fejlesztési csapatai olyan egyedülálló futómintázatot fejlesztettek ki, mely hosszú, keskeny, hosszirányú csatornáival alacsony menetzajt és nedves úton jó tapadást biztosít. A kutatás és fejlesztési csapatok minden lehetséges innovációs területet kihasználtak. Az abroncs méretét, a felépítését, a felhasznált anyagokat és a futófelület mintázatát egyaránt átdolgozták, hogy a MICHELIN elektromos autókra tervezett prototípus abroncsa kimagaslóan energiatakarékos, valamint biztonságos és kényelmes legyen.

10 10 Az áttörést jelentő újítás Motorizált kerék és a MICHELIN Active Wheel A Michelin forradalmat indított útjára 2008-ban, amikor bemutatta az Active Wheel-t. Ennek a rendkívül innovatív terméknek köszönhetően nincs többé szükség motorra az első vagy hátsó motorháztető alatt, sem hagyományos felfüggesztésre, féltengelyre, vagy a sebességváltó rendszerre, hiszen minden nélkülözhetetlen alkatrészt a kerék belsejébe építettek be. Ez számos egyedülálló előnyt biztosít azoknak a járműveknek, amelyek felszerelhetők ezzel az integrált megoldással. A MICHELIN Active Wheel egy olyan intelligens kerék, amely képes a járművek elektromos meghajtására, miközben biztosítja a felfüggesztést és a fékezést, páratlan úttartást és kényelmet nyújtva. A MICHELIN Active Wheel új korszakot nyit a közúti közlekedésben, a biztonság, az energiatakarékosság és a környezetvédelem eddig soha nem látott szintjét megvalósítva. Mindez a kisméretű motor és az elektromos felfüggesztési rendszer eredménye, melyeket a kerék belsejébe építettek be. Ezek a Michelin által kifejlesztett technológiák lehetővé teszik, hogy újra definiáljuk a gépkocsi fogalmát. Olyan elektromos és hibrid járművek esetén, amelyek nem használnak elektronikus felfüggesztési rendszert, a motorizált kereket (lásd az alábbi illusztrációt) az első és a hátsó tengelyre lehet szerelni.

11 11 A Michelin Active Wheel technológiai forradalma a kisméretű motorban és az Active Wheel esetén az integrált felfüggesztési rendszerben rejlik. A méretek jelentős csökkentésével a Michelin gyakorlatilag újra feltalálta a kereket. Most először a kerék nem csak a féktárcsákat tartalmazza, hanem mindenekelőtt a jármű elektromos meghajtó motorját, valamint elektromos felfüggesztését is. (lásd az alábbi illusztrációt).

12 12 A konstruktőr által kívánt teljesítménynek és a jármű használatnak megfelelően lehetőség van egyazon járművön négy motor (mindegyik keréken egy), vagy csak kettő (például a két első keréken) használatára. A Michelin Active Wheel így lehetővé teszi, hogy az autógyártók továbbra is kettő vagy négy kerék meghajtású járműveket gyártsanak. A kerékbe beépített motort tápláló energia a Michelin Active Wheel esetében mindig elektromos energia. Ez származhat lítium-ion vagy egyéb akkumulátorból, üzemanyagcellából és/vagy szuperkondenzátorból. Ezek a források minden esetben két figyelemre méltó előnnyel járnak: nincs szennyezés és nagyobb a kényelem. A Michelin Active Wheel-lel felszerelt jármű nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat. Ezen kívül az elektromos motorok rendkívül csendesek, ami nemcsak az autó utasainak, hanem a környezetnek is előnyt jelent. A Michelin Active Wheel-lel szerelt jármű engedi lélegzethez jutni a várost! A Michelin Active Wheel nagyszerűsége abban áll, hogy soha nem látott szinten hangolja össze a környezetvédelmet az utakon nyújtott teljesítménnyel. Ezt a dinamizmust szolgálja a új típusú felfüggesztési rendszer, amely forradalmian újat nyújt az úttartás és a kényelem terén. A Michelin Active Wheel-lel a jármű felfüggesztése már nem mechanikus, hanem elektromos. Ezt a merőben új rendszert rendkívül gyors reakcióidő (mindössze a másodperc 3/1000 része) jellemzi. Minden lengő vagy bólintó mozgás automatikusan korrigálásra kerül. A MICHELIN Active Wheel leegyszerűsíti az autók tervezésének folyamatát, hiszen a hagyományos autók mechanikus összetevői feleslegessé vállnak. A MICHELIN Active Wheel-lel meghajtott járműveknél nincs többé szükség sebességváltóra, tengelykapcsolóra, kardántengelyre, differenciálműre, vagy lengéscsillapítókra. Ez csökkenti a jármű súlyát és így energiatakarékosabbá is teszi. Ennek következtében az autó olyan távolság megtételére lesz képes, ami megfelel az autósok elvárásainak. A Michelin Active Wheel tehát egyértelmű technológiai áttörést jelent. Hatékony választ ad a közúti közlekedés kritikus problémáira, az energia (mennyisége, fajtái, költsége), az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, a városok zsúfoltsága és a környezetszennyezés terén.

13 13 1. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében - Michelin OnWay Az autósoknak számos kellemetlenségre kell felkészülniük utazásaik során. A gumiabroncsok kidurranhatnak, az üzemanyag elfogyhat, amikor nincs töltőállomás a környéken és az emberek egyszerűen eltévedhetnek. A Michelin azért indította el a OnWay programot, hogy az autósokat ezekből a szorult helyzetekből kisegítse és folytathassák az útjukat. Az Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Svájcban elérhető program, két éven keresztül három különböző ingyenes szolgáltatást kínál azoknak az autósoknak, akik legalább két Michelin személyautó vagy SUV gumiabroncsot vásárolnak. A vásárlóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy tagsági felvételi kérelmüket az abroncsok megvásárlását követő 30 napon belül postán beküldik. Michelin abroncsokkal szerelt járművek tulajdonosai, akik beléptek a Michelin OnWay programba, Európa területén bárhonnan, éjjel-nappal felhívhatnak egy Michelin tanácsadót, aki az alábbi három területen nyújt információt és segítséget: abroncssérülés garancia, abroncs segítségnyújtás egy órán belül, SOS útbaigazítás. Az abroncs asszisztencia keretén belül a Michelin vállalja, hogy Michelin OnWay call centeréhez beérkezett értesítés után egy órán belül az autóvezető segítségére siet. Ha a pótkerék használható állapotban van, ingyen felszerelik, ha nem, akkor ingyen a legközelebbi szervizbe vontatják az autót. Ezen kívül a Michelin vagy hazaszállítja a sofőrt és utasait, vagy fejenként legfeljebb 100 euróért szállást biztosít a számukra. Az abroncssérülés garancia defekt miatti, lopás vagy vandalizmusból származó károkra terjed ki. Az autósoknak annyit kell tenniük, hogy az abroncs megjavíttatása előtt felveszik a kapcsolatot a Michelin OnWay call centerével, hogy az kártalanítási számlát nyisson számukra. A sérült abroncsot, ha lehetséges ingyen megjavítják, vagy újra cserélik és vásárlás időpontjától függően az abroncs árát részben megtérítik. Ha a vásárlás a tagság első évében történt, akkor a beszerzési ár 50%-át, ha a tagság második évében, akkor pedig 25%-át térítik meg. Az SOS útbaigazítás egy olyan telefonos szolgáltatás, melyet azért hoztak létre, hogy segítséget nyújtson az utazóknak a tájékozódásban, hotel vagy étterem kiválasztásában, vagy hogy megtalálják a legközelebbi benzinkutat. A szolgáltatás egyesítve kínálja a vásárlók számára a MICHELIN Kalauz és a ViaMichelin utazástervező előnyeit.

14 14 2. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében a ViaMichelin A Michelin csoport 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, a ViaMichelin a mobilitást elősegítő digitális termékeket és szolgáltatásokat tervez, fejleszt és értékesít. A nyolc nyelven elérhető weboldal széleskörű információt nyújt azoknak, akik Európába, Észak-Amerikába, valamint Ázsia és Afrika bizonyos részeire, összesen 45 országba szeretnének utazást tervezni. A weboldalt több mint 400 millióan látogatják évente. Az utazást komplexen támogató portál interaktív információkat, valamint utazással és turizmussal kapcsolatos tartalmakat kínál. Például várostérképek, útvonaltervezők, térképen látható interaktív útvonalak, nagyfelbontású légi és műholdképek, ötnapos időjárás előrejelzések, igény esetén közlekedési információk, azonnali szobafoglalás (világszerte több mint szálláshelyen), kulcsszavas kereső és részletes kereső a Michelin turisztikai kalauzaiban (Green Guide) szereplő több mint idegenforgalmi látványosság és a Michelin Szálloda- és Étterem Kalauzokban (Red Guide) található étterem különböző szempontok szerinti kereséséhez. Ez a rendkívül interaktív weboldal lehetővé teszi, hogy az internetezők megosszák egymással utazási tapasztalataikat. A ViaMichelin iphone alkalmazásokat is kifejlesztett, nevezetesen az európai és az északamerikai Michelin kalauzokban szereplő éttermek, valamint valós idejű franciaországi közlekedési helyzetjelentések is elérhetők a készüléken. A Nokiával kötött stratégiai megállapodás értelmében az Ovi Maps legújabb verziójával rendelkező mobiltelefonokon a MICHELIN kalauz teljes szálloda, étterem és idegenforgalmi adatbázisa elérhető. A valós idejű közlekedési információszolgáltatás franciaországi piacvezetője, a 2005 óta több mint egymillió felhasználóval rendelkező ViaMichelin, jelenleg a vezető autógyártók és GPS készülék gyártók beszállítója. A ViaMichelin geolokációs (helymeghatározó) megoldásokat is értékesít az interneten keresztül, ami elsősorban értékesítési hálózattal rendelkező vállalkozások számára különösen hasznos, ezen kívül integrált navigációs rendszereket, hordozható GPS készülékeket, mobiltelefonokat is forgalmaz.

15 15 3. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Innováció a mobilitás javítása érdekében - Michelin Maps & Guides A mai világban egy sikeres utazáshoz sok dolog szükségeltetik: ki kell választani a legjobb útvonalat, el kell igazodni megérkezés után, el kell tudnunk jutni a legszebb turista látványosságokhoz, olyan szállást és étkezési lehetőségeket kell találnunk, melyek megfelelnek az ízlésünknek és a pénztárcánknak. A Michelin több mint egy évszázada az utazást megkönnyítő eszközök egész sorát biztosítja a mobilitás javítása érdekében. Ezek között megtalálhatók a térképek, atlaszok, a szállodákat és éttermeket bemutató Michelin Kalauz és az útikalauzok, mint például a Michelin Green Guide és a Voyager Pratique sorozat. A Michelin pontos, hiánytalan, megbízható információkat tartalmazó, turistáknak szóló kiadványai a piac legteljesebb gyűjteményét alkotják. A Michelin állandóan új módszereket keres a vásárlók mobilitásának további javítására és számos technológiai áttörés előmozdítója volt a gumiabroncs iparban, miközben a térképkészítés területén is páratlan innovációs képességről tett tanúbizonyságot. Nem meglepő tehát, hogy a Michelin Maps and Guides mostanában mutatja be az első műhold képet felhasználó autóstérképet. A pontos és rendkívül valósághű térkép segít, hogy az utazók jobban érzékeljék útjuk során a környék jellegzetességét, vagyis a domborzatot, mezőgazdasági területeket, a vízi utakat, a növényzetet, és a lakott területeket. A Michelin a turistáknak szóló kiadványok francia piacvezetője és az egyetlen kiadó, amely minden sorozatával jelen van az összes európai országban. Elkötelezett aziránt, hogy pontos, megbízható és rendszeresen frissített információkat biztosítson az utazóknak. Hogy ennek a vállalásnak eleget tudjon tenni, a Michelin szerkesztőségi munkatársai minden kiadvány készítésekor szigorúan betartanak öt szabályt: rendszeres frissítések, szelektivitás, következetes kritériumok, függetlenség és anonim látogatások. Ez a szemléletmód azon az alapos, tapasztalati tudáson alapszik, melyet a Michelin az alatt a 100 év alatt szerzett, amióta innovatív utazási segédeszközöket készít. Ez a törekvés, hogy az utazók elvárásainak minél jobban megfeleljenek, 2009-ben, több új kiadvány megjelenéséhez vezetett: új könyvek a Michelin Voyager Pratique sorozatban, az új Descubres kalauzok (Spanyolországról), és a Michelin Week-End Green Guides egy új sorozata. A Green Guide sorozat egy valóban nemzetközi kiadvány, 312 kalauz jelent meg kilenc nyelven és közel 100 országban kapható. A kalauzok több mint kétharmada jelenik meg idegen nyelveken. Egy másik újdonság, a MICHELIN Kyoto Osaka Guide megjelenése, ami a harmadik étterem és szálloda kalauz Ázsiában. A MICHELIN Guide 2009-es sorozatának két nemrég kiadott kalauzához, a Tokiót és Hong Kongot bemutató kiadványokhoz csatlakozik. A sorozat jelenleg 23 országot ölel fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Kihasználva a Csoport 20. század eleje óta egyre növekvő globális jelenlétét, a Michelin jelenleg 12 nyelven ad ki térképeket és kalauzokat, 2010-re pedig a 18 nyelv elérését tűzte ki célul.

16 16 4. függelék A Michelin a Frankfurti Autószalonon: Michelin Lifestyle Limited Michelin Lifestyle Limited küldetése és stratégiája Autó felszerelési kellékektől a sportcipők talpán, az autós térképeken, útikalauzokon keresztül az elektronikus információkig és természetesen a gumiabroncsokig a Michelin márkanév a termékek széles körén megjelenik, kifejezve a vállalatcsoport küldetését. A három, nem gumiabronccsal kapcsolatos üzletágban: az új technológiák, térképek és kalauzok, és a licenc tevékenység (amit a Michelin Lifestyle Limited végez), a Michelin ugyanazt a célkitűzést követi, vagyis javítja az emberek és a termékek mobilitását világszerte. A vállalat küldetésének támogatására 2000-ben létrehozott Michelin Lifestyle Limited (MLL) licenc megállapodások révén pumpákat, gumiabroncs nyomásmérőket, téli autózáshoz való kellékeket és egyéb, a biztonság növelését szolgáló termékeket értékesít, melyek közül sok megtekinthető a Michelin E02-es standján a Frankfurti Autószalon 8-as kiállítócsarnokában. Sajátos stratégiát követve az MLL és partnerei egy sor egyéb terméket is készítenek, amelyek közt olyan is van, aminek semmi köze sincs az autókhoz. Ezek választéka a sportcipőktől a gyűjthető reklámtárgyakig terjed. Ezeket a cikkeket azért forgalmazzák, hogy közvetve erősítsék a Michelin imázsát, mint a világ vezető abroncsgyártója és szorosabbra fűzzék az emberek és a Michelin márka kapcsolatát szerte a világon, végső soron pedig azért, hogy hosszú távon növekedjen a gumiabroncs értékesítés. Az MLL központja az Egyesült Királyságban, Stoke-on-Trentben van, és regionális irodákkal rendelkezik Clermont-Ferrandban, Párizsban, Tokióban, Sanghajban és Greenville-ben, Dél- Karolina államban. Licenc megállapodások alkalmazásával végzi tevékenységét, partnereivel együtt fejleszt ki és értékesít licenc alatt álló Michelin termékeket. A licenc birtokosai használhatják a Michelin márkanevet, bár szigorú keretek között és az MLL felügyelete mellett. A Michelin egyebek mellett az abroncsokkal kapcsolatos szaktudását viszi ezekbe az együttműködésekbe. Valahányszor a gumiabroncs technológia segítségével javítható egy új termék működése, vagy teljesítménye az MLL bevonja a Michelin műszaki tudását a fejlesztési folyamatba. Ily módon két teljesen különböző iparág között szinergiák jönnek létre.

17 17 A Michelin Lifestyle Limited három termékcsaláddal foglalkozik. 1. Autó és kerékpár felszerelések. Ezeket a rendkívül praktikus termékeket a biztonság (mint például gumiabroncs nyomásmérők vagy ablaktörlők és a láthatóságot növelő biztonsági lámpa készletek) vagy a mobilitás (mint például hóláncok és egyéb kemény téli körülmények közötti vezetéshez való kellékek) javítására tervezték. 2. Cipők. Két teljesen különböző termékkört kínálnak: Nagy igénybevételt tűrő munka és szabadidő cipők, melyeket a Michelin márkanév alatt fejlesztenek. Sport és szabadidő cipők, melyeket partnerekkel kötött műszaki együttműködési megállapodások keretén belül fejlesztenek és más márkanév alatt forgalmaznak. A Michelin technológiai tudása és gyártási szakértelme kimagasló teljesítményt biztosít a felhasználóknak, különösen a tapadás és a hosszú élettartam tekintetében. A Babolat teniszcipő ezek közé a termékek közé tartozik. 3. Ajándéktárgyak, gyűjthető tárgyak, ruházat és kiegészítők, melyek Bibendumot és a Michelin örökségét ábrázolják. Ezeket a termékeket a Michelin és más partner márkanevek alatt egyaránt forgalmazzák. Ezeket a termékeket úgy tervezik, hogy egyedülálló élményt nyújtsanak a felhasználóknak, formatervezésüknek, megjelenésüknek, vagy különleges tulajdonságaiknak köszönhetően. Mivel ezek a termékek a Michelin márka nagyköveteiként is szolgálnak, az MLL-nek gondoskodnia kell arról, hogy a legmagasabb szintű minőséget, biztonságot és általános teljesítményt biztosítják. Minden licenc termék az adott piac prémium szegmensébe tartozik és szakkereskedők kiválasztott üzleteiben kapható ban az MLL nettó árbevételének kétharmada az autó felszerelések értékesítéséből származott, ezek a termékek kerültek először piaci bevezetésre ben a legfontosabb cél a cipő üzlet fellendítése, valamint az autó felszerelések iránti kereslet fenntartása új termékek bevezetésével és az értékesítés új országokban való fejlesztésével. Az MLL termékei és licenc programja számos díjat nyert. Ma a világ legkiválóbb sportolói közül többen, például Andy Roddick amerikai teniszező, a Michelin gumiabroncs gyártásából származó technológiáját használják.

18 18 Michelin Lifestyle Limited: tények és számok 2009-ben a Michelin Lifestyle tevékenységét az alábbi számok jellemzik: - Több mint 85 licenc együttműködés világszerte - Több mint termék - Több mint 12 millió értékesített árucikk - Értékesítés több mint 85 országban - Értékesítés több mint üzletben, melyek között megtalálhatóak a vezető autó felszerelési üzletláncok és több ezer független kiskereskedő Díjak 2009-ben: - A Michelin egy léghengeres és dupla léghengeres lábpumpái első és második helyezést értek el az Auto Express magazin által végzett teszteken. - A Michelin keréktakarói négycsillagos minősítést kaptak az Auto Plus magazintól. - Az Easy Grip hólánc ötcsillagos minősítést érdemelt ki és első helyen végzett az Auto Plus magazin által vizsgált nyolc termék között. - A Michelin Lifestyle 58. lett a License magazin által készített, a világ 100 legjobb licenc átadóját tartalmazó listán.

19 19 5. függelék A Michelin és leányvállalata, az Euromaster: Szakértők az Ön abroncsáért 2009 júliusában a Euromaster bejelentette új jelmondatát: Des experts pour vos pneus ( Szakértők az Ön abroncsáért ). Ez több mint egy egyszerű szlogen, egy olyan vállalat legfontosabb üzenetét fejezi ki, amely elkötelezett a biztonság, valamint az emberek és áruk mobilitása iránt. A jelmondat a piac minden szegmensére vonatkozik, ahol a Euromaster tevékenykedik, a fogyasztóktól az üzleti megrendelőkig, a vállalat 1700 szervizközpontjában szerte Európában. A Euromaster küldetése az, hogy az abroncsokkal kapcsolatos páratlan szaktudását felhasználva biztosítsa a vásárlók biztonságát és lelki nyugalmát most és a jövőben egyaránt. Az erőteljes, új jelmondat a vállalat összes dolgozójának elhivatottságát is kifejezi. Eközben megerősíti a Euromaster elkötelezettségét aziránt, hogy innovatív, hosszú élettartamú gumiabroncsokat és szolgáltatásokat biztosítson, melyek teljes összhangban vannak a vásárlók szükségleteivel. Az utasok biztonságának és a járművek energia-takarékosságának biztosítása érdekében az abroncsokat gondosan kell kiválasztani, hibátlanul felszerelni, centrírozni és beállítani, vagyis az abroncsokat szakértőknek kell felszerelni.

20 20

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER KOMFORT A LEGMAGASABB SZINTEN A Champiro FE1 a GT Radial legújabb nagy teljesítményű gumiabroncsa, mely egyesíti a hosszú élettartam, a csendes, komfortos autózás,

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2013. július 11.

Sajtóközlemény. 2013. július 11. Sajtóközlemény 2013. július 11. A Michelin solutions létrehozásával, ezen belül az EFFIFUEL programmal a Michelin célja, hogy a fuvarozó vállalatok partnereként elősegítse az üzemanyag költségek csökkentését.

Részletesebben

Flottamenedzsment Konferencia

Flottamenedzsment Konferencia Flottamenedzsment Konferencia 2010. január 29. Budapest Balogh Nikoletta Projekt Menedzser Geonardo Kft. Geonardo Kft. Budapesti KKV 1999-ben alapítva Főbb területeink: Környezetvédelem Vízgazdálkodás

Részletesebben

Proxes T1S Proxes T1R Proxes CF1. Proxes R888 R610 Proxes T1 Cleanprox

Proxes T1S Proxes T1R Proxes CF1. Proxes R888 R610 Proxes T1 Cleanprox 330-350 V1 VARIO V2 330 Rendkívül gazdaságos, hosszú futásteljesítményű gumiabroncs kiváló tapadási,és vízelvezetési tulajdonságokkal, mely nagy biztonságot ad nedves úton is. Alacsony gördülési ellenállása

Részletesebben

- 1 - Hosszú élettartammal rendelkező új Continental abroncsok a regionális áruszállításhoz

- 1 - Hosszú élettartammal rendelkező új Continental abroncsok a regionális áruszállításhoz - 1 - Hosszú élettartammal rendelkező új Continental abroncsok a regionális áruszállításhoz A Continental megkezdte az új harmadik generációs abroncsszéria értékesítését 17,5 22,5 colos méretekben a rohamosan

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ!

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt:

Részletesebben

Miért cserélné le a nyerő abroncsot?

Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Sokoldalúság A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja Valóban sokoldalú, valóban többcélú A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja az R-STEER

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

Targonca meghajtások. Kövessünk-e valamennyi irányzatot?

Targonca meghajtások. Kövessünk-e valamennyi irányzatot? Targonca meghajtások. Kövessünk-e valamennyi irányzatot? A kőolaj árának folyamatos emelkedése, költségtakarékossági megfontolások valamint a környezettudatosság erősödése nyomán a targoncagyártók egymás

Részletesebben

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Gerőházi Éva - Hegedüs József - Szemző Hanna Városkutatás Kft VÁROSKUTATÁS KFT 1 Az előadás szerkezete Az energiahatékonyság kérdésköre

Részletesebben

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ!

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! GARANTÁLT MINŐSÉGŰ GUMIABRONCS EURÓPAI ELSŐ OSZTÁLYÚ Az új európai gyártású SEBRING gumiabroncsot az egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó gyártja. A minőség a legfontosabb

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL A TÉL KÖZELEDTÉNEK ELSŐ JELEIRE (hideg, zord időjárás, nedves, jeges vagy havas talaj) alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz, és

Részletesebben

Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport

Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport Éves sajtótájékoztató 2015 Bosch csoport Tartalom 1 A 2014-es üzleti év a Bosch csoportnál Javier González Pareja 2 A 2014-es üzleti év a magyarországi Bosch csoportnál Torma Krisztina 3 Javier 2014-es

Részletesebben

mint A VARTA MINDENKI SZÁMÁRA TÖKÉLETES TELJESÍTMÉNYT NYÚJT. A VARTA ULTRA DYNAMIC ÉS A DYNAMIC TRIO AZ ÚJ www.varta-automotive.

mint A VARTA MINDENKI SZÁMÁRA TÖKÉLETES TELJESÍTMÉNYT NYÚJT. A VARTA ULTRA DYNAMIC ÉS A DYNAMIC TRIO AZ ÚJ www.varta-automotive. www.varta-automotive.com mint AZ ÚJ A VARTA MINDENKI SZÁMÁRA TÖKÉLETES TELJESÍTMÉNYT NYÚJT. A VARTA ULTRA DYNAMIC ÉS A DYNAMIC TRIO Thanks go to Peugeot, www.peugeot.com MINDIG JOBB: ENERGIA PRÉMIUM MINŐSÉGBEN

Részletesebben

Téli Kínálat. Személyautó - 4x4 / SUV - kisteher CHAMPIRO WINTERPRO HP

Téli Kínálat. Személyautó - 4x4 / SUV - kisteher CHAMPIRO WINTERPRO HP Téli Kínálat Személyautó - 4x4 / SUV - kisteher ÚJ CHAMPIRO WINTERPRO HP 1951 Létrejön a mai gyáróriás őse, a Gajah Tunggal vállalat, amely eleinte kerékpár abroncsokat és tömlőket gyártott. 1990 A vállalat

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

A MICHELIN a 64. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2011. Szeptember

A MICHELIN a 64. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2011. Szeptember A MICHELIN a 64. Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2011. Szeptember Sajtóanyag A képek letölthetők az alábbi helyen: http://mediaevent.michelin.com/press/frankfurt-autoshow/ Login: WELCOME Password: FRK2011

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

i-sint új kenőanyagcsalád a vezetés élményéért agip.hu

i-sint új kenőanyagcsalád a vezetés élményéért agip.hu i-sint új kenőanyagcsalád a vezetés élményéért agip.hu i-sint eni i-sint: személygépjármű kenőanyagok az enitől Minden motornak szüksége van a megfelelő kenőanyagra, amely védelmet nyújt és fokozza a teljesítményét.

Részletesebben

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS A GUMIABRONCS A gumiabroncs felépítése futófelület mintaárok mintaelem övbetétek védıbetét peremvédı légzáró réteg peremhuzal-karika A gumiabroncs szerkezete és használata GUMIABRONCS RADIÁL (R) DIAGONÁL

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata Medveczki András IVECO magyarországi képviseleti iroda CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Haladunk a jövő szállítási megoldásai felé ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei ZF TERMÉKEK Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás elemei, alkatrészei ZF Lenksysteme A ZF 1932-ben kezdte meg a kormányművek gyártását az amerikai Ross Gear & Tool társaság licensze alapján. 1950-ben

Részletesebben

Innovációs szupersztráda

Innovációs szupersztráda Innovációs szupersztráda Az ITS innováció irányai, hazai lehetőségek Dávidházy Gábor, projekt igazgató Amiről ma szó lesz Kik vagyunk Globális tendenciák és kihívások Globális ITS irányok - ITS World Congress

Részletesebben

LENGÉSCSILLAPÍTÓK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

LENGÉSCSILLAPÍTÓK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN LENGÉSCSILLAPÍTÓK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN MI A LENGÉSCSILLAPÍTÓK SZEREPE? A lengéscsillapítók biztosítják a kerekek megfelelő tapadását, bármilyen hepehupás is az út, amin haladunk.

Részletesebben

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut A jól szellőző kesztyű a vágás elleni védelmet a kényelemmel, a rugalmassággal és a száraz környezetben történő precíz munkavégzéssel kombinálja. 6-féle méretben, 2-féle tenyérrel és 4 vágási szinttel

Részletesebben

TÉRKÉPEK A LOGISZTIKÁBAN. Miért hasznosak a fuvarozó vállalatoknak a térképek?

TÉRKÉPEK A LOGISZTIKÁBAN. Miért hasznosak a fuvarozó vállalatoknak a térképek? TÉRKÉPEK BTB 1407 H A LOGISZTIKÁBAN A logisztikában elengedhetetlen a helyes irány, a legjobb útvonalak ismerete, ha a küldeményeket pontosan célba szeretnék juttatni. A Stiefel megbízható és pontos térképei

Részletesebben

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság 2 1200-as sorozatú tűzjelző központ A biztonság nyugalma Tökéletes védelem az Ön igényihez szabva Az 1200-as sorozatú tűzjelző központ rugalmas,

Részletesebben

A magyar és nemzetközi turizmus jelenlegi trendjei és hatásai a hazai idegenforgalmi szegmensben

A magyar és nemzetközi turizmus jelenlegi trendjei és hatásai a hazai idegenforgalmi szegmensben A magyar és nemzetközi turizmus jelenlegi trendjei és hatásai a hazai idegenforgalmi szegmensben Turizmus Akadémia, Sopron Glázer Tamás vezérigazgató-helyettes 2015. szeptember 9. Trendek és tendenciák

Részletesebben

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Úgy tűnik, hogy végre tényleg beköszöntött hazánkban a tavaszi időjárás! Elérkezett az idő, hogy Fontos azonban, hogy mielőtt bárhová indul, a téli gumikat cserélje

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül!

Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül! Continental abroncsok: mikor a biztonság a környezettudatossággal egyesül! Alapelvünk: a biztonság mindenek felett Az Európai Bizottság egy új törvénycsomagot fogadott el, amely átfogó módon szabályozza

Részletesebben

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03.

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért 1 VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. 1 Fenntarthatóság építés építészet fejlődés közösség épület termékek fogyasztás FENNTARTHATÓ életmód VELUX

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ EREDETI PEUGEOT ALKATRÉSZEKRŐL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ EREDETI PEUGEOT ALKATRÉSZEKRŐL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ EREDETI PEUGEOT ALKATRÉSZEKRŐL EREDETI ALKATRÉSZEK: A PEUGEOT SZAKÉRTELMÉNEK BIZONYÍTÉKAI Az Ön PEUGEOT gépjárműve olyan alkotórészekből épül fel, melyek

Részletesebben

A miniatűr kompakt fénycsövek teljes választéka. www.save-the-penguin.com

A miniatűr kompakt fénycsövek teljes választéka. www.save-the-penguin.com A miniatűr kompakt fénycsövek teljes választéka www.save-the-penguin.com A Sylvania büszkén vesz részt környezetünk megmentésében az energiatakarékos lámpák új családjával A globális felmelegedés jelenleg

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? JÁSZAY TAMÁS Vállalatfejlesztési Igazgató MET Energia Műhely Budapest, 2015. 04. 16. Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Részletesebben

General Tire nyári gumiabroncsok Európa számára

General Tire nyári gumiabroncsok Európa számára - 1 - General Tire nyári gumiabroncsok Európa számára A Continental csoporthoz tartozó amerikai General Tire széles termékportfóliót kínál az európai autósok számára Nagyteljesítményű, kényelmes és üzemanyag-takarékos

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

Jövőbe mutató Siemens épülettechnikai megoldások az Odoo projektben

Jövőbe mutató Siemens épülettechnikai megoldások az Odoo projektben Jövőbe mutató Siemens épülettechnikai megoldások az Odoo projektben A Siemens támogatásával az előkelő hatodik helyet szerezték meg a Budapesti Műszaki Egyetem tanulói a m a d r i d i S o l a r D e c a

Részletesebben

Buy Smart+ tréning eszköz

Buy Smart+ tréning eszköz Buy Smart+ tréning eszköz Zöld Beszerzés - Bevezetés - 1. Mi az első lépése a zöld beszerzési folyamatnak? - a) Odaítélési feltételek kialakítása - b) Igény/szükséglet felmérés - c) Ajánlattételi felhívás

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

Elektromos közösségi kerékpáros közlekedési rendszerek telepítése

Elektromos közösségi kerékpáros közlekedési rendszerek telepítése Elektromos közösségi kerékpáros közlekedési rendszerek telepítése ekkkr koncepció A városi koncepció Alternatív megoldás a közösségi közlekedés kiegészítésére Közterületen, bárki számára elérhető Hálózat

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben A Toyota luxusmárkája eddig is többféle hibrid hajtású típust kínált, de legújabb modelljük már kizárólag benzin-elektromos hajtással lesz kapható. A recept a Toyota

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁT ELHASZ- NÁLÓDÁSÁRA UTALÓ JELEK Foltos szélvédő Az ablaktörlő kar nem fejt ki megfelelő nyomást. Az ablaktörlő lapát túl gyorsan emelkedik.

Részletesebben

QUASAR KUKORICA ADAPTER: A TERMÉSZET INNOVÁCIÓJA

QUASAR KUKORICA ADAPTER: A TERMÉSZET INNOVÁCIÓJA QUASAR KUKORICA ADAPTER: A TERMÉSZET INNOVÁCIÓJA MINDEN KÖRÜLMÉNY KÖZÖTT MEGBÍZHATÓ A QUASAR kukorica adapter sorozat a precíz mérnöki munka és hosszú évek fejlesztésének eredménye. Az adapter problémamentes

Részletesebben

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 2 Egyszerűen telepíthető, beállítható, karbantartható és használható tűzjelző központ. LCD- kijelző az összes érzékelőzónára vonatkozó

Részletesebben

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban Pénzes Erzsébet Turizmus Tanszék Pannon Egyetem, Veszprém Magyar Nemzeti Parkok Hete szakmai nap, 2013. június 7. Hortobágy

Részletesebben

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN

MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN MOBILTRENDEK A SZÁLLÁSFOGLALÁSBAN AZ MSZÉSZ XXXVIII. KÖZGYŰLÉSE HOTEL EGER PARK 2012.11.21. Gál Péter Tanácsadó BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. TÉMÁK NEMZETKÖZI ÉS MAGYAR MOBILPENETRÁCIÓ,

Részletesebben

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem Magyarország 2008 Egészség g és kényelem A SISTEM-AIR CSOPORT A SISTEM-AIR az európai központi porszívó gyártás és kereskedelem kiemelkedö képviselöje mind a lakossági, mind az ipari szektor területén.

Részletesebben

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Szuppinger Péter REC 2013.05.08. Szentendre Integrált közlekedéstervezés és a kerékpározás Miért integrált? Cél: Miért kerékpározás, integrált? mint mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Tapasztalat:

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

A Michelin zöld számlálói

A Michelin zöld számlálói A Michelin zöld számlálói A Michelin zöld energiatakarékos gumiabroncsai a világ minden részén, minden másodpercben segítenek az üzemanyag-fogyasztás, és így a CO 2 -kibocsátás csökkentésében 2007. október

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu Az M-Power termékcsaládunk a legújabb digitális technológiával rendelkező tuningbox a kínálatunkban. Számítógépes

Részletesebben

E-mobilitás Európában és Zala megyében

E-mobilitás Európában és Zala megyében E-mobilitás Európában és Zala megyében Angster Tamás innovációs menedzser X. INNOTECH Innovációs Konferencia, Zalaegerszeg, 2015. 09. 17. 2 Elektromobilitás projektjeink PROSESC (2010-2012), Interreg IV/C

Részletesebben

Megelőző karbantartással tízből nyolc teherautónál el lehet kerülni a nem tervezett megállásokat

Megelőző karbantartással tízből nyolc teherautónál el lehet kerülni a nem tervezett megállásokat Sajtóinformáció Megelőző karbantartással tízből nyolc teherautónál el lehet kerülni a nem tervezett megállásokat A járművek nem tervezett megállásainak száma elérheti a 80%-ot. Ez derül ki a Volvo Trucks

Részletesebben

A fény természetes evolúciója 2013. Natural Evolution of Light

A fény természetes evolúciója 2013. Natural Evolution of Light A fény természetes evolúciója 2013 Natural Evolution of Light Egy ragyogóbb jövő Kisebb energiafogyasztás, nagyobb kényelem: A Panasonic új generációs LED fényforrásaival másként látja majd otthonát és

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák Tények és számok TUDTA? Az Alcoa keréktárcsák a legerősebb keréktárcsák Valamennyi keréktárcsát egyetlen, nagy szilárdságú, korrózióálló alumíniumötvözet tömbből

Részletesebben

CITROËN C-ZERO TARTOZÉKOK

CITROËN C-ZERO TARTOZÉKOK CITROËN C-ZERO TARTOZÉKOK 02 AHOGY ÖNNEK TETSZIK... Azzal, hogy a Citroën márkát választotta, Ön a minőség, a biztonság és az egyedi stílus mellett tette le a voksát. Ez a három jellemző a márka által

Részletesebben

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Ügyfelünk a Henkel Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Összefoglalás Árufuvarozás különböző európai helyszínekről bulgáriai, romániai, szerbiai vagy horvátországi vevőknek a legegyszerűbb

Részletesebben

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés.

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. Szivattyúk Szerelvények Rendszerek PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. 2 Bevezetés PumpMeter. Innováció a jobb átláthatóságért. Képzelje el, hogy egy új autó vásárlását tervezi. Az ideális modell

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

A biztonság már közvetlen üzleti előnyt is jelent

A biztonság már közvetlen üzleti előnyt is jelent SAJTÓKÖZLEMÉNY AZONNAL KÖZÖLHETŐ 2014. november 4. A biztonság már közvetlen üzleti előnyt is jelent A Google friss, SSL-hez kapcsolódó változtatásaira hívja fel a figyelmet a NETLOCK Az SSL tanúsítvány

Részletesebben

Marketing Történelmi mérföldkövek

Marketing Történelmi mérföldkövek Marketing Történelmi mérföldkövek A Semperit abroncs divizió beolvad a Continental AG-ba. A Master-Grip bevezetése. A Semperit név megalkotása a Latin "semper it szavakból. (gördülésben tart). A Semperit

Részletesebben

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Dr. Polereczki Zsolt Dr. Szakály Zoltán Egyetemi adjunktus Egyetemi docens, Tanszékvezető KE-GTK, Marketing és Kereskedelem Tanszék

Részletesebben

Nem vagyunk készen. Minden, amit az EuP direktíváról tudni kell az épületgépészetben

Nem vagyunk készen. Minden, amit az EuP direktíváról tudni kell az épületgépészetben Nem vagyunk készen Minden, amit az EuP direktíváról tudni kell az épületgépészetben De már úton vagyunk 2013-ban az EuP direktíva alapjaiban megváltoztatja az európai keringetők piacát. Azok a szerelők,

Részletesebben

Silvento. A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért

Silvento. A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért Silvento A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért Silvento Élvezd a csendet csendes mérés hőmérséklet/páratartalom Nincsenek zavaró zajok:

Részletesebben

Az érzô lámpa. Újdonság a Sarlamtól

Az érzô lámpa. Újdonság a Sarlamtól Az érzô lámpa Újdonság a Sarlamtól HAGYJA MAGÁT ELVARÁZSOLNI EGY MEGLEPÔ ÚJDONSÁGGAL Az automata világítási rendszerek tapasztalatait felhasználva a Sarlam egy új megoldást kínál ügyfeleinek. Az RF technológiának

Részletesebben

Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában

Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában www.falcon-vision.com GYÁRTÓSORI ELLENÔRZÉS MINÔSÉGBIZTOSÍTÁS FOLYAMATDIAGNOSZTIKA www.falcon-vision.com Termékeink felhasználási köre Képfeldolgozó mérôrendszerek

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! A tavaszi-nyári szezon kezdetén szeretnénk tájékoztatni a hálózattal és márkáinkkal kapcsolatos legújabb hírekről.

Tisztelt Partnerünk! A tavaszi-nyári szezon kezdetén szeretnénk tájékoztatni a hálózattal és márkáinkkal kapcsolatos legújabb hírekről. H Í R L E V É L Tisztelt Partnerünk! A tavaszi-nyári szezon kezdetén szeretnénk tájékoztatni a hálózattal és márkáinkkal kapcsolatos legújabb hírekről. Elsőként szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a nehéz

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében? Energy ChECk szolgáltatásunkból megtudhatja

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében? Energy ChECk szolgáltatásunkból megtudhatja Energy Check Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében? Energy ChECk szolgáltatásunkból megtudhatja Kérje Energy Check szolgáltatásunkat Szakképzett mérnökeink a helyszínen végzik

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

A logisztika kihívásai a 21. században

A logisztika kihívásai a 21. században A logisztika kihívásai a 21. században fókuszban a forradalmian új, innovatív technológiák megjelenése és alkalmazása a logisztikai megoldásokban Dr. Karmazin György, Ph.D. Szolnoki Főiskola, főiskolai

Részletesebben

Termékáttekintés. Μagyarorszàg 07.2009

Termékáttekintés. Μagyarorszàg 07.2009 Termékáttekintés Μagyarorszàg 07.09 Ajánlott abroncsok az optimális teljesítményhez AUTÓPÀLYA KÖZÙT BURKOLATLAN ÙT ÉS TEREP SZÉLSŐSÈGES ÚTVISZONYOKRA VÀROSI UTAKRA TÉLI 70--AS SZÉRIÁJÚ TEHERGÉ- PJÁRMŰ

Részletesebben

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Folyamat ésszerűsítés Hidak a jövőbe Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Küldetésünk Ön műszakilag igényes termékeket vagy alkatrészeket készít. Mi a gyártás hatékonyságáról és megbízhatóságáról,

Részletesebben