DISZPOZÍCIÓ- TERVEZÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DISZPOZÍCIÓ- TERVEZÉS"

Átírás

1 DISZPOZÍCIÓ- TERVEZÉS Az atomerőmű komponenseinek térben, az erőmű épületeiben való elrendezésének, illetve az épületek elhelyezésének és belső tere felosztásának megtervezése, azaz a diszpozíció- tervezés, fontos szerepet játszik a létesítmény biztonsága szempontjából a mélységben tagolt védelem minden szintjén. Az elrendezési követelmények nem csak a nukleáris technológia elemeinek térbeli elhelyezésére vonatkoznak, hanem a telephelyen a technológiai és kiszolgáló létesítmények, épületek, szolgáltatások elrendezésére és logisztikájára egyaránt. A NAÜ SSR 2/1 tervezési követelményei az elrendezés legfontosabb aspektusait, mint a kiszolgálhatóság, az ember- gép kapcsolat, és a sugárvédelem érintik. A nemzeti szabályozások, mint például az NBSZ (NBSZ, 2012), vagy az EPR fejlesztésére kiadott francia ASN (ASN, 2000) útmutató is tartalmazzák a diszpozíciós követelményeket. A témakör részletes kifejtését az EUR 2. kötete adja (EUR, xxxx). A korszerű atomerőművek két alaptípusának, az AP1000 és az EPR tervében komoly szerepe van a biztonsági rendszerek térbeli szeparációjának, a nagyenegiájú csőtörésekkel, repülő tárgyakkal szembeni védelemnek. A mélységben tagolt védelem elvét követve az alábbi diszpozíciós követelményeket lehet megfogalmazni: 1. A normál üzemi feltételektől való eltérések és a hibás működések megelőzése, a annak megakadályozása, hogy a várható üzemi események tervezési üzemzavarokká váljanak: a. Komponensek, csővezetékek, berendezések és kábelek diszpozíciója biztosítsa a komponensek biztonságos alátámasztását, kihorgonyzását az üzemi, és üzemzavari rendkívüli és extrém hatások figyelembevételével, s a terhek megfelelő levezetését a tartószerkezetekre, a célszerűen legrövidebb cső és kábelszakaszokat, a megfelelő mértékű és helyes irányú lejtést 1, a víz- zsákok keletkezésének, vízütés okainak kizárását, a csővezetékeken a pangó zónák kizárását, a hőmérséklet- rétegződés és termikus fáradást okozó áramlási zónák kizárását, a minimális áramlás- keltette rezgéseket és hidro- akusztikus gerjesztést, a légtelenítés, a nem kondenzálódó gázok eltávolítása, a leürítés, a leiszapolás és a térfogatkompenzátor elhelyezésének geodetikus szempontjait (így például a fővízköri rendszerelemek elrendezésével biztosítani kell, hogy feltöltött állapotban az egyetlen szabad vízfelület a térfogat- kompenzátorban legyen, valamint a gőzfejlesztők leürítéséhez vagy karbantartásához ne legyen szükség a primerköri hőhordozó szintjének a melegági csonkok szintje alá történő csökkentésére (NBSZ, 2012)), 1 Például folyadékokat tartalmazó csövek esetén 5mm/m, aktív közeget tartalmazó csővezeték esetén 10mm/m, gőzvezeték esetén 20mm/m (EUR).

2 az aktivitás felhalmozódásának kizárását (az ALARA megvalósulása érdekében), a redundáns rendszerek kábeleinek, valamint a villamos és irányítástechnikai kábelek szétválasztását, a biztonsági villamosenergia- ellátás rendszerinek térbeli szétválasztását, a szellőző rendszerek beszívásainak megvédését a külső és belső hatásokból eredő gázoktól, füsttől, más épületek szellőzésével való kölcsönhatástól, az üzemeltethetőséget, a kiszolgálhatóságot, a karbantarthatóságot és a vizsgálhatóságot az optimális távolságokat a komponensek között és körül a tér ésszerű kihasználása mellett (1. ábra), a. Architektura, a helyiségek kialakítása biztosítsa a nagy komponensek, karbantartási és vizsgáló eszközök biztonságos be- és kiszállítását (2. ábra), a nehéz teher mozgatásának biztonságos (legkisebb veszéllyel járó) útvonalát 2, beleértve a cserélhető komponensek ki és beszállítását, felállítását és szerelését, közlekedési útvonalakat, a kijárat felé nyíló ajtókat, a szabad közlekedést elősegítő lépcsőfordulókat, lépés biztos lépcsőket, a cső, kábel és szellőzőcsatornákat befogadó folyosók szabad közlekedést biztosító tereit és a kijáratok közötti biztonságos távolságot, az azonos funkciójú rendszerek csővezetékei, kábelei térbeli elválasztását, a kölcsönhatások (repülő tárgyak, nagy energiájú csőtörések, elárasztások) kizárását, elmozdulás- korlátozók, ütközés- gátlók, védőfalak, pajzsok, árnyékolások, pódiumok, védőtávolság, zónák, stb. alkalmazásával, biológiai védelem, sugárvédelem és árnyékolás követelményét, jelölje ki a minimális dózissal járó útvonalakat, a kezelést, rendszeres karbantartást igénylő rendszerelemeket helyezze kis dózisteljesítményű térbe az ALARA érvényesítéséhez, munkabiztonsági szempontok, követelmények teljesítését, az aktivitást tartalmazó terek/tartályok alkalmas elhelyezését, hogy az aktív közeg kikerülésének lehetősége lehetősége minimális legyen, szivárgás- védelmet, szivárgás- gyűjtést és elvezetést (padlólejtés, zsompok, csatornázás, speciális csatornák), kiszolgálhatóságot, karbantarthatóságot és vizsgálhatóságot optimális útvonalakat, ahol a szükséges eszközökkel és védőfelszerelésben is lehet közlekedni, tároló, pihenő, elsősegély- nyújtó helyeket, a rendszerek, berendezések specifikációjának megfelelő környezeti körülményeket, visszaszívás- mentes szellőzést és légkondicionálást, 2 A magyar szabályozás szerint a nehéz teher megfelelő útvonala az, ha a teher leesése legfeljebb terveiési alap kiterjesztésébe tartozó szekvenciát indíthat (NBSZ, 2012).

3 tűzbiztonságot, zónákkal (célszerűen építészetileg kialakított), tűzgátak, tűzbiztos, ajtók, stb. alkalmazásával, a zónák kialakítását (ellenőrzött, kezelhető, korlátozottan kezelhető, nem kezelhető zónák, szabad zóna), összhangban a különböző környezeti körülményekkel (hőmérséklet, páratartalom, gőzök, gázok, sugárzási- szint), a kiszolgálhatóságra vonatkozó előírásokkal 3 (például ICRP ) a térrészek azonosításával és elhatárolásával 45, védőzónák kialakításnak lehetőségét kontaminált berendezések karbantartásához, dekontaminálható felületeket. b. A genplán kialakítása biztosítsa a megközelítési útvonalakat a nagyberendezések szállítási igényeire tekintettel (nyomvonal- szélesség, fordulási kör, stb.), beleértve a teljes személyzet zavartalan és gyors műszakváltását 6, a szeparációt, a kölcsönhatások kizárását (például a gépház orientációja a konténmenthez viszonyítva zárja ki, hogy a turbinalapát- törésből repülő tárgy a konténmentet eltalálja, vagy a biztonsági rendszerek térbeli szeparációját (lásd például az EPR biztonsági rendszerei elrendezését, 3. ábra), ön- és kölcsönös árnyékolást a külső hatásokkal szemben (az alacsonyabb biztonsági osztályú épületek, épület- részek árnyékolják, védjék a magasabb osztályba soroltak a repülő tárgyaktól, külső veszélyektől), fizikai védelmet, zónák, beléptetők, ellenőrző pontok kialakítását, tűzvédelmet, redundáns tűzivíz- hálózatot, több- blokkos telephely esetén a blokkok függetlenségét, a blokkok közötti kölcsönhatás kizárását, több, azonos típusú blokkok esetén a tükörszimmetria kerülését. 2. A tervezési alapba tartozó üzemzavarok megtervezett módon való kezeléséhez (az 1. pontban felsoroltakon túl) az elrendezés biztosítsa a. az azonos funkciót betöltő biztonsági rendszerek térbeli szeparációját a külső és belső veszélyek hatásainak csökkentésére, b. geodetikus szempontokat az inherensen biztonságos rendszerek működéséhez: gravitációs hozzáfolyás, természetes cirkuláció, huzathatás, c. robbanóképes gázok felhalmozódásának kiküszöbölését a megfelelő térkialakítással, 3 Dózisteljesítmény- és éves dóziskorlátok az egyes zónákban (EUR): környezet 0,1µSv/h, nem ellenőrzött 0,5µSv/h, 1mSv, ellenőrzött, kiszolgálható 10µSv/h, 20mSv. 4 Például állandó tartózkodásra alkamas a helyiség, ha a hőmérséklet <25 o C, korlátozottan, ha <40 o C nem kiszolgálható, ha <60 o C. 5 Döntő szerepe van a villamos és irányítástechnikai készülékek minősítésénél. 6 AZ EUR szerint 500 fő beléptetését 30 perc alatt.

4 d. a komponensek biztonságos alátámasztását, kihorgonyzását a rendkívüli és extrém hatások figyelembevételével, s a terhek megfelelő levezetését a tartószerkezetekre, e. menekülési útvonalakat 7, menekülést elősegítő, a menekülés irányában nyíló ajtókat, a szabad közlekedést elősegítő lépcsőfordulókat, lépésbiztos lépcsőket, a cső, kábel és szellőzőcsatornákat befogadó folyosók szabad közlekedést biztosító tereit és a kijáratok közötti biztonságos távolságot. 3. A tervezésen túli üzemzavari és baleseti folyamatok megállítása és a következmények enyhítése, továbbá a radiológiai következmények enyhítése érdekében az elrendezés biztosítsa a. a redundáns kimenekítési, megközelítési útvonalakat a létesítményben és a telephelyen, és a telephely és a környezet között, figyelembe véve, hogy egyes környezeti hatások, mint például súlyos földrengés esetén, a tágabb környezetben is jelentős károkkal kell számolni; b. a balesetkezelés inherensen biztonságos rendszereinek megfelelő diszpozícióját (olvadékfogó elhelyezése), c. megközelíthetőséget a balesetkezelési provizóriumok csatlakoztatásához. European Utility Requirement Document például részletesen közli az elrendezés szabályait. A kiszolgálhatóság, karbantarthatóság és vizsgálhatóság szempontjából az optimális távolságokat a komponensek között és körül az alábbiak szerint szabályozza, például: egy a tetején (600mm átmérőjű) búvó nyílással ellátott tartály felett minimum 2 m szabad térnek kell lenni, ha a tartályban radioaktív közeg van, a tartály alatt tálcának kell lenni, ha nincs az időszakos vizsgálatok terjedelmében, akkor két szomszédos csővezeték között az átmérők (hőszigeteléssel vett) összege, ha a csővezeték az időszakos felülvizsgálatok terjedelmében van, akkor a falaktól mért legkisebb szabad távolság 450mm, egyébként pedig 600mm szabad terület körben. A telephelyi szolgáltatások, mint tüzivíz és tűzvédelem, szellőzés, nagynyomású levegő, gázszolgáltatás, hűtővíz, kidobó- vezetékek elhelyezése, egymástól való elválasztása úgyszintén követi a fentiekben ismertetett elveket. 7 Az egységnyi menekülési út keresztmetszete az EUR szerint 0,6mx2,20m, ami sorkszorzódik a tervezett áteresztő képesség szerint, de az 1, illetve 2 főt áteresztő keresztmetszet legyen 0,9, illetve 1,4m széles. A kimenekítendő létszámtól függően az útvonalak száma és áteresztő képessége is változik, kevesebb mint húsz fő esetén egy egységnyi szélességű útvonal elégséges, míg 500 fő esetén 2+1 minimum hat főt egyidőben áteresztő út. A kiürítés tervezsénél figyelembe kell venni, hogy a kiürítés alagsorból, emeletről lépcsőzve történik.

5 1. ábra Csővezetékek körüli minimális távolságok az EUR nyomán

6 2. ábra A nagy komponensek be- és kiszállítás lehetőségének biztosítása SAFEGARD SAFEGUARD division 2 Division 3 Access building DIESEL DIESEL SAFEGARD division 1 REACTOR SAFEGARD division 4 Physical Protection by reinforced concrete shell Geographical Separation FUEL NUCLEAR AUXILIARY Standart Protection Equipment acces 3. ábra A biztonsági rendszerek térbeli szétválasztása A diszpozíciót és a létesítmény architektúráját is a létesítés logisztikájának, technológiájának kölcsönhatásában kell vizsgálni. Az előre legyártott és szerelt technológiai blokk, szerelési egységek kialakítása is hatással van a komponensek, a csővezetékek diszpozíciójára.

7 Az elrendezés tervezése során már figyelembe kell venni a leszerelés szempontjait. A tervben be kell mutatni, hogy a tervezés időszakában rendelkezésre álló technológiai színvonalon a leszerelés megvalósítható. A fent felsoroltak közül a megközelíthetőség a komponensek körbejárhatósága, a radioaktív közegek feldúsulásához vezető pangó zónák kizárása egyaránt elősegíti a leszerelést. A leszerelés tervezése ab ovo konzervatív, hiszen nehéz figyelembe venni azt a technikai fejlődést, ami ötven- hatvan év vagy még több idő alatt bekövetkezhet, mire a ma rajzasztalon lévő erőművet leszerelni fogják. A létesítményt integrálni kell a környezetbe, ami több kapcsolódással valósul meg: technológiai (hűtővíz), hálózati, logisztikai (út, vasút), külső veszélyekkel szembeni védelem (veszélyforrásokhoz való térbeli viszony), balesetelhárítási és fizikai védelemi (ellenőrizhető- e a terület). Fontos szempont a létesítmény környezetbe integrálásánál a környezet zavarásának, terhelésének (zaj, por, stb. építés alatt és üzem közbeni) minimalizálása. A létesítmény a táj része lesz és azt azzá is kell tenni.

SPECIÁLIS TERVEZÉSI KÖVETELMÉNYEK

SPECIÁLIS TERVEZÉSI KÖVETELMÉNYEK SPECIÁLIS TERVEZÉSI KÖVETELMÉNYEK Építmények és épületszerkezetek tervezése Elrendezés Katona Tamás János 2015. Tartalomjegyzék 1. Az atomerőművek architektúrája... 3 2. Az elhelyezés alapelvei... 3 3.

Részletesebben

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Dátum 2013.01.17 HA-5611 2013.01.18 HA-5612 2013.01.15 HA-5613 2013.01.22 HA- 5615 2013.02.01 HA-5618 Átalakítási engedély az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Részletesebben

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete XII. MNT Nukleáris Technikai Szimpózium, 2013. dec. 5-6. Vilimi András 71 A paksi atomerőmű látképe 500 MW 500 MW 500 MW

Részletesebben

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ Nagy Gábor SOMOS Kft., Budapest RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ (DIPLOMAMUNKA BEMUTATÁSA) XLII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2017. április

Részletesebben

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Eck József projektmenedzsment igazgató MVM Paks II. Zrt. Paks, 2014. május 5. Tartalom Törvényi háttér Telephely bemutatása Telephely

Részletesebben

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról szóló 5/2015 (II.27.)

Részletesebben

Energia, kockázat, kommunikáció 7. előadás: Kommunikáció nukleáris veszélyhelyzetben

Energia, kockázat, kommunikáció 7. előadás: Kommunikáció nukleáris veszélyhelyzetben Energia, kockázat, kommunikáció 7. előadás: Kommunikáció nukleáris veszélyhelyzetben Boros Ildikó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Atomerőművi kríziskommunikáció

Részletesebben

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Gayer Béla Műszaki Igazgató 2017. Május 31 Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés /MHtE/ Tartalom:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertese az örvényszivattyúk működési elvét és felépítését (fő szerkezeti elemeit)! 2. Ismertesse a fővízköri rendszer és berendezéseinek feladatát, normál üzemi állapotát és üzemi paramétereit!

Részletesebben

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ Nagy Gábor 1, Zsille Ottó 1, Csurgai József 1, Pintér István 1, Bujtás Tibor 2, Bacskó Gábor 3, Nős Bálint 3, Kerekes Andor 4, Solymosi József 1 1 SOMOS Kft., Budapest 2 Sugár- és Környezetvédelmi Főosztály,

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére

Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére Országos Atomenergia Hivatal 1.22. sz. útmutató Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére Verzió száma: 3. 2005. október Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója Budapest,

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ NUKLEÁRISBALESET- ELHÁRÍTÁSI RENDSZERE SUGÁRVÉDELMI SZEMPONTBÓL

A PAKSI ATOMERŐMŰ NUKLEÁRISBALESET- ELHÁRÍTÁSI RENDSZERE SUGÁRVÉDELMI SZEMPONTBÓL Sugárvédelmi Nívódíj pályázat A PAKSI ATOMERŐMŰ NUKLEÁRISBALESET- ELHÁRÍTÁSI RENDSZERE SUGÁRVÉDELMI SZEMPONTBÓL Manga László 1, Lencsés András 1, Bana János 1, Kátai- Urbán Lajos 2, Vass Gyula 2 1 MVM

Részletesebben

Új fizikai védelmi követelmények nukleáris és más radioaktív anyagok alkalmazása és tárolása esetén

Új fizikai védelmi követelmények nukleáris és más radioaktív anyagok alkalmazása és tárolása esetén Új fizikai védelmi követelmények nukleáris és más radioaktív anyagok alkalmazása és tárolása esetén Dr. Stefánka Zsolt Vezető-tanácsos Országos Atomenergia Hivatal 1 Az atomenergia alkalmazása körében

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben

NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK KORSZERŰSÍTÉSE

NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK KORSZERŰSÍTÉSE NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK KORSZERŰSÍTÉSE Sebestyén Zsolt, Laczkó Balázs, Ötvös Nándor, Petőfi Gábor, Tomka Péter Országos Atomenergia Hivatal Hajdúszoboszló, 2017.04.26.

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

Általános csőszerelési előkészítő és kiegészítő feladatok-ii.

Általános csőszerelési előkészítő és kiegészítő feladatok-ii. 8 ) M u t a s s a b e a s z e r e l é s e l ő k é s z í t ő m u n k á i t a z a l á b - b i v á z l a t f e l h a s z n á l á s á v a l Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos

Részletesebben

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2012

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2012 Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2012 Dátum Határozat száma* A határozat tárgyának részletes megnevezése Hatályos 2012.01.10 HA5436 Engedély kiadása a Paksi Atomerőmű Zrt. részére az 1-4.

Részletesebben

Nukleáris biztonság és tűzvédelem. Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés 2011.04.14-15. Bokor László

Nukleáris biztonság és tűzvédelem. Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés 2011.04.14-15. Bokor László Nukleáris biztonság és tűzvédelem Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés 2011.04.14-15. Bokor László Tartalom Mélységi védelem a tűzvédelem területén A mélységi védelem érvényesülése Determinisztikus

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE

A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE Kerekes Andor, Ozorai János, Ördögh Miklós, + Szabó Péter SOM System Kft., + PA Zrt. Bevezetés, előzmények

Részletesebben

Egy háromszintes irodaépület kiürítése

Egy háromszintes irodaépület kiürítése Egy háromszintes irodaépület kiürítése Az épület kialakítása, a geometriai viszonyok, a jelenlévők száma mind meghatározza az épület, tűzszakasz elhagyásához szükséges időtartamot. A kiürítési számításnál

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24.

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24. Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből Pécsi Zsolt Paks, 2011. november 24. Jövőképünk, környezetpolitikánk A Paksi Atomerőmű az elkövetkezendő évekre célul tűzte ki, hogy az erőműben a nukleáris

Részletesebben

A REAKTORCSARNOKI SZELLŐZTETÉS HATÁSA SÚLYOS ATOMERŐMŰI BALESETNÉL

A REAKTORCSARNOKI SZELLŐZTETÉS HATÁSA SÚLYOS ATOMERŐMŰI BALESETNÉL A pályamű a SOMOS Alapítvány támogatásával készült A REAKTORCSARNOKI SZELLŐZTETÉS HATÁSA SÚLYOS ATOMERŐMŰI BALESETNÉL Deme Sándor 1, Pázmándi Tamás 1, C. Szabó István 2, Szántó Péter 1 1 MTA Energiatudományi

Részletesebben

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY October 2012 Vietnami szakemberek képzése a paksi atomerőműben Bodnár Róbert, Kiss István MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Attila Szőke Head of Section Paks

Részletesebben

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁS WENRA MEGFELELÉSE, ÖREGEDÉSKEZELÉS ÖNÉRTÉKELÉSE

HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁS WENRA MEGFELELÉSE, ÖREGEDÉSKEZELÉS ÖNÉRTÉKELÉSE HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁS WENRA MEGFELELÉSE, ÖREGEDÉSKEZELÉS ÖNÉRTÉKELÉSE Lehota Mihály, Petőfi Gábor, Lázár István Országos Atomenergia Hivatal 2016. december 9. XV. Nukleáris Technikai Szimpózium Paks Tartalom

Részletesebben

Egy atomerőmű építés beszállítójával szembeni irányítási rendszerkövetelmények

Egy atomerőmű építés beszállítójával szembeni irányítási rendszerkövetelmények Egy atomerőmű építés beszállítójával szembeni irányítási rendszerkövetelmények Puskás László MVM Paks II. Zrt engedélyezési és nukleáris biztonsági osztályvezető XXIII. Magyar Minőség Hét Budapest, 2014.

Részletesebben

A SÚLYOS ERŐMŰVI BALESETEK KÖRNYEZETI KIBOCSÁTÁSÁNAK BECSLÉSE VALÓSIDEJŰ MÉRÉSEK ALAPJÁN

A SÚLYOS ERŐMŰVI BALESETEK KÖRNYEZETI KIBOCSÁTÁSÁNAK BECSLÉSE VALÓSIDEJŰ MÉRÉSEK ALAPJÁN Nívódíj pályázat - a pályamű a SOMOS Alapítvány támogatásával készült A SÚLYOS ERŐMŰVI BALESETEK KÖRNYEZETI KIBOCSÁTÁSÁNAK BECSLÉSE VALÓSIDEJŰ MÉRÉSEK ALAPJÁN Deme Sándor 1, C. Szabó István 2, Pázmándi

Részletesebben

A LESZERELÉSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL

A LESZERELÉSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL A LESZERELÉSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL dr. Bacskó Gábor Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 7031 Paks, Pf.: 12., 06-75/519-575,: gabor.bacsko@rhk.hu 1 TARTALOM Előkészítő tevékenységek

Részletesebben

Az atomenergia jelenlegi szerepe. A 3+ generációs atomerőművek nukleáris biztonsági és környezeti aspektusai. Prof. Dr.

Az atomenergia jelenlegi szerepe. A 3+ generációs atomerőművek nukleáris biztonsági és környezeti aspektusai. Prof. Dr. A 3+ generációs atomerőművek nukleáris biztonsági és környezeti aspektusai Prof. Dr. Aszódi Attila Egyetemi tanár, BME NTI 62. Országos Fizikatanári Ankét Debrecen, 2019. március 14. Az atomenergia jelenlegi

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2014-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS Budapest VI. kerület Csengery u. 68 Fáklya Klub földszinti közösségi helyiség üzemeltetéséhez

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS Budapest VI. kerület Csengery u. 68 Fáklya Klub földszinti közösségi helyiség üzemeltetéséhez KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS Budapest VI. kerület Csengery u. 68 Fáklya Klub földszinti közösségi helyiség üzemeltetéséhez Azonosító: 016/2011 Készítette: Fenyvesi Zsolt F.S.Z. Tűzvédelem Bt. 1088 Budapest, Rákóczi

Részletesebben

Távhővezetékek kialakítása, elhelyezése

Távhővezetékek kialakítása, elhelyezése Hőszállítás c. tárgy (BMEGEÉPAGE2) Távhővezetékek kialakítása, elhelyezése Tartalom A távhővezetékek elhelyezése térszint felett és alatt Közmű jellegű berendezés Elhelyezés más közművek között Az elhelyezés

Részletesebben

A PAE 1-4. BLOKK HERMETIKUS TÉR SZIVÁRGÁS-KORLÁT CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA. Az OAH-ABA-03/16-M1 kutatási jelentés rövid bemutatása

A PAE 1-4. BLOKK HERMETIKUS TÉR SZIVÁRGÁS-KORLÁT CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA. Az OAH-ABA-03/16-M1 kutatási jelentés rövid bemutatása A PAE 1-4. BLOKK HERMETIKUS TÉR SZIVÁRGÁS-KORLÁT CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA. Az OAH-ABA-03/16-M1 kutatási jelentés rövid bemutatása Készítette: Kapocs György PM Kft TSO szeminárium, 2017.május

Részletesebben

DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN

DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN dr. Ballay László OSSKI-AMOSSO A DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA FELVETÉSE SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSEK: DÓZISTELJESÍTMÉNY MÉRÉSEK A helyszínen csak a dózisteljesítmény

Részletesebben

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása DR. MÓGA ISTVÁN -DR. GŐSI PÉTER Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása Magyar Energetika, 2007. 5. sz. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása előkészítésének fontos feladata annak biztosítása

Részletesebben

192. sz. Ajánlás. a mezőgazdaság munkavédelméről

192. sz. Ajánlás. a mezőgazdaság munkavédelméről 192. sz. Ajánlás a mezőgazdaság munkavédelméről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2001. június

Részletesebben

2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása

2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása 2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása VNR 100 M puffer VNR 200 B puffer Típusáttekintés Termék Rendelési szám VNR 100 M 0010021454 VNR 200 B 0010021455 Alkalmazási lehetőségek A VNR 100

Részletesebben

Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése

Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése A3.33. sz. útmutató Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése Verzió száma: 1. 2019. július Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger

Részletesebben

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Lajos Máté lajos.mate@osski.hu OSSKI Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2016. október 13. Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi

Részletesebben

Tokozott üzemanyag kiszárítása, hermetizálása

Tokozott üzemanyag kiszárítása, hermetizálása Tokozott üzemanyag kiszárítása, hermetizálása Bujtás Tibor, Makovecz Gyula, C. Szabó István XXXIX. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2014.05.13. Sérült fűtőelemek Ilyen volt a helyzet

Részletesebben

A határozat tárgyának részletes megnevezése

A határozat tárgyának részletes megnevezése Dátum Határozat száma A határozat tárgyának részletes megnevezése Hatályos 2014. 01. 15. HA5747 2014. 01. 08. HA5757 2013. 12. 20. HA5764 2014. 01. 07. HA5766 2014. 01. 15. HA5769 2014. 01. 29. HA5773

Részletesebben

OTSZ 5.0 PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK

OTSZ 5.0 PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK OTSZ 5.0 PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK Visegrád, 2014. október 3. Lengyelfi László Rendeletalkotási célok 2012.09. Jelenlegi OTSZ alkalmazási nehézségei -értelmezés igénye gyakori; -még mindig nagyszámú

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Termékelőállítás és Kereskedelem Logisztika MOL Nyrt. MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK GÉPÉSZET KÖTET- ÉS FÜZETJEGYZÉK MGS - M - LOG M LI Rev 2.00.00 Ez a dokumentáció a MOL Csoport tulajdona. A felhasználása csak

Részletesebben

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15.

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Dr. Vass Gyula tű. ezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály vezetője 1) Veszélyes üzemek hatósági felügyelet alatt tartása 2) Katasztrófavédelem

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

Adatlap: DrainLift Con

Adatlap: DrainLift Con Adatlap: DrainLift Con Jelleggörbék Wilo-DrainLift Con - 50 Hz - 2900 1/min Motoradatok Hálózati csatlakozás Névleges áram I N 1~230 V, 50 Hz 0,6 A Pólusszám 2 Bekapcsolási mód Szigetelési osztály Közvetlen

Részletesebben

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Balatonföldvár 2013. március 21. Lengyelfi László 6. 54. Tűzveszélyességi osztály: veszélyességi övezetek, helyiségek, helyiségcsoportok (tűzszakaszok), épületek, műtárgyak,

Részletesebben

Atomerőművek biztonsága

Atomerőművek biztonsága Mit is jelent a biztonság? A biztonság szót nagyon gyakran használjuk a köznapi életben is. Hogy mit is értünk alatta általánosságban, illetve technikai rendszerek esetén, azt a következő magyarázat szerint

Részletesebben

Atomerőművi rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásának alapelvei

Atomerőművi rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásának alapelvei 3.1. sz. útmutató Atomerőművi rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásának alapelvei Verzió száma: 3. 2016. március Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

Rédey István Geodéziai Szeminárium

Rédey István Geodéziai Szeminárium Rédey István Geodéziai Szeminárium Nagyberendezések mérnökgeodéziai ellenorzési feladatai Németh András Geodéziai csoportvezeto anemeth@npp.hu Általános áttekintés Mérnökgeodézia helye a mérnöki szakterületek

Részletesebben

Radioaktív hulladékok kezelése az atomerőműben

Radioaktív hulladékok kezelése az atomerőműben Radioaktív kezelése az atomerőműben 1 Elter Enikő, Feil Ferenc MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tartalom Célok, feladatmegosztás Hulladékkezelési koncepciók Koncepció megvalósítás folyamata A kis és közepes aktivitású

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL AZ ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz Üzembe helyezési és használati útmutató www.newson-gale.com Bond-Rite

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE

A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE MEG KELL ÉRTENI KINEK MI A FELADATA! Tűzvédelmi tervező Jogszabály által szabályozott tevékenység.

Részletesebben

Telephely szintű egységes téradatkezelési stratégia a téradatok biztosítására

Telephely szintű egységes téradatkezelési stratégia a téradatok biztosítására 31. Vándorgyűlés, Szekszárd 2017. július 7. Telephely szintű egységes téradatkezelési stratégia a téradatok biztosítására Németh András csoportvezető MIG RTFO Építészeti Osztály Telephely szintű egységes

Részletesebben

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS ACCREDITATION OF TESTLab CALIBRATION AND EXAMINATION LABORATORY XXXVIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam - 2013 - Hajdúszoboszló Eredet Laboratóriumi

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS KÖRNYEZETI VESZÉLYHELYZET LÉTREJÖTTÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA

AZ ÁLTALÁNOS KÖRNYEZETI VESZÉLYHELYZET LÉTREJÖTTÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA A pályamű a SOMOS Alapítvány támogatásával készült AZ ÁLTALÁNOS KÖRNYEZETI VESZÉLYHELYZET LÉTREJÖTTÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA Deme Sándor 1, Pázmándi Tamás 1, C. Szabó István 2, Szántó Péter 1

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESITMÉNY ADATOK : Megnevezése : Név : Cím : helység utca hsz. Tervező neve _ Tel : Cím : helység utca hsz.

Részletesebben

Tartalom. 07 Cikkszám jelentése. Fan Coil típusok. Polar Fan Coil terméklista. Fan Coil típusok. Négyutas kazettás Fan Coil.

Tartalom. 07 Cikkszám jelentése. Fan Coil típusok. Polar Fan Coil terméklista. Fan Coil típusok. Négyutas kazettás Fan Coil. Tartalom Fan Coil típusok 01 02 04 Fan Coil típusok Négyutas kazettás Fan Coil jellemzők Légcsatornázható Fan Coil jellemzők Négyutas kazettás Légcsatornás Univerzális burkolatos Fan Coil 05 jellemzők

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

SABIANA DS 2000 MELEGVIZES ÉS GŐZÖS SUGÁRZÓERNYŐ

SABIANA DS 2000 MELEGVIZES ÉS GŐZÖS SUGÁRZÓERNYŐ SABIANA DS 2000 MELEGVIZES ÉS GŐZÖS SUGÁRZÓERNYŐ Airtronics KFT www.airtronics.hu airtronics@airtronics.hu Oldal: 1 A melegvíz fűtőközegű, alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtés előnyei: - teljesen csendes

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Radioaktív hulladékkezelés tervezése

Radioaktív hulladékkezelés tervezése Országos Atomenergia Hivatal 3.8. sz. útmutató Verzió száma: 2. 2005. október Kiadta: Dr. Rónaky József!"#$"%&'"()*+#$+#,-.# Budapest, 2005. október. &"/*#01234"567$686$96,): Országos Atomenergia Hivatal

Részletesebben

KÖZRAKTÁRAK KULTURÁLIS ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETTÉ ALAKÍTÁSA TŰZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGOK

KÖZRAKTÁRAK KULTURÁLIS ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETTÉ ALAKÍTÁSA TŰZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGOK KÖZRAKTÁRAK KULTURÁLIS ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETTÉ ALAKÍTÁSA TŰZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGOK Takács Lajos Gábor Okl. építészmérnök BME Épületszerkezettani Tanszék KÖZRAKTÁRAK ÉPÜLETEGYÜTTES Eredeti épület-együttes:

Részletesebben

Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben

Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet CFD Workshop, 2005. szeptember 27. CFD Workshop, 2005. szeptember 27. Dr. Aszódi Attila,

Részletesebben

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk 2. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz OAH Közmeghallgatás A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk Paks, 2014. május 6. Miért fontos az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása?

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

XII. MŰSZAKI BIZTONSÁGI

XII. MŰSZAKI BIZTONSÁGI XII. MŰSZAKI BIZTONSÁGI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS Magyar Tartálytechnikai és Nyomástartó Berendezés Szövetség 2014. november 12-13. PRÉMIUM HOTEL Panoráma SIÓFOK, Beszédes József sétány 80. www.safiltco.com

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Downstream Logisztika MOL Csoport MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK TECHNOLÓGIA A vasúti biztosító rendszer műszaki specifikációja Vasúti létesítmények villámvédelmi igénye Rev 1.00.00 Ez a dokumentum a MOL Csoport

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BVF ARENA. Ipari infra hősugárzók

TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BVF ARENA. Ipari infra hősugárzók TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BVF ARENA Ipari infra hősugárzók WWW.BVFHEATING.HU Falra szerelve 45 Mennyezetre szerelve Fűtött tér = 41,6m 2 Magasság = 3,5m Fűtött tér = 14,8m 2 TERMÉKELŐNYÖK ÉS ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Magyarországi nukleáris reaktorok

Magyarországi nukleáris reaktorok Tematika 1. Az atommagfizika elemei 2. Magsugárzások detektálása és detektorai 3. A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése 4. Az atomreaktor 5. Reaktortípusok a felhasználás módja

Részletesebben

A nukleáris biztonsági követelmények építészeti és építőmérnöki vonatkozásai. Dr. Károlyi György BME Nukleáris Technikai Intézet

A nukleáris biztonsági követelmények építészeti és építőmérnöki vonatkozásai. Dr. Károlyi György BME Nukleáris Technikai Intézet A nukleáris biztonsági követelmények építészeti és építőmérnöki vonatkozásai Dr. Károlyi György BME Nukleáris Technikai Intézet Konténment Konténment: Az atomreaktort és annak közvetlenül kapcsolódó rendszereit,

Részletesebben

KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK

KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK 2 OLDAL l KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK KG (PVC) Csövek és idomok beltéri és utcai lefolyórendszerekhez BEMUTATÁS. A csövek a benti és utcai lefolyórendszerekhez a megfelelő csatlakozókkal

Részletesebben

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Általános jellemzők Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban Méret tartomány: Szélesség: 135 mm vagy 200 mm Zár: 1 vagy 2 zár új szereléshez

Részletesebben

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA

BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA BRAMAC FW SOLO HASZNÁLATI MELEGVÍZTÁROLÓK GÉPKÖNYVE ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓJA 1. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK Utasítások és ajánlások A szerelést és üzembe helyezést csak képesítéssel rendelkező kivitelező szakember

Részletesebben

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó Szinusz-inverter HS 1000 CE 230V AC / 1000VA folyamatos / 2500VA csúcs Tisztelt Felhasználó! Üzembehelyezés elõtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési útmutatót. FIGYELEM!

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2012. január 30. Baji Csaba a PA Zrt. Igazgatóságának elnöke az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója Hamvas István a PA Zrt. vezérigazgatója 1 2011. évi eredmények Eredményeink: - Terven felüli,

Részletesebben

3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 2006.10.20. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón

3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 2006.10.20. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón 3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 006.10.0. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón [A braunschweigi Építőanyagvizsgáló Intézet 3917/4635-4-Mu Szakértői Állásfoglalása, kelt 006.10.0.]* Az OBO Bettermann

Részletesebben

Szigethalom Városi Szabadid központ

Szigethalom Városi Szabadid központ Szigethalom Városi Szabadid központ (2315 Szigethalom, Sport u. 4.) Zenés-, táncos rendezvény (Városnap-Koncert) Biztonsági terv Tűzvédelmi szabályzat és Tűzriadóterv 2018. 05. 09. Vas Károly t zvédelmi

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4 99m Tc-MDP hatására kialakuló dózistér mérése csontszcintigráfia esetén a beteg közvetlen közelében Király R. 1, Pesznyák Cs. 1,2,Sinkovics I. 3, Kanyár B. 4 1 Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás

Részletesebben

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1 1 Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata 2 Az elektrosztatikus feltöltődés folyamata -érintkezés szétválás -emisszió, felhalmozódás -mechanikai hatások (aprózódás, dörzsölés, súrlódás)

Részletesebben

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. FSU204_KIV_V02 Oldal: 1 / 7 Kivonat az FSU204 Sugárveszélyes tevékenységek felügyelete folyamatról FSU204_KIV_V02 Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 12. Összefoglaló. 12. fejezet

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 12. Összefoglaló. 12. fejezet 12. Összefoglaló 12. fejezet 2004.11.15. 12. ÖSSZEFOGLALÓ A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításának előzetes környezeti tanulmányát a Paksi Atomerőmű Rt. megbízásából az ETV-ERŐTERV Rt. és alvállalkozója

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

Tájékoztatás a személyes adatok kezeléséről Kötelező adatkezelés A közmeghallgatásról a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

HELYI PIAC KIALAKÍTÁSA BODONYBAN (3243 Bodony Liget utca 1. hrsz.:841)

HELYI PIAC KIALAKÍTÁSA BODONYBAN (3243 Bodony Liget utca 1. hrsz.:841) 1 K I V I T E L I T E R V D O K U M E N T Á C I Ó É P Ü L E T G É P É S Z E T I T E R V F E J E Z E T HELYI PIAC KIALAKÍTÁSA BODONYBAN (3243 Bodony Liget utca 1. hrsz.:841) Szakági tervező: BEVO Building

Részletesebben