LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat Norvégia. Hartmann Nikolett, Veress Borbála

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat. 2010. 02.18.-03.03. Norvégia. Hartmann Nikolett, Veress Borbála"

Átírás

1 LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat Norvégia Hartmann Nikolett, Veress Borbála A program keretében 2 hetet tölthettünk el Norvégiában. A program céljai között szerepelt, hogy megismerkedjünk a norvég hagyományokkal, tájakkal, emberekkel, iskolarendszerrel. Továbbá az, hogy a kinti új élményeket, a kint szerzett tapasztalatokat át tudjuk adni az itthoni diákoknak; fejlesszük a nemzetközi kulcskompetenciákat, cseréljük ki kultúránk, hagyományaink, tudásunk egy kis szeletét. Végül pedig, hogy naprakész tudást szerezzünk, illetve próbáljuk ki, hogy mindezen ismeretek hogyan fejleszthetnék a hazai oktatást. Ennek érdekében múzeumokat, virágboltokat, temetőket látogattunk, beszéltünk az iskolában tanárokkal, diákokkal, a virágboltokban dolgozókkal.

2 A norvég iskolarendszer: Első napunkon betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan működik a norvég iskolarendszer, különös tekintettel a szakképzésre. A norvég iskolarendszerben 6-tól 16 éves korukig minden gyermek ugyanazt tanulja. Különösen figyelemre méltó, hogy már a kisiskolások első osztályban elkezdenek angolul tanulni. Természetesen nem az írást és olvasást sajátítják el, hanem dalokat, verseket tanítanak nekik a tanárok. Azt gondolom, hogy ennek észrevehető az eredménye, hiszen bárkit szólítottunk is le az utcákon mindenki tudott (többé-kevésbé, de inkább többé) angolul. A korai angol nyelv elsajátítása mellett ebben a kiemelkedően jó angoltudásban szerepet játszik az is, hogy a norvég televízió adókon a filmeket előszeretettel feliratozzák, meghagyva így az eredeti angol hangot. Ha végeztek az első 10 évvel az iskolában, akkor kell választani továbbtanulási irányt. Az első évben ez ténylegesen csak egy irányadás, hiszen olyan tágak a szakirányok, hogy abba nagyon sok minden belefér. Ilyen szakirányok például a dizájn és kézügyesség (Design and Handrcraft) és az egészségügyi dolgozó (Health worker). Összesen 9 tágabb szakirány közül választhatnak a tanulók. A Design and Handcraft szakirány magába foglal -éppúgy, mint a többi nagycsoport is- 15 különböző szakmát. A Design and Handcraft-ba tartozik többek között a virágkötészet, ötvösség, fodrászat is. Mindezt azért találták ki, hogy ha még nem pontos a diák elképzelése jövőjével kapcsolatban, de azt tudja, hogy kreatív munkát szeretne és a kezével akar dolgozni, akkor megismerkedhessen a lehetőségeivel. Ebben az első évben még vannak általános tantárgyak is. Tehát tanulnak matematikát, irodalmat, nyelvet és történelmet is. Már az első évben kötelező a bolti gyakorlat. Heti egyszer kell a helyszínen dolgozniuk a diákoknak. Természetesen, aki még nem biztos, az akár havonta más- más ágazat üzleteibe mehet gyakorolni és kipróbálni magát. Az első év után a következő év egy vízválasztó. Ebben az évben tanulják meg az alapjait a választott szakmának. Itt is kötelező a bolti gyakorlat, de a hangsúly az iskolai gyakorlaton van. Az év végén van egy elméleti és gyakorlati vizsga. Természetesen, aki az első év után úgy határoz, hogy inkább egyetemre akar menni, az megteheti, mivel tanult általános tantárgyakat, csak át kell jelentkeznie a megfelelő helyre, de határozhat így a második év után is. A harmadik év az, ahol BLOK és más learning center -ek belépnek a rendszerbe. Itt a diákok havi 4 napot töltenek az iskolában, a többi napon az üzletben dolgoznak. Ebben az évben a virágkötő tanulók megkapják a fizetésük 40%-át. Azért ennyit, mert ebben az évben még sokat kell tanulniuk és igénylik a segítséget.

3 A negyedik év nagyon hasonló a harmadikhoz. Ekkor a tanulók már sokkal függetlenebbek, így a fizetés 60%-a jár munkájukért cserébe. Ebben az évben is csupán havi 4 napot töltenek a BLOKban, a többi nap dolgoznak. A negyedik év vége egy 2 napos záróvizsgával zárul. A témát a vizsga előtt legalább egy héttel megkapják, hogy legyen idejük elkészíteni a terveket, megrajzolják a munkákat, műszaki leírást készítsenek hozzá. A terveket el kell juttatni a bírákhoz és a vizsga első napján el kell készíteni a terméket. A második nap meglepetés feladatot kapnak, amit ott a helyszínen kell teljesíteni. Természetesen erre a vizsgára jól felkészülnek a diákok, hiszen hasonló rendszerben töltik az idejüket BLOKban is. A sikeres vizsga után dolgozhatnak, mint virágkötők. Ha valaki úgy dönt, hogy tanítani is szeretné a virágkötészetet, annak minimum két év gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy jelentkezhessen tanárképzésre. Van a rendszernek egy mellékága azon diákok számára, akik nem a tanulás és a szorgalom mintapéldányai. A számukra javasolt rendszerben, 4 évig kell iskolába járniuk, hiszen hetente csak egy napot töltenek az iskolában és a többit munkahelyükön.

4 BLOK Külön kihangsúlyozták már az ottlétünk első napján, hogy ez nem egy iskola, hanem egy learning center (tanulási központ), ennek megfelelően a diákok értékelése sem érdemjegyekkel történik. A tanárok fő feladata az, hogy kihívások elé állítsák a diákokat. Igyekeznek olyan feladatokat állítani eléjük, hogy mindig valami új technikát vagy számukra új vagy idegen stílust kelljen kipróbálniuk és sikeresen alkalmazniuk. Az új természetesen egyénenként más és más, amit nem csináltak még a boltban, ahol gyakorlaton vannak. Ottlétünk 5 napja alatt láthattuk, hogy hogyan néz ki egy hét, amikor a diákok tevékenykednek és alkalmazzák a már megismert és jól használt technikákat lehetőleg új köntösbe csavarva. A szabályozás szerint havonta egy hetet kell a diákoknak BLOK-ban tölteniük. Ezek a hetek természetesen nem egyformák. A megérkezésünk előtti egyhetes alkalommal a diákok a tanárok segítségével felkészültek a következő (február 22-től 26-ig tartó) hétre, megtervezték a munkáikat. A hét témája a temetés volt, így egész héten temetési dekorációkat kellett készíteni. Egyéb esetben a gyakorlat előtt ráhangoló képeket néznek, amit akár számítógépről kivetítve, akár a könyvtár könyveiből, újságokból tudnak megtekinteni. A munka 9 órakor kezdődött és délután 4-ig tartott. (Az ebédidő 11:30 és 12:30 között van.) Ez időben mindenki saját tempója szerint dolgozhatott, de a hét végére 8-10 dekorációnak kellett elkészülni. A gyakornokok számunkra feltűnően lassú munkatempóban dolgoztak. Kérdésünkre a tanárok azt a választ adták, hogy ez a tempó az üzletben gyorsabb, de itt mivel új dolgokat próbálnak ki, lassabban haladnak. Ám azt ők is elismerték, hogy a tanoncok sokszor túl sokat beszélgetnek, telefonálnak és interneteznek háttérbe szorítva ezzel hatékonyságot.

5 1. kép 3 napig készült koszorú 2. kép A koszorú terve A munkákat a már korábban elkészített tervek alapján kellett elkészíteni, de természetesen módosíthattak rajta, ha új, jobb ötletük támadt vagy az eredeti terv megvalósíthatatlannak bizonyult. Ám minden változtatást szigorúan dokumentálni kell. Minden egyes elkészült munkát le kell fényképezni, fel kell tenni az erre kijelölt weboldalra és végül véleményezni kell saját maguknak. Ezeket a véleményeket többnyire egyből azután írták meg, hogy elkészültek az adott munkával. A dokumentumba bele kellett foglalni, hogy milyen stílusban készült a dekoráció, miben tért el a tervtől, mit csinálna másként legközelebb, mi inspirálta és mi az, amit nem tudott kivitelezni, vagy nem érte el a tervezett hatást. Ezenfelül azt is dokumentálni kellett, hogy mit és miért csinált. A diákok szerint ez egy igen nehéz és összetett feladat. Miután ezeket feltöltötték a számukra kijelölt helyre az internetre, egy tanár véleményezi a dokumentációt, kiegészíti, további gondolatokkal inspirálja, amikre reakciót várnak. Természetesen ez az egész procedúra a diákok érdekét szolgálja, hiszen a nagy záróvizsgán ugyanezt kell csinálniuk (tervezni, kivitelezni és magyarázatot adni). A tanárok egész nap a diákok között sétálnak és segítik őket rávezető kérdésekkel, ötletekkel, sokszor még kicsit bele is nyúlnak egy-egy alkotásba. Természetesen ez egy interaktív folyamat, hiszen a tanár javaslatára, kérdéseire a diákok mindig elmondják véleményüket és próbálják értelmezni, majd kivitelezni a hallottakat.

6 3. kép Tanári segítség A nap végén közösen összeülve beszélnek meg néhány kiválasztott munkát. Hétfőn a dekoratív és a vegetatív stílus közötti különbségeket beszélték meg. Kedden egy csoportmunka zárta a napot, amiben arra tértek ki, hogy általánosságban mit kell tudni az anyagokról. Szerdán az értékelés témája az volt, hogy miként lehet egységgé olvasztani az adott dekoráció elemeit, hogy a kevesebb néha több, mert a túl nagy és vaskos díszítés nem adja ki a formát vagy a kontrasztokat. Érdekes volt tapasztalni, hogy annak ellenére, hogy mindenki szabadon dolgozhatott, a második naptól kezdve nem nagyon volt különbség a munkák között. Mindenki készített vegetatív és dekoratív stílusban egy-egy munkát. A leggyakrabban szív alakú dekoráción, koszorún és sírcsokron dolgoztak a diákok. Természetesen volt egy-két nagyon újszerű alkotás is, egy koporsódísz, egy transzparens szív alakú dekoráció, egy párna és egy gipsz szív alapú alkotás.

7 4. kép Mohából készült sírdísz 5. kép Gipszből készült sírdísz Fontos kiemelni azt, hogy ebben a gyakorlatban a diákok a rendelés és a pénzzel való helyes bánásmódot is megtanulhatták. Mindenkinek magának kellett megrendelnie 800 norvég korona értékben a felhasználandó virágokat. Aki akart, ezen felül, saját költségére még beszerezhetett növényeket. Ezeket a növényeket többször is fel lehetett használni. Így sokan, ha készen volt egy alkotás, előbb vagy utóbb szétszedték azt, hogy a benne felhasznált növényeket újrahasznosíthassák. (Természetesen szigorúan csak azután, hogy értékelték és lefényképezték.) Ez azt eredményezte, hogy a hét vége felé egyre több egymáshoz hasonló alkotása volt egy-egy diáknak, csak az egyik például kereszt, a másik szív alakú. 6. kép Koszorú 7. kép Sírdísz ugyanazon virágokból

8 BLOK-ban a körülbelül 90 diákkal 3-4 tanár foglalkozik. Egy-egy foglalkozáson 2-3 tanár van jelen, akik között lehet olyan, aki egyébként virágüzletben dolgozó virágkötő. Egy csoport főből áll. BLOK nem állami fenntartású, a tanulók illetve cégek finanszírozzák. Emiatt a hiányzások igazolása sem a nálunk megszokott módon történik. A 3 napot meghaladó hiányzás esetén orvosi igazolásra van szükség, ha a hiányzás nem indokolt, nincs pótlási lehetőség. Indokolt esetben (kórházi ellátás, stb.) a tanulónak lehetősége van a vizsgára való felkészülésre több időt igénybe venni. Ha a diák a vizsgára egyedül szeretne készülni, mert nem elégszik meg a 40 illetve 60%-os fizetéssel, választhatja, hogy mint teljes állású virágkötő készül fel a vizsgára, de segítséget az iskolától ebben az esetben nem kap. Az iskola tanárai és diákjai külső munkákat nem szívesen vállalnak (sokan megpróbálják kihasználni, hogy a diákmunka nem kerül annyiba). Ennek egyik magyarázata, hogy az iskola tulajdonosai a virágboltok, így ha elvállalnának BLOK tanárai a munkát, akkor a pénzt a fenntartóktól vonnák el. De minden évben az iskola diákjai díszítik fel városházát a szakmunkás bizonyítványok átadására. A tanár-diák viszony közvetlen, ami valószínűleg az iskola nem hagyományos voltával magyarázható. Nem tapasztalható alá-fölé rendelt viszony, inkább kollégákként bánnak egymással. Nem utasítások hangzanak el, hanem javaslatok, ötletek, melyeket érdemes megfontolni, felhasználni. Mindenki tudja mi a feladata, a gyakorlat végén senkit nem kell noszogatni, hogy tegyen rendet a munkahelyén, seperjen össze, mossa le az asztalát. Minden pénteken a hét zárásaként a tanárok és diákok közös ebéden vesznek részt, ahol oldott, kötetlen hangulat uralkodik. A környezettudatosságot szem előtt tartva, a hulladékot mindenhol szelektíven gyűjtik. Ennek ellenére megdöbbentő volt, amit a szemetesben találtunk. Számunkra az anyagtakarékosság fogalma mást jelent. 8. kép Hulladék (?)

9 A temetési munkák között különböző technikákkal készült koszorúkat (körbekötött, tűzött és tűzőhabos), csokrokat, urna és koporsódíszeket láthattunk. 9. kép Koszorú 10. kép Koszorú 11. kép Koporsódísz

10 12. kép 3 részes koporsódísz Számunkra eddig még nem látott szerszámot is használtak, ami leginkább egy hústűre hasonlít. Azt ők is elismerték, hogy ez nem kifejezetten virágkötő szerszám, hanem náluk is elsősorban hentesek használják. A tűvel a virágokat moha vagy szalmakoszorúba húzták be. A kézben kötött sírcsokrok sem a nálunk hagyományos módon készültek. A nálunk hagyományosnak számító fenyőből készült sírcsokor alapformájához hasonló, mégis inkább kézi csokorhoz hasonló növényekkel és zöldekkel készül a norvég változat. A nálunk jellemző farok-rész náluk nem jelenik meg.

11 Kedden power-pointos bemutatót tartottunk a hazai hagyományos temetkezési szokásokról és a nálunk fellelhető temetési díszekről. Számukra ismeretlen volt az urnafalba való temetkezés és a szórásos temetés. Drótvázas koszorút ők nem használnak, csak moha vagy szalma alapot illetve tűzhabos alapot. Újdonság volt számukra a nálunk hagyományos álló és kiágazott koszorú is. Ezek után elkészítettünk egy hagyományos sírcsokrot (sajnos kevés fenyő állt rendelkezésünkre, mert nem tudtak beszerezni). Következő nap lehetőségünk volt egy kisebb koszorút is elkészíteni, amihez Galax leveleket és Ornithogallum virágokat használtunk fel. 13. kép "Magyar" koszorú Sajnálatos módon nekünk csütörtök délután tovább kellett utaznunk Lillehammerbe, így a pénteki hét végi záró megbeszélésen nem tudtunk részt venni, pedig rendkívül érdekes lett volna a végső értékelést hallani.

12 Virágboltok A megtekintett virágüzleteket két csoportba sorolhatjuk: hagyományos és a szalonok. A szalonok közül sok 1-1 színre, színkombinációra van hangolódva, csak az a szín található meg az üzletben, hozzáillő kiegészítők, kellékek vannak jelen, halk zene, kellemes illat, színben passzoló munkaruhában vannak az eladók. Jellemző módon sok vásárló vásárol saját magának otthonra vágott virágot. A legtöbb üzletnek van saját (szigorúan) papír zacskója, csomagolópapírja, amik reklám értéke nem elhanyagolható. A csokrokat úgy csomagolják papírba, hogy a felső részhez rögzítenek egy raffiát, amit a vásárló a karjára akaszthat. Sok esetben láttuk, hogy magát a papírzacskót is díszítik szalaggal, Eucaliptus levelekkel. 14. kép Blomsteratmosfaere 15. kép Passiflora

13 16. kép Finn Schjön 17. kép Tornerose A vágott virágok nem egy helyen vannak kiállítva, hanem a dekoráció és egyéb kellékek között van egy-egy váza elhelyezve. A hagyományos üzletekben már több szín található. Az üzleteket nehezen találtuk meg, ugyanis az utcafrontok jellegtelenek, nem hivalkodóak. Legtöbbször egy-egy koszorú, illetve a járdán elhelyezett kirakat árulkodott az üzlet profiljáról. Érdekes volt hallani, hogy az utcára kihelyezett tárgyakat, növényeket záráskor nem viszik be zárt térbe, hanem kint maradnak az utcán és másnap reggel sem hiányzik semmi. 18. kép Tornerose üzlet előtt 19. kép Blomsteratmosfaere üzlet előtt

14 20. kép Üzlet profil A virágbeszerzés kétféleképpen történhet: a virágpiacról, ami kb. 7-9 standból áll, vagy, amit többször használnak, az interneten történő rendelés során a világ bármelyik pontjáról. A cserepes növények 2 hetente kamionokon érkeznek Hollandiából. Megérkezésünk előtt ünnepelték a Valentin napot és az Anyák napját. Az üzletek dekorációjában azonban még semmi jelét nem mutatta a tavasz. Jellemzően még annyira a télben élnek, hogy tavaszi dekorációt egy-két helyen láttunk csak. Ennek ellenére rengeteg hagymás növényt (nárcisz, jácint, krókusz, tulipán, gyöngyike), orgonát, Primulát, boglárkát találtunk az üzletekben. A vásárló nem, vagy nagyon kevés kész munka közül választhat, nem jellemző, hogy kész csokrok vannak az üzletekben. Szinte mindenhol találtunk szál tulipán, jácint csokrokat, minden zöld nélkül. Ezeket szívesen vásárolják otthonra az emberek. 21. kép Tulipánok

15 VEA Az egyetlen ilyen típusú (mezőgazdasági) állami iskola, így pénzügyileg támogatott iskola. A közel 80 tanulóval kb. 15 tanár foglalkozik. Első nap körbevezettek minket az iskola épületében, amely éppen felújítás alatt állt. Korszerűsítést végeztek. A virágkötészet gyakorlaton, melyen részt vettünk kb. 8 fős csoport volt jelen, akiknek esküvői díszeket kellett készíteniük. A tervezéshez, ötletgyűjtéshez könyveket, újságokat nézegettek. Ebéd előtt érkezett meg a virág, azokat lekezelték, majd hozzákezdtek a munkához. Délután megbeszélték az elkészült munkákat. Mivel előző héten téli szünet volt, még nem rázódtak bele a munkába, ezért a gyakorlat is rövidebb volt. 22. kép Esküvői hajdísz 23. kép Esküvői hajdísz rózsával A kora délutántól adódott szabadidőnket az iskola könyvtárában töltöttük el, ahol szebbnél szebb és érdekesebb könyveket volt lehetőségünk áttanulmányozni. Már hétfőn részt kellett volna vennünk egy továbbképzésen, de a két olasz virágkötő, aki tartotta a bemutatót, rajtuk kívülálló okok miatt csak másnap érkeztek meg, így eltolódott a program. Kedden részt vettünk a továbbképzésen, melyen a legfőbb gondolat az volt, hogyan lehetne új formákat, alakzatokat kitalálni, amivel újítani lehet a virágkötészetet. Ehhez ajánlották, hogy nézzünk bele egy mikroszkópba, nézzük meg hogyan néznek ki a sejtek, mikroorganizmusok. Bemutatónak készítettek egy gombaspóra ihlette alkotást szalmából és hagymásokból, egy DNS kettős spirált formáló drótvázas alkotást krókusz hagymákból. A délelőtt és délután folyamán mindenkinek keresni

16 kellett egy neki tetsző formát, alakot és meg kellett valósítani azt különböző anyagok és növények felhasználásával. (sajnos másnap mi már indultunk haza, így nem mindegyik alkotást láttuk készen és a végső értékelésen sem tudtunk részt venni.) 24. kép Gombaspóra ihlette alkotás 25. kép A kész spóra

17 26. kép DNS kettős spirál 27. kép Egy elkészült munka és az inspiráció

18 Az angoloktatással kapcsolatos tapasztalatok. A Norvégiában élő diákok nagyon szerencsések, ha angol nyelv oktatásáról van szó. Már az általános iskola első osztályától tanulnak angolt. Ellentétben velünk, Norvégiában az angol az első tanulható nyelv, hanem csak egy a választási lehetőségek közül. Annak ellenére, hogy elsőben nem tudnak még anyanyelvükön sem írni, sem olvasni, már bevezetik az angolt. Természetesen csak játékos formában. Dalokat tanulnak és verseket, hiszen már ezáltal is fejlesztik a kiejtésüket, szókincsüket és a megértést. Mindez magabiztosabbá teszi őket, amikor később előkerül a nyelvtan és a nehezebb feladatok. Nagyban elősegíti az angol nyelven való kommunikációt az is, hogy a filmeket és a televízió műsorokat eredeti nyelven vetítik. Így mindenki rá van kényszerítve arra, hogy angolul tudjon. Ezeknek köszönhetően nagyszerű volt látni és tapasztalni, hogy mindenki tudott angolul kommunikálni kortól, nemtől függetlenül. A szakmát tanuló diákok, ahogy bekerülnek a szakiskolában a 8 nagy csoport egyikébe, azonnal szakmához kapcsolódóan tanulnak angolt. Azt mondták, hogy a jó tanár figyel arra, hogy mindenki a jövőben kiválasztandó szakmájának nyelvezetét tudja használni. Például, ha a téma az esküvő, akkor a fodrásznak készülők frizurát, a virágkötők csokrot és az ékszerészek ékszereket tudnak tervezni és a hozzá kapcsolódó szavakat sajátíthatja el. Később pedig csak szakma specifikus szavak és szituációk tanítása következik. Kevés a szakmás nyelvi tankönyv, vagy ha van is régiek. Angolórát sajnos csak egyet tudtam megnézni. De az ott tapasztaltak lenyűgöztek. A diákok nagyon ügyesek voltak. Egész órán angolul kommunikáltak. Elámultam, amikor megláttam, hogy minden diák előtt egy laptop volt internethez való kapcsolódási lehetőséggel. Ezt a tanár ki is használta, hiszen az interneten kellett adatokat keresniük majd prezentálniuk. Nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire élveztek az órát a résztvevők. Majd az óra végén egy diák ötlete nyomán egy humoros játékot játszottak. A játék a következő volt: 3 királyt kellett lenyűgözni azért, hogy az előadó beléphessen az országba. A lenyűgözéshez nem kellett más, mint a királyok nevét mondani egymás után sokszor. Mindeközben táncolni, kezeket, lábakat használni. A feladat magában is vicces, de a csattanó teszi fel a koronát a játékra, hiszen a királyok nevei kiejtve a What a fool I am (Mekkora bolond vagyok) mondatot adja ki.

19 Összességében elmondható, hogy az angol oktatása különösen hangsúlyos Norvégiában. Ezenfelül remek ötlet a filmek eredeti nyelven adása is, hiszen az tovább motiválja a társadalmat a tanulásra. Köszönjük szépen a Leonardo Mobilitási Programnak és a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolának ezt a felejthetetlen és élményekben gazdag lehetőséget! Hartmann Nikolett Veress Borbála Budapest, március 29.

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

A figyelmesség megtérül

A figyelmesség megtérül A figyelmesség megtérül Esztétikus költséghatékony virágkompozíciók nőnapra, amelyekkel valóban kellemes meglepetést szerezhet üzleti partnereinek, munkatársainak. 1. Virágzó mini növények Krókusz 6 cm

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

A figyelmesség megtérül

A figyelmesség megtérül A figyelmesség megtérül Esztétikus költséghatékony virágkompozíciók nőnapra, amelyekkel valóban kellemes meglepetést szerezhet üzleti partnereinek, munkatársainak. 1. Virágzó mini növények Krókusz 6 cm

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában 1. nap 2015. augusztus 24. (hétfő) Téma: Kapcsolatok(család, barátok, munkahely..) 7.30 Gyülekező, aktuális téma, napi programok megbeszélése, előkészítése, csoportfelosztás 8.00 Reggeli 8.30 Nyelvi foglalkozás

Részletesebben

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Debreceni Dózsa György Általános Iskola Kiss János Istvánné Barczikay Zsuzsanna 2015.november 15-20. A Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjára

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

Dr. Judit Kerekes AMIT 2017, New York

Dr. Judit Kerekes AMIT 2017, New York Dr. Judit Kerekes AMIT 2017, New York Örökségünk a magyar nyelv megőrzése megtartása A nagymama Idősebb szomszéd Családi barátok regéiből Régi kézimunkák újra használatából Magyar festmények, képek a

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560.

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560. DOKUMENTUM Az EDUCATIO dokumentumrovata ezúttal az ún. "Nemzetközi Érettségi" magyar leírását közli. A szöveget a nemzetközi érettségire való felkészítést és megméretést kísérleti jelleggel ellátó Karinthy

Részletesebben

Kifogyhatatlan ötletek - Kézműveskedés a Bácsalmás 4. lakásban Veréb- Fészek

Kifogyhatatlan ötletek - Kézműveskedés a Bácsalmás 4. lakásban Veréb- Fészek Kifogyhatatlan ötletek - Kézműveskedés a Bácsalmás 4. lakásban Veréb- Fészek A februári hónap is tartalmasan és eseménydúsan telt nálunk. Sok új dolgot tanultunk és próbáltunk ki a gyerekekkel. Nagyon

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2019-01-19 Ütemezés: Időtartam: Hetente 6 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

Beszámoló. Fenntarthatósági témahét 2018.április

Beszámoló. Fenntarthatósági témahét 2018.április Beszámoló Fenntarthatósági témahét 2018.április 23-27. A fenntarthatósági témahetet április 23-án (hétfőn) nyitottuk meg, amelyen az egész iskola részt vett. Ismertettük a heti programot, a témahét célkitűzéseit,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Óravázlat Erkölcstan / Technika

Óravázlat Erkölcstan / Technika Óravázlat Erkölcstan / Technika A pedagógus neve: Csillag Beáta Tantárgy: Erkölcstan / Technika Iskola/Osztály: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola / 3.c Az óra témája: A barátság

Részletesebben

Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban

Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban Érettségi felkészítés Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban Alapvető információk Az iskola az alaptantervi órákon a középszintű érettségi vizsgához nyújt képzést, a

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány 3. rész Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) Készítette: Burián Mónika FonalDesign(er) www.fonaldesign.cafeblog.hu 2 Tartalom

Részletesebben

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Saxion University, Hollandia, Deventer Molnár László Bemutatkozás Molnár László végzős gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vagyok vállalkozásszervezés szakon.

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Kolozsi Erik. Beszámoló

Kolozsi Erik. Beszámoló Beszámoló Kolozsi Erik Először is köszönetemet szeretném kifejezni, mivel az ösztöndíj nagyon nagy segítséget nyújtott a művészeti alkotótevékenységem fejlődésemben. Gyakorlatilag az ösztöndíj sok kreatív

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest www.bankidonat.net Iskolánk névadója: Bánki Donát 1859. június 6. Bakonybánk 1922. augusztus 1. Budapest Korának legnagyobb gépészmérnöke

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 01. 07.-2018. 04.

Részletesebben

Egy nap mintaórarendje

Egy nap mintaórarendje Elsős leszek, elsős leszek, Iskolába indulok. Nem mondom meg senkinek, De kicsit azért izgulok. Bartos Erika: Elsős leszek Az iskolai élet kezdete nagy változást hoz, izgalmas napokat rejteget mind a gyermek,

Részletesebben

Tantárgyi beszámoló. Fachhochschule Mannheim Informationstechnik. Rausch Attila

Tantárgyi beszámoló. Fachhochschule Mannheim Informationstechnik. Rausch Attila Tantárgyi beszámoló Fachhochschule Mannheim Informationstechnik Rausch Attila A főiskolán az Informationstechnik szakirány 2000-ben alakult a műszaki informatika és híradástechnika szakirányokból. Ezt

Részletesebben

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA

WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA WIGNER JENŐ MŰSZAKI, INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Képzési profilunk: 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 2. Telefon: 36/ 311-211, 36/515-115 Fax: 36/515-116 E mail: busaki@wignerkozepiskola.hu

Részletesebben

Igazgató: Szabó Győzőné

Igazgató: Szabó Győzőné JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 5000 Szolnok,

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE

Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE 2019. 07. 29-2019. 08. 02. I. A mobilitás főbb adatai A résztvevő neve:nagyné Bulinszky Marianna

Részletesebben

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG 2018 A spanyol mint idegen nyelv Magyarországon Magyarországon egy többen érdeklődnek a spanyol nyelvtanulás iránt. Általában második vagy harmadik idegen nyelvként

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Az Erasmus programnak és a Miskolci Egyetemnek köszönhetően az elmúlt őszi félévemet Gironában tölthettem. Mikor jelentkeztem, nem is számítottam rá, hogy ekkora kalandban lesz

Részletesebben

KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016.

KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016. KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016. Talán nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy a karácsony az év legnagyobb ünnepe. Jézus születésnapja mellett a szeretet, a megértés, az egymásra való

Részletesebben

A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után

A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után A Balassi Bálint Intézet(3) vezetője szerint a "magyar mint idegen nyelv" oktatásának komoly piaca lehet az Európai Unióhoz való csatlakozás után. szervezet(12)

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Németország, Münster

Leonardo Da Vinci program Németország, Münster Leonardo Da Vinci program Németország, Münster Utazó adatai Név: Szilvási Gábor Péter Szül. hely, idő: 1991, Budapest Cím: 5310 Kisújszállás Márialaka telep 5 Koordinátor: Fekete-Márton Zsuzsanna Utazás

Részletesebben

Tervezett képzési formák, tagozatok, osztályok, szakmacsoportok és ezek belső kódszámai: Képzési szakképzési célcsoportok:

Tervezett képzési formák, tagozatok, osztályok, szakmacsoportok és ezek belső kódszámai: Képzési szakképzési célcsoportok: Információ a 2016-2017. évi Megyei Pályaválasztási Tájékoztatóhoz Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakközépiskola és Szakiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2015-2016-os tanévre TANDÍJ NINCS! Szakközépiskola Összesen 6 osztály 204 tanuló, ebből 2 osztály turizmus szakirány érettségi

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_21 É N É S A V I L Á G Ismered Budapestet? Magyarország fővárosa Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 221 MODULLEÍRÁS

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

Nyelv és szakma - nemzetközi kitekintés és a hazai tapasztalatok

Nyelv és szakma - nemzetközi kitekintés és a hazai tapasztalatok Nyelv és szakma - nemzetközi kitekintés és a hazai tapasztalatok Egy nyelvet beszélünk? Öveges Enikő 2011. november 21. 1 Kitekintés legalább egy idegen nyelv kötelező 18 éves korig (pl. Bulgária, Csehország:

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen Fenntarthatósági témahét (2018. 04.23-27.) A témahét résztvevője: Iskolánk nem végzős tanulói. (12 osztály, 713 tanuló) Időtartama: 2018.04.23.-2018.04.27.

Részletesebben

A Szegedi Kereskedelmi Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye köszönti a PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR résztvevőit

A Szegedi Kereskedelmi Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye köszönti a PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR résztvevőit A Szegedi Kereskedelmi Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye köszönti a PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR résztvevőit Szeged, Gutenberg u. 11. 6722 Igazgató: Dr. Marschalek Norbert

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

2015/2016. tanév rendje

2015/2016. tanév rendje 2. sz. melléklet: 2015/2016. tanév rendje 2015/2016. tanév rendje Első tanítási nap: 2015. szeptember 01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. (szerda) SZEPTEMBER 8.00 Ünnepélyes tanévnyitó (szakközépiskola

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

A fókuszban a gyakorlatiasság a Bácsalmás 3. lakásban

A fókuszban a gyakorlatiasság a Bácsalmás 3. lakásban A fókuszban a gyakorlatiasság a Bácsalmás 3. lakásban Március beköszöntével a gyerekek nagyon várták már a jó időt, de a hónap elején még igencsak hidegek voltak, így rövid kinti sétákkal múlatták az időt,

Részletesebben

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Iskolánk /jelenleg Bíborvég Általános Művelődési Központ Általános Iskola Decs/ 2000-től junioros iskola, ekkor csatlakoztunk a JAM Alapítványhoz. Integrált

Részletesebben

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES Tolerancia Workshop YFU Szervezetünk, a Youth For Understanding (YFU) egy nemzetközi, non-profit szervezet, mely 1951 óta

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályos diákoknak a 2014/2015-ös tanévre Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola OM azonosító: 035409 Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. Telefon: (06-1) 261

Részletesebben

ÚJ TANÁROK BEMUTATKOZÁSA

ÚJ TANÁROK BEMUTATKOZÁSA ÚJ TANÁROK BEMUTATKOZÁSA dr. Csillag Imréné matematika Kádár Emese - matematika Fehér Szilvia biológia Borbélyné Számel Katalin - német Tóth Gréta Kitti kémia, matematika Kovács Éva rajz Péter László fizika

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2013-2014-es tanévre Szakközépiskola 01 KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ IDEGENFORGALMI SZAKKÖZÉP (német) (1 osztály 34 fő) 02 NYELVI ELŐKÉSZÍTŐS

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium 2890. Tata, Új út 19. Tel/Fax.: 34/ 587-580 E-mail: javorka@javorka-tata.sulinet.hu Internet cím: www.javorka-tata.sulinet.hu

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

Alkotóházzá alakult át a Bácsalmás 2. lakás

Alkotóházzá alakult át a Bácsalmás 2. lakás Alkotóházzá alakult át a Bácsalmás 2. lakás Végre itt a jó idő, melegszik a levegő, így egyre többször alkalmunk nyílt a hónapban a szabadban szervezett programokra. Ismét sok színes közös programon vehettek

Részletesebben

Beszámoló az I-Express Myself projekt 2. találkozójáról, ami Valladolid - Spanyolországban között zajlott

Beszámoló az I-Express Myself projekt 2. találkozójáról, ami Valladolid - Spanyolországban között zajlott Beszámoló az I-Express Myself projekt 2. találkozójáról, ami Valladolid - Spanyolországban 2017. 03.06-09. között zajlott Résztvevők: Dávidházy Szilvia Szakiskola Gáspár Nóra Általános Iskola Komlósi Eszter

Részletesebben

Moodle használata a szakiskolai informatikaoktatásban

Moodle használata a szakiskolai informatikaoktatásban Moodle használata a szakiskolai informatikaoktatásban 1. Bevezetés Arra építeni, amit a gyermekek tudnak, amire képesek, - általában ez működik a legjobban.. Dr. Alan Kay A moodle keretrendszer használatát

Részletesebben

Rodosz, Gennadi Írta: Horváth Vanessa 2016.

Rodosz, Gennadi Írta: Horváth Vanessa 2016. Rodosz, Gennadi 2016.07.18-2016.08.29 Írta: Horváth Vanessa 2016. Erasmus+ Gennadi 2016. június 18-án indultunk a Liszt Ferenc reptérről Rodoszra, hogy eltöltsünk ott 6 hét szakmai gyakorlatot. Későn délután

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/II. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. március 21.

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/II. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. március 21. Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2014. február

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése Beszámoló az egészséghét programjairól Iskolánkban 2009. október 19-21 között rendeztük meg az egészséghetet. Úgy gondoltuk, hogy mivel sok tanulónk ezen belül a 8 a osztály több tagjának életmódjára jellemező

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Iskolai végzettsége Szakképzettsége Tanított tárgyai egyetem közgazdász tanár gazdasági ismeretek

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Tájékoztató a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályainak felvételi eljárásáról Az iskola OM azonosítója:

Tájékoztató a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályainak felvételi eljárásáról Az iskola OM azonosítója: Tájékoztató a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályainak felvételi eljárásáról Az iskola OM azonosítója: 035326 Iskolánk a 2015/2016-os tanévben a következő gimnáziumi

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Erasmus beszámoló 2013/14 Mönchengladbach

Erasmus beszámoló 2013/14 Mönchengladbach Erasmus beszámoló 2013/14 Mönchengladbach Személy szerint én egy kollégiumban szálltam meg (Studentenwohnheim Hubertusstrasse), ahol nagyon sok más nemzetközi diák, köztük néhány osztálytársam is lakott.

Részletesebben

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL Fejlesztı neve: Tavi Orsolya Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának

Részletesebben

Igazgató neve: Molnár György Pályaválasztási felelős neve: Gajdácsi Andrea igazgatóhelyettes Intézmény egyedi kódszáma:101496

Igazgató neve: Molnár György Pályaválasztási felelős neve: Gajdácsi Andrea igazgatóhelyettes Intézmény egyedi kódszáma:101496 Információ a 2017-2018. évi Megyei Pályaválasztási Tájékoztatóhoz Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakgimnázium és Szakközépiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Művészetek hete a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Reneszánsz Iskolánkban október 1. és 5. között rendeztük meg a Művészetek hetét. A diákok és a tantestület tagjai ezáltal kicsit visszacsöppentek

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Iskolai végzettsége Szakképzettsége Tanított tárgyai 1. egyetem közgazdász tanár gazdasági ismeretek

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

A diákok munkájának értékeléséről

A diákok munkájának értékeléséről A diákok munkájának értékeléséről A ZKL a 2013-2014-es tanévtől saját alternatív kerettanterve szerint dolgozik. Ennek egyik következménye, hogy tantárgyi struktúrája és értékelési rendszere is megváltozik.

Részletesebben

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc www.zalai-iskola.hu www.edidakt.hu Előzmények Figyelemfelhívás pozitív optimizmus Don Tapscott Mark Prensky Helyzetértékelés negatív realitás Netgeneráció 2010. kutatás

Részletesebben

A legfontosabb adatok

A legfontosabb adatok Alapítva 1876-ban A legfontosabb adatok Fenntartó: Székesfehérvári Tankerületi Központ Iskola címe: 8000 Székesfehérvár, Budai út 7. Tagintézmény: 8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1. www.telekiblanka.hu

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat Az ot készítő pedagógus: Csörsz Katalin Az címe, témája: MIT MESÉL A TERMÉSZET? - a Tizenkét hónap című újgörög népmese feldolgozása 6 10 éves (általános iskola alsó tagozat) Ajánlott korosztály: 1. változat

Részletesebben

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció Nimfea Természetvédelmi Egyesület A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési

Részletesebben