LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat Norvégia. Hartmann Nikolett, Veress Borbála

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat. 2010. 02.18.-03.03. Norvégia. Hartmann Nikolett, Veress Borbála"

Átírás

1 LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci pályázat Norvégia Hartmann Nikolett, Veress Borbála A program keretében 2 hetet tölthettünk el Norvégiában. A program céljai között szerepelt, hogy megismerkedjünk a norvég hagyományokkal, tájakkal, emberekkel, iskolarendszerrel. Továbbá az, hogy a kinti új élményeket, a kint szerzett tapasztalatokat át tudjuk adni az itthoni diákoknak; fejlesszük a nemzetközi kulcskompetenciákat, cseréljük ki kultúránk, hagyományaink, tudásunk egy kis szeletét. Végül pedig, hogy naprakész tudást szerezzünk, illetve próbáljuk ki, hogy mindezen ismeretek hogyan fejleszthetnék a hazai oktatást. Ennek érdekében múzeumokat, virágboltokat, temetőket látogattunk, beszéltünk az iskolában tanárokkal, diákokkal, a virágboltokban dolgozókkal.

2 A norvég iskolarendszer: Első napunkon betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan működik a norvég iskolarendszer, különös tekintettel a szakképzésre. A norvég iskolarendszerben 6-tól 16 éves korukig minden gyermek ugyanazt tanulja. Különösen figyelemre méltó, hogy már a kisiskolások első osztályban elkezdenek angolul tanulni. Természetesen nem az írást és olvasást sajátítják el, hanem dalokat, verseket tanítanak nekik a tanárok. Azt gondolom, hogy ennek észrevehető az eredménye, hiszen bárkit szólítottunk is le az utcákon mindenki tudott (többé-kevésbé, de inkább többé) angolul. A korai angol nyelv elsajátítása mellett ebben a kiemelkedően jó angoltudásban szerepet játszik az is, hogy a norvég televízió adókon a filmeket előszeretettel feliratozzák, meghagyva így az eredeti angol hangot. Ha végeztek az első 10 évvel az iskolában, akkor kell választani továbbtanulási irányt. Az első évben ez ténylegesen csak egy irányadás, hiszen olyan tágak a szakirányok, hogy abba nagyon sok minden belefér. Ilyen szakirányok például a dizájn és kézügyesség (Design and Handrcraft) és az egészségügyi dolgozó (Health worker). Összesen 9 tágabb szakirány közül választhatnak a tanulók. A Design and Handcraft szakirány magába foglal -éppúgy, mint a többi nagycsoport is- 15 különböző szakmát. A Design and Handcraft-ba tartozik többek között a virágkötészet, ötvösség, fodrászat is. Mindezt azért találták ki, hogy ha még nem pontos a diák elképzelése jövőjével kapcsolatban, de azt tudja, hogy kreatív munkát szeretne és a kezével akar dolgozni, akkor megismerkedhessen a lehetőségeivel. Ebben az első évben még vannak általános tantárgyak is. Tehát tanulnak matematikát, irodalmat, nyelvet és történelmet is. Már az első évben kötelező a bolti gyakorlat. Heti egyszer kell a helyszínen dolgozniuk a diákoknak. Természetesen, aki még nem biztos, az akár havonta más- más ágazat üzleteibe mehet gyakorolni és kipróbálni magát. Az első év után a következő év egy vízválasztó. Ebben az évben tanulják meg az alapjait a választott szakmának. Itt is kötelező a bolti gyakorlat, de a hangsúly az iskolai gyakorlaton van. Az év végén van egy elméleti és gyakorlati vizsga. Természetesen, aki az első év után úgy határoz, hogy inkább egyetemre akar menni, az megteheti, mivel tanult általános tantárgyakat, csak át kell jelentkeznie a megfelelő helyre, de határozhat így a második év után is. A harmadik év az, ahol BLOK és más learning center -ek belépnek a rendszerbe. Itt a diákok havi 4 napot töltenek az iskolában, a többi napon az üzletben dolgoznak. Ebben az évben a virágkötő tanulók megkapják a fizetésük 40%-át. Azért ennyit, mert ebben az évben még sokat kell tanulniuk és igénylik a segítséget.

3 A negyedik év nagyon hasonló a harmadikhoz. Ekkor a tanulók már sokkal függetlenebbek, így a fizetés 60%-a jár munkájukért cserébe. Ebben az évben is csupán havi 4 napot töltenek a BLOKban, a többi nap dolgoznak. A negyedik év vége egy 2 napos záróvizsgával zárul. A témát a vizsga előtt legalább egy héttel megkapják, hogy legyen idejük elkészíteni a terveket, megrajzolják a munkákat, műszaki leírást készítsenek hozzá. A terveket el kell juttatni a bírákhoz és a vizsga első napján el kell készíteni a terméket. A második nap meglepetés feladatot kapnak, amit ott a helyszínen kell teljesíteni. Természetesen erre a vizsgára jól felkészülnek a diákok, hiszen hasonló rendszerben töltik az idejüket BLOKban is. A sikeres vizsga után dolgozhatnak, mint virágkötők. Ha valaki úgy dönt, hogy tanítani is szeretné a virágkötészetet, annak minimum két év gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy jelentkezhessen tanárképzésre. Van a rendszernek egy mellékága azon diákok számára, akik nem a tanulás és a szorgalom mintapéldányai. A számukra javasolt rendszerben, 4 évig kell iskolába járniuk, hiszen hetente csak egy napot töltenek az iskolában és a többit munkahelyükön.

4 BLOK Külön kihangsúlyozták már az ottlétünk első napján, hogy ez nem egy iskola, hanem egy learning center (tanulási központ), ennek megfelelően a diákok értékelése sem érdemjegyekkel történik. A tanárok fő feladata az, hogy kihívások elé állítsák a diákokat. Igyekeznek olyan feladatokat állítani eléjük, hogy mindig valami új technikát vagy számukra új vagy idegen stílust kelljen kipróbálniuk és sikeresen alkalmazniuk. Az új természetesen egyénenként más és más, amit nem csináltak még a boltban, ahol gyakorlaton vannak. Ottlétünk 5 napja alatt láthattuk, hogy hogyan néz ki egy hét, amikor a diákok tevékenykednek és alkalmazzák a már megismert és jól használt technikákat lehetőleg új köntösbe csavarva. A szabályozás szerint havonta egy hetet kell a diákoknak BLOK-ban tölteniük. Ezek a hetek természetesen nem egyformák. A megérkezésünk előtti egyhetes alkalommal a diákok a tanárok segítségével felkészültek a következő (február 22-től 26-ig tartó) hétre, megtervezték a munkáikat. A hét témája a temetés volt, így egész héten temetési dekorációkat kellett készíteni. Egyéb esetben a gyakorlat előtt ráhangoló képeket néznek, amit akár számítógépről kivetítve, akár a könyvtár könyveiből, újságokból tudnak megtekinteni. A munka 9 órakor kezdődött és délután 4-ig tartott. (Az ebédidő 11:30 és 12:30 között van.) Ez időben mindenki saját tempója szerint dolgozhatott, de a hét végére 8-10 dekorációnak kellett elkészülni. A gyakornokok számunkra feltűnően lassú munkatempóban dolgoztak. Kérdésünkre a tanárok azt a választ adták, hogy ez a tempó az üzletben gyorsabb, de itt mivel új dolgokat próbálnak ki, lassabban haladnak. Ám azt ők is elismerték, hogy a tanoncok sokszor túl sokat beszélgetnek, telefonálnak és interneteznek háttérbe szorítva ezzel hatékonyságot.

5 1. kép 3 napig készült koszorú 2. kép A koszorú terve A munkákat a már korábban elkészített tervek alapján kellett elkészíteni, de természetesen módosíthattak rajta, ha új, jobb ötletük támadt vagy az eredeti terv megvalósíthatatlannak bizonyult. Ám minden változtatást szigorúan dokumentálni kell. Minden egyes elkészült munkát le kell fényképezni, fel kell tenni az erre kijelölt weboldalra és végül véleményezni kell saját maguknak. Ezeket a véleményeket többnyire egyből azután írták meg, hogy elkészültek az adott munkával. A dokumentumba bele kellett foglalni, hogy milyen stílusban készült a dekoráció, miben tért el a tervtől, mit csinálna másként legközelebb, mi inspirálta és mi az, amit nem tudott kivitelezni, vagy nem érte el a tervezett hatást. Ezenfelül azt is dokumentálni kellett, hogy mit és miért csinált. A diákok szerint ez egy igen nehéz és összetett feladat. Miután ezeket feltöltötték a számukra kijelölt helyre az internetre, egy tanár véleményezi a dokumentációt, kiegészíti, további gondolatokkal inspirálja, amikre reakciót várnak. Természetesen ez az egész procedúra a diákok érdekét szolgálja, hiszen a nagy záróvizsgán ugyanezt kell csinálniuk (tervezni, kivitelezni és magyarázatot adni). A tanárok egész nap a diákok között sétálnak és segítik őket rávezető kérdésekkel, ötletekkel, sokszor még kicsit bele is nyúlnak egy-egy alkotásba. Természetesen ez egy interaktív folyamat, hiszen a tanár javaslatára, kérdéseire a diákok mindig elmondják véleményüket és próbálják értelmezni, majd kivitelezni a hallottakat.

6 3. kép Tanári segítség A nap végén közösen összeülve beszélnek meg néhány kiválasztott munkát. Hétfőn a dekoratív és a vegetatív stílus közötti különbségeket beszélték meg. Kedden egy csoportmunka zárta a napot, amiben arra tértek ki, hogy általánosságban mit kell tudni az anyagokról. Szerdán az értékelés témája az volt, hogy miként lehet egységgé olvasztani az adott dekoráció elemeit, hogy a kevesebb néha több, mert a túl nagy és vaskos díszítés nem adja ki a formát vagy a kontrasztokat. Érdekes volt tapasztalni, hogy annak ellenére, hogy mindenki szabadon dolgozhatott, a második naptól kezdve nem nagyon volt különbség a munkák között. Mindenki készített vegetatív és dekoratív stílusban egy-egy munkát. A leggyakrabban szív alakú dekoráción, koszorún és sírcsokron dolgoztak a diákok. Természetesen volt egy-két nagyon újszerű alkotás is, egy koporsódísz, egy transzparens szív alakú dekoráció, egy párna és egy gipsz szív alapú alkotás.

7 4. kép Mohából készült sírdísz 5. kép Gipszből készült sírdísz Fontos kiemelni azt, hogy ebben a gyakorlatban a diákok a rendelés és a pénzzel való helyes bánásmódot is megtanulhatták. Mindenkinek magának kellett megrendelnie 800 norvég korona értékben a felhasználandó virágokat. Aki akart, ezen felül, saját költségére még beszerezhetett növényeket. Ezeket a növényeket többször is fel lehetett használni. Így sokan, ha készen volt egy alkotás, előbb vagy utóbb szétszedték azt, hogy a benne felhasznált növényeket újrahasznosíthassák. (Természetesen szigorúan csak azután, hogy értékelték és lefényképezték.) Ez azt eredményezte, hogy a hét vége felé egyre több egymáshoz hasonló alkotása volt egy-egy diáknak, csak az egyik például kereszt, a másik szív alakú. 6. kép Koszorú 7. kép Sírdísz ugyanazon virágokból

8 BLOK-ban a körülbelül 90 diákkal 3-4 tanár foglalkozik. Egy-egy foglalkozáson 2-3 tanár van jelen, akik között lehet olyan, aki egyébként virágüzletben dolgozó virágkötő. Egy csoport főből áll. BLOK nem állami fenntartású, a tanulók illetve cégek finanszírozzák. Emiatt a hiányzások igazolása sem a nálunk megszokott módon történik. A 3 napot meghaladó hiányzás esetén orvosi igazolásra van szükség, ha a hiányzás nem indokolt, nincs pótlási lehetőség. Indokolt esetben (kórházi ellátás, stb.) a tanulónak lehetősége van a vizsgára való felkészülésre több időt igénybe venni. Ha a diák a vizsgára egyedül szeretne készülni, mert nem elégszik meg a 40 illetve 60%-os fizetéssel, választhatja, hogy mint teljes állású virágkötő készül fel a vizsgára, de segítséget az iskolától ebben az esetben nem kap. Az iskola tanárai és diákjai külső munkákat nem szívesen vállalnak (sokan megpróbálják kihasználni, hogy a diákmunka nem kerül annyiba). Ennek egyik magyarázata, hogy az iskola tulajdonosai a virágboltok, így ha elvállalnának BLOK tanárai a munkát, akkor a pénzt a fenntartóktól vonnák el. De minden évben az iskola diákjai díszítik fel városházát a szakmunkás bizonyítványok átadására. A tanár-diák viszony közvetlen, ami valószínűleg az iskola nem hagyományos voltával magyarázható. Nem tapasztalható alá-fölé rendelt viszony, inkább kollégákként bánnak egymással. Nem utasítások hangzanak el, hanem javaslatok, ötletek, melyeket érdemes megfontolni, felhasználni. Mindenki tudja mi a feladata, a gyakorlat végén senkit nem kell noszogatni, hogy tegyen rendet a munkahelyén, seperjen össze, mossa le az asztalát. Minden pénteken a hét zárásaként a tanárok és diákok közös ebéden vesznek részt, ahol oldott, kötetlen hangulat uralkodik. A környezettudatosságot szem előtt tartva, a hulladékot mindenhol szelektíven gyűjtik. Ennek ellenére megdöbbentő volt, amit a szemetesben találtunk. Számunkra az anyagtakarékosság fogalma mást jelent. 8. kép Hulladék (?)

9 A temetési munkák között különböző technikákkal készült koszorúkat (körbekötött, tűzött és tűzőhabos), csokrokat, urna és koporsódíszeket láthattunk. 9. kép Koszorú 10. kép Koszorú 11. kép Koporsódísz

10 12. kép 3 részes koporsódísz Számunkra eddig még nem látott szerszámot is használtak, ami leginkább egy hústűre hasonlít. Azt ők is elismerték, hogy ez nem kifejezetten virágkötő szerszám, hanem náluk is elsősorban hentesek használják. A tűvel a virágokat moha vagy szalmakoszorúba húzták be. A kézben kötött sírcsokrok sem a nálunk hagyományos módon készültek. A nálunk hagyományosnak számító fenyőből készült sírcsokor alapformájához hasonló, mégis inkább kézi csokorhoz hasonló növényekkel és zöldekkel készül a norvég változat. A nálunk jellemző farok-rész náluk nem jelenik meg.

11 Kedden power-pointos bemutatót tartottunk a hazai hagyományos temetkezési szokásokról és a nálunk fellelhető temetési díszekről. Számukra ismeretlen volt az urnafalba való temetkezés és a szórásos temetés. Drótvázas koszorút ők nem használnak, csak moha vagy szalma alapot illetve tűzhabos alapot. Újdonság volt számukra a nálunk hagyományos álló és kiágazott koszorú is. Ezek után elkészítettünk egy hagyományos sírcsokrot (sajnos kevés fenyő állt rendelkezésünkre, mert nem tudtak beszerezni). Következő nap lehetőségünk volt egy kisebb koszorút is elkészíteni, amihez Galax leveleket és Ornithogallum virágokat használtunk fel. 13. kép "Magyar" koszorú Sajnálatos módon nekünk csütörtök délután tovább kellett utaznunk Lillehammerbe, így a pénteki hét végi záró megbeszélésen nem tudtunk részt venni, pedig rendkívül érdekes lett volna a végső értékelést hallani.

12 Virágboltok A megtekintett virágüzleteket két csoportba sorolhatjuk: hagyományos és a szalonok. A szalonok közül sok 1-1 színre, színkombinációra van hangolódva, csak az a szín található meg az üzletben, hozzáillő kiegészítők, kellékek vannak jelen, halk zene, kellemes illat, színben passzoló munkaruhában vannak az eladók. Jellemző módon sok vásárló vásárol saját magának otthonra vágott virágot. A legtöbb üzletnek van saját (szigorúan) papír zacskója, csomagolópapírja, amik reklám értéke nem elhanyagolható. A csokrokat úgy csomagolják papírba, hogy a felső részhez rögzítenek egy raffiát, amit a vásárló a karjára akaszthat. Sok esetben láttuk, hogy magát a papírzacskót is díszítik szalaggal, Eucaliptus levelekkel. 14. kép Blomsteratmosfaere 15. kép Passiflora

13 16. kép Finn Schjön 17. kép Tornerose A vágott virágok nem egy helyen vannak kiállítva, hanem a dekoráció és egyéb kellékek között van egy-egy váza elhelyezve. A hagyományos üzletekben már több szín található. Az üzleteket nehezen találtuk meg, ugyanis az utcafrontok jellegtelenek, nem hivalkodóak. Legtöbbször egy-egy koszorú, illetve a járdán elhelyezett kirakat árulkodott az üzlet profiljáról. Érdekes volt hallani, hogy az utcára kihelyezett tárgyakat, növényeket záráskor nem viszik be zárt térbe, hanem kint maradnak az utcán és másnap reggel sem hiányzik semmi. 18. kép Tornerose üzlet előtt 19. kép Blomsteratmosfaere üzlet előtt

14 20. kép Üzlet profil A virágbeszerzés kétféleképpen történhet: a virágpiacról, ami kb. 7-9 standból áll, vagy, amit többször használnak, az interneten történő rendelés során a világ bármelyik pontjáról. A cserepes növények 2 hetente kamionokon érkeznek Hollandiából. Megérkezésünk előtt ünnepelték a Valentin napot és az Anyák napját. Az üzletek dekorációjában azonban még semmi jelét nem mutatta a tavasz. Jellemzően még annyira a télben élnek, hogy tavaszi dekorációt egy-két helyen láttunk csak. Ennek ellenére rengeteg hagymás növényt (nárcisz, jácint, krókusz, tulipán, gyöngyike), orgonát, Primulát, boglárkát találtunk az üzletekben. A vásárló nem, vagy nagyon kevés kész munka közül választhat, nem jellemző, hogy kész csokrok vannak az üzletekben. Szinte mindenhol találtunk szál tulipán, jácint csokrokat, minden zöld nélkül. Ezeket szívesen vásárolják otthonra az emberek. 21. kép Tulipánok

15 VEA Az egyetlen ilyen típusú (mezőgazdasági) állami iskola, így pénzügyileg támogatott iskola. A közel 80 tanulóval kb. 15 tanár foglalkozik. Első nap körbevezettek minket az iskola épületében, amely éppen felújítás alatt állt. Korszerűsítést végeztek. A virágkötészet gyakorlaton, melyen részt vettünk kb. 8 fős csoport volt jelen, akiknek esküvői díszeket kellett készíteniük. A tervezéshez, ötletgyűjtéshez könyveket, újságokat nézegettek. Ebéd előtt érkezett meg a virág, azokat lekezelték, majd hozzákezdtek a munkához. Délután megbeszélték az elkészült munkákat. Mivel előző héten téli szünet volt, még nem rázódtak bele a munkába, ezért a gyakorlat is rövidebb volt. 22. kép Esküvői hajdísz 23. kép Esküvői hajdísz rózsával A kora délutántól adódott szabadidőnket az iskola könyvtárában töltöttük el, ahol szebbnél szebb és érdekesebb könyveket volt lehetőségünk áttanulmányozni. Már hétfőn részt kellett volna vennünk egy továbbképzésen, de a két olasz virágkötő, aki tartotta a bemutatót, rajtuk kívülálló okok miatt csak másnap érkeztek meg, így eltolódott a program. Kedden részt vettünk a továbbképzésen, melyen a legfőbb gondolat az volt, hogyan lehetne új formákat, alakzatokat kitalálni, amivel újítani lehet a virágkötészetet. Ehhez ajánlották, hogy nézzünk bele egy mikroszkópba, nézzük meg hogyan néznek ki a sejtek, mikroorganizmusok. Bemutatónak készítettek egy gombaspóra ihlette alkotást szalmából és hagymásokból, egy DNS kettős spirált formáló drótvázas alkotást krókusz hagymákból. A délelőtt és délután folyamán mindenkinek keresni

16 kellett egy neki tetsző formát, alakot és meg kellett valósítani azt különböző anyagok és növények felhasználásával. (sajnos másnap mi már indultunk haza, így nem mindegyik alkotást láttuk készen és a végső értékelésen sem tudtunk részt venni.) 24. kép Gombaspóra ihlette alkotás 25. kép A kész spóra

17 26. kép DNS kettős spirál 27. kép Egy elkészült munka és az inspiráció

18 Az angoloktatással kapcsolatos tapasztalatok. A Norvégiában élő diákok nagyon szerencsések, ha angol nyelv oktatásáról van szó. Már az általános iskola első osztályától tanulnak angolt. Ellentétben velünk, Norvégiában az angol az első tanulható nyelv, hanem csak egy a választási lehetőségek közül. Annak ellenére, hogy elsőben nem tudnak még anyanyelvükön sem írni, sem olvasni, már bevezetik az angolt. Természetesen csak játékos formában. Dalokat tanulnak és verseket, hiszen már ezáltal is fejlesztik a kiejtésüket, szókincsüket és a megértést. Mindez magabiztosabbá teszi őket, amikor később előkerül a nyelvtan és a nehezebb feladatok. Nagyban elősegíti az angol nyelven való kommunikációt az is, hogy a filmeket és a televízió műsorokat eredeti nyelven vetítik. Így mindenki rá van kényszerítve arra, hogy angolul tudjon. Ezeknek köszönhetően nagyszerű volt látni és tapasztalni, hogy mindenki tudott angolul kommunikálni kortól, nemtől függetlenül. A szakmát tanuló diákok, ahogy bekerülnek a szakiskolában a 8 nagy csoport egyikébe, azonnal szakmához kapcsolódóan tanulnak angolt. Azt mondták, hogy a jó tanár figyel arra, hogy mindenki a jövőben kiválasztandó szakmájának nyelvezetét tudja használni. Például, ha a téma az esküvő, akkor a fodrásznak készülők frizurát, a virágkötők csokrot és az ékszerészek ékszereket tudnak tervezni és a hozzá kapcsolódó szavakat sajátíthatja el. Később pedig csak szakma specifikus szavak és szituációk tanítása következik. Kevés a szakmás nyelvi tankönyv, vagy ha van is régiek. Angolórát sajnos csak egyet tudtam megnézni. De az ott tapasztaltak lenyűgöztek. A diákok nagyon ügyesek voltak. Egész órán angolul kommunikáltak. Elámultam, amikor megláttam, hogy minden diák előtt egy laptop volt internethez való kapcsolódási lehetőséggel. Ezt a tanár ki is használta, hiszen az interneten kellett adatokat keresniük majd prezentálniuk. Nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire élveztek az órát a résztvevők. Majd az óra végén egy diák ötlete nyomán egy humoros játékot játszottak. A játék a következő volt: 3 királyt kellett lenyűgözni azért, hogy az előadó beléphessen az országba. A lenyűgözéshez nem kellett más, mint a királyok nevét mondani egymás után sokszor. Mindeközben táncolni, kezeket, lábakat használni. A feladat magában is vicces, de a csattanó teszi fel a koronát a játékra, hiszen a királyok nevei kiejtve a What a fool I am (Mekkora bolond vagyok) mondatot adja ki.

19 Összességében elmondható, hogy az angol oktatása különösen hangsúlyos Norvégiában. Ezenfelül remek ötlet a filmek eredeti nyelven adása is, hiszen az tovább motiválja a társadalmat a tanulásra. Köszönjük szépen a Leonardo Mobilitási Programnak és a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolának ezt a felejthetetlen és élményekben gazdag lehetőséget! Hartmann Nikolett Veress Borbála Budapest, március 29.

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

A figyelmesség megtérül

A figyelmesség megtérül A figyelmesség megtérül Esztétikus költséghatékony virágkompozíciók nőnapra, amelyekkel valóban kellemes meglepetést szerezhet üzleti partnereinek, munkatársainak. 1. Virágzó mini növények Krókusz 6 cm

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában 1. nap 2015. augusztus 24. (hétfő) Téma: Kapcsolatok(család, barátok, munkahely..) 7.30 Gyülekező, aktuális téma, napi programok megbeszélése, előkészítése, csoportfelosztás 8.00 Reggeli 8.30 Nyelvi foglalkozás

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Debreceni Dózsa György Általános Iskola Kiss János Istvánné Barczikay Zsuzsanna 2015.november 15-20. A Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjára

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány 3. rész Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) Készítette: Burián Mónika FonalDesign(er) www.fonaldesign.cafeblog.hu 2 Tartalom

Részletesebben

KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016.

KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016. KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016. Talán nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy a karácsony az év legnagyobb ünnepe. Jézus születésnapja mellett a szeretet, a megértés, az egymásra való

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Óravázlat Erkölcstan / Technika

Óravázlat Erkölcstan / Technika Óravázlat Erkölcstan / Technika A pedagógus neve: Csillag Beáta Tantárgy: Erkölcstan / Technika Iskola/Osztály: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola / 3.c Az óra témája: A barátság

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Németország, Münster

Leonardo Da Vinci program Németország, Münster Leonardo Da Vinci program Németország, Münster Utazó adatai Név: Szilvási Gábor Péter Szül. hely, idő: 1991, Budapest Cím: 5310 Kisújszállás Márialaka telep 5 Koordinátor: Fekete-Márton Zsuzsanna Utazás

Részletesebben

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest www.bankidonat.net Iskolánk névadója: Bánki Donát 1859. június 6. Bakonybánk 1922. augusztus 1. Budapest Korának legnagyobb gépészmérnöke

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Iskolánk /jelenleg Bíborvég Általános Művelődési Központ Általános Iskola Decs/ 2000-től junioros iskola, ekkor csatlakoztunk a JAM Alapítványhoz. Integrált

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után

A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után A magyar nyelv oktatása(1) a csatlakozás(2) után A Balassi Bálint Intézet(3) vezetője szerint a "magyar mint idegen nyelv" oktatásának komoly piaca lehet az Európai Unióhoz való csatlakozás után. szervezet(12)

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2015-2016-os tanévre TANDÍJ NINCS! Szakközépiskola Összesen 6 osztály 204 tanuló, ebből 2 osztály turizmus szakirány érettségi

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n.

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n. A projekt címe: Belebújunk maskarába farsang - témahét A projekt fő célja: A farsangi ünnepkör szimbólumainak, az ünnepkör eredetének megismertetése mellett az adott témát a lehető legváltozatosabb szemszögből

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése Beszámoló az egészséghét programjairól Iskolánkban 2009. október 19-21 között rendeztük meg az egészséghetet. Úgy gondoltuk, hogy mivel sok tanulónk ezen belül a 8 a osztály több tagjának életmódjára jellemező

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Szakmai beszámoló Időpont: 2012.03.17 2012.03.27. Helyszín: Rzeszów, Lengyelország Látogatásunk célja: lengyel partnereink

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Tervezett képzési formák, tagozatok, osztályok, szakmacsoportok és ezek belső kódszámai: Képzési szakképzési célcsoportok:

Tervezett képzési formák, tagozatok, osztályok, szakmacsoportok és ezek belső kódszámai: Képzési szakképzési célcsoportok: Információ a 2016-2017. évi Megyei Pályaválasztási Tájékoztatóhoz Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakközépiskola és Szakiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben

2015/2016. tanév rendje

2015/2016. tanév rendje 2. sz. melléklet: 2015/2016. tanév rendje 2015/2016. tanév rendje Első tanítási nap: 2015. szeptember 01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. (szerda) SZEPTEMBER 8.00 Ünnepélyes tanévnyitó (szakközépiskola

Részletesebben

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_21 É N É S A V I L Á G Ismered Budapestet? Magyarország fővárosa Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 221 MODULLEÍRÁS

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Moodle használata a szakiskolai informatikaoktatásban

Moodle használata a szakiskolai informatikaoktatásban Moodle használata a szakiskolai informatikaoktatásban 1. Bevezetés Arra építeni, amit a gyermekek tudnak, amire képesek, - általában ez működik a legjobban.. Dr. Alan Kay A moodle keretrendszer használatát

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2013-2014-es tanévre Szakközépiskola 01 KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ IDEGENFORGALMI SZAKKÖZÉP (német) (1 osztály 34 fő) 02 NYELVI ELŐKÉSZÍTŐS

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

Közösségi SzínTér NTP-SZTG Szakmai beszámoló. Közösségi SzínTér NTP-SZTG

Közösségi SzínTér NTP-SZTG Szakmai beszámoló. Közösségi SzínTér NTP-SZTG Szakmai beszámoló Közösségi SzínTér 1 Pályázatunk célkitűzése Egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a pályázatban részt vevő tehetséges fiatalok tanulják meg szakmunkásként is alkalmazni azokat az eljárásokat

Részletesebben

Igazgató neve: Molnár György Pályaválasztási felelős neve: Gajdácsi Andrea igazgatóhelyettes Intézmény egyedi kódszáma:101496

Igazgató neve: Molnár György Pályaválasztási felelős neve: Gajdácsi Andrea igazgatóhelyettes Intézmény egyedi kódszáma:101496 Információ a 2017-2018. évi Megyei Pályaválasztási Tájékoztatóhoz Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakgimnázium és Szakközépiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Tájékoztató a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályainak felvételi eljárásáról Az iskola OM azonosítója:

Tájékoztató a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályainak felvételi eljárásáról Az iskola OM azonosítója: Tájékoztató a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gimnáziumi osztályainak felvételi eljárásáról Az iskola OM azonosítója: 035326 Iskolánk a 2015/2016-os tanévben a következő gimnáziumi

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

TELC nyelvvizsga feladatok

TELC nyelvvizsga feladatok TELC nyelvvizsga feladatok Lehet, hogy a TELC-re kéne menni? Amikor körülötted már mindenki nyelvvizsgára készül, te is elkezdesz parázni és sorra kapod a jobbnál jobb tippeket arra, hogy melyik nyelvvizsgát

Részletesebben

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Saxion University, Hollandia, Deventer Molnár László Bemutatkozás Molnár László végzős gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vagyok vállalkozásszervezés szakon.

Részletesebben

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka.

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka. Kedves Szülők! Köszönjük érdeklődésüket iskolánk hat évfolyamos gimnáziumi képzése iránt. E tájékoztató honlapunkon történő megjelentetésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Önök minél több információhoz

Részletesebben

A diákok munkájának értékeléséről

A diákok munkájának értékeléséről A diákok munkájának értékeléséről A ZKL a 2013-2014-es tanévtől saját alternatív kerettanterve szerint dolgozik. Ennek egyik következménye, hogy tantárgyi struktúrája és értékelési rendszere is megváltozik.

Részletesebben

Karácsony

Karácsony Karácsony 2012 1. rész Logisztika Ahhoz, hogy elkerüld a kapkodást és a rohanást, a lehető legfelkészültebben kell várnod az ünnepeket. Töltsd ki a táblázatokat, és ha elakadnál, csak nézd meg, mi maradt

Részletesebben

A Szegedi Kereskedelmi Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye köszönti a PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR résztvevőit

A Szegedi Kereskedelmi Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye köszönti a PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR résztvevőit A Szegedi Kereskedelmi Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye köszönti a PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR résztvevőit Szeged, Gutenberg u. 11. 6722 Igazgató: Dr. Marschalek Norbert

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Iskolánk, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola (Tehetségpont) 2010. júniusában megnyerte az Oktatási Közalapítvány

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Annex III.4. II. Fogadó intézmény Fogadó intézmény: BUCA TEKNİK ve ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Kontakt személy: HAKAN ARTTIRICI

Annex III.4. II. Fogadó intézmény Fogadó intézmény: BUCA TEKNİK ve ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Kontakt személy: HAKAN ARTTIRICI Annex III.4 SZAKMAI BESZÁMOLÓ A LdV-HU-10-VEP-3024 számú program, A modulrendszer beépülése az iskolarendszerű szakképzésbe és az Új szoftverek a 3D prezentáció területén címmel. I. Résztvevő és Intézménye

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályos diákoknak a 2014/2015-ös tanévre Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola OM azonosító: 035409 Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. Telefon: (06-1) 261

Részletesebben

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES Tolerancia Workshop YFU Szervezetünk, a Youth For Understanding (YFU) egy nemzetközi, non-profit szervezet, mely 1951 óta

Részletesebben

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program 23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015 "A nyelv írja a szöveget, a beszéd szövi a szellemet" Kántor Zoltán A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán A. Curriculáris szempontok 1. Tanfolyam címe: Analitikus

Részletesebben

The project is funded by the European Commission. Az értő olvasás fejlesztése gyenge olvasási teljesítményt nyújtó fiatalokkal

The project is funded by the European Commission. Az értő olvasás fejlesztése gyenge olvasási teljesítményt nyújtó fiatalokkal Az értő olvasás fejlesztése gyenge olvasási teljesítményt nyújtó fiatalokkal Az értő olvasás tanítása felnőttkorban és olvasni tanuló bevándorlóknak Bögrés feladatok (Munkacím) A feladatok elolvasása előtt

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 TÁMOP-3.1.4/08/2 projekt megvalósítás a Sugovica Általános Művelődési Központ

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév)

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév) A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Dr. Fábiánné Balogh Edina tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán igazgató Fertőszentmiklós,

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium 2890. Tata, Új út 19. Tel/Fax.: 34/ 587-580 E-mail: javorka@javorka-tata.sulinet.hu Internet cím: www.javorka-tata.sulinet.hu

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 2. jön a Mikulás az oviba. Kérjük a gyerekek érkezzenek meg 7.30-ra az óvodába,hogy a délelőtt minden percét élvezhessék. Hosszú ideje készülnek erre a napra kár lenne

Részletesebben

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Mi az az Erasmus+ program? Az Európai Bizottság idén már 28 éves programja Plusz, mert a 28 évvel ezelőtt alapított

Részletesebben

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL Fejlesztı neve: Tavi Orsolya Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának

Részletesebben

Különös közzétételi lista Görgetegi Általános Iskola

Különös közzétételi lista Görgetegi Általános Iskola Különös közzétételi lista Görgetegi Általános Iskola 2016/2017 1.A pedagógusok végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tantárgyfelosztáshoz Szám Iskolai végzettsége Szakképzettsége Tantárgyfelosztás

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

Karácsony

Karácsony Karácsony 2011 1. rész Logisztika Ahhoz, hogy elkerüld a kapkodást és a rohanást, a lehető legfelkészültebben kell várnod az ünnepeket. Töltsd ki a táblázatokat, és ha elakadnál, csak nézd meg, mi maradt

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A Szerencsi Szakképző Iskola felkészülése a rövidebb idejű szakképzés bevezetésére TÁMOP B-12/

Szakmai beszámoló. A Szerencsi Szakképző Iskola felkészülése a rövidebb idejű szakképzés bevezetésére TÁMOP B-12/ Szakmai beszámoló A Szerencsi Szakképző Iskola felkészülése a rövidebb idejű szakképzés bevezetésére TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0002 1 A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program Szakképző intézmények

Részletesebben

Tanmenet. Kínai, mint második idegen nyelv

Tanmenet. Kínai, mint második idegen nyelv Tanmenet Kínai, mint második idegen nyelv Az óra címe: Kínai, mint második idegen nyelv Évfolyam: 11. évfolyam Óraszám: heti 3 tanóra 43 héten keresztül: 129 tanóra/év Óraadó: Az óra rövid leírása: Az

Részletesebben

Bekapcsolódtál- e a három hetet meghaladó projekt rendezvényeibe?

Bekapcsolódtál- e a három hetet meghaladó projekt rendezvényeibe? Zárónap A három hetet meghaladó projekt zárónapjára 2010. május 31-én került sora Az intézmény aulájában kiállítást rendeztünk azokból a produktumokból, amelyet a bevont tanulócsoportok az elmúlt másfél

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

Igazgató: Szabó Győzőné

Igazgató: Szabó Győzőné JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 5000 Szolnok,

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2011/2012-es tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2011 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban

Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban Érettségi felkészítés Fakultációs lehetőségek 2013. szeptemberétől az Erkel Ferenc Gimnáziumban Alapvető információk Az iskola az alaptantervi órákon a középszintű érettségi vizsgához nyújt képzést, a

Részletesebben

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma 7300 Komló, Alkotmány u. 2. OM azonosító: 201286 Telephely kódja: 013 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482367 E-mail:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2009/2010. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2009/2010. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA 2009/2010. tanév VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM A DEBRECENI EGYETEM PARTNERISKOLÁJA 4400 NYÍREGYHÁZA, KISS ERNİ u. 8. Tel.: 42/311-920 e-mail: nyhvpg@freemail.hu

Részletesebben

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc www.zalai-iskola.hu www.edidakt.hu Előzmények Figyelemfelhívás pozitív optimizmus Don Tapscott Mark Prensky Helyzetértékelés negatív realitás Netgeneráció 2010. kutatás

Részletesebben

1.számú melléklet. Projektleírás

1.számú melléklet. Projektleírás 1.számú melléklet Projektleírás PROJEKT CÍME CÉLCSOPORT RÉSZTVEVŐK KARÁCSONYI UTAZÁS Felső tagozatos osztályok Az osztályokban tanuló diákok Projektvezető Az osztályokban tanító pedagógusok IDŐTARTAM ÓRAKERET

Részletesebben

NYÍLT NAPOK 2015. november 9-11. 2015. november 23-25. 8.30-tól tájékoztatás, 9.25-től óralátogatás. Bejelentkezés nem szükséges.

NYÍLT NAPOK 2015. november 9-11. 2015. november 23-25. 8.30-tól tájékoztatás, 9.25-től óralátogatás. Bejelentkezés nem szükséges. Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Bókay János Szakközépiskolája 1086 Budapest, Csobánc utca 1. telefon: 313-10-67 és 313-16-74 honlap: www.bokay-eu.sulinet.hu NYÍLT NAPOK 2015. november 9-11. 2015.

Részletesebben

Nyelv és szakma - nemzetközi kitekintés és a hazai tapasztalatok

Nyelv és szakma - nemzetközi kitekintés és a hazai tapasztalatok Nyelv és szakma - nemzetközi kitekintés és a hazai tapasztalatok Egy nyelvet beszélünk? Öveges Enikő 2011. november 21. 1 Kitekintés legalább egy idegen nyelv kötelező 18 éves korig (pl. Bulgária, Csehország:

Részletesebben

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Innovációnkban egy olyan projektet szeretnénk bemutatni, amely a nyelvi órákon modulként beiktatható

Részletesebben

FEJLESZTÉSI MEGÁLLAPODÁS

FEJLESZTÉSI MEGÁLLAPODÁS FEJLESZTÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Székhely/postacím: 1082 Budapest, Üllői út 76. adószám: 15493857-1-42 statisztikai

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció Nimfea Természetvédelmi Egyesület A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/II. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. március 21.

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/II. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. március 21. Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2014. február

Részletesebben

Tóvárosi Általános Iskola

Tóvárosi Általános Iskola Tóvárosi Általános Iskola 2009/2010-es tanév munkaterve A tantestület 2009. augusztus 31-én tartott értekezletén elfogadta. Pokrovenszki László igazgató 2009/2010-es tanév rendje A tanév 2009. szeptember

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2012 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

A módszertani műhelymunkák keretében

A módszertani műhelymunkák keretében A módszertani műhelymunkák keretében Kertészkedünk A lakásotthonban, a gyermekek igényeitől függően olyan szabadidős illetve tematikus foglalkozásokat tartunk, amelyek nagymértékben fejlesztik kreativitásukat,

Részletesebben