AZ ÁRUSZÁLLÍTÁSI FOLYAMATOK TELEMATIKAI TÁMOGATÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÁRUSZÁLLÍTÁSI FOLYAMATOK TELEMATIKAI TÁMOGATÁSA"

Átírás

1 AZ ÁRSZÁLLÍTÁSI FOLYAMATOK TELEMATIKAI TÁMOGATÁSA dr. KOVÁCS János okleveles közlekedésmérnök, főiskolai docens Széchenyi István Egyetem Informatika Tanszék BEVEZETÉS Az áruszállítás szerepe, fontossága, társadalmi funkciója évezredek óta változatlan. Az áruk tudatos mozgatása nélkül elképzelhetetlen lenne a társadalmi munkamegosztás, a nemzeti- és nemzetközi gazdasági kapcsolatok léte és nem utolsó sorban a technikai és társadalmi fejlődés. A közlekedés és ezen belül az áruszállítás mindig is a társadalom "vérkeringése" volt. Technikája megfelelt az adott kor technikai fejlettségének, amelyet mindig is befolyásolt a szervezési módszerek és az információs technika fejlettsége. Manapság mind a termelés, mind a fogyasztás itt nem első sorban a személyi-, sokkal inkább a termeléssel kapcsolatos félkész termék felhasználásra gondolok olyan mértékű nemzetközi együttműködés alakult ki, amely az áruszállításnak a korábbinál sokkal magasabb szintű szervezését igényli. 1. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOGALMA ÉS FOLYAMATA Az áruk szállítása, egységek közötti mozgatása különböző áruszállító eszközökkel történhet. Az áruszállítás végrehajtója ugyancsak különböző, erre szakosodott, vagy azt csak melléktevékenységként végző személy, illetve szervezet lehet. Az áruszállítás ában lényeges elemek a partnerek közötti együttműködés, a hatóság ügyintézés, valamint a tevékenység szervezésének és elszámolásának a. gyanakkor nem tekinthető minden áru szállítását végző áruszállításnak.

2 1.1. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOGALMA Az "áruszállítás" fogalom alatt az áruk azon mozgatását értjük, amely két különböző felhasználó között történik, függetlenül a tényleges fizikai mozgás hosszától. Ilyen értelemben tehát áruszállítás: a nyersanyaglelő hely és a feldolgozó üzem, a félkész-termék előállító és a (tovább)feldolgozó üzem, a gyártó és a kis- és/vagy nagykereskedő, a nagykereskedő és a kiskereskedő, valamint a kereskedő és a vásárló közötti, árumozgatási. Bár jellegében hasonló, mégsem áruszállításnak, hanem anyagmozgatásnak, belső szállításnak nevezzük az azonos tulajdonos telephelyen belüli és nem távoli telephelyei közötti árumozgatást. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy meddig minősül "nem túl távoli"-nak, hol a határ az anyagmozgatás és az áruszállítás között. Ennek megítélése szakmai körökben sem mindig egyértelmű. A továbbiakban azt a ot tekintjük áruszállításnak, amely megfelelő fuvarozási okmányokkal kísért, és különböző elszámolási egységek között megy végbe. A lényeg tehát az elszámoláson van, nem pedig az áru mozgásán. Az elszámolás azonban nem feltétlenül jelent azonnali és pénzbeli teljesítést. Az áruszállítás az igénybevett szállítóeszköz fajtájától függően lehet: modális és intermodális. Az első esetben az áru végig ugyanazon a szállítóeszköz típuson azonos alágazathoz tartozó utazik. Az intermodális szállítás az un. kombinált áruszállítás, amelynél a legismertebb mód a közút-vasút, de legalább ilyen jelentős a közúti-vízi, illetve a vasúti-vízi szállítási mód is. Az áruszállításban nem meghatározó volumenű légi áruszállítás szinte minden esetben intermodális, hiszen egyes speciális esetektől eltérően az árut a repülőtérre/ről valamely más eszközzel kell szállítani AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOLYAMATA Technikai értelemben az áruszállítás az áru közlekedési eszközre felrakásával kezdődik. Valójában szervezés szempontjából a sokkal korábban kezdődik és nem is fejeződik be az áru kiszolgáltatásával. Ennek vázlatát tekinthetjük át az alábbi 1. ábra-n. Megrendelés Diszponálás Szállítóeszköz kiállítás Áru kezelés és szállítás a Áru kiszolgáltatás Elszámolás Az áru szállítását megelőző tevékenységek Az áru fizikai szállítása Az áru szállítását követő tevékenységek 1. ábra Az áruszállítás teljes -vázlata A természetesen sokkal bonyolultabb, mint az, az ábrából esetleg látszik. Különösen igaz ez az ábrán egyetlen objektumként feltüntetett fizikai szállításra, amely fizikai- és informatikai tevékenységek sokaságát foglalja magában. Ennek a nak a bonyolultsága a viszonylag egyszerű egy eszközös "háztól-házig" szállítástól, a rendkívül sokrétű, tengeren túli és többszörösen intermodális áruszállításig terjed. em célunk, hogy e helyütt ezeket a okat részletezzük, csupán a legfontosabb elemeit kívánjuk megemlíteni. Az áruszállítás ának legfontosabb fizikai tevékenységei: áru felrakása, rakományigazítás, áru átrakás, áru közbenső tárolása, áru lerakás, 2.

3 mennyiség megállapítás (mérlegelés, db. számlálás, mérés). Az áruszállítás ának irányítása terén: Megrendelések, fuvarozási feladatok kezelése, A fuvarozási eszköz feladathoz rendelése, A személyzet vezénylése, A forgalom szervezése, irányítása, és A teljesítések elszámolása jelentkeznek kiemelt tevékenységként. Végül, de nem utolsó sorban, az áruszállítás során igen szerteágazó informatikai és iratkezelési-ügyviteli tevékenységek hárulnak valamennyi érdekelt félre. Igen nagy mennyiségű írott- és szóbeli információ áramlik a felek között, amelyek kezelése jelentősen megnöveli az áruszállításhoz kapcsolódó tevékenységek mennyiségét. Az áruszállítás ügyviteli- és informatikai tevékenységei: Fuvarozási eszköz megrendelése, Kalkulációkészítés, Visszaigazolás Fuvarokmányok kitöltése, kezelése, Értesítés, Fuvardíj számfejtés, számlakészítés, A fenti tevékenységekhez kapcsolódó információ feldolgozás jelentős mértékben lassíthatja az áruszállítás sebességét. 2. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS IFORMATIKÁJA Az áruszállítás a gazdaság vérkeringése. Az áruszállításra mindig is szükség volt, de napjainkban szerepe más megvilágításba is került. A kommunikációs technika, illetve a számítástechnika fejlődése olyan lehetőségeket nyitott meg, amelyek az áruszállítás szerepét felértékelték AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOLYAMATÁBA FELLELHETŐ IFORMATIKAI ELEMEK Az áruszállítás hatékony, informatikai megközelítése megkívánja, hogy a rendszert elemeire bontva vizsgáljuk. Vegyük alapul a teljesen leegyszerűsített 1. ábra-t. Ezen három, egymástól jól elhatárolható csoportot különböztethetünk meg. Ez a három csoport megfelel az informatikai felbontásnak is. Az első csoport az áruszállítás előkészítő szakasza pusztán információkezelési, illetve az információ feldolgozásán alapuló tervezési-diszponálási tevékenységeket tartalmaz. A második csoport az áru tényleges elszállítása során fizikai műveletek jelentkeznek. Ezek a tevékenységek viszont egyrészt információkat generálnak az áru, illetve a szállítóeszköz és személyzet mozgásának rögzítése, másrészt az információfeldolgozás követelmény a fizikai mozgásnak pl. határátmenetnél az okmányok kezelése. A harmadik szakaszban ismét az informatika dominál. Ebben a szakaszban történik a teljesítés elszámolása, az adatok archiválása, statisztikák készítése. Igen fontos annak a ténynek a felismerése, hogy az áruszállításhoz kapcsolódó adatok túlmutatnak az áruszállítás án. 3.

4 Belföldi- és nemzetközi megállapodások, egyezmények Áru feladásának körzete fuvaroztató-speditőr speditőr-fuvarozó speditőr-hatóság fuvarozó-hatóság speditőr-speditőr Áru szállítási körzete fuvarozó-speditőr fuvarozó-hatóság fuvarozó-fuvarozó fuvaroztató-speditőr Áru kiszolgáltatási körzete speditőr-speditőr fuvarozó speditőr speditőr-hatóság speditőr-címzett fuvarozó-címzett Jogszabályok, előírások, korlátozások 2. ábra Az áruszállítási körzetek informatikai kapcsolatai A fenti 2. ábra ábra próbálja megmutatni, hogy az egyes szállítási fázisok során milyen információs-, illetve fizikai kapcsolatok valósulnak meg. Az áttekinthetőség érdekében nem tüntettük fel a minden érdekelttel kapcsolatban lévő és sok esetben a felek között is közvetítő bankot, illetve nem részleteztük az esetenként több, különböző hatósági résztvevőt. Az egyes szereplők nem öncélúan igénylik az információkat. Mindegyik saját tevékenysége, gazdálkodása szempontjából igényli a minél gyorsabb, pontosabb adatszolgáltatást. A 3. ábra a legfontosabb adatcsoportok áramlását mutatja a szereplők között, kiegészítve a jármű és az áru fizikai kék szín mozgásával. (Itt is éltünk a 2. ábra egyszerűsítéseivel.) A 3. ábra alapján vázlatosan tekintsük át, hogy az egyes szereplők milyen feldolgozásokat végeznek az áruszállításhoz kapcsolódó, illetve annak során keletkező adatokkal. Az áru feladója: Az áru szállításának megrendelése, A szállításhoz szükséges okmányok előkészítése, A speditőr (ha nincs, akkor a feladó végzi ezeket a tevékenységeket is.): Fuvareszköz biztosítása, Hatósági eljárások előkészítése, a megbízó helyett ügyintézés, Biztosítások kötése, Engedélyek beszerzése, Menet közben felmerül problémák kezelése, Elszámolás a fuvarozókkal, emzetközi fuvarozás esetén az esetleg bevont külföldi szállítmányozókkal kapcsolattartás, illetve elszámolás, Fuvaroztató nevében eljárás minden problémánál, Elszámolás a megbízóval. 4.

5 FELADÓ SPEDITŐR FVAROZÓ HATÓSÁG SPEDITŐR CÍMZETT MEGREDELÉS MEGREDELÉS MEGREDELÉS FVARESZKÖZ IGÉYLÉS VISSZAIGAZOLÁS VISSZAIGAZOLÁS FVAROKMÁYOK FVAROZÁSI SZERZŐDÉS FVAROZÁSI ESZKÖZ KIÁLLÍTÁSA MEGRAKÁS FVAR- + EGYÉB OKMÁYOK HATÓSÁGI KEZELÉS ÁR ÉS OKMÁYOK BEJELETKEZIK IFORMÁLÓDIK IFORMÁCIÓT AD BEJELETKEZIK ELŐZETES ÉRTESÍTÉS MEGBÍZÓ EVÉBE ELJÁR MEGBÍZÁS SZÁMLA JELETI A TELJESÍTÉST OKMÁYOK ÁR ÉS OKMÁYOK ÁTADÁSA SZLA. KIEGYELÍTÉS SZÁMLA REDEZÉSE 3. ábra Információ áramlás az áruszállítás során A hatóságok: A küldemény tartalmától, céljától függően a fuvaroztató, illetve megbízottja speditőr kérelmére a szükséges hatósági eljárás lefolytatása és az engedélyek megadása. A hatósági eljárás díjának, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb díjaknak, illetékeknek a kirovása, beszedése. A fuvarozó: Fuvarokmányok kezelése, mentokmányok vezetése, Határátmeneteknél hatósági ügyintézés, 5.

6 Helyzetjelentés a megbízó általában a saját vállalati központon keresztül a megbízó speditőr felé. Áru átadása, okmányok kezelése. Címzett: Megrendelés feladása, Értesítések vétele, Áru és a kísérő okmányok pl. számla átvétele, Számla kiegyenlítése AZ IFORMÁCIÓFELDOLGOZÁS HAGYOMÁYOS FOLYAMATA Az információk kezelése hagyományosan szóbeli- és írott formákra épül. gyanakkor a rendkívül szerteágazó, bonyolult. Bár az áruszállításban sok magán- és csupán néhány szállító járművel rendelkező kisvállalkozó vesz részt, a az áruk jelentős részét a nagy fuvarozó vállalatok szállítják el. Ezek a vállalatok kiterjedt megbízói-, partneri kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. Munkájuk hatékonysága, gyorsasága jelentősen függ az információk feldolgozásának idejétől, pontosságától. Az áruszállításban szokásos módszer az, hogy az árut kísérik az okmányok. Így minden érintett szervezet csak akkor jut a számára szükséges információhoz, amikor a "papír a kezébe kerül". Ez nem teszi lehetővé sem az előre dolgozást, sem a tervezést. Az okmány-, illetve az áru kezelése sokszor újabb okmányok, listák, kimutatások előállítását jelentik, az áru pusztán egy "tárgy", amit bürokratizálni lehet. Egy néhány évvel ezelőtti ESZ felmérés szerint: "Egy külkereskedelmi ügyletet átlagosan 50 dokumentum kísér, mintegy 360 db másolattal". Még szembetűnőbb, hogy egyes becslések szerint csak a nemzetközi kereskedelemben az áru kereskedelmi értékének hozzávetőlegesen 10 %-át teszi ki az ügyletekhez kapcsolódó adminisztrációs munka költsége. Ennek jelentős része kapcsolódik közvetlenül, vagy közvetve az áruszállítás ához. Ebben a rendszerben már csak a jelentős térbeli távolságok miatt is az információáramlás a meglehetősen lassú. Információt ugyan lehet telefonon, esetleg faxon is kapni sőt, ma már az sem ritka ezek többnyire nem szabályozottak, rendszertelenül, eseti kérésre érkeznek. A feldolgozó rendszerbe csak adatbevitel után kerülnek. Ez a bevitel azonban általában nem történhet meg, mivel a közölt információ többnyire nem hiteles, így nem lehet az alapja jogkövetkezménnyel járó műveleteknek. 3. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS KORSZERŰ, TELEMATIKAI ESZKÖZÖKÖ ALAPLÓ KISZOLGÁLÁSA A számítástechnika fejlődése során igen hamar megjelent az adatok távoli feldolgozásának igénye. Alig 10 évvel az első elektronikus, digitális számítógép bemutatkozása után már bemutató jelleggel létrejött az on-line kapcsolat két távoli számítógép között. Informatikai együttműködés először az azonos közlekedési alágazathoz tartozó vállalatok között valósult meg. em számítva az e területen speciális helyzetben lévő légi közlekedést, e tekintetben a vasutak jártak elöl TRAI, HERMES, stb. de jelentkezett ilyen irányú együttműködés közúti fuvarozók között is. (Magyarországon pl. némi állami nyomásra a Visszfuvar-kezelő rendszer, illetve később a FVARTŐZSDE) Ezek a rendszerek azonban csak szűk körben, ezek a rendszerek azonban csak szűk körben, hosszas egyeztetések után jöttek létre, és igen korlátozottan működtek. em csak a közlekedésben, de más gazdasági területeken is voltak hasonló törekvések. Ez végül oda vezetett, hogy a kétoldalú, illetve néhány partnerre szorítkozó megállapodásokat széles körű sokszor szabványosított megoldások váltották fel. Ez az EDI, amelynek számos ágazati ODETTE, REDISA, EA-EDI, SWIFT-Bank, stb. és egy nemzeti ASI ASC X.12 mellett ma már nemzetközi, általános célú szabványa /EDIFACT is létezik. A közlekedés területén meg kell említeni a tengerhajózás EDI-PORT, illetve az európai vasutak EDIFACT alapú DOCIMEL rendszerét. 6.

7 mind a két oldalon manuális feldolgozás, dokumentumok áramlása posta, futár, stb. az egyik oldalon gépi-, a másikon manuális feldolgozás, dokumentumok áramlása posta, futár, stb. kézi feldolgozás Dokumentum kézi feldolgozás Dokumentum kézi feldolgozás mind a két oldalon gépi feldolgozás, mágneses adathordozón megvalósuló közvetett adatcsere mind a két oldalon gépi feldolgozás, közvetlen, elektronikus adatcsere adatátviteli hálózat 4. ábra A dokumentumok cseréjének és feldolgozásának fejlődése Az utóbbi évben az áruszállítás területén is jelentős változás ment végbe. A fuvarpiacon is tért hódít a "kereskedő szemlélet", a vásárló mind tökéletesebb kiszolgálása. Ennek informatikai alapját az EDI, illetve az EDIFACT teremtette meg MI IS AZ EDIFACT Az Elektronic Data Interchange magyarul : Elektronikus Adatcsere a gazdasági, ügyviteli, pénzügyi, szállítmányozási, stb. dokumentumok számítógépek között szabványos formátum szerint megvalósított közvetlen cseréjét jelenti. Bár az eredeti angol név-rövidítésben a "D" az adat data, nem pedig a dokument document, szót jelöli, nyugodtan nevezhetnénk Elektronikus Dokumentum Cserének, hiszen valójában az EDI üzleti és ügyviteli dokumentumok számítógép-programok közötti: kódolt formájú, struktúrált felépítésű és meghatározott, szabvány szerinti, távközlési rendszer útján történő közvetlen átvitelét jelenti. A gyakorlatban több olyan adatátviteli forma létezik, amelyik számítógépek között valósít meg információcserét, mégsem soroljuk őket az EDI fogalomkörébe. Ezek közül a talán a két legáltalánosabban használt forma az: elektronikus levelezés, valamint a fájlok átvitele. A napjainkban egyre inkább terjedő elektronikus levelezést , bár technikailag hasonló, és esetenként az EDI rendszerekkel azonos környezetben is működik, mégsem tekinthetjük EDI rendszernek. Egy levélben ugyanis éppen annak kötetlen tartalma, formátuma miatt az EDI-re alapvetően jellemző strukturált, a nemzeti nyelvektől független felépítés, az azonos formai követelmény nem valósul meg. A másik lényeges különbség, 7.

8 amíg a szokásos elektronikus levelezési rendszerek személyek, addig az EDI elsősorban számítógépes programok közötti kommunikációra szolgál. Az EDI tehát valójában szabványrendszer, a partnerek közös elektronikus nyelve, amely nem csak a "nyelv" elemeit, felépítését és szintaktikáját tartalmazza, hanem számos egyéb fontos eszközt is magában foglal, mint pl.: az eltérő technikák közös kapcsolati felületét, az átvitel lehetséges módjait, módszereit, vagy a biztonsági követelményeket és megoldásokat. Összeköttetés felépítés Fennálló összeköttetés Összeköttetés bontás ADATCSERE ADATCSERE ADATCSERE A B Üzenet csoport Üzenet csoport Z G Üzenet Üzenet Üzenet E M Szegmens Szegmens Szegmens T Szegmens jelző + Adatelem + Adatelem csoport Számláló : Érték Csoport adatelem : Csoport adatelem Érték Érték 5. ábra Az EDIFACT struktúrája Az EDIFACT tulajdonképpen egy, a számos EDI-szabvány közül. Jelentőségét az adja, hogy nem csak egy ágazatra vonatkozik. Az EDIFACT fejlesztése ESZ projektként indult, és folyik napjainkban is HOGY SEGÍTI AZ EDIFACT AZ ÁRSZÁLLÍTÁST Az EDI-t eredetileg az információáramlás gyorsítása, a fölösleges "papírmunka" elkerülése céljából hozták létre. Létrejöttének feltétele volt az informatika egy bizonyos fejlettségi és elterjedtségi szintje, alkalmazásának követelménye a fejlett belső vállalati informatikai háttér. Az EDIFACT szabvány szerinti kommunikáció lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy az áruszállításhoz kapcsolódó okmányokat ne papíron állítsa elő, hanem azokat közvetlenül a partner számítógépes rendszerének, on-line módon küldje el. Melyek az előnyei ennek a megoldásnak: az adatok gyors és pontos "megérkezését", majd az érkezést követő azonnali feldolgozhatóságot 8.

9 "papír" formátumban és elektronikusan, az elektronikus dokumentum adatainak módosítását, kiegészítését és elektronikus továbbküldését, az elektronikus dokumentum bármikori papír/képernyő formátumú megjelenítését, a dokumentumok titkosságát, illetéktelenek hozzáférésének megakadályozását. Jelentős megtakarítást tesz lehetővé a dokumentumok előállítási-, feldolgozási-, tárolási-, postázási-, és/vagy továbbítási költségeinek elmaradásával. EDI használatával a költségmegtakarításon túl is igen komoly előnyre tehetünk szert a hagyományos információ-áramlással dolgozó versenytársakkal szemben. Hibamentes az információ átvétele a partnerektől, Az automatizált adatáramlás és feldolgozás lehetővé teszi a készletek, határidők, stb. automatizált figyelését, és a megfelelő cselekvések generálását, illetve a "riasztást", Üzleti kapcsolatokban kényszerít a pontosságra, Korszerű elszámolási rendszert, a pénzforgalom csökkenését eredményezi. em hagyhatók figyelmen kívül az elektronikus adatcsere hátrányai sem. Az EDI ma még nem általánosan használt, ezért fel kell készülni arra is, hogy "vegyes" módon kell dolgoznunk. Sokan biztonsági okokra hivatkozva húzódoznak az EDI alkalmazásától. Az EDI rendszerek biztonságosak, igaz viszont, hogy a megfelelő biztonság megteremtése nem olcsó. Ma még meglehetősen költséges az EDI-re történő átállás, és a használata is. Az EDI haszna igazából komplex, integrált rendszereknél érvényesül, és akkor, ha a partnerek jelentős része is ilyen formában dolgozik. Az EDI alkalmazása tehát a saját számítógépes rendszerbe integrálja a partnerek adatait anélkül, hogy azokat fáradságos és számos hibalehetőséget magában rejtő munkával újra fel kellene venni. Ennek módját mutatja a 6. ábra. Vállalati "saját" rendszer EDI szoftver külvilág saját felhasználói rendszer archív adatok EDI szoftver vezérlő modul partnerek kommunikációs hálózat saját adatbázis saját rendszer kapcsolat EDI szabvány konverter hálózati kommunikáció Hálózati EDI szolgáltató dokumentum formátumok EDI szabványok EDI üzenetek 6. ábra Az EDI beépülése a saját rendszerbe Az EDI alkalmazásánál sokáig problémát jelentett, hogy milyen adatátviteli környezetben, milyen garanciákkal valósítható meg. Ma már számtalan un. "EDI szolgáltató" működik, akik az Internet szolgáltatókhoz hasonlóan 9.

10 előfizetéses rendszerben nyújtják az EDI igénybevételének lehetőségét. Ezek a szolgáltatók többnyire az eltérő EDI-szabvány szerint forgalmazó szervezetek között a konverziót is biztosítják. Meg kell említeni, hogy vannak más lehetőségek, amelyek főleg a kisvállalkozók számára kedvezőek. Ezek az internetre alapozva biztosítanak EDI-alapú szolgáltatásokat. agyon fontos, hogy ezek a rendszerek képesek az együttműködésre. 10.

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztika alapjai 4. Nemzetközi szállítmányozás dr. Tóth Lajos egyetemi docens dr.. Tóth Lajos: Logisztika alapjai - 4. Nemzetközi

Részletesebben

TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG OKJ 52 841 01 0000 00 00 Közlekedésüzemvitel-ellátó OKJ 52 841 01 0010 52 03 Szállítmányozási ügyintéző Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat) Sz. TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

Részletesebben

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI 12. ELŐADÁS NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI Nemzetközi vonatkozásban a logisztikai rendszerek kialakítása annyiban különbözik a belföldi gyakorlattól, hogy bővül a figyelembe veendő

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Logisztikai ügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 345 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Logisztikai ügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 345 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI

A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI Érvényes: 2015.01.15-től visszavonásig 1. Általános feltételek: Az árajánlat elfogadására vonatkozó feltételek: Ajánlatunk áttekintése, majd

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

Konténer termináli díjak

Konténer termináli díjak Konténer termináli díjak A konténer termináli díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák! 1. Tárolási díjak 1.1 Leadási forgalomban érkező (import) konténerek tárolási díja: A kombináltfuvarozási küldeményt szállító

Részletesebben

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Készítette: Unyatyinszki Csaba 2014.07.11. 1 Szállítmányozói tevékenység A szállítmányozás nem pusztán a dolgok egyik helyről a másikra történő eljuttatását jelenti,

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek 6. Áruszállítási rendszerek III. dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens

Részletesebben

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég.

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég. A vállalat mint rendszer Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek erőforrások Cég Gazdálkodó szervezet Vállalat erőforrások Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Valóságos Működő Gazdasági

Részletesebben

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Mitől korszerű egy rendszer? Funkcionalitás, program szolgáltatásai Integráltság (más partnerekkel való adatkapcsolat) Kommunikáció = távolságtól független

Részletesebben

1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban

1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban Tartalom 1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban... 2 2.) Az áruátvétel lebonyolítása, a hibás teljesítés korrigálása.... 6 3.) Az árukhoz előírás szerint csatolandó dokumentumok...

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

LOGISZTIKA. Áruszállítás. Az áruszállítás. Szakálosné Mátyás Katalin

LOGISZTIKA. Áruszállítás. Az áruszállítás. Szakálosné Mátyás Katalin LOGISZTIKA Áruszállítás Szakálosné Mátyás Katalin Az áruszállítás Anyagok, termékek (áruk) helyváltoztató mozgatása, térbeli áthelyezése, rendeltetési helyre juttatása. A faanyag nagyobb távolságra, zömében

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

EKAER rendszer 2015. március 1-től. Pétfürdő, 2015. március 4.

EKAER rendszer 2015. március 1-től. Pétfürdő, 2015. március 4. EKAER rendszer 2015. március 1-től Pétfürdő, 2015. március 4. Előadó: Vadász Iván alelnök Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer 2015.

Részletesebben

SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK

SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK A KÉPZÉSRŐL Képzésünk során a szükséges elméleti ismeretek átadásán kívül az alkalmazott esettanulmányokkal, példákkal és csoportos gyakorlatokkal tesszük képessé

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

14. sz. melléklet Az elektronikus számlázásról

14. sz. melléklet Az elektronikus számlázásról 14. sz. melléklet Az elektronikus számlázásról A 2007. évi CXXVII. Tv. 175. (2) bek. b. pontja, valamint a 46/2007 (XII. 29.) PM. rendelet alapján a felek a közöttük lévő hírközlési szolgáltatások nyújtására

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

3. A szerződés érvényessége és létrejötte

3. A szerződés érvényessége és létrejötte Szerződés minta Ez az EDI Szerződés az alábbi felek között jött létre: Déli Farm Kft valamint... (a továbbiakban: a felek). 1. Tárgy és hatály 1.1. Az Európai Modell EDI Szerződés, a továbbiakban a Szerződés,

Részletesebben

Elektronikus aláírás a végrehajtói ügyintézésben

Elektronikus aláírás a végrehajtói ügyintézésben Elektronikus aláírás a végrehajtói ügyintézésben Szabóné Endrődi Csilla Microsec Kft. 2011. április 28. www.e-szigno.hu Az elektronikus aláírás terjedése Magyarországon Kedvező helyzet: Alaptechnológia

Részletesebben

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma:

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma: A szállítólevél A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására szolgál. bizonylat nem elegendő az ellenérték kifizetésére ezt kizárólag a számla alapján fizetjük

Részletesebben

A vezetői jelentésrendszer alapjai. Információs igények, irányítás, informatikai támogatás

A vezetői jelentésrendszer alapjai. Információs igények, irányítás, informatikai támogatás A vezetői jelentésrendszer alapjai Információs igények, irányítás, informatikai támogatás Tartalomjegyzék Döntéstámogató információs rendszer piramisa Integrált rendszer bevezetésének céljai Korszerű információ-szolgáltatási

Részletesebben

Kombinált szállítási lehetőségek

Kombinált szállítási lehetőségek 8. ELŐADÁS KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A kombinált (multimodális) szállítás esetén egy szerződés keretében két vagy több szállítási alágazat vesz részt egy adott szállítási feladat megoldásában,

Részletesebben

TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG OKJ 52 841 01 0000 00 00 Közlekedésüzemvitel-ellátó OKJ 52 841 01 0010 52 01 Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat) Sz. TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

Részletesebben

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Budapest, 2014. január 27. Kalmár István vezérigazgató Székhely: 1012 Budapest, Logodi u. 34/A; ióktelep: 9071 Gönyű-Károlyháza, Kikötő

Részletesebben

VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A természetes folyami, illetve tengeri utakat igénybe vevő, csak a kikötővel rendelkező helyeket felkeresni tudó szállítási mód. A vízi áruszállítást elsősorban

Részletesebben

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1.

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1. Oldal: 1. DÉMÁSZ MIRTUSZ munkairányító rendszer alapú üzleti folyamat integráció. Benke Gábor MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009.09 Oldal: 2. TARTALOM Miért fontos az üzleti folyamatok integrációja?

Részletesebben

VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet:

VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet: Általános tájékoztató, segítség a weboldal használatához (vásárlás, szállítás). VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet: - a webes felületen (akár regisztráció nélkül is igénybevehető)

Részletesebben

Nemzetközi marketing. Előadás vázlat. Disztribúciós politika a nemzetközi marketingben

Nemzetközi marketing. Előadás vázlat. Disztribúciós politika a nemzetközi marketingben Nemzetközi marketing Tóth Éva tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely, 2011. A NEMZETKÖZI MARKETING témakörei I. A nemzetközi marketing fogalma, stratégiái és koncepciói II. A nemzetközi piacra

Részletesebben

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI Povázsai Sándor r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Budapest, 2010. 09. 21-22. Rövid áttekintés Jogi szabályozás helyzete Engedélyezési

Részletesebben

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes

EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes EKAER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Dr. Varga Árpád NAV elnökhelyettes Vonatkozó jogszabályok Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 22/E., 11. számú melléklet 50/2014.

Részletesebben

EKÁER workshop. trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László. logisztikai igazgató

EKÁER workshop. trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László. logisztikai igazgató EKÁER workshop trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László logisztikai igazgató 1 TARTALOM Az EKÁER rendszerről általánosságban Jogszabályi háttér Az EKÁER szám igénylésével kapcsolatos

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK

ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK a a aa. ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK Fuvarozási vegyes vállalat Vámügynökség, LSZK, ISO 9001 Raktározás Önálló fuvarozás Romániai leányvállalat Polimer Logisztika

Részletesebben

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft.

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. 2 Köszöntöm Önöket! Engedjék meg, hogy a következőkben bemutassuk a HTCP-rendszert. A HTPC a Help to Tax Certificate Point angol kifejezés rövidítése, amely a gyakorlatban annyit

Részletesebben

ÁRA: 38.300 Euro MINŐSÉG.MEGBÍZHATÓSÁG.HATÉKONYSÁG

ÁRA: 38.300 Euro MINŐSÉG.MEGBÍZHATÓSÁG.HATÉKONYSÁG ÁRA: 38.300 Euro MINŐSÉG.MEGBÍZHATÓSÁG.HATÉKONYSÁG ECO sorozat... ECO 130-420 gép jellemzők Start-stop inverter rendszer 30-70% energia megtakarítást eredményez LG (Korea) PLC vezérlés 7.2-es vagy 8.4-es

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel) középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

Alkatrészek és egyéb termékek, tartozékok

Alkatrészek és egyéb termékek, tartozékok Sebõ Elektronik - Sebõ Attila e.v. internetes csomagküldõ kereskedelem Általános fizetési rendelési és szállítási feltételek és tájékoztató a panaszkezelés módjáról Alkatrészek és egyéb termékek, tartozékok

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Copyright 2012 EMC Corporation. All rights reserved.

Copyright 2012 EMC Corporation. All rights reserved. 1 Intelligens adatkinyerés, hiteles archiválás megvalósítása EMC Captiva termékkel 2 Tartalom EMC Captiva nagyvállalati megoldás EMC Captiva 7 új képességek áttekintése Hiteles másolatképzés és archiválás

Részletesebben

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat Ügyfelünk a K+B Progres Komplex és átlátható hálózat Logisztika és disztribúció egyszerűen A K+B Progres számos elektronikai áruházzal, szerviztelephellyel és saját internetes shoppal rendelkezik. Ezen

Részletesebben

VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet:

VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet: Általános tájékoztató, segítség a weboldal használatához (vásárlás, szállítás). VÁSÁRLÁS (RENDELÉS) A Webshopból rendelés kétféle módon történhet: - a webes felületen (akár regisztráció nélkül is igénybe

Részletesebben

EGY MÓDSZERTANI KÍSÉRLET A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES MEGJELENÍTÉSE

EGY MÓDSZERTANI KÍSÉRLET A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES MEGJELENÍTÉSE EGY MÓDSZERTANI KÍSÉRLET A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES MEGJELENÍTÉSE Boross István MNL Veszprém Megyei Levéltára Juhász Zoltán Pannon Egyetem MNL Veszprém Megyei Levéltára, 2014. május 20. A MÓDSZERTANI

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő CodeMeter - A Digitális Jogkezelő Másolásvédelem és Komplett Kereskedelmi Rendszer Digitális Tananyagokhoz CodeMeter a jövő Digitális Jogkezelése Mikola Rezső ügyvezető ig. MrSoft Kft. T: 1-280-8811 -

Részletesebben

46/2007. (XII. 29.) PM rendelet. az elektronikus számlával kapcsolatos egyes rendelkezésekről

46/2007. (XII. 29.) PM rendelet. az elektronikus számlával kapcsolatos egyes rendelkezésekről 46/2007. (XII. 29.) PM rendelet az elektronikus számlával kapcsolatos egyes rendelkezésekről Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 260. -ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

A Mórakert TÉSZ információs rendszere

A Mórakert TÉSZ információs rendszere A Mórakert TÉSZ információs rendszere Berecz Patrícia DE AMTC GVK SU 2009-2009.08.27 Tartalom A Mórakert TÉSZ bemutatás Informatikai ellátottság Kommunikáció Egyéb informatikai rendszerek A Mórakert TÉSZ

Részletesebben

A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI

A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI Általános feltételek: Az árajánlat elfogadására vonatkozó feltételek: Ajánlatunk áttekintése, majd annak elfogadása után, kérjük, hogy azt

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

felcím kezesi biztosítása ALCÍM Ügyfél-tájékoztató AHE - 13659/5 1/5

felcím kezesi biztosítása ALCÍM Ügyfél-tájékoztató AHE - 13659/5 1/5 Közúti felcím árufuvarozók kezesi biztosítása Ügyfél-tájékoztató ALCÍM 1/5 A biztosítási díj összege egy biztosítási idõszakon belül a biztosító által egyoldalúan nem módosítható. Kivételes esetben, ha

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐ RENDSZERHEZ KAPCSOLÓDÓ ELLENŐRZÉSI FELADATOK

ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐ RENDSZERHEZ KAPCSOLÓDÓ ELLENŐRZÉSI FELADATOK ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐ RENDSZERHEZ KAPCSOLÓDÓ ELLENŐRZÉSI FELADATOK NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága 2015. január Az áruk valós útjának nyomon követése,

Részletesebben

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenırzı Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban ügyfeleink részére

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenırzı Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban ügyfeleink részére Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenırzı Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban ügyfeleink részére 2015. január 1-jei hatállyal bevezetésre került Magyarországon az ún. Elektronikus

Részletesebben

Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység B) A vizsgafeladat megnevezése: A logisztikai rendszer

Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység B) A vizsgafeladat megnevezése: A logisztikai rendszer A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: A logisztikai rendszer felépítése Lean elvek A logisztikai információs rendszer elemei és eszközei A kiszolgálási

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

Online alternatív vitarendezés

Online alternatív vitarendezés Online alternatív vitarendezés Szőke Gergely László XI. Infokommunikációs Szakmai Nap - Elektronikus eljárások 2010. április 16. Az online vitarendezésről Fogalma Alternatív vitarendezési megoldások részben

Részletesebben

Európai Közösségek Vízügyi, energiaipari, szállítási és távközlési ágazatok Szerződés odaítélése

Európai Közösségek Vízügyi, energiaipari, szállítási és távközlési ágazatok Szerződés odaítélése 1/5 HU-Békéscsaba: Szoftvercsomag és információs rendszerek 2009/S 96-137736 TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL EGYES ÁGAZATOKBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK): Békés

Részletesebben

ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától. ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre

ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától. ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre ThyssenKruppFerroglobusKereskedelmiZRt. ÁltalánosBeszerzési(Vételi)SzerződésiFeltételei2015.április1.napjától ÁSZFhatályaésalkalmazásiköre A jelen Általános Szerződési Feltételek(továbbiakban: ÁSZF) kizárólagos

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire

A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire Gábor Dénes Főiskola 2010. november 8. Magyar Tudomány Ünnepe 2010 Dr. Gubán Miklós

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE Támogatás célja: A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

SEPA fizetési módok. forint pénzforgalomban. A SEPA átállás munkacsoport. 2009. május.13. Cseh Béláné

SEPA fizetési módok. forint pénzforgalomban. A SEPA átállás munkacsoport. 2009. május.13. Cseh Béláné SEPA fizetési módok alkalmazásának á lehetősége ő a forint pénzforgalomban A SEPA átállás munkacsoport 2009. május.13. Cseh Béláné A hatástanulmány fő kérdései: Érdemes-e vállalkozni a SEPA fizetési módok

Részletesebben

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Információmenedzsment 90. lecke INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT

Részletesebben

union24 portál felhasználási útmutató

union24 portál felhasználási útmutató union24 portál felhasználási útmutató 1. Az union24 portál bemutatása Az union24 portál az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. által létrehozott és üzemeltetésében álló honlap, amelyen keresztül

Részletesebben

Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció

Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció DWAM Webáruház integrációja meglévő belső ERP rendszerhez. A webáruház valamennyi termékkel és megrendeléssel összefüggő adatát a belső rendszer (..) tárolja,

Részletesebben

LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013)

LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013) LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013) Budapest 2014 október 16 Némon Zoltán LEF főtitkár Rész ciklusok: LOGISZTIKAI 2007-2012 LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK 1, 2007-2008 Támogatási

Részletesebben

Az ellátásilánc-menedzsment, és informatikai háttere. BGF PSZK Közgazdasági Informatikai Intézeti Tanszék Balázs Ildikó, Dr.

Az ellátásilánc-menedzsment, és informatikai háttere. BGF PSZK Közgazdasági Informatikai Intézeti Tanszék Balázs Ildikó, Dr. Az ellátásilánc-menedzsment, és informatikai háttere BGF PSZK Közgazdasági Informatikai Intézeti Tanszék Balázs Ildikó, Dr. Gubán Ákos SCM Hatóság Kiskereskedő Fogyasztó Vevő 2 Logisztikai központ Beszálító

Részletesebben

Integrált Illetékkezelő Rendszer

Integrált Illetékkezelő Rendszer Integrált Illetékkezelő Rendszer Ügyviteli koncepció Hatályos jogszabályoknak való megfelelés Rugalmasan alakítható, paraméterezhető ügyviteli folyamatok Adminisztrációs munka csökkentése, hatékonyság

Részletesebben

1. JELENTKEZŐ ADATBÁZIS MODUL

1. JELENTKEZŐ ADATBÁZIS MODUL A toborzást-kiválasztást támogató humáninformatikai megoldásunk, a nexonjob, rugalmasan a vállalati egyedi igények alapján testre szabható. A rendszer webes felületén keresztül jelentkezhetnek a pályázók

Részletesebben

Végrehajtási Iratok Elektronikus Kézbesítési Rendszerének Felhasználási Szabályzata

Végrehajtási Iratok Elektronikus Kézbesítési Rendszerének Felhasználási Szabályzata Végrehajtási Iratok Elektronikus Kézbesítési Rendszerének Felhasználási Szabályzata 1. A Végrehajtási Iratok Elektronikus Kézbesítési Rendszere felhasználási szabályzatának jogszabályi alapja, közzététele

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS EDI rendszeren alapuló elektronikus számla elfogadására

MEGÁLLAPODÁS EDI rendszeren alapuló elektronikus számla elfogadására Medicina Egészségpénztár 1037 Budapest, Montevideo utca 5. Tel: (06 1) 248-2270, Fax: 319-5333 E-mail: egeszsegpenztar@medicinapenztar.hu Honlap: www.medicinapenztar.hu Bankszámlaszám: 12100011-10014932

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes.

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes. Felhívás! A hatóság felhívja a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítását végzők figyelmét a rájuk vonatkozó veszélyes

Részletesebben

Főbb EKAER tudnivalók. 2015. március 1.

Főbb EKAER tudnivalók. 2015. március 1. Főbb EKAER tudnivalók 2015. március 1. Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség? A bejelentési kötelezettség minden egyes útdíj köteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

KKV-AKADÉMIA 2015. Előadó: Szeip Zsolt Innovációs, Projektmenedzsment és Fiskalizációs üzletágigazgató, Laurel Kft.

KKV-AKADÉMIA 2015. Előadó: Szeip Zsolt Innovációs, Projektmenedzsment és Fiskalizációs üzletágigazgató, Laurel Kft. KKV-AKADÉMIA 2015 Az online kassza előnyei, az adminisztráció könnyítésére használható tulajdonságai. A NAV-felé adminisztrációs kötelezettség, a cég számára hasznos információhalmaz és a nyilvántartási

Részletesebben

A kereskedelem helye, szerepe

A kereskedelem helye, szerepe A kereskedelem helye, szerepe Kereskedelem: Egyrészt tevékenység, melynek során a termékek előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz. Másrészt szervezet, amelyhez azok a vállalatok tartoznak, amelyek fő

Részletesebben

1. A díjszabás fogalma és feladata

1. A díjszabás fogalma és feladata Díjszabáselmélet 1. A díjszabás fogalma és feladata A vételár eladó és vevő közötti rögzítésének két alapvető formája van: - az egyedi szerződéses és - a díjszabásos eljárás A díjszabásos eljárás alkalmazhatóságának

Részletesebben

KÖLTSÉGHATÉKONY KÖZTISZTASÁGI HULLADÉKGYÜJTÉS

KÖLTSÉGHATÉKONY KÖZTISZTASÁGI HULLADÉKGYÜJTÉS Dr. Romhányi Gábor Lovák István KÖLTSÉGHATÉKONY KÖZTISZTASÁGI HULLADÉKGYÜJTÉS Szakmai nap 2011. Június 22. RG EGY. ADJ. Bemutatkozás Innotransz Mérnöki Iroda Kft. 1991 óta jelen a piacon Informatikai és

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI MENEDZSER SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA

NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI MENEDZSER SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI MENEDZSER SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március A tételek: 1) Hogyan lehet a biztonsági készletet meghatározni adott kiszolgálási szint mellett? Hogyan határozható meg

Részletesebben

Tájékoztató a 2013-tól alkalmazandó új számlázási szabályokról. A papíralapú és az elektronikus számlára egyaránt vonatkozó követelmények

Tájékoztató a 2013-tól alkalmazandó új számlázási szabályokról. A papíralapú és az elektronikus számlára egyaránt vonatkozó követelmények Tájékoztató Tájékoztató a 2013-tól alkalmazandó új számlázási szabályokról A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelvnek a számlázási szabályai tekintetében történő módosításáról

Részletesebben

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők Az értékesítési rendszer szereplői Készítette: Tóth Éva Tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Tóth É. - Kereskedelmi ismeretek 2 Az értékesítési rendszer

Részletesebben

Diákigazolvány rendszer

Diákigazolvány rendszer Diákigazolvány rendszer Elektronikus igénylés 2011.09.12. Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék 1 A diákigazolványok igénylésének új, elektronikus ügyintézése... 3 1.1 A működési folyamatok vázlata... 3 1.2 A

Részletesebben

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS A törvény lehetővé teszi azt, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a kötelezett helyett - szerződéses jogviszonyban nem

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐRENDSZER

ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐRENDSZER ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐRENDSZER MAI HELYZET? ÁFA? 34 ELLENŐRZÉSI PONT, ELLENŐRZÉS NÉLKÜL s s s s s G G G G G s G s G ÁRUHÁZ- LÁNC AZ EKAER SZABÁLYOZÁS FÓKUSZPONTJAI

Részletesebben

Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet

Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Informatikai stratégia Tata, 2011. Informatikai stratégia - 2 - Tartalom 1. Számítógépes hálózatok... - 3-2. Internet kapcsolat... - 3-3. Interaktív

Részletesebben

Logisztikai és nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási ismeretek

Logisztikai és nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási ismeretek 2 Logisztikai és nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási ismeretek 1) - Ismertesse a fuvarozói és a szállítmányozói felelősség közötti különbséget! A fuvarozó fogalma. A fuvarozó felelőssége árukárért

Részletesebben