AZ ÁRUSZÁLLÍTÁSI FOLYAMATOK TELEMATIKAI TÁMOGATÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÁRUSZÁLLÍTÁSI FOLYAMATOK TELEMATIKAI TÁMOGATÁSA"

Átírás

1 AZ ÁRSZÁLLÍTÁSI FOLYAMATOK TELEMATIKAI TÁMOGATÁSA dr. KOVÁCS János okleveles közlekedésmérnök, főiskolai docens Széchenyi István Egyetem Informatika Tanszék BEVEZETÉS Az áruszállítás szerepe, fontossága, társadalmi funkciója évezredek óta változatlan. Az áruk tudatos mozgatása nélkül elképzelhetetlen lenne a társadalmi munkamegosztás, a nemzeti- és nemzetközi gazdasági kapcsolatok léte és nem utolsó sorban a technikai és társadalmi fejlődés. A közlekedés és ezen belül az áruszállítás mindig is a társadalom "vérkeringése" volt. Technikája megfelelt az adott kor technikai fejlettségének, amelyet mindig is befolyásolt a szervezési módszerek és az információs technika fejlettsége. Manapság mind a termelés, mind a fogyasztás itt nem első sorban a személyi-, sokkal inkább a termeléssel kapcsolatos félkész termék felhasználásra gondolok olyan mértékű nemzetközi együttműködés alakult ki, amely az áruszállításnak a korábbinál sokkal magasabb szintű szervezését igényli. 1. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOGALMA ÉS FOLYAMATA Az áruk szállítása, egységek közötti mozgatása különböző áruszállító eszközökkel történhet. Az áruszállítás végrehajtója ugyancsak különböző, erre szakosodott, vagy azt csak melléktevékenységként végző személy, illetve szervezet lehet. Az áruszállítás ában lényeges elemek a partnerek közötti együttműködés, a hatóság ügyintézés, valamint a tevékenység szervezésének és elszámolásának a. gyanakkor nem tekinthető minden áru szállítását végző áruszállításnak.

2 1.1. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOGALMA Az "áruszállítás" fogalom alatt az áruk azon mozgatását értjük, amely két különböző felhasználó között történik, függetlenül a tényleges fizikai mozgás hosszától. Ilyen értelemben tehát áruszállítás: a nyersanyaglelő hely és a feldolgozó üzem, a félkész-termék előállító és a (tovább)feldolgozó üzem, a gyártó és a kis- és/vagy nagykereskedő, a nagykereskedő és a kiskereskedő, valamint a kereskedő és a vásárló közötti, árumozgatási. Bár jellegében hasonló, mégsem áruszállításnak, hanem anyagmozgatásnak, belső szállításnak nevezzük az azonos tulajdonos telephelyen belüli és nem távoli telephelyei közötti árumozgatást. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy meddig minősül "nem túl távoli"-nak, hol a határ az anyagmozgatás és az áruszállítás között. Ennek megítélése szakmai körökben sem mindig egyértelmű. A továbbiakban azt a ot tekintjük áruszállításnak, amely megfelelő fuvarozási okmányokkal kísért, és különböző elszámolási egységek között megy végbe. A lényeg tehát az elszámoláson van, nem pedig az áru mozgásán. Az elszámolás azonban nem feltétlenül jelent azonnali és pénzbeli teljesítést. Az áruszállítás az igénybevett szállítóeszköz fajtájától függően lehet: modális és intermodális. Az első esetben az áru végig ugyanazon a szállítóeszköz típuson azonos alágazathoz tartozó utazik. Az intermodális szállítás az un. kombinált áruszállítás, amelynél a legismertebb mód a közút-vasút, de legalább ilyen jelentős a közúti-vízi, illetve a vasúti-vízi szállítási mód is. Az áruszállításban nem meghatározó volumenű légi áruszállítás szinte minden esetben intermodális, hiszen egyes speciális esetektől eltérően az árut a repülőtérre/ről valamely más eszközzel kell szállítani AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOLYAMATA Technikai értelemben az áruszállítás az áru közlekedési eszközre felrakásával kezdődik. Valójában szervezés szempontjából a sokkal korábban kezdődik és nem is fejeződik be az áru kiszolgáltatásával. Ennek vázlatát tekinthetjük át az alábbi 1. ábra-n. Megrendelés Diszponálás Szállítóeszköz kiállítás Áru kezelés és szállítás a Áru kiszolgáltatás Elszámolás Az áru szállítását megelőző tevékenységek Az áru fizikai szállítása Az áru szállítását követő tevékenységek 1. ábra Az áruszállítás teljes -vázlata A természetesen sokkal bonyolultabb, mint az, az ábrából esetleg látszik. Különösen igaz ez az ábrán egyetlen objektumként feltüntetett fizikai szállításra, amely fizikai- és informatikai tevékenységek sokaságát foglalja magában. Ennek a nak a bonyolultsága a viszonylag egyszerű egy eszközös "háztól-házig" szállítástól, a rendkívül sokrétű, tengeren túli és többszörösen intermodális áruszállításig terjed. em célunk, hogy e helyütt ezeket a okat részletezzük, csupán a legfontosabb elemeit kívánjuk megemlíteni. Az áruszállítás ának legfontosabb fizikai tevékenységei: áru felrakása, rakományigazítás, áru átrakás, áru közbenső tárolása, áru lerakás, 2.

3 mennyiség megállapítás (mérlegelés, db. számlálás, mérés). Az áruszállítás ának irányítása terén: Megrendelések, fuvarozási feladatok kezelése, A fuvarozási eszköz feladathoz rendelése, A személyzet vezénylése, A forgalom szervezése, irányítása, és A teljesítések elszámolása jelentkeznek kiemelt tevékenységként. Végül, de nem utolsó sorban, az áruszállítás során igen szerteágazó informatikai és iratkezelési-ügyviteli tevékenységek hárulnak valamennyi érdekelt félre. Igen nagy mennyiségű írott- és szóbeli információ áramlik a felek között, amelyek kezelése jelentősen megnöveli az áruszállításhoz kapcsolódó tevékenységek mennyiségét. Az áruszállítás ügyviteli- és informatikai tevékenységei: Fuvarozási eszköz megrendelése, Kalkulációkészítés, Visszaigazolás Fuvarokmányok kitöltése, kezelése, Értesítés, Fuvardíj számfejtés, számlakészítés, A fenti tevékenységekhez kapcsolódó információ feldolgozás jelentős mértékben lassíthatja az áruszállítás sebességét. 2. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS IFORMATIKÁJA Az áruszállítás a gazdaság vérkeringése. Az áruszállításra mindig is szükség volt, de napjainkban szerepe más megvilágításba is került. A kommunikációs technika, illetve a számítástechnika fejlődése olyan lehetőségeket nyitott meg, amelyek az áruszállítás szerepét felértékelték AZ ÁRSZÁLLÍTÁS FOLYAMATÁBA FELLELHETŐ IFORMATIKAI ELEMEK Az áruszállítás hatékony, informatikai megközelítése megkívánja, hogy a rendszert elemeire bontva vizsgáljuk. Vegyük alapul a teljesen leegyszerűsített 1. ábra-t. Ezen három, egymástól jól elhatárolható csoportot különböztethetünk meg. Ez a három csoport megfelel az informatikai felbontásnak is. Az első csoport az áruszállítás előkészítő szakasza pusztán információkezelési, illetve az információ feldolgozásán alapuló tervezési-diszponálási tevékenységeket tartalmaz. A második csoport az áru tényleges elszállítása során fizikai műveletek jelentkeznek. Ezek a tevékenységek viszont egyrészt információkat generálnak az áru, illetve a szállítóeszköz és személyzet mozgásának rögzítése, másrészt az információfeldolgozás követelmény a fizikai mozgásnak pl. határátmenetnél az okmányok kezelése. A harmadik szakaszban ismét az informatika dominál. Ebben a szakaszban történik a teljesítés elszámolása, az adatok archiválása, statisztikák készítése. Igen fontos annak a ténynek a felismerése, hogy az áruszállításhoz kapcsolódó adatok túlmutatnak az áruszállítás án. 3.

4 Belföldi- és nemzetközi megállapodások, egyezmények Áru feladásának körzete fuvaroztató-speditőr speditőr-fuvarozó speditőr-hatóság fuvarozó-hatóság speditőr-speditőr Áru szállítási körzete fuvarozó-speditőr fuvarozó-hatóság fuvarozó-fuvarozó fuvaroztató-speditőr Áru kiszolgáltatási körzete speditőr-speditőr fuvarozó speditőr speditőr-hatóság speditőr-címzett fuvarozó-címzett Jogszabályok, előírások, korlátozások 2. ábra Az áruszállítási körzetek informatikai kapcsolatai A fenti 2. ábra ábra próbálja megmutatni, hogy az egyes szállítási fázisok során milyen információs-, illetve fizikai kapcsolatok valósulnak meg. Az áttekinthetőség érdekében nem tüntettük fel a minden érdekelttel kapcsolatban lévő és sok esetben a felek között is közvetítő bankot, illetve nem részleteztük az esetenként több, különböző hatósági résztvevőt. Az egyes szereplők nem öncélúan igénylik az információkat. Mindegyik saját tevékenysége, gazdálkodása szempontjából igényli a minél gyorsabb, pontosabb adatszolgáltatást. A 3. ábra a legfontosabb adatcsoportok áramlását mutatja a szereplők között, kiegészítve a jármű és az áru fizikai kék szín mozgásával. (Itt is éltünk a 2. ábra egyszerűsítéseivel.) A 3. ábra alapján vázlatosan tekintsük át, hogy az egyes szereplők milyen feldolgozásokat végeznek az áruszállításhoz kapcsolódó, illetve annak során keletkező adatokkal. Az áru feladója: Az áru szállításának megrendelése, A szállításhoz szükséges okmányok előkészítése, A speditőr (ha nincs, akkor a feladó végzi ezeket a tevékenységeket is.): Fuvareszköz biztosítása, Hatósági eljárások előkészítése, a megbízó helyett ügyintézés, Biztosítások kötése, Engedélyek beszerzése, Menet közben felmerül problémák kezelése, Elszámolás a fuvarozókkal, emzetközi fuvarozás esetén az esetleg bevont külföldi szállítmányozókkal kapcsolattartás, illetve elszámolás, Fuvaroztató nevében eljárás minden problémánál, Elszámolás a megbízóval. 4.

5 FELADÓ SPEDITŐR FVAROZÓ HATÓSÁG SPEDITŐR CÍMZETT MEGREDELÉS MEGREDELÉS MEGREDELÉS FVARESZKÖZ IGÉYLÉS VISSZAIGAZOLÁS VISSZAIGAZOLÁS FVAROKMÁYOK FVAROZÁSI SZERZŐDÉS FVAROZÁSI ESZKÖZ KIÁLLÍTÁSA MEGRAKÁS FVAR- + EGYÉB OKMÁYOK HATÓSÁGI KEZELÉS ÁR ÉS OKMÁYOK BEJELETKEZIK IFORMÁLÓDIK IFORMÁCIÓT AD BEJELETKEZIK ELŐZETES ÉRTESÍTÉS MEGBÍZÓ EVÉBE ELJÁR MEGBÍZÁS SZÁMLA JELETI A TELJESÍTÉST OKMÁYOK ÁR ÉS OKMÁYOK ÁTADÁSA SZLA. KIEGYELÍTÉS SZÁMLA REDEZÉSE 3. ábra Információ áramlás az áruszállítás során A hatóságok: A küldemény tartalmától, céljától függően a fuvaroztató, illetve megbízottja speditőr kérelmére a szükséges hatósági eljárás lefolytatása és az engedélyek megadása. A hatósági eljárás díjának, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb díjaknak, illetékeknek a kirovása, beszedése. A fuvarozó: Fuvarokmányok kezelése, mentokmányok vezetése, Határátmeneteknél hatósági ügyintézés, 5.

6 Helyzetjelentés a megbízó általában a saját vállalati központon keresztül a megbízó speditőr felé. Áru átadása, okmányok kezelése. Címzett: Megrendelés feladása, Értesítések vétele, Áru és a kísérő okmányok pl. számla átvétele, Számla kiegyenlítése AZ IFORMÁCIÓFELDOLGOZÁS HAGYOMÁYOS FOLYAMATA Az információk kezelése hagyományosan szóbeli- és írott formákra épül. gyanakkor a rendkívül szerteágazó, bonyolult. Bár az áruszállításban sok magán- és csupán néhány szállító járművel rendelkező kisvállalkozó vesz részt, a az áruk jelentős részét a nagy fuvarozó vállalatok szállítják el. Ezek a vállalatok kiterjedt megbízói-, partneri kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. Munkájuk hatékonysága, gyorsasága jelentősen függ az információk feldolgozásának idejétől, pontosságától. Az áruszállításban szokásos módszer az, hogy az árut kísérik az okmányok. Így minden érintett szervezet csak akkor jut a számára szükséges információhoz, amikor a "papír a kezébe kerül". Ez nem teszi lehetővé sem az előre dolgozást, sem a tervezést. Az okmány-, illetve az áru kezelése sokszor újabb okmányok, listák, kimutatások előállítását jelentik, az áru pusztán egy "tárgy", amit bürokratizálni lehet. Egy néhány évvel ezelőtti ESZ felmérés szerint: "Egy külkereskedelmi ügyletet átlagosan 50 dokumentum kísér, mintegy 360 db másolattal". Még szembetűnőbb, hogy egyes becslések szerint csak a nemzetközi kereskedelemben az áru kereskedelmi értékének hozzávetőlegesen 10 %-át teszi ki az ügyletekhez kapcsolódó adminisztrációs munka költsége. Ennek jelentős része kapcsolódik közvetlenül, vagy közvetve az áruszállítás ához. Ebben a rendszerben már csak a jelentős térbeli távolságok miatt is az információáramlás a meglehetősen lassú. Információt ugyan lehet telefonon, esetleg faxon is kapni sőt, ma már az sem ritka ezek többnyire nem szabályozottak, rendszertelenül, eseti kérésre érkeznek. A feldolgozó rendszerbe csak adatbevitel után kerülnek. Ez a bevitel azonban általában nem történhet meg, mivel a közölt információ többnyire nem hiteles, így nem lehet az alapja jogkövetkezménnyel járó műveleteknek. 3. AZ ÁRSZÁLLÍTÁS KORSZERŰ, TELEMATIKAI ESZKÖZÖKÖ ALAPLÓ KISZOLGÁLÁSA A számítástechnika fejlődése során igen hamar megjelent az adatok távoli feldolgozásának igénye. Alig 10 évvel az első elektronikus, digitális számítógép bemutatkozása után már bemutató jelleggel létrejött az on-line kapcsolat két távoli számítógép között. Informatikai együttműködés először az azonos közlekedési alágazathoz tartozó vállalatok között valósult meg. em számítva az e területen speciális helyzetben lévő légi közlekedést, e tekintetben a vasutak jártak elöl TRAI, HERMES, stb. de jelentkezett ilyen irányú együttműködés közúti fuvarozók között is. (Magyarországon pl. némi állami nyomásra a Visszfuvar-kezelő rendszer, illetve később a FVARTŐZSDE) Ezek a rendszerek azonban csak szűk körben, ezek a rendszerek azonban csak szűk körben, hosszas egyeztetések után jöttek létre, és igen korlátozottan működtek. em csak a közlekedésben, de más gazdasági területeken is voltak hasonló törekvések. Ez végül oda vezetett, hogy a kétoldalú, illetve néhány partnerre szorítkozó megállapodásokat széles körű sokszor szabványosított megoldások váltották fel. Ez az EDI, amelynek számos ágazati ODETTE, REDISA, EA-EDI, SWIFT-Bank, stb. és egy nemzeti ASI ASC X.12 mellett ma már nemzetközi, általános célú szabványa /EDIFACT is létezik. A közlekedés területén meg kell említeni a tengerhajózás EDI-PORT, illetve az európai vasutak EDIFACT alapú DOCIMEL rendszerét. 6.

7 mind a két oldalon manuális feldolgozás, dokumentumok áramlása posta, futár, stb. az egyik oldalon gépi-, a másikon manuális feldolgozás, dokumentumok áramlása posta, futár, stb. kézi feldolgozás Dokumentum kézi feldolgozás Dokumentum kézi feldolgozás mind a két oldalon gépi feldolgozás, mágneses adathordozón megvalósuló közvetett adatcsere mind a két oldalon gépi feldolgozás, közvetlen, elektronikus adatcsere adatátviteli hálózat 4. ábra A dokumentumok cseréjének és feldolgozásának fejlődése Az utóbbi évben az áruszállítás területén is jelentős változás ment végbe. A fuvarpiacon is tért hódít a "kereskedő szemlélet", a vásárló mind tökéletesebb kiszolgálása. Ennek informatikai alapját az EDI, illetve az EDIFACT teremtette meg MI IS AZ EDIFACT Az Elektronic Data Interchange magyarul : Elektronikus Adatcsere a gazdasági, ügyviteli, pénzügyi, szállítmányozási, stb. dokumentumok számítógépek között szabványos formátum szerint megvalósított közvetlen cseréjét jelenti. Bár az eredeti angol név-rövidítésben a "D" az adat data, nem pedig a dokument document, szót jelöli, nyugodtan nevezhetnénk Elektronikus Dokumentum Cserének, hiszen valójában az EDI üzleti és ügyviteli dokumentumok számítógép-programok közötti: kódolt formájú, struktúrált felépítésű és meghatározott, szabvány szerinti, távközlési rendszer útján történő közvetlen átvitelét jelenti. A gyakorlatban több olyan adatátviteli forma létezik, amelyik számítógépek között valósít meg információcserét, mégsem soroljuk őket az EDI fogalomkörébe. Ezek közül a talán a két legáltalánosabban használt forma az: elektronikus levelezés, valamint a fájlok átvitele. A napjainkban egyre inkább terjedő elektronikus levelezést , bár technikailag hasonló, és esetenként az EDI rendszerekkel azonos környezetben is működik, mégsem tekinthetjük EDI rendszernek. Egy levélben ugyanis éppen annak kötetlen tartalma, formátuma miatt az EDI-re alapvetően jellemző strukturált, a nemzeti nyelvektől független felépítés, az azonos formai követelmény nem valósul meg. A másik lényeges különbség, 7.

8 amíg a szokásos elektronikus levelezési rendszerek személyek, addig az EDI elsősorban számítógépes programok közötti kommunikációra szolgál. Az EDI tehát valójában szabványrendszer, a partnerek közös elektronikus nyelve, amely nem csak a "nyelv" elemeit, felépítését és szintaktikáját tartalmazza, hanem számos egyéb fontos eszközt is magában foglal, mint pl.: az eltérő technikák közös kapcsolati felületét, az átvitel lehetséges módjait, módszereit, vagy a biztonsági követelményeket és megoldásokat. Összeköttetés felépítés Fennálló összeköttetés Összeköttetés bontás ADATCSERE ADATCSERE ADATCSERE A B Üzenet csoport Üzenet csoport Z G Üzenet Üzenet Üzenet E M Szegmens Szegmens Szegmens T Szegmens jelző + Adatelem + Adatelem csoport Számláló : Érték Csoport adatelem : Csoport adatelem Érték Érték 5. ábra Az EDIFACT struktúrája Az EDIFACT tulajdonképpen egy, a számos EDI-szabvány közül. Jelentőségét az adja, hogy nem csak egy ágazatra vonatkozik. Az EDIFACT fejlesztése ESZ projektként indult, és folyik napjainkban is HOGY SEGÍTI AZ EDIFACT AZ ÁRSZÁLLÍTÁST Az EDI-t eredetileg az információáramlás gyorsítása, a fölösleges "papírmunka" elkerülése céljából hozták létre. Létrejöttének feltétele volt az informatika egy bizonyos fejlettségi és elterjedtségi szintje, alkalmazásának követelménye a fejlett belső vállalati informatikai háttér. Az EDIFACT szabvány szerinti kommunikáció lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy az áruszállításhoz kapcsolódó okmányokat ne papíron állítsa elő, hanem azokat közvetlenül a partner számítógépes rendszerének, on-line módon küldje el. Melyek az előnyei ennek a megoldásnak: az adatok gyors és pontos "megérkezését", majd az érkezést követő azonnali feldolgozhatóságot 8.

9 "papír" formátumban és elektronikusan, az elektronikus dokumentum adatainak módosítását, kiegészítését és elektronikus továbbküldését, az elektronikus dokumentum bármikori papír/képernyő formátumú megjelenítését, a dokumentumok titkosságát, illetéktelenek hozzáférésének megakadályozását. Jelentős megtakarítást tesz lehetővé a dokumentumok előállítási-, feldolgozási-, tárolási-, postázási-, és/vagy továbbítási költségeinek elmaradásával. EDI használatával a költségmegtakarításon túl is igen komoly előnyre tehetünk szert a hagyományos információ-áramlással dolgozó versenytársakkal szemben. Hibamentes az információ átvétele a partnerektől, Az automatizált adatáramlás és feldolgozás lehetővé teszi a készletek, határidők, stb. automatizált figyelését, és a megfelelő cselekvések generálását, illetve a "riasztást", Üzleti kapcsolatokban kényszerít a pontosságra, Korszerű elszámolási rendszert, a pénzforgalom csökkenését eredményezi. em hagyhatók figyelmen kívül az elektronikus adatcsere hátrányai sem. Az EDI ma még nem általánosan használt, ezért fel kell készülni arra is, hogy "vegyes" módon kell dolgoznunk. Sokan biztonsági okokra hivatkozva húzódoznak az EDI alkalmazásától. Az EDI rendszerek biztonságosak, igaz viszont, hogy a megfelelő biztonság megteremtése nem olcsó. Ma még meglehetősen költséges az EDI-re történő átállás, és a használata is. Az EDI haszna igazából komplex, integrált rendszereknél érvényesül, és akkor, ha a partnerek jelentős része is ilyen formában dolgozik. Az EDI alkalmazása tehát a saját számítógépes rendszerbe integrálja a partnerek adatait anélkül, hogy azokat fáradságos és számos hibalehetőséget magában rejtő munkával újra fel kellene venni. Ennek módját mutatja a 6. ábra. Vállalati "saját" rendszer EDI szoftver külvilág saját felhasználói rendszer archív adatok EDI szoftver vezérlő modul partnerek kommunikációs hálózat saját adatbázis saját rendszer kapcsolat EDI szabvány konverter hálózati kommunikáció Hálózati EDI szolgáltató dokumentum formátumok EDI szabványok EDI üzenetek 6. ábra Az EDI beépülése a saját rendszerbe Az EDI alkalmazásánál sokáig problémát jelentett, hogy milyen adatátviteli környezetben, milyen garanciákkal valósítható meg. Ma már számtalan un. "EDI szolgáltató" működik, akik az Internet szolgáltatókhoz hasonlóan 9.

10 előfizetéses rendszerben nyújtják az EDI igénybevételének lehetőségét. Ezek a szolgáltatók többnyire az eltérő EDI-szabvány szerint forgalmazó szervezetek között a konverziót is biztosítják. Meg kell említeni, hogy vannak más lehetőségek, amelyek főleg a kisvállalkozók számára kedvezőek. Ezek az internetre alapozva biztosítanak EDI-alapú szolgáltatásokat. agyon fontos, hogy ezek a rendszerek képesek az együttműködésre. 10.

Közlekedés csoportosítása

Közlekedés csoportosítása Közlekedés csoportosítása 1. Tömegszerűség szempontból való csoportosítás: - Közösségi közlekedés - Saját járművekkel megvalósuló közlekedés 2. Jogi szempontból való csoportosítás - Közhasználatú járművekkel

Részletesebben

A munka. A munka a mindennapi életben az anyagi javak előállításának folyamatában jelentkezik, tehát bizonyos időhöz kötött tevékenységről van szó..

A munka. A munka a mindennapi életben az anyagi javak előállításának folyamatában jelentkezik, tehát bizonyos időhöz kötött tevékenységről van szó.. Munkaszervezés A munka. A munka a mindennapi életben az anyagi javak előállításának folyamatában jelentkezik, tehát bizonyos időhöz kötött tevékenységről van szó.. A szervezés fogalma.. A szervezés szó

Részletesebben

Szállítási rendszerek. Áruszállítás

Szállítási rendszerek. Áruszállítás Szállítási rendszerek Áruszállítás Áruszállítási rendszerek jellemzése 1)Az áruszállítási rendszerek feladatai 1)Általános megfogalmazásban: anyagok, áruk, termékek helyváltoztatása az értékteremtő lánc

Részletesebben

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztika alapjai 4. Nemzetközi szállítmányozás dr. Tóth Lajos egyetemi docens dr.. Tóth Lajos: Logisztika alapjai - 4. Nemzetközi

Részletesebben

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje 6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje A közlekedés személyek és tárgyak helyváltoztatása technikai eszközök, berendezések térbeli, földrajzi távolságok leküzdése Földrajzi elhelyezkedés alapján Szlovákia

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy JELLEMZŐK A GroupBy program a gyűjtőpontok közötti szállítási feladatok kezelésére optimalizált, annak minden járulékos adminisztrációs

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG OKJ 52 841 01 0000 00 00 Közlekedésüzemvitel-ellátó OKJ 52 841 01 0010 52 03 Szállítmányozási ügyintéző Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat) Sz. TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

Részletesebben

Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza

Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza Időutazás Budapest, 2000. június 1 Információs szolgáltatások Fuvarozás előtt árufuvarozási és díjszabási felvilágosítás fuvarajánlatok készítése

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ADATCSERE SZEREPE A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ELEKTRONIKUS ADATCSERE SZEREPE A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 10. ELŐADÁS ELEKTRONIKUS ADATCSERE SZEREPE A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Az elektronikus adatcsere definiálásához szükség van hagyományos adatcsere meghatározására. Az adatforgalommal kapcsolatban meg kell

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK Debrenti Attila Sándor Információs rendszer 2 Információs rendszer: az adatok megszerzésére, tárolására és a tárolt adatok különböző szempontok szerinti feldolgozására,

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató Az Ön és cége személyes adatainak védelme fontos a Dymol Kft. számára, amely e tekintetben szigorú elveket fogadott el az egész cégre vonatkozóan. A jelen tájékoztató részletes

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM E-szolgáltatások, E-ügyintézés 1 ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Mindazon eszközök és eljárások összességét, amelyekkel megvalósítható az áruk, termékek, szolgáltatások és ellenértékük

Részletesebben

Konténer termináli díjak

Konténer termináli díjak Konténer termináli díjak A konténer termináli díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák! 1. Tárolási díjak 1.1 Leadási forgalomban érkező (import) konténerek tárolási díja: A kombináltfuvarozási küldeményt szállító

Részletesebben

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI 1. GÉPÍRÁS ÉS IRATKEZELÉS GYAKORLAT 1.1 A vakírás alapja - A tízujjas vakírás szabályos technikájával tudja kezelni a

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Mitől korszerű egy rendszer? Funkcionalitás, program szolgáltatásai Integráltság (más partnerekkel való adatkapcsolat) Kommunikáció = távolságtól független

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁS A SZOLGÁLTATÁSOK ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MINIMUMLISTÁJÁRÓL EBA/GL/2015/ Iránymutatások

IRÁNYMUTATÁS A SZOLGÁLTATÁSOK ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MINIMUMLISTÁJÁRÓL EBA/GL/2015/ Iránymutatások EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Iránymutatások a 2014/59/EU irányelv 65. cikkének (5) bekezdése értelmében azon szolgáltatások és létesítmények minimumlistájáról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az átvevő fél

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Műszaki Melléklet. METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1.

Műszaki Melléklet. METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1. Műszaki Melléklet METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1.2 verzió Tartalom 1.) Az EDI működtetési követelményei... 3 2.) Az EDI üzenetek

Részletesebben

A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI

A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI A BI-KA LOGISZTIKA KFT. ÁLTALÁNOS SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI FELTÉTELEI Érvényes: 2015.01.15-től visszavonásig 1. Általános feltételek: Az árajánlat elfogadására vonatkozó feltételek: Ajánlatunk áttekintése, majd

Részletesebben

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Készítette: Unyatyinszki Csaba 2014.07.11. 1 Szállítmányozói tevékenység A szállítmányozás nem pusztán a dolgok egyik helyről a másikra történő eljuttatását jelenti,

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

Foglalkozási napló. Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző. a 20 /20. tanévre. (OKJ száma: ) szakma gyakorlati oktatásához 13.

Foglalkozási napló. Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző. a 20 /20. tanévre. (OKJ száma: ) szakma gyakorlati oktatásához 13. Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző (OKJ száma: 54 41 11) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Papír helyett elektronikus űrlap Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Csamangó András SAP tanácsadó Creative 4U Kft., Budapest 2010 Bemutatás 2002-ben alakult SAP Service Partner fő tevékenység:

Részletesebben

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya Dr. Horváth Balázs tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék 1 Nemzetgazdasági ágak besorolása Primerszektor kitermelő

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

EKÁER workshop. trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László. logisztikai igazgató

EKÁER workshop. trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László. logisztikai igazgató EKÁER workshop trans-o-flex Hungary Kft. Budapest, 2015 január 7. Kis László logisztikai igazgató 1 TARTALOM Az EKÁER rendszerről általánosságban Jogszabályi háttér Az EKÁER szám igénylésével kapcsolatos

Részletesebben

SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK

SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK A KÉPZÉSRŐL Képzésünk során a szükséges elméleti ismeretek átadásán kívül az alkalmazott esettanulmányokkal, példákkal és csoportos gyakorlatokkal tesszük képessé

Részletesebben

6(216+0+0) 2. JOG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM 2(72+0+0) 4(144+0+0) 4(108+0+36)

6(216+0+0) 2. JOG ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM 2(72+0+0) 4(144+0+0) 4(108+0+36) OKJ 52 841 01 0010 52 04 Vizi közlekedésüzemvitel-ellátó Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat) Sz. TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG 1/13. 2/14. 1. KÖZLEKEDÉSÜZEMVITE L 2. JOG

Részletesebben

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban A FLUID-WIN projekt Nyertes projekt az EU 6. Kutatás fejlesztési és demonstrációs keretprogramjában Prioritás: Információs Társadalom Technológiák

Részletesebben

Leírás a 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 4. (2) g) pontjának megfelelően, az AMAKIR 3.1.x szoftverben megvalósuló fémkereskedelmi nyilvántartásról

Leírás a 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 4. (2) g) pontjának megfelelően, az AMAKIR 3.1.x szoftverben megvalósuló fémkereskedelmi nyilvántartásról HELION Kft. 1117 Budapest, Nádorliget u 8. C. Tel: (1) 203 34 59 Leírás a 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 4. (2) g) pontjának megfelelően, az AMAKIR 3.1.x szoftverben megvalósuló fémkereskedelmi nyilvántartásról

Részletesebben

AGRIA Bélapátfalva Takarékszövetkezet 3346 Bélapátfalva, Május 1. u. 2/a. 3/7. Elektronikus Számlavezetési Üzletszabályzat

AGRIA Bélapátfalva Takarékszövetkezet 3346 Bélapátfalva, Május 1. u. 2/a. 3/7. Elektronikus Számlavezetési Üzletszabályzat AGRIA Bélapátfalva Takarékszövetkezet 3346 Bélapátfalva, Május 1. u. 2/a. 3/7. Elektronikus Számlavezetési Üzletszabályzat I. Az Elektronikus Számlavezetés célja, lehetőségei: Az Elektronikus számlavezetés

Részletesebben

a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)!

a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)! 1. a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)! b) Határozza meg a logisztika fogalmát, és mutassa be a vállalati logisztikai

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Csapatunk az elmúlt 5 évben kezdte meg

Csapatunk az elmúlt 5 évben kezdte meg Csapatunk az elmúlt 5 évben kezdte meg egyedi fejlesztéseit, melynek köszönhetően kialakítottunk egy olyan innovatív rendszert, ami számos nagy működési terület munkáját hivatott támogatni. Logisztika-

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI 12. ELŐADÁS NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI Nemzetközi vonatkozásban a logisztikai rendszerek kialakítása annyiban különbözik a belföldi gyakorlattól, hogy bővül a figyelembe veendő

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály 1. Gépírás és iratkezelés gyakorlat 1.1. A vakírás alapjai 1.2. Dokumentumok szerkesztése,

Részletesebben

LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013)

LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013) LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013) Budapest 2014 október 16 Némon Zoltán LEF főtitkár Rész ciklusok: LOGISZTIKAI 2007-2012 LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK 1, 2007-2008 Támogatási

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Veszélyes Szállítmányok Főosztály A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

A vezetői jelentésrendszer alapjai. Információs igények, irányítás, informatikai támogatás

A vezetői jelentésrendszer alapjai. Információs igények, irányítás, informatikai támogatás A vezetői jelentésrendszer alapjai Információs igények, irányítás, informatikai támogatás Tartalomjegyzék Döntéstámogató információs rendszer piramisa Integrált rendszer bevezetésének céljai Korszerű információ-szolgáltatási

Részletesebben

Közlekedési szervezetek működési modelljei

Közlekedési szervezetek működési modelljei t Alapfolyamat Közlekedési szervezetek működési modelljei a tervezés és végrehajtás időbeli rendje Információkezelési folyamat 1 1. Feladatok funkciók információellátása (tervezés, irányítás, ellenőrzés)

Részletesebben

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma:

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: A szakképesítés megnevezése: Szállítmányozási ügyintéző OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év A szakképesítés szintje: Középszintű szakképesítés A jelentkezés feltétele:

Részletesebben

Elektronikus aláírás a végrehajtói ügyintézésben

Elektronikus aláírás a végrehajtói ügyintézésben Elektronikus aláírás a végrehajtói ügyintézésben Szabóné Endrődi Csilla Microsec Kft. 2011. április 28. www.e-szigno.hu Az elektronikus aláírás terjedése Magyarországon Kedvező helyzet: Alaptechnológia

Részletesebben

a logisztikai informatikai rendszerekben

a logisztikai informatikai rendszerekben Az m-kereskedelem m alkalmazásai a logisztikai informatikai rendszerekben Logisztikai informatika 2005. 11. 21. Fodor Júlia A mobil kereskedelemben alkalmazható eszközök! Mobiltelefonok szolgáltatásai;

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

EKAER rendszer 2015. március 1-től. Pétfürdő, 2015. március 4.

EKAER rendszer 2015. március 1-től. Pétfürdő, 2015. március 4. EKAER rendszer 2015. március 1-től Pétfürdő, 2015. március 4. Előadó: Vadász Iván alelnök Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer 2015.

Részletesebben

CROCODILE 2.0_HU projekt

CROCODILE 2.0_HU projekt CROCODILE 2.0_HU projekt Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Rónai Gergely osztályvezető Csillik Ádám fejlesztési mérnök ITS Hungary évzáró rendezvény- 2017. december

Részletesebben

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég.

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég. A vállalat mint rendszer Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek erőforrások Cég Gazdálkodó szervezet Vállalat erőforrások Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Valóságos Működő Gazdasági

Részletesebben

AETRControl rendszer

AETRControl rendszer AETRControl rendszer Jogi szabályozás Kiolvasási kötelezettség digitális tachográfoknál 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 6. (5) A vezetői kártyát 28 naponta, a készüléket pedig 90 naponta köteles az üzembentartó

Részletesebben

RÉGENS LOGISTICS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

RÉGENS LOGISTICS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS RÉGENS LOGISTICS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS Track JELLEMZŐK A Régens Track a nemzetközi vagy belföldi komplett- (FTL) és részrakományok (LTL) szállítmányozási feladatainak végrehajtását támogatja. Programunk

Részletesebben

Gyakorlati oktatás tematikája (kerettanterv alapján) 2/14. évfolyam Logisztikai ügyintéző

Gyakorlati oktatás tematikája (kerettanterv alapján) 2/14. évfolyam Logisztikai ügyintéző Gyakorlati oktatás tematikája (kerettanterv alapján) 2/14. évfolyam 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Készletgazdálkodás gyakorlat tantárgy Összesen: 128 óra Munkahelyi gyakorlat: Iskolai gyakorlat: 112

Részletesebben

epostabox Szolgáltatásismertető Adja meg a felhasználó nevét és jelszavát (2), majd kattintson a Belépés (3) gombra

epostabox Szolgáltatásismertető Adja meg a felhasználó nevét és jelszavát (2), majd kattintson a Belépés (3) gombra epostabox Szolgáltatásismertető 1. Belépés a rendszerbe Kattintson a Belépés (1) mezőre Adja meg a felhasználó nevét és jelszavát (2), majd kattintson a Belépés (3) gombra Jelszó emlékeztető: Az Elfelejtette

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire

A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire Gábor Dénes Főiskola 2010. november 8. Magyar Tudomány Ünnepe 2010 Dr. Gubán Miklós

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható!

A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A logisztikai rendszer felépítése Lean elvek érvényesítése A logisztikai információs rendszer elemei és eszközei A

Részletesebben

WEB lapja: Hírlevél kezelő programja: AcyMailing Enterprise a saját honlapon.

WEB lapja: Hírlevél kezelő programja: AcyMailing Enterprise a saját honlapon. 4.számú melléklet Adatvédelmi tájékoztató partnerek Az adatkezelő neve: Ezo-Med Centrum Kft. Székhelye: 7400 Kaposvár Jutai út 30/b. Levelezési címe: 7400 Kaposvár Jutai út 30/b. Email elérhetősége: info@salesandmore.hu

Részletesebben

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1.

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1. Oldal: 1. DÉMÁSZ MIRTUSZ munkairányító rendszer alapú üzleti folyamat integráció. Benke Gábor MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009.09 Oldal: 2. TARTALOM Miért fontos az üzleti folyamatok integrációja?

Részletesebben

ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK

ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK a a aa. ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK Fuvarozási vegyes vállalat Vámügynökség, LSZK, ISO 9001 Raktározás Önálló fuvarozás Romániai leányvállalat Polimer Logisztika

Részletesebben

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 9. ELŐADÁS ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A logisztikai rendszerek irányításához szükség van az adatok továbbítására a rendszer különböző elemei között. Ezt a feladatot a különböző adatátviteli

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag 2015. Március 25. Vámeljárások Szabad forgalomba bocsátás Árutovábbítás Vámraktározás Aktív feldolgozás Vámfelügyelet melletti

Részletesebben

Korszerű elektronikus fuvarbörze felépítése, folyamata

Korszerű elektronikus fuvarbörze felépítése, folyamata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék Korszerű elektronikus fuvarbörze felépítése, szolgáltatásai és működési folyamata Készítette: Kovács Gábor PhD

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vállalat- és vállalkozás irányítás a Memorial Szo7verrel május 11. Tapolca Szilágyi László

Vállalat- és vállalkozás irányítás a Memorial Szo7verrel május 11. Tapolca Szilágyi László Vállalat- és vállalkozás irányítás a Memorial Szo7verrel 2019. május 11. Tapolca Szilágyi László A szakmával közösen fejlesztett szoftver Akár üzemeltet, akár szolgáltat, időt és munkát takarít meg a program

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Információmenedzsment 90. lecke INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT

Részletesebben

Az eladó minden termék és szolgáltatás esetében a Gabriano Pizzéria Kft.

Az eladó minden termék és szolgáltatás esetében a Gabriano Pizzéria Kft. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: a "ÁSZF") határozzák meg a Gabriano Pizzéria Kft. (Adósz:23823981-2-17 Cg.:17-09-009177) kizárólagos tulajdonában álló és a Gabriano Pizzéria Kft.

Részletesebben

Doktori (PhD.) értekezés

Doktori (PhD.) értekezés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR Doktori (PhD.) értekezés Az áruszállítási logisztikai folyamatok hatékony m ű ködését szolgáló informatikai rendszer dr. techn. KOVÁCS

Részletesebben

KKV-AKADÉMIA 2015. Előadó: Szeip Zsolt Innovációs, Projektmenedzsment és Fiskalizációs üzletágigazgató, Laurel Kft.

KKV-AKADÉMIA 2015. Előadó: Szeip Zsolt Innovációs, Projektmenedzsment és Fiskalizációs üzletágigazgató, Laurel Kft. KKV-AKADÉMIA 2015 Az online kassza előnyei, az adminisztráció könnyítésére használható tulajdonságai. A NAV-felé adminisztrációs kötelezettség, a cég számára hasznos információhalmaz és a nyilvántartási

Részletesebben

Vállalati folyamatok támogatása ELO-val Beszerzés management

Vállalati folyamatok támogatása ELO-val Beszerzés management Vállalati folyamatok támogatása ELO-val Beszerzés management Leitereg Miklós junior tanácsadó Budapest, 2011. október 4. A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A prezentáció célja A beszerzési folyamat áttekintése ELO technikák

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

14. sz. melléklet Az elektronikus számlázásról

14. sz. melléklet Az elektronikus számlázásról 14. sz. melléklet Az elektronikus számlázásról A 2007. évi CXXVII. Tv. 175. (2) bek. b. pontja, valamint a 46/2007 (XII. 29.) PM. rendelet alapján a felek a közöttük lévő hírközlési szolgáltatások nyújtására

Részletesebben

Online alternatív vitarendezés

Online alternatív vitarendezés Online alternatív vitarendezés Szőke Gergely László XI. Infokommunikációs Szakmai Nap - Elektronikus eljárások 2010. április 16. Az online vitarendezésről Fogalma Alternatív vitarendezési megoldások részben

Részletesebben

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat Aláírás és a gyakorlati jegy feltétele az ellenőrző kérdésből szerezhető pontszámnál minimálisan

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

E-Beszerzés sikertényezői

E-Beszerzés sikertényezői E-Beszerzés sikertényezői Szomor László és S.Farkas Imre 1 Tartalom Az elektronikus beszerzés módjai Logisztikai webáruház a www.zenitkft.hu www.zenitkft.hu sikertényezői Logisztika Portálban rejlő lehetőségek

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Logisztikai ügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 345 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

IBM Datacap Taskmaster. Bejövő Számlák feldolgozása Accounts Payable Taskmaster (APT) Előadó: Csendes Balázs / IBM Industry Solutions Brand Executive

IBM Datacap Taskmaster. Bejövő Számlák feldolgozása Accounts Payable Taskmaster (APT) Előadó: Csendes Balázs / IBM Industry Solutions Brand Executive IBM Datacap Taskmaster Bejövő Számlák feldolgozása Accounts Payable Taskmaster (APT) Előadó: Csendes Balázs / IBM Industry Solutions Brand Executive Időpont: 2011.11.24. Napirend Miért Bejövő számlák Feldolgozása?

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Logisztikai ügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 345 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. ESETTANULMÁNY

K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. ESETTANULMÁNY K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. ESETTANULMÁNY Gördülékeny ügymenet Microsoft Dynamics NAV-val Átfogó vállalatirányítási rendszert vezetett be a K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft.-nél az XAPT. A szállítmányozási

Részletesebben

Gyakorlati tapasztalatok:

Gyakorlati tapasztalatok: Tisztelt Kedvezményezett! A Pályázati e-ügyintézés felületén található új funkciók segítségével internetes úton, on-line kitöltő program alkalmazásával teljesíthetők 2014. június 07-től a jelentéstételi,

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft.

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. 2 Köszöntöm Önöket! Engedjék meg, hogy a következőkben bemutassuk a HTCP-rendszert. A HTPC a Help to Tax Certificate Point angol kifejezés rövidítése, amely a gyakorlatban annyit

Részletesebben