Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: december 01.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: december 01."

Átírás

1 Gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatának módosulása tervezői és kivitelezői szemszögből Kötelező szakmai továbbképzés törzsanyaga. Elfogadta az MMK Továbbképzési Bizottsága. Budapest, XII. 02. Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: december 01.

2 A témakörrel kapcsolatos jogszabályok és azok időbeni változásai az évtől

3 1969. évi VII. törvény a gázenergiáról végrehajtására kiadott 1/1977. (VII. 6.) NIM rendelet évi XLI. törvény a gázszolgáltatásról végrehajtására kiadott 3/1995. (I. 20.) Korm. rendelet évi XLII. törvény a földgázellátásról végrehajtására kiadott 111/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet évi XL. törvény a földgázellátásról 910 helyen módosítva december 1. napjáig. végrehajtására kiadott 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet 560 helyen módosítva december 1. napjáig.

4 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

5 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról 2. (1) E törvény alkalmazási köre kiterjed a) a földgáz vezetéken történő szállítására, elosztására, tárolására, kereskedelmére, fogyasztására, felhasználására, b) az együttműködő földgázrendszer irányítási és koordinációs feladatainak ellátására, c) a telephelyi szolgáltatásra, d) a célvezeték létesítésére, üzemeltetésére, e) az infrastruktúrafejlesztésre, g) a vezetékes PB-gáz szolgáltatásra,

6 Főbb gázipari fogalmak Elosztóvezeték III. 11-től GET Elosztóvezeték: az a csővezeték tartozékaival együtt, amelyen keresztül a földgáz elosztása történik, és amelynek kezdőpontja - Magyarország államhatára, - a gázátadó állomások kilépő pontja, - a földalatti gáztároló vagy a földgáztermelő üzem betáplálási pontja, végpontja pedig Magyarország államhatára vagy a felhasználási hely telekhatára Január 01. GET Elosztóvezeték: az a csővezeték a tartozékaival együtt, amelyen keresztül a földgáz elosztása történik, és amelynek kezdőpontja - a gázátadó állomás kiadási pontja, - vagy a földgáztároló vagy a földgáztermelő üzem elosztói betáplálási pontja, végpontja pedig - a felhasználási hely telekhatára mint elosztói kiadási pont, ahol a földgáz a felhasználó részére átadása kerül.

7 Főbb gázipari fogalmak Elosztóvezeték Ipartelepi hálózat átminősítése esetén (több különálló, külön helyrajzi számú ingatlanokra osztott, átadóállomáshoz csatlakozó ipartelep) A gázelosztó vezeték kezdőpontja: az átadóállomás kiadási pontja, végpontja: az ipartelepen belüli felhasználási helyeknél lévő nyomásszabályozó és mérőegység előtti elzáró szerelvény.

8 GET 3. 52b. Főbb gázipari fogalmak Részleges szigetüzem Részleges szigetüzem Olyan elosztóvezeték, amelybe - földgáztermelői vezetékről és - szállítóvezetékről együttesen betáplálása. biztosítható a földgáz fizikai

9 Főbb gázipari fogalmak Felhasználási hely III. 11-től GET Felhasználási hely: az az ingatlan, ahol - a felhasználói berendezés, - a gázfogyasztást szolgáló nyomásszabályozó, - a gázmérőhely, vagy - a fogyasztói főcsap van. GET Felhasználási hely: az az ingatlan, ahol - a csatlakozóvezeték, - a felhasználói berendezés, - a gázmérőhely, - a fogyasztói főcsap vagy - a gázfogyasztást szolgáló nyomásszabályozó van, ide nem értve a közvetlen szállítóvezetéki felhasználó ellátását szolgáló gázátadó állomást.

10 Főbb gázipari fogalmak Fogyasztói főelzáró GET Fogyasztói főelzáró a telekhatáron vagy annak közelében létesített elzáró szerelvény, amely az elosztóvezeték tartozéka.

11 Főbb gázipari fogalmak Célvezeték GET Célvezeték (Mint új fogalom a évi XLII. törvényben jelent meg.) = a földgáztermelőhöz, = határon túli földgázrendszerhez, = a szállító-, = elosztóvezetékhez vagy = a tárolóhoz közvetlenül csatlakozó olyan földgázvezeték, amely kizárólag egy felhasználó egy felhasználási helyének ellátására szolgál.

12 Főbb gázipari fogalmak Csatlakozóvezeték GET V. 08. napjáig a felhasználási hely telekhatárától a fogyasztói főcsapig terjedő vezeték. GET V. 08. napjától a felhasználási helyet magába foglaló ingatlan telekhatárától, mint elosztói kiadási ponttól a fogyasztói főcsapig terjedő vezeték.

13 GET Főbb gázipari fogalmak Felhasználói berendezés = a fogyasztói vezeték, = a gázfogyasztó készülék és = a gázfelhasználó technológiák, valamint = az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok összessége. (Pl.: égéstermék-elvezető)

14 Főbb gázipari fogalmak Fogyasztói vezeték GET Az a vezetékszakasz tartozékaival együtt, amely a gázmérőtől - ennek hiányában a fogyasztói főcsaptól - a gázfogyasztó készülékig terjed. Megjegyzés: flexibilis csatlakozás!

15 GET Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék Földgázzal, valamint PB-gázzal üzemeltetett készülék.

16 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék A típus A típusú gázfogyasztó készülék: amely kéményhez, illetve az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető rendszerhez nem csatlakoztatható [CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere].

17 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék A típus MBSZ Égéstermék elvezetés nélküli (nyílt égésterű), A típusú gázfogyasztó készülékek helyiségének levegő- ellátása, szellőzése Az A típusú gázfogyasztó készülékek biztonságtechnikai és egészségügyi szempontból kifogástalan üzemének biztosítása céljából gondoskodni kell a helyiség olyan légcseréjéről, ami az égéstermék és a használat során keletkezett egyéb szennyezőanyagok koncentrációját az egészségügyi követelményeknek megfelelően korlátozza.

18 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék A típus Már a január 1-ig hatályos Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat (GOMBSZ) 75. -a a következő előírást tartalmazta: (1) gondoskodni kell: a kéménybe nem kötött gázfogyasztó berendezések esetén a helyiség olyan légcseréjéről, amely az égéstermékeknek, valamint a használat során keletkező egyéb szennyező anyagoknak a helyiségben kialakuló koncentrációját az egészségügyi követelményeknek megfelelően korlátozza.

19 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék A típus A Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat érvényességi idején az előírt légcserét az akkor alkalmazott nyílászárók légáteresztése biztosította, a korszerű szerkezetek megjelenésével ez a lehetőség megszűnt.

20 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék A típus MBSZ folytatása A lakossági fogyasztóknál (?) felszerelt legfeljebb 11 kw névleges hő-terhelésű gáztűzhely esetében, ha a felszerelési helyiség 10 m 3 -nél nagyobb légtérfogatú és legalább egy szabadba nyíló (?) és nyitható ablak Felület? Légzárás? vagy (?) ajtó van rajta, Felület? Légzárás? akkor a helyiség levegő ellátása és szellőzése megfelelőnek tekintendő.

21 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék A típus MBSZ folytatása Egyéb esetekben a szellőzőlevegő térfogatárama a gázfogyasztó készülék egyidejű hő-terhelésére vonatkoztatva legalább 12 m 3 /h/kw legyen. Kérdés: Elfogadja-e a tervfelülvizsgáló/hivatal, ha a Tervező a 11 kw névleges hő-terhelésű gáztűzhely esetén figyelembe veszi az egyéb esetekre előírt feltételeket?

22 A Gázipari Műszaki Szakbizottság Közleménye közzétéve az MKEH honlapján file:///d:/szerződések%202016/27%20fórum%20média%20kiadó%20előadás%202016_09 _21/Közlemény.pdf MBSZ Pl.: A 100 m 3 /h-nál nagyobb névleges térfogatáramú membrános (lemezházas) gázmérők elhelyezésének további követelményei c) A gázmérők helyiségeit A Fokozattan tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba kell sorolni, és az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltak szerint kell kialakítani. Megjegyzés: A megváltozott OTSZ szerint nem a helyiségeket, hanem az anyagokat kell tűzveszélyességi osztályba sorolni!

23 Főbb gázipari fogalmak Égéstermék-elvezető A kéményseprő - ipari közszolgáltatásról szóló évi XC. törvény égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezés tűzterében keletkezett égésterméket a szabadba vezeti VI. 30-ig A kéményseprő - ipari tevékenységről szóló évi CCXI. törvény égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti VII. 01-től

24 Főbb gázipari fogalmak Égéstermék-elvezető A törvény fogalom meghatározás égéstermék-elvezetővel felszerelt tüzelőberendezésről szól, ami nem azt jeleni, hogy minden égéstermék-elvezető a tüzelőberendezés/gázfogyasztó készülék része!

25 Főbb gázipari fogalmak Égéstermék-elvezető A törvény szerinti definícióból következik, hogy nincs átfedés tüzelőberendezések/gázfogyasztó készülékek és az égéstermék-elvezetők definíciója, és a forgalomba hozatalukra vonatkozó jogszabályok között, mert a törvény ütközne az európai joggal.

26 Főbb gázipari fogalmak Égéstermék-elvezető Az európai jog egyértelműen szétválasztja a) az európai Gázkészülék irányelv (Gas Appliances Directive - GAD/ Gas Appliances Regulation GAR IV. hótól teljesen felváltja a GAD előírásait) és b) az európai Építési termék rendelet (Construction Products Regulation - CPR) hatálya alatt forgalomba hozott termékeket.

27 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék B típus B típusú gázfogyasztó készülék: amely kéményhez való csatlakozásra alkalmas, vagy olyan meghosszabbító részegységgel rendelkező gázfogyasztó készülék, amely a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségéből az égésterméket a szabadba vezeti. E készülékek az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik. [CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere].

28 Főbb gázipari fogalmak Gázfogyasztó készülék C típus C típusú gázfogyasztó készülék: amelynek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyiségétől elzárt. [CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere].

29 Főbb gázipari fogalmak Gázfelhasználó technológia 2. Gázfelhasználó technológia: ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltatási eljárásokra tervezett berendezés - a tüzelőanyag- és égéslevegő ellátó rendszerrel, - a tűztér-munkatérrel, - az égéstermék-elvezetéssel és - az irányítástechnikai tartozékokkal együtt, amelyben ipari vagy mezőgazdasági nyersanyag vagy félkész termék, gáz eltüzeléséből keletkezett hőenergia, védőgáz hatásának van kitéve, továbbá a gázfáklya, valamint az energetikai célra szolgáló gázturbina és gázmotor.

30 A gázfogyasztó készülékekről A magyar tagállami jogrend felosztása szerint a felhasználói berendezések, ezen belül a gázfogyasztó készülékek telepítési szabályait az állam az évi VII. törvény hatályba lépése óta - a gáztörvényekben, - a hozzájuk tartozó végrehajtási rendeletekben, - műszaki biztonsági szabályzatokban, - szabványokban konzekvensen szabályozta (GOMBSZ VII. fejezet A gázszolgáltató műszaki-biztonsági tevékenysége), szabályozza (MBSZ).

31 A gázfogyasztó készülékekről A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/142/EK IRÁNYELVE (GAD: Gas Appliances Directive) a gázüzemű berendezésekről (Hatályos változata: november 30.) Magyar jogrendbe átültető jogszabály: 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról

32 A gázfogyasztó készülékekről Az IKIM rendelet hatálya alá azok a gázfogyasztó készülékek tartoznak, amelyeket gáz halmazállapotú tüzelőanyaggal fűtenek és a gázfogyasztó készülékek, amelyek o főzésre, sütésre, fűtésre, o melegvíz-előállításra, hűtésre, világításra, o mosási célokra szolgálnak, és amennyiben o a hőcsere víz közvetítő közeggel történik, o legfeljebb 105 C vízhőmérsékleten üzemel, valamint o ezen feltételeknek megfelelő légbefúvásos égővel összeépített hőcserélők. Nem tartoznak az IKIM rendelet hatálya alá az ipari hő-technikai eljárások berendezései.

33 A gázfogyasztó készülékekről Az égéstermék-elevezető fogalma 1998-ban megváltozott. A 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelettel megtörtént a Gázkészülék irányelv (GAD) honosítása, amely szerint már nem csak a homlokzati kivezetésű gázfogyasztó készülékeknek képezhetik részét az égésterméket szabadba kivezető szerkezetek. A kéményseprő-ipari szolgáltatók vagy nem ismerik, vagy nem akarják tudomásul venni a GAD/GAR és a CPR honosításával bekövetkezett változást.

34 A gázfogyasztó készülékekről A tüzelőberendezések/gázfogyasztó készülékek fizikai határait a rájuk vonatozó szabályozás (GET ) szerint kell értelmezni. Az égéstermék-elvezető ott kezdődik, ahol a gázfogyasztó készülék véget ér, de az EU szabályozás lehetővé tette, hogy műszakilag hasonló tartozékokat/szerkezeteket azok gyártói két különböző eljárással is megfelelőnek minősíthessenek. (Így lett a gázfogyasztó készülék részeként tanúsított égéstermék-vezető a gázfogyasztó készülék része.)

35 A gázfogyasztó készülékekről A gyártó maga döntheti el, hogy a termék megfelelőségét melyik európai előírásrendszer szerint kívánja igazolni, amely alapján a termék viselheti a CE jelet. A gyártó mindkét lehetséges eljárás szerint igazolhatja egyazon termék megfelelőségét, de a tagállam nem kötelezheti a gyártót arra, hogy a termék megfelelőségét mindkét eljárásrend szerint igazolja.

36 A gázfogyasztó készülékekről Égéstermék-elvezető szükségessége csak akkor értelmezhető, ha a tüzelőberendezés/gázfogyasztó készülék (GET ) kialakítása olyan, hogy a tervezési célja szerint - égéstermék-elvezetővel kell felszerelni, - azaz égéstermék-elvezetőt kell hozzá csatlakoztatni a telepítés helyén.

37 A gázfogyasztó készülékekről Az építési termék irányelv (CPR) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról (Construction Products Regulation CPR) (2011. március 9.) és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről Magyar jogrendbe átültető jogszabály: Az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM GKM - KvVM együttes rendelet e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg július 1-jén hatályát vesztette. 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól

38 A gázfogyasztó készülékekről Az építési termék irányelv (CPR) Mit jelent a C 3 C 5 típusok eseteiben a kéményseprő-ipari vélemény? A kéményseprő-ipari tevékenységet végző helytelen gyakorlatot folytat, egy CE jelet viselő gázfogyasztó készüléket minősít, egy európai gázkészülék szabványnak való megfelelőség alapján CE jelet viselő termék megfelelőségét az MSZ 845 szerinti megfelelőséget követelve felülbírálja, és esetenként kikényszeríti a CE jelet viselő termék illegális átalakítását.

39 A gázfogyasztó készülékekről Az építési termék irányelv (CPR) A kikényszerített átalakításokat követően ezek a gázfogyasztó készülékek a továbbiakban nem jogosultak a CE jel viselésére, melynek az adott felhasználási helyen a következő műszakibiztonsági felülvizsgálat alkalmával beláthatatlan következményei lesznek. Legyen végre egyértelmű, hogy egy gázfogyasztó készülék (GET ) átalakítását az azt tanúsító intézeten kívül senki más nem hagyhatja jóvá!

40 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Ismerni és tudni kell, hogy - mitől válnak a gázfogyasztó készülék részegységek, tartozékaik, részeik, gázfogyasztó készülékké, - vagy mitől válik egy vállalkozás gázfogyasztó készülék gyártójává, - mi az az esemény, amitől egy gázfogyasztó készülék részegységeiből gázfogyasztó készülék lesz, - mi az, amitől a jogi státusza megváltozik?

41 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Ez az esemény az üzembe-helyezés. A GAD/GAR kimondja, hogy a részegységeket a gyártók abból a célból helyezik el az EU piacain, hogy - a részegységekből, - a szakemberek, - az üzemeltetés helyszínén, egy kész gázfogyasztó készüléket állítsanak össze.

42 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Arra jogosult szakember által végzett üzembehelyezés hiányában nem beszélhetünk használatba vehető gázfogyasztó készülékről, mert üzembe-helyezés hiányában az nem tekinthető gázfogyasztó készüléknek, és nem igazolt, hogy azt szakemberek állították össze, addig az csak az üzemeltetés tervezett helyszínére szállított részegységek halmaza.

43 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) A GAD/GAR értelmében a gázfogyasztó készülék megfelelőségét csak a gázkészülék gyártója igazolhatja, az a szakember, aki a helyszínen összeszerelt gázfogyasztó készülék megfelelőségét igazolja, (30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról módosítása folyamatban -. a) csak a gázkészülék gyártójával szerződéses viszonyban lévő személy lehet, b) aki az üzembe-helyezéskor a gyártó nevében jár el.

44 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Az üzembe helyezett állapot megkövetelése garancia arra is, hogy a teljes gázfogyasztó készüléket felkészült szakemberek állították össze, illetve igazolták a helyszíni összeszerelés megfelelőségét.

45 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) A szakemberek személye, mint felelős üzembe helyező később szabályos kivitelezés és/vagy beüzemelés esetén, beleértve az egyszerűsített készülékcserét is - a gázipari engedélyes nyilvántartásában visszakereshető, - aki egyidejűleg ismeri a gázfogyasztó készülék épületben történő elhelyezésének szabályait (MBSZ), - rendelkezik = felhatalmazással, = felkészültséggel, = felszereléssel, és = a kivitelezésre jogosultsággal.

46 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Egy gázfogyasztó készülék engedélyesnek történő átadása - műszaki biztonsági ellenőrzésen *, - üzemszerű állapotában **, nem részegységek, hanem kész gázfogyasztó készülék állapotában történik, és rendelkeznie kell az EU-típusvizsgálati tanúsítványa szerint előírt összes részegységével.

47 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról 1. (1) A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerinti fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, az 1. mellékletben felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre (a továbbiakban: fogyasztási cikk) e rendelet szabályai szerint jótállási kötelezettség terjed ki. 2. (1) A jótállás időtartama 1 év. E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. (2) A jótállási határidő a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása, vagy ha az üzembe helyezést a vállalkozás vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napjával kezdődik. Melléklet a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelethez gázkészülékek Ft eladási ár felett, így különösen tűzhely, konvektor, gázkazán, gázbojler, gázgrill, gázzsámoly, gázsütő, gázperzselő, gázlámpa; (2014. április 9-től)

48 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Figyelem! A gázfogyasztó készülék átalakítását, módosítását is (pl. annak égéstermék elvezető tartozékát) kizárólag csak az adott azonosító számú, a gázfogyasztó készüléket tanúsító szervezet hagyhatja jóvá. Indok: A gázfogyasztó készülék egyes részegységeit olyan elemekre cserélik, amelyek használatát az egyedül illetékes tanúsító szervezet hagyta jóvá.

49 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Az európai tanúsítási és forgalomba hozatalai rendből következik: a) a gyártó döntése meghatározó a típus kiválasztása tekintetében, b) a gyártó eldöntheti, hogy milyen készüléktípusra kéri a tanúsítótól a tanúsítást.

50 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Ha pl. a gyártó C 33 típusra kér tanúsítványt C 3 típus: olyan C típusú gázfogyasztó készülék, amelyet úgy terveztek, hogy a készülék részét képező függőleges kitorkolláshoz a saját csatlakozó csöveivel csatlakozzék, amely friss levegőt vezet az égőhöz, és egyidejűleg elvezeti az égésterméket, olyan nyílásokon keresztül, amelyek koncentrikusak vagy elegendően közel vannak egymáshoz, hogy azonos szélhatás alatt legyenek.

51 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Az égéstermék-vezetőt és annak dokumentációit is - mellékelnie kell a tanúsítási vizsgálatokhoz, és - ennek az égéstermék-vezetőnek szerepelnie kell a készülék gépkönyvében. Ha az égéstermék-vezető és levegő ellátó szerkezeti elemek mérete változtatható, akkor a gyártónak a gépkönyvben kell meghatároznia a szerkezeti elemek megengedett - leghosszabb és - legrövidebb méretét,

52 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) - a légellátó és égéstermék vezető elemek felsorolását, - a tanúsított készüléknek megfelelő helyszíni összeszerelés leírását. Sok esetben egy gázfogyasztó készüléket olyan égéstermék-vezető rendszerrel tanúsítanak össze, amely rendszer - önállóan is forgalomba kerül, - rendelkezik az építési termékek irányelv (CPR) szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal is, - és a gyártó kéri egy adott gázkészülék részeként történő vizsgálatot is.

53 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Például A C 33 típusú készülék tanúsítványa csak a részeként bevizsgált égéstermék-vezetővel együtt érvényes, csak ezzel az égéstermékvezetővel együtt képez gázfogyasztó készüléket. Idegen égéstermék-elvezetővel a C 33 típusú készülék nem építhető össze, mert ilyen esetre a tanúsítás nem terjed ki.

54 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) A részeként történő tanúsítás további ismérve: az adott készülék típus és a részének minősülő légellátó és égéstermék-vezető terek megengedhető leghosszabb elvezetései az adott éghajlatnak megfelelően a gyártó gépkönyvében meghatározottak, ezért az égéstermék-vezető külön méretezésére az installáció során nincs szükség.

55 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) Azok az égéstermék-vezetők, amelyeket a készülék tartozékaként tanúsítottak, készülékcsere esetén cserélni kell, - nem az épület részei - és nem az épület égéstermék-elvezetői, azok az épületen elhelyezett, a GAD/GAR hatálya alá tartozó épületgépészeti berendezések!

56 A gázipart érintő fogalmak évi CCXI. törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről A törvény szövege égéstermék-elvezetővel felszerelt tüzelőberendezésről szól, és nem mondja ki, hogy ez az égéstermék-elvezető a tüzelőberendezés része!

57 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Gázfogyasztó készülékeket forgalmazó, de különösen a különféle égéstermék elvezető rendszereket gyártó és/vagy forgalmazó hazai vállalkozások több esetben un. Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) kiállításával igazolják (?) / igazolták a készülék részegységét képező égéstermék elvezető megfelelőségét.

58 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról szóló 305/2011/EU rendelet szerint rendelkezik kijelöléssel és bejelentéssel!

59 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Az ÉMI által kiállított C 6x típusú gázkészülékekre vonatkozó ATB önmagában nem lehet feltétele - a gázfogyasztó készülékek forgalomba hozatalának, - és a gázipari engedélyesnek a terv felülvizsgálata során ellenőriznie kell, hogy a gázfogyasztó készülék EK típusvizsgálati tanúsítványa tartalmazza-e a C 6x típust.

60 De mit is tartalmaz(hat) az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány, az ATB?

61 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Az ATB nem helyettesíti a termék forgalmazásához, felhasználásához, beépítéséhez, használatához szükséges egyéb engedélyeket, tanúsítványokat, illetve javasol igazolásokat.

62 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Az égéstermék elvezető, mint termék (ATB) forgalmazásának feltételei Az égéstermék-elvezető harmonizált európai szabványokkal lefedett építőelemeinek forgalmazási feltételeit a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet tartalmazza.

63 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A termékek alkalmazástechnikai feltételei többek között Az ATB által nem szabályozott kérdésekben - az OTÉK, - az OTSZ, - a MBSZ (Megjegyzés: Tartalmazza az OTÉK OTSZ MSZ 845:2012 gyártó vonatkozó előírásait), - az MSZ 845:2012 Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése és - a gyártó előírásai érvényesek.

64 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Figyelem! Az égéstermék-elvezetők keresztmetszetét úgy kell megválasztani (Méretezni kell!), hogy az égéstermék minden rendeltetésszerű üzemállapotban a szabadba távozzon.

65 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Különböző gyártók égéstermék-elvezető szerelvényeinek összekapcsolása esetén nem biztosított a megfelelő égéstermék tömörség. A CEN/TC 109 Gázkészülékek és a CEN/TC 166 Kémények európai műszaki szabványosító bizottság október közepén közösen tárgyalták a fenti problémakört. Érintettek - az MSZT/MCS 309 Gázkészülékek és - az MSZT/MB 114 Kémények műszaki bizottságok.

66 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Különböző gyártók égésterméket-elvezető szerelvényei csak akkor lennének megbízhatóan összekapcsolhatók, ha lenne egy olyan európai szabvány, amelynek tárgya az ilyen csatlakozások geometriájának szabványosítása.

67 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Az ATB-k jellemzői csak követelményeket fogalmaznak meg, azok teljesítését elvárják, de nem nyilatkoznak a megfelelőségről.

68 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Elvárás az ATB -vel szemben 1. A gázkazán és az égéstermék-elvezető csatlakozásának geometriáját és a geometria tűréseit megvizsgálva a tanúsító nyilatkozik, hogy a gázfogyasztó készülék két tartozékának (kazán és égéstermék-elvezető) megfelelően tömör kapcsolata a konstrukciók szintjén biztosított (tömítőgyűrű anyaga, előfeszítése, helyzete, felületi érdesség, stb.).

69 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB 2. Tartalmaznia kellene a C 6 típusok esetén a) a maximálisan megengedett egyenértékű csőhosszakat, b) a magyarországi hőmérsékleti feltételek és a gázfogyasztó készülék (ventilátorának) hatásos emelőmagassága alapján, hogy a telepítést ugyanúgy lehessen elvégezni, mint amikor az égéstermék-elvezetők a gázfogyasztó készülék részét képezik.

70 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB 3. Tartalmaznia kellene a fűtött és fűtetlen terekben vezethető maximális hosszakat a tisztítónyílások, kondenzvíz-leválasztók elhelyezésére vonatkozó követelményeket (a gázfogyasztó készülék ismert paraméteri alapján).

71 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A hő- és áramlástechnikai méretezés a) MSZ EN : A2:2008 Egy tüzelőberendezés esetén, b) MSZ EN : A1:2009 több tüzelőberendezés esetén szabványok előírásai szerint kell elvégezni, a) diagram alapján történő méretezés esetén a tüzelőberendezés biztonságos üzemét igazolni kell az MSZ EN :2006 számú szabvány előírásainak megfelelőn.

72 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Csak olyan tüzelőberendezésnél alkalmazható, melynek minden tüzeléstechnikai paramétere, beleértve a ventilátor által biztosított nyomáskülönbség és a hozzátartozó térfogatáram adatait is, rendelkezésre állnak. Beépítés előtt szemrevételezéssel ellenőrizni kell a felhasználandó elemek épségét. Az égéstermék-elvezető rendszerbe csak hibátlan elemek építhetők be.

73 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A gázipar felelősségi mátrixában a gázfogyasztó készülék szerelők és a kéményseprők tevékenységét annak alapján célszerű szétválasztani, hogy a kérdéses tartozékot a GAD vagy a CPR hatálya alatt hozták forgalomba.

74 Az elv A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Indoklás: megfelel a jelenleg hatályos jogi szabályozásnak, és olyan egyszerű szétválasztási elvet ad, amely mindenki számára érthető és világos.

75 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A GAD és CPR hatálya alá való tartozás elvének alkalmazása szükséges a szabályzatok készítése, módosítása során. Nagy segítséget nyújt(hat) akkor, ha egy határterülettel kapcsolatos kérdésben kell állást foglalni. Ennek az elvnek a felrúgása még a kéményseprők tevékenységének szabályaival sem fér össze.

76 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Egy, a CPR hatálya alá tarozó égéstermékelvezetőnek sem szabad a részeként nevesíteni olyan elemeket, amelyek megfelelősége nem az adott égéstermék-elvezető részeként tanúsított. A kérdéses elemeket egy olyan meghosszabbított gázfogyasztó készülék (mint rendszer) részeként hozták, forgalomba, amelynek megfelelősége a GAD hatálya alatt igazolt. Egy ilyen elképzelés a CPR hatálya alatt is nonszensz.

77 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A GAD és CPR hatálya alá tarozás szerinti szétválasztás elve, figyelemmel a CEN/TR 1749 előírásaira is, lehetőség arra, hogy a szakterületünkön megszünhetnének egy nagyon régóta húzódó, két hatóság felügyeleti jogköreinek átfedése miatti szabályozási ellentmondásokat, konfliktust.

78 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Az évi VII. törvény a gázenergiáról, az évi XLI. törvény a gázszolgáltatásról, a évi XLII. törvény a földgázellátásról, a évi XL. törvény a földgázellátásról mintegy fél évszázadra visszamenőleg konzekvens abban, hogy a gázfogyasztó készülékek telepítése, karbantartása és ellenőrzése a fenti törvények hatálya alá tartozott/tartozik, és amelyeket a törvény hatálya alatt, gázfogyasztó készülékként, vagy gázfogyasztó készülék részegységként hoztak forgalomba a mindenkor hatályos forgalomba hozatali előírások szerint eljárva. Más jogszabály ezt a területet csak a gáztörvénnyel összhangban szabályozhatná.

79 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A évi CCXI. törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről égéstermék-elvezető : az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti;. A hatályos gáztörvénnyel is összhangban a kéményseprő-ipari tevékenység ott kezdődődik, ahol a tüzelőberendezés/gázfogyasztó készülék véget ér!

80 A C 6 típusú készülékekről

81 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A C 6 típusú készülékek bármely olyan, az építési termékek irányelv szerint tanúsított égéstermék-elvezetővel összeépíthetők, amelyek megfelelnek a gázfogyasztó készülék gépkönyvében megadott további feltételeinek is. A C 6 típus elrendezés sémája egyebekben a C 3 típusnak felel meg.

82 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A C 6 típusú gázfogyasztó készülék idegen égéstermék-elvezetőkkel is összeépíthető, de a nemzeti installációs eljárás keretében igazolni kell, hogy ez a két külön tanúsított tartozék egymással összeépíthető!

83 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Új! Gas Appliances Regulation (GAR) április 22.

84 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB A GAD kiváltására készült EU rendelet (GAR) egyértelműen kimondja, hogy az olyan gázfogyasztó készülékrészegységek, amelyeket a gyártó arra tervezett, hogy az üzemeltetés helyszínén ezekből a részekből egy gázfogyasztó készüléket állítsanak össze, nem CE jellel jelölendők, hanem részegység megfelelőségigazolással kell ellátni.

85 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Ebből következik: A CE jel a teljes meghosszabbított gázfogyasztó készülék megfelelőségét igazolja. Indok: az előbbiek szerint kizárható annak feltételezése, hogy a CE jel valamely részegység megfelelőségét igazolja. Az uniós szabályozás szerint kizárt továbbá az is, hogy egy nemzeti szabályozás a CE jelet viselő meghosszabbított gázkészülékkel szemben további követelményeket támasszon.

86 A gázkészülék irányelv (GAD/GAR) és az építési termék irányelv (CPR) és az ATB Kizárt annak megkövetelhetősége is, hogy például a meghosszabbított gázfogyasztó készülék égéstermék-vezető szerelvényei feleljenek meg az MSZ 845 szabványnak is, és kizárt az is, hogy a használatba vétel feltétele további vizsgálatoknak való megfelelés legyen.

87 A CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere

88 Az éghető gázzal üzemelő készülékeknek az égéstermékek elvezetési módszere szerinti osztályba sorolását írja elő. Az osztályba sorolás csak az épületben való elhelyezésre alkalmas gázfogyasztó készülékekre vonatkozik. A CEN/TR 1749 dokumentum, műszaki jelentés, nem szabvány, minden gázfogyasztó készülék szabványosító műszaki bizottságára nézve kötelező rendező elv.

89 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere A rendszer elsődleges célja a gázfogyasztó készülék típusok osztályba sorolása harmonizálásának elősegítése, valamint a különféle típusok egyértelmű értelmezése és a típusok egyes műszaki bizottságok által eltérő módon való meghatározásából eredő zavarok elkerülése A témához kapcsolódó jogszabály: 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról

90 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere Az MBSZ szerint a kiviteli terven és a helyszínen is azonosítani kell a gázfogyasztó készülék helyszíni szerelésnek megfelelő egyetlen CEN/TR 1749 szerinti típust, amelynek ismeretében - a kéményseprőnek - és a gázkészülék szerelőnek is tudnia kell, hogy a helyszínen található készülék mely részei tartoznak hozzá.

91 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere Azok az égéstermék elvezetők, amelyek olyan gázfogyasztó készülék típushoz kapcsolódnak, amelynek az égéstermék-elvezetőjét nem annak részeként tanúsították, az építési termék direktíva (CPR) hatálya alá tartoznak, az épület részének, az épület égéstermék elvezetőjének, minősülnek.

92 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere Ebből következik, hogy a CEN/TR 1749 ismerete nemcsak az épületgépész mérnökök, gázkészülék szerelők, kéményseprők, gázipari engedélyesek számára elengedhetetlen, hanem az építési- hatósági eljárásokban közreműködők számára is. Következmény, hogy a típustól függően eltérőek a jóváhagyási eljárások.

93 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere Figyelem! Ha a teljes égéstermék-vezetőt a gázfogyasztó készülék részeként tanúsították, akkor a gázipari engedélyes tervfelülvizsgálatra vonatkozó kötelezettsége kiterjed e részek kivitelezésére is. Ez azt jelenti, hogy az égéstermék-vezető és annak kitorkolló idomdarabjainak elhelyezését az épületen a gáztörvény szerint a gázipari engedélyesnek kell ellenőriznie. A gázipari engedélyes a műszaki-biztonsági ellenőrzést az MBSZ-ben meghatározott kritériumok szerint végzi.

94 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere A készülék részeként tanúsított égési levegő ellátó és égéstermék elvezető esetén a gázfogyasztó készülék gyártójának üzemeltetnie kell azt a rendszert, amely biztosítja a több darabban helyszínre szállított gázfogyasztó készülék (ide értve a készülék szerves részének minősülő égéstermék-elvezető részeket is) tanúsítási dokumentumok szerinti összeszerelését.

95 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere A gyártó határozza meg a helyszíni összeszerelésben szereplők felelősségi köreit, többek között a gázfogyasztó készülék égéstermékelvezető tereinek (ide értve az égéstermékelvezetőt is) égéstermék-tömör összeépítését és hogy az összeépítés megfelelőségének tanúsítását kiktől fogadja el.

96 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere A gázfogyasztó készülék részének minősülő égéstermék-vezetők időszakos ellenőriztetése és karbantartatása a gáztörvény hatálya alá tartozva, a tulajdonos feladata.

97 CEN/TR 1749 A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere A tulajdonos a karbantartást az MBSZ szerint a gyártó által előírt gyakorisággal, általában évente egyszer köteles elvégeztetni! Az ellenőrzés és a karbantartás végrehajtásához a 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet szerint gázkészülék-szerelői végzettség szükséges

98 Főbb gázipari fogalmak Felhasználó GET Felhasználó Aki földgázt vagy vezetéken keresztül PB-gázt saját felhasználás céljára vásárol.

99 Főbb gázipari fogalmak Lakossági fogyasztó GET Lakossági fogyasztó a lakóépület, mint felhasználó (?) a közös fogyasztás vonatkozásában, aki saját háztartása - egy felhasználási helyet képező egy vagy több lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs fogyasztása céljára vásárol földgázt a földgáz vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

100 Főbb gázipari fogalmak Lakossági fogyasztó Ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, a felhasználót úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez és a vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

101 Főbb gázipari fogalmak Egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a GET szerint. - a lakossági fogyasztó és - a 20 m 3 /óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező egyéb felhasználó, valamint - az önkormányzati bérlakásban élők felhasználási helyei ellátása biztosításának mértékéig a helyi önkormányzat.

102 Főbb gázipari fogalmak Egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a 28/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet alapján Általános rendelkezések 3. (1) A szolgáltató az egyetemes szolgáltatás keretében a következő árszabások szerint értékesíti a földgázt: a) < 20 m 3 /h gázmérővel rendelkező lakossági felhasználók árszabása, kivéve a fogyasztói közösségeket, b) < 20 m 3 /h gázmérővel rendelkező nem lakossági felhasználókat, c) < 20 m 3 /h gázmérővel rendelkező fogyasztói közösségek árszabása, d) 20 m 3 /h gázmérővel rendelkező lakossági felhasználók árszabása, e) 20 m 3 /h gázmérővel rendelkező nem lakossági felhasználók árszabása, és f) a gázmérővel nem rendelkező felhasználók árszabása.

103 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi felhasználó GET Telephelyi felhasználó: a telephelyi vezetéken földgázt vételező, a telephelyi szolgáltató által földgázzal ellátott felhasználó.

104 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi vezeték GET V. 09. napjáig! az egybefüggő telephelyen belül lévő telephelyi felhasználók földgázellátását szolgáló vezeték. GET az egybefüggő telephelyen belül lévő földgázt vételező fogyasztók (?) vagy telephelyi felhasználók földgázellátását szolgáló vezeték.

105 Főbb gázipari fogalmak Egybefüggő telephely GET május 9. napjáig! A gázfelhasználó(k) tulajdonában, kezelésében vagy használatában lévő egybefüggő ingatlan, vagy bérlemény, ahol - a gázfelhasználók felhasználói berendezése(i), és - a gázfogyasztást szolgáló nyomásszabályozó(k), - a gázmérőhely(ek) - vagy a fogyasztói főcsap van. Egy telephely több felhasználási helyet is tartalmazhat. GET telephelyi szolgáltatás esetén a gázfelhasználó tulajdonában, kezelésében vagy használatában lévő egybefüggő ingatlan, ahol - a csatlakozóvezeték, - a felhasználói berendezés, - a gázfogyasztást szolgáló nyomásszabályozó, - a gázmérőhely vagy a fogyasztói főcsap van. Egy telephely több felhasználási helyet is tartalmazhat.

106 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től 20. (1) A telephelyi vezetéken földgázt értékesítő gazdálkodó szervezetek jogosultak (de nem kötelezettek!) a Hivatalhoz a augusztus 1-jét megelőzően - általuk létesített - vagy üzemeltetett telephelyi vezeték működtetésére vonatkozó telephelyi szolgáltatói engedély iránti kérelmet benyújtani.

107 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től augusztus 1. mint mérföldkő annyit jelent (szeretne jelenteni) jogi szempontból, hogy a földgáz engedély nélküli továbbadása csak ezen időpontot megelőzően létesített-üzemeltetett vezetéken lehetséges, ameddig a vételezők nem panaszkodnak augusztus 1. után elvileg csak kifejezetten telephelyi vezetékként létesült rendszeren lehet ilyen tevékenységet folytatni és csak telephelyi szolgáltató (engedélyes) engedély birtokában!!!!!!

108 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től Az ÜKSZ (a VHR rendelkezéseihez kapcsolódva) erre a tevékenységre kiterjesztette az elosztókra vonatkozó szabályokat (együttműködési megállapodás, stb.) az összes bürokratikus előírással együtt. Megállapítható az is, hogy a GET 114. alapján a telephelyi szolgáltatás - nem engedélyköteles tevékenység, - az egyfajta jogosultság, illetve - a MEKH által alkalmazható szankció, vételezői panasz esetén.

109 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től A GET definíció nem beszél engedélyről, és magáról a vezetékről sem mond sokat, csak azt, hogy kiket lát el. (56. Telephelyi felhasználó: a telephelyi vezetéken földgázt vételező, a telephelyi szolgáltató által földgázzal ellátott felhasználó. 57. Telephelyi szolgáltatás: a telephelyi vezeték üzemeltetése és a vezetékhez kapcsolódó telephelyi felhasználók ellátásának biztosítása.)

110 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től A GET nem definiálja, hogy mit telephelyi szolgáltató, jelent pontosan a A GET rendelkezéseiből az következik, hogy ez a fogalom - csak az engedélyest jelenti (azokat, akik jelenleg nem is léteznek), - a többire, akik léteznek, a GET a "telephelyi vezetéken földgázt értékesítő gazdálkodó szervezetek elnevezést használja (de csak a aug. 1. előttiekre) akik a GET 20. (1a) szerint ha nem kérnek engedélyt akkor kizárólag az elosztó hozzájárulásával végezhetnek ilyen tevékenységet.

111 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től Továbbra is kérdés, hogyan értelmezendő, és kezelendő a augusztus 1. után létesült ilyen típusú vezeték, amelyre nem kértek engedélyt. A GET 20. (1) bekezdése szerint ilyen vezetékre nem kérhetnek engedélyt, de a Vhr. (6.sz. melléklet) megengedi a fogyasztói, illetve csatlakozóvezeték telephelyi vezetékké történő átminősítését, és erre telephelyi szolgáltatói engedély kiadását.

112 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től A GET rendelkezéseinek egyértelműen ki kellett volna mondani, hogy augusztus 1. után létesített vezetéken továbbadás tiltott, csak akkor lehet ellátni a benn lévő vételezőket, ha - átminősítést - és szolgáltatói engedélyt kértek rá. Mivel ez nem történt meg, és feltételezhető, hogy számos ilyen vezeték létesült, ezért a GET módosítása szükségesnek és indokoltnak tűnik.

113 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től Ha az érintett gazdálkodó szervezetek nem élnek e jogosultságukkal, a Hivatal - a telephelyi vezetéken keresztül földgázt vételező fogyasztó kérelmére, - vagy ha a telephelyi vezetéken földgázt értékesítő gazdálkodó szervezet nem tartja be az (1b) bekezdés rendelkezéseit, hivatalból telephelyi szolgáltatói engedély iránti kérelem benyújtására kötelezheti a telephelyi vezeték tulajdonosát.

114 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től 25. A telephelyi szolgáltatásra vonatkozó részletes szabályokat külön jogszabály tartalmazza.

115 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

116 Előzmények 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról 2. melléklet Műszaki Biztonsági Szabályzat Hatályos: GMBSZ 2012 érvényes: (Lezárva: ) GMBSZ 2009 érvényes (Lezárva: ) GMBSZ 1. módosítás - érvényes (Lezárva: ) GMBSZ érvényes (Lezárva: ) GOMBSZ 1/1977. (IV. 6.) NIM rendelet 2. melléklet Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat A gázszolgáltató műszaki biztonsági tevékenysége VII. fejezet (Hatályos: VII )

117 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 1. A rendelet hatálya 1. (1) E rendelet hatálya kiterjed - a földgáz, - a földgáz minőségű biogáz - biomasszából származó gázok, - valamint egyéb gázfajták, - PB-gáz (a továbbiakban együtt: éghető gázok) tartályban és vezetéken történő szolgáltatásában alkalmazott - csatlakozóvezetékekre, - telephelyi vezetékekre és - felhasználói berendezésekre, valamint az ezek - üzemeltetésével, - üzembe helyezésével, - karbantartásával, - javításával, - átalakításával, - ellenőrzésével, - felülvizsgálatával összefüggő tevékenységekre, továbbá az e tevékenységeket végzőkre.

118 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 2. Értelmező rendelkezések 2. E rendelet alkalmazásában: 1. Átalakítás: minden olyan beavatkozás, amely a felhasználói berendezés eredeti funkciójának, műszaki kialakításának, technológiai paramétereinek megváltoztatását eredményezi. 3. Javítás: minden olyan beavatkozás, amely a felhasználói berendezés eredeti állapotának visszaállítását célozza, és amelynek eredményeként a biztonsági jellemzők nem változnak.

119 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 2. Értelmező rendelkezések 4. Melegüzemi biztonsági ellenőrzés: a gázfelhasználó technológia használatbavételi jóváhagyása előtt elvégzett ellenőrző vizsgálat, melynek során a szabályozó- és biztonsági berendezések működésének, az égő és a hőhasznosító együttes üzemének, az égéstermék elvezetésének, valamint az égés minőségének ellenőrzése történik meg. A melegüzemi biztonsági ellenőrzés során elvégzendő vizsgálatok terjedelmét az e rendelet 2. mellékletét képező szabályzat tartalmazza.

120 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 2. Értelmező rendelkezések 5. Műszaki Biztonsági Szabályzat: az e rendelet 2. mellékletét képező, az e rendeletben meghatározott követelmények teljesítését elősegítő, a csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések létesítésének, használatbavételének, üzemeltetésének, átalakításának, javításának, áthelyezésének, felülvizsgálatának, megszüntetésének műszaki biztonsági feltételeit és módját tartalmazó műszaki előírások gyűjteménye.

121 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 2. Értelmező rendelkezések 6. Rendkívüli esemény: a műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól szóló 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendeletben meghatározottakon felül a felhasználói helyen a gázfelhasználással kapcsolatos szénmonoxid mérgezés.

122 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 2. Értelmező rendelkezések 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet a műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól 3. (1) A rendelet hatálya alá tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetője az azok üzemeltetése, tárolása, szállítása során bekövetkezett rendkívüli eseményeket köteles bejelenteni a műszaki biztonsági hatóságnak.

123 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 2. Értelmező rendelkezések A rendelet alkalmazásában rendkívüli esemény különösen a létesítmény, berendezés üzemeltetése során bekövetkezett a) a létesítmény, berendezés sérülése, b) robbanás, c) tűzeset, d) a létesítmény, berendezés működésével összefüggésében bekövetkezett személyi sérülés, e) egyéb súlyos üzemzavar. f) a gázfelhasználással kapcsolatos szénmonoxid mérgezés!

124 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 3. Hatósági eljárások 3. (1) Az éghető gázok csatlakozóvezetékei, telephelyi vezetékei és felhasználói berendezései, továbbá azok üzemeltetése (A 4. előírásainak ellentmond!) a műszaki biztonsági hatóság felügyelete alá tartozik. (2) Az (1) bekezdésben előírt hatósági felügyeletet első fokon a mérésügyi és műszaki biztonsági feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: Hatóság), másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) látja el.

125 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 3. Hatósági eljárások 4. (1) A Hatóság a műszaki biztonsági felügyelete keretében: a) kérelemre jóváhagyja a 70 kw együttes hőterhelést meghaladó gázfelhasználó technológiák használatbavételét és átalakítás utáni ismételt használatbavételét, b) kérelemre alkalmassági nyilatkozatot ad ki a csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és felhasználói berendezés kiviteli tervének műszaki biztonsági szempontból történő alkalmasságáról,

126 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 3. Hatósági eljárások c) évente ellenőrzi a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a telephelyi szolgáltató e rendelet szabályozási körébe tartozó műszaki-biztonsági tevékenységét, d) a helyszínen ellenőrzi a gázfelhasználó technológiák létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó műszaki biztonsági előírások betartását, e) kivizsgálja a rendelet hatálya alá tartozó csatlakozóvezetékekkel, telephelyi vezetékekkel és felhasználói berendezésekkel kapcsolatos rendkívüli események bekövetkezésének körülményeit és a hasonló esetek megelőzése érdekében intézkedik.

127 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 3. Hatósági eljárások (2) A Hatóság a felhasználó csatlakozó vezetékét és a felhasználói berendezés létesítését és használatát a 70 kw együttes hő-terhelést meghaladó gázfelhasználó technológia, valamint a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a telephelyi szolgáltató szolgáltatási körébe nem tartozó csatlakozó vezeték és felhasználói berendezés kivételével a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató bevonásával ellenőrizheti. A földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a telephelyi szolgáltató térítésmentesen működik közre a hatósági ellenőrzésen.

128 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 3. Hatósági eljárások (3) A Hatóság az (1) bekezdés d) pontja szerinti (> 70 kw gázfelhasználó technológia) ellenőrzés gyakoriságát a gázfelhasználó technológia vagy tevékenység veszélyessége alapján határozza meg, és ellenőrzi, hogy a rendelet hatálya alá tartozó gázfelhasználó technológiák és azok üzemeltetése megfelel-e az e rendelet szerint meghozott hatósági döntésben foglaltaknak, a jogszabályokban előírt műszaki biztonsági követelménynek.

129 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 3. Hatósági eljárások (4) Amennyiben a Hatóság az ellenőrzés során a 70 kw együttes hő-terhelést meghaladó gázfelhasználó technológia további üzemelésre való alkalmatlanságát állapítja meg, a használatbavételi jóváhagyást visszavonja, (?).

130 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele 5. (1) A csatlakozóvezeték, a telephelyi vezeték, a felhasználói berendezés kiviteli tervét az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletben meghatározott, az építmények gépészeti tervezés szakterületre tervezési jogosultsággal rendelkező olyan tervező készítheti, aki a Magyar Mérnöki Kamara hivatalos tervezői névjegyzékében szerepel.

131 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (2) A kivitelezési terv kivitelezésre való alkalmasságának megítélésére indított eljárás során a Hatóság részére benyújtott kérelemhez mellékelni kell - a kiviteli tervet - és a földgázelosztó elutasító nyilatkozatát.

132 Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással

133 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele 6. (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető: a) az új készülék legfeljebb 36 kw hőterhelésű, b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél, c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,

134 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele d) az új készülék besorolása: da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, - a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá - kéménybe kötött készülék esetében = az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami = megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek;

135 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele db) ha az új készüléket - a készülék részeként tanúsított - égéstermék-vezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, - a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és - a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe, vagy

136 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele dc) ha az új készülék EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint alkalmas - nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre - és az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának e rendelet 2. mellékletében megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, - valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

137 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (2) Az egyszerűsített gázfogyasztó készülék cserét az illetékes földgázelosztó vagy telephelyi szolgáltató, pébégáz fogyasztó készülékek esetében a vezetékes PB-gáz szolgáltató minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti.

138 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (3) a (2) bekezdésben feljogosított gázszerelő a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet (a továbbiakban: NFGM rendelet) 2. melléklet 3. vagy 4. sor szerinti tevékenység végzésére történő jogosultság (műszaki biztonsági felülvizsgálat) mellett (2016. III. 1. napjával lényegesen módosult!) a) az NFGM rendelet 2. melléklet 1.sora, vagy b) az NFGM rendelet 2. melléklet 2. sora szerinti tevékenység végzésére történő jogosultsággal végezheti.

139 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet Végezhető tevékenység Végzettség, szakképzettség/szakképesítés Gyakorlati idő (év) 1. Csatlakozó- (telephelyi vezeték?) és fogyasztói vezetékek - létesítése, -üzembe helyezése, - karbantartása, - üzemzavar elhárítása, -felhagyása, gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok -létesítése és - felhagyása gázvezeték- és készülékszerelő mestervizsga, - gázfogyasztó berendezés- és csőhálózat-szerelő mestervizsga, - épületgépész technikus szakképesítés vagy - gázipari technikus szakképesítés 1.2. Az pontban felsorolt végzettségek közül valamelyik és az pont szerinti végzettség épületgépész mérnök, - gázipari mérnök, - gépészmérnök, - gázipari szakmérnök, - épületgépész üzemmérnök vagy - gázszolgáltatói szak-üzemmérnök, központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakképesítés - - 3

140 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet Végezhető tevékenység Végzettség, szakképzettség/szakképesítés Gyakorlati idő (év) 2. Gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok - létesítése, - üzembe helyezése, - karbantartása*, - üzemzavar elhárítása*, -felhagyása gáz- és olajtüzelőberendezés-szerelő, üzembe helyező mestervizsga, - gáz- és tüzeléstechnikai műszerész mestervizsga, - épületgépész technikus szakképesítés vagy - gázipari technikus szakképesítés 2.2. A pontban felsorolt végzettségek közül valamelyik és a pont szerinti végzettség épületgépész mérnök, - gázipari mérnök, - gépészmérnök, - gázipari szakmérnök, - épületgépész üzemmérnök - gázszolgáltatói szak-üzemmérnök gáz- és hőtermelőberendezés szerelő szakképesítés - - 3

141 A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet 2. sor. Egyes tevékenységek végzésének személyi feltételei A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet 2. sora értelmében a gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok, így az égéstermékvezetők *karbantartását, *üzemzavar elhárítását az ott meghatározott végzettséggel, szakképzettséggel, szakképesítéssel és gyakorlati idővel rendelkező személyek végezhetik. Ezen tevékenységek végzésére a kéményseprő-ipari szolgáltatók nem jogosultak.

142 A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet 2. sor. Egyes tevékenységek végzésének személyi feltételei A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet 2. sora értelmében a gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok, így az égéstermék-elvezetők *karbantartását, *üzemzavar elhárítását az ott meghatározott végzettséggel, szakképzettséggel, szakképesítéssel és gyakorlati idővel rendelkező személyek nem végezhetik. Ezen tevékenységek végzésére a kéményseprő-ipari szolgáltatók jogosultak, de a felhasználói berendezés (GET ) műszaki-biztonsági feltételeknek megfelelő üzemének megítélése nem lehet feladatuk.

143 Végezhető tevékenység Végzettség, szakképzettség/szakképesítés Gyakorlati idő (év) 3. Csatlakozóvezeték (telephelyi vezeték?) és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata (a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes hő-terhelése legfeljebb 70 kw) 3.1. A pontban felsorolt végzettségek közül valamelyik és a pont szerinti végzettség 3.2. A pontban felsorolt végzettségek közül valamelyik és a pont szerinti végzettség gázvezeték- és készülékszerelő mestervizsga, - gázfogyasztó berendezés- és csőhálózat-szerelő mestervizsga, - gáz- és olajtüzelőberendezés-szerelő, üzembe helyező mestervizsga, - gáz- és tüzeléstechnikai műszerész mestervizsga gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítés épületgépész mérnök, - gázipari mérnök, - gépészmérnök, - gázipari szakmérnök, - épületgépész üzemmérnök, - gázipari szak-üzemmérnök, - épületgépész technikus, - gázipari technikus gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítés A Magyar Mérnöki Kamara közhiteles nyilvántartásában szereplő - G-építmények gépészeti tervezése szakterület tervező vagy - SZÉS 3 Szakági építésügyi műszaki szakértői szakterület építmények gépészeti szakértői részszakterület szakértő. -

144 Végezhető tevékenység Végzettség, szakképzettség/szakképesítés Gyakorlati idő (év) 4. Csatlakozóvezeték (telephelyi vezeték?) és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata (a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes hő terhelése nagyobb mint 70 kw) 4.1. A pontban felsorolt végzettségek közül valamelyik és a pont szerinti végzettség épületgépész mérnök, - gázipari mérnök, - gépészmérnök, - gázipari szakmérnök, - épületgépész üzemmérnök, - gázipari szaküzemmérnök, - épületgépész technikus, - gázipari technikus gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítés 4.2. A Magyar Mérnöki Kamara közhiteles nyilvántartásában szereplő - G-építmények gépészeti tervezése szakterület tervező vagy - SZÉS 3 Szakági építésügyi műszaki szakértői szakterület építmények gépészeti szakértői részszakterület szakértő.

145 A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet 3. és 4. sor. Egyes tevékenységek végzésének személyi feltételei A felhasználói berendezés (GET ) műszaki biztonsági felülvizsgálatát (beleértve a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológiát is az együttes hőterhelésétől függetlenül) az ott meghatározott végzettséggel, szakképzettséggel, szakképesítéssel és gyakorlati idővel rendelkező személyek végezhetik.

146 A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2. melléklet 3. és 4. sor. a évi CCXI. törvény (Tv.) a kéményseprő-ipari tevékenységről 2. (4) Sormunka keretében a) az égéstermék-elvezető (Tv ) ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását; b) az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát;? c) a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, beavatkozások hatását is; A légellátás, szellőzés és égéstermék elvezetés műszakibiztonsági szempontoknak való megfelelésének megítélése mérnöki tevékenység! Lásd még f) pont alatt. d) az égéstermék paramétereinek ellenőrzését;

147 A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet (R.) 2. melléklet 3. és 4. sor. a évi CCXI. törvény (Tv.) a kéményseprő-ipari tevékenységről? e) az összekötő elem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását; A gázfogyasztó készülék és az égéstermék-elvezető megbontására a kéményseprő-ipari szolgáltató nem illetékes. (R. 2. melléklet 2. sor - létesítés)? f) a gáztüzelő-berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzését; A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról 2. (4) A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot végző gázszerelő a helyszíni vizsgálat időpontjában fennálló helyzet szakszerű megállapításáért felelős. Nincs garancia arra, hogy a bemutatott dokumentum a felhasználási helyen üzemelő felhasználói berendezés üzemelésének körülményeire a sormunka végzés időpontjában is érvényes!

148 A 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet (R.) 2. melléklet 3. és 4. sor. a évi CCXI. törvény (Tv.) a kéményseprő-ipari tevékenységről? g) a szén-monoxid érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelményekről szóló miniszteri rendeletnek megfelelő szén-monoxid érzékelő berendezés - felszerelésére igen/nem és - működtetésére vonatkozó kötelezettség teljesítésének, A beépítésre ajánlott CO gázérzékelő típusokat a Hatóság tehesse közzé a honlapján, és erre a média rendszeresen hívja fel a figyelmet. - az érzékelő működőképességének ellenőrzését kell elvégezni. MSZ EN :2014 Villamos készülékek szén-monoxid érzékelésére lakóépületekben. 1. rész: Vizsgálati módszerek és működési követelmények; MSZ EN :2014 Villamos készülékek szén-monoxid érzékelésére lakóépületekben. 1. rész: Vizsgálati módszerek és működési követelmények

149 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (4) Az egyszerűsített gázkészülék cserét a Műszaki Biztonsági Szabályzat 5.3. pontjában előírtak szerint kell elvégezni és a Műszaki Biztonsági Szabályzat 7.7. pontja szerinti szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat megküldésével kell a földgázelosztónak, a vezetékes PB-gáz szolgáltatónak, a telephelyi szolgáltatónak bejelenteni.

150 Üzemeltetés

151 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés 5. Üzemeltetés 8. (1) A felhasználó köteles az e rendelet hatálya alá tartozó csatlakozóvezetéket, telephelyi vezetéket felhasználói berendezést rendeltetésszerű állapotban tartani, rendeltetésszerűen üzemeltetni, a szükséges ellenőrzéseket és karbantartásokat a gyártói előírások alapján rendszeresen elvégeztetni, a műszaki biztonsági előírásokat betartatni, valamint a Hatóság, a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató ellenőrzése során az ellenőrzés feltételeit biztosítani.

152 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés (2) Ha a felhasználó az (1) bekezdésben foglalt tevékenysége során rendellenességet észlel, köteles minden szükséges intézkedést megtenni.

153 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés 9. (1) A gázfelhasználó technológia kezelését az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet melléklet 2. táblázat 1. pontjában előírt képzettséggel rendelkező kezelő végezheti. A gázfelhasználó technológia biztonságos üzemeltetését lehetővé tévő kezelők létszámát a helyi adottságok figyelembevételével a felhasználónak kell meghatároznia és biztosítania.

154 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés 2. ENERGETIKAI BERENDEZÉS KEZELÉSE, SZERELÉSE, ÜZEMELTETÉSE 1. A) Tevékenység 290 kw és az ezt meghaladó teljesítményű gáz- és olajtüzelő-berendezések kezelése* B) Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján) Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelő C) Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés Ipari gáz- és olajtüzelőberendezés kezelő 1. (2) A rendelet mellékletében * jelöléssel ellátott tevékenységek esetén a rendeletben meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő más szakképesítés, illetve a magasabb szintű szakirányú végzettség is.

155 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés (2) A gázfelhasználó technológiát üzemeltető felhasználónak a gyártó előírásait figyelembe véve üzemeltetési utasítást kell készítenie, mely tartalmazza a gázfelhasználó technológia indítására, normál üzemmódjára, leállítására, vészleállítására vonatkozó eljárásokat és az esetleg bekövetkező rendkívüli események esetében szükséges teendőket, illetve köteles minden szükséges intézkedést megtenni a rendellenesség elhárítása érdekében.

156 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés 10. (1) A felhasználó köteles a gázfelhasználó technológia műszaki-biztonsági felülvizsgálatát - az üzembe helyezés évét követő első évben és - ezt követően évente elvégeztetni. (2) A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM 2. melléklet 3. ( 70 kw) és 4. pontja (> 70 kw) szerinti, műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezheti.

157 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés (3) A műszaki-biztonsági felülvizsgálat során - az üzembe helyezéskor hatályos műszakibiztonsági szabályoknak való megfelelését, - továbbá a biztonságos üzemeltetést befolyásoló feltételeket kell ellenőrizni.

158 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés (4) A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról a Műszaki Biztonsági Szabályzat 7.9. pontjában meghatározott tartalommal a felülvizsgálatot végző gázszerelőnek jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak 1 példányát a felhasználónak igazolható módon át kell adni, 1 példányát pedig a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató részére 8 napon belül megküldeni. A jegyzőkönyvet a felhasználó köteles a következő felülvizsgálatot követő 30 napig megőrizni.

159 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet Hatályos: (4) A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot végző gázszerelő a helyszíni vizsgálat időpontjában fennálló helyzet szakszerű megállapításáért felelős.

160 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés A földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató a jegyzőkönyvet köteles nyilvántartani. Amennyiben a műszaki biztonsági felülvizsgálat a 70 kw együttes hőterhelést meghaladó gázfelhasználó technológia további üzemelésre való alkalmatlanságát állapította meg, a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató a telephelyi szolgáltató az ellenőrzési jegyzőkönyv másolatának megküldésével soron kívül értesíti a Hatóságot.

161 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés (5) A sziget üzemmódban működő biogáz üzemek esetében nem kell a földgázelosztó, a vezetékes PBgáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató részére megküldeni a (4) bekezdés szerinti jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyveket a felhasználó köteles a felhasználói berendezés üzemeltetésének teljes időtartama alatt megőrizni.

162 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 6. Eljárás rendkívüli esemény alkalmával 11. (1) A csatlakozó vezetékkel, telephelyi vezetékkel és felhasználói berendezéssel kapcsolatos rendkívüli eseményeket lakossági fogyasztó esetében a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató, más esetben a felhasználó köteles a Hatóságnak haladéktalanul bejelenteni, majd a bejelentést 24 órán belül írásban megerősíteni.

163 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 6. Eljárás rendkívüli esemény alkalmával 11. (2) A felhasználó köteles gondoskodni arról, hogy a rendkívüli esemény vizsgálatáig a helyszín érintetlen maradjon. A földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató és a felhasználó rendkívüli esemény esetében köteles minden olyan intézkedést megtenni, amely a veszélyeztetést és a kár mértékét a legkisebbre korlátozza. Ezek során az emberi élet vagy testi épség, továbbá jelentős érték megóvása érdekében engedélyt adhat a helyszín megváltoztatására, ez esetben a helyszínről rajzot vagy fényképfelvételt kell készíteni. A tárgyi bizonyítékul szolgáló eszközöket meg kell őriznie.

164 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 7. Műszaki biztonsági követelmények 7. Műszaki biztonsági követelmények 12. (1) A rendelet hatálya alá tartozó csatlakozó vezetékeket, telephelyi vezetéket, felhasználói berendezéseket, technológiákat úgy kell megtervezni, létesíteni, telepíteni, üzembe helyezni, rendszeresen karbantartani, üzemeltetni és hogy az megfeleljen a Műszaki Biztonsági Szabályzatban meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek.

165 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés (2) A Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglalt egyes műszaki előírásoktól, a hivatkozott szabványoktól a tervező eltérhet, ha a Műszaki Biztonsági Szabályzat pontja alapján igazolja a Hatóság előtt, hogy a Műszaki Biztonsági Szabályzat előírásai szerint elérhető műszaki biztonsági szintet más módon is biztosítani tudja. A megfelelő műszaki biztonsági szint eléréséről, fenntartásáról a tervezőnek, a kivitelezőnek, a berendezés üzemeltetőjének a hatósági eljárás során írásban nyilatkoznia kell.

166 13. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 5. Üzemeltetés E rendeletben hivatkozott vagy e rendelet hatálya alá tartozó tevékenység során alkalmazott szabványokat a nemzeti szabványosításról szóló törvényben foglaltak szerint kell alkalmazni.

167 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Tervezői nyilatkozat a 7. (1) bekezdése szerint kérelemre indult használatbavételi jóváhagyási eljárásban A tervező neve: A tervező címe (telefonszáma): A tervezett létesítmény megnevezése és címe: E nyilatkozathoz tartozó munkához a... rajzszámú dokumentáció tartozik.

168 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Alulírott nyilatkozom, hogy tervezésre jogosultsággal rendelkezem, névjegyzéki (nyilvántartási) számom:.. Nyilatkozom továbbá, hogy a tervezett műszaki megoldás megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági előírásoknak. A tervezett műszaki megoldás biztosítja az élet- és vagyonbiztonság, az egészség, a környezet és a kulturális örökség védelmét.

169 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez o Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglaltaktól való eltérés nem vált szükségessé. o Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglaltaktól való eltérés esetében: Az alkalmazott megoldás biztonsági szintje eléri a Műszaki Biztonsági Szabályzatban meghatározott biztonsági szintet.* o Szabványtól való eltérés nem vált szükségessé. o Szabványtól való eltérés esetében: Az alkalmazott megoldás eléri a honosított, harmonizált szabvány szerinti biztonsági szintet. Aláírás

170 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet Hatályos: től és főbb változásai 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez *Amennyiben a Műszaki Biztonsági Szabályzattól eltértek, a nyilatkozatnak ki kell térnie az eltérés lényeges elemeire, valamint mellékelni kell a dokumentumot, amely alapján az eltérés történt. Megjegyzés: A Tervezői nyilatkozat (R. 1. melléklete) tartalma nincs összhangban az MBSZ pont egyes előírásaival!

171 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények 3.1. Általános tervezési követelmények A tervkészítés során a tervező felelősséggel tartozik: a) a tervezési cél műszaki megoldással való eléréséért, b) a műszaki biztonsági szempontok érvényesítéséért, c) a kapcsolódó műszaki-biztonsági szabályzatokban és jogszabályokban előírtak betartásáért, d) a hivatkozott szabványok vagy azokkal egyenértékű műszaki megoldások alkalmazásáért, e) az egészségvédelmi előírások betartásáért,

172 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények f) a tűzvédelmi előírások betartásáért, g) a munkavédelmi előírások betartásáért, h) a környezetvédelmi követelmények kielégítéséért és betarthatóságáért, i) a tervdokumentáció előírt tartalmi követelményeinek teljesítéséért, j) a tervegyeztetés során tett nyilatkozatok, feltételek érvényre juttatásáért,

173 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények k) a földgázelosztó vagy pébégáz forgalmazó által a tervegyeztetés során kötelezően megadott szerelvényezés (gázmérő és nyomásszabályozó típusai, fogyasztói főelzáró helye és típusa) alkalmazásáért, l) a gazdaságossági szempontok érvényesítéséért (ErP), m) azért, hogy a tervezett létesítmény kialakítása ne rombolja az építmény, különös tekintettel a műemléki védettség alatt álló épületek homlokzati megjelenítését.

174 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A Szabályzattól eltérő műszaki megoldások követelményei A Szabályzatban szereplő műszaki megoldásoktól az e rendeletben foglaltak szerint el lehet térni, ha a Szabályzat alapvető műszaki biztonsági követelményei igazoltan teljesülnek. Az alapvető műszaki biztonsági követelményeket teljesítettnek kell tekinteni, ha a tervezett műszaki megoldásra nemzeti szabvány vonatkozik és az teljesül.

175 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A tervdokumentáció tartalmi követelményei A tervezői nyilatkozat (több tervező esetében a tervezett részre vonatkozó) tartalmazza: a) a létesítmény megnevezését, helyszínét, b) a terv tárgyára vonatkozó jogszabályok előírásainak és a földgázelosztó, a telephelyi szolgáltató vagy a pébégázforgalmazó által műszaki biztonsági szempontok alapján felülvizsgált tervvel érintett technológiai utasításainak betartását,

176 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények c) a Szabályzattól való eltérés esetén az eltérés indokolását és a választott megoldás egyenértékűségének igazolásait a pont szerint, d) a tervnek tervezési célra való megfelelőségét, e) a tervezett létesítmény biztonságos kivitelezhetőségét és az egészséget nem veszélyeztető módon történő üzemeltethetőségét, f) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a közműveket és térszint alatti műtárgyakat a helyszínrajzon az adatszolgáltatásnak megfelelő pontossággal feltüntette, az érintett szakhatósági nyilatkozatokban előírtakat érvényesítette,

177 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények g) A felhasználási hely kialakítására, vagy átalakítására vonatkozó tervnek a betervezett gázfogyasztó készülékek és a működésükhöz szükséges tartozékaik vonatkozásában legalább az alábbiakat egyértelműen kell tartalmaznia: - a betervezett gázfogyasztó készülék és tartozékainak megfelelőségét igazoló tanúsítványokat kiadó szervezet nevét és azonosítószámot tartalmazó felsorolását, - a gázfogyasztó készülékek és tartozékainak összeszerelésre, üzembe helyezésére vonatkozó technológiai leírását vagy hivatkozását,

178 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények h) a tervben szereplő, illetve a betervezett gázfogyasztó készülékek a Magyarországra érvényes tanúsítványokkal, illetve a gyártó megfelelőségi nyilatkozatával rendelkeznek, és azok megfelelnek a gázfogyasztó készülékek tanúsított típusa egyikének a típus megjelölésével, i) a gázfogyasztó készülék tartozékának minősülő, beépítésre tervezett szerkezeti elemek kizárólag a készülék CE tanúsítása szerintiek, a gyártó által előírt tisztító- és ellenőrző idomokat a kiviteli terv tartalmazza,

179 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények j) az égési levegő ellátó és égéstermék-elvezető szerkezeti elemek megfelelnek a gyártói előírásoknak, k) a gázkészülék minden részében a kondenzvíz elvezetéséről a gyári előírások szerint gondoskodott, jégdugót a kondenzvíz nem okoz, l) a tervező eredeti aláírását és a kamarai azonosító számát a jogszabályban [az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet]előírtaknak megfelelően].

180 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A műszaki leírás tartalmazza a) a tervezési célt, b) a szállított gáz jellemzőit, c) a mérés-elszámolás műszaki megoldását, d) a gázfogyasztó készülékek azonosító adatait, gázterhelését és műszaki adatait, e) a gáztüzelő berendezések MSZ [Gáz- és olajtüzelésű berendezések kezelési osztályba sorolása] szabvány szerinti kezelési osztályba sorolását,

181 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények f) a tervezési nyomásokat és nyomásfokozatokat, g) az üzemeltetési hőmérséklet határokat, h) a tervezett létesítmény helyszínét, a tervrajzokon nem ábrázolható részletek leírását, i) a tervezési határokat, j) a csatlakozóvezeték/telephelyi vezeték jellemző paramétereit, k) a felhasználói berendezés paramétereit, valamint ezek meghatározására vonatkozó számításokat,

182 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények l) a gázfogyasztó készülékek beépítési feltételeit, m) a tervtől való bármely eltérés vagy a terv megváltoztatásának feltételeit, valamint a terv szerinti állapot későbbi megváltoztatására vonatkozó figyelmeztetéseket és feltételeket, n) a korlátozott élettartamú tartozékok felsorolását az élettartam megjelölésével, o) a gázfogyasztó készülékek légellátásának, égéstermékelvezetésének hő- és áramlástechnikai méretezését, az alkalmazott elemek gyártó szerinti azonosító adatait, együttműködést a meglévő felhasználói berendezéssel,

183 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények p) a kivitelezésre vonatkozó előírásokat és szükség szerint a tervezett kötések (különös tekintettel a hegesztésre) technológiáját és rendjét, valamint az indokolt tervmagyarázatokat, q) a munkavédelem és az egészségvédelem feltételeinek kielégítését, r) a biztonsági értékelés eredményét (szükséges és indokolt esetben), s) a vonatkozó jogszabály szerinti biztonsági és egészségvédelmi koordinátor foglalkoztatásának szükségességét, a koordinátor feladatait az építőipari kivitelezési tevékenységgel összefüggésben,

184 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények t) a kivitelezett csatlakozó vezeték/telephelyi vezeték és felhasználói berendezés korrózióvédelmét és állagmegóvását, u) az érintésvédelem megoldását, v) a robbanásveszélyes terek alakjának és méreteinek meghatározását, w) a tűzvédelmi követelményeket, azok teljesítésére vonatkozó megoldásokat, x) a környezetvédelmi követelményeket, azok teljesítésére vonatkozó megoldásokat, y) az elvégzendő nyomáspróbák, üzempróbák, próbaüzem és tesztek leírását, azok megfelelőségeinek kritériumait,

185 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények z) a meglévő felhasználói berendezéshez való csatlakozás körülményeit, műszaki megoldását az engedélyessel történt előzetes egyeztetés alapján, aa) az üzemelő csatlakozóvezeték/telephelyi vezeték és felhasználói berendezés átalakítását, ideiglenes vagy végleges üzemen kívül helyezését az engedélyessel/telephelyi szolgáltatóval történt előzetes egyeztetés alapján, ab) a külső térbe mesterséges kifújással rendelkező berendezéseket, depressziót létrehozó eszközöket, légkezelőket.

186 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A tervdokumentációnak a tervezés tárgyától függően a műszaki biztonsági feltételek igazolása érdekében értelemszerűen az alábbi rajzdokumentációkat kell tartalmaznia: a) Helyszínrajz, amely a szükséges méretarányban tartalmazza: aa) a gázellátással érintett ingatlan/felhasználási hely (ingatlanok) címét, helyrajzi számát, ab) a tervezés határát, meglévő rendszerhez (elosztóvezetékhez, telephelyi vezetékhez, csatlakozó vezetékhez, fogyasztói vezetékhez) történő csatlakozás pontját,

187 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények ac) ha a terv az ellátandó ingatlanon kívül más ingatlant (ingatlanokat) is érint (átvezetés, szolgalom, védőtávolság), annak/azoknak helyrajzi számát, ad) az épületek, létesítmények körvonalrajzát, elhelyezkedésük méreteit, ae) a tervezett csatlakozóvezeték/telephelyi vezeték/fogyasztói vezeték nyomvonalát, méretét, anyagát, af) a felhasználási helyen lévő közművek vezetékeinek az adatszolgáltatás pontosságának megfelelően feltüntetett elhelyezkedését,

188 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények ag) a nyomásszabályozó, gázmérő helyét, ah) a földalatti ismert létesítmények helyét, ai) a védelem szükségességét, méretét, anyagát, műszaki megoldását, aj) az égéstermék kivezetést, a környezetében lévő objektumokat, épületeket.

189 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények b) Alaprajzok, amelyek általában 1:50 méretarányban tartalmazzák a gázzal ellátott épület (létesítmény) csatlakozó vezetékének, a telephelyi vezetéknek és felhasználói berendezésének elhelyezésével érintett és azzal kapcsolatban lévő részeit, ezen belül részletesen: ba) a nyílászárók helyét, típusát és légzárási értékét, bb) az egyes helyiségek megnevezését, bc) a vizes berendezési tárgyak alak- és mérethű helyét,

190 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények bd) a meglevő és beépítésre kerülő gázfogyasztó készülékek helyét, rendeltetését, a CEN/TR 1749 [A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere] dokumentum szerinti típusát, névleges hőterhelését, gázterhelését, be) fürdőkádat vagy zuhanyt tartalmazó helyiségben elhelyezett gázfogyasztó készülék esetében annak villamos védettségét, bf) a meglévő és tervezett csatlakozó vezeték és a fogyasztói vezetékek (adott esetben az épületre szerelt telephelyi vezeték, vagy elosztóvezetékké átminősített telephelyi vezeték) nyomvonalát, méretét, anyagát,

191 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények bg) a szerelvények (anyagátmenetek) helyét, típusát, méretét, bh) a nyomásszabályozó, gázmérő helyét, típusát, méretét, teljesítmény adatait, bi) a légellátás, szellőzés légmennyiség adatait, szerkezeteit, típus, teljesítmény megjelöléssel, bj) az égéstermék-elvezetés szerkezeteit, bk) az égéstermék-elvezető berendezés helyét, méretét, a kitorkolás helyzetét a saját és a szomszédos épületekhez képest,

192 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények bl) a hasadó, illetve hasadó-nyíló felületek helyét, méretét, bm) a gázérzékelők, beavatkozó szerkezetek elhelyezését, típusát, üzemi paramétereit, bn) a bontás, átalakítás esetében az elbontásra kerülő, a megmaradó és az új vezetékek, gázfogyasztó készülékek egyértelmű megjelölését, és bo) minden olyan adatot, ami a terv felülvizsgálatához szükséges.

193 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények c) Függőleges csőterv, amely általában 1:50 méretarányban tartalmazza: ca) a szinteket és belmagasságukat, cb) térszint alatt elhelyezett csatlakozó és/vagy fogyasztói vezetékek takarási mélységét, cc) a tervezett gázfogyasztó készülékeket és típus jelölésüket, cd) a nyomásszabályozó (állomás), gázmérő/mérési rendszer helyét típusát, méretét, teljesítményadatait,

194 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények ce) a csővezetékek, szerelvények anyagát, méretét, kötésmódját, kapcsolását, cf) a gázfogyasztó készülékek, csővezetékek, égéstermékelvezető szerkezetek szerelési magasságát, cg) az égéstermék elvezető berendezések méretét, anyagát vagy azonosítását, és ha értelmezhető, a hatásos magasságát. d) Részletrajzok az értelmezéshez szükséges méretarányban mindazon esetben, amikor nem minősített vagy gyártói nyilatkozattal rendelkező szerkezetek kerülnek beépítésre a legyártáshoz szükséges méretekkel.

195 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A tervhez csatolni kell: a) a tervvel érintett területen található közművek üzemeltetőinek nyilatkozatait, b) a meglévő égéstermék elvezető berendezés (berendezések) esetében a területileg illetékes kéményseprő-ipari szolgáltató nyilatkozatát, a gázfogyasztó készülék részeként tanúsított égéstermék elvezető berendezések kivételével abban az esetben, ha az nem a már meglévő épülethez tartozó égéstermék elvezető berendezésben került kialakításra.

196 Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Hatályos március 05. napjától. OTSZ 9. (1) Robbanásveszélyes osztályba tartozik c) az éghető gáz e) az e rendelet hatálybalépése előtt A vagy B tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag. A Fokozottan tűz és robbanás-veszélyességi osztály: az anyag heves égése, robbanása indító gyújtásra bármely halmazállapotban bekövetkezhet. B Tűz- és robbanás-veszélyességi osztály: az anyag por formában a levegővel robbanásveszélyes keveréket képez.

197 Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Hatályos március 05. napjától. OTSZ 9. (2) Tűzveszélyes osztályba tartozik d) az a gáz, amely önmaga nem ég, de az égést táplálja, a levegő kivételével, g) az e rendelet hatálybalépése előtt C vagy D tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag. C Tűzveszélyességi osztály: az a szilárd anyag, amely gyulladási hőmérséklete legfeljebb C D Mérsékelten tűzveszélyességi osztály: az a szilárd anyag, amely gyulladási hőmérséklete legalább C

198 Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Hatályos március 05. napjától. OTSZ 9. (3) Nem tűzveszélyes osztályba tartozik a) a nem éghető anyag, b) az A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú építőanyag és c) az e rendelet hatálybalépése előtt E tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag. E Nem tűzveszélyes osztály: nem éghető anyag

199 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények Házi nyomásszabályozók és egyedi nyomásszabályozó állomások kibocsátási forrásainak zónabesorolása - Középnyomású házi nyomásszabályozók és egyedi nyomásszabályozó állomások esetében robbanás-veszélyes övezetet nem értelmezünk, helyette a 3.5. sz. ábra szerinti távolságokat védőtávolságokként kell értelmezni és ezen távolságokon belüli térrészben nem kell az MSZ EN [Robbanóképes közegek rész: Térségbesorolás. Robbanóképes gázközegek (IEC )] szabvány szerinti feltételeket biztosítani.

200 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A zónák meghatározását definíciószerűen a következő táblázat mutatja meg, megadva a rajzokon alkalmazandó zóna jelöléseket is. Zónabesorolás az MSZ EN 60079:10-1 szerint Zóna Meghatározás Jelölés 0-s zóna 1-es zóna 2-es zóna Olyan térségek (övezetek), ahol a veszélyes robbanóképes gázközeg állandóan, vagy hosszú ideig jelen van. Olyan térségek, ahol azzal kell számolni, hogy a veszélyes robbanóképes gázközeg a technológia velejárója, előfordulása esetleges. Olyan térségek, ahol azzal kell számolni, hogy a veszélyes robbanóképes gázközeg csak ritkán és akkor is csak rövid ideig fordulhat elő.

201 MBSZ 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei 4.1. Általános előírások A gázfogyasztó készülékek osztályozása Az égéstermék-elvezetés és égési levegőellátás szempontjából: a) A 1, A 2, A 3, B 1, B 2, B 4, B 5 típusú gázfogyasztó készülékek levegőellátása felállítási helyiség légteréből történik. A felállítási helyiségbe a gázfogyasztó készülék üzemeltetéséhez szükséges levegő mennyiséget az épület részét képező szerkezeteken keresztül vezetik.

202 A típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek kéményhez, illetve az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető rendszerhez nem csatlakoztatható készülékek. A 1, A 2, A 3 Ventilátor nélkül Ventilátor az égő után Ventilátor az égő előtt

203 B típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek kéményhez vagy az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető berendezéshez való csatlakozásra alkalmas. Az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik. B 1 típus: égéstermék áramlás-biztosítóval ellátott B típusú gázfogyasztó készülékek Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt Ventilátor az égéstermék áramlás-biztosító után

204 B típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek kéményhez vagy az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető berendezéshez való csatlakozásra alkalmas. Az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik. B 2 típus: égéstermék áramlás-biztosító nélküli B típusú gázfogyasztó készülékek Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

205 B típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek kéményhez vagy az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető berendezéshez való csatlakozásra alkalmas. Az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik. B 4 típus: a készülék szerves részét képező fali szerelvényhez a saját csatlakozó csöveivel való csatlakozásra alkalmas, égéstermék áramlásbiztosítóval ellátott, B típusú készülék. Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt Ventilátor az égéstermék áramlás-biztosító után

206 B típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek kéményhez vagy az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető berendezéshez való csatlakozásra alkalmas. Az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik. B 5 típus: a készülék szerves részét képező kitorkolláshoz saját csatlakozócsöveivel való csatlakoztatásra alkalmas, égéstermék áramlásbiztosító nélküli, B típusú készülék Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

207 MBSZ 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei 4.1. Általános előírások b) B 3 típusú gázfogyasztó készülék részét képezi a helyiség légterén áthaladó égési levegő vezető szerkezetek, amelyek az égési levegőt a felállítási helyiségből veszik, annak a pontnak a közvetlen közelében, ahol az égéstermékek a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségét elhagyják.

208 B típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek kéményhez vagy az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető berendezéshez való csatlakozásra alkalmas. Az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik. B 3 típus: közös égéstermék-elvezető berendezéshez való csatlakoztatásra alkalmas, égéstermék áramlás-biztosító nélküli B típusú készülék. - A közös égéstermék-elvezető berendezés egy egycsatornás kémény. - A készülék nyomás alatti égésterméket tartalmazó minden részegysége az égési levegőt tartalmazó részegységgel van körülvéve. - A készülék az égési levegőt koncentrikus csőrendszeren keresztül amely körbeveszi az égéstermék-elvezető csővezetéket -, - a készülék telepítési helyiségének a levegőjéből szívja. B 31 Nem ismert ilyen típus B 32 Ventilátor a tűztér után B 33 Ventilátor a tűztér előtt

209 MBSZ 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei 4.1. Általános előírások Ettől a ponttól a tűztérhez égési levegőt vezető szerkezetek a gázfogyasztó készülék részét képezik, amelyek a felállítási helyiség irányából, teljesen körülveszik a gázfogyasztó készülék égéstermék vezető tereit. A felállítási helyiségbe a gázfogyasztó készülék üzemeltetéséhez szükséges levegő mennyiséget az épület részét képező szerkezeteken keresztül vezetik.

210 MBSZ 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei 4.1. Általános előírások c) C 1, C 3, C 5, C 8, típusú gázfogyasztó készülékek az égési levegőt egy szabadban elhelyezendő égési levegő terminálon keresztül a szabadból veszik. Az égési levegő terminál, valamint a terminált és a gázfogyasztó készülék tűzterét összekötő égési levegőt vezető szerkezetek a gázfogyasztó készülék részét képezik.

211 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 1 típus: olyan C típusú készülék, amely - a készülék részét képező, - vízszintes elrendezésű kitorkolláshoz - saját csatlakozó csöveivel csatlakozik. - E csövek friss levegőt vezetnek az égőhöz, és - egyidejűleg elvezetik az égésterméket olyan nyílásokon keresztül, = amelyek koncentrikusak, vagy = elegendően közel vannak egymáshoz, hogy azonos szélhatás alatt legyenek.

212 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 1 típus Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

213 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások Ellentmondásos szabályozás 1. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeleten (OTÉK) belül: (1) bekezdése, (1) bekezdése, (2) bekezdése között; 2. Az MSZ EN :2008 Égéstermék-elvezető berendezések. Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és üzembe helyezése, és az OTÉK előírásai között; 3. A évi XL. törvény a földgázellátásról és az OTÉK, valamint 4. a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. mellékleteként közzétett Műszaki Biztonsági Szabályzat előírásai között.

214 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások OTÉK 79. (1) A gázenergia felhasználása az építmény biztonságát, állékonyságát és az egészséget nem veszélyeztetheti. Gázvezetéket, gázfogyasztó készüléket, gázfelhasználó technológiát, valamint ezek tartozékait (gázberendezés 1 ) építményben alkalmazni csak - a vonatkozó jogszabályok 2, - szabványok 3 és - ágazati előírások 4 szerint szabad.

215 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások 1 (gázberendezés) Nem szabatos megnevezés. Helyesen alkalmazandó a GET Felhasználói berendezés: a fogyasztói vezeték, a gázfogyasztó készülék és a gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok összessége. Megjegyzések: a) Ilyen tartozék az égéstermék elvezető is. b) Az égéstermék elvezetőt nem önmagában kell vizsgálni, hanem mint a felhasználó berendezésnek, mint rendszernek a tartozékát, melynek üzeme összefügg a felhasználói berendezés üzeméhez egyidejűleg szükséges légellátástól, szellőzéstől és az égéstermék elvezetésétől. c) A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló évi XC. törvény égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezés tűzterében keletkezett égésterméket a szabadba vezeti,

216 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások 2 vonatkozó jogszabályok (A teljesség igénye nélkül.) Összehangolásuk szükséges és indokolt évi törvény a földgázellátásról 2. 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló törvény végrehajtásáról /1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről 4. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról évi CCXI. törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről 6. 99/2016. (XII. 11.) Korm. rendelet a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló tv. végrehajtásáról 7. 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról

217 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások 8. 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról 9. 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról 3 Szabványok Az égéstermék-elvezető berendezés, az égési levegő hozzávezetés, az összekötő elem és a gázfogyasztó készülék együttesét az MSZ EN :2002+A2:2008 [Égéstermék elvezető berendezések. Hő-, és áramlástechnikai méretezési eljárás. 1. rész: Egy tüzelőberendezést kiszolgáló égéstermék-elvezető berendezések] vagy az MSZ EN :2003+A1:2009 [Égéstermék elvezető berendezések. Hő-, és áramlástechnikai méretezés. 2. rész: Égéstermék-elvezető berendezések több tüzelőberendezéshez.], illetve

218 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások az EN [Égéstermék elvezető berendezések. Égéstermék elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és üzembe helyezése. 2. rész Zárt égésterű tüzelőberendezések égéstermék elvezető berendezései] szabvány, vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás szerint tervezni és méretezni kell, illetve a gyártó előírásai szerint kell kiválasztani évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról A nemzeti szabvány és a nemzeti szabványjel alkalmazása 6. (1) A nemzeti szabvány alkalmazása önkéntes. (2) Műszaki tartalmú jogszabály hivatkozhat olyan nemzeti szabványra, amelynek alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy az adott jogszabály vonatkozó követelményei is teljesülnek.

219 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások 4 Ágazati előírások Műszaki Biztonsági Szabályzat 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez A Szabályzat a rendeletben meghatározott követelmények teljesítését elősegítő, a rendelet hatálya alá tartozó csatlakozó vezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések létesítésének, üzembe helyezésének, üzemeltetésének, javításának, átalakításának, áthelyezésének, ellenőrzésének, felülvizsgálatának, megszüntetésének műszaki biztonsági feltételeit és módját tartalmazza. A Szabályzat konkrét szabványokra hivatkozik. A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 12. (2) A Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglalt egyes műszaki előírásoktól, a hivatkozott szabványoktól a tervező eltérhet, ha a Műszaki Biztonsági Szabályzat pontja alapján igazolja a Hatóság előtt, hogy a Műszaki Biztonsági Szabályzat előírásai szerint elérhető műszaki biztonsági szintet más módon is biztosítani tudja.

220 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások OTÉK 80. (1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni a (2) bekezdésben foglalt kivétellel építmény, építményrész homlokzatán nem lehet. Általános tiltással indul. OTÉK 80. (2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető ha a kivezetési helytől mért 10,0 m (A kivétel ökölszabályként adott! Ellentétes a legkisebb költség elvével, a mérnöki számítást, mérést nélkülözi.) távolságon belül nincs épület e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő

221 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások a) földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán, b többszintes épület homlokzatán azzal, hogy lakásfűtő (6 kw-nál nagyobb hő-teljesítményű) és vízmelegítő (együtt vagy külön) gázfogyasztó készülék homlokzati kivezetésének tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró nincs.

222 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások Az OTÉK előírásaiban az építészek homlokzati égéstermék kivezetésekkel kapcsolatos esztétikai, építményre vonatkozó biztonsági és egészségvédelmi aggályai [OTÉK 79. (2)] köszönnek vissza. A homlokzati kivezetésekkel kapcsolatos peremfeltételek helyességét sem mérések, sem számítások nem igazolják, legalábbis szakmai körökben ilyenek nem ismertek. Még az ablak alatt elhelyezett kivezetéssel rendelkező gázkonvektorok esetében mérésekkel igazoltan - sem alakul ki határérték feletti káros anyag koncentráció a lakótérben, ha a nyílászárók hagyományos, nem fokozott légzárású kivitelűek.

223 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások Az EU tagországaiban forgalmazható gázfogyasztó készülékek káros anyagkibocsátása, a szabályozás (Műszaki Biztonsági Szabályzat) szerinti beépítés mellett nem lépi túl az egészségvédelmi előírásokban előírt határértékeket. Az EU szabályozásaihoz képest is túlzott szigorítás jellemzően lehetetlenné teszi a régebbi építésű, többszintes lakóépületek lakásaiban üzemelő, kéménybe kötött, elavult, gazdaságtalan, környezetszennyező gázfogyasztó készülékek korszerűbbre cserélését is, továbbá a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelettel közzétett Műszaki Biztonsági Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) előírásaival ellentétes követelményeket fogalmaz meg.

224 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások Tekintettel arra, hogy a felhasználói berendezéssel (GET ), mint együttműködő rendszerrel (légellátás, szellőzés, égéstermék elvezetés) kapcsolatos követelményrendszert a GET hatálya alá tartozóan a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelettel közzétett Szabályzat az európai gyakorlattal összhangban tartalmazza, továbbá az OTÉK 79. (1) bekezdése meghivatkozza és elfogadja a vonatkozó szabványoknak való megfelelést, ezzel az OTÉK vonatkozó követelményei is teljesülnek. Ez azt jelenti, hogy a Szabályzatban nevesített szabványok követelményeinek megfelelő műszaki megoldásokat úgy kell tekinteni, hogy azok kielégítik az OTÉK követelményeit is.

225 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások Az OTÉK a szeptember 26. napján életbe lépett 813/2013/EU és 814/2013/EU energiahatékonysági rendeletekben, illetve az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendeletben megfogalmazott előírások, a korszerű és energia-hatékony gáztüzelő berendezések felszerelését akadályozza, pedig számos esetben a homlokzati égéstermék elvezetés nyújtja költségviselés szempontjából is az optimális megoldást. A műszaki-biztonsági kérdésekkel kapcsolatos követelményeket az OTÉK esetében a Szabályzatra történő hivatkozással felülvizsgálni [74. (1), 79. (1)], illetve törölni [79. (2) (7), 80. (1) (3)] szükséges.

226 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások Az MSZ EN szabvány előírásit tartjuk követendőnek a homlokzati kivezetések elhelyezése tekintetében. Egy európai szabvány honosítására vonatkozó tagállami kötelezettség nem csak abból áll, hogy a szabványt nemzeti szabványként meg lehet vásárolni a szabványboltban. Az európai szabványok alkalmazásának teret kell biztosítson a tagállam, és ez a homlokzati kivezetések területén is igaz. Magyarországon nem teljesül a gyakorlatban.

227 C típusú gázfogyasztó készülékek Homlokzati kivezetések Szabályozási ellentmondások A szabványok alkalmazását a BM sajátosan értelmezi, és nem veszi figyelembe a szabványosításról szóló évi XXVIII. törvény 6. (2) bekezdésének azon előírását, mely szerint: Műszaki tartalmú jogszabály hivatkozhat olyan nemzeti szabványra, amelynek alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy az adott jogszabály vonatkozó követelményei is teljesülnek.

228 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 3 típus: olyan C típusú készülék, amelyet arra terveztek, hogy - a készülék részét képező függőleges kitorkolláshoz - a saját csatlakozó csöveivel csatlakozzék, - amely friss levegőt vezet az égőhöz, - és egyidejűleg elvezeti az égésterméket, olyan nyílásokon keresztül, amelyek = koncentrikusak vagy = elegendően közel vannak egymáshoz, hogy azonos szélhatás alatt legyenek. C 31 Természetes huzattal műk. C 32 Ventilátor a tűztér után C 33 Ventilátor a tűztér előtt

229 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 5 típus: az égési levegő és az égéstermék elvezetésére saját különálló csatlakozó csöveivel különálló csatlakozásokhoz csatlakoztatható készülék. A kitorkollások különböző nyomású terekben lehetnek. Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

230 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 8 típus: olyan C típusú készülék, amely - az egyik csatlakozó csövével - egy egyedülálló közös járathoz kapcsolódik. Ez a közös járatrendszer, amely - az épület része és - nem a készülék szállítási tartozéka, - az égéstermék elvezető = egyedülálló, = természetes huzatú járat (nincs ventilátor). A készülék - másik csatlakozó csövével = egy kitorkolláshoz csatlakozik, amely = az égési levegőt az épületen kívülről szívja.

231 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 8 típus Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt Ez a készülék típus nem része az európai gázkészülék szabványok alkalmazási területének.

232 MBSZ 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei 4.1. Általános előírások - C 2, C 4, C 9, típusú gázfogyasztó készülékek az égési levegőt egy épület részét képező épületszerkezeten keresztül a szabadból veszik. Az égési levegőt vezető épületszerkezethez csatlakozatott és a felállítási helyiség légterén átvezető, a gázfogyasztó készülék tűzteréhez égési levegőt vezető szerkezetek a gázfogyasztó készülék részét képezik. - C 7 típusú gázfogyasztó készülék az égési levegőt a gázfogyasztó készülék részét képező égési levegő vezető szerkezetein keresztül, egy átszellőzött padlástérből vesz.

233 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 2 típus - Egynél több készülék - égéstermékeit elvezető - közös járathoz - saját csatlakozó csöveivel való csatlakoztatásra alkalmas készülék, - az épület részét képező, - nem a készülék szállítási tartozékát jelentő - közös járat - a készüléket friss levegővel ellátó, - egyidejűleg az égésterméket elvezető, - egycsatornás rendszer.

234 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 2 típus Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

235 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 4 típus - egynél több készülék - égéstermékeit elvezető közös rendszerhez - saját csatlakozó csöveivel való csatlakoztatásra alkalmas készülék, - az épület részét képező, - nem a készülék szállítási tartozékát jelentő - közös rendszer, - két járatból áll, amelyek = egy kitorkolláshoz csatlakoznak, amely = egyidejűleg szolgáltatja a friss levegőt és biztosítja az égéstermék elvezetését = olyan nyílásokon keresztül, amelyek - koncentrikusak vagy - elegendően közel vannak egymáshoz, hogy azonos szélhatás alatt legyenek.

236 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 4 típus Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

237 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 9 típus C 9 típus - Az égési levegőt vezető - épületszerkezethez csatlakozatott és - a felállítási helyiség légterén átvezető, - a gázfogyasztó készülék tűzteréhez égési levegőt vezető szerkezetek a gázfogyasztó készülék részét képezik.

238 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 9 típus

239 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 7 típus: olyan készülék, amelynek - az égést levegővel tápláló - és az égésterméket elvezető, - két függőleges - külön csatlakozó csöve van, - az égést a padlástérből szívott levegővel táplálja, - az égéstermékeket a tető fölé vezeti, - az égéstermék-elvezető csatlakozó csövön, - az égési levegőt bevezető nyílás felett, - egy égéstermék áramlás-biztosító van.

240 C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyétől elzárt C 7 típus Természetes huzattal Ventilátor a tűztér után Ventilátor a tűztér előtt

241 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB)

242 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) A C 6X típusú gázfogyasztó készülékek olyan C típusú gázfogyasztó készülékek, amelyeket külön engedélyezett és megjelölt égési levegő bevezető és égéstermék-elvezető rendszerbe kívánnak bekötni. Fontos! A kiválasztott gázfogyasztó készüléknek ettől függetlenül a vonatkozó jogszabály* szerinti engedéllyel rendelkeznie kell! *Az egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról szóló 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet (továbbiakban: Rendelet) vezette be.

243 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) A Rendelet 2. d) pontja szerint tanúsító szervezet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: kijelölő hatóság) által külön jogszabály előírásai szerint - a gázfogyasztó készülékek vagy - részegység vizsgálatára, ellenőrzésére és tanúsítására kijelölt, az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak a 90/396/EGK tanácsi irányelv 9. Cikke szerint bejelentett szervezet.

244 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) A Rendelet 3. (2) bekezdése szerint a készülék vagy részegység akkor hozható forgalomba, ha megfelel az e rendeletben meghatározott előírásoknak. A Rendelet 10. (1) bekezdése értelmében a sorozatban gyártott készülék vagy részegység megfelelőségének értékelése során - a gyártó - vagy az Európai Közösségben letelepedett meghatalmazott képviselője

245 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) EK típusvizsgálatot végeztet, és választása szerinti a) típusazonossági vizsgálaton alapuló, b) a gyártás minőségbiztosításán alapuló, c) a termék minőségbiztosításán alapuló EK megfelelőségi nyilatkozatot tesz, vagy d) kezdeményezi, hogy a tanúsító szervezet termékellenőrzésen alapuló Megjegyzés: EK megfelelőségi tanúsítványt állítson ki. A Rendelet 2. d) pontja szerinti kijelölt és bejelentett tanúsító szervek jogosultsága ellenőrizhető az Európai Bizottság NANDO rendszerében.

246 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) A NANDO rendszerben szereplő adatok szerint a gázüzemű berendezésekről szóló 2009/142/EK irányelv (korábban a 90/396/EGK tanácsi irányelv) alapján történő - típusvizsgálatra, - az ellenőrzésre és - a tanúsításra kijelölt szervezet Magyarországon a TÜV Rheinland InterCert Kft. (1132 Budapest, Váci út 48/a - b.).

247 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról szóló 305/2011/EU rendelet szerint rendelkezik kijelöléssel és bejelentéssel. Az általa kiállított C 6x típusú gázkészülékekre vonatkozó ATB nem lehet feltétele - a gázfogyasztó készülékek forgalomba hozatalának, - a földgázelosztó a tervfelülvizsgálat során nem kérheti ennek a dokumentumnak a meglétet, de azt ellenőriznie kell, hogy az EK típusvizsgálati tanúsítványa tartalmazza a C 6x típust.

248 A C 6x típusú gázfogyasztó készülékek tanúsításának jogszabályi előírásai és az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) 12. (5) Az EK típusvizsgálati tanúsítvány tartalmazza - az EK típusvizsgálat eredményét, - érvényességének feltételeit, - a típusminta azonosításához szükséges adatokat. Az erre vonatkozó műszaki dokumentációt, a részlet- és összeállítási rajzokat a tanúsítványhoz mellékelni kell. A fentiek értelmében az EK típusvizsgálati tanúsítványnak egyebek mellett tartalmaznia kell a gázkészülék égéstermék elvezetési módja szerinti osztályozását/osztá1yozásait is. Az adott gázfogyasztó készülék levegő bevezetés és égéstermék elvezetés vonatkozásában csak akkor szerelhető C 6 típus szerint, ha az EK típusvizsgálati tanúsítványa ezt tartalmazza.

249 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Energia-hatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs eljárására

250 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke BIZOTTSÁG 813/2013/EU RENDELETE (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. A BIZOTTSÁG 814/2013/EU RENDELETE (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vízmelegítők és a melegvíz-tároló tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról.

251 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke II. MELLÉKLET A környezettudatos tervezés követelményei 1. SZEZONÁLIS HELYISÉGFŰTÉSI HATÁSFOKRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK a) szeptember 26-tól a fűtőberendezések hatásfoka és szezonális helyiségfűtési hatásfoka az alábbi értékeknél nem lehet alacsonyabb: a 70 kw mért hő-teljesítményű helyiségfűtő tüzelőkazánok és a 70 kw mért hő-teljesítményű kombinált tüzelőkazánok, kivéve a 10 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kazánokat és a 30 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kombinált kazánokat A szezonális helyiségfűtési hatásfok nem csökkenhet 86 % alá. (Minden típusú készülékre)

252 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke II. MELLÉKLET A környezettudatos tervezés követelményei (folytatás) A 10 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kazánok és a 30 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kombinált kazánok: A szezonális helyiségfűtési hatásfok nem csökkenhet 75 % alá. (Ez a megfogalmazás maga a kéménybe kötött, hagyományos készülék.) A > 70 kw és 400 kw mért hő-teljesítményű helyiségfűtő tüzelőkazánok és a > 70 kw és 400 kw mért hő-teljesítményű kombinált tüzelőkazánok: A 100 %-os mért hő-teljesítményen mért hatásfok nem csökkenhet 86 % alá, a 30 %-os mért hő-teljesítményen mért hatásfok pedig nem csökkenhet 94 % alá.

253 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke A NITROGÉN-OXID-KIBOCSÁTÁSRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK a) szeptember 26-tól a fűtőberendezések nitrogén-oxid mennyiségben kifejezett nitrogén oxid kibocsátása nem haladhatja meg az alábbi értékeket: - gáznemű tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 56 mg/kwh tüzelőanyag-felhasználás GCV értékben kifejezve, - folyékony tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 120 mg/kwh tüzelőanyag-felhasználás GCV értékben kifejezve

254 BIZOTTSÁG 813/2013/EU és 814/2013/EU RENDELETEI Ecodesign követelmények Hatékonyság és emisszió Gáz- és olajkazánok

Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: október 20.

Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: október 20. Gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatának módosulása tervezői és kivitelezői szemszögből Kötelező szakmai továbbképzés törzsanyaga. Elfogadta az MMK Továbbképzési

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető Tájékoztató az elosztói engedélyes szerepéről a földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról Fábián János 2013 október

Részletesebben

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Előadó: Varga Tamás hálózati üzemvezető Budapest, 2017. március 2. 1 Rendszer elvek A gázhálózat közterületre eső része a gázszolgáltató

Részletesebben

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése Országos szakmai konferencia Tüzelő- fűtőberendezések felülvizsgálata BM OKF - Szent Flórián Terem 2015. március 05. Előadó: Versits Tamás Magyar Gázipari

Részletesebben

Tervköteles létesítések folyamata

Tervköteles létesítések folyamata Tervköteles létesítések folyamata Tervköteles létesítések folyamata 1. Tervköteles létesítés A gázfogyasztó készülékek kiválasztása az adott felhasználási helyhez A gázfogyasztó készülékek kiválasztása

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól Tájékoztató Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól 2 Felhívjuk a Tisztelt tervező, kivitelező partnereink, illetve Felhasználóink figyelmét, hogy a 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

Részletesebben

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban DUNAGÁZ SZAKMAI NAP 2013. Dobogókő Störk Imre szakmai tanácsadó MKEH Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti

Részletesebben

A gázipari és a kéményseprő-ipari szabályozás gyakorlatának ütközései. Előadó: Blazsovszky László GMSZB elnöke

A gázipari és a kéményseprő-ipari szabályozás gyakorlatának ütközései. Előadó: Blazsovszky László GMSZB elnöke A gázipari és a kéményseprő-ipari szabályozás gyakorlatának ütközései Előadó: Blazsovszky László GMSZB elnöke E-mail: blazso48@t-online.hu I. Előzmény A kéményes szakmai nap mottója volt: https://www.e-gepesz.hu/cikkek/17114-egyutt-tanusitas-akemenyseproe-vagy-a-gazkeszulek-szereloe-afelelosseg

Részletesebben

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről 2201_10_DU_01_E_2015_FN-01 Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről Bejelentem, hogy a Felhasználói hely adatai

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Az EU Energiahatékonysági Rendeleteinek (813 és 814/2013/EU) figyelembevételével a 70 kw hőterhelésnél nem nagyobb gázkészülékeket tartalmazó gázfelhasználói

Részletesebben

A CEN/TR 1749-es műszaki dokumentum és a nemzeti installációs előírások kapcsolata

A CEN/TR 1749-es műszaki dokumentum és a nemzeti installációs előírások kapcsolata A CEN/TR 1749-es műszaki dokumentum és a nemzeti installációs előírások kapcsolata Szerző: Fazakas Miklós FÉG Konvektorgyártó Zrt. Ócsa, Magyarország A CEN/TR 1749-es dokumentum, műszaki jelentés nem szabvány,

Részletesebben

A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről

A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény

Részletesebben

bevezetése. Anélkül, hogy a jelenleg is hatályos eljárási rend változna.

bevezetése. Anélkül, hogy a jelenleg is hatályos eljárási rend változna. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók szervezetei támadják a Gázipari Műszaki Szakbizottság által benyújtott javaslatot a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) módosítására. A MÉGSZ és a szakbizottságban

Részletesebben

MMK Gáz- és Olajipari Tagozat Kötelező Szakmai Továbbképzés

MMK Gáz- és Olajipari Tagozat Kötelező Szakmai Továbbképzés MMK Gáz- és Olajipari Tagozat Kötelező Szakmai Továbbképzés A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági ellenőrzése, műszaki-biztonsági felülvizsgálata, a gázfogyasztó készülék

Részletesebben

Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai

Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai Molnár Benjamin ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége IX. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, Égéstermék-elvezető

Részletesebben

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár Gázellátás Gázkészülékek 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Gázkészülékek fajtái 2 A típusú gázfogyasztó készülékek amelyek nem csatlakoznak közvetlenül kéményhez, vagy égéstermékelvezető

Részletesebben

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához!

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához! A nemzetgazdasági miniszter 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelete szabályozza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért fizetendő

Részletesebben

A FELELŐSSÉGI MÁTRIX

A FELELŐSSÉGI MÁTRIX Konferencia és kiállítás 2011. április 13-14. Thermal Hotel Visegrád A FELELŐSSÉGI MÁTRIX mint a szabályzatalkotás eszköze Előadó a Felelősségi Mátrix Munkabizottság nevében: VERSITS TAMÁS épületgépész

Részletesebben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék A gázkészülékek elhelyezésével kapcsolatos

Részletesebben

A gázfelhasználó technológia fogalma kiegészült a gázfáklyával, valamint az energetikai célra szolgáló gázturbinával és gázmotorral.

A gázfelhasználó technológia fogalma kiegészült a gázfáklyával, valamint az energetikai célra szolgáló gázturbinával és gázmotorral. A gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírások változása 2016. február 22-én megjelent a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet módosításáról

Részletesebben

Jogszabályváltozások és működés

Jogszabályváltozások és működés Knipl Károly 13.02.2018 Jogszabályváltozások és működés 2018. február 1-től Előzmények: Jelentősen megnőtt a csatlakozási igények száma Új bekapcsolások száma megnő - Belső tervek darabszáma - Kivitelezéshez

Részletesebben

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Helyzetkép Új jogszabályok, új rendező elvekkel, új szemlélettel, változatlan szakmai (műszaki)

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Előadó: Csallóközi Zoltán igazgató FŐGÁZ csoport Kecskemét, 2008. március 28. V. Országos Kéménykonferencia

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot

Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot Az épületgépészet területén tevékenykedő tervezők, kivitelezők, üzemeltetők,

Részletesebben

MMK Gáz- és Olajipari Tagozat Kötelező Szakmai Továbbképzés

MMK Gáz- és Olajipari Tagozat Kötelező Szakmai Továbbképzés MMK Gáz- és Olajipari Tagozat Kötelező Szakmai Továbbképzés A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági ellenőrzése, műszaki-biztonsági felülvizsgálata, a gázfogyasztó készülék

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: GKM/4330/ /2007 A földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges képesítésről és ról szóló 12/2004. (II. 13.)

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: Meglévő B típusú gézkészülék energetikai jellemzőinek, hátrányainak rövid összefoglalása. Javaslat tétele C típusú gázkészülék alkalmazására, a beépítés energetikai és biztonságtechnikai

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet Melléklet Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje

A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje Előadó: Molnár Károly Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét

Részletesebben

Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről

Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről Előadó: Molnár Károly ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke XIX. DUNAGÁZ SZAKMAI

Részletesebben

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba. 14116 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 97. szám A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések mûszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

Részletesebben

Gázipari Műszaki Szakbizottság tevékenysége és a még nyitott jogszabályi kérdések

Gázipari Műszaki Szakbizottság tevékenysége és a még nyitott jogszabályi kérdések Gázipari Műszaki Szakbizottság tevékenysége és a még nyitott jogszabályi kérdések Előadó: Molnár Károly ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke 2004. május

Részletesebben

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március Korszerű égéstermék-elvezető berendezések forgalomba hozatalának, tervezésének, beépítésének szabályai. Szakértői tapasztalatok. Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége Építési

Részletesebben

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan?

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Előadás címe: Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Dr. Barna Lajos egy. docens BME Épületgépészeti é ti és Gépészeti é Eljárástechnika á Tanszék A gázkészülék légellátásának alapelvei

Részletesebben

Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 2. oldal 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irá

Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 2. oldal 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irá Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 1. oldal 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülékjavítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről,

Részletesebben

I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról Kivonat Lezárva 2014. június 28. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A törvény alkalmazási köre 2. (1) E törvény alkalmazási köre kiterjed a) a földgáz vezetéken

Részletesebben

III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1.Törvények - 2008. évi XL. törvény - a földgázellátásról (GET) - 2006. V. törvény - a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJus Opten Kft. I. 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról A 2012.9.1. óta hatályos

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Előadó Zsákai Lajos tűzoltó alezredes Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJUS Opten Kft. I 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról 2014.10.15. óta hatályos

Részletesebben

A rendelet hatálya. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya. Általános rendelkezések Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/1997. (XI.6.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM A műszaki szabályozás alakulása Rendezvény helyszíne Kecskemét 2008.03.28. Békési László vezető-főtanácsos, GKM Üzleti Környezet Fejlesztése A magyarországi üzleti környezet a 66., az adminisztratív ügyintézés

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/1997. (XI.6.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata

Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata Bp., 2014. június 5. Előadó: Gotthard Béla szolgáltatási osztályvezető Fogalmak TELEKHATÁR GÁZELOSZTÓ VEZETÉK FŐELZÁRÓ FOGYASZTÓI VEZETÉK FŐCSAP

Részletesebben

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 1991. évi XX. törvény a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről 2201_08_DU_01_A_2017_FN-01 Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma Kérjük, hogy az alábbi nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűkkel töltse ki! Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat

Részletesebben

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. sz. függelék III/2. FÜGGELÉK

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. sz. függelék III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1.Törvények - 2009. évi XL. törvény - az elektronikus közszolgáltatásról - 2008. évi XL. törvény - a földgázellátásról (GET)

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete A Kormány./2015. (.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március A kémény szerepe és helye a felsőoktatásban Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét,

Részletesebben

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai 1 Koza László 2 Jellemzően előforduló esetek Pébégáz rendszerek - palack - palackcsoport - tartály (fűtőgáz és LPG) - településellátó rendszerek Földgáz

Részletesebben

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?!

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! Tűzvédelem 2013 konferencia 2013. november 6. Dr. Hajpál Mónika kutató mérnök, laborvezető ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratórium A múlt - 2013. június 30.

Részletesebben

A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények

A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények. április 24. Ea: Kerekes Ferenc FEF MB elnöke EON gázhálózati vezető A biztonság fontos a gáziparban Alapvető biztonsági kérdés, hogy jól felkészült

Részletesebben

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra.

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM

11/2013. (III. 21.) NGM 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI. 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében

HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI. 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében Az elosztóvezetékhez csatlakozni kívánó új fogyasztóktól és az elosztóvezetékhez

Részletesebben

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések A nemzetgazdasági miniszter.../2012. (...) NGM rendelete a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról A földgázellátásról

Részletesebben

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 1. oldal 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök képesítésről

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Környezetbarát fűtési rendszer működési feltételei a szigorodó szabályozás tükrében

Környezetbarát fűtési rendszer működési feltételei a szigorodó szabályozás tükrében Környezetbarát fűtési rendszer működési feltételei a szigorodó szabályozás tükrében Dr. Barna Lajos c. egyetemi tanár BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Fűts okosan! környezetbarát

Részletesebben

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1. Törvények. évi CXII. törvény az információs jogról és

Részletesebben

Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2017. április 19-20. dr. Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök, c. egyetemi docens Magyar Mérnöki Kamara Jogszabályok 19/2012.(VII.20.)

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8. TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti

Részletesebben

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 89 (3) bekezdése szerint: Az elkészült gázszerelést a földgázelosztó vagy megbízottja az üzembe helyezés előtt köteles - az egyetemes szolgáltatásra jogosult

Részletesebben

Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari

Részletesebben

TIGÁZ Zrt. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET

TIGÁZ Zrt. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti az érintett rendszerhasználót az üzletszabályzatban, illetve a szerződésben

Részletesebben

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Minősítések és ami mögöttük van Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Nyílászárók teljesítményigazolása 1. Jogi és szabályozási környezet 2. Követelmények 3. Követelmények

Részletesebben

Társasházak fűtési megoldásai március 2. Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont

Társasházak fűtési megoldásai március 2. Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 2017. március 2. Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont Gyűjtőkémény: Megoldhatatlan helyzet? Lehetetlen a kazáncsere? Törvényi környezet: mi történt, és mi várható? Versits Tamás okl. épületgépész mérnök,

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1. Törvények 2013. évi V. törvény Polgári Törvénykönyv (2014.

Részletesebben

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. Gázszerelői munkavégzés feltételrendszere, kompetencia és felelősség Aszódi János Kertész Péter Gázláng Mérnökiroda Kft. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. : 2511 Dorog,

Részletesebben

TIGÁZ Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság. /módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt/ FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA

TIGÁZ Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság. /módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt/ FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA TIGÁZ Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság /módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt/ I. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 5 2. A KÜLSŐ KÖRNYEZETTEL VALÓ KAPCSOLATA... 22 2. a) Felettes

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

ÜGYVEZETŐ. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szervezeti felépítése. 1 1. számú függelék A társaság szervezeti felépítése. Üzemi Tanács

ÜGYVEZETŐ. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szervezeti felépítése. 1 1. számú függelék A társaság szervezeti felépítése. Üzemi Tanács FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szervezeti felépítése 1 1. számú függelék A társaság szervezeti felépítése ÜGYVEZETŐ Üzemi Tanács Szakszervezeti Bizottság Hálózatgazdálkodási Igazgatóság Törzs: - Jogtanácsos

Részletesebben

felülvizsg lvizsgálatalata

felülvizsg lvizsgálatalata Tűzoltó készülékek forgalmazása, karbantartása, tűzoltt zoltó vízforrások felülvizsg lvizsgálatalata Tűzvédelmi szolgáltat ltatók k szakmai továbbk bbképzése 2013. június 5-6. 5 Szabados László tű. őrnagy

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék IV. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, 2006. március 23-24. ... ha két méter,

Részletesebben

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 0/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. tör vény 1. (2) bekezdés 2.

Részletesebben

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1. Törvények 2013. évi V. törvény Polgári Törvénykönyv (2014.

Részletesebben

Épületek gázellátása. kialakítása. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I október 19.

Épületek gázellátása. kialakítása. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I október 19. Épületek gázellátása A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakítása Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. október 19. A gázellátó rendszer felépítése 2 Az elosztóvezeték kialakítási változatai

Részletesebben

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet. a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról

280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet. a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról 280/2015. (IX. 22.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII.

Részletesebben

től alkalmazandó csatlakozási díjak

től alkalmazandó csatlakozási díjak 2017. 07. 01-től alkalmazandó csatlakozási díjak A Földgázelosztó tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő elosztóvezetékre történő bekapcsolásra, fejlesztésre, rákapcsolásra (a továbbiakban együtt: csatlakozásra)

Részletesebben

ATB ALKALMAZÁSTECHNIKAI BIZONYÍTVÁNY. A termék megnevezése: H-FLUE SYSTEM égéstermék-elvezető rendszerek BAXI tüzelőberendezések estén

ATB ALKALMAZÁSTECHNIKAI BIZONYÍTVÁNY. A termék megnevezése: H-FLUE SYSTEM égéstermék-elvezető rendszerek BAXI tüzelőberendezések estén ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794

Részletesebben

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009.

Részletesebben

Hatály: 2018.IX.19. Magyar joganyagok - 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet - a gáz csatlakozóvezetékekre, a Gázfelhasználó technológia: ipari, me

Hatály: 2018.IX.19. Magyar joganyagok - 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet - a gáz csatlakozóvezetékekre, a Gázfelhasználó technológia: ipari, me Hatály: 2018.IX.19. Magyar joganyagok - 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet - a gáz csatlakozóvezetékekre, a 1. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a ezésekre, a telephelyi vezetékekre

Részletesebben

Frissítve: április :07 Netjogtár Hatály: 2018.IX.19. Magyar joganyagok - 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet - a gáz csatlakozóvezetékekre, a

Frissítve: április :07 Netjogtár Hatály: 2018.IX.19. Magyar joganyagok - 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet - a gáz csatlakozóvezetékekre, a Hatály: 2018.IX.19. Magyar joganyagok - 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet - a gáz csatlakozóvezetékekre, a 1. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a ezésekre, a telephelyi vezetékekre

Részletesebben

47. Nemzetközi Gázkonferencia 2015. Nov. 10-11. Siófok Hotel Azúr

47. Nemzetközi Gázkonferencia 2015. Nov. 10-11. Siófok Hotel Azúr Helyiségfűtő berendezések tervjóváhagyási, forgalomba hozatali és üzembe helyezési szempontjai az energiahatékonyságról szóló 813 és 814/2013/EU rendeletek alapján Előadó: Versits Tamás - MGVE Energiahatékonysági

Részletesebben