Biológia vázlatok a második konzultáció tananyagához 10/L/T

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia vázlatok a második konzultáció tananyagához 10/L/T"

Átírás

1 Biológia vázlatok a második konzultáció tananyagához 10/L/T A táplálkozás I.Előbél: 1) Szájüreg A tápcsatorna felépítése és működése a) kemény szájpad rágást segíti b) lágy szájpad a nyeléskor felemelkedik, ezáltal elzárja az orrüreghez vezető utat. c) fogak: Szerepük a rágás. Fogkorona -felszínét zománc borítja. -dentin -fogüreg (pulpa) vérereket és idegeket tartalmaz. Táplálja a fog csontszövetének sejtjeit (lazarostos kötőszövet.) Fognyak: -felszínét zománc borítja -dentin -fogüreg (pulpa) vérereket és idegeket tartalmaz. Táplálja a fog csontszövetének sejtjeit (lazarostos kötőszövet.) Foggyökér: -felszínét cement borítja -dentin -fogüreg (pulpa) vérereket és idegeket tartalmaz. Táplálja a fog csontszövetének sejtjeit (lazarostos kötőszövet.)

2 A fogak fajtái: Tejfogak: (20 db) Gyökerük vagy nincs, vagy pedig fejletlen. Maradandó fogak: (32 db) -2 metszőfog -1 szemfog -2 kisőrlő (előzápfog) ¼ fogsor -3 nagyőrlő (utózápfog) Fogképlet: később! Az ábrát lásd d) Nyelv: Izmos felépítésű szerv, mirigyekben gazdag, felszínén ízlelőbimbók vannak. Az ízlelőbimbók körülárkolt kis vájatainak a mélyén vannak az ízérzékelő receptorok. A nyelv funkciói: -a táplálék összekeverése -segíti a rágást -segít a nyelésben -segít az ízlelésben e) A szájüregbe torkollanak a nyálmirigyek (3 pár) kivezető csövei. -Fültőmirigy -Állkapocs alatti mirigy -Nyelv alatti mirigy Mindegyikből 1-1 pár van. Funkciójuk a nyáltermelés. A nyál ph-ja=7 körüli. Mennyisége napi 1,5 liter. A nyál összetétele: -víz -mucin (szénhidrát tartalmú összetett fehérje): A megrágott táplálékot tapasztja össze falatképzés -amiláz enzim: elkezdi a keményítőt maltózra bontani A nyálnak fertőtlenítő hatása is van.

3 2) Nyelőcső: 25 cm hosszú, ujjnyi vastagságú cső. A megrágott falatot perisztaltikus mozgásával a gyomorba juttatja 3) Gyomor: A nyelőcső perisztaltikus mozgása a gyomorszájon keresztül ide juttatja a táplálékot.( A gyomor a bélcsatorna legtágabb része. Horog vagy J alakú, együregű szerv. A gyomorfal mirigyei termelik a gyomornedvet, amely sósavat [HCl] és pepszint tartalmaz, mely fehérjebontó hatású emésztőnedv. Fehérjék sósavas pepszin peptidek. A sósav szerepe: védi a szervezetet a táplálékkal felvett baktériumok ellen (fertőtlenítés) fellazítja a táplálék rostjait kioldja a táplálékból a szervetlen anyagokat aktiválja a pepszin előanyagát a pepszinogént. A gyomornedv kémhatása savas (ph =1-2), napi mennyisége 2-2,5 liter. A gyomorfal mirigyek mucint is termelnek, amely bevonja a gyomor belső falát és megvédi a sósavas pepszin fehérjebontó hatásától.( Sérült nyálkahártya esetén gyomorfekély!) A gyomornyálkahártya alatt simaizomszövet található, ennek lefutása körkörös, ferde irányú, hosszanti. Ezek hozzák létre a gyomor mozgásokat: o A táplálék és az enzimtartalmú gyomornedv keveredését a gyomor keverő mozgása segíti elő. Ilyenkor a gyomorfal szomszédos szakaszai felváltva húzódnak össze, ezáltal összekeverik a gyomortartalmat o Ezután a perisztaltikus mozgás a gyomortartalmat a gyomorvégen át a patkóbélbe továbbítja.

4 o (Ha a gyomorba emészthetetlen, vagy túl nagy mennyiségű, esetleg káros hatású anyagok kerülnek, akkor ellenkező irányú perisztaltikával, hányással kiürül.) II. Középbél (Vékonybél) : kb.5m hosszú bélszakasz 1) Patkóbél (duodenum v. nyombél): (hajlamos a fekélyesedésre). Ez a gyomor után elhelyezkedő patkó alakban görbült bélszakasz. Két vezeték torkollik bele: Epevezeték: Az epét a máj termeli, epehólyag tárolja, és az epevezeték továbbítja a patkóbélbe. o Az epe szerepe: a zsírok emulgeálása (apró cseppeké diszpergálása), az epesavas sókkal (ph=8 lúgos kémhatás) ezáltal megkönnyíti a zsírbontó lipázenzim működését.(tehát az epében emésztőenzim nincs!) o Az epe zöldes színét az epefestékek (bilirubin, biliverdin) adják, amelyek a hemoglobin hem-részének bomlástermékei továbbá ez okozza a széklet színét (szterkobilin) is. A hasnyálmirigy kivezető csöve: A hasnyálmirigy a patkóbél kanyarulatában elhelyezkedő kettős elválasztású mirigy.

5 o Külső elválasztású mirigyei termelik a hasnyálat (ph=8, enyhén lúgos) A hasnyál enzimei mindenféle tápanyag bontására képesek: MIT bont enzimnév MIVÉ bont peptidek tripszin dipeptidek keményítő amiláz Diszacharidok (maltóz) Lipidek (trigliceridek) lipáz Monogliceridek és zsírsavak nukleinsavak nukleáz nukleotidok o A hasnyálmirigy belső elválasztású mirigyei (Langerhans szigetek) termelik a szénhidrát anyagcserét szabályozó hormonokat, az inzulint és a glukagont. 2)Éhbél: 3)Csípőbél: Nyálkahártyájának mirigyei bélnedvet (ph= 8) termelnek (kb 1, 5 l / nap), ezek befejezik a tápanyagok emésztését. MIT bont enzimnév MIVÉ bont dipeptidek erepszin aminosavak maltóz Szénhidrátbontó-enzim glükóz lipidek Zsírbontó-enzim Monogliceridek és zsírsavak nukleinsavak Nukleinsav-bontó enzim nukleotidok A bélfal felépítése: -Bélbolyhokkal megnövelt felszínű, (200m 2 ) vérerekben gazdag nyálkahártya a felszívóhám borítja az éhbél és a csípőbél belső felszínét. Ezt a felszínt tovább növelik a bélbolyhok hámsejtjeinek plazmájából kinyúló plazmanyúlványok. -A bélbolyhok és nyúlványaik ritmikus összehúzódása és elernyedése pumpálja az erekbe a tápanyagokat.

6 -A bélbolyhok feladata: az aminosavak, a glükóz és a nukleotidok aktív transzporttal illetve a víz passzív transzporttal vérkeringésbe történő felszívása. -A bélbolyhokban nyirokerek is vannak. A monogliceridek és a zsírsavak először ide, a nyirokerekbe kerülnek, majd innen a vérkeringésbe. -Simaizom-szövet réteg, amely perisztaltikus mozgással az utóbélbe juttatja a béltartalmat. -A bélfalban idegek is vannak, ezek szerepe az érzékelés. III: Utóbél: 1) Vakbél: 2) Vastagbél: -Nyúlványa az úgynevezett féregnyúlvány, amely a kórokozók elleni védekezésben szerepet játszó nyirokszerv. -Egy felszálló, egy haránt és egy leszálló ága van, így körbekeretezi a vékonybelet. -Itt emésztőnedv termelés nincs, víz és ionok felszívása történik a vérbe. Emiatt a béltartalom besűrűsödik. -A vastagbélben sok bélbaktérium él (szimbiózis) cellulózbontó baktériumok: az ember által emészthetetlen növényi rostok cellulóztartalmának egy részét lebontják erjesztő-és rothasztó baktériumok: az idáig meg nem emésztett szerves anyagokat bontják le, ezek is részt vesznek a széklet kialakításában. vitamintermelő baktériumok B és K vitaminokat termelnek. -A béltartalmat a bélfal perisztaltikus mozgásával a végbélbe továbbítja.(gyors perisztaltika=hasmenés, lassú perisztaltika= =székrekedés) 3)Végbél: -Funkciója a széklet tárolása és ürítése. -Falában mechano-receptorok találhatók, ezek váltják ki a székletürítési-reflexet. -Ez kb 2-3 éves korra válik szabályozhatóvá. A légzés

7 A lebontó folyamatokhoz szükséges gázcsere a légzőszervek segítségével történik. Az emberi légutak: Felső légutak: a )Orrüreg: Nyugodt légzés esetén csak az orrüregen keresztül áramlik a levegő. Belső felszínét nyálkahártya borítja, amely vérerekben gazdag, ezek felmelegítik és vízgőzzel telítik a beszívott levegőt. csillós hengerhám hálózza be, ahol a csillók kifelé csapkodnak, ezáltal meggátolva a szennyeződések tüdőbe, illetve az alsó légutakba történő bejutását orrszőrzet szűrő hatása a kiszűrt szennyeződéseket és kórokozókat a nyálkahártya fokozott váladéktermeléssel távolítja el. b )Szájüreg: fokozott légzés esetén, beszéd közben, c)garat: illetve az orr bedugulásakor a szájüregen keresztül is történik légzés. a szájüreg leghátsó része, a táplálék és a levegő útja itt kereszteződik. nyeléskor a nyelv hátrafelé mozdulása a gégefedőt a légcső kezdetére tolja, a falat így a légcső mögötti nyelőcsőbe jut.

8 d)gége: légzéskor a gégén keresztül a levegő a légcsőbe jut A gége a légcső kezdeti porcos része, hangadó szerv. A pajzsporc belső szöglete és a kannaporcok között feszülnek ki a hangszalagok,melyek speciális nyálkahártyával borított simaizomredők A hangszalagok által határolt háromszög alakú rés a hangrés. Nyugodt légzés esetén a hangrés nyitott állapotban van (kilégzéskor szűkül, belégzéskor pedig tágul). Hangképzés (fonáció): a kilégzéshez kapcsolódik. Harántcsíkolt izmok hatására a kannaporcok mozgatásával a hangszalagok megfeszülnek, ilyenkor a hangrés összeszűkül. Emiatt a légcsőben a levegő feltorlódik, ennek következtében a hangrés kitágul. Ezt követően a kiáramlott levegő miatti nyomáscsökkenés miatt a rugalmas hangszalagok a légrést újra összeszűkítik. Ezek a folyamatok sokszor ismétlődnek, ezáltal rezgésbe jönnek a hangszalagok. A hang a levegő longitudinális rezgése. Rövidebb és vékonyabb hangszalagok a nőkre és a gyermekekre jellemzőek, míg a férfiaknak hosszabb és vastagabb hangszalagjaik vannak. Alsó légutak: a) Légcső: db. C alakú porcból áll, amelyet hátulról kötőszövet és simaizom zár csővé. A porcok megakadályozzák a légcső összenyomódását és belégzéskor a falak összeesését. A légcső alsó vége V

9 alakban elágazik 2 főhörgőre, amelyek a 2 tüdőfélbe vezetnek. b) Tüdő: Az emberi 2 tüdőfél 5 lebenyből áll. Bal oldalt 2, míg a jobboldalon 3 lebenyük van. A tüdő szivacsos felépítésű, vérerekben gazdag szerv, amely a mellüregben helyezkedik el. A tüdőbe érést megelőzően a légcső 2 főhörgőre ágazik el, ezek jutnak be a tüdőbe és ágaznak el hörgőkre, majd pedig hörgőcskékre a hörgőcskék végén léghólyagocskák (- alveolusok- kb.1 milliárd db) vannak. A léghólyagocskák egyrétegű laphámból álló vékony falát gazdag kapilláris (hajszálér) hálózat borítja, ez a légzőhám, melynek légzőfelülete kb m 2. Itt történik a külső gázcsere (v. külső légzés) a légzőszerv és a vérkeringés között Ez diffúzión alapuló fizikai folyamat. po 2tüdő >po 2vér O 2 a vérbe diffundál pco 2vér >pco 2tüdő CO2 a tüdőbe diffundál A tüdőnek nincs saját izomzata, a tüdő a légzőmozgások passzív szerve. A légzőmozgásokat a légzőizmok rekeszizom bordaközi izmok hozzák létre. A mellkasban fellépő nyomásváltozások, illetve a tüdőfalban lévő rugalmas kötőszöveti szalagok idézik elő a tüdő kitágulását és összenyomódását is. A tüdő felszínét és a mellüreg belső felszínét borító hártyák a mellhártyák (savós hártyák). A mellhártyák 2 lemeze között savós folyadék található, amelynek súrlódás csökkentő szerepe van. Az ember belégzése: Izom összehúzódással járó aktív folyamat

10 Külső bordaközi izmok összehúzódnak, így a mellkas térfogata [V] vízszintes irányban növekszik. a nyomás [p] pedig csökken A rekeszizom összehúzódik, ezáltal lefelé mozdul, ellaposodik. Emiatt a mellkas térfogata [V] függőleges irányban növekszik. a nyomás [p] pedig csökken A mellkas tágulását (szívó hatás) a rugalmas tüdő passzívan követi Ezek együttes hatására a tüdőtérfogat (V) növekszik, (tágul) a nyomás [p] pedig csökken. a külső nagyobb nyomású levegő beáramlik. A tüdő falában lévő rugalmas rostok pedig megfeszülnek. Az ember kilégzése: : Izom elernyedéssel járó passzív folyamat. Külső bordaközi izmok elernyednek, így a mellkas térfogat [V] vízszintes irányban csökken. A nyomás [p] növekszik. A rekeszizom elernyed, ezáltal felfelé mozdul és bedomborodik a mellüregbe. Emiatt a mellkas térfogat [V] függőleges irányban csökken, a nyomás [p] pedig növekszik. A mellkas térfogatcsökkenését a rugalmas tüdő passzívan követi. Ezek együttes hatására tüdőtérfogat (V) csökken a tüdők összenyomódnak; ezt a folyamatot segítik a tüdő rugalmas rostjai is. a belső nagyobb nyomású levegő kiáramlik A be és a kilégzést együtt 1) légcserének nevezzük, amely a légzőszerv és a külvilág közötti levegő nyomáskülönbségen alapuló cseréje, tehát fizikai folyamat 2) külső gázcsere (v. külső légzés) a légzőszerv és a vérkeringés közötti gázcsere. Ez diffúzión alapuló fizikai folyamat. po 2tüdő >po 2vér pco 2vér >pco 2tüdő O 2 a vérbe diffundál CO 2 a tüdőbe diffundál

11 3 ) belső gázcsere (v. belső légzés): a vérkeringés és a szövetek sejtjei közötti gázcsere. Ez diffúzión alapuló fizikai folyamat. po 2vér >po 2szöv. O 2 a szövetek közé diffundál pco 2szöv. >pco 2vér CO 2 a vérbe diffundál 4 ) biológiai oxidáció (sejtlégzés): a sejtekben lezajló Energiatermelő oxidatív biokémiai folyamat. -A mellkas sérülésekor a mellhártya lemezei közé levegő kerül és a mellkasba áramló levegő összenyomja a tüdőt, ez a légmell. (életveszély!; HALÁL!) -Keszonbetegség Légembólia HALÁL! Az ember percenként 16-szor lélegzik, és nyugodt légzés esetén 0,5 liter levegő cserélődik ki 16* 0,5l = 8 l / perc ez a légzési perctérfogat. Légzési térfogat-változások. Spirométerrel mérik.

12 Légzés tipusa nyugodt belégzés (respirációs levegő) erőltetett belégzés (belégzési tartalék) erőltetett kilégzés (kilégzési tartalék) Levegő térfogata (liter) 0, 5 liter VITÁL liter + 1 1iter KAPACITÁS (a tüdő max. levegőbefogadó képessége: 4-5,5 liter között lehet) maradék levegő 1,5 liter A TÜDŐ TÉRFOGATA: 5,5-7 liter között lehet Az edzett, illetve az edzetlen ember oxigén szükséglete A dohányzás káros hatásai

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

A TÁPCSATORNA ANATÓMIÁJA TÁPLÁLKOZÁS, EMÉSZTÉS

A TÁPCSATORNA ANATÓMIÁJA TÁPLÁLKOZÁS, EMÉSZTÉS A TÁPCSATORNA ANATÓMIÁJA TÁPLÁLKOZÁS, EMÉSZTÉS A táplálkozás szervrendszerének feladata: az élőlények számára szükséges szilárd és folyékony tápanyagok felvétele a felvett anyagok egy részét lebontjuk

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel.

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel. Az emésztőrendszer felépítése I. elõbél szájnyílás szájüreg fogak fogképlet nyelv nyálmirigy ízlelõbimbó öklendezés nyelés garat gégefedõ porc nyelõcsõ perisztaltikus mozgás gyomor fogszuvasodás fogínysorvadás

Részletesebben

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia VI. Előadás A légző-szervrendszer. Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI Légző-szervrendszer O 2 szállítása a testbe, CO 2 elszállítása onnan Hőszabályozás (lihegés

Részletesebben

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet 2010. 11. 12. A gasztrointesztinális rendszer felépítése http://en.wikipedia.org/wiki/file:digestive_system_diagram_edit.svg

Részletesebben

MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI?

MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI? TÁPLÁLKOZÁS MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI? Energiatermelés A szervezet számára szükséges anyagok felvétele Alapanyagcsere: a szervezet fenntartásához szükséges energiamennyiség átl. 7000 kj Építőanyagok: a heterotróf

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

Táplákozás - anyagcsere

Táplákozás - anyagcsere Táplákozás - anyagcsere Tápanyagbevitel a szükségletnek megfelelően - test felépítése - energiaszükséglet fedezete Fehérjék, Zsírok, Szénhidrátok, Nukleinsavak, Vitaminok, ionok ( munka+hő+raktározás )

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2011/2012. tanév Támogatónk: Szövettan Ábraelemzés A képeken

Részletesebben

Az emészt szervrendszer

Az emészt szervrendszer Az emészt szervrendszer TÁPCSATORNA SZAKASZAI (8 m hosszú cs ) -fels (táplálék felvétele, falattá alakítása, továbbítása a középs szakasz felé): szájüreg, garat, nyel cs -középs (táplálék lebontása, felszívása)

Részletesebben

A táplálkozás és energiaháztartás neuroendokrin szabályozása 1.

A táplálkozás és energiaháztartás neuroendokrin szabályozása 1. A táplálkozás és energiaháztartás neuroendokrin szabályozása 1. A mechanikai és kémiai tevékenység koordinációja a GI rendszerben A gatrointestinalis funkciók áttekintése. A mechanikai tevékenység formái

Részletesebben

4. Az emberi szervezet B1 rész

4. Az emberi szervezet B1 rész Nézd át: Az ember táplálkozása Anyagforgalom az emberi szervezetben Az ember légzése 4.4. A táplálkozás 4.4.1. Táplálkozás 4. Az emberi szervezet B1 rész a szervezet anyagforgalmát, elsősorban anyagfelvételét

Részletesebben

A tantárgy oktatásának célja: Az utóbbi évtizedekben egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik az egészséges táplálkozás iránt. Tudományos kísérletek

A tantárgy oktatásának célja: Az utóbbi évtizedekben egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik az egészséges táplálkozás iránt. Tudományos kísérletek Táplálkozástan és gasztronómia 09-09-07 1 Bevezetés A tantárgy oktatásának célja: Az utóbbi évtizedekben egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik az egészséges táplálkozás iránt. Tudományos kísérletek bizonyítják,

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2013/2014. tanév Támogatónk: Egyszerű választás 1.Mi jellemző a sejtjeinket

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás

2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás Négyféle asszociáció A. zsírszövet B. laza rostos kötőszövet C. mindkettő D. egyik sem 2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás 1. Kötő- és támasztószövet 2. Változatos alakú és működésű sejtekből áll.

Részletesebben

Az ember emésztı- és légzırendszere

Az ember emésztı- és légzırendszere nsoft bio 1 1. 2. 3. Az ember emésztırendszerének általános jellemzıi célja az E-bevitel, az alapanyagcsere az az E-mennyiség, amely egy nyugalmi állapotban lévı ember számára szükséges, kb. 7000 kj/nap;

Részletesebben

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja.

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Légzés az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Az életet biztosító, egymással szorosan összefüggő két

Részletesebben

Vizsgakövetelmények Magyarázza a légcsere, a gázcsere és a sejtlégzés összefüggéseit. Ismerje a légzőrendszer funkcióit. Ismerje a légzőrendszer

Vizsgakövetelmények Magyarázza a légcsere, a gázcsere és a sejtlégzés összefüggéseit. Ismerje a légzőrendszer funkcióit. Ismerje a légzőrendszer 1 1 2 Vizsgakövetelmények Magyarázza a légcsere, a gázcsere és a sejtlégzés összefüggéseit. Ismerje a légzőrendszer funkcióit. Ismerje a légzőrendszer szerveit. Ismerje fel ábrán a gége alábbi részeit:

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

Eredmény: 0/337 azaz 0%

Eredmény: 0/337 azaz 0% Élettan1 ea (zh2) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2016-12-06 20:26:54 : Felhasznált idő 00:00:09 Név: Minta Diák Eredmény: 0/337 azaz 0% Kijelentkezés 1. (1.1) Milyen folyamatot ábrázol az ábra? [Válasszon]

Részletesebben

Légzés szervrendszere

Légzés szervrendszere Légzés szervrendszere Légzőrendszer feladata Külvilág levegőjének a szervezetbe, / tüdőhólyagocskák alveolusok / juttatása alveolaris ventilatio A szervezet és a külső környezet közötti gázcsere biztosítása:

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.05.14.

Gyakorló ápoló képzés 2012.05.14. Összeállította:Ignáth Györgyi Felső szakasz: 1. szájüreg (nyelv, fogak, nyálmirigyek, torok) 2. garat 3. nyelőcső Középső szakasz: 1. gyomor 2. vékonybél (patkóbél, éhbél, csípőbél) Alsó szakasz: 1. Vastagbél

Részletesebben

sejtek szövetek szervek szervrendszerek építik föl.

sejtek szövetek szervek szervrendszerek építik föl. 2016-17-ban tanulandó (törzsanyag) a 10. évfolyamon AZ ÉLŐLÉNYEK ÉLETJELENSÉGEI Az élőlények szervezetét sejtek szövetek szervek szervrendszerek építik föl. Szövet: hasonló alakú, működésű, fölépítésű

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései:

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember táplálkozás szervrendszere: 1. TÁPLÁLKOZÁS FOGALMA: A táplálkozáson

Részletesebben

A beszédképzés szervei

A beszédképzés szervei A beszédképzés szervei MI kell hozzá? sas sás Kempelen beszélőgépe mama papa baba haha Jó napot! Kempelen egyik legnagyobb felismerése: a hangokat nem elszigetelten ejtjük! https://www.youtube.com/watch?v=zlk5bfuv6oo

Részletesebben

A tápcsatorna felépítése, az emésztés és felszívás folyamatai

A tápcsatorna felépítése, az emésztés és felszívás folyamatai A tápcsatorna felépítése, az emésztés és felszívás folyamatai Táplákozás - anyagcsere Tápanyagbevitel a szükségletnek megfelelően - test felépítése - energiaszükséglet fedezete Fehérjék, Zsírok, Szénhidrátok,

Részletesebben

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer anatómiája felső légutak: orr- és szájüreg, garat - külső orr: csontos és porcos elemek - orrüreg: 2 üreg (orrsövény); orrjáratok és orrmandula

Részletesebben

Kültakaró 1. Szerepe 2. Felépítése Mozgás 1. Váz

Kültakaró 1. Szerepe 2. Felépítése Mozgás 1. Váz /2012/06/05/last-biology-test Kültakaró A külső csíralemezből alakul ki A legnagyobb érzékszerv, kiterítve akár 1,7 m 2 is lehet. 1. Szerepe Érzékszervként működik Védelem A homeosztázis fontos része Kiválasztás

Részletesebben

PTE ETK 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (III.)

PTE ETK 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (III.) PTE ETK 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (III.) A szervezet energiaforgalma; Táplálkozás; Az emésztés; Felszívódás; Közbülső anyagcsere; A szervezet

Részletesebben

Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap

Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap A beküldési határidő: 2018. január 18. E-mail cím: biologia@verseghy-szolnok.sulinet.hu I. Karikázd be a helyes választ! 10 pont 1. Mi alkotja az emberi hámréteget?

Részletesebben

6. Az ember légzőszervrendszere

6. Az ember légzőszervrendszere 56 A légzőszervrendszer legfontosabb feladata a gázcsere biztosítása, ami a légzőhólyagokban oxigén vérbe történő leadását és szén-dioxid vérből történő felvételét jelenti. Ezenkívül a tüdő fontos szerepet

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet.

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet. A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A ki és belégzés folyamatának megfigyelése Tüdőmodell készítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz Szükséges eszközök: olló, csipesz, gumikesztyű, lufi,

Részletesebben

FS 3/1 Az orr és az orrüreg

FS 3/1 Az orr és az orrüreg FS 3 Az orr és az orrüreg Kb. 2-szeres nagyítás, SOMSO-műanyagból. Középmetszet. A baloldal mutatja a koponyacsontokat, a jobboldal pedig az arcizmokat és az orrnyálkahártyát leszedhető orrsövénnyel. 6

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Szekréció és felszívódás II. Minden ami a gyomor után történik

Szekréció és felszívódás II. Minden ami a gyomor után történik Szekréció és felszívódás II Minden ami a gyomor után történik A pancreasnedv Víz Összetétele Proenzimek, enzimek Szabályozó molekulák HCO 3 - Egyéb elektrolitok Funkciói Valamennyi tápanyag enzimatikus

Részletesebben

Jóga Anatómia Az emésztőés a kiválasztó szervrendszer

Jóga Anatómia Az emésztőés a kiválasztó szervrendszer Jóga Anatómia Az emésztőés a kiválasztó szervrendszer NeuroArt Yoga Anatomy NeuroArt Yoga Anatomy 1 Emésztő szervrendszer Tápcsatorna Száj Nyelőcső Gyomor Vékonybél Vastagbél Végbél Járulékos emésztő szervek

Részletesebben

A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei

A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei Emésztőrendszer felépítése: Nyálkahártya (mucosa): 1 epithelium: hámréteg 2 lamina propria: kötőszöveti réteg: 3 lamina muscularis mucosa: nyálkahártya

Részletesebben

Szövetek Szövet: az azonos eredetű, hasonló működésű és hasonló felépítésű sejtek csoportjait szövetnek nevezzük. I. Hámszövet: A sejtek szorosan

Szövetek Szövet: az azonos eredetű, hasonló működésű és hasonló felépítésű sejtek csoportjait szövetnek nevezzük. I. Hámszövet: A sejtek szorosan Szövetek Szövet: az azonos eredetű, hasonló működésű és hasonló felépítésű sejtek csoportjait szövetnek nevezzük. I. Hámszövet: A sejtek szorosan kapcsolódnak. Hiányzik a sejtközötti állomány. Feladata:

Részletesebben

Testanyagaink állandóan változnak

Testanyagaink állandóan változnak Testanyagaink állandóan változnak Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ezek közül óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Mozgás szervrendszer Fogak Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Mozgás szervrendszer Fogak Mozgás szervrendszer A helyváltoztatás az állatok jellemző képessége. A mozgásmód faji sajátosság eltérés rendellenesség Izmok aktív

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

Vizsgakövetelmények Tudja magyarázni a táplálkozás jelentőségét, és értse folyamatait (rágás, nyelés, bélperisztaltika). Ismerje fel ábrán a

Vizsgakövetelmények Tudja magyarázni a táplálkozás jelentőségét, és értse folyamatait (rágás, nyelés, bélperisztaltika). Ismerje fel ábrán a 1 1 2 Vizsgakövetelmények Tudja magyarázni a táplálkozás jelentőségét, és értse folyamatait (rágás, nyelés, bélperisztaltika). Ismerje fel ábrán a táplálkozási szervrendszer szerveit, tudja biológiai funkcióit.

Részletesebben

EMBERTAN TÁPLÁLKOZÁS MEGOLDÁS EMELT SZINT 1

EMBERTAN TÁPLÁLKOZÁS MEGOLDÁS EMELT SZINT 1 EMBERTAN TÁPLÁLKOZÁS MEGOLDÁS EMELT SZINT 1 I. Vitaminok (8 pont) 1. Hiánybetegség/ hiánytünet 2. C-vitamin 3. paprika, csipkebogyó, citrom, narancs, kiwi, savanyúkáposzta stb. 4. angolkór/ csontlágyulás/

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre.

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY 2018. ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári

Részletesebben

Az emberi fogak: 32 fog, fogképlet:

Az emberi fogak: 32 fog, fogképlet: Fogak Az emberi fogak: 32 fog, fogképlet: 2123 2123 2 dentes incisivi (dens incisivus) -(metszőfogak) 1 dens caninus -(szemfog) 2 dentes premolares -(kisőrlők) 3 dentes molares -(nagyőrlők) Az emberi fogazat:

Részletesebben

Az emlősök anatómiája

Az emlősök anatómiája Dr. Kovács Attila Az emlősök anatómiája A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer anatómiája felső légutak: orr- és szájüreg, garat - külső orr: csontos és porcos elemek - orrüreg: 2 üreg (orrsövény); orrjáratok és orrmandula

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2012/2013. tanév Támogatónk: A szőr I. II. Ábraelemzés Az I.

Részletesebben

Az emésztés anatómiája és élettana

Az emésztés anatómiája és élettana Az emésztés és élettana Dr. Forgó István NYF-MMFK Agrártudományi Tanszék Az emésztőkészülék felépítése Az emésztőkészülék a szájnyílással kezdődő, a végbélnyílással végződő, mirigyekkel ellátott cső. Részei:

Részletesebben

PE-GK Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék

PE-GK Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék PE-GK Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék Néhány növény és állati termék összetétele %-ban kifejezve Termék Víz Szénhidrát Zsír Fehérje Hamu Izom 72 0,6 4,3 21,4 1,5 Búzaszem Legelőfű 13 71,2

Részletesebben

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2008/2009. tanév

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2008/2009. tanév Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2008/2009. tanév Támogatónk: Kültakaró és mozgás Tanulmányozd

Részletesebben

Biológiai feladatbank 11. évfolyam

Biológiai feladatbank 11. évfolyam Biológiai feladatbank 11. évfolyam A pedagógus neve: Pap Gyula A pedagógus Biológia szakja: Az iskola neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Műveltségi terület: Ember és természet

Részletesebben

AZ EMBER LÉGZÕ SZERVRENDSZERÉNEK FELÉPÍTÉSE ÉS MÛKÖDÉSE

AZ EMBER LÉGZÕ SZERVRENDSZERÉNEK FELÉPÍTÉSE ÉS MÛKÖDÉSE Az ember életmûködései és az életmûködések szabályozása 45 AZ EMBER LÉGZÕ SZERVRENDSZERÉNEK FELÉPÍTÉSE ÉS MÛKÖDÉSE Milyen típusai alakultak ki az evolúció során a légzõszerveknek? orrüreg Melyek a légzés

Részletesebben

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (ízelítő ) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Hámszövetek (ízelítő ) Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Hámszövetek (felépítés

Részletesebben

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a KERINGÉS A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a szén-dioxidot és a salakanyagokat. Biztosítja

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése,

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése, A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése, A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg mm 6000 m 360 Hg mm - 80 Hg

Részletesebben

BIOLOGIA 10. ( )

BIOLOGIA 10. ( ) BIOLOGIA 10. (2015-16.) Tananyag Biológiából a 10. évfolyam anyagából szükségünk lesz (szükségünk lehet) alapfogalmakra, amelyeket Önök már korábban tanultak. A következőkben meg tetszenek találni olyan

Részletesebben

A zárt keringési rendszerrel rendelkező gerinces állatok és az emberi szervezet 3 folyadékteret foglal magába.

A zárt keringési rendszerrel rendelkező gerinces állatok és az emberi szervezet 3 folyadékteret foglal magába. A nyirokrendszer Szerkesztette: Vizkievicz András A zárt keringési rendszerrel rendelkező gerinces állatok és az emberi szervezet 3 folyadékteret foglal magába. 1. Intravazális (vér) 2. Intersticiális

Részletesebben

AZ EMBER SZERVRENDSZEREI Homeosztázis Az élőlények szabályozott belső állandóságát egy szóval homeosztázisnak nevezzük. A homeosztázist értelmezhetjük a sejtek szintjén is, a soksejtű szervezetek sejtjeit

Részletesebben

Az ellenállás. Légzési ellenállás könnyű légzésvédő eszközöknél. Bild H 9.4 cm x W 27.53 cm. érezhető? Ipari Roadshow 2013 Augusztus

Az ellenállás. Légzési ellenállás könnyű légzésvédő eszközöknél. Bild H 9.4 cm x W 27.53 cm. érezhető? Ipari Roadshow 2013 Augusztus Az ellenállás Bild H 9.4 cm x W 27.53 cm érezhető? Légzési ellenállás könnyű légzésvédő eszközöknél Ipari Roadshow 2013 Augusztus Tartalom 1 Az emberi légzés, és a légzési ellenállás 2 A légzési ellenállás

Részletesebben

1. Csoportosítsa az élelmiszereket a táplálkozásban betöltött szerepük szerint!

1. Csoportosítsa az élelmiszereket a táplálkozásban betöltött szerepük szerint! 1. Csoportosítsa az élelmiszereket a táplálkozásban betöltött szerepük szerint! Kulcsszavak, fogalmak : Táplálkozás jelentősége Élelmiszerek összetevői: víz és szárazanyagok (alaptápanyagok, védőtápanyagok,

Részletesebben

Hogyan működünk? II. dr. Csordás Katalin. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 8. előadás 2011. december 7.

Hogyan működünk? II. dr. Csordás Katalin. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 8. előadás 2011. december 7. Hogyan működünk? II. dr. Csordás Katalin Mentőápoló Tanfolyam 8. előadás 2011. december 7. Tartalom A vizelet kiválasztó és - elvezető rendszer Az emésztőszervek Idegrendszer 2 Hol helyezkednek el a szerveink?

Részletesebben

Hangképzőszervek. Nincs olyan önálló szerve az embernek, amelynek kizárólagos funkciója a beszéd létrehozása lenne.

Hangképzőszervek. Nincs olyan önálló szerve az embernek, amelynek kizárólagos funkciója a beszéd létrehozása lenne. Hangképzőszervek Nincs olyan önálló szerve az embernek, amelynek kizárólagos funkciója a beszéd létrehozása lenne. A beszédet több szervünk együttes működése hozza létre. Ezeknek a szerveknek elsődlegesen

Részletesebben

A vitálkapacitás. 1. Miért nem folyik ki az összes víz az edényből azonnal az ábrán látható helyzetben?

A vitálkapacitás. 1. Miért nem folyik ki az összes víz az edényből azonnal az ábrán látható helyzetben? 1 A vitálkapacitás Követelmény: Ismertesse a vitálkapacitás fogalmát. Hasonlítsa össze aktív sportoló és nem sportoló fiúk és lányok vitálkapacitását bemutató táblázat értékeit. Adjon magyarázatot az eltérésekre.

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 14. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA Az állati szervezetek testük felépítéséhez szükséges anyagokat és energiát táplálék formájában veszik fel. Táplálékuk minısége szerint lehetnek húsevık, növényevık és mindenevık. A

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Élelmiszerek alkotórészei, értékelése

Élelmiszerek alkotórészei, értékelése Kiss Irén Élelmiszerek alkotórészei, értékelése A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30

Részletesebben

Mozgás Az emberi csontváz (F)

Mozgás Az emberi csontváz (F) Mozgás Az emberi csontváz (F) Hogy nevezzük az ábrán jelölt részeket? Írd az ábrán látható körökbe a megfelelő számokat! 1. Lábujjpercek 2. Singcsont 3. Agykoponya 4. Bordák 5. Combcsont 6. Gerincoszlop

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30.

Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30. Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30. Probléma felvetés 2 Az előadás célja 1. A keringési rendszer működési elvének alapszintű megismerése 2. A mentőápolói

Részletesebben

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet.

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet. 1 Kötőszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András Ebbe az alapszövetbe igen különböző feladatot végző szöveteket sorolunk, amelyek elláthatnak mechanikai, anyagcsere, hőszabályozás, védelmi és regenerációs

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

Szabályozás - összefoglalás

Szabályozás - összefoglalás Szabályozás - összefoglalás A nagyagy az agyvelő legnagyobb része. 2 féltekéből és lebenyekből áll Külső részét az agykéreg, másnéven a szürkeállomány alkotja, mely az idegsejtek sejttesteiből áll. Feladatai:

Részletesebben

II. Grafikonok elemzése (17 pont)

II. Grafikonok elemzése (17 pont) I. Az ember táplálkozása (10 pont) Többszörös választás 1) Melyek őrlőfogak a maradó fogazatunkban (az állkapcsok középvonalától kifelé számozva)? 1) az 5. fog 2) a 3. fog 3) a 8. fog 4) a 2. fog 2) Melyik

Részletesebben

2. ATP (adenozin-trifoszfát): 3. bazális (vagy saját) miogén tónus: 4. biológiai oxidáció: 5. diffúzió: 6. csúszó filamentum modell:

2. ATP (adenozin-trifoszfát): 3. bazális (vagy saját) miogén tónus: 4. biológiai oxidáció: 5. diffúzió: 6. csúszó filamentum modell: Pszichológia biológiai alapjai I. írásbeli vizsga (PPKE pszichológia BA); 2017/2018 I. félév 2017. december 24.; A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS JUHÁSZ ANITA

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS JUHÁSZ ANITA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS JUHÁSZ ANITA MOSONMAGYARÓVÁR 2002 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK Programvezető és témavezető: DR.

Részletesebben

A DIETETIKA TÖRTÉNETE

A DIETETIKA TÖRTÉNETE A DIETETIKA TÖRTÉNETE Biológia projektmunka Ullmann Daniella 13.a Aki nemet tud mondani mindenre, ami fölösleges, az önuralommal bír és mértékletes, ami a Lélek gyümölcseinek egyike (Gal 5:22) HALÁSZTELEK,

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek.. alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1. Melyik állítás

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

A légzés élettana I.

A légzés élettana I. A légzés élettana I. 25. Légzésmechanika 1: A tüdő és a mellkas statikus mechanikája. 26. Légzésmechanika 2: ventiláció prof. Sáry Gyula Domoki Ferenc 1 A légzés fő fázisai ventiláció ventiláció alveoláris

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A tengerszint feletti magasság. Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011

A tengerszint feletti magasság. Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011 A tengerszint feletti magasság Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011 Stressz faktorok Sugárzás: kozmikus és UV Alacsony hőmérséklet: az Egyenlítőnél 5000 m magasságban

Részletesebben

Légzés. A gázcsere alapjai

Légzés. A gázcsere alapjai Légzés A gázcsere alapjai 2/12 Lavoisier mintegy 200 évvel ezelőtt felfedezte, hogy az állatok életműködése és az égés egyaránt O 2 fogyaszt, és CO 2 termel felfedezéséért 51 éves korában, 1794-ben guillotine-al

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben