1. Melyik irányba kell a kormányt elfordítani, ha a motorkerékpár hátsó kereke a nyíl irányában megcsúszik?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Melyik irányba kell a kormányt elfordítani, ha a motorkerékpár hátsó kereke a nyíl irányában megcsúszik?"

Átírás

1 1 / Melyik irányba kell a kormányt elfordítani, ha a motorkerékpár hátsó kereke a nyíl irányában megcsúszik? A 2-es jelű irányba. Az 1-es jelű irányba. Nem kell elfordítani a kormányt, mert az első kerék a haladási irányba mutat. 2. Helyes-e, ha a hátsó kerék nyíl irányában történő megcsúszását a motorkerékpáros a kormány 1-es jelű irányába való elfordításával ellensúlyozza? Nem. Igen. 3. Helyes-e, ha a hátsó kerék nyíl irányában történő megcsúszását a motorkerékpáros a kormány 2-es jelű irányába való elfordításával ellensúlyozza?

2 2 / 169 Igen. Nem. 4. Hogyan bővítheti a járművezető a látóterét? A visszapillantó tükrök használatával, a fej elfordításával. Speciális szemüveg használatával. Sehogyan, a látótér nem bővíthető. 5. Mi csökkentheti a látóteret az alábbiak közül? A szemüveg kerete, a gépkocsi szerkezeti elemei, a helytelenül elhelyezett nagyméretű csomagok. A visszapillantó tükör megfelelő beállítása. A sötétség, mert sötétben jelentősen csökken a látótér. 6. Veszélyes lehet-e hosszabb ideig egy jármű holtterében tartózkodni? Igen, mert a jármű vezetője a tér ezen részeit nem folyamatosan látja. Nem, mert nem kerülünk a másik járművel közlekedési kapcsolatba. Nem, mert a többi közlekedő számára észrevehetővé válik a járművünk. 7. Hogyan észlelhető a jármű holtterében tartózkodó ember, másik jármű? A járművezető általában a fejének elmozdításával tudja ellenőrizni a holttereket. A visszapillantó tükör mozgatásával. A holtterekben közlekedők egyáltalán nem észlelhetők. 8. Hogyan alkalmazkodik a szem a hirtelen fényváltozáshoz? Az erős fényhez gyorsan (2-3 mp), a sötéthez lassan (kb. 30 mp). Gyorsan, és a napszemüveg viselése ilyenkor a járművezető segítségére lehet. Az emberi szem könnyebben alkalmazkodik a sötéthez, mint a hirtelen nagy fényerőhöz. 9. Miért fontos a jármű napszaktól független kivilágítása?

3 3 / 169 Mert a többi közlekedő számára észrevehetőbbé válik a járművünk. Mert jobban láthatóak az útburkolati jelek. Csak éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között fontos a jármű kivilágítása. 10. Mi rontja a járművezető reakcióidejét az alábbiak közül? Fáradtság, alkoholfogyasztás, zavaró ingerek (pl.: zaj). Vitamindús étrend. Ha jól ismert útszakaszon közlekedik. 11. Mi szükséges a tudatos járművezetői készség kialakításához? Elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása, folyamatos gyakorlása. Minden helyzetben ragaszkodás a szabályokhoz, mások közlekedés közbeni kioktatása. Elsőbbségről való folyamatos lemondás, mások előnyben részesítése. 12. Mit kell ellenőrizni a járművel való napi első elindulás előtt? A jármű és a járművezető alkalmas-e a közlekedésre, a szükséges iratok rendelkezésre állnak-e. Van-e a járműben térkép vagy műholdas navigációs (GPS) berendezés. Az utasok személyazonosító igazolványának érvényességét. 13. A kerék és a talaj közti tapadóerő... arányos a kereket talajra szorító erővel. nem függ a jármű terhelésétől. a jármű sebességével négyzetes arányban változik. 14. Mi lehet az oka annak, ha valamelyik kerék megcsúszik? A kerék terhelése nem elegendő, kis ívű kanyarodás történt nagy sebességgel, vagy csúszós az úttest. Nem megfelelő a gumiabroncs mérete. Kis sebességgel, magas sebességfokozattal közlekedünk. 15. Mivel járulhat hozzá a járművezető a környezet védelméhez? A járműve rendszeres karbantartásával, az üzemanyagtakarékos járművezetéssel, a keletkező hulladék szelektív gyüjtésével. A parkolóhelyek rendszeres takarításával, a kollégák ösztönzésével. Kizárólag a járműve takarításával, tisztán tartásával. 16. Befolyásolja-e a vezetési stílus a gumiabroncsok kopásának mértékét? Igen, a hirtelen elindulás, a megpördülő kerekek, az intenzív fékezések csökkentik a gumiabroncsok élettartamát. Nem, a gumiabroncsok kopása csak a jármű terheltségétől függ. Igen, a sportos vezetési stílus jobb állapotban tartja a gumiabroncsokat, így élettartamuk nő. 17. Mitől függ a jármű üzemanyag fogyasztásának mértéke az alábbiak közül? A jármű műszaki állapotától, a vezetési stílustól és az útviszonyoktól. A járművezető életkorától. A tankolt üzemanyag mennyiségétől.

4 4 / Száraz vagy nedves aszfalton jobb a gumiabroncs tapadása? Száraz aszfalton. Nedves aszfalton. Nincs különbség, a megfelelő gumiabroncs típussal egyaránt jó a tapadás. 19. Miért veszélyes, ha a jármű kormányzott kerekei megcsúsznak? Mert a jármű irányíthatatlanná válik. Mert a jármű nehezebben kormányozható. Mert a jármű az üzemi fékkel nem fékezhető. 20. Melyik fékezési módszerrel érhető el a legrövidebb fékút? A motorfék és az üzemi fék együttes használatával. A kézifék behúzásával. A kézifék és az üzemi fék egyszerre történő használatával. 21. Kisebb, vagy a nagyobb sebességi fokozatban jobb a jármű gyorsítóképessége? Kisebb sebességi fokozatban. Nagyobb sebességi fokozatban. Nem függ a sebességi fokozattól. 22. Mi a teendő a jármű fékezésből eredő megcsúszása esetén? A fékerő csökkentése és kormányzás a helyes irányba. A tengelykapcsolót és a fékpedált együttesen benyomva igyekezzünk elkerülni a jármű kicsúszását. Blokkoló fékezéssel igyekezzünk megállítani a járművet. 23. A féktávolság... az a legrövidebb távolság, amelyen a járművet meg lehet állítani. a veszély távolsága a járműtől. a fékpedál és a padlólemez, illetve a fékkar és a kormány közötti távolság. 24. Átlagosan mennyi a fékezést megelőző reakcióideje egy jó képességű járművezetőnek? 0,5-0,7 másodperc. 2-3 másodperc. 5-6 másodperc. 25. Hogyan változik a járművezető reakcióideje, ha a szervezetében alkohol van? Az alkohol mennyiségétől függően 2-6 másodpercre növekszik. Az alkohol kis mennyiségben nem befolyásolja a járművezető reakcióidejét. Csökken a reakcióidő, mert a kis mértékű alkoholfogyasztás javítja a reagáló képességet. 26. Miként győződünk meg a sávváltás lehetőségéről és veszélytelenségéről?

5 5 / 169 A visszapillantó tükrökből és oldalra pillantással kell a holttér ellenőrzésével meggyőződni a sávváltás lehetőségéről és veszélytelenségéről. Csak a visszapillantó tükrök használatával kell meggyőződni a sávváltás lehetőségéről és veszélytelenségéről. A jármű holttereit nem kell figyelembe venni, mert a kormány mozdításával azok megszűnnek, így azok nem jelentenek veszélyforrást. 27. Kell-e sávváltáskor irányjelzést alkalmazni? Igen, a többi közlekedő tájékoztatása céljából. Ha nincs mögöttünk más jármű, akkor nem szükséges. Nem, elég a fejünket hátrafordítva tájékozódni a sávváltás előtt. 28. Előzéskor általában a szemből érkező jármű... sebességét alá, távolságát túlbecsüljük. sebességét túl, távolságát alábecsüljük. sebességét és távolságát pontosan meg tudjuk becsülni. 29. Honnan ismerhető fel, hogy egy pótkocsis szerelvény halad Ön előtt, ha csak annak hátulját látja? A pótkocsi hátsó részén mindkét oldalt piros, háromszög alakú fényvisszaverőt helyeznek el. A pótkocsi hátsó részének egyik oldalán egy fehér háromszög helyezkedik el. Hátulról nem lehet megállapítani, hogy pótkocsis szerelvény vagy szóló tehergépkocsi halad-e előttünk. 30. Mire kell felkészülni pótkocsis szerelvény előzésekor? Az előzés hosszabb ideig fog tartani, így hosszabb belátható útnak kell rendelkezésre állnia az előzés végrehajtásához. Nagyobb sebességgel kell előzni. Magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolni a hosszú előzéshez. 31. Mi a teendő, ha csökken a látótávolság (pl. éjszaka, korlátozott látási viszonyok között)? A jármű sebességét csökkenteni kell, kerülni kell a vakon vezetés kialakulását. Fokozott figyelemmel, de változatlan sebességgel lehet továbbhaladni. Felkapcsolt ködlámpával és változatlan sebességgel lehet továbbhaladni. 32. Mi a vakon vezetés? Ha a féktávolság hosszabb, mint a gépjárművezető által belátható útszakasz. A rossz látási viszonyok közötti közlekedés. Ha előzéskor nem látható a szembejövő forgalom. 33. Miért veszélyes a vakon vezetés? Mert a járművet a belátható úton megállítani nem lehet. Mert ezzel lassabban tudunk haladni és feltartjuk a forgalmat. Nem veszélyes, ha egyirányú úton közlekedünk. 34. A jármű világító berendezéseit használni kell korlátozott látási viszonyok között, mert...

6 6 / 169 így a járművezető jobban lát, és a járművet is jobban látják. a járművezető látása ezzel javítható. ellenkező esetben növekszik az útvonal tévesztésének lehetősége. 35. Hideg időben hol számíthatunk fokozottan az útfelület eljegesedésére? Hidakon, felüljárókon, erdősávval védett útszakaszokon. Mellékutakon, nem aszfaltozott úton. Mindenhol. 36. Milyen következménnyel járhat, ha nem tartjuk be a közlekedési szabályokat? Veszélyhelyzet alakulhat ki, amelyből könnyen baleset következhet be. Semmilyen következménnyel nem jár. Biztosan baleset ér minket. 37. Milyen módszerekkel védekezhetünk a veszélyhelyzetekkel szemben? A veszély felismerése, azok elhárításának megismerése, időben és módozatában helyes cselekvés. Állandó fékkészenlétben autózzunk. Úgy vezessük járművünket, hogy bármilyen veszélyt el tudjunk hárítani. 38. Mi a teendő, ha a jármű süppedékeny útpadkára fut? Lassítással és óvatos ellenkormányzással kell visszavezetni a járművet az úttestre. Lassítással és gyors kormánymozdulattal kell visszairányítani a járművet az úttestre. Gázadással és ellenkormányzással kell a járművet az úttestre kormányozni. 39. Hogyan hat a rakomány tömege a szállító jármű üzemanyag fogyasztására? A rakomány tömegének növelése növeli az üzemanyag fogyasztást. A rakomány tömege nincs hatással az üzemanyag fogyasztásra, csak a rakomány terjedelme. A rakomány tömege csökkenti az üzemanyag fogyasztást. 40. Hogyan hat a jármű üzemanyag fogyasztására az útburkolat minősége? A puha és egyenetlen talajon való haladás növeli a jármű üzemanyag fogyasztását. Az útburkolat minősége nem befolyásolja az üzemanyag fogyasztást. A puhább, egyenetlenebb talajon való haladáskor csökken az üzemanyag fogyasztás. 41. Hogyan hat a jármű üzemanyag fogyasztására a jármű légellenállása? A megnövekedett légellenállás növeli a jármű üzemanyag fogyasztását. A megnövekedett légellenállás csökkenti a jármű üzemanyag fogyasztását. A légellenállás változása nem befolyásolja az üzemanyag

7 7 / 169 fogyasztást. 42. Üzemanyag takarékosság szempontjából mikor váltsunk sebességfokozatot? A motor legnagyobb fordulatszámának 2/3-ánál a magasabb, 1/3-ánál az alacsonyabb sebességfokozatba kell kapcsolni. Akkor váltsunk sebességfokozatot, mikor a jármű már tovább nem gyorsul. Általában a motor legnagyobb fordulatszámának 1/2-énél célszerű sebességfokozatot váltani. 43. Folyamatos haladásnál melyik sebességfokozat használata a legelőnyösebb? A haladási sebességhez igazodó lehető legnagyobb sebességfokozattal kell haladni, a közepes fordulatszámot tartva. Folyamatos haladásnál magas fordulatszámot eredményező sebességfokozatot kell kapcsolni, hogy erőtartalék keletkezzen. Folyamatos haladásnál mindig az 5. sebességfokozatot kell használni. 44. Az üzemanyag takarékosság érdekében megálláskor célszerű leállítani a jármű motorját, ha... a megállás előrelátható időtartama az 1 percet meghaladja. a megállás forgalmi okból történik. a megállás a jelzőlámpa piros jelzése miatt következett be. 45. Mi a teendője, ha a járműbe szerelt akkumulátor tönkremegy? A tönkrement akkumulátort az erre kijelölt átvevőhelyen leadom. A tönkrement akkumulátort a kommunális hulladékgyüjtőbe dobom. A tönkrement akkumulátorban lévő folyadékot kiöntöm, és kénsavat öntök a helyébe. 46. Hasznos-e a közlekedési balesetek utólagos elemzése? Igen, a tanulságok levonása hozzájárul a tudatosabb közlekedéshez. Nem, az ilyet jobb minél hamarabb elfelejteni. Igen, a statisztikai nyilvántartások miatt. 47. Általában mik a balesetek kialakulásának főbb okai? Gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása, kanyarodási szabály megszegése. Túlzott előzékenység. Motorosok, kerékpárosok figyelmetlensége. 48. Hány kerekű jármű a segédmotoros kerékpár? Általában kétkerekű, de lehet három- vagy négykerekű is. Kizárólag kétkerekű. Három- vagy négykerekű. A segédmotoros kerékpár kizárólag háromkerekű lehet. A segédmotoros kerékpár kizárólag négykerekű lehet. 49. Szabad-e másokat indokolatlanul zavarni? Nem. Igen, csak indokolatlanul akadályozni nem szabad. Igen, csak indokolatlanul veszélyeztetni

8 8 / 169 nem szabad. Igen, ha járművünk sebessége ezt megkívánja. Igen, ha ezzel csökkenteni tudjuk a menetidőnket. 50. Szabad-e segédmotoros kerékpárral az úttesten várakozni e jelzőtáblát követően? Igen, ha a vezető a járműnél marad, és áruszállító jármű érkezésekor a rakodóhelyet haladéktalanul szabaddá teszi. Nem. Igen, de csak az egy nyomon haladó segédmotoros kerékpárral. 51. A veszélyt jelző táblákat követően milyen távolságban kell számítani a veszélyes helyre? Lakott területen m, autópályán m, lakott területen kívül egyéb úton m távolságban. Lakott területen 30 m, lakott területen kívül 50 m távolságban. Lakott területen 25 m, lakott területen kívül 50 m távolságban. Közvetlenül a jelzőtáblát követően, lakott területen m, autópályán m, lakott területen kívül egyéb úton m hosszon. Ezt a távolságot minden esetben jelezni kell a veszélyt jelző tábla alatti kiegészítő táblán. 52. Mit jelez ez a jelzőtábla? A vasúti átjáró kezdetét. A vasúti átjáró végét. A továbbhaladás tilalmát.

9 9 / Elhelyezik-e minden vasúti átjárónál ezt a jelzőtáblát? Nem. Igen. Nem, csak a kétvágányú vasúti átjáróknál. 54. Mit jelez ez a jelzőtábla? Sorompó nélküli vasúti átjárót. Vasútállomást. A vasúti átjáró kezdetét.

10 10 / Mit jelez ez a jelzőtábla? Fénysorompóval és sorompóval biztosított vasúti átjárót. Fénysorompóval biztosított, sorompó nélküli vasúti átjárót. Forgalomirányító fényjelző készüléket. 56. Mit jelez ez a jelzőtábla? Azt, hogy az útkereszteződésben a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége. Azt, hogy az útkereszteződésben a balról érkező járműnek van elsőbbsége. Vasúti átjáró kezdetét.

11 11 / Mit jelez ez a jelzőtábla? Azt, hogy az útkereszteződésben a járműnek elsőbbsége van a keresztező úton érkező járművel szemben. Azt, hogy az útkereszteződésben a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége. Főűtvonalat. 58. Mit jelez ez a jelzőtábla? Azt, hogy az úttest 500 m-en keresztül lényegesen rosszabb állapotban van a megelőző útszakaszhoz képest. Azt, hogy a két bukkanó között 500 m a távolság. 500 m megtétele után bukkanók következnek.

12 12 / Milyen veszélyre figyelmeztet ez a jelzőtábla? Kavicsfelverődésre. Sáros útra. Poros földútra. 60. Szabad-e a kétkerekű jármű vezetőjének menet közben kézben tartott mobiltelefont használni? Nem. Igen, de csak a forgalmi okból történő megállás időtartama alatt. Igen, bármikor. Igen, ha a telefonhívás nem tűr halasztást. Igen, ha a kormányt egy kézzel fogva még biztonságosan tud közlekedni. 61. Mire kell számítani e jelzőtáblát követően? Arra, hogy gyermekek lépnek az úttestre. Játszótérre. Gyalogosokra.

13 13 / Útnak minősül-e a közforgalom elől el nem zárt magánút? Igen. Nem. Csak akkor, ha az út alkalmas kétirányú forgalom lebonyolítására. Igen, ha az út elején ennek megfelelő közúti jelzést helyeztek el. Igen, ha az utat szilárd útburkolattal látták el. 63. Az alábbiak közül mi minősül úttestnek? Az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része. Az útnak a közúti járművek és a gyalogosok közlekedésére szolgáló része. Az útnak a gépkocsik közlekedésére szolgáló része. Az útnak a gépjárművek közlekedésére szolgáló része. Az útnak az a része, amely szilárd útburkolattal van ellátva. 64. Az alábbiak közül mi minősül járdának? Az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló része. Az útnak a gyalogosok és a kerékpárok közlekedésére szolgáló része. Az útnak a gyalogosok és a segédmotoros kerékpárok közlekedésére szolgáló része. Minden gyalogút járdának minősül. Az úttestnek a gyalogosok közlekedésére szolgáló része. 65. Az alábbiak közül mi minősül forgalmi sávnak? Az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű része. Az úttestnek egy motorkerékpársor közlekedésére elegendő része. Az úttestnek egy járműsor közlekedésére elegendő része. Az úttestnek a két terelővonal közötti része. Csak az úttestnek az útburkolati jelekkel megjelölt, egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű része. 66. Az alábbiak közül mi minősül leállósávnak? Az útnak az úttesttel azonos szintben lévő, attól útburkolati jellel elválasztott és útburkolattal ellátott része. Az úttestnek útburkolattal el nem látott része. Az útnak útburkolattal el nem látott része. A jelzőtáblával leállósávként megjelölt forgalmi sáv. Az útnak az a része, amely kiemelt szegéllyel van elválasztva az úttest egyéb részétől.

14 14 / Az alábbiak közül mi minősül útpadkának? Az útnak az úttest mellett lévő, útburkolattal el nem látott része. Az útnak az úttesttől útburkolati jellel elválasztott része. Az útnak az egy nyomon haladó járművek közlekedésére szolgáló része. Az útnak az a része, amely kiemelt szegéllyel van elválasztva az úttest egyéb részétől. Az út melletti vízelvezető árok rézsű szerű oldala. 68. Válassza ki az alábbiak közül az útkereszteződés helyes fogalmát! Két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, elágazása. Két olyan út találkozása, amelyek csak jobbról torkollanak egymásba. Két vagy több olyan út találkozása, amelyek csak jobbról torkollanak egymásba. Minden azonos szintű és nem azonos szintű útcsatlakozás. Csak a szilárd útburkolattal ellátott utak találkozása. 69. Az alábbiak közül mi minősül földútnak? A járműközlekedésre szabadon tartott, eredeti termett talajú vagy ahhoz hasonló anyagú út. Kizárólag a mezőgazdasági járművek részére készült út. Kizárólag kedvtelési célú járművek részére készült út. 70. Vezetheti-e a jogszabályban meghatározott vezetési jogosultsággal vezethető járművét, ha érvényes vezetői engedélyét otthon hagyta? Nem. Igen. Igen, de csak a lakóhelye szerinti településen. Igen, ha az úton nincs rendőri ellenőrzés. Igen, ha utasa igazolja vezetési jogosultságát. 71. Vezethet-e a jogszabályban meghatározott vezetési jogosultsággal vezethető járművet az, akit a jármű vezetésétől eltiltottak? Nem. Igen, ha a vezetői engedélyt még nem vették el. Igen, amíg a vezetői engedélyt nem kell leadnia. Igen, de csak a saját járművét. Igen, de csak a lakóhelye szerinti településen. 72. Az alábbiak közül mi minősül kerékpársávnak? Az úttesten útburkolati jellel jelölt - kerékpárosok közlekedésére szolgáló - különleges forgalmi sáv. A jelzőtáblával kerékpársávként jelölt forgalmi sáv. Az úttesten kerékpárt és nyilat mutató útburkolati jellel jelölt terület. A kerékpárosok által használt forgalmi sáv. A forgalmi sávoktól kiemelt szegéllyel elválasztott, kerékpárosok közlekedésére szolgáló forgalmi sáv. 73. Az alábbiak közül mi minősül kerékpáros nyomnak? Az úttesten kerékpárt és nyilat mutató, sárga színű útburkolati jellel kijelölt terület. A jelzőtáblával kerékpáros nyomként jelölt terület. Az úttesten a kerékpárosok közlekedésére szolgáló különleges sáv. Az úttesten kerékpárt és nyilat mutató, fehér színű útburkolati jellel kijelölt terület. Minden olyan forgalmi sáv, ahol a kerékpáros, közlekedése során nyomot hagyhat.

15 15 / Az alábbiak közül mi minősül nyitott kerékpársávnak? Az úttesten útburkolati jellel jelölt különleges forgalmi sáv. Csak a kerékpárosok közlekedésére szolgáló különleges sáv. Az úttesten kerékpárt és nyilat mutató útburkolati jellel jelölt terület. Az úttesten sárga színű szaggatott vonallal jelzett és kerékpárt mutató forgalmi sáv. Az úttesten sárga színű szaggatott vonallal jelzett forgalmi sáv. 75. Az alábbiak közül mi minősül gyalog- és kerékpárútnak? A jelzőtáblával gyalog- és kerékpárútként megjelölt út. Az olyan út, amely gyalogosok, kerékpárosok és kézikocsik közlekedésére szolgál. Az úton kerékpárt és nyilat mutató útburkolati jellel jelölt terület. A gyalogosok és a kerékpárosok által használt út. A gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgáló forgalmi sáv. 76. Az alábbiak közül mi minősül járdaszigetnek? Az útnak az úttesttől kiemelt szegéllyel elválasztott, a gyalogosok védelmére szolgáló része. Az útnak a gyalogosok számára készült része. Az útnak a gyaloglásra szolgáló része. Az útnak az a része, amelyet a járművek forgalmától folyamatos fehér vonallal választanak el. Az útnak az a része, amely a járműforgalom elől betonelemekkel van elzárva. 77. Vezethet-e a jogszabályban meghatározott vezetési jogosultsággal vezethető járművet az, aki nincs vezetésre képes állapotban? Nem. Igen, ha nem megy messzire. Igen, az első várakozóhelyig. Igen, de csak az otthonáig. Igen, de csak legfeljebb 40 km/h sebességgel. 78. Mit nevezünk útzárnak? A közút forgalmat akadályozó eszközökkel történő lezárását, rendőrségi ellenőrzés céljából. A közút terelőúttal történő lezárását a forgalom elől. Az átfogó rendőrségi ellenőrzést. A közút útépítés céljából történő lezárását. A közút felújítás miatti felbontását. 79. Az alábbiak közül mi minősül biztosított vasúti átjárónak? Az olyan vasúti átjáró, ahol a forgalmat különböző berendezések szabályozzák. Az olyan vasúti átjáró, ahol a forgalmat nem szabályozzák különböző berendezések. Az olyan vasúti átjáró, amelyen biztosított az áthaladás. Az olyan vasúti átjáró, amely minőségi biztosítással rendelkezik. Az olyan vasúti átjáró, amelyen nincs keresztirányú forgalom. 80. Az alábbiak közül mi minősül biztosítatlan vasúti átjárónak? Az olyan vasúti átjáró, ahol a forgalmat berendezések vagy jelzőőr nem szabályozza. Az olyan vasúti átjáró, amit nem biztosít teljes sorompó. Az olyan vasúti átjáró, amit még jelzőtábla sem jelez. Az olyan vasúti átjáró, amely minőségi biztosítással nem rendelkezik. Az olyan vasúti átjáró, amelyben a vasúti jármű közlekedésére szolgáló sínpár nem süllyesztett kivitelű.

16 16 / Az alábbiak közül melyik jármű minősül gépjárműnek? A motorkerékpár. A villamos. A segédmotoros kerékpár. A mezőgazdasági vontató. A lassú jármű. 82. Vezethet-e segédmotoros kerékpárt közvetlenül szeszes ital fogyasztása után? Nem. Igen, ha az út nem főútvonal. Igen, földúton. Igen, de csak az otthonáig. Igen, de csak fokozott óvatossággal. 83. Szabad-e a járművel az utat és tartozékait rongálni, szennyezni? Nem. Csak az elengedhetetlenül szükséges mértékben. Csak indokolt esetben. Igen, ha előzetesen vállalja, hogy az okozott kárt megtéríti. 84. Köteles-e a járművezető a napi első elindulás előtt a kormányberendezést ellenőrizni? Igen, az adott körülmények között indokolt módon. Nem, ez az üzemben tartó feladata. Nem, amennyiben rendelkezik érvényes hatósági engedéllyel. Nem, ha az előző napi megálláskor a kormányberendezés még működőképes volt. Csak akkor, ha a járművezető autószerelői végzettséggel rendelkezik. 85. Járművezetőként milyen magatartást kell tanúsítani ezt a táblát észlelve? Az útszűkületben elsőbbséget kell adni a szembejövő jármű részére. Semmi rendkívülit, ez a tábla elsőbbséget biztosít a szembejövő járművel szemben. Nem szabad behajtani az egyirányú forgalmú útra. 86. Mi a neve ennek a jelzőtáblának? Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben A szembejövő forgalom elsőbbsége Egyirányú forgalmú út

17 17 / Szabad-e részt venni a közlekedésben olyan járművel, amelynek műszaki és biztonsági jellemzői nem felelnek meg a jogszabályi feltételeknek? Nem. Igen, ha a környezetet közvetlenül nem szennyezi. Igen, ha érvényes műszaki vizsgával rendelkezik. Igen, de csak kizárólag a lakóhelye szerinti településen. Csak akkor, ha erre a lakóhely szerinti illetékes jegyző engedélyt adott. 88. Hogyan kell közlekedni a jelzőtáblát követően? Úgy, hogy az út által körbezárt terület a járművezetőtől balra essék. Úgy, hogy az út által körbezárt terület a járművezetőtől jobbra essék. Ellentétes rendőri jelzésig körbe-körbe kell haladni. 89. Mire utasít ez a jelzőtábla? Arra, hogy a jelzőtáblával jelzett akadályt jobbról kell kikerülni. Jobbra történő bekanyarodásra. Arra, hogy a jelzőtáblával jelzett akadályt valamely irányból ki kell kerülni. 90. Szabad-e részt venni a közlekedésben olyan járművel, amely az utat és tartozékait megrongálja? Nem. Igen, ha a környezetet közvetlenül nem szennyezi. Igen, ha az esetleges kár értéke nem haladja meg a Ft-ot. Igen, de csak a közútkezelő engedélyével. Igen, ha erre munkaadójától külön utasítást kapott.

18 18 / Mi a jelzőtábla neve? Motorkerékpárral behajtani tilos Kétkerekű motorkerékpárral behajtani tilos Segédmotoros kerékpárral behajtani tilos 92. Megszünteti-e ez a jelzőtábla a Megfordulni tilos jelzőtábla hatályát? Igen. Nem. 93. Milyen okból szabad megállni a jelzőtáblát követően? Forgalmi vagy műszaki okból. Csak műszaki okból. Csak forgalmi okból. 94. Mi minősül általában a menetirány szerinti jobb oldalnak? Az úttestnek az a része, amely a felezővonaltól jobbra esik. Csak az osztott pályás út jobb oldali úttestje. Csak a körforgalom és az egyirányú utca úttestje. A párhuzamos közlekedésre alkalmas út külső forgalmi sávja. Csak a menetirány szerinti jobb oldali úttest széle. 95. A kerékpárt kivéve vezethet-e járművet, aki szeszesital fogyasztásából származó alkohol befolyása alatt áll? Nem. Igen, ha egyébként vezetésre képes állapotban van. Igen, ha nem főútvonalon közlekedik. Igen, de legfeljebb az otthonáig. Igen, de csak akkor, ha nincs más utasa, aki a jármű vezetését át tudná vállalni.

19 19 / Az alábbiak közül válassza ki az éjszaka fogalmát! Az esti szürkület kezdetétől a reggeli szürkület megszűnéséig terjedő időszak. A 22:00 h-tól 06:00-ig terjedő időszak. Az esti szürkület végétől a reggeli szürkület kezdetéig terjedő időszak. 97. Az alábbiak közül válassza ki a korlátozott látási viszonyok fogalmát! Az átlagos látási viszonyok jelentős mértékű korlátozottsága. A vezető látásának jelentős mértékű romlása. Az átlagos látási viszonyok kisebb mértékű korlátozottsága. 98. Mi a jelzőtábla neve? Kikerülési irány Kötelező haladási irány Szoros jobbra tartási kötelezettség 99. Mi a jelzőtábla neve? Körforgalom Kötelező haladási irány Forgószél 100. Az alábbiak közül mely jelzőtáblák tilalmát szünteti meg ez a jelzőtábla? Az Előzni tilos, a Megfordulni tilos és a Sebességkorlátozás jelzőtáblákét. Az Előzni tilos, a Megfordulni tilos és a Kötelező haladási irány jelzőtáblákét. Az Előzni tilos, a Megfordulni tilos és a Kötelező legkisebb sebesség jelzőtáblákét.

20 20 / Mit jelez ez a táblakombináció? Azt, hogy az útra a kiegészítő táblán jelzett időszakban mindkét irányból tilos behajtani. Azt, hogy az útra a kiegészítő táblán jelzett időszakon kívül mindkét irányból tilos behajtani. Azt, hogy az útra a kiegészítő táblán jelzett időszakban ebből az irányból tilos behajtani, de parkolni szabad Hol kell teljesíteni a megállási kötelezettséget az alábbiak közül? A megállás helyét jelző útburkolati jel előtt. Az első kerekekkel a megállás helyét jelző útburkolati jelen. A megállás helyét jelző útburkolati jel előtt vagy kicsivel utána Kell-e megfelelő oldaltávolságot tartani az egymás mellett ellentétes irányban elhaladó járművek között? Igen. Nem Hogyan kell az egymással szemben haladó járművek vezetőinek egymástól biztonságos oldaltávolságot tartani? Szükség esetén kölcsönösen az úttest széléhez kell húzódniuk. Szükség esetén egyiküknek az úttest széléhez kell húzódni. Szükség esetén egyiküknek meg kell állni Hogyan kell az egymással szemben haladó járművek vezetőinek az egymás melletti elhaladást lehetővé tenni az olyan úttesten, ahol az egymás melletti elhaladás lehetetlen? Megállással, útpadkára húzódással vagy hátramenettel. Csak megállással. Csak hátramenettel.

21 21 / Melyik járművel kell hátramenetet végezni, ha a kitérés az úttest méretei miatt nem lehetséges? Amelyikkel ez könnyebben megtehető. Amelyik később érkezett a helyszínre. Amelyik előbb fog a későbbiekben elkanyarodni Járművezetőként mi a teendője, ha állati erővel vont jármű érkezik Önnel szemből, és annak vezetője feltartott karral jelzi, hogy az állat ijedős? Csökkenteni kell a jármű sebességét, illetve szükség esetén meg kell állni. Elegendő lassítani, mivel ijedős állat esetén maga az állati erővel vont jármű köteles hátramenetet végezni. Minden esetben meg kell állni Az egy forgalmi sávra szűkülő úttesten szembejövő járművek találkoznak. Melyiküknek van elsőbbsége? Ha a közúti jelzésekből más nem következik, akkor annak a járműnek, amelyik irányváltoztatás nélkül tud továbbhaladni. Ha a közúti jelzésekből más nem következik, akkor annak a járműnek, amelyik irányváltoztatással tud továbbhaladni. Minden esetben a nagyobb járműnek van elsőbbsége Hogyan szabad a járművel megfordulni az alábbiak közül? Úgy, hogy megfordulás közben a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Úgy, hogy megfordulás közben a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne zavarja. Úgy, hogy megfordulás közben az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne zavarja, a járműforgalom akadályozása azonban megengedett Szabad-e a járműforgalmat akadályozni, amikor a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenetet végzi? Rövid ideig szabad. Nem. Ez esetben a hosszabb időtartamú akadályozás is megengedett Szabad-e vasúti átjáróban járművel megfordulni? Nem. Igen Szabad-e autópályán járművel hátramenetet végezni? Nem. Igen Szabad-e előzni, ha az előzés a szembejövő forgalmat zavarja? Nem. Igen Szabad-e előzni, ha az előzni kívánó jármű előzését már egy

22 22 / 169 másik jármű megkezdte? Nem. Igen Szabad-e előzni, ha a megelőzni kívánt jármű előzési szándékot jelzett? Nem. Igen, ha még nem kezdte meg az előzést Szabad-e előzni, ha az előzés során a megelőzendő jármű mellett nem lehet megfelelő oldaltávolságot tartani? Nem. Igen, de csak az egy nyomon haladó járművek előzése esetén. Igen, de csak motorkerékpárral Szabad-e előzni, ha az előzés befejezése után a megelőzött jármű elé csak annak zavarásával tud visszatérni? Nem. Igen, mert ebben az esetben csak az akadályozás tilos. Igen, de csak motorkerékpárral Kell-e az előzési szándékot irányjelzéssel jelezni? Igen, ha az irányváltoztatással jár. Igen, minden esetben. Igen, de csak sűrű forgalom esetén Milyen irányból szabad az előzést végrehajtani? Általában balról. Csak balról. A járművezető szabad döntésétől függően balról és jobbról egyaránt Milyen irányból szabad megelőzni az úttest közepén lévő pályán közlekedő villamost? Csak jobbról. Csak balról. Jobbról és balról egyaránt Milyen irányból szabad megelőzni a balra bekanyarodási szándékát irányjelzéssel jelző és ennek megfelelően elhelyezkedő járművet? Csak jobbról. Csak balról. Jobbról és balról egyaránt Adhat-e a közterület-felügyelő a jármű megállítására vonatkozó jelzést? Igen. Nem. Csak veszélyhelyzet elhárítása érdekében. Igen, de csak rendőr jelenlétében. Igen, de csak akkor, ha ezt az egyéb veszélyt jelző táblával előre jelezte.

23 23 / Szabad-e jobbról megelőzni a figyelmeztető jelzést használó járművet? Igen, de csak a többi jármű és a gyalogosok veszélyeztetése nélkül. Nem. Igen, de csak a többi jármű és a gyalogosok zavarása nélkül Hol kell közlekedni a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten? Általában a külső (jobb szélső) forgalmi sávban. Mindig a belső forgalmi sávban. Mindig a külső forgalmi sávban Milyen úttest alkalmas párhuzamos közlekedésre? Az olyan úttest, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv áll rendelkezésre. Az olyan úttest, amelyen két forgalmi sáv van. Az olyan úttest, ahol a forgalmi sávok egymáshoz képest párhuzamosan helyezkednek el Figyelembe kell-e venni a párhuzamos közlekedés szempontjából az autóbusz-forgalmi sávot? Nem. Igen Köteles-e a járművezető a közúti ellenőr jelzéseinek eleget tenni? Igen. Nem. Csak akkor, ha rendőr is van a helyszínen. Csak akkor, ha ezzel a forgalmat nem akadályozzák. Csak akkor, ha a jelzést lámpával adja Figyelembe kell-e venni a párhuzamos közlekedés szempontjából a kerékpársávot? Nem. Igen Szabad-e a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a forgalmi sávokat a gyorsabb továbbhaladás érdekében kis távolságon belül ismételten változtatni? Nem. Igen Szabad-e a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest felezővonalát átlépni? A balra bekanyarodás és a megfordulás esetét kivéve nem. Igen, kellő körültekintéssel bárhol.

24 24 / Szabad-e a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten két járműnek ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett elhaladni? Nem, kivéve az egy nyomon haladó jármű melletti elhaladást. Igen Szabad-e a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten kijelölt gyalogos-átkelőhelyen másik jármű mellett elhaladni? Nem. Igen Szabad-e forgalmi sávot változtatni a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten, ha a forgalmi sávokban összefüggő járműoszlopok alakultak ki? Csak akkor, ha a járművezető bekanyarodásra vagy megállásra készül fel. Igen, korlátozás nélkül. Összefüggő járműoszlopok esetén sosem szabad forgalmi sávot változtatni Mikor szabad közlekedni a kommunális szemét szállítására szolgáló járművel az autóbusz-forgalmi sávban? 20 és 06 óra között. 06 és 22 óra között. Sosem Köteles-e a járművezető eleget tenni a rendőrségi helikopterről hangszórón adott utasításoknak? Igen. Nem. Ilyen módon nem adható utasítás. Csak akkor, ha rendőrautó is a helyszínen tartózkodik. Csak lakott területen kívüli útszakaszon Mi a járművezető kötelessége, ha a rendőr jelzései ellentétesek valamely közúti jelzéssel? A rendőr jelzései szerint köteles eljárni. Az egyéb közúti jelzés szerint köteles eljárni. Köteles a biztonságosabb megoldást választani. Köteles erre a rendőr figyelmét felhívni. Minden esetben meg kell állni és tisztázni kell az ellentmondást Szabad-e ráhajtani más járművel a villamospályára, ha a látási viszonyok akadályozzák a közeledő villamos kellő távolságból való észlelését? Nem. Igen, ha a villamost nem zavarja. Igen, ha a villamost nem akadályozza Mit jelent a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék villogó zöld fényjelzése?

25 25 / 169 Az áthaladásra engedélyezett időtartam végét. A gyalogos még leléphet az úttestre, de sietnie kell. Az úttesten lévők még kényelmesen áthaladhatnak. Ez a jelenség a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék hibáját jelenti. Azt jelenti, hogy rövidesen folyamatos sárga fényjelzés következik Szabad-e folyamatosan haladni más járművel a villamospályán, ha a látási viszonyok akadályozzák a közeledő villamos kellő távolságból való észlelésében? Nem. Igen, ha a villamost nem zavarja. Igen, ha a villamost nem akadályozza Szabad-e előzni a villamospályán, ha a látási viszonyok akadályozzák a közeledő villamos kellő távolságból való észlelésében? Nem. Igen, ha a villamost nem zavarja. Igen, ha a villamost nem akadályozza Szabad-e ráhajtani az ellentétes irányú villamosforgalom részére szolgáló villamosvágányra? A bekanyarodás és a megfordulás esetét kivéve nem. Igen, előzési szándékkal. Igen, kikerülési szándékkal Forgalmi sávnak minősül-e az úttest villamospálya által elfoglalt része a párhuzamos közlekedésre vonatkozó szabályok alkalmazása szempontjából? Általában nem. Igen, minden esetben. Sosem Forgalmi sávnak minősül-e az úttest villamospálya által elfoglalt része a párhuzamos közlekedésre vonatkozó szabályok alkalmazása szempontjából? Igen, ha útburkolati jel a villamospályára vezeti az egyéb járművek forgalmát. Igen, minden esetben. Sosem Hogyan szabad megközelíteni a vasúti átjárót? Fokozott óvatossággal. Az egyéb úttesten általában elvárt körültekintéssel. Az egyéb úttesten általában elvárt figyelemmel Vasúti átjáró megközelítésekor eleget kell-e tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek?

26 26 / 169 Igen. Nem, itt a vasúti szabályok érvényesülnek. Nem, csak az érkező vonatra kell fokozottan figyelni Szabályos-e a vasúti átjárón történő áthaladás, ha az áthaladás közben forgalmi okból meg kell állni? Nem. Igen. Igen, ha nem érkezik vasúti jármű Milyen sebességgel kell áthaladni a vasúti átjárón? Legalább 5 km/h átlagsebességgel. Legalább 5 km/h sebességgel. Legfeljebb 5 km/h sebességgel Mi a járművezető teendője vasúti átjáró előtt, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik? Meg kell állnia. Gyorsan át kell haladnia. Hangjelzést kell adnia a vasúti jármű vezetője számára Mikor kell a gyalogosnak a járműforgalmat irányító fényjelző készülék jelzései szerint közlekedni? Akkor, ha nem helyeztek el külön fényjelző készüléket a gyalogosforgalom irányítására. Soha. Csak a gyalogosokra vonatkozó fényjelző készülék meghibásodása esetén. Akkor, ha az a gyalogosok számára a járdáról jobban látható. Csak akkor, ha a gyalogos nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen halad át az úttesten Mi a járművezető teendője vasúti átjáró előtt, ha a sorompó rúdja mozgásban van? Meg kell állnia. Gyorsan át kell haladnia, nehogy rácsukódjon a sorompó. Hangjelzést kell adnia a vasúti jármű vezetője számára Mi a járművezető teendője vasúti átjáró előtt, ha a fénysorompó villogó piros jelzést ad? Meg kell állnia. Ha nem közeledik vasúti jármű, kellő körültekintés után áthaladhat. Fényjelzést kell adnia a vasúti jármű vezetője számára Mi a járművezető teendője vasúti átjáró előtt, ha a teljes sorompót kiegészítő berendezés hangjelzést ad? Meg kell állnia. Amíg a sorompó rúdjai nincsenek teljesen lezárt állapotban, addig még szabad áthaladni. Ha nem közeledik vasúti jármű, kellő körültekintés után szabad áthaladni Mi a járművezető teendője vasúti átjáró előtt, ha a fénysorompó nem ad villogó fehér jelzést?

27 27 / 169 Meg kell állnia. Kellő lassítás után, megállás nélkül továbbhaladhat. Ha nem közeledik vasúti jármű, szabad az áthaladás Szabad-e ráhajtani a vasúti átjáróra, ha a fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad? Igen, amennyiben meggyőződött az áthaladás veszélytelenségéről. Igen, minden további nélkül. Nem, csak akkor, ha a jelzőőr szabad jelzést ad Szabad-e behajtani segédmotoros kerékpárral a lakó-pihenő övezetbe? Igen, ha a járművezető ott lakik vagy oda látogatóba érkezik. Csak akkor, ha a járművezető ott lakik. Csak akkor, ha a járművezető oda látogatóba érkezik Adhat-e kiegészítő hangjelzést a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék? Igen, a folyamatos zöld fényjelzésnél folyamatos, a villogó zöld fényjelzésnél szaggatott hangjelzést adhat. Igen, a villogó zöld fényjelzésnél folyamatos hangot adhat. Nem, nem adhat kiegészítő hangjelzést. Igen, a folyamatos zöld fényjelzésnél szaggatott hangot adhat. Igen, a piros jelzésnél változó magasságú hangjelzést adhat Általában az út mely részén és hogyan kell a járművel megállni? Az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban. Az úttest bármelyik szélén, azzal párhuzamosan. A menetirány szerinti jobb oldalon bárhol Kell-e a megállást - ide nem értve a forgalmi okból történő megállást - irányjelzéssel jelezni? Igen, kell. Nem kell. Csak akkor kell, ha az irányváltoztatással is jár Az alábbiak közül mely járművekkel szabad a járdán megállni, ha nincs megállást megengedő jelzőtábla vagy útburkolati jel? Kétkerekű motorkerékpárral és kétkerekű segédmotoros kerékpárral, a vonatkozó egyéb feltételek fennállása esetén. Oldalkocsis motorkerékpárral. Bármilyen segédmotoros kerékpárral Milyen lámpákból áll a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék? Felül álló gyalogost mutató piros, alul haladó gyalogost mutató zöld fényű lámpából. Felül álló gyalogost mutató zöld, alul haladó gyalogost mutató piros fényű lámpából. Felül haladó gyalogos mutató piros, alul álló gyalogost mutató zöld fényű lámpából. Felül álló gyalogost mutató piros, középen haladó

28 28 / 169 gyalogost mutató sárga, alul haladó gyalogost mutató zöld fényű lámpából. Felül álló gyalogost mutató piros, középen álló gyalogost mutató sárga, alul haladó gyalogost mutató zöld fényű lámpából Ki minősül az alábbiak közül vezetőnek? Az a személy, aki az úton járművet vezet vagy állatot hajt. A segédmotoros kerékpárt toló személy. A kerékpárt toló személy. A talicskát toló személy. A gyermekkocsit toló személy Mikor nem szabad zöld fényjelzésnél behajtani az útkereszteződésbe? Ha a zöld fényjelzés időtartama alatt az útkereszteződést előreláthatólag nem lehet elhagyni. A zöld fényjelzés ideje alatt mindig be szabad hajtani az útkereszteződésbe. Ha a zöld fényjelzés villogni kezd Mikor nem irányadó a Főútvonal jelzőtábla jelzése? Ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja. Csak akkor, ha a fényjelző készülék piros jelzése világít. Akkor, ha a fényjelző készülék villogó sárga jelzést ad. Ha az út párhuzamos közlekedésre alkalmas. Ha az út párhuzamos közlekedésre nem alkalmas Mikor nem kell figyelembe venni az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák jelzéseit? Ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja. Ha a fényjelző készülék villogó sárga jelzést ad. Ha a fényjelző készülék semmilyen jelzést nem ad. Ha a forgalom jelentős sűrűségű. Ha az útkereszteződésbe való behajtás előtt hangjelzést használtunk Mi a járművezető teendője, ha ezt a jelzést féktávolságon kívül észleli? Meg kell állnia. Tovább kell haladnia. Még szabad továbbhaladnia, de célszerűbb megállnia.

29 29 / Mi a járművezető teendője, ha ezt a jelzést féktávolságon belül észleli? Mielőbb át kell haladnia az útkereszteződésen. Azonnal meg kell állnia. Csak lassítania kell Melyik járműnek van elsőbbsége a menetirányt változtató villamos és az egyenesen haladó más jármű forgalmi viszonyában? Az egyenesen haladó (menetirányt nem változtató) járműnek. Minden esetben a villamosnak Mit jelent a fényjelző készülék villogó sárga fényjelzése? Veszélyes helyre hívja fel a figyelmet, ahol csak fokozott óvatossággal szabad továbbhaladni. Elromlott a készülék. Piros fényjelzés következik.

30 30 / Melyik járműnek van elsőbbsége útkereszteződésben az azonos irányból érkező villamos és más jármű viszonyában? Az egyenesen haladó járműnek a vele azonos irányból érkező és bekanyarodó járművel szemben elsőbbsége van (ide nem értve a kanyarodó főútvonal esetét). Amikor villamos és más jármű útkereszteződésben találkoznak, mindig a villamosnak van elsőbbsége Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten, középen elhelyezett villamosvágányok esetén szabad-e más járművel előzés céljából a villamosvágányra hajtani? Igen, ha a forgalmi sávokat útburkolati jelekkel nem jelölték (ide nem értve az ellentétes irányú villamosforgalom részére szolgáló villamosvágányt). A villamosforgalom részére szolgáló villamosvágányokra sosem szabad ráhajtani. Igen, ha a forgalmi sávokat útburkolati jelekkel jelölték Szabad-e megállni körforgalmú úton? Nem. Igen. Igen, de csak egy nyomon haladó járművel Szabad-e megállni útkereszteződésben? Általában nem. Igen. Nem, soha Szabad-e megállni útkereszteződésben az úttorkolattal szemben? Igen, ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza. Igen, ha ez a többi jármű vezetőjét nem zavarja. Nem Mit jelent az elsőbbség fogalma? Továbbhaladási jogot a közlekedés más résztvevőjével szemben. Továbbhaladási lehetőséget. A

31 31 / 169 továbbhaladás akadálytalanságát. Elindulási lehetőséget a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésekor. A közúti járművek hierarchiájában elfoglalt helyet Milyen irányba haladhatnak tovább az útkereszteződésben a rendőr oldalirányban kinyújtott mindkét karjával párhuzamos irányból érkezők? Tiltó jelzés hiányában egyenesen, jobbra vagy balra. Csak egyenesen vagy jobbra. Csak egyenesen. Semmilyen irányba, mert ez a karjelzés az útkereszteződésbe való behajtás tilalmát jelenti. Csak jobbra Milyen irányba haladhatnak tovább az útkereszteződésben a rendőr oldalirányban kinyújtott mindkét karjára merőleges irányból érkezők? Semmilyen irányba, mert ez a karjelzés az útkereszteződésbe való behajtás tilalmát jelenti. Csak jobbra kis ívben. Csak egyenesen. Csak egyenesen vagy jobbra. Csak jobbra vagy balra A rendőr bal karja felől érkező járművek egyéb jelzés hiányában milyen módon kanyarodhatnak balra az útkereszteződésben? A rendőr mögött, Őt megkerülve. A rendőr előtt. A rendőr előtt vagy mögött egyaránt. Semmilyen módon, mert ez a jelzés a továbbhaladás tilalmát jelenti. Semmilyen módon, mert ez a jelzés csak az egyenes irányú továbbhaladást engedélyezi Milyen irányba haladhatnak tovább egyéb jelzés hiányában a rendőr kinyújtott jobb karja felől érkező járművek az útkereszteződésben? Bármelyik irányba. Csak jobbra. Semerre, mert ez a jelzés a továbbhaladás tilalmát jelenti. Csak balra. Csak egyenesen Milyen irányba haladhatnak tovább az útkereszteződésben a rendőr vállára merőleges irányból érkezők? Semerre sem, mivel ez a jelzés a továbbhaladás tilalmát jelenti. Csak jobbra. Bármelyik irányba. Csak balra. Csak egyenesen Milyen irányba haladhatnak tovább egyéb jelzés hiányában a rendőr vállával párhuzamos irányból érkezők? Tiltó jelzés hiányában egyenesen, jobbra vagy balra. Csak egyenesen vagy jobbra. Csak egyenesen. Csak balra. Csak jobbra.

32 32 / Mi a jelzőtábla megnevezése? Autóút Főútvonal Autópálya 182. Szabad-e ráhajtani segédmotoros kerékpárral a jelzőtáblával jelzett útra? Nem. Igen. Csak akkor, ha nem áll rendelkezésre más út Szabad-e ráhajtani segédmotoros kerékpárral a jelzőtáblával jelzett útra? Nem. Igen. Csak akkor, ha előzetesen megfizette az úthasználati díjat.

33 33 / Szabályosan közlekedett-e eddig, ha segédmotoros kerékpárt vezetve ezt a jelzőtáblát látja? Nem. Igen. Igen, A kategóriás vezetői engedély birtokában Köteles-e a járművezető a közút környezetének védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket betartani? Igen. Nem, csak a forgalmi szabályokat kell betartania. Nem, csak az út védelmére kell tekintettel lennie. Nem, mert ez a közútkezelő feladata. Csak akkor, ha ez a közúti jelzésekből kifejezetten következik Mi a jelzőtábla jelentése? Főútvonal Autóút Mellékút vége 187. Szabad-e ráhajtani segédmotoros kerékpárral a jelzőtáblával jelzett útra? Igen. Nem. Igen, A kategóriás vezetői engedély birtokában Mi a jelzőtábla jelentése?

34 34 / 169 Az útkereszteződésben a főútvonal balra kanyarodik. Az útkereszteződésben kötelező balra kanyarodni. A főútvonal forgalmát elterelték a vastag vonal szerinti irányba Mit jelent az ábrán látható jelzőtábla? A főútvonal 100 m megtétele után véget ér. A főútvonal 100 m megtétele után kezdődik. Az autóút 100 m megtétele után véget ér Mire kötelezi ez a jelzőtábla? Elsőbbséget kell adnia a keresztező úton, vagy a betorkolló úton érkező járművek számára. Elsőbbséget kell adnia, de csak a keresztező úton érkező járművek számára. Elsőbbséget kell adnia minden jármű számára.

35 35 / Az alábbiak közül mire kötelezi ez a jelzőtábla? Megállással történő elsőbbségadásra. Megállás nélküli elsőbbségadásra. Csak megállásra Segédmotoros kerékpárt vezetve figyelembe kell-e venni ezt a jelzést? Igen. Nem, ez a jelzés csak a gépjárművekre vonatkozik. Csak akkor, ha jön a vonat Mit jelent ez a jelzőtábla?

36 36 / 169 Elsőbbségadás kötelező tábla következik 100 m megtétele után. Állj! Elsőbbségadás kötelező tábla következik 100 m megtétele után. Főútvonal tábla következik 100 m megtétele után Mit jelent ez a jelzőtábla? Azt, hogy az útszűkületben elsőbbséget kell adni a szembejövő jármű részére. Azt, hogy az útszűkület után tilos egyenesen továbbhaladni. Azt, hogy ebből az irányból tilos behajtani az útszűkületbe Szabad-e a közlekedés résztvevőit veszélyeztetni? Nem. Igen, indokolt esetben. Általában nem. Igen, de csak lakott területen kívül. Igen, de csak lakott területen Mit jelent ez a jelzőtábla? Azt, hogy az útszűkületben a járműnek elsőbbsége van a szembejövő járművel szemben. Azt, hogy az útszűkület után egyenesen kell továbbhaladni. Azt, hogy az út egyirányú forgalmú a jelzőtáblától.

37 37 / Szabad-e segédmotoros kerékpárral a jelzőtáblával jelzett útra behajtani? Igen. Nem, csak gépjárművel szabad behajtani. Csak A kategóriás vezetői engedély birtokában Mi a jelzőtábla jelentése? Kötelező haladási irány Egyirányú forgalmú út Terelőút 199. Mi a jelzőtábla jelentése? Kötelező haladási irány Kikerülési irány Egyirányú forgalmú út 200. Segédmotoros kerékpárral szabad-e jobbra kanyarodni ennél a jelzésnél? Nem. Igen.

38 38 / Mi a jelzőtábla jelentése? Kikerülési irány Kötelező haladási irány Terelőút 202. Szabad-e segédmotoros kerékpárral a jelzőtáblával jelzett területre behajtani? Igen, de csak a megjelölt időszakon kívül. Igen, a megjelölt időszakban. Nem Segédmotoros kerékpárral milyen sebességgel szabad közlekedni a jelzőtáblával jelzett területen? Csak a megjelölt időszakon kívül szabad közlekedni, és akkor is csak legfeljebb 20 km/h sebességgel.

39 39 / 169 Legfeljebb 40 km/h sebességgel. A jelzőtáblával jelzett területre nem szabad segédmotoros kerékpárral behajtani Kötelező-e a forgalom irányítására jogosultak utasításainak eleget tenni? Igen. Csak akkor, ha nem ellentétesek a közúti jelzésekkel. Igen, ha azok ésszerűek. Csak akkor, ha igazolják a forgalom irányítására való jogosultságukat. Nem, de nem is tiltott Az ábrán látható jelzőtábla hatálya a következő útkereszteződésig tart, kivéve, ha... a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg. útburkolati jelből más következik. a megállás szabályaiból más következik Az ábrán látható jelzőtábla hatálya a következő útkereszteződésig tart, kivéve, ha... ellentétes értelmű jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja. útburkolati jelből más következik. a megállás szabályaiból más következik Kétkerekű segédmotoros kerékpárral szabad-e megállni a

40 40 / 169 járdán e jelzőtáblát követően? Igen, amennyiben fennállnak a segédmotoros kerékpárral járdán való megállással kapcsolatos egyéb feltételek. Nem. Csak akkor, ha közúti jelzés ezt lehetővé teszi Kétkerekű segédmotoros kerékpárral szabad-e várakozni a járdán e jelzőtáblát követően? Igen, amennyiben fennállnak a segédmotoros kerékpárral járdán való várakozással kapcsolatos egyéb feltételek. Nem. Csak akkor, ha közúti jelzés ezt lehetővé teszi Mit tilt az ábrán látható jelzőtábla? A megállást és a várakozást. Csak a megállást. Csak a várakozást Mit tilt az ábrán látható jelzőtábla? A várakozást. A megállást és a várakozást. A megállást.

41 41 / Szabad-e segédmotoros kerékpárral az úttesten megállni e jelzőtáblát követően? Nem. Igen, az egy nyomon haladó segédmotoros kerékpárral. Igen Szabad-e segédmotoros kerékpárral az úttesten várakozni e jelzőtáblát követően? Nem. Igen, az egy nyomon haladó segédmotoros kerékpárral. Igen Kell-e becsatolt motorkerékpár-bukósisakot viselnie a kétkerekű segédmotoros kerékpárral közlekedő személynek? Igen, kivéve, ha a jármű zárt utastérrel (vezetőtérrel) rendelkezik. Nem. Igen, kivéve földúton Becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell-e viselnie a háromkerekű segédmotoros kerékpárral közlekedő személynek? Igen, kivéve, ha a jármű zárt utastérrel (vezetőtérrel) rendelkezik. Nem. Igen, kivéve földúton A segédmotoros kerékpárnak minősülő mopedautóban utazóknak becsatolt bukósisakot kell-e viselniük? Nem, mert zárt utastérrel rendelkezik. Igen, mert segédmotoros kerékpárnak minősül. Csak akkor, ha nyitható tetejű Becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell-e viselnie a négykerekű (quad) segédmotoros kerékpárral közlekedő személynek? Igen, kivéve, ha a jármű zárt utastérrel (vezetőtérrel) rendelkezik. Nem. Igen, kivéve földúton.

42 42 / Segédmotoros kerékpárral szabad-e pótkocsit vontatni? Nem. Igen, de csak olyan pótkocsit, amelynek vontatását a segédmotoros kerékpár forgalmi engedélyében engedélyezték. Igen, korlátozás nélkül. Csak fékezet egykerekű pótkocsit Az út vagy közmű tisztítását végző jármű... legfeljebb 10 km/h sebességgel a járdán is közlekedhet. legfeljebb 20 km/h sebességgel a járdán is közlekedhet. a járdán csak éjszaka közlekedhet. a járdán nem közlekedhet Az út tisztítását végző jármű... olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos. csak olyan helyen állhat meg, ahol az egyébként szabad. a munka végzése közben soha nem állhat meg. csak a forgalommal szemben állhat meg A települési hulladék összegyűjtését végző jármű... olyan útra is behajthat, ahová egyébként behajtani tilos. a behajtási tilalmakat figyelembe kell, hogy vegye. csak 06 és 22 óra között végezheti tevékenységét. csak 22 és 06 óra között végezheti tevékenységét Van-e elsőbbségük a figyelmeztető jelzést használó járműveknek a többi járművel szemben? Nincs elsőbbségük. Igen, elsőbbségük van. Igen, a jobbról érkező járművekkel szemben elsőbbsége van Hol kell közlekednie segédmotoros kerékpárral a lakott területen kívüli, főútvonalként megjelölt úton az alábbiak közül? Az úttest jobb széléhez húzódva. A forgalmi sáv közepén. A menetirány szerinti jobb oldal bármely részén. Az útpadkán Közlekedhetnek-e egymás mellett párhuzamosan haladva az úttesten a kétkerekű segédmotoros kerékpárral közlekedők? Nem. Igen. Csak lakott területen. Csak lakott területen kívül Hogyan kanyarodhat balra segédmotoros kerékpárral a lakott területen kívüli főútvonalról? A besorolási szabálynak megfelelően, a felezővonal mellől. Az úttest jobb széléről, gyalogosan áttolva a segédmotoros kerékpárt a másik útra. Az úttest jobb széléről A segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni...

43 43 / 169 nem szabad. az erre vonatkozó szabályok megtartásával szabad. megkötés nélkül szabad A segédmotoros kerékpárhoz oldalkocsit kapcsolni... nem szabad. az erre vonatkozó szabályok megtartásával szabad. megkötés nélkül szabad Szabad-e vontatni a segédmotoros kerékpárt más járművel? Nem. Igen Szabad-e segédmotoros kerékpárral vontatni más járművet? Nem. Igen Milyen hosszan nyúlhat túl előre vagy hátra a segédmotoros kerékpáron elhelyezett rakomány? Legfeljebb 1 méter. Legfeljebb 40 cm. Semmilyen túlnyúlás nem megengedett. Legfeljebb 2 méter A segédmotoros kerékpáron elhelyezett rakomány... a vezetőt nem akadályozhatja a jármű vezetésében. a vezetőt nem zavarhatja a jármű vezetésében. a vezetőt nem veszélyeztetheti Szabad-e utast szállítani a kétkerekű segédmotoros kerékpáron? Nem. Igen, ha a jármű vezetője betöltötte a 17. életévét. Igen, ha az utas betöltötte a 17. életévét. Igen, ha az utas is rendelkezik bukósisakkal Ha elromlott a segédmotoros kerékpár irányjelző berendezése, akkor a jármű... csak akkor közlekedhet tovább, ha kézzel megfelelő irányjelzés adható. tovább közlekedhet. semmilyen körülmények között sem közlekedhet tovább. legfeljebb földúton közlekedhet tovább Ha elromlott a motorkerékpár irányjelző berendezése, akkor a jármű... csak akkor közlekedhet tovább, ha kézzel megfelelő irányjelzés adható. tovább közlekedhet. semmilyen körülmények között sem közlekedhet tovább. legfeljebb földúton közlekedhet tovább Ha elromlott a motorkerékpár összes féklámpája, akkor a jármű...

44 44 / 169 nem közlekedhet tovább. tovább közlekedhet, ha a többi lámpa működik. legfeljebb úticéljáig közlekedhet. legfeljebb földúton közlekedhet tovább Mi a teendője az alábbiak közül, ha menet közben a motorkerékpáron olyan hibát észlel, ami a közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyezteti? A legközelebbi olyan helyig szabad közlekedni, ahol a hiba elhárítható. Nem közlekedhet tovább. Útját korlátozás nélkül folytathatja Hol és hogyan közlekedhet tovább, ha a motorkerékpárján olyan műszaki hibát észlel, ami a közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyezteti? Fokozott óvatossággal, lehetőleg kis forgalmú úton és időszakban. Nem közlekedhet tovább. Korlátozás nélkül közlekedhet tovább. A megengedett legnagyobb sebességgel bárhol közlekedhet, hogy mielőbb a javító műhelyhez érjen Hol és hogyan közlekedhet tovább, ha a segédmotoros kerékpárján olyan műszaki hibát észlel, ami a közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyezteti? Fokozott óvatossággal, lehetőleg kis forgalmú úton és időszakban. Nem közlekedhet tovább. Korlátozás nélkül közlekedhet tovább. A megengedett legnagyobb sebességgel bárhol közlekedhet, hogy mielőbb a javító műhelyhez érjen Elromlott segédmotoros kerékpárja lakott területen kívül a leállósávon áll. Ezt a járművet elakadást jelző háromszöggel... meg szabad jelölni. meg kell jelölni. tilos megjelölni Kétkerekű segédmotoros kerékpárjával vontathat-e elromlott kétkerekű segédmotoros kerékpárt? Nem. Igen Négykerekű (quad) segédmotoros kerékpárjával vontathat-e elromlott kétkerekű segédmotoros kerékpárt? Nem. Igen Négykerekű (quad) segédmotoros kerékpárjával vontathat-e elromlott négykerekű (quad) segédmotoros kerékpárt?

45 45 / 169 Nem. Igen Hogyan kell elsőbbséget adni a megkülönböztető jelzéseit használó gépjármű részére? Félrehúzódással, szükség esetén megállással. Kizárólag megállással. Enyhe lassítással. A többi közlekedő zavarása nélkül Hogyan kell elsőbbséget adni a megkülönböztető jelzéseit használó gépjárművekkel kísért, zárt csoportban haladó járművek részére? Félrehúzódással, szükség esetén megállással. Kizárólag megállással. Enyhe lassítással. A többi közlekedő zavarása nélkül Elsőbbséget kell-e adni a megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha az alárendelt úton érkezik? Igen, minden helyzetben. Igen, de csak akkor, ha ezt a jármű vezetője a távolsági fényszóró felvillantásával külön kéri. Nem Elsőbbséget kell-e adni a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel kísért, zárt csoportban haladó járművek részére útkereszteződésben, ha azok alárendelt úton érkeznek? Igen, minden helyzetben, a zárt csoportban haladó valamennyi jármű részére. Igen, de csak akkor, ha ezt az elöl haladó jármű vezetője a távolsági fényszóró felvillantásával külön kéri. Nem Elsőbbséget kell-e adni a megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű részére útszűkületben? Igen, minden helyzetben. Igen, de csak akkor, ha ezt a jármű vezetője a távolsági fényszóró felvillantásával külön kéri. Nem Elsőbbséget kell-e adni a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel kísért, zárt csoportban haladó járművek részére útszűkületben? Igen, minden helyzetben, a zárt csoportban haladó valamennyi jármű részére. Igen, de csak akkor, ha ezt az elöl haladó jármű vezetője a távolsági fényszóró felvillantásával külön kéri. Nem Elsőbbséget kell-e adni a megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű részére telephelyről való kihajtás esetén?

46 46 / 169 Igen, minden helyzetben. Igen, de csak akkor, ha jelzőőr vagy fényjelző készülék biztosítja a kihajtását. Nem Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni csak... fokozott óvatossággal szabad. állandó sebességgel szabad. megállást követően szabad. akkor szabad, ha erre a jármű vezetője engedélyt ad Megkülönböztető fényjelzést használó, álló jármű mellett elhaladni csak... fokozott óvatossággal szabad. állandó sebességgel szabad. megállást követően szabad. akkor szabad, ha erre a jármű vezetője engedélyt ad Szabad-e megelőzni a lakott területen 30 km/h sebességgel haladó, megkülönböztető jelzéseit használó mentő gépkocsit? Nem. Igen. Igen, de csak akkor, ha a szükséges előzési sebességkülönbség rendelkezésre áll. Igen, de csak akkor, ha erre a jármű vezetője engedélyt ad Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogos részére... elsőbbséget kell adni. nem kell elsőbbséget adni. kettő, vagy több gyalogos esetén kell elsőbbséget adni. csak akkor kell elsőbbséget adni, ha ezzel a forgalmat nem tartja fel Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel a gyalogos részére... elsőbbséget kell adni, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik. csak akkor kell elsőbbséget adni, ha kijelölt gyalogos-átkelőhelyen halad át. nem kell elsőbbséget adni. kettő, vagy több gyalogos esetén kell elsőbbséget adni Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, csak olyan sebességgel szabad a járművel megközelíteni, hogy... a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. ez a sebesség a gyalogosban félelmet, veszélyérzetet ne keltsen. ez a sebesség a mögöttes forgalmat ne kényszerítse fékezésre. a gyalogosok a jármű továbbhaladási szándékáról egyértelműen tudomást szerezzenek Hogyan kell megközelítenie a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az alábbiak közül? Fokozott óvatossággal. Állandó sebességgel. Kettes sebességi fokozatba kapcsolva. Egyes sebességi fokozatba kapcsolva, a tengelykapcsoló csúsztatásával.

47 47 / Hogyan kell megközelítenie a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az alábbiak közül? Olyan sebességgel, hogy a járművel a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. Állandó sebességgel. Kettes sebességi fokozatba kapcsolva. Egyes sebességi fokozatba kapcsolva, a tengelykapcsoló csúsztatásával Hogyan kell elhaladni a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt álló másik jármű mellett? Meg kell állni, és továbbhaladni csak akkor szabad, ha meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének megsértése nélkül megteheti. Megállás nélkül, fokozott figyelemmel, mérsékelt sebességgel. Megállás nélkül, a biztonságos oldaltávolság megtartásával. Egyes sebességfokozatba kapcsolva, a tengelykapcsoló csúsztatásával Hogyan kell elhaladni a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt forgalmi okból megálló másik jármű mellett? Meg kell állni, és továbbhaladni csak akkor szabad, ha meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének megsértése nélkül megteheti. Megállás nélkül, fokozott figyelemmel, mérsékelt sebességgel. Megállás nélkül, a biztonságos oldaltávolság megtartásával. Egyes sebességfokozatba kapcsolva, a tengelykapcsoló csúsztatásával Kikre kell fokozottan ügyelnie a járművezetőnek az úttesten való közlekedése esetén az alábbiak közül? Egyedül vagy csoportosan az úttesten áthaladó gyermekekre. Egyedül vagy csoportosan a járdán haladó gyermekekre. A gyalogos felüljárón áthaladó gyalogosokra. A kerékpárosokra, mert ők ittasan is vezethetnek Kikre kell fokozottan ügyelnie a járművezetőnek az úttesten való közlekedése esetén az alábbiak közül? A koruk vagy testi fogyatékosságuk miatt saját biztonságukra ügyelni nem képes, úttesten áthaladó személyekre. A járda úttest felőli szélén haladó gyalogosokra. A gyalogos felüljárón áthaladó gyalogosokra. A kerékpárosokra, mert ők ittasan is vezethetnek Szabad-e lakott területen tompított fényszóró helyett folyamatosan távolsági fényszórót használni? A fényjelzés kivételével nem. Igen. Csak akkor, ha nem közlekedik belátható távolságon belül senki. Csak akkor, ha a tompított fényszórók valamelyike meghibásodott Szabad-e lakott területen kívül tompított fényszóró helyett folyamatosan távolsági fényszórót használni?

48 48 / 169 Igen, ha ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el. Nem. Csak akkor, ha a tompított fényszórók valamelyike meghibásodott Szabad-e lakott területen a távolsági fényszórót fényjelzés céljából használni? Igen, ha ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el. Nem. Igen, ha elsőbbségünkről akarunk lemondani Szabad-e lakott területen kívül a távolsági fényszórót fényjelzés céljából használni? Igen, ha ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el. Nem. Igen, ha elsőbbségünkről akarunk lemondani Át kell-e kapcsolni tompított világításra, ha a másik jármű követése esetén a távolsági fényszóró a visszapillantó tükrön át az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja? Igen. Nem. Nem, ha a topított fényszórók valamelyike nem működik Figyelembe kell-e vennie a távolsági fényszóró használatakor az úttal párhuzamos vasúti pályán haladó járművet? Igen. Nem. Nem, ha a topított fényszórók valamelyike nem működik Figyelembe kell-e vennie a távolsági fényszóró használatakor az úttal párhuzamos vízi úton haladó járművet? Igen. Nem. Nem, ha a topított fényszórók valamelyike nem működik Mikor kell kivilágítani a forgalomban részt vevő, tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt? Minden esetben. Csak éjszaka. Csak akkor, ha a vezető nem lát jól. Ha az a többi közlekedőt nem vakítja el Elhelyezheti-e a rakományt (pl. táskát) a segédmotoros kerékpáron úgy, hogy az a közlekedés biztonságát veszélyezteti? Nem. Igen. Csak lakott területen belül. Igen, de csak akkor, ha forgalommentes helyen, és ott is csak rövid ideig közlekedik. Csak földúton Az A jelű járművel a képen látható helyen balra kíván

49 49 / 169 kanyarodni. Válassza ki a helyes állítást! Köteles a B jelű gyalogosnak elsőbbséget adni. Számíthat arra, hogy a gyalogos segíteni fogja a kanyarodását. Az érkező gyalogost megállásra kényszerítheti Az A jelű jármű a képen látható helyen balra kíván kanyarodni. Eközben... a gyalogost nem zavarhatja. a gyalogost feltarthatja. a gyalogostól elsőbbséget fog kapni A B jelű gyalogos köteles-e elsőbbséget adni az A jelű jármű részére? Nem. Igen. Csak akkor, ha az útpadkán gyalogol.

50 50 / Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben az A jelű jármű? Másodikként. Utolsóként. Elsőként Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű.

51 51 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - A - B. B - A - C. C - B - A Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - A - B. B - A - C. C - B - A.

52 52 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - A - B A - C - B C - B - A

53 53 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - A - B. B - A - C. C - B - A Melyik irányban haladhat el az ábrán látható járdasziget mellett, ha az az úttest menetirány szerinti jobb és bal oldalát választja el egymástól? Csak jobbról, a B jelű nyomvonalon. Csak balról, az A jelű nyomvonalon. Útiránytól függően akár az A, akár a B jelű nyomvonalon.

54 54 / Mi a jelzőtábla jelentése? Kijelölt gyalogos-átkelőhely Mozgólépcső Gyalogos alul- vagy felüljáró 284. Milyen távolságra kell a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre számítania közúti jelzőtábla után? Közvetlenül a közúti jelzőtábla után. A közúti jelzőtábla után 25 méterre. Lakott területen méterre, lakott területen kívül méterre a közúti jelzőtábla után Mit jelez ez a jelzőtábla? A besorolás rendjét az útkereszteződés előtt. Kapaszkodósávot. Párhuzamos közlekedésű utat.

55 55 / Mi az útburkolati jel jelentése? Kerékpárosok közlekedésére kijelölt úttest Várakozóhely kerékpárosok részére Előretolt kerékpáros felállóhely 287. Mit nem szabad az alábbiak közül ennél az útburkolati jelnél csinálni? Járművel folyamatosan ezen az útburkolati jelen haladni. Másik járművet ezt az útburkolati jelet átlépve kikerülni. Kerékpárost ezt az útburkolati jelet átlépve megelőzni Mi az útburkolati jel jelentése? Utat keresztező kerékpárút Kötelező megállás Előretolt kerékpáros felállóhely

56 56 / Várakozhat-e ennél az útburkolati jelnél két vonal között két egy nyomon haladó jármű egyszerre? Igen. Nem Ezen az X jelű útburkolati jelen... járművéből az utasa kiszállhat. 3 percre elhagyhatja járművét. az ott lakók engedélyével várakozhat is.

57 57 / Ön az A jelű járművet vezeti. Számíthat-e arra, hogy figyelmetlen gyalogosok a villamos megállóhelyről az úttestre lépnek? Igen, ezért fokozottan ügyelni kell a megállóhelyről lelépő gyalogosokra. Mivel a gyalogosok részére itt elsőbbséget kell adni, ezért köteles megállni előttük. Nem, mert a gyalogosok csak a kijelölt gyalogos átkelőhelyen mehetnek át Ön az A jelű járművet vezeti. Köteles-e a B jelű gyalogosok részére elsőbbséget adni? Nem, de fokozottan ügyelni kell a megállóhelyről lelépő gyalogosokra. Igen, az elsőbbség megilleti a gyalogosokat a megállóhely teljes hosszában. Igen, de csak akkor, amikor villamos áll a megállóhelyen Mikor indulhat tovább a képen látható vasúti átjáró előtt álló jármű? Csak akkor, ha a fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad. Mivel egyvágányú vasúti átjárót keresztez, a vonat elhaladása után azonnal indulhat.

58 58 / Mire következtet abból, ha a vasúti átjáró biztosítására szolgáló fénysorompó semmilyen fényjelzést sem ad? A vasúti átjáróban elhelyezett fénysorompó üzemzavarára. Arra, hogy gyér forgalmú vasúti átjáróhoz ért, ahol csak a vonat érkezése előtt lép működésbe a fényjelző berendezés Hogyan kell az A jelű járművel a balra kanyarodás előtt elhelyezkednie? Az úttest bal szélére kell besorolnia. Az úttest közepén maradva kell megkezdenie a bekanyarodást Mivel nincs szembejövő forgalom, a kanyarodás előtt tetszőleges helyre sorolhat be.

59 59 / Van-e valamilyen kötelezettsége az A jelű jármű vezetőjének a balra történő bekanyarodás előtt? Igen, balra irányjelzés mellett az úttest bal szélére be kell sorolnia. Igen, irányjelzés mellett az úttest jobb szélére kell besorolnia. Csak irányjelzési kötelezettsége van, az egyirányú út bármelyik részéről megkezdheti a balra kanyarodást Ön a B jelű kézikocsival az úttesten halad. Számíthat-e arra, hogy az A jelű személygépkocsi az úttest szélérő elindulva elsőbbséget fog Önnek adni? Igen, hiszen a kézikocsi is a forgalomban részt vevő jármű. Nem, mert a kézikocsi nem minősül járműnek. Nem, mert kézikocsival a járdán kellene haladnia.

60 60 / Folytathatja-e az útját, ha az ábrán látható, félig leengedett sorompórúd alatt még átfér a járművével? Nem. Igen, ha nem érkezik vasúti jármű Mi a jelzőtábla jelentése? Autóbusz-megállóhely Trolibusz-megállóhely Villamos-megállóhely 300. Mi a jelzőtábla jelentése? Trolibusz-megállóhely Autóbusz-megállóhely Villamos-megállóhely

61 61 / Mit jelent a képen látható közúti jelzés? Kapaszkodósáv A besorolás rendje a következő útkereszteződésben. Lassítósáv 302. Jelezheti-e a vasúti átjárót ez a közúti jelzés? Nem. Igen A képen látható útkereszteződésben melyik jármű kanyarodhat jobbra?

62 62 / 169 Egyik sem. Csak a B jelű. Mindkettő A félsorompó rúdja még nyitott helyzetben van, de a fénysorompó már villogó piros fényjelzést ad. Mit kell tennie? Megáll a vasúti átjáró előtt. Amennyiben nem lát érkező vasúti járművet, még áthajthat a vasúti átjárón. Mivel vasúti jármű csak akkor érkezhet, ha a sorompórúd teljesen le van engedve, még nyugodtan áthajthat a vasúti átjárón Mi a jelzőtábla jelentése? Út melletti kerékpárút Kerékpársáv Kerékpáros közvetett kapcsolat 306. Mi a jelzőtábla jelentése?

63 63 / 169 Kerékpáros közvetett kapcsolat Előretolt kerékpáros felállóhely Kerékpárút egyenesen és balra is 307. Mi a jelzőtábla jelentése? Kerékpárosok által is használható autóbusz-forgalmi sáv Autóbusz-megállóhely, ahol a kerékpáros is megállhat Autóbusszal és kerékpárral a jobb szélső forgalmi sávra ráhajtani tilos 308. Szabályos-e, ha az A jelű járművel az ábrán látható útkereszteződésben való balra kanyarodás előtt az úttest bal széléhez sorol be? Igen. Nem. Igen, de csak akkor, ha nem közlekedik más jármű az úttest bal oldalán. Igen, de csak akkor, ha az útburkolati jelből ez következik.

64 64 / Szabályos-e, ha az A jelű járművel az ábrán látható útkereszteződésben való balra kanyarodás előtt az úttest felezővonala mellé sorol be? Nem. Igen. Igen, de csak akkor, ha az úttest legalább 3 méter szélességű Az A jelű jármű a képen látható helyen közlekedik. Eközben milyen magatartást kell tanúsítania? A B és C jelű gyalogosokkal szemben elsőbbsége van. Köteles a B és C jelű gyalogosok részére elsőbbséget adni. Csak a B jelű gyalogos részére köteles elsőbbséget adni Az A jelű jármű a képen látható nyomvonalon kíván továbbhaladni. Eközben... a gyalogosokkal szemben elsőbbsége van. a gyalogosokat nem zavarhatja. a gyalogosok részére köteles elsőbbséget adni.

65 65 / Köteles-e a képen látható B és C jelű gyalogosok részére az A jelű jármű vezetője elsőbbséget adni? Nem, mert kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában itt az úttesten áthaladó gyalogosok a járművek részére kötelesek elsőbbséget adni. Igen, mert a járműve irányt változtatva másik útra bekanyarodik. Igen, mert útkereszteződésben - függetlenül a továbbhaladási iránytól - mindig a gyalogosok részére kell elsőbbséget adni Hogyan nevezzük ezt a közúti jelzőtáblát? Kerülő útirányt jelző tábla Kötelező haladási irány Besorolás rendjét jelző tábla

66 66 / Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható helyen? Az A jelű személygépkocsi. A B jelű motorkerékpáros. Kölcsönös megegyezés alapján haladhatnak tovább Melyik járműnek kell az irányjelzőjét használnia az ábrán látható helyen? A B jelű motorkerékpárnak, és balra kell irányjelzést adnia. A B jelű motorkerékpárnak, és jobbra kell irányjelzést adnia. Az A jelű személygépkocsinak, és jobbra kell irányjelzést adnia Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a B jelű jármű? Másodikként. Utolsóként. Elsőként.

67 67 / Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható útkereszteződésben? Az A jelű. A C jelű. A B jelű Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Igen, az A és a B jelű jármű részére egyaránt. Igen, de csak az A jelű jármű részére. Nem.

68 68 / Az alábbiak közül melyik a helyes áthaladási sorrend az ábrán látható útkereszteződésben? A - B - C. A - C - B. C - B - A. B - A - C Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Utolsóként. Elsőként. Másodikként Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható útkereszteződésben? Az A jelű. A C jelű. A B jelű.

69 69 / Az alábbiak közül melyik a helyes áthaladási sorrend az ábrán látható útkereszteződésben? A - B - C. A - C - B. C - B - A. B - A - C Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Elsőként. Utolsóként. Másodikként.

70 70 / Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Nem. Igen, de csak a B jelű jármű részére Az A jelű járművet vezetve áthaladhat-e az útkereszteződésben a C jelű járművel egyszerre? Igen. Nem Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben az A jelű jármű? Utolsóként. Másodikként. Elsőként.

71 71 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Nem. Igen, de csak az A jelű jármű részére. Igen, az A és B jelű jármű részére egyaránt.

72 72 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - B - A. B - C - A. B - A - C. A - C - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - B - A. B - C - A. B - A - C. A - C - B.

73 73 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - B - A. B - C - A. B - A - C. A - C - B.

74 74 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - B - A. B - C - A. B - A - C. A - C - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű.

75 75 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - B - A. B - C - A. B - A - C. A - C - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű.

76 76 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - B - A. B - C - A. B - A - C. A - C - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű Az A jelű. A C jelű.

77 77 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. C - A - B Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható útkereszteződésben? A B jelű. Az A jelű. A C jelű.

78 78 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. C - A - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. Az A jelű. A C jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. C - A - B.

79 79 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. Az A jelű. A C jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. C - A - B.

80 80 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. Az A jelű. A C jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. C - A - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. Az A jelű. A C jelű.

81 81 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. C - A - B Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Elsőként. Utolsóként. Másodikként.

82 82 / A C jelű járművet vezetve áthaladhat-e az útkereszteződésben az A jelű gépkocsival egyszerre? Igen. Nem Hányadikként haladhat át a C jelű jármű az útkereszteződésben? Másodikként. Utolsóként. Elsőként Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. A C jelű. Az A jelű.

83 83 / Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Igen, de csak a B jelű jármű részére. Igen, a B és az A jelű jármű részére egyaránt. Nem. Igen, de csak az A jelű jármű részére Találkozhat-e ezzel a fényjelző berendezéssel vasúti átjáróban? Nem. Igen, és ez a jelzés az áthaladás tilalmát jelzi. Igen, és ez a jelzés a továbbhaladást engedélyezi.

84 84 / Ezen a sárga színű útburkolati jelen... szabad áthajtani. nem szabad áthajtani. csak megállni szabad Átlépheti-e ezt az útburkolati jelet előzés céljából? A záróvonal felől nem, a terelővonal felől viszont igen. A záróvonal felől igen, a terelővonal felől viszont nem. Igen, bármelyik irányból.

85 85 / Megfordulhat-e ezen az útburkolati jelen? Csak a terelővonal felől. Igen, akár a terelővonal, akár a záróvonal felől. Nem, mivel csak előzés céljából lépheti át ezt az útburkolati jelet Mit jelent az ábrán látható sárga útburkolati jel? Veszélyes hely előjelzése. Merőleges várakozóhelyek. Kerékpározni tilos.

86 86 / Mit jelez az úttest jobb szélén lévő táblán látható számérték? Azt a sebességet, amellyel forgalomirányító fényjelző készülékek előtt az egyenletes haladás érdekében közlekedni célszerű. A telepített sebességmérő rendszer ellenőrzési sebességét. Azt a sebességet jelzi, amelyet nem léphet át járművével. Azt a minimális követési távolságot jelzi, amit a következő forgalomirányító fényjelző készülék megközelítéséig meg kell tartania Ön egy olyan úton halad, ahol ezt a közúti jelzést látja. Mikor jár el szabályosan? Ha az út vonalvezetését követve nem használja az irányjelzőjét. Ha először jobbra, majd a kanyar közepétől balra ad irányjelzést. Ha csak jobbra működteti az irányjelzőjét, és a kanyarok után kikapcsolja azt.

87 87 / Az ábrázolt jelzőtábla után ki kell kerülnie az úttestre került kődarabokat. Szükséges-e eközben az irányjelzőjét használni? Csak akkor, ha a kikerülés irányváltoztatással is jár. Csak akkor, ha más is érkezik az úton. Ez vészhelyzetnek minősül, és ilyen esetben nem szükséges használni az irányjelzőt Ön a B jelű járművet vezeti. Továbbhaladhat-e az útkereszteződésben, ha a rendőrt a képen látható karjelzéssel látja? Igen. Nem. Igen, de csak egyenesen.

88 88 / Ön a B jelű járművet vezeti. Ha a rendőrt a képen látható karjelzéssel látja hogyan kell balra bekanyarodnia? A rendőrt megkerülve. A rendőr előtt elhaladva. Tetszés szerint a rendőr előtt vagy mögött elhaladva Ön az A jelű járművet vezeti. Továbbhaladhat-e az útkereszteződésben, ha a rendőrt a képen látható karjelzéssel látja? Igen. Nem. Igen, de csak egyenesen.

89 89 / Ha a bekanyarodást jelzőtábla nem tiltja, milyen irányban folytathatja az útját az A jelű jármű ennél a rendőri jelzésnél? Egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva. Csak jobbra. Semerre, mivel a rendőr a továbbhaladást tiltja Ön az A jelű járművet vezeti. Ha a rendőrt a képen látható karjelzéssel látja, hogyan kell balra bekanyarodnia? A rendőr mögött elhaladva. A rendőrt megkerülve. Tetszés szerint a rendőr előtt vagy mögött elhaladva Az alábbiak közül melyik a helyes áthaladási sorrend az ábrán látható útkereszteződésben? B - C - A. A - C - B. A - B - C. B - A - C. C - B - A.

90 90 / Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Másodikként. Utolsóként. Elsőként Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. A C jelű. Az A jelű.

91 91 / Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Igen, de csak a B jelű jármű részére. Igen, a B és A jelű jármű részére egyaránt. Nem. Igen, de csak az A jelű jármű részére Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Elsőként. Utolsóként. Másodikként.

92 92 / Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható útkereszteződésben? A C jelű. Az A jelű. A B jelű Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Nem. Igen, az A és B jelű jármű részére egyaránt. Igen, de csak az A jelű jármű részére. Igen, de csak a B jelű jármű részére.

93 93 / Az alábbiak közül melyik a helyes áthaladási sorrend az ábrán látható útkereszteződésben? A - C - B. B - A - C. C - B - A. C - A - B. B - C - A Az alábbiak közül melyik a helyes áthaladási sorrend az ábrán látható útkereszteződésben? A - C - B. B - A - C. C - B - A. B - C - A. A - B - C Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A C jelű. Az A jelű. A B jelű.

94 94 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - A - B. B - A - C. C - B - A. A - B - C. A - C - B Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - C - A. B - A - C. C - B - A. A - B - C. A - C - B.

95 95 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? A - C - B C - A - B. B - A - C. B - C - A. A - B - C Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Utolsóként. Elsőként. Másodikként Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? Az A jelű. A C jelű. A B jelű.

96 96 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? A - B - C. B - A - C. B - C - A Az útkereszteződésben a belső forgalmi sávban közlekedik, amely felett ezt a közúti jelzést látja. Köteles-e irányjelzővel a tervezett balra kanyarodását jelezni? Igen. Nem. Csak akkor, ha szemből más jármű érkezik Ön az ezzel a jelzőtáblával jelölt útkereszteződéshez érkezik. Az alábbiak közül melyik esetben számít Ön irányváltoztatónak?

97 97 / 169 Ha egyenesen halad tovább. Ha balra kanyarodik Megtévesztőnek minősül-e a balra történő irányjelzés, ha Ön ennél a közúti jelzőtáblánál haladva a balra kanyarodó főútvonal vonalvezetését követi? Nem. Igen Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Utolsóként. Elsőként. Másodikként.

98 98 / Ön a C jelű járművet vezeti. Kell-e elsőbbséget adnia ebben a forgalmi helyzetben? Igen, az A jelű gyalogos és a B jelű jármű részére egyaránt. Igen, de csak a B jelű jármű részére. Nem. Igen, de csak az A jelű gyalogos részére Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? A - B - C. B - A - C. C - B - A. A - C - B. B - C - A A képen látható helyen melyik jármű haladhat tovább elsőként? Az A jelű személygépkocsi A B jelű motorkerékpár Kölcsönös megegyezés alapján haladhatnak tovább.

99 99 / Ön autópályán utolér egy ilyen táblával megjelölt autóbuszt. Megelőzheti-e? Igen. Nem. Igen, de csak lakott területen kívül. Igen, de csak akkor, ha az autóbusz vezetője nem működteti az autóbusz vészvillogót. Igen, de csak akkor, ha az autóbusz vezetője működteti az autóbusz vészvillogóját Egy ilyen táblával megjelölt, valamint vészvillogóját működtető jármű a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten áll. Mikor cselekszik szabályosan? Ha fokozott óvatossággal kerülöm ki az autóbuszt. Ha megállok az autóbusz mögött. Ha az autóbusz kikerülése közben hangjelzést adok. Ha az autóbusz kikerülése közben én is működtetem a járművem vészvillogót. Ha én is megállok a mellette lévő forgalmi sávban és bekapcsolom a járművem vészvillogóját Ön az A jelű járművet vezeti. Továbbhaladhat-e az

100 100 / 169 útkereszteződésben, ha a rendőrt a képen látható karjelzéssel látja? Igen. Nem Ha a bekanyarodást jelzőtábla nem tiltja, milyen irányban folytathatja az útját az A jelű jármű ennél a rendőri jelzésnél? Egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva. Csak jobbra. Semerre, mivel a rendőr a továbbhaladást tiltja Ön az A jelű járművet vezeti. Ha a rendőrt a képen látható karjelzéssel látja, hogyan kell balra bekanyarodnia? A rendőrt megkerülve. A rendőr előtt elhaladva. Tetszés szerint a rendőr előtt vagy mögött elhaladva.

101 101 / Ön az A jelű járművet vezeti. Köteles elsőbbséget adni a szemből érkező és jobbra kanyarodni szándékozó B jelű járműnek, ha balra kíván bekanyarodni? Igen. Nem Az A jelű járművel a képen látható helyen közlekedik. Válassza ki a helyes állítást! Elsőbbsége van a B és C jelű gyalogosokkal szemben. Köteles a B és C jelű gyalogosok részére elsőbbséget adni. A B és C jelű gyalogosokat nem zavarhatja az áthaladásukban.

102 102 / Ön az A jelű járművet vezeti. Válassza ki a helyes állítást! A B jelű jármű továbbhaladását úgy is biztosíthatja, ha a piros jelzés ellenére behajt kereszteződésbe, de csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztet másokat. A B jelű jármű továbbhaladását úgy is biztosíthatja, ha a piros jelzés ellenére behajt kereszteződésbe, még akkor is, ha ezzel veszélyeztet másokat. A B jelű jármű továbbhaladását csak akkor tudja biztosítani, ha a forgalomirányító fényjelző berendezés szabad jelzést ad Az A jelű jármű vezetője biztosíthatja-e úgy is a B jelű jármű továbbhaladását, hogy a piros jelzés ellenére behajt az útkereszteződésbe? Igen, de csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztet másokat. Igen, akár mások veszélyeztetése árán is. Nem, ezt csak zöld fényjelzésnél teheti meg.

103 103 / Köteles-e irányjelzőt használni, miközben ezen az útburkolati jelen egyenesen áthajt? Nem. Igen, mert az útburkolati jel széle terelővonalnak minősül Ha a bekanyarodást jelzőtábla nem tiltja, milyen irányban folytathatja az útját a C jelű jármű ennél a rendőri jelzésnél? Egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva. Csak jobbra. Semerre, mivel a rendőr a továbbhaladást tiltja.

104 104 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? C - D A egyszerre - B. A - C - D - B. B - C - D - A. C - D B egyszerre - A. C - D - A - B Hányadikként haladhat át az útkereszteződésben a C jelű jármű? Utolsóként. Elsőként. Másodikként.

105 105 / Az ábrán látható útkereszteződésben melyik jármű haladhat tovább elsőként? A B jelű. A C jelű. Az A jelű Az ábrán látható útkereszteződésben melyik a helyes áthaladási sorrend? B - A - C. B - C - A. C - B - A Van-e valamilyen feltétele annak, hogy az A jelű jármű a képen látható módon előre haladjon? Igen, csak akkor haladhat előre, ha az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre. Igen, az autósoknak egyértelműen jelezniük kell, hogy a motorost előre engedik. Nincs, mert az autósok mindig elegendő helyet biztosítanak a motorosok számára.

106 106 / Az alábbiakban felsorolt esetek közül kinek köteles Ön elsőbbséget adni, ha egy egyenrangú útkereszteződéshez érve járművével balra kanyarodik? A szemből érkező, egyenesen továbbhaladó jármű részére. A balról érkező, egyenesen továbbhaladó jármű részére. Senkinek sem Az alábbiak között melyek a vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések? Fénysorompó, félsorompó és teljes sorompó. Fénysorompó, teljes sorompó és csőkorlát. Fénysorompó, terelőbóják és elválasztó lánc Hogyan jelzi a fénysorompó a vasúti jármű közeledését? Két egymás mellett lévő, felváltva villogó piros fénnyel. Egy piros folyamatosan világító fénnyel. Két egymás mellett lévő, együttesen villogó piros fénnyel A fénysorompó alsó fénye, amely a biztosító berendezés működőképességét jelzi... villogó fehér fényt ad. villogó sárga fényt ad. folyamatos zöld fényt ad A félsorompó... csak az úttest menetirány szerinti jobb oldalát zárja le. az úttestet teljes szélességben zárja le A félsorompó rúdja messziről is felismerhető, elsősorban a... piros-fehér színéről. piros színéről. fehér-fekete színéről Mit jelent az úttest jobb széle mellett látható, fekete alapon

107 107 / 169 balra mutató fehér nyilat ábrázoló közúti jelzőtábla? Veszélyes bal ívű útkanyarulatra hívja fel a figyelmet. Balra történő továbbhaladási tilalmat jelent. Balra történő ajánlott haladási irányt jelzi. A következő útszakaszon található akadály kötelező kikerülési irányát határozza meg Az úttest széléről elinduló jármű vezetője köteles az úttesten haladó... járművek és gyalogosok részére elsőbbséget adni. járművek és gyalogosok zavarásától tartózkodni Amikor járművével egy várakozóhelyről az úttestre kíván ráhajtani, akkor... az úttesten haladó járművek részére köteles elsőbbséget adni. az úttesten haladó járművek kötelesek Önnek elsőbbséget adni. az úttesten haladó járművektől elvárható az udvariasság Elsőbbsége van-e a zárt pályáról az úttestre ráhajtó villamosnak az úttesten közlekedő járművekkel szemben? Igen. Nincs elsőbbsége Köteles-e irányjelzéssel jelezni az úttest széléről történő, irányváltoztatással nem járó elindulást? Igen, minden esetben. Nem 422. Hol kell lehetővé tenni az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak a megállóhelyről való elindulását? Csak lakott területen. Csak lakott területen kívül. Lakott területen és lakott területen kívül egyaránt Válassza ki, hogy az alábbiak közül mely jármű elindulását köteles lakott területen lehetővé tenni? A megállóhelyről elinduló iskolabuszét. A telephelyről kiinduló figyelmeztető jelzést használó autóét.

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM

1/1975. (II. 5.) KPM-BM 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak I. Az úttal kapcsolatos fogalmak j) Osztottpályás út: olyan út, amelynek a két forgalmi irány céljára - egymástól járdaszigettel, növényzettel, zárt villamospályával vagy más hasonló módon elválasztott

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK)

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) 2013. május 1-jei hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEDÉSI JELZŐTÁBLÁK 1. A járművel való közlekedéskor az úton a járművezető köteles: (Két helyes választ kell bekarikázni) a) a jármű haladását a saját felmérése szerinti forgalmi viszonyokhoz igazítani,

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

... JOGSZABÁLYOK. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1. oldal, összesen: 65... JOGSZABÁLYOK JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek.

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák...km...km...km Autópálya Autópálya Autópálya...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre Autóút Autóút...kilométerre kötelezetség kötelezetség 7.5 t kötelezettség

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A 2010.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65.

Veszélyt jelző táblák. 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. Veszélyt jelző táblák 16. (1) A veszélyt jelző táblák: a) "Veszélyes útkanyarulat balra" (64. ábra), "Veszélyes útkanyarulat jobbra" (65. ábra); b) "Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok"; a tábla azt

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. oldal, összesen: 63 JOGSZABÁLY SZÖVEGE 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN

EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN Pető ttila Készüljünk a KRESZ-vizsgára! ÚJ, ŐVÍTETT KIDÁS! 2016 KRESZKLU KÖNYVTÁR 3. z elméleti vizsga ismeretanyaga kategóriához z aktuális KRESZ módosításokkal, a motoros és teherautós szabályokkal KÉSZÜLJÜNK

Részletesebben

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet A Magyar Kerékpárosklub első ízben 2007-ben készítette el KRESZ módosítási javaslatait. Azóta folyamatosan figyelemmel kísértük, és részt vettünk a készülő KRESZ módosítás kidolgozásában. 2009 augusztusában

Részletesebben

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371

1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 1. SZÁMÚ FÜGGELÉK az 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelethez 371 A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő: I. Az úttal kapcsolatos fogalmak a) 372 Út: a gyalogosok és a közúti

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

2. lecke: A közúti közlekedés szabályai

2. lecke: A közúti közlekedés szabályai 2. lecke: A közúti közlekedés szabályai Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a közúti közlekedés szabályait. Legyen tisztában a járművezetés és a közlekedésben való részvétel feltételeivel.

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról MAGYAR KÖZLÖNY 2009. évi 185. szám 45257 III. Kormányrendeletek A Kormány 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A teljesség igénye nélkül A kerékpárosok Az R. 13. -a (1) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 1 A 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 2010. január 1-i hatállyal módosítja a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.15) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ). A módosítás alapvető célja a közúti

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/ BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu OKTATÁSI TANSEGÉDLET /JEGYZET/ Készítette: Révész

Részletesebben

(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a

(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a RÉGI 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye és jelzése van; b) amely a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek

Közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek Közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek Főútvonal Főútvonal útkereszteződésben kanyarodik Főútvonal vége Főútvonal vége tábla következik méterre Elsőbbségadás kötelező Elsőbbségadás ÁLLJ! Elsőbbség- Elsőbbségadás

Részletesebben

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban

A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei 5. (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van; b) amelyre külön

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015.

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015. KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R város belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről 2015. május 17 A Kiegészítés a tanulmány szerves része, attól el nem

Részletesebben

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi

Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi Bekanyarodás 31. (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, b) útburkolati jelek hiányában - jobbra bekanyarodás

Részletesebben

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet

63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 63/201 (IV. ) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési

Részletesebben

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b.

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b. Megldásk. 1.számú tesztlap 1. Melyik felszerelés kötelező a biztnságs kerékpárzáshz? (Több jó válasz is lehet!) a. baseballsapka b. helyesen beállíttt bukósisak c. lámpák és macskaszem d. láthatósági mellény

Részletesebben

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. A forgalmi vezetés

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül.

A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó rendelkezik-e a személygépkocsi biztonságos közlekedéséhez szükséges ellenőrzési ismeretekkel,

Részletesebben

2. Melyik ábra szemlélteti a helyesen beállított tompított fényszóró átvilágítási képét?

2. Melyik ábra szemlélteti a helyesen beállított tompított fényszóró átvilágítási képét? 1 / 241 1. Hol lehet ellenőrizni a fékfolyadék mennyiségét? Az 1-es jelű fékfolyadék tartályban. A 2-es jelű rugótérben. A 3-as jelű munkahengernél. 2. Melyik ábra szemlélteti a helyesen beállított tompított

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 10. számú Függeléke. a B, C1, C, D1, D kategóriás, továbbá valamennyi kombinált kategóriás forgalmi vizsga feladatai

2/2007. Elnöki Szabályzat 10. számú Függeléke. a B, C1, C, D1, D kategóriás, továbbá valamennyi kombinált kategóriás forgalmi vizsga feladatai 2/2007. Elnöki Szabályzat 10. számú Függeléke valamennyi kombinált kategóriás forgalmi vizsga feladatai Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1.

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

KRESZ és jogalkalmazás. Mit várunk egy ÚJ KRESZ jogszabálytól KTE konferencia Budapest

KRESZ és jogalkalmazás. Mit várunk egy ÚJ KRESZ jogszabálytól KTE konferencia Budapest KRESZ és jogalkalmazás Mit várunk egy ÚJ KRESZ jogszabálytól KTE konferencia 2013. 04. 09. Budapest A KRESZ értelmezése Jogalkalmazó a közlekedő ember ítélkező hatóság További értelmezést igénylő fogalmak

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező Jelzőtáblák Főútvonal útkereszteződésben kanyarodik Főútvonal vége tábla következik méterre Autópálya Autópálya vége Autóút Autóút vége Főútvonal Főútvonal vége Elsőbbségadás kötelező Elsőbbségadás kötelező

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEÉSI SZAÁLYOK 1. Mi szerint köteles eljárni a vezető, ha a közlekedési jelzések eltérnek a közlekedési szabályoktól: a) a közlekedési szabály szerint, b) a kialakított közlekedési jelzések szerint,

Részletesebben

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

99/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet a közúti közlekedéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról A Kormány a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés a) pont 20. és 21. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra A közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla

Részletesebben

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I.

A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. A gyalogosokra vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2015. N O V E M B E R T A R T A L O M: 1. Gyalogos közlekedés 2. Látni és Látszani?! 1. Gyalogos közlekedés Közlekedjünk biztonságosan Az utóbbi időszakban

Részletesebben

Tartalomjegyzék: Az elsõbbség fogalma 2. Az elsõbbségadás alapelvei 3.

Tartalomjegyzék: Az elsõbbség fogalma 2. Az elsõbbségadás alapelvei 3. BEVEZETÕ Ezzel a kiadványunkkal azokhoz kívánunk szólni, akik a közeljövõben szeretnének vezetõi engedélyt szerezni, vagy már el is kezdték a gépjármûvezetõi tanfolyamot valamelyik autósiskolában. Illetve

Részletesebben

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla Szeretném felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy az 1/1975 KPM-BM rendelet (közismertebb nevén: KRESZ) 2010.január 01-től számottevően módosult. Ezen írásomban szeretném a legfontosabb módosításokat

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata Kotra Károly KRESZ könyv az úton közlekedők részére KRESZ változások kivonata A változások időpontjai: 2007. április 1. 2007. június 1. *-al jelölve 2008. január 1. *-al jelölve 2009. szeptember 1. *-al

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1) A közlekedésben olyan

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Közlekedési Tagozat 2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 1 5. Közlekedési magatartás a 2+1 sávos utakon Siska Tamás és társai: Tóthné Temesi Kinga, dr. Csorja Zsuzsanna,

Részletesebben

Oldal 1. a lista aktualizálásának idpontjában a KENYI rendszerében már létez kategóriák - tájékoztató adat

Oldal 1. a lista aktualizálásának idpontjában a KENYI rendszerében már létez kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának idpontjában a KENYI rendszerében már létez kategóriák - tájékoztató adat Jelztáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Mszaki Elírásban szerepl táblatípusok alapján) 1

Részletesebben

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba.

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba. Sajtóközlemény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2011. július 1. napján hatályba lépő rendelkezéseiről és az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokról Az Országgyűlés 2010. december 20-án

Részletesebben

Iktatószám: 01/ /2013.

Iktatószám: 01/ /2013. Előterjesztő megnevezése: Dr. Botka László Iktatószám: 01/58782-2/2013. Tárgy: Melléklet: Rókusi krt., Vértói út, Nyitra utca és Csáky József utca által körbehatárolt, valamint a Kapisztrán úti szervízút,

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke. Az A1, Akorl, A és az M kategóriás járműkezelési és forgalmi vizsgák rendjéről

2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke. Az A1, Akorl, A és az M kategóriás járműkezelési és forgalmi vizsgák rendjéről 2/2007. Elnöki Szabályzat 2. számú Függeléke Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1. változat - 2007 - TARTALOMJEGYZÉK I. A JÁRMŰKEZELÉSI VIZSGA

Részletesebben

H Í R L E V É L TARTALOM:

H Í R L E V É L TARTALOM: H Í R L E V É L 2013. május KRESZ MÓDOSÍTÁSOK TARTALOM: 1. TÁMOP 5.6.1.C-11/2. pályázat hírek Áldozatvédelmi és mediációs iroda nyílt Veszprémben 2. A legfontosabb KRESZ változások 2013. május 1-től 2013.

Részletesebben

Közlekedési táblák. Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk."

Közlekedési táblák. Mottó: Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk. Közlekedési táblák Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk." 1. Képes szótár. a. Utak. Autóút Autóút vége Kerékpárút Gyalogút Autópálya Parkolóhely b. Itt valami

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

2. A gépkocsi vezetése

2. A gépkocsi vezetése 2. A gépkocsi vezetése 1. Általában balról jobbra milyen sorrendben találjuk a gépkocsiban a gáz-, fékés a tengelykapcsoló pedálokat? a) Gáz fék tengelykapcsoló. b) Tengelykapcsoló fék gáz. c) Fék gáz

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára Kivonat 28-44 oldal 2012 B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása,

Részletesebben

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya?

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Szeged, 5. sz. főút 43103. j. út-lakópark (Szabadkai út Horgosi út Hiúz u.) körforgalmának közúti biztonsági felülvizsgálata

Részletesebben

Kétirányú kerékpáros közlekedés egyirányú utcákban

Kétirányú kerékpáros közlekedés egyirányú utcákban Kétirányú kerékpáros közlekedés egyirányú utcákban Bevezetés Kerékpározás közben nincs károsanyag-kibocsátás. A kerékpározás nem kelt zajt. A kerékpározás egészségesen tart. Aki kerékpárral jár bevásárolni,

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Forgalmász napok Sopron, 2013. június 12-13. Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Vincze Tibor vin@trenecon.hu 1 2013.06.24. Tartalom 1. Miként látjuk a kerékpárost? 2. Kívánatos

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK 1. Kik irányítják közvetlenül a közúti forgalmat: a) egyenruhás kommunális rendőrök, b) egyenruhás rendőrök, c) közúti forgalmi felügyelők. 1 2. 3. 4. Kik végzik

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

2/2007. Elnöki Szabályzat 6. számú Függeléke. a B+E és a D1+E kategóriás biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés, valamint rutin vizsgák rendjéről

2/2007. Elnöki Szabályzat 6. számú Függeléke. a B+E és a D1+E kategóriás biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés, valamint rutin vizsgák rendjéről 2/2007. Elnöki Szabályzat 6. számú Függeléke és üzemeltetés, valamint rutin vizsgák rendjéről Készítette: Képzési és Vizsgáztatási Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. február 1. változat

Részletesebben

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK

A KÖZLEKEDÉS-BIZTONSÁG ALAPJAI ÉS A FOGALMAK Tisztelt vezetőjelöltek! Kérdéseiknek köszönve, valamint annak, hogy más személyek is utaltak a vizsgakérdéseknél észlelt mulasztásokra és hibákra, módosítottuk azokat a kérdéseket, amelyeknél az észrevételek

Részletesebben

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek 2014. Óravázlat Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek Az elektronikus jegyzet tartalmazza az elméleti tanfolyam tananyagát de az azon való részvételt nem helyettesíti. Az elméleti

Részletesebben