Kutatásmódszertan I. Szabad bölcsész szak, II. évfolyam 2010/11 tavasz. Paradigmák, elmélet és társadalomtudományi kutatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kutatásmódszertan I. Szabad bölcsész szak, II. évfolyam 2010/11 tavasz. Paradigmák, elmélet és társadalomtudományi kutatás"

Átírás

1 Kutatásmódszertan I. Szabad bölcsész szak, II. évfolyam 2010/11 tavasz Előadó: Balázs László 2. óra Paradigmák, elmélet és társadalomtudományi kutatás Az elméleteknek három funkciója is van a kutatómunkában. Először is megóvnak attól, hogy pusztán szerencsés véletlenek félrevezessenek bennünket. Másodszor, az elméletek olyan módon értelmezik a megfigyelt összefüggéseket, hogy abból másfajta lehetőségek is következnek. Végezetül az elméletek formálják és irányítják a kutatómunkát azáltal, hogy irányt mutatnak, milyen irányban remélhetünk felfedezéseket az empirikus megfigyeléstől. Néhány társadalmi paradigma A dolgokat általában többféle módon is értelmezhetjük. A különböző magyarázatok vagy elméletek mélyén ott húzódnak a paradigmák azok az alapvető modellek vagy vonatkozási keretek, amelyek segítségével megfigyeléseinket és okfejtéseinket szervezzük. A társadalomtudósok különféle paradigmákat dolgoztak ki a társadalmi magatartás megértésére. Előfordul az egyes elméleti paradigmákkal, hogy népszerűvé válnak, vagy elveszítik a népszerűségüket, de ritkán fordul elő, hogy mindenestül elvetnék vagy félretennék őket. A paradigmák tehát nem igazak vagy hamisak, csupán többé vagy kevésbé hasznos látásmódok. Makroelmélet és mikorelmélet Egyes elméletalkotók a társadalom egészére, vagy legalábbis annak nagyobb részeire fordítják figyelmüket. Ilyenek a makroelméletek: osztályharc, nemzetközi kapcsolatok stb. A makroelméletek a társadalom nagy, összesített entitásaival, vagy akár a társadalom egészével foglalkoznak. Míg a mikroelméletek az egyén vagy a kiscsoportok szintjén foglalkoznak a társadalom életének kérdéseivel. A makro- és mikroelméletek közötti különbség a többi megtárgyalandó paradigmára is érvényes. Közülük egyesek, mint a szimbólikus interakcionizmus vagy az etnometodológia, alapvetően mikro szintre korlátozódnak. Mások azonban, mint például a konfliktusparadigma mikro- és makroszinten is követhető. A korai pozitivizmus Auguste Comte ( ) francia filozófus, úgy gondolta, hogy vele kezdődött a történelem harmadik, amelyben a tudomány felváltja a vallást és a metafizikát: a tudás az öt emberi érzékszerv segítségével végzett megfigyeléseken fog alapulni, nem pedig csak hiten vagy logikán. Comte szerint a társadalom megfigyelhető, majd a megfigyelések alapján logikusan és racionálisan magyarázható, a szociológia pedig a biológiához vagy a fizikához hasonlatos tudománnyá válhat.

2 Bizonyos értelemben Comte-tól ered minden társadalomtudományi kutatás. A társadalom tudományosan tanulmányozható voltára vonatkozó meglátása lett az alapja a társadalomtudományok azóta bekövetkezett fejlődésének. Jövőbe vetett optimista hitében Comte pozitivizmusnak nevezte el megközelítését, szembeállításképpen a felvilágosodás által negatívnak tekintett elemeivel. Szociáldarwinizmus Charles Darwin 1858-ban publikálta A fajok eredete c. művét. Leegyszerűsítve: az elmélet azt mondja ki, hogy egy faj a környezetével való küzdelme során a sikerre legalkalmasabb egyedeknek van a legnagyobb esélye az életben maradásra elég ideig ahhoz, hogy szaporodjanak. A tudósok Darwin elméletét az emberi társadalomban bekövetkezett változásokra is alkalmazták. (Vadászó, gyűjtögető ipari civilizáció, társadalmi formák evolúciós folyamata.) Herbert Spencer: A legerősebb marad életben. Hitt abban, hogy ez az elv a társadalom természetét elsődlegesen formáló erő. Konfliktus-paradigma Karl Marx ( ) azt vetette fel, hogy a társadalmi magatartást leginkább konfliktusok folyamatának lehet tekinteni: törekvésnek a mások fölötti uralom megszerzésére, illetve az alávetettség elkerülésére. Marx elsősorban az osztályok közötti harcra öszpontosított. George Simmel: mikroszintű konfliktusok iránt érdeklődött. Megállapította, hogy a onfliktusok többnyire intenzívebbek egy szorosan összefonódott csoport tagjai között, mint olyan emberek között, akik nem osztoznak az összetartozás és intimitás érzésében. Szimbolikus interakcionizmus Simmel mikroszintű megközelítésével, az egyének közötti interakciók vizsgálatával hatást gyakorolt az amerikai szociológia fejlődősre. Az interakciók természetének középpontba állítása különösen hatott George Herbert Meadre ( ) és Charles Horton Cooley-ra ( ). Cooley: - elsődleges csoport leírása (család, barátaink stb.) - tükör-én : a körülöttünk lévő emberek reakciói alapján Ha mindenki úgy kezel bennünket, hogy szépek vagyunk, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy azok is vagyunk. Mead az ember azon képességének fontosságát hangsúlyozta, hogy fel tudja venni a másik szerepét, el tudja képzelni, hogy hogyan viselkedne a másik adott körülmények között. Ahogy elképzeljük, kialakul bennünk annak a tudata, amit Mead generalizált másik -nak nevez.

3 Mead különös érdeklődéssel fordult a kommunikáció felé is. Az interakciók többsége szerinte azon folyamat körül forog, hogy az egyének közös értelmezésre jussanak a nyelv és más hasonló rendszerek segítségével. Innen a szimbólikus interakcionizmus elnevezés. Etnometodológia Egyes társadalomtudományi paradigmák a társadalmi struktúrának az emberi magatartásra gyakorolt befolyását hangsúlyozzák. Harold Garfinkel, kortárs szociológus, azt állítja, hogy az emberek teremtik folyamatosan a társadalmi struktúrákat cselekvéseikkel és interakcióikkal tehát valójában megteremtjük saját valóságunkat. Azt veti fel, hogy az emberek folyamatosan értelmezik tapasztalataikat az életben. Bizonyos értelemben mindenki társadalomtudósként tevékenykedik innen az etnometodológia, avagy népi kutatásmódszertan kifejezés. Strukturális funkcionalizmus A társadalmi rendszerek elméleteként is szokták emlegetni. A Comte és Spencer által bevezetett fogalomból nőtt ki: egy társadalmi entitást, mint amilyen egy szervezet vagy eg egész társadalom, szemlélhetünk organizmusként. A többi organizmushoz hasonlóan ez is részekből áll, amelyek mindegyike hozzájárul az egész működéséhez. A társadalom társadalmi rendszerként való szemlélete tehát a különböző összetevők által szolgált funkciókat keresi. Feminista paradigmák A társadalmi valóságot a feminista paradigmából szemlélő kutatók hasonlóan hívták fel a figyelmet más paradigmák által figyelmen kívül hagyott aspektusokra is. a feminista elmélet és kutatás részben a társadalmi nemek közötti különbségekre összpontosított, és azoknak a társadalom szerveződésével kapcsolatos összefüggéseire. Felhívták a figyelmet a nők elnyomására sok társadalomban, ez viszont megvilágította az elnyomás kérdését általában. Racionális objektivitás Comte kora óta a technika és a tudomány fejlődése, együtt a babonák súlyának csökkenésével, egyre inkább a racionalitást állította a középpontba. Felmerülnek kérdések: A legtöbben mennyire alapvetőnek tekintjük a racionalitást?! Tapasztalataink elkerülhetetlen szubjektivitása ellenére, mi, emberek, úgy tűnik, ragaszkodunk az egyetértés kereséséhez arról, hogy mi valóságos valójában, és mi valóságos objektíven. Az objektivitás fogalmi kísérlet arra, hogy eljussunk valamihez, ami személyes érzékelésünk mögött van. Ez végső soron kommunikáció kérdése, amelyben megpróbáljuk megtalálni szubjektív tapasztalataink közös alapját. Amikor keresésünk sikerrel jár, azt mondjuk, az objektív valósággal van dolgunk. Ez az a konszenzuális valóság, amelyről korábban már volt szó. A szubjektivitás egyéni, az objektivitás keresése viszont társadalmi. Összegezve, az elméleti paradigmák gazdag tárháza kínálkozik számunkra a társadalom vizsgálatánál, és e vonatkozási keretek bármelyikének segítségével hasznos elméleteket lehet létrehozni.

4 A társadalomelmélet elemei Az elmélet egymással összefüggő állítások szisztematikus készlete, amelyet a társadalmi lét valamely aspektusának megmagyarázásra szántak. Az elmélet tehát tartalommal tölti meg a paradigmát és részletezi azt. Míg a paradigma a látásmódot nyújtja, az elmélet a látottakat igyekszik megmagyarázni. Nézzük az elmélet elemeit: Megfigyelés: valaminek a látására, hallására, tapintására utal. Tény: valamely olyan jelentésre utalunk vele, amit megfigyeltek. Törvények: tények osztályaira vonatkozó egyetemes általánosítások. A törvények szokás néha elveknek is nevezni őket fontos megállapítások a dolgok állásáról. A törvény megfigyelt szabályszerűség, az elmélet pedig az élet egy bizonyos aspektusával kapcsolatban megfigyeltek szisztematikus magyarázata. Az elméletek fogalmak segítségével adnak magyarázatot a megfigyelésekre. A fogalmak a vizsgált terület jelenségeinek osztályait reprezentáló absztrakt elemek. A változó a fogalom egy speciális fajtája. (fogalmát lásd korábban) Az axióma és a posztulátumok olyan alapvető, igaznak elfogadott feltevések, amelyekre egy elmélet ráépül. Az axiómák alapján levont specifikus következtetések tételeknek nevezzük. A tételekből hipotéziseket vezethetünk le. A hipotézis valamely dolog természetét illető, elméletből levezetett, pontosan meghatározott, ellenőrizhető feltevés. A nullhipotézis azt feltételezi, hogy nincs kapcsolat a két változó között. Alapvetően arról van szó, hogy ha egy pozitív kapcsolatot feltételezünk, akkor azt reméljük, hogy az eredmények alapján elvethetjük majd a null hipotézist, és alátámaszthatjuk a feltételezett összefüggést. Deduktív és induktív logikáról részletesebben A tudomány hagyományos modellje A hagyományos tudománymodelleknek három fő eleme van: az elmélet, az operacionalizálás és a megfigyelés.

5 ELMÉLET HIPOTÉZIS A hipotézis ellenőrzésének kidolgozása: változók definiálása mérés módszertanának kidolgozása (operacionalizálás) ELLENŐRIZHETŐ HIPOTÉZIS Az operacionalizálás azt jelenti, hogy pontosan megadjuk a változó mérésében szereplő konkrét műveleteket operációkat. Fogalmak: hipotézis, makroelmélet, mikroelmélet, nullhipotézis, operacionalizálás, paradigma,

6 Az okság fogalma a társadalomtudományokban Az emberek magatartásának hátterében bizonyos okok húzódnak meg, amelyekkel cselekedeteik magyarázhatóak. Beállítódásaink és cselekedeteink okok hosszú és bonyolult láncolatára vezethetők vissza, amelyek megmagyarázzák, miért váltunk olyanokká, amilyenek vagyunk. Ha nem ez volna a helyzet, nem tudnánk olyasfajta magyarázatokat adni, mint amilyeneket a társadalomtudományokban szoktunk, és nem erősíthetné meg ezek érvényességét a társadalomtudományi kutatás. A társadalomtudományi magyarázatok jellemzően a determinisztikus modellen alapulnak, de azt is tisztán kell látnunk, mi nem tartozik a modellhez: 1. A társadalomtudósok nem hiszik azt, hogy minden emberi gondolat és érzés determinált, nem is úgy élnek, mintha azt hinnék. 2. A determinisztikus modellből nem következik, hogy a dolgoknak egyszerű okaik lennének. 3. A magyarázó társadalomtudomány alapjául szolgáló determinisztikus modell sem feltételezi, hogy most mindent tudnánk arról, hogy mit mi okoz, és azt sem, hogy bármikor is tudni fogjuk. 4. A társadalomtudomány egy valószínűségi természetű oksági modell alapján dolgozik. Az a megértés amelyre a társadalomtudományi adatok elemzésekor törekszünk, szükségképpen az emberi magatartás determinisztikus modelljét foglalja magában. Ez a modell azt feltételezi, hogy a vizsgált jellemvonásokat és cselekedeteket a rájuk ható erők és tényezők határozzák meg, determinálják, amelyet a kutatás fel tud tárni. Milyen ismérvek alapján határozhatja meg a társadalomtudós, hogy az egyik dolog okozza-e a másikat? Idiografikus magyarázat esetén: Joseph Maxwell szerint egy magyarázat érvényességének eldöntéséhez a fő kritériumok a hihetőség, az elfogadhatóság, és az, hogy a többi lehetséges magyarázatot komolyan fontolóra vettük, ám azok nem állták ki a próbát. Nomotetikus magyarázat esetén: Paul Lazarsfeld három kritériumot javasolt a változók közötti oksági kapcsolat megállapításához: 1. Az ok időben előzze meg az okozatot. 2. A két változó között empirikus összefüggés legyen. Összefüggés akkor van két változó között, ha a megfigyelés szerint kapcsolatban állnak egymással, azaz az egyik fennállása vagy változása esetén a másikkal is ugyan ez történik. 3. A két változó között megfigyelt empirikus összefüggést ne lehessen valamilyen harmadik változó hatásával megmagyarázni. (vízbefulladások száma fagylalt szezon)

7 Szükséges és elégséges feltételek A társadalomtudományi kutatásokban a változók tökéletes együttjárása nem kritériuma az okságnak. Más szóval, a kivétel nem erősíti meg a szabályt, de nem mond feltétlenül ellent neki. A valószínűségi modellen belül érdemes különbséget tenni két típusú ok: a szükséges és az elégséges feltétel között. A szükséges feltétel olyan körülményt jelent, amelynek az okozat bekövetkeztéhez fenn kell állnia. Az elégséges ok olyan feltételt jelent, amelynek fennállása, mondhatni, garantálja a szóban forgó okozatot. Ez nem jelenti azt, hogy az elégséges feltétel az egyetlen lehetséges oka egy bizonyos okozat bekövetkeztének. Egy ok tehát lehet elégséges, de nem szükséges. A társadalomtudományokban általánosságban akár egy szükséges, akár egy elégséges feltétel kimutatása még ha az tökéletlen is elegendő ahhoz, hogy oksági kapcsolatról beszéljünk. Okfejtési hibák Nézzünk néhány példát az okfejtési hibákra: Provincializmus: Valamennyien élettörténetünk és jelenlegi helyzetünk alakította szemüvegen keresztül nézzük a világot. Fenn áll a veszélye annak, hogy a kutató az emberek viselkedését csakis olyan módon értelmezi, melyek a saját nézőpontjából értelmesnek látszanak. A kulcs az, hogy tudatában legyünk nézőpontunk sajátszerűségének, és nyitottak maradjunk, hajlandók legyünk szélesíteni látókörünket. Elhamarkodott következtetés: Győződjünk meg a következtetéshez vezető bizonyítékok súlyáról! Kétséges ok: Sokszor könnyű valamilyen hihető oksági magyarázattal előállni, de az igazi ok megállapításához ki kell zárnunk a többi lehetséges magyarázatot is. Figyelmen kívül hagyott tények Hamis dilemma: Sose folyamodjunk egyetlen elemhez magyarázatként!

Szerző: Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Szerző: Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Kutatásmódszertan és prezentációkészítés 3. rész: Kvantitatív és kvalitatív kutatási módszerek Szerző: Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz Harmadik rész Kvantitatív és kvalitatív kutatási módszerek

Részletesebben

III. A szociológia története

III. A szociológia története III. A szociológia története 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon (1760-1825) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai és ipari társadalmak Auguste Comte (1798-1857) - tőle

Részletesebben

Szerző: Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Szerző: Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Kutatásmódszertan és prezentációkészítés Szerző: Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz Első rész Bevezetés a tudományos elemzésbe Tartalomjegyzék Mi a Tudomány? A világ megismerésére szolgáló egyéb

Részletesebben

Kutatásmódszertan. A kurzus bemutatása. Modulok áttekintése. A kurzus alapelvei Témakörök, tematika Félévi munka. 1. Bevezetés

Kutatásmódszertan. A kurzus bemutatása. Modulok áttekintése. A kurzus alapelvei Témakörök, tematika Félévi munka. 1. Bevezetés Kutatásmódszertan 1. Bevezetés Modulok áttekintése A kurzus bemutatása Előzmények Statisztikai alapok A tudományos megismerésről Pszichológiai iskolák A kutatás folyamatmodellje HÁZI FELADAT 2006.08.29.

Részletesebben

A társadalomkutatás módszerei I.

A társadalomkutatás módszerei I. A társadalomkutatás módszerei I. 2. hét Daróczi Gergely Budapesti Corvinus Egyetem 2011. IX. 22. Outline 1 Bevezetés 2 Társadalomtudományi módszerek Beavatkozásmentes vizsgálatok Kvalitatív terepkutatás

Részletesebben

Szocio- lingvisztikai alapismeretek

Szocio- lingvisztikai alapismeretek Szocio- lingvisztikai alapismeretek 10. A szociolingvisztika kialakulásának okai Hagyományos nyelvészet: A nyelv társadalmi normák strukturált halmaza (invariáns, homogén) Noam Chomsky: A nyelvelmélet

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

Pszichológia a Tudomány Világában

Pszichológia a Tudomány Világában Pszichológia a Tudomány Világában Lehet, hogy a szomszéd füve zöldebb, de azt is ugyanolyan nehéz nyírni. - Little Richard Dr. Szabó Attila, PhD Tudomány és Pszichológia A tudomány a tudás forrása Megbízható

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

Kutatásmódszertan I. Szabad bölcsész szak, I. évfolyam 2010/11 tavasz. Az emberi megismerés és a tudomány

Kutatásmódszertan I. Szabad bölcsész szak, I. évfolyam 2010/11 tavasz. Az emberi megismerés és a tudomány Kutatásmódszertan I. Szabad bölcsész szak, I. évfolyam 2010/11 tavasz Előadó: Balázs László 1. óra Az emberi megismerés és a tudomány Tudásunk jelentős része az egyetértésen és a bizalmon, elfogadáson

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka

KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka KÖZGAZDASÁGI KAR SZOCIOLÓGIA Szemeszter: (2) nyári Heti óraszám: 2+2 Kreditpont: 6 Előadó: Dr. Gábrity Molnár Irén, Egyetemi rendes tanár Tannyelvek: szerb, magyar A tantárgy

Részletesebben

MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR Szabadka

MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR Szabadka MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR Szabadka BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA Szemeszter: (2) nyári Heti óraszám: 1+1 Kreditpont: 3 Előadó: Dr. Gábrity Molnár Irén, Egyetemi rendes tanár Tannyelv: magyar A tantárgy

Részletesebben

Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana. Domokos Tamás, módszertani igazgató

Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana. Domokos Tamás, módszertani igazgató Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana Domokos Tamás, módszertani igazgató A helyzetfeltárás célja A közösségi kezdeményezéshez kapcsolódó kutatások célja elsősorban felderítés,

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak.

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. Fizika óra Érdekes-e a fizika? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. A fizika, mint tantárgy lehet ugyan sokak számára unalmas, de a fizikusok világa a nagyközönség számára is

Részletesebben

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Dr. Dernóczy-Polyák Adrienn PhD egyetemi adjunktus, MMT dernoczy@sze.hu A projekt címe: Széchenyi István Egyetem minőségi kutatói utánpótlás nevelésének

Részletesebben

Míg a kérdıíves felérés elsısorban kvantitatív (statisztikai) elemzésre alkalmas adatokat szolgáltat, a terepkutatásból ezzel szemben inkább

Míg a kérdıíves felérés elsısorban kvantitatív (statisztikai) elemzésre alkalmas adatokat szolgáltat, a terepkutatásból ezzel szemben inkább Terepkutatás Míg a kérdıíves felérés elsısorban kvantitatív (statisztikai) elemzésre alkalmas adatokat szolgáltat, a terepkutatásból ezzel szemben inkább kvalitatív adatok származnak Megfigyelések, melyek

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Területi statisztikai elemzések

Területi statisztikai elemzések Területi statisztikai elemzések KOTOSZ Balázs, SZTE, kotosz@eco.u-szeged.hu Módszertani dilemmák a statisztikában 2016. november 18. Budapest Apropó Miért különleges a területi adatok elemzése? A számításokhoz

Részletesebben

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2.

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2. Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei 11. A semmi semmít 2013. december 2. Martin Heidegger 1889-1976, Németország Filozófiai fenomenológia, hermeneutika, egzisztencializmus kiemelkedő alakja 1927: Lét

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

TÁRSADALOM- ELMÉLETI VÁZLAT

TÁRSADALOM- ELMÉLETI VÁZLAT Farkas Zoltán TÁRSADALOM- ELMÉLETI VÁZLAT Első rész Az egyének, az intézmények és a cselekvések Miskolci Egyetem 2013. szeptember A vázlat nyomtatott formában a Bíbor Kiadónál jelent meg 2009-ben. TARTALOM

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Pszichológiatörténet. Aczél Balázs 2011

Pszichológiatörténet. Aczél Balázs 2011 Pszichológiatörténet Aczél Balázs 2011 Mi értelme van pszichológiatörténetről tanulni? Útkeresések története: Mi a téma? Mi a módszer? Mivel foglalkozik a pszichológia? Klasszikus hagyomány: önmegfigyeléssel

Részletesebben

KUTATÁSMÓDSZERTAN. Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdaságelméleti Intézet MSc képzés (GTGKG251ML)

KUTATÁSMÓDSZERTAN. Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdaságelméleti Intézet MSc képzés (GTGKG251ML) KUTATÁSMÓDSZERTAN Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdaságelméleti Intézet MSc képzés (GTGKG251ML) Tárgyjegyző: Sáfrányné Dr. Gubik Andrea, egyetemi docens Tantárgy feladata és célja: A tárgy célja,

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag

SZOCIOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 SZOCIOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag Előadó: Szilágyi Tamás A SZOCIOLÓGIA ELMÉLETÉNEK KIALAKULÁSA, FEJLŐDÉSE A társadalomról és magáról az emberről már az ókori

Részletesebben

p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik

p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. május 16. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik 2018. május

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

Szociolingvisztikai. alapismeretek

Szociolingvisztikai. alapismeretek Szociolingvisztikai alapismeretek 10. A szociolingvisztika kialakulásának okai Hagyományos nyelvészet: A nyelv társadalmi normák strukturált halmaza (invariáns, homogén) Noam Chomsky: A nyelvelmélet elsődlegesen

Részletesebben

Közösségek és célcsoportok konstruálása. dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

Közösségek és célcsoportok konstruálása. dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Mottó: Az emberek úgy viszonyulnak a hétköznapi világ jelenségeihez, amilyennek

Részletesebben

A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN

A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN Tóth Enikő Debreceni Gönczy

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Analitikus módszertan az európaizáció kutatásához

Analitikus módszertan az európaizáció kutatásához Analitikus módszertan az európaizáció kutatásához Grünhut Zoltán MTA KRTK A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XIII. VÁNDORGYŰLÉSE Kelet-Közép-Európa területi folyamatai, 1990 2015 Eger, 2015. november

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben.

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Tartalom Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Megjegyzés Az egység a mű egyik alapelve. Fogalmát, különböző megjelenéseit több téma tárgyalja a műben,

Részletesebben

Innováció alapjai. Innováció és a fenntartható fejlődés kapcsolata. Dr. Reith János DIRECT LINE KFT. 9. előadás

Innováció alapjai. Innováció és a fenntartható fejlődés kapcsolata. Dr. Reith János DIRECT LINE KFT. 9. előadás Innováció alapjai Innováció és a fenntartható fejlődés kapcsolata 9. előadás Dr. Reith János DIRECT LINE KFT. Bölcs vagy infantilis társadalom? emberiség csecsemő ÉRDEK SZERKEZET gyermek felnőtt államférfi

Részletesebben

p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik

p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik p-érték, hipotézistesztelés, és ellentmondásaik Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. május 16. Következtetéselmélet A megfigyelt világ és a tudásunk összekapcsolása Deduktív következtetés: kiindulunk

Részletesebben

A kreativitás szerepe a kutatói pályán

A kreativitás szerepe a kutatói pályán A kreativitás szerepe a kutatói pályán Kovács Mihály ELTE Biokémiai Tanszék www.mk-lab.org Kreativitás formái Alkalmazott kutatás Operatív (műveleti) szemléletű Innováció (kreativitás) hajtóereje: hasznosság

Részletesebben

A realizmus fogalma 1.

A realizmus fogalma 1. A realizmus A realizmus A romantikával egyidejűleg XIX. sz. elejétől a századforduló időszakáig terjedt el az európai festészetben, irodalomban. Az 1850-1870 közötti két évtizedben a legjelentősebb. Az

Részletesebben

Szerzők: Kmetty Zoltán Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP A/1-11/ INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Szerzők: Kmetty Zoltán Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP A/1-11/ INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Kutatásmódszertan és prezentációkészítés 2. rész: Kutatási terv készítése Szerzők: Kmetty Zoltán Lektor: Fokasz Nikosz Második rész Kutatási terv készítése (Babbie 2008 alapján) Tartalomjegyzék Kutatási

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

3. Az indukció szerepe

3. Az indukció szerepe 3. Az indukció szerepe Honnan jönnek a hipotézisek? Egyesek szerint az előzetesen összegyűjtött adatokból induktív (általánosító) következtetések útján. [Az induktív következtetésekről l. Kutrovátz jegyzet,

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában

Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában Dr. Gelei Andrea Budapesti Corvinus Egyetem Ellátás lánc optimalizálás; bárhonnan, bármikor Optasoft Konferencia 2013 2013. november 19., Budapest Gondolatmenet

Részletesebben

A rendszerparadigma GYŐRFFY DÓRA KORNAI JÁNOS ÉLETMŰVE KURZUS DECEMBER 3.

A rendszerparadigma GYŐRFFY DÓRA KORNAI JÁNOS ÉLETMŰVE KURZUS DECEMBER 3. A rendszerparadigma GYŐRFFY DÓRA KORNAI JÁNOS ÉLETMŰVE KURZUS 2018. DECEMBER 3. Az előadás szerkezete Mit jelent a rendszerparadigma? Szocializmus vs kapitalizmus A nyugati civilizáció fejlődésének fő

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 1. 2013. Követelmények. - írásbeli kollokvium, tesztjellegű - Politológia. Elmélet - gyakorlat Szerző: Hazayné dr. Ladányi Éva VAGY - Politológia

Részletesebben

A BIOLÓGIAÉRETTSÉGI VIZSGA MÓDOSÍTÁSAI

A BIOLÓGIAÉRETTSÉGI VIZSGA MÓDOSÍTÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A BIOLÓGIAÉRETTSÉGI VIZSGA MÓDOSÍTÁSAI Biológiaérettségi vizsga 2015 A biológia érettségi vizsga a nemzeti alaptantervben

Részletesebben

Betegség elméletek. Bánfalvi Attila

Betegség elméletek. Bánfalvi Attila Betegség elméletek Bánfalvi Attila A halál kihordásának módjai A halál utáni élet a halál mint átjáró A halál idejének elhalasztása csak az evilági élet reális Az emlékezetben való megőrződés Halál és

Részletesebben

Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók

Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók Személyes konstrukciók Kiindulópont: A fizikai valóság, önmagunk és az események megtapasztalása személyenként jelentősen változik személyes képet alakítunk

Részletesebben

Előadás: Konfliktuskezelés projektekben. Alois Kauer, Audi Akademie Hungaria, ügyvezető igazgató

Előadás: Konfliktuskezelés projektekben. Alois Kauer, Audi Akademie Hungaria, ügyvezető igazgató Előadás: Konfliktuskezelés projektekben Alois Kauer, Audi Akademie Hungaria, ügyvezető igazgató 2013.04.10 Mi a konfliktus? A konfliktus olyan jelenség, mely során ellentétes emberi törekvések ütköznek

Részletesebben

Példa a report dokumentumosztály használatára

Példa a report dokumentumosztály használatára Példa a report dokumentumosztály használatára Szerző neve évszám Tartalomjegyzék 1. Valószínűségszámítás 5 1.1. Események matematikai modellezése.............. 5 1.2. A valószínűség matematikai modellezése............

Részletesebben

Orvosi szociológia (1. szeminárium) KUTATÁSMÓDSZERTAN

Orvosi szociológia (1. szeminárium) KUTATÁSMÓDSZERTAN Orvosi szociológia (1. szeminárium) KUTATÁSMÓDSZERTAN (Babbie) 1. Konceptualizáció 2. Operacionalizálás 3. Mérés 4. Adatfeldolgozás 5. Elemzés 6. Felhasználás KUTATÁS LÉPÉSEI 1. Konceptualizáció 2. Operacionalizálás

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

A logika, és a matematikai logika alapjait is neves görög tudós filozófus Arisztotelész rakta le "Analitika" című művében, Kr.e. IV. században.

A logika, és a matematikai logika alapjait is neves görög tudós filozófus Arisztotelész rakta le Analitika című művében, Kr.e. IV. században. LOGIKA A logika tudománnyá válása az ókori Görögországban kezdődött. Maga a logika szó is görög eredetű, a logosz szó jelentése: szó, fogalom, ész, szabály. Már az első tudósok, filozófusok, és politikusok

Részletesebben

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék Cím: 4010 Debrecen, Pf. 9., Tel: (52)

Részletesebben

BEVEZETÉS MIÉRT ÉS HOGYAN BESZÉL(HET)ÜNK FEMINIZMUS ÉS ANTROPOLÓGIA VISZONYÁRÓL

BEVEZETÉS MIÉRT ÉS HOGYAN BESZÉL(HET)ÜNK FEMINIZMUS ÉS ANTROPOLÓGIA VISZONYÁRÓL BEVEZETÉS MIÉRT ÉS HOGYAN BESZÉL(HET)ÜNK FEMINIZMUS ÉS ANTROPOLÓGIA VISZONYÁRÓL Sokak számára furcsán hangozhat a feminizmusnak valamilyen tudományággal való összekapcsolása. Feminizmus és antropológia

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPJAI. 1. előadás: Bevezetés

A SZOCIOLÓGIA ALAPJAI. 1. előadás: Bevezetés A SZOCIOLÓGIA ALAPJAI 1. előadás: Bevezetés szociológia társadalmi változók elemzésével foglalkozó tudományág... szociálpszichológia közgazdaságtan politológia szociológia kulturális antropológia Mielőtt

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

TARTALOM. 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója

TARTALOM. 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója GÉNEK ÉS VISELKEDÉS TARTALOM 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója 1. BEVEZETÉS Ok és Okozat 1 Agy Viselkedés DNS Környezet Test: mereven huzalozott szabályok; agy: plasztikus

Részletesebben

Cselekvési tervek generálása. Máté Annamária

Cselekvési tervek generálása. Máté Annamária Cselekvési tervek generálása Máté Annamária Tartalom Általánosan a cselekvés tervezésről Értelmezés, megközelítés Klasszikus modellek Mint keresés Mint logikai következtetés Alapvető feltevések és fogalmak

Részletesebben

Az új érettségi rendszer bevezetésének tapasztalatai

Az új érettségi rendszer bevezetésének tapasztalatai Középiskolai biológiatanárok szaktárgyi továbbképzése Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar Budapest, 2017.10. 06 Kleininger Tamás Az új érettségi rendszer bevezetésének

Részletesebben

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20.

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20. FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) 2010. október 20. A kutatási terv fogalmának, a különbözı kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtetı kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

Kísérlettervezés alapfogalmak

Kísérlettervezés alapfogalmak Kísérlettervezés alapfogalmak Rendszermodellezés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Kísérlettervezés Cél: a modell paraméterezése a valóság alapján

Részletesebben

A természe*smeret és a természe,udományok (iskolai tantárgy) Makádi Mariann

A természe*smeret és a természe,udományok (iskolai tantárgy) Makádi Mariann A természe*smeret és a természe,udományok (iskolai tantárgy) Makádi Mariann Hogyan lesz a természe*smeret- környeze,an tanár? 6. félév: a természetismerettanítás módszertana 1 óra előadás + 3 óra gyak.

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Téma- és elméletválasztási dilemmák századunk szociológiájában

Téma- és elméletválasztási dilemmák századunk szociológiájában FELHÍVÁS ELŐADÁSTARTÁSRA Téma- és elméletválasztási dilemmák századunk szociológiájában 2019 május 12-13-14 Rendezők: MSZT, WJLF Helyszín WJLF, VIII Dankó u 11 Közlekedés: http://oktatas.uni.hu/dankoutca.htm

Részletesebben

Nyolc év a tv előtt PAVEL CÂMPEANU. Társadalom és televíziós idő

Nyolc év a tv előtt PAVEL CÂMPEANU. Társadalom és televíziós idő PAVEL CÂMPEANU Nyolc év a tv előtt Társadalom és televíziós idő Az emberi viszonyok történeti lényege a szükségszerűség. Viszonyait látványnyá változtatva, az ember a történelmi szükségszerűséget teszi

Részletesebben

Karl Marx. [Tézisek Feuerbachról 1 ]

Karl Marx. [Tézisek Feuerbachról 1 ] Karl Marx [Tézisek Feuerbachról 1 ] 1 Minden eddigi materializmusnak (Feuerbach materializmusát is beleszámítva) az a fő fogyatékossága, hogy a tárgyat, a valóságot^ érzékiséget csak az objektum vagy a*

Részletesebben

JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa,

JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa, JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, 2016 A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa, 2016.08.17. A DPR kérdéssor és a beérkezett válaszok Az eredmények összesített

Részletesebben

..::Kiberkultúra::..

..::Kiberkultúra::.. ..::Kiberkultúra::.. Bódog Alexa DE, Digitális Bölcsészet Központ alexa(.)weirdling(kukac)gmail(.)com ..::Bevezetés::.. Az előadás célja olyan lehetőségek föltárása, melyek segítségével azonosíthatjuk

Részletesebben

UTAK: Zene és zenehallgatás társadalomtudományi kutatásokban I.

UTAK: Zene és zenehallgatás társadalomtudományi kutatásokban I. UTAK: Zene és zenehallgatás társadalomtudományi kutatásokban I. Sárközi Andrea Bernadett osztályvezető sarkozi.andrea@oik.hu Utak A zene szerepe, hatása az emberre, mint egyénre Társadalomtudományi vizsgálatok:

Részletesebben

A fejezet tartalma. Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás meghatározása. Fogyasztói magatartás elmélet és gyakorlat. Fogyasztói magatartás

A fejezet tartalma. Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás meghatározása. Fogyasztói magatartás elmélet és gyakorlat. Fogyasztói magatartás A fejezet tartalma Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás Bauer András Berács József Fogyasztói magatartás Vásárlási folyamat Fogyasztói információ-feldolgozás A fogyasztói magatartást befolyásoló

Részletesebben

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)

ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) ÍTÉLETKALKULUS SZINTAXIS ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA) jelkészlet elválasztó jelek: ( ) logikai műveleti jelek: ítéletváltozók (logikai változók): p, q, r,... ítéletkonstansok: T, F szintaxis szabályai

Részletesebben

Kollektív reprezentációk

Kollektív reprezentációk Kollektív reprezentációk Pintér András 2010.12.01. Durkheim - Reprezentációk Individuális reprezentációk érzékeink ingerlése által elménkben előállított érzetek, képek, diszpozíciók Kollektív reprezentációk

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura

SZOCIOLÓGIA. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura Ljubljana 2012 SZOCIOLÓGIA Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura A tantárgyi vizsgakatalógus a 2014. évi tavaszi vizsgaidőszaktól érvényes az új megjelenéséig. A katalógus érvényességéről

Részletesebben

Bevezetés MI A SZOCIOLOGIA?

Bevezetés MI A SZOCIOLOGIA? Bevezetés MI A SZOCIOLOGIA? Dr. Bartal Anna Mária egyetemi docens 11/24/10 1 11/24/10 2 Tananyag, követelmények kötelező irodalom: Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába.2006. Osiris kiadó Vizsga: 50

Részletesebben

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis 1. feladat Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve 2. feladat Az iskola egy évfolyamába tartozó diákok átlagéletkora 15,8 év, standard deviációja 0,6 év. A 625 fős évfolyamból hány diák fiatalabb

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Kritikai érzék és társadalmi felelősség

Kritikai érzék és társadalmi felelősség Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Tudósok és Oktatáskutatók, Tudományszervezők és Oktatásfejlesztők! Tisztelt Kollégák! Kritikai érzék és társadalmi felelősség. Nekünk, a felsőoktatás és a tudomány

Részletesebben

Kutatásmódszertan. Kulturális szempont megjelenése. Modulok áttekintése. Történet Témák és megközelítések. 11. Társadalmi nézőpont

Kutatásmódszertan. Kulturális szempont megjelenése. Modulok áttekintése. Történet Témák és megközelítések. 11. Társadalmi nézőpont Kutatásmódszertan. Társadalmi nézőpont Modulok áttekintése Kulturális szempont megjelenése Kulturális összehasonlító pszichológia Kulturális pszichológia Értékelő vizsgálatok HÁZI FELADAT 2006.08.29. Kutatásmódszertan:

Részletesebben

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei A racionális vita célja és eszközei A racionális vita célja: a helyes álláspont kialakítása (a véleménykülönbség feloldása). A racionális vita eszköze: bizonyítás

Részletesebben

Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai

Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai Az adatok forrása és jellege Milyen kísérleti típusok fordulnak elő a beszédtudományokban? Milyen adatok jönnek ki ezekből? Tudományosan (statisztikailag) megválaszolható

Részletesebben

Mit mond a XXI. század emberének a statisztika?

Mit mond a XXI. század emberének a statisztika? Mit mond a XXI. század emberének a statisztika? Rudas Tamás Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Eötvös Loránd Tudományegyetem Statisztika Tanszék Nehéz a jövőbe látni Változik

Részletesebben

Szinergia EIA/2013/3.7.1. projekt Szociális munka a menekültek, migránsok körében Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület. Tereplátogatás támpontok

Szinergia EIA/2013/3.7.1. projekt Szociális munka a menekültek, migránsok körében Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület. Tereplátogatás támpontok Szinergia EIA/2013/3.7.1. projekt Szociális munka a menekültek, migránsok körében Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület Tereplátogatás támpontok Cél A tereplátogatás célja Budapest tereinek, társadalmi

Részletesebben

A másság elfogadása a társadalomban

A másság elfogadása a társadalomban A másság elfogadása a társadalomban Jelige: Harc és ápolás Készítette: Hajdú Lili Témaválasztás indoklása Témám a leszbikusság, melyet személyes indíttatásból választottam Szerencsés vagyok, mert soha

Részletesebben

Fogalmak Navigare necesse est

Fogalmak Navigare necesse est Döntéselmélet Fogalmak Navigare necesse est - dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása Fogalmak II. A döntés célirányos választás adott

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben