Az Úr közel! november - december. Adventus Domini Ádventi várakozás és az Eredmény. November végi imádság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Úr közel! 2012. november - december. Adventus Domini Ádventi várakozás és az Eredmény. November végi imádság"

Átírás

1 Az Úr közel! A M A G Y A R O R S Z Á G I E G Y H Á Z A K Ö K U M E N I K U S T A N Á C S A M I S S Z I Ó I É S E V A N G E L I Z Á C I Ó S B I Z O T T S Á G Á N A K H Í R L E V E L E november - december November végi imádság Adventus Domini Ádventi várakozás és az Eredmény Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas. (Zak 9:9.) Még a köd komor arca, a lehullott levél-lepel is Téged ünnepel! Ág-karok emelkednek, susogó szelek zúgják a zsoltárt, áldozatukkal állítva neked oltárt. És a kopogó, hideg eső is csak Téged kereső könnye az égnek, a földnek. Tudatlan tudva, hogy Te feltárod, áldásul adod magad a Téged keresőknek. Felvetődik a kérdés, hogy mire is várakozunk ádventben? A válasz egyszerű és számunkra keresztyének számára egyértelmű. Adventus Domini az Úr eljövetele vagyis Jézus születésére várunk, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtő Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már régen meg is történt. Ez a várakozó magatartás azonban nem új. Hiszen a mi hétköznapi életünkben is a várakozás jelen van, akár akarjuk, akár nem. A várakozást pedig meghatározza az idő három fázisa: múlt, jelen és jövő. Nem mindegy természetesen, hogy mire vagy kire várunk? Mi vagy ki határozza meg a mi életünket? Itt kell tudnunk átlépni az idő és tér határait és megérteni azt, hogy számunkra vannak olyan értékek, mint a minőség, a jóság, a szépség, a tisztaság és az igazság. Nekünk keresztyén emberként a jövőre kell emlékeznünk és a múltra kell várakoznunk. Az ádventi várakozás azt jelenti, hogy várakozunk arra, Aki van. Erről a várakozásról nem könnyű beszélni, mivel Isten testté lett közöttünk, vállalva a földi lét minden nehézségét. Ádvent idején mi arra várakozunk, ami megtörtént és akit kétezer év óta ismerhetünk már. Az Isten ugyanis beleszületett az időbe, és őt Krisztusban ebből az időből kiemelhetjük. Ádventben várakozunk arra az örök újszülöttre, Krisztusra, akit magunkhoz ölelhetünk, és kezünkben tarthatunk. Az ádvent a várakozásban egyfajta megújulást is jelent, ami az oltárterítő lila színében is megmutatkozik. Letesszük ami teher és fölvesszük azt amit az Isten készített nekünk. Kívánom, hogy ezt érezzük meg ebben az ádventben is! Dr. Fischl Vilmos főtitkár

2 Áhítatok november hónapra Az áhítatokat írta: Gállné Medveczky Borbála iszakaszentgyörgyi református lelkipásztor Több, mint földi lét 1. Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. (Máté 6:33.) Régi történet szól arról, hogy két szerzetes csodás ígéretet talált egy pergamen lapon. E szerint a világ ezer útjának végén van egy ajtó, ahol összeér a menny és a föld. Aki ezen az ajtón bekopogtat, az előtt megnyílik, s küszöbén átlépve - meglátja az Istent. A két szerzetes hosszú szabadságot kért. Elhagyták a kolostort s útnak indultak, hogy megkeressék azt az ajtót. Bejárták a világ ezer útját. Találkoztak ezer kísértéssel, tengernyi szenvedésen vergődtek át. Megöregedtek és elfáradtak ugyan, de Isten közeli látásának vágya fiatalos tűzzel vitte őket egyre tovább. Egy napon célhoz értek. Ott volt az ajtó, ahogy a régi írás ígérte. Ott a küszöb s azon túl majd Isten. A várva várt pillanat itt volt, az ajtó megnyílt, szemüket behunyták, úgy lépték át meghatottan a küszöböt. És mikor kinyitották szemüket saját kolostorukban találták magukat. Ugyanott, ahonnan sok évvel azelőtt csodavárón elindultak. Asztalukon a nyitott Biblia feküdt, kint megszólalt a harang reggeli imára és a napi munkára... (Görög Tibor: Csendes szobák nyitott ablakok c. könyvből) Te is keresed a menny és föld találkozását, Isten jelenlétét életedben? Azt hiszed, hogy mindent hátra kell hagynod, mert nem vagy a helyeden? Gondolod, majd máshol jobb lesz, mert ahol éppen vagy, azt már unod, vagy nem látod értelmét a munkának? De azért érzed, hogy küldetésed van Több, mint földi lét, amire rendeltettél? Ha sok nehézséged van is, ne aggodalmaskodj, hanem adj hálát az Úrnak azért, hogy ott élsz, ahol, és szolgáld őt örömmel! Uram! Kérlek, tégy áldottá, tégy áldássá engem azon a helyen, abban a környezetben, és azok között az emberek között ahová Te helyeztél! A szüntelen elégedetlenség helyett töltsd be a szívemet, lelkemet a Te békességeddel, a Tőled kapott küldetés örömével! Taníts, kérlek, úgy élni meg a mindennapokat, hogy azokban Téged keresselek, és a tennivalóimban, az emberi kapcsolataimban Téged meg is találjalak!

3 Több, mint földi lét 2. ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért. (Fil 3:14/b.) Mi van előttünk? Jó esetben egy világos cél, amit szeretnénk elérni. De hogyan szeretnénk elérni? Kitűzzük a célt magunk elé, elindulunk a megvalósítás útján, ám sokszor meg-megállunk közben, félretekintgetünk, álmodozunk, esetleg rájövünk, hogy úgysem érjük el, még ez és ez szükséges lenne hozzá, és megtorpanunk vagy tán vissza is fordulunk Egy versenyző minden erejét bedobva küzd a versenyen. Bizonyára kifütyülnék azt a sportolót, aki nem hozza ki magából a maximumot, ha csak sétálgatna a pályán. Pedig sokan vannak, akik a hívő életet egy kényelmes sétának tekintik. Éldegélünk, nem viszünk semmit sem túlzásba, nem erőltetjük meg magunkat, nehogy kifáradjunk Ha téged is megkísért ez a hozzáállás, Pál apostol legyen előtted példaként, aki nem állt meg, nem adta fel soha, sőt nekifeszülve futott egyenest a cél felé mintha más nem is létezne Több volt ez számára, mint egy versenyfutás, több volt ez, mint földi célok felé haladás, azok elérni akarása, hiszen azt a jutalmat látta lebegni maga előtt, amit a Krisztus Jézusban adott Isten, s ennek a mennyei elhívásnak engedelmeskedve futott a cél felé. Álldogálunk, nézelődünk vagy futunk-e a cél felé? Mert ez is olyan, mint a kerékpározás: vagy haladunk, vagy elesünk. Nos, ha földi létünk több, mint pusztán evilági, földi célokért küzdeni, nekifeszülve fussunk mi is Isten mennyei hívásának engedve a Krisztus Jézusban adott jutalomért! Albert Schweitzer, a Nobel -békedíjas orvos, teológus, orgonaművész mondta egyszer: Isten nem a sikert várja el tőlem, hanem az erőfeszítést. Nem a célba érést írja elő, csupán menetközben akar találni visszatérésekor. Te hatalmas vagy, Istenem, akár arra is, hogy megacélozd az erőmet akkor, amikor én már-már roskadoznék. Akár arra is, hogy újraéleszd a lelkesedésemet akkor, amikor én már-már végképp elcsüggednék. Akár arra is, hogy új tartalmat adj bennem a szeretetnek akkor, amikor már-már legyűrne a közöny, a másoktól elforduló önzés. Te hatalmas vagy, Istenem, és a Te hatalmadnak már számtalanszor voltam megtapasztalója. Kérlek, cselekedd meg bennem és velem azt a csodát, hogy a Te hatalmad: a Te erőd, a Te Szentlelked, a Te szereteted továbbsugárzója lehessek, Téged dicsőítve, és ember-testvéreimet szolgálva!

4 Áhítatok december hónapra Az áhítatokat írta: Göllner Pál a zuglói evangélikus gyülekezet, valamint az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) tagja 1. hű az, aki ígéretet tett" (Zsid 10:23.) Az eljövetel ígérete Élő Urunk megajándékozott minket azzal is, hogy hálával és bizalommal szemlélhetjük valamennyi ígéretét. A beteljesítetteket és a jövőben még beteljesítendőket is. Tapasztalhatjuk, hogy igéje, szava megáll. Ígéretei az átfogó üdvözítő akaratához kapcsolódnak, Jézus Krisztusban. Az ígéret köti Őt! Gárdonyi Géza kesernyésen úgy gondolja a hétköznapokban, hogy Bolond ember az, aki láncot tesz magának a kezére, lábára. Az ígéret lánc. Isten tartja magát az ígéreteihez. Nem bánja meg. Miért? Mert bölcsen és előre döntött a javunkra. Amit megígért, nem felejti el. Meg azokat sem, akiknek ígéretet tett. Számon tart minket is. Ne legyen kétségünk sem: amit Isten ígér, meg is tudja tenni. (Rm 4:21.). Ábrahám is így látta, hitte, mert hűnek tartotta azt, aki az ígéretet tette (Zsid 11:11.). Mi is tapasztalhatjuk ezt, úgy üdvözítő akaratának világméretű kibontásában, mint bármelyikünknek adott igei ígéreteiben. Amit ígér, teljesíti. Ő hű marad. Valljuk bűnbánattal, hogy sokszor a láthatókra nézünk, és mi magunk hűtlenkedünk; áldunk Téged hűségedért; kérjük az erősítést, hogy szavadnak, ígéreteidnek feltétlenül hitelt adjunk; segíts, hogy bátorítsunk másokat, hogy álljanak rá ígéreteidre, igédre! Együtt segíthetünk!

5 A hírlevél címe 2. Mert valamennyi ígérete van Istennek, azokra benne (Krisztusban) van az igen, és ezért általa van az ámen is, az Isten dicsőségére, általunk. (2Kor 1:20.) Belső cikk főcíme Megdöbbentő és imádatra késztet az, hogy Isten mennyire meg akarja menteni az embereket. Ígéretei Krisztusban csúcsosodnak ki: Csillag származik Jákóbból (4Móz 24:17 19.). És eljön a Megváltó (Ézs 59:20.). Isten ígéret szerint elküldte Jézust (ApCsel 13:23.). Nagy lesz ő (Lk 1:32.). Nagy lett: Úr, király. Ugye, mindannyiunk számára is az? Mindennek alapja, hogy a megígért Megváltó Jézus Krisztus személyében eljött. Ő a kezdet és a vég (telos) a beteljesedés. Krisztus is tartotta magát az Atya ígéreteihez. Végigment a kijelölt úton, tudatosan és engedelmesen előre vállalva a kereszthalált. Első eljövetele elválaszthatatlan áldozati halálától. Szolgálatunk, igehirdetésünk szíve is Jézus Krisztus, akinek neve által üdvözülhetünk. Az egyház jövője egyedül Képhez Jézus vagy Krisztus! ábrához tartozó felirat Sokszor magunkra gondolunk, hogy Isten rajtunk, bennünk hogyan teljesített be ígéreteket. Mégis jó látnunk, hogyan munkálkodik mások életében, megmentve őket. Közben arra is rádöbbenünk, hogy a mi szerepünk mennyire alárendelt, mert Ő cselekedett, aki ígéretet tett. Isten ígérete így munkálhatja alázatunkat is. Hálát adunk Krisztus eljöveteléért, váltságszerző haláláért; bocsánatért esedezünk amiatt, Belső cikk főcíme FIGYELEMFELKELTÉS CÉLJÁBÓL HELYEZZEN hogy a magunk élete fontos nekünk, a másoké kevésbé; IDE EGY ÉRDEKES MONDATOT VAGY IDÉZETET A SZÖVEGEGYSÉGBŐL. add, hogy lássuk meg, hogy ígéreteidre nem vagyunk méltók, önmagadra nézve ígértél Ez a és cikk cselekedtél! szót tartalmazhatben kívánja terjeszteni, rész- könyvismertetést, a vállalat Ha a hírlevelet belső köröktalmazhat például híreket, letesebben bemutathat néhány, a saját szakterületre vezércikket, de ezt a hasá- elnökének levelét vagy egy A hírlevelekben közzétehető témák listája gyakorlatilag vonatkozó új eljárást vagy bot fenntarthatja például az végtelen. Írhat a saját szakterülettel kapcsolatos leg- fejlesztést. Készíthet értékesítési grafikonokat vagy legfontosabb ügyfelek vagy új alkalmazottak, illetve a 3. és mi bizonyságot teszünk arról, újabb technológiákról vagy hogy az Atya elküldte a bevételi statisztikákat, amelyek jól érzékeltetik az üzlet is. forgalmazók bemutatására újításokról. Fiát a világ üdvözítőjéül. (1Jn 4:14.) Ismertetheti az üzleti vagy fejlődését. gazdasági trendeket, illetve Egyes hírlevelekben olyan Akik ismerik ígéretét és az annak ügyfelek beteljesedését a vásárlók a maguk életére is, azok örömmel tanúsíthatják Isten visszatérő hasáb található, végére mehetetlen, mentő szeretetét számára előrejelzéseket Krisztusban. Sőt még amelyet azt is minden tudják, kiadás hogy alkalmával frissítenek. Ez tar- az az ígéret pedig, amelyet ő készíthet. maga ígért nekünk, az örök élet. (1Jn 2:25.) Mit adhatok cserébe Neki? Életemet, hogy ő rendelkezzen azzal és lakozzon abban. Ha őt Úrnak nevezem, az egyébként is azt jelenti, rendelkezzen velem, ahogyan akarja. Hiszen a megígért valóságos Szabadító Belső cikk főcíme elfogadása hozzá kötözést, alárendeltséget, követést, keresztet is von maga után. Előre tekinthetek. Várván eljövetelét, ahogyan megígérte. Mivel előre tudjátok ezt, vigyázzatok, hogy az elvetemültek tévelygései Ez a cikk el ne sodorjanak, szót tartal-émazhat. ezer ClipArt képet tartal- A saját Microsoft biztos Publisher meggyőződéseteket több el ne veszítsétek. Inkább növekedjetek a kegyelemben, és a mi Urunk, üdvözítő maz, amelyeket Jézus importálással beilleszthet Növekedjünk a hírlevélbe, Krisztus ismeretében és töre- Krisztusunk ismeretében. (2Pt 3:17 18.) Tehát vigyázzunk, hogy megmaradjunk A képek vagy ábrák Isten kiválasztása fontos lépés a hírle- tiszta igéjében; kedjünk a megszentelt életre. emellett számos eszköz áll vél Itt tartalmának és most. összeállítása során. Mi is tarthatjuk magunkat Isten ígéreteihez, ha azokat komolyan vesszük. rendelkezésre saját ábrák és szimbólumok létrehozásához is. Képhez vagy ábrához tartozó felirat Megítél, Uram, igéd, mert ügyeljen szavakban arra, hogy tudom a kép azokat, A kép kiválasztásánál A képet kiválasztás után de sokszor nem élek azok összhangban szerint; legyen a cikkel helyezze a cikkhez közel. tartósan rendezkedek be és a emelje földi ki létre, annak pedig mondanivalóját. Kerülje a tartalom- Te eljöhetsz Ügyeljen még arra, ma; hogy a képfelirat a földi a kép életet; mellett legyen. segíts abban, hogy a megígért örök élet felől nézzem tól eltérő témájú képeket. adj bölcs szívet és engedelmességet! Oldal 5

6 4. A tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten (ApCsel 17:30/a.) És akik nem ismerik az ígéreteket, vagy félreértik, mások pedig tudatlanságban vannak? Velük mi lesz? Megfigyelhetünk néhány megnyilvánulást részükről: A korabeli emberek egy része incselkedve kérdezgette: hol van az ő eljövetelének ígérete? Az ige folytatásában a magyarázat: Nem késlekedik az Úr az ígérettel türelmes hozzátok (2Pt 3:4a., 9.). A mai zsidóság egy része még most is várja az ígéret beteljesedését (az ortodox hívő zsidó feláll a buszban és tisztelettel átadja helyét a várandós anyának, hátha ő hordozza a Messiást.) A mai emberek nagy része az ígéreteket sem ismeri Nem is vár semmit. Nincsen reménységük. (1Thessz 4:13/b.). A mai embert reálisabb ígéretek villanyoznak fel. Be is dőlnek talmi ígérgetéseknek. Krisztus eljövetelének ígérete nem nagyon fogja meg őket. Tudunk-e nyugodtan élni ilyen embertársaink között, és sok közömbös témáról beszélgetni velük, miközben Isten a tudatlanság idejét le akarja zárni? Általunk, általam. Mert mi ismerjük Krisztus első eljövetelének már beteljesült ígéretét. Mert ismerjük az Úr misszióba küldő parancsát és az ahhoz adott ígéretét veletek leszek, és nekem adatott minden hatalom Az érdektelenség ellenére feladatunk hirdetni és megélni, miért jött Jézus, mit tett Jézus. Ítéljük meg, milyen szolgák vagyunk! Köszönjük, Urunk, hogy ébresztgetsz minket, hogy ébresztgethessünk másokat; add látnunk, hogy Krisztus eljövetelének ígérete minden emberre vonatkozik; segíts, hogy értsük meg, hogy mi is egykor tudatlanok voltunk és könyörült rajtunk az Úr; add igédet szánkba, a te erőddel!

7 5. Eljövök hamar (Jel 3,11) Eljön újra, de már dicsőségben. Megígérte. Ezt is megtartja. Mit látunk a mindennapokban? Küzdelmeket, fáradságot, elcsüggedést, sokakban reménytelenséget. Az övéi átélhetnek szorongatásokat, üldözést is (más országokban súlyosan) kemény hitbeli próbákként, a mártíromságig. Jézus is beszél az eljövendő nagy nyomorúságról. Mégis mit hangsúlyoz ki ezekben? Lássátok meg, hogy ezekben közeledik a megváltástok (Lk 21:28/b.) A nyomorúságon túllátva várjuk eljövetelét és megváltásunkat. Egyébként azt is ígéri, hogy eljön ítélni élőket és holtakat. Amely arra is int, hogy szakadatlanul harcoljunk a kísértés és a bűn ellen, a szolgálatbeli restség ellen. Ígéretben élni ennek sajátos következménye lehet: több idővel rendelkezünk az igazi értékek gyűjtésére, továbbadására. Tapasztaljuk-e ezt? Egy drága, szeretett személy várására nagyon készül az ember Krisztust így várjuk. Jóllehet ígérete szerint közöttünk van, ahol ketten vagy hárman összejövünk az ő nevében és tapasztaljuk nem látható jelenlétének áldásait. Mégis az lesz a beteljesedés, hogy meglátjuk őt, aki az Atya házában helyet készített nekünk is. A beteljesedésről így ír az apostol: mindenkor az Úrral leszünk. (1Thessz 4:19/b.) Maga a békesség Isten pedig szenteljen meg titeket teljesen, és őrizze meg a ti lelkeket, elméteket és testeteket teljes épségben, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére. Hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt. (1Thessz 5:23 24.) Áldunk, Urunk, hűségedért és további ígéreteid beteljesítéséért; készíts minket eljöveteledre és az ítéletre is; köszönjük, hogy átviszel országodba; végezd el másokban is, hogy várakozásod örömébe kerüljenek; könyörülj egyházainkon, hogy szolgálatukkal aktívan várjanak téged, hívjanak hozzád!

8 Missziói nap Vácott Ebben az évben Vác adott otthont a reformáció hónapjának rendezvénysorozatán belül a missziói napnak. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Missziói és Evangelizációs Bizottsága minden évben más helyszínen rendezi meg ezt az immár hagyománnyá vált alkalmat, melynek célja, hogy egy-egy település különböző felekezetű lelkészeinek és egyháztagjainak adjon bátorítást a misszióra, valamint annak megtapasztalására, hogy embertársaink megmentéséért hordozott felelősségünkben egyek vagyunk. Október 14-én vasárnap délelőtt a város templomaiban vendég igehirdetők prédikáltak, mégpedig úgy, hogy minden templomban más vallású igehirdető szolgált. A Deákvári római katolikus templomban Szeverényi János, az evangélikus missziói lelkész, az Alsóvárosi református templomban Pintér Imre, a pünkösdi egyház alelnöke, a Felsővárosi református templomban Nemeshegyi Zoltán baptista lelkipásztor, az evangélikus templomban dr. Fischl Vilmos MEÖT főtitkár hirdette az igét. Kora délután börtönlátogatás volt, Csuka Tamásné református börtönlelkész vezetésével. Itt először a börtönben működő gyülekezet néhány tagja tett bizonyságot megtéréséről, életváltozásáról, majd a vendégek szolgáltak, élükön az Ökumenikus Tanács elnökével, Steinbach József református püspökkel. Öt órakor ökumenikus istentiszteletre gyűltünk az evangélikus templomba. A liturgiát dr. Fischl Vilmos Főtitkár vezette, de részt vett benne minden jelenlevő egyház képviselője. Az igét Steinbach József református püspök hirdette, a záró áldást pedig dr. Beer Miklós római katolikus püspök mondta. A missziói nap befejezéseként szeretetvendégség volt, melyben kötetlenebb formában gyakorolhattuk az ökumenét. Köszönet minden résztvevőnek, szolgálattevőnek, a vendéglátó gyülekezeteknek és a szervezés oroszlánrészét végző főtitkárnak. Nemeshegyi Zoltán

NAGY LÁSZLÓ: ADJON AZ ISTEN

NAGY LÁSZLÓ: ADJON AZ ISTEN NAGY LÁSZLÓ: ADJON AZ ISTEN Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét, üres vékámba gabonát, árva kezembe parolát, lámpámba lángot, ne kelljen korán az ágyra hevernem, kérdésre választ ő küldjön,

Részletesebben

REMÉNYIK SÁNDOR: HÓPELYHEK. Hópelyhek az én álmaim, Fehérek, halaványak, Néha eltűnnek-foszlanak, Alighogy földreszálltak.

REMÉNYIK SÁNDOR: HÓPELYHEK. Hópelyhek az én álmaim, Fehérek, halaványak, Néha eltűnnek-foszlanak, Alighogy földreszálltak. REMÉNYIK SÁNDOR: HÓPELYHEK Hópelyhek az én álmaim, Fehérek, halaványak, Néha eltűnnek-foszlanak, Alighogy földreszálltak. Hópelyhek az én álmaim, Fenn zizegve zenélnek, Szelíden, árván, félszegül - Meg

Részletesebben

zsömle-zizegésű világ, porhanyó falucska, mondd el a lágy kenyér dalát. Ím, a könnyű szél elősurran, tovaringatja lágy fodorban

zsömle-zizegésű világ, porhanyó falucska, mondd el a lágy kenyér dalát. Ím, a könnyű szél elősurran, tovaringatja lágy fodorban 1 Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő és zendülő pagony! Köszönt e vers, élet, örökkön élő, Fogadd könnyektől

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra 1 Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, József Attila: Ősz Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő és zendülő pagony! Köszönt e vers, örökkön élő,

Részletesebben

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA 1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA A mi Urunk Jézus Krisztus így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28) Tőle kaptuk ezt

Részletesebben

24. ÁLDÁSOK. az ordinációhoz, valamint a püspöki szolgálatba indításhoz

24. ÁLDÁSOK. az ordinációhoz, valamint a püspöki szolgálatba indításhoz 24. ÁLDÁSOK az ordinációhoz, valamint a püspöki szolgálatba indításhoz 1. Az Úr a te kősziklád, várad és megmentőd, benne lelj oltalmat. Az Úr áldjon meg téged, hogy áldás légy sokak üdvösségére. Zsolt

Részletesebben

Enyelegnek a juhnyájak, Öröm: neked ma ablakom kitárom,

Enyelegnek a juhnyájak, Öröm: neked ma ablakom kitárom, 1 Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Csokonai Vitéz Mihály: Tavasz Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő és zendülő pagony! Köszönt e vers,

Részletesebben

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért Bevezetés Imádság az idei karácsony teljességéért Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.... Mi pedig

Részletesebben

3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS

3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS 3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS KÖSZÖNTÉS MISSZIÓI PARANCS KERESZTELÉSI IGE, IGEHIRDETÉS APOSTOLI HITVALLÁS KERESZTELÉSI KÉRDÉSEK KERESZTELÉS (MIATYÁNK) KÖSZÖNTÉS A GYÜLEKEZETBEN 31 KÖSZÖNTÉS Felnőtt

Részletesebben

A konfirmációi vizsga felépítése GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS

A konfirmációi vizsga felépítése GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS Konfirmáció A konfirmációi vizsga felépítése BEVEZETÉS VIZSGA ZÁRÓSZÓ BEFEJEZÉS MIATYÁNK ÁLDÁS 644 33. Konfirmációi vizsga A konfirmációi vizsga alábbi rendje általános útmutatásul szolgál. A vizsga a

Részletesebben

A tanévzáró istentisztelet felépítése

A tanévzáró istentisztelet felépítése A tanévzáró istentisztelet felépítése HÁLAADÓ ÉNEK BEVEZETÉS BEVEZETÕ ZSOLTÁR (INTROITUS) A NAP IMÁDSÁGA (KOLLEKTA) IGEOLVASÁS IGEHIRDETÉS TE DEUM-ÉNEK ÁLTALÁNOS KÖNYÖRGÕ IMÁDSÁG, KYRIE, MIATYÁNK ÁLDÁS

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

Kiadó. négyzetes falinaptár (14,5x14,5 cm) ÉN V A G Y O K... JÉZUS KRISZTUS KIJELENTÉSEI SAJÁT MAGÁRÓL A BIBLIÁBAN

Kiadó.   négyzetes falinaptár (14,5x14,5 cm) ÉN V A G Y O K... JÉZUS KRISZTUS KIJELENTÉSEI SAJÁT MAGÁRÓL A BIBLIÁBAN 2 Fotó: Molnár Béla ITT TÖLTETETT KI A SZENT LÉLEK ELÕSZÖR A POGÁNYOKRA PÉTER APOSTOL BESZÉDE UTÁN Fotó: Prazsákné torday Csilla Fotó: Torday Zsuzsanna és Torday Andrea Kérügma Kiadó 2012 Ősz termékkatalógus

Részletesebben

33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA

33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA 33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA Liturgikus szín: az egyházi esztendő szerint vagy piros Gyülekezeti felügyelő, presbiter, gyülekezeti munkatárs, gondnok, pénztáros, jegyző, kántor és egyházfi iktatása

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Csokon Fölt ai V földi ály: tája

Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Csokon Fölt ai V földi ály: tája 2012. Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő CsokonaiFöltámadás Vitéz Mihály: a földi November tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Eljött már Te november didergő hónapja, zsendülő

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL.

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERETETE Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János

Részletesebben

Pozitív intézményi légkör

Pozitív intézményi légkör Pozitív intézményi légkör Mitől más a keresztyén iskola? Írjon le három dolgot, amely ön szerint megkülönbözteti a keresztyén iskolákat más iskoláktól! Ossza meg gondolatait az ön mellett ülővel. A keresztyén

Részletesebben

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE

6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE 6. A HÁZASSÁG MEGÁLDÁSÁNAK EMLÉKÜNNEPE gyülekezeti (vasárnap délelőtti) istentiszteleten felépítés BEVEZETÉS (BEJELENTÉS, IMÁDSÁG) RÖVID IGEHIRDETÉS HÁZASTÁRSAK MEGÁLDÁSA 67 A házasság megáldásának emlékünnepe

Részletesebben

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Félreértett rtett tanítások? Ugyanazon alapról eltérő tanítások? Fordítások A Biblia eredeti nyelve nem a magyar Összehasonlító fordítások,

Részletesebben

32. EGYHÁZKERÜLETI, EGYHÁZMEGYEI FELÜGYELŐ IKTATÁSA FELÉPÍTÉS

32. EGYHÁZKERÜLETI, EGYHÁZMEGYEI FELÜGYELŐ IKTATÁSA FELÉPÍTÉS 32. EGYHÁZKERÜLETI, EGYHÁZMEGYEI FELÜGYELŐ IKTATÁSA FELÉPÍTÉS ELŐJÁTÉK, GYÜLEKEZETI ÉNEK BEVEZETÉS INTROITUS KRISZTUS IMÁDÁSA (KYRIE) DICSŐÍTÉS (GLORIA IN EXCELSIS) BEJELENTÉS LEKCIÓ IGEHIRDETÉS GYÜLEKEZETI

Részletesebben

A Raffay-Prõhle Agendák szerinti istentiszteleti rendek kiegészítése

A Raffay-Prõhle Agendák szerinti istentiszteleti rendek kiegészítése A Raffay-Prõhle Agendák szerinti istentiszteleti rendek kiegészítése 13. Bûnbánati imádságok Advent 1. vasárnapja Istenem! Méltatlan vagyok kegyelmedre, mert sokszor és sokféleképpen vétkeztem. De légy

Részletesebben

Bibliaolvasó vezérfonal a évre

Bibliaolvasó vezérfonal a évre Bibliaolvasó vezérfonal a 2019. évre Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk Őáltala. (1Jn 4,9) KÖZÖS IMÁDSÁGAINK TÉMÁI AZ EGYES NAPOKRA

Részletesebben

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk

Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk Isten akarata, hogy a vallásosságunkból megtérjünk A Biblia világosan tanítja:a keresztény ember nem önmagában elszigetelt lélek, akinek magányosan kell élnie vallásos életét. A Biblia világosan tanítja:

Részletesebben

Az Úr közel! szeptember. A gyülekezeti évadnyitó előtt. Nyár végi reggel

Az Úr közel! szeptember. A gyülekezeti évadnyitó előtt. Nyár végi reggel Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE 2015. szeptember Nyár végi reggel A gyülekezeti évadnyitó előtt Nem csak az iskolás gyerekek

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

2015. március 1. Varga László Ottó

2015. március 1. Varga László Ottó 2015. március 1. Varga László Ottó 2Kor 4:6 Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete

Részletesebben

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE IV. évfolyam 1. szám 2011. január Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Őszinte téli fák Bódás János Hazug a nyár

Részletesebben

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete. 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány

Részletesebben

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 Nagyböjt Pontosan így (XVI. Bene Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 február 22. Hamvaz ószerda Joel 2,12-18; 2Kor 5,20-6,2; Mt 6,1-6.16-18 A legveszedelmesebb kísértés Részt veszek az első nagy február

Részletesebben

Asztalos műhelye előtt. Juhász Gyula: Húsvétra. (részlet) Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!

Asztalos műhelye előtt. Juhász Gyula: Húsvétra. (részlet) Hirdesd világ, hogy új föltámadás van! 1 4. 1 20 Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő és zendülő pagony! József Március Köszönt eattila: vers,

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT ORSZÁGOS MEGNYITÓ ISTENTISZTELET

IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT ORSZÁGOS MEGNYITÓ ISTENTISZTELET IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT ORSZÁGOS MEGNYITÓ ISTENTISZTELET SZENT ISTVÁN BAZILIKA 2015. január 18. vasárnap 19 óra Szolgálattevők: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, MKPK

Részletesebben

KÉT TALÁLKOZÁS KÖZÖTT

KÉT TALÁLKOZÁS KÖZÖTT Horváth Levente KÉT TALÁLKOZÁS KÖZÖTT Áhítatok vasárnapokra Válogatta és szerkesztette Daray Erzsébet 3 Horváth Levente, 2013 Textbridge, 2013 Koinónia, 2013 A bibliai idézeteket az 1975. évi Új fordítású

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra 2013. Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, MezőkBolondos smaragdja, nap tüzében égő, egy hónap Te zsendülő és zendülő pagony! április hónapja, Köszönt

Részletesebben

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy ha az Ő gyermeke lettél, növekedj az Ő megismerésében, és válj minél inkább Jézushoz

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2014-2015 Vezess hűségesen, és taníts engem, mert Te vagy szabadító Istenem, mindig Benned reménykedem. (Zsoltárok 25,5) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

EDK -k az EDM -ért. Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért. www.ujremeny.hu

EDK -k az EDM -ért. Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért. www.ujremeny.hu EDK -k az EDM -ért Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért LÁTÁS Egyetemekre, Főiskolákra járó diákok evangéliummal való elérése, keresztyén diáktársaik által. Keresztyén diákok aktivizálása,

Részletesebben

Az Úr közel! A reformációról ma. 2012. október. Krisztus szeretetének koldusa

Az Úr közel! A reformációról ma. 2012. október. Krisztus szeretetének koldusa Az Úr közel! A M A G Y A R O R S Z Á G I E G Y H Á Z A K Ö K U M E N I K U S T A N Á C S A M I S S Z I Ó I É S E V A N G E L I Z Á C I Ó S B I Z O T T S Á G Á N A K H Í R L E V E L E 2012. október A reformációról

Részletesebben

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia Felnőttkatekézis A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. július 06. Igeliturgia Igeliturgia és Eukarisztia liturgiája, két része ugyan

Részletesebben

Arcodat keresem, Uram!

Arcodat keresem, Uram! Arcodat keresem, Uram! Imádságok az Eukarisztia elõtt Pan non hal ma, 2011. AZ EUKARISZTIA ELÕTT SZENTSÉGIMÁDÁSI ÓRA IMÁDÁS Az Úr Jézus köztünk van az Élet Kenyerében. Hálaadó lélekkel imádjuk ôt, a mi

Részletesebben

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. PPEK 879 Gyermekimák Gyermekimák mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb felvilágosításért és a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb

Részletesebben

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa

Részletesebben

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk A helyreállítás lelki ajándékai Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk 0. Áttekintés Vezetés és szervezés ; Lelkek megkülönböztetése Démonok kiűzése Gyógyítás Hit 1. A vezetés / szervezés ajándéka

Részletesebben

Az Úr közel! Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk október - OKTÓBER A REFORMÁCIÓ

Az Úr közel! Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk október - OKTÓBER A REFORMÁCIÓ Az Úr közel! A M A G Y A R O R S Z Á G I E G Y H Á Z A K Ö K U M E N I K U S T A N Á C S A M I S S Z I Ó I É S E V A N G E L I Z Á C I Ó S B I Z O T T S Á G Á N A K H Í R L E V E L E 2014. október - OKTÓBER

Részletesebben

Karácsony A szeretet ünnepe?

Karácsony A szeretet ünnepe? A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 12. szám 2009. december Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Karácsony A szeretet ünnepe? Ha az autók

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

Legyenek eggyé kezedben

Legyenek eggyé kezedben Legyenek eggyé kezedben EGYETEMES IMAHÉT ÖKUMENIKUS ZÁRÓ ALKALMA KITEKINTÉSSEL A BIBLIA ÉVÉRE 2009. január 25. vasárnap - 15. 30 tól a gyülekezés alatt a Miskolc - Belvárosi Evangélikus Egyházközség In

Részletesebben

A liturgikus tételeket helyettesítõ énekversek

A liturgikus tételeket helyettesítõ énekversek A liturgikus tételeket helyettesítõ énekversek A következõ részben az énekverses rendekben használható énekversciklusokat közlünk. Mindegyik ciklus hat-hat énekversbõl áll. Az elsõ hármat az istentisztelet

Részletesebben

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Bevezető rész

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Bevezető rész Felnőttkatekézis A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. június 22. A szentmise Bevezető rész I.A liturgia = Az Egyház istentisztelete Kettős célja:

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org 2012

Részletesebben

Az időszak neve. Szokások

Az időszak neve. Szokások A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával. Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (dec.25-ét)

Részletesebben

Bibliaismereti alapok

Bibliaismereti alapok Bibliaismereti alapok Bibliaismereti alapok 1. Isten 2. Jézus Krisztus 3. Szent Szellem Szentháromság 4. A Biblia 5. Az Ember 6. Bűn megváltás 7. Újjászületés, megszentelődés 8. Betöltekezés Szent Szellemmel

Részletesebben

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN 1 IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden

Részletesebben

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 Dátum Hangfájl Cím Alapige 2014. dec 31. 20141231.mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 2014. dec. 28. 20141228.mp3 A vigasztalás útja Példabeszédek 3,1-18 2014. dec. 26. 20141226.mp3 Karácsonyi üzenetek

Részletesebben

13. A TEMETÉS RÖVID RENDJE felépítés

13. A TEMETÉS RÖVID RENDJE felépítés 13. A TEMETÉS RÖVID RENDJE felépítés A RAVATALOZÓBAN KEZDŐÉNEK ISTEN NEVÉNEK SEGÍTSÉGÜL HÍVÁSA (INVOKÁCIÓ) BŰNBÁNATI ZSOLTÁR KEGYELEMHIRDETÉS IGEOLVASÁS, IGEHIRDETÉS [HITVALLÁS (CREDO)] IMÁDSÁG [MIATYÁNK]

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA Ünnepi szentmise KEZDŐÉNEK (Dallam: Áldjad, ember, e nagy jódat ) 1 Áldunk, Isten jó szolgája / Szent Családnak hű sáfárja, Kire Isten megváltásunk

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Egységes viselet Iskolánkban a nagyobb ünnepségeken ünnepi egyenruha viselete kötelező mind a pedagógusok, mind a tanulók számára. A hölgyek kalotaszegi

Részletesebben

Múlt Jelen Jövő Reformáció

Múlt Jelen Jövő Reformáció Alapige: Fil 3,7-11 Bibliaolvasás: Gal 2, 15-21 Múlt Jelen Jövő Reformáció Múlt, jelen és jövő tárul fel az igében. Benne van az, ami volt, ami van, s ami lesz, amiből tanulni lehet, amit megélni kell,

Részletesebben

2014 böjt Hálaadás 1. oldal. a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt

2014 böjt Hálaadás 1. oldal. a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt 2014 böjt Hálaadás 1. oldal H á l a a d á s a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt Mikor pedig böjtöltök. ne legyen komor a nézésetek, mint a képmutatóké, akik eltorzítják arcukat,

Részletesebben

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ Immár hoz hasznos magvakat, díszíti ékes,

Részletesebben

2013. tél. XVII. évfolyam 4. szám. Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak!

2013. tél. XVII. évfolyam 4. szám. Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak! 2013. tél XVII. évfolyam 4. szám Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak! Gondolatok egy kiállítás képrészlete alapján 2013 Ádventjén Megfürödve lelkileg Olescher Tamás Hiszek egy Megjelent nek,

Részletesebben

(Ézs 40,3.10 Advent 3. vasárnapjának igéje) Gondolatok Ádventben. (2Krón 15,2)

(Ézs 40,3.10 Advent 3. vasárnapjának igéje) Gondolatok Ádventben. (2Krón 15,2) (Ézs 40,3.10 Advent 3. vasárnapjának igéje) Gondolatok Ádventben (2Krón 15,2) Ádvent első és az ezt követő vasárnapjai az új egyházi esztendő kezdetét is jelentik. A hívők nyugodtan mondhatják egymásnak,

Részletesebben

Drága Gyülekezet! 2014. június 15. Mandabokor, Kálmánháza, Felsősima Istentisztelet. 3 Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki

Drága Gyülekezet! 2014. június 15. Mandabokor, Kálmánháza, Felsősima Istentisztelet. 3 Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki 2014. június 15. Mandabokor, Kálmánháza, Felsősima Istentisztelet 3 Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban. 4 Mert

Részletesebben

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2)

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2) 7. évfolyam 1. Önismeret a Biblia fényében 2. A Szentírásban Isten szava (2Tim 3,16) 3. Megtérés és hit 4. Emberi kapcsolatok a Biblia fényében 5. Hitvallók a történelemben (gályarabok, hitvalló őseink)

Részletesebben

Isten felméri Ábrahám szeretetét

Isten felméri Ábrahám szeretetét A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten felméri Ábrahám szeretetét Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Maillot és Tammy S. Franciáról fordította : Helga Himer Kiadta :

Részletesebben

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. REGGELI IMÁDSÁG

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. REGGELI IMÁDSÁG Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. IMA SZENT JÓZSEFHEZ Szent József, légy házunk ura, Kis családunk pátrónusa, Egyetértés, hű szeretet Egyesítse

Részletesebben

4 Isteni malasztnak anyja, / Tisztaságos anya, Szeplőtelen szűz anya, / Makula nélkül való anya, Könyörögj érettünk! 5 Szűz virág szent anya, /

4 Isteni malasztnak anyja, / Tisztaságos anya, Szeplőtelen szűz anya, / Makula nélkül való anya, Könyörögj érettünk! 5 Szűz virág szent anya, / MÁJUSI LITÁNIA Kezdőének 1 Uram irgalmazz nekünk, / Krisztus, kegyelmezz nekünk, Krisztus, hallgass minket, / Krisztus hallgass meg minket, Uram, irgalmazz nekünk! 2 Mennybéli Atya Isten, / Megváltó Fiú

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

AZ ÚRVACSORA SÁKRAMENTUMA

AZ ÚRVACSORA SÁKRAMENTUMA AZ ÚRVACSORA SÁKRAMENTUMA A) ÚRVACSORAI ISTENTISZTELET Az úrnap délelõtti istentiszteleten kívül egyéb alkalmak is lehetnek az úrvacsorával élésre. (Gyülekezeti nap, evangélizációk, konferenciák záró alkalma,

Részletesebben

ELŐSZÓ Pál apostol igehirdetése 7

ELŐSZÓ Pál apostol igehirdetése 7 Tartalom ELŐSZÓ Pál apostol igehirdetése 7 5 A RÓMAIAKNAK ÍRT LEVÉL 11 Bevezetés 14 A levél szövege 14 Címzés és köszöntés (1,1-7) 16 Hálaadás és a téma megjelölése (1,8-17) 1. TANÍTÓ RÉSZ (1,18-11,36)

Részletesebben

Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés

Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés Református Pedagógiai Intézet Bibliai szemléletű szervezetfejlesztés dr. Szalai Zsolt 2018. április 13. 1 Tartalom Látás és küldetés meghatározásának fontosság A minket körülvevő valóság megértése Képességeink

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2017-2018 "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL Az Avas-Déli Református Gyülekezet kiadványa 2015. Május "Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra. ApCsel 2, 17. ÁLDOTT PÜNKÖSDI ÜNNEPEKET

Részletesebben

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171 A keresztény ember cselekvő optimizmusa árad ebből a könyvből. Szinte minden lapja arról beszél, hogy milyen szép ez az Isten által teremtett világ és benne milyen szép lehet az ember békessége, élete.

Részletesebben

A KATEKUMENÁTUS ÉS FOKOZATAI HARMADIK FOKOZAT:

A KATEKUMENÁTUS ÉS FOKOZATAI HARMADIK FOKOZAT: A KATEKUMENÁTUS ÉS FOKOZATAI HARMADIK FOKOZAT: A SZENT IMÁDSÁG (A MIATYÁNK) ÁTADÁSA A KATEKUMENEKNEK 1 2 AZ IGE LITURGIÁJA Katekumen olvassa: Olvasmány Szent Pál apostolnak a Galatákhoz írt leveléből 4A

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája Jézusom, bízom Benned! Az Isteni irgalmasság kilencede valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája 1937. augusztus 10-én mondta az Úr Szent Faustina nővérnek: Azt kívánom,

Részletesebben

Üzenet Karácsonyi kiadás

Üzenet Karácsonyi kiadás Gyülekezetünk minden tagjának, és lapunk minden olvasójának áldott karácsonyi ünnepeket, és Isten által megáldott új évet kíván egyházközségünk presbitériuma. Üzenet Karácsonyi kiadás Az Ige volt az igazi

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve teremtés elesés megváltás helyreállítás Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Zsidó.13.8 Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied

Részletesebben

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp.

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. NEM MINDENKI Lekció: Mt 7,21 23 Alapige: Mt 7,21 Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az,

Részletesebben

Jézus az ég és a föld Teremtője

Jézus az ég és a föld Teremtője 1. tanulmány december 29 január 4. Jézus az ég és a föld Teremtője SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 1:1; Zsoltár 19:2-4; János 1:1-3, 14; 2:7-11; Kolossé 1:15-16; Zsidók 11:3 Kezdetben teremté

Részletesebben

A püspöki kar körlevelet tett közzé a hit évének kezdete alkalmából, amelyet október 14-én, vasárnap minden templomban felolvastak.

A püspöki kar körlevelet tett közzé a hit évének kezdete alkalmából, amelyet október 14-én, vasárnap minden templomban felolvastak. Magyar honlap a Hit éve eseményeivel A püspöki kar körlevele a hit évének megnyitójára A püspöki kar körlevelet tett közzé a hit évének kezdete alkalmából, amelyet október 14-én, vasárnap minden templomban

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2016-2017 "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" - ígéri Isten (Zsoltárok 32,8) Ebben a tanévben is kérjük Isten

Részletesebben

A Krisztus-dicséret felépítése

A Krisztus-dicséret felépítése A Krisztus-dicséret felépítése KEZDÕÉNEK HITVALLÁS (CREDO) KEZDÉSHEZ AZ EMBERRÉ LETT ISTEN A SZENVEDÕ ÚR A FELTÁMADOTT ÚR A FELEMELTETETT ÚR EGYHÁZÁNAK URA AZ ANGYALOK URA SZÛZ MÁRIA FIA TANÚINAK URA MIATYÁNK

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát A Biblia gyermekeknek bemutatja Ésaiás a jövőbe lát Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Jonathan Hay Átírta : Mary-Anne S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát A Biblia gyermekeknek bemutatja Ésaiás a jövőbe lát Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Jonathan Hay Átírta : Mary-Anne S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

istvan@katoistvan.hu +36 (20) 5192822 petya1962 A skype konferenciák ezen túl

istvan@katoistvan.hu +36 (20) 5192822 petya1962 A skype konferenciák ezen túl A Felkent helyett járunk tehát követségben, mintha Isten kérlelne titeket rajtunk keresztül, a Felkent helyett kérlelünk titeket: Béküljetek ki Istennel! 2Kor 5:19-20 BÉKÉLTETŐ HÍRLEVÉL 2012.november 4

Részletesebben

I. Mi a megtévesztés?

I. Mi a megtévesztés? I. Mi a megtévesztés? 1. Megtévesztés, félrevezetés, hitetés Mt 24,4-5 Jézus így válaszolt nekik: Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen /4005/ valaki titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt

Részletesebben

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett A húsvh svét értéke nekünk nk és s Istennek? Mit jelent a húsvét az átlagember számára? Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software

Részletesebben

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban.

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Mennyből az angyal Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Angyalok szózata minket is hív, ér tse meg ezt tehát minden hű szív. a kisded Jézuskát

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

1. Vers az elsőáldozási szentmisében

1. Vers az elsőáldozási szentmisében 1. Vers az elsőáldozási szentmisében A szentmise elején, miután a pap a hívőket köszöntötte, a gyerekek az oltár előtti lépcsőre állnak abban a sorrendben, ahogyan az egyes versszakokat mondják. A hitoktató

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben