Da Ponte - Mozart. Don Giovanni

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Da Ponte - Mozart. Don Giovanni"

Átírás

1 Da Ponte Mozart Don Giovanni

2 Leporello Éjjelnappal munka vár, Hogyha szól, hát futhatok, mikor zápor hull reám. Rossz a szállás, rossz a koszt. Lennék én is úriember! Szolgálni már nem fogok. Ez a kedves, tisztelt úr kedvesével ott van benn, míg én állok őrségben. De úgy hallom, jönnek. Baj lesz, hogyha itt találnak. Donna Anna Don Giovanni Donna Anna Don Giovanni Leporello Don Giovanni Kormányzó Don Giovanni Kormányzó Ne reméld! Nem hagylak futni. Hacsak engem meg nem ölsz. Őrült nő! Hiába kergetsz. Álarcom nem feded föl. Ki véd meg az árulótól? Csend! És remegj haragomtól! Gonosztevő! Ostoba nő! Hogyha innen nem szököm, még majd baj ér engemet. Ez őrület! Milyen zűrzavar! Úgy űz, kerget, mint a végzet. Még majd baj ér engemet. Hagyd ot, ne bántsd! Velem küzdj inkább! Nem tisztességes küzdeni véled. Szökni akartál talán? Harcolj!

3 Don Giovanni Szerencsétlen! Nyomorult! Várj! Most meghalsz hát! Kormányzó Don Giovanni Kormányzó Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Ó, segítség... a gyilkos kiontja vérem! A boldogtalan lelke messze száll. Lelkem messze száll. Leporello, hol vagy? Itt, bár ne volnék. S ön? Itt. Ki halt meg, az öreg? Ostoba kérdés! Az öreg. Jól végezte dolgát! Ledöfte a lányt s az apját. Maga hívta ki sorsát. Donna Anna kit hívott? Hallgass! És lódulj, mert te is kaphatsz! Nem szóltam semmit. Gyorsan, baj ne érje apám! Minden csepp vérem, ha kell, érte ontom. De hol van a bűnös? Itt van még talán. Irgalmas ég, mily szörnyű látvány!

4 Don Ottavio Donna Anna Don Otta vio Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Don Ottavio Mit kell látnom! Apám! Édesapám! Gyilkos fegyver ölte meg. Mily véres, sebe tátong, mily sápadt. Nincs benne élet, kilehelte lelkét! Nem lélegzik már, a keze is hideg. Kedves apám, drága apám! Nem bírom, meghalok! Segítsetek, barátaim, drága kincsem! Menjetek, hozzatok valami szert, hogy életre keljen! Donna Anna! Drágám, szerelmem! E szörnyű bánat megöli az árvát. Segítsetek! Újra éled! Apám! Tüntessétek el e borzalmas látványt! Lelkem, vigasztalódj, ébredj már! Átkozott, távozz tőlem, mert ő már halott, nékem az élet nem kell! Hallgass hát, ó szívem! És nézz reám egy percre! Szerelmesed beszél veled, aki érted él, csak érted! Te vagy az, bocsáss meg nékem, a gyötrelmem szólt, a szégyen. Ó, én jó apám, hol lehet? Apád hagyd, ó drága lelkem, és megnyugszik majd szíved. Apád s férjed én leszek.

5 Donna Anna Apám! Esküdj hát e vérre, bosszút állsz majd érte! Don Ottavio Ketten Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Esküszöm! Esküszöm, e könnytől ázott szemre, esküszöm szerelmemre! Halld az esküt, Isten, most, e szörnyű percben, százszor megfogadjuk, bosszút állunk érte! Esküdj hát e vérre! Esküszöm e könnytől ázott szemre, szerelmemre! Halld az eskünk, Isten, most e szörnyű percben! Százszor megfogadjuk, bosszút állunk érte! Nos, hát, rajta, bökd ki bátran! Nagyon fontos kérdés. Elhiszem. Rettentő fontos. Még jobb, kezdj bele! Esküdjék, hogy nem lesz mérges! Hitemre esküszöm! Ha nem a kormányzóról szólsz. Egyedül vagyunk? Látod. Senki sem hallja? Rajta!

6 Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Őszintén szólhatok? Igen. Akkor hát mondanám, kedves jó gazdám, ahogy ön él, az bizony gazság. Pimasz! No, várj csak... És az eskü? Mit fecsegsz? Hallgass, mert aztán... Nem szólok többet. Kedves barátom, tudode, miért vagyok itt? Nem tudok semmit, de későre jár egy újabb hódításhoz, hogy bővítse a listám. Micsoda elme! Elmondom hát, egy dáma beszélt velem, a drága, s eljönne hozzám még ma éjjel. Érzem az asszony illatát. Micsoda orra van! Érzem, hogy szép. És a szeme! Várjunk egy kissé, és lessük meg őt.

7 Leporello Lángol már ismét. Donna Elvira Hol van, ki mondja meg, hol van az átkozott, aki lángra gyújtott, szerelmet hazudott? Ha megtalálom őt, és nem tér vissza már... szívem eltaposta, de rajta bosszút áll. Don Giovanni Hallod, szegény árva, elhagyott leányka! Donna Elvira Szívem eltaposta, de rajta bosszút áll. Don Govanni Szegény árva! Donna Elvira Don Giov anni Leporello Donna Elvira Don Giovanni Donna Elvira Leporello Don Giovanni Donna Elvira De rajta bosszút áll! Gyere, vigasztaljuk, nézd, hogy szenved! Így vigasztalt meg már nyolcszázat és ezret. Ki az? Kit látok? Ez Donna Elvira! Te vagy, te gaz csaló! Nem hízeleg, kiismerte végre. Csillapodj, drága, hadd mondjam el... Mit mondhatsz még bűnödről? Házamba lopakodtál, és hazug esküvel csaltál, hogy elnyerd szívem, megszerettelek, kegyetlen, hogy asszonyod legyek, de egetföldet megtagadtál, és három napra rá

8 Leporello Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira elhagytad Burgost, és elhagytál engem, elfutottál, míg én sírtam, megbüntettél, mert szerettelek. Mintha olvasná! Fontos dolgok jöttek közbe. Nagyon fontosak. Csupán a léhaságod, de Isten megsegített, és rád találtam, hogy bosszút álljak. Légy okos! Szörnyen unom. Ha nekem nem, higgy e tisztes úrnak! Így igaz. Rajta, beszélj! Mit mondjak? Mindent. Jó, de gyorsan. Valójában az a baj, hogy a négyszög nem kerek. Kigúnyolod fájdalmamat? Elmenekült, én nyomorult! Merre futhat? Hagyja csak, méltatlan önhöz. A gonosztevő, elhagyott!

9 Leporello Vigasztalódjon, nem ön az első, és nem is az utolsó. Nézze, e könyv, nem éppen kicsiny, telve azok nevével, kiket a világot járva meghódított. Ezt a katalógust írtam. Gazdám kedveseit beleírtam. A leghívebb névsor, íme, itt van: Olvassuk át, ha tetszik. Olaszhonban szeretett hatszáznegyvenet, és pontosan egyszázharmincegy németet. Török ötven és francia száz. De Spanyolország: itt ezerhármat lát. Voltak köztük parasztlányok, szolgálók és pincérlányok, grófkisasszony, baronesszek, és herceg lánya, egyre megy. Minden forma, minden kor. Hogyha szőke, olyat kerget, olyan neki, mint egy gyermek. Hogyha barna, nyugvást keres. Hogyha őszes, az oly kedves. Mikor tél jön, vágyik teltre, vékonyt kíván nyárra kelve. Mert ha telt jön, oly fenséges, és a csöppnyi bájosédes. Vénebbektől vissza nem lép, hogy a listám gyorsan teljék. De a kedvenc csemegéje gyenge szüzek megnyerése. Ifjat, vénet mind letépett, nem nézte, hogy csúfat, szépet. Lényeg az, hogy szoknyát hordjon, tudja ön, hogy mit csinál. Zerlina Gyertek, lányok, forduljatok, mert az öröm gyorsan száll. Ha szívetek gyorsan dobog, itt van rá az orvosság. Itt a jókedv, itt van már.

10 Masetto Zerlina Don Giovanni Leporello Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Masetto Don Giovanni Leporello Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Masetto Gyertek, fiúk, forduljatok, táncra keljen minden láb. Énnekem most szűk az ünnep, tréfa, móka, vége már. Gyere, örüljünk együtt, a táncba vígan menjünk! Hál' isten, ez elment! Nézd csak, mily szépek a lányok! Itt nekem is jut valami. Barátaim, jó reggelt! Folytassátok a táncot, muzsikát, vígasságot! Ez lakodalom? Igen, uram, az enyém. Gratulálok. A vőlegény? Szolgálatára. Szolgálatomra! Mily nemes lélek. A férjek általában. Masettónak jó szíve van. Mint nékem. Legyünk barátok! A neve? Zerlina. És a tiéd? Masetto.

11 Don Giovanni Kedves Masettóm, és kedves Zerlina! Fogadjátok el pártfogásom. Mit csinálsz, te átok? Leporello Don Giovanni Leporello Masetto Don Giovanni Masetto Leporello Don Giovanni Zerlina Masetto Zerlina Masetto Don Givanni Gazdám, a pártfogásom... Gyorsan, vezesd őket a házamba, kapjanak csokoládét, kávét, bort, mutasd meg a kertet is, a szobám, érezze jól magát Masetto! Érted? Értem. Menjünk! Uram! Mi az? Zerlina nem marad nélkülem. Őkegyelmessége pótol téged, ismeri ő a szereped. Egy lovag kezében hagyod. Menj, és megyünk mi is. Menj, ne félts egy lovag kezében! És aztán?! Csak nem kételkedsz... Nélkülem innen... Fejezzük be a vitát, ha nem mész azonnal, Masetto, vigyázz, még megbánod!

12 Masetto Értem én azt, jó uram. Fejem hajtom lábaidhoz, az lesz, amit te akarsz. Mint egy lovag, úgy teszel, bennem nincsen kétkedés, meghódít e kedvesség. Ó, te csaló, útonálló, néked ezt meg nem bocsátom. Én hát megyek, te csak maradj! Bizony szépen illesz hozzá, maradj lovagoddal hát! Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Egyedül vagyunk végre! Zerlinácska, kedves, enyém vagy, tegyük, mi kell. A vőlegényem... Ki? Egy tisztességes, nemes lovag nem hagyja, hogy ezt az aranyarcot, ezt a cukros arcot egy durva fickó érinthesse. Azt ígértem, hozzá megyek. Ez semmit sem jelent, nem illesz közéjük, parasztokhoz. Ezek az ajkak, e csillagos szempár másra vár. Ezek az illatos kezek, olyanok szinte, mint a rózsák. De mégis... Mit mégis? Végül becsap. Pedig tudom, mit ér az úr hűsége a nőkhöz. Ez csak szóbeszéd. A nemesség a szemekbe van írva.

13 Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Együtt Donna Elvira Don Giovanni Donna Elvira Vesztegetjük az időt. Most hát legyél az enyém! Az öné? Persze! Itt e házban, kedves, mi leszünk ketten, és itt, édes lelkem, az enyém leszel. Add a kezed most, édes, mondd nekem azt, hogy jó. Itt vagyok én melletted, s ez oly megnyugtató. Menjek vagy nem, úgy félek, most kell a józan ész, oly boldog lennék, érzem, de pórul járhatnék. Jöjj, vár egy boldog álom! Csak Masettót sajnálom. Itt vár már a sorsod, jöjj! Érzem, már elgyöngülök. Jöjj! Menjünk hát, menjünk, gyere, a szívünk máris telve ártatlan szerelemmel. Állj, gazember! Hallottam hitszegésed, és időben jöttem, hogy ezt az ártatlant kiragadjam karmaidból. Drágám, csak szórakozunk. Szórakozik! Tudom, hogy szórakozol te!

14 Zerlina Lovag úr, ez igaz? Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Don Ottavio Don Giovanni Donna Anna Don Giovanni Don Ottavio Don Giovanni Donna Elvira Ez a szegény nő szerelmes belém, hitegettem kissé, én szerencsétlen, mert jó a szívem. Hagyd itt az árulót, ne hagyd, hogy szóljon, hogy ajka hazudjon, szeme becsapjon. Tanultam a kínból, és most már féltelek, bajt hoz szívedre. Tán az ördög szórakozik, hogy elrontsa kedvem. Rosszul megy minden. Most, kedvesem, könny már nem kell. A bosszúról szóltunk... Don Giovanni! Csak ez hiányzott! Uram, jó, hogy találkoztunk: bátor ön és nagylelkű? Mit súgott neki az ördög? Micsoda kérdés!? Miért? Számítunk barátságára. Megnyugtató. Parancsoljon: ez a kéz, ez a kard, javaim és vérem az öné, Donna Anna, de sír, mi végre? Ki volt a kegyetlen, ki felkavarta? Itt vagy, te szörnyeteg, végre megtaláltalak! Ne hallgass rá, szerencsétlen, mert a szíve gonosz!

15 Donna Anna, Don Ottavio Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Donna Elvira Donna Anna, Don Ottavio Don Giovanni Donna Elvira Donna Anna, Don Ottavio Don Giovanni Donna Anna Don Ottavio És hidd el, elhagy majd téged, engem is becsapott! Egek, mily büszke nő ez! Mily nemes lélek! Oly sápadt, a könnyei szánalmat keltenek. Ez a szegény leány őrült, barátaim, hagyjátok őt velem, megnyugszik majd talán. Ne higgyetek az álnoknak! Vigyázni rá én fogok. Vele ne hagyjatok! Kinek higgyünk? Őrült. Ne higgyetek a hűtlennek! Higgyünk a gyötrelemnek? Reszketek és félek. Meghatja a szívet. Látva itt e hölgyet, nem tudom, mit higgyek. Azt mondja, áruló, mit higgyek, nem tudom. Nem mehetek innen, míg e dolgot meg nem értem.

16 Donna Anna Ilyen hanggal, ilyen arccal őrült bizony nem lehet. Don Giovanni Ha elmegyek, bennük gyanút kelthetek. Donna Elvira E sötét lelket ítéljétek meg. Don Ottavio Mit mond róla? Don Giovanni Azt, hogy őrült. Donna Anna Mit mond a nő? Donna Elvira Azt, hogy csalfa ő. Don Giovanni Boldogtalan. Donna Elvira Hazug ember. Donna Anna, Don Ottavio Semmi kétség. Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Don Ottavio Csendet, mert még megszólják az emberek! Nem tart vissza, te gazember, semmi szégyen, semmi gát, vétkedet hogy elterjesszem, néma nem marad e száj. Szegény asszony, követem őt, baj érné talán. Bájos Donna Anna, szolgálatára állok, várom a házamban. Minden jót, barátaim! Don Ottavio, meghalok! Mi történt? Segíts, kérlek! Bátorság, szerelmem!

17 Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Don Ottavio Donna Anna Istenem! Ez az ember apámnak gyilkosa. Mit mondasz! Semmi kétség, ezek a szavak, a hangja szíven ütött, ez az ember volt a szobámban. Egek! És ő ajánlott barátságot! Mondd el, hogy történt! Este volt, már kora éjjel. Szobámba lépett, hol egyedül voltam, belépett egy köpenyes ember. Első pillanatban azt hittem, te vagy, de meglepve láttam, hogy tévedtem. Tovább! Hozzám lépett, és csókolni akart. Ellöktem, de átölelt. Kiáltok, nem jön senki. Egyik kezével befogta számat, míg a másikkal szorosan fogott, mozdulni sem tudtam. Álnok! És aztán? Ekkor a rémület új erőt adott, és harcolni kezdtem véle, téptem, ütöttem, hogy szabaduljak. Ó, újból élek! Ahogy visszatért erőm, kiáltozni kezdek, fut a bűnös, kergetem az utcán, üldöző lesz az áldozatból.

18 Don Ottavio Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Jött apám, észrevette a becstelent. Ő meg látva, hogy erősebb, a szegény öreget megölte. Ki volt, most látod már, mily becstelen tört rá, milyen gaz gyilkosság ölte meg jó apám. Gyilkos bosszút kérek a szívedtől érte. Emlékezz, hogy sértett, a becstelen, a gaz, emlékezz a vérre, mi gazságból fakadt. A dühből keljen benned gyilkos szenvedély. Mit gondoljak most már, hogy szörnyű álnokság, mit e lovag művelt? Biztosat kell tudnom, hogy higgyek, kutatnom. Szívemtől ezt várja a nő és a barát. Ez a kötelesség: szívem mindent tisztáz, vagy rajta bosszút áll. Ha békére lel, az én békém is lesz, mert néki adnám, ha kérné, életem. Bánata, könnye halálba visz. Hogyha ő sóhajt, sóhajtok én is. Haragja bennem haragot szít. És gyötrődik szívem, ha gyötri a kín. Őrült a gazdám, el kell hagynom már. Mintha nem történt volna semmi. Minden rendben. Minden veszve. Mi a baj? Hazahoztam őket, ahogy kívánta. Ahogy öntől tanultam, a szokott hazugságokkal itt tartottam őket. Nyugtattam Masettót, a féltékenységét. Gratulálok!

19 Leporello Itattam őket, énekeltek és táncoltak, közben töltöttek. Minden jól ment, mikor látom, hogy jön. Don Giovanni Zerlina. Leporello És jön vele... Don Giovanni Donna Elvira. Leporello És mondott... Don Giovanni csúnya dolgokat. Leporello Nagyszerű! Don Giovanni És mit tettél? Leporello Semmit. Don Giovanni És ő? Leporello Szidta erősen. Don Giovanni Leporello Don Giovanni És te? Csendben vártam, hogy csituljon. Majd az ajtóhoz csaltam, bezártam, és kinn maradt az utcán. Jobban nem mehetne. Nemsokára vége, de itt ez a lány, szórakozzunk, mert rövid az éjjel! Folyjon a bor, és tartson az ünnep, míg lenn a téren lányra találsz. Mindenki táncol, mindenki várja, hogy párra talál. Én pedig közben megkapom csöndben, mi nékem kijár.

20 Leporello Reggelre listám bővebb lesz már. Zerlina Masetto, kérlek! Masetto Ne nyúlj hozzám, hűtlen! Zerlina Masetto Zerlina Masetto Don Giovanni Zerlina Masetto Te kegyetlen! Ezt nem érdemlem tőled. Te vádolsz engem? Amikor azzal az emberrel elmentél házasságunk napján. Én meg itt maradtam szégyenemre. Ha nem félnék a botránytól, akkor... Nem történt semmi, nem vagyok vétkes. Nyugodj meg, drágám, nem is ért hozzám. Nem hiszed? Hálátlan. Csak töltsd ki a dühöd rajtam, én Masettóm, békét akartam. Verd meg, verd meg, szép Masetto, a te szegény Zerlinádat! Úgy állok itt, mint egy bárány, üss csak, üss reám! Hagyom azt, hogy hajam tépjed, hagyom, hogy szemem kiszúrd, akkor is a kezed megcsókolnám. Látom már, nincsen szíved. Legyen béke, édes lelkem, egyetértés, boldogság, töltsük így az éjszakát! Ez a kis boszorkány kifog rajtam. Készüljünk az ünnepre! Hallod a lovagot? Miért?

21 Zerlina Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto, Zerlina Don Giovanni Jön. Csak jöjjön! Tudnám, hová bújjak! Miért félsz? Elsápadtál! Értem. Félsz talán, hogy rájövök végre, mi történt közted és közte. Gyorsan, gyorsan, mire itt lesz, el kell bújnom, ne vegyen észre. Szépen, csendben meglesem. Ne rejtőzz el, Masetto, hallgass reám. Baj lesz, hogyha megtalál, nem tudod, hogy mit teszel. Úgy tegyél majd, ahogy kéri. Nem csak szó kell most már néki. Beszélj csak, hogy én is halljam! Ez a szeszély bajt kavar. Megtudom, hűe hozzám. Milyen gonosz, bajt hoz reám. Ilyen módon megtudom, mennyi gondot zúdít rám. Rajta, kezdjük, legyen jókedv. Rajta, bátran, itt van már az őrült játék, kacagás, mindenkinek boldogság. Házam nyitva mindenkinek, mindenkire bőség vár.

22 Zerlina Elbújok e fának árnyán, remélem, itt nem talál rám. Don Giovanni Zerlina Don Giov anni Zerlina Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Masetto Don Giovanni Donna Elvira Don Ottavio Donna Anna Zerlinácska, kedvesem, csak nem futsz éppen tőlem el? Nagyon kérem, hagyjon mennem! Drága gyöngyöm, maradj velem! Legyen szánalom szívében! Csak szerelem, csak azt érzem. Jöjj csak, most hogy rád találtam, szerencsédet hoztam már. Ha megtalálna itt a párom, tudom jól, hogy mit tenne ő. Miért bujkálsz erre? Zerlinád, a bájos, nélküled magányos, éppen téged keres. Értem, uram. Akkor gyertek hát, hallgassuk a muzsikát! Igen, menjünk együtt! Táncra várnak minket. Mert itt van már az ünnep. Bátorság kell nékünk, drága barátaim, hogy e gonosz tettet felderítsük végül. Jól beszéltél, így van, csak bátorság kell már, űzzük el hát gyorsan a gondot, rettegést. Lépésünk veszélyes, én téged féltelek, ezért fog el most engem oly kínzó rettegés.

23 Leporello Don Giovanni Donna Anna, többiek Leporello Donna Anna, többiek Leporello Don Ottavio Leporello Don Ottavio Leporello Donna Anna, Don Ottavio Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Masetto Nézze, jó uram, álarcosok jönnek! Hívd meg őket rögvest, tiszteljenek meg! Ez az alak és a hangja hasonlít az árulóra. Álarcosok! Csak szóljon! Álarcosok! Mit kíván? A bálra meghívást küld a gazdám. Köszönjük a meghívását, elfogadjuk társaságát. Ha jó barát jön, szíves vendég itt. Tekintsünk most föl az égre, szíveinket erősítse. Pihenjenek, bájos hölgyek. Fiatalúr, pihenjen meg. Azután majd táncra kelnek. Kávét! Csokoládét! Zerlina, légy okos!

24 Zerlina, Masetto Don Giovanni Zerlina Don Giovanni Masetto Zerlina Leporello Masetto Leporello Don Giovanni többiek Don Giovanni Leporello Donna Elvira Donna Anna Don Ottavio Don Giovanni, Leporello, Masetto Ártatlannak indul, de keserűség lesz a vége. Zerlina, csupa báj. Kedves! Jól érzi magát. Elveszti fejét mindjárt. Masetto, ez bolondság. Jól érzi magát. Elveszti fejét mindjárt. Jöjjenek hát, kedves maszkok! Nyitva a ház, éljen a szabadság! Donna Anna, Milyen kedves vendéglátás! Éljen a szabadság! Kezdődjék a zene! Minden pár a tánchoz! Táncra hát! Ez a kis parasztlány. Meghalok. Légy erős! Minden jól megy. Jól megy hát.

25 Don Giovanni Leporello Don Giovanni Masetto Leporello Donna Anna Donna Elvira, Don Ottavio Leporello Zerlina Leporello Donna Anna, többiek Zerlina Donna Anna, többiek Zerlina Donna Anna, többiek Zerlina Segítsd Masettót! Miért nem táncolsz? Én vagyok a párod, Zerlina, gyere már! Nem táncolok, látod. Táncolj csak, barátom! Érzem, már nem bírom. Elég, ha színleled. Táncolja csak, barátom! Tedd, mit a többiek. Ó, Isten, elvesztem! Ez balszerencse. Úgy látszik, nincs menekvés, csapdába csalta már. Emberek, segítség! Mentsük meg szegényt! Átkozott! Innen kiált, most meg ott! Törjük akkor rá az ajtót! Segítsetek! Segítsetek, meghalok!

26 Donna Anna, többiek Don Giovanni Leporello Don Giovanni Donna Anna, többiek Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Don Ottavio Donna Anna mindenki Don Giovanni mindenki Don Giovanni Leporello Don Giovanni Nem kell félned, itt vagyunk. Itt a bűnös, ki bántotta. Mert megsértetted, meghalsz most! Mit akar tenni? Ne reménykedj! A csalást látjuk, ki a vétkes, tudjuk már. Donna Elvira! Én, te gonosz! Don Ottavio! Én, uram! Áruló! Mindent értünk, mindent már. Reszkess, reszkess, gonosz ember! Alaposan megkavartak. Nem tudom, hogy mit teszek, mint a vihar, kergetnek. Bátorságom el nem vesztem. Halld a dörgést! És a szívem meg nem retten! Átkunk lesújt, mint a mennykő. Mi bajod velem, te pojáca? Nem, gazdám, nem maradok tovább. Barátom, figyelj rám!

27 Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Nem, megyek már. Mit tettem, miért akarsz elhagyni? Csak annyit, hogy meg akart ölni. Menj már, hisz tréfa volt az egész. Megyek, mert nekem ebből elég. Gyere, kössünk békét. Mennyi? Négy dukát! Pillanatnyilag egyetértek, de nem szokásom, hogy pénzért béküljek, mint a hölgyek. Hagyjuk ezt! De megkérlek valamire. Ha békét hagy a nőknek. Hagyni a nőket? Békét a nőknek? Hisz fontosabb nekem, mint hogy kenyeret egyek, mint hogy levegőt vegyek! És megcsalja őket. Szeretem mindet. Mert ki egyhez hűséges, megcsalja a többit. Ezért szeretem mindet. A nők ezt nem értik, jóságom hűtlenségnek vélik.

28 Leporello Sosem hittem volna, hogy ilyen jó! Mit kíván? Don Giovanni Ismered Donna Elvira szolgálóját? Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Donna Elvira Leporello Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Donna Elvira Nem. Nem is láttál szebbet nála. Kedves Leporello, arra gondoltam, hogy ma este jobban célhoz érnék, ha veled ruhát cserélnék. De az öné elegánsabb. Egy ilyen lány túlbecsülne. Siess! Uram, gondoljon... Ne ellenkezz! Hallgass, hazug szívem, hallgass, ne dobogj keblemben érte. Mert becstelen ő és aljas, szánalmat nem érez soha. Ez Donna Elvira. Ez az ő hangja. Az alkalmat megragadom. Te pedig állj ide! Elvira, bálványom... Ez talán ő lehet? Igen, én vagyok, életem, és szánalmat kérek. Egek, micsoda érzelmek, melyek keblemben ébrednek!

29 Don Giovanni Donna Elvira Don Giov anni Leporello Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Donna Elvira Don Giovanni Jöjj le, ó, drága gyémánt, nézd azt, ki téged imád. Ki szerelmedért eseng, megbánva minden vétkét. Nem hiszek, te barbár! Higgy nekem! Meggyilkolsz! Ha lejön, viccnek is rossz. Bálványom, jöjj hát! Mi a bizonyíték, mondjad! Nem tudom, menjek, maradjak. Védj meg a hiszékenységtől. Mi a biztosíték, mondjad? Lejön, ehhez értek, nem tehet ő semmit már. Barátom, mit gondolsz? Hogy önnek kőszíve van. Te tökfej, menj csak és figyelj: ha jön, átkarolod, a hangom utánozod, és finoman elcsalod innen. Szót se többet! Ha rám ismer? Nem fog, ha te... Jön! Légy óvatos! Itt vagyok! Lássuk, mi lesz!

30 Donna Elvira Megszántad hát könnyeim és szerelmes szívem? Szeretett Don Giovannim, visszahozott a szerelem? Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Don Giovanni Igen, szerelmem. Kegyetlen! Szántad könnyeim és a tenger sóhajt, mit ontottam. Igen, életem. Te. Szegénykém, úgy sajnálom! Nem hagysz el többé? Nem, egérkém! Örökre enyém maradsz? Örökre. Drágám. Drágám. Egyébként tetszik. Kincsem. Vénuszom. Lángra gyúlok. Elhamvadok. A gazember fűti.

31 Donna Elvira Nem csapsz be többé? Leporello Nem, biztosan! Donna Elvira Esküdj! Leporello Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Esküszöm e kézre, mit csókolok és e szemre... Úgy látom, szerencsém van: most hát, éppen ez az ablaka, kezdjük a nótát. Jöjj ki az ablakba, édes, ó, én drága kincsem. Jöjj, én vigaszt kérek, mert bajban van szívem. Ha eltaszítasz, s nálad vigaszt nem talál, szemeid előtt ér el majd itt a halál. Te, kinek édes ajka édesebb a méznél, ki édes cukrot hordasz a szívednek mélyén, nem, te, drága gyöngyöm, nem lehetsz kegyetlen, legalább látni engedd az én szerelmemet. Valaki van az ablaknál. Ne adjuk fel. Úgy érzem, megtaláljuk. Valaki beszél. Állj meg! Valaki mozdult épp. Ha nem tévedek, Masetto. Ki van ott? Nem válaszol. Bátorság! Ki van ott? Nincs egyedül. Barátaim!

32 Don Giovanni Nem ismert meg. Csak nem Masetto? Masetto Éppen az. És te? Don Giovanni Don Giovanninál szolgálok. Masetto A hitvány szolgája. Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Bizony, a gazemberé. Ez a becstelen... Mondd csak, hol leljük, mert jöttünk, hogy megöljük. Semmiség! Nagyon jó, Masetto! Engedd meg, hogy segítsek! Egy pillanat, adnék egy ötletet. Menj csak szépen erre, a többi arra, de csendben menjetek, senki meg ne hallja. Egy lány és egy férfi az ablak alatt áll: azt kell jól elverni, az lesz a gazdám. Fején tollas kalpag, bárki rátalál, sötét köpeny rajta, kard az oldalán. Induljatok gyorsan, te meg jöjj velem! Mi ketten várjunk itt, míg céljukat elérik. Hallgasd csak! Kiváló! Most megölik. Biztos. Elég lenne annyi, hogy a csontja összetörjön. Nem, meg fogom ölni, száz darabra vágom! Fegyvered van? Van puskám és pisztolyom.

33 Don Giovanni Masetto Don Giovanni Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto Zerlina Masetto És? Nem elég? Elég! Itt van ezt a puskádért, ezt meg a pisztolyért! Csend vagy meghalsz! Ezt minden darabért a százból, te gazember, te kutya! Jaj, a fejem, jaj, a vállam! Masettót hallom. Zerlina, segíts! Mi történt? A gonosztevő összetörte a csontom. Szegénykém! Ki? Leporello. Vagy egy ördög, hozzá hasonló. A kegyetlen! Mondtam én, a féltékenység bajba juttat téged. Hol fáj? Itt. Még? És itt... És máshol? Fáj a lábam kicsit meg a karom meg a kezem.

34 Zerlina Nem baj, meggyógyulsz. Gyere be a házba, s ha elfelejted a féltékenységet, meggyógyítlak, drága férjem. Meglátod, édes, csupa jó vár, jó lesz a gyógyszer, mit kedvesed ad. Az természetes, hogy nem fog fájni, az orvos sem tesz ilyen csodát. Csodás a balzsam, mit nálam találsz, rég néked adtam, amit kívánsz. Megtudhatod, hová tettem. Nézd, hogy dobog, fogd a kezem! Leporello Ott fáklyákat látok, maradjunk rejtve itt. Donna Elvira Leporello Donna Elvira Leporello Don Ottavio Miért bujkálunk, drágám? Semmi. Csak óvatosság. Megnézem, elmenteke már. Hogy meneküljek? Maradj itt, lelkem! Ne hagyj itt! Egyedül e sötét helyen, érzem, hogy dobog a szívem, itt talál majd a halál. Végre itt van, megtaláltam, itt van végre hát az ajtó. Gyorsan, hogy megtaláltam, itt az idő futni már. Töröld le a könnyeidet, és múljon el a bánat. Látja atyádnak árnya, hogy fáj neked nem látni őt.

35 Donna Anna Hagyd, a kínom egyre mélyebb, megnyugvást én nem lelek. Csak a halál állítja el könnyeim. Donna Elvira Hová tűntél, drága férjem? Leporello Ha megtalál itt, elvesztem. Donna Elvira, Leporello Egy ajtót látok itt, csöndben erre kijutok. Zerlina, Masetto Állj, gazember, hová mész? Donna Anna, Don Ottavio Itt a bűnös! Mit keres itt? mindenki Áruló, halál rád azért, mert becsaptál. Donna Elvira mindenki Leporello mindenki Leporello mindenki Zerlina A férjem. Kegyelem! Donna Elvira! Halál! Bocsánatot kérek, tisztelt, jó urak, más vagyok, tévednek, mit a látszat mutat. Hagyjanak élni hát, kérem szánalmukat! Leporello! Rászedett a csaló. Elképesztő, hogy történhetett! A bajból jól kijutott, az a vihar megkavart, csoda, ha szabadulok. Egek, ilyen napot! Milyen furcsa meglepetés. Te vagy hát, ki Don Giovanninak látszottál?

36 Don Ottavio Te vagy, ez újabb árulás! Donna Elvira Meg kell büntetni hát. Zerlina Majd én. Masetto Öljük meg ezért. Leporello Kegyelmes uraim, kegyelmet! Igazuk van kegyelmeteknek, de bűn lenne, mit elkövetnek. Az én gazdám egy zsarnok, ha jajgatok, hiába. Donna Elvira, irgalom! Ön érti ezt jól. Masettóval soha semmi... Ez ifjú hölgy tudja jól, egy órája velem volt. Egy órát sétáltam vele. Uram, ön pedig... nem szólok semmit. A balsors talán... félelmet kelt bennem, benn sötét, kinn meg e fények, a fal... kezem ajtót érez, és... én... félek... rejtőznék el... innen gyorsan hogy jutok ki... Donna Elvira Masetto Don Ottavio Elég, te álnok! A gazember meglépett. Ért hozzá, hogy mentse magát. Barátaim, hiába, nem kételkedhetünk már, Don Giovanni volte kegyetlen gyilkosa Donna Anna atyjának. Maradjatok e házban... Az igazság azt kívánja, hogy bosszút álljak, mert ez a kötelesség, a kegyelet s a szeretet. Kincsemet, kérlek, vigasztaljátok meg, szárítsátok fel a könnyet szeméről! Mondjátok meg neki, bosszúért megyek, vért és halált hozok, ha visszatérek majd.

37 Donna Elvira Micsoda súly, egek, mily szörnyű vétek nyomja szegény lelkét. Az Ég bosszúja nem késhet, az igazság nem késhet! Látom már, hogy mélybe hull. Szegény Elvira, micsoda érzelmek ébrednek benned! A gyötrelemtől mily sóhajok kelnek! E hűtlen téged, szerencsétlen, semmivé tett! Becsapva és elhagyva szánalmat érzel. Mikor elhagyott, bosszút lihegett, de most a bajban e szív érte dobog. Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Jól van, kereshettek! Micsoda éj! A nappal sem fényesebb. Ilyenkor kell lányok után járni. Késő? Még csak két óra van. Jó lenne tudni, hogy végződött Leporello és Donna Elvira között. Ha okos volt... A pokolba juttat. Ő az! Leporello! Ki szólít? Nem ismersz meg? Nem gondoltam, hogy... Milyen? Csibész? Ön az? Bocsánat. Mi történt? Majd' megöltek ön miatt.

38 Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Dicső vég. Önnek adom. Csak gyorsan, gyere, nagy dolgokról mesélek. Mit akar tenni itt? Annyi minden történt, mióta elmentél. Majd elmesélem. Fontosabb, mit mondanék. Nőügy? Persze! Egy csinos lánykát fogtam az utcán. Kézen fogom hát, mire tudod, kinek hitt a lány? Nem tudom. Leporellónak. Hogy én? Hogy te. Ez jó! Majd ő fog kézen... Egyre jobb. Átölel, csókol. Drága Leporellóm! Akkor jöttem rá, hogy a tiéd. Ó, kárhozat!

39 Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Kormányzó Don Giov anni Leporello Don Giovanni Kormányzó Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Leporello Don Giovanni Kihasználtam a tévedést, de fölismert végre, kiáltozott, én meg átmásztam a falon, ide. Csak úgy mondja! Miért ne? S ha a feleségem volt? Még jobb lett volna. Nem nevetsz majd, ha itt a hajnali óra. Ki szólt? Szellem talán, aki ismeri. Csend, bolond! Ki van ott? Bűnös, arcátlan, hagyd békén a holtat! Én szóltam! Valaki tréfálkozik. Ez a kormányzó szobra? Olvasd a felírást! Bocsánat, holdfénynél nem tudok. Olvasd! Ki halálba küldött, a gyilkosra itt vár a bosszú. Reszketek. Öreg bohóc. Mondd neki, hogy várom vacsorára.

Refr. Dicsérjétek az Urat vígan, Istent, az Ő szent helyén. /f# A E f# Dicsérjétek tetteiért nagyságához méltóan. /f# A E f#

Refr. Dicsérjétek az Urat vígan, Istent, az Ő szent helyén. /f# A E f# Dicsérjétek tetteiért nagyságához méltóan. /f# A E f# 1.Uram, kérlek adj hitet a földnek, /D A D G Adj mindenkinek reményt /D A G A 7 Az ifjú szívek égnek, a lángok az égig érnek /D A D G, Tápláld őket a mennyből Ó-ó-ó-ó /D A G Adj Uram erőt, hogy a barátomat

Részletesebben

Vártam, hogy végre szóljak, azt, hogy elmondjam, mit is gondolok. Hallgasd, hallgasd meg kérlek, azt, mi számomra a legszentebb dolog!

Vártam, hogy végre szóljak, azt, hogy elmondjam, mit is gondolok. Hallgasd, hallgasd meg kérlek, azt, mi számomra a legszentebb dolog! FEB tábori dalgyűjtemény - 1 - készült:1997 augusztus-szeptember 1. SZÁLLJ FEL C dm E7 am F G C Szállj, szállj, szállj fel magasra, dalom hódítsd meg most a kék eget. C dm E 7 am F G C Jöjj, jöjj, kérlek

Részletesebben

SMS adatbázis I. 2. Cukor? Nem! Csoki? Nem! Hmm...Méz!!! Nem, az sem. A Fenébe, nem jut eszembe semmi ami nálad édesebb lenne!!!

SMS adatbázis I. 2. Cukor? Nem! Csoki? Nem! Hmm...Méz!!! Nem, az sem. A Fenébe, nem jut eszembe semmi ami nálad édesebb lenne!!! 1. oldal, összesen: 38 SMS adatbázis I - Kedveskedő, hízelgő, elcsábító üzenetek - A SMSket, az Afrodiziákumok szerzője, egy kedves barátnőm, Orshee nézte át és véleményezte női szemmel. PIROS - nekem

Részletesebben

SPIRÓ GYÖRGY Kőszegők. Dráma SZEREPLŐK

SPIRÓ GYÖRGY Kőszegők. Dráma SZEREPLŐK Az új Kőszegők elé Ezt a drámát 1974-75-ben írtam meg először; 1977-ben megjelent História című verskötetemben. Amikor 1982-ben első drámakötetembe, a Békecsászár címűbe is bevettem, már tudtam, hogy a

Részletesebben

KERESZTÉNY GYÜLEKEZET. Énekeskönyv. Keresztyén Ifjusági Missziós Alapítvány

KERESZTÉNY GYÜLEKEZET. Énekeskönyv. Keresztyén Ifjusági Missziós Alapítvány KERESZTÉNY GYÜLEKEZET Énekeskönyv Keresztyén Ifjusági Missziós Alapítvány Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm; reá hallgassatok! Máté 17,5b TARTALOMJEGYZÉK 1. rész...4 2. rész...57 3. rész...99

Részletesebben

A MAGYAR SZÍNHÁZI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA. Shakespeare RÓMEÓ ÉS JÚLIA. Fordította Nádasdy Ádám SZEREPLÔK PÉTER SÁMSON ANTONIO FAZÉKFEJ

A MAGYAR SZÍNHÁZI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA. Shakespeare RÓMEÓ ÉS JÚLIA. Fordította Nádasdy Ádám SZEREPLÔK PÉTER SÁMSON ANTONIO FAZÉKFEJ A MAGYAR SZÍNHÁZI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 3. M Á J U S Shakespeare ÉS (Romeo and Juliet) Fordította Nádasdy Ádám SZEREPLÔK ESCALUS HERCEG, Verona ura, fiatal nemes, a herceg

Részletesebben

Slágerek. Kenéz Heka Etelka

Slágerek. Kenéz Heka Etelka Slágerek Kenéz Heka Etelka Kenéz Heka Etelka Slágerek és saját versek Felelős kiadó: Kenéz Heka Etelka Nyomdai munkák: Norma Nyomdász Kft. Hódmezővásárhely ISBN: 963 460 975 9 Régi idők dalai versekben

Részletesebben

ÉNEKGYÜJTEMÉNY SZOLOKMA 2009 1

ÉNEKGYÜJTEMÉNY SZOLOKMA 2009 1 ÉNEKGYÜJTEMÉNY SZOLOKMA 2009 1 2 1. MESSZE VOLTAM Messze voltam, de megkerestél engem, Tied lettem én drága Megváltóm. A Golgotát elszenvedted helyettem, Így lettél nékem örök üdvadóm. Kar: Hogyan köszönjem

Részletesebben

TE VAGY AZ URAM, SZENT VAGY

TE VAGY AZ URAM, SZENT VAGY TE VAGY AZ e a/e Te vagy az, akiből élet árad e a/e Te vagy csak igaz szó a számban. D C e a/e Szívem kincse, lélegzetem, mindenem. Te vagy az, akire mindig vártam, Hajnalcsillag vagy az éjszakában, Olyan

Részletesebben

VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN

VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN A MAGYAR SZÍNHÁZI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 6. F E B R U Á R Shakespeare VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN FORDÍTOTTA: NÁDASDY ÁDÁM A FORDÍTÓ MEGJEGYZÉSEI A fordítás az alábbi kiadásból

Részletesebben

Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség 1115 Budapest, Ildikó tér 1. Ifjúsági Énekes Füzet

Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség 1115 Budapest, Ildikó tér 1. Ifjúsági Énekes Füzet Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség 1115 Budapest, Ildikó tér 1. Ifjúsági Énekes Füzet 2009 Tartalomjegyzék A mélyből Hozzád száll szavam 40. A Nap felkelésétől lenyugvásáig 10. A sár lehúz,

Részletesebben

Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség 1115 Budapest, Ildikó tér 1. Ifjúsági Gitáros Füzet

Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség 1115 Budapest, Ildikó tér 1. Ifjúsági Gitáros Füzet Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség 1115 Budapest, Ildikó tér 1. Ifjúsági Gitáros Füzet 2009 Tartalomjegyzék A mélyből Hozzád száll szavam 40. A Nap felkelésétől lenyugvásáig 10. A sár lehúz,

Részletesebben

Maeterlinck: A kék madár 2

Maeterlinck: A kék madár 2 Maeterlinck A kék madár mesejáték Fordította: Vas István Rendezte: POGÁNY JUDIT Dramaturg, a dalok szövegét írta: Zalán Tibor Zenéjét szerezte: Novák János SZEREPLŐK TYLTYL MYTYL A FÉNY A TÜNDÉR A KUTYA

Részletesebben

Parti Nagy Lajos: Molière: Tartuffe

Parti Nagy Lajos: Molière: Tartuffe A M A G Y A R S Z Í N H Á Z I T Á R S A S Á G F O L Y Ó I R A T A D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 6. D E C E M B E R Parti Nagy Lajos: Molière: Tartuffe S Z E R E P L Ô K, Orgon felesége, Mariane komornája,

Részletesebben

Orson Scott Card KOVÁCSINAS

Orson Scott Card KOVÁCSINAS Orson Scott Card KOVÁCSINAS Prentice Alvin 1988 by Orson Scott Card Fordította: Horváth Norbert A Felvigyázó Hadd kezdjem Alvin tanoncéveinek történetét ott, ahol először rosszra fordultak a dolgok. Messze

Részletesebben

II. Richárd király tragédiája

II. Richárd király tragédiája A MAGYAR SZÍNHÁZI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 9. J A N U Á R William Shakespeare II. Richárd király tragédiája Fordította Spiró György Lektorálta Borbás Mária SZEREPLÔK II. Richárd

Részletesebben

MAGYAR KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT ÉNEK- ÉS IMAFÜZET

MAGYAR KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT ÉNEK- ÉS IMAFÜZET MAGYAR KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT ÉNEK- ÉS IMAFÜZET Az alkohol rabságából Jézus a szabadító! BETŰRENDES ÉNEKMUTATÓ 138. zsoltár 41 Dicsőség 99 A béke napja közel 91 Dicsőség! Dicsőség! 103 A

Részletesebben

AKKOR SIRASSATOK ENGEM Katona Pista összegyűjtött nótái

AKKOR SIRASSATOK ENGEM Katona Pista összegyűjtött nótái AKKOR SIRASSATOK ENGEM Katona Pista összegyűjtött nótái 1 2. kiadás ISBN 978 80 89001 48 4 Katona István Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely 2 AKKOR SIRASSATOK ENGEM KATONA PISTA ÖSSZEGYŰJTÖTT

Részletesebben

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MUSICAL MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNMŰVE ÉS REGÉNYE ALAPJÁN SZÖVEGKÖNYVÉT ÉS DALSZÖVEGÉT ÍRTA: MIKLÓS TIBOR

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MUSICAL MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNMŰVE ÉS REGÉNYE ALAPJÁN SZÖVEGKÖNYVÉT ÉS DALSZÖVEGÉT ÍRTA: MIKLÓS TIBOR 1 LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MUSICAL MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNMŰVE ÉS REGÉNYE ALAPJÁN SZÖVEGKÖNYVÉT ÉS DALSZÖVEGÉT ÍRTA: MIKLÓS TIBOR ZENÉJÉT SZEREZTE: KOCSÁK TIBOR 2 SZEREPLŐK: Nyilas Orczy: Gimesi: Böszörményi:

Részletesebben

SZAMÁR A TORONY TETEJÉN élő- zenés mesejáték bábokkal 6-15 éveseknek Marc Chagall képeinek ihletéséből

SZAMÁR A TORONY TETEJÉN élő- zenés mesejáték bábokkal 6-15 éveseknek Marc Chagall képeinek ihletéséből Stúdió K Színház www.studiokszinhaz.hu 1092 Budapest, Ráday u. 32. studiok@studiokszinhaz.hu Zalán Tibor SZAMÁR A TORONY TETEJÉN élő- zenés mesejáték bábokkal 6-15 éveseknek Marc Chagall képeinek ihletéséből

Részletesebben

Keresztény énekek Gitáros dalok és református énekek

Keresztény énekek Gitáros dalok és református énekek [Ide írhatja a szöveget] [Ide írhatja a szöveget] [Ide írhatja a szöveget] Keresztény énekek Utolsó frissítés: 2013.09.01. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A jászolban ki az ott... 11 A kegyelem árad...

Részletesebben

VALAKI HOZZON MÁR EGY LÉTRÁT

VALAKI HOZZON MÁR EGY LÉTRÁT VALAKI HOZZON MÁR EGY LÉTRÁT régi versek és új dalszöveg-fordítások írta: Bernáth Zsolt 2008. IMA Vigyázz rám Mikor elhanyatlok Árnyékként vetődöm Farkasokat hallok Fejemből Vigyázz rám Ha elragad a vihar

Részletesebben

KARDOSKÚTI ANTOLÓGIA VÁLOGATÁS A 2011. ÉVI NYUGDÍJAS VERS- ÉS PRÓZAÍRÓ PÁLYÁZAT ANYAGÁBÓL

KARDOSKÚTI ANTOLÓGIA VÁLOGATÁS A 2011. ÉVI NYUGDÍJAS VERS- ÉS PRÓZAÍRÓ PÁLYÁZAT ANYAGÁBÓL 1 2 KARDOSKÚTI ANTOLÓGIA VÁLOGATÁS A 2011. ÉVI NYUGDÍJAS VERS- ÉS PRÓZAÍRÓ PÁLYÁZAT ANYAGÁBÓL 3 Kiadja: Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár, Kardoskút Felelős kiadó: Neller Borbála Tünde, igazgató

Részletesebben

AHOGY NÉZLEK TÉGED. A Királynak áldozok A Királynak áldozok Néki szolgálok

AHOGY NÉZLEK TÉGED. A Királynak áldozok A Királynak áldozok Néki szolgálok AHOGY NÉZLEK TÉGED Ahogy nézlek téged Elszáll minden félelem Ahogy szól szelíd szavad Nem kérdezek már Amikor érzem itt vagy Szent Szellemed hoz közel Erős karod átölel És új élet tölt el A mennyben van

Részletesebben

DE MI LETT A N ŐVEL? Férfimese (Jan de Miettanövel ötlete nyomán) Csehov-Kiss Csaba

DE MI LETT A N ŐVEL? Férfimese (Jan de Miettanövel ötlete nyomán) Csehov-Kiss Csaba Játék - súgópéldány - színdarab Manapság, mikor oly sok szó esik a klasszikus szövegek átírásáról, hogy már tudományos fogalom - az enyhén rosszalló mellékzöngéjű dekonstrukció" - is született a jelenség

Részletesebben

Vendégünk lesz: Pintér Béla http://www.pinterbela.hu/

Vendégünk lesz: Pintér Béla http://www.pinterbela.hu/ Az alkalom énekei Vendégünk lesz: Pintér Béla http://www.pinterbela.hu/ Jézus te vagy minden álmom Szükségem van rád Egyszerű dallam Homokba írva Megszabadítottál Fehéren feketén Utolsó Ádám Úgy elmondanám

Részletesebben

100 forintnak 50 a fele

100 forintnak 50 a fele Daloskönyv 1 Tartalom 100 forintnak 50 a fele... 4 A Harmonikás... 4 Lidi néni... 4 A Börtön ablakába zeneszöveg... 5 Egy szál harangvirág... 5 Fekete vonat... 5 Kicsiny falum, ott születtem én... 6 Kislány

Részletesebben

Turan Oflazoglu NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN. Terebess Kiadó Budapest, 2000

Turan Oflazoglu NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN. Terebess Kiadó Budapest, 2000 Turan Oflazoglu NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN Terebess Kiadó Budapest, 2000 Fordította: Tasnádi Edit NAGY SZULEJMÁN SZULTÁN TÖRVÉNYHOZÓ ÉS FENSÉGES tragédia két felvonásban Kötetünk a Török Köztársaság Nagykövetsége

Részletesebben

Mácz István: Örülj velem! Lírai sorok az örömről

Mácz István: Örülj velem! Lírai sorok az örömről PPEK 787 Mácz István: Örülj velem! Mácz István Örülj velem! Lírai sorok az örömről mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb felvilágosításért

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. A borító Kaskötő István terve alapján készült.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. A borító Kaskötő István terve alapján készült. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. A borító Kaskötő István terve alapján készült. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor:

Részletesebben