Czibere Tünde. Ami a szívemben van október

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Czibere Tünde. Ami a szívemben van.. 2004. október"

Átírás

1

2 Czibere Tünde Ami a szívemben van október

3 Szerkesztette: Kasu6a István (Rajzok ifjú (Bogdány József Készült 200 példány6an

4 Elıszó Ha azt akarod, hogy hallhatatlan legyél; szülj gyereket, ültess fát, vagy írjál könyveket" tartja egy kaukázusi közmondás. Most egy anya második verses kötetét lapozhatja a tisztelt olvasó, és az anyaság öröme, a gyermekszeretet visszaköszön szinte minden lapján a kötetnek. Az ember önkéntelenül is érzi, jó lehet Jocinak lenni, és az sem meglepı, hogy Tünde szeretettel gondol családjának minden tagjára. A második alapgondolat, a barátság, az emberszeretet, amely rohanó világunkban, napjainkban sajnos kiveszıben van. A szerzınek láthatóan magának is óriási igénye az, hogy szeressék az emberek, hogy tehessen valamit az emberekért. Megismerkedhetünk a szerzınek értékítéletével eseményekrıl, de ami a fontosabb emberekrıl, lélektelen emberekrıl is. Ennek a kötetnek a szerzıje a hivatalos szóhasználat szerint mozgássérült, nyilvánvalóan sajátos helyzetében, több ideje van beszélgetni Istennel. Ez azonban nem messiásvárás, hanem versei inkább a XIX. századvég Csorvásának népi-plebejus gondolkodásmódját tükrözi vissza. Ennek a kötetnek talán ezek a legfontosabb gondolatai, ezek köré csoportosul a mondanivaló. Akit az a megtiszteltetés ért, hogy elmondhatja gondolatait e mő kapcsán, csak egyet tehet. Kérje az alkotót, (direkt nem mondok költıt), a folytatásra. Szükségünk van arra, hogy megismerjük a sérültnek mondott emberek lelkivilágát, gondolkodásmódját és elgondolkozzunk azokon, amit a sorok között találunk, és ezek a saját gondolataink, a témával kapcsolatban. Nem baj, ha ez néha maga a lelkiismeretfurdalás. Kasuba István

5 Anyának lenni Csüggedt, megfáradt, lázadó ember vagyok, Erım véges, gondom sok. Erıt, most kitıl várhatok? Pillantásom ekkor egy képre vetıdik, Amely talán hosszú évek óta áll már itt. Egy Anya, és ölében gyermeke, Róluk, szól a karácsony ünnepe. Én most mégsem a Szentet és az Istent látom, Egy asszony ı ki megérti világom, Ugyan... a legkülönb az asszonyok között, Nézem ıt, és szívembe béke költözött., Róla zeng, az egyházak Szent dicsı tana, Számomra, nem csak SZENT, de egy szeretı anya. Ki itt a földön oly sokat szenvedett, Mikor fia értünk, helyettünk megfeszítetett, Ezer sebbıl vérzett, verejtékezett, Nem másért, értünk és a mi gyermekünk helyett Te tudod, amit csak mások sejtenek, Jó anyává válni, hogy lehet... Szeretjük, óvjuk, féltjük, gyermekünket,... De csak akkor, és úgy töltjük be a helyünket, Ha ki tudja mondani a szánk, Rád bízom ıt! Atyám! És nem lázadok, és csüggedek megint, Legyen nekem a TE AKARATOD SZERINT december 18.

6 Egy Jó barát! (Harmath Andreához) Novemberi nap volt mikor megismertelek, Akkori hangulatomra szavakat nem lelek. Összetört voltam, bánatos és csalódott Mint akire, a világ összes baja ráomlott. Azok, akiket én barátként igazán szerettem, Szégyelltek, és soha nem álltak ki mellettem. - Nagyon jó velem, és nagyon szeretnek. Hangzottak a szavak... és hittem ezeknek! Nem is volt semmi baj, míg a szoba védett, S nem kellett, nyíltan vállalniuk a tolószéket. Akkor egyszerre más lett minden, de szomorú, Hazugságok..., kifogások..., jaj de iszonyú - Hoztam neked, ezt is, azt is! Csak pihenj szépen. - Meg ne tudják az emberek, hogy ez barát a tolószékben. És ekkor jöttél az életembe, annyi sok csalódás után. Ekkor bízni emberekben, - már nem tudtam igazán. Isten, ki tudta, mennyire fáj, ezek miatt a szívem. Elküldött az életembe, igaz barátnak énnekem. Rám mosolyogtál, és úgy éreztem, évek óta ismerlek. Ha rá gondolok, még mindig csak, könnyeket nyelek. Mit elmondani, nem tudnék soha, most ezeket, leírom Kifejezni, amit tıled kaptam, szavakkal nem bírom. Újra bízom, emberekben, tiszta szívbıl, igazán, Ezt neked is köszönhetem, Édes, Drága, Andreám! január 24.

7 Egy ajándék Most kinn, tél van, de én, már a nyarat várom, Ha olvad a hó, visszatér újra a szabadságom, Most a szoba fogságában, bezárva" élek. De lesz még nyár, és a jó idıben én is útra kelek. Felidézem, a néhány, téli, együtt töltött estét, Szinte hallom, a gyermekek csilingelı nevetését. Ezer gondod, bajod van, s tudom, nem könnyő élted, Én mégis kereslek, gondjaimmal terhellek téged, Most e pillanatban, a tıled kapott láncra nézek, Arra gondolok, hogy a kagylók boldogságot idéznek. Mikor nekem vetted, s szereztél vele, nagy örömet, A szeretet lánca", azt mondtad, s én nyeltem a könnyet. Nincs megoldás más, ismét felhívhatlak telefonon, így egy kicsit velem vagy, és a hangod is hallhatom. Ne félj, minden nagyon jó lesz, megoldódik hamar, S életünk egérıl, egyszer eltőnik végleg, a vihar, Áldjon meg téged, az Isten, bármerre visz az élet, Sohasem feledd el, hogy szeretlek és féltelek téged! január 27.

8 Kisfiamhoz Együtt játszunk, rajzolunk és nevetünk, Mindenrıl, ami rossz meg is feledkezünk, Egy pillanat..., és rád szólok valamiért, Nem mérgesen, csak, mert féltelek azért, Amit csinálsz, hajmeresztı, bukfencezel, Mászol, ugrassz, a szívbajt hozod rám ezekkel, Tudom, hogy ez természetes, csak csínytevés, De féltelek, és az aggodalmam nem kevés, Bemászol a sarokba, és onnan incselkedsz: - Úgysem tudsz utánam jönni! - így kötekedsz Elkomolyodom, ezek csak gyerekes feleselések, Számomra, mégis nagyon sokat jelentenek. Csak magamra, és nem rád haragszom, Saját tehetetlenségem, nyomaszt nagyon, Azt sem tudod, hogy ezzel mit mondtál, Hiszen Te, csak huncutkodni akartál. Elerednek szépen, csendben a könnyeim Rám tırnek újra régi, gyötrı félelmeim, Az én szívem utánad, fájt vágyakozott, De te akartál-e ilyen anyát, ki korlátozott, E kérdések gyötörnek, kínoznak engemet. Felnézek s látom, döbbent, csillogó szemedet. Hozzám szaladsz, átölelsz, puszilod kezemet. S én már rég el is feledtem fájó kétségeimet. Nem bánom, hogy vállaltalak így sérülten... Bár, van ami fáj, de együtt túlleszünk ezeken. Kérlek, ne feledd, nagyon szeretlek, és féltelek. Kisfiam, a Jó Isten ırizzen és legyen mindig veled! január 28.

9 Találkozás Délután volt mikor hirtelen megszólalt a telefon így tudtam meg, hogy jöttök s meglepıdtem nagyon, Régen sok szép idıt töltöttünk együtt szüléiddel... Megérkeztetek és te rám néztél nagy szemeiddel, S rádöbbentem, bár még csak egyszer láttalak, Te nem is tudod elképzelni, mennyire vártalak, Még pici baba vagy, nem vagy még egy éves, Én mégis verset írok hozzád, lehet, hogy nevetséges, De szeretném, ha tudnád, amikor elıször megfogtalak, Rám néztél, nevetve boldogan, és én átölelve tartottalak Végre velem voltál s éreztem kis szíved lüktetését, S én megértettem törékeny lelked minden rezdülését, Tudom, jól az idı rohan, eltelik, s te is felcseperedsz hamar, Életed, csak napsütéses legyen, soha ne érjen zivatar..., Az életben csak boldogság várjon! Ne érjen rossz, se kín, Szeretlek Téged és Édesanyád, nagyon, kicsi Martin január 31.

10 Fogyatékosok éve Eljött 2003 is. A fogyatékkal élı emberek éve Szerinted, változott-e valami az életünket nézve, Most minden ránk figyel, ember.., sajtó és média, A cél, hogy legyen rólunk, minél érdekesebbet írnia. De ki tudja, hány embert érdekel igazán, ıszintén, Mi az, mi más bennünk, hogyan élsz te és élek én. Megmutatjuk hogyan élünk, miben vagyunk mások, Elmondhatjuk miként értek bennünket, megaláztatások, De ezzel a viselkedéssel elıbbre semmiképp sem jutnánk. Ha ülnénk sírva mindig, és csak magunkon sajnálkoznánk. Nem! Ha igazán ismersz, tudod, hogy nem ilyenek vagyunk, Mi is ugyan úgy érzünk, szeretünk, és olykor búsulunk. Kérlek, tölts velünk egy kis idıt, felejtsd el a másságot, És ígérem, akkor megtalálod közöttünk is az igaz barátot, S meghallod talán lelkünk kiáltását: Ne sajnálj minket! Csak szeress, és segíts leküzdeni korlátainkat, kétségeinket. S mire elmúlik ez az év... talán megtanulod nézni a szemünket, Elfelejtesz minden különbséget, a fehér botot, és a tolószéket, Egyszer talán nem lesz szükség megkülönböztetésre, Semmilyen nagy szóra, felhívásra, különleges évre. Az emberek elfogadják egymást, s keresik a hasonlóságot, És nem hangsúlyoznak többé semmilyen másságot. Az Istent arra kérem, ne legyen más ünnep, csak a szereteté, Tévé, rádió és az emberek a Földön ezt hirdessék mindenfelé február 2.

11 Boldogság titka Nézem az utcán a feszült embereket, csak kapkodnak, Idegesen rohannak, és mindenen bosszankodnak. Mi idézi ezt elı, ki tudja? A pénztelenség? A szükség? Nincs már kiút?! Hol marad el a várva - várt segítség? Kilátástalannak tőnı, megojdásra váró, nehéz sorsok Nézem az emberi gyötrelmeket és elgondolkozok. Nehezek a mindennapok, nem könnyő a megélhetés, De régen is volt gondjuk az embereknek, nem is kevés, Mi csak már a történelemkönyvekbıl ismerjük azokat, De voltak sokan akkor is, kik megélték a nehéz napokat, A múlt... a háborúk, nélkülözések különbözı nehézségeit, Mi tartotta mégis az erıt bennük?! A remény és a hit. Most azt mondják: hogy gyermeket vállalni így nem lehet, Ha régen is így gondolták volna, nem születnek meg emberek Akkor sem volt biztos a jövı, nem tudták hogy alakul életük, De azt tudták, megtanulták, hogy van egy szeretı, jó Istenük. Hozzá tudtak kiáltani, ha baj és szükség, szenvedés érte ıket, Nem nézték és becsülték le a többi embert, a szenvedıket, Boldog csak az tud lenni, minden korban tiszta szívvel, Aki tudja, egyforma minden ember, és nem különb semmivel február 7. 10

12 Csak egy mosoly Van valami, amit ha adsz az embereknek, Nem mondhat senki Téged szegényebbnek, Azzal, hogy adtál, te is csak gazdagodsz, És embertársaidnak is sok örömet okoz. A mosoly az, ami nem szegényít Téged, Hanem visszatérve boldogítja életed, Nem kell hozzá semmi, mégis nehéz, Mosolyogni kedvesen bármerre is mész. Hidd el, megéri mégis a fáradságot Idegenekbıl lehetnek így jó barátok. Próbáld ki, és már egy kis idı elteltével Mosolyogsz gyermeki természetességgel február 7.

13 Sírig tartó barátság Amióta világ a világ szerelemrıl szólnak a dalok, Örök, sírig tartó érzelem, hangzanak a szép dallamok A nagy szavak olykor csodálatos érzelmeket rejtenek, İszintének tőnı ígéretek... vajon igazak lehetnek? Van egy olyan érzés, ami, szintén egy életen át elkísér, Mostohán, bánnak vele költık, slágerek ki tudja miért? Ez az érzés: az örök önzetlen barátság, igazi kincs. Ennek köteléknek a világon sehol párja nincs. Ha van egy igazán jó barátod, bárhol messze tıled, Lehet, hogy az arca csak fényképen lehet elıtted, De tudod, hogy létezik számíthatsz rá azért... S megoszthatod vele, ha öröm, vagy bánat ért, S hidd el, ha szükséged van rá, megjelenik. Nagyszerő! Hogy miért akkor keres, nincs rá magyarárat ésszerő, A szíve súgja, hogy mikor van rá igazán szükséged, Jelen van és megosztja, veled minden a nehéz terhed, Milyen is egy jó barát? Megfogalmazni oly nehéz, Ki mikor nagy bajban vagy melletted áll? S tettre kész, Ez nem minden, ha szeret, örülni is tud az örömöddel, Nem irigyel semmit, szívbıl azonosul, a te sikereddel, Nem vár tıled semmit, különleges nagy teljesítményeket, Nem eszével, hanem csak szívével ítéli meg tetteidet. Bár tudja hibáidat, nem akar megváltoztatni jobbnak, CSAK ELFOGAD, AMILYEN VAGY OLYANNAK február 8. 12

14 Ami rajtad múlik Megoldásra váró számtalan gondod, problémáid Küzdeni nincs erıd.elıtörnek gyötrı kétségeid, Csak ülsz némán, és nézed, ahogy életed zajlik?! Ne!! KÜZDJ!! Tegyél meg mindent, ami rajtad múlik. Nem biztos, hogy ezzel tökéletessé válik életed, De bármi érjen tiszta lesz a lelkiismereted S ha zivatar tombol, vagy napsütés van életed egén, Nyugodt szívvel mondhatod: Mindent megtettem én! február 8. 13

15 Pár kedves szó Amikor, elıször kezdtem írni verseimet, Nem vállaltam, nem írtam rá a nevemet, Hétfı dél volt, mikor felhívott telefonon, Meglepıdtem, bevallom nagyon, Az mondta, a versek nagyon tetszenek," És arra is rájött, milyen érzelmet rejtenek. Nem azért, mert csak jót mondott rólam, De megérezte azt is, milyen vagyok valóban, Nagyon örültem, hogy elmondta véleményét, Sohasem felejtem el, életem ezt az élményét, A verseimbıl érezte a bennem lévı hitet, De azt hiszem Katika néni tévedett, Én nem vagyok jó, csak fontos a hitem, Sokszor tévedek, ezer hibám van énnekem, Mégis, hogy a jót is meglátta bennem, Bíztatást, és erıt adott küzdelmemben, Köszönöm szépen, a hozzám való jóságát, Kérem, szívbıl életére az ég áldását. Az Isten áldja meg, munkáját, életét... S İ ırizze meg, mindkét gyermekét február

16 Kutyaság Játszunk! így szólsz: Anya van egy jó ötletem. Egy pillanat alatt, térdelsz és mászol a szınyegen, Most azt játsszuk el, hogy én vagyok a kutyuskád, Kiskutyához hasonlítasz, még a holdat is megugatnád, Csillogó szemeddel, lelkesen fürkészed tekintetem, S én belemegyek, hogy ellent mondjak, nem tehetem, Ekkor már Te nem is figyelsz, elmerülsz a szerepedben, Nézlek Téged, és gyönyörködöm a lelkesedésedben, Csilingelö kacagásod elfeledteti a valóságot velem, Most nagy a hó, játszhatnál kint, ezt be kell ismernem, De mivel még nem találták ki, a havon járó tolókocsit, így a szobában múlatjuk az idıt, rosszalkodunk kicsit. Ekkor ismét szólsz, elıállsz egy újabb remek ötlettel, Mondjuk, hogy Te vagy a gazdám, ki simogat, s átölel" Tudod egy ilyen kutyusnak hiányzik nagyon a mamija, Nézlek és már nevetek, most nagyon hasonlítasz egy pulira, Aranyfürtjeid össze - vissza lógnak most a szemedbe, De nem számít, hiszen beleillik jól a szerepedbe. Ekkor ölelésre tárom szét mind a két karomat, Te az ölembe ugrassz, és én vigasztalom kutyusomat. Te most egy másodperc alatt el is felejted kutyaságodat, Hirtelen átfogod két apró kis kezeddel a nyakamat, És lettünk, akik voltunk... újra anya és gyermeke, De a játékunknak sokáig megmaradt a szép emléke február

17 Köszöntı Névnapod lesz, virágot venni most nem tudok, Ezért kárpótlásul" Neked csak egy verset írok, Bevallom, azt nem könnyő most megtenni..., Hiszen egész életem, a te kezed munkáját dicséri, Tudod jól mennyire fontos vagy, mennyire szeretlek, Erre igazán jó szavak nincsenek és nem is lesznek. Hiszen te már azt is érzed, és persze tudod. Amit ki sem mondok, csak magamban gondolok Sokat bántottak már és szenvedtél miattam, Mindig velem voltál, mikor én már feladtam, Most mit is kívánhatnék névnapodon... Békét és szeretetet, most és minden napon. Ami rajtam múlik, ezért mindent megteszek, De azt nem ígérem, hogy gondjaid nem lesznek, Szeretném, ha végre boldog lenne életed, S minden, ami rossz örökre elkerülne Téged, Áldjon meg az Isten! Ezt kívánom, szívbıl ám, Boldog névnapot kívánok most, Neked! Édesanyám! (Boldog névnapot kívánok, egyetlen Nyuszikám!) február

18 Fohász Hozzád kiáltok most Én Édes Istenem, Olyan jó tudni, hogy Te mindig itt vagy velem, Ha szépek napjaim, veled megoszthatom azt, A nehéz napokon Tıled kapok erıt és vigaszt, Most nem akarok kérni, csak beszélni szeretnék, Hisz te kimondatlanul is tudod, amit kérnék. Csak egyet kérek, maradj mindig a családommal, És akkor boldogok leszünk a TE OLTALMADDAL! február 12. Bizalom Hallottam egyik este egy kedves történetet, Nem volt különleges, csak egy kisgyerek elesett, Egy bácsi felemelte İt, karja biztonságot adott, İ többször megismételte az esést, így játszadozott, Aztán, hogy elterelje figyelmét, egy madarat mutatott, Kézen fogva mentek, a csöppség benne megbízott, Elfelejtette, amit addig akart, s ment egy idegennel, Bízott benne, szívében lelkesedéssel, nem félelemmel. De jó is lenne, ha a felnıttek is ıszintén bíznának, S nem lennének fogjuk saját szívük szakadékának Mit ember és az ember vert egymás között..., Erre gondolok és szívembe most egy vágy költözött, Jó volna újra, mint egy kisgyermek olyannak lenni, İszintén bízni, önfeledten játszani, ırülni és nevetni, Félretenni minden gyanakvást, rosszérzést és elıítélet. Szebbé tehetnénk, nemcsak a magunkét - de jó néhány életet február

19 Joci bátyusnak Amikor megszülettél, Anyád gyermek után vágyakozott, Ekkor szegény nagyot csalódott, csak Téged kapott, S ekkor végsı elkeseredésében, két lökött srác után, Jöttem én, hiszen egyértelmő, következett egy lány, Szegény anyánk, ekkor még szívbıl remélt, bizakodott, Hogy lesz egy normális közöttünk, arról álmodozott, De egyszer rádöbbent nem is sokká, igen hamar, Hogy élete egén nem napfény leszünk, csak zivatar. Jobban járt volna, ha gyermek nélkül éli életét, S akkor nem tettük volna tönkre az idegrendszerét, De félre téve most minden viccet, és a hülyeséget, Most tıled készülök elvenni örökre a reménységet, Hiszen, a végeredmény számít, én lettem a húgod, Az senkit sem érdekel, hogy a hülyeségeim unod, De én így is hibásan is" szeretlek, mit tagadjam, Nálad jobb testvért, a kerek Földön nem is találhattam! Vigyázz magadra, nagyon most már kötelességed Hogy vidámsággal erısítsd mindig a testvéred, Ezt a verset, kérlek, hogy ne fogd fel hibámnak, Hogy húgod lettem..., köszönd az ANYÁNKNAK február

20 A Napsugár Februári napon besüt az ablakon a napfény, Számomra ez a tovább küzdéshez egy új remény, A jó idı, mint mindig, az életet jelenti énnekem, Megszőnik végre a tél és hó uralma életemen. Télen, elzárva az emberektıl nem járom utamat De most hogy végre látom az elsı napsugarat, Vége! A gonosz tél elmúlt. Jön a melegség, a FÉNY! Az ablakon át az arcomhoz ér és boldog vagyok én! Mintha Isten kedvesen rámosolygott volna a világra, S megjelenik hamar a hóvirág is, a tavasz virága, Ez sokkal több, mint csak egy természeti jelenség, Az Isten szeretetét hirdeti a Világban szerteszét. Emberek, ne féljetek! Nem leszünk tovább sötétségben Van kiút, félelmeinkbıl, nem maradunk lent a mélyben Emeld fel tekinteted! Nézd, az újra ébredı természetet Nem tesz egyebet, csak elfogadja az Isteni szeretetet február

21 Gyermeki akarat Tegnap este, nagyon akaratos, hisztis voltál, Nem bírtam veled. Csak azt mondtad, hagyjál! Ilyenkor, igazán nem tudom, mit kezdjek veled, Könyörögjek csak, vagy inkább megverjelek? Tudod, minden csak a Te érdekedben történik, Szeretném, hogy ha a gondolkodásod felnıtté érik. Azt látnád, hogy csak jót akartam én Neked, És persze ehhez az is kellett, hogy neveljelek. így töprengtem én, ezzel az eszmefuttatással, Szembeálltunk a megoldásra váró problémával. Te továbbra is csak a magadét hajtogatod, Csak azt tudnám, energiával ezt hogy bírod. Szépszó, verés itt már semmi sem segít, De jön a jó ötlet, hátha beválik megint. Van még egy lehetıség, bár nem sok, kevés Nincs más hátra, megint jön a figyelemelterelés. így szólok: Megyek mesét nézni, Te nem jössz? Hogy nélküled mesét nézzek, ebbe bele nem törıdsz. Szipogva bár, de nézed velem együtt a mesét, így oldottuk meg ketten együtt ezt a nehéz estét február

22 A tél szépsége Tél van, kint most is esik a hó, Ez a gyermekeknek nagyon jó, Kisfiam kacagva élvezi a havat, Csúszik, mászik a hóbuckák alatt. Tılem, néhány méterre játszik, Nevetése mégis idehallatszik, A tiszta, ıszinte gyermeki öröm, Nézem İt és elgyönyörködöm. Egy mosoly, ıszinte nevetés, Ehhez nem kell sok, csak kevés, Belemenni a gyermeki játékba, Benne lenni minden huncutságba. Néhány percre gyermekké lenni, Ami rossz arról kicsit elfelejtkezni, Csak örülni mindennek, a jónak, Akkor megláthatjuk szépségét a hónak. Hiszen védı lepel az a föld felett, Így takarja be az Isten a növényeket, S tél multával, majd hóolvadáskor, Várjuk a tavaszt, s majd focizunk akkor február

23 Megtalálni az örömet Minden évszaknak megvan a szépsége, Természetnek, növénynek a maga éke, A mi feladatunk csupán csak annyi. Megtalálni azt, aminek lehet örülni. Ez egy különleges, furcsa ajándék, Úgy is mondhatnánk, hogy öröm játék, Nem hangsúlyozni a bajt, a gonoszt, De megtalálni azt, ami örömet okoz, Sokkal több a jó az életben, mint a rossz, De a gondolkodásunk minden szépet eloroz, A jó dolgok felett könnyedén elsiklunk, De ami rossz, azt folyton mondogatjuk. Bizony, sokkal szebb lenne akkor a világ! Nem követelnénk, elfogadnánk azt, amit ád, S többé szívünket nem szorítaná a kétség, Életünkben az volna az igazán nagy segítség február

24 Születésnapi kérés Az idén is eljött február 21. a születésnapom, Nekem nem jelent sokat, ezt be kell vallanom, Ami fontos ekkor az a csak barátok törıdése, Nem az ajándékok, csak szeretteim köszöntése, Az Istentıl, születésnapomra csak egyet kérek, Arra egyáltalán nem vágyom, hogy sokáig éljek, Az sem baj, ha nehéz gondokkal teli életem, A szívem álma, hogy boldog legyen gyermekem. Élete csak boldogság legyen, ez a nagy remény, Tekintetébıl sosem hiányozzon a ragyogó fény.. A csillogás, amely erıt ad mindennap énnekem, Kérlek, hogy İ legyen boldog, Édes Istenem február

25 Csak öt perc Néhány perc volt csupán, hogy láthattalak, Ha tudnád milyen nagyon - nagyon vártalak! Hozzád bújtam és fogtam mindkét kezedet, Hogy jól kihasználjam ezt a pár másodpercet. Bár telefonban hallhatom kedves hangodat, De nem érezhetem nyugtató simogatásodat, Eszünkbejut sok szép gyerekkori emlék, Az együtt töltött idı és a sok közös játék. Bevallom Neked, sokszor úgy fáj a szívem! Hiányzol..., és szeretlek nagyon Eszterem! Tudod, már régen elvesztettem az aranylabdámat" Esténként hiába várom az én kedves Békámat"! Nem a te hibád tudom, hogy most nem jöhetsz, Az élet, a gonosz boszorkány" tette velünk ezt. De mi erısebbek vagyunk, legyızzük hatalmát, Nem szakíthatja szét igaz szívek" barátságát! Adja az Isten életedre kegyelmét, áldását, Szívbıl kívánja ezt, egy kebelbéli" jó barát február

26 Fıorvos Úrnak"! Orvos..., mert elvégezte az egyetemet, De, hogy úr arról kifejezem kétségemet, Amíg élek nem felejtem el azt a vizsgálatot, Azt, hogy nagyon kegyetlenül megalázott, A kínzás neve orvosilag: gyomortükrözés, Bevallom volt bennem félelem nem kevés, Hozzáállása meghaladja az emberi értelmet Errıl a napról, jót írni egyszerően nem lehet A gumicsı ott volt az Ön egyik tenyerén, A másik felén a tükör, (Azt nyeltem le én), Amikor próbáltam kifejezni nemtetszésemet, - Ne pánikoljon! Csúnyán rám förmedt... Átéltem már számos fájdalmat, mőtétet, De nem éltem át ilyen embertelenséget, Talán el kellene mennie állatorvosnak, És, majd ha a páciensei jókat harapnak, Akkor talán végre magától is felismeri, Hogy eddig emberek voltak a betegei. Ezzel szemben:...adjunktus ÚR maga az emberség, Jóságához, ıszinteségéhez nem fér kétség A gyógyítás nem csak feladata, munkája... De a szívébıl jövı választott hivatása... 25

27 Bár, ıszintesége néha kicsit kellemetlen, De mindig segít a szenvedı betegeken. Szemeiben szelíd megértés és biztatás, Rábízhatja a beteg magát, ez nem vitás, Áldja meg az Isten életét, munkáját... İrizze meg minden rossztól a családját Végezetül: Fıorvos Úr", ne adja fel, ne keseredjen el, Bizakodjon tovább nagy reménységgel, A jó Istennek semmi sem lehetetlen, Emberré válhat újra az embertelen... Addig is, ha teheti ıszinte javaslatomra, Iratkozzon be,... adjunktus úrhoz egy Emberségtanfolyamra" február

28 Anyai féltés Jó éjt anya. Adok puszit, nyolcat. Bıkező voltál, kaptam vagy százat. A puszik az arcomon cuppantak, így kínzó fájdalmaim is alábbhagytak. Felszabadultan éled gyermekkorodat. S én próbálom titkolni aggodalmamat, Néha megszidlak kicsit, a csínytevéseidért, Ne tudd meg, hogy aggódom egészségedért Fára mászol, a hinta a magasba száll. Szívverésem, az ijedségtıl majd megáll! Nem akarlak megfosztani semmitıl... A játéktól, örömtıl, és a csínytevésektıl. Ha majd évek múlva felnıttként éled életed És már a magad útját kell járnod teneked. Eltitkolom majd...akkor is óvón szeretlek" És persze még mindig; mindentıl féltelek! február

29 Új nap Elmúlt az éj a reggel itt van újra Ragyog a fény a Földre hullva, Kínzó és gyötrı minden mozdulat, Fáj, lüktet, és ırjítıén hasogat. De azért fel sohasem adom, Egyre csak azt hajtogatom: Akarom! Fel kell kelni ma is, muszáj. Nem adom fel, bárhogy is fáj. Teszem... amit kell, ahogy bírom. Eltervezem, hogy végzem a dolgom. Isten, aki adta a mindennapok terheit, Erıt is ad hozzá, és mindig megsegít. Felülök... fáj nagyon a mozdulat. Oda bújsz hozzám egy perc alatt, Jó reggelt anya, nagyon szeretlek... Ekkor kétségeim már nem lehetnek, Csak felkelek... dolgozok és játszok, Észre ne vedd, milyen erıtlen vagyok, Szemeid gyönyörő ıszinte ragyogása Új erımnek kifogyhatatlan forrása. Érted teszek mindent, küzdık szüntelen Szeretném, ha boldog lennél gyermekem, Más szülı nevel, segítségével támogat, Kettınk közöl te vagy az, aki erıt ad. A délelıtt már újra vidáman telik. A viselkedésed, mint mindig felvidít Újabb ötlet: tanulsz borotválkozni Csak nézlek, nem tudok veled betelni. 28

30 Szeretném, hogy ha látnád magadat A habtól fehér kicsi kedves arcodat, Tudom, nagyon hamar felnıtté leszel De addig még sok örömöt szerzel Igyekszem, azért mindent megtenni Hogy lássalak minél többet nevetni Szelíd napsugár kedvesen simogat. Már nem is fáj... könnyebb a mozdulat március

31 Egy barát elvesztése Ötéves voltam, amikor elıször találkoztunk, De sok-sok év telt el mire összebarátkoztunk, Mindig örültem mikor együtt voltam veled, Annyira fáj, hogy most mégis elveszítettelek, Nagyon szeretnélek még egyszer újra látni, Bármerre is vagy jó lenne végre rád találni, Eszembe jut az a sok jó, amit értem tettél, Szereteteddel elhalmoztál és kényeztettél, Ott voltál, amikor szenvedtem a mőtıben Nem nıvér, de barát voltál fehér köpenyben, Vigasztalásul, kaptam tıled egy kicsi békát, Ami késıbb barátságunk jelképévé is vált. Nagyon szép volt az a nap Szentandráson, A vidám nevetgélések lenn a folyóparton, Ez ma már csak olyan, mint egy szép álom, Aznap ott volt veled együtt sok barátom. De a szomorú valóság mégis hiába minden Szeretnélek megtalálni, kereslek reménytelen, Ha tudnám, hogy most valahol boldog vagy Akkor nem lenne a fájdalmam ilyen nagy, Féltelek, mert nem tudom mi történt veled, Én most, is mint régen nagyon szeretlek Téged Az Isten vigyázzon rád, ne hagyjon el soha, Remélem egyszer mégis újra látlak, Borika! április

32 Különleges vendég Egyszer valaki Jézussal találkozni vágyakozott, Szíve vágya volt, ezért éjszaka errıl álmodott. Álmában ezért az Úrtól kapott váratlan egy levelet Végre megérkezett lelke kívánságára a felelet. Ma veled vacsorázom! - csak ennyi volt az írás Hogy öröm költözött rögtön szívébe, ez nem vitás. Mit tálalhatnék fel Jézusnak? - gondolta. Ami méltó, Mi lehet az az étel? Ami megfelelı s ma estére jó? Gyorsan elrohant a boltba és bevásárolt nyomban, Drága és különleges ételek lapultak a táskájában. Hazafelé menet azonban mégis történt valami, Fájdalmas nyöszörgést, jajgatást vélt az úton hallani. Csak egy szegény koldus volt, ki az úton elesett S arra járók szánalmáért, segítségéért esedezett. Neki sietni kell! Hisz vendéget vár vacsorára... A szemébe nézett és már nem hagyta magára. Segített a koldusnak végül eljutni a kórházba, A finom ételeket is ott hagyta neki vacsorára. Elindult haza. így sóhajtott - Remélem Jézus megvárt De hazaérve csak egy bedobott levelet talált. A levélen feladónak JÉZUS... csak ez volt írva, Elkéstem! Már itt járt! Elment! - gondolta sírva. 31

33 Remegı kézzel bontotta fel végül a levelet, Elmulasztottam a találkozást... ezen elmélkedett. - Köszönöm, hogy velem voltál, finom volt a vacsora Olvasta a sorokat, s eszébe jutott a koldus mosolya. Ekkor új nap virradt, véget ért az éj s jött a reggel Munkába indult - nem értve álmát - lassú léptekkel. Ekkor meglátott egy koldust, ki az út mellett állott, S egyszerre megértett mindent arról, amit álmodott. Ha valakinek segít, olyan mintha Jézusnak segítene, Amit tudott megtett másokért s boldog lett az élete április

34 Ami már nem kötelesség Kint a tavaszi napsugár lágyan, kedvesen simogat, De a kórházakban most is nyomasztó a hangulat. Számos vizsgálatra váró feszült, ideges emberek, Arcukra most kiült a fájdalom, s az, hogy betegek. Ekkor egy tolókocsiban ülı ısz hajú nénit látok, Mentısök hozták be ıt és várnak rá a vizsgálatok. Szemébe nézek, tekintetében szorongás és félelem, Ekkor az ıt kísérı mentıs, egyet gondol hirtelen... Leguggol a beteg mellé, s beszélgetni kezd vele, A néni meglepıdik, de a tekintete hálával lesz tele. Egy apró gesztus nem más, amit segítségül kapott, De a beszélgetés közben egy kicsit megnyugodott. Az élet bármilyen nehéz, megkönnyíti az emberség, Lehet az csak egy kis apróság, de az mégis nagy segítség Egy mosollyal, kedves szóval eloszlatni a félelmeket, Az Isten is betegek mellé szánta ezeket az embereket. Orvosok, nıvérek, ápolók, és persze a beteghordók... Azt is mondhatnánk, hogy İk a kórházban dolgozók. A dolguk annyi: gyógyítani és ellátni a betegeket, De nem kötelességük gondozni a fájó lelkeket!" İk mégis, félretéve a saját családi gondjaikat... Odaadóan, megértve orvosolják a mi ezer bajunkat. Ezzel a verssel szeretném ıszintén kifejezni hálámat, Áldja meg az Isten a Gyulai Kórházban dolgozókat! május

35 Egy csillagos éjszaka Februári sétánk romantikusnak nem volt mondható, Hordágyon feküdtem én, és te voltál a beteghordó Sokat jelentett, hogy véletlenül" te voltál mellettem, Úgy érzem így a nehézségeket könnyebben viseltem., Kedves voltál, és sokat viccelıdtél akkor velem így lassan eloszlattad, percrıl - percre a félelmem. Nemcsak azt tetted, ami a dolgod, amit kellett volna, De lelkileg is erısítettél, így telt el néhány nehéz óra. Szívem most is hálával és ıszinte megbecsüléssel teli, Megköszönni, amit akkor értem tettél, sosem tudom Feri! Azt hiszem, abbahagyom, nem írom ezeket a sorokat, Mert ha nem vigyázok, teljesen elbízod magadat. Sok örömet kívánok Neked kislányod felnevelésében, Munkában, hivatásodban, magánéletben hasonlóképen. A gond kerüljön el, legyetek boldogok Te és Feleséged, Ezt kívánja szívbıl egy nem normális" beteg Neked! május

36 A versek szeretete Gyermekkorom óta örömet találok a szép versekben, Ezért indultam el olyan sokszor szavalóversenyeken. Ilyenkor sohasem nyerni szerettem volna én... Az emberek véleménye volt számomra a fınyeremény. Ennek ellenére kaptam sok díjat, elsı helyezést A közönségdíj jelentette nekem az igazi elismerést. Ahogy ilyenkor szeretetükkel elhalmoztak az emberek, Ez az, amit úgy érzem, hogy soha el nem feledek! Most máshogy próbálom kifejezni az érzéseimet A megírt verseimbıl összeállítottunk egy kis füzetet. Leírok mindent, ami a szívemben van: öröm és félelem.. Ezek nem kitalált, valódi érzések: ez az én életem. Az igazság az, én úgy érzem, nem vagyok igazi" költı, Csak egy szeretetre vágyó ember, gondokkal küzdı, Mégis a verseimre nagyon sok visszajelzést kapok. Az emberek kedvességén bevallom, mindig meghatódok Amit kapok: sok törıdés, kedves tanács és vélemény, Minek nagyon örülök és igyekszem megfogadni én Van, aki kiválasztja számára legszebbet a versek közül. Elmondja véleményét, ilyenkor a szívem igazán örül. Aki a vershez nem csak gratulál, de megmutatja a hibát Foglalkozik vele, idıt szán rá szerintem ı is igaz barát. Ezért úgy döntöttem folytatom, írom tovább a verseket. Mert kifejezni igazán csak így tudom érzéseimet augusztus

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből

Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből Andrew Lloyd Webber Musical-jeiből As If We Never Said Goodbye Mintha sosem mentem volna el Norma dala a Sunset Boulevard c. musical-ből. Don Black és Christopher Hampton angol szövegéből, saját fordítása

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

1. Ígérd meg azt, hogy kezed kezemből vissza nem veszed, s szeretni fogsz akkor is amikor már én is vén leszek.

1. Ígérd meg azt, hogy kezed kezemből vissza nem veszed, s szeretni fogsz akkor is amikor már én is vén leszek. 1. Ígérd meg azt, hogy kezed kezemből vissza nem veszed, s szeretni fogsz akkor is amikor már én is vén leszek. Ígérd meg azt, hogy szemrehányást szíved magába nem fogad. S nem kéri tőlem vissza Aranyos

Részletesebben

Barátság élet szerelem. 99 vers. Beri Joci (Lego-Ember) Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Barátság élet szerelem. 99 vers. Beri Joci (Lego-Ember) Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Barátság élet szerelem 99 vers Beri Joci (Lego-Ember) 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! A Barátság, Élet, Szerelem verses kiadvány, egy négyrészesre tervezett sorozat első része. Továbbá köszönettel

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata 1Korinthus 14:27-29 Ha valaki nyelveken szól, kettı vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza

Részletesebben

Mátészalka Kossuth tér, 2011.03.13. Böjt Azért vannak a jó barátok. Becseiné Kató Anikó

Mátészalka Kossuth tér, 2011.03.13. Böjt Azért vannak a jó barátok. Becseiné Kató Anikó Mátészalka Kossuth tér, 2011.03.13. Böjt Azért vannak a jó barátok Becseiné Kató Anikó Jézus mondja: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa." Imádkozzunk: Az Úr az én pásztorom, nem szőkölködöm.

Részletesebben

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. PPEK 879 Gyermekimák Gyermekimák mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb felvilágosításért és a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

GYÁSZJELENTÉS GYÁSZJELENTÉS. Dr. Varga Ferenc emlékére. Kedves Feri! 1 / 5

GYÁSZJELENTÉS GYÁSZJELENTÉS. Dr. Varga Ferenc emlékére. Kedves Feri! 1 / 5 Mély fájdalommal és tisztelettel Dr. Varga adózva Ferenc tudatjuk,, a hogy Magyar Kórházszövetség többszörös volt elnöke, a A Kórházszövetség saját halottjának tekinti, tiszteletére és emlékére szánja

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

ÉLETRE ÍTÉLVE Életet Ígérve

ÉLETRE ÍTÉLVE Életet Ígérve Ozsváth Beáta ÉLETRE ÍTÉLVE Életet Ígérve Előszó Talán sokan meglepődnek a könyv címén. Rengetegen nem tudják, ezért mondom el a legelső kéziratom arról szólt, hogyan harcoltunk és küzdöttünk ketten a

Részletesebben

avagy a repedt nád és a pislogó gyertya

avagy a repedt nád és a pislogó gyertya avagy a repedt nád és a pislogó gyertya E Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertyabelet nem oltja ki (Ésa 42:3) redetileg ezt a fejezetet nem akartam megírni, illetve hozzácsatolni a könyvhöz. Ercsi

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2.

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2. ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2. Apostolok Cselekedetei 6:1-7 Azokban a napokban pedig, mikor a tanítványok sokasodának, a görög zsidók közt panaszkodás támada a héberek ellen,

Részletesebben

Tavaszváró. A tartalomból. Nem szeretem ezt a telet, Ennél szebb a kikelet. Minek tűrjem a hideget, Ha hógolyózni nem lehet.

Tavaszváró. A tartalomból. Nem szeretem ezt a telet, Ennél szebb a kikelet. Minek tűrjem a hideget, Ha hógolyózni nem lehet. Apáczai Nevelési és ÁMK 1. Sz. Ált. Iskola 2005. év tavaszi kiadás Tavaszváró Nem szeretem ezt a telet, Ennél szebb a kikelet. Minek tűrjem a hideget, Ha hógolyózni nem lehet. Fáznak szegény madarak, A

Részletesebben

Amikor hiányzik a szikra. Tudatos Nőknek

Amikor hiányzik a szikra. Tudatos Nőknek Amikor hiányzik a szikra Tűzgyújtó a párkapcsolatodban, párkapcsolati önreflexió Tudatos Nőknek filocafeblog.wordpress.com 1. Mi működött jól? Vizsgáljátok meg a tesztkérdéseket, és őszintén válaszolj

Részletesebben

Karácsony. Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben,

Karácsony. Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben, Karácsony Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben, Boldogabb lesz minden ember. Ha szeretetem szívből adom, Ez a legnagyobb

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Varga Patrícia. Csillagtenger. Levegő

Varga Patrícia. Csillagtenger. Levegő Varga Patrícia Csillagtenger Levegő Az idő nem állt meg Múlik rendesen Peregnek az órák Peregnek a percek. Üresség keletkezett bennem, mikor elmentél Egy szomorú éjjelen. Sötét felhők takarták el a napot,

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella Legyetek nők, ha tudtok (Részlet) A szerelem misztérium a szex-szenvedély is az arról van szó mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők a nők szabadok,

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Árnyakat vet a fény

Barabás Erzsébet. Árnyakat vet a fény Barabás Erzsébet Árnyakat vet a fény A vonat Életünk állomásai különböző pontokon vannak. Néha felszállunk, néha leszállunk. És olykor eltévedünk. Az ember életét nem egyetlen út határozza meg. Hiába lépsz

Részletesebben

A folyónál. Húsz évvel késıbb. A hegyekbıl folyók futnak Egyszer majd kiszáradnak Gyors életünkben

A folyónál. Húsz évvel késıbb. A hegyekbıl folyók futnak Egyszer majd kiszáradnak Gyors életünkben A folyónál A hegyekbıl folyók futnak Egyszer majd kiszáradnak Gyors életünkben Fenn a fények Lenn az árnyak Nyugatról madarak szállnak Gyors életünkben Minden emlék egy kiáltás Tőzben vagyok nincs megállás

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

Varga Patrícia Zúgó patak

Varga Patrícia Zúgó patak Varga Patrícia Zúgó patak Létezel? Tükörbe nézek, magamat látom, egy komor arcot kinek arcán ritkán derülnek fel mosolyok. Fénytelen sötét szempár tekint vissza rám Mely elvesztette csillogó varázsát.

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném.

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném. 1 - Pillangó ha lehetnék... 7 Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. 7 S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. 7 Vagy kis halként a tó fenekén buborékot vígan eregetném. e

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar Mise. - rockopera -

Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar Mise. - rockopera - Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar Mise - rockopera - 1. INTROITUS EGYEDÜL VAGYOK, ÁLLJ MELLÉM, LÉGY VELEM! NEM MONDJA SENKI, HOGY MIT KELLENE TENNEM, NEM TUDJA SENKI, HOGY MIBEN KÉNE HINNEM. NEM

Részletesebben

Shy: Napfoltjaim. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0

Shy: Napfoltjaim. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0 Shy: Napfoltjaim Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4308-0 2011 "A világ nem attól szép, hogy süt a NAP, hanem attól, hogy ezt nem csak a szemünkkel láthatjuk." Előrevetített árnyék Előszó Dragon György tollából...

Részletesebben

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA...

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek. Harmat leszek, ha te napsugár vagy... Csak hogy lényink egyesüljenek. Ha, leányka, te vagy a mennyország:

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL.

ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERET TÉGED, ÉS CSODÁLATOS TERVE VAN AZ ÉLETEDDEL. ISTEN SZERETETE Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János

Részletesebben

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ 2 SZENT BERNÁT

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Mindenkit Szeressetek

Mindenkit Szeressetek Gondolatok Mindenkit Szeressetek Életem napjaiban Szivem sarkaiban Egyszerű szeretettel Gondolok mindenkire. A szél fújásával Szabadon száguldok. Szivem dobogásával Ajkam suttogásával Szeretettel kérlek

Részletesebben

Az élet vigyen. Elindulni nehéz

Az élet vigyen. Elindulni nehéz Az élet vigyen Elindulni nehéz Hogy az élet könnyő nehéz elhinnem Én nem a te tüzednél melegszem Gyere kérlek a küszöbrıl indul az utad Én szabad vagyok te is légy szabad Mert valaki mindig ki akar ütni

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje MAHLER Lieder aus Des Knaben Wunderhorn A fiú csodakürtje GÁDOR ÁGNES nyersfordítása 2007 Lieder aus Des Knaben Wunderhorn Der Schildwache Nachtlied Az őrszem éji dala Nem tudok, nem szeretek vidám lenni;

Részletesebben

Sötétségből a fénybe emelsz

Sötétségből a fénybe emelsz Sötétségből a fénybe emelsz A H/A iszm iszm Sötétségből a fénybe emelsz, A H/A E Szabadítóm Te vagy! A H/A iszm iszm Ha eltévednék, Tegkeresel Fiszm H Soha nem engedsz el! E H/isz iszm iszm Te vagy Uram,

Részletesebben

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ Immár hoz hasznos magvakat, díszíti ékes,

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. 1 2 Nagyon régen, mielőtt megszülettél, 'Abdu'lBahá ellátogatott Amerikába. Az utazás alatt Amerikában

Részletesebben

Egy kollégista lány gondolata

Egy kollégista lány gondolata Egy kollégista lány gondolata bíztatni a gyengét s még bátrabb tettre bírni az erıset, de nem mások ellen, bajszítóként, hanem mindig testvérként, másokért. Kiss József: Kós Károlyhoz A vidéki általános

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások ALAPTANÍTÁSOK Jézus Neve 1. - Hogyan nyerte Jézus a Nevét? Jézus Krisztus Nevérıl tanítunk a mai napon. Három Igerésszel kezdjük a mai tanítást: Zsidó 1:1-6 Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképpen

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

100 beszélgetési téma

100 beszélgetési téma 100 beszélgetési téma azoknak, akik tudják, hogy igazán csak beszélgetéssel lehet mélyíteni a párunkkal a kapcsolatunkat 2009. Dr. Mészáros Ádám. Minden jog fenntartva. 100 beszélgetési téma Használati

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében Tornai József Kheirón megtudja hogy testvére beteg A kentaur szomorú lett más lények nem tudják mi a kentaur-szomorúság nem tudják hogy négy lábba és két karba mennyivel több szomorúság fér el megmerevedett

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Varga Patrícia. Félig megvalósult álom

Varga Patrícia. Félig megvalósult álom Varga Patrícia Félig megvalósult álom Marina két gyermekes boldog, vagy boldognak hitt családanya volt. Férjével sokat dolgoztak, hogy középszinten tudjanak élni. Ezért meg is volt szinte mindenük. Ahogy

Részletesebben

András és Krisztina: A nagy út

András és Krisztina: A nagy út András és Krisztina: A nagy út Külföldi Magyar Cserkészszövetség András és Krisztina: A nagy út Írta: Madzsarné Osvay Erzsébet Rajzolta: Pándiné Uray Erzsébet A Zöld Pajzsos Kiscserkészek részére Külföldi

Részletesebben