A TARTALOMBÓL M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TARTALOMBÓL M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A."

Átírás

1 2011. FEBRUÁR A TARTALOMBÓL - Figyelő: Közművelődési statisztikai adatszolgáltatás a évről Kitüntetettek - Előretekintő: Felhívás gyermek színjátszó csoportoknak Felhívás vers és prózamondóknak Az Önkéntesség Éve - Ajánló: Dráma- és színházpedagógia szakirányú továbbképzés - Értékteremtők: Bemutatkozik a 25 éves pápai Jókai Művelődési Központ AZ E Ö T V Ö S K Á R OL Y M E G Y E I M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A. ÉS K ÖZ M Ű V E L Ő DÉ S I I NT É Z E T Hírek, információk, szakmai anyagok közvetlenül elérhetők a oldalon. Kérjük, hogy illesszék be a Kedvencek közé, és látogassák rendszeresen! Javaslataikat, ötleteiket továbbra is várjuk! KÖZMŰVELŐDÉSI STATISZTIKAI ADATSZOLGÁLTATÁS a évről A Nemzeti Erőforrás Minisztérium idén is elrendelte a közművelődési statisztika elkészítését. A Veszprém megyei adatok gyűjtésével, feldolgozásával és szakmai irányításával az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetet bízta meg. Az adatszolgáltatás a 288/2009.(XII.15.) Kormányrendelet alapján kötelező! Adatszolgáltatásra kötelezettek: valamennyi alapfeladatként közművelődési tevékenységet folytató - önkormányzat - önkormányzati, állami intézmény, - civil szervezet, alapítvány - vállalkozás Az adatszolgáltatás nemcsak törvényi kötelezettség, hanem a statisztikai jelentést számos pályázathoz (NKA) kötelező mellékletként csatolni kell. HASZNOS HELYEK: HónaPosta XIV. évfolyam 2. szám Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Közművelődé si Hírlevele ISSN: Felelős kiadó: Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet igazgatója. Cím: Veszprém, Komakút tér 3.

2 Figyelő 2 Mivel a minisztérium a kor követelményeinek megfelelően szinte teljes körűen áttért az elektronikus adatszolgáltatásra, nem küldünk papír alapú adatlapot. A kérdőív és a kitöltési útmutató azonban regisztráció nélkül is letölthető és kinyomtatható a NEFMI Statisztikai Osztályának honlapjáról: 1. Elektronikus adatszolgáltatás esetén a NEFMI Kulturális Statisztikai Rendszer címén: Ez esetben is kérjük, hogy a szállítólevélen kívül egy nyomtatott példány kérdőívet is szíveskedjenek intézetünknek elküldeni. Kérjük mindkettőt vezetői aláírással, pecséttel hitelesíteni szíveskedjenek. 2. A hagyományosan (papír) kitöltött kérdőíveket a következő címre szíveskedjenek küldeni: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, 8200 Veszprém, Komakút tér 3. A KÉRDŐÍVEK BEKÜLDÉSI HATÁRIDEJE: MÁRCIUS 1. Információ, tanácsadás a kitöltéssel kapcsolatban: Sipos Tekla Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, 8200 Veszprém, Komakút tér 3. 20/ / /126 sipos.tekla@ekmk.hu FIGYELEM! Azoknak az intézményi/önkormányzati kitöltőknek, akik az előző évben elektronikusan szolgáltattak adatokat, nem kell újra regisztrálniuk, a megadott címmel és jelszóval be tudnak lépni a rendszerbe. Ha véletlenül nem emlékeznének a jelszóra, a főoldalon az elfelejtett jelszó gombra kattintva kérhet új jelszót. Az új regisztrációkat a feldolgozó központoknak jóvá kell hagyniuk, csak ezt követően kezdhetik meg az adatszolgáltatók az adatlap kitöltését. Az eredményes és pontos adatszolgáltatás érdekében kitöltési tanácsadást, tájékoztatót tartunk, amelyre ezúton hívjuk és várjuk a jelentés kitöltőjét, továbbá minden érdeklődőt egyéb szakmai kérdéssel kapcsolatban. Konzultációs napok, helyszínek: február 1-jén kedden 9.30 órától Pápa, Jókai Művelődési Központ február 1-jén kedden 14 órától Zirc, Városi Művelődési Ház február 2-án szerdán 9.30 órától Ajka, Nagy László Könyvtár és Szabadidőközpont február 3-án csütörtökön 9.30 órától Sümeg, a Kisfaludy Művelődési Központban február 3-án csütörtökön 14 órától Tapolca, Tamási Áron Művelődési Központ február 8-án kedden 9.30 órától Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ február 8-án kedden 14 órától Várpalota, Jó Szerencsét Művelődési Központ február 10-én csütörtökön 10 órától Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Együttműködését előre is köszönjük!

3 3 Figyelő GR A T U L Á L U N K! Csokonai Alkotói-díjat kapott Láng Tibor aranydiplomás fotóművész (Bakony Fotóklub) A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjjal tüntette ki Láng Tibor aranydiplomás fotóművészt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Láng Tibor (1927) a veszprémi Bakony Fotóklub alapító tagja (1961), elnöke ( ), művészeti vezetője (2003-tól). A hazai és nemzetközi fotókiállításokon 1962-től szerepelnek alkotásai. A fotográfia valamennyi műfaját kedveli. Fotóit egyéni ábrázolásmód, magas szakmai színvonal, változatos témaválasztás jellemzi. Tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége szakértői bizottságának. Közreműködik fotópályázatok zsűrizésében. Kezdeményezője és vezetője a Pannónia Fotó-művészeti Fórumnak, amely a dunántúli fotós alkotóközösségek szakmai vita-fóruma, évente megrendezett fotókiállítása és vetített képes bemutatója. Láng Tibor aktív szereplője a fotográfiai közéletnek és a fotókulturális eseményeknek. A kitüntetéssel fél évszázados eredményes alkotói munkáját ismerték el. Fotó: Kührner László Pro Meritis díjat kapott Farkasné Molnár Csilla A Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársát Pro Meritis díjjal tüntette ki Porga Gyula polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett ünnepi megemlékezésen. Farkasné Molnár Csilla 2005-től dolgozik a VMK-ban, sokat tett Veszprém művészeti és kulturális életéért. Fő tevékenységterülete az irodalomhoz kötődik, de a nyugdíjas klubok gondozása is feladata. Fotó: Melczer Zsolt

4 Előretekintő 4 F E L HÍ VÁ S Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó VESZPRÉM MEGYEI BEMUTATÓ Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet a Magyar Drámapedagógiai Társaság felhívásához csatlakozva huszadik alkalommal hirdeti és rendezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Veszprém megyei bemutatóját. A találkozóra az általános iskolás csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő színjátszó előadással lehet nevezni, műfaji és tematikai megkötés nélkül. A műsoridő javasolt maximuma alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Az induló csoport tagjainak 20%-a lehet idősebb, mint éves. Az a csoport, amelyik részt vesz az Országos Diákszínjátszó Találkozón, az ott bemutatott előadását nem nevezheti a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra. Egy csoport egy előadással nevezhet. A jelentkező csoportok a működési helyük szerinti megyei/fővárosi találkozón indulhatnak (a találkozó meghirdetőjével történő egyeztetés alapján a földrajzi távolságok miatt kivételes esetben ettől el lehet térni). A megyei találkozó végén minősítést azon csoportok előadásai kaphatnak, amelyeknél a csoport vezetője ezt a jelentkezési lapon külön kéri. A példaértékű előadások az országos találkozó megyei és regionális bemutatóinak zárultával az erre a munkára felkért szakemberek javaslatai alapján meghívást kaphatnak az országos fesztiválon való szereplésre. (A meghívásnak nem előfeltétele az, hogy a csoport részt vegyen regionális találkozón is.) A megyei és a regionális találkozók végén a Magyar Drámapedagógiai Társaság által delegált szakemberek a csoportvezető-rendezők számára elemző beszélgetéseket vezetnek a látott produkciókról. A találkozóra nevező csoportok regisztrációs díja 3000 Ft, amit a Magyar Drámapedagógiai Társasághoz kell befizetni. A nevezés a regisztrációs díj befizetésével válik érvényessé. Számlaszámuk: (A beérkezett díjakról számlát adnak). A számlázáshoz szükséges adatok: Az intézmény neve: Címe: Adószáma: (Számlakiállítás feltétele, hogy a jelentkezési lapon a számlázási adatokat pontosan, a regisztráció beadásával egyidejűleg adja meg a csoport vezetője. Utólagos módosításra technikai okok miatt nincs lehetőség. A regisztrációs díj átutalásánál tüntessék fel a megye és a csoport pontos nevét, ellenkező esetben beazonosíthatatlan tételként visszautalják az összeget.) A Veszprém megyei szervező fél a megyei bemutatón való részvételért nem kér nevezési díjat. A VESZPRÉM MEGYEI BEMUTATÓ HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA: PÉTFÜRDŐ, KÖZÖSSÉGI HÁZ ÁPRILIS 16. SZERVEZŐ: EÖTVÖS KÁROLY MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET SIPOS TEKLA Jelentkezési határidő: február 20. Észak-Dunántúli regionális találkozó (Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas, Veszprém megye) Győrben lesz május 14-én. Az országos találkozó rendezvénysorozatának záró programjára az országos fesztiválra a tervek szerint Debrecenben kerül sor június én.

5 5 Előretekintő FIGYELEM! A jelentkezési lapokat kérjük, küldjék el elektronikus úton mind a megyei, mind az országos szervezőknek, azaz az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetnek (sipos.tekla@ekmk.hu) és a Magyar Drámapedagógiai Társaságnak (orszagos.talalkozo@gmail.com) február 20-ig. Információ: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet 8200, Veszprém, Komakút tér 3. Sipos Tekla (20/ ) sipos.tekla@ekmk.hu Tel.: 88/ /126 mellék Fax: 88/ /105 mellék JELENTKEZÉSI LAP XX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó, 2011 VESZPRÉM MEGYE Csoport neve A csoportot működtető intézmény/szervezet neve Címe (ahol a csoport ténylegesen működik) Ha a csoport művészeti iskolához tartozik, a művészeti iskola neve Címe Az érintett osztályok, évfolyamok megnevezése Csoportvezető/rendező neve Lakcíme Telefonszáma címe, ahová az értesítéseket kéri Az előadás pontos címe Az előadás rendezője A mű eredeti szerzője A mű eredeti címe Az átdolgozó neve Egyéb alkotók (zene, mozgás stb.) Az előadás pontos műsorideje perc Az előadás előtti beálláshoz szükséges idő* perc Szükséges-e öltöző?* (aláhúzandó) igen A csoport létszáma fő Ebből lány fő Ebből fiú fő Életkor év Felnőtt kísérő fő Kér-e minősítést a csoport a produkciójára? igen nem nem *A technikai igény pontos ismertetése folytatható, a 2. oldalon részletezhető (terem, nézőtér, színpad mérete, kialakítása, hang-, fénytechnika, öltöző, egyéb).

6 Előretekintő 6 FE L H ÍV ÁS Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus meghirdeti a TÓTH ÁRPÁD NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓT és az V. JUHÁSZ GYULA NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT. A versmondóknak lehetőségük van arra, hogy mindkét versenyre jelentkezzenek, de arra is, hogy csak a Juhász Gyula vagy csak a Tóth Árpád versmondó versenyre. (A két versenykiírás több ponton fedi egymást, és a megyei/régiós előválogató is ugyanarra a napra esik. E fordulókon a résztvevőknek csak két verset kell bemutatni, ha mindkettőre jelentkezik, akkor kettőt-kettőt.) A Juhász Gyula és a Tóth Árpád versmondó versenyek Veszprém megyei/k-d. régiós elődöntőjének időpontja: május 28. Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet (Veszprém, Komakút tér 3.) A nevezési lapok visszaküldésének időpontja: április 15. Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet 8200, Veszprém, Komakút tér 3. Információ: Sipos Tekla 88/ , sipos.tekla@ekmk.hu A versenyek szakmai támogatója a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. A 125 éve született költő emléke előtt tisztelgő TÓTH ÁRPÁD NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ A találkozót meghirdető szervezetek célja, hogy Tóth Árpád költészetére az évforduló kapcsán ráirányítsa a figyelmet, és alkalmat adjon a magyar nyelvű amatőr versmondók számára ezzel a nagyszerű szerzővel és költészetével való találkozásra. A találkozókat Magyarország régióiban és a határon túli magyar lakosság körében rendezzük meg. Részvételi feltételek: A vers-, énekelt vers és prózamondó versenyen részt vehet minden 14. életévét betöltött, hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr jelentkező, vagy zenei csoport. A találkozók során a jelentkezőknek összesen 4 verssel kell készülniük: két Tóth Árpád verssel; és két szabadon választott verssel, vagy prózával ebből egy a Nyugat különböző korszakainak költői tollából való mű, a másik mai kortárs alkotás legyen (a választott mű legkorábbi keletkezési időpontja 1990).

7 Előretekintő Egy-egy vers, vagy próza hossza nem haladhatja meg az 5 percet. A találkozó rendezői örömmel fogadják az újonnan megzenésített versek előadását. Az énekelt vers kategóriában jelentkezőknek minden bemutatott versenyszámot megzenésített változatban kell bemutatniuk. A fellépőket szakmai beszélgetéseken értékeljük. A találkozókon kiemelkedően szereplő versmondókat további versmondó alkalmakra delegáljuk. Az országos és határon-túli versmondó találkozók legjobbjainak lehetőségük lesz összemérni tudásukat egy szeptember végére tervezett rendezvényen. A rendezvényekről a két honlapon folyamatosan közlünk információkat. Nevezési lap letölthető a honlapról. Bővebb információ: a +36/ as telefonon, Kiss László, kissl@mmikl.hu; vers@c3.hu Tóth Zsuzsanna, tothzs@mmikl.hu A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK Csongrád Megye Önkormányzata támogatásával meghirdeti az V. JUHÁSZ GYULA NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT A versenyt meghirdető szervezetek célja, hogy Juhász Gyula költészetét méltó módon életben tartsák. A múltban a Juhász Gyula versmondó versenyeket a szegedi Juhász Gyula Művelődési Házban és a Bartók Béla Művelődési Központban a Dél-alföldi Versmondók Egyesülete, a Magyar Versmondásért Alapítvány és más közreműködők összefogásával rendezték. A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK is társrendezőként, támogatóként segítette a rendezvények létrejöttét. A művelődési házak bezárásával a Juhász Gyula versmondó verseny elsorvadt. Szándékaink szerint a hagyomány folytatásával méltó módon emlékezünk Juhász Gyula költői nagyságára. Részvételi feltételek: A vers-, énekelt vers és prózamondó versenyen részt vehet minden 14. életévét betöltött, hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr jelentkező. Az országos döntőre mindenkinek összesen 4 verssel kell készülnie: két Juhász Gyula verssel; és két szabadon választott verssel, vagy prózával ebből egy a Nyugat különböző korszakainak költői tollából való mű, a másik mai kortárs alkotás legyen (a választott mű legkorábbi keletkezési időpontja 1995) Egy-egy vers, vagy próza hossza nem haladhatja meg az 5 percet. A verseny rendezői örömmel fogadják az újonnan megzenésített versek előadását. Az énekelt vers kategóriában jelentkezőknek minden bemutatott versenyszámot megzenésített változatban kell bemutatniuk. A verseny felfutásos rendszerű, előválogatókat 2011 tavaszán tartunk. A megyei fordulókon a résztvevőknek két verset kell bemutatni. A megyékből 2-2 főt, Budapestről 4 főt várunk a döntőre. A szomszédos országok magyar anyanyelvű versmondóinak továbbjutását, nevezését 2 főig várjuk. A döntő várhatóan szeptember én lesz Szegeden, Juhász Gyula szülővárosában. Nevezési lap letölthető a honlapról. Információ: Dohorné Kostyál Zsuzsanna 62/ , kostyalzsuzsa@csongradamk.hu 7

8 Előretekintő Az Önkéntesség Éve Az önkéntességnek, pontosabban "Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének"szenteli a 2011-es évet az Európai Bizottság, melynek keretében támogatják a társadalmat erősítő és a szociális értékek megőrzését segítő kezdeményezéseket. A 2011-es európai év célja az lesz, hogy a tagállamok megteremtsék az önkéntes tevékenységeknek a civil társadalom számára ösztönző feltételeit, és növelje az önkéntes tevékenységek láthatóságát az EU-ban. Jelenleg is több millió európai polgár tevékenykedik számos területen önkéntes alapon, melynek közvetett gazdasági haszna mellett társa-dalomerősítő és a lakosság összetartását segítő hatása alapvető fontosságú a szociális európai modell megőrzésében. Legyen szó alapítványi munkáról, ifjúsági szervezetben való részvételről, kulturális tevékenységről, betegek és idősek gondozásáról vagy sportklubokról, mindenki találhat a számára fontos területen elvégezhető önkéntes feladatokat. Az önkéntesség segít új tapasztalatok, ismeretek elsajátításában, sőt jót tesz az emberek karrierjének is, bővítve a munkavállalási lehetőségeiket, mely a jelenlegi válság idején kiemelten fontos. A bizottság közleménye szerint azonban ennek ellenére az önkéntességben rejlő lehetőségeket alig használják ki. A javaslat értelmében négy fő célkitűzése megvalósítására kell törekednie a tagállamoknak, regionális és helyi közösségeknek és a civil szervezeteknek: törekedni az önkéntességet serkentő környezet, lehetőségek kialakítására minden szinten, az önkéntes szervezetek erősítésére és az önkéntes tevékenységek minőségének javítására, valamint az önkéntesek és a szervezeteik érdemeinek elismerésére és díjazására. Emellett fokozni az önkéntesség ismertségét, népszerűségét és megbecsülését. A törekvések megvalósulásától több önkéntest, illetve a szabadidejüket a közösségre áldozó polgárok aktivitásának jobb elismerését remélik. A bizottság továbbá azt is szeretné elősegíteni, hogy javuljon a tagországokon átívelő civil kezdeményezések közti interakció, csereprogramokon vegyenek részt az önkéntesek, segítve tapasztalatcseréjüket és az egymástól való tanulást. Hazánkban október 1-től indult el az a 2 éves program, melynek keretében Önkéntes Centrumok kialakítása és fejlesztése kezdődött el országos szinten. A program országos koordinálását az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) végzi. Az Önkéntes Központ Alapítvány honlapján olvasható a következő meghatározás: "Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében." Az önkéntesek az élet számos területén megtalálhatóak, azonban továbbra is számos olyan terület van, ahol egyáltalán nem, vagy csak alig találkozhatunk velük. Az emberek nagy része még mindig csak ad hoc módon végez önkéntes tevékenységet hazánkban. Az önkéntesség a társadalmi aktivitás egyik legfontosabb megjelenési formája, mely fejlesztésére minden korábbinál nagyobb szükség van, hiszen a hagyományos közösségi támogató funkciók gyengülnek. Annak érdekében, hogy a civil szervezetek, vagy akár az önkormányzati fenntartású intézmények hosszú távú programokba és szolgáltatásokba is be tudjanak vonni önkénteseket, szükség van a tudatos fejlesztésre. A hazai és más országokban működő önkéntes központoknak, kivételes katalizátor szerepük van, munkájuk eredményekét az önkéntesek sokkal könnyebben juthatnak információhoz, biztonságos módon kerülnek kiközvetítésre, a szervezetek mind adminisztrációs, mind módszertani kérdéseikre válaszokat kaphatnak, így felkészültebben várhatják az önkénteseket. A témáról bővebben olvashatnak és fontos információkhoz juthatnak a honlapon.

9 9 Ajánló A VESZPRÉMI PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KARA DRÁMA- ÉS SZÍNHÁZPEDAGÓGIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉST indít A képzésben való részvétel feltétele: Tetszőleges tanári szakképzettséget vagy pedagógus szakképzettséget igazoló oklevél, illetve más pedagógus-munkakörre felkészítő, pedagógiai jellegű szakképzettséget nyújtó (szakoktatói, szociálpedagógia, pedagógia) szakokon szerzett oklevél. A képzés célja: A Gabnai Katalin által kidolgozott képzés során elsajátítható ismeretek a kiemelt kompetenciák fejlesztésének nélkülözhetetlen eszközei, s közvetlenül kapcsolódnak az aktuális NAT több területéhez, A kurzus elvégzése biztosítja a drámajátékok vezetéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat, s felkészíti a pedagógust arra, hogy a színháztudomány elméleti és gyakorlati ismereteit művészeti iskolai munkájában is alkalmazni tudja. A kiemelkedő eredményt elérő hallgatók felvételt nyernek a Pannon Egyetem jelenleg alapítás alatt lévő dráma- és színházpedagógia MA (egyetemi diplomát adó) szakára. A képzés 4 féléves, levelező tagozatú képzés, az oktatás havonta egy háromnapos hétvégét jelent budapesti színházlátogatásokhoz kapcsolódóan, a megszerezhető kreditek száma 120 kredit. A képzés díja félévenként: Ft. Jelentkezni elektronikus levélben beküldött jelentkezési lappal és a mellé csatolt szakmai önéletrajzzal lehet. A jelentkezési lapok beérkezésének határideje folyamatos, három lehetséges időpontra: - A 2010/2011-es tanévben keresztfélévvel induló képzés február ban kezdődik, havi egy hétvégi konzultációval. Záróvizsga: 2013 januárjában. - A 2010/2011-es tanévben intenzív kurz ussal induló, keresztféléves képzés első féléve júniusban zajlik Budapesten (6+6 nap). Záróvizsga: 2013 januárjában - A 2011/2012-es tanévben őszi félévvel, szeptemberben indul kurzus. Záróvizsga: 2013 júniusában A kurzusokat a jelentkezések számától függően indítjuk. A jelentkezési lapokat a szitu@almos.unipannon.hu, az efi@almos.uni-pannon.hu és az eckjulia@fre .hu címek mindegyikére kérjük megküldeni. A jelentkezési lap letölthető a Pannon Egyetem Felnőttképzési Intézet honlapjáról: efiweb.uni-pannon.hu ŕ Szakirányú továbbképzések ŕ Képzéseink Veszprémben A képzéssel kapcsolatban további felvilágosítással szolgál: Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, szakvezető szitu@almos.uni-pannon.hu telefon: +36 (88) Eck Júlia, szakmai vezető eckjulia@fre .hu illetve a Felnőttképzési Intézet efi@almos.uni-pannon.hu telefon: +36 (88) fax: +36 (88)

10 Értékteremtők 10 JÓKAI MÓR MŰVELŐDÉSI KÖZP ONT Színházépület: 8500 Pápa, Erz sé bet lige t 1. Tel/fax: 89/ , , , 20/ jmk_papa@globonet.hu honlap: Felnőttképzési és ügyfélszolgálati iroda: 89/ , 20/ Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1438 Várkastély: Fő tér 1. 89/ , Petőfi Mozi: Deák F. u / , Somogyi József Galéria: Fő tér / , Hollósy Simon Galéria: Fő tér / , A.Tóth Sándor Galéria: Pápa, Fő tér 1. A Pápa Város Önkormányzata fenntartásában működő JMK a Pápai kistérség legnagyobb közművelődési intézménye. Az intézmény kiegyensúlyozott személyi és anyagi kondíciók mellett, megfelelő technikai feltételek között dolgozik, mintegy ember kultúrához való hozzáféréséről gondoskodik városi szinten. Tevékenysége kiterjed a kistérség határain túlra, egészen régiós szintre, eredményei országosan is ismertek. Szakmai munkánkat az alábbi gondolatok jegyében végezzük: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Kodály Zoltán Kultúraközvetítő tevékenységünk hosszú távú céljai: Hozzájárulás a tudásalapú társadalom kiépítéséhez az egész életen át tartó tanulás szemléletének kialakításával. A helyi társadalom fejlesztése a kulturális szocializáció minőségi fejlesztésével, a tudatos állampolgári lét kialakítása érdekében. A kreativitás, öntevékenység, a kulturális értékekhez, néphagyományokhoz való hozzáférés elősegítése, közvetítése újszerű közművelődési formák által. A fenti célok megvalósítása érdekében a lakosság széles rétegeinek nyújtunk kulturális programokat, képzéseket, lehetőséget a közösségi művelődésre, a kulturált társas együttlétre. Telephelyeink: Színházépület Várkastély Petőfi Mozi Szabadtéri Színpad Borsosgyőr, Tapolcafő és Kéttornyúlak Közösségi Házai A. Tóth Sándor Galéria Somogyi József Galéria Hollósy Galéria Pápa Város Címer- és Fegyvertörténeti kiállítása SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÜNK TERÜLETEI: Intézményünk sokszínű kulturális tevékenységet fejt ki a közművelődés szinte valamennyi területén. Felelősségteljes tervező munka alapján, az érintettekkel egyeztetett tervek szerint végezzük kultúraközvetítő munkánkat a közösségi művelődés különböző területein. Színházművészet: befogadó színházként gyermek, ifjúsági és felnőtt egyedi előadásokat és bérletsorozatokat szervezünk igényes válogatásban, a pedagógusokkal együttműködve. Műhelytitkok sorozat: 2002 óta zajlik intézményünkben a színházi területhez kapcsolódóan a Műhelytitkok sorozat, olyan tematika szerint, amely kapcsolódik az előadásokhoz. Fontosnak tartjuk, hogy a színház szórakoztató funkcióján túl kerüljön előtérbe a megélés és megértés programja. Az élményszerű tanulás megvalósítása a célunk. Fontosnak tartjuk, hogy a diákközönség a megélt tapasztalatok, az átélt katarzis hatásait sokkal mélyebben, saját élményként raktározza el. Ennek szellemében mind az előadások kiválasztása, mind az egyéb foglalkozások arra irányulnak, hogy a gyermek- és diákközönség saját életének problémáival is találkozhasson a színpadon, és ezek a konfliktusok feldolgozhatóak legyenek drámafoglalkozások, TIE-foglalkozások keretében. (TIE: Theater in Education, Színház a nevelésben ) Szükségét látjuk annak is, hogy az előadások előtt megfelelő felkészítés keretében vagy utána, közönségtalálkozók formájában irányíthassuk rá a gyerekek figyelmét a legizgalmasabb felvetett kérdésekre. Komplex kompetenciafejlesztő foglalkozásaink mindezeket a törekvéseinket egyesítik. A diákközönség míves irodalmi szövegeken keresztül ismerkedik meg a színházi jelrendszer jelentésteremtő erejével. Az erre szolgáló módszerek: előkészítő foglalkozások, jelenetek visszajátszása, utólagos megtervezett közös elemzések, drámafoglalkozások. Mindezeket a programokat a helyi neves drámatanárok, színjátszócsoportok együttműködése segítségével fejlesztettük ki az évek során (Horváthné Árvai Mária: Picit Nem Art Színjátszócsoport, Tegyi Tibor: Nem Art Színjátszócsoport, Németh Ervin: Szeleburdiák); további partnerekkel építettünk ki szoros munkakapcsolatot (KoMa, Káva, Teleszterion Színházi Műhely, Forrás és Pegazus Színház, Zalavári András drámatanár), és ötleteink a Tudás-Szín-Tér projektben teljesedtek ki.

11 Értékteremtők 11 Komolyzenei hangversenyek, koncertek szervezése is részét képezi kultúra közvetítő tevékenységünknek. Együttműködünk a Filharmónia Budapest és Felső-dunántúli Nonprofit Kft-vel. A közös szervezés eredménye, hogy évente 12 hangversenyt hallgathatnak meg a város tanintézeteinek diákjai. A négy bérletsorozatból három középiskolások részére, egy pedig a város általános iskolásai számára valósul meg. Híres előadók és karmesterek fordultak meg színháztermünk falai között, így (a teljesség igénye nélkül): Medveczky Ádám a Győri Filharmonikus Zenekar élén, a Kecskés Együttes, Oravecz György zongoraművész, a Nemzeti Énekkar, a Művész Szimfonikus Zenekar, a Sebő Együttes, a Mendelssohn Kamarazenekar stb.. E műfajban intézményünk két zenei (Fúvós és Kamara) együttesének hagyományos koncertjei nyújtanak hangulatos zenei élményt a város polgárainak. Könnyűzenei rendezvények: Pápa város könnyűzenei palettája nagyon színes. Fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön a Könnyűzenei Tanács a könnyűzenei élet színvonalassá tétele érdekében. Célunk, hogy a régi-új zenészekből álló team munkájának a segítségével szervezettebb, nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvények jöjjenek létre, élőbbé, közvetlenebbé váljon a helyi zenészek közötti kapcsolat is. Jelentősebb rendezvényeink: Hawerock Weekend- Pápai Zenésztalálkozó, mely 2008-ban indult hagyományteremtő szándékkal. Megrendezésével célunk volt: a rock szerteágazó irányzatainak megszólaltatása: (jazzrock, havymetal, punk). Továbbá legyen egy zenésztalálkozó, ahol minden korosztály képviselteti magát és nem titkoltan célunk volt tehetséges muzsikusok felfedezés és felkarolása is. A koncertek helyszíne az első évben a Várkastély udvara, 2009-ben az Edvy malom volt. A történelmi hangulat és a modern zene kontrasztja különleges atmoszférát teremtett a hallgatóság számára. Zenélő macskakő - utcazene hangversenysorozat A koncertek helyszíne az 1700-as években kialakult kisváros nagy térrel elnevezésű középkori szerkezetű barokk belváros, melynek képét a korhű épületek gazdagítják. A régmúltat idéző macskakövekről kapta a program fantázianevét. A könnyűzene, a jazz és a világzene több stílusirányzatának bemutatása a megszokott helyszínektől eltérő körülmények között sajátos hangulatot teremt. Rock klubunk is népszerűségnek örvend. A meghívott együttesek és a közönség közvetlen kapcsolata révén a személyes emberi értékek is jobban megmutatkoznak a programok során. A koncertek után személyes találkozásra, baráti beszélgetésre is van lehetőség. A meghívottak köre a megye és a régió nagyobb városaiban működő zenekarokból tevődik össze. Fontosnak tartjuk a pápai új és régóta működő együttesek szereplését is, hisz a közönségnek ismernie kell saját városának tehetséges zenészeit. Képzőművészet: állandó, időszaki és kamara kiállítások rendezése képezi feladatunkat. A galériák működtetésében fontos szerepe van a neves helyi művészekből álló, szakmai, művészeti feladatokat ellátó Képzőművészeti Tanácsnak. E jeles grémium ötletei, javaslatai garanciát jelentenek nívós, presztízst teremtő kiállítások megrendezésére. Somogyi József Galéria A galéria fő téri barokk épületegyüttes egyik legszebb házában, az ún. Zichy-kastélyban található. A reprezentatív környezet, ódon hangulatú enteriőrje fogadja az időszaki kiállításokat a Somogyi József Galériában. A galéria megnyitásától kezdve törekszünk egyfajta egyéni arculat kialakítására. Ennek főbb jegyei a két állandónak tekinthető Pápai Tárlaton és Megtalált idő órakiállításon kívül a műfaji sokszínűség, jeles évfordulók, aktualitások, klasszikus és új művészeti törekvések bemutatása. Eddig megvalósult tárlataink bizonyítják, hogy ma már a Somogyi József Galériában kiállítani rangot jelent, elég, ha a Csontvárytól Szőnyi Istvánig c. tárlatra gondolunk, amely a miskolci Hermann Ottó Múzeum XX. századi festészeti anyagából nyújtott remek válogatást. Hollósy Simon Galéria Pápa város néprajzi gyűjteménye, a Győry-gyűjtemény állandó kiállítóhelye. A gazdag anyagból válogatva évenként új és új tematikus kiállításon mutatjuk be mindazt, ami a közös összefogás eredményeként megőrződött, s ami látogatóink számára örömet és élményt nyújthat. A. Tóth Sándor Galéria A. Tóth Sándor a Református Kollégium rajztanára, festőművész, bábművész volt. Munkásságát leginkább reprezentáló festményei állandó kiállításként kerülnek bemutatásra a róla elnevezett galériában a Gróf Esterházy Kastélyban. A 3 helyiségből álló galéria tematikusan került berendezésre. A legnagyobb helyiségben Párizsban készített expresszív hatású művei láthatók, melyek az as években készültek. A másik helyiségben fiatalkori, jellegzetesen naturalista képeit, a harmadikban Pápa város ábrázolásait helyezték el. Az 50 db-ból álló kollekció több esetben külföldi kiállításon is bemutatásra került. Pápa Város Címer- és Fegyvertörténeti Kiállítása Balló László fegyvergyűjteményét Pápa város 2008 nyarán vásárolta meg, hogy ezáltal is gazdagítsa a város kulturális jelentőségét. A 76 tételből álló gyűjtemény nagyobb része a 19. század II. feléből és a 20. század I. feléből származó tárgyakból áll. Mógor Tamás művészi kivitelű, saját maga által kézzel festett, 333 darabból álló címer gyűjteményét a művész hagyatékaként adományozta Pápa városának. Ez a páratlan szépségű, értékes gyűjtemény a magyar történelem évszázadait idézi, nagy emlékű családok, történelmi személyek, ismert pápai családok jelennek meg előttünk, megidézve a magyarság dicsőséges és vészterhes időszakait.

12 12 Értékteremtők Kamara-kiállítások (JMK Színházépület) Tematikusan vagy hangulatilag jól kiegészítik egymást a színházi előadások és a kamara-kiállítások, melyek lehetőséget adnak az amatőr képzőművészek bemutatkozásra (fotó, grafika, festészet, kerámia, és egyéb művészeti ágakban). A Képzőművészeti Tanács ötletei és döntése alapján évente kiállítás kerül megrendezésre. Vizuális kultúra: Széles skálán mozgó művészet-közvetítő tevékenységünk része a vasárnapi Art mozi, mely igényes filmjeivel hosszú évek óta folyamatosan jelen van, beépült a pápai polgárok kulturális szokásrendjébe. Igyekeztünk olyan filmeket válogatni, amelyek a mai modern kor útvesztését, útkeresését és társadalmi problémáit vetítik elénk. Pápán és a hozzá tartozó kistérségben az igényes, értéket hordozó filmalkotások egyetlen megjelenési lehetősége az Art mozi. Az általunk működtetett Petőfi Filmszínház műsorkínálata az aktuális sikerfilmeken alapszik Az országosan nagy nézőszámot elért filmek Pápán is elérhetők a filmbarátok számára. Filmszínházunk a multiplex mozik hangtechnikájával (Dolby Digital) rendelkezik. Táncművészet: néptánc, társastánc, moderntánc tanfolyamaink, a 30 éves, Kiváló minősítést elnyert JMK Vadvirág néptáncegyüttese és táncházaik jelentik e szakterületet munkánkban. Gyermek- és ifjúsági közművelődés kiemelt jelentőségű tevékenységünk Pápa iskolaváros jellege okán. Családi hétvégék, szünidei programok, Kenderkóc népi kézműves foglalkozások, nyári alkotótáborok széles kínálatából válogathatnak a gyermekek és a családok. Az ifjúságnak szóló könnyűzenei rendezvények mellett számos szakmai terület programjainak célcsoportja is az ifjúság (színházi nevelés, prevenció, ismeretterjesztés stb.) Ismeretterjesztés Szűkebb pátriánk helytörténeti előadássorozat általános és középiskolások számára, mely 1986-ban tartotta első programját a pápai Esterházy kastélyban. Az előadások jól kiegészítik a történelem tantárgy tananyagát helytörténeti ismeretekkel. Mindezeken túl utánpótlást nevelnek a város felnőtt helytörténeti csoportjainak, dokumentálásra, értékmegőrzésre, precizitásra, gyűjtésre ösztönzik az ifjúságot. Az országban szinte egyedülálló ez az ifjúsági tanfolyam, mely évenként megújuló előadásokkal gazdagítja a diákok helytörténeti ismereteit, s járul hozzá a városhoz való érzelmi kötődésükhöz. Egészségmegőrző és mentálhigiénés programjainkat egy évtizede indítottuk, melyben számos eredményt értünk el. 2005ben kezdeményezésünkre alakult a szakemberekből álló Medicina Tanács azzal a céllal, hogy az egészséges életmód területén összefogottabb, koordináltabb, hatékonyabb programok valósuljanak meg. A tagok szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal segítik az aktuális problémák felvetését, az éves program kialakítását. Úgy véljük, az egészségfejlesztés nem csak az egészségügyi szektor és az iskola feladata, a közművelődési intézményekben az atipikus oktatási-nevelési programokkal, motivált egyének részvételével nagyon komoly eredményeket tudunk elérni. Az elmúlt években már hagyományossá vált több egészségnevelő programunk: Egészséges ételek népszerűsítése (előadás és kóstoló) Világnapok (A Születés napja, Nemdohányzó világnap, Szoptatás világnapja, Szív világnapja, Lelki egészség világnapja, Ne gyújts rá! világnap, AIDS elleni világnap) A lakossági igények figyelembevételével tanfolyamokat, tréningeket, előadássorozatokat szervezünk (Kriston Intim Torna tanfolyam, Agykontroll tanfolyam, Önismereti tréning, stb.) Valljuk, hogy az egészségfejlesztés az emberek által, velük együttműködve valósul meg, nem "rajtuk" végrehajtva. Ennek szellemében valósítjuk meg programunkat. Környezetvédelemmel a kapcsolatos világnapok megünneplésével (2009-ben) célul tűztük ki, hogy segítsük egy élhetőbb jövő megteremtését, közvetítsünk egy olyan életérzést, szemléletmódot és kultúrát, mely sajnos még sokak mindennapjaiból hiányzik. Azóta a környezetvédelem is kiemelt területe tevékenységünknek, a lakosság számára évente többször is szervezünk a fenntarthatóság tanulásával kapcsolatos akciókat, programokat. Művelődő közösségek, amatőr művészeti csoportok: 50 közösségünk működik, taglétszámuk 1000 fő fölött van, intézményegységeinkben tartják összejöveteleiket. Létrehozója és székhelye vagyunk több civil szervezetnek, tőlünk indult a Rebel Lion TSE, a Black Bunny Rock and Roll Klub, a Pápai Musical Stúdió, 7-4 Hrt., Bakonyalja Népművészeti Egyesület., Bíró Károly Alapítvány, Pápai Amatőr Művészetért Alapítvány, Best Friends Egyesület. Amatőr művészeti csoportjaink közül kiemelkedik a Vadvirág néptáncegyüttes. A kétszeresen Kiválóan Minősült együttes hazai és külföldi szereplései alkalmával folyamatosan bizonyítja magas színtű szakmai tevékenységét, ezáltal hozzájárul Pápa város hírnevének öregbítéséhez. Évente számos alkalommal mutatja be úgy a nagy együttes (50 fő), mint a kamaracsoport (10-15 fő) az alkalmakra megfelelően összeállított műsorát, számos jótékonysági műsornak is állandó szereplői április 9-ére tervezzük az együttes 30 éves fennállásának megünneplését. Menedzseljük Pápa Város Pápa Fúvószenekarát és JMK Kamarazenekarát. Pápa Város Fúvószenekara 64 éve gazdagítja koncertjeivel a város és a régió programjait. Az elmúlt években szerepléseik száma %-kal nőtt. Ez annak is köszönhető, hogy az NKA pályázati támogatásával tájolásos koncertek megtartására is lehetőségük nyílt a Pápai Kistérségben. (2009-ben 31 fellépése volt az együttesnek). Állandó szereplői a város nemzeti ünnepeinek, fesztiváljainak, nagyrendezvényeinek, valamint megtartják önálló koncertjeiket is a város fúvószenét kedvelő hallgatósága számára. A zenekar létszáma: fő. Repertoárjuk felöleli a koncertindulókat, a film- és könnyűzenei átiratokat, a latin-amerikai ritmusokat és a koncertdarabokat egyaránt.

13 Értékteremtők 13 Szakmai munkájuk elismeréseként 2008-ban arany minősítést nyertek a Sárvári Minősítő Fesztiválon "B" Koncert kategóriában. Az elmúlt két évben három külföldi fesztiválon is részt vettek, ahonnan számtalan meghívással és szakmai elismeréssel tértek haza. Így turnéztak: Franciaországban, Olaszországban és Görögországban. A JMK Kamarazenekar tavaly ünnepelte 60 éves fennállását. A hagyományosan értelmezett komolyzenei művek mellett előszeretettel játszanak karakterdarabokat, ám fő profiljuk a barokk zene. Mint azt nevük is mutatja, kamaraegyüttes lévén taglétszámunk fő. Hagyományos koncertjeikre igény van városunkban: Farsangi, Évadzáró és Adventi hangversenyek. Rendszeres meghívott fellépői a Kőszegi Országos Kamarazenekari Fesztiválnak, ahonnan két ízben is a zsűri különdíjával tértek haza. Fesztiváljaink és nagyrendezvényeink: Pápai Nemzetközi Játékfesztivál Az idén 20. életévébe lépett Pápai Nemzetközi Játékfesztivál az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabb programot kínáló rendezvényünk. A játékfesztivál vezérgondolata a homo ludens eszmény középpontba állítása, az együttes játék, a kreativitás, a mozgás és a sportolás örömének biztosítása a legszélesebb rétegek számára. A programok között a változatos műfaji skálán mozgó művészeti bemutatók is helyet kapnak. A rendezvények az egészséges életmód, a hagyományápolás, a másságra való odafigyelés, a társadalmi tolerancia gondolatát is képviselik. A Pápára érkező vendégeket gasztronómiai különlegességek, kézműves vásár és sok-sok egyéb érdekesség fogadja 15 helyszínen. A 3 napban mintegy 60 rendezvény (kiállítások, koncertek, civil szervezetek, külföldi művészeti csoportok) várja az érdeklődőket ben a fesztivál kiemelt vendége volt városunk hollandiai testvérvárosa, Kampen, ahonnan a protokoll-vendégeken túl az AMDG fúvószenekart is üdvözölhettük számos fellépésükön. A program nemzetközi jellegét erősíti a Pápa testvérvárosából érkező sportolók népes tábora, 8 sportágban mintegy 150 fiatal verseng ilyenkor egymással. A rendkívül változatos programkínálat, a hamisítatlan fesztiválhangulat ilyenkor ráirányítja a figyelmet Pápa és kistérsége természeti és kulturális értékeire, építészeti nevezetességeire. A háromnapos gondtalan kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást, tartalmas időtöltést biztosító fesztivált jó szívvel ajánljuk minden korosztály számára! Pápai Történelmi Napok és Borfesztivál A Pápai Történelmi Napok programsorozat óta augusztus második hetében kerül megrendezésre. A rendezvény három korábbi, hosszú időn át sikeresen működő program (Pápai Barokk Napok, Pápai Huszár Találkozó, Pápa, a somlói bor városa) elemeire alapozottan jött létre, megtartva azok jellegzetességeit. A belváros épületei a sikeres városrendezés és műemlékvédelem eredményeként ma újra hajdani szépségükben pompáznak, s így méltó hátterét adják a program eseményeinek. A Fő tér Közép- Európában egyedülálló barokk épületegyüttese, a Várkastély melletti Kastélypark és környezete ideális helyszínnek bizonyulnak. A három nap során megelevenednek, élettel telnek meg a belváros történelmi levegőjű utcácskái, terei, parkjai. A rendezvény elsődleges célja, hogy minden korosztály számára élményszerűen életközelbe hozza az adott kort ben a kuruc kor, 2008-ban a reneszánsz kor elevenedett meg a programok során ben: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc jegyében szerveztük a rendezvényeket. A hajdani Huszártábor résztvevői azt fogalmazták meg: A katonai hagyományőrzés Mekkája Pápa, ahová minden huszárnak el kell zarándokolnia. A 160. évforduló azt sugallta, hogy erre az igényre és a helyi ilyen irányú hagyományokra alapozva kiemelt programja legyen ez Pápának. Azokat a kuriózumokat, melyeket a helyi huszárok és a meghívandó katonai hagyományőrzők tudnak megjeleníteni, máshol ilyen formában nem láthatták az érdeklődők: huszártábori élet, lovas, zászlós felvonulás látványos, nagyszabású történelmi bemutatók huszárpróba, lovas futár bajnokság 2010-ben: Honfoglalás kori játékok (Jurták találkozója) zajlottak, 2011-ben: A Középkor Világa (Végvári harcok kora) elevenedik majd meg az érdeklődő résztvevők előtt. Ez az a fesztivál, amely városunk hagyományait, jellegzetességeit, sajátos történelmi arculatát a legjobban ki tudja aknázni, és erre alapozva olyan rendezvénysorozatot tud létrehozni, amely Más, mint másutt. Azok a vendégek, akik ideérkezve részesei lesznek a programoknak, összhangot fognak érezni a város építészeti miliője és a rendezvénysorozat hangulata között, és szívesen emlékeznek vissza az itt töltött pár napra.

14 14 Értékteremtők Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó A pápai Jókai Mór Művelődési Központ, mint befogadó és rendező intézmény, első alkalommal 1998-ban volt házigazdája az Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület támogatásával, Pápa Város Önkormányzatának mindenre kiterjedő segítségadásával. Azóta kétévente kerül megrendezésre a rangos találkozó. A nagyrendezvényen bemutatkozási lehetőséget kapnak azok az ifjúsági korosztályba tartozó /14-18 éves korú/ néptáncegyüttesek, amelyek a gyermektánc-találkozókból már kinőttek, azonban a felnőtt táncegyüttesek fesztiváljain, versenyein még korai a részvételük. A találkozó szükségességét támasztja alá és bizonyítja, hogy a felhívásra a hazai és határon túli magyar és nemzetiségi ifjúsági együttesek közel 1000 fővel jelentkeznek bemutatkozásra. A neves, fiatal táncművészekből álló zsűri mindkét nap részletes értékelést és útmutatót ad az együttesvezetők részére, mely minden csoport további fejlődéséhez irányt mutat. A színpadi bemutatkozásokon túl a táncosok részére játékos vetélkedőt, táncházat és városnézést szervezünk, hozzáértő szakemberek vezetésével. Zenés Színpadok Országos Fesztiválja - Scherzo Hiánypótló, hagyományteremtő céllal indult 1996-ban Békéscsabán a Scherzo - az Ifjúsági Ház igazgatója és csoportja, a Csabai Színistúdió kezdeményezésére. A második országos fesztivál házigazda-szerepét 1997-ben a Jókai Mór Művelődési Központ vállalta magára. Így felváltva Pápa és Békéscsaba helyszínen kerül sor a Scherzo megszervezésére. A fesztivál az országban működő amatőr művészeti csoportok számára jött létre, hogy a musical műfaját népszerűsítse a fiatalok körében, bemutatkozási lehetőséget adjon szakmai zsűri előtt, és a csoportok az általuk írt produkciókat előadhassák. Két kategóriát hirdetünk meg: Zenés színdarab és Tematikus műsor-összeállítás tól új kezdeményezés a Szólóének verseny, amit musical és táncdal kategóriákban hirdetünk meg. Országos Ifjúsági Mazsorett Fesztivál Idén már 5. alkalommal szerveztük meg városunkban az országos ifjúsági mazsorett fesztivált a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetséggel karöltve. A fesztiválon három korcsoportban, show- és pom-pon kategóriákban méretődtek meg a résztvevők, összesen 12 csoport, 181 fő. Az ország számos pontjáról érkeztek a mazsorettek: Kőszeg, Sárvár, Bő, Várpalota, Csepreg. Sok érdeklődő csodálhatta meg látványos bemutatóikat a Sportcsarnokban és a belvárost átszelő mazsorett-felvonulást a Fúvószenekar menetzenéjére. Gitárnyűvők Tehetségkutató verseny A program házigazdája a JMK által működtetett Könnyűzenei Tanács. Célunk a könnyűzenei tehetségkutatás, lehetőséget adni a fiatalok számára, hogy bemutathassák tudásukat, és hasonló amatőr együttesekkel találkozhassanak. Ugyanakkor számos fellépési lehetőséget is kaphatnak az itt induló zenekarok. Két kategóriában (metál és rock) várjuk az indulókat. Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál - JátSzóSzín 2004 óta szervezzük, januárjában 4. alkalommal hirdetjük meg a rendezvényt. Lehetőség nyílik többek között a hátrányos helyzetű településeken élő tehetséges amatőr művészek és művészeti csoportok megismerésére korosztályi megkötés nélkül. A fesztiválra négy kategóriában lehet nevezni: vers-próza, néptánc, komolyzene, könnyűzene. Újszerű együttműködések a civil szervezetekkel: Eszterlánc Népi Hagyományőrző Műhely - óvónők részére népi kézműves foglakozásokat tartalmazó képzés (Óvodapedagógusok Egyesületével és a Bakonyalja Népművészeti Egyesülettel) Kenderkóc népi kézműves foglakozások gyermekek részére (Bakonyalja NE) Műhelytitkok színházi nevelési programok a Pápai Drámaműhellyel Civil Háló Szövetség - kistérségi civil együttműködés kialakítása, civil szektor fejlesztése (Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvánnyal, Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesületével) Rendezői vagyunk a város nemzeti, társadalmi ünnepeinek. A város erős polgári hagyományaihoz méltóan mindig is nagy hangsúlyt helyezett az ünnepek méltó megtartására, kialakult ennek szép hagyománya. Nemcsak a nemzeti ünnepek jelentenek igazi közösségi élményt, de például A Magyar Kultúra Napja, A Költészet Napja, Városi Ballagás, Pápa Város Napja is évről-évre méltóképpen megrendezett esemény városunkban, sok kreativitással, számos helyi tehetség közreműködésével.

15 Értékteremtők 15 Kistérségi szerepkör: Olyan hátrányos helyzetű, aprófalvas térségek lakóinak kulturális ellátását biztosítjuk a különböző pályázatok segítségével, amelyekben már régóta nem működik közművelődési intézmény, illetve nincs szakember. Tudásháló és Tudás-Szín-Tér projektünk révén és szakmai kapcsolatokon keresztül kiterjedt ismeretekkel rendelkezünk a kistérség társadalmi és közösségi életét illetően. Segítséget nyújtunk a falvaknak a különböző rendezvények, falunapok, találkozók megszervezéséhez, műsorokkal való ellátásához: Tájelőadások keretében a legkiválóbb amatőr művészeti csoportjaink (Vadvirág néptáncegyüttes, Fúvószenekar és Kamarazenekar) adnak színvonalas műsort a kistelepüléseken. A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás megbízása alapján 2007-ben nyújtottuk be pályázatunkat az OKM által kiírt Közkincs programra, melynek keretében Kul-Túra, Tájegységek Találkozása címmel eredményesen bonyolítottunk le egy kistérségi hagyományőrző és közösségfejlesztő komplex programot. Ennek során a települések értékleltárát is felállítottuk as Közkincs projektünkben létrehoztuk a kistérségben a Közkincs Kerekasztalt 2010-ben a Kerekasztallal közösen megalkottuk a Pápai kistérség kulturális stratégiáját. PR és információs tevékenység: Programajánló műsorfüzetünket havonta adjuk ki. Az egyes rendezvényekhez, programjainkhoz plakátok, szóróanyagok és meghívók készülnek. Honlapunk ( megújult külsővel és tartalommal áll a látogatók rendelkezésére. Legutóbb megjelent kiadványaink: Egy projekt élettörténete (Hefop Tudásháló összegző tanulmány 2007) Eszterlánc (népi kézműves hagyományok módszertani anyaga óvónők részére 2008) Igényfelmérő kiadvány I-II. ( Tudás-Szín-Tér programkínálata 2009, 2010.) Németh Ervin: Diákszínháznéző Útikalauz diákoknak és tanáraiknak a diákszínházi előadások rengetegében (2009) Zöld suli avagy Hogyan vigyünk természetet az iskolánkba? (2010.) Környezetünk Útmutató Pápa környéki természetismereti foglalkozásokhoz (2010.) A Közérdekű önkéntes tevékenységről szóló évi LXXXVIII. törvény alapján a JMK 2006-ban regisztrált az SZMM nél közérdekű önkéntes-fogadó szervezetként. Bekapcsolódott a művelődési központ az Ötlet programba is, melynek keretében egy tehetséges, de hátrányos helyzetű fiatal intézményünkben szerezte meg első tapasztalatait a munkavégzés szabályairól. Közérdekű önkéntesként jelenleg is egyik nyugdíjas kollégánkat alkalmazzuk közönségszervezői munkakörben. A közösségi művelődés hagyományos területei mellett keressük a közművelődés újszerű formáit, felhasználva ehhez meglévő tapasztalatainkat, kapcsolatrendszerünket és a kor követelményei szerint megszerzett tudásunkat. Ennek érdekében eredményes pályázati tevékenységet folytatunk, hazai és uniós forrásokat tekintve is sikeresek vagyunk. Indultunk az első olyan uniós pályázati kiíráson, amely közművelődési intézmények számára kínált lehetőséget. A Hefop 2004/ Tudásháló projektünkkel 50 millió Ft-ot nyertünk; a projektet szakmailag sikeresen, pontos elszámolás mellett befejeztük. Tartalmi elemei: Képzőhálózat létrehozása a Pápai kistérségben. Kétszintű képzés hátrányos helyzetű embereknek elősegítve visszakerülésüket a munka világába: közösségfejlesztő asszisztens és pályaorientációs képzés Infrastruktúra-fejlesztés A Tudás-Háló projekt által generált közösségi folyamatok számos pozitív hatását még ma is tapasztaljuk. Tevékenységünk továbbvitele érdekében nyújtottuk be pályázatunkat 2009 elején a Támop /08/2 kiírásra Tudás-Szín-Tér Közművelődés a közoktatásért címmel, melynek révén Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. Mindkét projekt megírásához és megvalósításához az intézmény dolgozóinak szakmai kompetenciái szolgáltatták és szolgáltatják a megfelelő alapokat. Ezen kompetenciát a folyamatos képzéseken való részvétellel tudjuk biztosítani. Tudás-Szín-Tér projektünk célja a minőségi oktatás és hozzáférés széleskörű biztosítása, a szociokulturális szolgáltatások fejlesztése a JMK mint közművelődési intézmény sajátos eszközeivel az esélyegyenlőtlenségek csökkentése érdekében a Pápai kistérségben. A projekt szeptember 1-jén indult, az eltelt 1 évben számos programot szerveztünk óvodásoknak, iskolásoknak, pedagógusoknak és hátrányos helyzetű felnőtteknek. Kollégáink továbbképzéseken vettek részt szakmai fejlődésük érdekében.

16 16 Értékteremtők Újszerű tanulási formákat fejlesztettünk ki, módszertani anyagok készültek a programokhoz. Az elnyert Ft-os támogatás közel 10%-ából fejleszthettük eszközállományunkat. Az eltelt időszakra tervezett tevékenységek mind megvalósultak. A programokkal sikerült elérni az általunk kitűzött célokat: A JMK-t alkalmasabbá tettük az egész életen át tartó tanulás formáinak széles körben való terjesztésére humán erőforrás- és eszközfejlesztéssel. Javítottuk a közoktatás hatékonyságát nem formális és informális oktatási-nevelési szolgáltatásainkkal, intézményünk látogatottsága nőtt. Létrehoztunk egy adatbázist a kistérségben elérhető képzési szolgáltatásokról, melyet a projekt önálló honlapján folyamatosan frissítünk. A projektben résztvevő hátrányos helyzetű csoportokat bekapcsoltuk az egész életen át tartó tanulás folyamatába, a résztvevők kompetenciái fejlődtek. Mindezt újszerű együttműködési formák, partnerségek tették lehetővé. Minden programunk ingyenes az elnyert támogatásnak köszönhetően, ezek egy része, 7 féle program a pápai kistérség 21 településén is elérhető volt. Eddig összesen 35 féle programon fő vett részt 2785 órában. A résztvevők elégedettek a programokkal, folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket pedagógusoktól, diákoktól, tanfolyamainkon résztvevő felnőttektől. Munkánkat folytatjuk, a Tudás-Szín-Tér projekt lezárása május 31. A projektek sikeres megvalósítása érdekében 2006-ban kérvényeztük intézményünk felnőttképzési nyilvántartásba vételét, majd 2007-ben Akkreditált Felnőttképzési Intézmény címet nyertünk el. Számos felnőttképzési programot valósítottunk meg az eltelt években a pályázati projektek részeként és azon kívül is: pl. számítógépes, angol nyelvtanfolyamok, pályaorientációs képzések, művészeti képzések, stb. Felnőttképzési szolgáltatásaink: előzetes tudásszintfelmérés álláskeresési technikák oktatása 2010-ben akkreditáltattuk Szülők iskolája konfliktuskezelés című képzési programunkat a Felnőttképzési Akkreditációs Testületnél. A 4 modulból álló program kidolgozója Simonné Zachár Anna pszichopedagógus. A képzés célja az egyén nagyfokú önismeretének, valamint társadalmi beilleszkedésének segítése és a szociális kompetenciák fejlesztése. Intézményünk életében mérföldkőhöz érkeztünk: december 23-án lesz 25 éves Színházépületünk. Az ünnepi rendezvénysorozat már kezdetét vette, januárban további színes programokkal várjuk az érdeklődőket. Az eseménysorozat kiemelt alkalma lesz január 22., A magyar Kultúra Napja, amikor ünnepi díszelőadásra várjuk partnereinket, meghívott vendégeinket. Ekkor kerül átadásra a Jókai Mór Művelődési Központ és a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány által 1995-ben alapított Pro Cultura Díszoklevél is. Szakmai kollégák: Dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai csoportvezető, felnőttképzési tevékenységért, civil és kistérségi kapcsolatokért felelős vezető, színházművészeti előadó Tompa Péterné Tóth Katalin egészséges életmód előadója Tudás-Szín-Tér projektünk menedzsere Bognárné Novák Ilona gyermek közművelődés, hagyományőrzés előadója, felnőttképzés minőségirányítási munkatársa Mészárosné Varga Veronika ifjúsági közművelődés, csatolt települések, könnyűzenei rendezvények előadója Szanyiné Csepregi Ilona mindennapi kultúra és komolyzenei művészet előadója Baán Éva (közérdekű önkéntesként) táncművészet, közönségszervezés Kocsis Gyula ünnepek, nagyrendezvények, vizuális kultúra, marketing tevékenységek felelőse Róka Norbert vizuális kultúra, kiállítások, filmvetítések, honlap kezelése Veszpréminé Turtsányi Valéria igazgató Jókai Mór Művelődési Központ (8500 Pápa, Erzsébet liget 1.) Tel./fax: 89/ ; ; E mail: jmk_ papa@globonet.hu

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről

Részletesebben

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma:

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma: KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV Tartalma: Számviteli beszámoló (mérleg, eredmény kimutatás) A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás Célszerinti kifizetések kimutatása Támogatások kimutatása A közhasznúsági

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL Komló Város Önkormányzat Képviselő testülete a kulturális

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2018. november 27.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2002. (IX.30.) számú R e n d e l e t e a helyi közművelődésről Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2017. február 01. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete és az ezt módosító 29/2018.(XII.14.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglal szövege Gödöllő Város

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Bojt Község Önkormányzata Képviselő- testületének 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról

Bojt Község Önkormányzata Képviselő- testületének 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról Bojt Község Önkormányzata Képviselő- testületének 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról Bojt Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális

Részletesebben

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu Közhasznúsági jelentés 2009. Tartalom a) A számviteli beszámoló 2 b) A költségvetési

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára FŐVÁROSI FORDULÓ A verseny pedagógiai célja: a tehetséggondozás,

Részletesebben

2006. január. Dialógusok Konferencia a határmenti kulturális együttműködésről Sátoraljaújhely 13. Péntek

2006. január. Dialógusok Konferencia a határmenti kulturális együttműködésről Sátoraljaújhely 13. Péntek 219 ESEMÉNYNAPTÁR Kiemelkedő közművelődési, amatőrművészeti események 2006-ban Információ: Magyar Művelődési Intézet, 1011, Corvin tér 8. Telefon: +36-1-201-5053, fax: +36-1-201-5764, e-mail: esemeny@mmi.hu

Részletesebben

15. ORSZÁGOS és TÉRSÉGI NÉPZENEI MINŐSÍTŐ FELHÍVÁS

15. ORSZÁGOS és TÉRSÉGI NÉPZENEI MINŐSÍTŐ FELHÍVÁS 15. ORSZÁGOS és TÉRSÉGI NÉPZENEI MINŐSÍTŐ FELHÍVÁS A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége KÓTA és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Nonprofit Kft. közösen meghirdeti a népzenei együttesek, pávakörök,

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Balatonfüred

Részletesebben

IKSZT Szolgáltatási és Programterv

IKSZT Szolgáltatási és Programterv Helyszín és feltételek biztosítása a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetéséhez 1 1 Falugazdász fogadóóra fogadóóra 2013.01.08 8 Falugazdász fogadóóra fogadóóra 2013.02.05 8 Falugazdász

Részletesebben

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu SOMOGY MEGYEI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM 7400 Kaposvár, Csokonai u.1. 3/5. - EGYÜD Árpád Kulturális Központ, Agóra - ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület 30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com

Részletesebben

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

Kunpeszér Község Önkormányzat 15/2004. (IX.16.) számú rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól

Kunpeszér Község Önkormányzat 15/2004. (IX.16.) számú rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Kunpeszér Község Önkormányzat 15/2004. (IX.16.) számú rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Kunpeszér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete A helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban önkormányzat)

Részletesebben

VÁROSI RENDEZVÉNYTERVRE

VÁROSI RENDEZVÉNYTERVRE Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár 4090 Polgár, Barankovics tér 6. JAVASLAT A VÁROSI RENDEZVÉNYTERVRE 2015. Készítette: Radics Zoltánné intézményvezető I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek

Részletesebben

2. Az R. 6.. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az R. 6.. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelete a közművelődésről szóló 45/2004.(XII.3.) Kt. számú rendelet módosításáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális

Részletesebben

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ FELHÍVÁS A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁLON VALÓ RÉSZVÉTELRE CIVIL SZERVEZETEK számára és MŰVÉSZETI PRODUKCIÓKAT bemutató csoportok, zenekarok, együttesek, egyéni előadók számára SAVARIA

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Szám: 26181/2016. Tisztelt Közgyűlés! Javaslat Salgótarján Megyei Jogú Város középtávú gyermek és ifjúsági koncepciójában foglaltak rövid távú megvalósítása

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat közművelődési feladatairól *

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat közművelődési feladatairól * Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól * Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről,

Részletesebben

TÉKA MŰVELŐDÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT - SZAMOSÚJVÁR

TÉKA MŰVELŐDÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT - SZAMOSÚJVÁR TÉKA MŰVELŐDÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT - SZAMOSÚJVÁR TÉKA ALAPÍTVÁNY- MÉRFÖLDKÖVEK 1993 - az alapítás éve 1995 -a Téka Művelődési Központ létrehozása 2000 - csatlakozás a szórvány oktatási programhoz 2001-2006

Részletesebben

Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. 2018/2019 TANÉV Különös közzétételi lista - Alapfokú művészeti iskola

Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. 2018/2019 TANÉV Különös közzétételi lista - Alapfokú művészeti iskola Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 2018/2019 TANÉV Különös közzétételi lista - Alapfokú iskola Országos,, területi szakmai bemutatókon, versenyeken elért eredmények

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Oktatási Hivatal B U D A P E S T I P E D A G Ó G I A I O K T A T Á S I K Ö Z P O N T 1088 Budapest, Vas u. 8. Telefon: (+36 1) 374-2161 Honlap: www.oktatas.hu E-mail: POKBudapest@oh.gov.hu VERSENYKIÍRÁS

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat 392. szám KULTÚRPONT HÍRLEVÉL 2011-06-09 ************************************************************************** Nemzetközi kulturális hírek A KultúrPont Iroda ingyenes elektronikus hírlevele hirlevel@kulturpont.hu

Részletesebben

A TEA ÚTJA KÖZHASZNÚ EGYESÜLET közhasznúsági jelentése 2012. Debrecen, 2013. február 28.

A TEA ÚTJA KÖZHASZNÚ EGYESÜLET közhasznúsági jelentése 2012. Debrecen, 2013. február 28. A TEA ÚTJA KÖZHASZNÚ EGYESÜLET közhasznúsági jelentése 2012. Debrecen, 2013. február 28. 1. A Közhasznú Egyesület rövid bemutatása A társaság neve: Székhelye: Besorolása: A Tea Útja Közhasznú Egyesület

Részletesebben

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG hirdet a Kulturális és tudományos keretből elnyerhető támogatásra. A felosztható keretösszeg: 3 millió Ft. 1. A 2012. évben megvalósítandó ünnepi rendezvényekre, eseményekre, kiemelten az irodalmi, történelmi,

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

c./ Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerését, a befogadás elősegítését, ezen belül :

c./ Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerését, a befogadás elősegítését, ezen belül : AGGTELEK KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2002.(IV.11.)SZ. RENDELETE A HELYI KÖZMŰVELŐDÉS SZABÁLYOZÁSÁRA Aggtelek Község Önkormányzatának képviselő-testülete A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről,

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsaba, Andrássy út Tel.: 66/

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsaba, Andrássy út Tel.: 66/ A programjai 2017. 2017. január 16. Tücsök Peti zenés interaktív gyermekműsora 2017. január 23 február 14. Vasutas Galéria FISAIC fotókiállítás, megnyitó: január 23. 2017. január 27. Tabán Táncegyüttes

Részletesebben

536/2015. (XI. 19.) Tinódi Lantos Sebestyén Könyvtár és Művelődési Ház évre szóló munkatervének jóváhagyása

536/2015. (XI. 19.) Tinódi Lantos Sebestyén Könyvtár és Művelődési Ház évre szóló munkatervének jóváhagyása 536/2015. (XI. 19.) Tinódi Lantos Sebestyén Könyvtár és Művelődési Ház 2016. évre szóló munkatervének jóváhagyása VARGA DOMOKOS ÁMK TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN KÖNYVTÁR ÉS MŰVELŐDÉSI HÁZ KÖZMŰVELŐDÉSI MUNKATERV

Részletesebben

Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről

Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális

Részletesebben

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről Előterjesztés Arany János emléknap megszervezéséről 1. előterjesztés száma: 301/2017 2. Előterjesztést készítő személy neve: Ádámné Bacsó Erika 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve:

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tájékoztatója

Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tájékoztatója Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tájékoztatója A képzés célja: A Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzés célja a kortárs diplomácia és nemzetközi kapcsolatok működésének magasabb

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. Az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett

VERSENYKIÍRÁS. Az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett VERSENYKIÍRÁS Az Győri Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett 15. Tiszán innen, Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny az 5-6.; 7-8. és 9-12. évfolyamos tanulók számára A verseny

Részletesebben

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 13/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 13/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (IV. 30.) rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004.

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola meghirdeti XV. GERGELY-NAPI MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁT

Tisztelt Intézményvezető! A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola meghirdeti XV. GERGELY-NAPI MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁT Tisztelt Intézményvezető! A gyenesdiási meghirdeti XV. GERGELY-NAPI MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁT az általános és művészeti iskolák tehetséges tanulói részére DRÁMAJÁTÉK, VERS- ÉS PRÓZAMONDÁS, IPAR- ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET,

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Taktaharkány civil szervezetek, alapítványok

Taktaharkány civil szervezetek, alapítványok Taktaharkány civil szervezetek, alapítványok "A TAKTAHARKÁNYI REFORMÁTUS TEMPLOMÉRT" Közhasznú (oktatási,kulturális,egyéb) 3922 Taktaharkány, Béke utca 40. képviselő: Fodor József Károly Elsődlegesen a

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Bevezetés A Muzsika Hídja Fesztivál Szervezőbizottsága 2015-ben is megrendezi a Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivált Budapesten 2015. július 25-26-án, első

Részletesebben

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek 1. sz. melléklet 2017. évi Városi rendezvényterv Készítette: Ferenczné Fajta Mária mb. intézményvezető I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek I. Nemzeti és állami ünnepek Március 15. Az 1848/49-es

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

Versenyeinkre a nevezéseket 2013. április 25-ig legyetek szívesek elküldeni!

Versenyeinkre a nevezéseket 2013. április 25-ig legyetek szívesek elküldeni! Általános Iskolák Igazgatóinak Munkaközösségeinek L A N D O R N A P 2013. május 22. (szerda) Tárgy: versenykiírások Kedves Kollégák! A Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola az idei tanévben a következő

Részletesebben

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

K I V O N A T. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága 2013. május 28-i ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága 2013. május 28-i ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága 2013. május 28-i

Részletesebben

Együttműködő partnerszervezetek

Együttműködő partnerszervezetek Együttműködő partnerszervezetek 1. Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesülete 2. Dejtár Község Önkormányzata 3. Drégelypalánk Község Önkormányzata 4. Érsekvadkert Község Önkormányzata 5. Gondoskodás

Részletesebben

A H i p H o p I n t e r n a t i o n a l H u n g a r y

A H i p H o p I n t e r n a t i o n a l H u n g a r y BEMUTATKOZÁS A H i p H o p I n t e r n a t i o n a l H u n g a r y A Hip Hop International Hungary alapítóinak sikerült először megszerezniük az MTV zenés tv-csatornán közelmúltban futott, népszerű America

Részletesebben

2011. évi rendezvénynaptár

2011. évi rendezvénynaptár 2011. évi rendezvénynaptár JANUÁR 12. Doni megemlékezés 21. Magyar Kultúra Napja 22. Német Nemzetiségi Nap 28. FEBRUÁR 1. Meseszínház - Kabóca Bábszínház 11. 12. Valentin napi party Kultúrház 26. Farsangi

Részletesebben

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Mi is a közösségfejlesztés? az adott településen élő emberek aktív közreműködésével, a rendelkezésre álló humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

KULTURÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. Tudást adunk a munkához!

KULTURÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. Tudást adunk a munkához! KULTURÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Tudást adunk a munkához! Edutus Főiskola 2014 Kulturális szakembereknek kínálunk olyan kultúra-gazdaságtani, vállalkozási, marketing, vezetési és szervezési

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2015. (XI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE. a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2015. (XI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE. a helyi közművelődési feladatok ellátásáról BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2015. (XI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Balatonhenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ

2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ 2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ február március Időpont Rendezvény megnevezése Szervező Helyszín 2012. február 16. vagy 23. 2012. február 25. Könyvtárhasználat - Nemzetközi energiahatékonysági nap

Részletesebben

VI. Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál április (szombat-vasárnap) Nyíregyháza Continental Aréna

VI. Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál április (szombat-vasárnap) Nyíregyháza Continental Aréna VI. Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál 2018. április 21-22. (szombat-vasárnap) Nyíregyháza Continental Aréna Versenykiírás Az Abigél Többcélú Intézmény és a Pro Homo Egyesület közös szervezésében kerül

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról

Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról Iskolánk sajátos arculatának hosszú évtizedek óta meghatározó eleme a német nemzetiségi

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban Pályázatunk kedvező elbírálásának köszönhetően, iskolánk A fény megérkezik tehetséggondozás a művészetoktatás sajátos eszközeivel (zene-irodalom-képzőművészet) programsorozattal csatlakozott a 2015 a Fény

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A 2016. ÉVRŐL Alapítványunk alapvető célja a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak támogatása. Különösen fontosnak

Részletesebben

I.RÉSZ Általános rendelkezések Alapelvek

I.RÉSZ Általános rendelkezések Alapelvek *7 Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 17/1999.(VII.01.) önkormányzati rendelete A helyi közművelődésről *7 Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés

Részletesebben

Csátalja Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 3/2003.(III.27.) önkormányzati rendelete. a helyi közművelődésről A rendelet hatálya

Csátalja Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 3/2003.(III.27.) önkormányzati rendelete. a helyi közművelődésről A rendelet hatálya Csátalja Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2003.(III.27.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről Csátalja Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv.

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

J A V A S L A T a 2013. évi városi imázs költségvetési keret felosztására

J A V A S L A T a 2013. évi városi imázs költségvetési keret felosztására J A V A S L A T a 2013. évi városi imázs költségvetési keret felosztására Ózd, 2013. március 28. Előterjesztő: Városimázsért és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Tanácsnok Oktatási, Kulturális és Sport

Részletesebben

Civilek a Fiatalokért Egyesület bemutatása

Civilek a Fiatalokért Egyesület bemutatása Tisztelt Partnereink! Egyesületünk EFOP-1.2.1-15-2016-00681 pályázattal kapcsolatban a megvalósításhoz partnereket keres, kérem engedje meg, hogy részletesebben bemutassam az egyesületünk és az említett

Részletesebben

Felhívás. A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint

Felhívás. A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint Felhívás A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata a Nyelvek Európai

Részletesebben

Gyõr-Moson-Sopron Megye

Gyõr-Moson-Sopron Megye Közmûvelõdési Programok Tájoltatásának Programfüzete Gyõr-Moson-Sopron Megye Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ Közhasznú Társaság 9022 Gyõr, Czuczor Gergely utca 17. Tisztelt Polgármester! Kedves Közönség!

Részletesebben

NTP-TV IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny

NTP-TV IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny NTP-TV-16-0129 IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny Előzmények: Iskolánk 2016 decemberében hirdette meg a versenyt - ezt megelőzte egy szakmai egyeztetés, melyet intézményünk az ÖRÖKÍTŐ szervezettel

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Belváros-Lipótváros Önkormányzatának 16/2003. (V.15.) rendelete a 20/2004. (IV.19.) rendelettel és a 15/2008. (III.19.) rendelettel és a 21/2009. (VI. 02.) rendelettel módosított egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS SPORTBIZOTTSÁGA

OKTATÁSI ÉS SPORTBIZOTTSÁGA BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK KÖZMŰVELŐDÉSI, IFJÚSÁGI, OKTATÁSI ÉS SPORTBIZOTTSÁGA ELNÖKÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. lkt. sz.: V.14112017., v. 7912017. Előadó: Borsodiné

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 22389/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Javaslat az EFOP-1.3.5-16. kódszámú, Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című pályázati konstrukció keretében

Részletesebben

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139 Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139 Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet által szervezett szakkörök

Részletesebben