A TARTALOMBÓL M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TARTALOMBÓL M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A."

Átírás

1 2011. FEBRUÁR A TARTALOMBÓL - Figyelő: Közművelődési statisztikai adatszolgáltatás a évről Kitüntetettek - Előretekintő: Felhívás gyermek színjátszó csoportoknak Felhívás vers és prózamondóknak Az Önkéntesség Éve - Ajánló: Dráma- és színházpedagógia szakirányú továbbképzés - Értékteremtők: Bemutatkozik a 25 éves pápai Jókai Művelődési Központ AZ E Ö T V Ö S K Á R OL Y M E G Y E I M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A. ÉS K ÖZ M Ű V E L Ő DÉ S I I NT É Z E T Hírek, információk, szakmai anyagok közvetlenül elérhetők a oldalon. Kérjük, hogy illesszék be a Kedvencek közé, és látogassák rendszeresen! Javaslataikat, ötleteiket továbbra is várjuk! KÖZMŰVELŐDÉSI STATISZTIKAI ADATSZOLGÁLTATÁS a évről A Nemzeti Erőforrás Minisztérium idén is elrendelte a közművelődési statisztika elkészítését. A Veszprém megyei adatok gyűjtésével, feldolgozásával és szakmai irányításával az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetet bízta meg. Az adatszolgáltatás a 288/2009.(XII.15.) Kormányrendelet alapján kötelező! Adatszolgáltatásra kötelezettek: valamennyi alapfeladatként közművelődési tevékenységet folytató - önkormányzat - önkormányzati, állami intézmény, - civil szervezet, alapítvány - vállalkozás Az adatszolgáltatás nemcsak törvényi kötelezettség, hanem a statisztikai jelentést számos pályázathoz (NKA) kötelező mellékletként csatolni kell. HASZNOS HELYEK: HónaPosta XIV. évfolyam 2. szám Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Közművelődé si Hírlevele ISSN: Felelős kiadó: Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet igazgatója. Cím: Veszprém, Komakút tér 3.

2 Figyelő 2 Mivel a minisztérium a kor követelményeinek megfelelően szinte teljes körűen áttért az elektronikus adatszolgáltatásra, nem küldünk papír alapú adatlapot. A kérdőív és a kitöltési útmutató azonban regisztráció nélkül is letölthető és kinyomtatható a NEFMI Statisztikai Osztályának honlapjáról: 1. Elektronikus adatszolgáltatás esetén a NEFMI Kulturális Statisztikai Rendszer címén: Ez esetben is kérjük, hogy a szállítólevélen kívül egy nyomtatott példány kérdőívet is szíveskedjenek intézetünknek elküldeni. Kérjük mindkettőt vezetői aláírással, pecséttel hitelesíteni szíveskedjenek. 2. A hagyományosan (papír) kitöltött kérdőíveket a következő címre szíveskedjenek küldeni: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, 8200 Veszprém, Komakút tér 3. A KÉRDŐÍVEK BEKÜLDÉSI HATÁRIDEJE: MÁRCIUS 1. Információ, tanácsadás a kitöltéssel kapcsolatban: Sipos Tekla Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, 8200 Veszprém, Komakút tér 3. 20/ / /126 FIGYELEM! Azoknak az intézményi/önkormányzati kitöltőknek, akik az előző évben elektronikusan szolgáltattak adatokat, nem kell újra regisztrálniuk, a megadott címmel és jelszóval be tudnak lépni a rendszerbe. Ha véletlenül nem emlékeznének a jelszóra, a főoldalon az elfelejtett jelszó gombra kattintva kérhet új jelszót. Az új regisztrációkat a feldolgozó központoknak jóvá kell hagyniuk, csak ezt követően kezdhetik meg az adatszolgáltatók az adatlap kitöltését. Az eredményes és pontos adatszolgáltatás érdekében kitöltési tanácsadást, tájékoztatót tartunk, amelyre ezúton hívjuk és várjuk a jelentés kitöltőjét, továbbá minden érdeklődőt egyéb szakmai kérdéssel kapcsolatban. Konzultációs napok, helyszínek: február 1-jén kedden 9.30 órától Pápa, Jókai Művelődési Központ február 1-jén kedden 14 órától Zirc, Városi Művelődési Ház február 2-án szerdán 9.30 órától Ajka, Nagy László Könyvtár és Szabadidőközpont február 3-án csütörtökön 9.30 órától Sümeg, a Kisfaludy Művelődési Központban február 3-án csütörtökön 14 órától Tapolca, Tamási Áron Művelődési Központ február 8-án kedden 9.30 órától Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ február 8-án kedden 14 órától Várpalota, Jó Szerencsét Művelődési Központ február 10-én csütörtökön 10 órától Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Együttműködését előre is köszönjük!

3 3 Figyelő GR A T U L Á L U N K! Csokonai Alkotói-díjat kapott Láng Tibor aranydiplomás fotóművész (Bakony Fotóklub) A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjjal tüntette ki Láng Tibor aranydiplomás fotóművészt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Láng Tibor (1927) a veszprémi Bakony Fotóklub alapító tagja (1961), elnöke ( ), művészeti vezetője (2003-tól). A hazai és nemzetközi fotókiállításokon 1962-től szerepelnek alkotásai. A fotográfia valamennyi műfaját kedveli. Fotóit egyéni ábrázolásmód, magas szakmai színvonal, változatos témaválasztás jellemzi. Tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége szakértői bizottságának. Közreműködik fotópályázatok zsűrizésében. Kezdeményezője és vezetője a Pannónia Fotó-művészeti Fórumnak, amely a dunántúli fotós alkotóközösségek szakmai vita-fóruma, évente megrendezett fotókiállítása és vetített képes bemutatója. Láng Tibor aktív szereplője a fotográfiai közéletnek és a fotókulturális eseményeknek. A kitüntetéssel fél évszázados eredményes alkotói munkáját ismerték el. Fotó: Kührner László Pro Meritis díjat kapott Farkasné Molnár Csilla A Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársát Pro Meritis díjjal tüntette ki Porga Gyula polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett ünnepi megemlékezésen. Farkasné Molnár Csilla 2005-től dolgozik a VMK-ban, sokat tett Veszprém művészeti és kulturális életéért. Fő tevékenységterülete az irodalomhoz kötődik, de a nyugdíjas klubok gondozása is feladata. Fotó: Melczer Zsolt

4 Előretekintő 4 F E L HÍ VÁ S Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó VESZPRÉM MEGYEI BEMUTATÓ Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet a Magyar Drámapedagógiai Társaság felhívásához csatlakozva huszadik alkalommal hirdeti és rendezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Veszprém megyei bemutatóját. A találkozóra az általános iskolás csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő színjátszó előadással lehet nevezni, műfaji és tematikai megkötés nélkül. A műsoridő javasolt maximuma alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Az induló csoport tagjainak 20%-a lehet idősebb, mint éves. Az a csoport, amelyik részt vesz az Országos Diákszínjátszó Találkozón, az ott bemutatott előadását nem nevezheti a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra. Egy csoport egy előadással nevezhet. A jelentkező csoportok a működési helyük szerinti megyei/fővárosi találkozón indulhatnak (a találkozó meghirdetőjével történő egyeztetés alapján a földrajzi távolságok miatt kivételes esetben ettől el lehet térni). A megyei találkozó végén minősítést azon csoportok előadásai kaphatnak, amelyeknél a csoport vezetője ezt a jelentkezési lapon külön kéri. A példaértékű előadások az országos találkozó megyei és regionális bemutatóinak zárultával az erre a munkára felkért szakemberek javaslatai alapján meghívást kaphatnak az országos fesztiválon való szereplésre. (A meghívásnak nem előfeltétele az, hogy a csoport részt vegyen regionális találkozón is.) A megyei és a regionális találkozók végén a Magyar Drámapedagógiai Társaság által delegált szakemberek a csoportvezető-rendezők számára elemző beszélgetéseket vezetnek a látott produkciókról. A találkozóra nevező csoportok regisztrációs díja 3000 Ft, amit a Magyar Drámapedagógiai Társasághoz kell befizetni. A nevezés a regisztrációs díj befizetésével válik érvényessé. Számlaszámuk: (A beérkezett díjakról számlát adnak). A számlázáshoz szükséges adatok: Az intézmény neve: Címe: Adószáma: (Számlakiállítás feltétele, hogy a jelentkezési lapon a számlázási adatokat pontosan, a regisztráció beadásával egyidejűleg adja meg a csoport vezetője. Utólagos módosításra technikai okok miatt nincs lehetőség. A regisztrációs díj átutalásánál tüntessék fel a megye és a csoport pontos nevét, ellenkező esetben beazonosíthatatlan tételként visszautalják az összeget.) A Veszprém megyei szervező fél a megyei bemutatón való részvételért nem kér nevezési díjat. A VESZPRÉM MEGYEI BEMUTATÓ HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA: PÉTFÜRDŐ, KÖZÖSSÉGI HÁZ ÁPRILIS 16. SZERVEZŐ: EÖTVÖS KÁROLY MEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET SIPOS TEKLA Jelentkezési határidő: február 20. Észak-Dunántúli regionális találkozó (Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas, Veszprém megye) Győrben lesz május 14-én. Az országos találkozó rendezvénysorozatának záró programjára az országos fesztiválra a tervek szerint Debrecenben kerül sor június én.

5 5 Előretekintő FIGYELEM! A jelentkezési lapokat kérjük, küldjék el elektronikus úton mind a megyei, mind az országos szervezőknek, azaz az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetnek és a Magyar Drámapedagógiai Társaságnak február 20-ig. Információ: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet 8200, Veszprém, Komakút tér 3. Sipos Tekla (20/ ) Tel.: 88/ /126 mellék Fax: 88/ /105 mellék JELENTKEZÉSI LAP XX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó, 2011 VESZPRÉM MEGYE Csoport neve A csoportot működtető intézmény/szervezet neve Címe (ahol a csoport ténylegesen működik) Ha a csoport művészeti iskolához tartozik, a művészeti iskola neve Címe Az érintett osztályok, évfolyamok megnevezése Csoportvezető/rendező neve Lakcíme Telefonszáma címe, ahová az értesítéseket kéri Az előadás pontos címe Az előadás rendezője A mű eredeti szerzője A mű eredeti címe Az átdolgozó neve Egyéb alkotók (zene, mozgás stb.) Az előadás pontos műsorideje perc Az előadás előtti beálláshoz szükséges idő* perc Szükséges-e öltöző?* (aláhúzandó) igen A csoport létszáma fő Ebből lány fő Ebből fiú fő Életkor év Felnőtt kísérő fő Kér-e minősítést a csoport a produkciójára? igen nem nem *A technikai igény pontos ismertetése folytatható, a 2. oldalon részletezhető (terem, nézőtér, színpad mérete, kialakítása, hang-, fénytechnika, öltöző, egyéb).

6 Előretekintő 6 FE L H ÍV ÁS Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus meghirdeti a TÓTH ÁRPÁD NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓT és az V. JUHÁSZ GYULA NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT. A versmondóknak lehetőségük van arra, hogy mindkét versenyre jelentkezzenek, de arra is, hogy csak a Juhász Gyula vagy csak a Tóth Árpád versmondó versenyre. (A két versenykiírás több ponton fedi egymást, és a megyei/régiós előválogató is ugyanarra a napra esik. E fordulókon a résztvevőknek csak két verset kell bemutatni, ha mindkettőre jelentkezik, akkor kettőt-kettőt.) A Juhász Gyula és a Tóth Árpád versmondó versenyek Veszprém megyei/k-d. régiós elődöntőjének időpontja: május 28. Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet (Veszprém, Komakút tér 3.) A nevezési lapok visszaküldésének időpontja: április 15. Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet 8200, Veszprém, Komakút tér 3. Információ: Sipos Tekla 88/ , A versenyek szakmai támogatója a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. A 125 éve született költő emléke előtt tisztelgő TÓTH ÁRPÁD NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ A találkozót meghirdető szervezetek célja, hogy Tóth Árpád költészetére az évforduló kapcsán ráirányítsa a figyelmet, és alkalmat adjon a magyar nyelvű amatőr versmondók számára ezzel a nagyszerű szerzővel és költészetével való találkozásra. A találkozókat Magyarország régióiban és a határon túli magyar lakosság körében rendezzük meg. Részvételi feltételek: A vers-, énekelt vers és prózamondó versenyen részt vehet minden 14. életévét betöltött, hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr jelentkező, vagy zenei csoport. A találkozók során a jelentkezőknek összesen 4 verssel kell készülniük: két Tóth Árpád verssel; és két szabadon választott verssel, vagy prózával ebből egy a Nyugat különböző korszakainak költői tollából való mű, a másik mai kortárs alkotás legyen (a választott mű legkorábbi keletkezési időpontja 1990).

7 Előretekintő Egy-egy vers, vagy próza hossza nem haladhatja meg az 5 percet. A találkozó rendezői örömmel fogadják az újonnan megzenésített versek előadását. Az énekelt vers kategóriában jelentkezőknek minden bemutatott versenyszámot megzenésített változatban kell bemutatniuk. A fellépőket szakmai beszélgetéseken értékeljük. A találkozókon kiemelkedően szereplő versmondókat további versmondó alkalmakra delegáljuk. Az országos és határon-túli versmondó találkozók legjobbjainak lehetőségük lesz összemérni tudásukat egy szeptember végére tervezett rendezvényen. A rendezvényekről a két honlapon folyamatosan közlünk információkat. Nevezési lap letölthető a honlapról. Bővebb információ: a +36/ as telefonon, Kiss László, Tóth Zsuzsanna, A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK Csongrád Megye Önkormányzata támogatásával meghirdeti az V. JUHÁSZ GYULA NEMZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT A versenyt meghirdető szervezetek célja, hogy Juhász Gyula költészetét méltó módon életben tartsák. A múltban a Juhász Gyula versmondó versenyeket a szegedi Juhász Gyula Művelődési Házban és a Bartók Béla Művelődési Központban a Dél-alföldi Versmondók Egyesülete, a Magyar Versmondásért Alapítvány és más közreműködők összefogásával rendezték. A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK is társrendezőként, támogatóként segítette a rendezvények létrejöttét. A művelődési házak bezárásával a Juhász Gyula versmondó verseny elsorvadt. Szándékaink szerint a hagyomány folytatásával méltó módon emlékezünk Juhász Gyula költői nagyságára. Részvételi feltételek: A vers-, énekelt vers és prózamondó versenyen részt vehet minden 14. életévét betöltött, hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr jelentkező. Az országos döntőre mindenkinek összesen 4 verssel kell készülnie: két Juhász Gyula verssel; és két szabadon választott verssel, vagy prózával ebből egy a Nyugat különböző korszakainak költői tollából való mű, a másik mai kortárs alkotás legyen (a választott mű legkorábbi keletkezési időpontja 1995) Egy-egy vers, vagy próza hossza nem haladhatja meg az 5 percet. A verseny rendezői örömmel fogadják az újonnan megzenésített versek előadását. Az énekelt vers kategóriában jelentkezőknek minden bemutatott versenyszámot megzenésített változatban kell bemutatniuk. A verseny felfutásos rendszerű, előválogatókat 2011 tavaszán tartunk. A megyei fordulókon a résztvevőknek két verset kell bemutatni. A megyékből 2-2 főt, Budapestről 4 főt várunk a döntőre. A szomszédos országok magyar anyanyelvű versmondóinak továbbjutását, nevezését 2 főig várjuk. A döntő várhatóan szeptember én lesz Szegeden, Juhász Gyula szülővárosában. Nevezési lap letölthető a honlapról. Információ: Dohorné Kostyál Zsuzsanna 62/ , 7

8 Előretekintő Az Önkéntesség Éve Az önkéntességnek, pontosabban "Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének"szenteli a 2011-es évet az Európai Bizottság, melynek keretében támogatják a társadalmat erősítő és a szociális értékek megőrzését segítő kezdeményezéseket. A 2011-es európai év célja az lesz, hogy a tagállamok megteremtsék az önkéntes tevékenységeknek a civil társadalom számára ösztönző feltételeit, és növelje az önkéntes tevékenységek láthatóságát az EU-ban. Jelenleg is több millió európai polgár tevékenykedik számos területen önkéntes alapon, melynek közvetett gazdasági haszna mellett társa-dalomerősítő és a lakosság összetartását segítő hatása alapvető fontosságú a szociális európai modell megőrzésében. Legyen szó alapítványi munkáról, ifjúsági szervezetben való részvételről, kulturális tevékenységről, betegek és idősek gondozásáról vagy sportklubokról, mindenki találhat a számára fontos területen elvégezhető önkéntes feladatokat. Az önkéntesség segít új tapasztalatok, ismeretek elsajátításában, sőt jót tesz az emberek karrierjének is, bővítve a munkavállalási lehetőségeiket, mely a jelenlegi válság idején kiemelten fontos. A bizottság közleménye szerint azonban ennek ellenére az önkéntességben rejlő lehetőségeket alig használják ki. A javaslat értelmében négy fő célkitűzése megvalósítására kell törekednie a tagállamoknak, regionális és helyi közösségeknek és a civil szervezeteknek: törekedni az önkéntességet serkentő környezet, lehetőségek kialakítására minden szinten, az önkéntes szervezetek erősítésére és az önkéntes tevékenységek minőségének javítására, valamint az önkéntesek és a szervezeteik érdemeinek elismerésére és díjazására. Emellett fokozni az önkéntesség ismertségét, népszerűségét és megbecsülését. A törekvések megvalósulásától több önkéntest, illetve a szabadidejüket a közösségre áldozó polgárok aktivitásának jobb elismerését remélik. A bizottság továbbá azt is szeretné elősegíteni, hogy javuljon a tagországokon átívelő civil kezdeményezések közti interakció, csereprogramokon vegyenek részt az önkéntesek, segítve tapasztalatcseréjüket és az egymástól való tanulást. Hazánkban október 1-től indult el az a 2 éves program, melynek keretében Önkéntes Centrumok kialakítása és fejlesztése kezdődött el országos szinten. A program országos koordinálását az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) végzi. Az Önkéntes Központ Alapítvány honlapján olvasható a következő meghatározás: "Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében." Az önkéntesek az élet számos területén megtalálhatóak, azonban továbbra is számos olyan terület van, ahol egyáltalán nem, vagy csak alig találkozhatunk velük. Az emberek nagy része még mindig csak ad hoc módon végez önkéntes tevékenységet hazánkban. Az önkéntesség a társadalmi aktivitás egyik legfontosabb megjelenési formája, mely fejlesztésére minden korábbinál nagyobb szükség van, hiszen a hagyományos közösségi támogató funkciók gyengülnek. Annak érdekében, hogy a civil szervezetek, vagy akár az önkormányzati fenntartású intézmények hosszú távú programokba és szolgáltatásokba is be tudjanak vonni önkénteseket, szükség van a tudatos fejlesztésre. A hazai és más országokban működő önkéntes központoknak, kivételes katalizátor szerepük van, munkájuk eredményekét az önkéntesek sokkal könnyebben juthatnak információhoz, biztonságos módon kerülnek kiközvetítésre, a szervezetek mind adminisztrációs, mind módszertani kérdéseikre válaszokat kaphatnak, így felkészültebben várhatják az önkénteseket. A témáról bővebben olvashatnak és fontos információkhoz juthatnak a honlapon.

9 9 Ajánló A VESZPRÉMI PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KARA DRÁMA- ÉS SZÍNHÁZPEDAGÓGIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉST indít A képzésben való részvétel feltétele: Tetszőleges tanári szakképzettséget vagy pedagógus szakképzettséget igazoló oklevél, illetve más pedagógus-munkakörre felkészítő, pedagógiai jellegű szakképzettséget nyújtó (szakoktatói, szociálpedagógia, pedagógia) szakokon szerzett oklevél. A képzés célja: A Gabnai Katalin által kidolgozott képzés során elsajátítható ismeretek a kiemelt kompetenciák fejlesztésének nélkülözhetetlen eszközei, s közvetlenül kapcsolódnak az aktuális NAT több területéhez, A kurzus elvégzése biztosítja a drámajátékok vezetéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat, s felkészíti a pedagógust arra, hogy a színháztudomány elméleti és gyakorlati ismereteit művészeti iskolai munkájában is alkalmazni tudja. A kiemelkedő eredményt elérő hallgatók felvételt nyernek a Pannon Egyetem jelenleg alapítás alatt lévő dráma- és színházpedagógia MA (egyetemi diplomát adó) szakára. A képzés 4 féléves, levelező tagozatú képzés, az oktatás havonta egy háromnapos hétvégét jelent budapesti színházlátogatásokhoz kapcsolódóan, a megszerezhető kreditek száma 120 kredit. A képzés díja félévenként: Ft. Jelentkezni elektronikus levélben beküldött jelentkezési lappal és a mellé csatolt szakmai önéletrajzzal lehet. A jelentkezési lapok beérkezésének határideje folyamatos, három lehetséges időpontra: - A 2010/2011-es tanévben keresztfélévvel induló képzés február ban kezdődik, havi egy hétvégi konzultációval. Záróvizsga: 2013 januárjában. - A 2010/2011-es tanévben intenzív kurz ussal induló, keresztféléves képzés első féléve júniusban zajlik Budapesten (6+6 nap). Záróvizsga: 2013 januárjában - A 2011/2012-es tanévben őszi félévvel, szeptemberben indul kurzus. Záróvizsga: 2013 júniusában A kurzusokat a jelentkezések számától függően indítjuk. A jelentkezési lapokat a az és az címek mindegyikére kérjük megküldeni. A jelentkezési lap letölthető a Pannon Egyetem Felnőttképzési Intézet honlapjáról: efiweb.uni-pannon.hu ŕ Szakirányú továbbképzések ŕ Képzéseink Veszprémben A képzéssel kapcsolatban további felvilágosítással szolgál: Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, szakvezető telefon: +36 (88) Eck Júlia, szakmai vezető illetve a Felnőttképzési Intézet telefon: +36 (88) fax: +36 (88)

10 Értékteremtők 10 JÓKAI MÓR MŰVELŐDÉSI KÖZP ONT Színházépület: 8500 Pápa, Erz sé bet lige t 1. Tel/fax: 89/ , , , 20/ honlap: Felnőttképzési és ügyfélszolgálati iroda: 89/ , 20/ Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1438 Várkastély: Fő tér 1. 89/ , Petőfi Mozi: Deák F. u / , Somogyi József Galéria: Fő tér / , Hollósy Simon Galéria: Fő tér / , A.Tóth Sándor Galéria: Pápa, Fő tér 1. A Pápa Város Önkormányzata fenntartásában működő JMK a Pápai kistérség legnagyobb közművelődési intézménye. Az intézmény kiegyensúlyozott személyi és anyagi kondíciók mellett, megfelelő technikai feltételek között dolgozik, mintegy ember kultúrához való hozzáféréséről gondoskodik városi szinten. Tevékenysége kiterjed a kistérség határain túlra, egészen régiós szintre, eredményei országosan is ismertek. Szakmai munkánkat az alábbi gondolatok jegyében végezzük: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Kodály Zoltán Kultúraközvetítő tevékenységünk hosszú távú céljai: Hozzájárulás a tudásalapú társadalom kiépítéséhez az egész életen át tartó tanulás szemléletének kialakításával. A helyi társadalom fejlesztése a kulturális szocializáció minőségi fejlesztésével, a tudatos állampolgári lét kialakítása érdekében. A kreativitás, öntevékenység, a kulturális értékekhez, néphagyományokhoz való hozzáférés elősegítése, közvetítése újszerű közművelődési formák által. A fenti célok megvalósítása érdekében a lakosság széles rétegeinek nyújtunk kulturális programokat, képzéseket, lehetőséget a közösségi művelődésre, a kulturált társas együttlétre. Telephelyeink: Színházépület Várkastély Petőfi Mozi Szabadtéri Színpad Borsosgyőr, Tapolcafő és Kéttornyúlak Közösségi Házai A. Tóth Sándor Galéria Somogyi József Galéria Hollósy Galéria Pápa Város Címer- és Fegyvertörténeti kiállítása SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÜNK TERÜLETEI: Intézményünk sokszínű kulturális tevékenységet fejt ki a közművelődés szinte valamennyi területén. Felelősségteljes tervező munka alapján, az érintettekkel egyeztetett tervek szerint végezzük kultúraközvetítő munkánkat a közösségi művelődés különböző területein. Színházművészet: befogadó színházként gyermek, ifjúsági és felnőtt egyedi előadásokat és bérletsorozatokat szervezünk igényes válogatásban, a pedagógusokkal együttműködve. Műhelytitkok sorozat: 2002 óta zajlik intézményünkben a színházi területhez kapcsolódóan a Műhelytitkok sorozat, olyan tematika szerint, amely kapcsolódik az előadásokhoz. Fontosnak tartjuk, hogy a színház szórakoztató funkcióján túl kerüljön előtérbe a megélés és megértés programja. Az élményszerű tanulás megvalósítása a célunk. Fontosnak tartjuk, hogy a diákközönség a megélt tapasztalatok, az átélt katarzis hatásait sokkal mélyebben, saját élményként raktározza el. Ennek szellemében mind az előadások kiválasztása, mind az egyéb foglalkozások arra irányulnak, hogy a gyermek- és diákközönség saját életének problémáival is találkozhasson a színpadon, és ezek a konfliktusok feldolgozhatóak legyenek drámafoglalkozások, TIE-foglalkozások keretében. (TIE: Theater in Education, Színház a nevelésben ) Szükségét látjuk annak is, hogy az előadások előtt megfelelő felkészítés keretében vagy utána, közönségtalálkozók formájában irányíthassuk rá a gyerekek figyelmét a legizgalmasabb felvetett kérdésekre. Komplex kompetenciafejlesztő foglalkozásaink mindezeket a törekvéseinket egyesítik. A diákközönség míves irodalmi szövegeken keresztül ismerkedik meg a színházi jelrendszer jelentésteremtő erejével. Az erre szolgáló módszerek: előkészítő foglalkozások, jelenetek visszajátszása, utólagos megtervezett közös elemzések, drámafoglalkozások. Mindezeket a programokat a helyi neves drámatanárok, színjátszócsoportok együttműködése segítségével fejlesztettük ki az évek során (Horváthné Árvai Mária: Picit Nem Art Színjátszócsoport, Tegyi Tibor: Nem Art Színjátszócsoport, Németh Ervin: Szeleburdiák); további partnerekkel építettünk ki szoros munkakapcsolatot (KoMa, Káva, Teleszterion Színházi Műhely, Forrás és Pegazus Színház, Zalavári András drámatanár), és ötleteink a Tudás-Szín-Tér projektben teljesedtek ki.

11 Értékteremtők 11 Komolyzenei hangversenyek, koncertek szervezése is részét képezi kultúra közvetítő tevékenységünknek. Együttműködünk a Filharmónia Budapest és Felső-dunántúli Nonprofit Kft-vel. A közös szervezés eredménye, hogy évente 12 hangversenyt hallgathatnak meg a város tanintézeteinek diákjai. A négy bérletsorozatból három középiskolások részére, egy pedig a város általános iskolásai számára valósul meg. Híres előadók és karmesterek fordultak meg színháztermünk falai között, így (a teljesség igénye nélkül): Medveczky Ádám a Győri Filharmonikus Zenekar élén, a Kecskés Együttes, Oravecz György zongoraművész, a Nemzeti Énekkar, a Művész Szimfonikus Zenekar, a Sebő Együttes, a Mendelssohn Kamarazenekar stb.. E műfajban intézményünk két zenei (Fúvós és Kamara) együttesének hagyományos koncertjei nyújtanak hangulatos zenei élményt a város polgárainak. Könnyűzenei rendezvények: Pápa város könnyűzenei palettája nagyon színes. Fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön a Könnyűzenei Tanács a könnyűzenei élet színvonalassá tétele érdekében. Célunk, hogy a régi-új zenészekből álló team munkájának a segítségével szervezettebb, nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvények jöjjenek létre, élőbbé, közvetlenebbé váljon a helyi zenészek közötti kapcsolat is. Jelentősebb rendezvényeink: Hawerock Weekend- Pápai Zenésztalálkozó, mely 2008-ban indult hagyományteremtő szándékkal. Megrendezésével célunk volt: a rock szerteágazó irányzatainak megszólaltatása: (jazzrock, havymetal, punk). Továbbá legyen egy zenésztalálkozó, ahol minden korosztály képviselteti magát és nem titkoltan célunk volt tehetséges muzsikusok felfedezés és felkarolása is. A koncertek helyszíne az első évben a Várkastély udvara, 2009-ben az Edvy malom volt. A történelmi hangulat és a modern zene kontrasztja különleges atmoszférát teremtett a hallgatóság számára. Zenélő macskakő - utcazene hangversenysorozat A koncertek helyszíne az 1700-as években kialakult kisváros nagy térrel elnevezésű középkori szerkezetű barokk belváros, melynek képét a korhű épületek gazdagítják. A régmúltat idéző macskakövekről kapta a program fantázianevét. A könnyűzene, a jazz és a világzene több stílusirányzatának bemutatása a megszokott helyszínektől eltérő körülmények között sajátos hangulatot teremt. Rock klubunk is népszerűségnek örvend. A meghívott együttesek és a közönség közvetlen kapcsolata révén a személyes emberi értékek is jobban megmutatkoznak a programok során. A koncertek után személyes találkozásra, baráti beszélgetésre is van lehetőség. A meghívottak köre a megye és a régió nagyobb városaiban működő zenekarokból tevődik össze. Fontosnak tartjuk a pápai új és régóta működő együttesek szereplését is, hisz a közönségnek ismernie kell saját városának tehetséges zenészeit. Képzőművészet: állandó, időszaki és kamara kiállítások rendezése képezi feladatunkat. A galériák működtetésében fontos szerepe van a neves helyi művészekből álló, szakmai, művészeti feladatokat ellátó Képzőművészeti Tanácsnak. E jeles grémium ötletei, javaslatai garanciát jelentenek nívós, presztízst teremtő kiállítások megrendezésére. Somogyi József Galéria A galéria fő téri barokk épületegyüttes egyik legszebb házában, az ún. Zichy-kastélyban található. A reprezentatív környezet, ódon hangulatú enteriőrje fogadja az időszaki kiállításokat a Somogyi József Galériában. A galéria megnyitásától kezdve törekszünk egyfajta egyéni arculat kialakítására. Ennek főbb jegyei a két állandónak tekinthető Pápai Tárlaton és Megtalált idő órakiállításon kívül a műfaji sokszínűség, jeles évfordulók, aktualitások, klasszikus és új művészeti törekvések bemutatása. Eddig megvalósult tárlataink bizonyítják, hogy ma már a Somogyi József Galériában kiállítani rangot jelent, elég, ha a Csontvárytól Szőnyi Istvánig c. tárlatra gondolunk, amely a miskolci Hermann Ottó Múzeum XX. századi festészeti anyagából nyújtott remek válogatást. Hollósy Simon Galéria Pápa város néprajzi gyűjteménye, a Győry-gyűjtemény állandó kiállítóhelye. A gazdag anyagból válogatva évenként új és új tematikus kiállításon mutatjuk be mindazt, ami a közös összefogás eredményeként megőrződött, s ami látogatóink számára örömet és élményt nyújthat. A. Tóth Sándor Galéria A. Tóth Sándor a Református Kollégium rajztanára, festőművész, bábművész volt. Munkásságát leginkább reprezentáló festményei állandó kiállításként kerülnek bemutatásra a róla elnevezett galériában a Gróf Esterházy Kastélyban. A 3 helyiségből álló galéria tematikusan került berendezésre. A legnagyobb helyiségben Párizsban készített expresszív hatású művei láthatók, melyek az as években készültek. A másik helyiségben fiatalkori, jellegzetesen naturalista képeit, a harmadikban Pápa város ábrázolásait helyezték el. Az 50 db-ból álló kollekció több esetben külföldi kiállításon is bemutatásra került. Pápa Város Címer- és Fegyvertörténeti Kiállítása Balló László fegyvergyűjteményét Pápa város 2008 nyarán vásárolta meg, hogy ezáltal is gazdagítsa a város kulturális jelentőségét. A 76 tételből álló gyűjtemény nagyobb része a 19. század II. feléből és a 20. század I. feléből származó tárgyakból áll. Mógor Tamás művészi kivitelű, saját maga által kézzel festett, 333 darabból álló címer gyűjteményét a művész hagyatékaként adományozta Pápa városának. Ez a páratlan szépségű, értékes gyűjtemény a magyar történelem évszázadait idézi, nagy emlékű családok, történelmi személyek, ismert pápai családok jelennek meg előttünk, megidézve a magyarság dicsőséges és vészterhes időszakait.

12 12 Értékteremtők Kamara-kiállítások (JMK Színházépület) Tematikusan vagy hangulatilag jól kiegészítik egymást a színházi előadások és a kamara-kiállítások, melyek lehetőséget adnak az amatőr képzőművészek bemutatkozásra (fotó, grafika, festészet, kerámia, és egyéb művészeti ágakban). A Képzőművészeti Tanács ötletei és döntése alapján évente kiállítás kerül megrendezésre. Vizuális kultúra: Széles skálán mozgó művészet-közvetítő tevékenységünk része a vasárnapi Art mozi, mely igényes filmjeivel hosszú évek óta folyamatosan jelen van, beépült a pápai polgárok kulturális szokásrendjébe. Igyekeztünk olyan filmeket válogatni, amelyek a mai modern kor útvesztését, útkeresését és társadalmi problémáit vetítik elénk. Pápán és a hozzá tartozó kistérségben az igényes, értéket hordozó filmalkotások egyetlen megjelenési lehetősége az Art mozi. Az általunk működtetett Petőfi Filmszínház műsorkínálata az aktuális sikerfilmeken alapszik Az országosan nagy nézőszámot elért filmek Pápán is elérhetők a filmbarátok számára. Filmszínházunk a multiplex mozik hangtechnikájával (Dolby Digital) rendelkezik. Táncművészet: néptánc, társastánc, moderntánc tanfolyamaink, a 30 éves, Kiváló minősítést elnyert JMK Vadvirág néptáncegyüttese és táncházaik jelentik e szakterületet munkánkban. Gyermek- és ifjúsági közművelődés kiemelt jelentőségű tevékenységünk Pápa iskolaváros jellege okán. Családi hétvégék, szünidei programok, Kenderkóc népi kézműves foglalkozások, nyári alkotótáborok széles kínálatából válogathatnak a gyermekek és a családok. Az ifjúságnak szóló könnyűzenei rendezvények mellett számos szakmai terület programjainak célcsoportja is az ifjúság (színházi nevelés, prevenció, ismeretterjesztés stb.) Ismeretterjesztés Szűkebb pátriánk helytörténeti előadássorozat általános és középiskolások számára, mely 1986-ban tartotta első programját a pápai Esterházy kastélyban. Az előadások jól kiegészítik a történelem tantárgy tananyagát helytörténeti ismeretekkel. Mindezeken túl utánpótlást nevelnek a város felnőtt helytörténeti csoportjainak, dokumentálásra, értékmegőrzésre, precizitásra, gyűjtésre ösztönzik az ifjúságot. Az országban szinte egyedülálló ez az ifjúsági tanfolyam, mely évenként megújuló előadásokkal gazdagítja a diákok helytörténeti ismereteit, s járul hozzá a városhoz való érzelmi kötődésükhöz. Egészségmegőrző és mentálhigiénés programjainkat egy évtizede indítottuk, melyben számos eredményt értünk el. 2005ben kezdeményezésünkre alakult a szakemberekből álló Medicina Tanács azzal a céllal, hogy az egészséges életmód területén összefogottabb, koordináltabb, hatékonyabb programok valósuljanak meg. A tagok szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal segítik az aktuális problémák felvetését, az éves program kialakítását. Úgy véljük, az egészségfejlesztés nem csak az egészségügyi szektor és az iskola feladata, a közművelődési intézményekben az atipikus oktatási-nevelési programokkal, motivált egyének részvételével nagyon komoly eredményeket tudunk elérni. Az elmúlt években már hagyományossá vált több egészségnevelő programunk: Egészséges ételek népszerűsítése (előadás és kóstoló) Világnapok (A Születés napja, Nemdohányzó világnap, Szoptatás világnapja, Szív világnapja, Lelki egészség világnapja, Ne gyújts rá! világnap, AIDS elleni világnap) A lakossági igények figyelembevételével tanfolyamokat, tréningeket, előadássorozatokat szervezünk (Kriston Intim Torna tanfolyam, Agykontroll tanfolyam, Önismereti tréning, stb.) Valljuk, hogy az egészségfejlesztés az emberek által, velük együttműködve valósul meg, nem "rajtuk" végrehajtva. Ennek szellemében valósítjuk meg programunkat. Környezetvédelemmel a kapcsolatos világnapok megünneplésével (2009-ben) célul tűztük ki, hogy segítsük egy élhetőbb jövő megteremtését, közvetítsünk egy olyan életérzést, szemléletmódot és kultúrát, mely sajnos még sokak mindennapjaiból hiányzik. Azóta a környezetvédelem is kiemelt területe tevékenységünknek, a lakosság számára évente többször is szervezünk a fenntarthatóság tanulásával kapcsolatos akciókat, programokat. Művelődő közösségek, amatőr művészeti csoportok: 50 közösségünk működik, taglétszámuk 1000 fő fölött van, intézményegységeinkben tartják összejöveteleiket. Létrehozója és székhelye vagyunk több civil szervezetnek, tőlünk indult a Rebel Lion TSE, a Black Bunny Rock and Roll Klub, a Pápai Musical Stúdió, 7-4 Hrt., Bakonyalja Népművészeti Egyesület., Bíró Károly Alapítvány, Pápai Amatőr Művészetért Alapítvány, Best Friends Egyesület. Amatőr művészeti csoportjaink közül kiemelkedik a Vadvirág néptáncegyüttes. A kétszeresen Kiválóan Minősült együttes hazai és külföldi szereplései alkalmával folyamatosan bizonyítja magas színtű szakmai tevékenységét, ezáltal hozzájárul Pápa város hírnevének öregbítéséhez. Évente számos alkalommal mutatja be úgy a nagy együttes (50 fő), mint a kamaracsoport (10-15 fő) az alkalmakra megfelelően összeállított műsorát, számos jótékonysági műsornak is állandó szereplői április 9-ére tervezzük az együttes 30 éves fennállásának megünneplését. Menedzseljük Pápa Város Pápa Fúvószenekarát és JMK Kamarazenekarát. Pápa Város Fúvószenekara 64 éve gazdagítja koncertjeivel a város és a régió programjait. Az elmúlt években szerepléseik száma %-kal nőtt. Ez annak is köszönhető, hogy az NKA pályázati támogatásával tájolásos koncertek megtartására is lehetőségük nyílt a Pápai Kistérségben. (2009-ben 31 fellépése volt az együttesnek). Állandó szereplői a város nemzeti ünnepeinek, fesztiváljainak, nagyrendezvényeinek, valamint megtartják önálló koncertjeiket is a város fúvószenét kedvelő hallgatósága számára. A zenekar létszáma: fő. Repertoárjuk felöleli a koncertindulókat, a film- és könnyűzenei átiratokat, a latin-amerikai ritmusokat és a koncertdarabokat egyaránt.

13 Értékteremtők 13 Szakmai munkájuk elismeréseként 2008-ban arany minősítést nyertek a Sárvári Minősítő Fesztiválon "B" Koncert kategóriában. Az elmúlt két évben három külföldi fesztiválon is részt vettek, ahonnan számtalan meghívással és szakmai elismeréssel tértek haza. Így turnéztak: Franciaországban, Olaszországban és Görögországban. A JMK Kamarazenekar tavaly ünnepelte 60 éves fennállását. A hagyományosan értelmezett komolyzenei művek mellett előszeretettel játszanak karakterdarabokat, ám fő profiljuk a barokk zene. Mint azt nevük is mutatja, kamaraegyüttes lévén taglétszámunk fő. Hagyományos koncertjeikre igény van városunkban: Farsangi, Évadzáró és Adventi hangversenyek. Rendszeres meghívott fellépői a Kőszegi Országos Kamarazenekari Fesztiválnak, ahonnan két ízben is a zsűri különdíjával tértek haza. Fesztiváljaink és nagyrendezvényeink: Pápai Nemzetközi Játékfesztivál Az idén 20. életévébe lépett Pápai Nemzetközi Játékfesztivál az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabb programot kínáló rendezvényünk. A játékfesztivál vezérgondolata a homo ludens eszmény középpontba állítása, az együttes játék, a kreativitás, a mozgás és a sportolás örömének biztosítása a legszélesebb rétegek számára. A programok között a változatos műfaji skálán mozgó művészeti bemutatók is helyet kapnak. A rendezvények az egészséges életmód, a hagyományápolás, a másságra való odafigyelés, a társadalmi tolerancia gondolatát is képviselik. A Pápára érkező vendégeket gasztronómiai különlegességek, kézműves vásár és sok-sok egyéb érdekesség fogadja 15 helyszínen. A 3 napban mintegy 60 rendezvény (kiállítások, koncertek, civil szervezetek, külföldi művészeti csoportok) várja az érdeklődőket ben a fesztivál kiemelt vendége volt városunk hollandiai testvérvárosa, Kampen, ahonnan a protokoll-vendégeken túl az AMDG fúvószenekart is üdvözölhettük számos fellépésükön. A program nemzetközi jellegét erősíti a Pápa testvérvárosából érkező sportolók népes tábora, 8 sportágban mintegy 150 fiatal verseng ilyenkor egymással. A rendkívül változatos programkínálat, a hamisítatlan fesztiválhangulat ilyenkor ráirányítja a figyelmet Pápa és kistérsége természeti és kulturális értékeire, építészeti nevezetességeire. A háromnapos gondtalan kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást, tartalmas időtöltést biztosító fesztivált jó szívvel ajánljuk minden korosztály számára! Pápai Történelmi Napok és Borfesztivál A Pápai Történelmi Napok programsorozat óta augusztus második hetében kerül megrendezésre. A rendezvény három korábbi, hosszú időn át sikeresen működő program (Pápai Barokk Napok, Pápai Huszár Találkozó, Pápa, a somlói bor városa) elemeire alapozottan jött létre, megtartva azok jellegzetességeit. A belváros épületei a sikeres városrendezés és műemlékvédelem eredményeként ma újra hajdani szépségükben pompáznak, s így méltó hátterét adják a program eseményeinek. A Fő tér Közép- Európában egyedülálló barokk épületegyüttese, a Várkastély melletti Kastélypark és környezete ideális helyszínnek bizonyulnak. A három nap során megelevenednek, élettel telnek meg a belváros történelmi levegőjű utcácskái, terei, parkjai. A rendezvény elsődleges célja, hogy minden korosztály számára élményszerűen életközelbe hozza az adott kort ben a kuruc kor, 2008-ban a reneszánsz kor elevenedett meg a programok során ben: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc jegyében szerveztük a rendezvényeket. A hajdani Huszártábor résztvevői azt fogalmazták meg: A katonai hagyományőrzés Mekkája Pápa, ahová minden huszárnak el kell zarándokolnia. A 160. évforduló azt sugallta, hogy erre az igényre és a helyi ilyen irányú hagyományokra alapozva kiemelt programja legyen ez Pápának. Azokat a kuriózumokat, melyeket a helyi huszárok és a meghívandó katonai hagyományőrzők tudnak megjeleníteni, máshol ilyen formában nem láthatták az érdeklődők: huszártábori élet, lovas, zászlós felvonulás látványos, nagyszabású történelmi bemutatók huszárpróba, lovas futár bajnokság 2010-ben: Honfoglalás kori játékok (Jurták találkozója) zajlottak, 2011-ben: A Középkor Világa (Végvári harcok kora) elevenedik majd meg az érdeklődő résztvevők előtt. Ez az a fesztivál, amely városunk hagyományait, jellegzetességeit, sajátos történelmi arculatát a legjobban ki tudja aknázni, és erre alapozva olyan rendezvénysorozatot tud létrehozni, amely Más, mint másutt. Azok a vendégek, akik ideérkezve részesei lesznek a programoknak, összhangot fognak érezni a város építészeti miliője és a rendezvénysorozat hangulata között, és szívesen emlékeznek vissza az itt töltött pár napra.

14 14 Értékteremtők Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó A pápai Jókai Mór Művelődési Központ, mint befogadó és rendező intézmény, első alkalommal 1998-ban volt házigazdája az Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület támogatásával, Pápa Város Önkormányzatának mindenre kiterjedő segítségadásával. Azóta kétévente kerül megrendezésre a rangos találkozó. A nagyrendezvényen bemutatkozási lehetőséget kapnak azok az ifjúsági korosztályba tartozó /14-18 éves korú/ néptáncegyüttesek, amelyek a gyermektánc-találkozókból már kinőttek, azonban a felnőtt táncegyüttesek fesztiváljain, versenyein még korai a részvételük. A találkozó szükségességét támasztja alá és bizonyítja, hogy a felhívásra a hazai és határon túli magyar és nemzetiségi ifjúsági együttesek közel 1000 fővel jelentkeznek bemutatkozásra. A neves, fiatal táncművészekből álló zsűri mindkét nap részletes értékelést és útmutatót ad az együttesvezetők részére, mely minden csoport további fejlődéséhez irányt mutat. A színpadi bemutatkozásokon túl a táncosok részére játékos vetélkedőt, táncházat és városnézést szervezünk, hozzáértő szakemberek vezetésével. Zenés Színpadok Országos Fesztiválja - Scherzo Hiánypótló, hagyományteremtő céllal indult 1996-ban Békéscsabán a Scherzo - az Ifjúsági Ház igazgatója és csoportja, a Csabai Színistúdió kezdeményezésére. A második országos fesztivál házigazda-szerepét 1997-ben a Jókai Mór Művelődési Központ vállalta magára. Így felváltva Pápa és Békéscsaba helyszínen kerül sor a Scherzo megszervezésére. A fesztivál az országban működő amatőr művészeti csoportok számára jött létre, hogy a musical műfaját népszerűsítse a fiatalok körében, bemutatkozási lehetőséget adjon szakmai zsűri előtt, és a csoportok az általuk írt produkciókat előadhassák. Két kategóriát hirdetünk meg: Zenés színdarab és Tematikus műsor-összeállítás tól új kezdeményezés a Szólóének verseny, amit musical és táncdal kategóriákban hirdetünk meg. Országos Ifjúsági Mazsorett Fesztivál Idén már 5. alkalommal szerveztük meg városunkban az országos ifjúsági mazsorett fesztivált a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetséggel karöltve. A fesztiválon három korcsoportban, show- és pom-pon kategóriákban méretődtek meg a résztvevők, összesen 12 csoport, 181 fő. Az ország számos pontjáról érkeztek a mazsorettek: Kőszeg, Sárvár, Bő, Várpalota, Csepreg. Sok érdeklődő csodálhatta meg látványos bemutatóikat a Sportcsarnokban és a belvárost átszelő mazsorett-felvonulást a Fúvószenekar menetzenéjére. Gitárnyűvők Tehetségkutató verseny A program házigazdája a JMK által működtetett Könnyűzenei Tanács. Célunk a könnyűzenei tehetségkutatás, lehetőséget adni a fiatalok számára, hogy bemutathassák tudásukat, és hasonló amatőr együttesekkel találkozhassanak. Ugyanakkor számos fellépési lehetőséget is kaphatnak az itt induló zenekarok. Két kategóriában (metál és rock) várjuk az indulókat. Kistérségi Amatőr Művészeti Fesztivál - JátSzóSzín 2004 óta szervezzük, januárjában 4. alkalommal hirdetjük meg a rendezvényt. Lehetőség nyílik többek között a hátrányos helyzetű településeken élő tehetséges amatőr művészek és művészeti csoportok megismerésére korosztályi megkötés nélkül. A fesztiválra négy kategóriában lehet nevezni: vers-próza, néptánc, komolyzene, könnyűzene. Újszerű együttműködések a civil szervezetekkel: Eszterlánc Népi Hagyományőrző Műhely - óvónők részére népi kézműves foglakozásokat tartalmazó képzés (Óvodapedagógusok Egyesületével és a Bakonyalja Népművészeti Egyesülettel) Kenderkóc népi kézműves foglakozások gyermekek részére (Bakonyalja NE) Műhelytitkok színházi nevelési programok a Pápai Drámaműhellyel Civil Háló Szövetség - kistérségi civil együttműködés kialakítása, civil szektor fejlesztése (Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvánnyal, Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesületével) Rendezői vagyunk a város nemzeti, társadalmi ünnepeinek. A város erős polgári hagyományaihoz méltóan mindig is nagy hangsúlyt helyezett az ünnepek méltó megtartására, kialakult ennek szép hagyománya. Nemcsak a nemzeti ünnepek jelentenek igazi közösségi élményt, de például A Magyar Kultúra Napja, A Költészet Napja, Városi Ballagás, Pápa Város Napja is évről-évre méltóképpen megrendezett esemény városunkban, sok kreativitással, számos helyi tehetség közreműködésével.

15 Értékteremtők 15 Kistérségi szerepkör: Olyan hátrányos helyzetű, aprófalvas térségek lakóinak kulturális ellátását biztosítjuk a különböző pályázatok segítségével, amelyekben már régóta nem működik közművelődési intézmény, illetve nincs szakember. Tudásháló és Tudás-Szín-Tér projektünk révén és szakmai kapcsolatokon keresztül kiterjedt ismeretekkel rendelkezünk a kistérség társadalmi és közösségi életét illetően. Segítséget nyújtunk a falvaknak a különböző rendezvények, falunapok, találkozók megszervezéséhez, műsorokkal való ellátásához: Tájelőadások keretében a legkiválóbb amatőr művészeti csoportjaink (Vadvirág néptáncegyüttes, Fúvószenekar és Kamarazenekar) adnak színvonalas műsort a kistelepüléseken. A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás megbízása alapján 2007-ben nyújtottuk be pályázatunkat az OKM által kiírt Közkincs programra, melynek keretében Kul-Túra, Tájegységek Találkozása címmel eredményesen bonyolítottunk le egy kistérségi hagyományőrző és közösségfejlesztő komplex programot. Ennek során a települések értékleltárát is felállítottuk as Közkincs projektünkben létrehoztuk a kistérségben a Közkincs Kerekasztalt 2010-ben a Kerekasztallal közösen megalkottuk a Pápai kistérség kulturális stratégiáját. PR és információs tevékenység: Programajánló műsorfüzetünket havonta adjuk ki. Az egyes rendezvényekhez, programjainkhoz plakátok, szóróanyagok és meghívók készülnek. Honlapunk (www.jmkpapa.hu) megújult külsővel és tartalommal áll a látogatók rendelkezésére. Legutóbb megjelent kiadványaink: Egy projekt élettörténete (Hefop Tudásháló összegző tanulmány 2007) Eszterlánc (népi kézműves hagyományok módszertani anyaga óvónők részére 2008) Igényfelmérő kiadvány I-II. ( Tudás-Szín-Tér programkínálata 2009, 2010.) Németh Ervin: Diákszínháznéző Útikalauz diákoknak és tanáraiknak a diákszínházi előadások rengetegében (2009) Zöld suli avagy Hogyan vigyünk természetet az iskolánkba? (2010.) Környezetünk Útmutató Pápa környéki természetismereti foglalkozásokhoz (2010.) A Közérdekű önkéntes tevékenységről szóló évi LXXXVIII. törvény alapján a JMK 2006-ban regisztrált az SZMM nél közérdekű önkéntes-fogadó szervezetként. Bekapcsolódott a művelődési központ az Ötlet programba is, melynek keretében egy tehetséges, de hátrányos helyzetű fiatal intézményünkben szerezte meg első tapasztalatait a munkavégzés szabályairól. Közérdekű önkéntesként jelenleg is egyik nyugdíjas kollégánkat alkalmazzuk közönségszervezői munkakörben. A közösségi művelődés hagyományos területei mellett keressük a közművelődés újszerű formáit, felhasználva ehhez meglévő tapasztalatainkat, kapcsolatrendszerünket és a kor követelményei szerint megszerzett tudásunkat. Ennek érdekében eredményes pályázati tevékenységet folytatunk, hazai és uniós forrásokat tekintve is sikeresek vagyunk. Indultunk az első olyan uniós pályázati kiíráson, amely közművelődési intézmények számára kínált lehetőséget. A Hefop 2004/ Tudásháló projektünkkel 50 millió Ft-ot nyertünk; a projektet szakmailag sikeresen, pontos elszámolás mellett befejeztük. Tartalmi elemei: Képzőhálózat létrehozása a Pápai kistérségben. Kétszintű képzés hátrányos helyzetű embereknek elősegítve visszakerülésüket a munka világába: közösségfejlesztő asszisztens és pályaorientációs képzés Infrastruktúra-fejlesztés A Tudás-Háló projekt által generált közösségi folyamatok számos pozitív hatását még ma is tapasztaljuk. Tevékenységünk továbbvitele érdekében nyújtottuk be pályázatunkat 2009 elején a Támop /08/2 kiírásra Tudás-Szín-Tér Közművelődés a közoktatásért címmel, melynek révén Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. Mindkét projekt megírásához és megvalósításához az intézmény dolgozóinak szakmai kompetenciái szolgáltatták és szolgáltatják a megfelelő alapokat. Ezen kompetenciát a folyamatos képzéseken való részvétellel tudjuk biztosítani. Tudás-Szín-Tér projektünk célja a minőségi oktatás és hozzáférés széleskörű biztosítása, a szociokulturális szolgáltatások fejlesztése a JMK mint közművelődési intézmény sajátos eszközeivel az esélyegyenlőtlenségek csökkentése érdekében a Pápai kistérségben. A projekt szeptember 1-jén indult, az eltelt 1 évben számos programot szerveztünk óvodásoknak, iskolásoknak, pedagógusoknak és hátrányos helyzetű felnőtteknek. Kollégáink továbbképzéseken vettek részt szakmai fejlődésük érdekében.

16 16 Értékteremtők Újszerű tanulási formákat fejlesztettünk ki, módszertani anyagok készültek a programokhoz. Az elnyert Ft-os támogatás közel 10%-ából fejleszthettük eszközállományunkat. Az eltelt időszakra tervezett tevékenységek mind megvalósultak. A programokkal sikerült elérni az általunk kitűzött célokat: A JMK-t alkalmasabbá tettük az egész életen át tartó tanulás formáinak széles körben való terjesztésére humán erőforrás- és eszközfejlesztéssel. Javítottuk a közoktatás hatékonyságát nem formális és informális oktatási-nevelési szolgáltatásainkkal, intézményünk látogatottsága nőtt. Létrehoztunk egy adatbázist a kistérségben elérhető képzési szolgáltatásokról, melyet a projekt önálló honlapján folyamatosan frissítünk. A projektben résztvevő hátrányos helyzetű csoportokat bekapcsoltuk az egész életen át tartó tanulás folyamatába, a résztvevők kompetenciái fejlődtek. Mindezt újszerű együttműködési formák, partnerségek tették lehetővé. Minden programunk ingyenes az elnyert támogatásnak köszönhetően, ezek egy része, 7 féle program a pápai kistérség 21 településén is elérhető volt. Eddig összesen 35 féle programon fő vett részt 2785 órában. A résztvevők elégedettek a programokkal, folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket pedagógusoktól, diákoktól, tanfolyamainkon résztvevő felnőttektől. Munkánkat folytatjuk, a Tudás-Szín-Tér projekt lezárása május 31. A projektek sikeres megvalósítása érdekében 2006-ban kérvényeztük intézményünk felnőttképzési nyilvántartásba vételét, majd 2007-ben Akkreditált Felnőttképzési Intézmény címet nyertünk el. Számos felnőttképzési programot valósítottunk meg az eltelt években a pályázati projektek részeként és azon kívül is: pl. számítógépes, angol nyelvtanfolyamok, pályaorientációs képzések, művészeti képzések, stb. Felnőttképzési szolgáltatásaink: előzetes tudásszintfelmérés álláskeresési technikák oktatása 2010-ben akkreditáltattuk Szülők iskolája konfliktuskezelés című képzési programunkat a Felnőttképzési Akkreditációs Testületnél. A 4 modulból álló program kidolgozója Simonné Zachár Anna pszichopedagógus. A képzés célja az egyén nagyfokú önismeretének, valamint társadalmi beilleszkedésének segítése és a szociális kompetenciák fejlesztése. Intézményünk életében mérföldkőhöz érkeztünk: december 23-án lesz 25 éves Színházépületünk. Az ünnepi rendezvénysorozat már kezdetét vette, januárban további színes programokkal várjuk az érdeklődőket. Az eseménysorozat kiemelt alkalma lesz január 22., A magyar Kultúra Napja, amikor ünnepi díszelőadásra várjuk partnereinket, meghívott vendégeinket. Ekkor kerül átadásra a Jókai Mór Művelődési Központ és a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány által 1995-ben alapított Pro Cultura Díszoklevél is. Szakmai kollégák: Dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai csoportvezető, felnőttképzési tevékenységért, civil és kistérségi kapcsolatokért felelős vezető, színházművészeti előadó Tompa Péterné Tóth Katalin egészséges életmód előadója Tudás-Szín-Tér projektünk menedzsere Bognárné Novák Ilona gyermek közművelődés, hagyományőrzés előadója, felnőttképzés minőségirányítási munkatársa Mészárosné Varga Veronika ifjúsági közművelődés, csatolt települések, könnyűzenei rendezvények előadója Szanyiné Csepregi Ilona mindennapi kultúra és komolyzenei művészet előadója Baán Éva (közérdekű önkéntesként) táncművészet, közönségszervezés Kocsis Gyula ünnepek, nagyrendezvények, vizuális kultúra, marketing tevékenységek felelőse Róka Norbert vizuális kultúra, kiállítások, filmvetítések, honlap kezelése Veszpréminé Turtsányi Valéria igazgató Jókai Mór Művelődési Központ (8500 Pápa, Erzsébet liget 1.) Tel./fax: 89/ ; ; E mail: jmk_

Tartalom. Előszó...2 CIKKKK, alapító okirat. 3

Tartalom. Előszó...2 CIKKKK, alapító okirat. 3 Tartalom Előszó....2 CIKKKK, alapító okirat. 3 Bemutatjuk a CIKKKK tagszervezeteit - Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, Ajka. 6 - Helyiérték Egyesület, Balatonboglár....8 - Komáromi Zenész

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Tárgy: Szentes város művészeti és kulturális eredményeinek, feladatainak és folyamatainak

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megye értékei 2014. március 25-én került megrendezésre a Békés megye értékei címet viselő szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Békés Megyei

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 2013. január

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA (Elfogadta a Képviselő-testület 1204/2012. (XII. 19.) ök. számú határozatával)

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014

Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014 Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014 Készítette: Dombóvár Város Polgármesteri Hivatala Dombóvár, 2011. szeptember "Kiművelt emberfők sokasága a nemzet igaz hatalma." (gróf

Részletesebben

Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága

Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága Kultúra, változás társadalom Elemzések, értékelések és értekezések a kultúra hagyományos világából Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága Az online

Részletesebben

CSÖMÖR KISTARCSA GÖDÖLLÔ PÉCEL SZADA ISASZEG VÁCSZENTLÁSZLÓ ZSÁMBOK KEREPES

CSÖMÖR KISTARCSA GÖDÖLLÔ PÉCEL SZADA ISASZEG VÁCSZENTLÁSZLÓ ZSÁMBOK KEREPES Bevezetô 2009. szeptember 16-án alakult meg a Gödöllôi Kistérségi Kulturális Közkincs Kerekasztal az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közkincs pályázatának támogatásával. Létrehozásának rövidtávú célja

Részletesebben

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI KONCEPCIÓJA Gödöllő 2013 I. BEVEZETÉS II. III. MI TÖRTÉNT 2005 ÓTA? Országos és helyi helyzetkép Önkormányzati szerepvállalás a kultúrában KÖZMŰVELŐDÉSI

Részletesebben

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja 2011. október Tolna Megyei Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja A tartalomból BEMUTATKOZIK a paksi Deák Ferenc Általános Iskola Tehetségpont BEMUTATKOZIK a paksi

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében 2014. február 22-én került megrendezésre Nagybánhegyesen, a Partnerek közötti együttműködések

Részletesebben

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szeged, 2006 Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szerkesztették: JANCSÁK CSABA ÉS VINCZE JÓZSEF Boritóterv: FODOR TIBOR

Részletesebben

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT BESZÁMOLÓ 2013.

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT BESZÁMOLÓ 2013. KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT BESZÁMOLÓ 2013. 37 Bevezető: A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központot (továbbiakban Kőbányai Kulturális Központ.) Kőbányai Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

PÁLYÁZAT A MŰVELŐDÉS HÁZA ÉS KÖNYVTÁRA IGAZGATÓI ÁLLÁSÁRA KÉSZÍTETTE: CSATLÓSNÉ KOMÁROMI KATALIN

PÁLYÁZAT A MŰVELŐDÉS HÁZA ÉS KÖNYVTÁRA IGAZGATÓI ÁLLÁSÁRA KÉSZÍTETTE: CSATLÓSNÉ KOMÁROMI KATALIN PÁLYÁZAT A MŰVELŐDÉS HÁZA ÉS KÖNYVTÁRA IGAZGATÓI ÁLLÁSÁRA KÉSZÍTETTE: CSATLÓSNÉ KOMÁROMI KATALIN I. BEVEZETŐ... 3 II. A MŰVELŐDÉS HÁZA ÉS KÖNYVTÁRA MŰKÖDÉSÉNEK ÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÉNEK HELYZETELEMZÉSE

Részletesebben

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW Tájékoztató füzet Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC & MÓDSZERTANI ROADSHOW Vértes Agorája Tatabánya Szent Borbála tér 1. www.avertesagoraja.hu

Részletesebben

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2010 október Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe

Részletesebben

KÖRNYEZETI JELENTÉS JÓKAI MÓR MŰVELŐDÉSI ÉS SZABADIDŐ KÖZPONT PÁPA. Frissítve: 2015. 06. 15.

KÖRNYEZETI JELENTÉS JÓKAI MÓR MŰVELŐDÉSI ÉS SZABADIDŐ KÖZPONT PÁPA. Frissítve: 2015. 06. 15. KÖRNYEZETI JELENTÉS JÓKAI MÓR MŰVELŐDÉSI ÉS SZABADIDŐ KÖZPONT PÁPA 2013 Frissítve: 2015. 06. 15. I. Bevezetés A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ bemutatása A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő

Részletesebben

)/h számú előterjesztés

)/h számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere )/h számú előterjesztés Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Csoma Sándor Kőbányai Kolturális Központ 2015. évi munkatervéről

Részletesebben

I. Bevezető Nyitott Kapuk Ifjúságfejlesztés Kecskeméten Színe Java Kecskeméten Képzések a kulturális fejlesztésért digitalizálásnak

I. Bevezető Nyitott Kapuk Ifjúságfejlesztés Kecskeméten Színe Java Kecskeméten Képzések a kulturális fejlesztésért digitalizálásnak 1 I. Bevezető A Kecskeméti Ifjúsági Otthon Kecskemét városában a gyermek és ifjúsági közművelődés feladatellátója az 1997. évi CXL. törvény alapján, a helyi közművelődési rendeletnek és alapító okiratának

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban Immár 21. alkalommal szervezte meg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a Békés Megyei

Részletesebben

Bevezető. - a 2012 márciusában megnyert Nyitott kapuk - Ifjúságfejlesztés Kecskeméten c. két éves TÁMOP projekt ütemezett megvalósítása

Bevezető. - a 2012 márciusában megnyert Nyitott kapuk - Ifjúságfejlesztés Kecskeméten c. két éves TÁMOP projekt ütemezett megvalósítása Bevezető Kecskemét városfejlesztési tervei az élhető város igényét fogalmazzák meg kiemelve a közösségépítés és társadalmi kohézió szükségességét. A kultúra kulcsszerepet tölt be a közösségek létrejöttében,

Részletesebben

A Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár. pályázata. Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjá -nak elnyerésére 2006-ban

A Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár. pályázata. Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjá -nak elnyerésére 2006-ban A Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár pályázata Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjá -nak elnyerésére 2006-ban Történeti áttekintés Sásd város története A város területe a bronzkortól lakott hely.

Részletesebben

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja Híreink Géniusz Országos Tehetségnap A Magyar Géniusz Program március 27-én rendezi meg a Géniusz Országos Tehetségnapot, ahol az országszerte működő immár 200 Tehetségpont (erről Hírlevelünkben még bővebben

Részletesebben

Előterjesztés a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ 2012. évi szakmai beszámolójáról

Előterjesztés a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ 2012. évi szakmai beszámolójáról Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere c:1, c,,j), ----~-~- - számú előterjesztés Előterjesztés a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai

Részletesebben

Összhangban a United Way Kisalföld Alapítvány komplex szervezetfejlesztési programja Győr-Moson-Sopron megyében

Összhangban a United Way Kisalföld Alapítvány komplex szervezetfejlesztési programja Győr-Moson-Sopron megyében Kiadja: a TÁMOP-5.5.3-08/02-2008-0010 azonosító számú projekt keretében a United Way Kisalföld Alapítvány 9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Összeállította: Kelemen Tímea projektmenedzser Felelős kiadó: dr.

Részletesebben

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK!

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK! 2011. április, Különszám A tartalomból: XVI. EGER ÜNNEPE FELHÍVÁS EGRI CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az egri civilek összefogásával az EGER ÜNNEPE. A három

Részletesebben

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 február Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19.

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19. Ha igazán a szabadság ügyét akarjuk szolgálni, akkor neveljük ennek az országnak a társadalmát a demokratikus kormányforma számára Terjesszük a kultúrát az országban, és mindenekelőtt gondozzuk és ápoljuk

Részletesebben

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT MUNKATERVE 2014. Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Munkaterve 2014 Oldal 1

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT MUNKATERVE 2014. Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Munkaterve 2014 Oldal 1 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT MUNKATERVE 2014 Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Munkaterve 2014 Oldal 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS: a) Küldetés b) Az intézmény állami feladatként ellátandó

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/593-1/2010/I. Üi.: dr. Dobó A. Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete MAKÓ TÁJÉKOZTATÓ Tárgy: Tájékoztató Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben