KOCKÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KOCKÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT"

Átírás

1 KOCKÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

2 2 / 10 Tartalomjegyzék 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA 3 2. A SZABÁLYZAT HATÁLYA 3 3. HIVATKOZÁSOK 3 4. FOGALMAK 4 5. FELELŐSSÉG 4 6. A SZABÁLYZAT TARTALMA ALAPELVEK KOCKÁZATI KATEGÓRIÁK KOCKÁZATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉG A TÁRSASÁGNÁL 9 7. MELLÉKLETEK 10 MÓDOSÍTÁS NYILVÁNTARTÓ LAP 10

3 3 / A SZABÁLYZAT CÉLJA Ezen szabályzat rögzíti az INNOVATIVE SECURITIES EUROPE Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Társaság) alkalmazott, a legfontosabb kockázatok feltárására, értékelésére és kezelésére vonatkozó szabályokat és alapelveket. A szabályzat célja: - a prudens működés követelményének érvényre juttatása, - a jogszabályi előírások betartásának elősegítése, - az ügyfelek szerződésben rögzített érdeke érvényesülhessen, és a későbbi jogviták elkerülhetők legyenek, - az ügyfelek egyenjogúsága és az ügyletek piacszerűsége érvényesüljön, - az ügyfelek, valamint a tulajdonosi érdekek megfelelő védelemben részesüljenek. 2. A SZABÁLYZAT HATÁLYA Jelen szabályzatban foglaltak október 30. napjától alkalmazandók és visszavonásig érvényesek. A szabályzat évente felülvizsgálatra kerül. Jelen szabályzat hatálya kiterjed a Társaság minden munkavállalójára, akik a szabályzattal kapcsolatosan feladatokat látnak el. 3. HIVATKOZÁSOK A Kockázatkezelési Szabályzathoz közvetlenül kapcsolódó magasabb szintű szabályozások: évi CXXXVIII. törvény a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól (a továbbiakban: Bszt), - 169/2008. (VI. 28.) Korm. Rendelet befektetési vállalkozás működési kockázatának tőkekövetelményéről (a továbbiakban: 169/2008-as Kormányrendelet), - 244/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet a kereskedési könyvben nyilvántartott pozíciók, kockázatvállalások, a devizaárfolyam kockázat és nagykockázatok fedezetéhez szükséges tőkekövetelmény megállapításának szabályairól és a kereskedési könyv vezetésének részletes szabályairól (a továbbiakban: 244/2000-es Kormányrendelet), évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről - A Társaság Ellenőrzési rendről szóló szabályzata, - A Társaság Prudens működésről szóló szabályzata, - A Társaság Üzleti nyilvántartási szabályzata, - Az INNOVATIVE INTERNATIONAL GROUP LIMITED csoport pénzmosás elleni szabályzata, - A Felügyelet ajánlásai és módszertani útmutatói a kockázatok kezeléséről.

4 4 / FOGALMAK Kockázat A kockázat a jövő bizonytalanságát jelöli, amely egyaránt járhat negatív illetve pozitív kimenettel. Kockázatkezelési tevékenység A hatékony kockázatkezelés érdekében a kockázatok kezelése a szervezet több szintjén is működik eltérő feladatokkal és felelősséggel. A Társaság Igazgatóságának elnöke (a továbbiakban: Elnök) bevezeti és működteti az elfogadott kockázatkezelési szabályokat a hozzá tartozó területen ellenőrzi és tájékoztatja a Társaság anyavállalatának vezetését a legfontosabb kockázatokról és az azokat kezelő rendszerek hatékonyságáról, javaslatot tesz azok esetleges megváltoztatásával kapcsolatban Munkatársak felelősek az őket közvetlenül érintő kockázatok kezeléséért, ennek érdekében tájékoztatják felettesüket, aki iránymutatást adhat ezek kezelésére vonatkozóan. Portfólió kockázata A portfólió kockázata a portfólió várható hozamának szórása. Felügyelet A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró MNB. 5. FELELŐSSÉG A Társaság vezetése számára minden alkalmazott köteles megadni a kockázatkezelési feladatok ellátásához szükséges adatokat, információkat és dokumentumokat. A kockázatkezelési feladatok ellátásához szükséges személyi, tárgyi, technikai feltételek biztosítása, valamint jelen szabályzat elkészítése és karbantartása az Elnök feladata és felelőssége. 6. A SZABÁLYZAT TARTALMA 6.1. ALAPELVEK A Társaság a törvényi megfelelőség biztosításán túl is kiemelten fontosnak tartja a kockázatok feltárását, értékelését és kezelését annak érdekében, hogy ez által értéket teremtsen mind ügyfelei, mind munkatársai, mind tulajdonosa számára. A Társaság elfogadja, hogy az üzleti működés szerves részét képezik a kockázatok, amelyeket a Társaságnak minden szintjén tudatosan kezelni kell. A Társaság tartózkodik a felesleges kockázatok vállalásától. A Társaság az egyes kockázatok alapos mérlegelése után, összevetve a valószínűségekkel súlyozott lehetséges hasznokat és költségeket dönt, így biztosítva a kockázatok kezeléséből fakadó értékteremtést. A releváns kockázatokról és azok értékeléséről értesíti az érintett feleket.

5 5 / KOCKÁZATI KATEGÓRIÁK Ügyfélkockázat A Társaság törekszik arra, hogy minimalizálja az Ügyfelek hiányos befektetési ismereteiből fakadó kockázatokat és csak olyan szolgáltatást nyújt számukra, amely összhangban van az Ügyfelek kockázatviselő képességével és kockázatviselési hajlandóságával. Ennek érdekében a Társaság ügyfeleitől a szerződéskötés előtt, illetve a szerződéskötés során azonosításra alkalmas dokumentumokat kér, és azokat megvizsgálja. Ennek alapján határozza meg, hogy alkalmas-e arra, hogy az Ügyfél számára az általa igényelt szolgáltatást végrehajtsa. Az alkalmassági teszt, illetve annak kiértékelésének módszertana rendszeresen, évente felülvizsgálatra kerül. A Társaság eleget téve jogszabályi kötelezettségeinek pénzmosás elleni intézkedéseket épít be működési folyamataiba. Ennek részleteit külön szabályzatban rögzítettük. Az ügyfélkockázatot elsősorban a halasztott pénzügyi teljesítésből származó követelések, az ügyfél által teljesítendő értékpapír-szállítási kötelezettség, az ügyfelekkel kötött bizományosi szerződésekből származó egyéb ügyfélkövetelések és az ügyfél által elhelyezendő letéti követelmény jelentheti. A Társaság halasztott pénzügyi teljesítést nem engedélyez, befektetési hitelt nem nyújt, a nyitvaszállítás a tevékenységből adódóan nem releváns. Partnerkockázat A partnerkockázat (counterparty risk) a professzionális pénz- és tőkepiaci szereplőkkel szembeni hitelkockázat (pénzügyi intézmények, befektetési vállalkozások, biztosító társaságok, befektetési alapkezelők, más alapkezelők. A Társaság a befektetések kezelésének és a tranzakciók végrehajtásának hatékonysága, továbbá az alacsony költségszint fenntartása érdekében a számláit a lehető legkevesebb pénzintézetnél, illetve befektetési szolgáltatónál vezeti. Az emiatt fellépő magasabb elméleti partnerkockázatot az adott partner fokozott monitoringja, illetve informális úton történő tájékozódás által kezeljük. A partnerek kiválasztása során kiemelt figyelmet fordítunk a régóta, legalább 10 éve működő vállalatokra, továbbá a prudenciális szabályok betartására. A Társaság befektetéseinek lehetséges piacai: - Hazai és külföldi állampapírpiac - Bankközi pénzpiac - Vállalati kötvény-, jelzáloglevél piac - Befektetési jegyek piaca - Magyar részvénypiac - Hazai és külföldi származékos piac (kiemelt tekintettel a bónusz certifikátok piacára) - Külföldi részvénypiac - Bankközi devizapiac - Kereskedelmi bankok és hitelszövetkezetek által kínált bankbetétek

6 6 / 10 Pozíciókockázat Pozíció kockázat figyelembe vétele a saját számlás kereskedés esetében releváns. A Társaság saját számlás kereskedést nem folytat, részvény, határidős és opciós művelete nincs. Kibocsátói kockázat A kibocsátói kockázat annak valószínűsége, hogy a piacra bevezetett értékpapírok kamat- vagy tőketörlesztését a kibocsátó nem fizeti meg a kibocsátáskor meghatározott időpontban és mértékben az értékpapír tulajdonosának. Az értékpapírok értéke illetve az értékpapírokhoz kapcsolódó követelések teljesítése függ a kibocsátó gazdálkodásától, valamint likviditási- és vagyoni helyzetétől. A rossz gazdálkodásból eredő kockázat elsősorban a kibocsátott értékpapír árfolyamában tükröződik, fizetésképtelenség illetve a kibocsátó nemfizetési szándéka esetén pedig elmaradhatnak az értékpapírokból származó követelések kifizetései. Az ügyfelek a befektetési szolgáltató általános kibocsátói kockázatát viselik, amelynél a befektetési szolgáltató saját kockázatkezelési politikája szerint jár el, a magyarországi Társasággal szembeni követelésekkel kapcsolatban a külföldi anyavállalat és a magyarországi Társaság együttesen áll helyt. Elszámolási kockázat (settlement risk) A pénzügyi teljesítés szempontjából esedékes szerződések nem-teljesítéséből eredő kockázat, amely abból fakad, hogy a szerződéses partner nem akar vagy nem képes eleget tenni szerződés szerinti fizetési kötelezettségének. A Társaság nyilvántartási rendszerében (CAMS) a szerződések pénzügyi teljesítésének folyamatos figyelése és a jelzések alapján a kockázatkezelési tevékenység aktiválásával minimalizálja a kockázatot. Ennek kezelése megjelenik az Üzleti nyilvántartási szabályzat leírásában. Nyitva szállítási kockázat Annak a kockázata, hogy az eszköz (áru, értékpapír, deviza, derivatíva, stb.) eladója leszállítja az eszközt, de nem kapja meg az ellenértékét, illetve az eszköz vevője fizet, de nem szállítják le számára az eszközt. Az IS-nél tevékenységéből fakadóan ez a kockázat elhanyagolható. Teljesítés előtti kockázat (pre-settlement risk) Az adásvételi szerződések jövőbeli teljesítéséből fakadó azon kockázat, hogy a szerződéses partner nem teljesítése esetén a szerződést a folyó piaci áron kell újrakötni. Mértéke a szerződés piaci értékét jelentő pozitív pótlási költség és a piaci árak jövőbeli elmozdulásából fakadó lehetséges jövőbeni hitelkockázat összege. Az IS-nél tevékenységéből fakadóan ez a kockázat elhanyagolható, a befektetési szolgáltató saját kockázatkezelési politikája szerint jár el. Biztosítéki kockázat (collateral risk) Az ügyletkockázathoz tartozik, és annak a kockázatát jelenti, hogy egy biztosítékkal fedezett ügylet esetében az intézmény a biztosítékul elfogadott óvadék vagy a zálogtárgy érvényesítése esetén veszteséget szenved. Az IS-nél tevékenységéből fakadóan ez a kockázat elhanyagolható, a befektetési szolgáltató saját kockázatkezelési politikája szerint jár el.

7 7 / 10 Kamatlábkockázat A kamatlábkockázat a piaci kamatláb változásának a Társaság pénzügyi helyzetére, kamateredményére gyakorolt lehetséges hatása. A piaci kamatszint emelkedése hátrányosan érintheti a portfolióban lévő hosszabb hátralévő futamidejű fix kamatozású hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok értékét. A kamatok és tágabb értelemben a tőkepiaci hozamok nem feltétlenül tartanak lépést az inflációval. Kedvezőtlen körülmények esetén ez akár a portfolió eszközeinek negatív reálhozamot eredményező befektetését eredményezheti. A Társaságnál nem alkalmazzuk a rés-elemzést és a stressz-tesztet. Kamatláb kockázati kitettségünk alacsonynak ítélhető. Újrabefektetési kockázat Újrabefektetési kockázat akkor jelentkezik, ha a pénz a lejáratkor, vagy a felhalmozott kamat (hozamot) újra befektetésre kerül. A kockázat abban rejlik, hogy még nem tudni, milyen hozamon lehet majd befektetni a felszabaduló pénzt. Az IS-nél tevékenységéből fakadóan ez a kockázat elhanyagolható. Árfolyamkockázatok A Társaság kizárólag devizaalapú portfóliót értékesít. A Társaság a devizaárfolyamok változását napi szinten rögzíti. A devizaárfolyam változásából eredő kockázatok kiemelt tényezője a kockázatkezelési eljárásnak, amelyet a napi munkafolyamatokba épített ellenőrzéssel is nyomon kell követni. Likviditási kockázat A likviditási kockázat annak a jövedelmezőséget és tőkehelyzetet érintő jelenlegi vagy várható kockázata, hogy a Társaság jelentős veszteségek nélkül nem tudja esedékes kötelezettségeit teljesíteni. A finanszírozási likviditási kockázat annak a kockázata, hogy a Társaság nem tud megfelelni a várható és váratlan jelenlegi illetve jövőbeli cash-flow-kból és fedezetekből származó kötelezettségeinek anélkül, hogy ez kihatna a napi működésére vagy a piaci helyzetére. Ide tartozik többek között: a lejárati (a lejárati összhang hiányával összefüggő) likviditási kockázat, a lehívási (a lejárat előtti tömeges forráskivonás) likviditási kockázat, a strukturális (a források megújíthatóságával, a forrásköltség változásával összefüggő) likviditási kockázat stb. Ennek kockázatát a befektetési szolgáltató számszerűsíti, és kezeli saját belső eljárásrendjének megfelelően. A Társaság saját működése finanszírozási igényének monitorozását a Fiókvezető végzi, és folyamatosan figyelemmel kíséri a Társaság likviditási helyzetét. Amennyiben a Társaság vagyoni helyzete a jogszabályban meghatározott mutatószámokat tekintve elégtelen, úgy az Elnök intézkedik a jogszabályoknak megfelelő állapot helyreállítása érdekében. A Társaság likviditási helyzetéről rendszeresen beszámol a külföldi anyavállalat felé. A Társaság kötelezettségeiért a Társaság és anyavállalata együttesen felel. A társaság külső forrásokat (banki hitelkeret) a tevékenység folytatásához nem vesz igénybe.

8 8 / 10 Működési kockázat Működési kockázat alatt annak a kockázatát érti a Társaság, hogy az információs rendszerek hibája, emberi hiba, szándékos károkozás vagy valamilyen elemi kár miatt a rendszer nem, vagy nem az elvárt módon működik, és ez további kockázat felmerüléséhez vezethet, illetve közvetlenül is veszteséget okozhat. A külföldi anyavállalat és a Társaság közösen vállal felelősséget a Társasággal szembeni követelések kielégítéséért. Az Elnök rendszeres beszámolási kötelezettséggel tartozik a külföldi anyavállalat felé a működésével kapcsolatos igényelt adatokról. Jogi kockázat: A Társaság csak olyan ügyleteket köt, amelyek jogi megalapozottságához nem férhet kétség. A jogügyletek megalapozottságához a Compliance munkatárs, és a Társaságot támogató ügyvéd szakértelme járul hozzá. Országkockázat Annak a kockázata, hogy egy ország gazdasági szereplői politikai-gazdasági események (politikai rizikó) vagy devizahiány miatt bejelentett deviza-átutalási moratórium (transzfer rizikó) miatt nem tudják fizetési kötelezettségeiket teljesíteni, ezért a kockázatot vállaló Társaságot veszteség éri. Az ISnél tevékenységéből fakadóan ez a kockázat elhanyagolható. Nagykockázat A Társaság az egy ügyféllel vagy ügyfélcsoporttal szemben a kereskedési könyvben vállalt kockázatokat az alábbi tételek összeadásával határozza meg: - a kibocsátó hosszú pozíciójának a rövid pozíciók fölötti többlete, - az ügyféllel lebonyolított, illetve megkötött ügyletek, megállapodások és szerződések partnerkockázatai. A Társaság az egy csoportba tartozó egyéni ügyfelek kockázatainak összeadásával meghatározza az ügyfélcsoport kereskedési könyv szerinti kockázatát. Az egy ügyféllel vagy ügyfélcsoporttal szemben felmerülő kockázatokat a kereskedési könyvi és a nem kereskedési könyvi kockázatok összeadásával kell meghatározni. Ha az egy ügyféllel szembeni kockázatok összértéke meghaladja a Társaság szavatoló tőkéjének 10%- át, azt a Társaság nagykockázat vállalásnak tekinti, melynek túllépését azonnal jelenteni kell a Felügyeletnek. További szempontok A kockázatok kezelését a Társaság komplex üzleti támogatással, a limitek betartásával, a stop pozíciók meghatározásával, napi ellenőrzésekkel alapozzuk meg. A Társaság figyelemmel kíséri a fentiek alapján a Társaság pénzügyi, likviditási és pozicionálás helyzetét, a hírnév, a külső belső üzleti folyamatok stratégiáit, az emberi tényezőket, illetve a megfelelő működéshez a jogi hátteret. Ezek folyamatát szabályozásokkal, utasításokkal, napi ellenőrzési szempontokkal a Társaság figyelemmel kíséri.

9 9 / 10 A belső tőkemegfelelés értékelési folyamata, vonatkozó elvei és stratégiája A belső tőkekövetelmény számítás egy olyan eljárás, amely biztosítja, hogy az Elnök megfelelően azonosítja, méri, összesíti a Társaság kockázatait. Biztosítja továbbá, hogy a Társaság a kockázati profiljának megfelelő tőkét tart, megfelelő kockázatkezelési rendszert működtet, és azt folyamatosan fejleszti. A Társaság az új Felügyeleti előírás és az Uniós elvárásoknak megfelelően végezi el a belső tőkekövetelmény számítását. Amennyiben a kereskedési könyvi kockázatok tőkekövetelménye a szavatoló tőke 90%-át eléri, a belső ellenőrnek értesítenie kell az Elnököt, aki a pozíciók elemzése után dönt a további teendőkről, amik többek között a következők lehetnek: - pozíciók lezárása - többlet tőke biztosítása A tőkekövetelménynek való nem megfelelés okáról és a helyzetért felelős személyekről a problémák jelentkezését követő 2 napon belül a belső ellenőrnek jelentést kell készíteni, ami alapján az Elnök intézkedési tervet dolgoz ki KOCKÁZATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉG A TÁRSASÁGNÁL Az Elnöknek a feladata, hogy megtervezze a Társaság informatikai rendszerében rögzített, a szándékolt ügyletek időbeni időzését, ami a folyamat tervszerűsége miatt általában véve csökkenti a Társaságnál felmerülő kockázatokat, illetve konkrétan csökkenti a végrehajtási kockázatot is (pl.: kisebb a valószínűsége, hogy egy-egy szándékolt tranzakció elmaradjon). A Társaság egy újabb területe a compliance (megfelelés) kezeli a kockázatok egy újabb csoportját. A Compliance munkatárs fő felelőssége, hogy biztosítsa a külső jogszabályi környezet és a belső, a Társaság tevékenységére, működésére irányadó szabályzatok (belső szabályozottság) összhangját. Ellenőrzései jellemzőn ex post jellegűek, mégis segítik a Társaság vezetését abban, hogy egy-egy feltárt hiba ne jelentsen hosszú távú kockázatot a Társaság számára, illetve tevékenységével egyúttal példát is mutat a Társaság egyéb dolgozói számára. A Compliance munkatárs ezért rendszeresen ellenőrzi és figyelemmel kíséri az esetleges hiányosságok feltárása érdekében alkalmazott intézkedések hatékony érvényesülését. További feladata, hogy szakértelmével támogassa a Társaság alkalmazottainak munkáját, hogy a Társaság a tevékenység végzése során maradéktalanul eleget tegyen a törvényben előírt kötelezettségeinek. A Társaság a konkrét kockázatkezelési tevékenységének egyik fontos eleme, hogy a Társaság likviditásának felügyelete, ami nem kizárólag a Társaság saját likviditását fedi le, hanem az összes kezelt portfólió likviditásának a felügyeletét jelenti. A kockázatok kezelését a Társaság komplex üzleti támogatással, a limitek betartásával, a stop pozíciók meghatározásával, napi ellenőrzésekkel alapozzuk meg. A Társaság figyelemmel kíséri a fentiek alapján a Társaság pénzügyi, likviditási és pozicionálás helyzetét, a hírnév, a külső belső üzleti folyamatok stratégiáit, az emberi tényezőket, illetve a megfelelő működéshez a jogi hátteret. Ezek folyamatát szabályozásokkal, utasításokkal, napi ellenőrzési tevékenységgel a Társaság figyelemmel kíséri.

10 10 / MELLÉKLETEK Jelen szabályzatnak nincs melléklete. MÓDOSÍTÁS NYILVÁNTARTÓ LAP Verzió száma Dokumentum státusz Módosítás dátuma Módosította A módosítás leírása

A KBC Equitas Zrt kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó tájékoztatása.

A KBC Equitas Zrt kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó tájékoztatása. A KBC Equitas Zrt kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó tájékoztatása. A KBC Equitas Zrt (székhely: 1051 Budapest, Roosevelt tér 7-8.; cégjegyzékszám: 01-10- 042685, a továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

A Random Capital Zrt március 25. napjára összehívott éves rendes közgyűlésén az alábbi döntések születtek:

A Random Capital Zrt március 25. napjára összehívott éves rendes közgyűlésén az alábbi döntések születtek: A Random Capital Zrt. 2010. március 25. napjára összehívott éves rendes közgyűlésén az alábbi döntések születtek: 1. A Közgyűlés a Társaság 2009. évi éves beszámolóját az igazgatóság által előterjesztett

Részletesebben

KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS A belső tőkemegfelelés értékelési folyamatára vonatkozó elvekről és stratégiákról

KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS A belső tőkemegfelelés értékelési folyamatára vonatkozó elvekről és stratégiákról KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS A belső tőkemegfelelés értékelési folyamatára vonatkozó elvekről és stratégiákról A Random Capital Broker Zrt. (cj: 01-10-046204 székhely: 1053 Budapest, Szép u. 2.) (Továbbiakban:

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés -

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés - KÖZZÉTÉTEL - éves kockázatkezelési jelentés - A GlobalFX Investment Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15., cégjegyzékszám: 01-10-046511; továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

KOCKÁZATKEZELÉSI ÉVES JELENTÉS

KOCKÁZATKEZELÉSI ÉVES JELENTÉS KOCKÁZATKEZELÉSI ÉVES JELENTÉS A Hungária Értékpapír Zrt., 2010. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése A Hungária Értékpapír Zrt. (továbbiakban Társaság) a 164/2008. (VI.27.)

Részletesebben

A VM és VM Befektetési Tanácsadó Zrt. (2000 Szentendre, Mandula u. 8.) kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó információk közzététele

A VM és VM Befektetési Tanácsadó Zrt. (2000 Szentendre, Mandula u. 8.) kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó információk közzététele A VM és VM Befektetési Tanácsadó Zrt. (2000 Szentendre, Mandula u. 8.) kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó információk közzététele Társaságunk a 164/2008. (VI.27.) Korm. rendeletnek megfelelően

Részletesebben

KOCKÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos: május 31.

KOCKÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos: május 31. KOCKÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. május 31. A jelen szabályzatot a GlobalFX Investment Zrt. (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15; cégjegyzékszám: 01-10-046511, vezetve a Fővárosi Bíróság

Részletesebben

Likviditási Stratégia

Likviditási Stratégia Sajóvölgye Takarékszövetkezet 3700 Kazincbarcika, Egressy út 39. Likviditási Stratégia Az Eszköz-Forrás Bizottság 28/2013.(05.29.) számú határozatával elfogadta. Az Igazgatóság az Eszköz-Forrás Bizottság

Részletesebben

Alkalmassági és Megfelelési teszt KÖZÜLETEKNEK

Alkalmassági és Megfelelési teszt KÖZÜLETEKNEK KÖZÜLETEKNEK Az Üzletszabályzat 19. sz. melléklete Az alábbi teszt kitöltését a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló

Részletesebben

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és BefektetőZrt. 2008. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és BefektetőZrt. 2008. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és BefektetőZrt. 2008. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése Társaságunk a 164/2008. (VI.27.) Korm. rendeletnek megfelelően az alábbi információkat

Részletesebben

Bevezetés előtt az új tőkeszabályozás

Bevezetés előtt az új tőkeszabályozás Bevezetés előtt az új tőkeszabályozás Jogszabályok, felügyeleti módszerek, ajánlások Előadó: Seregdi László igazgató Szakmai fórum 2007. október 30-31. Legfontosabb témák 1. Az új tőkeszabályozás alapelvei

Részletesebben

Javadalmazási politika

Javadalmazási politika Javadalmazási politika Tartalom I. A javadalmazási politika szabályozása II. A javadalmazási politikával szembeni elvárások 2 I. A javadalmazási politika szabályozása II. A javadalmazási politikával szembeni

Részletesebben

Befektetési vállalkozások könyvvizsgálóinak külön jelentése

Befektetési vállalkozások könyvvizsgálóinak külön jelentése Befektetési vállalkozások könyvvizsgálóinak külön jelentése Szakmai konzultáció 2004. április 22. Malatinszki Julianna 1 Jogszabályi háttér A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 362. (1) és (2) bekezdés

Részletesebben

Az ebrókerház Befektetési Szolgáltató Zrt. Nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése évre vonatkozóan

Az ebrókerház Befektetési Szolgáltató Zrt. Nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése évre vonatkozóan Az Nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése 2017. évre vonatkozóan 1.) Bevezetés Az (a továbbiakban: Társaság) az Európai Parlament és Tanács 575/2013/EU rendelete (a továbbiakban CRR), az

Részletesebben

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat Bankrendszer II. Banki kockázatok Kockázat A hitelintézet tevékenysége, a tevékenység tárgya alapján eredendően kockázatos Igen nagy, szerteágazó a pénzügyi szolgáltatások eredményét befolyásoló veszélyforrások

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. - 2014. évi kockázatkezelési nyilvánosságra hozatali kötelezettség

KÖZZÉTÉTEL. - 2014. évi kockázatkezelési nyilvánosságra hozatali kötelezettség KÖZZÉTÉTEL - 2014. évi kockázatkezelési nyilvánosságra hozatali kötelezettség A GlobalFX InvetsmentZrt. (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15.; cégjegyzékszám: 01-10-046511, vezetve a Fővárosi

Részletesebben

- Befektetési vállalkozások -

- Befektetési vállalkozások - MKVK PTT oktatás 2014. december 8. 2013. évi könyvvizsgálói külön jelentések feldolgozásának, helyszíni ellenőrzések tapasztalatai - Befektetési vállalkozások - Csendes Zsoltné Kiss Szilvia Tartalom 2013.

Részletesebben

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. tv (továbbiakban Bszt.

Részletesebben

K&H Alapkezelő Zrt. Végrehajtási politikája 2015. május 26.

K&H Alapkezelő Zrt. Végrehajtási politikája 2015. május 26. K&H Alapkezelő Zrt. Végrehajtási politikája 2015. május 26. 1 1. Bevezetés A 2014. évi XVI. törvény (KBFTV), a 231/2013/EU Rendelet (ABAK-Rendelet), valamint a 2007. évi CXXXVIII. (BSZT) törvény előírásainak

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. 1. Kockázatkezelési tevékenység szervezeti oldala

KÖZZÉTÉTEL. 1. Kockázatkezelési tevékenység szervezeti oldala KÖZZÉTÉTEL A Solar Capital Markets Értékpapír Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1062 Budapest, Váci út 1-3., C épület, VI.2 emelet 1.; Cg.: 01-10-045560; vezetve a Fővárosi Bíróság

Részletesebben

Nyilvánosságra hozatal

Nyilvánosságra hozatal Nyilvánosságra hozatal Az Erste Befektetési Zrt. alábbi közzététele a 164/2008-as a befektetési vállalkozás kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó információk nyilvánosságra hozataláról szóló

Részletesebben

Magyar joganyagok - 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet - a javadalmazási politikána 2. oldal (2) Az Európai Unió másik tagállamában vagy az Európai G

Magyar joganyagok - 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet - a javadalmazási politikána 2. oldal (2) Az Európai Unió másik tagállamában vagy az Európai G Magyar joganyagok - 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet - a javadalmazási politikána 1. oldal 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet a javadalmazási politikának a hitelintézet és a befektetési vállalkozás

Részletesebben

Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei

Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei I. A dokumentum célja és alkalmazási területe A Kockázatkezelési Irányelvek az ALTERA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1068 Budapest,

Részletesebben

Alkalmassági és megfelelési teszt

Alkalmassági és megfelelési teszt Commerzbank Zrt. Alkalmassági és megfelelési teszt Név:.. Felhívjuk a Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hogy a Bank a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) szerinti alkalmassági és megfelelési tesztet a jelen

Részletesebben

TOP5 jelentés évre vonatkozóan

TOP5 jelentés évre vonatkozóan TOP5 jelentés 2017. évre vonatkozóan Az első öt végrehajtási helyszínre és a végrehajtás minőségére vonatkozó információk. Vizsgált időszak: 2017-es adatok alapján Az alábbi táblázatok tartalmazzák az

Részletesebben

ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI TESZT

ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI TESZT Ügyfélnév: MIFID KÉRDŐÍV Ügyfélkód: ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI TESZT MAGÁNSZEMÉLYEK ÉS JOGI SZEMÉLYEK, VALAMINT JOGI SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK RÉSZÉRE Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk

Részletesebben

HUNGÁRIA ÉRTÉKPAPÍR ZRT

HUNGÁRIA ÉRTÉKPAPÍR ZRT HUNGÁRIA ÉRTÉKPAPÍR ZRT MIFID ÉRTÉKELÉSI POLITIKA I. Értékelési politika célja A Hungária Értékpapír Zrt. Alkalmassági és Megfelelőségi kérdőívei (Kérdőív magánszemély részére, ill. Kérdőív Jogi személyek

Részletesebben

ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT

ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT TISZTELT ÜGYFELÜNK! ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT JOGI SZEMÉLY VAGY JOGIS SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZET RÉSZÉRE Tájékoztatjuk Önt, hogy jelen alkalmassági/megfelelési teszt (a továbbiakban:

Részletesebben

III.1./B. Alkalmassági teszt adatlap. - szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére -

III.1./B. Alkalmassági teszt adatlap. - szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére - III.1./B. Alkalmassági teszt adatlap - szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére - ALKALMASSÁGI TESZT CÉLJA A Diófa Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1027 Budapest, Kacsa

Részletesebben

Az Alapkezelő Végrehajtási és Kiegészítő Végrehajtási Politikája

Az Alapkezelő Végrehajtási és Kiegészítő Végrehajtási Politikája Az Alapkezelő Végrehajtási és Kiegészítő Végrehajtási Politikája Hatályos: 2018. augusztus 29.. A Végrehajtási Politika célja és hatálya A Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.a Bizottság 231/2013/EU

Részletesebben

ECB-PUBLIC AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) [YYYY/[XX*]] IRÁNYMUTATÁSA. (2016. [hónap nap])

ECB-PUBLIC AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) [YYYY/[XX*]] IRÁNYMUTATÁSA. (2016. [hónap nap]) HU ECB-PUBLIC AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) [YYYY/[XX*]] IRÁNYMUTATÁSA (2016. [hónap nap]) az uniós jogszabályokban biztosított választási lehetőségek és mérlegelési jogkörök illetékes nemzeti hatóságok

Részletesebben

KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS

KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS Nyilvánosságra hozatali kötelezettség teljesítése 164/2008 (VI.27.) kormányrendelet alapján. Közzététel:

Részletesebben

Aegon Magyarország Lakástakarékpénztár Zrt.

Aegon Magyarország Lakástakarékpénztár Zrt. Aegon Magyarország Lakástakarékpénztár Zrt. Belső tőkemegfelelés értékelési szabályzat Hatályos: 2014.05.29-től TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 1. KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYOK, ÚTMUTATÓK... 2 2. KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

III.1/A. Alkalmassági teszt adatlap. - lakossági ügyfelek részére -

III.1/A. Alkalmassági teszt adatlap. - lakossági ügyfelek részére - III.1/A. Alkalmassági teszt adatlap - lakossági ügyfelek részére - ALKALMASSÁGI TESZT CÉLJA A Diófa Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1027 Budapest, Kacsa u. 15-23. VI. em... 1/1.,

Részletesebben

Közzététel. c) Alkalmazott informatikai rendszerek és kockázatkezelési alkalmazásuk

Közzététel. c) Alkalmazott informatikai rendszerek és kockázatkezelési alkalmazásuk Közzététel Az alábbi közzététel a 164/2008-as a befektetési vállalkozás kockázatvállalására és kockázatkezelésére vonatkozó információk közzétételéről szóló kormányrendeletnek való megfelelést szolgálja.

Részletesebben

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Szabó Katalin Csilla felügyelő Tőkepiaci felügyeleti főosztály Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság 2015. november 27. 1 A

Részletesebben

KBC EQUITAS ZRT. Végrehajtási politika és Allokációs szabályzat 2

KBC EQUITAS ZRT. Végrehajtási politika és Allokációs szabályzat 2 A KBC EQUITAS BROKER ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA és ALLOKÁCIÓS SZABÁLYZATA Hatályos: 2008. szeptember 12-től TARTALOMJEGYZÉK Preambulum... 3 1. Megbízás felvétele... 3 Személyesen,

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére

MEGFELELÉSI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére MEGFELELÉSI TESZT Természetes személy ügyfelek részére Név: Anyja neve: Állandó lakcím: Születési hely és idő: Adóazonosító jel: Telefonszám: Email: Azonosító okmány típusa és száma: Jelen teszt (a továbbiakban:

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

Alkalmassági és Megfelelési teszt MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Alkalmassági és Megfelelési teszt MAGÁNSZEMÉLYEKNEK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK Az Üzletszabályzat 19. sz. melléklete Az alábbi teszt kitöltését a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól

Részletesebben

Tudnivalók a Megfelelési tesztről

Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tartalom 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL... 1 2. MEGFELELÉSI TESZT... 3 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL Mi a megfelelési teszt? A megfelelési teszt a 2007.

Részletesebben

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 2014. évről szóló Kockázatkezelési jelentése

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 2014. évről szóló Kockázatkezelési jelentése 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 4. A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 2014. évről szóló Kockázatkezelési jelentése Nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése a befektetési

Részletesebben

Előadó: Juhász Csaba. Budapest, november 14.

Előadó: Juhász Csaba. Budapest, november 14. A 2010. évi éves beszámolók könyvvizsgálatáról készített külön kiegészítő jelentések feldolgozásának tapasztalatai (kis- és középbankok, takarékszövetkezetek) Előadó: Juhász Csaba Budapest, 2011. november

Részletesebben

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 214-12-31 215-12-31 1. Pénzeszközök 41 42 MTB-nél lévő elszámolási számla 22 23 pénztár és egyéb elszámolási számlák 19 19 2. Értékpapírok Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok

Részletesebben

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Iránymutatás az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek Az iránymutatások jogállása 1. Az e dokumentumban szereplő iránymutatásokat

Részletesebben

Hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelményeinek változásai

Hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelményeinek változásai Hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelményeinek változásai Seregdi László 2006. december 11. 2006. november 16. Előadás témái I. Bevezetés a hitelintézetek tőkekövetelmény számításába

Részletesebben

Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához

Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához Az egyes tőzsdén kívüli származtatott Egyedi Ügyletek változó letét igény mértékének számításáról

Részletesebben

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése 153 Budapest, Kossuth Lajos u. 4. A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 212. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése Társaságunk a 164/28. (VI.27.) Korm. rendeletnek

Részletesebben

ÉVES KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS

ÉVES KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS 1 ÉVES KOCKÁZATKEZELÉSI JELENTÉS Nyilvánosságra hozatali kötelezettség teljesítése 164/2008. (VI.27.) kormányrendelet alapján Készült: 2012.05.21 Készítette: Szakmáriné Dezső Beatrix kockázatkezelési vezető

Részletesebben

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy)

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) A befektetési szolgáltatási tevékenységekre és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzat 7. sz. melléklete Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) Az Ügyfelek számára hátrányos érdek-összeütközések

Részletesebben

CONCORDE USD PÉNZPIACI BEFEKTETÉSI ALAP

CONCORDE USD PÉNZPIACI BEFEKTETÉSI ALAP CONCORDE USD PÉNZPIACI BEFEKTETÉSI ALAP Féléves jelentés 2015. A Concorde USD Pénzpiaci Befektetési Alap Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete alapján készült. I. Vagyonkimutatás

Részletesebben

A KBC EQUITAS BROKER ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA ALLOKÁCIÓS SZABÁLYZATA

A KBC EQUITAS BROKER ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA ALLOKÁCIÓS SZABÁLYZATA A KBC EQUITAS BROKER ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA és ALLOKÁCIÓS SZABÁLYZATA Hatályos: 2010. július 19-től TARTALOMJEGYZÉK Preambulum... 3 1. Megbízás felvétele... 3 Személyesen,

Részletesebben

A bankok hitelezési tevékenységének szabályai és eljárásai Hitelintézetek ellenőrzése (GTUPZ204M)

A bankok hitelezési tevékenységének szabályai és eljárásai Hitelintézetek ellenőrzése (GTUPZ204M) A bankok hitelezési tevékenységének szabályai és eljárásai Hitelintézetek ellenőrzése (GTUPZ204M) A bankok mágikus háromszöge Az előadás tartalma 1. A hitelintézetek prudens működésének szabályai. 2. Kockázatosnak

Részletesebben

Iránymutatások a standard formulával meghatározott piaci és partnerkockázati kitettség kezeléséről

Iránymutatások a standard formulával meghatározott piaci és partnerkockázati kitettség kezeléséről EIOPA-BoS-14/174 HU Iránymutatások a standard formulával meghatározott piaci és partnerkockázati kitettség kezeléséről EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Részletesebben

Befektetési politika kivonat

Befektetési politika kivonat Befektetési politika kivonat A PÉNZTÁRI BEFEKTETÉSEK IRÁNYELVEI A Pénztár elsődleges célja a befektetett vagyon biztonságos gyarapítása. A Pénztár lehetővé teszi tagjai számára, hogy megtakarításukat koruk,

Részletesebben

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap kereskedelmi kommunikáció 2014. november 2 háttér, piaci trendek 1Q12 2Q12 3Q12 4Q12 1Q13 2Q13 3Q13 4Q13 1Q14 2Q14 3Q14 4Q14 1Q15 2Q15 3Q15 4Q15

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére

MEGFELELÉSI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére MEGFELELÉSI TESZT Természetes személy ügyfelek részére családi és utónév: születési név: születési hely / idő: anyja születési neve: adóazonosító jele: Jelen teszt (a továbbiakban: Teszt) célja, hogy a

Részletesebben

Vagyonkezelési irányelvek (Befektetési politika tartalmi kivonata) Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár

Vagyonkezelési irányelvek (Befektetési politika tartalmi kivonata) Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár Vagyonkezelési irányelvek (Befektetési politika tartalmi kivonata) Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár 2014. augusztus 1. napjától Az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár a befektetések során az egyes

Részletesebben

Végrehajtási politika

Végrehajtási politika Végrehajtási politika 1. Az eljárásrend célja... 2 2. Az legkedvezőbb végrehajtás alanyai... 2 3. A legkedvezőbb végrehajtás elve... 2 3.1 A végrehajtás szempontjai... 2 3.2 A végrehajtás helyszíne...

Részletesebben

A K&H BANK ZRT. VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA

A K&H BANK ZRT. VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 www.kh.hu bank@kh.hu A K&H BANK ZRT. VÉGREHAJTÁSI POLITIKÁJA Hatályos: 2012. december 15. TARTALOM 1. Az

Részletesebben

SZ-12 Likviditási kockázatkezelési szabályzat

SZ-12 Likviditási kockázatkezelési szabályzat SZ-12 Likviditási Név és beosztás: Aláírás: Jóváhagyta és kiadja: Horváth Tibor elnök igazgató Aláírás: Készítette: Ellenőrizte: Epress Róbert Belső ellenőr Ellenőrizte: -- Utoljára átvizsgálva: Esedékes

Részletesebben

TERVEZET. ./2012. (.) Korm. rendelet egyes pénzügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról

TERVEZET. ./2012. (.) Korm. rendelet egyes pénzügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról ./2012. (.) Korm. rendelet egyes pénzügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 235. (1) bekezdés k) pontjában

Részletesebben

Természetes személy ügyfelek részére

Természetes személy ügyfelek részére A STRATEGON Értékpapír Zrt. Üzletszabályzatának 3.3 melléklete családi és utónév: születési név: MEGFELELÉSI TESZT Természetes személy ügyfelek részére születési hely / idő: év hó nap anyja születési neve:

Részletesebben

Tőkekövetelmények és azok számítása a pénz és tőkepiaci szervezeteknél - könyvvizsgálói teendők

Tőkekövetelmények és azok számítása a pénz és tőkepiaci szervezeteknél - könyvvizsgálói teendők Tőkekövetelmények és azok számítása a pénz és tőkepiaci szervezeteknél - könyvvizsgálói teendők Seregdi László PSZÁF 2009. november 24. Témakörök 1. Tőkekövetelmény számítás szabályozása 3. Várható hazai

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

ALKALMASSÁGI TESZT. magánszemély részére

ALKALMASSÁGI TESZT. magánszemély részére ALKALMASSÁGI TESZT magánszemély részére Ügyfél megnevezése: Ügyfélszám: A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007.

Részletesebben

QUANTIS Alpha Befektetési Zrt. Kockázati beszámoló

QUANTIS Alpha Befektetési Zrt. Kockázati beszámoló QUANTIS Alpha Befektetési Zrt. Kockázati beszámoló Kiegészítés a QUANTIS Alpha Befektetési Zrt. 2017. üzleti évre vonatkozó éves beszámolójához Keltezés, Budapest, 2018. 05. 24. Bevezetés... 3 1. A kockázatok

Részletesebben

Jelentés az 5 legnagyobb kereskedelmi partnerről

Jelentés az 5 legnagyobb kereskedelmi partnerről Jelentés az 5 legnagyobb kereskedelmi partnerről Az alábbi dokumentumban a K&H Alapkezelő 2018-as évre vonatkozóan közzéteszi a portfóliókezelés keretében, befektetési instrumentumokra végrehajtott tranzakciók

Részletesebben

2013. évi kockázatkezelési közzététel

2013. évi kockázatkezelési közzététel 2013. évi kockázatkezelési közzététel A H ungar ogr ain T ozsdeügynöki Szolgált at ó Zr t (cj: 0110044782; székhely: 1025 Budapest, Nagybányai út 76/a) (Továbbiakban: Társaság) a befektetési vállalkozás

Részletesebben

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére AZONOSÍTÓ ADATOK Ügyfél neve Állandó lakcím Adóazonosító jele Ügyfél azonosító MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére A Raiffeisen Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) a befektetési vállalkozásokról

Részletesebben

Alpha Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Végrehajtási Politika

Alpha Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Végrehajtási Politika Alpha Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (7623 Pécs, József Attila utca 19.) Végrehajtási Politika Verziószám Hatály 2.0 2018.01.03. Elfogadó határozat 1/2018.01.03. vezérigazgatói határozat

Részletesebben

Agócs Gábor. MKVK PTT Elnök december 11. Tartalom. A külön kiegészítő jelentés javasolt szerkezete és tartalma

Agócs Gábor. MKVK PTT Elnök december 11. Tartalom. A külön kiegészítő jelentés javasolt szerkezete és tartalma A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsa és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara közös ajánlása a könyvvizsgálók által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének évente készítendő külön

Részletesebben

Implementation guideline on Article 106(2)(c) and (d) of Directive 2006/48/EC recast CEBS, 28 July 2010.

Implementation guideline on Article 106(2)(c) and (d) of Directive 2006/48/EC recast CEBS, 28 July 2010. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 6/2012. (IV.17.) számú ajánlása a mögöttes kitettségeknek a nagykockázat-vállalási szabályok értelmezése keretében történő kezeléséről Az Európai Parlament

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva A vizsgálat köre, rendszere - Tematika 3. Befektetési döntések 5. Befekt. és finansz.

Részletesebben

A SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. 2014. évről szóló kockázatkezelési jelentése

A SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. 2014. évről szóló kockázatkezelési jelentése A SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. 2014. évről szóló kockázatkezelési jelentése a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó prudenciális követelményekről és a 648/2012/EU rendelet módosításáról

Részletesebben

CONCORDE-VM EURO ALAPOK ALAPJA

CONCORDE-VM EURO ALAPOK ALAPJA CONCORDE-VM EURO ALAPOK ALAPJA Féléves jelentés 2015. A Concorde-VM Euro Alapok Alapja Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete alapján készült. I. Vagyonkimutatás I. I/1. I/2. I/3.

Részletesebben

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság meghatározásáról szóló szabályzat Hatályos: 2013 október 9-től TARTALOMJEGYZÉK 1. KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYOK... 2 2. KAPCSOLÓDÓ BELSŐ

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

- Befektetési vállalkozások -

- Befektetési vállalkozások - MKVK PTT oktatás 2013. december 4. 2012. évi könyvvizsgálói külön jelentések feldolgozásának, helyszíni ellenőrzések tapasztalatai - Befektetési vállalkozások - Csendes Zsoltné Kiss Szilvia Tartalom 2012.

Részletesebben

CONCORDE PB2 ALAPOK ALAPJA

CONCORDE PB2 ALAPOK ALAPJA CONCORDE PB2 ALAPOK ALAPJA Féléves jelentés 2015. A Concorde PB2 Alapok Alapja Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete alapján készült. I. Vagyonkimutatás 2014.12.3 1 Vagyonkimutatás

Részletesebben

III. pillér szerinti közzététel Kockázati Jelentés

III. pillér szerinti közzététel Kockázati Jelentés III. pillér szerinti közzététel Kockázati Jelentés K&H Bankcsoport és K&H Bank Zrt 2018-as pénzügyi év Első negyedév 1 A K&H elkötelezte magát az Európai Parlament és a Tanács 575/2013/EU rendelete (CRR)

Részletesebben

Terméktájékoztató. Devizacsere ügylet FX Swap

Terméktájékoztató. Devizacsere ügylet FX Swap Terméktájékoztató Devizacsere ügylet FX Swap Devizacsere ügylet A termék leírása A Devizacsere ügylet (angol néven FX Swap) egy olyan, két tranzakcióból álló megállapodás, amely során az Ügyfél megköt

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. Jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfelek részére

MEGFELELÉSI TESZT. Jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfelek részére A STRATEGON Értékpapír Zrt. Üzletszabályzatának 3.4 melléklete Cégnév: Székhely: Képviseletre jogosult: Adószám: Cégjegyzékszám / Nyilvántartási szám: MEGFELELÉSI TESZT Jogi személyek és jogi személyiséggel

Részletesebben

A PSZÁF szövetkezeti hitelintézeteknél végzett átfogó vizsgálatainak tapasztalatai

A PSZÁF szövetkezeti hitelintézeteknél végzett átfogó vizsgálatainak tapasztalatai A PSZÁF szövetkezeti hitelintézeteknél végzett átfogó vizsgálatainak tapasztalatai A likviditási - és piaci kockázatok vizsgálati tapasztalatai, a kapcsolódó felügyeleti elvárások Csordás Katalin főosztályvezető

Részletesebben

Az UNICREDIT BANK HUNGARY Zrt harmadik negyedévre vonatkozó konszolidált kockázati jelentése

Az UNICREDIT BANK HUNGARY Zrt harmadik negyedévre vonatkozó konszolidált kockázati jelentése Az UNICREDIT BANK HUNGARY Zrt. 2018. harmadik negyedévre vonatkozó konszolidált kockázati jelentése Az Európai Parlament és a Tanács a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó prudenciális

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról I. Az ajánlás célja és hatálya 1. Az ajánlásban foglalt elvárások követése a Pénzügyi

Részletesebben

Erste DPM Szolgáltatás - Professzionális Portfóliókezelés könnyedén -

Erste DPM Szolgáltatás - Professzionális Portfóliókezelés könnyedén - Erste DPM Szolgáltatás - Professzionális könnyedén - Az Erste DPM Szolgáltatás olyan Erste által végzett, melynek során az Erste, Ügyfél által meghatározott portfólió (továbbiakban Referencia-Portfólió)

Részletesebben

CONCORDE 2016 DEVIZÁS VÁLLALATI KÖTVÉNY SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP

CONCORDE 2016 DEVIZÁS VÁLLALATI KÖTVÉNY SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP Féléves jelentés 2015. A Concorde 2016 zás Vállalati Kötvény Származtatott Befektetési Alap Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete alapján készült. I. Vagyonkimutatás Vagyonkimutatás

Részletesebben

A könyvvizsgálók által a PSZÁF részére évente készítendő külön kiegészítő jelentésre vonatkozó ajánlásban bekövetkező 2008.

A könyvvizsgálók által a PSZÁF részére évente készítendő külön kiegészítő jelentésre vonatkozó ajánlásban bekövetkező 2008. A könyvvizsgálók által a PSZÁF részére évente készítendő külön kiegészítő jelentésre vonatkozó ajánlásban bekövetkező 2008. évi változások Seregdi László 2008. november 28. Témák I. Előzmények II. Új intézménytípusok

Részletesebben

Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Szavazati jogok gyakorlásának stratégiája

Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Szavazati jogok gyakorlásának stratégiája Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Hatályos: 2018. március 29-től 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS ÉS ALAPELVEK... 3 2. ÁTTEKINTÉS... 3 3. SZAVAZATI JOGOK GYAKORLÁSÁRA VONATKOZÓ POLITIKA... 4 4. SZAVAZATI JOGOK

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Szabályzat a javadalmazási politikáról

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Szabályzat a javadalmazási politikáról AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság Szabályzat a javadalmazási politikáról TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA... 2 2. A SZABÁLYZAT HATÁLYA... 2 3. A JAVADALMAZÁS

Részletesebben

Könyvvizsgálói különjelentések feldolgozásának tapasztalatai a évi beszámolók tükrében

Könyvvizsgálói különjelentések feldolgozásának tapasztalatai a évi beszámolók tükrében MKVK PTT oktatás 2013. december 4. Könyvvizsgálói különjelentések feldolgozásának tapasztalatai a 2012. évi beszámolók tükrében - Bankcsoportok - Malatinszki Julianna Tartalom Integráció Könyvvizsgálói

Részletesebben

CONCORDE PB3 ALAPOK ALAPJA

CONCORDE PB3 ALAPOK ALAPJA PB3 ALAPOK ALAPJA Féléves jelentés 2015. A Concorde PB3 Alapok Alapja Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete alapján készült. I. Vagyonkimutatás Vagyonkimutatás Tárgynap (T): 2014.12.31

Részletesebben

2013. évi kockázatkezelési jelentés Nyilvánosságra hozatali kötelezettség teljesítése 164/2008. (VI.27.) kormányrendelet alapján

2013. évi kockázatkezelési jelentés Nyilvánosságra hozatali kötelezettség teljesítése 164/2008. (VI.27.) kormányrendelet alapján 2013. évi kockázatkezelési jelentés Nyilvánosságra hozatali kötelezettség teljesítése 164/2008. (VI.27.) kormányrendelet alapján 1 Az Európa Brókerház Zrt. (cg.: 01-10-047457, székhely: 1054 Budapest,

Részletesebben

Random Capital Zrt. Végrehajtási politika

Random Capital Zrt. Végrehajtási politika Hatályba léptette: vezérigazgató Hatályba lépés dátuma: 2012. 02.16. Érvényes: visszavonásig TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Megbízás felvétele... 3 3. Megbízás végrehajtásának szempontjai... 4 4.

Részletesebben

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek Pénz és tőkepiac Intézményrendszer és a szolgáltatások Befektetési vállalkozások - Értékpapír bizományos - Értékpapír kereskedő - Értékpapír befektetési társaság Befektetési szolgáltatók Működési engedélyezésük

Részletesebben

ALKALMASSÁGI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére

ALKALMASSÁGI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére A STRATEGON Értékpapír Zrt. Üzletszabályzatának 3.1 melléklete családi és utónév: születési név: születési hely / idő: anyja születési neve: adóazonosító jele: ALKALMASSÁGI TESZT Természetes személy ügyfelek

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben