Alternatív energiatermelő berendezések telepítése és birtokrendezési vonatkozásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alternatív energiatermelő berendezések telepítése és birtokrendezési vonatkozásai"

Átírás

1 Alternatív energiatermelő berendezések telepítése és birtokrendezési vonatkozásai Mizseiné Dr. Nyiri Judit MFTTT Székesfehérvár "Jelen mű a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV projekt támogatásával készült." 1

2 Tartalom A vizualizáció szerepe a birtokrendezési tervezéseknél A mintaterület bemutatása Megoldási lehetőségek

3 Előzmények A térbeli adatok és a korszerű kommunikációs technológia a birtokrendezés szolgálatában projekt keretében megkeresett szervezetek Megyei Földhivatalok Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok Erdészeti igazgatóságok Földművelésügyi igazgatóságok Egyéb Természetvédelmi Hivatalok Agrárkamara Vadex

4 Milyen eszközökkel képzeli el a széleskörű tájékoztatást az érdekeltek felé?- Sorrend -Magyarország (1=egyáltalán nem; 5=leginkább) Adatszolgáltatás segítségével; 4,03 Szakmai előadásokkal; 3,83 Interneten keresztül; 3,73 Projektelőadásokkal; 3,33 Szervezett oktatással ; 3,00

5 A mintaterület bemutatása

6 A mintaterület bemutatása Szélerőműpark tervezése Tájbaillesztés vizsgálata

7 Magyarország széltérképe Átlagos szélsebesség 75 m magasságban

8 Telepítési szempontok Szélturbinák telepítésénél kiemelt fontosságot kell tulajdonítani : a természetvédelmi-, tájvédelmi (valamint műemlékvédelmi, városvédelmi, stb.) előírások-, nemzetközi szerződésekben foglalt területekre vonatkozó követelmények betartására.

9 Jelenlegi adatok 37 szélerőmű működik Magyarországon összesen 172 toronnyal, kw beépített teljesítménnyel. A legtöbb szélerőmű az ország északnyugati részén, főként Mosonmagyaróvár környékén található ben Ikerváron került beüzemelésre a legújabb

10 GIS alkalmazása a döntéselőkészítési folyamatokban GIS a döntéshozatal előkészítési folyamataiban Legalkalmasabb hely kiválasztása A birtokrendezésben a tájékoztatáshoz kidolgozott tervek megjelenítése

11 GIS alkalmazása a döntéselőkészítési folyamatokban Forrás: Németh Róbert:

12 Helyigény Egy szélerőmű közvetlen helyigénye mintegy 300 m2. egy turbina alapozásához. Ezen felül a feltáró utakat, a transzformátorházakat illetve a vezetékeket is figyelembe kell venni és azokkal együtt lehet a közvetlen hatásterületet meghatározni. A közvetett hatásterület szélerőmű parkoknál természetesen ennél jóval nagyobb a turbinák számától függően akár több tíz kilométeres sugarú is lehet.

13 Helyigény

14 Helyigény

15 Telepítésre ajánlható területek A területhasználathoz ajánlható hozzájárulást adni szélerőművek telepítéséhez a következő esetekben: kevéssé látogatott, természetvédelmi, tájvédelmi szempontból nem értékes területekre, környezetvédelmi szempontból meghatározott távolságra a településektől; mezőgazdasági területeken, főként kevésbé értékes szántókon (a szélerőművek mellett lehet gazdálkodni); felhagyott ipari területeken (pl. nehézipari központok volt kohók, hőerőművek, ipari hulladékterek, bányák, egyéb üzemek helyén).

16 Szélmotorok elhelyezési szempontjai Elhelyezést kizáró okok Helyigény, elhelyezés szempontjai Tájesztétikai szempontok Zajhatások Tájrehabilitációs szempontok Élővilágvédelmi szempontok Földtudományi érték- és vízvédelmi szempontok Egyedi tájértékek.

17 Védőzónák

18 Zaj- és egyéb hatások Működésük zajhatással járhat (a turbina teljesítmény mértékétől és számától függően), amit a lakott területtől és a fontos élőhelyektől történő megfelelő telepítési távolság betartásával a jogszabályokban előírt zajvédelmi határértékek alá lehet csökkenteni.

19 Zaj- és egyéb hatások Zajhatások mellett rezgéseket is kelthetnek, amelyek a talajban tovaterjedve környezetkárosítást is okozhatnak, A turbina lapátok forgásuk miatt fény-árnyék hatást idéznek elő, továbbá napfényes időszakban a lapátok felületéről visszaverődő pulzáló hatású fényt, un. villódzást. Infrahangok keletkezhetnek, amelyek emberi egészségre nem veszélyesek.

20 Tervezési előírások Szélerőmű park esetén egyszerre, a teljes beruházásra kell megkérni az engedélyeket. Ezen kívül a településrendezési tervek készítése, átdolgozása során figyelemmel kell lenni a szélerőmű park terület-felhasználási igényére.

21 Tervezési előírások Nagyon fontos, hogy a lakosság fórum keretében tájékoztatást kapjon a telepítendő szélturbina, vagy szélfarm műszaki, technikai, környezetvédelmi, természetvédelmi vonatkozásairól és arról, hogy milyen előnye, hátránya származik a településnek abból, ha a létesítmény megépül.

22 Szükséges dokumentumok és információk Előkészítő környezeti hatástanulmány benyújtásával indul, amelyet megkap a természetvédelmi hatóság is. A természetvédelmi hatóságnak megvan a lehetősége arra, hogy előírja a megvizsgálandó szempontokat.

23 Szükséges dokumentumok és információk Táj- és természetvédelmi szempontból lényeges, hogy: A környezeti hatástanulmány táj- és természetvédelmi szempontok részletesen vizsgálatára terjedjen ki; A tervdokumentáció tartalmazza a hálózati csatlakozási lehetőségek ismertetését; A térképek, látványtervek, metszetek mutassák be az erőmű tájra, tájképre való hatását.

24 Szükséges dokumentumok és információk A telepítés pontos helyéről, a kiszolgáló utakról, a kiszolgáló létesítményekről, a szállítási útvonalról is adjon tájékoztatást; A vonatkozó jogszabályi előírások szerint kell meghatározza meg az erőművek okozta várható zajterhelést és minősítse azt.

25 Tájékoztatás Nagyon fontos, hogy a lakosság fórum keretében tájékoztatást kapjon a telepítendő szélturbina, vagy szélfarm műszaki, technikai, környezetvédelmi, természetvédelmi vonatkozásairól és arról, hogy milyen előnye, hátránya származik a településnek abból, ha a létesítmény megépül.

26 Szélerőműpark létesítésének jellemzői Az optimális területhasználat a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás mellett az energia előállításból és felhasználásból adódó levegőszennyezés mértékének csökkentését eredményezi. A mezőgazdaságilag művelt területekből a helyigénye kismértékű művelést gátló tereptárgynak tekinthető ezért a mezőgazdasági művelés alól kivonás procedúrája elkerülhető. A talajok mennyiségi és minőségi paramétereit nem befolyásolja. A környezet romlásának mértéke, nagy részben csökkenthető. Nem termel hulladékot, így nem kell hulladéklerakót létesíteni sem. Tájvédelmi szempontból kell a beruházással járó telepítési lehetőségeket vizsgálni. Az évek során a gyártók arra törekedtek, hogy a legújabb szélerőmű típusok formatervezésénél fontos legyen a harmónia, így előtérbe kerültek a lekerekített formák és a tájba illeszkedést elősegítő festés. Fontos szempont a létesítmény által keltett zajhatás, amely az elhelyezésnél a megfelelő távolság megválasztásában jelent problémát. Ezeket a létesítményeket a lakott területektől illetve belterülettől minimum 1000 m-re célszerű elhelyezni. A terület kiválasztásánál gondot kell fordítani a felvonulási utak tervezésére. A szélerőművek nem zavarhatják a vadon élő állatok lakó-, élő-, táplálkozási és pihenőhelyeit valamint napi és évszakhoz kötött vonulási útvonalait.

27 GIS ALAPOKRA ÉPÜLŐ VIZUALIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ÉRINTETTEKKEL TÖRTÉNŐ TÁRGYALÁSOK FOLYAMATÁBAN

28 GIS ALAPOKRA ÉPÜLŐ VIZUALIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ÉRINTETTEKKEL TÖRTÉNŐ TÁRGYALÁSOK FOLYAMATÁBAN

29

30 GIS ALAPOKRA ÉPÜLŐ VIZUALIZÁCIÓ ALKALMAZÁSA AZ ÉRINTETTEKKEL TÖRTÉNŐ TÁRGYALÁSOK FOLYAMATÁBAN

31 Minden kilowattóra elektromos áram, amelyet szélerőművel állítunk elő kg-mal csökkenti a CO2 emissziót. (Gipe, 1995)

32

33 A szélenergia mezőgazdasági hasznosításának legfontosabb hazai lehetőségei (Vágvölgyi, 2001)

34 A szélenergia mezőgazdasági hasznosításának legfontosabb hazai lehetőségei (Vágvölgyi, 2001) A hasznosítási lehetőségek közül azonban az öntözésnek van a legnagyobb jelentősége. A szélerőgéppel kiszivattyúzott vizet csepegtet' öntözéssel célszerű hasznosítani. A szélenergiára alapozott csepegtető öntözés alkalmazási lehetőségei hazánkban (Vágvölgyi, 2001)

35 A szélenergia mezőgazdasági hasznosításának legfontosabb hazai lehetőségei (Vágvölgyi, 2001) Az öntözött területek vízigénye a tenyészidőszakban mm, ami megfelel hektáronként m3 öntözővíznek. A jelenleg gyártott és a hazai kereskedelmi forgalomban kapható szélerőgépek közül a legkisebbek is képesek ezt a vízmennyiséget biztosítani, ha az adott területen és időszakban a 3 m/s-nál nagyobb sebességű szelek időtartama óra.

36 Köszönjük megtisztelő figyelmüket

TÁJÉKOZTATÓ A SZÉLERŐMŰVEK ELHELYEZÉSÉNEK TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZEMPONTJAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A SZÉLERŐMŰVEK ELHELYEZÉSÉNEK TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZEMPONTJAIRÓL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM Természetvédelmi Hivatal TÁJÉKOZTATÓ A SZÉLERŐMŰVEK ELHELYEZÉSÉNEK TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZEMPONTJAIRÓL Budapest, 2004. március Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA KISFOGYASZTÓKNÁL

SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA KISFOGYASZTÓKNÁL SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA KISFOGYASZTÓKNÁL KISSZÉLERŐMŰVEK/ SZÉLTURBINÁK ALKALMAZÁSA A MINDENNAPJAINKBAN Németh Edina, HGYZUB építészmérnök hallgató, Széchenyi István Egyetem, Győr e-mail cím: edina-marci@t-online.hu

Részletesebben

1. A Stratégiai Környezeti Vizsgálat készítésének folyamata

1. A Stratégiai Környezeti Vizsgálat készítésének folyamata NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) Stratégiai Környezeti Vizsgálat Közérthető összefoglaló 2014. április (Jelen dokumentáció az NKS társadalmi megvitatásra került verziójára (2013. október) készült, továbbá

Részletesebben

I. A megyei területfelhasználási kategóriákra vonatkozó megyei szabályozási ajánlások

I. A megyei területfelhasználási kategóriákra vonatkozó megyei szabályozási ajánlások 58/2012. (VI.8.) KGY. sz. határozat melléklete I. A megyei területfelhasználási kategóriákra vonatkozó megyei szabályozási ajánlások 1. Erdőgazdálkodási térség Az OTrT fogalomhasználata szerint erdőgazdálkodási

Részletesebben

A szélenergia és a tájtervezés kapcsolata Németországban és Magyarországon

A szélenergia és a tájtervezés kapcsolata Németországban és Magyarországon A szélenergia és a tájtervezés kapcsolata Németországban és Magyarországon Dr. Munkácsy Béla 1 Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Magyarország és az Európai Unió energiagazdasága hacsak nem történik gyors

Részletesebben

PÜSPÖKMOLNÁRI KÖZSÉG TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLAT

PÜSPÖKMOLNÁRI KÖZSÉG TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLAT PÜSPÖKMOLNÁRI KÖZSÉG TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLAT PÜSPÖKMOLNÁRI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS I. KÖRNYEZETI ÁLLAPOT, ÁLLAPOTÉRTÉKELÉS II. KÖRNYEZETVÉDELMI

Részletesebben

A szélenergia magyarországi hasznosításának reális lehetőségei. Tar Károly tar.karoly@nyf.hu

A szélenergia magyarországi hasznosításának reális lehetőségei. Tar Károly tar.karoly@nyf.hu A szélenergia magyarországi hasznosításának reális lehetőségei Tar Károly tar.karoly@nyf.hu A szélenergia magyarországi hasznosításának reális lehetőségei Tar Károly Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajztudományi

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG K Ö R N Y E Z E T V É D E L M I É S V Í Z Ü G Y I M I N I S Z T É R I U M KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Ügyszámunk: 26759/2007. Iktatószámunk: 34270/09 Ügyintézőnk:

Részletesebben

KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT PILISCSABA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ

KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT PILISCSABA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT PILISCSABA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ 2/2005.(I.11.) KORM. RENDELET SZERINT 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 38. szerinti véleményezési dokumentáció alátámasztására

Részletesebben

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA A beruházásokhoz kapcsolódó

Részletesebben

KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT ÉS ÉRTÉKELÉS SIÓFOK VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE MÓDOSÍTÁSÁHOZ

KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT ÉS ÉRTÉKELÉS SIÓFOK VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE MÓDOSÍTÁSÁHOZ KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT ÉS ÉRTÉKELÉS SIÓFOK VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVE MÓDOSÍTÁSÁHOZ A Balaton vasúti megközelítése és a kötöttpályás körüljárás feltételeinek

Részletesebben

Környezeti vizsgálat. FELCSÚT településrendezési tervének és helyi építési szabályzatának módosításához

Környezeti vizsgálat. FELCSÚT településrendezési tervének és helyi építési szabályzatának módosításához Környezeti vizsgálat (2/2005.(I.11.) Korm. rendelet szerint) FELCSÚT településrendezési tervének és helyi építési szabályzatának módosításához (jóváhagyott, végleges dokumentáció alátámasztó munkarésze)

Részletesebben

P23 6420/0004/A Megrendelő: MAVIR ZRt.

P23 6420/0004/A Megrendelő: MAVIR ZRt. ETV-ERŐTERV ZRt. ENERGETIKAI TERVEZŐ ÉS VÁLLALKOZÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1450 Budapest, Pf. 111. 1094 Budapest, Angyal u. 1-3. Tel.: (361) 455-3600 Fax.: 218-5585 DHE Oroszlány Győr 220 kv-os

Részletesebben

ÁLL.IG. EGYEZTETÉS TERVDOK. - VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ - 314/2012. KORM.R. 38. 2 0 1 4. M Á J U S H Ó

ÁLL.IG. EGYEZTETÉS TERVDOK. - VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ - 314/2012. KORM.R. 38. 2 0 1 4. M Á J U S H Ó NÓGRÁD 0104/50 HRSZ, 0208/1, 2 HRSZ ÉS 097/17 HRSZ TERÜLETEK TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA (TSZT/M1 ÉS TSZT/M2 ÉS SZT/M1 ÉS SZT/M2) 2 0 1 4. M Á J U S H Ó Z. É. M Ű H E L Y V

Részletesebben

P237470/0020/O Beruházó: MAVIR ZRt.

P237470/0020/O Beruházó: MAVIR ZRt. Martonvásár Bicske 400 kv-os távvezeték KÖRNYEZETI HATÁSVIZSGÁLAT - KIVONAT - AZONOSÍTÓ KÓD: P237470/0020/O Beruházó: MAVIR ZRt. TARTALOMJEGYZÉK 1. LÉTESÍTÉSI CÉL ÉS AZZAL KAPCSOLATOS HATÁSVIZSGÁLATOK

Részletesebben

A SZÉL ENERGIÁJA MAGYARORSZÁGON. Dr. Tar Károly Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszék & Magyar Szélenergia Társaság

A SZÉL ENERGIÁJA MAGYARORSZÁGON. Dr. Tar Károly Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszék & Magyar Szélenergia Társaság A SZÉL ENERGIÁJA MAGYARORSZÁGON Dr. Tar Károly Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszék & Magyar Szélenergia Társaság 1 1. Bevezetés 2. Történeti áttekintés 3. A hazai szélenergia-kutatás meteorológiai

Részletesebben

Előzetes vizsgálati dokumentáció. Kőszeg-Lövő 20 kv-os légvezeték bekötés. Csepreg 120/20 kv-os alállomás területéről kiváltás

Előzetes vizsgálati dokumentáció. Kőszeg-Lövő 20 kv-os légvezeték bekötés. Csepreg 120/20 kv-os alállomás területéről kiváltás Előzetes vizsgálati dokumentáció Készítette: ESPA Kft. (2525 Bajna, Őrhegy-alja 4.) 2013. május 1 1. Alap adatok: Létesítendő vezeték megnevezése: Beruházó megnevezése és címe: Üzembentartó megnevezése

Részletesebben

TT-1 08/0065/2006 É3-08-0386/2005. Szabó Roland településmérnök. K-1d-1/08-0102. Energia és Viziközmű tervező TE-T 18-0033 TV-T 18-0033

TT-1 08/0065/2006 É3-08-0386/2005. Szabó Roland településmérnök. K-1d-1/08-0102. Energia és Viziközmű tervező TE-T 18-0033 TV-T 18-0033 Jobaháza, M85. számú. gyorsforgalmi út nyomvonala által érintett terület Településszerkezeti és Szabályozási terv módosítás 2013. február Véleményezési tervdokumentáció TH-12-02-14 Felelős tervező: Tervezők:

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1033-10/2011. Tárgy: A TBMI Hungary Műanyagfeldolgozó Kft.

Részletesebben

ÚTTERVEZÉS 2. Környezeti tervezés. 11-12. előadás: Schuchmann Gábor

ÚTTERVEZÉS 2. Környezeti tervezés. 11-12. előadás: Schuchmann Gábor ÚTTERVEZÉS 2. 11-12. előadás: Környezeti tervezés Schuchmann Gábor Bevezetés Cél a közútnak a környezetvédelmi. és természetvédelmi törvényben előírtaknak megfelelő kialakítása. A közutakat övező területsávokban

Részletesebben

Fenntarthatóság a megújulók hasznosításában. 2007. október

Fenntarthatóság a megújulók hasznosításában. 2007. október 2007. október Energia Klub memorandum no. 4. 2007. október Fenntarthatóság a megújulók hasznosításában Bár a megújuló energiaforrások hasznosítása az energiatermelés legtisztább és így a legkívánatosabb

Részletesebben

Közösségi energia szabályozása Magyarországon

Közösségi energia szabályozása Magyarországon Közösségi energia szabályozása Magyarországon -a helyi, közösségi energiahatékonysági beruházások és a megújuló energiaforrásokból történő decentralizált energiatermelés szabályozási környezete dr. Gajdics

Részletesebben

M70 gyorsforgalmi út Letenye-Tornyiszentmiklós közötti szakasz 2x2 sávra történő bővítése Környezeti Hatástanulmány Közérthető összefoglaló

M70 gyorsforgalmi út Letenye-Tornyiszentmiklós közötti szakasz 2x2 sávra történő bővítése Környezeti Hatástanulmány Közérthető összefoglaló TARTALOMJEGYZÉK 1. A tevékenység lényegének ismertetése... 3 1.1. Bevezetés... 3 1.2. A tervezett beruházás célja... 3 1.3. A létesítmény alapadatai... 3 1.3.1. A tervezett beavatkozások... 3 1.3.2. Az

Részletesebben

I. A megyei területfelhasználási kategóriákra vonatkozó megyei szabályozási ajánlások

I. A megyei területfelhasználási kategóriákra vonatkozó megyei szabályozási ajánlások 15/2011. (II. 24.) MÖK határozat A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a területfejlesztésről és területrendezésről szóló többször módosított 1996. évi XXI. törvény 23/B. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok létesítése Pakson

Új atomerőművi blokkok létesítése Pakson Új atomerőművi blokkok létesítése Pakson Tájékoztató az aktuális helyzetről Miért van szükség az új atomerőművi blokkokra? Az ipar és a lakosság áramigénye az előrejelzések szerint enyhén, de folyamatosan

Részletesebben

A NAPENERGIA ÉS SZÉLENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA HAZÁNKBAN

A NAPENERGIA ÉS SZÉLENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA HAZÁNKBAN IV. Évfolyam 2. szám - 2009. június Kasza Anett Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem anett.kasza@gmail.com Készült a Somos Alapítvány támogatásával A NAPENERGIA ÉS SZÉLENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK

Részletesebben

GSM-R bázisállomás létesítése Sávoly település külterületén

GSM-R bázisállomás létesítése Sávoly település külterületén GSM-R bázisállomás létesítése Sáp településen - Előzetes Vizsgálati Dokumentáció 0 Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ERTMS rádiós rendszer kiépítése a magyar vasúti vonalak mellett GSM-R bázisállomás

Részletesebben

ELFOGADVA: 2008. SZEPTEMBER

ELFOGADVA: 2008. SZEPTEMBER Dudar Község Helyi Építési Szabályzata ELFOGADVA: 2008. SZEPTEMBER 29. 2 Dudar Község HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA Dudar Község Képviselõ-testületének 9/2008. (IX.29.) sz. Ökt. rendelete Dudar község Helyi

Részletesebben

Készítette: Bibók Zsuzsanna, VM

Készítette: Bibók Zsuzsanna, VM A környezeti és természeti hatások vizsgálata Útmutató az előterjesztések és miniszteri rendelet-tervezetek hatásvizsgálatához és módszertani segédlet az előterjesztések és miniszteri rendelet-tervezetek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. június 1-én tartandó rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. június 1-én tartandó rendkívüli ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. június 1-én tartandó rendkívüli ülésére Az előterjesztés tárgya: a 11/2004. (VI.23.) rendelettel jóváhagyott Helyi Építési Szabályzat

Részletesebben