Átlagméret nem akadály

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Átlagméret nem akadály"

Átírás

1

2 MEG CABOT Átlagméret nem akadály HEATHER WELLS REJTÉLYES ESETEI 1.

3 CICERÓ KÖNYVSTÚDIÓ A MŰ EREDETI CÍME Size 12 IS Not Fat A Heather Wells Mystery FORDÍTOTTA Lacza Katalin Copyright Meg Cabot, 2006 Published by arrangement with Avon Books a division of HarperCollins Publishers Lacza Katalin, Hungarian translation, 2006 Magyar kiadás, Ciceró Könyvstúdió, 2006

4 Heather Wells, az egykori tini popsztár, miután szakított vőlegényével és énekesi karrierjével is - valamint fölszedett néhány kilót-, új életet kezd a New York-i Főiskola Diákotthonában az igazgató asszisztenseként. Ám amikor a kollégiumban holtan találnak egy diáklányt a liftaknában, Heather ismét reflektorfénybe kerül - ráadásul volt vőlegényének jóképű bátyja, Heather átmeneti szállásadója, Cooper segítségével, aki egyszersmind magánnyomozó. A világsikerű, A neveletlen hercegnő naplója szerzőjének új sorozata ezúttal a felnőtt olvasóknak kínál izgalmat, feszültséget, könnyed szórakozást.

5 Benjaminnak

6 1. Ahányszor meglátlak, Rögtön elönt a vágy, Olyan vagy, mint a cukor, Menten megkívánlak. Azonnal annyi a diétának, Helyet kell adni ennek a vágynak, Ennek a vágynak. Eredeti cím: Sugar Rush Előadó: Heather Wells Szerző: Valdez/Caputo A Sugar Rush című albumról Kiadja a Cartwright Records Öhm, hahó! Van valaki odakint? A lány a mellettem lévő próbafülkében mintha az Alvin és a Mókusokat próbálná utánozni. Hahó! Kiköpött Alvin és a Mókusok. Hallom, hogy egy eladó siet a segítségére, a kulcstartóján a lánc szinte dallamosan csilingel. Igenis, hölgyem! Segíthetek valamiben? Hogyne a lány most már kevésbe hangos, ám továbbra is mókusok vinnyogását idéző hangja akadály nélkül szűrődik át a fülkéinket elválasztó paraván felett. Van esetleg ez a farmerjuk nullásnál" kisebb méretben? ( Az amerikai mértékegységeknél a 0 ás kb. a magyar 32 esnek felel meg. Szerk.) A meglepetéstől szinte lebénulok, egyik lábam még csupaszon, a másikon már rajta a nadrág, amelybe épp megpróbáltam belepréselődni. A mindenit! Csak a képzeletem játszik velem, vagy tényleg létezik ilyen?

7 Mert hát mi van a nullás méret alatt? Valami negatív szám, nem? Jó, rendben, valóban sok idő telt már el a másodikos matek órák óta. De határozottan emlékszem, hogy volt ez a számegyenes dolog, középen a nullával, és... Csak azért magyarázkodik a negatív méretű kismókus az eladónak - mert normál esetben kettes méretet hordok. De ezek a kettesek mind leesnek rólam. Ami felettébb különös. Tudom, hogy egy dekát sem fogytam azóta, mióta utoljára itt jártam. Meg kell hagyni, ennek a Miss Negatívméretnek van valami igazsága, állapítom meg, miközben felhúzom az éppen próbálni szándékozott nadrágot. Már nem is emlékszem, mikor volt utoljára, hogy belefértem egy nyolcas farmerba. Jó, ha nagyon akarok, akkor emlékszem. De az nem igazán az a korszak volt az életemben, amelyből kedves emlékeket dédelgetek. Aztán most meg mi van? Általában tizenkettes méretet hordok... de ma, amikor felpróbáltam egy tizenkettest, szinte elvesztem benne. Sőt, a tízesben is. Ami igen különös, tekintve, hogy az utóbbi időben nem voltam épp diétán, ha csak azt a kis Canderelt nem számítjuk annak, amit a habos tejeskávémba tettem cukor helyett ma reggel. De az is biztos, hogy a baconszalonnás, krémsajtos zsemle enyhén szólva is semlegesítette a Canderel fogyókúrás hatását. És edzésen sem igazán voltam mostanában. Nem mintha nem szoktam volna tornázni, persze hogy szoktam. Csak nem megyek el emiatt a konditerembe. Mert hát sétával is el lehet égetni ugyanannyi kalóriát, mint futással. Akkor meg minek futkosni, nem igaz? Már jó régen rájöttem, hogy ha elsétálok a Bleecker utcába a Murray sajtboltig, hogy megnézzem, mi az aznapi ebédajánlatuk, az pont tíz percet vesz igénybe.

8 A következő menet Murraytől a Betsey Johnsonig a Wooster utcába, hogy felmérjem az akciós kínálatot (imádom a sztrecsbársony gönceiket!) újabb tíz perc. A Betseytől a Dean & Delucáig a Broadwayn, ahol az ebéd utáni kapucsínómat szoktam meginni, és megnézem, van e csokiba mártott kandírozott narancshéjuk, amit annyira, de annyira szeretek ismét csak tíz perc. És így tovább, míg észre sem veszem, és már le is tudtam egy hatvanperces edzést. Ki mondja, hogy nem lehet eleget tenni a kormány legújabb egészségügyi ajánlásainak? Ha én képes vagyok rá, akkor bárki megteheti. De lehetséges volna, hogy ezeknek a sétáknak köszönhetően két egész méretet fogytam azóta, mióta utoljára farmert vettem magamnak? Azt tudom, hogy a napi zsírbevitelemet körülbelül a felére csökkentettem, amióta az asztalomon álló cukorkatartóban a Hershey Kisses csokicsókocskákat lecseréltem az iskolai egészségügyi központ által ingyen osztogatott óvszerekre. De akkor is. Nos, hölgyem tájékoztatja az eladó Miss Negatívméretet, ezek a farmerok úgynevezett sztrecs nadrágok. Ami azt jelenti, hogy két számmal kisebbet kell belőlük vennie, mint a normál mérete. Hogy mi? Miss Negatívméret hangja némi zavarról árulkodik. Hát, ezen egy cseppet sem vagyok meglepve. Hisz én is ugyanígy érzek. Megint csak azok a fránya számegyenesek... Arról van szó magyarázza az eladó türelmesen, hogy ha normál esetben négyes méretet hord, ezekből a nadrágokból nullásra van szüksége. Nem lenne egyszerűbb akkor, ha a szokásos méretet tüntetnék fel rajtuk? tudakolja Miss Negatívméret, véleményem szerint abszolút logikusan.

9 Hogyha egy ilyen nullás valójában négyesnek felel meg, miért nem írják rá egyszerűen, hogy négyes? Ezt úgy nevezik, hogy hiúsági méretezés világosítja fel az eladó, suttogóra fogva a hangját. Hogy milyen méretezés? kérdez vissza Miss Negatívméret szintén visszafogott hangon. Már amennyire egy mókus képes visszafogni a hangját. Tudja... suttogja az eladó Miss Negatívméret fülébe, de úgy, hogy azért még hallom. A nagyobb darab vásárlók jobban örülnek, ha elmondhatják magukról, hogy jó rájuk a nyolcas méret. Holott valójában az tizenkettes lenne. Érti... Na várjunk csak! Hogy micsoda? Mielőtt végiggondolnám, hogy mit teszek, kicsapom a próbafülkém ajtaját. Nekem tizenkettes a méretem hallom magam, ahogy ráförmedek az eladóra, aki döbbenten néz rám. Ami persze érthető, azt hiszem. De akkor is. Mi rossz van a tizenkettesben? Semmi! vágja rá rémülten. Semmi az ég adta világon! Csak arról van szó, hogy... Azt akarja mondani, hogy a tizenkettes méret kövérnek számít? vetem a szemére. Nem, dehogy erősködik tovább az eladó. Félreértett. Csak arra akartam kilyukadni, hogy... Mert az átlag amerikai nőnek éppen tizenkettes a mérete tájékoztatom. Ezt tudom, mert olvastam a People magazinban. Azt akarja mondani, hogy tulajdonképpen nem átlagosak vagyunk, hanem kövérek? Dehogyis! tiltakozik az eladó. Egyáltalán nem mondtam ilyesmit! Csak... Ekkor a mellettem lévő próbafülke ajtaja is kitárul, és végre megpillanthatom a mókushang tulajdonosát. Olyasmi korú lány, mint akikkel én dolgozom. És nem csak a hangja olyan, mint egy mókusé, állapítom meg. Hanem éppen úgy is néz ki. Tudják... Olyan kis helyes,

10 huncut teremtés. És olyan picike, hogy egy normál méretű leányzónak elférne a zsebében. És az milyen dolog, hogy az ő méretében nem is gyártanak semmit? faggatom a kiszolgálót, miközben Miss Negatívméret felé bökök az ujjammal. Úgy gondolom, sokkal szívesebben vagyunk átlagos méretűek, mint hogy ne létezzünk egyáltalán! Miss Negatívméret, úgy tűnik, kissé meghökkent. De aztán csak megszólal: Öhm... Igen! erősíti meg, amit mondtam. Az eladó idegesen nyeldekel. Jól hallhatóan. Szemmel láthatólag ez nem az ő napja. Munka után minden bizonnyal betér majd egy kocsmába, és panaszosan előadja, hogy aztán ezek a nők majdnem leharapták a fejemet, amikor megemlítettem nekik a hiúsági méretezést... Rettenetes volt..." De nekünk csak ennyit mond: Öhm, azt hiszem... öhm... megyek és megnézem, hogy van e ebből a nadrágból, amit kérdezett... öhm... a raktárban. Aztán elviharzik. Miss Negatívméretre pillantok. Ő pedig rám. Úgy huszonkettő körül lehet, és erősen szőke hajú. Magam is szőke vagyok ebbe persze némi Bellady is besegít, de a húszas éveim elejét már jó régen magam mögött hagytam. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy leszámítva a kor és méretbeli különbségeket, Miss Negatívméret és én olyan közös kötelékkel rendelkezünk, amelyet nem lehet megbontani. Mégpedig, hogy mindkettőnket teljesen kiakasztott ez a hiúsági méretezés dolog. Megveszi? tudakolja Miss Negatívméret, és a rajtam lévő nadrág felé biccent. Azt hiszem bólogatok. Mindenképpen kell már vennem egy újat. Amit eddig hordtam, azt valaki lehányta a munkahelyemen.

11 Jézusom! fintorítja el mókusszerű orrát Miss Negatívméret. Maga meg milyen helyen dolgozik? Hát... sóhajtok fel egy kollégiumban. Akarom mondani: diákotthonban. Komolyan? néz rám Miss Negatívméret érdeklődő tekintettel. A New York i Főiskolán? Mikor bólintok, lelkesen felkiált: Tudtam, hogy ismerem magát valahonnan! Én is a New York i Főiskolán végeztem, épp tavaly. Melyik kollégium? Öhm... krákogok kissé feszélyezetten. Én csak most nyár óta vagyok ott. Komolyan? Miss Negatívméret úgy tűnik, zavarba jött. Ez fura. Csak mert olyan ismerősnek tűnik... De még mielőtt esélyem nyílna rá, hogy megmagyarázzam, miből is gondolhatja, hogy ismer, a telefonomból felcsendülnek az első hangok a Go Go's együttes Vakáció című számának refrénjéből. (Ezt a dallamot azért választottam, hogy fájdalmas emlékeztetőül szolgáljon, hogy én azt egyelőre elfelejthetem -mármint a vakációt legalábbis, amíg le nem töltöm a hathónapos próbaidőmet a diákotthonban, amelyből még három hónap bőven hátravan.) Látom a kijelzőn, hogy a főnököm keres. Ilyenkor. Szombaton. Ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy fontos ügyről van szó. Nemdebár? Attól eltekintve, hogy valószínűleg egyáltalán nem. Úgy értem, szeretem a munkámat, meg minden főiskolásokkal dolgozni irtó élvezetes, mert egy csomó olyan dolog iránt képesek lelkesedni, amelyek a legtöbb embert teljesen hidegen hagyják, mint például Tibet felszabadítása, vagy az, hogy a munkásnyúzó üzemek dolgozói is kapjanak fizetett gyermekgondozási szabadságot, és hasonlók. De annak, hogy a Fischer Hallban dolgozom, megvan az a határozott hátránya, hogy csupán egy saroknyira

12 lakom tőle. Amitől egy icipicit könnyebben vagyok elérhető bárki számára, mint amennyire azt én kellemesnek találnám. Úgy értem, az egy dolog, hogy otthoni hívásokat kap az ember, ha mondjuk orvos, és egy betegének szüksége van rá. De az már egy egészen másik dolog, ha otthon hívogatnak, mert az üdítőital automata elnyelte valakinek az apróját, és nem találják a pénzvisszatérítési kérelem formanyomtatványát, így azt szeretnék, ha beugranál és segítenél megkeresni. Bár, gondolom, sok embernek ez olyan lehet, mint egy valóra vált álom. Mármint, tudják, hogy olyan közel lakjanak a munkahelyükhöz, hogy minden további nélkül beszaladhassanak, ha kitör az aprópénzválság. New Yorkban aztán meg különösen. Mert én mindössze két percre lakom onnan, ahol dolgozom, s ezt a távolságot könnyűszerrel meg is teszem gyalog (így újabb négy percet adhatok hozzá a napi edzésmennyiségemhez). De ami az álmok valóra válását illeti, az embereknek azt is számításba kellene venniük, hogy ez nem a létező legnagyszerűbb dolog a világon, mivel az éves keresetem mindössze dollár (amiből marad nagyjából az állami és önkormányzati adók levonása után), és itt, New Yorkban, dollárból épp hogy az ebédedre futja, meg tán egy ilyen farmerre, amelyre épp el akarom szórni a pénztárcám csekély tartalmát, akár hiúsági a méretezése, akár nem. Ennyiből nem is tudnék Manhattenben élni, ha nem lenne másodállásom, amiből a lakbéremet fizetem. Nekem nem jár bentlakás", mert a New York i Főiskolán csak a diákotthon igazgatója kap juttatásként lehetőséget arra, hogy bent lakjon a kollégiumban akarom mondani, a diákotthonban, az asszisztensek már nem. Akárhogy is, én elég közel lakom a Fischer Hallhoz, hogy a főnököm úgy érezze, bármikor felhívhat, hogy ugorjak be, amikor épp szüksége van rám.

13 Mint például egy ilyen napfényes szeptemberi szombat délutánon, miközben farmernadrágot próbálok, mert előző nap egy elsőéves, aki kicsit több koktélt ivott a kelleténél a Stoned Crow bárban, úgy döntött, hogy miközben épp fölé hajolok és a pulzusát próbálom számolni, juttat belőlük nekem is egy keveset. Mármint a nadrágomnak. Magamban gyorsan mérlegelem, mi szól mellette, illetve ellene, hogy felvegyem a telefont mellette: Rachel talán azért hív, hogy fizetésemelést ajánljon (ez azért nem túl valószínű); ellene: Rachel valami beivott félájult húszévest akar kórházba vitetni velem (na, ez már valószínűbb) amikor Miss Negatívméret hirtelen felvisít: Jaj istenem! Már tudom, honnan ennyire ismerős! Mondták már magának, hogy kiköpött úgy néz ki, mint Heather Wells? Tudja, az az énekesnő! Ezen körülmények közt úgy döntök, hogy hagyom a főnökömet a hangpostafiókra. Úgy értem, már így is jutott ma nekem épp elég ezzel a tizenkettes méret dologgal, most meg még ez is. Miért nem maradtam inkább otthon, és rendeltem meg a farmeromat az interneten?? Komolyan? vetem oda Miss Negatívméretnek nem különösebben lelkesen. De neki abszolút nem tűnik fel, hogy nem igazán dob fel a téma. Jaj istenem! visong tovább. Még a hangja is pontosan olyan! Micsoda különös véletlen! De teszi hozzá nevetve mi a csodáért gályázna Heather Wells egy kollégiumban, nem igaz? Diákotthonban javítom ki automatikusan. Jobban szeretjük, ha így nevezik, mert a diákotthon szó már maga a meleg hangulat és a baráti közösség érzetét kelti a lakók között, akik egyébként egy kollégiumnak nevezett valamiben túlságosan hidegnek és intézményszerűnek találnák az életet.

14 Nem mintha a padlóhoz csavarozott hűtőszekrények sora nem lenne éppen eléggé árulkodó jel... Vagyis hát... józanodik ki hirtelen Miss Negatívméret. Nem mintha bármi baj lenne ezzel a dologgal. Mármint hogy valaki egy kollégium igazgatójának az asszisztense. És, ugye nem sértődött meg, vagy valami, hogy azt mondtam, hasonlít Heather Wellsre? Nekem abszolút megvolt az összes lemeze. És egy óriási poszter a falamon. Tizenegy éves koromban. A legkisebb mértékben sem vagyok megsértve felelem. Miss Negatívméret láthatóan fellélegzik. Akkor jó sóhajt. Azt hiszem, most megyek, és keresek egy olyan boltot, ahol tartanak is valamit a méretemben. Aha bólintok, és már éppen javasolni akarom a Gap Kidst, de aztán meggondolom magam. Mert hát, végül is, nem az ő hibája, hogy ilyen vékonyka. Legalábbis nem jobban, mint amennyire az enyém az, hogy egy átlagos amerikai nő méreteivel rendelkezem. Már a pénztárnál állok, amikor lehallgatom a hangpostafiókomat, hogy megtudjam, mit akart Rachel, a főnököm. És hallom, hogy a hangja, amely mindig maximálisan visszafogott, most szinte hisztérikus. Heather, azért hívlak, hogy elmondjam, haláleset történt. Ha meghallgatod ezt az üzenetet, kérlek, hívj vissza, amilyen hamar csak tudsz." A nyolcas méretű farmert magam mögött hagyom a pulton, s újabb 15 percet letudok a napi edzésadagomból azzal, hogy kirohanok igen rohanok a boltból, s futok tovább, egészen a Fischer hallig.

15 2. Láttalak titeket, Átölelt, megcsókolt Azt mondtad, ő csak egy Unokatesód volt. Vágyak Vágyak, Vágyak Ha engem akarsz, Légy őszinte. Ez most egy kapcsolat, Vagy csak szinte? Vágyak Vágyak, Vágyak Eredeti cím: You Wish Előadó: Heather Wells Szerző: Valdez/Caputo A Sugar Rush című albumról Kiadja a Cartwright Records Az első dolog, amit megpillantok, amikor befordulok a sarkon a Washington Square Westre: egy tűzoltóautó, amely a járdán parkol. Azért a járdán és nem az úton, mert teljesen elzárja az utat az a bódé, ahol ezeket a tigrismintás tangákat árulják, öt dollárért darabját igazán jó vétel, ha azt vesszük, leszámítva, hogy amikor az ember közelebbről is szemügyre veszi, kiderül, hogy a pántok valami fekete csipkével vannak szegve, amitől minden bizonnyal viszketést kapunk, ha bekerül, nos... tudják, hová. A Washington Square West, ahol a Fischer Hall is található, szinte soha nincs lezárva. De ezen a bizonyos szombaton a helyi lakosság valószínűleg

16 behajtott egy régi tartozást a városi tanácson, vagy valami hasonló, mivel valahogy elintézték, hogy a parknak ezt az egész oldalát elzárják a közlekedés elől egy kirakodóvásár miatt. Tudják, milyenre gondolok: füstölős standok, zokniárusok, karikaturisták és cirkuszi bohóc kinézetű dróthajtogató művészek. Amikor először voltam egy ilyen manhattani kirakodóvásáron, olyasmi korú lehettem, mint azok a srácok, akikkel most dolgozom. Akkoriban még teljesen odavoltam: Hű, kirakodóvásár! Milyen klassz!" Akkor még nem tudtam, hogy a Macy's-nél még olcsóbban is lehet zoknit kapni, mint amennyibe egy ilyen helyen kerül. De az igazság az, hogy ha az ember egyszer látott egyetlen Ilyen manhattani kirakodóvásárt, akkor tulajdonképpen látta az összeset. Egyébként ez a tangaárus bódé meglehetősen furcsa látvány a Fischer Hall előtt. Sehogy sem illik össze a tanga meg ez az épület, na. Az 1850 ben épült vöröstéglás ház fenségesen tornyosul a Washington Square park fölé. Amikor megkezdtem itt az új munkát, az első napomon találtam egy pár prospektust az íróasztalom fiókjában, amelyekből megtudhattam, hogy egy városi rendelet szerint a főiskolának ötévente hívnia kell egy céget, kivésetni a régi habarcsot a falból, és újat tölteni a helyébe, hogy a Fischer Hall téglái egészen biztosan ne potyoghassanak az emberek fejére. Ami szerintem igen jó gondolat. Eltekintve attól, hogy a városi tanács minden erőfeszítése ellenére a Fischer Hallból így is, úgy is mindenféle dolgok potyognak az emberek fejére. És most nem a téglákról beszélek. Számos jelentést olvastam ablakokból kirepkedő üvegekről, konzervdobozokról, ruhadarabokról, könyvekről, CD lemezekről, sőt zöldségekről, zacskónyi cukorkáról, és egyszer még egy egész sült csirkéről is.

17 Én mondom, akárhányszor elmegyek a Fischer Hall előtt, mindig vetek egy pillantást felfelé, biztos, ami biztos. Leszámítva a mai napot. Ma a tekintetem eltéríthetetlenül az épület bejáratára szegeződik. Megpróbálom kitalálni, mi módon fogom magam átverekedni rajta, tekintetbe véve a hatalmas tömeget és a New York i rendőrség embereit, akik előtte tömörülnek. Úgy néz ki, mintha a kirakodóvásáron bámészkodó több tucatnyi turista mellett a diákok fele is az utcán tömörülne, arra várva, hogy visszaengedjék őket az épületbe. És fogalmuk sincs arról, mi történik. Ez teljesen nyilvánvaló az elkapott kérdésekből, amelyeket egymásnak kiabálnak, megpróbálván túlüvölteni a pánsípok hangját, mely a ház előtt álló másik bódéból árad, ahol, nos... pánsípzenét tartalmazó kazettákat árulnak: Mi folyik itt? Dunsztom sincs. Talán tűz van? Valami hülye biztos megint túlforralta a potpourrit... Aáá... szerintem Jeff volt. Megint belőtte magát. Jeff, te idióta! Esküszöm, ehhez most semmi közöm! Nyilvánvalóan nem tudják, hogy valaki meghalt odabent. Ha tudnák, nem poénkodnának holmi narkóval. Gondolom. Na jó, remélem. Aztán felismerek egy arcot, amelynek a tulajdonosa EGÉSZEN BIZTOSAN jól tudja, mi folyik odabent. Ez lerí róla. A lány nem csak azért van maga alatt, mert a tűzoltók nem engedik vissza a házba. Azért vág ilyen képet, mert TUDJA, mi történt. Heather! Magda, mihelyst megpillant a tömegben, alaposan kimanikűrözött kezével hevesen integetni kezd. Jaj, Heather! Ez rettenetes! Magda az ebédlőben hordott rózsaszín munkaköpenyben és leopárdmintás macskanadrágban

18 toporog, ide oda dobálja melírozott fürtjeit, és idegességében mélyeket szippant ötcentis körmei közé csippentett ultravékony cigarettájából. Minden egyes körmét az amerikai zászló kicsinyített mása ékesíti. Mert, bár Magda olyan sűrűn látogat haza a Dominikai Köztársaságba, ahol született, ahányszor csak alkalma adódik, mindazonáltal nagyon is hazafias érzelmekkel viseltetik második otthona iránt. s ezen kötődését körömdíszek révén fejezi ki. Tulajdonképpen így is ismerkedtem meg vele. Közel négy hónappal ezelőtt, a manikűrösnél. És ott szereztem tudomást erről munkáról is a kollégiumban (akarom mondani, diákotthonban). Az előttem ott dolgozó asszisztenst Justine-t éppen akkor rúgták ki, mert elsikkasztott hétezer dollárt az intézmény kasszájából, amin Magda, a kollégium akarom mondani, diákotthon ebédlőjének pénztárosa mélységesen felháborodott. Ki hitte volna! siránkozott Magda bárkinek, aki kész volt meghallgatni, s közéjük tartoztam én is, mivel éppen ott festettem a lábkörmeimet lángvörösre mert hát, tudják, még ha az életünk nem is ér többet, mint hogy egy mozdulattal lehúzzuk a vécén, már amilyen az én helyzetem volt akkoriban, legalább az ember lábkörmei nézzenek ki valahogy. Magda néhány asztallal arrébb épp mini Szabadság szobrot pingáltatott festékszóróval a hüvelykujja körmére a háborús hősök emléknapjának tiszteletére, és megállás nélkül árasztotta magából a szitkokat Justinera, az elődömre. Huszonhét kerámiamelegítőt rendelt az irodaellátóból, és mind odaadta nászajándékként a barátainak. A mai napig fogalmam sincs, mi lehet az a kerámiamelegítő, és vajon miért akarhat bárki is egy ilyet nászajándékba. De amikor meghallottam, hogy valakit épp elbocsátottak Magda munkahelyéről, ahol az állással járó egyik juttatás az évenkénti húsz

19 szabadnap és a teljes egészségügyi és fogászati ellátás mellűi az oktatásban való ingyenes részvétel, kapva kaptam a lehetőségen. Tényleg nagyon sokat köszönhetek Magdának. És nem csupán amiatt, hogy segített nekem állást szerezni (meg mert megengedi, hogy ingyen kajáljak a kantinban, ahányszor csak akarok ami részben magyarázatul szolgálhat arra, miért nem vagyok már távolról sem nyolcas méret, hacsak nem a hiúsági táblázatot nézzük), hanem mert Magda azóta az egyik legjobb barátnőm lett. Mag! tudakolom, miután sikerült valahogy melléfurakodnom. Kiről van szó? Ki halt meg? Mert hát nem hagy nyugodni a gondolat, hogy valaki olyan, akit ismerek, mondjuk, valamelyik karbantartó, aki mindig olyan készségesen ugrik, ha oda nem illő testfolyadékokat kell eltávolítani valahonnan, annak ellenére, hogy ez a tevékenység nem szerepel a munkaköri leírásában. Vagy az egyik diákmunkás, akit irányítanom kellett volna és itt a kellett volna" a kulcsszó, hiszen, a három hónap alatt, amióta a Fischer Hallban dolgozom, alig egy maroknyi diákmunkásom tette ténylegesen azt, amit mondtam neki (egy csomóan közülük még mindig ahhoz az enyves kezű Justine hoz húznak). És ha valamelyikük véletlenül tényleg azt tenné, amit kérek tőle, az csak azért lehet, mert olyasvalamiről van szó, mint például, hogy az előző lakók után takarítsanak ki, és távolítsák el a szemetet, ami általában félig teli piás üvegeket is jelent. Így, amikor másnap bemegyek dolgozni, már egyiküket sem tudom rávenni, hogy jöjjenek le és válogassák szét a leveleket, mert mindannyian totál másnaposak. De azért van néhány srác, akiket nagyon megszerettem: az ösztöndíjasok, akik nem lobogtatják a hitelkártyájukat, amit a mama meg a papa lelkesen tölt fel minden hónapban, és akiknek valóban meg kell

20 dolgozniuk azért, hogy ki tudják fizetni a tandíjat és a könyveiket. Ezért minimális könyörgésembe kerül csak, hogy elvállalják a délután négykor kezdődő éjszakai műszakot a portán. Jaj, Heather! suttogja a fülembe Magda. (Bár ő igazából úgy ejti: Heythar.) Azért suttog, mert nem akarja, hogy a kölykök megtudják, mi folyik itt valójában. Akármi is legyen az. Az egyik kis filmcsillagom! Egy diák? Látom, hogy néhány ember a tömegből kíváncsi tekintettel fürkészi Magdát. És nem azért, mert furán néz ki Jó, az igazat megvallva, valóban kissé különös látványt nyújt, mivel annyi smink van az arcán, hogy hozzá képest Christina Aguilera maga a merő természetesség, s ehhez jönnek még a tízcentis körmök, meg minden. De mivel Greenwich Village ben vagyunk, ha jobban belegondolunk, Magda kinézete igazából szolidnak mondható. Ez a filmcsillag" dolog az, amit az emberek nem fognak fel. Ahányszor csak egy diák belép a Fischer Hall ebédlőjének ajtaján, Magda elveszi az azonosító kártyáját, elhúzza a leolvasó tinit és sápítozni kezd: Lám, milyen csodááálatos filmcsillagok járnak hozzánk enni! Milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen sok csodááálatos filmcsillagot láthatunk vendégül itt, a Fischer Hallban! Először azt gondoltam, Magda a New York i főiskola dráma szakosainak akar csak hízelegni és azokból aztán akad itt. és kamionra való; sokkal, de sokkal többen vannak, mint a medikusjelöltek vagy a gazdaságtant hallgatók. Aztán az egyik Mixelj magadnak fagyikelyhet" napon Magda bedobta a hírt: a Fischer Hall tulajdonképpen iszonyú híres. Na nem arról, amiről gondolnánk, hogy a történelmi nevezetességű Washington Square en

21 található, ahol valamikor Henry James, a híres író is lakott, vagy mert éppen szemközt áll a hírhedt Akasztófával, amelyen a tizennyolcadik században kivégzéseket hajtottak végre. És még csak nem is az az oka, hogy a park egykoron a város szegényeinek temetőjeként szolgált. Hogy mi van akkor a padokkal meg a hotdogárusok bódéival? Úgy van, ezek mind halott emberek sírjai fölött terpeszkednek. De nem erről van szó. Magda szerint a Fischer Hall onnan szerezte hírnevét, hogy itt forgattak egy jelenetet a Tini nindzsa teknőcökből Donatello vagy Raphaello, vagy melyik a teknőcök közül már nem igazán emlékszem, hogy ki is volt az a Fischer Hall tetejéről átvetette magát a szomszédos épületre, az ide járó diákok statisztaként működtek közre a felvételnél: mindannyian felfelé bámultak, és elképedten mutogattak az elfajzott teknős akrobatamutatványára. Nem semmi. A Fischer Hall története egész izgalmas. Eltekintve attól az apróságtól, hogy azok a diákok, akik abban a filmben statisztáltak, már réges régen végeztek, és jó ideje kiköltöztek már a Fischer Hallból. Szóval, azt hiszem, az emberek egy kissé furcsának találhatják, hogy Magda ennyi év elteltével még mindig felemlegeti ezeket a dolgokat. De tényleg, ebből is láthatjuk, hogy az, hogy egy nagyszabású mozifilm egy jelenetét az ő munkahelyén forgatták, olyasvalakinek, mint Magda, egy újabb adalék azokhoz a dolgokhoz, amik Amerikát naggyá teszik. De az is nyilvánvaló, hogy azoknak a szemében, akik nem ismerik a történet hátterét, ez az egész kis filmcsillagom" os szöveg egy kissé... hogy is mondjam... hibbantságnak tűnik. Ami máris magyarázatul szolgálhat arra, miért bámul felénk ennyi ember kíváncsian, amikor meghallják Magda kirohanását. Mivel nem akarom, hogy a diákok rájöjjenek, hogy valami komoly baj van, megragadom Magda karját, és az

22 egyik cserepes fenyő felé húzom, amely az épület mellett áll és amelyet a diákok egy csoportja sajnos a saját különbejáratú hamutartójának tekint, hogy egy kicsit négyszemközt beszélhessünk. Mi történt? tudakolom halkan. Rachel hagyott egy üzenetet, hogy valaki meghalt odabent, de ennél többet nem mondott. Tudod, hogy ki? És hogy hogyan? Nem tudom csóválja a fejét Magda suttogva. Békésen ülök a pénztárgépemnél, amikor sikoltást hallok, és valaki azt kiabálja, hogy egy lány fekszik a liftaknában, és hogy meghalt. Ó, istenem! hallgatom döbbenten. Valami olyasmire számítottam, hogy valaki túladagolta magát, vagy esetleg brutális bűntény történt vannak ugyan biztonsági őrök, akik huszonnégy órában felügyelnek a rendre, de ez persze nem jelenti azt, hogy időnként egy egy rossz szándékú alak nem találja meg a módját, hogy valahogy besurranjon. Végül is New Yorkban vagyunk... De hogy haláleset a liftben? Magda szemét elhomályosítják a könnyek, de minden igyekezetével azon van, hogy ne sírja el magát, nehogy a kölykök, akik amúgy is hajlamosak a drámázásra, levegyék, hogy valami IGAZÁN NAGY baj van (na és persze a százrétegű szempillafestékének sem tenne jót). Azt mondják teszi hozzá hogy ööö... hogy is nevezik ezt? Amikor valaki a felvonó tetején utazik? Szörfözött? Ha lehet, még jobban úrrá lesz rajtam a döbbenet. - Liftszörfözött? Az az. Magda gyönyörűen manikűrözött körmével óvatosan a szeme sarkába nyúl, és kitöröl onnan egy könnycseppet Ezért nem engednek be senkit. A kis filmcsillagoknak szükségük lenne a liftre, hogy feljussanak az öltözőkbe, de most... Magda hangja zokogásba fúl. Átölelem a vállát, és magam felé fordítom, egyfelől, hogy megnyugtassam, másfelől, hogy tompítsam a sírás hangját. Számos diák tekintget kíváncsian felénk Nem akarom, hogy

23 megtudják, mennyire komoly a baj. Hamarosan úgyis rájönnek. Csak nekik valószínűleg nem lesz majd olyan nehéz elhinni a történteket, mint nekem. Igazság szerint nekem sem kellett volna ennyire meglepődnöm. A liftszörfözés régóta problémát jelent mindenhol a kollégium területén és nemcsak a New York i Főiskolán, hanem a többi egyetemen és felsőoktatási intézményben is szerte az országban. Egy csomó hibbant kölyöknek nincs jobb dolga, mint hogy kimásszanak a magasba, és arra biztassák a másikat, hogy a sötét és veszélyeket rejtő liftaknákban fel lejáró fülkék tetejére ugráljanak. Egyre másra érkeznek a jelentések olyan diákokról, akik a nyakukat szegik részeg vagánykodásuk közben. Azt hiszem, ennek természetszerűleg a Fischer Hallban is meg kellett történnie egyszer. Leszámítva, hogy... Leszámítva, hogy Magda folyamatosan egy lányról beszélt. Egy lány volt az, aki meghalt. Ami igen különös, mert én még egyszer sem hallottam olyanról, hogy egy lány liftszörfözött volna. Legalábbis nem a Fischer Hallban. Aztán Magda felemeli a fejét a vállamról, és meglepetten csak annyit mond: O hó! Megfordulok, hogy lássam, miről van szó, és nyomban elakad a lélegzetem. Mert Mrs. Allington, annak a Phillip Allingtonnal a felesége, akit tavasszal iktattak be az egyetem tizenhatodik elnökének, éppen felénk igyekszik a járdán. Elég sok mindent tudok Allingtonékról, mert Justine papírjai közt mielőtt még kihajítottam volna az összeset találtam egy New York Timesból kivágott cikket, amelyben hatalmas főcímbetűkkel tüntetik fel, hogy az újonnan megválasztott elnök egy diákotthonban akar lakni, s nem az iskola tulajdonában álló valamelyik luxusépületben.

24 Phillip Allington" írja a cikk olyan akadémikus, aki nem akarja elveszíteni a kapcsolatot a diákok közösségével. Amikor hazatér az irodájából, ugyanabban a liftben utazik, mint a diákok, akiknek a szobája mellett van a szállása..." Amit a Times totálisan elfelejt megemlíteni, hogy az elnök és a felesége az egész huszadik szintet elfoglaló különálló lakosztályban él a Fischer Hall tetején, s mivel állandóan arra panaszkodtak, hogy a lift minden emeleten megáll, hogy az ott lakó diákok kiszállhassanak, Justine végül adott nekik egy kulcsot, amelynek segítségével kézi vezérlésűvé vált a fülke. A lifttel kapcsolatos panaszkodáson kívül Allington elnök feleségének szemmel láthatólag nem sok egyéb dolga akad. Akárhányszor látom, vagy az Ötödik sugárúton lévő Saks áruházból tér haza, vagy épp oda indul. Fura mód megszállottan veti bele magát a vásárlásba valahogy úgy, mint ahogy egy olimpiai sportoló szenteli az életét az edzésnek. Csakhogy Mrs. Allington választott sportága a vásárolgatás mellett úgy tűnik, nem más, mint őrületes mennyiségű vodka elfogyasztása. Amikor dr. Allingtonnal hazatérnek az igazgatósági tagokkal elköltött késő esti vacsorájukból, Mrs. Allington kivétel nélkül mindig hatalmas ribilliót csap az előcsarnokban, általában a házi kakadui miatt legalábbis így hallottam Pete től, a kedvenc biztonsági emberemtől. A madaraim" mondta egyszer neki. A madaraim nem bírják a burádat, dagikám!" Ami, ha jobban belegondolunk, elég randa dolog volt tőle. Ráadásul még pontatlanul is fogalmazott, mivel Pete egy cseppet sem mondható kövérnek. Egyszerűen csak, tudják... átlagos Mrs. Allington részeg handabandázásai rengeteg mulatság forrásául szolgálnak a recepción, ahová a nap 24 órájában diákmunkások vannak beosztva azok, akiket elméletileg nekem kellene felügyelni. Késő

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

Go to London!!! S.O.S. Lépésről - Lépésre, a kezdetektől - az új életig! Szigeti Attila. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Go to London!!! S.O.S. Lépésről - Lépésre, a kezdetektől - az új életig! Szigeti Attila. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Go to London!!! S.O.S. Lépésről - Lépésre, a kezdetektől - az új életig! Szigeti Attila 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Köszönetnyilvánítás jó és rossz akaróimnak: Nem egy szokványos köszönet

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P151A10312* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. feladatlap Művészi szöveg(részlet) elemzése 2015. június 1., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

ALEA, az eszkimó lány. Regény

ALEA, az eszkimó lány. Regény ANAUTA ALEA, az eszkimó lány Regény 2011 Előszó Amit ebben a könyvben elmondok, az nem kitalálás. Nagy részét apámtól, Jorgkétől hallottam gyerekkoromban. Viharos téli estéken sokszor kértem, hogy meséljen

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el Vérfolyásos hívő Róm 12:1 Kérlek titeket testvérek, Isten irgalmára, adjátok oda a testeteket Isten számára élő, szent, és neki tetsző áldozatul, ez legyen a ti ésszerű, igeszerű istentiszteletetek, 12:2

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Mándy Iván. A huszonegyedik utca. Regény

Mándy Iván. A huszonegyedik utca. Regény Mándy Iván A huszonegyedik utca Regény 2011 Gábor megállt az öreg, púpos hátú ház előtt, egy véznán fityegő cédulánál. Kiadó szoba Letette ráncos barna bőröndjét, kalapját feljebb tolta homlokán. Általában

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Nagy meleg volt a városban, mégsem vettem le az

Nagy meleg volt a városban, mégsem vettem le az Nagy meleg volt a városban, mégsem vettem le az esőkabátomat. Önbizalmat adott, miközben az utcákat róttam munka után kajtatva. Az önéletrajzomban csak a gyárban lehúzott hónapokat, a félbehagyott tanulmányaimat

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN Honnan jött az előadás ötlete? VIKTOR: Az alapötletem igazából az

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek,

Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek, Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek, semmiképpen nem mentek be a mennyeknek országába. Máté 18:3 (Károli Gáspár fordítása) Prológus Angyalok az Arby s-ban

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján)

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) http://centropastudent.org/?typ=sprache&flang=hu&movid=6&nid=43&q=m Óravázlat Korcsoport: 11-12. évfolyam

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek 32 Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek Kisnémet Mónika Nincs kockázat a szerelemben, és ezt te is meg fogod tanulni. Az emberek évezredek óta keresik és megtalálják egymást.

Részletesebben

Robert Antoni. Bezárt szabadság. 31 nap az USA bevándorlási börtönében

Robert Antoni. Bezárt szabadság. 31 nap az USA bevándorlási börtönében Robert Antoni Bezárt szabadság 31 nap az USA bevándorlási börtönében 3 4 A könyv igaz, megtörtént események alapján íródott. A könyvben említett egyes személyek nevét megváltoztattam, hogy ezzel is védjem

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Cecelia Ahern: Bennem élsz

Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern Bennem élsz (Részlet) Fordította Hussami Péter A fordítás alapjául szolgáló mű Cecelia Ahern: Thanks for the Memories (London: HarperCollins, 2008) (Részlet) Athenaeum

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak?

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak? INTERJÚ Tarek Ferenccel Sokan sokféle indíttatásból kezdjük meg zeneiskolai tanulmányainkat. Vannak, akik szüleik kezdeményezésére, mert egykor ők maguk is zenéltek, vagy pont azért, mert felnőtt korban

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Szentendrei emlék BALLAI LÁSZLÓ COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA.

Szentendrei emlék BALLAI LÁSZLÓ COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA. BALLAI LÁSZLÓ Szentendrei emlék COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA. MEGJELENT AZ EZREDVÉG IRODALMI, MŰVÉSZETI ÉS TÁRSADALOMKRITIKAI FOLYÓIRAT XIV ÉVFOLYAM, 6-7. (2004. JÚNIUS-JÚLIUSI)

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben