Tanulói munkatankönyv. Gyakorlatias szövegértési feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tanulói munkatankönyv. Gyakorlatias szövegértési feladatok"

Átírás

1 Tanulói munkatankönyv Gyakorlatias szövegértési feladatok

2 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk felkészítése a kompetencia alapú képzés és oktatás feladataira) keretében készült. SZAKMAI VEZETÕK PÁLA KÁROLY SZAKMAI IGAZGATÓ PUSKÁS AURÉL FEJLESZTÉSI IGAZGATÓHELYETTES RÁPLI GYÖRGYI A PROGRAMFEJLESZTÉSI KÖZPONT VEZETŐ JE FEJLESZTÉSI PROGRAMVEZETŐ KORÁNYI MARGIT VEZETŐ FEJLESZTŐ K ARATÓ LÁSZLÓ KÁLMÁN LÁSZLÓ SZAKMAI BIZOTTSÁG BÓKAY ANTAL ELNÖK BÁNRÉTI ZOLTÁN CSERHALMI ZSUZSA GYÕRI JÁNOS SCHEIN GÁBOR ALKOTÓSZERKESZTÕ SCHILLER MARIANN SZAKMAI LEKTOROK A SZAKMAI BIZOTTSÁG TAGJAI PETHŐ NÉ NAGY CSILLA FELELÕS SZERKESZTÕ NAGY MILÁN BORÍTÓGRAFIKA TIPOGRÁFIA SZŰ CS ÉDUA BÁRD JOHANNA SULINOVA KHT. SCHILLER MARIANN A KIADVÁNY INGYENES, KIZÁRÓLAG ZÁRT KÖRBEN, KÍSÉRLETI-TESZTELÉSI CÉLLAL HASZNÁLHATÓ. KERESKEDELMI FORGALOMBA NEM KERÜLHET. MÁSOLÁSA, TERJESZTÉSE SZIGORÚAN TILOS! KIADJA A SULINOVA KÖZOKTATÁS FEJLESZTÉSI ÉS PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI KHT BUDAPEST, VÁCI ÚT 37. A KIADÁSÉRT FELEL: PÁLA KÁROLY ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ NYOMDAI MUNKÁK: PÁTRIA NYOMDA ZRT., 2007

3 SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK Tanulói munkatankönyv Fejlesztő Weltner Mariann

4 1.23 ÓRÁS REPÜLÉS TÁVOLSÁGI REKORDOT DÖNTÖTT A BOEING Megdöntötte csütörtökön minden idők leszállás nélküli távrepülési rekordját az amerikai Boeing repülőgépgyár egy LR típusú gépe, amely Hongkongból a lehetséges leghoszszabb utat választva jutott el a londoni Heathrow repülőtérre. A gyár kék-fehér színeire festett, kétmotoros óriásgép 23 órás, csaknem 20 ezer kilométeres repülés után szállt le csütörtök délután a Heathrow-n. Az úttal a vállalatnak kifejezetten a rekorddöntés volt célja, a rekorddal pedig az, hogy vevőket szerezzen a jövőre piacra kerülő új típusnak. A Boeing LR a világ leghosszabb hatósugarú utasszállító repülőgépe lesz (LR: Longer Range, vagyis nagyobb hatótávolság). Az amerikai gyártó szerint a típus messzebbre tud repülni tankolás nélkül, mint a jelenlegi rekorder, az európai Airbus A as típusa, amely már menetrendszerű forgalomban közlekedik. Az A ast a Singapore Airlines használja a világ jelenlegi leghosszabb menetrendszerű útvonalán, a Szingapúr New York közvetlen járaton; a több mint 16 ezer kilométeres út 18 órát vesz igénybe. A Hongkong London utat a menetrend szerinti járatok nyugati irányban teszik meg, a szerdán indult, csütörtökön Londonba érkezett Boeing 777-es azonban kelet felé indult, átszelve a Csendes- és az Atlanti-óceánt. Az út során a gép mintegy 200 ezer liter üzemanyagot fogyasztott. Az ilyen extrahosszú repülőutakat elsősorban a környezetvédők bírálják, mondván: ekkora távolságon éppen a hatalmas súlyú üzemanyagteher szállítása okoz tetemes túlfogyasztást, és ezzel jelentős környezetszennyezést. Veszélyekre hívják fel a figyelmet az orvosok is, akik szerint az ilyen időtartalmú repülések során fokozott kockázata van a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulásának, amely egyébként is a hosszú repülőutak egyik fő egészségügyi veszélye. A 300 személyes Boeing LR hivatalos üzemi hatósugara kilométer; ez lehetővé teszi a London Sydney távolság leszállás nélküli megtételét. Ezen az útvonalon, amely a világ leghosszabb menetrendszerű repülőútja, az utasszállító repülőgépek jelenleg egy ázsiai rendszerint bangkoki, szingapúri vagy hongkongi leszállást iktatnak be. Az új Boeing-típusra eddig összesen öt megrendelés futott be a Pakistan International Airlines, illetve a tajvani Eva Air részéről.

5 2 3 Ó R Á S R E P Ü L É S 5 1. Gyorsan fusd át a cikket úgy, hogy tudjad, miről szól! Ha ezzel végeztél, nézd meg, mire kell a táblázatban válaszolnod. A szövegben keresd ki a megfelelő helyeket, és töltsd ki a táblázatot! A rekord, amiről a cikk ír A korábbi rekorder gép típusa Az új Boeing rekorder típusa A Hongkong London között megtett 23 órás út hossza A menetrend szerinti Hongkong London járatok szokásos repülési iránya A rekorddöntő út alatt elfogyasztott üzemanyag mennyisége Az üzemanyag-túlfogyasztás oka 2. A táblázatban megjelenő válaszokból írj szavas hírt egy televíziós híradó számára az új Airbusról!

6 2. BUDAPESTI KERÜLETEK LAKÓNÉPESSÉGE (1990 ÉS JANUÁR 1. KÖZÖTT) KERÜLET KÖZÖTTI VÁLTOZÁS SZÁM SZERINT SZÁZA- LÉKBAN XVII ,8 XVI ,4 IV ,8 XVIII ,5 XXIII ,2 XXII ,4 XV ,4 III ,3 XX ,3 XXI ,8 VIII ,9 X ,3 XIX ,9 XIII ,1 XIV ,2 II ,0 IX ,1 XII ,2 VII ,9 XI ,4 I ,3 VI ,8 V ,6 ÖSSZESEN ,2 A táblázat címének és oszlopainak megértése után keresd meg, hol laknak Péter barátai!

7 B U D A P E S T I K E R Ü L E T E K L A K Ó N É P E S S É G E 7 a) Zsolt abban a kerületben, ahol 2000-ben a legkevesebben laktak. b) István abban a kerületben, ahol a legnagyobb volt a lakónépesség számának csökkenése az adott tíz év alatt. c) Zsuzsi abban a kerületben, ahol a legkisebb volt a lakónépesség csökkenése a vizsgált tíz év alatt. d) Tamás pedig abban a kerületben, amelyben százalékosan volt a legnagyobb a lakónépesség fogyása. a) Zsolt lakóhelye: b) István lakóhelye: c) Zsuzsi lakóhelye: d) Tamás lakóhelye:

8 3. OKOZHAT FÖLDRENGÉST EGY FELHŐ KARCOLÓ? A világ legmagasabb felhőkarcolójának súlya földrengések sorozatát indíthatja el, állítja egy specialista, aki két nemrég lezajlott földrengést is az épület számlájára írt. Lin Cseng-horng professzor beszámolója szerint a Taipei 101 ami emeletei száma után kapta nevét és nem kevesebb, mint 508 méter magasságba nyúlik Tajvan fővárosában egy törésvonalra épült. A tonna súlyú épület 4,7 bar nyomást gyakorol a talajra, ami Lin szerint megnyithatja az ősi törésvonalat, és a szeizmikus tevékenységek növekedését fogja eredményezni. A gigantikus fém- és üvegkolosszust amúgy kifejezetten a tajvani földrengéseknek ellenálló szerkezettel, egy 733 tonnás golyóval látták el, amit a csúcs közelében függesztettek fel, és a földrengések vagy heves szelek erejével ellentétes irányba mozog. A Taipei-medence korábban stabil terület volt, aktív törésvonal nélkül. Csupán évente egyszer fordult elő egy kisebb, 2-es erősségűnél gyengébb földrengés. Azonban a Taipei 101 megépülése után megváltoztak a dolgok: az épület átadása óta két erősebb földrengést is mértek (3,8 és 3,2 erősségűt) közvetlenül a felhőkarcoló alatt, írja Lin. A rengések közvetlen eredményei lehetnek a megaszerkezet által keltett terhelésnek összegez Lin beszámolója, amit az Amerikai Geofizikai Egyesület weboldalán tett közzé a professzor. A szakértőt komolyan veszik, de cáfolják. A tajvani Központi Meteorológiai Intézet pénteki közleménye szerint az épület befejezésétől eddig eltelt egy év nem elegendő a rengésekkel kapcsolatos hatások megbecslésére és kiértékelésére. Az épületet birtokló Taipei Financial Centre Corporation szóvivője elmondta, hogy az toronyház felhúzását szigorú biztonsági és földtani felmérések előzték meg, valamint biztosította a közvéleményt, az épület nem növeli meg a földrengések számát. A felhőkarcoló a pontosság kedvéért 200 méterre fekszik az ominózus törésvonaltól, ami éve inaktív.

9 O K O Z H A T F Ö L D R E N G É S T E G Y F E L H Ő K A R C O L Ó? 9 A rengések igen gyakoriak Tajvan szigetén, bár általában nem szednek áldozatokat, és a károk is elenyészők, 1999 szeptemberében egy 7,6 erősségű földrengés a szigetország közepén több mint 2300 halálos áldozatot követelt. Amennyiben Linnek igaza van, akkor át kell gondolni a Japánba tervezett Sky City 1000 tervezetet is, ami szinte egy teljes függőleges város lenne, megoldva Tokió lakásproblémáit. 1. Olvasd el a szöveget, majd tekintsd át a 2. feladat állításait! 2. Gondosan keresd meg a szövegben azokat a helyeket, amelyek az alábbi 10 állításról szólnak. Vesd össze a szöveget a feladat állításaival, és döntsd el, hogy a feladat állításai ennek alapján igazak vagy hamisak. Az igaz állításokat jelöld I-vel, a hamisakat H-val! 1. Az épület nevében szerepel az épület emeleteinek száma. 2. Lin professzor szerint a magas és súlyos épület megnyithatja a törésvonalat. 3. Az épület, amely 500 méternél magasabb, több mint 5 bar nyomást gyakorol a talajra. 4. Az épületet egy hatalmas golyóra építették. 5. A golyó a szelek irányával ellentétes irányban mozog. 6. A Taipei-medencében a szokásosnál erősebb földrengéseket mértek, miután az épület elkészült. 7. Az épület nem közvetlenül a törésvonalra épült. 8. A szakértők osztják Lin professzor véleményét. 9. A szakértők nevetségesnek tartják Lin professzor aggodalmait. 10. Ha Lin professzornak igaza van, akkor a japán Sky City terveit is újra kell gondolni.

10 4. METEOROLÓGIA A számokkal jelzett helyekre írd be az egyes szövegrészek tartalmának megfelelő cím betűjelét. A címek a szöveg után betűjellel ellátva találhatók. 1 Kezdetben még frontmentes, az ország nagy részén többé-kevésbé napos, kellemes, őszi időre számíthatunk. Ez kedvezően hat kedélyállapotunkra, közérzetünkre. Csütörtök délután egy markáns hidegfront érkezik, esővel, záporokkal és erős széllel. Az erőteljes, gyors változások következtében a szívbetegeknél és a keringési problémákkal küszködőknél kisebb rosszullétek jelentkezhetnek. Nő a fájdalomérzékenység és erősödnek a reumatikus panaszok. Esetenként erős, migrénes fejfájás léphet fel. 2 Az éjszakai és a kora reggeli órákban előforduló pára- és ködfoltok miatt szakaszosan rosszak lesznek a látási viszonyok. A közlekedés időjárási feltételei délelőtt még kedvezőek lesznek. Majd délutántól várható, eleinte főként nyugaton, többfelé eső, zápor. Ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk a nedves, vizes utakon. Estétől egyre többfelé megerősödik az északnyugatira forduló szél, ami szintén óvatosságra inti az úton lévőket fok között alakul fok között alakul. 5 A parlagfű virágporának koncentrációja az elmúlt hetekhez képest országszerte alacsonyabb, csak kevés helyen valószínű lassú növekedés. 6 Az UV-B sugárzás (1 10) várható maximális erőssége: 2,2 gyenge CÍMEK A) Pollenjelentés B) A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet C) Közlekedés-meteorológia D) A legmagasabb nappali hőmérséklet E) Sugárzás F) Orvosmeteorológiai tájékoztató

11 5. REKLÁMOK 1. A reklámképek és reklámszövegek összekeveredtek. Találjátok meg, hogy melyik képhez melyik szöveg illik a legjobban!...mert hallani a különbséget. Nekem elhihetik! Micsoda új csoda! Csűröm-csavarom, tekerem-forgatom. Micsoda zűrzavar. Bábeli csűrcsavar. 1. Királyi kényelem ott, ahová a király is gyalog jár. 2. Van nagy dolog, van kisdolog. Számunkra ez fontos dolog A szép formák bűvöletében

12 12 S Z Ö V E G É R T É S - S Z Ö V E G A L K O T Á S 8. É V F O L Y A M Bemegyek. Kijövök. De milyen jóóól kijövök, ha bemegyek. Ez a Jóska, ez a Gyurka. Ez meg itt a véres hurka Pixykém, szép lettél? 7. Én tudom, mitől döglik a légy! 8. Hé öreg, csak előttem égsz, ha égsz. Állj le a cigivel, vagy állj tőlem odébb! 9. Végre egyszer a férfiak vezethetik a nőket az orruknál fogva!

13 R E K L Á M O K 13 Helló, Leó! Télen-nyáron csakis Leó! Soroljátok be a reklámokat az alábbi két csoportba! Írjátok a dobozba a kép alatti számokat. A képek mellé írjatok olyan kulcsszavakat a reklámszövegből, amelyekkel indokoljátok besorolásotokat! A szöveg konkrétan megnevezi a kép egy határozott elemét. (Ebbe a kategóriába sorolandók a nevek, akkor is, ha ma már nem is tudjuk azokat azonosítani a termékkel.) A szöveg áttételesen utal a képre. 3. Az alábbi lista a reklámozni kívánt terméket, a forgalmazó céget nevezi meg egyetlen kivétellel, ami úgynevezett társadalmi célú hirdetés. Döntsétek el, hogy az alábbi lista elemei melyik reklámhoz tartoznak. Társadalmi célú hirdetés Keravill Leó jégkrém Bábel-torony logikai játék Libero Amfora Hurka Nonolett Miss Pixy baba Skála-Coop Derby kozmetikumok Chemotox rovarirtó

14 6. REJTŐ JENŐ Rejtő Jenő egyébként olyan figura volt és úgy élt, mintha maga P. Howard írta volna. Hosszú, valószínűtlenül sovány, fiatalon kopaszodó férfi volt, aki nyaranként hosszú órákon át ült az Andrássy úti Japán kávéház teraszán, előtte papírköteg és tintásüveg, kezében hosszú szárú, bemártós tollhoz való tollszár, és apró betűkkel szorgalmasan írta a regényeit. Körülbelül szemközt volt a főleg ponyvaregényekkel üzletelő Nova Könyvkiadó, ahol a szerzőknek csak elkészült kéziratokra fizettek igen alacsony honoráriumot; azaz éppen Rejtő Jenőnek nagy honoráriumot fizettek, amikor már országszerte várták az új Howard-könyvek megjelenését. Ő is csak kéziratra kapott pénzt, de úgy, hogy soronként fizették. Nos, ha Rejtő a kávéházban ivott egy feketét, akkor az elkészült szövegből letépett három-négy sort, ebben már benne volt a borravaló is. A főpincér pedig átment a Novához, és beváltotta; a kiadó pedig a teleírt papírfecnit hozzáragasztotta az eddig küldött anyaghoz. Ha pedig az író ruhát csináltatott, akkor a szabónak három-négy elkészült oldallal fizetett, és akkor a szabó ment el a Novához, ahol megkapta munkadíját. Esténként azután Rejtő villamosra ült, és kiutazott a Lipótmezőre, a híres tébolydába, mert súlyos idegbetegség címén és okából ott lakott, csak napközben kiengedték, mert nem volt ön- és közveszélyes. Egy este későn érkezett, már zárva volt a kapu; rugdosni kezdte. A portás megkérdezte, mit keres. A hálószobámat válaszolta. Megőrült?! kiáltott rá a kapus. Igen, azért van itt a hálószobám! Hát ez így, változtatás nélkül előfordulhatna bármelyik Howard-regényben. S az az életút, amely idáig vezetett, nem kevésbé howardos. A budapesti kispolgári család fia, szülei nem kis ijedelmére, érettségi után színiiskolára ment, állítólag még tehetséges is volt, de mire elvégezte, már elment a kedve a színészségtől, inkább nekiindult a világnak. Becsavarogta részben gyalog Nyugat-Európát, főleg Franciaországot, a határokat általában vízum nélkül lépte át, amiért több ízben és több országban töltött hosszabb-rövidebb időt börtönökben, ahol összebarátkozott a vagányokkal. Olykor alkalmi munkákkal keresett annyit, hogy tovább csavarogjon. Egy ízben fellopódzott egy Afrikába tartó hajóra, de útközben észrevették, s akkor mint fűtő dolgozott útközben, míg partot nem értek. Az ekkor francia gyarmatsorban élő Észak-Afrikában különböző kocsmákban megismerkedett az idegenlégió gyanús alakjaival. Állítólag bár ez nem bizonyos maga is felcsapott légionistának, de hamarosan megszökött. Huszonnyolc éves volt, amikor hazavetődött. Akkor írt egy igen mulatságos operettszövegkönyvet Aki mer, az nyer címen. Azonnal elfogadták, megzenésítették és siker lett belőle, hosszú ideig játszották. Azután kalandos regényeket kezdett írni, illetve azt állította, hogy ezeket egy Lavery nevű francia szerző írta, ő csak fordította. De ha kellett, fordított is, főleg franciából, bármit, amit a kezébe adtak. Mikor a Lavery-könyvek jó üzletnek bizonyultak, bevallotta, hogy ő a szerzőjük. Erre a kiadó, a Nova, amelynek főleg a bűnügyi és az akkor divatos légiósregények voltak a fő kiadványai, felszólította, hogy inkább angol nevet válasszon magának, mert az olvasók inkább angol íróktól kívánnak könnyű olvasmányokat olvasni. Erre találta ki magának ezt a P. Howard nevet, amely hamarosan országos népszerűségű lett. Ez időre, a harmincas évek végére már tisztában volt saját humora lényegével. Légiósregényei valójában a divatos ponyva paródiái voltak. Aki egyszer elolvasta és végignevette A láthatatlan légió áradó képtelenségeit, sziporkázó szójátékait vagy Piszkos Fred és Fülig Jimmy abszurd kalandjait, soha többé nem tudta komolyan venni az igazi légiósregényeket.

15 R E J T Ő J E N Ő A szöveg alapján döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak! 1. A Japán kávéház az Andrássy úton volt. 2. A ponyvaregényeket kiadó Nova igen alacsony tiszteletdíjat fizetett Rejtőnek. 3. Rejtő Jenő kapott előleget a kiadótól. 4. A pincérnek a kávéért kéziratsorokkal fizetett. 5. A szabónál nem tudott kézirattal fizetni. 6. Rejtő Jenőnek volt szállása a Lipótmezőn. 7. Azért nem lett színész, mert tehetségtelen volt. 8. Az Afrikába induló hajóra fűtőnek szegődött. 9. Tudjuk, hogy egy ideig idegenlégiós is volt. 10. A Lavery-könyveknek ő volt a szerzője. 11. A kiadó kérésére választott angol írói nevet. 12. Légiósregényei paródiáknak tekinthetők. 2. A hamis állításokat írd át úgy, hogy igazak legyenek!

16

17 EGER PROJEKT Fejlesztő Weltner Mariann

18 1/A MENETREND Válasszatok vonatot az osztálykirándulásra! Ha budapestiek vagytok, a következő szempontokat vegyétek figyelembe! 1. Viszonylag korán szeretnétek indulni, de semmiképp sem reggel hat óra előtt, mert vannak, akik messze laknak a pályaudvartól. 2. Nem szeretnétek átszállni. 3. Nem akartok olyan vonattal menni, amelyen kötelező helyjegyet váltani, mert az növeli a költségeket. 4. Szeretnétek délelőtt 10 órára megérkezni Egerbe. Ha nem Budapestről indultok, akkor olyan vonatot keressetek, amely 1. Budapestről egyenesen Egerbe visz; 2. nem indul reggel 10 óra előtt; 3. nem kell helyjegyet váltani az utazáshoz; 4. délután három előtt Egerben van.

19 E G E R P R O J E K T 19 BUDAPEST EGER 1 Budapest Keleti pu. 04:35 2 Budapest Keleti pu. 06:15 3 Budapest Keleti pu. 07:00 ind. érk. átsz. tartam 07:08 2: km 08:40 1 2: km 08:40 1 1: km Teljesárú menetdíj [R] helyjegy- [P] pótjegyköteles legmagasabb osztály [R] Budapest Keleti pu. 07:15 09:22 2: km Budapest Keleti pu. 09:15 11:47 1 2: km Budapest Keleti pu. 10:00 11:47 1 1: km [R] Budapest Keleti pu. 11:15 13:12 1 1: km Budapest Keleti pu. 12:15 14:18 2: km Budapest Keleti pu. 12:20 15:42 2 3: km Budapest Keleti pu. 14:00 15:42 1 1: km [R] Budapest Kelenföld 13:23 16:36 1 2: km Budapest Keleti pu. 15:15 17:20 2: km Budapest Keleti pu. 16:15 18:22 1 2: km Budapest Keleti pu. 16:30 19:21 2 2: km Budapest Keleti pu. 17:00 18:58 1: km [R] Budapest Keleti pu. 18:15 20:52 1 2: km Budapest Keleti pu. 19:00 20:52 1 1: km [R] 1.2.

20 1/B MENETREND 1. Válasszátok ki a nektek megfelelő vonatot a hazautazáshoz! A következő szempontokat vegyétek figyelembe: 1. A visszautazás napján a lehető legtovább szeretnétek Egerben maradni, ezért minél később akartok hazautazni. Ha Budapest a végállomás, akkor elég este kilencre megérkeznetek, ha viszont tovább kell utaznotok, akkor legkésőbb este hatra a Keleti pályaudvaron kell lennetek. 2. Ha lehetséges, válasszatok olyan vonatot, amely Egerből közvetlenül Budapestre jön. Semmiképp se válasszatok olyan vonatot, amelyre kötelező helyjegyet váltani.

21 E G E R P R O J E K T 21 EGER BUDAPEST ind. érk. átsz. tartam 1 04:10 06:42 Budapest Keleti pu. 2 05:30 07:47 Budapest Keleti pu. 3 06:20 08:12 Budapest Keleti pu. 4 06:47 08:47 Budapest Keleti pu. 5 07:15 09:22 Budapest Keleti pu. 6 10:25 12:37 Budapest Keleti pu. 7 13:22 15:37 Budapest Keleti pu. 8 14:50 17:22 Budapest Keleti pu. 9 15:18 17:07 Budapest Keleti pu :18 17:42 Budapest Keleti pu :17 18:07 Budapest Keleti pu :17 18:52 Budapest Keleti pu :35 20:07 Budapest Keleti pu :41 20:47 Budapest Keleti pu :00 22:07 Budapest Keleti pu :40 05:02 Budapest Keleti pu. 1 2: km 1 2: km [R] helyjegy- [P] pótjegy- Teljesárú menetdíj köteles 1: km : km 1 2: km : km 1 2: km : km 1 1: km : km 1 1: km : km 1 2: km : km 1 2: km : km legmagasabb osztály [R] [R] [R] [R]

22 2. SZÁLLÁSFOGLALÁS 1. Az alábbi táblázatba gyűjtsétek ki a négy szálláshely jellemzőit a megadott szempontok szerint! Lehet, hogy nem mindenre találtok mindegyik szálláshelynél megfelelő információt. A hiányt is jelezzétek. 1. FÉRŐ HELY SZÁLLÁSDÍJ SZOLGÁLTA- TÁSOK Gyűjtsétek ki a szálláshelyek elérhetőségeit (név és cím, telefonszámok, faxszámok, )! ELÉRHETŐSÉGEK: 1. TOURIST MOTEL 2. CSILLA SZÁLLÓ 3. EGRI CSILLAGOK 4. SAS VENDÉGHÁZ

23 E G E R P R O J E K T Döntsétek el, hogy melyik két szálláshely érdekel titeket! Mivel az információk nem teljesek, és több dologra vagytok még kíváncsiak, valamint a szálláshelytől ajánlatot is kell kérnetek, fogalmazzatok levelet vagy faxot, amelyben pontos információkat kértek a következőkről: A szobák elrendezési lehetőségeiről a ti osztályotok és a kísérőtanárok számára. Közöljétek, hány lány és hány fiú számára kell a szállás. Arról, hogy az osztálynak a kedvezményekkel együtt két éjszakára mennyi a szállásdíj. Kérjetek pontos információt arról, hogy mit tartalmaz a reggeli vagy a vacsora, ha a kiválasztott szálláshelyen van ilyen szolgáltatás. Érdeklődjétek meg, hogy a szálláshely milyen távolságra van a vasútállomástól és a városközponttól, és hogyan közelíthető meg az állomástól. Írjátok meg az osztálykirándulás időpontját, és érdeklődjétek meg, hogy az adott időpontra tudtok-e szállást foglalni. Kezdjétek ezzel a leveleteket! 1. TOURIST MOTEL, EGER SZOBÁK SZÁMA: 5 KÉTÁGYAS, 35 HÁROMÁGYAS, 5 NÉGYÁGYAS NÉVJEGY MEGNEVEZÉS: Tourist Motel, Eger CÍM: Eger, Mekcsey u TELEFONSZÁM: FAX: KAPCSOLATTARTÓ: Erdei Lászlóné: FÉRŐHELY: 146 JELLEMZÕK, KERESÉSI SZEMPONTOK SZÁLLÁSKATEGÓRIA SZOLGÁLTATÁSOK Általános szolgáltatások Kutya, macska bevihető Fürdő az emeleten NYITVA TARTÁS ÉVES NYITVATARTÁSI REND Nem besorolt Parkoló Széf TV a szobában Egész évben változatlan nyitva tartás Egész évben változatlan nyitva tartás

24 24 S Z Ö V E G É R T É S - S Z Ö V E G A L K O T Á S 8. É V F O L Y A M 2. CSILLA SZÁLLÓ EGER TULAJDONOS: Bóta József CÍM: Eger, Külsősor u. 8. TELEFON: MOBIL: FAX: CÍM: WEBLAP: SZÁLLÁSDÍJ: /fő/éj ÜDÜLÉSI CSEKK: elfogadva ágyas, közös fürdőszobás szoba kézmosdóval, hűtővel, TV-vel /fő/éj IFA. 10 db kétágyas fürdőszobás szoba /fő/éj IFA. A szobákban hűtő és TV található. Reggeli 400, ebéd 750, vacsora 550 (egytálétel). Csoportoknál többnapos foglalás esetén kedvezményt biztosítunk. Gépkocsiknak és buszoknak őrzött parkoló. Az udvaron nyársalási-gulyásfőzési lehetőség. Focipálya, kosárlabdapálya, mini lábtenisz, pingpongasztalok. Erdei iskolát szervezők figyelmébe! A Bükk lábánál, Egerben csoportok, osztályok számára olcsó, színvonalas szállást és étkezést tudunk biztosítani a Csilla szállóban. 3. EGRI CSILLAGOK KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM, EGER TULAJDONOS: Bóta József CÍM: Eger, Külsősor út 8/a. TELEFON: MOBIL: FAX: CÍM: WEBLAP: SZÁLLÁSDÍJ: /fő/éj ÜDÜLÉSI CSEKK: elfogadva

25 E G E R P R O J E K T db 4 ágyas, közös fürdőszobás szoba kézmosdóval /fő/éj IFA. Reggeli: 400 /fő, ebéd: 750/fő, vacsora: 550 /fő (egytálétel). Folyosó végén teakonyha hűtővel. Gépkocsiknak és buszoknak őrzött parkoló. Kosárlabda tollaslabda focipálya, pingpong, mini lábtenisz, mini teniszpálya. Erdei iskolát szervezők figyelmébe! A Bükk lábánál, Egerben csoportok, osztályok számára olcsó, színvonalas szállást és étkezést tudunk biztosítani az Egri Csillagok Középiskolai Kollégiumban. 4. SAS VENDÉGHÁZ EGER TULAJDONOS: Mazán György CÍM: Eger, Sas út 34. TELEFON: MOBIL: FAX: CÍM: WEBLAP: SZÁLLÁSDÍJ: ÜDÜLÉSI CSEKK: /fő/éj nincs elfogadva Fürdőszobás szobák TV-vel. Külön teakonyha. Ár: IFA/fő/éj. A vasútállomás és a strand 10 percre, a Dobó tér 20 perc séta. SZEPTEMBERI AKCIÓ: Gyermekkedvezmény: 5 éves korig ingyenes, 14 éves korig 1000 /éj, 18 éves korig 1700 /éj. Nászutasoknak és 25 éves korig fiatal pároknak 1500 /éj + IFA.

26 3. AZ EGRI VÁR Hazánk egyik leglátogatottabb, legismertebb műemléke az egri vár és az itteni Dobó István Vármúzeum. A hajdani belső várba, azaz a mai várba a Dózsa György tér felől juthatunk. A főbejárat csak a XVI. század második felében lefolyt nagyarányú várkorszerűsítés során létesült. A vár főkapuja mellett jobb kéz felől emelkedik az előugró, sokszögletű, lőréses kapuvédő bástya, a Barbakán, a hódoltság 91 esztendejének egyetlen török várépítménye. Belépve a belső várba, egy körülbelül 120 m hosszú, viszonylag keskeny falszoroson (német kifejezéssel: Zwingeren) keresztül haladunk a következő kapuig. Ezt a falszorost szorítónak is nevezik. Innen felfelé haladva jobbról a csak kissé kiszögellő és lőrésekkel áttört Gergely-bástya látható. Ezt a bástyát a várfal egy talpig lerombolt szakaszán Dobó István várkapitány utóda, Bornemissza Gergely deák tervezte és építtette meg. Falközelben haladva a lőréseket figyelhetjük meg. Itt olyan ikerlőrést is láthatunk, amely mögül két irányba is lehetett tüzelni. A vár földalatti folyosórendszere, ezek a pompás és (a maguk korában) igen korszerű védőművek még nem voltak meg Dobóék idejében, csak 1570 és 1595 között épültek ki az olasz Ottavio Baldigara tervei szerint és részben személyes irányításával. Az egyetlen, amely már fennállott Dobó István korában, a Közép- vagy Emelcsős-kapunak nevezett boltozatos, rövid folyosó, amely a belső várat a külsővel kötötte össze. A mélyben húzódó kazamaták nem sziklából kivágott alagutak, hanem a várfalak aljában, azok építésekor kialakított, a várfalakkal szorosan összeépített helyiségek. A három szintre tagozódó kazamatarendszerből napjainkig körülbelül métert tártak fel. Az ősi várudvar, az úgynevezett belső piac tere volt az erődítmény életének központja, körötte helyezkedtek el a legfontosabb épületek. A tér keleti oldalát a kéttornyú, hatalmas püspöki székesegyház monumentális homlokzata zárta le. Észak felől a püspöki palota állott, nyugatról pedig az egykori kanonoki házak sorakoztak, amelyekben különböző hivatalok, kisebb raktárak és néhány lakás kapott helyet. Ma mindez már csak részben látható. A várudvarra a múlt történelmi bélyegét az (északi fal mellett emelkedő) egyemeletes püspöki palota nyomja rá. Eger városának és várának legrégibb épületét az 1475 előtti években emelte az egri egyházfő, Beckensloer püspök, Mátyás király diplomatája, aki azonban később az uralkodó árulója lett. Az épületet eredetileg gótikus stílusban emelték, de a későbbiek során nemcsak bővítették, hanem alaposan át is építették. Legszebb része napjainkig sértetlen. A palotát elhagyva a vele nyugat felé szomszédos Tömlöc-bástyát keressük fel. Eger várának védőműve onnan nyerte nevét, hogy itt volt a börtön. A bástya 1552-ben igen heves rohamokat élt át. A Tömlöc-bástyáról a Föld-bástyára vezet az út. Itt dúlt 1552 őszén a legvéresebb harc. Eger várának ez a része volt a legveszélyesebb a védelem szempontjából. A Föld-bástya ma látható formájában, 4,5 méter vastag falaival csak a XVI. század második felében, a vár korszerűsítő építkezései során létesült. A bástya mélye három szinten kialakított ágyútermeket, más helyiségeket és a falában bonyolult folyosórendszert rejt. A titkos lejárat és a várból a külvilágra nyíló, jól megbúvó rejtekkapu is a vár védelmét szolgálta eme kényes ponton.

27 E G E R P R O J E K T Keresd meg, és írd be a dobozba a bástyák nevét! 2. Mely bástyákra igazak az alábbi állítások? 1. Itt dúlt 1552-ben, a vár ostroma idején a legvéresebb harc. 2. A török hódoltság idején építették. 3. Ezen a bástyán ikerlőrések találhatók. 4. A bástya mélyén többek között ágyútermek találhatók. 5. A várfal teljesen lerombolt szakaszán épült. 6. Titkos kijárattal rendelkezik, amin keresztül a külvilágba lehet jutni. 7. A vár főkapujának közelében található. 8. Bornemissza Gergely építtette. 9. Itt volt a börtön. 10. A vár korszerűsítése során épült fel mai formájában. Az állítások tartalmát jegyzetek formájában írd be az 1. feladathoz tartozó doboz megfelelő oszlopába!

28 28 S Z Ö V E G É R T É S - S Z Ö V E G A L K O T Á S 8. É V F O L Y A M 3. Írd be a szöveg alapján, hogy mi és hol helyezkedett el az ősi várudvaron! Nyíllal jelöld a képen látható püspöki palota helyét is. ÉSZAK NYUGAT KELET DÉL

29 E G E R P R O J E K T A táblázat kitöltése után írj két, legfeljebb három mondatot a földalatti folyosórendszerről! A mondatokban szerepeljenek a táblázatba foglalt információk! A DOBÓ IDEJÉBEN MEGLÉVŐ RÉSZ NEVE ÉS SZEREPE: A KÉSŐBB KIÉPÜLT FOLYOSÓRENDSZER TERVEZŐJE: AZ ÉPÍTÉS IDEJE: A FELTÁRT FOLYOSÓRENDSZER HOSSZA: A FOLYOSÓRENDSZER ÉPÍTÉSÉNEK JELLEMZŐI:

30 4. LÍCEUM, ESZTERHÁZY KÁROLY FŐ ISKOLA Az 1700-as évek második felében épült líceum szerkezete a barokk stílust követi, de általában rokokó díszítőelemek ékesítik, kivéve a bazilika felé forduló főhomlokzatot, amelyet a kezdődő klasszicizmus jellemez. A XVIII. század végén egyetem céljából építtette Eszterházy Károly gróf. Az épületben ma főiskola működik. A líceum 1765-től 1785-ig épült. Az eredeti terveket J. I. Gerl készítette, melyeket némileg módosított Fellner Jakab építész. Az építőmester 1765-től Povolny János volt. A főhomlokzat hármas kapuján belépve ovális kapucsarnokba jutunk, majd a kétkarú lépcsőházba. Az első emeleten a főlépcsővel szemben nyílik a díszterem, mennyezetét Franz Sigrist hatalmas freskója díszíti, mely az egyetem négy karát, fakultását ábrázolja. A jogi kart az Igazság szobrával és a Hétszemélyes táblával, a bölcseletet földméréssel, csillagászattal, katonai és politikai földrajzzal; az orvoslást boncolással, gyógyítással; a teológiát egyházatyákkal, angyalokkal, égbolttal és allegorikus képekkel jeleníti meg. Magyarországon a latint tanító leány középiskolák, illetve az evangélikus iskolák neve líceum volt. Így nevezték a katolikus egyház jogi főiskoláit is. Egyes külföldi országokban ma is használják a középiskolák esetében a líceum nevet. A líceumnak nevezett épületben 1793-ban kezdődött meg az oktatás. Az idők folyamán jogakadémia, líceum és tanítóképző működött az épületben, 1949-től tanárképzés folyik itt. Az épület déli szárnyának nagytermébe a könyvtár került. Falait a mennyezetig tölgyfából készült, copf stílusú polcos faburkolat fedi. A könyvtár állománya ma már re emelkedett, ebből 700 kézirat, kódex és 87 ősnyomtatvány. Itt találhatók Mikes Kelemen törökországi leveleinek kéziratai, az 1473-ból való Budai Krónika, Turóczi krónikája s az egyetlen Magyarországon levő Mozart-levél, a zeneszerző kézírásával. A líceum harmadik nagy terme a kápolna, amelynek mennyezetfreskóját Anton Maulbertsch készítette 1793-ban. ESZTERHÁZY KÁROLY (Pozsony, 1725 Eger, 1799) Püspök, nagy műveltségű tudós főpap. Eszterházy Ferenc tárnokmester fia. Kora ifjúságától a papi pálya vonzotta. Előbb Pozsonyban tanult, majd 1741-ben beiratkozott a nagyszombati jezsuita szemináriumba, később Rómában folytatta teológiai tanulmányait. A papi pályáját Pápán kezdte, 1752-ben lett esztergomi egyházmegyei kanonok, majd cattarói választott püspök. Mária Terézia 1762-ben váci, majd egri püspökké nevezte ki. Vácott megkezdte a bazilika építését. Az ő nevéhez fűződik az egri líceum megépítése, ben könyvtárat is alapított Egerben. FOGALOMTÁR: Líceum Arisztolelész i. e. 335-ben alapította filozófiai iskoláját, a Lükeiont, mely nevét működési helyéről, Apollón isten Lükeiosz ligetéről kapta. (A görög eredetű Lükeion jelentése farkasűző, ez volt Apollón isten egyik funkciója, így lett a tiszteletére emelt szentély neve.) Innen vette át a latin iskola jelentésben a líceum szót.

Sok szeretettel köszöntjük a LXII. Országos Vasutas Természetjáró Találkozó résztvevőit!

Sok szeretettel köszöntjük a LXII. Országos Vasutas Természetjáró Találkozó résztvevőit! EGRI KÖSZÖNTŐ Sok szeretettel köszöntjük a LXII. Országos Vasutas Természetjáró Találkozó résztvevőit! A VTSZ újjáalakulásának 25. évfordulóján a találkozót a Záhonyi VSC és az MVSC közös szervezésében

Részletesebben

Az Intézmény egyrészt saját maga szervez, másrészt helyet ad:

Az Intézmény egyrészt saját maga szervez, másrészt helyet ad: Szent János Továbbképző Szent Intézet Az intézmény múltja: A Szent János Továbbképző Központot és Lelkigyakorlatos Házat dr. Seregély István egri érsek alapította 1995-ben. Az Intézmény Eger történelmi

Részletesebben

Programajánló Hungária Panzió

Programajánló  Hungária Panzió Programajánló A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket. Bengt Danielsson Hungária Panzió PAX & CARITAS Kft 3519 Miskolc, Csabai út 7. +36 46

Részletesebben

3. szakasz Pécs Nagykanizsa

3. szakasz Pécs Nagykanizsa 3. szakasz Pécs Nagykanizsa Pécs Nagykanizsa szakasz áttekintő térképe Abaliget Kelta eredetű településnek tartják. A 11. században az Aba nemzetség alapította, írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először

Részletesebben

b e s z á l l ó k á r t ya Barokk és borok / 8 A Bükki Nemzeti Park / 12 Vörös és fehér / 17 Gyógyító vizek / 22

b e s z á l l ó k á r t ya Barokk és borok / 8 A Bükki Nemzeti Park / 12 Vörös és fehér / 17 Gyógyító vizek / 22 > Eger és környéke b e s z á l l ó k á r t ya Barokk és borok / 8 A Bükki Nemzeti Park / 12 Vörös és fehér / 17 Gyógyító vizek / 22 A múlt nyomában / 26 A régió követei / 30 Programajánló / 32 B e s z

Részletesebben

2013. április. 645 Ft. A horgosi Kárász-kastély. Vár a Tarna-folyó fölött: Sirok. Múltidéző séta Mecseknádasdon. végvára: Zsáka

2013. április. 645 Ft. A horgosi Kárász-kastély. Vár a Tarna-folyó fölött: Sirok. Múltidéző séta Mecseknádasdon. végvára: Zsáka 2013. április IX. évfolyam, 2. szám. Megjelenik kéthavonta 645 Ft A horgosi Kárász-kastély A bihari lápvidék végvára: Zsáka Kőhalom vára Vár a Tarna-folyó fölött: Sirok Múltidéző séta Mecseknádasdon Áprilisi

Részletesebben

Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly

Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly KÉZIKÖNYV Szool lnook várrooss ttöörrttééneettééneek ttaní íttássáhooz álttal lánooss

Részletesebben

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 4. évfolyam 1. szám

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 4. évfolyam 1. szám EGRI MAGAZIN a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 0. január. évfolyam. szám Közgyűlés Átmeneti gazdálkodás, helyi adók, távhődíj, költségvetés, támogatások és beszámolók összefogaló a 0. december

Részletesebben

Állandó lakosok száma

Állandó lakosok száma Veszprém megye Megyénknek két nevezetessége van: a Bakony és a Balaton. Természeti kincsekben gazdag, idegenforgalma jelentős, iparát a második világháború után nagyon felfejlesztették. Megyénkben 223

Részletesebben

Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft

Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft Veszprém megyei 9 771785 660406 1 0 0 0 3 vártúrák A Balaton-felvidék természeti kincsei Szép Magyarország elôfizetés ajándékkal Fizessen elô barátainak, szeretteinek,

Részletesebben

XII. A KÖZÉPKOR ÉS A KORA ÚJKOR

XII. A KÖZÉPKOR ÉS A KORA ÚJKOR XII. A KÖZÉPKOR ÉS A KORA ÚJKOR A középkori régészet Magyarországon 347 A KÖZÉPKORI RÉGÉSZET MAGYARORSZÁGON Laszlovszky József A történelem korszakainak régészeti kutatása különbözõ idõpontokban kezdõdött,

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT TURISZTIKAI KONCEPCIÓJA

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT TURISZTIKAI KONCEPCIÓJA ÓBUDABÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT TURISZTIKAI KONCEPCIÓJA Készült: 2006. május A Tanulmány megrendelője: Budapest III. kerület Óbuda Békásmegyer Önkormányzata A Tanulmány szerzői: Dr. Rubovszky András vezető

Részletesebben

Székelyudvarhely HONISMERETI TANULMÁNY

Székelyudvarhely HONISMERETI TANULMÁNY ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET Székelyudvarhely HONISMERETI TANULMÁNY Barabás Dóra Székelyudvarhely Babeș-Bolyai Tudományegyetem Régészet, I. év 2014 0 Székelyudvarhelyi tábla Segesvár irányából, háttérben a Jézus

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. P A N O R Á M A U T A Z Á S I É S G Y E R M E K N A P I M E L L É K L E T T E L 1 5-3 3. O L D A L Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál Program a 27.

Részletesebben

Kastélyok, várak, paloták

Kastélyok, várak, paloták Kastélyok, várak, paloták Tartalom Andrássy család... 3 Tiszadob... 3 Batthyány család... 7 Siklós... 7 Körmend... 9 De la Motte... 11 Noszvaj... 11 Esterházy család... 14 Fertőd... 14 Pápa... 18 Ganna...

Részletesebben

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS B A R Á T S Á G H A T Á R O K N É L K Ü L SELMECBÁNYA D I Á K Ú T I K A L A U Z LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA HAGYOMÁNYOK ESEMÉNYEK-RENDEZVÉNYEK SPORT: AKTÍV PIHENÉS VENDÉGLÁTÁS INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Szövegértés szövegalkotás. Gyakorlatias szövegértési feladatok. Tanulói munkafüzet

Szövegértés szövegalkotás. Gyakorlatias szövegértési feladatok. Tanulói munkafüzet Szövegértés szövegalkotás Gyakorlatias szövegértési feladatok Tanulói munkafüzet A kiadvány KHF/4258-16/2008 engedélyszámon 2008. 12. 11. időponttól tankönyvi engedélyt kapott. Educatio Kht. kompetenciafejlesztő

Részletesebben

MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTIKÖNYV

MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTIKÖNYV MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTIKÖNYV BARANGOLÁS A MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTJAIN Kiadja: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület, Dr. Finta István elnök 7349 Szászvár, Május 1. tér 1. www.mvh-hacs.hu Minden jog

Részletesebben

Dunaújváros hatvan éves

Dunaújváros hatvan éves Dunaújváros hatvan éves Intercisa, Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros. Évezredek, évszázadok, évtizedek. Térben és időben is mind ugyanazt a helyet jelölik, a mai Magyarország szinte földrajzi középpontját

Részletesebben

Tartalom. Éves előfizetési díj nem tagoknak Szemezgető sík írású 1000 Ft 2000 Ft Szemezgető Braille írású. Éves előfizetési díj tagjainknak

Tartalom. Éves előfizetési díj nem tagoknak Szemezgető sík írású 1000 Ft 2000 Ft Szemezgető Braille írású. Éves előfizetési díj tagjainknak Tartalom Közlemény... 3 Egyezségi megállapodás az NRSZH-val... 4 Robobraille... 5 Honosítás Rózsa Dezső versével... 7 Fibi és az úrvacsora... 9 Barangolás Vajdahunyadvárán...11 Prágában jártam...17 Meglepetés

Részletesebben

A tartalomból. Tavaszodik. Forrástótól a Városi Fürdőig 1. rész. Könyvek között Tőzsér Istvánnéval. Hétköznapi hősök. Kis Egri Sítörténelem 1924 2015

A tartalomból. Tavaszodik. Forrástótól a Városi Fürdőig 1. rész. Könyvek között Tőzsér Istvánnéval. Hétköznapi hősök. Kis Egri Sítörténelem 1924 2015 A tartalomból Forrástótól a Városi Fürdőig 1. rész 4 5 12 14 Könyvek között Tőzsér Istvánnéval Hétköznapi hősök 34 35 23 26 Kis Egri Sítörténelem 1924 2015 Tavaszodik Úgy van, tavaszodik. Bennem is. Kedvem

Részletesebben

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja város története Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetõk, hiszen már az õskorban lakott hely volt. Õsidõk óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülõ

Részletesebben

2013. október. 645 Ft. Borosjenő az erdélyi fejedelmek. Mariazell, a magyar kegyhely. Szulejmán szultán. Corfe vára Dél-Angliában

2013. október. 645 Ft. Borosjenő az erdélyi fejedelmek. Mariazell, a magyar kegyhely. Szulejmán szultán. Corfe vára Dél-Angliában 2013. október IX. évfolyam, 5. szám. Megjelenik kéthavonta 645 Ft Borosjenő az erdélyi fejedelmek uralkodása idején Mariazell, a magyar kegyhely Corfe vára Dél-Angliában Megújult a zirci ciszterci apátság

Részletesebben

(2011 2013) II. KÖTET

(2011 2013) II. KÖTET ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANULMÁNYOK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖREINEK TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉBŐL (2011 2013) II. KÖTET EGER, 2013. Eszterházy Károly Főiskola Tanulmányok az Eszterházy

Részletesebben

Szent István zarándokút

Szent István zarándokút Szent István zarándokút Összeállította: Orbán Imre 1 Szent István zarándokút A Szent István zarándokút túramozgalommal államalapító királyunknak kívánok emléket állítani. A zarándokút az Esztergomi várból

Részletesebben

MÁRIANOSZTRA ÉRTÉKEI. Települési értékjegyzék I. 2014. december 20.

MÁRIANOSZTRA ÉRTÉKEI. Települési értékjegyzék I. 2014. december 20. MÁRIANOSZTRA ÉRTÉKEI Települési értékjegyzék I. 2014. december 20. Tartalom: Bevezető TERMÉSZETI ÉRTÉKEK A Kopasz-hegy márianosztrai látképe A vadregényes Kovács-patak Márianosztra szívében Évszázados

Részletesebben

Évente ötvenszer fordul életveszélyes sérültekkel a helikopter

Évente ötvenszer fordul életveszélyes sérültekkel a helikopter 5. oldal Sok szülő visszamondja gyermeke étkezését az iskolákban. Az ok a menzareform, azaz, egészségesebb összetevőkre váltottak a közétkeztetésben. Riportunkban ennek jártunk utána. 6. oldal Van egy

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

Várpalota Zirc Bakonybél

Várpalota Zirc Bakonybél 1. útvonal: Várpalota, Thury-vár Várpalota Zirc Bakonybél Itt vagyon kezdõdése Veszprém vármegyének írta útleírásában Oláh János prédikátor az 1800-as években Palotáról. Történelmi és kulturális örökségünk

Részletesebben

A MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYA. 7. évf. 6. szám 2014. június

A MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYA. 7. évf. 6. szám 2014. június A MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYA 7. évf. 6. szám 2014. június A tartalomból Fejlesztések a várban 4 5 12 13 Barczi-Bennett Edina Könyvújdonság az egri borvidékről 39 Harmadszor is bajnokok

Részletesebben