Tanulói munkatankönyv. Gyakorlatias szövegértési feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tanulói munkatankönyv. Gyakorlatias szövegértési feladatok"

Átírás

1 Tanulói munkatankönyv Gyakorlatias szövegértési feladatok

2 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk felkészítése a kompetencia alapú képzés és oktatás feladataira) keretében készült. SZAKMAI VEZETÕK PÁLA KÁROLY SZAKMAI IGAZGATÓ PUSKÁS AURÉL FEJLESZTÉSI IGAZGATÓHELYETTES RÁPLI GYÖRGYI A PROGRAMFEJLESZTÉSI KÖZPONT VEZETŐ JE FEJLESZTÉSI PROGRAMVEZETŐ KORÁNYI MARGIT VEZETŐ FEJLESZTŐ K ARATÓ LÁSZLÓ KÁLMÁN LÁSZLÓ SZAKMAI BIZOTTSÁG BÓKAY ANTAL ELNÖK BÁNRÉTI ZOLTÁN CSERHALMI ZSUZSA GYÕRI JÁNOS SCHEIN GÁBOR ALKOTÓSZERKESZTÕ SCHILLER MARIANN SZAKMAI LEKTOROK A SZAKMAI BIZOTTSÁG TAGJAI PETHŐ NÉ NAGY CSILLA FELELÕS SZERKESZTÕ NAGY MILÁN BORÍTÓGRAFIKA TIPOGRÁFIA SZŰ CS ÉDUA BÁRD JOHANNA SULINOVA KHT. SCHILLER MARIANN A KIADVÁNY INGYENES, KIZÁRÓLAG ZÁRT KÖRBEN, KÍSÉRLETI-TESZTELÉSI CÉLLAL HASZNÁLHATÓ. KERESKEDELMI FORGALOMBA NEM KERÜLHET. MÁSOLÁSA, TERJESZTÉSE SZIGORÚAN TILOS! KIADJA A SULINOVA KÖZOKTATÁS FEJLESZTÉSI ÉS PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI KHT BUDAPEST, VÁCI ÚT 37. A KIADÁSÉRT FELEL: PÁLA KÁROLY ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ NYOMDAI MUNKÁK: PÁTRIA NYOMDA ZRT., 2007

3 SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK Tanulói munkatankönyv Fejlesztő Weltner Mariann

4 1.23 ÓRÁS REPÜLÉS TÁVOLSÁGI REKORDOT DÖNTÖTT A BOEING Megdöntötte csütörtökön minden idők leszállás nélküli távrepülési rekordját az amerikai Boeing repülőgépgyár egy LR típusú gépe, amely Hongkongból a lehetséges leghoszszabb utat választva jutott el a londoni Heathrow repülőtérre. A gyár kék-fehér színeire festett, kétmotoros óriásgép 23 órás, csaknem 20 ezer kilométeres repülés után szállt le csütörtök délután a Heathrow-n. Az úttal a vállalatnak kifejezetten a rekorddöntés volt célja, a rekorddal pedig az, hogy vevőket szerezzen a jövőre piacra kerülő új típusnak. A Boeing LR a világ leghosszabb hatósugarú utasszállító repülőgépe lesz (LR: Longer Range, vagyis nagyobb hatótávolság). Az amerikai gyártó szerint a típus messzebbre tud repülni tankolás nélkül, mint a jelenlegi rekorder, az európai Airbus A as típusa, amely már menetrendszerű forgalomban közlekedik. Az A ast a Singapore Airlines használja a világ jelenlegi leghosszabb menetrendszerű útvonalán, a Szingapúr New York közvetlen járaton; a több mint 16 ezer kilométeres út 18 órát vesz igénybe. A Hongkong London utat a menetrend szerinti járatok nyugati irányban teszik meg, a szerdán indult, csütörtökön Londonba érkezett Boeing 777-es azonban kelet felé indult, átszelve a Csendes- és az Atlanti-óceánt. Az út során a gép mintegy 200 ezer liter üzemanyagot fogyasztott. Az ilyen extrahosszú repülőutakat elsősorban a környezetvédők bírálják, mondván: ekkora távolságon éppen a hatalmas súlyú üzemanyagteher szállítása okoz tetemes túlfogyasztást, és ezzel jelentős környezetszennyezést. Veszélyekre hívják fel a figyelmet az orvosok is, akik szerint az ilyen időtartalmú repülések során fokozott kockázata van a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulásának, amely egyébként is a hosszú repülőutak egyik fő egészségügyi veszélye. A 300 személyes Boeing LR hivatalos üzemi hatósugara kilométer; ez lehetővé teszi a London Sydney távolság leszállás nélküli megtételét. Ezen az útvonalon, amely a világ leghosszabb menetrendszerű repülőútja, az utasszállító repülőgépek jelenleg egy ázsiai rendszerint bangkoki, szingapúri vagy hongkongi leszállást iktatnak be. Az új Boeing-típusra eddig összesen öt megrendelés futott be a Pakistan International Airlines, illetve a tajvani Eva Air részéről.

5 2 3 Ó R Á S R E P Ü L É S 5 1. Gyorsan fusd át a cikket úgy, hogy tudjad, miről szól! Ha ezzel végeztél, nézd meg, mire kell a táblázatban válaszolnod. A szövegben keresd ki a megfelelő helyeket, és töltsd ki a táblázatot! A rekord, amiről a cikk ír A korábbi rekorder gép típusa Az új Boeing rekorder típusa A Hongkong London között megtett 23 órás út hossza A menetrend szerinti Hongkong London járatok szokásos repülési iránya A rekorddöntő út alatt elfogyasztott üzemanyag mennyisége Az üzemanyag-túlfogyasztás oka 2. A táblázatban megjelenő válaszokból írj szavas hírt egy televíziós híradó számára az új Airbusról!

6 2. BUDAPESTI KERÜLETEK LAKÓNÉPESSÉGE (1990 ÉS JANUÁR 1. KÖZÖTT) KERÜLET KÖZÖTTI VÁLTOZÁS SZÁM SZERINT SZÁZA- LÉKBAN XVII ,8 XVI ,4 IV ,8 XVIII ,5 XXIII ,2 XXII ,4 XV ,4 III ,3 XX ,3 XXI ,8 VIII ,9 X ,3 XIX ,9 XIII ,1 XIV ,2 II ,0 IX ,1 XII ,2 VII ,9 XI ,4 I ,3 VI ,8 V ,6 ÖSSZESEN ,2 A táblázat címének és oszlopainak megértése után keresd meg, hol laknak Péter barátai!

7 B U D A P E S T I K E R Ü L E T E K L A K Ó N É P E S S É G E 7 a) Zsolt abban a kerületben, ahol 2000-ben a legkevesebben laktak. b) István abban a kerületben, ahol a legnagyobb volt a lakónépesség számának csökkenése az adott tíz év alatt. c) Zsuzsi abban a kerületben, ahol a legkisebb volt a lakónépesség csökkenése a vizsgált tíz év alatt. d) Tamás pedig abban a kerületben, amelyben százalékosan volt a legnagyobb a lakónépesség fogyása. a) Zsolt lakóhelye: b) István lakóhelye: c) Zsuzsi lakóhelye: d) Tamás lakóhelye:

8 3. OKOZHAT FÖLDRENGÉST EGY FELHŐ KARCOLÓ? A világ legmagasabb felhőkarcolójának súlya földrengések sorozatát indíthatja el, állítja egy specialista, aki két nemrég lezajlott földrengést is az épület számlájára írt. Lin Cseng-horng professzor beszámolója szerint a Taipei 101 ami emeletei száma után kapta nevét és nem kevesebb, mint 508 méter magasságba nyúlik Tajvan fővárosában egy törésvonalra épült. A tonna súlyú épület 4,7 bar nyomást gyakorol a talajra, ami Lin szerint megnyithatja az ősi törésvonalat, és a szeizmikus tevékenységek növekedését fogja eredményezni. A gigantikus fém- és üvegkolosszust amúgy kifejezetten a tajvani földrengéseknek ellenálló szerkezettel, egy 733 tonnás golyóval látták el, amit a csúcs közelében függesztettek fel, és a földrengések vagy heves szelek erejével ellentétes irányba mozog. A Taipei-medence korábban stabil terület volt, aktív törésvonal nélkül. Csupán évente egyszer fordult elő egy kisebb, 2-es erősségűnél gyengébb földrengés. Azonban a Taipei 101 megépülése után megváltoztak a dolgok: az épület átadása óta két erősebb földrengést is mértek (3,8 és 3,2 erősségűt) közvetlenül a felhőkarcoló alatt, írja Lin. A rengések közvetlen eredményei lehetnek a megaszerkezet által keltett terhelésnek összegez Lin beszámolója, amit az Amerikai Geofizikai Egyesület weboldalán tett közzé a professzor. A szakértőt komolyan veszik, de cáfolják. A tajvani Központi Meteorológiai Intézet pénteki közleménye szerint az épület befejezésétől eddig eltelt egy év nem elegendő a rengésekkel kapcsolatos hatások megbecslésére és kiértékelésére. Az épületet birtokló Taipei Financial Centre Corporation szóvivője elmondta, hogy az toronyház felhúzását szigorú biztonsági és földtani felmérések előzték meg, valamint biztosította a közvéleményt, az épület nem növeli meg a földrengések számát. A felhőkarcoló a pontosság kedvéért 200 méterre fekszik az ominózus törésvonaltól, ami éve inaktív.

9 O K O Z H A T F Ö L D R E N G É S T E G Y F E L H Ő K A R C O L Ó? 9 A rengések igen gyakoriak Tajvan szigetén, bár általában nem szednek áldozatokat, és a károk is elenyészők, 1999 szeptemberében egy 7,6 erősségű földrengés a szigetország közepén több mint 2300 halálos áldozatot követelt. Amennyiben Linnek igaza van, akkor át kell gondolni a Japánba tervezett Sky City 1000 tervezetet is, ami szinte egy teljes függőleges város lenne, megoldva Tokió lakásproblémáit. 1. Olvasd el a szöveget, majd tekintsd át a 2. feladat állításait! 2. Gondosan keresd meg a szövegben azokat a helyeket, amelyek az alábbi 10 állításról szólnak. Vesd össze a szöveget a feladat állításaival, és döntsd el, hogy a feladat állításai ennek alapján igazak vagy hamisak. Az igaz állításokat jelöld I-vel, a hamisakat H-val! 1. Az épület nevében szerepel az épület emeleteinek száma. 2. Lin professzor szerint a magas és súlyos épület megnyithatja a törésvonalat. 3. Az épület, amely 500 méternél magasabb, több mint 5 bar nyomást gyakorol a talajra. 4. Az épületet egy hatalmas golyóra építették. 5. A golyó a szelek irányával ellentétes irányban mozog. 6. A Taipei-medencében a szokásosnál erősebb földrengéseket mértek, miután az épület elkészült. 7. Az épület nem közvetlenül a törésvonalra épült. 8. A szakértők osztják Lin professzor véleményét. 9. A szakértők nevetségesnek tartják Lin professzor aggodalmait. 10. Ha Lin professzornak igaza van, akkor a japán Sky City terveit is újra kell gondolni.

10 4. METEOROLÓGIA A számokkal jelzett helyekre írd be az egyes szövegrészek tartalmának megfelelő cím betűjelét. A címek a szöveg után betűjellel ellátva találhatók. 1 Kezdetben még frontmentes, az ország nagy részén többé-kevésbé napos, kellemes, őszi időre számíthatunk. Ez kedvezően hat kedélyállapotunkra, közérzetünkre. Csütörtök délután egy markáns hidegfront érkezik, esővel, záporokkal és erős széllel. Az erőteljes, gyors változások következtében a szívbetegeknél és a keringési problémákkal küszködőknél kisebb rosszullétek jelentkezhetnek. Nő a fájdalomérzékenység és erősödnek a reumatikus panaszok. Esetenként erős, migrénes fejfájás léphet fel. 2 Az éjszakai és a kora reggeli órákban előforduló pára- és ködfoltok miatt szakaszosan rosszak lesznek a látási viszonyok. A közlekedés időjárási feltételei délelőtt még kedvezőek lesznek. Majd délutántól várható, eleinte főként nyugaton, többfelé eső, zápor. Ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk a nedves, vizes utakon. Estétől egyre többfelé megerősödik az északnyugatira forduló szél, ami szintén óvatosságra inti az úton lévőket fok között alakul fok között alakul. 5 A parlagfű virágporának koncentrációja az elmúlt hetekhez képest országszerte alacsonyabb, csak kevés helyen valószínű lassú növekedés. 6 Az UV-B sugárzás (1 10) várható maximális erőssége: 2,2 gyenge CÍMEK A) Pollenjelentés B) A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet C) Közlekedés-meteorológia D) A legmagasabb nappali hőmérséklet E) Sugárzás F) Orvosmeteorológiai tájékoztató

11 5. REKLÁMOK 1. A reklámképek és reklámszövegek összekeveredtek. Találjátok meg, hogy melyik képhez melyik szöveg illik a legjobban!...mert hallani a különbséget. Nekem elhihetik! Micsoda új csoda! Csűröm-csavarom, tekerem-forgatom. Micsoda zűrzavar. Bábeli csűrcsavar. 1. Királyi kényelem ott, ahová a király is gyalog jár. 2. Van nagy dolog, van kisdolog. Számunkra ez fontos dolog A szép formák bűvöletében

12 12 S Z Ö V E G É R T É S - S Z Ö V E G A L K O T Á S 8. É V F O L Y A M Bemegyek. Kijövök. De milyen jóóól kijövök, ha bemegyek. Ez a Jóska, ez a Gyurka. Ez meg itt a véres hurka Pixykém, szép lettél? 7. Én tudom, mitől döglik a légy! 8. Hé öreg, csak előttem égsz, ha égsz. Állj le a cigivel, vagy állj tőlem odébb! 9. Végre egyszer a férfiak vezethetik a nőket az orruknál fogva!

13 R E K L Á M O K 13 Helló, Leó! Télen-nyáron csakis Leó! Soroljátok be a reklámokat az alábbi két csoportba! Írjátok a dobozba a kép alatti számokat. A képek mellé írjatok olyan kulcsszavakat a reklámszövegből, amelyekkel indokoljátok besorolásotokat! A szöveg konkrétan megnevezi a kép egy határozott elemét. (Ebbe a kategóriába sorolandók a nevek, akkor is, ha ma már nem is tudjuk azokat azonosítani a termékkel.) A szöveg áttételesen utal a képre. 3. Az alábbi lista a reklámozni kívánt terméket, a forgalmazó céget nevezi meg egyetlen kivétellel, ami úgynevezett társadalmi célú hirdetés. Döntsétek el, hogy az alábbi lista elemei melyik reklámhoz tartoznak. Társadalmi célú hirdetés Keravill Leó jégkrém Bábel-torony logikai játék Libero Amfora Hurka Nonolett Miss Pixy baba Skála-Coop Derby kozmetikumok Chemotox rovarirtó

14 6. REJTŐ JENŐ Rejtő Jenő egyébként olyan figura volt és úgy élt, mintha maga P. Howard írta volna. Hosszú, valószínűtlenül sovány, fiatalon kopaszodó férfi volt, aki nyaranként hosszú órákon át ült az Andrássy úti Japán kávéház teraszán, előtte papírköteg és tintásüveg, kezében hosszú szárú, bemártós tollhoz való tollszár, és apró betűkkel szorgalmasan írta a regényeit. Körülbelül szemközt volt a főleg ponyvaregényekkel üzletelő Nova Könyvkiadó, ahol a szerzőknek csak elkészült kéziratokra fizettek igen alacsony honoráriumot; azaz éppen Rejtő Jenőnek nagy honoráriumot fizettek, amikor már országszerte várták az új Howard-könyvek megjelenését. Ő is csak kéziratra kapott pénzt, de úgy, hogy soronként fizették. Nos, ha Rejtő a kávéházban ivott egy feketét, akkor az elkészült szövegből letépett három-négy sort, ebben már benne volt a borravaló is. A főpincér pedig átment a Novához, és beváltotta; a kiadó pedig a teleírt papírfecnit hozzáragasztotta az eddig küldött anyaghoz. Ha pedig az író ruhát csináltatott, akkor a szabónak három-négy elkészült oldallal fizetett, és akkor a szabó ment el a Novához, ahol megkapta munkadíját. Esténként azután Rejtő villamosra ült, és kiutazott a Lipótmezőre, a híres tébolydába, mert súlyos idegbetegség címén és okából ott lakott, csak napközben kiengedték, mert nem volt ön- és közveszélyes. Egy este későn érkezett, már zárva volt a kapu; rugdosni kezdte. A portás megkérdezte, mit keres. A hálószobámat válaszolta. Megőrült?! kiáltott rá a kapus. Igen, azért van itt a hálószobám! Hát ez így, változtatás nélkül előfordulhatna bármelyik Howard-regényben. S az az életút, amely idáig vezetett, nem kevésbé howardos. A budapesti kispolgári család fia, szülei nem kis ijedelmére, érettségi után színiiskolára ment, állítólag még tehetséges is volt, de mire elvégezte, már elment a kedve a színészségtől, inkább nekiindult a világnak. Becsavarogta részben gyalog Nyugat-Európát, főleg Franciaországot, a határokat általában vízum nélkül lépte át, amiért több ízben és több országban töltött hosszabb-rövidebb időt börtönökben, ahol összebarátkozott a vagányokkal. Olykor alkalmi munkákkal keresett annyit, hogy tovább csavarogjon. Egy ízben fellopódzott egy Afrikába tartó hajóra, de útközben észrevették, s akkor mint fűtő dolgozott útközben, míg partot nem értek. Az ekkor francia gyarmatsorban élő Észak-Afrikában különböző kocsmákban megismerkedett az idegenlégió gyanús alakjaival. Állítólag bár ez nem bizonyos maga is felcsapott légionistának, de hamarosan megszökött. Huszonnyolc éves volt, amikor hazavetődött. Akkor írt egy igen mulatságos operettszövegkönyvet Aki mer, az nyer címen. Azonnal elfogadták, megzenésítették és siker lett belőle, hosszú ideig játszották. Azután kalandos regényeket kezdett írni, illetve azt állította, hogy ezeket egy Lavery nevű francia szerző írta, ő csak fordította. De ha kellett, fordított is, főleg franciából, bármit, amit a kezébe adtak. Mikor a Lavery-könyvek jó üzletnek bizonyultak, bevallotta, hogy ő a szerzőjük. Erre a kiadó, a Nova, amelynek főleg a bűnügyi és az akkor divatos légiósregények voltak a fő kiadványai, felszólította, hogy inkább angol nevet válasszon magának, mert az olvasók inkább angol íróktól kívánnak könnyű olvasmányokat olvasni. Erre találta ki magának ezt a P. Howard nevet, amely hamarosan országos népszerűségű lett. Ez időre, a harmincas évek végére már tisztában volt saját humora lényegével. Légiósregényei valójában a divatos ponyva paródiái voltak. Aki egyszer elolvasta és végignevette A láthatatlan légió áradó képtelenségeit, sziporkázó szójátékait vagy Piszkos Fred és Fülig Jimmy abszurd kalandjait, soha többé nem tudta komolyan venni az igazi légiósregényeket.

15 R E J T Ő J E N Ő A szöveg alapján döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak! 1. A Japán kávéház az Andrássy úton volt. 2. A ponyvaregényeket kiadó Nova igen alacsony tiszteletdíjat fizetett Rejtőnek. 3. Rejtő Jenő kapott előleget a kiadótól. 4. A pincérnek a kávéért kéziratsorokkal fizetett. 5. A szabónál nem tudott kézirattal fizetni. 6. Rejtő Jenőnek volt szállása a Lipótmezőn. 7. Azért nem lett színész, mert tehetségtelen volt. 8. Az Afrikába induló hajóra fűtőnek szegődött. 9. Tudjuk, hogy egy ideig idegenlégiós is volt. 10. A Lavery-könyveknek ő volt a szerzője. 11. A kiadó kérésére választott angol írói nevet. 12. Légiósregényei paródiáknak tekinthetők. 2. A hamis állításokat írd át úgy, hogy igazak legyenek!

16

17 EGER PROJEKT Fejlesztő Weltner Mariann

18 1/A MENETREND Válasszatok vonatot az osztálykirándulásra! Ha budapestiek vagytok, a következő szempontokat vegyétek figyelembe! 1. Viszonylag korán szeretnétek indulni, de semmiképp sem reggel hat óra előtt, mert vannak, akik messze laknak a pályaudvartól. 2. Nem szeretnétek átszállni. 3. Nem akartok olyan vonattal menni, amelyen kötelező helyjegyet váltani, mert az növeli a költségeket. 4. Szeretnétek délelőtt 10 órára megérkezni Egerbe. Ha nem Budapestről indultok, akkor olyan vonatot keressetek, amely 1. Budapestről egyenesen Egerbe visz; 2. nem indul reggel 10 óra előtt; 3. nem kell helyjegyet váltani az utazáshoz; 4. délután három előtt Egerben van.

19 E G E R P R O J E K T 19 BUDAPEST EGER 1 Budapest Keleti pu. 04:35 2 Budapest Keleti pu. 06:15 3 Budapest Keleti pu. 07:00 ind. érk. átsz. tartam 07:08 2: km 08:40 1 2: km 08:40 1 1: km Teljesárú menetdíj [R] helyjegy- [P] pótjegyköteles legmagasabb osztály [R] Budapest Keleti pu. 07:15 09:22 2: km Budapest Keleti pu. 09:15 11:47 1 2: km Budapest Keleti pu. 10:00 11:47 1 1: km [R] Budapest Keleti pu. 11:15 13:12 1 1: km Budapest Keleti pu. 12:15 14:18 2: km Budapest Keleti pu. 12:20 15:42 2 3: km Budapest Keleti pu. 14:00 15:42 1 1: km [R] Budapest Kelenföld 13:23 16:36 1 2: km Budapest Keleti pu. 15:15 17:20 2: km Budapest Keleti pu. 16:15 18:22 1 2: km Budapest Keleti pu. 16:30 19:21 2 2: km Budapest Keleti pu. 17:00 18:58 1: km [R] Budapest Keleti pu. 18:15 20:52 1 2: km Budapest Keleti pu. 19:00 20:52 1 1: km [R] 1.2.

20 1/B MENETREND 1. Válasszátok ki a nektek megfelelő vonatot a hazautazáshoz! A következő szempontokat vegyétek figyelembe: 1. A visszautazás napján a lehető legtovább szeretnétek Egerben maradni, ezért minél később akartok hazautazni. Ha Budapest a végállomás, akkor elég este kilencre megérkeznetek, ha viszont tovább kell utaznotok, akkor legkésőbb este hatra a Keleti pályaudvaron kell lennetek. 2. Ha lehetséges, válasszatok olyan vonatot, amely Egerből közvetlenül Budapestre jön. Semmiképp se válasszatok olyan vonatot, amelyre kötelező helyjegyet váltani.

21 E G E R P R O J E K T 21 EGER BUDAPEST ind. érk. átsz. tartam 1 04:10 06:42 Budapest Keleti pu. 2 05:30 07:47 Budapest Keleti pu. 3 06:20 08:12 Budapest Keleti pu. 4 06:47 08:47 Budapest Keleti pu. 5 07:15 09:22 Budapest Keleti pu. 6 10:25 12:37 Budapest Keleti pu. 7 13:22 15:37 Budapest Keleti pu. 8 14:50 17:22 Budapest Keleti pu. 9 15:18 17:07 Budapest Keleti pu :18 17:42 Budapest Keleti pu :17 18:07 Budapest Keleti pu :17 18:52 Budapest Keleti pu :35 20:07 Budapest Keleti pu :41 20:47 Budapest Keleti pu :00 22:07 Budapest Keleti pu :40 05:02 Budapest Keleti pu. 1 2: km 1 2: km [R] helyjegy- [P] pótjegy- Teljesárú menetdíj köteles 1: km : km 1 2: km : km 1 2: km : km 1 1: km : km 1 1: km : km 1 2: km : km 1 2: km : km legmagasabb osztály [R] [R] [R] [R]

22 2. SZÁLLÁSFOGLALÁS 1. Az alábbi táblázatba gyűjtsétek ki a négy szálláshely jellemzőit a megadott szempontok szerint! Lehet, hogy nem mindenre találtok mindegyik szálláshelynél megfelelő információt. A hiányt is jelezzétek. 1. FÉRŐ HELY SZÁLLÁSDÍJ SZOLGÁLTA- TÁSOK Gyűjtsétek ki a szálláshelyek elérhetőségeit (név és cím, telefonszámok, faxszámok, )! ELÉRHETŐSÉGEK: 1. TOURIST MOTEL 2. CSILLA SZÁLLÓ 3. EGRI CSILLAGOK 4. SAS VENDÉGHÁZ

23 E G E R P R O J E K T Döntsétek el, hogy melyik két szálláshely érdekel titeket! Mivel az információk nem teljesek, és több dologra vagytok még kíváncsiak, valamint a szálláshelytől ajánlatot is kell kérnetek, fogalmazzatok levelet vagy faxot, amelyben pontos információkat kértek a következőkről: A szobák elrendezési lehetőségeiről a ti osztályotok és a kísérőtanárok számára. Közöljétek, hány lány és hány fiú számára kell a szállás. Arról, hogy az osztálynak a kedvezményekkel együtt két éjszakára mennyi a szállásdíj. Kérjetek pontos információt arról, hogy mit tartalmaz a reggeli vagy a vacsora, ha a kiválasztott szálláshelyen van ilyen szolgáltatás. Érdeklődjétek meg, hogy a szálláshely milyen távolságra van a vasútállomástól és a városközponttól, és hogyan közelíthető meg az állomástól. Írjátok meg az osztálykirándulás időpontját, és érdeklődjétek meg, hogy az adott időpontra tudtok-e szállást foglalni. Kezdjétek ezzel a leveleteket! 1. TOURIST MOTEL, EGER SZOBÁK SZÁMA: 5 KÉTÁGYAS, 35 HÁROMÁGYAS, 5 NÉGYÁGYAS NÉVJEGY MEGNEVEZÉS: Tourist Motel, Eger CÍM: Eger, Mekcsey u TELEFONSZÁM: FAX: KAPCSOLATTARTÓ: Erdei Lászlóné: FÉRŐHELY: 146 JELLEMZÕK, KERESÉSI SZEMPONTOK SZÁLLÁSKATEGÓRIA SZOLGÁLTATÁSOK Általános szolgáltatások Kutya, macska bevihető Fürdő az emeleten NYITVA TARTÁS ÉVES NYITVATARTÁSI REND Nem besorolt Parkoló Széf TV a szobában Egész évben változatlan nyitva tartás Egész évben változatlan nyitva tartás

24 24 S Z Ö V E G É R T É S - S Z Ö V E G A L K O T Á S 8. É V F O L Y A M 2. CSILLA SZÁLLÓ EGER TULAJDONOS: Bóta József CÍM: Eger, Külsősor u. 8. TELEFON: MOBIL: FAX: CÍM: WEBLAP: SZÁLLÁSDÍJ: /fő/éj ÜDÜLÉSI CSEKK: elfogadva ágyas, közös fürdőszobás szoba kézmosdóval, hűtővel, TV-vel /fő/éj IFA. 10 db kétágyas fürdőszobás szoba /fő/éj IFA. A szobákban hűtő és TV található. Reggeli 400, ebéd 750, vacsora 550 (egytálétel). Csoportoknál többnapos foglalás esetén kedvezményt biztosítunk. Gépkocsiknak és buszoknak őrzött parkoló. Az udvaron nyársalási-gulyásfőzési lehetőség. Focipálya, kosárlabdapálya, mini lábtenisz, pingpongasztalok. Erdei iskolát szervezők figyelmébe! A Bükk lábánál, Egerben csoportok, osztályok számára olcsó, színvonalas szállást és étkezést tudunk biztosítani a Csilla szállóban. 3. EGRI CSILLAGOK KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM, EGER TULAJDONOS: Bóta József CÍM: Eger, Külsősor út 8/a. TELEFON: MOBIL: FAX: CÍM: WEBLAP: SZÁLLÁSDÍJ: /fő/éj ÜDÜLÉSI CSEKK: elfogadva

25 E G E R P R O J E K T db 4 ágyas, közös fürdőszobás szoba kézmosdóval /fő/éj IFA. Reggeli: 400 /fő, ebéd: 750/fő, vacsora: 550 /fő (egytálétel). Folyosó végén teakonyha hűtővel. Gépkocsiknak és buszoknak őrzött parkoló. Kosárlabda tollaslabda focipálya, pingpong, mini lábtenisz, mini teniszpálya. Erdei iskolát szervezők figyelmébe! A Bükk lábánál, Egerben csoportok, osztályok számára olcsó, színvonalas szállást és étkezést tudunk biztosítani az Egri Csillagok Középiskolai Kollégiumban. 4. SAS VENDÉGHÁZ EGER TULAJDONOS: Mazán György CÍM: Eger, Sas út 34. TELEFON: MOBIL: FAX: CÍM: WEBLAP: SZÁLLÁSDÍJ: ÜDÜLÉSI CSEKK: mazangyorgy@axelero.hu /fő/éj nincs elfogadva Fürdőszobás szobák TV-vel. Külön teakonyha. Ár: IFA/fő/éj. A vasútállomás és a strand 10 percre, a Dobó tér 20 perc séta. SZEPTEMBERI AKCIÓ: Gyermekkedvezmény: 5 éves korig ingyenes, 14 éves korig 1000 /éj, 18 éves korig 1700 /éj. Nászutasoknak és 25 éves korig fiatal pároknak 1500 /éj + IFA.

26 3. AZ EGRI VÁR Hazánk egyik leglátogatottabb, legismertebb műemléke az egri vár és az itteni Dobó István Vármúzeum. A hajdani belső várba, azaz a mai várba a Dózsa György tér felől juthatunk. A főbejárat csak a XVI. század második felében lefolyt nagyarányú várkorszerűsítés során létesült. A vár főkapuja mellett jobb kéz felől emelkedik az előugró, sokszögletű, lőréses kapuvédő bástya, a Barbakán, a hódoltság 91 esztendejének egyetlen török várépítménye. Belépve a belső várba, egy körülbelül 120 m hosszú, viszonylag keskeny falszoroson (német kifejezéssel: Zwingeren) keresztül haladunk a következő kapuig. Ezt a falszorost szorítónak is nevezik. Innen felfelé haladva jobbról a csak kissé kiszögellő és lőrésekkel áttört Gergely-bástya látható. Ezt a bástyát a várfal egy talpig lerombolt szakaszán Dobó István várkapitány utóda, Bornemissza Gergely deák tervezte és építtette meg. Falközelben haladva a lőréseket figyelhetjük meg. Itt olyan ikerlőrést is láthatunk, amely mögül két irányba is lehetett tüzelni. A vár földalatti folyosórendszere, ezek a pompás és (a maguk korában) igen korszerű védőművek még nem voltak meg Dobóék idejében, csak 1570 és 1595 között épültek ki az olasz Ottavio Baldigara tervei szerint és részben személyes irányításával. Az egyetlen, amely már fennállott Dobó István korában, a Közép- vagy Emelcsős-kapunak nevezett boltozatos, rövid folyosó, amely a belső várat a külsővel kötötte össze. A mélyben húzódó kazamaták nem sziklából kivágott alagutak, hanem a várfalak aljában, azok építésekor kialakított, a várfalakkal szorosan összeépített helyiségek. A három szintre tagozódó kazamatarendszerből napjainkig körülbelül métert tártak fel. Az ősi várudvar, az úgynevezett belső piac tere volt az erődítmény életének központja, körötte helyezkedtek el a legfontosabb épületek. A tér keleti oldalát a kéttornyú, hatalmas püspöki székesegyház monumentális homlokzata zárta le. Észak felől a püspöki palota állott, nyugatról pedig az egykori kanonoki házak sorakoztak, amelyekben különböző hivatalok, kisebb raktárak és néhány lakás kapott helyet. Ma mindez már csak részben látható. A várudvarra a múlt történelmi bélyegét az (északi fal mellett emelkedő) egyemeletes püspöki palota nyomja rá. Eger városának és várának legrégibb épületét az 1475 előtti években emelte az egri egyházfő, Beckensloer püspök, Mátyás király diplomatája, aki azonban később az uralkodó árulója lett. Az épületet eredetileg gótikus stílusban emelték, de a későbbiek során nemcsak bővítették, hanem alaposan át is építették. Legszebb része napjainkig sértetlen. A palotát elhagyva a vele nyugat felé szomszédos Tömlöc-bástyát keressük fel. Eger várának védőműve onnan nyerte nevét, hogy itt volt a börtön. A bástya 1552-ben igen heves rohamokat élt át. A Tömlöc-bástyáról a Föld-bástyára vezet az út. Itt dúlt 1552 őszén a legvéresebb harc. Eger várának ez a része volt a legveszélyesebb a védelem szempontjából. A Föld-bástya ma látható formájában, 4,5 méter vastag falaival csak a XVI. század második felében, a vár korszerűsítő építkezései során létesült. A bástya mélye három szinten kialakított ágyútermeket, más helyiségeket és a falában bonyolult folyosórendszert rejt. A titkos lejárat és a várból a külvilágra nyíló, jól megbúvó rejtekkapu is a vár védelmét szolgálta eme kényes ponton.

27 E G E R P R O J E K T Keresd meg, és írd be a dobozba a bástyák nevét! 2. Mely bástyákra igazak az alábbi állítások? 1. Itt dúlt 1552-ben, a vár ostroma idején a legvéresebb harc. 2. A török hódoltság idején építették. 3. Ezen a bástyán ikerlőrések találhatók. 4. A bástya mélyén többek között ágyútermek találhatók. 5. A várfal teljesen lerombolt szakaszán épült. 6. Titkos kijárattal rendelkezik, amin keresztül a külvilágba lehet jutni. 7. A vár főkapujának közelében található. 8. Bornemissza Gergely építtette. 9. Itt volt a börtön. 10. A vár korszerűsítése során épült fel mai formájában. Az állítások tartalmát jegyzetek formájában írd be az 1. feladathoz tartozó doboz megfelelő oszlopába!

28 28 S Z Ö V E G É R T É S - S Z Ö V E G A L K O T Á S 8. É V F O L Y A M 3. Írd be a szöveg alapján, hogy mi és hol helyezkedett el az ősi várudvaron! Nyíllal jelöld a képen látható püspöki palota helyét is. ÉSZAK NYUGAT KELET DÉL

29 E G E R P R O J E K T A táblázat kitöltése után írj két, legfeljebb három mondatot a földalatti folyosórendszerről! A mondatokban szerepeljenek a táblázatba foglalt információk! A DOBÓ IDEJÉBEN MEGLÉVŐ RÉSZ NEVE ÉS SZEREPE: A KÉSŐBB KIÉPÜLT FOLYOSÓRENDSZER TERVEZŐJE: AZ ÉPÍTÉS IDEJE: A FELTÁRT FOLYOSÓRENDSZER HOSSZA: A FOLYOSÓRENDSZER ÉPÍTÉSÉNEK JELLEMZŐI:

30 4. LÍCEUM, ESZTERHÁZY KÁROLY FŐ ISKOLA Az 1700-as évek második felében épült líceum szerkezete a barokk stílust követi, de általában rokokó díszítőelemek ékesítik, kivéve a bazilika felé forduló főhomlokzatot, amelyet a kezdődő klasszicizmus jellemez. A XVIII. század végén egyetem céljából építtette Eszterházy Károly gróf. Az épületben ma főiskola működik. A líceum 1765-től 1785-ig épült. Az eredeti terveket J. I. Gerl készítette, melyeket némileg módosított Fellner Jakab építész. Az építőmester 1765-től Povolny János volt. A főhomlokzat hármas kapuján belépve ovális kapucsarnokba jutunk, majd a kétkarú lépcsőházba. Az első emeleten a főlépcsővel szemben nyílik a díszterem, mennyezetét Franz Sigrist hatalmas freskója díszíti, mely az egyetem négy karát, fakultását ábrázolja. A jogi kart az Igazság szobrával és a Hétszemélyes táblával, a bölcseletet földméréssel, csillagászattal, katonai és politikai földrajzzal; az orvoslást boncolással, gyógyítással; a teológiát egyházatyákkal, angyalokkal, égbolttal és allegorikus képekkel jeleníti meg. Magyarországon a latint tanító leány középiskolák, illetve az evangélikus iskolák neve líceum volt. Így nevezték a katolikus egyház jogi főiskoláit is. Egyes külföldi országokban ma is használják a középiskolák esetében a líceum nevet. A líceumnak nevezett épületben 1793-ban kezdődött meg az oktatás. Az idők folyamán jogakadémia, líceum és tanítóképző működött az épületben, 1949-től tanárképzés folyik itt. Az épület déli szárnyának nagytermébe a könyvtár került. Falait a mennyezetig tölgyfából készült, copf stílusú polcos faburkolat fedi. A könyvtár állománya ma már re emelkedett, ebből 700 kézirat, kódex és 87 ősnyomtatvány. Itt találhatók Mikes Kelemen törökországi leveleinek kéziratai, az 1473-ból való Budai Krónika, Turóczi krónikája s az egyetlen Magyarországon levő Mozart-levél, a zeneszerző kézírásával. A líceum harmadik nagy terme a kápolna, amelynek mennyezetfreskóját Anton Maulbertsch készítette 1793-ban. ESZTERHÁZY KÁROLY (Pozsony, 1725 Eger, 1799) Püspök, nagy műveltségű tudós főpap. Eszterházy Ferenc tárnokmester fia. Kora ifjúságától a papi pálya vonzotta. Előbb Pozsonyban tanult, majd 1741-ben beiratkozott a nagyszombati jezsuita szemináriumba, később Rómában folytatta teológiai tanulmányait. A papi pályáját Pápán kezdte, 1752-ben lett esztergomi egyházmegyei kanonok, majd cattarói választott püspök. Mária Terézia 1762-ben váci, majd egri püspökké nevezte ki. Vácott megkezdte a bazilika építését. Az ő nevéhez fűződik az egri líceum megépítése, ben könyvtárat is alapított Egerben. FOGALOMTÁR: Líceum Arisztolelész i. e. 335-ben alapította filozófiai iskoláját, a Lükeiont, mely nevét működési helyéről, Apollón isten Lükeiosz ligetéről kapta. (A görög eredetű Lükeion jelentése farkasűző, ez volt Apollón isten egyik funkciója, így lett a tiszteletére emelt szentély neve.) Innen vette át a latin iskola jelentésben a líceum szót.

Gyakorlatias szövegértési feladatok. Tanulói munkafüzet

Gyakorlatias szövegértési feladatok. Tanulói munkafüzet Gyakorlatias szövegértési feladatok Tanulói munkafüzet A kiadvány KHF/4243-14/2008 engedélyszámon 2008. 11. 19. időponttól tankönyvi engedélyt kapott. Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Északi-középhegység természeti kincsei A megvalósítás időszaka: 2018.

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014.

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter Felkészítő tanár: Fürjes János Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. A vár leírása A Vértes hegység északi lejtőjén egy északnyugat felé kinyúló keskeny

Részletesebben

Szövegértés szövegalkotás. Tanári útmutató. Gyakorlatias szövegértési feladatok

Szövegértés szövegalkotás. Tanári útmutató. Gyakorlatias szövegértési feladatok Szövegértés szövegalkotás Tanári útmutató Gyakorlatias szövegértési feladatok Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterv. A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési terv Humánerőforrás-fejlesztési

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

ERDEI SULI (DÖMÖS) Készítette:Etzl Regina Herczku Bianka

ERDEI SULI (DÖMÖS) Készítette:Etzl Regina Herczku Bianka ERDEI SULI (DÖMÖS) Készítette:Etzl Regina Herczku Bianka SZÁLLÁS Szolgáltatások: 18 db meleg vizes tusoló, 18 db WC, mosdók főzési lehetőség, mosogatók áram-csatlakozók (220 V) szabadtéri tűzrakóhely,

Részletesebben

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém Szent Mihály- Székesegyház Veszprém Alapítása I. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén. A pannonhalmi apátság alapítólevele (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról;

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Molnár Krisztina 3 Az angyali üdvözlet Három festmény A KIADVÁNY KHF/4531-13/2008 ENGEDÉLYSZÁMON 2008. 12.

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

KÖNYV, KÖNYVTÁR, NEMZETI KÖNYVTÁR

KÖNYV, KÖNYVTÁR, NEMZETI KÖNYVTÁR REFERENSZ KÉRDÉSEK 6-7. osztályosoknak KÖNYV, KÖNYVTÁR, NEMZETI KÖNYVTÁR TÉMAKÖRBEN Tanulói példány 1 1. a) Melyik a helyes írásmód? Széchenyi vagy Széchényi Hogyan kell elválasztani ezt a személynevet?

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő A reneszánsz Itália szeptember (4 nap) Irányár: 59.900.-Ft/fő A reneszánsz Itália 1. nap: Békéscsaba-Trieszt-Padova Találkozás Békéscsabán, az Evangélikus Nagytemplom mögötti Parkolóban. 05.00 h-kor. Elutazás

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Projektmappa

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Projektmappa SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS Projektmappa 7 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program 3.1.1. központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk felkészítése a kompetencia

Részletesebben

Időpont: január (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: kollégiumban Egerben, 2 személyes, saját zuhanyzós szobákban.

Időpont: január (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: kollégiumban Egerben, 2 személyes, saját zuhanyzós szobákban. Időpont: 2019. január 26-27. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: kollégiumban Egerben, 2 személyes, saját zuhanyzós szobákban. Étkezés: otthonról szendvicsek. Egerben vacsora lehetőség. Mit

Részletesebben

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot. Vác A Duna völgyében, különböző tájegységek találkozásánál fekszik ez a bájos, mediterrán hangulatú kisváros. Ha kellőképpen kipihentük magunkat, bújjunk kényelmes cipőbe, vegyünk térképet a kezünkbe,

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS Harmadik sétánk a Duna jobb partjára vezet. Ez a rész nem képez külön időrendi egységet, Lisztnek nem volt itt lakása, viszont mind ifjú, mind időskori látogatásai

Részletesebben

TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT ARCHEOSZTRÁDA KFT. 2004. JÚNIUS Taszár Kaposvár határától 5 km-re keletre, a 61.sz.Nagykanizsa-Dombóvár főút közvetlen közelében terül el.

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

A krokodil és a kígyó képének származási helye:

A krokodil és a kígyó képének származási helye: 19. modul 1. melléklet (t/12.) 4. évfolyam csoport 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Válogassátok az állatokat a címkék szerint. Melyik válogatáshoz melyik rajz illik legjobban? Párosítsátok

Részletesebben

Keresztes háborúk, lovagrendek

Keresztes háborúk, lovagrendek Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2014 Keresztes háborúk, lovagrendek TESZT 60 perc Név: Iskola neve: Javító tanár neve: 1. feladat Mit ábrázolnak a képek? Tömör, minél pontosabb

Részletesebben

Nyitra felől Turóc-völgyébe

Nyitra felől Turóc-völgyébe Nyitra felől Turóc-völgyébe Felsőelefánt (Horné Lefantovce) Kisebbik kastélya eredetileg az 1369-ben létesült pálos kolostor, a rend tartományi főnökének székhelye és a novícius szerzetesek szemináriuma

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Szilvásvárad Állami Erdei Vasút: Október 31-ig naponta, az 1 -es jelzésű vonatok indulnak a Szalajka-völgybe: 10:30, 11:30, 13:00,

Részletesebben

Kedves Túratársak! A 2011-évi Egyesületi Találkozónkat a királyréti szállás foglaltsága miatt EGERben tartjuk 2011. 09. 23-tól 25-ig 3 egész napon át!

Kedves Túratársak! A 2011-évi Egyesületi Találkozónkat a királyréti szállás foglaltsága miatt EGERben tartjuk 2011. 09. 23-tól 25-ig 3 egész napon át! Kedves Túratársak! A 2011-évi Egyesületi Találkozónkat a királyréti szállás foglaltsága miatt EGERben tartjuk 2011. 09. 23-tól 25-ig 3 egész napon át! Jelentkezés a Találkozóra Koszovácz Erzsi/Zsebinél

Részletesebben

1. nap Indulás:

1. nap Indulás: 1. nap 2014.05.06. Indulás: 2014.05.06. 05.00. A korai indulás ellenére az 58 fős társaság frissen szállt buszra a sátoraljaújhelyi Latabár Színház mögötti parkolóban. A szülők és gyerekek egyaránt izgatottan

Részletesebben

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm Ho szúságmérés Hosszúságot kilométerrel, méterrel, deciméterrel, centiméterrel és milliméterrel mérhetünk. A mérés eredménye egy mennyiség 3 cm mérôszám mértékegység m = 0 dm dm dm cm dm dm = 0 cm cm dm

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

tel: web:

tel: web: - 2017 - Merry Christmas, your Lordship! Exkluzív adventi HOSSZÚ HÉTVÉGE Angliában Utazás időpontja: 2017. december 7-10. Utazás hossza: 4 nap/3 éj Létszám (min-max): 10-12 fő Részletes program 1. nap

Részletesebben

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára rendezvényi ajánló A Wenckheim-palota A Belsõ-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektõl kezdõdõen épült ki a palotanegyed. A historizáló

Részletesebben

5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön)

5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön) 5. Bakancsos palóc út Palóc séta, Palóc tréfa (7 bornap palócföldön) ÚTVONALÚT ÚTVONAL 1. nap: Érkezés: 9-órakor Gyöngyösre. GYÖNGYÖS A Mátra kapuja; közúton az M3-as autópályán, a 3-as főúton, illetve

Részletesebben

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll.

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll. 1. forduló Részlet a feladatlapból. 1. Magyar népmese A feladatlap 5 feladatból áll. Az égig érő fa mítosza Belső Ázsiából származik. Nemcsak hiedelemmondáink, népmeséink sajátos eleme ez a hatalmas fa,

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Móra Ferenc Múzeum Kongresszusi kitűzővel ingyenesen látogatható (április 19-22. között, hivatalos látogatási időben): MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) A Városi Múzeumot és a Somogyi-könyvtárat

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki.

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki. Kolozsvár Története A város területén a legrégibb leletek a középső paleolitikumból származnak. Az ásatások tanúsága szerint folyamatosan lakott volt a neolitikum, bronzkor, vaskor idején is. Az ókorban

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

KVPL III. forduló. 650 éves város Kecskemét. 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/

KVPL III. forduló. 650 éves város Kecskemét. 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/ KVPL III. forduló 650 éves város Kecskemét 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/ 2. Készítsetek időszalagot Kecskemét város történetének 1368 és 2018 közötti időszakáról! Írjatok az időszalagra

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.11.25. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 185; Összesen: 465

Részletesebben

Campus Hotel Debrecen

Campus Hotel Debrecen Campus Hotel Debrecen Kedvezményes ajánlatunk hallgatók és felsőoktatási intézményekben dolgozók részére: Szállás 2 ágyas szobában 4.500 Ft/fő/éj Az ár tartalma: 1 éjszaka szállás, a parkoló használata,

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe : Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe : Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

1. számú házi felnőtt háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzéke. Utca elnevezése A körzethez tartozó utca/ Megjegyzés:

1. számú házi felnőtt háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzéke. Utca elnevezése A körzethez tartozó utca/ Megjegyzés: 1. számú házi felnőtt háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzéke Ady Endre utca teljes - Aradi utca teljes - Arany János utca teljes - Arató utca teljes - Batthyány Lajos utca teljes - Belső utca teljes

Részletesebben

ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Virág Endre endre.virag@alfila.hu +36 30/931 05 48

ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Virág Endre endre.virag@alfila.hu +36 30/931 05 48 ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Lehetôség van közvetlenül csak az ingatlan megvásárlására, illetve az ingatlant birtokló projekt társaság megvásárlására is. Egyeztetés céljából kérjük,

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt.

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A nagy barokk városrendezés során, a téren épültek fel a ma is látható legszebb

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON

SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON Mag. a Istvanits Kerstin (Ausztria) SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON Az alábbi feladatokat úgy építettem fel, hogy a diákoknak egy adott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk.

Részletesebben

BankVelem PénzOkos Kupa 1. forduló 1. Sokszor hallani, hogy a honfoglaló magyarok a nyereg alatt puhították a húst. Tényleg igaz, hogy a húst a

BankVelem PénzOkos Kupa 1. forduló 1. Sokszor hallani, hogy a honfoglaló magyarok a nyereg alatt puhították a húst. Tényleg igaz, hogy a húst a BankVelem PénzOkos Kupa 1. forduló 1. Sokszor hallani, hogy a honfoglaló magyarok a nyereg alatt puhították a húst. Tényleg igaz, hogy a húst a nyereg alatt tartották? a. igaz b. hamis Nem igaz, nem tartottak

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0494 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lazio - Viterbo LUXUSVILLA ELADÓ RÓMA MELLETT TARQUINIÁBAN

Részletesebben

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve GYÕR BUDAPEST Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve Győr barokk Belvárosának szívében, a Széchenyi főtér keleti oldalán áll a Lloyd Palota. Az ismert nagyváros történelmi belvárosát átszelő,

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 258

Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 258 Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 258 Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1986. 638285 GYULA Műemlékek Gyula Budapesttől 220 km-re az ország délkeleti határszélén fekszik, s a várostól néhány száz méternyire

Részletesebben

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE EGRI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3300 Eger, Dobó utca 18. Tel.: 36/511-570 Fax: 36/411-890 Heves Megyei Bíróság mint Cégbíróság Cg. 10-09-021606 E-mail: egriepir@egriepir.hu B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam Az iskola Név:...

Részletesebben

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21.

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. Felhasznált irodalom: I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. II. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat2szabadbattyan.jpg

Részletesebben

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 9700 Szombathely, Alsóhegyi u.10/c. 06/94/501-737 / 06/94/501-736 E-mail: planexkft@freemail.hu 06/30/94-61-295 06/30/99-35-196 Szombathely, 2005. augusztus 31. OSTFFYASSZONYFA

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben

A régi és új Kolozsvár fényképekben

A régi és új Kolozsvár fényképekben HAZAI TÜKÖR A régi és új Kolozsvár fényképekben Fényképek fekszenek előttem. Kolozsvár első fényképészének, a nagytudású Veress Ferencnek néhány, városképet ábrázoló felvétele. 1850-től több mint hatvan

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3.

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3. Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3. A, Bevezetés Az 1972-ben létrehozott Helytörténeti Gyűjtemény községünk történetével, régészetével, néprajzával foglalkozó gyűjtemény.

Részletesebben

Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE

Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE 1. Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 1. Sajnos vagy szerencsére? A belvárosban lakom. A földszinten lakom. Elég messze lakom a belvárostól.

Részletesebben

r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY ADATOK

r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY ADATOK r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY IHRIG Dénes 2007. január 31. ADATOK Szlovákia legnagyobb városa és fővárosa. terület (Nagy-Pozsony): 367,5 km2 Népesség: 450.000 fő Legrégebbi

Részletesebben

Személyszállítás, számítási feladatok. Készítette: Szűcs Tamás

Személyszállítás, számítási feladatok. Készítette: Szűcs Tamás Személyszállítás, számítási feladatok Készítette: Szűcs Tamás 2015 Útmutató: Elvira 2015 Elvira 2016 Számítások I. Az ELVIRA* segítségével egészítse ki a hiányzó részeket! Egy négytagú család 2016. január

Részletesebben

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár 1. Keress szimmetrikus elemeket a képeken! Stróbl Alajos: Mátyás kútja Keresd meg a főszereplőket: Mátyás király, Szép Ilonka, Galeotto

Részletesebben

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2013 I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák TESZT 60 perc Név:... Iskola neve:...... Javító tanár neve:... I. témakör

Részletesebben

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Időpont: 2019. március 14-17. (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Étkezés: étterem lehetőség Szarajevóban, reggeli szálláson

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel Az Istvánffy Miklós Általános Iskola 44 diákja és 5 pedagógusa a Határtalanul! Árpád vezér nyomdokain című program keretében négynapos Kárpátaljai kiránduláson vett részt 2018. augusztus 28-31. között.

Részletesebben

DEVÍN. Dévény. A vár

DEVÍN. Dévény. A vár 754 23 DEVÍN Dévény A vár HONISMERETI KISKÖNYVTÁR Dévény TÁJAK KOROK MÚZEUMOK KISKÖNYVTÁRA A címlapon: Légifelvétel a középkori várról A hátlapon: A vár délkeleti hegyoldala Dévény (szlovákul Devín) ez

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen Mátyás király életének és uralkodásának főbb eseményeit és helyszíneit a számok megfelelő helyre történő

Részletesebben

Bajsa. Bajsa történelme

Bajsa. Bajsa történelme Terényi Annamária Bajsa A falum 2001-tõl kezdve rendelkezik címerrel. A címeren található a fõ szimbólum, ami egy kakas, mely az egyszerûséget, szabadságot és a falusi tájat, hangulatot jelképezi. A kakas

Részletesebben

KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI

KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS A 7. OSZTÁLY TANULÓI 0 Börzsöny Visegrádi - hegység Duna A Duna Budapest és Esztergom közötti régiójának neve Dunakanyar, Magyarország második kiemelt turisztikai központja

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Váltópontok megközelítése egyénileg

Váltópontok megközelítése egyénileg Váltópontok megközelítése egyénileg 1. szakasz (női): Eger, Dobó tér (47 54'08.1"N 20 22'36.4"E) - Eger, Dobó tér (47 54'08.1"N 20 22'36.4"E) Verseny útvonala: Dobó- tér; Eszperantó sétány; Érsekkert /Klapka

Részletesebben

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok 1. rész: Hol terem a magyar vitéz? 1. Hol és mikor indul a történet? 2. Kikkel ismerkedték meg a fejezetben? 3. Ki érkezik lóháton az öreg Ceceyhez? 4. Kik terveztek támadást

Részletesebben

Windsor-i kastély története

Windsor-i kastély története 2009 október 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A kastély 1000 éves története összeforrt a monarchia történetével, hiszen nem volt

Részletesebben

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése Árop 2.2.23 Készítette: Szíjgyártó Beáta,Cserép Zsolt, Navracsics Antal, Lakatos Béla az Erzsébet

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor

HAZA ÉS HALADÁs a reformkor HAZA ÉS HALADÁs a reformkor MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1.Európa politikai helyzete Napóleon bukása

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t tar é vít!és Hi u. :k' t Baráth Zsolt Országgyűlési képviselő Iro iac', S g2ám : 1 dc ' Érkezzit : "013 0KT 3 Módosító javaslat! Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ TESTVÉRMÚZSÁK vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. FORDULÓ 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd meg, hogy

Részletesebben

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el!

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el! A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai 10 pont 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont 3. feladat Magyarázd el! 10 pont 4. feladat Kutatómunka 10 pont 5. feladat Hírességek 6 pont

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és 26. Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország 2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.05.12. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.05.12. 8.10 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os HUF oda 420 vissza pedig 235; Összesen: 655

Részletesebben

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén 2020. szeptember A Görög-szigetvilág északi szigete számunkra busszal is elérhető távolságban van. Ez a tündöklő ékkő évezredek óta vonzza a különböző kultúrákat

Részletesebben

VII. FEJEZET. Erdőhátság.

VII. FEJEZET. Erdőhátság. VII. FEJEZET. Erdőhátság. 1. A királyi ispánság falvai. 2. A Becsegergely nemzetség szállásterülete. 3. A Zóvárd és Barsa nem birtoktöredékei. A mezőség középső részén elterülő kisnemes falutömböt délről

Részletesebben