Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, március 16.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 16."

Átírás

1 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, március 16. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Saját fejlesztésű kísérleti kazánt helyezett üzembe az MVM OVIT 2 Az Alstom újítja fel a Mátrai Erőmű gőzturbináját 3 A paksi bővítés hírei Kormányszóvivő: heteken belül véglegesítik az üzemanyag-szerződést 4 Lázár: megnyugtató megoldás lesz az üzemanyag-szállításról 5 Giró-Szász András cáfolta a brit lapértesülést 5-6 EB-szóvivő: Brüsszel nem akadályozza a paksi építkezést 6-7 OAH: az alternatív fűtőanyag beszerzésének többletköltségei lennének 7-8 Most csak az orosz fél gyárt az új paksi blokkokhoz üzemanyagot 8-9 Az államfő aláírta a törvényt a paksi bővítés titkosításáról 9 Paks II: a Mecsekben tárolhatják a kiégett fűtőelemeket Kormánymegbízottak jártak az atomerőműben A cégcsoport hírei Áramárverés: csökkent az áram átlagára Az MVM NET először vett részt a mobilvilág legnagyobb seregszemléjén Jöhet az állami mobilhálózat Alternatív energia Varga: elektromobilitásban legyünk elsők Országos tesztprogram a CNG haszonjárművek népszerűsítésére Az első félévben rajtolhat a zöld bank 17 Az unióban használt energia 15 százaléka megújuló volt tavalyelőtt A hazai energiaszektor hírei Népszabadság: kiadhatók a végső engedélyek az interkonnektorra Gázvezetékről tárgyalt a magyar államfő Törökországban 19 Gázból és áramból is több fogyott az idei télen, mint tavaly 20 A Telekom vegyesvállalatot alapított a MET Holdinggal Nyárig átültethetik az uniós energiahatékonysági irányelvet 21 Külföldi energiaszektor Elbizonytalanodtak a japánok 22 Oroszország ugyanannyi gázt exportálhat Európába idén, mint tavaly 23 Feldarabolják a Naftogazt Egyéb Eladná siófoki hoteljét az MVM 24 Hírek röviden 25 Szokolov koncertje március 17-én, Budapesten - Átadták az atomerőmű díjait újságíróknak - Az ENKSZ is segíti a brókerbotrány károsultjait - Energiahatékonysági beruházások iskolákban

2 2 Hírek az MVM-ről Saját fejlesztésű kísérleti kazánt helyezett üzembe az MVM OVIT március 12., 13. (fotó: mvm.hu) Az MVM OVIT Zrt. gödi telephelyén kutatás-fejlesztési céllal egy 500 kw-os, megújuló tüzelőanyagokat hasznosító kazánt létesített. Az MVM Csoport középtávú stratégiája az uniós irányelvnek és a Nemzeti Energiastratégiának megfelelően kiemelten foglalkozik a megújuló energiatermelés bővítésében történő részvétellel. A közleményt ismertetve írta az Energiainfó, a Világgazdaság, hogy a speciális, élvonalbeli technológiai innováción alapuló kazán a társaság saját tervei alapján készült és megkapott minden szükséges műszaki és környezetvédelmi engedélyt. Mindezt az MVM OVIT Zrt. a stratégiai céloknak megfelelően, az Alternatív Tüzelőanyagok és Kapcsolódó Tüzeléstechnológiák Klaszter egyik alapító tagjaként valósította meg. A kazánban végzett kísérleti égetések célja, hogy bővítse a szakterületen belül az alternatív tüzelőanyagokkal kapcsolatos tapasztalatokat. A kísérleti égetések kizárólag a terméktanúsítással rendelkező tüzelőanyagokkal folynak majd. A próbaidőszakban egyrészt biomassza-eredetű, másrészt nem biomasszaeredetű, szilárd, újrahasznosított tüzelőanyagok úgynevezett buborékos fluid tüzelési rendszerű elégetése történik. A kísérletek célja annak bizonyítása is, hogy ezeket a tüzelőanyagokat hatékonyan és gazdaságosan lehet hasznosítani energiatermelésre. A kísérleti égetéssorozat lezárulása után a kazántípust értékesíteni lehet majd az energetikai piacon. Az alternatív tüzelőanyagokat hasznosító kazán rendszerbe állítása elsősorban mezőgazdasági üzemek hőigényét, valamint fűtőerőművek részben hő-, részben áramtermelését biztosíthatja. A most üzembe helyezett kazán amellett hogy környezetvédelmi célokat szolgál, modern hazai technológiát és gyártmányt is fejleszt, továbbá munkahelyeket teremt - olvasható az MVM honlapján is.

3 3 Az Alstom újítja fel a Mátrai Erőmű gőzturbináját március 12., 13. (fotó: mert.hu) Az Alstom nyerte el az MVM érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű IV. és V. blokkjában működő gőzturbinák nagyjavítására kiírt, mintegy 3,7 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázatot. Az Alstom Hungária Zrt. és a Mátrai Erőmű Zrt. közös közleménye szerint a megbízás az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb értékű gőzturbina-felújítása Magyarországon. A blokkok eredeti hatásfokát és rendelkezésre állását egyedülálló megoldással állítják vissza - írta az Energiainfó, a napigazdasag.hu, vg.hu, az inforadio.hu/mti. Az Alstom két, 232 megawattos gőzturbinát és a hozzájuk tartozó alrendszereket újítja fel, mégpedig Magyarországon egyedülálló mérnöki megoldással. Az Alstom először a Mátrai Erőmű által egy másik erőműből megvásárolt turbina-egységet újít fel, ezzel az egységgel cserélik ki a magyar szakemberek az erőmű V. blokkjában üzemelő berendezést. Ezután az V. blokkból kiszerelt turbinát felújítják, és a IV. blokk berendezései helyére szerelik be. Ez az eljárás blokkonként csak 66 napos leállást tesz szükségessé, ami jelentősen rövidebb egy szokásos turbinanagyjavításnál. A felújítás költséghatékonyabb üzemelést tesz lehetővé. Az ellátásbiztonság növekedésével a Mátrai Erőmű továbbra is fedezi a hazai energiatermelés jelentős hányadát - idézte a közlemény Giczey Andrást, az erőmű igazgatóját. A 950 megawatt beépített teljesítményű Mátrai Erőmű az ország legnagyobb lignit tüzelésű erőműve, önmagában az ország energiatermelésének 21 százalékát adja, majdnem 1 millió háztartást lát el energiával. Az Alstom jól halad a paksi atomerőmű generátorainak felújításával is. A vállalat erőműszerviz-üzletága 2013-ban nyerte el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által nyolc üzemi és egy tartalék generátor forgórészének felújítására kiírt, mintegy 1,5 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázatot. A szerződés alapján évente egy generátor forgórészt újítanak fel, ezek közül az Alstom már az idén felújította és üzembe helyezte a harmadik berendezést.

4 4 A paksi bővítés hírei Kormányszóvivő: heteken belül véglegesítik az üzemanyag-szerződést március 13. (fotó: kormany.hu) A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetések után heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve - mondta Kovács Zoltán Budapesten. A kormányszóvivő hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial Times című brit üzleti lap értesülését, miszerint az Európai Unió leállította a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását - tudósított az MTI nyomán a legtöbb portál, köztük a hirado.hu, az mno.hu, a napi.hu, beszámoltak róla rádiós és televíziós hírműsorok. A szóvivő jelezte, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, és így jelenleg nem áll módjában további információval szolgálni. Kovács Zoltán a kormány álláspontjának felolvasásával tájékoztatott arról is, hogy a kormány 2014 elején kötött kormányközi megállapodást a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról, ami hozzájárul Magyarország gázfüggőségének csökkentéséhez is. Közölte: a kormányközi megállapodásokat követően a magyar meghatalmazott szervezet december 9-én három kivitelezési megállapodást kötött a Roszatom egyik leányvállalatával. Az Európai Bizottságot előzetesen értesítették ezekről a szerződésekről azok aláírása előtt - mondta. A szerződés alapján az Euratom mellett az Euratom ellátási ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyagellátásról szóló kivitelezési megállapodást, amellyel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért - közölte Kovács Zoltán és hangsúlyozta: a folyamatban lévő egyeztetések semmilyen formában nem blokkolják a beruházást és nincsenek hatással a beruházási megállapodásra, amely idén január elsején hatályba lépett.

5 5 Lázár: megnyugtató megoldás lesz az üzemanyag-szállításról március 13. A paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között, és olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyag-ellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot" - erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, amelyben a Financial Times értesüléséről kérdezték. A miniszter azt mondta: az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházást, Magyarországnak - ahogyan egész Európának is - szüksége van az atomenergiára az olcsó áram miatt és a környezetszennyezés ellen. Ezt az Európai Bizottság is érti, ezért járult hozzá az orosz-magyar megállapodáshoz, amelynek ugyanakkor több része van, az egyik például arról szól, ki és hogyan fog üzemanyagot szállítani az elkészülő atomerőműbe. Az utóbbival kapcsolatban intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között, van, ami az Euratomnak elfogadható, és van, amit vitat. Az ügynökség például szeretné, ha az erőműbe mások is szállíthatnának üzemanyagot, és hogy biztonságos legyen ez a szállítás. A miniszter elmondta: kollégái a napokban is részletes egyeztetést folytattak az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Ő maga is egyeztetett az orosz tárgyalódelegációval. "Az Európai Bizottság, Oroszország és Magyarország számára elfogadható és megnyugtató megoldás készül" - jelentette ki, hozzátéve: ez a megoldás biztosítja, hogy biztonságos és versenyképes legyen Magyarországnak az üzemanyag-ellátás, másrészt lehetővé teszi majd, hogy az oroszok is szállítsanak üzemanyagot. Giró-Szász András cáfolta a brit lapértesülést március 12., 13. Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek. Azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Az ügyben helyreigazítást kértek a Financial Times szerkesztőségétől. (Privátbankár,

6 6 vg.hu, Hír24, Mandiner, atv.hu stb.) A hvg.hu érdeklődésére a Financial Times újságírója közölte: a helyreigazításnak nem tesznek eleget, mert a cikk állításait pontosnak és hitelesnek tartják. (fotó: index.hu) Az FT értesülését (először) megerősítette az Indexnek az EU magyar biztosa. Navracsics Tibor azt mondta, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, amely a Magyarország és Oroszország közt létrejött, paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja. A dokumentum nem a beruházás egészét érinti, hanem azokat a fűtőelemszállítási szerződéseket, amelyek ellentmondanak a vonatkozó uniós szabályoknak. Navracsics felidézte: az Euroatom jelentése március elején került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt szavazásra nem volt szükség. A magyar biztos azt is elmondta: a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sport ügyekért felelős biztosa utóbb az Inforádiónak azt nyilatkozta: a Financial Times félreérthette az ügyet. Bár az Európai Bizottság vétózta a paksi szerződés fűtőanyag beszerzésére vonatkozó részét, ez nem jelenti automatikusan a teljes projekt blokkolását. Ugyanis ha Magyarország diverzifikálja a beszállítókat - vagyis nemcsak az oroszoktól, hanem máshonnan is szerez fűtőanyagot - akkor az EB jóváhagyná a szerződést. EB-szóvivő: Brüsszel nem akadályozza a paksi építkezést március 13. (fotó: bbj.hu) Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott - jelentette ki sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője. A hírt átvették az itthoni

7 7 portálok, köztük a figyelo.hu, a vg.hu, a Napi, az inforadio.hu, a hirado.hu, a Paks- Press Hírügynökség, a Mandier, a Tőzsdefórum stb. Eszerint a szóvivő közölte, hogy a brüsszeli testület március 2-án foglalkozott a kérdéssel, ám egyelőre csak "nagyon-nagyon korlátozott mértékben" tudják kommentálni az ügyet, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak. Itkonen elmondta azt is: Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben. Egyelőre annyit árult el, hogy a bizottság az Euratom-szerződés 53. pontja szerint, jogi kötelezettségének eleget téve járt el. A szerződésnek ez a passzusa azt rögzíti, hogy a kérdésben döntő Euratom Ellátási Ügynökség az Európai Bizottság ellenőrzése alatt áll, és a brüsszeli testületnek vétójoga van a döntései fölött. Emellett arról is rendelkezik, hogy az érintett felek a bizottságnál megfellebbezhetik az ügynökség döntéseit, amelynek egy hónapon belül kell döntenie. A szóvivő rámutatott, hogy a bizottság tudomása szerint a magyar hatóságok továbbra is kapcsolatban állnak, egyeztetnek az ügynökséggel, valamint a tagállamoknak több lehetőségük is van, megtámadhatják a döntést vagy újratárgyalhatják a kifogásolt megállapodást. OAH: az alternatív fűtőanyag beszerzésének többletköltségei lennének március 13. (fotó: oah.hu) Miután az Európai Bizottság nem fogadta el azt, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe, alternatív beszerzési forrást kell keresni, ennek azonban többletköltségei lehetnek - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a HírTV Magyarország élőben című műsorában. Emlékeztetett arra, hogy múlt év május óta az EU biztonsági stratégiájának része az az előírás, hogy a nukleáris fűtőanyag-ellátást diverzifikálni kell. Az új erőművek esetében a harmadik országokkal kötött szerződésekhez az Euratom Ellátási Ügynökség jóváhagyása kell. Ha a szervezet megtagadja a jóváhagyást, akkor az Európai Bizottság dönt 30 napon belül. Most vélhetően az történt, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe - mondta Fichtinger Gyula. Ebben az

8 8 esetben alternatív beszerzési forrást kell keresni - mutatott rá. Arra a felvetésre, hogy ez lehet-e az amerikai Westinghouse, a főigazgató elmondta: ez a cég jelenleg nem gyárt a Pakson megépíteni szándékozott típusú atomerőműhöz fűtőanyagot, de képes kifejleszteni, majd legyártani azt. Megjegyezte: az alternatív fűtőanyag-ellátás költségei attól is függnek, hogy az orosz fél mit és hogyan fogad el. Ugyanakkor az új üzemanyag kifejlesztése és gyártása akár emelheti is a költségeket - tette hozzá. A főigazgató leszögezte, hogy az orosz és a magyar fél a megegyezésben érdekelt, ugyanakkor az EU a saját szempontjait érvényesíti. Most csak az orosz fél gyárt az új paksi blokkokhoz üzemanyagot március 14. (fotó: index.hu) Aszódi Attilát, a paksi bővítésért felelős kormánybiztost külföldön érte utol az Index, így ben válaszolt a kérdésekre. A Westinghouse beszállítói szerepét firtató kérdésre ezt írta: A VVER-440 és a VVER-1200 reaktorokhoz üzemanyagot most csak az oroszok gyártanak, a VVER-1000-hez az oroszok mellett a Westinghouse svédországi gyára is készít kazettákat. Korábban a két cseh temelini VVER-1000 reaktor működött Westinghouse üzemanyaggal, most ez a cég VVER-1000 üzemanyagot egyedül az egyik ukrán atomerőműbe szállít. A VVER-440-hez korábban a brit BNFL - ma Westinghouse tulajdon - fejlesztett ki üzemanyagot, de tartósan csak egy darab finn reaktorhoz rendeltek tőlük, így itt ilyen gyártás most nem zajlik. Ahhoz, hogy egy gyártó egy adott típusú reaktorhoz, mondjuk a VVER-1200-hoz szállítni tudjon üzemanyagot, szükségesek a specifikus tervek, a biztonsági elemzések, hatósági engedélyek, sikeres laboratóriumi és üzemi tesztek, valamint a gyártósor, amin az adott konstrukció gyártása lebonyolítható. Mennyi idő lenne kifejleszteni egy megfelelő, nem orosz fűtőanyagot?

9 9 A nulláról indulva ezekre szert tenni nagy befektetést és kb. három év időt igényel. Az üzemanyag szállítások ügyében a kereskedelmi kondíciók mellett nagyon komoly műszaki és biztonsági kérdések is vannak. Milyen érvek szóltak az orosz fűtőanyag-szállítás mellett? Miért velük szerződtek? Az orosz fél gyárt ma ilyen üzemanyagot, a tervekkel és a gyártástechnológiával jelenleg csak ők rendelkeznek. Az államfő aláírta a törvényt a paksi bővítés titkosításáról március 11., 12. (fotó: keh.hu) "Egy atomerőmű nem biciklitároló, ezért terrorizmussal fenyegetett világunkban nemcsak indokolt, hanem egyenesen szükséges egy atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos adatok védelme, titkosítása. Fontos ugyanakkor, hogy csak a magyar polgárok biztonságát és az erőmű biztonságos működését garantáló információk élvezzenek titokvédelmet. Az Országgyűlés által e tárgyban hozott törvény alkotmányosságának vizsgálatát erre való tekintettel végeztem el - közölte az államfő az MTI-vel. Megállapította, hogy a jogszabály nem ütközik sem az Alaptörvénybe, sem a jogalkotási törvény előírásaiba. A mindenkori köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy saját kénye-kedve szerint, netán mások szempontjait előtérbe helyezve vagy hatáskörét bármely módon túllépve mérlegelje egy, az Országgyűlés által elfogadott törvény aláírását. Mindezt magamra nézve is kötelezőnek tartom, így ezúttal is ezzel összhangban hoztam meg döntésemet" - írta Áder János. Közleményét a vg.hu, az OrientPress, a magyarhirlap.hu, a hirado.hu, a hir24.hu, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a nol.hu stb. is ismertette, közölték a hírműsorok. Az ellenzéki pártok - bejelentésük szerint - az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz, valamint európai fórumokhoz fordulnak.

10 10 Paks II: a Mecsekben tárolhatják a kiégett fűtőelemeket március 11. (fotó: vg.hu) Januárban elindult a két új paksi blokk tervezése a Roszatom Nyizsnij novgorodi Atomenergoprojekt tervezőirodájának szentpétervári egységében. Az orosz mérnökök a VVER-1200/V491 blokktípus terveit adaptálják a paksi telephelyi jellemzőkhöz és a magyar fél műszaki, nukleáris biztonsági követelményeihez - nyilatkozta a Világgazdaságnak Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztosa. Már tavaly megkapták az új erőmű telephelyének jellemzőit, de most tavasszal saját maguk is elvégeznek több vizsgálatot, hogy pontos talajmechanikai adatokhoz jussanak a reaktorépület és a turbinacsarnok alapozásához. Közben egyeztetnek a hazai mérnökökkel. A beruházással kapcsolatban számos további speciális mérnöki munka is lesz: a reaktortartályt például az orosz Gidropressz tervezi, az üzemanyagokat a szintén Roszatom-leányvállalat, a TVEL. A Roszatom fővállalkozóként úgy tekint a projektre, hogy elsősorban a reaktorszigetet akarja maga építeni. Egyéb területeken, például a turbinasziget kapcsán örömmel együttműködik más társaságokkal - mondta a kormánybiztos. A Roszatom számos tendert ír majd ki, egyebek között a turbinaszigeten és az irányítástechnikai rendszerek beszerzésére. A dokumentumok még nincsenek készen, de még az idén megjelenhetnek a pályázatok. A beruházás minden beszállítójával és partnerével a fővállalkozó, azaz a Roszatom köt majd szerződést. A tendereken csak olyan társaságok indulhatnak, amelyeket a magyarországi beruházó és az oroszországi fővállalkozó is előminősített. Az előminősítés a kivitelezés üteméhez igazodik, de ehhez Magyarországon komoly képzési programoknak is kell kapcsolódniuk. A munkához jutásban önmagában a Roszatom-közeliség nem jelent előnyt, hiszen a fővállalkozónak is az az érdeke, hogy versenyben választhassa ki a legjobb és legolcsóbb megoldást. Ugyanakkor a magyar-orosz nukleáris kormányközi megállapodás alapján az orosz társaság legalább 95 százalékos ellenőrzése alatt lévő cégeknek nem kell pályázniuk a paksi megbízásokra. Ez azt is jelenti, hogy nem számíthat kedvezőbb elbírálásra például a turbinatenderen az Alstom csak azért, mert van egy Roszatommal közös oroszországi vegyesvállalata, a Siemens, mert régi és stabil beszállítója az orosz

11 11 fővállalkozónak, vagy az orosz piacon terjeszkedő, például turbina alkatrészeket és üzemanyag-kazetta átrakókat gyártó Ganz EEG sem. Persze az ilyen minőségben végzett munkáik jól mutatnak referencialistájukon - jegyezte meg a cikk írója, B. Horváth Lilla. Paks II. kiégett fűtőelemei a Krasznojarszk közelében létesítendő nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzembe kerülhetnek. A paksi atomerőmű kazettáit ma befogadó Majak erre műszaki okokból nem alkalmas, mert csak mintegy három méter hosszú kazettákat tud kezelni, míg Paks II. kazettái több mint 4 méteresek lesznek - magyarázta Aszódi Attila. Az Oroszországba való visszaszállítást a magyar-orosz atomenergetikai kormányközi megállapodás lehetőségként rögzíti. A kiégett kazetták átmeneti tárolása lehetséges Magyarországon és Oroszországban is. Utóbbi esetben sor kerülhet a kazetták reprocesszálására is, ami után a feldolgozási maradékok vagy - reprocesszálás nélkül - maguk a pihentetett kiégett kazetták visszatérnek majd Magyarországra. Az Oroszország elleni szankciók nem gátolják a beruházást. Igaz, a finanszírozásban részt vevő Vnyesekonombank egyes tranzakcióit sújtják a korlátozások, de a magyarországi hitelezést nem. A kiégett kazetták végleges elhelyezésére a Mecsek mélyén kialakítandó lerakóban később kerülhet sor. A Magyarországra való visszaszállítást a törvényben kihirdetett magyar-orosz atomenergetikai államközi szerződés írja elő. Az új paksi blokkok kiégett kazettái végleges oroszországi tárolásának és elhelyezésének a törvényi háttere hiányzik. Az uniós szabályozás szerint minden országnak magának kell gondoskodnia radioaktív hulladéka biztonságos tárolásáról. A feladat más országra is bízható, ha ott is garantáltak az uniós előírások szerinti tárolási feltételek - írta a lap. Kormánymegbízottak jártak az atomerőműben március 11., 12. (fotó: paksihirnok.hu) A paksi bővítésről akkor lehet érdemben állást foglalni, dönteni, ha valaki lát egy működő atomerőművet - fogalmazott Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott. Ő Hamvas István vezérigazgató oldalán házigazdája volt

12 12 annak a találkozónak, amelyre az ország húsz kormánymegbízottját hívták meg. A paksihirnok.hu portál beszámolója szerint Horváth Kálmán azt mondta: kormánymegbízottként valójában a drukker szerepét játssza, abban tud segítségére lenni az atomerőműnek, ha támogatja a kommunikációját. Szerinte az országnak elsősorban azért fontos a paksi atomerőmű, mert az egyik legnagyobb, legbiztonságosabb és legkörnyezetkímélőbb erőmű, de a megyében azért is fontos, mert ötezer embernek, családnak nyújt megélhetést. Fontos számunkra, hogy ismerjenek minket és mindenki meggyőződjön arról, hogy amit mondunk, az úgy igaz - jelentette ki Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója, felidézve: vendégeik mindig rácsodálkoznak az erőmű méretére, komplexitására. Ilyenkor alkalom nyílik megmutatni, hogy ennek az összetett műnek az üzemeltetése, karbantartása milyen felkészültséget igényel. Ezt csak olyan jól képzett szakemberek tudják elvégezni, akiknek minden cselekedetében a biztonságtudatosság a meghatározó. Ez alapkövetelmény - idézte őt Vida Tünde. A látogatásról a Tolnai Népújság is beszámolt. A cégcsoport hírei Áramárverés: csökkent az áram átlagára március 9. (fotó: mvm.hu) Csökkent az áram átlagára az MVM Partner legutóbbi, idei második negyedévre vonatkozó áramárverésén - a cég holnapján található adatokat a Napi Gazdaság idézte. Az aukción megawattóránként forintos átlagár alakult ki, ami mellett az MVM kereskedőcége összesen 441 ezer megawattóra villamos energiát értékesített a kereskedőknek. Ez 4 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi, szintén második negyedévre szóló árverésen kialakult átlagár, akkor ugyanis a kereskedők egy megawattóráért forintot fizettek. Igaz, akkor nagyobb mennyiség, 601 ezer megawattóra került kalapács alá. A most kialakult tarifa alacsonyabb a 2013-as második negyedévre vonatkozó áramárverés átlagáránál is, mert akkor még forintot ért egy megawattóra

13 13 a kereskedőknek. Az idei második negyedévre szóló átlagos ár 35,4 eurónak felel meg megawattóránként, ami jócskán alatta marad a magyar áramtőzsde, vagyis a HUPX április és június közötti időszakra vonatkozó, 38,65 eurós jegyzésárának. Az MVM-et a MEKH kötelezi az árverésekre, mert az energetikai társaságnak jelentős piaci erőfölénye van a villamos energia hazai nagykereskedelmében. Az aukciókon részt vevő kereskedők a nem lakossági fogyasztókat szolgálják ki - emlékeztetett Dékány Lóránt. Az MVM NET először vett részt a mobilvilág legnagyobb seregszemléjén március 7., 8., 9. (logó: mvm.hu) Az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. először vett részt a március elején megrendezett barcelonai GSMA Mobile World Congress 2015 eseményen. Az MVM Csoport távközlési tagvállalata portfóliójának és fejlesztéseinek bemutatása mellett az idén októberben, Budapesten megrendezendő ITU Telecom World 2015 világkonferencia népszerűsítésében is szerepet vállalt. A GSMA Mobile World Congress a világ egyik legnagyobb mobilkommunikációs seregszemléje, amelyen a világ vezető mobilcégei és szolgáltatók vesznek részt, mutatják be legújabb fejlesztéseiket. Téren Róbert, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója a barcelonai részvétellel kapcsolatban elmondta: Az MVM NET Zrt. az MVM Csoport korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú távközlési szolgáltatásokat nyújtó tagvállalata, a cégcsoportot a távközlési iparágban képviselő stratégiai szereplő. A társaság célja, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célkitűzéseivel összhangban az infokommunikációs piac valamennyi szegmensében tovább erősítse jelenlétét, akár a nemzetközi színtéren is." A barcelonai rendezvény - amelyen több mint 2000 kiállító és csaknem 90 ezer látogató fordult meg - egyedülálló lehetőséget jelentett a kapcsolatépítésre az iparág szereplői között. Az MVM NET szakemberei a társaság portfolióját és jövőbeni fejlesztéseit mutatták be a szakmai közönségnek. A legnagyobb érdeklődésre a társaság által tulajdonolt és

14 14 üzemeltetett Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra épülő szolgáltatások, valamint a 450 MHz-es frekvenciasávban működő LTE450 mobil adatátviteli technológián alapuló országos hálózat kiépítése tartott számot. Az állami és üzleti infokommunikációt kiszolgáló, országos hálózat alapjául szolgáló LTE egy olyan innovatív technológia az adatátvitel területén, amely biztosítja a gépek közötti (M2M) kommunikáció magas színvonalú kiszolgálását és elősegíti a digitális közszolgáltatások fejlesztését - írta az EuroAstra Internet Magazin online, az itextreme.hu, a hirek.prim.hu portál. Jöhet az állami mobilhálózat március 11., 12. (fotó: nol.hu) Tizenhárommilliárd forintért építi az ország negyedik (ha a Digi beelőzi, akkor az ötödik) mobilhálózatát az állami MVM NET Zrt. Már zajlik a szállító kiválasztása - értesült a Népszabadság kormányhoz közeli forrásokból. A 450 MHz-es frekvencián olyan mobilhálózat épülne, amely a gépek, például az intelligens mérőórák közötti kommunikációt biztosítja. S bár a tervek csak papíron léteznek, a cég a minap büszkélkedett, hogy terve iránt a Barcelonában megrendezett mobil-világkongresszuson is élénken érdeklődött a nemzetközi szakmai közvélemény - jegyezte meg cikkében Varga G. Gábor. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által finanszírozott standon a megjelenés pozitív eredménnyel zárult - válaszolta a lap kérdésére az állami cég, amely arról is szólt, hogy 6200 kilométeres gerinchálózatuk révén nemzetközi piacon is megjelennének. A Világgazdaság értesülései szerint a hálózatfejlesztéssel foglalkozó cégeknek március 16-ig kell ajánlatot adniuk a 450 MHz-es rendszer kiépítésére - írta Kalocsai Zoltán. A 450 MHz-es tartományban értékesítésre kínált frekvenciákat még tavaly áprilisban elnyerő MVM NET Zrt. február elején jelentette be, hogy megkezdte a rendszerszállító és a generálkivitelező kiválasztását, miután az anyacég MVM tavaly decemberben eldöntötte: az LTE 450 technológiával valósítják meg a hálózatot. A projekt ugyanakkor már most is

15 15 késésben van, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kötött szerződés értelmében 2014 végére az egyszámjegyű utak mentén, illetve 9 nagyvárosban már működnie kellett volna a rendszernek - jegyezte meg a lap. Az újságíró érdeklődésére az NMHH-nál azt közölték, hogy a vállalat határidőre elküldte jelentését a projekt első szakaszáról, a hatóság pedig a beszámolón túl további információkat kért, amelyek feldolgozása jelenleg is tart. Az esetleges elmarasztalásról a helyzet tisztázása után dönt az NMHH. Alternatív energia Varga: elektromobilitásban legyünk elsők március 9. (fotó: autoszektor.hu) Az a cél, hogy Magyarország az elektromos busz használata és az elektromobilitás terén is Közép-Európa vezető országa legyen - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten. Ennek elérését szolgálja a Jedlik Ányos terv és klaszter is, amelyben egyebek mellett innovatív, versenyképes magyar járművek készülhetnek, bár a világ színvonalától a magyar elektromos járműgyártás nem marad el - hangsúlyozta a miniszter. Az evopro cég magyar fejlesztésű és gyártású elektromos buszának bemutatóján a Budai Várban a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: 2050-re a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az újonnan értékesített autók 70 százaléka elektromos, hibrid vagy plug-in hibrid lesz, ami komoly kihívást jelent. Nemzetgazdasági érdek, hogy Magyarország is minél jobban részese legyen ennek a fejlődésnek, amihez technológiai innovációra van szükség, szerinte ehhez minden adott. A kormány az elektromobilitás elterjedését jogszabály-módosításokkal is segítené: a többi közt a töltők telepítését célzó hatósági eljárásrend kialakításával, a villamosenergia-törvény módosításával, zöld alapszínű rendszám bevezetésével a hibrid és elektromos járművek esetében, illetve parkolási és útdíjkedvezmények bevezetésével, buszsáv használatának engedélyezésével. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a busz tesztvezetésén azt hangsúlyozta, hogy száz évvel ezelőtt, 1915 márciusában egy akkumulátoros busz volt az első, amely

16 16 Budapesten menetrendszerűen közlekedett. Most értünk el újra oda, hogy elektromos buszok közlekedhetnek - tette hozzá. Mészáros Csaba, az evoprocsoport vezetője azt mondta, a Modulo elektromos busz nem állhatna a Szentháromság téren a kormány ösztönző gazdaságpolitikája nélkül, de köszönetet mondott az I. kerületnek is. A magyar mérnökök által tervezett, fejlesztett és gyártott Modulo buszcsalád elektromos hajtású prototípusa, a Medio Electric ultrakönnyű, kompozit szerkezetű, mintegy 57 százalékos benne a magyar értékhányad. A nulla emissziós autóbusz 8 méter hosszú, 65 utast szállít. (autoszektor.hu, mfor.hu, OrientPress, Tőzsdefórum/MTI) Országos tesztprogram a CNG haszonjárművek népszerűsítésére március 10., 11. (fotó: technokrata.hu) Országos tesztprogramot indít a DanubeTruck Magyarország Kft. és az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozó FŐGÁZ CNG Kft. a sűrített földgázzal hajtott haszonjárművek népszerűsítésére. A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a hazai felhasználókkal a környezetbarát hajtásban rejlő lehetőségeket. A sűrített földgázzal hajtott haszonjárművek a dízeleseknél jóval gazdaságosabban üzemeltethetők - mondta Molnár Tamás, a DanubeTruck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A ProfitLine, a vezess.hu, a technokrata.hu, az Altenerg/MTI beszámolójából kitűnt: cél az is, hogy növeljék az IVECO márka ismertségét, melynek legnagyobb a CNG-üzemű típuskínálata. A DanubeTruck Magyarország két járművet, egy Iveco Stralis CNG nyergesvontatót, valamint egy Iveco Daily CNG kisteherautót bocsájt rendelkezésre fél évre. Mintegy 30 cég próbálhatja ki a járműveket, ha érdeklődnek a környezetbarát technológiák iránt és komoly a vásárlási szándékuk. A kezdeményezés partnerei a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület és a FŐGÁZ CNG Kft. Az ENKSZ-csoport tagjaként a FŐGÁZ CNG Kft. a közüzemi és kommunális vállalatoknak, az MGKKE a közlekedési és a technológiai szektorban tevékenykedőknek, míg a DanubeTruck Magyarország Kft. a fuvarozásban érdekelt üzemeltetőknek közvetíti ki a járműveket. A FŐGÁZ

17 17 CNG Kft. jóvoltából a fővárosban két helyszínen is lehet CNG-t tankolni, a szervezők várakozásai szerint ez a lehetőség nagymértékben növeli majd a tesztprogramban résztvevők számát. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság 2014-ben fogadta el azt az irányelvet, mely kötelezi a tagállamokat, hogy 2020-ig építsenek ki minden városban és elővárosban CNG töltőhálózatot - emlékeztettek a portálok. Az első félévben rajtolhat a zöld bank március 10. Folyamatban van a zöld bank koncepciójának kidolgozása és a termékek fejlesztése, az év első felében várható az első zöld termék megjelenése a piacon - közölte a Miniszterelnökség az MTI megkeresésére. Ez alapján írta az mfor.hu, a hvg.hu, a Portfólió, a Tőzsdefórum, a kormany.hu, hogy a zöld bank a hazai energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések finanszírozásának meghatározó eszköze lesz. A lakosság, a kis- és közepes vállalkozások, az önkormányzatok, a tulajdonukban álló gazdasági társaságok, nonprofit szervezetek és a központi kormányzati beruházások megvalósításához energiahatékonysági és megújuló energetikai finanszírozási termékeket fejleszt, hazai és uniós visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő források hatékony felhasználásában vesz részt. A koncepció a lakosság, az állam és a vállalkozások energiafelhasználásának csökkentésével hosszú távon, környezetbarát módon támogatja a kormány rezsicsökkentő programját, csökkenti az energiaimportszükségletet, munkahelyeket teremt és hozzájárul a gazdaság bővüléséhez. Az unióban használt energia 15 százaléka megújuló volt tavalyelőtt március 10. (fotó: carbonbrief.org) Az EU-ban a 2013-ban felhasznált energia 15 százalékát nyerték megújuló energiaforrásokból, szemben a 2004-es 8,3 százalékkal - közölte az unió statisztikai hivatala, ez alapján pedig az OrientPress, a vg.hu, a figyelo.hu, a

18 18 stop.hu, a Tőzsdefórum/MTI. Az unió tagállamai 2020-ban a teljes fogyasztás 20 százalékát megújuló forrásokkal állítanák elő óta jelentősen növekedett a megújulók fogyasztáson belüli részesedése minden uniós tagállamban, amelyek közül tizenhárom minimum megduplázta ezt az arányt. Svédország jár az élen, az 52,1 százalékos ottani arányt Lettország (37,1 százalék), Finnország (36,8 százalék) és Ausztria (32,6 százalék) közelíti meg leginkább, míg a lista végén Luxemburg áll 3,6 százalékkal, majd Málta 3,8 százalékkal, Hollandia 4,5 százalékkal, valamint Nagy-Britannia 5,1 százalékkal. A 28 EU-tagállam közül Bulgária, Észtország és Svédország érte el a számára egyénileg meghatározott 2020-as célt, míg további három - Litvánia, Románia és Olaszország - kevesebb, mint 0,5 százalékpontra áll a cél teljesítésétől. A másik végletet Nagy-Britannia képviseli, amely 9,9 százalékpontos lemaradásban van. Hollandia 9,5, Franciaország 8,8, Írország pedig 8,2 százalékponttal marad el a 2020-as nemzeti céltól. Magyarországon 2004-ben 4,4 százalékot, 2013-ban pedig 9,8 százalékot tett ki a fogyasztáson belül a megújuló forrásokból kinyert energia. A 2020-as nemzeti cél 13 százalék. Az európai energetikai stratégiában külön almutatót határoztak meg a közlekedésben használt üzemanyagok esetében: 2020-ra a megújuló energiaforrások arányának minden országban legalább 10 százalékra kellene növekedniük a 2011-es 3,4 százalékról. Magyarországon a 2011-es 5,0 százalékos arány 2013-ra 5,3 százalékra emelkedett, aminél a 28 tagállam közül csak tíz ért el jobb eredményt. A hazai energiaszektor hírei Népszabadság: kiadhatók a végső engedélyek az interkonnektorra március 14. (fotó: gaztranzit.hu) Az Európai Bizottság szerint a magyar-szlovák gázvezetéket üzemeltető állami Magyar Gáz Tranzit (MGT) ZRt. tulajdonosi szerkezete immár nem ütközik az uniós szabályokba, arra kiadhatók a végső engedélyek. A Népszabadság írta ezt az unió honlapjára hivatkozva, felidézve, hogy az év végén az MGT tulajdonjoga

19 19 a Belügyminisztériumhoz került. Az EB ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a MEKH beszámolója szerint a BM jelenleg semmi módon nem érdekelt a hazai gázpiacon, az Orbán-kabinet miniszterei saját területükön önállóan döntenek, a kormányfő nem utasíthatja őket. Ez meggyőzte Brüsszelt, így nem gördít akadályt a hazai engedélyek kiadása elé. Az uniós hozzájárulás birtokában most újraindult a próbaüzem, amely az MGT szerint március 10. és április 30. között zajlik. Szakértők szerint az MGT-nek ezalatt még számos dokumentumot kell kidolgoznia és elfogadnia ahhoz, hogy a MEKH és a bányakapitányság a rendelkezésére álló akár több hónap alatt kiadja a kereskedelmi üzem megkezdéséhez szükséges végső engedélyeket - jegyezte meg a cikk írója. Gázvezetékről tárgyalt a magyar államfő Törökországban március 12., 13. (fotó: magyarhirlap.hu) A Törökország felől érkező gázvezeték finanszírozási tervének elkészítésével sietni kell, mert vannak alternatív javaslatok is az Európai Unió asztalán - nyomatékosította Áder János államfő, amikor Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel tárgyalt Ankarában. A megbeszélés után újságíróknak elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy a gáz Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül érje el Magyarországot. A gázvezetéken kívül érintették az atomenergia kérdését is. Áder János megfogalmazása szerint Törökország rendkívül ambiciózus atomenergia-programot indított, több atomerőművet akar létrehozni, például egy orosz építésűt is. A magyar elnök felajánlotta hazánk tapasztalatait a paksi atomerőmű üzemeltetésével kapcsolatban - tudósított az Energiainfó, a Magyar Nemzet Online, a vg.hu, a valasz.hu, az inforadio.hu, a Magyar Hírlap/MTI.

20 20 Gázból és áramból is több fogyott az idei télen, mint tavaly március 11. (fotó: gazdasagiradio.hu) Mind gázból, mind áramból több fogyott télen, mint egy évvel korábban, az előbbi esetében főként a háztartások felhasználása ugrott meg az elmúlt évihez képest. A Napi Gazdaság beszámolója szerint 1,5 százalékkal több gázt és 3 százalékkal több áramot használtak fel a hazai fogyasztók, mint egy évvel korábban. Tavaly december eleje és idén február vége között összesen 3,662 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon, ami 54 ezer köbméterrel több, mint a es télen igényelt 3,607 milliárd köbméter - tudta meg a lap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A jelenlegi fűtési szezonban a fogyasztás elsősorban a háztartásokban növekedett, amelyek most 1,111 milliárd köbméter fűtőanyagot használtak fel, míg az előző télen decemberben és januárban csupán 1,040 milliárd köbmétert. Így a növekedés 6,5 százalék, tehát arányában nagyobb, mint a teljes fogyasztás esetében. Növekedett az áramszükséglet is. A hazai fogyasztók a MAVIR ZRt. adatai szerint 2014 decembere és idén február között összesen gigawattóra villamos energiát használtak fel, szemben az előző télen mért gigawattórával - sorolta az adatokat Dékány Lóránt. A Telekom vegyesvállalatot alapított a MET Holdinggal március 11. A Magyar Telekom vegyesvállalatot alapított a MET Holding AG-vel, az új cég elsősorban üzleti ügyfeleknek kínál majd földgáz- és villamosenergiaszolgáltatást - közölte a két alapító az MTI-vel, ennek nyomán pedig beszámolt a Napi Gazdaság, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság, az mfor.hu, a Portfólió is. A céget százalékos tulajdonosi aránnyal és az irányítási struktúrában kiegyensúlyozott jogkörökkel hozzák létre. A partnerség a Magyar Telekom és a MOL - amely jelentős tulajdonosi hányaddal rendelkezik a MET-ben júliusában létrejött stratégiai megállapodásán alapul, amely érinti az

21 21 értékesítést, a kiskereskedelmet, az energia-kiskereskedelmet és az informatikát is. A tranzakció zárása 2015 második felében várható, ehhez az érintett hatóságok jóváhagyása is szükséges. Az új vegyesvállalat előnyös feltételekkel, versenyképes ajánlatokkal jelenik meg a vállalati energiaszolgáltatások piacán. A vegyesvállalat létrehozásával az üzleti földgáz- és villamosenergia-felhasználók kiszolgálása középtávon megszűnik a Magyar Telekomnál, mert az ellátás a közös vállalat feladata lesz. Az üzleti ügyfeleket érintő változásnak ugyanakkor nem lesz hatása a Magyar Telekom által a lakossági ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatására. Nyárig átültethetik az uniós energiahatékonysági irányelvet március 9. Még a parlament tavaszi ülésszakán megtörténhet az uniós energiahatékonysági irányelv átültetése a magyar jogrendbe - írta a Napi Gazdaság a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hivatkozva. Az átültetéshez szükséges koncepcionális kérdésekben tavaly decemberben egy kormányülésen már született döntés. Ennek figyelembevételével készül a jogszabálycsomag, amelyet hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsátanak. A direktíva előírásai között szerepel egyebek között, hogy évente a középületek három százalékát fel kell újítani energetikai szempontból, ezenkívül a szolgáltató cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Az EB kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az energiahatékonysági irányelv nemzeti jogba történő átültetéséről szóló értesítés hiánya miatt. Az NFM tájékoztatása szerint eddig csak kilenc tagállam - Ausztria, Ciprus, Dánia, Írország, Málta, Olaszország, Románia, Svédország és Szlovákia - jelentette be az energiahatékonysági irányelv teljes átültetését.

22 22 Külföldi energiaszektor Elbizonytalanodtak a japánok március 11. (fotó: google.hu) Bár a japán kormány minden befolyását igyekszik latba vetni az atomerőművek újraindításáért, négy évvel a fukusimai baleset után egyetlen reaktor sem üzemel a szigetországban. Abe Sindzó miniszterelnök 2012-es hatalomra jutása óta az atomreaktorok újraindítása mellett érvel: a szigetország ugyanis a baleset előtt áramigényének 30 százalékát fedezte atomenergiával. Azóta javarészt a földgáz- és kőolajimport növelésével pótolja a hiányzó kapacitásokat, ennek pedig hatalmas gazdasági ára van. A megnövekedett import a hagyományosan exportőr Japán kereskedelmi és fizetési mérlegét is megtépázta. Az atomenergetikai hatóság tavaly júliusban, illetve idén februárban két-két atomreaktor újraindítását hagyta jóvá. A független testület döntése szerint a déli Kjúsú szigetén található szendai atomerőmű 1-es és 2-es, valamint az ország nyugati részén, Takahamában lévő atomerőmű 3-as és 4-es blokkjai megfelelnek a Fukusima után hozott szigorú előírásoknak, és újraindításuk teljesen biztonságos lenne. A szendai erőmű már júniusban termelhetne, miután a helyi hatóságok is hozzájárultak ehhez. Ugyanakkor aggódó lakosok és atomenergiaellenes aktivisták pert indítottak a szendai és a takahamai erőmű üzemeltetőivel, a kanszai és a kjúsúi regionális áramszolgáltatókkal szemben. Szerintük a hatóságok alulbecsülték a földrengésveszélyt, a létesítmények valójában nem biztonságosak, a kormánynak pedig nincsenek megfelelő tervei egy esetleges katasztrófa bekövetkeztére. A cégek mellett a fogyasztók is megsínylik az erőművek bezárását, mert az áram jelentősen drágult Fukusima óta. A közvélemény azonban ennek ellenére továbbra is döntően atomellenes. A reaktorok leállításának más következményei is vannak: tavaly például új csúcsra emelkedett Japánban a károsanyag-kibocsátás a fosszilis energiahordozók nagyobb felhasználása miatt. (ProfitLine, hirado.hu, napigazdasag.hu/mti)

23 23 Oroszország ugyanannyi gázt exportálhat Európába idén, mint tavaly március 11., 12. (fotó: gazprom.ru) Oroszország 2015-ben ugyanannyi földgázt exportálhat Európába, mint tavaly - közölte Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter. Szerinte mivel 2014-ben az enyhe idő miatt alacsony volt a kivitel, 2015-ben nőhet a kereslet. A Reuters hírügynökségnek adott interjújában megerősítette, hogy a Gazprom a tervezett Török Áramlat vezetéken keresztül is szállíthat gázt Európába. A görög-török határig juttatnák el a gázt egy helyi elosztó központba, de az ahhoz csatlakozó vezetékeket az európai országoknak már maguknak kellene kiépíteniük. Az útvonalak eltérőek lehetnek, akár Olaszországon keresztül is vezethetnek, ha így akarják. Ez már nem a mi dolgunk" - mondta Alekszandr Novak. Az interjúban beszélt az Oroszország és az Ukrajna közti március 31-ig érvényes gázmegállapodásról is, amelyben 1000 köbméterenként 100 dolláros kedvezményt kapott Ukrajna a gázvásárlásokra. Alekszandr Novak szerint a kedvezmény külön szerződés nélkül is meghosszabbítható, minden a felek közti tárgyalásoktól függ. Kedvezmények nélkül a második negyedévben 1000 köbméterenként dolláros árat fizethet Ukrajna az első negyedéves 329 dollár helyett. Ha az 1000 köbméterenkénti ár 330 dollár fölé megy, akár 100 dolláros is lehet a kedvezmény, de ha ennél alacsonyabb az alapár, akkor a kedvezmény se lehetne nagyobb az ár 30 százalékánál. (Tőzsdefórum, hvg.hu, hirado.hu, Magyar Nemzet/MTI) Feldarabolják a Naftogazt március 13., 14. (fotó: naftogaz.com) Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő bejelentette: feldarabolják a Naftogaz állami energetikai monopóliumot, leválasztják a jelenleg hozzá tartozó gázvezeték-hálózatot, amelyet nyugat-európai és amerikai befektetőknek

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az atomerőmű megkapta az engedélyt az új üzemeltetési ciklusra 2-3 Bővíti létesítményeit a radioaktív hulladékokat

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.7.23. COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Az energiahatékonyságról, és annak az

Részletesebben

hvg.hu, 2011. 10. 03. http://hvg.hu/itthon/20111003_gazuzemu_autok_melygarazs_tankolas A gázos autók is behajthatnak csütörtöktől a mélygarázsokba

hvg.hu, 2011. 10. 03. http://hvg.hu/itthon/20111003_gazuzemu_autok_melygarazs_tankolas A gázos autók is behajthatnak csütörtöktől a mélygarázsokba MGKKE CNG report 2011. 10. Client: Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület Coverage period: 2011.10.01. 2011.10.31. Press coverage gazdasagiportal.hu, 2011. 10. 03. http://www.gazdasagiportal.hu/2011/behajthatnak-a-melygarazsokba-a-gazuzemu-autok/

Részletesebben

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató Sajtótájékoztató 2010. január 26. Süli János vezérigazgató 1 A 2009. évi üzleti terv Legfontosabb cél: biztonságos üzemeltetés stratégiai projektek előkészítésének és megvalósításának folytatása Megnevezés

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Átcsoportosítások a költségvetésben 2 Zöld irodaházzal bővül az MVM központja 2-3 Befejezi az áramtermelést a Vértesi

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Stratégiát vált az MVM 2-3 Az MVM nyitott lakossági energiaszolgáltatók vásárlására 4 Déli Áramlat: veszteségrendezés

Részletesebben

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012.

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. Zöldenergia Konferencia Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. június 14 A zöldenergia szerepe a hazai energiatermelés és felhasználás

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Tiszta Jövő: EverSales és Tinmar Energiakereskedő Együttműködése A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat. A csoport már 2000-es

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Budapest, 2013. október 30. Zöld beszerzés villásreggeli Varga Katalin, Energiaklub Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Csiba Péter: az MVM készen áll portfóliójának bővítésére 2-3 Ütemterv szerint haladnak a biztonsági intézkedések az

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Jedlik Ányos Terv. Dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár Magyar Energia Szimpózium 2015. Budapest, 2015. szeptember 24.

Jedlik Ányos Terv. Dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár Magyar Energia Szimpózium 2015. Budapest, 2015. szeptember 24. Jedlik Ányos Terv Dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár Magyar Energia Szimpózium 2015 Budapest, 2015. szeptember 24. Jelenlegi helyzet az EU-ban Kőolajimport-függőség: az EU közlekedésre fordított

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon Műhelymunka A SEAP finanszírozási lehetőségei: Fókuszban a megtakarítás-alapú energiaszolgáltatási

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. február 01. Baji Csaba PA Zrt. Igazgatóságának elnöke Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója Hamvas István PA Zrt. vezérigazgatója 1 A 2010. évi eredmények - Az erőmű történetének

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai

Részletesebben

Páneurópai felmérés a biogáz finanszírozási és jóváhagyási eljárásainak problémáiról

Páneurópai felmérés a biogáz finanszírozási és jóváhagyási eljárásainak problémáiról IEE Projekt BiogasIN Páneurópai felmérés a biogáz finanszírozási és jóváhagyási eljárásainak problémáiról Kérdőív a berendezéseket szolgáltatók, tervezők, beruházók és üzemeltetők számára Kidolgozva: Kérdõív

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4.

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. A két ország gazdasági kapcsolatainak alapjai A gazdasági kapcsolatok rendezettek: 1998-tól 2004-ig a CEFTA, azt követően az EU szabályozása hatályos, 2007 január

Részletesebben

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Autóbuszgyártó Klaszter Budapest, 2010 augusztus 9. Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Magyar Autóbuszgyártó Klaszter 2010 áprilisában 31 magyar vállalat és a Budapesti Műszaki Egyetem Járműgyártás tanszéke

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Épül a magyar-szlovák gázvezeték 2 Egy erőművel már megegyezett az MVM 3 A cégcsoport hírei Zöld együttműködés: MVM Partner, Toyota,

Részletesebben

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Nemzeti Nukleáris Kutatási Program 2014-2018 Horváth Ákos Főigazgató, MTA EK foigazgato@energia.mta.hu Előzmények 2010. Elkészül a hazai nukleáris

Részletesebben

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február

V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február Pontot TETT-ek az alszerzõdések végére 3. oldal TETT HÍRLAP BÁTASZÉK BÁTAAPÁTI CIKÓ FEKED MÓRÁGY MÕCSÉNY VÉMÉND V. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január-február EZÉRT TET(T)SZIK NEKEM A TELEPÜLÉSEM... Fogalmazásíró

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

MVM Trade portfoliója 2009-ben

MVM Trade portfoliója 2009-ben MVM Trade portfoliója 2009-ben Dr. Barócsi Zoltán MVM Trade ZRt. igazgató Nagykereskedelmi Piaci Fórum 2009. február 2. MVM Trade szerződéseinek tartalma 1995-2008 A beszerzési oldali szerződésekkel (HTM)

Részletesebben

Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek

Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek Energiagazdálkodás: a jövő lehetőségei és korlátai Világgazdaság konferencia Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek Makra József Budapest, Danubius Hotel Gellért

Részletesebben

Informatika és növekedés. Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke

Informatika és növekedés. Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke Informatika és növekedés Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke Honnan jön a lendület? Az Infokommunikációs iparág adja!* 1 2 3 Permanens

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 27.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 27. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. április 27. Tartalomjegyzék Az MVM-ről és a cégcsoportról Jogszerűen szállították el a sérült fűtőelemeket 2 Nukleáris kommunikációs csúcstalálkozó Pakson 3 A paksi bővítés

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület, ügyvezető elnök EU-források felhasználása az energia hatékony lakásberuházásoknál a 2014-2020 közötti időszakban

Részletesebben

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása Budapest, 2014.12.08. Horváth Miklós MVM Paks II. Zrt. Törzskari Igazgató Tartalom I. Előzmények II. Háttér III. Legfontosabb aktualitások IV. Hosszú távú

Részletesebben

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés dr. Pócza András főosztályvezető Infokommunikációért Felelős Helyettes Államtitkárság Európai Uniós

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Dr. Kiss Csaba MKET Elnökhelyettes Alstom Hungária Zrt. Ügyvezető Igazgató 2014. március 18. Az Irányelv története 2011 2012: A direktíva előkészítése,

Részletesebben

Világgazdaság 2012.11.13-5. oldal - [4920640]

Világgazdaság 2012.11.13-5. oldal - [4920640] Világgazdaság 2012.11.13-5. oldal - [4920640] Hulladéktörvény: halasztást kér a zöldipar A közleményt jegyző három szervezet által november 12-én megrendezett konferencián Nagy György, a - települési hulladékgazdálkodási

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. február 15. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Együttműködik az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2-3 Középpontban az innováció 3-4 Új termékekkel jöhet a gáztőzsde

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Dr. ASZÓDI Attila, BME NTI 1 Társadalmunk mindennapjai

Részletesebben

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak

tanév őszi félév. III. évf. geográfus/földrajz szak Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2006-2007. tanév őszi félév III. évf. geográfus/földrajz szak Energiagazdálkodás Magyarországon Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Fő kihívások az EU és Magyarország

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Dr. Makai Martina helyettes államtitkár Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Újabb paksi blokkra kértek üzemidő-hosszabbítást 2 Új nagykereskedelmi gáztarifák 2-3 Február végére készen lesz a pécsi

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

Boundless World - Establishing an NGA Telecommunications Network between Békés Sub- Region and Bihor County HURO/1101/002/1.2.1. Webes megjelenések

Boundless World - Establishing an NGA Telecommunications Network between Békés Sub- Region and Bihor County HURO/1101/002/1.2.1. Webes megjelenések 1. http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/elindult-a-bekesi-szuperhalozat-epitese-485861 Elindult a békési szuperhálózat építése 2013. február 26. 14:02 p. g. A nyitórendezvénnyel indították útjára kedden a

Részletesebben

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016.

Részletesebben

Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai. Miért (nem) Magyarországon? 2015.

Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai. Miért (nem) Magyarországon? 2015. Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai Miért (nem) Magyarországon? 53. Közgazdász vándorgyűlés Logisztikai szekció Miskolc, 2015. szeptember 4. 2015. Tartalom Az e-kereskedelem növekedési

Részletesebben

A megújuló villamosenergiatámogatási. erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza

A megújuló villamosenergiatámogatási. erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza A megújuló villamosenergiatámogatási rendszer (METÁR) új erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza tüzelés szemszögéből A jelenleg ismert rendeletek és tervezetek alapján Rudolf Péter vezérigazgató

Részletesebben

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Vitassuk meg a jövőnket konferencia Hárfás Zsolt Atomenergia Info szakértője Balatonalmádi, 2015. június 18. Új atomerőmű építések

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

JÖVŐNK KÖTELEZETTSÉGEI A JELEN LEHETŐSÉGEI KEDVEZMÉNYES KOLLEKTÍV STANDMEGJELENÉSI AJÁNLAT A CONSTRUMA / RENEO 2014-RE

JÖVŐNK KÖTELEZETTSÉGEI A JELEN LEHETŐSÉGEI KEDVEZMÉNYES KOLLEKTÍV STANDMEGJELENÉSI AJÁNLAT A CONSTRUMA / RENEO 2014-RE KEDVEZMÉNYES KOLLEKTÍV STANDMEGJELENÉSI AJÁNLAT A CONSTRUMA / RENEO 2014-RE CONSTRUMA / RENEO 2014 A HUNGEXPO Zrt. szakmai partnereként ismét kedvező megjelenési lehetőséget kínálunk a 2014 évi CONSTRUMA

Részletesebben

Lakásépítések ösztönzési lehetőségei a as programozási időszakban

Lakásépítések ösztönzési lehetőségei a as programozási időszakban Önkormányzati lehetőségek a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak felhasználásában fenntartható településfejlesztés, energiahatékony építés és felújítás Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület,

Részletesebben

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Az előadás vázlata 1. A METÁR bevezetésének előzményei 2. A METÁR főbb elemei 3. Kérdések

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási és szakmai egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban

Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban Farkas Zénó szerkesztő Zöldtech magazin és piactér www.zoldtech.hu Energiahatékonyság lendületben energetikai zöld

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 09/23/10 1 DECENTRALIZÁLT KISERŐMŰVEK Villamosenergia-rendszer általában: hatékony termelés és

Részletesebben

Az Otthonteremtési Program hatásai

Az Otthonteremtési Program hatásai Az Otthonteremtési Program hatásai NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA 2016. szeptember 16. Balogh László Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. Szeptember 16.

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11.

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11. ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade Budapest, 2009. május 11. A nagyfogyasztó régiók importfüggősége növekszik A nagyfogyasztó országok, régiók import szükséglete

Részletesebben

www.pwc.hu Elektromos villámtöltők piaca Szabályozói keretek és piaci szereplők

www.pwc.hu Elektromos villámtöltők piaca Szabályozói keretek és piaci szereplők www.pwc.hu Elektromos villámtöltők piaca Szabályozói keretek és piaci szereplők Az Európai Unió előírása szerint minden tagállamnak tervet kell készítenie a töltőinfrastruktúra kiépítésére Az Európai Unió

Részletesebben

Nukleáris alapú villamosenergiatermelés

Nukleáris alapú villamosenergiatermelés Nukleáris alapú villamosenergiatermelés jelene és jövője Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Villamosenergia-ellátás Magyarországon

Részletesebben

Júniusban csökkent az ipari termelés

Júniusban csökkent az ipari termelés 2013-08-13 MAGEOSZ Hírek 32. hét / 2013 1./5 Júniusban csökkent az ipari termelés 2013 júniusában előzetes adatok alapján az ipari termelés 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben