Lakodalom a Kiskunságban táncjáték két részben

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lakodalom a Kiskunságban táncjáték két részben"

Átírás

1 XIX. X. ÉVF VFOL OLYA YAM XI. SZÁM NOV OVEM EMBE BER MIND NDSZ SZEN ENT HAVA KISK SKUNLA LACH CHÁZ A ÖN KORM RMÁN YZAT ATÁN ÁNAK KÖZ ÖZÉL ET I, KUL ULTU TURÁ RÁLI LIS, HAG AGYO MÁNY ŐR ZŐ ÉS SZÓR ÓRAK AKOZ OZTA TÓ LAP JA Lakodalom a Kiskunságban táncjáték két részben Október 16-án nagy érdeklődésre számottartó, nagyszerű előadást láthattak vendégeink a Kiskun Néptánc Együttes és az Iringó Színjátszókör bemutatásában. Régi lakodalmas szokásokat elevenítettek fel, csodálatos kellékek, remek szöveges jelenetek és fergeteges tánckoreográfiák segítségével. Mindnyájunk örömére szolgált, hogy a csoport apraja-nagyja együtt lehetett a színpadon. Láthatjuk, hogy a régi, nagysikerű együttes újra fejlődik, a régi és új tagok ismét közösen dolgoznak, és a munka eredménye nem is marad el! Köszönjük mindenkinek, aki időt, energiát szán arra, hogy ez a kulturális érték fennmaradjon, hogy időről időre egyre több gyermeket és felnőttet vonnak be a tánc varázslatos világába! Gratulálunk! Következő előadás: december óra, a Petőfi Művelődési Központ színháztermében. Gy. M.

2 2 Hirdetés A Mi Újságunk november

3 A Mi Újságunk november Az óvoda nyári hírei 3 Nyári élet a Búzavirág óvodában Idén nyáron az ügyelet óvodánk A épületében kezdődött 39 gyermekkel a két épület 8 csoportjából. A napi és heti rend tervezésében fontos szempont volt kiemelt éves nevelési feladatunk: mozgás és élet az udvaron! Reggel már az udvaron gyülekeztünk. Óvodásaink minden nap választhattak, hogy hintázással, focizással, mászókázással, labdázással, futással és edzéssel, motorozással, tánccal vagy énekes játékokkal akarják tölteni a napot. Meséket játszottunk el bábokkal (a Falánk tyúkocska című meséhez minden gyermek készített magának bábot, amit hazavitt ). A meséhez kapcsolódóan másnap kalácsot sütöttünk, kürtöskalácsot jó étvággyal elfogyasztottuk. Más alkalommal palacsinta sütésével édesítettük meg a gyerekek óvodai életét. Dr. Fábián Miklós képviselő úr gyermeknapi felajánlása volt a háló a focikapukra, ennek kapcsán bajnokságot rendeztünk, utána a fedett szín alatt sajtos-tejfölös lángos lakomát csaptunk. Igyekeztünk a gyermekek valamennyi érzékszervére hatni. Gyümölcsnapon zöldségeket is kértünk, ezekből tízórai után a gyerekek az udvaron mosták, faragták, állították össze a zöldség bábokat: krokodilt, pávát, sündisznót, csigát, repülőt, hajót Látogatást szerveztünk az Orsi Pékségbe, útközben gyakoroltuk a lámpás gyalogátkelőhely helyes használatát. Megmutatták nekünk a kifli készítést, a kemencéket, a hús hűtőket, az üzlethelyiséget, beszélgettünk a vásárlás szabályairól. Megkínáltak bennünket üdítővel, friss péksüteménnyel, és minden kisgyerek kapott kakaós csigát ajándékba. A gyerekek nagy örömére Kovács Antal ismét elküldte kedvencüket, Pegazust, a tündéri pónit és fogatát egy délelőtti kocsikázásra. Az óvoda zárása előtti napon buszkiránduláson voltunk Apaj pusztán Tóth Imre képviselő úr jóvoltából. Repülőmodell bemutatót láttunk. A gyerekek megnézhették, megfoghatták a modelleket, látták őket repülés közben. Rácsodálkozhattak a természet szépségeire, a pusztára, ahol pásztor terelgette nyáját a kutyájával. Egy fa árnyékában elfogyasztottuk az útibatyu tartalmát: üdítőt és chipset, amit Józsa Balázs anyukájától kaptunk a kirándulásra. Az utolsó napon minden óvodás kapott 1-1 léggömböt ajándékba, rajzolt :) arcocskával. Az ebédhez meglepetés gyümölcstortát kaptunk Józsa Balázséktól. Igyekeztünk maradandó élményeket nyújtani a gyerekeknek és magunknak is, amit a szülők visszajelzései is igazoltak. Major Tiborné és Horváthné Végh Julianna óvónők Boldog születésnapot! Kislányunk, Dorottya november 29-én ünnepli 2. szülinapját és ez alkalomból nagyon sok szeretettel szeretnénk köszönteni! anya, apa és Angéla Ezúton is szeretném megköszönni Huszty Sándornénak és Csernyi Péternek, hogy balesetem után önzetlenül és készségesen segítséget nyújtottak! Zakárné G. Éva Biztosítások online összehasonlítása és kötése Iroda: 2340 Kiskunlacháza, Móricz Zs. utca 40. / További irodáink: Bugyi ( ) Szigetszentmiklós ( )

4 4 Őseink emléke A Mi Újságunk november Jelet kell hagyni Részlet dr. Répás József ünnepi beszédéből Vajon meddig tartana ma egy forradalom? Utolsó csepp vérünkig, míg a tankok el nem tipornak, vagy néhány nap, óra után megunnánk és hazamennénk, ahogy jósolta valaki pár esztendeje? Mi magyarok, szépen tudunk meghalni hallottuk már oly sokszor történelmünk során. De mi, a ma nemzedéke vajon tudunk-e szépen, hűen a múltunkhoz élni? Vajon meddig él majd 56 szelleme? Örökre, vagy csak addig, amíg az utolsó 56-os is le nem hunyja a szemét? 1956-ot pedig őriznünk kell, védeni és tovább adni, mert a miénk, apáink jussa jogán. S hirdetni kell az egész földön, hogy a nagyvilág népei köszönettel tartoznak nekünk. Ahogy Bayer Zsolt írta: Jelet kell hagyni, hogy tudják mindenségnyi idő elmúltával is, ezt mi cselekedtük. Az ünnepi megemlékezés felemelő, megható pillanatait az általános iskola 7.a osztályos diákjainak ezúton is köszönjük! Gy. M. Giesz István a Politikai Foglyok Országos Szövetségének emlékplakettjét vehette át ünnepségünkön Ismét látható a zsidó temető A mellékelt képek mutatják, milyen volt és milyen lett munkánk végére a temető! Mindezért köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik feláldozták a vasárnapi pihenőidejüket és fáradságos munkával hozzájárultak ahhoz, hogy sikerüljön a temetőt ilyen szépen kitakarítani. Szándékosan nem írunk neveket, nehogy bárki véletlenül kimaradjon, és ezzel megbántsuk. A felhívásra en gyűltünk össze, és délre sikerült is befejezni a munkát. Azt hiszem, külön meg kell említeni ha egy temetővel kapcsolatban szabad ilyet leírni kitűnő hangulatban dolgozott együtt mindenki. Megható volt, amikor a temetőben megjelent egy néni, zsebében elsárgult fényképekkel, emlékezni a hajdan élt kedves ismerőseire. Az Ő emlékező szavai is biztatnak bennünket, folytatni kell ennek a kornak a teljes feltárását, községünk történelmi múltjának és hagyományainak megismerését. Még egyszer, köszönet és elismerés mindenkinek, aki a munkában részt vett, és támogatott. Tisztelettel: Dr. Diamant János és Dr. Szabó Attila

5 A Mi Újságunk november Testületi hírek 5 Képviselői fogadóórák és elérhetőségek dr. Galambos Eszter Gerecz Attila Tisztelt Választópolgárok, kedves Kiskunlacháziak! Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet és nagyrabecsülésemet azon lakosoknak, akik szavazatukkal megtiszteltek és bizalmukkal felruháztak az önkormányzati választások során. Ígéretemhez híven az elkövetkezendő ciklusban bizonyítani fogom munkámmal, hogy a rám ruházott feladatokat legjobb tudásom szerint községünk megelégedésére végzem. Kérem Önöket, hogy problémáikkal, javaslataikkal építő jellegű kritikáikkal keressenek fel és osszák meg azokat velem! A hivatalos fogadóórákon túl is előzetes telefonos egyeztetést követően állok mindenki rendelkezésére. Idősekhez, betegekhez kérésre szívesen házhoz megyek. Fogadóóra: minden páros hét keddjén óráig az önkormányzati tanácsteremben Lakcímem: Kiskunlacháza, Váczi Mihály utca13. (20) dr. Szabó Attila Fogadóórára telefonon előzetesen egyeztetett időpontban van lehetőség, állandó időpontot elfoglaltságaim miatt nem tudok kijelölni. (20) ; dr. Vancsura Tamás Minden hónap 3. keddjén állok a Tisztelt Választópolgárok rendelkezésére, szükséges azonban a telefonos időpont-egyeztetés! (20) Az új bizottságok és tagjaik Alpolgármester: dr. Fábián Miklós Külsős alpolgármester: dr. Budai Gyula Egészségügyi és szociális bizottság Elnök: Petőné Horváth Éva Beltagok: dr. Szabó Attila, Foki Vilmos Kültagok: Korsós Judit, Bálint Ágnes Művelődési, oktatási és sport bizottság Elnök: dr. Szabó Attila Beltagok: Balogh Zoltán, Foki Vilmos, dr. Galambos Eszter, Petőné Horváth Éva Kültagok: Listár László, Erdélyiné Horváth Terézia, Horákné Vida Krisztina, Kovács Árpád Fejlesztési és pénzügyi bizottság Elnök: Gerecz Attila Beltagok: Balogh Zoltán, Foki Vilmos, dr. Vancsura Tamás Kültagok: Németh Gábor, Szecsey Imréné, Takács József Jogi és ügyrendi bizottság Elnök: dr. Galambos Eszter Beltagok: Gerecz Attila, dr. Vancsura Tamás "Én, esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hű leszek; az Alkotmányt a többi jogszabállyal együt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; polgármesteri/ alpolgármesteri/képviselői tisztségemből eredő feladataimat Kiskunlacháza fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem. Isten engem úgy segéljen!"

6 6 Gondolkodó Hölgyválasz A Mi Újságunk november Jegyzet az igazsághoz és a hazugsághoz Bekapcsolom a tévét és pechemre még elkapom egy ifjúsági film zárójelenetét: két tíz év körüli gyerek összeölelkezik, miközben az egyik nagy, könnyes vallomást tesz, miszerint Olyan jó dolog az igazság, csak hazugság nélkül szabad élni. Fogalmam sincsen az előzményekről, hogy mi váltotta ki e szirupos szentenciát, de kapásból cáfolom. Igaz, már mint felnőtt, akinek végül is semmi köze ehhez a valószínűleg gyermeteg történethez. Most mondok egy meglepőt, kérem ne csapják földhöz a noteszt, de bizony a hazugság egyebek mellett egyike Isten azon nagy ajándékainak, amelyeknek birtoklása igazolja, hogy az ő teremtményei vagyunk, hogy ő igazán nagyvonalú Atyánk, hogy közünk, soksok közünk volt, van és lesz a mindenség urához. A tárgyak nem tudnak hazudni, a természet sem tud, miképpen az állatok sem. Egyedül Ádám leszármazottainak adatott meg a lehetőség, talán ez is a Szentlélek ajándékaként: mondjanak bármikor igent vagy nemet függetlenül a teremtett világ valóságától. Ezzel nem kevesebbet kaptunk, mint a teremtés azaz a valós világ korrigálásának, elutasításának lehetőségét. Elárult a legjobb barátom, akiben feltétlenül megbíztam? Nem, nem árult el, nyilván valami félreértés történt. Elhízott, megráncosodott, köszvényessé lett egykor gyönyörű feleségem? Nem, ez nem igaz, olyan szép maradt, mint volt, csak kissé megviselik a gondok. Hótt hülye az unokám, aki már három tárgyból áll bukásra, és a különórák áradata sem képes rávenni őt a szisztematikus gondolkodásra? Nem, ez így nem igaz, nehéz korban van szegény, és egy kicsit öntörvényű az észjárása, de biztosan rendeződni fognak a dolgok. Az életem kicsinyes, aljas és sajtszagú volt, és alig találkoztam benne olyannal, akivel érdemes találkozni? Nem, határozottan tagadom, mert az élet grandiózus, felemelő és isteni, és mindenki, akivel találkoztam benne, Isten egy-egy képviselője volt, mert az ő arcára és hasonlatosságára emlékeztetett. Felesleges balekség volt annyi áldozatot hozni másokért, eszmékért, hitért? Nem, nem, nem! Az áldozat sohasem felesleges, még véletlenül sem, még kivételesen sem lehet felesleges: az áldozat mindig célba talál. Kilátástalan az egész, mert újabb nyavalyákon kívül már semmit sem fog hozni a hátralévő, nyúlfarknyi idő, amelyben reálisan reménykedhetek? Ugyan, dehogy! Soha nem tudhatjuk mit hoz vagy ami még fontosabb: mit kér tőlünk a holnap. Sok nem várt szépet és üdvözítőt hozhat még, de adódhat, hogy nagy szükség lesz a segítségemre, mert adott helyzetben csak én segíthetek valakinek, és ez a ki nem zárható lehetőség fényessé, értelmessé, értékessé teszi a jövőmet. Függetlenül attól, meddig tart ki erőm, szolgálatban kell maradnom. Aki valótlant mond, nem feltétlenül hazug, sőt, az esetek többségében csupán egy jó érzésű ember. Csak az hazudik, aki szándékos, tudatos félrevezetéssel próbál hatalomhoz, gazdagsághoz, ranghoz jutni, aki aljas szándékkal megtévesztő taktikát használ. Az ilyeneknek sem bocsánat, sem megértés nem jár. Viszont a testnevelő tanár, aki azt mondja a duci nebulónak, hogy nem vagy ügyetlenebb te sem, mint a többiek, próbáld meg mégegyszer, nem hazudik, csak egy merészet állít, így próbálván meg összeilleszteni a valóságot az elvárásokkal. Csak hazugság nélkül szabad élni? Ugyan már, gyerekek! Attól mentsen meg minket az Úr, a csupasz és pőre valóságtól, amelyet a hazugság nemes penésze nem kozmetikázott élhetővé. Szőcs Zoltán: Noteszfirkák

7 A Mi Újságunk november Mozaik 7 Jótékonysági felhívás A kiskunlacházi mindenki mindenkiért mozgalom adománygyűjtő pontot hozott létre a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére! Sürgősen szükség van tartós élelmiszerre, egészségügyi felszerelésekre(wc papír, pelenka, eü. betét, tisztálkodási és tisztítószerek stb.), takarókra, gyermek és felnőtt ruházatra, vödörre, lapátra, gumikesztyűre, porszűrő maszkra, palackozott vízre ill. bármire, amit szívesen felajánlana. A gyűjtés folyamatos, hiszen hosszú még a nehéz napok sora! Mozgalmunk a vörösiszap-katasztrófa áldozatain túl szeretne segíteni a jövőben minden arra rászoruló lakosnak, legyen az nehéz helyzetben élő, beteg, gyermek vagy idős. Minden segítségre szükség van! Az "ami másnak szemét, nekünk kincs" gyűjtőakció keretében pedig továbbra is várjuk a műanyag kupakokat a leukémiás kislány, Kiss Laura részére! Minden kupak jó, ami műanyag! Elérhetőségeink: 2340 Kiskunlacháza, Katona József utca 10. (70) Oldalainkon tovább tájékozódhat a részletekkel kapcsolatban: mindenkimindenkiert.mlap.hu; vorosiszapsos.mlap.hu Segítsen, hogy segíthessünk! Köszönjük! Mursichné Szlama Annamária vezető MOKK XXXV szeptember 3-5. A Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre ez évben Dunaújvárosban, a Hotel Kerpelyban tartotta 35. találkozóját. Az ország minden részéből verbuválódott mintegy 90 fős tagságból közel hetvenen vettünk részt a szeptemberi összejövetelen. A találkozót pénteken az elnök, dr. Fodor Etelka főorvos nyitotta meg, aki röviden értékelte a kör eddigi működését és ismertette a további perspektívákat. Ezt követően dr. Bálint Csilla családorvos művészi színvonalú tangóharmonika játéka varázsolta el a hallgatóságot. Az ország egyik legrégebbi, önfenntartó működésű amatőr irodalmi-művészeti társaságának rendezvényén, hagyományainknak megfelelően színvonalas irodalmi produkciók és képzőművészeti alkotások bemutatására került sor. Az első két napon 33 szerző mutatkozott be verseivel, novelláival, elbeszéléseivel. A mindennapi életből vett és az országos témák mellett általános sikert arattak szakmai munkával kapcsolatos tréfás történetek is. ( Jómagam különböző témájú versekkel szerepeltem, ezek közül teszek most közzé egyet.) A második napon az előadások előtt 14 kolléga több mint 30 festményének bemutatására került sor. Az előadások szüneteiben átvehettük az elmúlt évi találkozó anyagából készült szép Antológiát. (A művelődési központ könyvtárában is megtekinthető) Az esték szakmai, baráti beszélgetésekkel, borozgatással teltek. Az éves összejövetel a vasárnapi buszos városnézéssel és szervezeti ügyek megbeszélésével zárult. Dr. Kovács Béla Szegény Ország Magyarország Irányított rendszerváltás Osztotta a népet Látszat szabadságot Hozott a zsellérnek Jólétet, pénzt, gazdagságot Sok idegen pecérnek Szegény ország Magyarország Működik a képzelet Ez a nép, ez a nemzet Jobb sorsra lenne érdemes Kétfejű kecske, ötlábú ló Elvisz a bakó, elvisz a bakó Szegény kis hazánkban Szép Magyarországban Új szelek fújnak Új remények gyúlnak Kitelik az ideje Semmire sem jónak Komplex földútfejlesztés Kiskunlacházán KMOP-2.1.1/B Útépítési beruházás vette kezdetét Kiskunlacházán szeptember 24-én. Célja a község földútjai egy részének szilárd burkolattal való ellátása, vízelvezető árkok építése és egyes járdaszakaszok felújítása. A következő utcákat érintik a munkálatok: Erdei Ferenc utca, Pósa Lajos utca, Deák Ferenc utca, Bánk bán utca, Botond utca, Dobó István utca, Báthory István utca, a Bethlen Gábor utca Toldi Miklós és Dobó István utca közötti szakasza, valamint a Kert utca. Ez összesen mintegy három kilométert jelent. Ezen felül a Báthory István utcában 310 méternyi járdát újítanak fel, 460 négyzetméteren füvesítenek és hulladékgyűjtő edényeket helyeznek ki. Szebbek, rendezettebbek lesznek a község közterületei, könnyebbé válik a közlekedés, csökken a levegő szállópor tartalma. A teljes költségvetés csaknem 194 millió forint, melyből több mint 135 milliót az Európai Unió pályázata fedez. A munkát az önkormányzat által kiírt tenderen győztes Duna Aszfalt Kft., míg a projekt lebonyolításában az önkormányzatot a Pro Regio Kft. segíti. Az építkezés előre láthatóan jelen lapszám megjelenéséig befejeződik, s az elkészült utcák járhatóak lesznek.

8 8 Általános iskolai hírek A Mi Újságunk november Ősz az általános iskolákban Munkácsy úti iskola Diákjaink idén ősszel még a megszokottnál is gazdagabb kínálatból választhattak. A már hagyományosnak mondható búcsú hétfői helytörténeti vetélkedő, futóverseny és versmondó verseny után októberben részt vehettek papírgyűjtésen, a termek és az iskola őszi hangulatának megteremtésében, készíthettek töklámpást illetve őszt ábrázoló fényképet, rajzot. A gyerekek szabadidejének hasznos és kellemes eltöltéséhez pedig több kirándulást és játékos programot szerveztünk. Eközben nem feledkezhetünk meg őszi ünnepeinkről sem. Méltón emlékeztünk az aradi vértanúkra, s a 7.a osztályos diákjaink az október 23-i községi ünnepi műsor előadói voltak. Hermanné Keresztes Györgyi igazgatóhelyettes Gárdonyi úti iskola Tanítványaink kérésére iskolánkban már évek óta a búcsú hétfőjén nem tanulunk, hanem az ősz hangulatát idéző szüreti mulatságot tartunk. Így tettük ezt az idén is október 4-én. Előzetes feladattal összegyűjtötték tanulóink a szürettel kapcsolatos tárgyakat, használati eszközöket, szokásokat, népviseletet. Iskolánk aulájában ezekből az emlékekből kiállítást is rendeztünk. Kátai Berci bácsi harmónikajátékára Kakuk Mariann néptánc oktató vezetésével táncházban roptuk a táncot. Az ebédlőben gyümölcszsúrt rendeztünk, őszi gyümölcsöket kóstolgattunk. Hagyományainkat felelevenítve végigsétáltunk Pereg régi utcáin, meglátogattuk a régi peregi iskolákat, a régi községháza emléktábláját, sétáltunk a Kisutcán és a Nagyutcán. A peregi templomot Terike néni segítségével látogattuk meg, a peregi temetőben tisztelegtünk a Hősök Emlékműve és a peregi születésű lelkipásztorok emléktáblája előtt. A következő napokon a hagyományainkkal való ismerkedést a peregi búcsú szokásainak felelevenítésével folytattuk. Megismerkedtünk a similabdával és azzal is, hogy mire jó egy fakanál Ellátogattunk az Angyalos Házba, ahol Gál Róza tanár néni vezetésével megismerkedhettünk nagyszüleink, dédszüleink lakáskörülményeivel, berendezési és használati tárgyaival. Anna néninek köszönhetően megismerhettünk különböző mezőgazdasági eszközöket, sok-sok élményt is mesélt nekünk a gyerekkorából. Aranka néni, Klárika néni és Dénes bácsi mindent elkövetett azért, hogy jól érezzük magunkat. István bácsi és Anti bácsi a régi gyerekjátékokat mutatta be. Jó volt együtt játszani velük. Köszönjük a szíves fogadtatást! Iskolánk egyik tanító nénije, Vera néni segítségével eljutottunk egy tehenészeti telepre is, ahol ismerkedhettünk az állattenyésztés munkálataival. Megnéztük a gépi fejést, a tehéntartás körülményeit. A kis bocik még a kezünket is megnyalták. Végignézhettük a bölcsődés néhány napos bocikat, az óvodásokat és az iskolás bocikat is. Tanulságos látogatás volt! Az idei ősz a múltunk felidézésével, hagyományaink ápolásával telik, reméljük mindannyiunk épülésére. Szabadosné Horák Irén igazgatóhelyettes Vörösmarty úti iskola Tanulóink a mellékelt táblázatban leírt mulatságokon vehettek részt idén ősszel. Bár a 4. hétre tervezett kirándulás az ócsai Töknapokra elmaradt, nagyon szép és élménydús időszak volt mindnyájunk számára ez a pár hét! Nemes Nagy Ferencné igazgatóhelyettes és a tantestület időszak előzetes feladatok hétfő kedd szerda csütörtök péntek 1. hét 2. hét 3. hét rajz, plakát tervezése, tökfej-faragás, őszi termésbábok készítése, gyűjtőmunka ételreceptek; papírgyűjtés Őszi termések gyűjtése Hagyományőrzés Kiskunlacháza nevezetességei: Angyalos Ház, peregi búcsú stb. Őszi dekoráció készítése az aulába és tantermekbe Verseny Tökös finomságok tökjó receptekből iskolai receptkönyv öszszeállítása Kézműves foglalkozás a napköziben Töklámpások színezése Szőlőszüret, őszi betakarítás, préselés, mustkóstolás, Filmvetítés Őszi erdő Őszi termések gyűjtése, falevelek felismerése, őszi színek megfigyelése, séta Kézműves foglalkozás a napköziben papírtök készítése Madárijesztő, kereplő, szélharang készítése Tökből készült ételek receptjei, sütőtök kóstolás a központi konyhában Kukoricából készülő ételek receptjei, puliszka, saláta, torta kóstolása Versenyek sportok, burgonyaültetés, tökgurítás stb. Kiállítás az elkészített munkadarabokból Tökfilkók üvegből mécsessel Csoportmunka őszi fa csomagolópapírból és falevelekből Ki mit tud? feladatlapok, tesztek Értékelés A Tökjó Napok zárása, jutalmazás

9 A Mi Újságunk november A Szent Imre úti iskola hírei 9 Látogatás az ezeréves várispánságban Egy szép szeptember végi, napsütéses reggelen, jókedvű gyerekcsapat nyüzsgött a Szent Imre utcai iskolában. Az itteni gyerekek három vegyes csapatban- az esélyegyenlőség miatt- összekeverve versenyeznek egész tanévben, többféle feladatban. Ezúttal Árpád- puzzle, honfoglalás kori foglalkozások, rovásírás, eszközök mintázása gyurmából, és a Vérszerződés képezte a versenyfeladatokat reggeli előtt. Mindez előkészítése volt aznapi kirándulásunknak. A feladatok befejezése után, kilenc óra körül szálltunk be az autóbuszba és már indultunk is. Úticélunkat, Szigethalmot gyorsan elértük. Itt működik néhány éve egy alapítvány kezelésében az EMESE Park. Egyfelől népünk őstörténetének legendás királyasszonya, az Árpád-ház dinasztiaalapítójának (Álmos fejedelemnek) szülőanyja előtt tisztelegnek e névvel, másrészt játékos szóvarázsra is lehetőséget ad, hiszen az E- Me- Se betűszó egyúttal az angol European Medieval Settlement (Európai Középkori Település) kezdőbetűit is jelenti. A várispánság népe korhű viseletben, autentikus eszközökkel végzi mindennapi tevékenységét. Céljuk, hogy szakmailag hiteles programokkal segítsék a korai Árpád-kor széles körű megismertetését, a korszak kísérleti régészeti, ún. történelmi életmód rekonstrukciós feldolgozását. Mottójuk: Nem az a cél, hogy úgy ismerjük meg a magyarságot, amilyennek szeretnők látni, hanem az, hogy úgy ismerjük meg, amilyen volt. (László Gyula) Magyar Attila úr -itteni nevén Türke törzsfő- fogadta a csoportot korhű ruhában és hangulatos, szakszerű, rendhagyó történelemórát tartott a gyerekeknek a várispánság lovag- csarnokában. Lenyűgöző volt a sok korabeli szerszám, ruházat, fegyver látványa és használatuk megbeszélése. Ezután körbejártuk a parkot. Bementünk a veremházba, itt vezetőnktől megtudtuk, többek között azt is, hogy miért nem szabad a küszöbre lépni, megforgattuk a zsinórhajtású esztergát, játszottunk az állatokkal, megnéztük a gyógynövénykertet, és kipróbáltunk néhány régi játékot, a gólyalábtól kezdve a csoportos száraz síléc -en át a hordólovaglásig. Nagyon tetszett a vándorlegény nevű eszköz, amely egy akadályokkal ellátott, vízszintesen felfüggesztett széles deszka és egyensúlyozva kell rajta végiggurítani egy nagy fagolyót úgy, hogy az a végén levő lyukba pottyanjon. Tanáraink is kipróbálták a legtöbbet, kivéve a fáramászási lehetőséget. A nap megkoronázásaként a játékok legjobbika következett: az íjászat. A céllövésben győztes Reni jutalmul beülhetett a várispán szépen faragott, díszes trónszékébe, amely a lovagi csarnok fő helyén áll. Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a könnyen megközelíthető, színvonalas programlehetőséget. Az itt töltött csaknem három óra úgy elröpült mintha csak egy fertály óra lett volna. A nap további részében egy közeli tanösvényen sétáltunk. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág kiemelkedő jelentőségű természeti értéke, a vízfelületének északi részén, Szigetszentmiklóson található úszóláp-együttes, amely kiterjedése alapján Európában a második legnagyobb úszólápos terület a franciaországi Rhône-delta úszólápja után. Ez is érdekes program volt, de a bemutató táblák karbantartása némi kívánnivalót hagyott maga után, s ez rontotta hangulatunkat. A sétát követően a tanösvény bejáratánál lévő játszótéren elköltöttük hideg ebédünket és játszottunk egy jót, majd az élményeket elraktározva tértünk haza. Gulyásné Gál K. Gulyás L.

10 10 Rendőrségi hírek A Mi Újságunk november A közlekedés biztonságáért Tisztelt Kiskunlacházi Lakosok! Köszöntöm Önöket A Mi Újságunk című lap oldalain. Cikkemben általános és időszakos tanácsokkal szeretném megismertetni Önöket. Az ősz beálltával, a tél közeledtével a gépjárművekkel közlekedőknek nagyon ajánlatos elvégezni a gépjárművek téli felkészítését. Erre nagyon nagy szükség van a biztonságos közlekedés érdekében. Kezdhetném a téli gumik szakműhelyekben történő felszereltetésével. Javasolnám mielőbbi elvégzését, ugyanis az első lefagyott útnál, az első jelentősebb hóesésnél a szakműhelyek a hosszított és létszámemelt nyitvatartási idő mellett is sokszor csak napokkal későbbi időpontot tudnak adni a munka elvégzése után érdeklődőknek. Fontos, hogy időben ellenőriztessük a gépjármű hűtőfolyadékjának fagyáspontját. Amennyiben az nem megfelelő, úgy törvényszerű az, hogy az elfagy. Ez nem kevés anyagi kárt okoz tulajdonosának, de az is előfordulhat, hogy a csak kisebb mértékben és méretben elfagyott vezetékrendszer elengedi a vizet menet közben, aminek esetlegesen menet közbeni motorleállás lesz az eredménye. Közel sem biztos, hogy a lerobbant gépjármű a lerobbanás helyén nem képez majd forgalmi akadályt vagy közvetlen balesetveszélyt. A szélvédőmosó tartályba már ne töltsünk nyári mosófolyadékot, mert nem biztos az, hogy a fagyok beállta előtt azt el is használjuk. Ajánlatos már ilyenkor fagyálló szélvédőmosó folyadékra lecserélni, vagy nagyobb mennyiséggel feltölteni annak tartályát. Amenynyiben szükség van rá, úgy az ablaktörlő lapátokat is le kell cserélni. Azért nagyon fontos ez, mert a balesetmentes közlekedéshez elengedhetetlen a zavartalan kilátás biztosítása, amely az őszi és téli hónapokban sokkal nagyobb igénybevételt jelent. Az is fontos, hogy a gépjárműben mindig legyen a szükségesnél nagyobb mennyiségű üzemanyag, meleg ruha, kabát, pléd. A gépjármű üzemképtelenné válhat, balesetet szenvedhet. Akár fél óra is elég lehet ahhoz, hogy az ember a fagyos időben teljesen kihűljön. A becsült utazási időt mindig biztosítsuk túl, ne kelljen fagyos, havas úton behoznunk a lemaradást vagy késést. Ne megszokásból (nyári időszakhoz képest) vezessünk! Esős, fagyos, havas útviszonyoknál akár többszörösére nőhet a fékút, a gépjármű nehezebb irányban tartásáról nem is beszélve. Hétköznapi nyelven, amely kanyart nyáron 80km/h sebességgel is bevettünk, azt nem biztost, hogy lefagyott útszakaszon 40km/h sebességgel be tudjuk venni. Ajánlatos hólánc beszerzése, de ennél a témánál mindjárt hozzáteszem azt, hogy hólánccal szerelt gépjármű megengedett maximális sebessége 40km/h, valamint hogy azt csak indokolt esetben használhatjuk. A gépjármű csomagtartójában tartsunk vontatókötelet vagy erre a célra kialakított acélsodronyt, kisebb méretű (csomagtartóban elférő) hólapátot, valamint lemerült akkumulátor miatt nem induló (hideg időszakban, főleg diesel hajtóanyagú motoroknál megnövekszik a meghibásodás lehetősége) gépjármű indításához úgynevezett bikáztató vezetéket. Gépjármű vontatása, behúzása lefagyott, letaposott havas útszakaszon fokozottan balesetveszélyes! Különösen nagy veszélyforrás a nyomvályús útszakasz akkor, ha az le van fagyva, vagy letaposott hóréteg van rajta. Ezen útszakaszok javítására már több esetben felhívtuk a közútkezelő figyelmét, remélhetőleg mihamarabb elvégzik azt. Legyünk arra is nagy figyelemmel, hogy sok esetben van úgy, hogy a lakott területen, onnan indulva még nincs lefagyva az út, de amint onnan kiérünk, tükörjéggé változik! Igaz lehet ez erdős, illetve nyílt területek váltakozására is. Nem véletlen, hogy a közúti balesetek statisztikája a téli hónapokban kiugróan magas! Más téma, a gyalogátkelőhelyek! Kiskunlacháza már rendelkezik 3 helyen is jelzőlámpás, további egy helyen figyelmeztető lámpás és több további egyéb kijelölt gyalogátkelőhellyel. A jelzőlámpás gyalogátkelőhelyekkel van a legkevesebb probléma. Ezeknél a helyeknél csak az a bosszantó sok esetben, hogy a gyalogosok (elsősorban gyermekek) nem jelzik áthaladási szándékukat a jelzőgomb megnyomásával, hanem inkább gyorsan átszaladnak a tilosban! Vagy a jelzőlámpás gyalogátkelőhelyen történő biztonságos áthaladás helyett nem ott, hanem annak közelében, átlósan stb. haladnak át. Ne sajnáljunk egy kis kitérőt tenni annak érdekében, hogy biztonságosan át tudjunk haladni az úton! Közvetlen kollégámmal a lehető legtöbb alkalommal igyekszünk felügyelni legfőképpen a Dózsa György út és Rákóczi út kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelyeket (legnagyobb gyalogosforgalom és legveszélyesebb kereszteződés). Hiába ad a jogszabály vagy más rendelkezés egyre nagyobb védettséget és elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyen közlekedő gyalogosnak, ha a gépjárművezetők sok esetben a már az úttesten lévő gyalogosnak sem adják meg az elsőbbséget. Pedig elméleti szinten az áthaladási szándékát egyértelműen jelző úttest mellett közvetlenül álló gyalogos is elsőbbséget élvez a gépjárművezetővel szemben! Megemlítendő az is, hogy a kerékpárosok nagy számban nem szállnak le kerékpárjaikról a gyalogátkelőhelynél, hanem átkerékpároznak azon! Nagyon veszélyes, pláne ha gyermekülésben még kisgyermeket is szállítanak! Elszomorító, hogy egyes személyek a szóbeli figyelmeztetés ellenére a legközelebbi alkalomkor is így tesznek! Arról már nem is beszélve, hogy a gyalogátkelőhelyhez járdán érkeznek, ahol szintén tilos a kerékpáros közlekedés! A közeljövőben meg fogom oldani azt, hogy a rendőrség részéről nagyobb és hatékonyabb létszámban legyünk jelen a gyalogátkelőhelyek közelében visszatérő jelleggel azért, hogy a szabálysértőket a KRESZ 43. (1.) bekezdése (Gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályok megsértése kijelölt gyalogos átkelőhelyen) alapján helyszíni bírsággal ( forintig) és 4 büntetőponttal büntessük. Továbbra is mindig és mindenhol hangsúlyoztam azt, hogy észrevételeikkel, panaszaikkal helyi rendőrségi vonatkozású ügyekben forduljanak hozzám vagy kollégáimhoz bizalommal. Szeretném elérni azt, hogy fogadóóráimon sokkal többen forduljanak hozzám, hozzánk, sokkal több információt szerezzünk be, ezáltal sokkal hatékonyabban dolgozhassunk. A Kiskunlacházi Körzeti Megbízotti Iroda közvetlen telefonszáma: (24) , címe pedig: Kiskunlacháza, Dózsa György út 217. A Ráckevei Rendőrkapitányság közvetlen telefonszáma 107 (csak vezetékes telefonról), (24) , (24) A 107-es telefonszámot mobiltelefonról tárcsázva a központi ügyelet jelentkezik, ahonnan lehetőség van a Ráckevei Rendőrkapitányság kapcsolására. Minden kedves olvasómnak kívánok balesetmentes közlekedést! Tisztelettel Belina József r.tzls körzeti megbízott

11 A Mi Újságunk november Ez is, az is 11 Havi Regula Felhívjuk kedves fog asztóink fig elmét, hog a fag ok közeledtével használják a téli csapot, és téliesítsék vízóra aknájukat is. Ezzel elker lhetik a ker i csap, és a fog asztásmérő elfag ását. Íg jelentős, nem ter eze kiadás előzhető meg, hiszen a fog asztásmérő elfag ásának költsége is a fog asztót terheli. Dátum Állatorvos neve Állatorvos címe Telefonszáma november 1. dr. Nagy Zoltán Dömsöd, Kossuth Lajos utca 95. (20) november 6-7. dr. Vona Viktor Ráckeve, Kossuth Lajos utca 85. (20) november dr. Bécsi László Ráckeve, Ady Endre utca 48. (20) november dr. Mészáros János Kiskunlacháza, Rózsa utca 5. (20) november dr. Guba Sándor Szigetszentmárton, Bercsényi utca 8. (30) december 4-5. ifj. dr. Fábián Miklós Kiskunlacháza, Báthory utca 8. (30) december dr. Nagy Zoltán Dömsöd, Kossuth Lajos utca 95. (20) december dr. Vona Viktor Ráckeve, Kossuth Lajos utca 85. (20) december dr. Bécsi László Ráckeve, Ady Endre utca 48. (20) január 1-2. dr. Mészáros János Kiskunlacháza, Rózsa utca 5. (20) Te hiszel? Két kis magzat beszélget egy anya hasában: - Te hiszel a születés utáni életben? - Természetesen. A születés után valaminek következnie kell. Talán itt is azért vagyunk, hogy felkészüljünk arra, ami ezután következik. - Butaság. Semmiféle élet nem létezik a születés után. Egyébként is, hogyan nézne ki? - Azt pontosan nem tudom, de biztosan több fény lesz ott, mint itt. Talán a saját lábunkon fogunk járni, és majd a szánkkal eszünk. - Hát ez ostobaság! Járni nem lehet. És szájjal enni ez meg végképp nevetséges! Hiszen mi a köldökzsinóron keresztül táplálkozunk. De mondok én neked valamit: a születés utáni életet kizárhatjuk, mert a köldökzsinór már most túl rövid. - De, de, valami biztosan lesz. Csak valószínűleg minden egy kicsit másképpen lesz, mint amihez itt hozzászoktunk. - De hát onnan még soha senki nem tért vissza. A születéssel az élet egyszerűen véget ér. Különben is, az élet nem más, mint örökös zsúfoltság a sötétben. - Én nem tudom pontosan, milyen lesz, ha megszületünk, de mindenesetre meglátjuk a mamát, és ő majd gondoskodik rólunk. - A mamát? Te hiszel a mamában? És szerinted ő mégis hol van? - Hát mindenütt, körülöttünk! Benne és neki köszönhetően élünk. Nélküle egyáltalán nem lennénk. - Ezt én nem hiszem! Én soha, semmiféle mamát nem láttam, tehát nyilvánvaló, hogy nincs is. - No, de néha, amikor csendben vagyunk, halljuk, hogy énekel, és azt is érezzük, hogy simogatja körülöttünk a világot. Tudod, én tényleg azt hiszem, hogy az igazi élet még csak ezután vár ránk! Igazán elgondolkodtató így halottak napja körül: TE hiszed, hogy van élet a halál után? Ismeretlen szerző nyomán lejegyezte: Fazekas Gábor Sisi és a vadászat jótékonysági rendezvénysorozat Az iszapkatasztrófa olyan mértékű kárt okozott a területen élő embereknek, ami mellet mi sem mehetünk el szó nélkül, ezért úgy döntöttünk, hogy a Sisi és a vadászat eseményeit jótékonysági programmá alakítjuk, aminek keretében mindenki, aki részt vesz az eseményeken, egyben személyesen vagy cégén keresztül támogatóvá is válik. A támogatás összegét a magyar kármentő alap számlájára fogjuk utalni a rendezvénysorozatot követő napon. A személyes/vállalati részvételeknek jótékonysági jellegét a lehető legtöbb fórumon és médiafelületen hangsúlyozni fogjuk már a rendezvényt megelőzően is. A rendezvénysorozat hetében a szombati Sisi bált nem tartjuk meg a második katasztrófa bekövetkeztével, hanem a keddi napra ültettünk át az estéből részleteket, melynek Sisi vadászbál lett a neve. A báli jegy ára , a gyermekjegy ára Ft. melyet Habsburg-Lotaringiai Mihály főherceg társaságában fogyaszthat el a vendég, miközben jótékonykodott is! A megadott elérhetőségeken jelezze részvételi és támogatási szándékát! Számítunk önre! Sok szeretettel: Rakszegi Zita főszervező (70)

12 12 Mozaik A Mi Újságunk november Középiskolai felvételire előkészítő tanfolyam indul a kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központban Várjuk mindazok jelentkezését, akik 8, 6 vagy 4 osztályos középiskolai felvételit tesznek 2011 január-februárjában; akik a 30-as létszámok helyett kis létszámú csoportban szeretnének felkészülni; akik az utazás helyett a helyi felkészítés előnyeit szeretnék élvezni; akik nem az egész napos tanulás után fáradtan, hanem kipihenten kívánnak készülni (szombatonként); RADYG 60 Az Őszi zsongással kezdetét vette a 60. jubileumi tanév rendezvénysorozata az Ady Endre Gimnáziumban. Tervezett programjaink: november jubileumi Ady-hét január óra Ady-bál A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal szervezzük március Partiumi kirándulás ismert akik ki szeretnék használni a kis létszámú csoportok, a váltott óravezetés, az egyénre szabott fejlesztés lehetőségeit. irodalmi emlékhelyek meglátogatását tervezzük. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Jelentkezés Mészáros Attila tanár úrnál április AIOT (Ady-Intézmények Országos Találkozója) 14 éven át tartó rendezvényt szeretnénk feleleveníteni május 14., 16 óra Öregdiák-találkozó Szellemi tudásunk gyarapítása A tanfolyamot vezető pedagógusok Pestality Anna, a ráckevei Ady Endre Gimnázium volt matematika-fizika szakos tanára felkészítés matematika felvételire, gyakorló feladatlapok kitöltése ifj. Salga Imre, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának vezető tanára elméleti nyelvtan, a helyesírás elmélete és gyakorlata, felvételi gyakorló feladatlapok Gyovai Margit, magyartanári, felzárkóztató-felkészítő tapasztalatokkal rendelkező tanítónő szövegértés, szövegalkotás, feladatértelmezés, felvételi gyakorló feladatlapok Felvételi előkészítő időpontjai November 17-én 18 órakor szülői tájékoztató és beiratkozás a kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központban (jelentkezni lehet még a hu címen, és a (20) as telefonszámon Egykori Ady-diákok képzőművészeti tárlata Várjuk volt Ady-diákok művészeti alkotásait. A kiállítás szervezője Fodor Piroska és iskolánk tanára, Puha Ferenc. Az est fénypontja az öregdiákok gálaműsora lesz. Ide is várjuk egykori diákok jelentkezését, akik szívesen vállalnak fellépést bármely műfajban, ezzel is emelve az est hangulatát. Jelentkezéseiket az címen vagy a (24) számon várjuk. Nem csak kenyérre, de szellemi táplálékra is szükségünk van. Testünk karbantartásán túl értelmes elfoglaltságokkal bővíthetjük ismereteinket, gyarapíthatjuk szellemi tőkénket. Természetesen mindenkinek van saját érdeklődése, amiben a kedvét leli. Fontos a kikapcsolódás, hiszen az új lehetőségek érdekes dolgok megismerését teszik lehetővé, más irányba terelik gondolatainkat, kizökkentenek bennünket a mindennapi taposó malomból. Új ismeretekkel gyarapodva tágul látókörünk, tudásunk bővül. Sajnos nem adatik meg mindenkinek, hogy elutazzon egy-egy távoli kulturális rendezvényre. Ez nem azt jelenti, hogy mondjunk le a kultúráról, hiszen itt helyben is találhatunk több lehetőséget szellemi építésünkre. Magam is keresgélve a helyi lehetőségek között a Mi Újságunkban ráleltem egy feliratra: Szellemi Műhely. Gondoltam ez csak jó lehet. Nem csalódtam. Érdeklődésemet lelkesen fogadták és szeretettel invitáltak. A programok érdekesek, sokszínűek, tartalmasak. Minden korosztály megtalálhatja a maga igényének megfelelő témákat. A Szellemi Műhely előadásai betekintést engednek a természettudománytól az irodalomon át a történelmünk nagyjait felölelve. A gazdasági helyzet hatásait taglalva bepillantást nyerhetünk a közgazdaságtan rejtelmeiben is. Magyar identitásunkat erősítő történelmi emlékeink értékeit példaként állítja napjaink polgárai elé. Pártsemleges tények, hiszen a tudomány a valós dolgokon alapszik a természet törvényeit figyelembe véve. A Szellemi Műhely előadásait az adott témában tudományos ismeretekkel bíró széles látókörű, országosan és a világban is ismert nagy tudású, megbecsült előadók tartják. A programok. nagyon tartalmasak és új ismertekre lehet szert tenni. Olyan tudományos értékekre is rávilágítanak, ami a tankönyvekből kimaradt, esetleg csak szakmai lapokban olvashatók. Egy dolog azonban nem fér a fejembe. Kiskunlacházán közel tízezren lakunk. Híres emberek is lakták, vagy ma is lakják a települést. Előkészítő alkalmak November 20, 27; december 4, 11, 18, 29. (szerda); január 8, 15. Órarend magyar előkészítő ebédidő matematika előkészítő A tanfolyam díja 1200 Ft/fő/óra (Egy teljes alkalom mindkét tantárgyat igénybe véve: 4800 Ft/fő) Mindkét tantárgy választása esetén 2 óra ingyenes, így a teljes díj Ft. Részletfizetési lehetőséget (3x Ft) biztosítunk! A felvételin elért eredmények nagyon fontosak, tegyünk meg együtt mindent a siker érdekében! Mivel a jubileumi év rendezvényeinek szervezése meghaladja az iskola pénzügyi lehetőségeit, anyagi támogatást szívesen elfogadunk, azokat előre is köszönjük. Számlaszámunk: , Szabady Alapítvány. A közlemény rovatba RADYG60 kerüljön! Naprakész információ iskolánk honlapján található: szerver1.rag. sulinet.hu Ady Endre Gimnázium Sok a diák is. Egyetemet vagy főiskolát végzettek is vannak jó néhányan. Kiváló szakemberek dolgoznak nálunk. Értelmiségi gárda is segíti a falu munkáját. Akkor miért van az, hogy egy-egy tartalmas rendezvényen alig van ember? Tudom, a mindennapi munka, az állandó rohanás megviseli az embert, de munkán kívül másra is szükségünk van! A szellemi tőkénk gyarapítására. Az elektronikus hírhordozók sok információval ellátnak bennünket, de nem tudunk tőlük viszszakérdezni. A személyes találkozást, az egymás megismerését nem pótolja semmi sem. Magyarország felemelkedéséhez kellenek a szorgos kezek, jól képzett szakemberek és művelt józanul gondolkodó emberfők. Ebben ad segítséget a Szellemi Műhely iránymutatása. Zákány Erzsébet

13 A Mi Újságunk november Hagyományőrzés 13 Similabda, fakanál, cséza Igazi mutatványos Pokornyik Pista bácsi Peregi Nosztalgia Búcsú! október án hétfőn, kedden, szerdán, az Angyalos Ház udvarán! (Kiskunlacháza, Szent Imre u. 42.) Kicsiket-nagyokat szeretettel vár a Peregi Hagyományőrző Nyugdíjas Klub Egyesület! Ezzel a felhívással adtuk hírül szeptemberben, hogy az angyalos-házi helytörténeti gyűjtemény felébredt két éves Csipkerózsika-álmából. A hírverésben és más előkészületekben a művelődési központ és minden iskolánk, óvodánk segített. A Búzavirág-óvodában festett fakanalak, a Gárdonyi-iskolában porcelán emléktárgyak, a Szent Imre úti Zsákbamacska-automata iskolában múltidéző similabdák készültek. Szakközépiskolások segítettek elrendezni Krízsik Dénes gondnokunknak a fészerben sorakozó régi mezőgazdasági gépeket. Bár az eső megzavarta az egykori búcsúi vigalmat felidéző játékot, iskolásaink és óvodásaink egyharmada és jó néhány felnőtt látogató legalább a kiállításon körül tudott nézni. Szebellédi Mihályné Anna néni, Juhász Pálné Klári (néni) és jómagam próbáltuk életre kelteni a tárgyakat, bemutatni az ötven-százötven évvel ezelőtti falusi életmódot. Az ötletgazda, Szebellédi Mihályné (Aranka néni) elnökasszony volt a mutatványosok. Több hetes megfeszített munka után is fáradhatatlanul fogadta a vendégeket és játszott a gyerekekkel. A korelnök Pokornyik István, barátja Kovács Antal közreműködésével, fergeteges régi-játék-produkciót adott elő. Sikeres volt, beszédtéma lett, felkeltette az érdeklődést a peregi nosztalgia búcsú. Ez volt a szándékunk. Folytatása következik, figyeld híradásainkat! Az újra megnyitott életmód-kiállítás ismét látogatható a Peregi Hagyományőrző Nyugdíjas Klub Egyesület kezelésében. Rendszeres nyitva tartása egyelőre szerdánként óra közt, amíg az időjárás engedi. A működtetés és a tárgyak állaga, környezete még sok munkát és pénzt igényelne. Amellett, hogy pályázni fogunk, bízunk elkötelezett helybeli és elszármazott támogatóink segítségében, hogy unokáink gyermekei és unokái is megismerhessék, megérthessék, hogyan éltek őseik További információ: napközben a (30) (Gál) vagy a (70) (Szebellédiné), Kirakodás Juhász Pálné Klári néni este pedig a (24) telefononszámokon. A Peregi Hagyományőrző Nyugdíjas Klub Egyesület (közhasznú civil szervezet) számlaszáma: OTP Az angyalos-házi helytörténeti gyűjtemény látogatói és segítői különleges támogató jegyeket vásárolhatnak a nyugdíjas klub tagjainál, egyes boltokban és közintézményekben. A támogatást az APEH felé igazolni tudjuk. Gál Róza Fotó: Gyovai Margit Látogatóink Cséza Szebellédi Mihályné Aranka néni nosztalgia-alkotása A kiállítás részlete

14 14 A művészeti iskola hírei A Mi Újságunk november Koncertfúvós-est és Szülők Bálja Tisztelt Olvasók! Idén is megrendezésre kerül a már hagyománynyá vált fúvószenekari hangverseny november 20-án 18 órakor a Művelődési Központ Színháztermében. A koncertet követően 20 órakor kezdődik a Művészeti Iskola SZMK Bálja a Művelődési Központ Aulájában. Sok szeretettel várunk minden muzsikát és mulatságot kedvelő táncos lábú szülőt, hozzátartozót. Elsősorban a Művészeti Iskolába járó növendékek szüleit és barátaikat invitáljuk, de természetesen előzetes helyfoglalás alapján minden érdeklődőt szívesen várunk. A talp alá való muzsikáról a Spontain Kvartett gondoskodik a Bál idején. A jó hangulatért eddig sem kellett a szomszédba mennünk, mert bárhol jártunk eddig, mindenhol örömteli légkört sikerült teremtenünk óta három generáció játszik együtt a KiFU-ban, a legmeghatározóbb élmény a közösségi öszszetartozás mellett a zene szeretete volt. Ezért a hangverseny ezúttal két felvonásból áll majd. Az első felvonásban a nyitány után Bai Barbara és Nagy Péter szólista műsorszámait hallhatják. A Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett virtuóz műsorát és a Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar által megszólaltatott koncertfúvós versenyműveket a szünet előtt fogják hallani. Második felvonásban igazi örömzene veszi kezdetét Jam Session formájában. A zenekar minden régi tagját a színpadra invitáljuk, és a tagság által leginkább kedvelt műsorszámok kerülnek előadásra. Együttesünk legfontosabb mondanivalója ezen az estén: Viva La Musica (Éljen a Muzsika)! Kérjük, látogassák meg a zenekar honlapját, ahol képgalériát és hanganyagokat találhatnak (www. kifu.hu). A hangversenyt november 20-án 18 órakor a művelődési központ színháztermében rendezi a Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar Alapítvány, hogy a hangverseny bevételét a Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenyén való részvételre fordíthassa. Gyermekjegy: ingyenes, felnőttjegy: 1000,- nyugdíjasjegy: 500,- Jegyrendelés: (20) és (24) , a művészeti iskola titkárságán Az SZMK Bált november órakor a művelődési központ aulájában a Művészeti Iskoláért Alapítvány rendezi az iskola kiemelkedő tehetségeinek anyagi támogatására. Zenél a Spontain Kvartett. Kétfogásos vacsorával és büfével várjuk vendégeinket, akik társastánc és néptánc csoportok előadásában gyönyörködhetnek. A belépés ingyenes! Asztalfoglalás feltétlenül szükséges! (20) ; (24) A rendezvényt támogatja és biztosítja a Kiskunlacházi Polgárőr Egyesület A zenekar nevében sok szeretettel várok minden kedves érdeklődőt! Tisztelettel: Nagy Imre KiFU-titkár

15 A Mi Újságunk november A művelődési ház hírei 15

16 Október a látás hónapja! Ingyenes látásvizsgálat és szaktanácsadás Tekintettel a szemére Meghosszabbítva november 15-ig! országos szűrés Szemüvegkeret és kontaktlencse akció, részletek az üzletben! TARTALOM Az óvoda nyári hírei o. Őseink emléke o. Testületi hírek o. Gondolkodó o. Mozaik o. Iskolák hírei o. Rendőrségi hírek o. Ez is, az is o. Mozaik o. Hagyományőrzés o. Volly AMI hírek o. Fekete-fehér mellékletben a legutolsó képviselőtestületi ülések anyaga és más érdekességek. Az újságba szánt anyagokat kérjük a megjelenést megelőző hónap 20-áig eljuttatni a szerkesztőséghez. A névvel ellátott írásokért szerzőink felelnek. Azok nem minden esetben tükrözik a szerkesztőség véleményét. Szavaimmal ha nem értesz egyet, kérlek, Akkor se bánj velem méltatlanul! Így ismerd el a bennem rejlő jót, Vedd figyelembe szerető szándékomat. S kíméletesen mondd meg az igazat. A Mi Újságunk Alapítva1992 márciusában Kiadja: Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata Felelős kiadó: Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete A szerkesztőség tagjai: Gyovai Margit főszerkesztő, Kátai Dóra, Vincze László dr. Kun Lászlóné, Zákány Erzsébet, dr. Kovács Béla, dr. Szijártó József, Örökös tiszteletbeli tördelőszerkesztő: Hernádi Ferenc Szerkesztőség: 2340 Kiskunlacháza, Kinizsi utca 1. Telefon/fax: 24/ / Új cím: Nyomda: Press+Print Kft. Tóth Imre felelős vezető Kiskunlacháza, Gábor Áron u. 2/A Tipográfia: Aletheia Multimedia Kft Lapzárta minden hó 20-án! A friss számok a címen már a hónap első napjától olvashatók.

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22.

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Hétfő 07. 18. 9.15-10.00 Bemutatkozás-ismerkedés. 10.00-12.00 Zeneiskola - Fúvószenekar bemutatója, hangszerek kipróbálása

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település.

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település. ADATLAP MINTA Az alábbi adatok feltöltése szükséges, értelemszerűen a relevánsak. - Név (csoport/egyéni alkotó) - Elérhetőségek (cím, e-mail, telefonszám, honlap) - Képviselő neve, elérhetőségei - Művészeti

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program ÁPRILIS 1-3. (csütörtök-szombat) III. Bihar-Bihor Amatõr Diákszínjátszó Fesztivál színházterme ÁPRILIS 8. (csütörtök) 17 óra A GOBLEIN kör gyûlést tart Szõllõsi Imréné vezetésével Munkákat lehet hozni

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS DERECSKEI PROGRAMFÜZET E-mail:programfuzet@gmail.com 2007. DECEMBER HÓ Közösségi programok Klubok, tanfolyamok Zenés rendezvények Iskolai programok Kiállítás, vásár Színház, mozi Egyházi élet Áldott, Békés

Részletesebben

Zsoldos Napok 2012. október 18-19. 2012. október 18. csütörtök

Zsoldos Napok 2012. október 18-19. 2012. október 18. csütörtök Zsoldos Napok 2012. október 18. csütörtök 8 óra: A Zsoldos Napokat megnyitja: Pintér Etelka igazgatónő 8 óra: Nullenergiás házak előadás Előadó: Pászti Tóth Gyula Helyszín: B épület 2. terem 8 óra: 8.

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 TÁMOP-3.1.4/08/2 projekt megvalósítás a Sugovica Általános Művelődési Központ

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

A Képviselő-testület november 3-i ülésének határozatai

A Képviselő-testület november 3-i ülésének határozatai A Képviselő-testület 2015. november 3-i ülésének határozatai 303/2015.(XI.03.) határozat Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a nyílt ülés jegyzőkönyv hitelesítőjének elfogadja

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

!"#$ ,"-*"$"$ "-%!$)"%""-%*(. / -&0& 1 -*" ,#*"5,#! 1 A! $ "" $ & B! "" $ '(" $ " " A!% E % D2"% D D

!#$ ,-*$$ -%!$)%-%*(. / -&0& 1 -* ,#*5,#! 1 A! $  $ & B!  $ '( $   A!% E % D2% D D $ % $ & & '(& )'(' +,-./01 ) & 20(3 % & 4( 3 5 $ & 6 7 % )& (%83% 2 ) 5 98..'1 : & % $ $% $ $& 7 % % ; & & % $ ) &<

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

2340 Kiskunlacháza, Vörösmarty u. 3. tel: 06-20-569-7031

2340 Kiskunlacháza, Vörösmarty u. 3. tel: 06-20-569-7031 Közérdekű információk Kiskunlacházi Polgármesteri Hivatal Cím: 2340 Kiskunlacháza Kossuth Lajos tér 1. Tel./Fax: 06-24-519-830, 06-24-519-840 E-mail: pmhivatal@kiskunlachaza.hu dr. Répás József polgármester:

Részletesebben

A 2016/17. tanév munkaterve

A 2016/17. tanév munkaterve A 2016/17. tanév munkaterve Alakuló értekezlet Munkavédelmi oktatás Javítóvizsgák Tankönyvosztás Elsősök előkészítője Szakkörök szervezése Elsős szülői értekezlet Tanévnyitó ünnepély Tanévnyitó értekezlet

Részletesebben

Ennek kapcsán 1992. november 24 én megalakult az Országos Baleset megelőzési Bizottság, majd sora egymás után a megyei és

Ennek kapcsán 1992. november 24 én megalakult az Országos Baleset megelőzési Bizottság, majd sora egymás után a megyei és Veszprém, 2013. április 17. Gradvolt Szilveszter r. őrnagy Pécs VBB. Titkára I. Pécs Városi Baleset megelőzési Bizottság bemutatása Aközlekedésről szóló 1988. évi I. tv. a közlekedési propaganda tevékenységet

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

2014/2015. tanév munkaterve

2014/2015. tanév munkaterve KT ÁLTALÁNOS -ÉS KÖZÉPISKOLA BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA TELEPHELYE KASKANTYÚ 2014/2015. tanév munkaterve A munkaterv alapdokumentációja: Éves telephelyi feladatok Ütemterv Munkaterv csatolt részei:

Részletesebben

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Telephelyek Székhely ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Pedagógusok létszáma és végzettsége - 1 fő rajztanár - 1 fő drámapedagógus - 5 fő tánctanár Oktatott tantárgyak Összlétszám Csoportok száma

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2.

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. Weöres Sándor hét 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. április 3. április 4. délelõtt 7.00 A királyválasztó

Részletesebben

Felhívás. Programajánló. Idopontváltozás! Tompaháti Programok 06 70/

Felhívás. Programajánló. Idopontváltozás! Tompaháti Programok 06 70/ A szerkesztôség e-mail címe: derekegyhazihirek@gmailcom Telefon: Napközben a helyi lakosok által összeadott eszközökből és tárgyakból készített retrokiállítást bárki megtekinthette a Művelődési Házban

Részletesebben

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most 2011. március 3 TÉL-FÉNY 2011. XI. alkalommal megrendezett fotókiállításon Afrikától Furugyon át Új-Zélandig láthattunk fényképeket a tárlaton. Először lehetett szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 16-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 16-i ülésére 5604-1/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 16-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2016. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola nyitvatartása: Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola szombaton, vasárnap és egyéb munkaszüneti napokon zárva tart, kivételt képez

Részletesebben

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein október 13. (hétfő) Kinyílik a mesesarok A könyvtáros meséi Időpont: 10.30 óra Alap Kezdjük mesével a hetet!- Mesedélután Böde Péter mesemondóval

Részletesebben

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12.

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. A feladatok ellátásában közreműködők: Csoport neve, összetétele életkor szerint

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

A Képviselő-testület március 10-i ülésén hozott határozatok:

A Képviselő-testület március 10-i ülésén hozott határozatok: A Képviselő-testület 2012. március 10-i ülésén hozott határozatok: 1/2012. (III. 10.) együttes határozat Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete és Áporka Község Önkormányzatának

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

Közösségi programok az intelligens Ruzsáért

Közösségi programok az intelligens Ruzsáért Közösségi programok az intelligens Ruzsáért TÁMOP-3.2.3.B-12/1-2013-0046 Projektzáró kiadvány A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága az Új Széchenyi Terv keretében

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Alsós munkaközösség munkaterve

Alsós munkaközösség munkaterve Alsós munkaközösség munkaterve 2013-2014. Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére

Részletesebben

Szeptember 16-ig megtekinthető a művelődési központ galériájában A Rétsági Fotókör Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendezett kiállítása

Szeptember 16-ig megtekinthető a művelődési központ galériájában A Rétsági Fotókör Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendezett kiállítása Programajánló Szeptember 12-ig megtekinthető Előtéri fotókiállítás: Nyugat-nógrádi barangoló Szeptember 16-ig megtekinthető a művelődési központ galériájában A Rétsági Fotókör Magyar Fotográfia Napja alkalmából

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. Név Tanított tárgy A nevelő szakképzettsége / végzettsége

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. Név Tanított tárgy A nevelő szakképzettsége / végzettsége Közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú mellékletének értelmében a nevelési-oktatási intézmények az alábbi adatokat, információkat kötelesek honlapjukon (is) közzé tenni: 1. A pedagógusok

Részletesebben

A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007

A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007 A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 2002-2003 2001-2002 2000-2001 A tanulók száma 300 250 200 150 100 50 0 257 267 267 243 225 213 199 Osztályok

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ 1/162-1/2015/I. Ea: Varga Erika Tárgy: Czirbus Gábor alpolgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

Cím: 2340 Kiskunlacháza Kinizsi u. 1. Tel.: Mobil:

Cím: 2340 Kiskunlacháza Kinizsi u. 1. Tel.: Mobil: Közérdekű információk Kiskunlacházi Polgármesteri Hivatal Cím: 2340 Kiskunlacháza Kossuth Lajos tér 1. Tel./Fax: 06-24-519-830, 06-24-519-840 E-mail: pmhivatal@kiskunlachaza.hu dr. Répás József polgármester:

Részletesebben

SZEPTEMBER Feladatok Felelős szeptember 1. Tanévnyitó ünnepély, balesetvédelmi és tűzvédelmi intézményvezető

SZEPTEMBER Feladatok Felelős szeptember 1. Tanévnyitó ünnepély, balesetvédelmi és tűzvédelmi intézményvezető SZEPTEMBER Feladatok Felelős 2016. szeptember 1. Tanévnyitó ünnepély, balesetvédelmi és tűzvédelmi intézmény oktatás 2016. szeptember 5. Zeneiskola első tanítási nap zeneisk. mkk 2016. szeptember 9. Tanítás

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP 2015. május 13-15. PAKS A Mobilitás hét és Autómentes nap című városi programsorozattal a környezettudatos magatartásra, a környezetbarát közlekedési módokra fókuszálva,

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE Kecskeméti Széchenyivárosi Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája 6000. Kecskemét, Forradalom u. 1. Tel.: 76/488-762 Fax.:76/508-309 E-mail: moraisk@keszeiskola.hu ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról 2012 tavaszán két lelkes kolléganő Csapi Edit és Heisz Mónika megírta és megnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatot.

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév)

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév) A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Dr. Fábiánné Balogh Edina tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán igazgató Fertőszentmiklós,

Részletesebben

2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA

2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA Erkel Ferenc Művelődési Központ 2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA 2092 Budakeszi, Fő u. 108. Tel/fax: 06-23-451-161 www.efmk-budakeszi.hu, info@efmk-budakeszi.hu Szeptemberi programjaink Szeptember 20-án, (péntek)

Részletesebben

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály 2013-2014. Pölöskei Gáborné főosztályvezető Új szerepkör Új vállalások 1. Törvényben

Részletesebben

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Első féléves munkánkat a Pedagógiai Programunkkal összhangban, a munkatervben meghatározott feladatok alapján végeztük.

Részletesebben

ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT

ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT 1 Szeptember: Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások \túrák_kirándulások Szeptember 17. Ásványkiállítás - kiállítás

Részletesebben

Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK

Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK A 2012/2013. tanévben a következő intézményközi szakmai napok megrendezését tervezzük: 1. Szakmai nap az intervenció jegyében - Felkészítés a preventív óvodai

Részletesebben

Kedves Olvasó! Megvalósult fejlesztések, beruházások: ami a fényképes beszámolóból kimaradt

Kedves Olvasó! Megvalósult fejlesztések, beruházások: ami a fényképes beszámolóból kimaradt Kedves Olvasó! Évek óta rendszeressé vált, hogy a Hajdúhegyi Hírekben ismertettem Önnel a városrész önkormányzati képviselõjeként végzett munkámat. Beszámoltam az elkészült fejlesztésekrõl és a megvalósításra

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

MUNKAREND ÜTEMEZÉSE 2006/2007-es tanév

MUNKAREND ÜTEMEZÉSE 2006/2007-es tanév MUNKAREND ÜTEMEZÉSE 2006/2007-es tanév A TANÉV IDŐTARTAM-RENDJE A tanév első tanítási napja: 2006. szeptember 1. (péntek) A tanév utolsó tanítási napja: 2007. június 15. (péntek) A TANÍTÁSI SZÜNETEK Őszi

Részletesebben

Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával

Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával Mottó: Hiszek a szeretet végső győzelmében Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával Emberhalász tábor 2013. július

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta)

BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta) BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta) 1 Tartalom Bácsalmás Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA)

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) ALAPÍTÁSA 100. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLTE 2006.09.02-án szombaton. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Intézményünk

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve 2011/12. A Cecei Általános Iskola ÖKO munkaterve a 2011/12. tanévre Hónap Megfogalmazott célok Kapcsolódási pontok Szeptember 1. Öko csoport megalakítása

Részletesebben

Tevékeny Szeretet Iskolája- Váci Piar Szeretetszolgálat -10. évfolyam 2012/2013

Tevékeny Szeretet Iskolája- Váci Piar Szeretetszolgálat -10. évfolyam 2012/2013 Tevékeny Szeretet Iskolája- Váci Piar Szeretetszolgálat -10. évfolyam 01/013 Gimnáziumunkban erősíteni szeretnénk diákjaink szociális érzékenységét és elkötelezettségét. Ennek alapja az, hogy tapasztalatokat

Részletesebben

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév.

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév. 2 Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév programjai 2014. SZEPTEMBER HAVI PROGRAM 1. HÉTFŐ Első tanítási nap 2. KEDD

Részletesebben

KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban október 7-13. Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Győr KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Magyar László Gimnáziuma eseménynaptára a 2015-2016. tanévre

Magyar László Gimnáziuma eseménynaptára a 2015-2016. tanévre A Dunaföldvári- Bölcskei- Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium eseménynaptára a 2015-2016. tanévre Eseménynaptár 2015-2016. tanév Augusztus Aug. 17. 9 h Dátum Esemény Tantárgyfelosztás,

Részletesebben

2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ

2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ 2012. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR DÖBRÖKÖZ február március Időpont Rendezvény megnevezése Szervező Helyszín 2012. február 16. vagy 23. 2012. február 25. Könyvtárhasználat - Nemzetközi energiahatékonysági nap

Részletesebben

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM OKTÓBER 14. KEDD 10:00 CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM Az induló helyismereti klub vendége a VERSEGHY KÖR HÍDVÉGI ILONA: Szemelvények a szolnoki gépipari technikum történetéből című

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben