Személyes életút - vonatút. Múlt. Jelen. Helyzetelemzés SWOT analízis. Jövő Célkitűzések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Személyes életút - vonatút. Múlt. Jelen. Helyzetelemzés SWOT analízis. Jövő Célkitűzések"

Átírás

1

2 Múlt Személyes életút - vonatút Jelen Helyzetelemzés SWOT analízis Jövő Célkitűzések

3 Az önéletrajz bevezetése előtt tisztába kell jönnöd magaddal és céljaiddal. Ezért fontos, hogy tudd: Az állás, aminek a megszerzéséért küzdesz, valóban kifizetődő-e számodra? Milyen munkakörben, milyen feladatokat látnál el szívesen? Milyen szakmai kihívásokkal szeretnék szembe kerülni, milyen anyagi színvonalat képzelsz el, vagy helyileg hol akarsz dolgozni, mennyire vagy mobil? Az álláskeresési útvonal még pontosabb kijelöléséhez készíthetsz egy céglistát ahova azokat a cégeket sorolod fel, ahol szívesen dolgoznál. Önismereti szempontból tisztában kell lenned erősségeiddel, gyengeségeiddel és lehetőségeiddel!

4 Álláskeresés előtt a következő bontásban futtasd végig magadban a céljaidat! Rövid távú célok ide tartoznak azok a célok, amelyek két éven belül kivitelezhetők. Például a szakmai gyakorlat, az első munkahely megszerzése vagy a nyelvvizsga. Középtávú célok a kettőtől öt éves időintervallum között megvalósítható célok, mint a magasabb pozíció, illetve jövedelem elérése, a szakmai specializáció, vagy a másoddiploma. Hosszú távú célok azok a célok, amelyek megvalósulásához több, mint öt évre van szükség.

5 FORMÁLIS ÁLLÁSKERESÉS (a munkáltató aktívabb) Az állást kereső alapvetően passzív, a munkáltató kezdeményezésére reagálva jelentkezik. Az álláskereső egy konkrét igényre reagál. Várakozik a számára ideális pozíció megjelenésére. Annak ellenére, hogy látszólag mindent megtesz, mégis azt látja környezete, hogy többnyire nem jár sikerrel. INFORMÁLIS ÁLLÁSKERESÉS (a munkavállaló aktívabb) Nagyfokú belső motiváció jellemzi az álláskeresőt. Célirányosan keres, szűkítik a kínálkozó lehetőségeket, csak a számukra kívánatos pozícióra pályáznak.

6 ONLINE KARRIER PORTÁLOK VÁLLALATI KARRIER OLDALAK SZEMÉLYZETI TANÁCSADÓK/FEJVADÁSZOK OFFLINE ÚJSÁGHIRDETÉSEK KAPCSOLATI TŐKE ÁLLÁSBÖRZÉK MUNKAÜGYI KÖZPONTOK KARRIER IRODÁK

7 KSH ADATAI ALAPJÁN Munkaügyi központokon keresztül ; 7% Állásbörzék, oktatási intézmények; 3% Állásközvetítők ; 7% Kapcsolatok útján; 40% Álláshirdetések; 13% Munkáltatók közvetlen megkeresése; 20%

8

9

10

11

12 A személyzeti tanácsadók az alsó- és középszintű pozíciókra keresnek jelölteket. A fejvadászok többnyire már tapasztalattal rendelkező álláskeresőkkel foglalkoznak, ott is javarészt felsővezetői szinttel. Személyzeti tanácsadókat azok a cégek veszik igénybe, akik nem tudnak, vagy nem akarnak saját személyzeti szakembereket alkalmazni, ezért kiszervezik ezeket a feladatokat. Szolgáltatásaik az álláskeresők számára ingyenesek. A jelentkezők adatait négy hónaptól egy évig tartják az adatbázisukban díjmentesen. Visszajelzést abban az esetben kapunk, ha az általunk keresett pozícióra alkalmasnak találnak. Előnye, hogy szakterületekre specializálódott cégek találhatók közöttük, így a megfelelő tanácsadót lehet alkalmazni egy pozíció megüresedésénél. Hátránya a közvetítésből fakadó időigényesség, hiszen nem kapunk azonnali állásajánlatokat a tanácsadótól, hanem a cég végső beleegyezésére is szükség van.

13 Újsághirdetések Ezek közül az ismertebb napilapoktól kezdve, az ismertebb hetilapokon át egészen a szakmai lapokig eljuthatsz, és érdemes végigböngészni őket. ( Népszabadság, Zalai Hírlap, HVG, Figyelő, Munkaügyi Szemle, egyéb szaklapok) Saját hirdetés feladása Kis cégeknél gyakori, hogy nem hirdetik meg az állást, hanem először a helyi kínálatot nézik át. Ezért is lehet érdemes saját hirdetést feladni, megjelölve a végzettséget és nyelvtudást, valamint hogy milyen jellegű állást keresünk.

14 Legelterjedtebb a cég megnevezésével történő hirdetés. A cégnek ez reklámlehetősége is jelent, hiszen megjelenik a cég neve, logója, ráadásul a hirdetés szövegében a cég bemutatásakor is megpróbálják fényezni magukat. Ilyenkor a következő tipikus mondatokkal találkozhatunk: XY cég, a termékek piacvezető kelet-európai gyártója.. Egy személyzeti tanácsadó cég hirdetésénél a kliens adatait bizalmasan kezelik, így a megrendelő cég nevét sokszor homály fedi, pl.: Megbízónk egy svéd tulajdonú.. Találkozhatunk olyan hirdetéssel is, ahol a cég nem kerül megnevezésre. Erre akkor kerül sor, ha a cég nem akarja felfedni a kilétét a versenytársak miatt. Olykor valójában nem keres senkit, csak az adatbankját bővíti. Munkavállalói szempontból riasztó lehet, hiszen nem tudod, hogy hova adod be a jelentkezésedet, és így a motiváció megfogalmazása és önmagad ösztönzése is nehezebb. Új üzlet nyitásakor vagy új cég alapításakor gyakori, hogy a munkaadó gyűjtőhirdetést ad fel. Például egy üzlet nyitásakor egy hirdetésen belül egyszerre kereshet üzletvezetőt, helyettest és eladókat is.

15 Az egyik legjelentősebb álláskeresési csatorna a személyes kapcsolatok megléte, azok felhasználása. Érdemes listát írni a potenciális kapcsolatokról, akik segíthetnek az álláskeresésben. Ezek között lehetnek tanárok, szakmai gyakorlati vezetők, barátok, családtagok, volt egyetemi csoporttársak, és akár a szomszédok is. Küldj körüzenetet az általad regisztrált közösségi oldalakon, tudasd a környezeteddel, hogy ha találkoznak egy lehetőséggel, akkor Téged keressenem meg először. Az ajánlásokon alapuló munkatárskeresés azért előnyös a cégeknek, mert megbízhatóbb forrásból kapják az információt és emellett roppant költséghatékony módszer.

16 Szinte minden nagyobb egyetem szervez állásbörzét, több helyen pedig évente 2x A cégeknek elsősorban reklámlehetőség és presztízs, másodsorban bővíthetik adatbázisukat későbbi állásajánlatokhoz de a konkrét ajánlat helyben ritka. Mindenképpen mellette szól, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a cég képviselőivel, információt gyűjthetünk az elvárásaikról. A későbbiekben jó pont, ha egy konkrét névre hivatkozva keressük meg őket. Mindemellett szakmai előadásokon és próbainterjúkon lehet részt venni magyar és angol nyelven is. Önismereti tesztek és íráselemzés segítségével még hatékonyabban és tudatosan tervezhetjük karrierünket. Az állásbörzék is igényelnek felkészülést, hiszen már itt lehetőség van arra, hogy benyomás érje a leendő munkaadóinkat.

17 Minden megyében megtalálhatók és szolgáltatásaik díjmentesek. Nemcsak állásközvetítéssel foglalkoznak, hanem tanfolyamok és tréninges szervezésével is. Feladataik között megtalálható a tanácsadás is. Főként alacsonyabb végzettséggel rendelkező álláskeresőkkel foglalkoznak. Hátránya, hogy elhúzódó, hosszadalmas lehet. Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: http//eures.europa.eu Az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál.

18 Legfontosabb feladatuk a tanácsadás és információszolgáltatás, amellyel a munkaerőpiacon történő eligazodást segítik, könnyítik meg. Különböző rendezvények, fórumok rendezésével találkozási felületet biztosítanak a munkát kereső végzős hallgatók és a cégek számára. Egyéb tevékenységek: tanácsadás önéletrajz és motivációs levéllel kapcsolatban munkaerőpiaci információk gyűjtése, feldolgozása és közzététele felkészítés állásinterjúra szakmai gyakorlati lehetőségek felkutatás tréningek szervezése

19 Készíts három névlistát és nevezd el A, B és C listának. A lista: közvetlen döntési pozícióban lévő ismerősök, akik közvetlen állást biztosíthatnak. B lista: nincsenek közvetlen döntési pozícióban, kapcsolatot létesítenek az A listán szereplőkkel. C lista: akik az álláskeresésnél bármilyen egyéb módon segíthetnek.

20 50 cégből álló célcsoport lista Írd be azokat a cégeket, amelyek számodra valamiért vonzóak és szeretnél ott dolgozni. A cégekhez tartozóan a döntéshozó nevét is beírjuk a listába.

21 Legyél pontosan tisztában azzal, hogy milyen állást keresel, mik a céljaid és mit szeretnél elérni. A listán szereplő embereknek mondd el, hogy állást keresel. Először telefonon vagy személyesen érdeklődj, majd küldd el az önéletrajzodat és motivációs leveledet.

22 Az igényeid legyenek reálisak! Ne várd, hogy azonnal felajánlanak neked egy állást. Csupán információt cserélsz, a későbbiekben ez is segíthet.

23

I. Bevezetés Jeffrey C. Taylor, TMP Worldwide online állásközvetítés

I. Bevezetés Jeffrey C. Taylor, TMP Worldwide online állásközvetítés Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 I. Bevezetés...2 II. Az állásközvetítõ piac résztvevõi, és az általuk alkalmazott módszerek...4 II.1. Állásközvetítõ szervezetek...4 II.2. A tanácsadó cégek alkalmazásának

Részletesebben

TOBORZÁS, KIVÁLASZTÁS ÉS MUNKAERŐ MEGTARTÁS AZ EZREDFORDULÓ UTÁN

TOBORZÁS, KIVÁLASZTÁS ÉS MUNKAERŐ MEGTARTÁS AZ EZREDFORDULÓ UTÁN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány CÍM: TOBORZÁS, KIVÁLASZTÁS ÉS MUNKAERŐ MEGTARTÁS AZ EZREDFORDULÓ UTÁN

Részletesebben

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban)

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban) Szerzôk: Andrási Monika Bodnár Éva Csaba Attila Hajdú Csongor Oláh Beáta Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Iroda (1., 2., 3. fejezet) Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológia Tanszék (3. fejezet) Budapesti

Részletesebben

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Kádár Erika - Dr. Kovács András - Tóth Ibolya Szerkesztette: Balogh Zsuzsanna Debrecen 2008. 1 A foglalkozás módszere A tananyag célja, hogy gyakorlati ismeretekkel segítse

Részletesebben

Mit ér a bölcsészdiploma?

Mit ér a bölcsészdiploma? Szerkesztette: Forgó Melinda - Brenner Koloman - Halmi Eszter - Nyerges Andrea MŰHELY felsô oktatási Mit ér a bölcsészdiploma? szerkesztett kerekasztal-beszélgetés munkaadókkal és munkaerô-közvetítôkkel

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum. Pályakezdők munkaerő-piaci helyzete

Új Szöveges dokumentum. Pályakezdők munkaerő-piaci helyzete Pályakezdők munkaerő-piaci helyzete Új Szöveges dokumentum A mai pályakezdőknek fel kell készülni arra, hogy akár hosszú hónapokig sem találnak a végzettségüknek megfelelő állást. Aggodalomra ad okot,

Részletesebben

JOB Klub Álláskeresési technikák

JOB Klub Álláskeresési technikák JOB Klub Álláskeresési technikák 2015. január 22. A iről szó lesz Milyen a jó CV? A CV fő részei Tippek és ötletek az önéletrajzhoz A motivációs levél Jele tkezés o li e vagy offli e? Fontos tennivalók

Részletesebben

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

Álláskeresési útmutató. végzősöknek

Álláskeresési útmutató. végzősöknek Álláskeresési útmutató végzősöknek TARTALOM 1 1 2 3 Képzeld el a jövőt! Merre tovább? (Saját SWOT analízis elkészítése) Pályakezdők dilemmái (A munkaerő-piacról Gyakornoki programok Mester fokozat szerzése

Részletesebben

karrier.elte.hu karrier.elte.hu ertükör

karrier.elte.hu karrier.elte.hu ertükör ertükör KÖSZÖNTŐK... 4 ELTE KARRIERKÖZPONT... 6 MINDEN KEZDET NEHÉZ ELSŐ LÉPÉSEK... 12 ÖNÉPÍTÉS... 12 HOGYAN KEZDJEM?... 14 HOZZÁÁLLÁS KÉRDÉSE... 18 MEGTALÁLTAM, DE MIT IS TEGYEK?... 20 ÖNÉLETRAJZ... 20

Részletesebben

Álláskeresés foglalkoztatási támo- gatást intenzív álláskeresés támogatása

Álláskeresés foglalkoztatási támo- gatást intenzív álláskeresés támogatása Álláskeresés Munkát keresel? Kíváncsi vagy a munkaerőpiac helyzetére? Szeretnél vállalkozást indítani? Érdekelnek a pályakezdőket segítő támogatási formák? Ha benned is felmerülnek ilyen és ehhez hasonló

Részletesebben

NYILATKOZAT MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR. Név: Bajzáth Renáta

NYILATKOZAT MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR. Név: Bajzáth Renáta MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NYILATKOZAT Név: Bajzáth Renáta Képzés megnevezése: Bsc nappali Szak: gazdálkodási és menedzsment Szakirány: menedzsment Fent nevezett kijelentem, hogy a szakdolgozatban

Részletesebben

Kedves Olvasó! A mellékelt piramis csúcsán a vágyott állás, és munkaszerződés áll. Ide az alsóbb régiókon keresztül lehet eljutni.

Kedves Olvasó! A mellékelt piramis csúcsán a vágyott állás, és munkaszerződés áll. Ide az alsóbb régiókon keresztül lehet eljutni. Kedves Olvasó! Egy olyan kiadványt tart a kezében, amely hasznos, gyakorlatias tanácsokat ad ahhoz, hogy sikeresebb legyen az álláskeresésben, állásra jelentkezésben, felvételiben és az állása megtartásában.

Részletesebben

Munkaerő-piaci stratégiák, munkáltatói elvárások és a diplomások A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEK MUNKAERŐ-PIACI ELHELYEZKEDÉSÉNEK NÉHÁNY KÉRDÉSÉRŐL

Munkaerő-piaci stratégiák, munkáltatói elvárások és a diplomások A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEK MUNKAERŐ-PIACI ELHELYEZKEDÉSÉNEK NÉHÁNY KÉRDÉSÉRŐL KISS LÁSZLÓ Munkaerő-piaci stratégiák, munkáltatói elvárások és a diplomások A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEK MUNKAERŐ-PIACI ELHELYEZKEDÉSÉNEK NÉHÁNY KÉRDÉSÉRŐL A felsőoktatás bővülése, a végzett diplomások számának

Részletesebben

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H ISBN 978-80 - 970349-3 - 1 Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H Tartalom 3 Tartalom 1 Előszó 4 2 Álláskeresők 6 2.1 Pályakezdők

Részletesebben

SYMA Rendezvényközpont

SYMA Rendezvényközpont SYMA Rendezvényközpont 2011. október 5-6., 10.00 18.00 Kulcs az álláskereséshez TARTALOM SZAKMAI PARTNER Programok... 2. Felkészülés az állásbörzére... 3. Kikkel találkozhatunk egy állásvásáron?... 4.

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok e-reg rendszer Jelentkezz az állásokra könnyedén! Karrierút tervezés a Szakmai Túraállomások segítségével! Ismerd meg Te is az állásokra való jelentkezést lényegesen kényelmesebbé

Részletesebben

Útmutató munkakeresőknek

Útmutató munkakeresőknek Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia Budapest, 2015., 2. aktualizált kiadás 1 Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia 2015. március 2. kiadás Grafika és borító: Csorba Gergely

Részletesebben

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés,

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, tanulási technikák Társas és munkavállalói kompetenciák 12. és II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

HR-igények és kompetenciák a soproni informatikai szektorban

HR-igények és kompetenciák a soproni informatikai szektorban HR-igények és kompetenciák a soproni informatikai szektorban A soproni informatikai vállalatok HR-igényeinek és a hallgatók kompetenciáinak összekapcsolási lehetőségei Készítette: MKW Wirtschaftsforschung

Részletesebben

Regionális munkaerő-piaci vizsgálat

Regionális munkaerő-piaci vizsgálat Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Regionális munkaerő-piaci vizsgálat Zárótanulmány TÁMOP 4.1.1. Diplomás Pályakövető Rendszer projekt A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap

Részletesebben

társadalom- TUDOMÁNYIvégzettséggel a munkaerôpiacon a Kurt Lewin Alapítvány kutatási beszámolója

társadalom- TUDOMÁNYIvégzettséggel a munkaerôpiacon a Kurt Lewin Alapítvány kutatási beszámolója társadalom- TUDOMÁNYIvégzettséggel a munkaerôpiacon a Kurt Lewin Alapítvány kutatási beszámolója A kiadvány az Európai Unió társfinanszírozásával készült. Készült a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális

Részletesebben

Az önéletrajz és a motivációs levél. Hogyan készítsük el dokumentációs csomagunkat, hogy személyiségünket tükrözze és a legtöbbet árulja el rólunk?!

Az önéletrajz és a motivációs levél. Hogyan készítsük el dokumentációs csomagunkat, hogy személyiségünket tükrözze és a legtöbbet árulja el rólunk?! Az önéletrajz és a motivációs levél Hogyan készítsük el dokumentációs csomagunkat, hogy személyiségünket tükrözze és a legtöbbet árulja el rólunk?! ÖNÉLETRAJZ Ha egy állásra pályázunk, az első rólunk alkotott

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok Színkódok a gyors és hatékony álláskeresésért A börze kiállítóinak helyszíni és online standjait, valamint a különböző tájékoztató anyagokat szakterületek szerinti színkódokkal

Részletesebben

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Debreceni Egyetem Informatikai Kar Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Készítette: Varga Ádám Témavezető: Kun András István, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi

Részletesebben

SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1. Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933)

SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1. Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933) SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1 Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933) 1 ISBN 978-963-87985-4-1 2 Válság és bizalom... 4 Hogyan történhet az elbocsátás?...

Részletesebben

A felsőoktatási intézmények bázisán működő karrierszolgáltatási rendszerek feltérképezése és elemzése az Egyesült Királyságban és Magyarországon

A felsőoktatási intézmények bázisán működő karrierszolgáltatási rendszerek feltérképezése és elemzése az Egyesült Királyságban és Magyarországon Biró Krisztina Richard Maynard A felsőoktatási intézmények bázisán működő karrierszolgáltatási rendszerek feltérképezése és elemzése az Egyesült Királyságban és Magyarországon 1 BEVEZETÉS Tanulmányunk

Részletesebben

(TÁMOP-1.4.4.-08/1-2009-0037)

(TÁMOP-1.4.4.-08/1-2009-0037) Á L L Á S B Ö R Z E Igyekezz az lenni, ami vagy! Ez az egyetlen, amivel az életnek tartozol Gödöllő 2011. április 27. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági-, és foglalkoztatási potenciál erősítésére

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 2. szám 2015. július MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Pótfelvételivel

Részletesebben