Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. KÖNYTÁRHASZNÁLAT 9. é v f o l y a m A változat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. KÖNYTÁRHASZNÁLAT 9. é v f o l y a m A változat"

Átírás

1 Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Az iskola bélyegzője: Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. KÖNYTÁRHASZNÁLAT 9. é v f o l y a m A változat Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Az osztály betűjele: 1. A könyvborítók alapján döntsd el, melyik könyvtárból kölcsönözhették ki őket! A könyv betűjelét írd a leginkább jellemző gyűjtemény neve alá! A) B) C) D) E) F) iskolai könyvtár közkönyvtár szakkönyvtár 2. Melyik könyvtári szolgáltatást veszed igénybe az alábbi esetekben? Írd a szolgáltatás megnevezése mellé a problémahelyzet betűjelét! a) a szükséges könyv más olvasónál van, de Te is szeretnéd elolvasni b) a nálad lévő könyv kölcsönzési határideje lejár, de még nem fejezted be az olvasását c) a feladatod megoldásához szükséges könyvet a kézikönyvtárban találod d) a katalógusban nem találod a keresett dokumentumot e) a keresett könyv csak egy másik könyvtárban található meg tájékoztatás: előjegyzés: könyvtárközi kölcsönzés hosszabbítás: helyben használat:

2 MFFPPTI Könyvtárhasználat 9. évfolyam A/2 3. Az ábrán egy iskolai könyvtár alaprajzát találod. A könyvtári terek megnevezését párosítsd az alaprajzban található számokkal! a) kölcsönzési övezet... b) médiatár... c) tankönyvtár... d) olvasóterem... e) folyóiratolvasó A mai házi feladataidat a könyvtárban kell megoldanod. Melyik könyvtári témacsoportban melyik feladat megoldáshoz szükséges dokumentumot találod meg? Írd a betűjeleket a megfelelő témacsoportok mellé! 502 Természetvédelem 510 Matematika 570 Biológia 780 Zene 796 Sport 894 Magyar irodalom a) Arany János: Vörös Rébék c. balladájának elemzését b) Milyen állat szerepel az Aggteleki Nemzeti Park emblémájában c) Erkel Ferenc mikor írta a Hunyadi László című operáját d) Milyen versenyszámok szerepeltek az első újkori olimpián e) Mikortól használják Európában az arab számokat f) Szent-Györgyi Albert pontosan miért kapta a Nobel-díját 5. Kiselőadásra készülve milyen sorrendben tájékozódsz a rendelkezésedre álló könyvtári tájékoztató eszközökben? Számozással jelöld a sorrendet!... Katalógus... Szaklexikon... Általános lexikon... Monográfia... Bibliográfia 6. Lakóhelyed irodalmi emlékeiről készítesz tablót. Karikázd be, hogy az anyaggyűjtés során az online katalógusban való kereséskor a felsoroltak közül mely tárgyszavakat használnád! Húzd át azokat, amelyek feleslegesek a keresés során! helyi költőink helytörténet emlékhelyeink irodalomtörténet a környék története

3 MFFPPTI Könyvtárhasználat 9. évfolyam A/3 7. A képeken látható, különböző típusú időszaki kiadványok segítségével töltsd ki a táblázatot! Írj példát vagy határozd meg a típusát. IDŐSZAKI KIADVÁNY TÍPUSA napilap folyóirat sorozat A DOKUMENTUM CÍME Élet és Tudomány 8. A katalógusrekord alapján válaszolj a kérdésekre! 931 K Kákosy László (1932-)* Ré fiai : az ókori Egyiptom története és kultúrája / Kákosy László. 2. bőv., átd. kiad. - Budapest : Százszorszép : BUK, p., [116] t. : ill., részben színes, részben térk. ; 23 cm Bibliogr.: p ISBN kötött : 1300,- Ft *Egyiptom könyvtáron belüli lelőhely:kézikönyvtár Egyiptom,történelem,ókor,932,930.85(32) a) Mi a könyv raktári jelzete, amely alapján a polcon megtalálod?... b) Ki a mű szerzője?... c) Mit találunk a könyv oldalán?... d) Milyen tárgyszavak alapján kereshető a könyv a katalógusban? e) Írd le a mű adatait úgy, ahogy egy felhasznált irodalomjegyzékben szerepeltetnéd!

4 MFFPPTI Könyvtárhasználat 9. évfolyam A/4 9. A képen egy könyv tartalomjegyzékének egy részletét látod. A tartalomjegyzék segítségével válaszolj a kérdésekre! a) Hol tudod megnézni, hogy a könyvben találsz-e információt Klapka Györgyről? b) Melyik részben tudsz utánanézni annak, milyen művek szólnak még a Ferencvárosról? c) Hol találod meg Ferencváros születésének időpontját? d) A könyv melyik részének segítségével tudod eldönteni, hogy a Koppány utca keresztezi-e az Óbester utcát? e) Melyik fejezetben olvashatsz a Gizella malomról? 10. Melyik dokumentumot használnád? Írd a dokumentum betűjelét a táblázat üres helyeire! A) ÉRTELMEZŐ SZÓTÁR B) KRONOLÓGIA C) ÉVKÖNYV D) HELYESÍRÁSI SZÓTÁR E) LEXIKON F) FOLYÓIRAT 1. Ha a legújabb tudományos kutatásokra vagy kíváncsi 2. Ha egy fogalomról rövid, tömör összefoglalóra lenne szükséged 3. Ha az iskolád előző tanévi eseményeiről szeretnél olvasni 4. Ha a középkor történelmi eseményeit időrendben feldolgozó műre lenne szükséged 5. Ha egy szó jelentését szeretnéd megtudni 6. Ha egy szó helyes írásmódjában bizonytalan vagy

5 Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Az iskola bélyegzője: Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. KÖNYTÁRHASZNÁLAT 9. é v f o l y a m B változat Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Az osztály betűjele: 1. Melyik könyvtár használatát ajánlanád társadnak, ha az alábbi feladatai vannak? Írd a könyvtártípus számát a kipontozott helyekre! 1. szakkönyvtár 2. iskolai könyvtár 3. közkönyvtár 4. nemzeti könyvtár a) hobbija a horgászat és új szakkönyveket keres a témában... b) a megújuló energiaforrásokról készít országos versenyre pályamunkát, amelyhez a legújabb információkra is szüksége van... c) ki szeretné kölcsönözni Tamási Áron: Ábel című regényét magyarórára... d) bélyeggyűjteménye bővítéséhez bélyegkatalógusra van szüksége... e) Arany János verskéziratainak időszaki kiállítását szeretnéd megtekinteni A könyvtár melyik terében találhatod meg a képen látható dokumentumokat? Írd a könyvtári tér számát a képek alá! A) B) C) D) E)

6 MFFPPTI Könyvtárhasználat 9. évfolyam B/2 3. Házi dolgozatra készülve milyen sorrendbe végzed el az anyaggyűjtés lépéseit? Számozással állítsd sorrendbe!... Tárgyszavas keresés a katalógusban... Kulcsszavak, tárgyszavak gyűjtése... Címszavak keresése lexikonban... Találati halmaz értékelése... Téma meghatározása... Dokumentumok keresése a könyvtárban... Jegyzetelés 4. Biológia órára a Föld élővilágának tanulmányozásában szerepet kapott kutatók munkásságáról kell kiselőadást tartanod. Az anyaggyűjtés során milyen tárgyszavakra keresnél az online katalógusban? Karikázd be a megfelelőeket, és húzd át a feleslegeseket! növények kutatói természettudósok földrajz utazók életrajz biológusok 5. Válaszolj a kérdésekre az időszaki kiadvány kolofonja és tartalomjegyzéke alapján! 1. Mi a kiadvány címe? Milyen típusú időszaki kiadvány (a megjelenés gyakorisága alapján)? Melyik cikket tudnád felhasználni egy informatika órai kiselőadáshoz? (szerző, cím) 4. Hányadik oldalon kezdődik az a cikk, amelyik a trópusok növényvilágával foglalkozik? 5. Milyen rovatban jelent meg Szentesi Zoltán írása?

7 MFFPPTI Könyvtárhasználat 9. évfolyam B/3 6. Milyen típusú segéd- és kézikönyvekből származhatnak ezek az oldalak? Nevezd meg a könyvek típusát! A) B) C) D) A)... B)... C)... D) Barátodnak melyik dokumentumot ajánlanád feladatai megoldásához? Írd a dokumentum betűjelét a táblázatba! A) Magyar szinonimaszótár B) Természettudományi kisenciklopédia C) Idegen szavak szótára D)Környezetvédelmi lexikon E)Akadémiai kislexikon F) Magyar szólások és közmondások 1. Ha a ballag szóhoz hasonló jelentésű szavakat kell gyűjtenie 2. Ha Kölcsey Ferenc születési időpontjára kíváncsi 3. Ha a maecenas szó jelentésének szeretne utánanéznie 4. Ha kiselőadásra készül Budapest légszennyezettségéről 5. Ha a növények csíráztatásáról készít házi dolgozatot

8 MFFPPTI Könyvtárhasználat 9. évfolyam B/4 8. Igazak vagy hamisak az állítások? Karikázd be a betűjelet! A könyvtári tagságomat az olvasójegy igazolja. I H Az iskolai könyvtár segítségével más könyvtárak dokumentumaihoz is hozzájuthatok. I H A kölcsönzési határidőt ha szükségem van a dokumentumra bármeddig meghosszabbíthatom. I H A könyvtárban található folyóiratok cikkeiből fénymásolatot kérhetek. I H 9. A téli ünnepkör szokásairól kell anyagot gyűjtened. Karikázd be annak a témacsoportnak a számát, amelyikben találhatsz hozzájuk ismeretanyagot! Húzd át a feleslegeseket! 200 vallás 390 néprajz 520 csillagászat 590 állattan 610 orvostudomány 780 zene 10. Az olimpiai játékokról készítesz posztert. Az online katalógusban az alábbi műveket találtad a témához. A rekordok betűjelével válaszolj a kérdésekre! A 931 F 58 Finley, M. J. * Az olimpiai játékok első ezer éve / írta M. I. Finley és H. W. Pleket ; [fordította Szobotka Tibor]. - Budapest : Móra, l., [8] t.l. : ill., részben színes ; 24 cm ISBN kötött : 37,- Ft könyvtáron belüli lelőhely:ismterj olimpiai játékok,történelem,ókor,938, "-" Mt.: Pleket, H. W. Mt.: Szobotka Tibor (1913-) [ford.] B 796 K 58 Klein, Edwin* Olimpiák az ókortól napjainkig / írta Edwin Klein ; ill. Peter Klaucke ; [ford. Maros Judit]. - Budapest : Tessloff és Babilon, cop p. : ill., főként színes ; 28 cm. - (Mi micsoda, ISSN X; [10.]) eredeti cím:olympia ISBN kötött : 280,- Ft könyvtáron belüli lelőhely:ismterj olimpiai játékok, (100)(091) C 796 R 92 Rózsaligeti László* Magyar olimpiai lexikon / Rózsaligeti László. - Bp. : Datus Bt., p. : ill. ; 25 cm ISBN könyvtáron belüli lelőhely:kézi magyar,életrajz,lexikon,sportolók,olimpiai játékok,929(439)(03), (439)(092)(031) a) Mely műveket kölcsönözheted ki a könyvtárból? b) Melyik művet találod meg a történelmi témájú könyvek polcán? c) Melyik kiadvány kézikönyvtári mű? d) Az ókori olimpiákról melyik kiadvány tartalmazhat részletes információkat? e) Egerszegi Krisztina olimpiai győzelmeinek összeállításához melyik a legalkalmasabb könyv? f) Melyik műben találsz a 2008-es pekingi olimpiáról információkat? g) A három mű közül az egyiket egy házi dolgozatban is felhasználod. Milyen adatokkal tünteted 58. fel az irodalomjegyzékben?

Könyvtárhasználat A könyvtár A nemzeti A közművelődési könyvtárak A szakkönyvtárak

Könyvtárhasználat A könyvtár A nemzeti A közművelődési könyvtárak A szakkönyvtárak Könyvtárhasználat 9.1. Könyvtárak A könyvtár fogalma, típusai Eligazodás a könyvtárban: olvasóterem, szabadpolcos rendszer, multimédia övezet A helyben használható és a kölcsönözhető könyvtári állomány

Részletesebben

III/A Modul. Proszeminárium

III/A Modul. Proszeminárium III/A Modul Proszeminárium Szolnok 2010 A kiadványt írta: Kincses Julianna Lektorálta: Nagyné Farkas Rózsa A kiadványt szerkesztették: Gacov Katalin és Kaszab István Gábor A kiadvány a TÁMOP-3.2.4-09/1-2010-0003

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2014/2015. tanév Megyei/budapesti forduló I. kategória, 7-8. évfolyam 2015. március 2. hétfő 10.00 versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Második kiegészítés Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási

Részletesebben

Könyvtárhasználati ismeretek

Könyvtárhasználati ismeretek Könyvtárhasználati ismeretek 1. KÖNYVTÁRAK A könyvtár fogalma: információközvetítõ intézmény, amely dokumentumokat (könyveket, folyóiratokat, és egyéb nem nyomtatott anyagokat) gyûjt, rendszerez, feltár,

Részletesebben

2 0 0 8 KÖNYVTÁRHASZNÁLAT ÉS SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓKERESÉS

2 0 0 8 KÖNYVTÁRHASZNÁLAT ÉS SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓKERESÉS 2 0 0 8 KÖNYVTÁRHASZNÁLAT ÉS SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓKERESÉS egyetemi jegyzet Szerkesztette: KOÓSNÉ TÖRÖK ERZSÉBET KRISTÓF IB OLYA GÖDÖLLŐ Könyvtárhasználat és szakirodalmi információkeresés Egyetemi jegyzet

Részletesebben

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Könyvtárhasználati és kutatásmódszertani ismeretek Eszterházy Károly Főiskola Magyar szak 2013/2014 I. félév Készítette: Gál Tibor és Kun Zsuzsanna 2013. szeptember

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Információkeresés elmélete és gyakorlata a siklósi Városi Könyvtár WebOPAC felületén BAJA 2005.

SZAKDOLGOZAT. Információkeresés elmélete és gyakorlata a siklósi Városi Könyvtár WebOPAC felületén BAJA 2005. SZAKDOLGOZAT Információkeresés elmélete és gyakorlata a siklósi Városi Könyvtár WebOPAC felületén A Textlib könyvtári integrált rendszer Web-es környezetben Készítette: Fődi Katalin informatikus-könyvtár

Részletesebben

A könyvtár az iskola lelke avagy a Kodály Zoltán Általános Iskola könyvtára

A könyvtár az iskola lelke avagy a Kodály Zoltán Általános Iskola könyvtára TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 2007 A könyvtár az iskola lelke avagy a Kodály Zoltán Általános Iskola könyvtára Készítette: Csopey Dániel 6. osztályos tanuló Kárpáti Tamás 8. osztályos tanuló Felkészítő

Részletesebben

MÁRAI-PROGRAM KÖNYVEI II.

MÁRAI-PROGRAM KÖNYVEI II. MÁRAI-PROGRAM KÖNYVEI II. Szakkönyvek, szakirodalom 2013. február TARTALOMJEGYZÉK kézikönyvek 1. Akadémiai helyesírási szótár 2. Akadémiai magyar szinonimaszótár 3. Keresztyén bibliai lexikon 4. Magyar

Részletesebben

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Könyvtár (könyvtáros tanár) Szerzők: Hock Zsuzsanna,

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207 Óravázlatok rendhagyó könyvtári irodalom órákhoz az 5.-6. osztály számára szerkesztette: Czékus Lívia 2010. 1 Bevezető A könyvtári órák fontos részét képezik a kompetencia alapú oktatás bevezetésének,

Részletesebben

1, A találatok megjelenítése 2, Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Avagy a példányinformációk értelmezése

1, A találatok megjelenítése 2, Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Avagy a példányinformációk értelmezése Mi mit jelent a katalógusban? 1, A találatok megjelenítése 2, Hol, hogyan találom meg? Milyen adatokra van szükség egy könyv megtalálásához? Avagy a példányinformációk értelmezése 1, A találatok részletes

Részletesebben

INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI KÖNYVTÁRHASZNÁLAT

INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI KÖNYVTÁRHASZNÁLAT INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI KÖNYVTÁRHASZNÁLAT TÉTELCÍMEK: 1. A KÖNYVTÁR FOGALMA, SZEREPE AZ INFORMÁCIÓSZERZÉS FOLYAMATÁBAN: KÖNYVTÁRTÍPUSOK 2. KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ DOKUMENTUMOK ISMERETE, FELHASZNÁLÁSA A

Részletesebben

Pedagógiai projekt könyvtári bázison

Pedagógiai projekt könyvtári bázison Pedagógiai projekt könyvtári bázison Projekt neve: Mit tudunk a csillagok -ról? Mottó: Csillag voltál és csillag leszel! Műveltség, tantárgy: tantárgyközi ( irodalom, nyelv, fizika, néprajz, művészeti

Részletesebben

(M)ILYENEK A KÖNYVEK?

(M)ILYENEK A KÖNYVEK? 0 2 7 H (M)ILYENEK A KÖNYVEK? Forgatókönyv-gyűjtemény könyvtári órákhoz, foglalkozásokhoz MEGYEI KÖNYVTÁR Szekszárd C M - 1987 M 6 (M)ILYENEK A KÖNYVEK? Forgatókönyv-gyűjtemény könyvtári órákhoz, foglalkozásokhoz

Részletesebben

Könyvtár a Berzsenyiben. Adatbázisok és a magyar könyvtári rendszer szolgáltatásai

Könyvtár a Berzsenyiben. Adatbázisok és a magyar könyvtári rendszer szolgáltatásai Könyvtár a Berzsenyiben Adatbázisok és a magyar könyvtári rendszer szolgáltatásai könyvtár a berzsenyiben 2. Adatbázisok és a magyar könyvtári rendszer szolgáltatásai A kötet megjelenését az Új Széchenyi

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Alumni Kiadó Kft. SZOLNOK 2011. Közreadja a Szolnoki Főiskola Összeállította Fülöp Tamás főiskolai docens Konzulens és lektor Kóródi Márta oktatási és tudományos

Részletesebben

HATÁRIDŐK. Diákakadémiai pályázatok kiírása, 2012/2013.

HATÁRIDŐK. Diákakadémiai pályázatok kiírása, 2012/2013. Diákakadémiai pályázatok kiírása, 2012/2013. P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S Az emberi élet folyamán a 10-18 év közötti időszak az a kor, amikor kinyílik a világ felé, látóköre kitágul, sokszor egész

Részletesebben

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 5-6. osztály

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 5-6. osztály A könyvek a tenger mélyéhez hasonlítanak, amelyekből a búvár értékes gyöngyöket hozhat fel. Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló Név: Iskola: Osztály: 1. Milyen dokumentumokat

Részletesebben

1. Karakter: A szöveg legkisebb egysége, amely lehet betű, számjegy vagy jel. 2. Szó: Karakterek sorozata, melyeket szóköz választ el egymástól.

1. Karakter: A szöveg legkisebb egysége, amely lehet betű, számjegy vagy jel. 2. Szó: Karakterek sorozata, melyeket szóköz választ el egymástól. Egy kis segítség az otthoni tanuláshoz, avagy ismerkedés az SDT-vel (Sulinet Digitális Tudásbázis) sdt.sulinet.hu Szövegszerkesztés alapok A szöveg egységei: 1. Karakter: A szöveg legkisebb egysége, amely

Részletesebben

Palotásné Pánti Róza: Könyvtári katalógusok

Palotásné Pánti Róza: Könyvtári katalógusok Palotásné Pánti Róza: Könyvtári katalógusok Állományrendezés A könyvtárak anyagát, más szóval gy jteményét szükségszer bizonyos meghatározott elvek alapján rendezni, rendszerbe rakni, különben csak dokumentumok

Részletesebben

INFORMATIKA VETÉLKEDŐ 7 8. osztályosok részére egyéni verseny 2014

INFORMATIKA VETÉLKEDŐ 7 8. osztályosok részére egyéni verseny 2014 Iskolánként 1 vagy 2 fő jelentkezését várjuk! INFORMATIKA VETÉLKEDŐ 7 8. osztályosok részére egyéni verseny A felkészüléshez ajánljuk: Rozgonyi-Borus Ferenc: RAM-ba zárt világ (Mozaik Kiadó, Szeged) Sikos

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

BESZÁMOLÓ A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL BESZÁMOLÓ A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: MISKOLC AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE: DR. PROKAI MARGIT Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...2 1.1 Az év meghatározó

Részletesebben

943.9 C 84. Csukovits Enikő (1961-)

943.9 C 84. Csukovits Enikő (1961-) BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2007/2008. tanév Megyei/fővárosi forduló I. kategória Írásbeli feladatlap versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma:... Elért pontszám: v /100 Üdvözlünk

Részletesebben

INTERNET ÉS MULIMÉDIA A KÖNYVTÁRHASZNÁLAT TANÍTÁSÁBAN MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG KÖNYVTÁROSTANÁROK SZÁMÁRA

INTERNET ÉS MULIMÉDIA A KÖNYVTÁRHASZNÁLAT TANÍTÁSÁBAN MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG KÖNYVTÁROSTANÁROK SZÁMÁRA INTERNET ÉS MULIMÉDIA A KÖNYVTÁRHASZNÁLAT TANÍTÁSÁBAN MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG KÖNYVTÁROSTANÁROK SZÁMÁRA Készítette CSÜLLÖGNÉ BOGYÓ KATALIN könyvtári informatika szakos hallgató Szakértő DR. KOKAS KÁROLY

Részletesebben

Informatika. 1. Az informatikai eszközök használata

Informatika. 1. Az informatikai eszközök használata 5. évfolyam (32+4) Informatika 1. Az informatikai eszközök használata 6 óra Ismert alkalmazások futtatása számítógépen. Kapcsolattartás a számítógéppel ismert programokon keresztül. Adott informatikai

Részletesebben

KÖNYVTÁRI A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRI A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DEBRECEN FAZEKAS MHÁLY GMNÁZUM KÖNYVTÁR SZERVEZET ÉS MŰKÖDÉS SZABÁLYZAT A SZERVEZET ÉS MŰKÖDÉS SZABÁLYZAT 1. sz. melléklete OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2014. január 6. Hatálybalépés ideje: 2014.

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (SZMSZ)

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (SZMSZ) 8-as számú melléklet AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (SZMSZ) Ezen belül a kollégiumi könyvtár működési rendje különös tekintettel a telephelyek közötti állománymozgásra! Név: Zrínyi Ilona Gimnázium

Részletesebben

HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK?

HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK? HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK? Munkafüzet diákoknak a A médiaismeret tantárgy alkalmazása a hátrányos helyzetû diákok képességfejlesztésében címû pedagógus-továbbképzési programjához Budapest, 2008 A MANUSH

Részletesebben