Kirándulj velem! kirándulásvezető füzet feladatokkal, érdekességekkel és nyereményjátékkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kirándulj velem! kirándulásvezető füzet feladatokkal, érdekességekkel és nyereményjátékkal"

Átírás

1 Kirándulj velem! kirándulásvezető füzet feladatokkal, érdekességekkel és nyereményjátékkal Üdvözöllek az erdőben! Ez a kis füzet azért készült, hogy még több élményt adjunk az erdei kiránduláshoz, színesebbé tegyük, és ha elég lelkes vagy (és szerencsés is), a tudáspróbát kitöltve az év végén kisorsolt ajándékcsomagot is megnyerheted. A füzetet úgy készült, hogy már a kirándulás elejétől használható legyen. Hogyan használhatod? - állj meg minden állomásnál, tanulmányozd a táblákat, és olvasgasd a vezetőfüzet feladatait is. Vagy: kirándulás közben telepedj le egy pihenőnél, és akkor vedd elő a füzetet Vagy: kirándulás után, otthon (az iskolában) próbáld felidézni, hogy mi mindent láttál, és oldd meg a feladatokat. Légy kreatív, használd a füzetet kedvedre! Neved: Életkorod: A kirándulás időpontja: Az időjárás a mai napon (húzd alá): szép napsütéses, kellemes, esős, szeles, hideg, havas, fagyos, ködös Mikor érkeztél:.óra Mikor indulsz haza: óra

2 1. Mi legyen a hátizsákban? Próbáld csak a tényleg fontosakat felsorolni, hiszen senki sem szívesen cipel egy óriási hátizsákot (a plüssmackó is otthon maradhat!) Néhány dolog, amit mindenképpen vinnék magammal: Amit semmiképpen sem: (a csoki nagyon finom, de a nyári melegben teljesen szétolvad ):

3 2. Túrajelzések Az erdei kirándulás alatt gyakran találkozhatsz a fákra (vagy kisebb táblákra) kihelyezett, felfestett szimbólumokkal. Tudod-e melyik jelzés mit jelent? Kösd a jelhez a jelentését! (ha nem megy, hátul megtalálod a megoldást) Lakott település, szálláshely Forrás, kút, ivóvíz Turistaút Rom, vár, műemlék Barlang Hegytető, kilátó Körút, körséta Leágazás, összekötő út Ha találtál ismeretlen jelzést, rajzold ide: (otthon próbáld az interneten megkeresni, mit jelenthet.)

4 3. Erdei illemtan szituációs játék Szerinted hogyan kellene viselkedni a kirándulás alatt? Hogyan nem? (el is játszhatjátok a különböző viselkedésformákat, a csoportnak pedig ki kell találni, hogy helyes-e, vagy sem. Beszéljétek meg, hogy miért! (a kiránduló elszórja a szemetet/ vagy a táskájában hazaviszi a saját szemetét Hangoskodik, zenét hallgat, fülhallgatóval sétál, a telefonján játszik, fotóz, növényeket gyűjt, gombát szed, zavarja az állatokat, letér a túraútról, belevési a nevét a fa kérgébe, tüzet rak, és továbbáll, szalonnát süt.) Ne felejtsd el, hogy mi itt vendégségben vagyunk, viselkedjünk is ehhez méltón! 4. Milyen erdőben jársz? Mik a legfeltűnőbb különbségek a különböző erdőtípusok között? Figyeld meg a terepen! o Lombos erdő o Fenyőerdő o Vegyes, fenyőelegyes lomboserdő Húzd alá, ami a kirándulásod helyszínére érvényes! Fényviszonyok: világos, napsütötte, sötét Fő fafajok: tűlevelűek, lombos fák Aljnövényzet (cserjék, lágyszárúak): sűrű, ritkás, hiányzik Jellegzetes növényfajok, amiket láttál: Milyen állatokat figyeltél meg útközben (ha csak a nyomát láttad, akkor is ideírhatod):

5 5. A fák és felépítésük Keress egy fatuskót és figyeld meg a részeit! Írd be a szavakat a megfelelő helyre: Kéreg, háncs, szíjács, geszt, évgyűrűk Számold meg az évgyűrűket, így megtudod, hány éves volt a fa. Az erdőben talált fa... éves volt.

6 Milyen fafajokkal találkoztál a séta alatt? Gyűjts leveleket és otthon határozd meg őket. Egy kis segítség:

7 Válaszd ki a kedvenc fádat! Milyen fafaj lehet? (segítséget találsz a határozókönyvekben), Gyűjts leveles hajtást, rügyet, termést (az évszaknak megfelelően) Készíts kéreglenyomatot (zsírkréta, vagy ceruza, papír, satírozd át a kéreg mintázatát) Mérd meg az adatait! Mellmagassági átmérő (a földtől 1,3 m magasságban a törzs átmérője): cm Kerülete (mérőszalaggal):..cm (ha nincs nálad mérőszalag, mérd meg arasszal: otthon mérd meg, hány cm az araszod, és így ki tudod számolni, mennyi lehetett a fa kerülete!) Magassága (becsléssel):...m Kora (becsléssel):.év Melyik szintben van a koronája: felső/alsó lombkoronaszint Van-e valamilyen látható károsítója, sérülése? (húzd alá, ha igen) Fagyöngy, tapló, fagyléc (a fa törzsén a fagy miatt keletkező, benőtt függőleges repedés, sérülés) kéregsérülések (horzsolás, hántás, bicska-nyomok) Otthon készíts tablót a fádról! Látogasd meg különböző évszakokban!

8 6. Az erdők szintjei (írd be a szintek nevét a megfelelő helyre) Felső lombkoronaszint Középső lombkoronaszint Alsó lombkoronaszint Cserjeszint Lágyszárúszint Moha/talajszint Tegyél + jelet annak a szintnek a neve mellé, amit a kirándulás alatt az erdőben is meg tudsz figyelni. Nem minden erdőben van meg az összes szint, szerinted miért? Szerinted melyik a természetesebb, az egyszintes, vagy a többszintes erdő? Mi lehet a különbség?

9 7. Rovarok és bogarak Tudod-e, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár? Miért? Milyen egy bogár? Jelöld be, hogy melyik igaz a bogarakra! (+,-) o Nyolc lábuk van. o Első pár szárnyuk megvastagodott szárnyfedőt alkot o Az ízeltlábúak törzsének és a rovarok osztályának egyik rendje. o Ide tartoznak a szúnyogok is. Tudod-e, hogy Európa legnagyobb bogara a nagy szarvasbogár? A bogarak rendjén belül viszonylag ritkán fordul elő az ivari kétalakúság. (amikor a hím és a nőstény másképpen néz ki) Ennek egyik leglátványosabb példája a szarvasbogaraknál figyelhető meg, ahol a nőstények csáprágója jóval kisebb és gyengébben fejlett, mint a hímeké. A hímek függőleges tartásban repülnek, mivel nagy méretű "agancsukat" másképp nem tudják ilyenkor egyensúlyozni Milyen rovarokat láttál az erdőben? Írd ide: 8. Kétéltűek, hüllők Melyik az a gyík, amelyiknek nincs lába? Melyik az a kígyó, amelyikkel az erdőben is találkozhatunk? Több is lehet Melyik az a két Magyarországon élő kígyófaj, amelyiknek a mérge veszélyes? Melyik az a kígyó, amelyik a víz közelében él? Melyik kétéltű védett Mo n? Melyik béka a leghíresebb időjós? Melyik (Magyarországon is élő) béka ugrik a legnagyobbat? Melyik békából van vöröshasú és sárgahasú is?

10 9. Emlősök Miért nem találkozunk túl gyakran az erdőben élő emlősökkel? Hol lehetnek napközben? Találd ki, ki járt erre? A terített asztalnál mindenki talál magának csemegét. Vajon melyik kinek a kedvence? Mit eszik a szarvas... az őz a vaddisznó és a róka?

11 Gondolkodj: Van-e Magyarországon a nagytestű erdei növényevők (őz, szarvas) felett még egy láncszem a táplálékláncban? Hogyan lehet megoldani azt a problémát, ha túlságosan elszaporodnak ezek az állatok? Miért jelent ez gondot? Mi történik ilyenkor az erdővel? 10. Madarak Érdemes az erdőbe kirándulni, ha a sok zaj után pihentetésképpen egy kis madárdalra vágysz. Tavasszal a legnagyobb a hangzavar, hiszen a madarak ilyenkor osztják fel egymás között az erdő területét úgynevezett revírekre, aminek határait az énekükkel jelölik ki. Persze a különböző szinteken élők jól meg is férhetnek egymás mellett. A tavasz a fészekrakás időszaka is. A madárfajokra a fészkük alakja, mérete, anyaga is jellemző, vannak egészen művészi hajlamú építőmesterek, és elég nemtörődömök is. A madarak szívesen beköltöznek az emberek által kihelyezett mesterséges odúkba is: A négy fő odútípus különböző méretű, alapterületű és a berepülőnyílásuk is kisebb-nagyobb, megfigyelheted őket a tanösvényeken. Minden madárfaj megtalálja a neki ideális fészkelő helyet. Ha van időd (a kirándulás alatt miért ne lenne??), ülj le egy kényelmes helyre, és hallgasd egy darabig a madarak változatos énekét. A Zalakarosi Csiga túra tanösvényen fekvő pihenő ágyakat is találsz erre a célra!

12 11. Gombák Gombát csak nagyon körültekintően szabad szedni! A zsákmányt érdemes egy gombaszakértőnek megmutatni (a piacok területén általában találunk gombavizsgáló szakembereket, érdemes tájékozódni). Jó, ha legalább a legveszélyesebbet felismered: Segítségül egy régi gyerekmondóka: Bocskor, gallér, fehér lemez, az én táplálékom nem ez! A mondóka a gyilkos galócáról szól, aminek kalapszíne mindig világos (zöldes-sárgástól egészen fehérig), lemezei fehérek, gallérja, és bocskora is van. Nézd csak: A tapasztalatlan gyűjtő összekeverheti a csiperkékkel (az ő lemezük sosem fehér!) De aki a mondókát tudja, az nem vét ilyen hibát! Az erdőben gyakran láthatsz a fák törzsén megtelepedett taplógombákat, ezek az elpusztult, vagy pusztulófélben lévő fákon találhatók meg. Ilyen a nagyméretű bükkfatapló, vagy a kisebb lepketapló Érdekesség: A taplógombát régen összegyűjtötték, kiszárították, és gyújtósnak használták a tűzrakásnál, és a méhészek füstölőnek.

13 Színezd ki a gombákat élethűre (keress egy határozókönyvet hozzá!)

14 12. Erdőgazdálkodás, erdei munkák Az erdészek a rájuk bízott erdővel úgy gazdálkodnak, hogy az erdő értéke folyamatosan gyarapodjon. Az érték itt nem csak a pénzben kifejezhető vagyonról szól, hanem pl. az erdőben kirándulók számára nyújtott szépséget, jó levegőt is jelenti. Az erdőnek három fő funkcióját különítünk el: gazdasági funkció védelmi funkció közjóléti funkció Mit is jelenthetnek ezek? (a zalakarosi Csiga túra tanösvényen külön táblákat készítettünk a három fő funkció megismertetésére!) Próbáld kitalálni, hogy melyik fogalom - melyik funkcióhoz köthető? (segítség hátul) gazdasági funkció védelmi funkció közjóléti funkció erdei munkák talajvédelem fakitermelés erdei tornapálya erdei kisvasút arborétum fabútorok friss/tiszta levegő játszóterek erdei iskola pihenőhely Remélem sok érdekességet figyeltél meg a kirándulás alatt, és visszajössz máskor is! Ha még többet szeretnél tudni, keresd fel erdei iskoláinkat! Írta és rajzolta: Povics Noémi okl. erdőmérnök

15 Megoldások (segítség, ezt nem tudom ) 1. Hasznos dolgok a kirándulásnál: innivaló, szendvics, esőkabát, távcső, fényképezőgép, térkép, telefon, zsebkendő, kis elsősegélycsomag (ragtapasz, kötszer, fertőtlenítő folyadék, csipesz), kullancs- és szúnyogriasztó szer 2. Első oszlop (fentről-lefelé): Második oszlop: Turistaút leágazás, összekötő út Lakott település, szálláshely rom, műemlék, vár Forrás, kút, ivóvíz barlang Hegytető, kilátó körút, körséta 5. 1.kéreg, 2.háncs, 3. szíjács, 4.geszt, 5. évgyűrűk Fafajok: kocsánytalan tölgy, gyertyán, bükk, erdeifenyő, lucfenyő, akác, Nyír, hárs, kőris törékeny/lábatlan gyík, más néven: kuszma - erdei sikló, haragos sikló, rézsikló - vipera /keresztes, parlagi - vízisikló - mindegyik - levelibéka - erdei béka - unka 9. 1.őz, 2.borz, 3.vaddisznó, 4.szarvas, 5.róka, 6.fácán A csúcsragadozók hiányoznak, csak az ember tölti be ezt a szerepet. Ha túlságosan elszaporodnak a nagytestű növényevők, hatalmas károkat okozhatnak az erdőben (mindent lerágnak, lehántják a fakérget, nem engedik a facsemetéket megnőni) és a mezőgazdasági területeken is garázdálkodnak. A megoldás ilyenkor a vadállomány csökkentése, létszámának szabályozása, vagyis a vadászat. 12. Gazdasági funkció: erdei munkák, fakitermelés, erdei kisvasút (ha fát szállít), fabútorok Védelmi funkció: talajvédelem, friss/tiszta levegő Közjóléti funkció: erdei tornapálya, erdei kisvasút (ha utasokat szállít), arborétum, játszóterek, erdei iskola, pihenőhely

16 Kis tudáspróba Ha már mindent tudsz A kérdésekre a válaszokat a címre várjuk (elérhetőséggel együtt!) A helyesen válaszolók között minden év végén egy társasjáték-csomagot sorsolunk ki. A játék részletei a Zalaerdő facebook oldalán is követhetők! 1. Milyen termése van a tölgyeknek? 2. Melyik leírás igaz a gyilkos galócára? a) kalapja világos színű, leggyakrabban zöldes árnyalatú, lemezei világosak/fehérek, tönkje világos színű. b) Kalapja piros színű, fehér pettyekkel c) Kalapja világos, lemezei pedig rózsaszínes barnásak 3. Melyik növény védett? orvosi tüdőfű, odvas keltike, ciklámen 4. Hány évre készül az erdőterv? 20, 10, 1 5. Mi a különbség az agancs és a szarv között? 6. Hogyan tájékozódnak a denevérek? 7. Sorold fel az erdők három fő funkcióját: (három szót kérünk) 8. Melyik madár lehet? A legnagyobb nálunk fészkelő ragadozó madár. A szárnyak fesztávolsága elérheti a 240 cm-t és a tojó súlya a 8 kg-ot is. A fiatal madarak színe sötétebb, míg az öregebb példányok jóval világosabbak, csőrük erős, kampós, a felnőtt egyedeké sárga színű. 9. Milyen élőlény a csuszka? 10. Mi a különlegessége a vörösfenyőnek? 11. Mivel NEM etethetjük télen a madarakat? ( olajos magvak, szalonna, zsír, háj, gyümölcsök, kenyérmorzsa) 12. Melyik fa nedve a szarvasbogár kedvence? 13. Mit eszik a vaddisznó? +1. milyen állat van a Zalaerdő Zrt. logójában?

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen!

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban

Részletesebben

Természetfürkész Terepi munkafüzet

Természetfürkész Terepi munkafüzet Természetfürkész Terepi munkafüzet Név:.. Osztály:. Iskola: A munkafüzetet írta és szerkesztette: Adorján Rita A grafikát készítette: Koós Bence Kiadja: Zöld Gondolat Lovagrend Közhasznú Egyesület Felelős

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

Köszöntünk Benneteket a Sikondai Gyermektábor erdei iskolai tanösvényén!

Köszöntünk Benneteket a Sikondai Gyermektábor erdei iskolai tanösvényén! Köszöntünk Benneteket a Sikondai Gyermektábor erdei iskolai tanösvényén! Sétátok közben ennek a feladat-füzetnek segítségével megfigyeléseket végezhettek a természetben, feladatokat kaptok és lesz játék

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 3 Segédanyag-ismertető A nyári erdő élővilága oktatásisegédanyag-csomag az erdő életközösségébe nyújt betekintést, segítve ezzel

Részletesebben

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN Dr. Havasi András egyetemi tanár emlékének Előszó MME Börzsönyi Helyi Csoport Szakmailag lektorálta: Schmidt András Szerkesztette: Nagy

Részletesebben

Természetfürkész. Tanári útmutató

Természetfürkész. Tanári útmutató Természetfürkész Tanári útmutató A munkafüzetet írta és szerkesztette: Adorján Rita A grafikát készítette: Koós Bence Kiadja: Zöld Gondolat Lovagrend Közhasznú Egyesület Felelős kiadó: Ferling József,

Részletesebben

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul CSIPERKE ISKOLA CSIPERKE ERDEI ERDEI ISKOLA TANULÓI MUNKAFÜZET TANULÓI MUNKAFÜZET AAprojekt projektaz azeurópai Európai Unió Unió támogatásával, támogatásával, az azeurópai EurópaiRegionális Regionális

Részletesebben

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága Hazánk 17%-át borítják erdők. 1/3-a természetes állapotú erdő, amely önmagát fenntartja, megújítja; 2/3-a telepített erdő, melynek életét az ember szabályozza. Középhegységeinkben,

Részletesebben

Természetismereti játékok. Ismerkedés

Természetismereti játékok. Ismerkedés Bothálózat Időtartam: 5-10 perc Gyakorlat fajtája: ismerkedés Kapcsolódási pontok: - Helyszín: természet (akár zárt helyen is jó) Eszköz: fadarab (agancs, toboz, állatfigura) Természetismereti játékok

Részletesebben

Tanári segédkönyv a Pálfája tanösvényhez. Nagykőrös. Bemutatóhelyeink:

Tanári segédkönyv a Pálfája tanösvényhez. Nagykőrös. Bemutatóhelyeink: Bemutatóhelyeink: Alcsúti Arborétum Telefon: 22/353-219 e-mail: info@alcsuti-arboretum.hu www.alcsuti-arboretum.hu Királyréti Erdei Iskola 2624 Szokolya, Királyrét Telefon: 27/585-625 e-mail: kiralyret@dinpig.hu

Részletesebben

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008.

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Környezetvédelmi tudnivalók, feladatok 5-8. osztályosok részére Szerkesztette: Kecskemét Kistérségi Pedagógiai Intézet Ajánló Kedves Gyerekek! A Kecskeméti Környezetvédelmi

Részletesebben

Húsz éves a Zempléni Tájvédelmi Körzet

Húsz éves a Zempléni Tájvédelmi Körzet Bevezetés A természet élő és élettelen értékeinek feltárása, szakszerű kezelése és fenntartása céltudatos társadalmi tevékenység, amelynek körébe tartozik az élővilág védelme és a tájvédelem. A Zempléni

Részletesebben

Kedves Pedagógus! Kívánunk minden nevelőnek hatékony játszva tanítást, ötletelést, gondolkodást az oktatócsomag forgatása

Kedves Pedagógus! Kívánunk minden nevelőnek hatékony játszva tanítást, ötletelést, gondolkodást az oktatócsomag forgatása Kedves Pedagógus! A kiadvány, melyet kezében tart, a nyíregyházi E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület és a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által elnyert, a Magyarország-Románia Határon

Részletesebben

A téli Madárbarát kert

A téli Madárbarát kert Madárbarát kert játék A téli Madárbarát kert Háromrétegu kirakó Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 Háromrétegu kirakó 3 Segédanyag-ismertető Ez az oktatási segédanyag

Részletesebben

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu Négyrétegu kirakó Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 Négyrétegu kirakó 3 Segédanyag-ismertető Ez az oktatási segédanyag egy nyári Madárbarát kert életébe nyújt

Részletesebben

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK Környezeti nevelés aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Környezetinevelés Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 3 A Fertő-táj 5 I. A szikes puszta

Részletesebben

Élőhelyek és védelmük

Élőhelyek és védelmük Élőhelyek és védelmük állatkerti oktatócsomag 8 12 évesek tanításához Rajzok: Lukács Albert Fotók: Bagosi Zoltán www.zoobudapest.com www.gorillazoona.hu Általános szervezési információk Az állatkert nagyszerű

Részletesebben

Pintér Tibor Sallai Margit KÖRNYEZET- ISMERET. Munkatankönyv harmadik osztályosoknak

Pintér Tibor Sallai Margit KÖRNYEZET- ISMERET. Munkatankönyv harmadik osztályosoknak Pintér Tibor Sallai Margit KÖRNYEZET- ISMERET Munkatankönyv harmadik osztályosoknak Mozaik Kiadó Szeged, 2007 Szerzô: PINTÉR TIBOR zoopedagógus SALLAI MARGIT tanító Lektorálták: ALBERTNÉ DR. HERBSZT MÁRIA

Részletesebben

Szeretem ezt a folyót

Szeretem ezt a folyót Interreg III A Közösségi Kezdeményezés Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program EMBER MURA TERMÉSZET Szeretem ezt a folyót Mura menti ötlettár környezeti nevelőknek Írta: Fehér Emma - Fehér

Részletesebben

Majtényi Erik: Mókus

Majtényi Erik: Mókus Majtényi Erik: Mókus Mókus úrfi a télre készül, odút szemel ki menedékül. Mogyorót, diót hord halomra, telik, telik a téli kamra. Maholnap szél fúj, havazik, majd csak kihúzza tavaszig. A MÓKUS TANÖSVÉNY

Részletesebben

Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok

Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok Burai Lászlóné dr. Faragó Attiláné Szövegértést fejlesztõ gyakorlatok osztály MÁSODIK KIADÁS CELLDÖMÖLK, 004 Bírálta Esztergályos Jenõ Lektorálta Dr. Szilágyi Imréné Aébertné dr. Hebszt Mária Szerkesztette

Részletesebben

Békében a farkasokkal

Békében a farkasokkal A kiadvány a Földmûvelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával készült. MAGAZIN MAGAZIN 2014/2 Békében a farkasokkal Hazai fajok nyomában az egészséges tájakért Tudtad, hogy a Kárpátokban

Részletesebben

FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY

FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY az erdı beszél ahhoz, aki ismeri: jeleket ad, üzen, kitárja magát, csak meg kell érinteni. De ahhoz, hogy érthessük, ismernünk kell fáit, bokrait, füveit, virágait, gombáit, állatait

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy 2012. X. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

ZÖLDERDŐ ÓVODA ÁLLATOK HETE 2009.OKTÓBER

ZÖLDERDŐ ÓVODA ÁLLATOK HETE 2009.OKTÓBER Az állatok és az évszakok Az erdő képe minden évszakban más és ez természetesen nemcsak a fákra és bokrokra, de az ott élő állatokra is érvényes. Ha tavasszal látogatunk az erdőbe, csengő madárdal fogad,

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

Kezünkben. jövô. Felelôs gondolatok az erdôkrôl, az erdôkért

Kezünkben. jövô. Felelôs gondolatok az erdôkrôl, az erdôkért Kezünkben jövô a Felelôs gondolatok az erdôkrôl, az erdôkért 2 Kiadványunkat Zvekanovics László, a DDC cégcsoport biztonságtechnikai vezetôje emlékének ajánljuk. Kedves Olvasó! Az emberiség sokat köszönhet

Részletesebben

I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő

I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő 1. Mi a különbség a cserje és a fa között? Írj CS, illetve F betűt a következő növények után: kocsányos tölgy F, mogyoró CS,

Részletesebben