Munkafüzet a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment tárgyhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkafüzet a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment tárgyhoz"

Átírás

1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézet Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Munkafüzet a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment tárgyhoz Dr. Kalló Noémi egyetemi docens Budapest 2016

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. A TERMELÉSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNY ELŐREJELZÉSE Előrejelzés mozgó átlaggal Előrejelzés exponenciális simítással A Holt módszer alkalmazása Az előrejelzés értékelése Esettanulmány KÉSZLETGAZDÁLKODÁS Az EOQ modell alkalmazása Az EOQ modell érzékenységvizsgálata Utánrendelési készletszint az EOQ modellben A termelési rátával rendelkező EOQ modell alkalmazása Utánrendelési készletszint a termelési rátával rendelkező EOQ modellben A sztochasztikus készletvizsgálati modell alkalmazása Esettanulmány... 14

3 1. A TERMELÉSI ÉS SZOLGÁLTATÁSI IGÉNY ELŐREJELZÉSE 1.1. Előrejelzés mozgó átlaggal 1 Egy repülőgépmotorokat javító üzem munkaerő-gazdálkodás céljából szeretne negyedéves előrejelzést készíteni a javítandó motorok számának várható alakulásáról. Három negyedévre visszamenőleg ismert az igény tényleges értéke, amely rendre 200, 250 és 175 darab. a) Készítsen egylépéses előrejelzést három negyedévi mozgó átlaggal a negyedik negyedévre! b) Készítsen előrejelzést három negyedévi mozgó átlaggal az ötödik negyedévre a harmadik negyedévből! c) A negyedik negyedév elteltével azt tapasztaljuk, hogy ténylegesen 186 darab motort kellett megjavítani. Mekkora volt az erre a negyedévre készített előrejelzés hibája? d) A negyedik negyedévi igény ismeretében készítsen új előrejelzést az ötödik negyedévi igényre! e) A további negyedévekben az igény 225, 285, 305, illetve 190 darab volt. Készítsen egylépéses előrejelzést három negyedévi mozgó átlaggal a hatodiktól a kilencedik negyedévre! f) Készítsen egylépéses előrejelzést hat negyedévi mozgó átlaggal a lehetséges negyedévekre! g) Hasonlítsa össze a kétféle előrejelzést grafikus ábrázolásuk segítségével! 1 A példa a jegyzet oldalán található.

4 1.2. Előrejelzés exponenciális simítással 2 Egy repülőgépmotorokat javító üzem munkaerő-gazdálkodás céljából szeretne negyedéves előrejelzést készíteni a javítandó motorok számának várható alakulásáról. Az első negyedévi tényleges igény 200 darab. A simítási konstans értéke 0,1. Az induló előrejelzés értéke F 1 =200 darab. a) Készítsen egylépéses előrejelzést exponenciális simítással a második negyedévre! b) Készítsen többlépéses előrejelzést exponenciális simítással a harmadik negyedévre! c) A második negyedév elteltével azt tapasztaljuk, hogy ténylegesen 250 darab motort kellett megjavítani. Mekkora ez előrejelzési hiba a második negyedévben? d) A második negyedévi igény ismeretében készítsen új előrejelzést a harmadik negyedévi igényre! e) Az elkövetkező negyedévekben az igény rendre 175, 186, 225, 285, 305, illetve 190 darab. Készítsen egylépéses előrejelzést a negyediktől a kilencedik negyedévre! f) Készítsen egylépéses előrejelzést a másodiktól a kilencedik negyedévig α=0,7 simítási konstans alkalmazásával! g) Hasonlítsa össze grafikusan a két előrejelzés eredményét! 2 A példa a jegyzet oldalán található.

5 1.3. A Holt módszer alkalmazása 3 Egy repülőgépmotorokat javító üzem munkaerő-gazdálkodás céljából szeretne negyedéves előrejelzést készíteni a javítandó motorok számának várható alakulásáról. Feltételezzük, hogy a javítandó motorok száma növekszik. Az első negyedévi tényleges igény értéke 200 darab. Mindkét simítási konstans értéke 0,1 (α=β=0,1), az előrejelzés kezdőértékei S 0 =200 darab, G 0 =10 darab. a) Készítsen egylépéses előrejelzést Holt módszerrel az első negyedévre! b) Készítsen egylépéses előrejelzést Holt módszerrel a második negyedévre! c) Készítsen kétlépéses előrejelzést Holt módszerrel a harmadik negyedévre! d) A második negyedév elteltével azt tapasztaljuk, hogy ténylegesen 250 darab motort kellett megjavítani. Ennek ismeretében készítsen új előrejelzést a harmadik negyedévi igényre! e) Az elkövetkező negyedévekben az igény rendre 175, 186, 225, 285, 305, illetve 190 darab. Készítsen egylépéses előrejelzést a negyediktől a kilencedik negyedévre! f) Hasonlítsa össze grafikusan a tényleges igény és az előrejelzés alakulását! 3 A példa a jegyzet oldalán található.

6 1.4. Az előrejelzés értékelése 4 Konstans jellegű igény feltételezésével az igényt az elkövetkező hat hónap mindegyikére 1000 darabra jelezték előre. A tényleges igény hónapról hónapra 950, 1070, 1100, 960, 1090, illetve 1050 darab volt. a) Határozza meg az előrejelzési hibákat és a relatív előrejelzési hibákat a vizsgált hat hónapra! b) Mekkora a hat havi előrejelzés átlagos hibája és átlagos abszolút hibája? c) Mekkora a hat havi előrejelzés átlagos négyzetes hibája? d) Mekkora a hat havi előrejelzés átlagos relatív hibája és átlagos abszolút relatív hibája? e) A hibamutatók alapján elfogadható az előrejelzés? f) Határozza meg az előrejelzés alapján a követőjel hat havi értékét! g) Készítse el a követőjel-diagramot és értékelje az előrejelzést! 4 A példa a jegyzet 24. és oldalain található.

7 1.5. Esettanulmány 5 Egy étterem egy egyre népszerűbbé váló turisztikai körzetben már több éve sikeresen működik. Az étterem elsősorban a tehetősebb vendégek körében népszerű. Az elmúlt egy év során az étteremnek sikerült stabil vevői bázist kiépítenie. Az időről időre jelentkező hiányok, illetve készletek következtében az étterem vezetősége arra a következtetésre jutott, hogy szükség van egy olyan előrejelzési rendszerre, ami képes az étel- és italfogyasztást egy évre előre, havi bontásban megbecsülni. Az elmúlt egy év forgalmi adatait a következő táblázat tartalmazza. Hónap Igény a) A forgalmi adatok grafikus elemzése alapján ajánljon előrejelzési módszert! b) Készítsen előrejelzést a következő év minden hónapjára α=0,1 értékű simítási konstanst alkalmazó exponenciális simítással (D 0 =100, F 0 =100)! c) Határozza meg az előrejelzés átlagos hibáját, átlagos relatív hibáját, átlagos abszolút hibáját és átlagos abszolút relatív hibáját! A hibamutatók, valamint az igény és az előrejelzés grafikus összehasonlítása alapján értékelje az előrejelzést! d) Készítsen egylépéses előrejelzést a következő év hónapjaira figyelembe véve, hogy a havi igények a következők voltak: 105, 115, 110, 108, 111, 115, 110, 116, 112, 114, 116, 118. e) Értékelje az előrejelzési hibák és az egyéb hibamutatók (ÁH=-6,03; ÁAH=6,03; ÁRH=-5,15%; ÁARH=5,15%) alapján az előrejelzést! f) Értékelje az előrejelzést a követő alapján (az utolsó egy, illetve két évet figyelembe véve)! Mi lehet az oka az előrejelzési modell alkalmatlanságának? g) Készítsen egylépéses előrejelzést a következő év hónapjaira Holt módszer segítségével (S 0 =108,187, G 0 =0,659, α=β=0,1)! h) Értékelje az előrejelzést a követőjel-diagram alapján! 5 A példa a jegyzet oldalán található.

8 2. KÉSZLETGAZDÁLKODÁS 2.1. Az EOQ modell alkalmazása 6 Egy termék iránti igény egy évben 3600 darab. A rendelési költség Ft. A fajlagos beszerzési költség 2500 Ft, az éves készlettartási ráta 60%. Számoljunk közelítőleg évi 300 munkanappal. a) Határozza meg az optimális rendelési tételnagyságot! b) Mekkora az optimális rendelési politika teljes költsége? c) Mekkora az optimális rendelési ciklus hossza? d) A menedzsment úgy gondolja, hogy nem érdemes ilyen kis tételekkel bajlódni, ezért javasolja, hogy félévente egyszer rendeljenek az alkatrészből. Hány százalékkal nő így a rendelési politika teljes költsége? 6 A példa a jegyzet oldalán található.

9 2.2. Az EOQ modell érzékenységvizsgálata 7 Egy vállalat meghatározta, hogy az egyik általa használt alkatrész optimális rendelési tételnagysága 240 darab. a) A szállító 100 darabos egységcsomagokat szállít. Hány százalékkal növeli meg 200 vagy 300 darab rendelése a vállalat változó költségeit? b) 240 darab helyett 1800 darab rendelése hány százalékkal növeli a vállalat változó költségeit? c) A menedzsment nem biztos benne, hogy pontosan sikerült meghatároznia a vizsgált alkatrész esetében a rendelési költséget. Hány százalékkal változtatja meg a vállalat változó költségeit a rendelési költség 25%-os alul-, illetve felülbecslése? 7 A példa a jegyzet és 41. oldalain található.

10 2.3. Utánrendelési készletszint az EOQ modellben 8 Egy termék iránt jelentkező igény egy évben 3600 darab. A rendelési költség Ft. A fajlagos beszerzési költség 2500 Ft, az éves készlettartási ráta 60%. Számoljunk közelítőleg évi 300 munkanappal. A termék optimális rendelési tételnagysága 240 darab, a rendelési ciklus hossza 20 nap. a) Milyen készletszintnél kell megrendelni a 240 darabos tételt, ha a megrendelt mennyiség 15 nap múlva érkezik meg? b) Hogyan alakul az utánrendelési készletszint, ha az utánrendelési idő 45 nap? 8 A példa a jegyzet 43. oldalán található.

11 2.4. A termelési rátával rendelkező EOQ modell alkalmazása 9 Egy termék iránt jelentkező igény egy évben 3600 darab. A kérdés az, hogy mekkora sorozatok gyártása optimális, ha az átállási költség Ft, és a termékből 16 darab készül el naponta. A fajlagos gyártási költsége 2500 Ft, az éves készlettartási ráta 60%. Számoljunk közelítőleg évi 300 munkanappal. a) Mekkora az optimális gyártási sorozatnagyság? b) Mekkora az optimális mennyiséghez tartozó ciklusidő hossza? c) Milyen hossz a készletnövekedés, illetve a készletcsökkenés fázisa? d) Mekkora az optimális gyártási politika teljes költsége? 9 A példa a jegyzet oldalán található.

12 2.5. Utánrendelési készletszint a termelési rátával rendelkező EOQ modellben 10 Egy termék iránt jelentkező igény egy évben 3600 darab. Az átállási költség Ft, és a termékből 16 darab készül el naponta. A fajlagos gyártási költség 2500 Ft, az éves készlettartási ráta 60%. Számoljunk közelítőleg évi 300 munkanappal. A termék optimális rendelési tételnagysága 480 darab, a rendelési ciklus hossza 40 nap. A készletnövekedés időtartama 30 nap, a készletcsökkenésé 10 nap. a) Mikor kell feladni a rendelést, ha az 15 nap múlva érkezik meg? b) Mikor kell feladni a rendelést, ha az utánrendelési idő 45 nap? 10 A példa a jegyzet 48. oldalán található.

13 2.6. A sztochasztikus készletvizsgálati modell alkalmazása 11 Egy termék iránt jelentkező igény normális eloszlású, melynek várható értéke 3600 darab, szórása pedig 224 darab évente. A rendelési költség Ft. A fajlagos beszerzési költség 2500 Ft, az éves készlettartási ráta 60%. Számoljunk közelítőleg évi 300 munkanappal. A menedzsment átlagosan évi háromszori hiány kialakulását tartja elfogadhatónak. Az optimális rendelési tételnagyság 240 darab, a rendelési ciklus hossza 20 nap. a) Határozza meg 15 napos utánrendelési időnél a biztonsági készlet, valamint az utánrendelési készletszint nagyságát! b) Mekkora az átlagos készletszint, a biztonsági készlet készlettartási költsége, valamint a rendelési politika teljes költsége? c) A menedzsment sokallja a biztonsági készletre fordított összeget, és előírja annak felére csökkentését. Hogyan alakul ebben az esetben a hiány éves gyakorisága és az utánrendelési készletszint? d) Milyen többletköltséget okoz, ha a menedzsment a szolgáltatás színvonalának növelése érdekében átlagosan évi egyetlen hiányt enged meg? Mekkora lesz ekkor az utánrendelési készletszint? e) Hogyan alakul az utánrendelési készletszint, ha a menedzsment olyan megengedő politikát határoz meg, ami szerint évente átlagosan kilencszer fordulhat elő hiány? f) Határozza meg évente átlagosan háromszori hiány megengedésekor az utánrendelési készletszint értékét, ha az utánrendelési idő 45 nap! 11 A példa a jegyzet oldalán található.

14 2.7. Esettanulmány 12 Tekintsük egy gyártóüzem példáját, amelynek vezetése azt fontolgatja, hogy egy kritikus alkatrészt, amelyet korábban egyik alvállalkozója szállított, a saját üzemében állítsa elő. Az alkatrész iránti igény várható értéke évi 3200 darab. Az üzem folyamatos készletvizsgálatot alkalmaz és évente átlagosan 250 napot dolgozik. A menedzsment átlagosan évente egyszer tartja elfogadhatónak a hiány kialakulását. Az üzem gazdasági vezetői 14%-ban határozták meg a termelésben lekötött tőke költségét. Az elmúlt évben eft volt a készletek átlagos finanszírozási igénye. További 2400 eft-ot költöttek a készletekkel összefüggő adókra, biztosításra. A készletek károsodásával, lopással kapcsolatos költség közelítőleg 900 eft volt. Végezetül 1500 eft-ot költöttek a raktározással kapcsolatos általános költségekre (fűtés, világítás, adminisztráció stb.). A beszerzési osztály információi szerint átlagosan két óráig tart egy rendelés elkészítése, függetlenül a rendelt mennyiség nagyságától. A beszerzési osztályon dolgozók becsült órabére az egyéb járulékos terheket is figyelembe véve 2800 Ft. Emellett, a tavalyi időszakban a feladott 125 rendeléshez 237,5 eft egyéb telefon-, papír- és postai költség is társult. Az alvállalkozótól vásárolva az alkatrészt egy hét a rendelés feladása és az alkatrészek beérkezése között eltelő idő. Statisztikai vizsgálatok azt mutatják, hogy ezen egy hét alatt az alkatrész iránti igény várható értéke 64, szórása pedig 10 darab. Az üzemvezetés azt tartja elfogadhatónak, ha évente átlagosan egy alkalomnál többször nem keletkezik hiány. Jelenleg az üzem 1800 Ft-ért vásárolja az alkatrészt az alvállalkozótól. Az utóbbi hónapokban az üzemben felesleges kapacitás keletkezett, ezért az üzemvezetés úgy gondolja, hogy talán olcsóbb, ha az alkatrészt helyben gyártják. Az előrejelzések azt mutatják, hogy várhatóan lesz elegendő kapacitás az alkatrész gyártására. Közelítőleg öthónapnyi szabad kapacitása van az üzemnek és az alkatrészből a rendelkezésre álló technológiával 1000 darab gyártható le havonta. Megfelelő termelésprogramozással elérhető, hogy 2 hetes átfutással a rendelt mennyiség mindig legyártható legyen. A kétheti utánrendelési idő alatt az alkatrész iránti igény várható értéke 128, szórása pedig 14,14 darab. Egy darab legyártásának költsége előreláthatólag 1700 Ft. Az üzemvezetés fő aggodalma az, hogy a berendezések átállítása az alkatrész gyártására nagyon időigényes. Úgy becsülik, hogy egy átállítás egy teljes nyolc órás műszakot vesz igénybe, és a kimaradó termelés óránkénti elveszett hozama 5000 Ft. a) Határozza meg a készlettartási ráta értékét! b) Mekkora egy rendelés feladásának költsége a külső beszerzés, illetve a saját gyártás esetén? c) Mekkora az optimális rendelési tételnagyság, a biztonsági készlet, az utánrendelési készletszint és a teljes költség külső forrásból történő beszerzés esetén? d) Mekkora az optimális rendelési tételnagyság, a biztonsági készlet, az utánrendelési készletszint és a teljes költség saját gyártás esetén? e) Melyik megoldás a kedvezőbb a költségek szempontjából? 12 A példa a jegyzet oldalán található.

A készletgazdálkodás alapjai

A készletgazdálkodás alapjai A készletgazdálkodás alapjai egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék A készlegazdálkodás alapproblémája 30 A készletek típusai Megjelenési forma szerint A kialakulás oka szerint Stb.

Részletesebben

Készletgazdálkodás A készletek keletkezésének okai:

Készletgazdálkodás A készletek keletkezésének okai: Készletgazdálkodás A készletek keletkezésének okai: az igény bizonytalanságai a beérkezési folyamat bizonytalanságai a termékek bonyolultsága sorozatnagyságtól függő gazdaságosság spekuláció A készletekkel

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Előrejelzési módszerek 14. Az előrejelzési modellek felépítése

Részletesebben

Dr. Kalló Noémi. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Dr.

Dr. Kalló Noémi. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Dr. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Ismertesse a legfontosabb előrejelzési módszereket és azok gyakorlati

Részletesebben

Elméleti kérdések. a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment tárgy vizsgájához. Dr. Kalló Noémi egyetemi adjunktus

Elméleti kérdések. a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment tárgy vizsgájához. Dr. Kalló Noémi egyetemi adjunktus Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézet Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Elméleti kérdések a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Termelésmenedzsment alapjai tárgyhoz

Gyakorló feladatok a Termelésmenedzsment alapjai tárgyhoz Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Ipari Menedzsment és Vállakozásgazdaságtan Tanszék Gyakorló feladatok a Termelésmenedzsment alapjai tárgyhoz Készítette: Dr. Koltai Tamás Egyetemi tanár Budapest, 2010.

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak

Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak Készítette: dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Budapest, 2012.

Részletesebben

Anyagszükséglet-tervezés gyakorlat. Termelésszervezés

Anyagszükséglet-tervezés gyakorlat. Termelésszervezés Anyagszükséglet-tervezés gyakorlat egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Feladattípusok Egyszerű tételnagyság-képzési szabályok, heurisztikák, kapacitáskorlátos esetek (3 komponens,

Részletesebben

A Termelésmenedzsment alapjai tárgy gyakorló feladatainak megoldása

A Termelésmenedzsment alapjai tárgy gyakorló feladatainak megoldása azdaság- és Társadalomtudományi Kar Ipari Menedzsment és Vállakozásgazdaságtan Tanszék A Termelésmenedzsment alapjai tárgy gyakorló feladatainak megoldása Készítette: dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Budapest,.

Részletesebben

Vizsgafelkészítı óra Termelésmenedzsment tárgyból

Vizsgafelkészítı óra Termelésmenedzsment tárgyból BUAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZASÁGTUOMÁNYI EGYETEM GAZASÁG- ÉS TÁRSAAOMTUOMÁNYI KAR MENEZSMENT ÉS VÁAATGAZASÁGTAN TANSZÉK Vizsgafelkészítı óra Termelésmenedzsment tárgyból Készítette: r. Koltai Tamás r. Kalló

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan 4. ZH - számolós feladatok Tartalomjegyzék 1. Készletgazdálkodás 2 1.1. Egy keresked az új................................... 2 1.2. Egy üzem egyik terméke................................

Részletesebben

A BUBU-t kell választani!!!!!!!!!!!!!!!

A BUBU-t kell választani!!!!!!!!!!!!!!! Gyakorlási mix Szállító értékelés TATU KFT. 400 BÓL 12 ROSSZ MINŐSÉG, 6 KÉSVE KSZÁLLÍTOTT, ÁR A 35 $, AZ ADOTT TERMÉK LEGOLCSÓBB ÁRA A PIACON 25 $. BUBU KFT. 350 DB TERMÉKBŐL 30 DB-OT KÉSVE SZÁLLÍTOTT,2

Részletesebben

Készletgazdálkodás. 1. Előadás. K i e z? K i e z? Gépészmérnök (BME), Gazdasági mérnök (Németo.) Magyar Projektmenedzsment Szövetség.

Készletgazdálkodás. 1. Előadás. K i e z? K i e z? Gépészmérnök (BME), Gazdasági mérnök (Németo.) Magyar Projektmenedzsment Szövetség. Készletgazdálkodás 1. Előadás K i e z? Kelemen Tamás BME Gépészmérnök (BME), Gazdasági mérnök (Németo.) Magyar Projektmenedzsment Szövetség K i e z? Kelemen Tamás Elérhetőség T. II. 4. Tel: 463-3775 Fax:

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi docens Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tudnivalók Segédanyagok Jegyzet, előadásvázlatok, munkafüzet Példatár, konzultáció, képletgyűjtemény Elméleti kérdések kidolgozása

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tematika Bevezetés A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése Alapfogalmak, az előrejelzési módszerek osztályozása Előrejelzési

Részletesebben

Optimális rendelési tételnagyság

Optimális rendelési tételnagyság Készletgazdálkodás Optimális rendelési tételnagyság A készletek mennyiségének OPTIMÁLIS szinten tartása fontos gazdálkodási feladat HIÁNY: a fogyasztó :(értékesítési lehetőség ) elvesztése A MAGAS KÉSZLET

Részletesebben

A mérlegterv nem más, mint a tervidőszak utolsó napjára vonatkozóan összeállított mérleg, amely a vállalat vagyonát mutatja be kétféle vetületben,

A mérlegterv nem más, mint a tervidőszak utolsó napjára vonatkozóan összeállított mérleg, amely a vállalat vagyonát mutatja be kétféle vetületben, A mérlegterv nem más, mint a tervidőszak utolsó napjára vonatkozóan összeállított mérleg, amely a vállalat vagyonát mutatja be kétféle vetületben, pénzértékben. Az üzleti terv-részek nem tartalmaznak olyan

Részletesebben

Bevezetés 2. A készletezési modellek csoportosítása 4. A készletezési modellek működési mechanizmusa 5. A készletekkel kapcsolatos költségek 9

Bevezetés 2. A készletezési modellek csoportosítása 4. A készletezési modellek működési mechanizmusa 5. A készletekkel kapcsolatos költségek 9 Bevezetés 2 A készletezési modellek csoportosítása 4 A készletezési modellek működési mechanizmusa 5 Folyamatos készletvizsgálat 6 Periodikus készletvizsgálat 8 A készletekkel kapcsolatos költségek 9 EO

Részletesebben

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Beruházási és finanszírozási döntések 4. konzultáció 12. A vállalati készletgazdálkodás 1. A készletezési költségek 2. A gazdaságos rendelési mennyiség modellje (EOQ)

Részletesebben

Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

Készítette: Juhász Ildikó Gabriella 14. tétel Egy kft. logisztikai költséggazdálkodása a számviteli adatok szerint nem megfelelő, ezért a számviteli vezetővel együttműködve a logisztikai vezető számára meghatározták a szolgáltatási rendszer

Részletesebben

Vállalati készlet- és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet- és pénzgazdálkodás Vállalati készlet- és pénzgazdálkodás Beruházási és finanszírozási döntések 4. konzultáció Fő témák 1. A vállalati készletgazdálkodás 2. Az optimális vállalati pénzgazdálkodás 3. Gazdálkodás vállalati

Részletesebben

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Tematika Kvantitatív eszközök használata Esettanulmányok

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK PÉLDATÁR

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK PÉLDATÁR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK PÉLDATÁR a Termelés- és szolgáltatásmenedzsment, Termelésmenedzsment, Termelésszervezés

Részletesebben

A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N

A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N Controlling A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N Az anyagok osztályozása és számbavétele Nyersanyagnak

Részletesebben

5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés

5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés 5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés Magasraktározási rendszerek Elterjedésének okai: korszerű elosztási rendszerek fejlődése termelési folyamatok automatizálása raktártechnika

Részletesebben

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZEREPE ÉS MÓDJAI 6. TÉTEL Készletezés I. Az árukészlet az az árumennyiség, mely a forgalom lebonyolításához nélkülözhetetlen. A készletgazdálkodásra azért van szükség,

Részletesebben

Készletgazdálkodási módszerek ÚTMUTATÓ 1

Készletgazdálkodási módszerek ÚTMUTATÓ 1 Készletgazdálkodási módszerek ÚTMUTATÓ 1 A programozást elvégezték és a hozzá tartozó útmutatót készítették: dr. Gelei Andrea és dr. Dobos Imre, egyetemi docensek, Budapesti Corvinus Egyetem, Logisztika

Részletesebben

Poisson-eloszlás Exponenciális és normális eloszlás (házi feladatok)

Poisson-eloszlás Exponenciális és normális eloszlás (házi feladatok) Poisson-eloszlás Exponenciális és normális eloszlás (házi feladatok)./ Egy televízió készülék meghibásodásainak átlagos száma óra alatt. A meghibásodások száma a vizsgált időtartam hosszától függ. Határozzuk

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan II. zh anyaga. 1.1 Bevezetés

Vállalatgazdaságtan II. zh anyaga. 1.1 Bevezetés Vállalatgazdaságtan II. zh anyaga 1.1 Bevezetés A termelésmenedzsment feladata a termeléshez közvetlenül kapcsolódó erőforrások hatékony működtetése. A hatékonyság az előállított termék, szolgáltatás erőforrásigényét

Részletesebben

KÉSZLETMODELLEZÉS EGYKOR ÉS MA

KÉSZLETMODELLEZÉS EGYKOR ÉS MA DR. HORVÁTH GÉZÁNÉ PH.D. * KÉSZLETMODELLEZÉS EGYKOR ÉS MA Az optimális tételnagyság (Economic Order Quantity) klasszikus modelljét 96-tól napjainkig a világon széles körben alkalmazták és módosított változatait

Részletesebben

Elméleti feladatok gyakorlás a munkaforma szerint. 1. Adminisztráció: 2 perc 2. Ismétlés: 20 perc

Elméleti feladatok gyakorlás a munkaforma szerint. 1. Adminisztráció: 2 perc 2. Ismétlés: 20 perc Osztály 10A. Tantárgy Üzleti tevékenység tervezése gyakorlat Téma: A készletek elemzésének tervezésének, valamint a leltáreredmény mutatószámai Tanítási egység Összefoglalás Az óra száma 18 Az óra típusa

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt!

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt! 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/1 GAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK, VESZTESÉGSZÁMÍTÁS, KAPACITÁSSZÁMÍTÁS 1. a) Ön egy vendéglő vezetője. Kérem, mutassa be, hogy üzletében az árubeszerzéskor milyen források állnak rendelkezésére,

Részletesebben

Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További. 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén!

Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További. 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén! Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További példák találhatók az fk.sze.hu oldalon a letöltések részben a közlekedési operációkutatásban 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat

Részletesebben

2. hét. 8. hét Elrejelzett igény Korábbi rendelés Készlet Rendelés beérkezés Rendelés feladás. 3. hét

2. hét. 8. hét Elrejelzett igény Korábbi rendelés Készlet Rendelés beérkezés Rendelés feladás. 3. hét Utolsó módosítás dátuma: szombat, 200 november Készletek - Id-vezérelt rendelési pont - 1 Az id-vezérelt rendelési rendszert (IVR) tulajdonképpen az MRP-re alapul, hiszen a becsült igényeket onnan kapjuk.

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan. Minden, amit a Vállalatról tudni kell

Vállalatgazdaságtan. Minden, amit a Vállalatról tudni kell Vállalatgazdaságtan Minden, amit a Vállalatról tudni kell 1 Termelési rendszer vizsgálata 2 képzeljük el az alábbi helyzetet örököltünk egy gyárat mit csináljunk vele? működtessük de hogyan? Hogyan működik

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. T 54 345 01/1/7 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Tájékoztató

Részletesebben

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás 12. A vállalati készletgazdálkodás 1. A készletezési költségek 2. A gazdaságos rendelési mennyiség modellje (EOQ) 3. EOQ kiterjesztései 2 1 Megközelítő éves költség

Részletesebben

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele)

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele) Készletezés Árukészlet: a forgalom lebonyolítását biztosító áruállomány, árumennyiség. Készletezés: a készletekkel kapcsolatos döntések és gyakorlati teendők összessége. A készletezés hosszú távú döntései

Részletesebben

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Tematika Kvantitatív eszközök használata Esettanulmányok

Részletesebben

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Beruházási és finanszírozási döntések Levelező 4. konzultáció Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás 1. A vállalati készletgazdálkodás 1. A készletezési költségek. A gazdaságos rendelési mennyiség modellje

Részletesebben

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Beruházási és finanszírozási döntések Levelező 13-14- 4. konzultáció 1. A vállalati készletgazdálkodás 1. A készletezési költségek. A gazdaságos rendelési mennyiség

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 4. Előadás Beszerzési logisztikai stratégiák Beszerzési logisztikai stratégiák BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés

Részletesebben

Vállalatirányítás HÁLÓTERVEZÉS. Tevékenység Jel Kódjel megelőző követő tevékenység jele. A - C 6 Munkaerő-szükséglet 2. B - F 8 műszaki tervezése 3.

Vállalatirányítás HÁLÓTERVEZÉS. Tevékenység Jel Kódjel megelőző követő tevékenység jele. A - C 6 Munkaerő-szükséglet 2. B - F 8 műszaki tervezése 3. HÁLÓTERVEZÉS 1. Egy hálótervről az alábbi adatok ismertek: Közvetlenül Tevékenység Jel Kódjel megelőző követő tevékenység jele 1. Generálterv kidolgozása A - C 6 Munkaerő-szükséglet. meghatározása és gyári

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A termelésinformatika alapjai

Részletesebben

Kapacitásszámítás. Termelésmenedzsment. Dr. Kalló Noémi. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Termelésmenedzsment

Kapacitásszámítás. Termelésmenedzsment. Dr. Kalló Noémi. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Termelésmenedzsment Kapacitásszámítás egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék A kapacitás egy meghatározott időszak alatt előállítható termék vagy szolgáltatás mennyisége. Tervezési kapacitás: egy erőforrás

Részletesebben

Logisztikai rendszer. Kis- és középvállalkozások. Általános jellemzők Ügyvezetés I. és II.

Logisztikai rendszer. Kis- és középvállalkozások. Általános jellemzők Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Logisztikai rendszer 2 Általános jellemzők Anyagi jellegű folyamatok Anyagáramlások (helyváltoztatás) (kereskedelem) Anyagátalakulások (fizikai, kémia)

Részletesebben

SOROZATOK (SZÁMTANI SOROZAT)

SOROZATOK (SZÁMTANI SOROZAT) SOROZATOK (SZÁMTANI SOROZAT) Egy sorozat első tagja -1, második tagja 1. Minden további tag a közvetlenül előtte álló két tag összegével egyenlő. Számítsa ki a sorozat első hat tagjának összegét! Számítását

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása hagyományos beszállítás JIT-elvû beszállítás az utolsó technikai mûvelet a beszállítás minõségellenõrzés F E L H A S Z N Á L Ó B E S Z Á L L Í T Ó K csomagolás raktározás szállítás árubeérkezés minõségellenõrzés

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 11 Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Részletesebben

Kapacitástervezés: Fő mutatószámok

Kapacitástervezés: Fő mutatószámok Kapacitástervezés: Fő mutatószámok Kapacitás számítás A kapacitás egy meghatározott időszak alatt gyártható termék, vagy nyújtható szolgáltatás mennyisége. Tervezési kapacitás: egy erőforrás vagy erőforráscsoport

Részletesebben

Régebbi Matek M1 zh-k. sztochasztikus folyamatokkal kapcsolatos feladatai.

Régebbi Matek M1 zh-k. sztochasztikus folyamatokkal kapcsolatos feladatai. Régebbi Matek M1 zh-k Folyamfeladatokkal, többszörös összef ggőséggel, párosításokkal, Nagy szḿok törvényével, Centrális Határeloszlás tétellel, sztochasztikus folyamatokkal kapcsolatos feladatai. Gráfok

Részletesebben

Versenyző kódja: 33 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 33 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 345 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 345 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : A logisztika

Részletesebben

A vállalat belső tevékenységi rendszere.

A vállalat belső tevékenységi rendszere. A vállalat tevékenységi rendszere 01. rész Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium A vállalat belső tevékenységi rendszere. Az alapvető célból lebontott vállalati célrendszer megvalósításához szükséges

Részletesebben

1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai. ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ!

1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai. ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ! 1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ! 1. A logisztika és az ellátásilánc-menedzsment különbsége abban áll, hogy a logisztika a szervezeten kívüli,

Részletesebben

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását!

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását! 1. Három nemnegatív számot kell meghatározni úgy, hogy az elsőt héttel, a másodikat tizennéggyel, a harmadikat hattal szorozva és ezeket a szorzatokat összeadva az így keletkezett szám minél nagyobb legyen.

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 7. Előadás Készáruraktár készletmenedzsmentje A készletmenedzsment feladata A készletmenedzsment feladata

Részletesebben

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM T 54 345 01/0 INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM Minősítés szintje: Érvényességi idő: 2018. 10. 05. 10 óra 00 perc a vizsgakezdés szerint Minősítő neve, beosztása: dr. Hafiek Andrea s.k. ITM főosztályvezető

Részletesebben

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai Musinszki Zoltán MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A kereskedelem Fogalma: Az

Részletesebben

A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 11 Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Eszközgazdálkodás alapok. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Eszközgazdálkodás alapok. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Eszközgazdálkodás alapok ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Az előadás témakörei ESZKÖZÖK - Tárgyi eszközök 1. Tárgyi eszközök fogalma, csoportosítása 2. Tárgyi eszközökkel való gazdálkodás 3. Tárgyi eszközök

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 345 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 345 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam GM szak Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014

Részletesebben

Vállalkozások vagyongazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások vagyongazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/36 Vállalkozások vagyongazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) ESZKÖZÖK FORRÁSOK Mibe? Befektetett eszközök Immateriális javak Tárgyi eszközök Befektetett pénzügyi eszközök Forgóeszközök

Részletesebben

Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző A 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított, valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma

Részletesebben

Ütemezés gyakorlat. Termelésszervezés

Ütemezés gyakorlat. Termelésszervezés Ütemezés gyakorlat egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Feladattípusok Általános ütemezés Egygépes ütemezési problémák Párhuzamos erőforrások ütemezése Flow-shop és job-shop ütemezés

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat 1. feladat Egy vállalkozás 1.000 darab terméket állít elő. Az eladási ár 25.000 Ft/db. A közvetlen költség 10.000 eft, a közvetett költségek összege 10.000 eft, amelyből elvileg felosztható 2.000 eft.

Részletesebben

ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA

ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA Raktár készletek, raktározási folyamato ELŐADÁS I. é. Szabó László tanársegéd BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

Részletesebben

A beszerzés-ellátás logisztikája

A beszerzés-ellátás logisztikája A beszerzés-ellátás logisztikája beszerzés -készletezés http://vili.pmmf.hu/portal/hu/web/hlatky/home Az ellátási (beszerzési) logisztika a beszerzéssel együttműködve azért felelős, hogy a vállalatnál

Részletesebben

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 345 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 345 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 345 01-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 345 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : A logisztika

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL T 54 345 01/N NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Minősítés szintje: Érvényességi idő: 2018. 05. 18. 10 óra 00 perc a vizsgakezdés szerint. Minősítő neve, beosztása: Katona Miklós s.k. NGM főosztályvezető Készítő

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Exponenciális kisimítás. Üzleti tervezés statisztikai alapjai

Exponenciális kisimítás. Üzleti tervezés statisztikai alapjai Exponenciális kisimítás Üzleti tervezés statisztikai alapjai Múlt-Jelen-Jövő kapcsolat Egyensúlyi helyzet Teljes konfliktus Részleges konfliktus: 0 < α < 1, folytatódik a múlt, de nem változatlanul módosítás:

Részletesebben

a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)!

a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)! 1. a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)! b) Határozza meg a logisztika fogalmát, és mutassa be a vállalati logisztikai

Részletesebben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben Hogyan csökkentheti költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? Dr. Szegedi Zoltán c. egyetemi tanár, Az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben zoltan.szegedi@ameropa.hu

Részletesebben

Statisztikai következtetések Nemlineáris regresszió Feladatok Vége

Statisztikai következtetések Nemlineáris regresszió Feladatok Vége [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 10. előadás: 9. Regressziószámítás II. Kóczy Á. László koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A standard lineáris modell

Részletesebben

Gyártási mélység változásának tendenciája

Gyártási mélység változásának tendenciája Gyártási mélység változásának tendenciája 1 Make-or-Buy döntés szükségessége 2 Make or Buy döntés lehet: egy konkrét megrendelés esetére, egy meghatározott időszakra, amíg a feltételek, adottságok nem

Részletesebben

Statisztika példatár

Statisztika példatár Statisztika példatár v0.02 A példatár folyamatosan b vül, keresd a frissebb verziót a http://matstat.fw.hu honlapon a letölthet példatárak közt. Országh Tamás Budapest, 2006 Mottó: Ki kéne vágni minden

Részletesebben

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM É 54 345 01/0 INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM Minősítés szintje: Érvényességi idő: 2018. 10. 05. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: dr. Hafiek Andrea s.k. 1TM főosztályvezető

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

Vizsgafeladatok. 1. feladat (3+8+6=17 pont) (2014. január 7.)

Vizsgafeladatok. 1. feladat (3+8+6=17 pont) (2014. január 7.) Vizsgafeladatok 1. feladat (3+8+6=17 pont) (2014. január 7.) Az elmúlt négy év a 2010. I. és a 2013. IV. negyedéve között csapadék mennyiségének alakulásáról az alábbiakat ismerjük: Időszak Csapadék mennyiéség

Részletesebben

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Raktározás számítási feladatok. Raktárüzemtani mutatók

Raktározás számítási feladatok. Raktárüzemtani mutatók Raktározás számítási feladatok Raktárüzemtani mutatók 1 1. Feladat Egy raktár havi záró készletszintje az alábbi táblázat szerint alakul. Az éves értékesítés: 1200ezer Ft. Számítsa ki a forgási sebességet

Részletesebben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben Bevezető feladat Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben A vállalkozás a tárgyidőszakban A és B típusú terméket gyártott. A tárgyidőszakkal kapcsolatban a következő információkat ismeri: A termék

Részletesebben

Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a 2012. évi beszámolóhoz /Adatok: ezer Ft -ban/

Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a 2012. évi beszámolóhoz /Adatok: ezer Ft -ban/ 1. oldal Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a 2012. évi beszámolóhoz /Adatok: ezer Ft -ban/ I. Általános rész 1./ Általános háttérinformációk Bakony és Balaton Keleti

Részletesebben

2017. évi éves beszámoló kiegészítő melléklete

2017. évi éves beszámoló kiegészítő melléklete 2017. évi éves beszámoló kiegészítő melléklete Elek-Ágh Állatmenhely Közhasznú Alapítvány I. Általános kiegészítések 1.A gazdálkodó bemutatása 1.1. A gazdálkodó főbb adatai - székhely: 2316 Tököl, Fő u.129.

Részletesebben

Korszerű termelésszervezési eljárások

Korszerű termelésszervezési eljárások Korszerű termelésszervezési eljárások 2010.10.25. 1. Just In Time (Éppen időben) módszer Termeld ma azt, amire holnap szükség van. A JIT-elv négy alapeleme: nincs raktárkészlet rövid szállítási idők kis

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

Dr. Körmendi Lajos Dr. Pucsek József LOGISZTIKA PÉLDATÁR

Dr. Körmendi Lajos Dr. Pucsek József LOGISZTIKA PÉLDATÁR Dr. Körmendi Lajos Dr. Pucsek József LOGISZTIKA PÉLDATÁR Budapest, 2009 Szerzők: Dr. Körmendi Lajos (1.-4. és 6. fejezetek) Dr. Pucsek József (5. fejezet) Lektorálta: Dr. Bíró Tibor ISBN 978 963 638 291

Részletesebben

Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a évi beszámolóhoz /Adatok: ezer Ft -ban/

Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a évi beszámolóhoz /Adatok: ezer Ft -ban/ 1. oldal Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Kiegészítő melléklete a 2016. évi beszámolóhoz /Adatok: ezer Ft -ban/ I. Általános rész 1./ Általános háttérinformációk Bakony és Balaton Keleti

Részletesebben

Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző A 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított, valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma

Részletesebben

Dr. Koltai Tamás. Termelés gazdaságtan. Oktatási segédanyag

Dr. Koltai Tamás. Termelés gazdaságtan. Oktatási segédanyag Dr. Koltai Tamás Termelés gazdaságtan Oktatási segédanyag Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS A TERMELÉSGAZDASÁGTANBA... 3 1.1. BEVEZETÉS... 4 1.1.1. A termelőrendszerek működését leíró mutatók... 5 1.1.2. A

Részletesebben

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ

SZÁMVITEL ALAPJAI VIZSGAKONZULÁTCIÓ 1. Feladat SZÁMVITEL ALAPJAI Cash Flow példa Mérlegadatok: Bázis Tárgy Befektetett eszközök: Ingatlanok: 375 476 Műszaki berendezések: 340 292 Szellemi termékek: 510 400 Forgóeszközök: Készletek: 420 350

Részletesebben