Hétköznapi szerepeink fogságában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hétköznapi szerepeink fogságában"

Átírás

1 Aranyos Zsolt Hétköznapi szerepeink fogságában Előadások címei: Színház az egész világ Szerepek az iskolában Kamaszkori szerepek Szerepek a szexualitásban Szerepek a munkahelyen Szerepek a családban Szerepek a párkapcsolatban Szerepek önmagunkkal szemben Szerepek a vallásos életben Szerepek a halálos ágyon A legtöbb ember olyannak szeret téged, amilyennek akar, hogy legyél. Megtartani ezt a szeretetet nem könnyű. Mindig olyannak lenni, amit elvárnak tőled. Biztosan meg is kapod ezt a szeretetet, ha jól színészkedsz. Ez az igazság. Jim Morrison

2 Az ember naponta játszik szerepet. Ha elmegy a boltba vásárolni, annak ellenére, hogy rossz kedve van, valószínűleg nem fog ordibálni az eladóval, helyette kedves próbál maradni. Ha egy alkalmazott valamit szeretne elérni a főnökénél, akkor igyekszik úgy viselkedni, hogy elérje célját. A sikeres üzletember pedig olyan szerepet játszik, amely ahhoz a társadalmi csoporthoz tartozik, amelyben érvényesülni kíván. Előadásaimban azt próbálom bemutatni, hogy a szerepek hogyan változtatják meg az ember viselkedését gyermekkortól kezdve egészen a halálos ágyig. Sokan annyira beleélik magukat a társadalom által elvárt szerepekbe, hogy észre sem veszik, valaki más bőrébe bújtak csak azért, hogy imádják, vagy épp ne közösítsék ki őket onnan, ahová tartoznak. Témáját tekintve azoknak szól, akik nem akarnak egy élő színházban statisztaként játszani úgy, hogy közben azt hiszik, megkapták a főszerepet, ami a saját életüknek látszik. Célom, hogy az utolsó mondathoz érve az olvasó elgondolkodjon azon, megéri-e tovább játszani megtagadva önmagunkat - és megoldást adjon ahhoz, hogy miként lehet viszonylag kevés szerepet játszva megélni azt az embert, akinek megszülettünk. A szerep valamilyen szinten biztonságot ad, mert a valóság veszélyesnek, kiszámíthatatlannak tűnik, szemben a szereppel, álarccal, ami mögé bújva senki nem ismeri meg a mögötte rejtőző ember valódi énjét, akaratát, érzéseit, és mindazt, aki valójában.

3 1. Színház az egész világ Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében... (Shakespeare: Ahogy tetszik részlet)) Gyermekkorunktól kezdve szerepeket játszunk. Eleinte legyőzhetetlen hősöket, híres sztárokat utánzunk, később sikeres, fiatalos nők és férfiak benyomását próbáljuk kelteni a hétköznapokban, az üzleti életben vagy a párkapcsolatban. A közismert közösségi hálón, a Facebook-on ezerszámra látni olyan pillanatképeket, amelyek azt sugallják, hogy mi boldogok vagyunk, és nagyon szeretjük egymást. De mi van akkor, ha az a szerep, amit tudatosan vagy észrevétlenül - felvettünk, pár év múlva egyre kínosabb lesz? Gondoljunk párkapcsolatunkra. A párunkat már meghódítottuk, vagy meghódított, minden megszokottá vált, és ami eleinte izgalmas, különleges, nem hétköznapinak számított, mára alig jelent valamit. Az érintése, csókja, szenvedélyes tekintete nem hoz lázba, és minden közös program unalmassá válik. Valamin változtatni kellene, de nem tudjuk nevén nevezni, mi lehet az. Olyan érzésünk támad, mintha állandóan hazudni kellene, kötélen rángatnának, vagy külső szemlélője lennénk az eseményeknek. Hazafelé közeledve megemelkedik a pulzusszám, a feszültség növekszik, majd előtör a menekülési kényszer. Eric Berne kezdő pszichológus korában arra figyelt fel, hogy a legtöbb ember életében sokszorosan ismétlődnek kudarcos események (olyanok, amelyekre úgy szoktunk reagálni, hogy Ó, szegény! vagy De nagy marha voltár már megint! ) Amint részleteiben, előzményeiben vagy a hátrahagyott szájíz felől tovább vizsgálódott, rájött, hogy ezek a történések olyan szabályszerűen zajlanak le, mintha csak egy sportág vagy társasjáték előírásait követnék. Ezért nevezte el ezeket játszmáknak. Hamarosan azt is észrevette, hogy a szegény áldozat érdekes módon maga is aktívan dolgozik a kudarcos folyamat továbbgörgetésén, egészen a zárójelenetig. 1 F. Várkonyi Zsuzsa_ Pszichológiai játszmák párunkkal, bárkivel, Mindennapi játszmáink, Jaffa Kiadó, 8. oldal - Miért játszunk szerepeket? - Észrevesszük-e, ha szerepet játszunk? - Milyen szerepeket játszhatunk otthon vagy a munkahelyünkön? - Milyen társadalmi szerepeket ismerünk? - Miért veszélyes az egészségre, ha mindig más valakinek akarunk látszani? - Meddig tartható fenn egy szerep?

4 2. Szerepek az iskolában Alig indultunk el az életben, hamar megtanuljuk, hogy ahhoz, hogy valamit elérjünk, nem lehet mindig őszintén kimondani, amit szeretnénk. Kisgyermekkorban kezdődik az önállósodási vágy, és az akaraterő hihetetlen erővel tör felszínre. A kisgyerek mindent ki akar próbálni. Kezdi megérteni mások érzéseit, vígasztal és lassan azt is megérti, hogy a másiknak fáj, ha megüti. Ahhoz, hogy a gyermek az iskolában megtalálja a helyét, és ne közösítsék ki, hamar rájön, két lehetőség adódik. Vagy kitűnik a többiek közül és bizonyos vezetői szerepet kap, vagy ha nem érez magában valami pluszt, ami által a többiek felnéznek rá, beolvad a közösségbe, és úgy viselkedik, olyan ruhát hord, úgy beszél, mint a többiek. - Miért kényszerülhet egy gyerek arra, hogy szerepet játsszon? - Milyen szerepekbe sodródhat egy gyerek? - Mentálisan milyen következményei lehetnek az állandó bizonyítási kényszernek, és annak, hogy valaki más akar lenni, mint ő maga? - Miért vágynak a szülők arra, hogy az ő gyerekük mintagyerekek legyen? - Hogyan tud egy szülő segíteni abban, hogy a gyermeke azt tapasztalja, úgy jó, ahogy van?

5 3. Kamaszkori szerepek A második születés, az önálló személyiség születésének időszaka, amikor a szülőktől való érzelmi elszakadás megtörténik. Nagy feladat előtt áll: meg kell találnia önmagát, és ha ez sikerül, akkor találhat vissza az emberek és a családja közé. Változik a teste, beindul a szexuális érés. Indulatait nehezen tudja kontrollálni, érthetetlen érzelmi viharok, mindenen megsértődik, magába zárkózik, olyan, mint egy sündisznó, miközben igényli az elfogadó szeretetet. A kamaszkor egy második születés. Lelki értelemben születik meg a kamasz. Önállósulnia kell. Kialakul saját személyisége beszédmód, fizikai kinézet. Ez a születés is fájdalmas. Ha tudjuk, hogy az élet része, akkor könnyebb elviselni. Ebben a korban edzőként vagyunk jelen. Önállóan kell csinálnia, mi csak a pálya szélén szurkolunk (esetleg elkapjuk, ha nagy gond van). A kamaszkort megelőző 10+ év már nem törölhető ki. 8 Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül 10. o Talán a legnehezebb korszak ez szülő és gyermek számára. Mi is történik ilyenkor? Akar-e szerepeket játszani vagy inkább az őszinte életre törekszik? - Miért tekintenek a magyar emberek rossz szemmel arra a gyerekre, aki lustának tűnik? - Hogyan kapcsolódik a rajongás a szerepekhez - Játszhat-e egy kamasz titokban szerepet? - Mi történik, ha a kamasz a szerelmet egyfajta szerepként értelmezi? Ha csak játszik a másikkal? - Mi köze a teljesítménynek a kényszeres szerepjátékhoz?

6 4. Szerepek a szexualitásban Ha a párkapcsolatunkra gondolunk, milyen érzéseink támadnak? Szívesen beszélünk róla, vagy inkább panaszkodunk? Kiszállnánk belőle vagy azt kívánjuk, bárcsak örökké tartana? A szexualitás is az önmegvalósítás eszköze lett. Elsősorban örömszerzésre, szerelmi beteljesülés élményére használjuk, és elfelejtettük, hogy eredeti rendeltetése az lenne, hogy a teljes és fenntartás nélküli önátadást, egyenlőséget megéljük. Nem mindegy tehát, kivel osztjuk meg szexuális intimitásunkat, hiszen ez az a hely, ahol sebezhetőségünket félelemmentesen felvállalhatjuk. Egymás előtt levetkőzve, megmutatva, kik is vagyunk valójában. 1. Aktus előtt fontosnak tartja az érzéki felvezetést? 2. Milyen gyakran előzi meg az együttléteket az előjáték? 3. Mennyi időt szán aktus előtt a csábításnak"? 4. Kielégülést nyújt önnek a szex? 5. Gyakran van orgazmusa a partnerének? 6. Az orgazmus élményéhez szüksége van előjátékra? 7. Mennyire figyel szeretkezés közben a párjára? 8. Mennyire kedveli szex terén az újdonságokat? 9. Milyen gyakran próbálnak ki új pozitúrákat? 10. Illő már az első alkalommal ágyba bújni a kiszemelt partnerrel? 11. Mit gondol, mennyire fontos a szex egy kapcsolatban?

7 5. Szerepek a munkahelyen Geert Hofstede holland kutató szerint a férfias kultúrában a nemi szerepek élesen elkülönülnek: a férfiaktól elvárt a határozott, asszertív és sikerorientált viselkedés, ezzel szemben a nő szerény, gyengéd és élet centrikus. A nőies kultúrában a nemi szerepek nagyobb átfedést mutatnak, és mindkét nem inkább a harmóniára, az élet élvezetére törekszik szemben a munkahelyi- és anyagi előrejutással. - A kamaszkor és a felnőttkori munkahelyi szerepek között milyen kapcsolat tapasztalható? - Miért nem tudunk elvonatkoztatni azoktól a sztereotípiáktól, amelyek a főnök beosztott szerepekre vonatkoznak? - Lehet-e szerepek nélkül elvégezni a ránk bízott feladatokat? - Hogyan alakulhat ki az, hogy nem tudnak különbséget tenni a munkahelyi és az otthoni viselkedés között a férfiak és a nők?

8 6. Szerepek a családban A családot olyan személyek alkotják, akiket házassági, vérségi kapcsolat vagy örökbefogadás fog egybe. A családban a személyek közös háztartásban egy fedél alatt élnek. Osztoznak egy közös kultúrában, de sajátos egyéni vonásokkal rendelkeznek. Mi történik olyankor, amikor egy családtag (apa, anya, gyermek, nagyszülő) létezését pusztán arra összpontosítja, hogy a családban betöltött szerepének hiánytalanul eleget tegyen úgy, hogy közben teljesen elfelejtkezik önmagáról? - Mitől apa egy apa? - Mitől anya egy anya? - Miért gyerek a gyerek? - Hogyan lehet különválasztani a szülői szerepet a férfi és a nő szereptől? - Emberek vagyunk egy családban vagy férfiak, nők, fiúk, lányok, esetleg apák, anyák és gyerekek? - Hol vannak a határok a szülők és a gyerekek között? Meddig mehet el viselkedésében egy gyermek? Kellenek-e a határok? - Kik osztják ki a szerepeket egy családban?

9 7. Szerepek a párkapcsolatban A párkapcsolat örök küzdelem és béke egy férfi és egy nő között. A férfi keresi a nőt, a nő keresi a férfit, s ha megtalálják egymást, újra eltűnnek, hogy aztán egy kis időt nyerve minden kezdődjön elölről. A boldogságért igyekeznek mindent megteremteni, de előfordul, hogy hiba csúszik a számításba. A férfi rájön, hogy nem így képzelte, a nő úgy érzi, nem figyel rá a párja, nem olyan nyílt, őszinte, mint ahogyan szeretné. Ha még adnak időt egymásnak, kezdik felfedezni, hogy különböző nyelven beszélnek, és ahhoz, hogy a konfliktusokat meg tudják oldani, meg kell ismerniük egymás szókincsét. Ha nem adnak időt egymásnak, de szakítani sem szeretnének, mert félnek, gyávák az élet meglepetéseivel szembenézni, akkor kezdődnek a játszmák. Olyan szerepeket kezdenek felvenni, amelyek a békesség látszatát igyekeznek fenntartani, vagy ellenkezőleg, folyamatosan igyekeznek egymás tudtára adni, hogy mennyire rosszul döntöttek, amikor igent mondtak a kapcsolatra, de képtelenek otthagyni egymást. Utóbbi esetben kifejezetten a másiktól várják a változást, és nem önmaguktól. A párjukat akarják önmaguk képére, hasonlatosságára és elképzelésére formálni. - Mi a célja a férfiank és a nőnak azzal, hogy szerepeket játszik? - Hol vannak a határok? - Milyen sztereotípiákat ismerünk a párkapcsolatokat illetően? - Lehet-e szerepek nélkül is jó és kielégítő a szexuális élet? - Miért élvezik a férfiak és a nők azt, ha veszekedhetnek egymással? - Miért mondunk nemet arra, amire legszívesebben igennel válaszolnánk?

10 8. Szerepek önmagunkkal szemben Láthattuk, hogy egész korán, már gyermekkorban szerepeket játszunk. Elképzeljük, hogyan lehetünk sikeresek, hogyan tűnhetünk ki abban a környezetben, amelyben élünk, és ennek alapján alakítjuk személyiségünket. Ha túl sok elvárással találkozunk, és rendszeresen azt halljuk, hogy nem vagyunk elég jók, akkor két lehetőség adódik: vagy beletörődünk újabb szerepünkbe, ami a rossz, vagy még jobban küzdünk az elismerő szavakért. Ezek a szerepek olyannyira belénk ivódhatnak, hogy néhány év után nem tudjuk megkülönböztetni a képzeletünktől valóságot. Csak mert egy leutánzott sztár sikeres azzal az életmóddal, amiben megnyilvánul, még nem biztos, hogy számunkra is ugyanazt fogja eredményezni, ha pontról pontra elkezdjük majmolni. Belül érezzük, hogy valami nincs rendben, de mégis a felvett szerepben érezzük jól magunkat. Ha később megpróbálnak kibillenteni belőle, az teljes személyiség összeomláshoz vezetne. Megfelelési kényszer a párkapcsolatban A megfelelési kényszer első jele, ha azt kezdjük el kutatni, hogyan felelhetnénk meg leginkább azoknak a szempontoknak, amelyeket az általunk választott partner kiemel, vagy fontosnak tart. Ide tartozik a rendszeres magyarázkodás egy adott dologgal kapcsolatban. Például, ha a nő az izmos férfiakat szereti (mert esetleg ezt mondta, vagy valamiért, valahonnan ez az információ jutott tudomására), akkor hosszas monológokat intézünk hozzá arról, hogy miért nem sikerült láthatóvá tenni a hasizmunkat, de hamarosan az is meglesz. Vida Ágnes pszichológus szerint A megfelelési kényszer a gyors sikerről szól. Azért akarsz másoknak megfelelni, hogy kapj egy gyors elismerést. Szeretnéd másoktól azt hallani, hogy "köszi, de jó voltál". Szeretnéd, ha megdicsérnének. Szeretnéd, ha mindenkivel kiegyensúlyozott lenne a kapcsolatod, ha nem lennének összeütközések, sem olyan emberek, akik neheztelnek rád. Olvasd gyorsan megint végig ezeket az elvárásokat, lehetségesnek tűnik, hogy mindegyiket megvalósítsd? Ugye, hogy nem? Mégis mennyi idő és energia elmegy azzal, hogy másoknak próbálsz megfelelni, még a saját érdekeid, céljaid, vágyaid háttérbe szorulnak. Te magad szorítod háttérbe őket Freddie Mercury gyakran hangsúlyozta, hogy nagyon fél az egyedülléttől, különösen éjszaka, ezért kicsapongó életmódjával, gyorsan cserélődő alkalmi kapcsolataival, a szabad szerelem nyújtotta örömökkel próbálta félelmét ellensúlyozni. Ismerőseinek egyszer azt is bevallotta: A boldogságot, na azt még nem kaptam meg.

11 Ezzel szemben Albert Schweitzer ezt mondta: A nagy titok: úgy járni végig életutunkat, hogy ne kopjunk el. Erre az olyan ember képes, aki nem az embereket és a tényeket veszi számításba, hanem minden élményét önmagára vetíti vissza, és a dolgok végső okát önmagában keresi. - Mitől fél az ember? - Miért félünk önmagunkkal szembenézni? - Miért szeretünk szerepeket játszani önmagunk előtt is? - Kiket vonzanak a vitás helyzetek és milyen típusú emberek tartózkodnak tőle? - Miért veszélyes az, ha valakit a megfelelési kényszer irányít?

12 9. Szerepek a vallásos életben Dave Carder: Családfánk titkai című könyvében felvázolja, hogy milyen gyülekezeti stílusok vannak, és mi alapján választják ki az emberek azt, amelyikhez tartozni szeretnének. Azonban nem csak a gyülekezeti stílusok lehetnek meghatározóak, hanem a közösségekben helyet foglaló személyek szerepei is. Sokszor pont az ellenkezője tör ki belőlük, mint amire számítottak. Azáltal, hogy végre fontos emberek lettek, vagy ellenkezőleg, elnyomva érzik egyéniségüket, olyan módon nyilvánulhatnak meg, ami által mások életét is befolyásolhatják. Carder szerint ők lesznek a túl sok felelősséget vállalók, a deviánsok, akik örökké lázadoznak minden ellen, a házi kedvencek, akik mindig központi helyen vannak és mindenki rajong értük, vagy épp az alkalmazkodók, akik mindig ott vannak, ahol jól érzik magukat Amikor ellátogattam egy dunántúli gyülekezetbe, éppen egy fiatal anyuka lépett előre. Talán a negyedik gyermekét szülte. Egy idegen kb. negyven évesnek nézhette. A jól karban tartott férje mellett ő nem a szülés miatt - csont soványan, megtört arccal, fáradt szemekkel, kissé meghajolva nézett előre, és mikrofonnal a kezében a következőket mondta: Hálát adok a Jóistennek, hogy segítségünkre volt, és egészséges babát szültem. Nagyon boldogok vagyunk. Nem hittem egyetlen szavát sem. Látszott, hogy egy gyerek is sok abban a családban. Minden az anyára hárult. S mivel tudtam, hogyan gondolkodnak a nőkről és arról, hogy milyen szerepet töltenek be a gyülekezeti életben, mesének tűnt ez a boldogság. Meg kell említenünk a kényszer szülte szerepet, amit akkor játszik el egy hívő, ha betegesen kötődni akar egy csoporthoz, közösséghez. Ha mindenáron azt akarja, hogy végre valahol befogadják, otthon érezze magát, akkor mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy esetleges párduc bőre hattyúfehér tollakká változzon. Máskülönben kilógna a sorból, és elesne mindazoktól a lehetőségektől, amit egy ilyen nagy család nyújthat a számára. Odafigyelés, megértés, szeretet, biztonság, bizalom, törődés. Ennek azonban nagy ára van, mégpedig a személyiség. Ahol elsősorban szerepet játszanak, ott a forgatókönyv lehet egy gyülekezeti kézikönyv, és a karmester a gyülekezet vezetője, aki a legnagyobb mágus. A vallás akkor tölti be feladatát, ha a hívő belső meggyőződésből válik egy közösség tagjává. Azért imádkozik, mert tudja és hiszi, hogy Valaki meghallgatja és nem azért, mert aki szépen tud imádkozni, azt komoly hívőnek tartják, és szeretik hallgatni a hangját. Továbbá személyes, belső meggyőződéséből fakadóan mozdul úgy a bal keze, hogy közben a jobb nem tudja, mit cselekszik. Örömmel adja át másoknak a helyét, anélkül, hogy ezért bármilyen dicséretet is elvárna. Adománya nem a fémpénzek összecsörrenésekor válik értékké, hanem akkor, amikor a szívében elhatározza, adni szeretne. Lehet szerepek nélkül is vallásos lenni, bár a meggyőződésem továbbra is az, hogy amilyen egyszerű, annyira nehéz.

13 - Miért van szüksége az embereknek a vallásra? - Mi alapján választ magának valaki közösséget? - Mikor mondhatjuk egy vallásról azt, hogy az ember javát szolgálja? - Mikor kényszerül egy hívő arra, hogy szerepeket játsszon a gyülekezetében? - Milyen szerepeket tudunk elképzelni egy közösség életében?

14 10. Szerepek a halálos ágyon A félelem ízét már alig érzem: Valamikor érzékeim vacogtak Egy éji hangra, és egy szörnyű hírtől Minden hajam égnek állt s reszketett, Mintha élne: jóllaktam az iszonnyal S a borzongás, agyam meghitt lakója, Többé nem izgat. (William Shakespeare: Macbeth részlet) Az élet elmúlása egy természetes rossz, hiszen nem tudjuk, mi történik utána. A vallásos ember hisz abban, hogy élete nem volt hiábavaló és Isten rendje szerint ez is a nagy terv része. Akik az egyszeri és megismételhetetlen létbe vetett hittel élnek, számukra minden pillanat olyan, ami soha többé nem adatik meg, ezért igyekeznek minden tőlük telhető módon kiélvezni az életet. És itt vannak azok, akik egész életük folyamán saját maguk által választott vagy mások által rájuk erőltetett szerepüket élték? Hogyan tudnak búcsút venni az élettől, embertársaiktól, és legfőképpen önmaguktól. A játszma még a halálos ágyon is folytatódhat. Ha az élettől hamarosan elbúcsúzni kényszerülő ember egy nagy cég tulajdonosa volt, halálos ágyán hozhat olyan döntéseket, amelyek mások javát szolgálják, vagy ellenkezőleg, a könyörtelen üzletember szerepét megtartva tönkretehet másokat. Teszi mindezt úgy, hogy közben tudja, mást közvetített kifelé, mint amilyen valójában volt, és az egész élete félelemmel és boldogtalansággal volt teljes. Amikor egyedül maradt, félt a magányos óráktól, és esténként, miközben nézte a kandallóban parázsló fadarabkákat, meghúzta whiskys üvegét, s arra gondolt, milyen jó lehet azoknak, akiknek alig van vagyonuk, és ha hideg van összebújhatnak, átölelhetik egymást anélkül, hogy attól félnének, hazug minden mozdulatuk. Mit tesz pl. egy orvos, aki legszívesebben festőművész szeretett volna lenni, de nem tudta megvalósítani álmait, mert szüleinek engedve ezt a tisztes pályát futott be? Most ott fekszik halálos ágyán, homályos tekintetével fürkészi a falon lógó okleveleket, állami kitüntetéseket, és magányos óráiban azt játssza, hogy megpróbálja kitalálni, időrendben hogyan követik egymást. Az elsőt utálja a legjobban, mert tudja, hogy azon a napon, amikor átvette, egy amatőr festőtáborban kellett volna lennie. És még sok-sok ember számolja életének utolsó másodperceit úgy, hogy tudják, minden sikerért járó elismerés, oklevél egy-egy nagyszerű alakítás része volt, de szívük legmélyén csak egy értéktelen papírdarab. Emlék arról, milyen gyávák voltak szegénynek, hétköznapinak lenni. Az öregek mindig jobban ragaszkodnak az élethez, mint a gyerekek, és kelletlenebbül válnak meg tőle, mint a fiatalok. Hiszen minden munkájuk ennek az életnek szólt, ezért a végén úgy érzik, hogy kárba veszett a fáradozásuk. Minden gondjukat, minden javukat, dolgos, álmatlan éjszakáik minden gyümölcsét,

15 mindenüket itt hagyják, amikor elmennek. Életükben nem gondoltak arra, hogy olyasmit is szerezzenek, amit magukkal vihetnének a halálba. Jean-Jacques Rousseau - Mi történik olyankor, amikor valaki a halálos ágyán jön rá, az egész élete a gyávaságról és a szerepekről szólt? - Mit mondanánk annak az embernek, aki élete utolsó éveiben megosztaná velünk mindazt, amire rájött, és úgy érzi, elrontotta az életét, amiért félt önmaga lenni?

TOM MARSHALL HELYES KAPCSOLATOK

TOM MARSHALL HELYES KAPCSOLATOK TOM MARSHALL HELYES KAPCSOLATOK Fordította: Lukács Tibor Minden jog fenntartva. Jelen kiadvány egyetlen része sem sokszorosítható, nem tárolható számítógépben, és nem terjeszthető sem mechanikus vagy elektronikus

Részletesebben

Gondolatolvasó tanfolyam helyett (Nagyon sok példával)

Gondolatolvasó tanfolyam helyett (Nagyon sok példával) Gondolatolvasó tanfolyam helyett (Nagyon sok példával) Azt írtam, hogy beszéljünk a szexről, miközben a társadalom gyakran azt érzékeli, hogy túlságosan is sokat beszélünk már róla. A két állítás nem mond

Részletesebben

A női karrier sajátosságai

A női karrier sajátosságai A női karrier sajátosságai Üvegplafon- szindróma - talán ez a legismertebb jelenség, amely a női karrier kapcsán eszünkbe juthat. A kifejezést a hetvenes évek óta használja a szakirodalom azon szervezeti

Részletesebben

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet. Budapest, 2005.

Részletesebben

Abba, Atya! AZ ATYA GYERMEKEI. 2 AZ ATYA GYERMEKEI Kármel 2009/6. Kármel 2009/6

Abba, Atya! AZ ATYA GYERMEKEI. 2 AZ ATYA GYERMEKEI Kármel 2009/6. Kármel 2009/6 Újra ránk köszönt a Karácsony, Urunk születését ünnepeljük. Figyelmünk a Megváltóra és áldott Szüleire irányul. Egy Családra, ahol befogadják Istent; minden új és meglepetésszerû megnyilatkozásával. Ünneplésünk

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

Miért várjunk a házasságig?

Miért várjunk a házasságig? Miért várjunk a házasságig? Írta: Tim Staffort A kiadványban szereplő adatok az Amerikai Egyesült Államok statisztikáiból származnak. A neveket néhány esetben megváltoztattuk. A kiadvány eredeti címe:

Részletesebben

Bácskai Júlia, Tapolyai Emőke, Varró S. Gábor Ex Exek Miért vannak még mindig itt, ha már nincsenek? SZIMPOZION Az élet dolgai

Bácskai Júlia, Tapolyai Emőke, Varró S. Gábor Ex Exek Miért vannak még mindig itt, ha már nincsenek? SZIMPOZION Az élet dolgai Bácskai Júlia, Tapolyai Emőke, Varró S. Gábor Ex Exek Miért vannak még mindig itt, ha már nincsenek? SZIMPOZION Az élet dolgai Borítóterv: Malum Stúdió ISBN 978-963-248-132-6 HU ISSN 2060-7512 HU ISSN

Részletesebben

Nem értelek, de szeretlek

Nem értelek, de szeretlek 2006. március, XVI. évf. 1. (44.) szám A Magyar Schönstatt Családmozgalom lapja fotó: Kuslits Levente Kopogtató A kamaszkorban új születésrõl van szó. Örömteli látvány a szülési fájásokkal együtt. A kamasz

Részletesebben

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb diplomás levelező tagozat Reklám szakirány MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK Készítette: Kis Katalin Budapest,

Részletesebben

Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben

Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben Bálint Ágnes Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben (Az Irgalom születése) Öt (plusz egy) kísérlet Télemakhoszt 1 talán nem szükséges bemutatni: Odüsszeusz és Pénelopé fia ő, aki nem szűnő

Részletesebben

FISCHER ESZTER MODERN MOSTOHÁK. A páromnak gyereke van

FISCHER ESZTER MODERN MOSTOHÁK. A páromnak gyereke van FISCHER ESZTER MODERN MOSTOHÁK A páromnak gyereke van 1 Tartalom Előszó A patchwork-család Szerelmes szülő Mozaik-családalapítás Életkori sajátosságok Az én gyerekem és a te gyereked Az előd A mi gyerekünk

Részletesebben

Kondorné dr. Orosz Ágnes Válságban a kapcsolat

Kondorné dr. Orosz Ágnes Válságban a kapcsolat Kondorné dr. Orosz Ágnes Válságban a kapcsolat Az utóbbi pár évtizedben főként azzal foglalkozom, hogy kapcsolati krízisben lévő pároknak próbálok segíteni a továbblépésben. Ez hol párterápiás keretek

Részletesebben

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita Kézikönyv Az én világom 1. tanításához A kiadványt az Oktatási Hivatal TKV/4084-15/2013 határozati számon 2013. 04. 05-tól 2018. 08. 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Részletesebben

VIII. évfolyam 1. szám, Húsvét

VIII. évfolyam 1. szám, Húsvét VIII. évfolyam 1. szám, Húsvét 2011. április www.pilis.reformatus.hu Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. 2 Korintus 12,9 Biztosan sokan vannak, akik szívesen olvasnak

Részletesebben

Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1

Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1 Oázis A Magyar Schönstatt Család és Ifjúság lapja 1 Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1 2 Örömvadászat Számoljuk

Részletesebben

ROXFORT VAGY SUMMERHILL

ROXFORT VAGY SUMMERHILL _FP-33_belivek.qxd 2006.10.05. 13:05 Page 15 is egyre jobban behatoltunk ebbe az érdekes világba. A Roxfort-i iskola valami olyasmi, ami minden iskola titokban szeretne lenni: ahol kalandok történhetnek,

Részletesebben

KOPOGTATÓ. 2000. április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja

KOPOGTATÓ. 2000. április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja 2000. április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja Erõforrásunk a család KOPOGTATÓ Ha szenvedésemben a szenvedõ Krisztusba kapaszkodom, az élet akkor is marad ugyan siralomvölgye,

Részletesebben

2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja. Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ

2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja. Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ 2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja Erõforrásunk a család Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ A házasság nem magánügy, hanem országépítõ közügy. Isten azt az építõkövet

Részletesebben

Ellenséges viszonyok, polarizált kapcsolatok A hibáztatás néhány jellemzője a családban

Ellenséges viszonyok, polarizált kapcsolatok A hibáztatás néhány jellemzője a családban Ohánovits Károly Ellenséges viszonyok, polarizált kapcsolatok A hibáztatás néhány jellemzője a családban 9. fejezet Az érzelmi összetartozás szintjei Ha a polarizációt el akarjuk helyezni az érzelmi kapcsolatok

Részletesebben

AZ ERŐ BENNED VAN FELTÁRUL ELŐTTÜNK A BENNÜNK REJLŐ SZÉPSÉG, SZERETET ÉS ERŐ LOUISE L. HAY

AZ ERŐ BENNED VAN FELTÁRUL ELŐTTÜNK A BENNÜNK REJLŐ SZÉPSÉG, SZERETET ÉS ERŐ LOUISE L. HAY AZ ERŐ BENNED VAN FELTÁRUL ELŐTTÜNK A BENNÜNK REJLŐ SZÉPSÉG, SZERETET ÉS ERŐ LOUISE L. HAY ÉDESVÍZ KIADÓ BUDAPEST, 2006 A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Louise L. Hay / The Power Is Within

Részletesebben

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig könnyedén. Pedig nagyon vágyunk rá, hogy megszabaduljunk

Részletesebben

Kérdések és válaszok a hajléktalanságról

Kérdések és válaszok a hajléktalanságról Breitner Péter Gurály Zoltán Győri Péter Tartalomjegyzék 1 Kik a hajléktalanok? 2 Hajléktalanság és otthontalanság 3 A hajléktalanság személyes, családi okai 4 A hajléktalanság társadalmi okai 5 Hány hajléktalan

Részletesebben

Szerzetesi élet ez is egy mód az Istennek szentelt élet megélésére, ezzel foglalkozunk a mostani számban. Istennek szentelt élet A kifejezés

Szerzetesi élet ez is egy mód az Istennek szentelt élet megélésére, ezzel foglalkozunk a mostani számban. Istennek szentelt élet A kifejezés Szerzetesi élet ez is egy mód az Istennek szentelt élet megélésére, ezzel foglalkozunk a mostani számban. Istennek szentelt élet A kifejezés megdobogtatja a legtöbbünk szívét! Azt hiszem azért, mert mindannyian,

Részletesebben

Kegyes ég, kötözd le A sok gonosz gondolatot, amely Az álmokba furakszik! WILLIAM SHAKESPEARE

Kegyes ég, kötözd le A sok gonosz gondolatot, amely Az álmokba furakszik! WILLIAM SHAKESPEARE Kegyes ég, kötözd le A sok gonosz gondolatot, amely Az álmokba furakszik! WILLIAM SHAKESPEARE I. VALÓSÁG Voltak olyan élményeim, amikor abszolút azt hittem, a valóságban vagyok, aztán egyszer csak felébredtem.

Részletesebben

Mitôl jó egy házasság?

Mitôl jó egy házasság? 2. fejezet Mitôl jó egy házasság? A csoportokban, a találkozó elején beszéljétek meg a múlt alkalommal tett elhatározást: miként sikerült a tisztaság tanúinak lennetek? És miként sikerült a szeretet támadásával

Részletesebben

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE?

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? Útmutató szülők és gyermekgondozók számára www.ogyei.hu www.gyermekbantalmazas.hu Miért állítottuk össze ezt az útmutatót? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)

Részletesebben

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei AUTÓVAL A CSÚCSRA Névjegy Név: K. Botond Életkor: 45 év Üzletág: személygépkocsi-kereskedelem Munkakör: értékesítő Eredményei: cégénél kiérdemelte az Év értékesítője címet a legtöbb új autó eladásával

Részletesebben

Andrek Andrea Léder László. APA-füzet II. Micsoda változás! Szűcs Édua illusztrációival. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványa

Andrek Andrea Léder László. APA-füzet II. Micsoda változás! Szűcs Édua illusztrációival. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványa Andrek Andrea Léder László APA-füzet II. Micsoda változás! Szűcs Édua illusztrációival A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványa Szerzők: Andrek Andrea, pszichológus, gyakorló anya Az ELTE

Részletesebben

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája?

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? A Nemzetközi Liebenzelli Misszió Molnár Mária Külmissziói Alapítvány Lapja XV. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? 2005 Október A misszionáriusok gyerekeivel hasonló a helyzet, mint

Részletesebben