Hétköznapi szerepeink fogságában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hétköznapi szerepeink fogságában"

Átírás

1 Aranyos Zsolt Hétköznapi szerepeink fogságában Előadások címei: Színház az egész világ Szerepek az iskolában Kamaszkori szerepek Szerepek a szexualitásban Szerepek a munkahelyen Szerepek a családban Szerepek a párkapcsolatban Szerepek önmagunkkal szemben Szerepek a vallásos életben Szerepek a halálos ágyon A legtöbb ember olyannak szeret téged, amilyennek akar, hogy legyél. Megtartani ezt a szeretetet nem könnyű. Mindig olyannak lenni, amit elvárnak tőled. Biztosan meg is kapod ezt a szeretetet, ha jól színészkedsz. Ez az igazság. Jim Morrison

2 Az ember naponta játszik szerepet. Ha elmegy a boltba vásárolni, annak ellenére, hogy rossz kedve van, valószínűleg nem fog ordibálni az eladóval, helyette kedves próbál maradni. Ha egy alkalmazott valamit szeretne elérni a főnökénél, akkor igyekszik úgy viselkedni, hogy elérje célját. A sikeres üzletember pedig olyan szerepet játszik, amely ahhoz a társadalmi csoporthoz tartozik, amelyben érvényesülni kíván. Előadásaimban azt próbálom bemutatni, hogy a szerepek hogyan változtatják meg az ember viselkedését gyermekkortól kezdve egészen a halálos ágyig. Sokan annyira beleélik magukat a társadalom által elvárt szerepekbe, hogy észre sem veszik, valaki más bőrébe bújtak csak azért, hogy imádják, vagy épp ne közösítsék ki őket onnan, ahová tartoznak. Témáját tekintve azoknak szól, akik nem akarnak egy élő színházban statisztaként játszani úgy, hogy közben azt hiszik, megkapták a főszerepet, ami a saját életüknek látszik. Célom, hogy az utolsó mondathoz érve az olvasó elgondolkodjon azon, megéri-e tovább játszani megtagadva önmagunkat - és megoldást adjon ahhoz, hogy miként lehet viszonylag kevés szerepet játszva megélni azt az embert, akinek megszülettünk. A szerep valamilyen szinten biztonságot ad, mert a valóság veszélyesnek, kiszámíthatatlannak tűnik, szemben a szereppel, álarccal, ami mögé bújva senki nem ismeri meg a mögötte rejtőző ember valódi énjét, akaratát, érzéseit, és mindazt, aki valójában.

3 1. Színház az egész világ Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében... (Shakespeare: Ahogy tetszik részlet)) Gyermekkorunktól kezdve szerepeket játszunk. Eleinte legyőzhetetlen hősöket, híres sztárokat utánzunk, később sikeres, fiatalos nők és férfiak benyomását próbáljuk kelteni a hétköznapokban, az üzleti életben vagy a párkapcsolatban. A közismert közösségi hálón, a Facebook-on ezerszámra látni olyan pillanatképeket, amelyek azt sugallják, hogy mi boldogok vagyunk, és nagyon szeretjük egymást. De mi van akkor, ha az a szerep, amit tudatosan vagy észrevétlenül - felvettünk, pár év múlva egyre kínosabb lesz? Gondoljunk párkapcsolatunkra. A párunkat már meghódítottuk, vagy meghódított, minden megszokottá vált, és ami eleinte izgalmas, különleges, nem hétköznapinak számított, mára alig jelent valamit. Az érintése, csókja, szenvedélyes tekintete nem hoz lázba, és minden közös program unalmassá válik. Valamin változtatni kellene, de nem tudjuk nevén nevezni, mi lehet az. Olyan érzésünk támad, mintha állandóan hazudni kellene, kötélen rángatnának, vagy külső szemlélője lennénk az eseményeknek. Hazafelé közeledve megemelkedik a pulzusszám, a feszültség növekszik, majd előtör a menekülési kényszer. Eric Berne kezdő pszichológus korában arra figyelt fel, hogy a legtöbb ember életében sokszorosan ismétlődnek kudarcos események (olyanok, amelyekre úgy szoktunk reagálni, hogy Ó, szegény! vagy De nagy marha voltár már megint! ) Amint részleteiben, előzményeiben vagy a hátrahagyott szájíz felől tovább vizsgálódott, rájött, hogy ezek a történések olyan szabályszerűen zajlanak le, mintha csak egy sportág vagy társasjáték előírásait követnék. Ezért nevezte el ezeket játszmáknak. Hamarosan azt is észrevette, hogy a szegény áldozat érdekes módon maga is aktívan dolgozik a kudarcos folyamat továbbgörgetésén, egészen a zárójelenetig. 1 F. Várkonyi Zsuzsa_ Pszichológiai játszmák párunkkal, bárkivel, Mindennapi játszmáink, Jaffa Kiadó, 8. oldal - Miért játszunk szerepeket? - Észrevesszük-e, ha szerepet játszunk? - Milyen szerepeket játszhatunk otthon vagy a munkahelyünkön? - Milyen társadalmi szerepeket ismerünk? - Miért veszélyes az egészségre, ha mindig más valakinek akarunk látszani? - Meddig tartható fenn egy szerep?

4 2. Szerepek az iskolában Alig indultunk el az életben, hamar megtanuljuk, hogy ahhoz, hogy valamit elérjünk, nem lehet mindig őszintén kimondani, amit szeretnénk. Kisgyermekkorban kezdődik az önállósodási vágy, és az akaraterő hihetetlen erővel tör felszínre. A kisgyerek mindent ki akar próbálni. Kezdi megérteni mások érzéseit, vígasztal és lassan azt is megérti, hogy a másiknak fáj, ha megüti. Ahhoz, hogy a gyermek az iskolában megtalálja a helyét, és ne közösítsék ki, hamar rájön, két lehetőség adódik. Vagy kitűnik a többiek közül és bizonyos vezetői szerepet kap, vagy ha nem érez magában valami pluszt, ami által a többiek felnéznek rá, beolvad a közösségbe, és úgy viselkedik, olyan ruhát hord, úgy beszél, mint a többiek. - Miért kényszerülhet egy gyerek arra, hogy szerepet játsszon? - Milyen szerepekbe sodródhat egy gyerek? - Mentálisan milyen következményei lehetnek az állandó bizonyítási kényszernek, és annak, hogy valaki más akar lenni, mint ő maga? - Miért vágynak a szülők arra, hogy az ő gyerekük mintagyerekek legyen? - Hogyan tud egy szülő segíteni abban, hogy a gyermeke azt tapasztalja, úgy jó, ahogy van?

5 3. Kamaszkori szerepek A második születés, az önálló személyiség születésének időszaka, amikor a szülőktől való érzelmi elszakadás megtörténik. Nagy feladat előtt áll: meg kell találnia önmagát, és ha ez sikerül, akkor találhat vissza az emberek és a családja közé. Változik a teste, beindul a szexuális érés. Indulatait nehezen tudja kontrollálni, érthetetlen érzelmi viharok, mindenen megsértődik, magába zárkózik, olyan, mint egy sündisznó, miközben igényli az elfogadó szeretetet. A kamaszkor egy második születés. Lelki értelemben születik meg a kamasz. Önállósulnia kell. Kialakul saját személyisége beszédmód, fizikai kinézet. Ez a születés is fájdalmas. Ha tudjuk, hogy az élet része, akkor könnyebb elviselni. Ebben a korban edzőként vagyunk jelen. Önállóan kell csinálnia, mi csak a pálya szélén szurkolunk (esetleg elkapjuk, ha nagy gond van). A kamaszkort megelőző 10+ év már nem törölhető ki. 8 Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül 10. o Talán a legnehezebb korszak ez szülő és gyermek számára. Mi is történik ilyenkor? Akar-e szerepeket játszani vagy inkább az őszinte életre törekszik? - Miért tekintenek a magyar emberek rossz szemmel arra a gyerekre, aki lustának tűnik? - Hogyan kapcsolódik a rajongás a szerepekhez - Játszhat-e egy kamasz titokban szerepet? - Mi történik, ha a kamasz a szerelmet egyfajta szerepként értelmezi? Ha csak játszik a másikkal? - Mi köze a teljesítménynek a kényszeres szerepjátékhoz?

6 4. Szerepek a szexualitásban Ha a párkapcsolatunkra gondolunk, milyen érzéseink támadnak? Szívesen beszélünk róla, vagy inkább panaszkodunk? Kiszállnánk belőle vagy azt kívánjuk, bárcsak örökké tartana? A szexualitás is az önmegvalósítás eszköze lett. Elsősorban örömszerzésre, szerelmi beteljesülés élményére használjuk, és elfelejtettük, hogy eredeti rendeltetése az lenne, hogy a teljes és fenntartás nélküli önátadást, egyenlőséget megéljük. Nem mindegy tehát, kivel osztjuk meg szexuális intimitásunkat, hiszen ez az a hely, ahol sebezhetőségünket félelemmentesen felvállalhatjuk. Egymás előtt levetkőzve, megmutatva, kik is vagyunk valójában. 1. Aktus előtt fontosnak tartja az érzéki felvezetést? 2. Milyen gyakran előzi meg az együttléteket az előjáték? 3. Mennyi időt szán aktus előtt a csábításnak"? 4. Kielégülést nyújt önnek a szex? 5. Gyakran van orgazmusa a partnerének? 6. Az orgazmus élményéhez szüksége van előjátékra? 7. Mennyire figyel szeretkezés közben a párjára? 8. Mennyire kedveli szex terén az újdonságokat? 9. Milyen gyakran próbálnak ki új pozitúrákat? 10. Illő már az első alkalommal ágyba bújni a kiszemelt partnerrel? 11. Mit gondol, mennyire fontos a szex egy kapcsolatban?

7 5. Szerepek a munkahelyen Geert Hofstede holland kutató szerint a férfias kultúrában a nemi szerepek élesen elkülönülnek: a férfiaktól elvárt a határozott, asszertív és sikerorientált viselkedés, ezzel szemben a nő szerény, gyengéd és élet centrikus. A nőies kultúrában a nemi szerepek nagyobb átfedést mutatnak, és mindkét nem inkább a harmóniára, az élet élvezetére törekszik szemben a munkahelyi- és anyagi előrejutással. - A kamaszkor és a felnőttkori munkahelyi szerepek között milyen kapcsolat tapasztalható? - Miért nem tudunk elvonatkoztatni azoktól a sztereotípiáktól, amelyek a főnök beosztott szerepekre vonatkoznak? - Lehet-e szerepek nélkül elvégezni a ránk bízott feladatokat? - Hogyan alakulhat ki az, hogy nem tudnak különbséget tenni a munkahelyi és az otthoni viselkedés között a férfiak és a nők?

8 6. Szerepek a családban A családot olyan személyek alkotják, akiket házassági, vérségi kapcsolat vagy örökbefogadás fog egybe. A családban a személyek közös háztartásban egy fedél alatt élnek. Osztoznak egy közös kultúrában, de sajátos egyéni vonásokkal rendelkeznek. Mi történik olyankor, amikor egy családtag (apa, anya, gyermek, nagyszülő) létezését pusztán arra összpontosítja, hogy a családban betöltött szerepének hiánytalanul eleget tegyen úgy, hogy közben teljesen elfelejtkezik önmagáról? - Mitől apa egy apa? - Mitől anya egy anya? - Miért gyerek a gyerek? - Hogyan lehet különválasztani a szülői szerepet a férfi és a nő szereptől? - Emberek vagyunk egy családban vagy férfiak, nők, fiúk, lányok, esetleg apák, anyák és gyerekek? - Hol vannak a határok a szülők és a gyerekek között? Meddig mehet el viselkedésében egy gyermek? Kellenek-e a határok? - Kik osztják ki a szerepeket egy családban?

9 7. Szerepek a párkapcsolatban A párkapcsolat örök küzdelem és béke egy férfi és egy nő között. A férfi keresi a nőt, a nő keresi a férfit, s ha megtalálják egymást, újra eltűnnek, hogy aztán egy kis időt nyerve minden kezdődjön elölről. A boldogságért igyekeznek mindent megteremteni, de előfordul, hogy hiba csúszik a számításba. A férfi rájön, hogy nem így képzelte, a nő úgy érzi, nem figyel rá a párja, nem olyan nyílt, őszinte, mint ahogyan szeretné. Ha még adnak időt egymásnak, kezdik felfedezni, hogy különböző nyelven beszélnek, és ahhoz, hogy a konfliktusokat meg tudják oldani, meg kell ismerniük egymás szókincsét. Ha nem adnak időt egymásnak, de szakítani sem szeretnének, mert félnek, gyávák az élet meglepetéseivel szembenézni, akkor kezdődnek a játszmák. Olyan szerepeket kezdenek felvenni, amelyek a békesség látszatát igyekeznek fenntartani, vagy ellenkezőleg, folyamatosan igyekeznek egymás tudtára adni, hogy mennyire rosszul döntöttek, amikor igent mondtak a kapcsolatra, de képtelenek otthagyni egymást. Utóbbi esetben kifejezetten a másiktól várják a változást, és nem önmaguktól. A párjukat akarják önmaguk képére, hasonlatosságára és elképzelésére formálni. - Mi a célja a férfiank és a nőnak azzal, hogy szerepeket játszik? - Hol vannak a határok? - Milyen sztereotípiákat ismerünk a párkapcsolatokat illetően? - Lehet-e szerepek nélkül is jó és kielégítő a szexuális élet? - Miért élvezik a férfiak és a nők azt, ha veszekedhetnek egymással? - Miért mondunk nemet arra, amire legszívesebben igennel válaszolnánk?

10 8. Szerepek önmagunkkal szemben Láthattuk, hogy egész korán, már gyermekkorban szerepeket játszunk. Elképzeljük, hogyan lehetünk sikeresek, hogyan tűnhetünk ki abban a környezetben, amelyben élünk, és ennek alapján alakítjuk személyiségünket. Ha túl sok elvárással találkozunk, és rendszeresen azt halljuk, hogy nem vagyunk elég jók, akkor két lehetőség adódik: vagy beletörődünk újabb szerepünkbe, ami a rossz, vagy még jobban küzdünk az elismerő szavakért. Ezek a szerepek olyannyira belénk ivódhatnak, hogy néhány év után nem tudjuk megkülönböztetni a képzeletünktől valóságot. Csak mert egy leutánzott sztár sikeres azzal az életmóddal, amiben megnyilvánul, még nem biztos, hogy számunkra is ugyanazt fogja eredményezni, ha pontról pontra elkezdjük majmolni. Belül érezzük, hogy valami nincs rendben, de mégis a felvett szerepben érezzük jól magunkat. Ha később megpróbálnak kibillenteni belőle, az teljes személyiség összeomláshoz vezetne. Megfelelési kényszer a párkapcsolatban A megfelelési kényszer első jele, ha azt kezdjük el kutatni, hogyan felelhetnénk meg leginkább azoknak a szempontoknak, amelyeket az általunk választott partner kiemel, vagy fontosnak tart. Ide tartozik a rendszeres magyarázkodás egy adott dologgal kapcsolatban. Például, ha a nő az izmos férfiakat szereti (mert esetleg ezt mondta, vagy valamiért, valahonnan ez az információ jutott tudomására), akkor hosszas monológokat intézünk hozzá arról, hogy miért nem sikerült láthatóvá tenni a hasizmunkat, de hamarosan az is meglesz. Vida Ágnes pszichológus szerint A megfelelési kényszer a gyors sikerről szól. Azért akarsz másoknak megfelelni, hogy kapj egy gyors elismerést. Szeretnéd másoktól azt hallani, hogy "köszi, de jó voltál". Szeretnéd, ha megdicsérnének. Szeretnéd, ha mindenkivel kiegyensúlyozott lenne a kapcsolatod, ha nem lennének összeütközések, sem olyan emberek, akik neheztelnek rád. Olvasd gyorsan megint végig ezeket az elvárásokat, lehetségesnek tűnik, hogy mindegyiket megvalósítsd? Ugye, hogy nem? Mégis mennyi idő és energia elmegy azzal, hogy másoknak próbálsz megfelelni, még a saját érdekeid, céljaid, vágyaid háttérbe szorulnak. Te magad szorítod háttérbe őket Freddie Mercury gyakran hangsúlyozta, hogy nagyon fél az egyedülléttől, különösen éjszaka, ezért kicsapongó életmódjával, gyorsan cserélődő alkalmi kapcsolataival, a szabad szerelem nyújtotta örömökkel próbálta félelmét ellensúlyozni. Ismerőseinek egyszer azt is bevallotta: A boldogságot, na azt még nem kaptam meg.

11 Ezzel szemben Albert Schweitzer ezt mondta: A nagy titok: úgy járni végig életutunkat, hogy ne kopjunk el. Erre az olyan ember képes, aki nem az embereket és a tényeket veszi számításba, hanem minden élményét önmagára vetíti vissza, és a dolgok végső okát önmagában keresi. - Mitől fél az ember? - Miért félünk önmagunkkal szembenézni? - Miért szeretünk szerepeket játszani önmagunk előtt is? - Kiket vonzanak a vitás helyzetek és milyen típusú emberek tartózkodnak tőle? - Miért veszélyes az, ha valakit a megfelelési kényszer irányít?

12 9. Szerepek a vallásos életben Dave Carder: Családfánk titkai című könyvében felvázolja, hogy milyen gyülekezeti stílusok vannak, és mi alapján választják ki az emberek azt, amelyikhez tartozni szeretnének. Azonban nem csak a gyülekezeti stílusok lehetnek meghatározóak, hanem a közösségekben helyet foglaló személyek szerepei is. Sokszor pont az ellenkezője tör ki belőlük, mint amire számítottak. Azáltal, hogy végre fontos emberek lettek, vagy ellenkezőleg, elnyomva érzik egyéniségüket, olyan módon nyilvánulhatnak meg, ami által mások életét is befolyásolhatják. Carder szerint ők lesznek a túl sok felelősséget vállalók, a deviánsok, akik örökké lázadoznak minden ellen, a házi kedvencek, akik mindig központi helyen vannak és mindenki rajong értük, vagy épp az alkalmazkodók, akik mindig ott vannak, ahol jól érzik magukat Amikor ellátogattam egy dunántúli gyülekezetbe, éppen egy fiatal anyuka lépett előre. Talán a negyedik gyermekét szülte. Egy idegen kb. negyven évesnek nézhette. A jól karban tartott férje mellett ő nem a szülés miatt - csont soványan, megtört arccal, fáradt szemekkel, kissé meghajolva nézett előre, és mikrofonnal a kezében a következőket mondta: Hálát adok a Jóistennek, hogy segítségünkre volt, és egészséges babát szültem. Nagyon boldogok vagyunk. Nem hittem egyetlen szavát sem. Látszott, hogy egy gyerek is sok abban a családban. Minden az anyára hárult. S mivel tudtam, hogyan gondolkodnak a nőkről és arról, hogy milyen szerepet töltenek be a gyülekezeti életben, mesének tűnt ez a boldogság. Meg kell említenünk a kényszer szülte szerepet, amit akkor játszik el egy hívő, ha betegesen kötődni akar egy csoporthoz, közösséghez. Ha mindenáron azt akarja, hogy végre valahol befogadják, otthon érezze magát, akkor mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy esetleges párduc bőre hattyúfehér tollakká változzon. Máskülönben kilógna a sorból, és elesne mindazoktól a lehetőségektől, amit egy ilyen nagy család nyújthat a számára. Odafigyelés, megértés, szeretet, biztonság, bizalom, törődés. Ennek azonban nagy ára van, mégpedig a személyiség. Ahol elsősorban szerepet játszanak, ott a forgatókönyv lehet egy gyülekezeti kézikönyv, és a karmester a gyülekezet vezetője, aki a legnagyobb mágus. A vallás akkor tölti be feladatát, ha a hívő belső meggyőződésből válik egy közösség tagjává. Azért imádkozik, mert tudja és hiszi, hogy Valaki meghallgatja és nem azért, mert aki szépen tud imádkozni, azt komoly hívőnek tartják, és szeretik hallgatni a hangját. Továbbá személyes, belső meggyőződéséből fakadóan mozdul úgy a bal keze, hogy közben a jobb nem tudja, mit cselekszik. Örömmel adja át másoknak a helyét, anélkül, hogy ezért bármilyen dicséretet is elvárna. Adománya nem a fémpénzek összecsörrenésekor válik értékké, hanem akkor, amikor a szívében elhatározza, adni szeretne. Lehet szerepek nélkül is vallásos lenni, bár a meggyőződésem továbbra is az, hogy amilyen egyszerű, annyira nehéz.

13 - Miért van szüksége az embereknek a vallásra? - Mi alapján választ magának valaki közösséget? - Mikor mondhatjuk egy vallásról azt, hogy az ember javát szolgálja? - Mikor kényszerül egy hívő arra, hogy szerepeket játsszon a gyülekezetében? - Milyen szerepeket tudunk elképzelni egy közösség életében?

14 10. Szerepek a halálos ágyon A félelem ízét már alig érzem: Valamikor érzékeim vacogtak Egy éji hangra, és egy szörnyű hírtől Minden hajam égnek állt s reszketett, Mintha élne: jóllaktam az iszonnyal S a borzongás, agyam meghitt lakója, Többé nem izgat. (William Shakespeare: Macbeth részlet) Az élet elmúlása egy természetes rossz, hiszen nem tudjuk, mi történik utána. A vallásos ember hisz abban, hogy élete nem volt hiábavaló és Isten rendje szerint ez is a nagy terv része. Akik az egyszeri és megismételhetetlen létbe vetett hittel élnek, számukra minden pillanat olyan, ami soha többé nem adatik meg, ezért igyekeznek minden tőlük telhető módon kiélvezni az életet. És itt vannak azok, akik egész életük folyamán saját maguk által választott vagy mások által rájuk erőltetett szerepüket élték? Hogyan tudnak búcsút venni az élettől, embertársaiktól, és legfőképpen önmaguktól. A játszma még a halálos ágyon is folytatódhat. Ha az élettől hamarosan elbúcsúzni kényszerülő ember egy nagy cég tulajdonosa volt, halálos ágyán hozhat olyan döntéseket, amelyek mások javát szolgálják, vagy ellenkezőleg, a könyörtelen üzletember szerepét megtartva tönkretehet másokat. Teszi mindezt úgy, hogy közben tudja, mást közvetített kifelé, mint amilyen valójában volt, és az egész élete félelemmel és boldogtalansággal volt teljes. Amikor egyedül maradt, félt a magányos óráktól, és esténként, miközben nézte a kandallóban parázsló fadarabkákat, meghúzta whiskys üvegét, s arra gondolt, milyen jó lehet azoknak, akiknek alig van vagyonuk, és ha hideg van összebújhatnak, átölelhetik egymást anélkül, hogy attól félnének, hazug minden mozdulatuk. Mit tesz pl. egy orvos, aki legszívesebben festőművész szeretett volna lenni, de nem tudta megvalósítani álmait, mert szüleinek engedve ezt a tisztes pályát futott be? Most ott fekszik halálos ágyán, homályos tekintetével fürkészi a falon lógó okleveleket, állami kitüntetéseket, és magányos óráiban azt játssza, hogy megpróbálja kitalálni, időrendben hogyan követik egymást. Az elsőt utálja a legjobban, mert tudja, hogy azon a napon, amikor átvette, egy amatőr festőtáborban kellett volna lennie. És még sok-sok ember számolja életének utolsó másodperceit úgy, hogy tudják, minden sikerért járó elismerés, oklevél egy-egy nagyszerű alakítás része volt, de szívük legmélyén csak egy értéktelen papírdarab. Emlék arról, milyen gyávák voltak szegénynek, hétköznapinak lenni. Az öregek mindig jobban ragaszkodnak az élethez, mint a gyerekek, és kelletlenebbül válnak meg tőle, mint a fiatalok. Hiszen minden munkájuk ennek az életnek szólt, ezért a végén úgy érzik, hogy kárba veszett a fáradozásuk. Minden gondjukat, minden javukat, dolgos, álmatlan éjszakáik minden gyümölcsét,

15 mindenüket itt hagyják, amikor elmennek. Életükben nem gondoltak arra, hogy olyasmit is szerezzenek, amit magukkal vihetnének a halálba. Jean-Jacques Rousseau - Mi történik olyankor, amikor valaki a halálos ágyán jön rá, az egész élete a gyávaságról és a szerepekről szólt? - Mit mondanánk annak az embernek, aki élete utolsó éveiben megosztaná velünk mindazt, amire rájött, és úgy érzi, elrontotta az életét, amiért félt önmaga lenni?

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél!

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! 7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A hetedik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Irreális igényeid vannak,

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Élet a legjobb társasággal: önmagammal

Élet a legjobb társasággal: önmagammal Élet a legjobb társasággal: önmagammal Hegedüs Erika coach, életvezetési tréner 2013. május 25. CoachOK Szakmai Szövetség Lehet-e felelősséget vállalni másokért, ha önmagunkért sem tudunk? Önismereti munkánk

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet?

Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet? 3 Hogyan cseszte el a feminizmus a magánéletemet? Tudom, hogy manapság nem osztanak piros pontot annak, aki ilyeneket mond, de a feminizmus teljesen elcseszte a magánéletemet. Hozzátartozik az igazsághoz,

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 1. fejezet: A gyülekezetnövekedés és az égő vágy........... 7 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK 2. fejezet: Hogyan lehet nagy dolgokat elvégezni

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Gondolatok a tegnapokról. és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek?

Gondolatok a tegnapokról. és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek? Gondolatok a tegnapokról és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek? Semmi értelme azon gondolkodni, hogy a tegnap miért alakult úgy, ahogy. Azon azonban érdemes elmélkedni, hogy miképpen lehet

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella Legyetek nők, ha tudtok (Részlet) A szerelem misztérium a szex-szenvedély is az arról van szó mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők a nők szabadok,

Részletesebben

Budai ófár. A jelenlegi zsidó közéletet elnézve, az emberek többségének az jut eszébe, hogy ez

Budai ófár. A jelenlegi zsidó közéletet elnézve, az emberek többségének az jut eszébe, hogy ez allen lw rg Díj Raou be Budai ófár * 20 1 0* A B.Zs.H. Budai Körzetének Havilapja 2014. november 5775. H.esván-Kiszlév XVI. évfolyam 8. szám Álom Verő Tamás: Álom 1. oldal Imaidők és Jahrzeitok 2. oldal

Részletesebben

II. János Pál vetélkedő

II. János Pál vetélkedő II. János Pál vetélkedő Hittan forduló Szent Benedek Gimnázium, Budapest 1 Hittan verseny keretében az utcán végigsétálva embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a papokról. Több embert megkérdezvén

Részletesebben

Lelki és érzelmi egészség. Igazságban járni: 1. előadás

Lelki és érzelmi egészség. Igazságban járni: 1. előadás Igazságban járni: 1. előadás 1 1. lépés: Nevezd meg a problémát Bűn Bizonytalanság 2 Az ember öt dimenziója Szellemi Erkölcsi Társadalmi Pszichológi ai Biológiai 3 A teremtek sorrend Lélek (lelki) Jellem

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013.

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. Az egészséges táplálkozás alapjai e-book Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 Néhány gondolat a diétázásról 6 Miért fontos az egészséges

Részletesebben

Tehetség és személyiségfejlődés. Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet

Tehetség és személyiségfejlődés. Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet Tehetség és személyiségfejlődés Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet Hová tart a személyiség fejlődése? Jung kiteljesedés, integrált személyiség Maslow fejlődés humánspecifikus

Részletesebben

7a. AZ ATTITŰD- ÉS MOTIVÁCIÓKUTATÁS MÓDSZERTANA

7a. AZ ATTITŰD- ÉS MOTIVÁCIÓKUTATÁS MÓDSZERTANA REKLÁMPSZICHOLÓGIA 7a. AZ ATTITŰD- ÉS MOTIVÁCIÓKUTATÁS MÓDSZERTANA Kérdőívek A fogyasztó a motívumai alapján határoz és cselekszik. Ha így van, akkor a reklámokkal ezeket a fogyasztói késztetéseket, szükségleteket

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül!

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 2 down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 3 Kedves Szülôk! Megszületett

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

2015. március 1. Varga László Ottó

2015. március 1. Varga László Ottó 2015. március 1. Varga László Ottó 2Kor 4:6 Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Több mint hitvallás. Tanácsadó egy életre

Több mint hitvallás. Tanácsadó egy életre mint hitvallás Tanácsadó egy életre mint munka A Money&More nem egy pénzügyi tanácsadó cég a sok közül. Nevünkben a More azt jelenti: több, valódi, profi és érthető útmutatás a pénzügyek világában. Tanácsadói

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Szerző: Horváth-Lukács Judit

Szerző: Horváth-Lukács Judit Örömteli családi ünnepségre készülünk! Bendegúz, legidősebb unokám, 6. születésnapja lesz a vasárnap. A szülinapi torta kapcsán jutottak eszembe a következő gondolatok. Kedves Olvasóm! Hadd meséljek el

Részletesebben

Burszki Mónika. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda

Burszki Mónika. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda Burszki Mónika Nemzeti Drogmegelőzési Iroda Új DS Szakértői munkacsoport Berényi András (diáktanácsadás, mentálhigiéné, civil szervezetek) Buda Béla (addiktológia, mentálhigiéné, kommunikáció) Grezsa Ferenc

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

A gyász feldolgozása gyilkosság vagy vétkes emberölés után

A gyász feldolgozása gyilkosság vagy vétkes emberölés után A gyász feldolgozása gyilkosság vagy vétkes emberölés után A gyász feldolgozása A közeli hozzátartozó halála megrázó élmény. Különösen fájdalmas, ha megölnek egy hozzánk közel álló embert. Az ily módon

Részletesebben

Kacsó András: Érdemes igent mondani.

Kacsó András: Érdemes igent mondani. Kacsó András: Érdemes igent mondani. Az úgynevezett tanúságtételek több veszéllyel és félreértéssel járnak. A tanúságtevő minden igyekezete ellenére gyakran úgy tűnik, mintha egyéni hőstettről lenne szó,

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Csapat és csapatépítés a vízilabdában

Csapat és csapatépítés a vízilabdában Csapat és csapatépítés a vízilabdában Imre Tóvári Zsuzsanna Alkalmazott sportpszichológia konferencia 2014. Április 16. 1 Csapatmunka 2 A csapattá fejlődés szakaszai Tuckman : csoport csapattá érésének

Részletesebben

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel

A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS. 7. tétel A VÁSÁRLÓI DÖNTÉS ÉS VEVŐTÍPUSOK 7. tétel A vásárlási döntés folyamata A kereskedelmi vállalkozások létérdeke a forgalom folyamatosságának fenntartása, növelés. Ehhez nem elegendő csupán alkalmazkodniuk

Részletesebben

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit Kommunikáció az élet végén Magyari Judit A halálhoz való viszonyulás megváltozott. A múlt század elejéig nem fordulhatott elő, hogy valaki egyedül maradjon, és ne legyen mellette valaki, aki segít neki

Részletesebben

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla A család a fiatalok szemszögéből Szabó Béla Témakörök A mai családok a számok tükrében Fiatalok családdal kapcsolatos attitűdjei Iskolai teljesítmény és a család Internet és család Összefoglalás, konklúziók

Részletesebben

Miért égnek le a férfiak, amikor közelednek a nôkhöz

Miért égnek le a férfiak, amikor közelednek a nôkhöz Miért égnek le a férfiak, amikor közelednek a nôkhöz Sok férfinak nehéz értelmeznie a nôk testbeszédének finomabb árnyalatait. A kutatások szerint a férfiak hajlamosak szexuális érdeklôdésnek tulajdonítani

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Hogyan lehetsz hírérték? Így kerülhetsz be cégeddel a médiába

Hogyan lehetsz hírérték? Így kerülhetsz be cégeddel a médiába Hogyan lehetsz hírérték? Így kerülhetsz be cégeddel a médiába Miért zabáljuk az információt? Tranzakcióanalitikus szemlélet: Tudtad azt hogy napi 12 érintésre van szükséged ahhoz hogy ne legyél depressziós?

Részletesebben

4/8/2014. osztrák író és tréner 29 ember karrierjét vizsgálta mi a siker receptje? a siker 21 titka

4/8/2014. osztrák író és tréner 29 ember karrierjét vizsgálta mi a siker receptje? a siker 21 titka A siker nem a megérkezés, hanem az utazás módja. Ben Sweetland osztrák író és tréner 29 ember karrierjét vizsgálta mi a siker receptje? a siker 21 titka 1. Célok kitűzése: bár az emberek gyakran foglalkoznak

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai)

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) Az adatokról A számok nem reprezentatívak, és nem is teljesek (nem mindenről

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm!

A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm! A boldogság kötelező? -avagy az életörömmel az élet öröm! Hegedüs Erika coach, életvezetési tréner 2012. szeptember 22. CoachOK Szakmai Szövetség Egy olyan világ részesei vagyunk, ahol könnyű eltévedni

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra.

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A vendégek érkezését megelőző készülődés része, hogy

Részletesebben

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt.

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. A kis Kételkedő ezt kérdezte: Tényleg hiszel abban, hogy van élet a születés után? A kis Hívő így válaszolt:

Részletesebben

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák Lengyel Diana - kezdtek bele a lányok mosolyogva a beszélgetésbe. Nagyon kevesen tudnak rólunk, ha megmondjuk, honnan és kik vagyunk, nagy szemeket meresztenek

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

Esettanulmány Ugyanaz a ház, mégis teljesen más érzés

Esettanulmány Ugyanaz a ház, mégis teljesen más érzés 78 Számtalanszor tapasztaltam, hogy az átlagos lakásvásárló esetében az érzelmek milyen erősen dominálnak. Ha egy jó helyen lévő, jó alaprajzú és szépen felújított lakással találkozik, akkor hasonlóképpen

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

A fiatalok mentális közérzete Dencs Tünde Identitás és jövőkép Az én-identitás a történelmileg meghatározott tradíciókat hordozó társadalmi közeg hatására alakul ki (Erikson) Az ifjúkor fő feladata az

Részletesebben

Erkölcstan, etika 7. osztály Óraterv A tantárgy heti óraszáma. Tematikai egység. 7. osztály

Erkölcstan, etika 7. osztály Óraterv A tantárgy heti óraszáma. Tematikai egység. 7. osztály Erkölcstan, etika 7. osztály Óraterv A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma Erkölcstan 7. évfolyam 1 36 ek 7. osztály Ki vagyok én, és mi vezérli a tetteimet? A nyelv és nyelvhasználat, valamint

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1 Szerelem első látásra, mármint beleszeretni egy fajtába úgy, hogy az elmondva szinte már giccses, pedig igaz. Egészen 21 éves koromig nem rendelkeztem komoly kutyás múlttal, ha csak azt nem nevezzük annak,

Részletesebben

Családi vállalkozásokról

Családi vállalkozásokról REORGANIZÁCIÓ VAGYONKEZELŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT WWW.REORGANIZACIO.COM Családi vállalkozásokról KVK Horváth Dénes, MBA 2015.02.25. Budapest Forrás: Reorganizáció Vagyonkezelő és Tanácsadó KO. 2 Mi számít családi

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja.

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja. MEDIÁCIÓ A viták békés rendezésének útja. Ha megtanulunk a szívünkből beszélni, az asztalra tenni a különbségeinket, és kölcsönös tisztelettel és méltósággal párbeszédet folytatni, annak a konfliktus megoldása

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz Testünk beszél helyettünk is Az árulkodó kéz Az élő szóban történő párbeszéd 2008. április 5. Baczkó Norbert Testbeszéd, Diákakadémia 2 Az első benyomás kialakításában 60-80% szerepe van a testnyelvi jeleknek.

Részletesebben

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon.

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon. A helység atmoszférája azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok elkezdjenek gondolkodni arról, hogy mi a baj ezzel a világgal. Képek használata: rakj ki olyan képeket a falra, melyeken különbözõ karitatív

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Istentől kaptad..., ezért ne add fel az álmaid. Keresztény interaktív önismereti kalauz. Antonio P. Marino. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Istentől kaptad..., ezért ne add fel az álmaid. Keresztény interaktív önismereti kalauz. Antonio P. Marino. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Istentől kaptad..., ezért ne add fel az álmaid Keresztény interaktív önismereti kalauz Antonio P. Marino 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Krisztiánnak, Richinek, Martinnak Teréz anya: Az élet himnusza

Részletesebben

cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben

cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben Gyűjtötte, összeállította és szerkesztette: Tamáska Zoltán Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! BEVEZETŐ Minél pörgősebb, minél egyszerűbben

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás

Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás Egészségmagatartás és tudatos táplálkozás Szakály Zoltán Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék VIII. Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben

Részletesebben

Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban

Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban 1 Pénztárcakímélő, minőségi ruhatár legalább 22 variációban Beszélgetés Radics Edit szín- és stílustanácsadóval, a Stíluskommunikátor.hu honlap tulajdonosával (www.stiluskommunikator.hu) Szín- és stílustanácsadónak,

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA 1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA A mi Urunk Jézus Krisztus így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28) Tőle kaptuk ezt

Részletesebben

6. DIDAKTIKAI EGYSÉG KONFLIKTUSMEGELŐZÉS. KOMMUNIKÁCIÓ.

6. DIDAKTIKAI EGYSÉG KONFLIKTUSMEGELŐZÉS. KOMMUNIKÁCIÓ. 6. DIDAKTIKAI EGYSÉG KONFLIKTUSMEGELŐZÉS. KOMMUNIKÁCIÓ. Bemutatás A tanteremben, annak jól működéséhez, tisztában kell lenni az interakció és a kommunikáció dinamizmusaival, és ezek hatásaival, Fontos,

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

Beilleszkedési zavar Tanulási és teljesítmény zavara Viselkedészavar Magatartászavar Deviáns viselkedés

Beilleszkedési zavar Tanulási és teljesítmény zavara Viselkedészavar Magatartászavar Deviáns viselkedés A problémás s diák A problémás s diák Beilleszkedési zavar Tanulási és teljesítmény zavara Viselkedészavar Magatartászavar Deviáns viselkedés iperaktivitás Hiperaktivitás kai: 1906-óta gyanítjuk, hogy

Részletesebben

Van jogom, de még sincs (esszé)

Van jogom, de még sincs (esszé) III. díj Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Szabadka Bakos Rebeka: Van jogom, de még sincs (esszé) Szabadka, 2014. november 24. 1 Az idei év nyarán eltűnt, többszörösen fizikailag és szexuálisan

Részletesebben

A KOR GYERMEKE A beszélgetésünk rendhagyó, mint ahogy Sas István személye és pályája is. Az interjú során önmagát, mint individuumot folyamatosan háttérbe szorítja. Nem önmagáról, hanem a reklámról akar

Részletesebben

Tóth Bea Amaraya Munkahely tanul Háztartás egyetemista gyereked párkapcsolat Kemények az elvárások

Tóth Bea Amaraya Munkahely tanul Háztartás egyetemista gyereked párkapcsolat Kemények az elvárások Tóth Bea Amaraya vagyok, a fejlődni akaró nők hastánc oktatója, egyiptomi hastáncos, és az Amaraya Intenzív Hastánctanfolyamok kifejlesztője. Nekünk nőknek a nőiességünk adja azt a tüzet az életünkbe,

Részletesebben

Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület. Kedves Olvasónk!

Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület. Kedves Olvasónk! i KIF NFO 5.szám 2011. ősz K I F I Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület www.kifinet.hu info@kifinet.hu Kedves Olvasónk! A KIFI működéséről kívánunk ezúton is tájékoztatást adjunk mindazok számára, akik

Részletesebben

A hipsterség tízparancsolata

A hipsterség tízparancsolata Agnieszka Barátka, Damian Kaleta PhD hallgatók, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék A hipsterség tízparancsolata (feladatlap) célcsoport: időkeret: magyarul tanuló külföldiek (haladó csoport) 45 perc

Részletesebben

Még tovább mesél a 233-as parcella

Még tovább mesél a 233-as parcella Még tovább mesél a 233-as parcella Ez év elején, arról írtam, hogy megoldódni látszik a Rákoskeresztúri Köztemető 233-as parcellájában elkapart egykori 56-osok sírjainak rendszeres ápolása, mert az erre

Részletesebben

Pomucz Tamás edző, oktató Vitorlás oktatók I. szakmai konferenciája Tihany, 2014. Június 5-6

Pomucz Tamás edző, oktató Vitorlás oktatók I. szakmai konferenciája Tihany, 2014. Június 5-6 Pomucz Tamás edző, oktató Vitorlás oktatók I. szakmai konferenciája Tihany, 2014. Június 5-6 1. Csoportok kialakítása, mozgatása, biztonság 2. Motorossal manőverezés, helyezkedés, mentés, vontatás 3. Meteorológiai

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Tel.: +36 (20) 5192822. Gyülekezet http://komarombaptista.hu 2011. január 27. Ismerősek a fenti kifejezések?

Tel.: +36 (20) 5192822. Gyülekezet http://komarombaptista.hu 2011. január 27. Ismerősek a fenti kifejezések? A Biblia üzenete Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Prédikátor könyve 3:1 Terveink szerint Üzleti terv, hiteltörlesztési terv, munkaterv, fejlődési terv. Ismerősek a

Részletesebben

Sok olyan ember van, akik kapcsolatban, házasságban élnek, mégis valami nem gömbölyű.

Sok olyan ember van, akik kapcsolatban, házasságban élnek, mégis valami nem gömbölyű. Sok olyan ember van, akik kapcsolatban, házasságban élnek, mégis valami nem gömbölyű. Például párjuk magányos mellettük.. vagy állandóan követelőzik.. vagy sose ér rá... vagy nem sikerül a baba.. Ha egy

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. Egyperces novella elolvasása, kép megtekintése! (Melléklet 1.)

Óravázlat. Az óra menete. Egyperces novella elolvasása, kép megtekintése! (Melléklet 1.) Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5-6. Tematikai egység: Test és lélek Az óra témája: Egész-ség Az óra célja és feladata: A beteg és a fogyatékkal élő emberek iránti empátia fejlesztése. Az elfogadó,

Részletesebben

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november)

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november) Egy segítő hang (Képmás Családmagazin 2010/november) Szöveg: Váczi Éva Kép: Hrabovszki Viktor Személyes válságainkban néha nagyon magányosnak érezzük magunkat. Néha hosszú ideig egyedül birkózunk problémáinkkal,

Részletesebben

HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD!

HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! Peggy McColl HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! ÉDESVÍZ KIADÓ BUDAPEST A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Peggy McColl / Your Destiny Switch Hay House, Inc., USA, 2007 Fordította

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

1. Kutatási kérdések, folyamat, minta 2. Eredmények

1. Kutatási kérdések, folyamat, minta 2. Eredmények Bokor Attila, Ph.D. (egyetemi docens), Radácsi László, Ph.D. (egyetemi docens) Fiatal üzleti vezetők karrierproblémái: magánélet, karrier, kiégés Budapesti Vezetőképző Központ Figyelő konferencia, 2004.

Részletesebben