2015/10. Az átutalt szja 1 % felhasználásról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2015/10. Az átutalt szja 1 % felhasználásról"

Átírás

1 2015/10 Az átutalt szja 1 % felhasználásról (Tisztelt Partnereink! Az SZJA 1 % jogosulti nregisztráció aktualitására tekintettel az 1 % kal kapcsolatos vagy összefüggő korábbi tájékoztatóinkat megismételjük. Mindig újabb és újabb összefüggések merülhetnek fel, amelyek segítenek céjaik elérésében.) Tájékoztatás a civil kedvezményezettek részére átutalt szja 1 %-os összeg felhasználásáról szóló 13KOZ számú közlemény benyújtási határidejéről A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, többször módosított évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. törvény) 4. (1) bekezdése szerinti kedvezményezetteknek (továbbiakban: kedvezményezett) az Szf. törvény 6/C. (1) bekezdése alapján benyújtandó 13KOZ számú közleményt legkésőbb június 1-jéig, kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) részére. A 13KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról című bizonylat és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról letölthető, az elérési útvonala: nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/nav_13koz.html A 13KOZ számú közleményben szerepelnie kell mindazon szja 1 %-os összegek felhasználásának, amelyeket az állami adóhatóság:

2 2013. január 1-jétől december 31-éig kiutalt a kedvezményezett részére, illetve amelyet a kedvezményezett a hibátlan 12KOZ számú közleményében tartalékolt összegként tüntetett fel. A közleményt az alábbi esetekben is be kell nyújtani: ha a évben nem utalt ki a kedvezményezett és/vagy jogelődje részére szja 1 %-os összeget az állami adóhatóság, azonban a kedvezményezett és/vagy jogelődje a 12KOZ számú közleményében tartalékolt összeget tüntetett fel, illetve ha az szja 1%-os felajánlásokból az állami adóhatóság a kedvezményezettet jogerős határozattal kizárta. Az állami adóhatóság nyilvántartása alapján elszámolásra kötelezett kedvezményezettek képviselői az elszámolandó összegekről május hónapban két alkalommal, elektronikus úton kaptak tájékoztató levelet. A kedvezményezettet jogutód nélküli megszűnése esetén soron kívüli elszámolási kötelezettség terheli, ha a 13KOZ bizonylat benyújtásának fenti feltételei fennállnak. Ha a jogutód nélkül megszűnő kedvezményezett a 13KOZ bizonylatban tartalékolt összeget tüntetett fel, vagy január 1-jét követően kiutalásban részesült, akkor a 15MKOZ bizonylat benyújtására is kötelezett. A 13KOZ bizonylat adóhatósági feldolgozása során észlelt, a feldolgozást akadályozó hibákról az adóhatóság elektronikus úton értesíti a beküldő személyt. Azon kedvezményezettnek, amely rendelkezik általa fenntartott, vagy a megbízása alapján működtetett olyan internetes felülettel, amelynek tartalmáért ő felel (saját honlap), a közleményét e felületen is el kell helyeznie június 1-jéig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatja el. Amennyiben a NAV megállapítja, hogy a kedvezményezett a benyújtásra nyitva álló határidőben jelen közleményt nem nyújtotta be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és az adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta, határozattal kizárja a kedvezményezettet a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben a felajánlásokból történő részesedésből.

3 A NAV határozattal kizárja a kedvezményezettet a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben a felajánlásokból történő részesedésből akkor is, ha az Szf. törvény 7. (7) bekezdése szerinti ellenőrzés során megállapítja, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közöl. Ez esetben rendelkezik a kiutalt összegnek az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény előírása szerinti elévülési időn belüli visszafizetéséről is. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Az átutalt szja 1 %-os összegek tartalékolási idejének változásáról Tájékoztatás a civil kedvezményezettek részére átutalt szja 1 %-os összegek tartalékolási idejének változásáról A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. törvény) 4. (1) bekezdése szerinti kedvezményezettek (továbbiakban: kedvezményezett) számára az Szf. törvény 6/C. alapján a kiutalt összegek az átutalást követő második év december 31. napjáig használhatóak fel a törvény által meghatározott célra. Az átutalt összegnek az átutalást követő év december 31. napjáig való felhasználásáról, és/vagy a jogszabály által meghatározott ideig (átutalást követő második év december 31. napja) való tartalékolásáróla kedvezményezettnek be kell számolnia (elektronikus úton, az ún. KOZ nyomtatványon). A fel nem használt ötezer forintot meghaladó összeget a kedvezményezett a beszámolással (azaz a közlemény benyújtásával) egyidejűleg az adóhatóság részére köteles visszautalni.

4 Az Szf. törvény 8/C. (2) bekezdése szerint a december 20-a előttkiutalt és tartalékolt támogatások esetén a tartalékolt összegeket egységesen, december 31-ig lehet felhasználni. Az ún. tartalékolási időt érintő jogszabályi rendelkezések változása, valamint a hozzájuk kapcsolódó átmeneti szabály (Szf. törvény 8/C (2) bekezdése) alkalmazását érintően a következőkre hívjuk fel az érintett kedvezményezettek figyelmét: A fenti szabályozás értelmében2015. december 31-ig felhasználható összegek: 1. A év előtt kiutalt összegek. Ezen összegek felhasználásáról, esetleges tartalékolásáról korábban sajtóközlemény útján kellett elszámolni, az átutalásukkor hatályos szabályok a tartalékolásukat érintően időbeli korlátot nem tartalmaztak. Amennyiben a kedvezményezett a számára év előtt átutalt összeg (vagy egy része) tartalékolásáról döntött (és erről sajtóközlemény útján beszámolt), az érintett összegeket december 31-ig használhatja fel. Fontos kiemelni azonban, hogy a hatályos Szf. törvény szerint, ha a kedvezményezett a kiutalt összeget felhasználni nem tudja a megadott határidőig, akkor ezt nem sajtóközlemény útján, hanem a 2016-ban benyújtandó 14KOZ számú közleményen kell majd feltüntetnie, és a fel nem használt összeget a közlemény benyújtásával egyidejűleg vissza kell fizetnie. 2. A 13KOZ bizonylatban feltüntetett valamennyi tartalékolt összeg (13KOZ A, B, C és D blokkok 5. soraiban szerepeltetett összegek). A évben és az azt követő években az Szf. törvény meghatározta a tartalékolásra nyitva álló határidőt. A szabályoknak megfelelő, a felhasznált és/vagy tartalékolható összegekről az érintett kedvezményezettek a 13KOZ nyomtatványon teljesítették beszámolási kötelezettségüket, mely a években kiutalt összeg lehetett (azzal, hogy a 2010-ben kiutalt, de fel nem használt összeget visszafizetendőként kellett szerepeltetni). Ezen összegek tartalékolási határideje szintén december 31-ével jár le, ezt követően azokat már nem lehet felhasználni. Felhívjuk az érintett kedvezményezettek szíves figyelmét arra, hogy a 2010-ben kiutalt, fel nem használttámogatásokat a 13KOZ számú közlemény D blokkjának 5. sorában visszafizetendő összegként kellett szerepeltetniük, azonban a kiutalások év végéig még felhasználhatóak. Amennyiben időközben esetlegesen a visszafizetést önkéntesen teljesítették, a folyószámlán nyilvántartott túlfizetés kiutalása kérhető.

5 Fontos változás, hogy a 13KOZ számú közlemény B blokk 5. sorában a 2012-ben kiutalt, fel nem használtszja 1%-os összegként jelzett, tartalékolt összegek szintén december 31-ig használhatóak fel, azaz a felhasználási időszak a vonatkozó jogszabály módosulása következtében lerövidült! Forrás: nav.gov.hu 2015-ben Szja 1%-os felajánlással érintett regisztrált civil szervezetek adatbázisa Közlemény a rendelkező évben a magánszemélyek által érvényesen megjelölt, legalább 100,-Ft Szja 1%-os felajánlással érintett regisztrált civil, valamint technikai számos kedvezményezettekről szeptember 1-i állapot szerint A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) az alábbiakban ad tájékoztatást a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. tv.) 6/A. (2) bekezdése alapján a törvény 4. (1) bekezdésében és 4/A. (1) bekezdésében meghatározott kedvezményezettekről, a kedvezményezett adószámának, nevének, székhelyének, a kedvezményezettet megillető összegnek és a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számának megjelölésével. A NAV szeptember 4-étől elektronikus levélben is tájékoztatta a regisztrált kedvezményezetteket a felajánlott összeg várható nagyságáról. A kimutatásban azon kedvezményezettek tételes adatai szerepelnek a szeptember 1-i állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a adóévi (2015. rendelkező évi) Szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a javukra érvényesen felajánlott Szja 1% összege eléri vagy meghaladja a 100,-Ft-ot. A kimutatásban szerepelnek a évben technikai számmal rendelkező, a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló évi CCVI. törvény szerinti bevett egyházak, a kiemelt költségvetési előirányzat, valamint az Szf. tv. 4. (1) bekezdése szerinti civil kedvezményezettek.

6 A NAV a vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmében, a rendelkező évtől kezdődően a kiutalást a kimutatásban szereplő regisztrált civil kedvezményezetteknek hivatalból teljesíti, így a kedvezményezettek részéről ezzel kapcsolatban további teendő nincs. Az összeg kiutalását a korábban a 1437A vagy 14EGYREG nyomtatványon megadott számlaszámra teljesíti az adóhatóság. Felhívjuk szíves figyelmüket, amennyiben a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a NAV a kiutalást nem teljesítheti, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki. Kérjük, hogy a maradéktalan kiutalás érdekében esetleges köztartozását mielőbb rendezze! Tájékoztatjuk, hogy a regisztráció visszavonásig érvényes, a NAV internetes honlapján az SZJA 1+1%-os menüpontban található az érvényes regisztrációval rendelkező civil kedvezményezettek listája. A listában szereplő regisztrált szervezeteknek új regisztrációs kérelmet nem kell benyújtaniuk. A kimutatás pdf. és xls. formátumban tölthető le. ÉRDEMBEN NŐTT AZ 1 %-OK ÖSSZEGE Érdemben nőtt az 1%-ok összege Megtört az érvényes 1+1%-os felajánlások összegének lefelé tartó trendje, az egyházakhoz és a civil szervezetekhez egyaránt több támogatás jut el az idei rendelkezések nyomán, mint tavaly vagy akár két éve. Az idén a 4,72 millió adófizető magánszemélyből 4,12 millió dönthetett volna a 2014-es jövedelmeit terhelő adója 1+1%-áról, méghozzá összesen 25,5 milliárd forintról. E tetemes summának azonban alig több mint a fele, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal augusztus végi összesítései szerint az 53 százaléka, azaz 13,46 milliárd forint juthat el a kedvezményezettekhez. A potenciális körből ugyanis csak 2,24 millióan rendelkeztek egyik vagy mindkét 1%-os felajánlásról, s egy részük ezeknek sem volt érvényes. Így végül összességében 3,44 millió darab ténylegesen célba jutó felajánlás jött össze. Örvendetes viszont, hogy a korábbi csökkenés után az érvényes összeg ezúttal érdemben, nagyjából 1 milliárd forinttal meghaladta az előző évit. Az InfoTandem infografikája.

7

8 A teljes keret legnagyobb része, 7,85 milliárd forint (amely félmilliárddal múlja felül a korábbit) ezúttal is a különféle civil szervezeteknél jellemzően egyesületeknél ésalapítványoknál landol. E kört érintően valamivel több mint 2 millió érvényesnyilatkozat futott be, 25 ezer szervezetnek címezve. A legnagyobb tételek hagyományosan a gyermekek gyógyítását szolgáló alapítványokhoz érkeznek; így volt ez most is. Az élmezőny dobogósai ugyanazok a szervezetek, mint legutóbb: a Heim Pál kórház alapítványa toronymagasan vezet, második a Bátor Tábor, harmadik pedig a Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat, egyaránt 100 millió forint fölötti összegekkel. A negyedik Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány szintén megőrizte pozícióját, az ötödik helyre azonban ezúttal az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány jött be, két helyet javítva. A civil szektornak jutó összegből a TOP 5 szervezet bő 7 százalékot hasított ki. Jóval koncentráltabb az 1%-os körbe bevett 31 egyház élmezőnye, ahol a legtöbb felajánláshoz jutó, stabil ötös kör a teljes summa 90 százalékát begyűjtötte, élükön az önmagában csaknem 2,5 milliárd forinthoz jutó Katolikus Egyházzal. Az 1 millió nyilatkozatból adódó, 4,32 milliárd forintnyi felajánlás 400 millió forinttal múlja felül a legutóbbit. A kiemelt költségvetési előirányzatként megjelölt Nemzeti Tehetség Programra 330 ezer érvényes nyilatkozat érkezett, 1,29 milliárd forintot hozva a konyhára. ado.hu FELHÍVÁS! CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015 FELHÍVÁS! CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015 KAPOSVÁR A CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM és Címbirtokosa, az ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület mint somogyi főszervező és partner civil szervezetek Somogy Megyei és Kaposvári Civil Szervezetek Szövetsége, IKÖSZ rendezik október 16-én, pénteken óráig Kaposváron, az Együd Árpád Kulturális Központban (Agóra) a CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015 elnevezéssel a Kaposvári és Somogy Megyei civil szervezetek, közösségek bemutatkozó seregszemléjét, fesztiválját.

9 LETÖLTHETŐ (klikk) Ezzel Kaposvár mint Somogyország fővárosa, megyeszékhely is csatlakozott immár 5. alkalommal az országos, sok-sok településen, egy időben zajló civil bemutatkozáshoz. az elmúlt évekhez hasonlóan. Itt az újabb alkalom, hogy a civil/nonprofit szervezetek, helyi-, lakótelepi, nyugdíjas-és ifjúsági közösségek, polgári önszerveződések bemutatkozzanak a nagyközönségnek és egymásnak. Előadják azt, amit ők és tagjaik, aktivistáik, önkénteseik tesznek alapcél szerinti és közhasznú tevékenységként a közjóért, a nagy- és kisközösségekért. Felhívják a figyelmet arra, amire ők büszkék. Célunk az, hogy a civil szervezetek munkáját, tevékenységét megismertessük az emberekkel, akik a tapasztalat szerint a legtöbb esetben keveset tudnak rólunk, civilekről, a formáról, amelyben működünk. Mint szervezők fontosnak tartjuk ezt az eseményt, amelynek keretében az aktív civil szervezetek közvetlen módon találkozhattak célcsoportjaikkal és az érdeklődőkkel.

10 A Civilek Éjszakája óta a vártnál nagyobb sikert és eredményt hozott; 72 budapesti és vidéki szervezet 51 helyszínen mutatkozott meg a nagyközönségnek. A látogatók nem pusztán kiosztott prospektusokból, hanem gyakorlatban, interaktív és szórakoztató módon, beszélgetéseken keresztül láthattak bele egy-egy szervezet céljaiba, tevékenységébe. Az eseményre a sajtó is felfigyelt. Idén, október 16-án, pénteken Somogy megyében, Kaposváron is megrendezzük a CIVILEK ÉJSZAKÁJÁT. A CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015 Somogy megyei főszervezője ismételten az ÉLÉSTÁR Egyesület, a CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM címbirtokosa, működtetője. A CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015 nagy lehetőség arra, hogy megmutassa mindenki, hogy a civil világ értékes, emberi és természetes. Valamint azt, hogy összefogásban az erő, hogy Nincs kifogás. Összefogás! Várjuk a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, helyi bejegyzett és nyilvántartásba nem vett közösségek, klubok, polgári önszerveződések jelentkezését a partnerség erősítése jegyében! Kérjük, hogy a CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015 rendezvényre jelentkező szervezeteket, közösségek hogy a mellékelt Jelentkezési és Adatlapot töltsék ki, és juttassák el az elestaregyesulet@gmail.com címre, vagy személyesen a Civil Információs Centrum Irodájába (7400 Kaposvár, Csokonai u.1. 3/5., Együd Á. Kulturális Központ, Agóra). Érdeklődés: 30/ , 30/ telefonszámokon.

13KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról

13KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról 13KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról Nemzeti Adóés Vámhivatal [A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti

Részletesebben

A évi szja 1+1%-ának idei felajánlásairól

A évi szja 1+1%-ának idei felajánlásairól A 2014. évi szja 1+1%-ának idei felajánlásairól A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (Szf. tv.) alapján a magánszemélyek

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 14MKOZ közleményhez

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 14MKOZ közleményhez KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 14MKOZ közleményhez A 14MKOZ elnevezésű nyomtatványt (továbbiakban: közlemény), amely a személyi jövedelemadó meghatározott részében az adózó rendelkezése szerint részesített, jogutód

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 13KOZ számú közleményhez

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 13KOZ számú közleményhez KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 13KOZ számú közleményhez Ezen nyomtatványt (továbbiakban: közlemény), amely a személyi jövedelemadó meghatározott részében az adózó rendelkezése szerint részesített kedvezményezettnek

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 14KOZ jelű közleményhez

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 14KOZ jelű közleményhez KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 14KOZ jelű közleményhez Ezen nyomtatványt (továbbiakban: közlemény), amely a személyi jövedelemadó meghatározott részében az adózó rendelkezése szerint részesített kedvezményezettnek

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 09KOZ számú közleményhez

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 09KOZ számú közleményhez KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 09KOZ számú közleményhez Ezen nyomtatványt (továbbiakban: közlemény), amely a személyi jövedelemadó meghatározott részében az adózó rendelkezése szerint részesített kedvezményezettnek

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2019.

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2019. Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2019. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018.

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018. Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018.

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018. Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2017.

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2017. Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2017. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából?

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a 2013. évi Szja 1+1%-ról a 2014. rendelkező évben tett felajánlásokról

TÁJÉKOZTATÓ a 2013. évi Szja 1+1%-ról a 2014. rendelkező évben tett felajánlásokról TÁJÉKOZTATÓ a 2013. évi Szja 1+1%-ról a 2014. rendelkező évben tett felajánlásokról A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 16EGYREG jelű adatlaphoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 16EGYREG jelű adatlaphoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 16EGYREG jelű adatlaphoz E nyomtatványt a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 14EGYREG számú adatlaphoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 14EGYREG számú adatlaphoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 14EGYREG számú adatlaphoz E nyomtatványt a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából?

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek

Részletesebben

Az szja 1%-os civil kedvezményezettekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Az szja 1%-os civil kedvezményezettekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók Az szja 1%-os civil kedvezményezettekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók Cikkem a személyi jövedelemadó meghatározott ré szé nek az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI.

Részletesebben

Az adatszolgáltatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az adóévet követő év január 31-éig (2015. február 2-áig) köteles teljesíteni.

Az adatszolgáltatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az adóévet követő év január 31-éig (2015. február 2-áig) köteles teljesíteni. Kitöltési útmutató a 14K83 jelű, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatszolgáltatása az általa a magánszemélynek kifizetett támogatásokról elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A személyi

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók Kitöltési útmutató a 14K50 jelű, a hitelintézet és a kincstár adatszolgáltatása a vissza nem térítendő munkáltatói támogatások 2014. évi kifizetéséről elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A

Részletesebben

A munkáltató az adatszolgáltatást a tárgyévet követő év január 31-éig (2015. február 2-áig) köteles teljesíteni. 3

A munkáltató az adatszolgáltatást a tárgyévet követő év január 31-éig (2015. február 2-áig) köteles teljesíteni. 3 Kitöltési útmutató a 14K37 jelű, a munkáltató adatszolgáltatása az általa munkavállalónak lakáscélú felhasználásra hitelintézet vagy a kincstár közvetítésével nyújtott kölcsön 2014. évben elengedett összegéről

Részletesebben

Ezen a nyomtatványon a adóévre vonatkozó kötelezettség teljesíthető!

Ezen a nyomtatványon a adóévre vonatkozó kötelezettség teljesíthető! Kitöltési útmutató a 18K37 jelű, a munkáltató adatszolgáltatása az általa munkavállalónak lakáscélú felhasználásra hitelintézet vagy a kincstár közvetítésével nyújtott kölcsön 2018. évben elengedett összegéről

Részletesebben

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról I. Jogszabályi háttér A társasági adó kedvezményezett célokra történő felajánlásának szabályai

Részletesebben

Ezen a nyomtatványon a adóévre vonatkozó kötelezettség teljesíthető! Jogszabályi háttér:

Ezen a nyomtatványon a adóévre vonatkozó kötelezettség teljesíthető! Jogszabályi háttér: Kitöltési útmutató a 18K102 jelű, adatszolgáltatás a kisadózó vállalkozás részére a 2018. évben juttatott, 1 millió forintot meghaladó kifizetésről elnevezésű nyomtatványhoz Ezen a nyomtatványon a 2018.

Részletesebben

A munkáltató az adatszolgáltatást a tárgyévet követő év január 31-éig (2015. február 2-áig) köteles teljesíteni. 3

A munkáltató az adatszolgáltatást a tárgyévet követő év január 31-éig (2015. február 2-áig) köteles teljesíteni. 3 Kitöltési útmutató a 14K37 jelű, a munkáltató adatszolgáltatása az általa munkavállalónak lakáscélú felhasználásra hitelintézet vagy a kincstár közvetítésével nyújtott kölcsön 2014. évben elengedett összegéről

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából?

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya Kitöltési útmutató a 13K51 jelű, a súlyosan fogyatékos magánszemély részére 2013. évben kiállított, adókedvezményre jogosító igazolás tartalmáról teljesítendő adatszolgáltatásra szolgáló nyomtatványhoz

Részletesebben

A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének megváltozott szabályai a gyakorlatban. (dr. Németh Nóra NAV Központi Hivatala)

A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének megváltozott szabályai a gyakorlatban. (dr. Németh Nóra NAV Központi Hivatala) A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének megváltozott szabályai a gyakorlatban (dr. Németh Nóra NAV Központi Hivatala) A módosított jogszabályi háttér és a hatálybalépés időpontja A társasági adóról

Részletesebben

Adományok és támogatások. Dr. Bódi György

Adományok és támogatások. Dr. Bódi György Adományok és támogatások Dr. Bódi György Az adomány és a támogatás fogalmi különbözősége 2 A Civil tv. értelmező rendelkezései szerint 2. 1. adomány: a civil szervezetnek - létesítő okiratban rögzített

Részletesebben

Módosítópont sorszáma: 2. Törvényjavaslat érintett rendelkezése: 2. (2) bekezdés - Szftv. 5/A. (6) bekezdés Módosítás jellege: módosítás

Módosítópont sorszáma: 2. Törvényjavaslat érintett rendelkezése: 2. (2) bekezdés - Szftv. 5/A. (6) bekezdés Módosítás jellege: módosítás Iromány száma: T/17957/5. Benyújtás dátuma: 2017-11-07 13:58 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 6AEK2USL0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók 1 Kitöltési útmutató a 14K89 jelű, a nyugdíjat illetve rehabilitációs járadékot 1, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, balettművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot 2 (továbbiakban

Részletesebben

(egységes szerkezetben január 1-jétől) Bevezetés

(egységes szerkezetben január 1-jétől) Bevezetés Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 60/2009. (XI. 27.) számú rendelete a helyi iparűzési adó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról (egységes szerkezetben 2018. január

Részletesebben

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 60/2009. (XI. 27.) számú rendelete a helyi iparűzési adó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról (egységes szerkezetben 2017. január

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Törvényi háttér Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) A társadalombiztosítás

Részletesebben

A társaságiadó-, az szja-, a kata- és a kiva-bevallások, valamint az szja 1+1%-os felajánlások tapasztalatai

A társaságiadó-, az szja-, a kata- és a kiva-bevallások, valamint az szja 1+1%-os felajánlások tapasztalatai A társaságiadó-, az szja-, a kata- és a kiva-bevallások, valamint az szja 1+1%-os felajánlások tapasztalatai Dr. Varga Árpád Sajtótájékoztató elnökhelyettes Budapest, 2015. szeptember 16. A társaságiadó-bevallást

Részletesebben

Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 49/2012.(XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 49/2012.(XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 49/2012.(XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Mezőberény Város Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. (1) bekezdésében,

Részletesebben

Az adományozás és az SZJA 1% jogszabályi környezete Magyarországon

Az adományozás és az SZJA 1% jogszabályi környezete Magyarországon Az adományozás és az SZJA 1% jogszabályi környezete Magyarországon Hartay Eszter Európai Nonprofit Jogi Központ Fundraising konferencia 2014. március 20. 1 Témák Irányadó jogszabályok Definíciók Alapelvek

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1337A számú adatlaphoz. Az Szf. törvény 4. -a szerint kedvezményezhető szervezetek

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1337A számú adatlaphoz. Az Szf. törvény 4. -a szerint kedvezményezhető szervezetek KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1337A számú adatlaphoz E nyomtatványt a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf.

Részletesebben

F e l h í v á s. A fenntartói megállapodásokat a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága Előadó-művészeti Iroda

F e l h í v á s. A fenntartói megállapodásokat a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága Előadó-művészeti Iroda F e l h í v á s Felhívjuk a nemzeti és a kiemelt minősítésű előadó-művészeti szervezetek fenntartóinak figyelmét arra, hogy a 2008. évi XCIX. törvény (Emtv.) 16. (5) bekezdése értelmében az általuk fenntartott

Részletesebben

Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 49/2012.(XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 49/2012.(XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 49/2012.(XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Mezőberény Város Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. (1) bekezdésében,

Részletesebben

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai

Bevezetés. A HIPA meghatározott részéről történő rendelkezés különös szabályai Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 60/2009. (XI. 27.) számú a helyi iparűzési adó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról (egységes szerkezetben) Bevezetés E rendelet

Részletesebben

2015/11 NINCS KIFOGÁS. ÖSSZEFOGÁS! CIVILEK ÉJSZAKÁJA

2015/11 NINCS KIFOGÁS. ÖSSZEFOGÁS! CIVILEK ÉJSZAKÁJA 2015/11 NINCS KIFOGÁS. ÖSSZEFOGÁS! 2015.10.16. CIVILEK ÉJSZAKÁJA Nincs kifogás. Összefogás! Már csak pár óra, és a somogyországi civil élet újra felpezsdül. több mint 30 eddig regisztrált civil szervezet,

Részletesebben

- megfelelő. erőforrás

- megfelelő. erőforrás Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok Készítette: Czapkó Tiborné Tájékoztatási Osztály Fogalmak Civil szervezet a civil társaság (Ptk. 578/J. ), A Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya Kitöltési útmutató a 13K97 jelű, a tartós befektetésből származó 2013. évi jövedelemről a kifizető által teljesítendő adatszolgáltatásra szolgáló nyomtatványhoz Jogszabályi háttér - Az adózás rendjéről

Részletesebben

1.1. Megnevezése (neve): 1.2.2. Pályázó szervezeti-működési formája: 1.2.2.1. Szervezeti formán belüli bontás:

1.1. Megnevezése (neve): 1.2.2. Pályázó szervezeti-működési formája: 1.2.2.1. Szervezeti formán belüli bontás: 2015. február 12-étől érvényes adatlap (V1) Azonosító: A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA 1388 Budapest, Pf.: 82. Telefon: 327-4300 e-mail: info@nka.hu, honlap: www.nka.hu P Á L Y Á Z A T I A D A T

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 13K90 jelű, a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról elnevezésű nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a 13K90 jelű, a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról elnevezésű nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a 13K90 jelű, a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya Kitöltési útmutató a 14K51 jelű, adatszolgáltatás a súlyosan fogyatékos magánszemély részére a 2014. évben kiállított, adókedvezményre jogosító igazolás tartalmáról elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi

Részletesebben

Kistelek Város Képviselő-testületének rendelete

Kistelek Város Képviselő-testületének rendelete KISTELEK VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 38/2006. (XII.20.) RENDELETE AZ EGYESÜLETEKNEK, TÁRSADALMI SZERVEZETEKNEK, ALAPÍTVÁNYOKNAK ÁTADOTT PÉNZESZKÖZÖKRŐL Kistelek Város Képviselő-testülete

Részletesebben

Útmutató az szja 1%-ának felajánlásáról, a nyilatkozatok kitöltéséről, és más tudnivalók

Útmutató az szja 1%-ának felajánlásáról, a nyilatkozatok kitöltéséről, és más tudnivalók Útmutató az szja 1%-ának felajánlásáról, a nyilatkozatok kitöltéséről, és más tudnivalók 1. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1 %-át? Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s

Részletesebben

Látvány-csapatsportok támogatása 2015-2016

Látvány-csapatsportok támogatása 2015-2016 Látvány-csapatsportok támogatása 2015-2016 Útmutató támogató szervezetek részére TARTALOM Jogszabályi háttér Támogatás menete Az új konstrukció A rendelkező nyilatkozat Az adóelőleg terhére Az adóelőleg-kiegészítés,

Részletesebben

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából?

Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint 1, külön törvényben 2 meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek

Részletesebben

Társasági adó, SZJA és EVA bevallások, az 1+1%-os felajánlások tapasztalatai

Társasági adó, SZJA és EVA bevallások, az 1+1%-os felajánlások tapasztalatai Társasági adó, SZJA és EVA bevallások, az 1+1%-os felajánlások tapasztalatai Dr. Varga Árpád elnökhelyettes Budapest, 2010. szeptember 14. 1 A társasági adó bevallást benyújtó vállalkozások 2009. évi adózásának

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP

13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP 13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó adatokról a munkavállalót kölcsönvevő, foglalkoztató adózó részére történő bejelentéshez Tisztelt Adózó! Felhívjuk szíves figyelmét,

Részletesebben

A SZÁZ LEGNAGYOBB SZERVEZET KAPJA AZ ADÓEGYSZÁZALÉKOK HARMADÁT

A SZÁZ LEGNAGYOBB SZERVEZET KAPJA AZ ADÓEGYSZÁZALÉKOK HARMADÁT A SZÁZ LEGNAGYOBB SZERVEZET KAPJA AZ ADÓEGYSZÁZALÉKOK HARMADÁT A NÉZŐPONT INTÉZET ELEMZÉSE 2017.05.17. www.nezopontintezet.hu +36 1 269 1843 info@nezopontintezet.hu A SZÁZ LEGNAGYOBB SZERVEZET KAPJA AZ

Részletesebben

1996. évi CXXVI. törvény. a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról

1996. évi CXXVI. törvény. a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról 1996. évi CXXVI. törvény a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók 1 A nyugdíjat, illetve rehabilitációs járadékot 1, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, balettművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot 2 (továbbiakban együtt: járadékot) folyósító

Részletesebben

ADATLAP A MINISZTERI KERETBŐ L TÁMOGATOTTAK RÉSZÉRE

ADATLAP A MINISZTERI KERETBŐ L TÁMOGATOTTAK RÉSZÉRE 2015. február 12-étől érvényes adatlap (V1) Azonosító: AN NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA 1388 Budapest, Pf.: 82. Telefon: 327-4300 e-mail: info@nka.hu, honlap: www.nka.hu ADATLAP A MINISZTERI KERETBŐ

Részletesebben

Részletes fıkönyvi kivonat tól ig. a(z) 1 számlaszámtól számlaszámig.

Részletes fıkönyvi kivonat tól ig. a(z) 1 számlaszámtól számlaszámig. 2015.05.29 A JB-I BARÁTOK TEMPL.KÖZöS.AL 1. oldal QS Diamond Integrált Számviteli Rendszer (c) Számviteli Rendszer Kft Részletes fıkönyvi kivonat 2014.00.01-tól 2014.12.31-ig. a(z) 1 számlaszámtól 99999999

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2019-ben?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2019-ben? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2019-ben? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről

Részletesebben

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010.

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. január 1-től kezdődő adóéveket érintően az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó (440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet /A., 3. melléklet alapján)

T á j é k o z t a t ó (440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet /A., 3. melléklet alapján) T á j é k o z t a t ó (440/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet 7. - 11/A., 3. melléklet alapján) Az előadó-művészeti szervezetek által 2016. január 01-december 31. között Tao. tv. szerint kapott támogatás,

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2017-ben?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2017-ben? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2017-ben? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2017-ben?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2017-ben? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2017-ben? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszám olója és közhasznúsági m elléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszám olója és közhasznúsági m elléklete egyszerűsített beszám olója és közhasznúsági m elléklete Törvényszék: 17 Szekszárdi Törvényszék Tárgyév: 2 0 1 3 Beküldő adatai Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési név:

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelzéső Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelzéső Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelzéső Nyilatkozathoz Törvényi háttér Az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) A társadalombiztosítás

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről

Részletesebben

Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz

Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz Jogszabályi háttér: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a

Részletesebben

20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT NEGYEDIK ÁLLOMÁS

20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT NEGYEDIK ÁLLOMÁS 20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT NEGYEDIK ÁLLOMÁS 21. VOLT Fesztivál 2013. július 3. 20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP 111 milliárd forint támogatás a kultúrának 112.551 db támogatott

Részletesebben

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra február 12.

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra február 12. A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján dr. Németh Nóra 2018. február 12. 1 A támogatási rendszerek 2015-től kezdve a két támogatási rendszer párhuzamosan működik egymás mellett,

Részletesebben

Ezen a nyomtatványon a adóévre vonatkozó kötelezettség teljesíthető!

Ezen a nyomtatványon a adóévre vonatkozó kötelezettség teljesíthető! Kitöltési útmutató a 16K97 jelű, a tartós befektetésből származó 2016. évi jövedelemről a kifizető által teljesítendő adatszolgáltatásra szolgáló nyomtatványhoz Ezen a nyomtatványon a 2016. adóévre vonatkozó

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről

Részletesebben

Jogszabályi háttér: Az adatszolgáltatás benyújtásának módja, határideje: Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető!

Jogszabályi háttér: Az adatszolgáltatás benyújtásának módja, határideje: Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető! Kitöltési útmutató a 14K106 jelű, a biztosító adatszolgáltatása az Európai Unió más tagállamában illetőséggel rendelkező személy részére életbiztosítási szerződés alapján történő teljesítés 2014. évi összegéről

Részletesebben

Dad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Dad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról Dad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.28.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról Dad község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók Kitöltési útmutató a K100 jelű, az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szerv adatszolgáltatása a tartósan álláskereső, a gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban

Részletesebben

Civil szervezetek 2018.

Civil szervezetek 2018. Civil szervezetek 2018. Érintett szervezetek és szabályozásuk Civil szervezetek: Egyesületek Alapítványok Szabályozásuk: A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény Az egyesülési jogról, a közhasznú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról

TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerint adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 13K84 jelű, a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetőjének adatszolgáltatása elnevezésű nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a 13K84 jelű, a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetőjének adatszolgáltatása elnevezésű nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a 13K84 jelű, a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetőjének adatszolgáltatása elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

Részletesebben

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u Telefon: 92/

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u Telefon: 92/ ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 17-19. Telefon: 92/502-100 TISZTELT ADÓZÓ! Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének az 56/2007. (XII.28.) önkormányzati

Részletesebben

19TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP

19TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP 19TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó adatokról a munkavállalót kölcsönvevő, foglalkoztató adózó részére történő bejelentéshez Tisztelt Adózó! Felhívjuk szíves figyelmét,

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya Kitöltési útmutató a 13K85 jelű, a lakáscélú hitelszerződés alapján folyósított hitel 2013. évi törlesztésével összefüggésben a hitelintézet által teljesítendő adatszolgáltatásra szolgáló nyomtatványhoz

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 19T1045NY

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 19T1045NY KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 19T1045NY Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap az Art. 1. számú melléklet 14. pontjában foglaltak alapján a közérdekű nyugdíjas szövetkezet biztosítottnak nem minősülő,

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Jogszabályi háttér Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) Az adóigazgatási rendtartásról

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről a külön

Részletesebben

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu SOMOGY MEGYEI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM 7400 Kaposvár, Csokonai u.1. 3/5. - EGYÜD Árpád Kulturális Központ, Agóra - ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület 30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com

Részletesebben

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2015-ben?

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2015-ben? Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2015-ben? A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről

Részletesebben

A KBT ÉRTELMEZÉSE

A KBT ÉRTELMEZÉSE A KBT. 305. ÉRTELMEZÉSE A szerződés teljesítésére a Kbt. 305. -ában foglaltak az irányadók, mely szabályozás 2010. szeptember 15-én módosításra került. Az előírások az ajánlattevőként és az ajánlatkérőként

Részletesebben

Adatszolgáltatás a tartós befektetésből származó 2012. évi jövedelemről 12K97-es számú nyomtatvány

Adatszolgáltatás a tartós befektetésből származó 2012. évi jövedelemről 12K97-es számú nyomtatvány Adatszolgáltatás a tartós befektetésből származó 2012. évi jövedelemről 12K97-es számú nyomtatvány Az adatszolgáltatás benyújtásának módja, időpontja: Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton 1 teljesíthető!

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A számú bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A számú bevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 0605. számú bevalláshoz Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban Art.) 1. számú mellékletében foglaltak alapján a havi és az évközi adóbevallás benyújtására

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolója és közhasznúsági melléklet év

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolója és közhasznúsági melléklet év A szervezetet nyilvántartó bíróság megnevezése: 01 Fővárosi Törvényszék Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt

Részletesebben

Tájékoztató A Látvány-csapatsport felajánlás útján történő támogatásának szabályairól

Tájékoztató A Látvány-csapatsport felajánlás útján történő támogatásának szabályairól A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény az országgyűlés által elfogadott, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adóés Vámhivatalról

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016.

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016. A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016. A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010.

Részletesebben

Záró rendelkezések. Dr. Rónaszéki László jegyző

Záró rendelkezések. Dr. Rónaszéki László jegyző Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. ker. Önkormányzatának 36/2007. (X. 19.) sz. rendelete az egyházak, a társadalmi és civil szervezetek, valamint alapítványok támogatására elkülönített előirányzat

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

T/2940. számú. törvényjavaslat

T/2940. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2940. számú törvényjavaslat az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezmények megalkotásáról és az Alap létrehozásával kapcsolatos

Részletesebben

Partnereink bemutatkoznak

Partnereink bemutatkoznak 2015. február 1. évfolyam, 2. szám Partnereink bemutatkoznak A Demokratikus Roma Vezetők Szövetségéről A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége 2002. novemberében kezdte meg működését. Elnöke Nagy József

Részletesebben

A legfontosabb éves bevallások

A legfontosabb éves bevallások A legfontosabb éves bevallások 1353. bevallás A 2013. adóévről szóló 1353 számú bevallási nyomtatvány: a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás,

Részletesebben

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra március 1.

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra március 1. A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján dr. Németh Nóra 2017. március 1. 1 A támogatási rendszerek 2015-től kezdve a két támogatási rendszer párhuzamosan működik egymás mellett, az

Részletesebben

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a civil szervezetek 2015. évi támogatásáról szóló pályázati felhívásról

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a civil szervezetek 2015. évi támogatásáról szóló pályázati felhívásról {(é{;. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a civil szervezetek 2015. évi támogatásáról szóló pályázati

Részletesebben

A pályázatokat papír alapon és elektronikusan is be kell nyújtani.

A pályázatokat papír alapon és elektronikusan is be kell nyújtani. A Képviselő-testület 2017. évi költségvetésébe tervezett sporttámogatási keretösszeg terhére az alább meghatározott feltételekkel pályázatot ír ki a rétsági sportszervezetek támogatására. Pályázati feltételek:

Részletesebben