HEGESZTÉSI ALAPFOGALMAK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HEGESZTÉSI ALAPFOGALMAK"

Átírás

1 HEGESZTÉSI ALAPFOGALMAK márkakereskedők részére

2 Ívhegesztés Ívhegesztésnél a fém villamos ív hatására olvad meg, és tartja olvadt állapotban a hegfürdőt is. Az ív elektromos áram hatására a munkadarab és az elektróda között keletkezik. A hegesztés hozaganyagát az elektróda adja, amely szintén az ív hatására olvad meg. A hegfürdőt a levegőtől az elektróda bevonatából képződött salak vagy védőgáz választja el. Az ívhegesztés egyik leggyakrabban alkalmazott fajtája a kézi elektromos ívhegesztés, melynél az elektródát elektródafogóba fogva kézzel mozgatják.

3 Fő ívhegesztési eljárások kézi ívhegesztés bevont elektródával MMA fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés MIG/MAG fogyóelektródás semleges védőgázas ívhegesztés (MIG) fogyóelektródás aktív védőgázas ívhegesztés (MAG) ívhegesztés porbeles huzalelektródával gázvédelem nélkül fogyóelektródás aktív védőgázas ívhegesztés porbeles huzalelektródával fogyóelektródás semleges védőgázas ívhegesztés porbeles huzalelektródával nem fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés volfrámelektródás semleges védőgázas ívhegesztés (AWI,TIG)

4 Ívhegesztés áramforrásai Az ívet egyen,- és váltóárammal is elő lehet állítani. Az ív keltéséhez és fenntartásához szükséges áramot, - melynek feszültsége 20-30V -, és áramerősége az 1000A-t is elérheti, nem szabad közvetlenül a hálózatból venni. Ezért olyan áramátalakítókat kell alkalmazni, amelyek a hálózati áramot hegesztőárammá alakítják át, és egyben védik a hálózatot a hegesztés közben létrejövő rövidzárlattól. Az egyenárammal végzett hegesztés hegesztőáramát hegesztődinamóval, vagy egyenirányítós hegesztőgéppel, a váltakozó árammal végzett hegesztés hegesztőáramát hegesztőtranszformátorral állítják elő.

5 Ívhegesztés egyenárammal A hálózati áram általában 220V vagy 380V váltakozó áram. Ekkora feszültséggel hegeszteni életveszélyes lenne. Az ív gyújtásához 50-70V, fenntartásához 20-30V feszültség szükséges. Az előállított hegesztőfeszültségnek tehát ebbe a tartományba kell esnie. Az ívhegesztés közben a feszültség az ív hosszúságának változása következtében ingadozik, de az áramerősség eközben csak csekély mértékben változik. Ezt megfelelő jelleggörbéjű gép alkalmazásával érik el. A hegesztőgépeket úgy alakítják ki, hogy növekvő áramerősség mellett a feszültség csökkenjen. Az összefüggést a hegesztőgép feszültségáramerősség diagrammja mutatja. Rövidzár esetén (p1. elektróda és munkadarab érintkezésekor közvetlenül vagy a lecseppent fémen keresztül) az áramerősség nem nőhet egy bizonyos határérték fölé (rövidzárási áramerősség).

6 Ívhegesztés váltóárammal A váltakozó áram irányát és ezzel polaritását 1 másodperc alatt 100-szor változtatja (frekvenciája 50Hz, azaz másodpercenként 50 periódus). Az ív emiatt állandóan megszakadna, mivel az elektronok a vezetőben nem egyirányban áramlanak, mint az egyenáramnál, hanem ide-oda lengenek. Hogy az ív fenntartható legyen, ezért az elektróda bevonatába olyan alkotókat kevernek, amelyek az ívköz fokozott ionizációjáról gondoskodnak, és az ívet vezetővé teszik.

7 MMA hegesztés elve A bevont elektródás ívhegesztéshez szükséges energiát áramforrás szolgáltatja, amely lehet egyenirányító, transzformátor vagy generátor. A hegesztés végezhető egyenárammal vagy váltakozó árammal. Egyenáramú hegesztéskor az elektróda csatlakozhat az áramforrás negatív pólusához (egyenes polaritás) vagy a pozitív pólushoz (fordított polaritás). A hegesztőív bevont elektróda és a munkadarab között ég, megömlesztve a hegesztendő alapanyagokat és leolvasztva az elektródát. A bevonatból képződött gázok védőhatása alatt az elektródáról leváló fémcseppek képezik megdermedésük után a hegvarratot.

8 MIG/MAG hegesztés A fogyólelektródás, védőgázos ívhegesztés a bevont elektródás ívhegesztésnél nagyobb leolvadási teljesítményű, gazdaságosabb ömlesztő hegesztőeljárás. Jól gépesíthető, és emiatt alkalmas robotosított hegesztésre is. Manuális változatban a hegesztő felkészültségétől, szaktudásától függően lehet hibamentes kötést elkészíteni. A fogyóelektródás, semleges védőgázos ívhegesztő eljárást (MIG) főként erősen ötvözött acélok, alumínium és ötvözetei, nikkel, titán stb. hegesztésére alkalmazzák.

9 MIG/MAG hegesztés A MIG/MAG hegesztésnél az ív egy egyenáramú áramforrás által táplált, huzalelőtoló által egyenletesen előtolt tömör vagy töltött huzalelektróda és a munkadarab között, semleges vagy aktív védőgáz védelme alatt ég. A hegesztőberendezés részei: Egyenáramú áramforrás, huzalelőtoló berendezés, hegesztőpisztoly vagy hegesztőégő, védőgázellátó egység, hűtőegység, továbbá vezérlési feladatokat ellátó egységek. A hegesztés egyenárammal végzendő.

10 Ívgyújtás és hegesztés folyamata 1. Az ívhegesztés során a hegesztőgép, az elektróda, az ív, és a munkadarab zárt áramkört alkotnak. A feszültségforrás bekapcsolása után közvetlenül még nem folyik áram, az áramkör még nem záródik, mert az elektromosan nem vezető levegő megszakítja azt. Az elektródát először röviden hozzá kell érinteni a munkadarabhoz. A munkadarab, és az elektróda közvetlen érintkezése rövidzárat okoz. Ekkor az áram erőssége jelentősen megnő. A negatív pólusból (katód-elektróda) elektronok lépnek ki és nagy sebességgel a pozitív pólus (anód-munkadarab) felé áramlanak. A pozitív pólusról pozitív töltésű részecskék (pozitív ionok) áramlanak a negatív katód felé.

11 Ívgyújtás és hegesztés folyamata 2. A folyamat hatására a katód és anód (elektróda és munkadarab) közé zárt gázközeg (levegő) felhevül és ionizálódik, elektromosan vezetővé válik, és lehetővé teszi a villamos ív kialakulását. Az elektronok nagy sebességgel neki csapódnak a munkadarabnak (pozitív pólus) és megolvasztják azt (akár 4000 C-os hőmérséklet). A munkadarab felületén ennek hatására beégés keletkezik. A pozitív gázionok a negatív elektronokkal ellentétes irányba mozognak, és az elektróda felületén ütközve felhevítik azt olyan magas hőmérsékletre (kb C-ra), hogy az elektróda anyaga megolvad és lecsöpög.

12 Ívgyújtás és hegesztés folyamata 3. Az ív által keltett hő hatására az elektróda bevonatával együtt - valamint a munkadarab hegesztendő zónája megolvad, és a megolvadt anyagok összehegednek. A folyamat során az elektróda anyagának el kell keverednie a munkadarab anyagával, és a beégésnek is elegendően mélynek kell lennie. Ez a hatás az áram erősségével és az elektróda megválasztásával (pl. mélybeégésű elektróda) befolyásolható. Az elektródák csomagolásán feltüntetik az adott elektróda használatához szükséges áramerősség tartományt.

13 Elektromos áram hőhatása Az elektromos áram hőhatása, energiája kétféleképpen alkalmazható hegesztési célokra: - Ellenállás hegesztéssel ún. Joule hővel - Ívhegesztés az ív hőhatásával Az ív természetéből az következik, hogy egyenáramú hegesztéskor a pozitív sarok (anód) hőmérséklete nagyobb (4000Co), mivel a nagysebességgel érkező, becsapódó elektronok (-) mozgási energiája hővé alakul át. A negatív pólus (katód) hőmérséklete valamivel kisebb (kb Co), ahová az ionok (+) csapódnak be. Az ívben bizonyos fokú anyagvándorlás is folyik, mert az ionok (+) már anyagi tömeget is képviselnek. Ennek alapján egyenáramú ívhegesztéskor a munkadarabot a pozitív pólusra az elektródát a negatív pólusra szokták általában kapcsolni. Így a nagyobb területen megömlesztendő tárgy ill. hegfürdő hőmérséklete lesz nagyobb. Hegesztésben ezt nevezik egyenes polaritásnak, de más kapcsolások is előfordulhatnak más hegesztési eljárások és ezek változatai esetében. Az ív keletkezési helye a katód (-) az ún. katódfolt, az elektronok kilépése a legmelegebb ponton jön létre. A katódfolt (elektróda hegye) egy helyben marad, csupán az ív pozitív pólusának kell haladnia a munkadarabon a hegesztés előrehaladásával. Ha a polaritás fordított, akkor az ív könnyebben megszakadhat, mert a katódfolt a melegebb helyen akar maradni, fordított polaritás esetén azonban neki is mozognia kell.

14 Polaritás hatása az ív hőeloszlására

15 Polaritás változatok Egyenes polaritás (DC) Fordított polaritás(dc) Váltakozó áram (AC) AWI Váltakozó áram Mély keskeny beolvadás Hőenergia 70 % mdb. Lapos beolvadás Hőenergia 30 % mdb. Közepes beolvadás Hőenergia 50 % mdb. 50 % wolfram elektróda DC=egyenáram AC=váltakozó áram

16 Fő beolvadási lehetőségek 1. Mély és keskeny beolvadás egyenes polaritással Elektróda áramterhelése kiváló Vas, nikkel és rézbázisú fémek- acélok hegesztése Al-oxid tisztítás, feltörés nincs! 4. AWI - Wolfram elektróda 5. MMA bevont elektróda 2. Lapos és széles beolvadás Vékony lemezek, csövek hegesztése Al-oxid tisztítás, feltörés van! 3. Közepes, átlagos beolvadás Fél ciklusban Al-oxid feltörés van! Al, Mg, és ötvözeteinek hegesztése.

17 Bevontelektródás kézi ívhegesztés MMA (angol: Manual Metal Arc) A kézi ívhegesztés, vagy MMA más néven bevont elektródás ívhegesztésként is ismert. Ez a legrégebbi és legsokoldalúbban használható a számos hegesztési eljárás közül. A hegesztés során villamos ív jön létre és marad fenn a bevont fémelektróda vége és a munkadarab között. A megolvadt fémcseppek az elektródáról az íven át jutnak a hegesztési ömledékbe, miközben azokat a levegő káros hatásától a bevonatból keletkező gázok védik meg. A bevonatból képződött megolvadt salak lebeg a hegesztési ömledék tetején, így a szilárdulás ideje alatt megvédi a hegesztőanyagot a levegő hatásától.

18 Ívegesztés egyenes polaritással 1. Áramforrás (egyenáram) 2. Bevont elektróda (-) 2a. Maghuzal 2b. Bevonat 6. Eletródafogó 12. Ömledék 13. Varratfém 14. Salak 31. Munkadarab (+) A salakot el kell távolítani minden egyes varratsor lehegesztése után. Több száz különböző elektródát gyártanak, melyek gyakran tartalmaznak ötvözőanyagokat a hegesztés tartósságának, szilárdságának és képlékenységének fokozása érdekében. Az eljárást leginkább szerkezeti acélmunkák, hajóépítés és általános gépipari tevékenység során vasötvözeteknél alkalmazzák. A javító és felrakó hegesztés egy másik fontos alkalmazási területe a bevont elektródás ívhegesztésnek. Az elektródacserék és salakeltávolítás miatti relatív lassúsága ellenére a módszer egyike a legrugalmasabb eljárásoknak és előnyös korlátozottan hozzáférhető helyek esetén.

19 Ívhegesztés bevont elektródával Az ív begyújtásához a munkadarabot meg kell érinteni a pálcával, utána az áram ionizálja a védőgázt és az áram átüt, tehát nem szükséges ismételten megérinteni a munkadarabot. Csupasz pálcánál kevés az ionizáció az ív újra gyújtásához, ezért bevonatos pálcákat használnak. A bevonat sokkal jobban ionizálódik és megvédi a hegfürdőt az oxidációtól.

20 Ívfeszültség változása az ív hossza mentés egyenes polaritás esetén Ívhossz 1. Ionok; 2. Elektronok; 3. Katódfolt; 4. Elektróda; 5. Anód; 7. Mdb.; 8. Áramforrás

21 MMA - Bevontelektródás ívhegesztés folyamata egyenes polaritás esetén 1. Üresjárat 2. Rövidzárlat 3. Ívkeltés hideg anyagon (koppintással) 4. Rövidzárlat 5. Ívkeltés, az elektróda körül kialakuló mágneses tér a fémcseppet leválasztani igyekszik. Feszültség (U) Változása U o = V Áramerősség (A) változása Az ív hossza általában megegyezik az elektróda átmérőjével.

22 Hegesztő elektródák bevonatának feladatai Védőatmoszféra létesítése (ömledékvédelem) Ívstabilitás biztosítása, ívgyújtás segítése Varratfém dezoxidálás, denitrálás, ötvözés Salakképzés Hűlési sebesség csökkentése, beedződés ellen Varratvédelem, felület alakítás Szennyezők eltávolítása az ömledékből Kihozatal növelés (pl. vasporral)

23 Fő hegesztési paraméterek- MMA Elektróda maghuzal átmérő : de = 1,5 6 mm Áramerősség: I = A Ívfeszültség: U = V (80 V) Hegesztési sebesség: vheg = mm/perc Egy elektródával hegeszthető varrathossz: Lki= mm

24 MMA kézi ívhegesztés értékelése Előnyök: Legolcsóbb berendezések Egyszerű telepítés, nagy mobilitás, csekély karbantartás Minden acél, erősen ötvözöttek is hegeszthetők Kényszerhelyzetben is lehet hegeszteni Igényes varratokat is lehet készíteni Eltérő vastagságú lemezek is hegeszthetőek Hátrányok: Rossz energiahasznosítás (hőveszteség kb 60 %) Kis teljesítmény Minőség erősen függ a hegesztő személyétől, tudásától

25 Hegesztő áramforrások OMICRON Egyen- vagy/és váltóáramú Hálózatról vagy aggregátról Terhelhetőség: az áramerősségtől függ 1 ciklus= 10 perc BI= bekapcsolási idő (%) BI=35% I=300 A hegesztési idő=3,5 perc szünet=6,5 perc BI=60% I=250 A hegesztési idő=6,0 perc szünet=4,0 perc

26 Bekapcsolási idő (BI) A bekapcsolási egy százalékban megadott szám, ami azt jelenti, hogy a maximális hegesztőárammal 10 perces ciklusidőt alapul véve, ennek hány %-áig (60% esetén példánál 6 percig) szabad alkalmazni, nehogy a hegesztőgép erősáramú része túlmelegedjen. A visszamaradó időben (jelen példánál ez 4 perc) a gépet hegesztés és kikapcsolás nélkül hagyni kell, hogy a ventilátorok visszahűtsék.

27 AWI - argonvédőgázas wolfrámelektródás ívhegesztés (angol: TIG = Tungsten Inert Gas Welding, német: WIG = Wolfram Inert Gas Schweissen.) A hegesztő ív az alapanyag és nem leolvadó wolfrámelektróda között jön létre.

28 AWI (TIG) hegesztés Az awi hegesztés vagyis az argonvédőgázas, volfrámelektródás ívhegesztés tiszta, jó minőségű hegesztést ad, nem termelődik salakanyag és így nem kerülhet a varratfémbe, emiatt nincs szükség tisztításra. AWI hegesztés esetén a wolfram elektród és az alapanyag között húzott ívet argon gázburok veszi körül. Olyan esetekben alkalmazzák ahol nagyon fontos a hegesztés tisztasága, hibátlansága, mint pl. rozsdamentes acélötvözeteknél, így az awi hegesztés gépeit rendszeresen használja a vegyipar, élelmiszeripar, nukleáris ipar, mivel itt kiemelkedően fontos a minőségi hegesztés.

29 Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elrendezési ábrája hegesztőpisztoly áramforrás nagyfrekvenciás áramot gerjesztő berendezés gázvezeték gázmérő gázpalack hűtést biztosító vízvezeték

30 MIG/MAG hegesztési eljárás elvi ábrája Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Angol: MIG/MAG = Metal Inert Gas Welding / Metal Activ Gas Welding, Német: MSG = Metall SchutzGas Schweissen.

31 Kompakt kialakítású hegesztő berendezés Levehető huzalelőtolós berendezés

32 OMICRON eladási érvek Kiváló minőség Márkakereskedői rendszer Szaktanácsadás 2 év garancia Minden elemében cseh gyártmány (nem kínai) Legjobb ár-teljesítmény viszony a piacon Cseh és szlovák piacvezető Rohamosan fejlődő gyár és termék Könnyű kezelhetőség Sokfajta funkció MMA MIG/MAG AWI AC/DC (váltó és egyenáram) - Alu hegesztés Olcsó tartozékok jó minőségben Gyári képviselet és szerviz Jó alkatrészellátás

33 OMICRON inverter GAMA 160, Speciális elektronikus funkciók HOT START: A hegesztőív könnyebb meggyújtását segítő funkció. Megnövelt gyújtási áramot biztosít a hegesztő áramhoz képest. ANTI STICK: A funkció megakadályozza ill. korlátozza az elektróda letapadását. Ha esetleg letapadna az elektróda, akkor az elektronika a hegesztőáramot minimálisra csökkenti, ezzel az elektróda nem hevül túl, hanem lehűl és könnyen leválasztható a fogóból való kivétel nélkül. ARC FORCE: Stabil hegesztőívet biztosít. Ha az ív lerövidül, akkor a gép áramot ad, ha nő a távolság, akkor elvonja az áramot és a hegesztőnek van ideje korrigálni.

34 GAMA 160 Cikkszám: 2239 inverteres hordozható hegesztő áramforrás léghűtéssel, fokozatmentes szabályozással Hegesztési eljárások: MMA DC, AWI DC Fesz. BI Elektr. Telj. V 25% 60% 100% Ø kva 1x ,0-4,0 5 Speciális funkciók: HOT START ANTI STICK ARC FORCE Hegeszthető anyagok: Szerkezeti acélok Anyagvastagság : 1 5 mm Tömeg: 5,1 kg Egyebek: léghűtés, fokozatmentes szabályozás, bekapcsolás és túlterhelés LED kijelzők, MMA/AWI átkapcsolás, hordozó vállpánt.

35 GAMA 160 Cikkszám: 2239 árak Kábelszett 3 m / 16 mm 2 Cikkszám 1011; EUR 23,40 1 db. Elektródafogó kábel 1 db. Testkábel Kábelszett 5 m / 16 mm 2 Cikkszám: 1012; EUR 36,90 AWI pisztoly: 17 V - 4 m Cikkszám: 1055; EUR 56,70

36 GAMA 160 kezelőpanel és kapcsolók: 1. Hegesztőáram szabályozó potméter 2. MMA bevontelektródás ívhegesztés jele 3. MMA AWI átkapcsoló gomb 4. AWI ívhegesztés jele 5. Pozitív pólus gyorscsatlakozó 6. Negatív pólus gyorscsatlakozó 7. Bekapcsolt állapot zöld LED fény 8. Hőkioldó védelem sárga LED fény 9. Vállpánt tartófül 10. Főkapcsoló 11. Gép adattábla 12. Flexo 3x2,5 hálózati kábel

37 GAMA 160 műszaki adatok: Bemenő feszültség Hz 1x230 V A hegesztőáram tartomány 10 A/20,4 V 160 A/26,4 V Üresjárási feszültség 88 V 90 V Áramerősség BI=25% 160 A Áramerősség BI=60% 110 A Áramerősség BI=100% 80 A Hálózati áram / teljesítmény BI=60% 14 A / 3.3 kva Biztosíték 16 A Védettség IP 23 S Szigetelési osztály F Szabvány EN Méretek, h x sz x m H = 270 mm SZ = 130 mm M = 210 mm Tömeg 5,1 kg

38 GAMA 160 adattábla: 1. Gyártó neve és a címe 2. Gép típusa 3. Eső (meredek) karakterisztika 4. Heg.szimbólum (MMA / AWI) 5. Egyenáram 6. Üresjárási feszültség 7. Áram és feszültség tartomány 8. Bekapcsolási idő (terhelés) % 9. Névleges hegesztőáram 10. Névl. hegesztőfeszültség 11. Bemenő áramerősség 12. Beépített teljesítmény 13. Védettség, burkolat 14. Hálózati feszültség/frekvencia 15. Léghűtés ventilátorral 16. Hegesztési hely alkalmasság 17. Fázisok száma 18. Szabvány 19. Egyfázis, egyenirányítós 20. Készült a Cseh Köztársaságban

39 GAMA 160 tartozékok: Test és elektródafogó kábel készlet m / 16 mm m /16 mm 2 AWI kábel készlet 1055 : 17V-4m 1. Gyorscsatlakozók 2. GAMA 160 kábel (16/3m) 3. Elektródatartó fogó 4. Testkábel rögzítő fogó 1. Gáz szelep 2. Wolfram elektróda 3. Kerámia gázterelő 4. Védőgáz vezeték 5. Gyorscsatlakozó 6. Vezérlés csatlakozó

40 GAMA 166 Cikkszám: 2355 hordozható inverter Fesz. BI Elektr. Telj. V 35% 60% 100% Ø kva 1x ,0-4,0 5 Hegesztési eljárások: MMA / DC AWI / DC Speciális funkciók: HOT START ANTI STICK ARC FORCE Hegeszthető anyagok: Szerkezeti acélok Anyagvastagság : 1 5 mm Tömeg: 5,3 kg DC= egyenáramú áramforrás Egyebek: léghűtés, fokozatmentes szabályozás, bekapcsolás és túlterhelés LED kijelzők, MMA/AWI átkapcsolás, hordozó vállpánt.

41 GAMA 166 Cikkszám: 2355 Tartozékok Kábelszett 3 m / 16 mm 2 (cikkszám: 1011): - 1 db. Elektródafogó kábel - 1 db. Testkábel Kábelszett 5 m/16 mm 2 (cikkszám: 1012) AWI pisztoly: 17 V 4 m Cikkszám: 1055

42 GAMA 131, 141, 151, 161 hordozható inverter Fesz. BI Elektr. Telj. V 45% 60% 100% Ø kva 1x ,0-3, , ,7 1,0-4, Hegesztési eljárások: MMA / DC AWI / DC Hegeszthető anyagok: Szerkezeti acélok Speciális funkciók: HOT START ANTI STICK ARC FORCE DC= egyenáramú áramforrás Anyagvastagság : 1 5 mm Tömegek: 5,1 kg / 5,2 kg / 5,3 kg /5,3 kg Egyebek: léghűtés, fokozatmentes szabályozás, bekapcsolás és túlterhelés LED kijelzők, MMA/AWI átkapcsolás, hordozó vállpánt.

43 GAMA 131, 141, 151, 161 Cikkszámok :2144/2152/2140/2153) Vállpánt inkluzív! Tartozékok: Kábelszett 3 m / 16 mm 2 (cikkszám: 1011): - 1 db. Elektródafogó kábel - 1 db. Testkábel Kábelszett 5 m/16 mm 2 (cikkszám: 1012) AWI pisztoly: 17 V 4 m Cikkszám: 1055

44 GAMA 1550 hordozható inverter BI 60% 150 A! Fesz. BI Elektr. Telj. V 45% 60% 100% Ø kva 1x ,0-4,0 4,7 Hegesztési eljárások: MMA / DC AWI / DC Speciális funkciók: HOT START ANTI STICK ARC FORCE Hegeszthető anyagok: Szerkezeti acélok Anyagvastagság : 1 5 mm Tömeg: 5,3 kg Egyebek: léghűtés, fokozatmentes szabályozás, bekapcsolás és túlterhelés LED kijelzők, MMA/AWI átkapcsolás, hordozó vállpánt.

45 GAMA 1550 Cikkszám: 1236 Tartozékok Kábelszett 3 m / 25 mm 2 Cikkszám: db. Elektródafogó kábel - 1 db. Testkábel Kábelszett 5 m/ 25 mm 2 (cikkszám: 1013) Kábelszett 10 m/ 25 mm 2 (cikkszám: 1056) AWI pisztoly: 17 V - 4 m Cikkszám: 1055

46 GAMA 1500A PFC, 1700A PFC, 1900A PFC A = pótméteres beállító gombbal MMA DC AWI DC AWI DC lüktető hegesztés Kézi távirányító csatlakozás PFC = Power Factor Correction funkció: Ez egy ún. fázisjavító funkció, amely lehetővé teszi az 1 x 230 V váltóáramú rendszer stabil működését. A teljesítmény tényezős korrekcióval a berendezés hatásfoka jelentősen javul, áramfelvétele csökken és ezzel energia megtakarítás is elérhető.

47 GAMA 1500A PFC, 1700A PFC, 1900A PFC A = pótméteres beállító gombbal Fesz. BI Elektr. Telj. V 45% 60% 100% Ø kva ,64 1,0-4,0 1x , ,0-5,0 6,34

48 GAMA 1500A PFC, 1700A PFC, 1900A PFC Előnyei: Legjobb piaci ár/teljesítmény viszony Kiváló hatékonyság, nagy teljesítmény, kiváló hegesztési tulajdonságok 90 V 265 V tápegységekkel is üzemeltethető Hosszabbító kábellel is kiválóan működik Kis biztosítékkal is működik 16 A A és 20 A A Kis elektromágneses zavarás Nagy áramerősségek 100% bekapcsolási időnél Kis méretek és kis tömeg MMA DC és AWIC DC hegesztési eljárásra is alkalmasak Minden hegesztőszakmában, lakatosok, szerelők, gyártók stb. használható EURÓPAI termék, készült a Cseh Köztársaságban Szerviz és alkatrészellátás 2 év garancia

49 GAMA 1500A PFC, 1700A PFC, 1900A PFC AWI pisztoly: 17 V 4 m Cikkszám: 1055 Hegesztő kábelkészletek: 1041: 3/25 mm2 1013: 5/25 mm2 1056: 10/25 mm2

50 GAMA 1500A PFC, 1700A PFC, 1900A PFC HOT START ANTI STICK ARC FORCE PFC V.R.D. GAMA 1500A PFC 145x225x345 mm 6,5 kg GAMA 1700A PFC 145x225x345 mm 6,6 kg GAMA 1900A PFC 145x225x345 mm 6,7 kg Fesz. BI Elektr. Telj. V 45% 60% 100% Ø kva ,64 1,0-4,0 1x , ,0-5,0 6,34

51 GAMA 1500D PFC, 1700D PFC, 1900D PFC HOT START ANTI STICK ARC FORCE PFC V.R.D. D = digitális kijelzővel PFC = Power Factor Correction

52 GAMA 1500L PFC, 1700L PFC, 1900L PFC HOT START ANTI STICK ARC FORCE V.R.D. L = digitális kijelzővel és munkarenddel PFC = Power Factor Corection V.R.D = Biztonsági funkció (Ha külső környezetben dolgozunk, akkor ez a funkció biztosítja az alacsony kimeneti feszültséget és ezzel elkerülhető az áramütés veszélye.) SOFT START = Lassú áramfelfutást biztosít, ezzel megakadályozza vékony lemezek átolvadását és a biztosíték lekapcsolását. PFC

53 GAMA 1500L PFC, 1700L PFC, 1900L PFC 1. Előlap, vezérlőpanel 5. Géptábla 2. Gyorscsatlakozó: - negatív pólus 6. Hálózati elektromos kábel 3. Távirányító csatlakozás 7. Főkapcsoló 4. Gyorscsatlakozó: + pozitív pólus

54 Kezelőpanel 1. MMA bevontelektródás ívhegesztés 2. AWI hegesztés 3. AWI lüktető hegesztés 4. Beállított értékek kijelzője 5. Végső hegesztőáram, feltöltés 6. A hetesztőáram lefutási ideje, V.R.D. funkció 7. A hegesztőáram lüktetés AWI pulse 8. Hegesztőáram 9. Potméter a paraméterek beállítására 10. Hotstart funkció időtartama 11. Hotstart áramérték (%) 12. SET kapcsoló hegesztő paraméterek beállítása 13. MET kapcsoló MMA / AWI átkapcsolás

55 MMA bevontelektródás hegesztés beállítása

56 MMA HOT START beállítás Áramerősség + (%) HOT START idő

57 MMA SOFT START beállítás Áramerősség (%)

58 MMA V.R.D. biztonsági funkció beállítás

59 AWI hegesztés beállítása

60 AWI V.R.D. beállítása

61 AWI záró áramerősség beállítása

62 AWI lüktető hegesztés beállítása

63 Műszaki adatok Műszaki adatok GAMA 1500L PFC GAMA 1700L PFC GAMA 1900L PFC Bemenő feszültség Hz 1 x 230 V A hegesztőáram tartomány 10 A 150 A 10 A 170 A A Üresjárási feszültség 80 V 90 V 80 V 90 V 80V 90 V Áramerősség BI=45% 170 A 25% A Áramerősség BI=60% 150 A 150 A 150 A Áramerősség BI=100% 130 A 130 A 130 A Max. hálózati áram I 1max 20,2 A 24,6 A 28,1 A Max hatékony áram I 1eff 12,8 A 15,6 A 17,8 A Teljesítmény 4,64 KVA 5,65 KVA 6,34 KVA Biztosíték 16 A 20 A 20 A Burkolat IP 23 S Szigetelési osztály F Szabvány EN EN Méretek, h x sz x m H = 345 mm SZ = 145 mm M = 225 mm Tömeg 6,5 kg 6,6 kg 6,7 kg

64 GAMA 2550A, 2550D, 2550D Fesz. BI Elektr. Telj. V 60% 100% 3x ,2V 27,76V MMA/DC AWI/DC AWI lüktető HOT START SOFT START ANTI STICK ARC FORCE PFC V.R.D.

65 TIG 200P AC/DC váltóáramú AWI áramforrás Hegeszthető anyagok: alumínium, acél Hegesztési eljárások: AWI AC/DC AWI AC/DC impulzus MMA DC Funkciók: ARC FORCE 2 és 4 taktusú kapcsolás Digitális kijelzés Balansz állítás Munkarend állítás Max. anyagvastagság: AWI 6 mm MMA 6(12) mm

66 MMA és AWI hegesztés Kapcsoló doboz Reduktor Csatlakozó kábel Gáztömlő Testkábel Elektródafogó kábel Gázpalack Testkábel AWI pisztoly Munkadarab Munkadarab

67 Csatlakozások és kezelő gombok 1. Kezelőpanel 2. Gyorscsatlakozó + pólus 3. Távirányító 4. Csatlakozó dugó a hegesztőpisztoly vezérlésre 5. Gáz gyorscsatlakozó 6. Gyorscsatlakozó pólus 7. Védőgáz cstalakozás 8. Kábel csatlakozás 9. Adattábla

68 TIG 200 P AC/DC kezelő panel 1. Műszaki hiba jelzése 2. Hőkioldós védelem 3. Gáz előáramlás szabályozás 4. Hegesztőáram szabályozás 5. Alapáram beállítás AWI 6. Áramlefutási idő 7. Gáz utánáramlás szabályozás 8. Hegesztőáram polaritás 9. Polaritás balansz állítás 10. Impulzus munkaciklus AWI/DC 11. Impulzus frekvencia szabályozás 12. Arc Force MMA/AWI átkapcsolás 13. AWI DC impulzus, folyamatos 14. AC/DC kiválasztás 15. 2T / 4T taktusú pisztoly kapcsolás 16. Főkapcsoló 17. Digitális áramerősség kijelző

69 TIG 200 P AC/DC műszaki adatok Hálózati feszültség: V / (+20% -15%) 50/60 Hz A hegesztőáram tartomány: A Üresjárási feszültség: 56 V Áramerősség BI= 60% esetén: 200 A / 18 V Áramerősség BI=100% esetén: 154 A / 16 V Felvett teljesítmény BI=100%: 3,3 kva ARC FORCE MMA: A Tisztítás tartomány balansz: % Áramlefutási idő: 0-5 sec Gáz előáramlási idő: 0-2 sec Gáz utánáramlási idő: 2-10 sec Hálózati biztosító: 20 A Védettség: IP 21 S Szigetelési osztály: F Szabvány: EN ; EN Méretek (h x sz x m): 570 x 340 x 450 mm Tömeg: 28 kg

70 Test és elektróda kábelek cikkszám: 2442 AWI pisztoly: TBi SR-P26-4 m G1/4 1. Gyorscsatlakozók 2. Kábelek 25-3/5 m TIG 200P AC/DC 3. Elektródatartó fogó 4. Testkábel rögzítő csipesz 1. Gázszelep, vagy nyomógomb 2. Wolfrámelektróda 3. Kerámia gázterelő 4. Védőgáz tömlő 5. Áram csatlakozó 6. Vezérlés csatlakozás

71 TIG 200 P AC/DC adattábla 1. Gyártó neve és a címe 2. Eső (meredek) karakterisztika 3. Gép meghatározása (hegesztés MMA/AWI) 4. Hálózat típusa (egyfázisú) 5. Áram- és feszültség tartomány 6. Bekapcsolási idő (terhelés) % 7. MMA áram tartomány 8. Névleges hegesztőfeszültség 9. Hálózati áram 10. Felvett teljesítmény 11. Védettség 12. Burkolat védettség 13. Egyenáram 14. Üres járási feszültség 15. Hálózati adatok 16. Egyfázisú egyenirányítós áramforrás 17. Hivatkozás szabványra 18. Gyártási szám 19. Gép típusa 20. A hegesztőgép készült a Cseh Köztársaságban

72 Hosszabbító kábel méretek A hosszabbító kábel feszültségesést okoz, ami csökkenti a maximálisan elérhető feszültséget a kézi hegesztésnél bevont elektródával. Ez a hatás lép fel, elsősorban a nagyobb hegesztőáram esetében, és időszakossá válik az áramellátás. Hosszabbítót az alábbi táblázat szerint használja, ezáltal csökkenti a feszültségveszteséget, és megakadályozza a gép túlmelegedését. Ne tekerje fel a dobra a kábelt a hegesztésnél. A hosszabbító kábel keresztmetszetének meg kell felelnie az I maximum értéknek. 0-5 m 3 x 1,5 mm m 3 x 2,5 mm m 3 x 4,0 mm2

73 MULTIFUNKCIÓS GÉPEK GAMASTAR 175 D, 175 L Hegesztési eljárások: MMA MIG/MAG AWI DC AWI DC impluzus (L-verzió) D = digitális kijelzéssel L = digitális kijelzéssel és munkarenddel GAMASTAR 195D PFC, 195L PFC Speciális funkciók: HOT START SOFT START (L) ANTI STICK ARC FORCE PFC LIFT ARC (AWI) DC DC impulzus (L) DOWN SLOPE (L)

74 GAMASTAR 175D, 175L (1 x 230 V) Áramerősség tartományok: MMA;AWI = A; MIG/MAG= A Tömeg: Méret: Terhelhetőség: Áramerősség BI 25%: Áramerősség BI 60%: Áramerősség BI 100%: Üresjárási feszültség: Elektróda átmérők: 16,9 kg 235 x 440 x 480 mm 170 A (175 A MIG/MAG) 120 A 100 A 53 V (26V MIG/MAG) MMA = 1,0-5,0 mm AWI = 1,0-2,4 mm MIG/MAG = 0,6-1,0 mm Hegesztési sebesség v (MIG/MAG) = 2-14 m/perc

75 GAMASTAR 195D PFC, 195L PFC (1 x 230 V) Áramerősség tartományok: MMA;AWI = A; MIG/MAG= A Tömeg: Méret: Terhelhetőség: Áramerősség BI 25%: Áramerősség BI 60%: Áramerősség BI 100%: Üresjárási feszültség: Elektróda átmérők: 18,1 kg 235 x 440 x 520 mm 190 A (195 A MIG/MAG) 140 A 120 A 53 V (26V MIG/MAG) MMA = 1,0-4,0 mm AWI = 1,0-2,4 mm MIG/MAG = 0,6-0,8 mm Hegesztési sebesség v (MIG/MAG) = 2-14 m/perc

76 MULTIFUNKCIÓS GÉPEK GAMASTAR 1750 D, 1750 L Hegesztési eljárások: MMA MIG/MAG AWI DC AWI DC impluzus (L-verzió) D = digitális kijelzéssel L = digitális kijelzéssel és munkarenddel GAMASTAR 1950 D PFC, 1950 L PFC Speciális funkciók: HOT START SOFT START (L) ANTI STICK ARC FORCE PFC LIFT ARC (AWI) DC DC impulzus (L) DOWN SLOPE (L)

77 GAMASTAR 1750D, 1750L (1 x 230 V) Áramerősség tartományok: MMA;AWI = A; MIG/MAG= A Tömeg: Méret: Terhelhetőség: Áramerősség BI 25%: Áramerősség BI 60%: Áramerősség BI 100%: Üresjárási feszültség: Elektróda átmérők: 25/25,2 kg 380 x 620 x 660 mm 170 A (175 A MIG/MAG) 120 A 100 A 53 V (26V MIG/MAG) MMA = 1,0-5,0 mm AWI = 1,0-2,4 mm MIG/MAG = 0,6-0,8 mm Hegesztési sebesség v (MIG/MAG) = 2-14 m/perc

78 GAMASTAR 1950D PFC, 1950L PFC (1 x 230 V) Áramerősség tartományok: MMA;AWI = A; MIG/MAG= A Tömeg: Méret: Terhelhetőség: Áramerősség BI 25%: Áramerősség BI 60%: Áramerősség BI 100%: Üresjárási feszültség: Elektróda átmérők: 26/26,2 kg 380 x 620 x 660 mm 190 A (195 A MIG/MAG) 140 A 120 A 53 V (26V MIG/MAG) MMA = 1,0-4,0 mm AWI = 1,0-2,4 mm MIG/MAG = 0,6-0,8 mm Hegesztési sebesség v (MIG/MAG) = 2-14 m/perc

79 OMICRON vízhűtő egység OMI 10W

80 Egyfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 166 (1 x 230 V) Hegesztési eljárás: MIG/MAG Hegeszthető anyagok: Acélok Alumínium

81 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 204 (3 x 400 V) Hegesztési eljárás: MIG/MAG Hegeszthető anyagok: Acélok Alumínium

82 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 206 (3 x 400 V)

83 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 225 (3 x 400 V)

84 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 215D (3 x 400 V)

85 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 245D (3 x 400 V)

86 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 246D (3 x 400 V)

87 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 246P (3 x 400 V)

88 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 256 (3 x 400 V)

89 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 336 (3 x 400 V)

90 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 385 (3 x 400 V)

91 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 405 (3 x 400 V)

92 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 405 (3 x 400 V)

93 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 410W (3 x 400 V)

94 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 510W (3 x 400 V)

95 Háromfázisú fogyóelektródás ívhegesztő áramforrás OMI 510WP (3 x 400 V)

96 Huzal előtolók W = vízhűtés PSV30-2 PSV30-4 PSV30-2W PSV30-4W

97 OMI 336S (PSV20-4)

98 OMI 385S (PSV20-4)

99 OMI 405S (PVS20-4)

100 OMI 410WS (PSV20-4)

101 OMI 510WS (PSV20-4)

102 Plazmavágó készülékek

103 Fém kofferek

104 Hegesztőkábel szett

105 AWI pisztolyok

106 MIG/MAG pisztolyok

107 GAMASTAR kocsi

108 Köszönjük figyelmüket!

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Ívhegesztéskor a kialakuló elektromos ívben az áram hőteljesítménye olvasztja meg az összehegesztendő anyagokat, illetve a hozaganyagot. Ha a levegő oxigénjétől az

Részletesebben

Megbízhatóság, precizitás, minőség

Megbízhatóság, precizitás, minőség Professzionális bevontelektródás inverteres hegesztőgép Liftes (emeléses) AWI gyújtással Megbízhatóság, precizitás, minőség MMA - Bevontelektródás inverteres hegesztőgépek Liftes (emeléses) AWI Gyújtással

Részletesebben

Me gbízha tóság, pre cizitás, Minősé g

Me gbízha tóság, pre cizitás, Minősé g BEVONTELEKTRÓDÁS koppintós AWI GYÚJTÁSSAL BLM MINI INNovatív FejlesztésekNek, a NagyteljesítméNyű IgBt -Nek, sajtolt hűtőb ordáknak köszönhetően teljesítményben ugyanazt TuDJA MINT A NAGYOK! aggregátorról

Részletesebben

Hegesztés 1. Általános elvek Kézi ívhegesztés. Dr. Horváth László

Hegesztés 1. Általános elvek Kézi ívhegesztés. Dr. Horváth László Hegesztés 1 Általános elvek Kézi ívhegesztés Dr. Horváth László Hegesztés Kohéziós kapcsolat Nem oldható természetes, anyagszerő, folytonos Technológiailag igényes Hegesztési eljárások 2 Elektromos ívhegesztések

Részletesebben

Lincoln Electric EMEAR Lincoln Electric EMEAR SPEEDTEC 215C. Multifunkciós, egy fázisú, kompakt inverter. BK rev01

Lincoln Electric EMEAR Lincoln Electric EMEAR SPEEDTEC 215C. Multifunkciós, egy fázisú, kompakt inverter.  BK rev01 Lincoln Electric EMEAR Multifunkciós, egy fázisú, kompakt inverter www.lincolnelectric.eu BK 2016-02-01 rev01 Főbb jellemzői Kiváló ívtulajdonságok - Ötvözetlen és ötvözött acél, valamint alumínium alapanyagokhoz

Részletesebben

2 év teljeskörű, MMA AWI MIG BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOGYÓELEKTRÓDÁS. háztól-házig garancia! Hegesztéstechnika 2014 A

2 év teljeskörű, MMA AWI MIG BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOGYÓELEKTRÓDÁS. háztól-házig garancia! Hegesztéstechnika 2014 A MMA AWI MIG BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOGYÓELEKTRÓDÁS HOBBY, ÉS IPARI.. HEGESZTŐGÉPEK MAGYAR MINŐSÉG BIZTOSÍTÁS. EURÓPAI MEGFELELŐSSÉG. teljeskörű, háztól-házig garancia! Új típusok a megszokott

Részletesebben

MIG/MAG Hegesztőeljárás MIG/MAG hegesztés-simon János 1

MIG/MAG Hegesztőeljárás MIG/MAG hegesztés-simon János 1 MIG/MAG Hegesztőeljárás 2013.12.03. MIG/MAG hegesztés-simon János 1 Fogalmak áttekintése Fogyóelektródás védőgázos ívhegesztő eljárás MIG= Metal Inert Gas ( inert gas= semleges gáz)= Fogyóelektródás semleges

Részletesebben

MMA/TIG DC Inverterek 230V

MMA/TIG DC Inverterek 230V MMA/TIG DC Inverterek 230V Caddy Arc 151i, 201i kezelőfelület A31, A33 A Caddy név a robusztus, tartós hegesztő berendezés szinonimája, amelyet professzionális hegesztőknek terveztek. A Caddy gépek ötödik

Részletesebben

VÉDŐGÁZAS ÍVHEGESZTÉSEK

VÉDŐGÁZAS ÍVHEGESZTÉSEK VÉDŐGÁZAS ÍVHEGESZTÉSEK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Dr. Palotás Béla Tartalom Védőgázas ívhegesztéseksek Argon védőgázas v volfrámelektr

Részletesebben

Bevontelektródás ívhegesztés

Bevontelektródás ívhegesztés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bevontelektródás ívhegesztés Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Bevontelektródás kézi ívhegesztés Consumable electrode:

Részletesebben

Alumínium ötvözetek nagyteljesítményű speciális TIG hegesztése

Alumínium ötvözetek nagyteljesítményű speciális TIG hegesztése Alumínium ötvözetek nagyteljesítményű speciális TIG hegesztése Gyura László okl. heg.szakmérnök, CIWE/CEWE Linde Gáz Magyarország Zrt. 5/11/2018 Fußzeile 1 Az alumínium/acél(ok) jellemzői Tulajdonság Mértékegység

Részletesebben

2012 A MMA - BEVONTELEKTRÓDÁS, ÉRINTÉSES / LIFT-TIG / HF GYÚJTÁSÚ DC-S ÉS, AC/DC-S AWI ÉS MULTIFUNKCIÓS INVERTEREK, KIEGÉSZÍTŐK, KOPÓ- ÉS HOZAGANYAGOK

2012 A MMA - BEVONTELEKTRÓDÁS, ÉRINTÉSES / LIFT-TIG / HF GYÚJTÁSÚ DC-S ÉS, AC/DC-S AWI ÉS MULTIFUNKCIÓS INVERTEREK, KIEGÉSZÍTŐK, KOPÓ- ÉS HOZAGANYAGOK HEGESZTÉSTECHNIKA 2012 A BEVONTELEKTRÓDÁS, ÉRINTÉSES / LIFTTIG / HF GYÚJTÁSÚ DCS ÉS, AC/DCS ÉS MULTIFUNKCIÓS INVERTEREK, KIEGÉSZÍTŐK, KOPÓ ÉS HOZAGANYAGOK GYSMI 1 EVO 105 PI EVOLUTION GYSMI 131 EVO 140

Részletesebben

A modern hegesztés TIGER. AVI / Bevontelektródás ivhegesztés DC vagy AC/DC üzemmódban

A modern hegesztés TIGER. AVI / Bevontelektródás ivhegesztés DC vagy AC/DC üzemmódban A modern hegesztés és vágás mércéje TIGER AVI / Bevontelektródás ivhegesztés DC vagy AC/DC üzemmódban TIGER 170/210 DC vagy AC/DC kivitelben A TIGER, az új AVI primer inverter egy energiacsomag minden

Részletesebben

Az ITM International Kft. bemutatja

Az ITM International Kft. bemutatja Az ITM International Kft. bemutatja EWM kézi hegesztő berendezések A feladat Önnél a megoldás nálunk. e-mail: itminternationalkft@gmail.com website: www.itmwelding.com 4 Az ITM Hungary Kft. azzal a céllal

Részletesebben

Weldi-Plas termékcsalád - Plazmavágók

Weldi-Plas termékcsalád - Plazmavágók Weldi-Plas termékcsalád - Plazmavágók A plazmasugaras vágási technológiával olcsón, pontosan és jó minőségben darabolhatók a fémes anyagok (acélok, nemesacélok, réz és alumínium ötvöztek) 45 mm vastagságig.

Részletesebben

89.800Ft. 108.900Ft. 180-280V hálózati feszültség! A BIKA EREJÉVEL! Európa legkönnyebb gépei a jövő formavilágában. 27.900 Ft. Szettben olcsóbb!

89.800Ft. 108.900Ft. 180-280V hálózati feszültség! A BIKA EREJÉVEL! Európa legkönnyebb gépei a jövő formavilágában. 27.900 Ft. Szettben olcsóbb! 2013 11 A BIKA EREJÉVEL! Európa legkönnyebb gépei a jövő formavilágában. www.solter.hu Szettben olcsóbb! WP17V-12 AWI pisztoly, Reduktor 16.900 18.900 Ft Az akció kizárólag gép vásárlása esetén érvényes!

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 2. Bevezetés 4 3. Leírás 4 4. Használati korlátozások 4 5. Műszaki adatok 5 6. Biztonsági utasítások 5 7.

1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 2. Bevezetés 4 3. Leírás 4 4. Használati korlátozások 4 5. Műszaki adatok 5 6. Biztonsági utasítások 5 7. 1 2 1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 2. Bevezetés 4 3. Leírás 4 4. Használati korlátozások 4 5. Műszaki adatok 5 6. Biztonsági utasítások 5 7. Üzembe helyezés 8 8. Hálózati áramellátás 8 9. Kezelő gombok és csatlakozások

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

FOGYÓELEKTRÓDÁS CO ÍVHEGESZTŐK

FOGYÓELEKTRÓDÁS CO ÍVHEGESZTŐK FOGYÓELEKTRÓDÁS CO ÍVHEGESZTŐK 2012 A TRANSZFORMÁTOROS ÉS INVERTERES, MULTIFUNKCIÓS, SZINERGIKUS VEZÉRLÉSŰ ÉS KAROSSZÉRIÁS GÉPEK, TARTOZÉKOK SMARTMIG142 SMARTMIG2 MIG190 N PEARL 1804 XL PEARL 1802 MIG250

Részletesebben

MMA MIG/MAG TIG CUTTING EDGE WELDING

MMA MIG/MAG TIG CUTTING EDGE WELDING R CUTTING EDGE WELDING MIG/MAG TIG MMA POCKETPOWER 130/150/170/190 IGBT POCKETFORCE 200 IGBT SUPERFORCE 230 IGBT MICROFLUX 121 NOGAS POCKETMIG 175 FIXIFLUX POCKETMIG 195/215 ALUFLUX POWERMIG 221/261/263

Részletesebben

TIG 200 P AC/DC. Használati útmutató. argonvédőgázas volfrámelektródás váltakozó és egyenáramú ívhegesztő áramforrás -1-

TIG 200 P AC/DC. Használati útmutató. argonvédőgázas volfrámelektródás váltakozó és egyenáramú ívhegesztő áramforrás -1- TIG 200 P AC/DC argonvédőgázas volfrámelektródás váltakozó és egyenáramú ívhegesztő áramforrás Használati útmutató -1- 1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 2. Bevezetés 3 3. Leírás 3 4. Használati korlátozások 3 5.

Részletesebben

Energiatakarékos inverter technológia védett, ütés és cseppálló, gumírozott masszív

Energiatakarékos inverter technológia védett, ütés és cseppálló, gumírozott masszív A BIKA EREJÉVEL! Európa legkönnyebb gépei a jövő formavilágában. Inverteres hegesztőgépek 130A 160A COTT 175S (160A) Felhasználható szerkezeti acél, saválló acél és ötvözött acél KAPCSOLHATÓ AWI FUNKCIÓVAL!

Részletesebben

Miért a MAHE? www.mahe.hu TERMÉKISMERTETŐ

Miért a MAHE? www.mahe.hu TERMÉKISMERTETŐ www.mahe.hu TERMÉKISMERTETŐ Német minőség, nagyipari felhasználásra, az ipar minden területére Miért a MAHE? Innovatív hegesztési eljárások Egyedülálló Chip tuning lehetőség 2 év garancia Itt mindenki

Részletesebben

Német minőség, nagyipari felhasználásra, az ipar minden területére!

Német minőség, nagyipari felhasználásra, az ipar minden területére! A MAHE által kifejlesztett, a világon egyedülálló HYPER Pulse, HYPER Force, HYPER Cold, HYPER Vdown hegesztési eljárásoknak köszönhetően rendkívül precíz, kevesebb utómunkát igénylő, minőségi varratok

Részletesebben

Elektromos áramellátás. Elektród hegesztés (MMA mód)

Elektromos áramellátás. Elektród hegesztés (MMA mód) Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. A készülék megfelelő használatának érdekében olvassa át az útmutatót. Ezek az inverteres készülékek hordozhatók, léghűtésesek, egyenárammal

Részletesebben

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

QINEO Pulse. QINEO Pulse 350

QINEO Pulse. QINEO Pulse 350 QINEO Pulse A QINEO Pulse gépcsalád tagjai elsősorban fogyóelektródás védőgázas (MIG/MAG) ívhegesztésre alkalmas hegesztő berendezések, de kialakításuknak köszönhetően alkalmasak bevontelektródás kézi

Részletesebben

HELIARC. AWI HEGESZTÉSBEN ÉLENJÁR.

HELIARC. AWI HEGESZTÉSBEN ÉLENJÁR. HELIARC. AWI HEGESZTÉSBEN ÉLENJÁR. ÖN ÉS A HELIARC. A HELIARC AZ AWI HEGESZTÉS EGYIK ÉLENJÁRÓJÁNAK SZÁMÍT, HOSSZÚ ÉVEK MUNKÁJÁVAL LETT TÖKÉLETESRE KIDOLGOZVA. AZ AWI AC ÉS DC HEGESZTÉS TERÉN KATEGÓRIÁJÁNAK

Részletesebben

NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG!

NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG! NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG! 2 ÉV NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG! A TEAMWELDER kiváló minőségű hegesztést biztosít maximális biztonság mellett. A TEAMWELDER több mint 20

Részletesebben

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása Dabi Ágnes A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása A követelménymodul megnevezése: Gépészeti kötési feladatok A követelménymodul száma: 0220-06 A

Részletesebben

NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG!

NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG! NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG! 2ÉV 2 ÉV NÉMET TERVEZÉS, NÉMET GYÁRTÁS, NÉMET MINŐSÉG! A TEAMWELDER kiváló minőségű hegesztést és maximális biztonságot nyújt. A TEAMWELDER csak a legjobbat

Részletesebben

1. TARTALOMJEGYZÉK oldal

1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 2. Bevezetés 3 3. Leírás 3 4. Használati korlátozások 3 5. Műszaki adatok 4 6. Biztonsági utasítások 4 7. Üzembe helyezés 7 8. Hálózati áramellátás 7 9. Kezelő gombok és csatlakozások

Részletesebben

TIG 200 AC/DC TIG 250 AC/DC TIG 315 AC/DC

TIG 200 AC/DC TIG 250 AC/DC TIG 315 AC/DC CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverterek TIG 200 AC/DC TIG 250 AC/DC TIG 315 AC/DC FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes üzem, ha nem

Részletesebben

GAMA 1500L PFC 1700L PFC 1900L PFC

GAMA 1500L PFC 1700L PFC 1900L PFC GAMA 1500L PFC 1700L PFC 1900L PFC HASZNÁLATI UTASÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS OMICRON HEGESZTŐGÉPEK www.omicronweld.hu 1. TARTALOMJEGYZÉK 2. Bevezetés 3 3. Leírás 3 4. Használati korlátozások 4 5. Műszaki adatok

Részletesebben

Plazmavágógépek 400V LPH 35, 50, 80, 120

Plazmavágógépek 400V LPH 35, 50, 80, 120 Plazmavágógépek 400V LPH 35, 50, 80, 120 Mindenféle elektromosan vezető anyag, úgymint ötvözött és ötvözetlen acélok, öntött vas, alumínium, bronz, réz és ötvözeteik vágására alkalmas, konvencionális,

Részletesebben

MicroTIG 185 AWI AC/DC és MMA DC

MicroTIG 185 AWI AC/DC és MMA DC Professional in welding MicroTIG 185 AWI AC/DC és MMA DC INVERTERES HEGESZTŐGÉPEK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ALFAWELD Kft. Cím: 1103 Budapest, Vaspálya u. 54. Tel: 06-20/388-3837; 06-20/238-3968 E-mail: hegesztogep@gmail.com

Részletesebben

2 év teljeskörű, háztól-házig garancia! a megszokott minőségben!

2 év teljeskörű, háztól-házig garancia! a megszokott minőségben! FRANCIA MINŐSÉ BIZTOSÍTÁS. EURÓAI MEFELELŐSSÉ. 1964 óta ÉVE teljeskörű, háztól-házig garancia! Új típusok a megszokott minőségben! - YSMI 80 - YSMI 130 - YSMI 160 - YSMI 200 - YSMI E 160 - YSMI E 200 -

Részletesebben

Célunk volt, hogy a hegesztő szakemberek részére különféle hegesztési feladatok ellátásához áttekinthető, egyszerűen kezelhető berendezést gyártsunk.

Célunk volt, hogy a hegesztő szakemberek részére különféle hegesztési feladatok ellátásához áttekinthető, egyszerűen kezelhető berendezést gyártsunk. Az MM sorozatú hegesztőgépek továbbfejlesztett változataként gyártási programunkba került a SYNERGIKUS hegesztőgép család. Célunk volt, hogy a hegesztő szakemberek részére különféle hegesztési feladatok

Részletesebben

Hegesztési eljárások. Ívhegesztések Gázhegesztés Egyéb ömlesztő hegesztések Ellenállás hegesztések Egyéb sajtoló hegesztések

Hegesztési eljárások. Ívhegesztések Gázhegesztés Egyéb ömlesztő hegesztések Ellenállás hegesztések Egyéb sajtoló hegesztések Hegesztési eljárások Ívhegesztések Gázhegesztés Egyéb ömlesztő hegesztések Ellenállás hegesztések Egyéb sajtoló hegesztések 1 A hegesztő eljárások bemutatása Az eljárások leírása A hegesztési eljárás elve

Részletesebben

GAMA 160 HASZNALÁTI UTASÍTÁS OMICRON MŰSZAKI LEÍRÁS HEGESZTŐGÉPEK. www.omicronweld.hu

GAMA 160 HASZNALÁTI UTASÍTÁS OMICRON MŰSZAKI LEÍRÁS HEGESZTŐGÉPEK. www.omicronweld.hu GAMA 160 HASZNALÁTI UTASÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS OMICRON HEGESZTŐGÉPEK www.omicronweld.hu 1 1. TARTALOMJEGYZÉK oldal 2. Bevezetés 4 3. Leírás 4 4. Használati korlátozások 4 5. Műszaki adatok 5 6. Biztonsági

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6366-11 Hegesztési eljárások Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6366-11/3 Hegesztési szakmai

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0240-06 Hegesztő feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0240-06/3 Hegesztési szakmai

Részletesebben

Cloos eljárásváltozatok

Cloos eljárásváltozatok Cloos eljárásváltozatok A Cloos, a már jól bevált, és az újító jellegű hegesztési eljárásváltozatok széles tartományával megoldásokat kínál a hatékonyság és termelékenység növelésére. A már bevált MIG/MAG

Részletesebben

Használati utasítás MIG/MMA-160B MIG/MMA-250B

Használati utasítás MIG/MMA-160B MIG/MMA-250B Használati utasítás MIG/MMA-160B MIG/MMA-250B Biztonsági figyelmeztetés Figyelmeztetés:Kérjük, olvassa el az alábbi biztonsági figyelmeztetéseket a gép üzemeltetése előtt. Saját magunk és mások épségének

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás DC hegesztő inverterek

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás DC hegesztő inverterek CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás DC hegesztő inverterek TIG 160 P Digital Pulse TIG 200 P Digital Pulse TIG 250 P Digital Pulse TIG 300 P Digital Pulse FIGYELEM!

Részletesebben

HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI HEGESZTŐGÉPEK

HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI HEGESZTŐGÉPEK .. MMA AWI MI BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOYÓELEKTRÓDÁS HOBBY, ÉS IARI HEESZTŐÉEK.. INVEST IN THE FUTURE - YSMI 80 - YSMI 130 - YSMI 160 - YSMI 00 - YSMI E 160 - YSMI 00 FC - YSMI E 00 CEL - YSMI

Részletesebben

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. IGBT technológiás MIG, AWI, MMA 3 funkciós hegesztő inverter POCKETMIG 205 LT DIGITAL

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. IGBT technológiás MIG, AWI, MMA 3 funkciós hegesztő inverter POCKETMIG 205 LT DIGITAL CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS IGBT technológiás MIG, AWI, MMA 3 funkciós hegesztő inverter POCKETMIG 205 LT DIGITAL FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes üzem, ha nem körültekintően dolgoznak

Részletesebben

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverter POCKETTIG 200 AC/DC DIGITAL

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverter POCKETTIG 200 AC/DC DIGITAL R CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverter POCKETTIG 200 AC/DC DIGITAL FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes üzem, ha nem körültekintően

Részletesebben

Lincoln Electric EMEAR Lincoln Electric EMEAR SPEEDTEC 215C. Multifunkciós, egy fázisú, kompakt inverter. www.lincolnelectric.eu. BK 2016-02-01 rev01

Lincoln Electric EMEAR Lincoln Electric EMEAR SPEEDTEC 215C. Multifunkciós, egy fázisú, kompakt inverter. www.lincolnelectric.eu. BK 2016-02-01 rev01 Lincoln Electric EMEAR Multifunkciós, egy fázisú, kompakt inverter www.lincolnelectric.eu BK 2016-02-01 rev01 Főbb jellemzői Kiváló ívtulajdonságok - Ötvözetlen és ötvözött acél, valamint alumínium alapanyagokhoz

Részletesebben

MMA - 130A / 160A / 200A

MMA - 130A / 160A / 200A Professional in welding MMA - 130A / 160A / 200A INVERTERES HEGESZTŐGÉPEK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ALFAWELD Kft. Cím: 1103 Budapest, Vaspálya u. 54. Tel: 06-20/388-3837; 06-20/238-3968 E-mail: hegesztogep@gmail.com

Részletesebben

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverterek

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverterek CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás AC/DC hegesztő inverterek TIG 200 AC/DC digital TIG 250 AC/DC digital TIG 315 AC/DC digital FIGYELEM! A hegesztés és vágás

Részletesebben

Megbízhatóság, precizitás, minőség

Megbízhatóság, precizitás, minőség BEVONTELEKTRÓDÁS INVERTERES HEGESZTŐGÉP Liftes (emeléses) AWI GYÚJTÁSSAL Az Ön márkakereskedője Megbízhatóság, precizitás, minőség megbízható társ a mindennapokban! nagyteljesítményű IGBT, kapcsolható

Részletesebben

Megbízhatóság, precizitás, minőség

Megbízhatóság, precizitás, minőség www.blm.hu BEVONTELEKTRÓDÁS INVERTERES HEGESZTŐGÉP koppintós AWI GYÚJTÁSSAL Megbízhatóság, precizitás, minőség BLM MINI Innovatív fejlesztéseknek, a nagyteljesítményű IGBT-nek, sajtolt hűtőbordáknak köszönhetően

Részletesebben

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás DC hegesztő inverterek TIG200 SUPERPULSE

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás DC hegesztő inverterek TIG200 SUPERPULSE CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS AWI/MMA kétfunkciós IGBT technológiás DC hegesztő inverterek TIG200 SUPERPULSE FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes üzem, ha nem körültekintően dolgoznak könnyen

Részletesebben

2/ Hegesztő Hegesztő Hegesztő-vágó gép kezelője Hegesztő

2/ Hegesztő Hegesztő Hegesztő-vágó gép kezelője Hegesztő z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

QINEO TIGTronic GLW. QINEO TIGTronic GLW 270

QINEO TIGTronic GLW. QINEO TIGTronic GLW 270 A gépcsalád tagjai egyen- és váltóáramú volfrámelektródás védőgázas (TIG AC/DC) ívhegesztésre alkalmas hegesztő berendezések, de kialakításuknak köszönhetően alkalmasak bevontelektródás kézi (MMA) ívhegesztésre

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

QINEO QinTron 400, 500, 600. Hegesztés egyszerűen. Weld your way. www.cloos.hu

QINEO QinTron 400, 500, 600. Hegesztés egyszerűen. Weld your way. www.cloos.hu QINEO QinTron 400, 500, 600 Hegesztés egyszerűen. Weld your way. www.cloos.hu QinTron egyszerűen csak a Strapabíró. Dolgozzon bel- vagy kültéren, a QinTron hegesztőgép rögtön kitűnik kimagasló minőségével.

Részletesebben

0460450885 SZÁLLÍTÁSI TERJEDELEM:

0460450885 SZÁLLÍTÁSI TERJEDELEM: TIG/MMA DC - Inverterek 230V Caddy TM Tig 1500i DC, 2200i DC Kezelőfelület TA33, TA34 A Caddy áramforrások immár fogalomnak számítanak a hordozható hegesztőgépek körében. A Caddy Tig készülékek kis tömegűek,

Részletesebben

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. IGBT technológiás, mikroprocesszor vezérlésű egyenáramú elektróda hegesztő inverter ARC 140 MINI

CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS. IGBT technológiás, mikroprocesszor vezérlésű egyenáramú elektróda hegesztő inverter ARC 140 MINI CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS IGBT technológiás, mikroprocesszor vezérlésű egyenáramú elektróda hegesztő inverter ARC 140 MINI FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes üzem, ha nem körültekintően

Részletesebben

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt.

Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Eszkimó Magyarország Oktatási Zrt. Szakképesítés/rész-szakképesítés/elágazás/ráépülés azonosító száma, és megnevezése: 31 521 01 Bevontelektródás kézi ívhegesztő Modul: 11453-12 Bevontelektródás kézi ívhegesztő

Részletesebben

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései Vincze István Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok A követelménymodul száma: 0240-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS HD 140 DIGITAL HD 160 LT DIGITAL HD 160 SUPERCELL HD 200 LT DIGITAL. MMA IGBT technológiás DC hegesztő inverterek

HASZNÁLATI UTASÍTÁS HD 140 DIGITAL HD 160 LT DIGITAL HD 160 SUPERCELL HD 200 LT DIGITAL. MMA IGBT technológiás DC hegesztő inverterek CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS MMA IGBT technológiás DC hegesztő inverterek HD 140 DIGITAL HD 160 LT DIGITAL HD 160 SUPERCELL HD 200 LT DIGITAL FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes üzem,

Részletesebben

2 ÉV MMA AWI MIG BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOGYÓELEKTRÓDÁS. Hegesztéstechnika GARANCIA! PROLINE SERIES 2013 A HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI

2 ÉV MMA AWI MIG BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOGYÓELEKTRÓDÁS. Hegesztéstechnika GARANCIA! PROLINE SERIES 2013 A HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI MMA AWI MIG WOLFRAMELEKTRÓDÁS FOGYÓELEKTRÓDÁS HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI.. HEGESZTŐGÉPEK PROLINE SERIES 2 ÉV MMA-105 PI MMA-140 PI MMA-160 PI MMA-200 PI MMA-250 PI MMA-140 DI MMA-160 DI MMA-200 DI

Részletesebben

Wave Form Controlled Technology. GMAW impulzus Power Mode Rapid Arc STT

Wave Form Controlled Technology. GMAW impulzus Power Mode Rapid Arc STT Wave Form Controlled Technology GMAW impulzus Power Mode Rapid Arc STT tartalom 1. Bevezetés 2. Az STT folyamat a) Alapáram b) Kezdeti rövidzárlat c) Pinch- áram d) A második áramesés e) Csúcsáram f) Áramlefutás

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

megnevezés Nettó ár 018006 Gyspot 2400 kihúzató 230 V. 102600 Ft + áfa 018075 Gyspot 3502 S kihúzató 230 V. 162700 Ft + áfa

megnevezés Nettó ár 018006 Gyspot 2400 kihúzató 230 V. 102600 Ft + áfa 018075 Gyspot 3502 S kihúzató 230 V. 162700 Ft + áfa Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 8600 Siófok, Küszhegyi út 11/1. Tel: (36 84) 510 524, Fax: (36-84) 510-523 www.fts.co.hu E.mail: info@fts.co.hu cikkszám megnevezés Nettó ár 018006 Gyspot 2400 kihúzató

Részletesebben

E3X-DA-N FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓ OMRON

E3X-DA-N FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓ OMRON E3X-DA-N FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓ OMRON Nagyteljesítményű Hengeres kialakítású, digitális fémtokozású fotokapcsoló közelítéskapcsoló száloptikához Digitális kijelzőn látható a pillanatnyi érzékelési állapot

Részletesebben

ÖMLESZTŐ HEGESZTÉS tantárgy követelményei a 2018/2019. tanév I. félévében

ÖMLESZTŐ HEGESZTÉS tantárgy követelményei a 2018/2019. tanév I. félévében tantárgy követelményei a 2018/2019. tanév I. félévében A tantárgy órakimérete: 2 ea+1 gy Félév elismerésének (aláírás) feltételei: előadások látogatása (50%-ot meghaladó igazolatlan hiányzás esetén aláírásmegtagadás)

Részletesebben

KEMPACT. KEMPACTMIG 2520 és 2530 hegesztıgép

KEMPACT. KEMPACTMIG 2520 és 2530 hegesztıgép A gépcsalád tagjai fogyóelektródás védıgázas ívhegesztésre (MIG/MAG) alkalmas, kompakt felépítéső (a huzalelıtoló az áramforrással egybeépített kivitelő) hegesztı berendezések. Az inverteres áramforrású

Részletesebben

MIG 251 DIGITAL MIG 253 DIGITAL MIG 320 DIGITAL

MIG 251 DIGITAL MIG 253 DIGITAL MIG 320 DIGITAL R CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS MANUAL DE UTILIZARE USER S MANUAL HU MIG 251 DIGITAL MIG 253 DIGITAL MIG 320 DIGITAL RO MIG/MMA kétfunkciós IGBT technológiás kompakt hegesztő inverterek MIG/MMA

Részletesebben

1. Biztonsági óvintézkedések

1. Biztonsági óvintézkedések KEZELÉSI UTASÍTÁS,QYHUWHUHV KHJHV]WĘJpS TIG/MMA (elektródás) hegesztéshez TIG/MMA-200 HF Forgalmazza: Centrotool Kft 1102 Budapest Halom utca 1. Tel: +36 1 260 4408 Fax: +36 1 260 4840 1 1. Biztonsági

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dezamics Zoltán. Inert védőgázos ívhegesztések alkalmazása karosszériajavításoknál. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Dezamics Zoltán. Inert védőgázos ívhegesztések alkalmazása karosszériajavításoknál. A követelménymodul megnevezése: Dezamics Zoltán Inert védőgázos ívhegesztések alkalmazása karosszériajavításoknál A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 A svéd CTEK MULTI XT 14000 teljesítménye a gyors töltést igénylő, 24V-os rendszerben működő akkumulátoroknál mutatkozik meg igazán: teherautókban, buszokban, nagyobb

Részletesebben

MMA 1-8. OLDAL AWI 9-18. OLDAL. mig 19-32. OLDAL. langhegesztes PLAZMA 33-34. OLDAL 35-41. OLDAL BEVONTELEKTRÓDÁS HEGESZTŐ INVERTEREK

MMA 1-8. OLDAL AWI 9-18. OLDAL. mig 19-32. OLDAL. langhegesztes PLAZMA 33-34. OLDAL 35-41. OLDAL BEVONTELEKTRÓDÁS HEGESZTŐ INVERTEREK MAGYAR MINŐSÉG BIZTOSÍTÁS. EURÓPAI MEGFELELŐSSÉG. MMA 1-8. OLDAL BEVONTELEKTRÓDÁS HEGESZTŐ INVERTEREK AWI 9-18. OLDAL NAGY FREKVENCIÁS (HF) GYÚJTÁSÚ DC AWI INVERTERK mig 19-32. OLDAL INVERTERES FOGYÓELEKTRÓDÁS

Részletesebben

ESAB HEGESZTŐANYAGOK ötvözetlen és mikroötvözött szerkezeti acélokhoz

ESAB HEGESZTŐANYAGOK ötvözetlen és mikroötvözött szerkezeti acélokhoz ESAB HEGESZTŐANYAGOK ötvözetlen és mikroötvözött szerkezeti acélokhoz A varratfém átlagos vegyi összetételénél található kén (S) és foszfor (P) értékek mindig maximumként értendők. Minden további ötvöző

Részletesebben

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés az elektromágneses tér hatásaival szemben

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés az elektromágneses tér hatásaival szemben Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés az elektromágneses tér hatásaival szemben A helyes gyakorlat útmutató célja a hegesztés és rokon eljárásai veszélyeinek

Részletesebben

LSC LOW SPATTER CONTROL

LSC LOW SPATTER CONTROL LSC LOW SPATTER CONTROL AZ A CÉLUNK, HOGY MINDEN ALKALMAZÁSHOZ MEGALKOSSUK A TÖKÉLETES ÍVET! JELLEMZŐK / 3 LSC: MÓDOSÍTOTT RÖVIDZÁRAS ÍV RENDKÍVÜL NAGY ÍVSTABILITÁSSAL. / Az eredmény: kiváló minőségű hegesztési

Részletesebben

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3NT

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3NT E3NT Tárgyreflexiós érzékelõ háttér- és elõtér elnyomással 3 m-es érzékelési távolság (tárgyreflexiós) 16 m-es érzékelési távolság (prizmás) Analóg kimenetes típusok Homloklapfûtéssel ellátott kivitelek

Részletesebben

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3X-DA-N

OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3X-DA-N OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3X-DA-N E3X-DA-N Nagyteljesítményû digitális fotokapcsoló száloptikához n látható a pillanatnyi érzékelési állapot abszolút értékben, illetve százalékban Nagytávolságú,

Részletesebben

Tipp: gyenge forró indítás vékony fémlemezekhez; erős forró indítás nehezen hegeszthető (koszos, eloxált) elemekhez.

Tipp: gyenge forró indítás vékony fémlemezekhez; erős forró indítás nehezen hegeszthető (koszos, eloxált) elemekhez. Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. A készülék megfelelő használatának érdekében olvassa át az útmutatót. Ezek az inverteres készülékek hordozhatók, egyenárammal (DC) történő bevont

Részletesebben

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Professional in welding ALFAWELD. TM 200 Pulse INVERTERES AWI AC/DC HEGESZTŐGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖSZÖNJÜK, HOGY TERMÉKÜNKET VÁLASZTOTTA!

Professional in welding ALFAWELD. TM 200 Pulse INVERTERES AWI AC/DC HEGESZTŐGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖSZÖNJÜK, HOGY TERMÉKÜNKET VÁLASZTOTTA! Professional in welding ALFAWELD TM 200 Pulse INVERTERES AWI AC/DC HEGESZTŐGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖSZÖNJÜK, HOGY TERMÉKÜNKET VÁLASZTOTTA! BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK Olvassa el figyelmesen a használati útmutatót!

Részletesebben

MAX 111-141-161 Használati és karbantartási utasítás

MAX 111-141-161 Használati és karbantartási utasítás Használati és karbantartási utasítás A készülék használatba vétele előtt ezt az utasítást minden részletében ismerje meg és értse meg. 1/28 Megfelelőségi nyilatkozat (fordítás) STEL s.r.l. Via del Progresso

Részletesebben

HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI HEGESZTŐGÉPEK

HOBBY, PROFESSZIONÁLIS ÉS IPARI HEGESZTŐGÉPEK .. MM. WI. MI BEVONTELEKTRÓDÁS WOLFRMELEKTRÓDÁS FOYÓELEKTRÓDÁS HOBBY, ÉS IRI HEESZTŐÉEK INVEST IN THE FUTURE - YSMI 8 - YSMI - YSMI - YSMI - YSMI E - YSMI E FC - YSMI E CEL - YSMI 5 TRI - YSMI CEL 5 TRI

Részletesebben

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő MOM690 Mikroohm mérő A nagyfeszültségű megszakítók és szakaszolók karbantartásának fontos része az ellenállás mérése. A nagy áramú kontaktusok és egyéb átviteli elemek ellenállásának mérésére szolgáló

Részletesebben

Magyar ISO 9001:2000. English

Magyar ISO 9001:2000. English Magyar ISO 9001:2000 English ISO 9001:2000 A z 1 9 9 3 - b a n a l a p í t o t t T E C. L A S r l. e g y 2 3 0 0 m 2- e s ü z e m m e l r e n d e l k e z õ, k o r l á t o l t f e l e l õ s s é g û t á

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. MIG 200 IGBT MIG 250 IGBT MIG 250 IGBT Egyfázisú MIG 315 IGBT. MIG/MMA kétfunkciós IGBT technológiás kompakt hegesztő inverter

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. MIG 200 IGBT MIG 250 IGBT MIG 250 IGBT Egyfázisú MIG 315 IGBT. MIG/MMA kétfunkciós IGBT technológiás kompakt hegesztő inverter CUTTING EDGE WELDING HASZNÁLATI UTASÍTÁS MIG/MMA kétfunkciós IGBT technológiás kompakt hegesztő inverter MIG 200 IGBT MIG 250 IGBT MIG 250 IGBT Egyfázisú MIG 315 IGBT FIGYELEM! A hegesztés és vágás veszélyes

Részletesebben

MIG/MAG hegesztőpisztolyok

MIG/MAG hegesztőpisztolyok Az Ön márkakereskedője B.L.Metál Hungária Kft. MIG/MAG hegesztőpisztolyok OK 150A - 500A Kiváló minőségű réz nyakkal, a maximális hőelvezetés érdekében MIG/MAG CE/3C minősítéssel ellátva A nikkel bevonatos

Részletesebben

Elektromos áramellátás indítás. Elektród hegesztés (MMA mód)

Elektromos áramellátás indítás. Elektród hegesztés (MMA mód) Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. A készülék megfelelő használatának érdekében olvassa át az útmutatót. A TIG 160 DC LIFT egy hordozható inverteres hegesztőkészülék, amely egyenárammal

Részletesebben

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika.

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Dobránczky János Hegesztés 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Alakadási lehetőségek: öntés, porkohászat, képlékeny alakítás, forgácsolás,

Részletesebben

Kisfeszültségű termékek. Termékválaszték 2014

Kisfeszültségű termékek. Termékválaszték 2014 Kisfeszültségű termékek Termékválaszték 2014 Megbízható minőség Tartalom Moduláris alkatrészek 01-09 Kismegszakítók és moduláris kapcsolók Életvédelmi relék Időzítő relék és moduláris mágneskapcsolók Túlfeszültség

Részletesebben

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére!

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére! A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA Leírás telepítő szakemberek részére! ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A Sun Power berendezés a 24 V-os Telcoma automatizációk mozgatására lett tervezve, szükségtelenné téve a 230

Részletesebben

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek Az erőművekben és transzformátor alállomásokon lévő akkumulátortelepeknek hálózat kiesés esetén készenléti energiát kell szolgáltatniuk. Sajnálatos módon az

Részletesebben

ROBBANÁSBIZTOS ATEX TANÚSÍTOTT CSATORNAVENTILÁTOR

ROBBANÁSBIZTOS ATEX TANÚSÍTOTT CSATORNAVENTILÁTOR RKX 500x250 D3 ATEX VRDT 1, VRTT 1 típusú transzformátoros fordulatszámszabályozó Statikus nyomás Pa Légmennyiség m³/h RKX 500x250 D3 ATEX Tápfeszültség 400/50 V/Hz Áramfelvétel 0.92 A Teljesítmény 530

Részletesebben