Gömbgrafitos öntvénycsövek, -idomok ivóvízhálózatok építésében, hibajavításában.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gömbgrafitos öntvénycsövek, -idomok ivóvízhálózatok építésében, hibajavításában."

Átírás

1 Gömbgrafitos öntvénycsövek, -idomok ivóvízhálózatok építésében, hibajavításában. 1. Előszó Jelen összefoglaló általános információkat tartalmaz a teljesség igénye nélkül- az ivóvíz-hálózatok építésében, hibajavításában alkalmazott gömbgrafitos (göv.) öntvénycsövek és idomok műszaki jellemzőire, kötéstípusaira, választékára, korrózióvédelmi rendszereire, tervezési szempontjaira, felhasználási területeire, szerelési utasítására, javítására vonatkozóan. 2. Történelmi visszatekintés A göv. csövek elődje a lemezgrafitos (öv.) öntvénycső volt. Az öv. öntvénycső a 15. században - a kohászat és öntészet fejlődése eredményeként- jelent meg. Ez is, mint a műszaki fejlesztések jelentős része a hadiipar mellékterméke volt, az első csöveket feltehetőleg ágyúöntő mesterek öntötték. Németországban a legrégebbi csővezetéket 1455-ben fektették a Dillenburgi kastélyban. A Versailles kastélypark vízi játékait-szökőkutait tápláló vezetéket ig építették ki. A karimás-tokos csövek öntése vízszintes, osztott homokformákban történt. A karusszelen elhelyezett álló homokformákba történő gazdaságosabb, folyamatos öntést 1885-től alkalmazták Németországban. A jelenleg is alkalmazott vízhűtésű kokillába történő centrifugál öntést 1926-tól vezették be. Az idomok öntése homokformákban történik. A 19. század ipari fejlődése, a városok terjeszkedése és a lakosság növekedése az ivóvízigény növekedését eredményezte. A vízhálózatok kiépítése az igényeknek megfelelően bővült, pl. Thüringiában 1883-ig kb. 120 km távvezetéket és 200 km elosztóhálózatot építettek ki. Ezen hálózat java része még 1990-ben is üzemelt. A vízhálózatok kiépítésének jelentős bővülése szükségessé tette egy egységes, a hálózatok létesítésére vonatkozó műszaki feltételrendszer elkészítését. Grahn E ban jelentette meg ezt a dolgozatot Német Birodalom városainak vízellátási módjai címmel, ami az 5000 lélekszámot meghaladó városok hálózatépítésére tartalmazott ajánlásokat az üzemelési feltételek (üzemi nyomások, nyomászónák, stb.) rögzítésével. 3. Anyagtulajdonságok Mint az előbb említettük az öv. öntvénycsövek gyártása már a 15. században elkezdődött. A göv. anyag felfedezését 1948-ban jelentette be a British Cast Iron Research Assotiation és az International Nickel Company, ipari bevezetése 1951-re datálható. Az alábbi ábrák kitűnően jelenítik meg a lemez- és gömbgrafitos öntvény közötti lényeges különbséget. lemezgrafitos gömbgrafitos öntvény

2 2 A lemezgrafitos öntvénynél -az öntvény hűlésekor- a grafit a vas alapanyagban lemezalakban dermed meg és szétszabdalja azt. Ezzel magyarázhatók a lemezgrafitos öntvény nem éppen kedvező mechanikai tulajdonságai (szakítószilárdság, szakadási nyúlás, rugalmasság, stb.), ridegsége. Az üzemeltetési körülményekből (közúti terhelés, nyomáslengések, hőmérsékletváltozás, stb.) adódó erőhatások következtében ébredő feszültségek az alapanyag szétszabdaltsága miatt egyes helyeken torlódnak és olyan feszültségcsúcsokat eredményezhetnek, melyek az anyag törését okozzák. A gömbgrafitos öntvénynél a Mg-kezelés következtében a grafit gömb alakban szilárdul meg, ez folyamatos homogén vas alapanyagot biztosít. Ennek megfelelően lényegesen kedvezőbbek az alapanyag szilárdsági tulajdonságai (szakítószilárdság min. 420 N/mm 2, szakadási nyúlás min. 10 %), az igénybevételek hatására ébredő feszültségek leépülése akadály nélkül történik, így a göv. csövek-idomok nagymértékű rugalmas a- lakváltozó képességgel rendelkeznek. Az alapanyag kiváló tulajdonságai -a végeselem számításon alapuló méretezés alkalmazásával- lehetővé tették azonos beépítési feltételek mellett (üzemi nyomás, közúti terhelés, egyéb igénybevételek, stb.) a csövek-idomok konstrukciójának könnyítését, a falvastagság, ezzel a súly csökkentését (az öv. anyagokhoz viszonyítva), a kombinált - húzásbiztos tokos kötések kifejlesztését, valamint a csövek-idomok szélesebb, extrém üzemeltetési és szerelési körülmények közötti alkalmazását is. Így vált lehetővé a magas műszaki-üzemeltetési követelményeket támasztó csővezetékek tervezése, létesítése folyómederben, suvadásos, vagy meredek (20 %-os lejtést meghaladó) terepen vezetett nyomvonali viszonyok mellett, autó-, vasúti pálya alatt keresztezéseknél, vagy kitakarás nélküli technológiák alkalmazásával. Meg kell említeni, hogy a göv. anyag a gyártói ajánlások szerinti hozaganyaggal, adott falvastagságig (max. 12 mm) előmelegítés nélkül, azon felül megfelelő előmelegítéssel (min. 150 C) kiválóan hegeszthető. 4. Gyártás A göv. tokos nyomócsövet az alábbi munkafázisok szerint gyártják: - centrifugál öntés kokillában - hőkezelés - méretre vágás, méretellenőrzés, a levágott gyűrű gyűrűhajlító vizsgálata - horganyréteg felvitele - nyomáspróba - belső cementhabarcs bevonat felvitele - cementhabarcs érlelése klímakamrában - külső korrózióvédelmi bevonat felvitele - végellenőrzések A minőségbiztosítási rendszer a gyártás minden fázisához rögzíti az ellenőrzendő paramétereket és a vizsgálati eljárásokat, ami a termékek szabvány szerinti minőségét szavatolja. A gyártók minőségbiztosítási rendszerét független vizsgáló intézmény ellenőrzi a szabvány szerint előírt időszakonként.

3 3 5. Kötéstípusok A szürkeöntvény csöveket kenderkóccal-ólommal, vagy bőrgyűrűvel csömöszölt tokos, ill. karimás csatlakozással gyártották. tokos cső rajza 1783-ból karimás cső a Versailles park csővezetékéből modernebb ólomkiöntésű csőtok A szürkeöntvény csöveknél alkalmazott merev, csömöszölt tokos kötést 1931-ben (Németország) a csavartokos kötés váltotta fel. A csavartokos kötés (DIN28601/T1-3) már egy korszerűbb, elasztikus gumitömítésű változatot képvisel. Alkalmazási területe DN80-400, max. iránytörés 3 (az átmérő növekedésével az érték csökken). További rugalmas tokos kötésként került 1936-ban (Németország) bevezetésre a tömszelencés tokos kötés (DIN28602/T1-3). Mai alkalmazási területe csak bizonyos idomoknál (pl. U-áttoló, DN ), max. iránytörés 3. A gyártók folyamatos fejlesztését követően jelentek meg a további, jelenleg is használatos tokos kötéstípusok a TYTON, STANDARD, stb. A göv. nyomócsövekre idomokra érvényes EN-545 szabványt 1994-ben adták ki. A gyártók e szabvány szerint gyártják a csöveket-idomokat. A különböző gyártóknál kifejlesztett kötéstípusok csatlakozó méretei a szabványnak megfelelnek, elvben hasonló kialakításúak, de egyes műszaki részletben, megoldásban eltérők lehetnek. A tokos kötéseknek az átmérő függvényében- a EN545 szerinti, vagy a gyártó által meghatározott belső max. üzemi nyomással (PMA), valamint vákuummal (0,1 bar absz.) és 2 bar külső hidrosztatikus nyomással szemben tömörnek kell lenniük, biztosítaniuk kell a szerelés, üzemeltetés során fellépő hossz- és szögelmozdulásokat.

4 A jelenlegi európai gyártók kötéstípus választéka (nem teljes): 4 A ma leginkább elterjedt tokos kötéstípus a TYTON -tok (DIN28603 sz.), alkalmazási terület DN , a STANDARD-tok (DIN28603 sz.), alkalmazási terület DN ) és az EXPRESS-kötés, alkalmazási terület DN A beépítési, üzemeltetési körülmények - sűrű közműrendszer, ami nem teszi lehetővé a kitámasztó betontömbök kiépítését, - 20 %-os lejtést meghaladó nyomvonal vezetés, - laza, süppedékes, mocsaras talaj, árterület, ahol a csővezeték mozgásától, szétcsúszásától, felúszásától lehet tartani, - bányaművelés alatt álló, vagy geológiai okokból veszélyeztetett terület, ahol a talajmozgással kell számolni, stb.

5 5 és szerelési technológiák - folyó-, tómederben történő áthúzás, - földfeletti, ún. légvezetékek építése, - kitakarás mentes szerelés, stb. szükségessé tették a hosszirányú erők felvételére alkalmas húzásbiztos tokos kötések kifejlesztését, melyek az 1960-as években jelentek meg. A húzásbiztos tokos kötéseknél két típust különböztetünk meg. Az egyszerűbb kialakítás, amelynél egy adott normál tokos kötésnél csak a tömítőgyűrűt kell kicserélni egy fogazott szegmensekkel ellátott, ún. körmös gumi tömítésre (TYTON-SIT, STANDARD-Vi). A fogazott szegmensek a csővég visszahúzásakor a cső palástjába mélyednek, ezzel a cső tengelyirányú elmozdulását, kicsúszását megakadályozzák. Ezeket a kötéstípusokat a tok lezárására is alkalmas, kék csíkkal ellátott gyűrűvel jelölik az utólagos azonosíthatóság érdekében. Ezen kötéstípusok kialakításukból adódó hátránya, hogy csak NÁ 400 méretig és max bar ü- zemi nyomástartományban alkalmazhatók, szétszerelésük időigényes. Kifejlesztették a TYTON-SIT kötés új változatát a TYTON-SIT PLUS típust, melynél a tömítőgyűrűbe több és nagyobb méretű szegmenseket helyeztek el. Ennek következtében már NÁ600 méretig és bar üzemi nyomástartományban szerelhető. A további típusoknál a gyártáskor a tömítő kamra elé egy ún. húzásbiztosító kamrát öntenek, amiben a húzásbiztosító elemeket kell szereléskor elhelyezni. A csővégre pedig gyárilag egy kötött méretű varratot hegesztenek fel adott távolságban a csővégtől, amibe a húzásbiztosító elemek megakadnak a cső szétcsúszását megakadályozva. Egyszerűbb típusoknál a húzásbiztosító kamrába egy fogazott szegmensekkel ellátott kúpos gumigyűrűt (hasonló a TYTON-SIT kötéshez) kell behelyezni. Ezen kötéstípusok már magasabb üzemi nyomások esetében is használhatók. A gyártók legújabb fejlesztése az ún. kombi-tokos (húzásbiztosító előkamrás) göv. cső, aminek a tokrésze úgy van kialakítva, hogy a normál tokos kötéstől kezdve, az adott kötéstípusnál alkalmazható többfajta húzásbiztosítás is szerelhető a beépítési és üzemeltetési feltételek, körülmények függvényében. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a különféle gyártók által kínált kötéstípusok toktömítései az eltérő kialakítás miatt - csak az adott kötéstípushoz használhatók (TYTON-STANDARD), valamint a húzásbiztos kötésű nyomócsövek és idomok egymással nem kompatibilisek (STD-Ve kötésű csőhöz nem csatlakoztathatunk egy TKF-tokos idomot)! Egyes gyártók külön húzásbiztosító bilincseket is kínálnak NÁ PN16, PN10 átmérő- és nyomástartományban, melyekkel a tokok húzásbiztosítása utólag is megoldható.

6 6 A következő táblázat áttekintést ad a jelenleg forgalomban lévő normál és húzásbiztos tokos kötéstípusokról, ezek maximálisan megengedhető üzemi nyomásáról és tokonkénti iránytöréséről az átmérők függvényében. TYTON TY-SIT TY-SIT PLUS VRS TY-BLS DN húzásbiztos (K9 csőmin. oszt.) K10 K9 K8 ir.t. PFA ir.t. PFA ir.t. PFA ir.t. PFA ir.t , , ,5 "350" , , , ,5 A fenti paraméterektől eltérő csövek gyártása megállapodás szerint Fogalmak EN545 szerint PFA max. hidrost. nyomás amit a cső tartós üzemmódban elvisel (Sf= 3), max. 64 bar. PMA max. időlegesen fellépő hidrost. nyomás, inkl. nyomáslengés, amit a cső tartós üzemmódban elvisel (PMA = 1,2 x PFA). PEA megengedett próbanyomás, max. hidrost. nyomás, amit egy ujonnan szerelt csővezeték elvisel. Tokos göv. nyomócsövek EN545 szerint K9 csőmin.oszt. max. üz. nyomásai (PFA) és iránytörései UNIVERSAL UNIVERSAL DN STANDARD STD Vi STD V+i STD Ve PAMLOCK TYTON UniSTD Vi UniSTD Ve EXPRESS EXPR Vi TKF (STD) (univ. Vi gyűrű) (TRIDUCT) (TIS-K) (EXPR) húzásbiztos húzásbiztos húzásbiztos húzásbiztos bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t. bar ir.t "350" , , , , '

7 7 6. Idomválaszték A közműépítésben használatos csőfajták közül talán egyedül a göv nyomócső rendelkezik a legszélesebb, a gyakorlatban előforduló bármilyen csomópont kialakítására alkalmas, a csővel azonos anyagú, homogén idomrendszerrel, kötéstípus- és méretválasztékkal. A következő oldalakon a standard göv. idomválasztékot mutatjuk be.

8 8 Egyes gyártók ezen az idomválasztékon túlmenően egyedi idomokat, pl. tangenciális MMAT-, tűzcsap T-idomot, stb. is gyártanak az EN545 előírásait alkalmazó gyári szabványok szerint.

9 Amint a 4. fejezet kötéstípus táblázatából és az előbbi idomválasztékból látható, a tervezők a gyakorlatban előforduló valamennyi beépítési szituációra, szerelési technológiára, üzemeltetési feltételre rendelkeznek megoldással. 9 Még egy nagyon fontos szempont, hogy a göv. anyagok hosszú élettartama következtében igény szerint többször is felhasználhatók. Tervmódosítás, nyomvonalváltozás, stb. esetén a csőrendszer szétbontása u- tán (a tokos-karimás kötések egyszerűen szerelhetők szét) a csövek-idomok esetleges tömítőgyűrű cserével -újra beépíthetők. 7. Korrózióvédelmi rendszerek A gyártók a gyakorlatban előforduló valamennyi vízminőségre és talajviszonyra készítenek az előírásokat kielégítő belső és külső korrózióvédelmi bevonatrendszert. Ezek a korrózióvédelmi rendszerek, valamint maga az alapanyag is hosszú élettartamot és biztonságos üzemeltetést garantálnak Belső bevonat A göv. nyomócsövek standard belső bevonata az EN545 és ISO4179 szerinti szulfátmentes portlandcement habarcs (HOZ) ph 4,5 12 alkalmazási tartományban, amit centrifugál szórásos technológiával hordanak fel. A tok belső és homlokfelületét epoxi bevonattal látják el. A centrifugál eljárás következtében egy erősen tömörített szerkezet víz/cement-viszony < 0,35 keletkezik. A felvitelt követően a bevonatot klímakamrában érlelik, amíg a megfelelő kötésszilárdságot el nem éri. A cső további megmunkálása csak ezt követően történik. Az érlelést követően és az üzemeltetés során a víz diffundálása következtében a csőfal és a cementhabarcs bevonat határán egy kb. 0,05 mm vastag szilárd vegyi kötés alakul ki, ami meggátolja a cementhabarcs bevonat leválását erős mechanikai behatás nélkül normál üzemmódban. A cementhabarcs bevonat a hosszú évtizedes alkalmazása során az alábbi, üzemelő vezetékek utólagos ellenőrzéseivel dokumentált kiváló tulajdonságait bizonyította: - meggátolja a korróziót, - meggátolja az inkrusztációt, - hygiéniai szempontból kifogástalan, - gátolja a pangó vizek elalgásodását, - a többi csőanyagokhoz hasonló súrlódási együttható (k = 0,1), - kiváló kopásállóság. A belső cementhabarcs bevonat kopását a normál áramlási sebesség nem befolyásolja. Még meredek csőszakaszoknál előforduló > 10 m/s áramlási sebesség esetén is kopásálló, amennyiben kavitáció nem lép fel. A Darmstaedti eljárás szerint végzett koptató vizsgálatok során 10 5 terhelési gyakoriság után 0,2 0,8 mm kopást mértek (a cementhabarcs min. rétegvastagsága 3,5 9 mm, átmérő függvényében). A cementhabarcs bevonat kiváló súrlódási tulajdonsággal (k= 0,1) rendelkezik. Ennek magyarázata, az üzemelés során a víz által kioldott kalciumkarbonát a gyárból kiszállított csövek szemmel láthatóan érdes felületén vékony, sima filmréteget alkot. Itt kell megemlíteni, hogy egy csővezeték vagy hálózat nyomásveszteségét elsősorban nem a csövek-idomok súrlódási ellenállása befolyásolja, hanem a vezeték bonyolultságától (beépített iránytörések, leágazások, szerelvények, stb.) függ. Ennek megfelelően tervezéskor az alábbi értékekkel számolnak: - távvezetékek k i = 0,1 - gerincvezetékek k i = 0,4 - elosztóhálózatok k i = 1,0 A tárolás következtében főleg nyári időszakban a habarcsbevonat kiszáradása miatt szemmel látható vékony repedések jelenhetnek meg bevonat felületén. Ezek a cső üzemelését nem befolyásolják, mivel bizonyos üzemóra után a cementhabarcsból a víz hatására kioldódó kalciumkarbonátok lerakódása, valamint a cementhabarcs duzzadása folytán záródnak (ún. öngyógyítás).

10 10 A megengedett fogyásjelenségek mennyiségét a DVGW W 342 sz. munkalapja szabályozza. A fenti műszaki irányelv az alábbi vízminőségi határértékeket adja meg vízhálózatok normál cementbevonatára: - a kalciumkoncentráció C Ca 2+ legalább 0,02 mol/m 3 = ca. 0,8 mg Ca 2+ /l legyen - a mészagresszív szénsavtartalom < 0,7 mol/m 3 = ca. 30 mg CO 2 /l legyen - Az összes szénsav Q C (CO 2 + H 2 CO CO 3 2-) > 0,25 mol/m 3 legyen A szénsav agresszív hatása a víz áramlási sebességtől nem függ. Az EN545 szabvány E melléklete rögzíti a víz összetevőinek max. koncentrációs határértékeit a különböző belső cementhabarcs bevonatok függvényében, az alábbiak szerint: A magas mészagresszív-szénsavtartalmú vizek meszet oldanak ki lassan a cementhabarcs bevonatból. Ez a felső bevonatréteg bizonyos lágyulási jelenségeivel járhat. Ez a jelenség -a meglévő tapasztalatok alapján- a bevonat védőhatását és a belső kapcsolatot nem befolyásolja, még a mészalkotók teljes kioldódása esetén sem. Ilyen esetekben a csővezetéken végzett munkáknál -a DVGW W 342 sz. munkalapja szerint- megfelelő intézkedésekkel kell biztosítani, hogy a cementhabarcs be-vonat átmenetileg ne száradjon ki. A víz összetevői jelentősen befolyásolhatják a szénsav korrozív hatását, ezért a normál összetételtől eltérő vízminőség esetén ajánlatos a gyártóval egyeztetni, 4,5 ph-érték alatti víz esetében mindenféleképp. A standardtól eltérő, vagy speciális vízminőséghez aluminát cementhabarcs bevonatot ajánlanak a gyártók. A gyártók a standard belső HOZ bevonattól eltérő más bevonatokat is készítenek, mint: - a szabványban meghatározottól vastagabb bevonat, - aluminát cementhabarcs (TSZ) bevonat, - PUR bevonat - epoxi bevonat Hozzá kell tenni, hogy ezek a normáltól eltérő bevonatrendszerek drágábbak, mivel gyártásuk a standard gyártástechnológiától eltér. A csövek átmérő változtatása (ovalitás kiegyenlítése, stb.) 4 %-ig megengedett és nem vezet a cementhabarcs bevonat károsodásához. Az idomokat az alábbi belső bevonatrendszerekkel gyártják: - kétkomponensű poliuretán-bitumen alapú festék, - a csővel azonos minőségű cementhabarcs (külső bitumen alapú fedőfestéssel), - epoxi (külső-belső bevonatrendszerként) - zománc 7.2. Külső bevonat A standard külső bevonatrendszer elektromos ívben porlasztott szóró eljárással felvitt horgany- (min. 130 g/m 2 ) valamint kétkomponensű poliuretán-bitumen alapú passzív fedő festékrétegből (min. 70 µ) áll. Minden európai gyártó a fenti, EN 545 szerint előírt minimális horganytömeget a korrózióvédelem fokozása miatt 200 g/m 2 -re növelte. A horganybevonat - a fektetést követően a talajvíz hatására különböző összetételű, vízben nem oldódó horganyoxidokká, -hidrátokká és sókká alakul át, amik egy vastag, szilárdan kötődő, vizet át nem eresztő, egyenletes kristályos aktív védőréteget képeznek.

11 11 A horganybevonat felületi sérülésekre is kiválóan reagál. Amennyiben a horganybevonat az öntöttvasig megsérül, a talajvíz hatására fellépő galvanikus folyamat következtében - amely során horgany korróziós termékek (oxidok-karbonátok) keletkeznek - begyógyul, tehát a védőréteg helyreáll. Ezt a folyamatot labor- és gyakorlati (üzemelő vezetékszakaszokon) kísérletekkel is igazolták. A standard bevonatrendszert normál és agresszív (DIN30675/T3 szerinti I és II oszt.) talajoknál lehet alkalmazni. Az erősen agresszív (szerves anyagokat tartalmazó, mocsaras, szennyezett, feltöltött, stb., DIN30675/T3 szerinti III oszt.) talajoknál gyárilag extrudált PE, PP, vagy szórt PUR bevonatrendszereket kell használni, a tokok hasonló (PE zsugorfólia, vagy elasztomer) védelme mellett. A normál bevonatú csövek-idomok helyszíni utólagos fóliavédelme (PE, PP) is elfogadott. Az EN545 szabvány D melléklete az alábbi kitételeket határozza meg: - talajvízszint felett 1500 ohm*cm-nél, vagy talajvízszint alatt 2500 ohm*cm-nél kisebb ellenállású talajoknál, - ph 6 nál kisebb ph-értékű talajoknál, - bizonyos hulladékokkal, szerves, vagy ipari szennyvizekkel szennyezett talajoknál, illetve kóboráramok, vagy fémszerkezetek által okozott galvánáramok esetében ajánlatos a pótlólagos védelem (polietilén védőköpeny), vagy másfajta, legmegfelelőbb külső bevonat alkalmazása. A gyártók az alábbi, horganybevonatot kiegészítő további bevonatrendszereket kínálják: - PE, PP, vagy PUR, - epoxi - szálas (bandázsolt) cementhabarcs - tapadószalagok A szálas cementhabarcs külső bevonatú csöveket a környezetbarát alapanyaga miatt- főleg természetvédelmi területeken alkalmazzák.

12 A gyártók által kínált és az üzemi körülményeknek megfelelően megválasztott külső bevonatrendszerek hosszú élettartamot garantálnak, lásd a standard-, ill. PUR-bevonatrendszer összehasonlításában: 12 Az idomokat az alábbi külső bevonatrendszerekkel gyártják: - kétkomponensű poliuretán-bitumen alapú festék (belső poliuretán-bitumen alapú fedőfestéssel), - epoxi (külső-belső bevonatrendszerként, min. 250 µ, RAL GSK szerint)* - PE, PP-fólia* Megjegyzés: * Az idomok szabványos falvastagsága K12 csőminőségi osztálynak felel meg, tehát vastagabb mint a járatos K9 öntvénycsőé, továbbá a homokformába történő öntés következtében egy korrózióálló kéreg keletkezik az öntvényen, ami a normál poliuretán-bitumen alapú fedőfestéssel kombinálva szükségtelenné teszi az ennél magasabb értékű korrózióvédelmi bevonatot, még agresszív talajok esetében is. A fentieket gyártók műszaki irányelvei alapján a több tízéves üzemeltetési tapasztalatok is igazolták (a gyakorlatban idomok korróziós káresete, meghibásodása nem jellemző). Egyes gyártók a normál külső bevonatrendszerek kiegészítéseként hőszigetelt csöveket is gyártanak a szabadban vezetett ún. légvezetékek, vagy kis takarási magasságban (fagyhatáron belül) fektetett csőszakaszok szereléséhez Elektrokorrózió Normál üzemi és talajviszonyok esetében nem kell számolni elektro korrózióval, hiszen a csővezeték a tok gumitömítése következtében 6 m-ként elektromosan szigetelt szakaszokból áll, így katódvédelemmel sem kell ellátni. A DIN30675/T2 szerint, olyan húzásbiztos kötéstípusoknál, melyek biztosítóelemei fémből készülnek - így a tokos kötésben fémes kapcsolat van és 100 m-t meghaladó vezetékhossz esetén szükségesek az alábbi védelmi intézkedések: - elektromosan szigetelő hatású csőelem beépítése minden 100 m-ként, - biztonsági távolság betartása katódvédelemmel ellátott berendezésektől, - szórtáram elvezetés

13 13 Általános irányelvek az elektrokorróziós jelenségek megelőzésére: - vasúti pálya melletti 5 m-es zónába ne fektessünk csővezetéket, - vasúti pálya melletti 5 10 m-es zónában PE-bevonatos csövet ajánlatos alkalmazni, - vasúti pálya keresztezése csak védőcsőben megengedett, a védőcső hossza vasúti pályaszélesség + mindkét oldalon 5 5 m, a védőcsövön kívüli további csőszakaszt mindkét oldalon 15 m hosszon PEbevonatos védelemmel ajánlatos ellátni, - csővezetéket transzformátor-, vagy elosztóállomás közelébe ne építsünk, - csővezetéket földelések 30 m-es zónájába ne építsünk, - földelések közelében m-ig fektetett csővezetéket PE- bevonatos védelemmel ajánlatos ellátni. 8. Tervezés 8.1. Méretezés A földbe fektetett csővezetékek méretezését és takarási magasságát az EN545 szabvány F melléklete (tájékoztatás) tárgyalja. A göv. csövek a félmerev csövek kategóriájába tartoznak, melyeknél a függőleges terhelés (talaj és közlekedési erőhatások) eloszlik a cső saját ellenállásán (rugalmas alakváltozó képességén), ill. a feltöltés talajellenállásán, normál talajmechanikai viszonyok esetében. A méretezés (amennyiben szükséges) kis átmérőknél (NÁ300-ig) hajlító igénybevételre, nagyobb átmérőknél a megengedett legnagyobb ovalizációra történik. Az EN545 szerint a nyomócsövek a megengedhető max. üzemi nyomások függvényében csőminőségi osztályokba (K8, K9, K10, K12) vannak sorolva. Az emelkedő számok a cső növekvő falvastagságát, ill. az ennek megfelelő üzemi nyomásráták emelkedését jelzik. A leggyakrabban beépített csőminőségi osztály a K9, ami a normál városi közúti terhelés, normál talajviszonyok esetén, min. 1 m, max. 12 4,5 m (csőátmérő függvényében) takarási magassággal statikai számítás nélkül beépíthető. A szilárdsági méretezés jelentős biztonsági tényezővel (S F = 3) történik, ami lehetővé teszi az anyagok biztonságos üzemelését extrém terhelések esetén is. Az alábbi ábra kísérletek (a cső teljes tönkremeneteléig végzett nyomáspróbák) mérési eredményeit tartalmazza melyből megállapítható, hogy a csövek tönkremenetele lényegesen magasabb nyomáson történt, mint a szilárdsági méretezés max. nyomásértéke. Az idomok szilárdsági méretezése a K10, K12 csőminőségi osztálynak felel meg, így az üzemi nyomás- és a korrózióállóságuk a csövekét meghaladja. Ez a biztonsági tartalék és az anyag rugalmas alakváltozó képessége teszi lehetővé a csőrendszerekben a normál üzemmódtól eltérő igénybevételek következtében fellépő erőhatások, feszültségek káresemény nélküli, maradéktalan leépülését.

14 8.2. Takarási magasság A minimális és maximális takarási magasság a csövek mechanikai tulajdonságaitól (átmérőfüggő), a talaj mechanikai adottságaitól, a forgalmi terheléstől és a fektetési módtól függ. A fektetési egyéb tényezők is befolyásolhatják, mint: - a csővezeték fagyvédelme (min. takarási magasság), - különleges biztonsági feltételű (autó-, vasúti pálya alatti) átvezetések, - hatósági előírások, közterületre vonatkozó egyéb rendelkezések. A munkagödör feltöltési zónái: - 1 zóna = takarási magasság 10 cm - 2 zóna, ami magában foglalja a fektetési ágyat és a cső körüli feltöltést a csőnyereg felett 10 cm-ig. 14 Az EN545 F mellékletének alábbi F1 táblázata tartalmazza a K9, ill. K10 csőminőségi osztályú csövek megengedhető csőtakarási magasság értékeit, a csőátmérő, a legkedvezőtlenebb ágyazási együttható és talaj ellenállási modulusok függvényében Kitámasztások Az üzemelő csővezetékben uralkodó belső nyomás a tokos kötéseket megpróbálja szétnyomni. Ez a hidraulikus erő a csőszakasz minden irány változtásánál (ívidomok), elágazásánál (MMB-idom), átmérő csökkenésénél (MMR-idom) és csővég lezárásánál ellentétes irányban hat.

15 A tengelyirányban ható erők, melyek nagysága jelentős lehet a cső külső átmérője és a belső (próba) nyomás függvényében, az alábbi diagrammból határozhatók meg: 15 Laza, nem megfelelően tömörített, vagy kimosott talaj esetében (egy kiásott, megfelelően visszatöltött és tömörített munkaárok kisebb sűrűségű a környező talajnál, ennek következtében csapadékvízgyűjtő hatású, a- mi bizonyos geográfia viszonyok mellett kimosódásokat okozhat), huzamosabb üzemidőt követően a csőben fellépő dinamikus erőhatások következtében előfordulhatnak olyan csőmozgások, amik a tokok szétcsúszásához vezethetnek. Ennek megelőzésére, a fellépő erőhatások felfogására a csővezetékek fent leírt csomópontjainál a belső nyomásból eredő erőhatásoknak megfelelően méretezett beton támaszokat kell kiépíteni. A betontámok méretezését a DVGW GW310 műszaki irányelvek alapján az alábbiak szerint kell végezni. Jelen számítási mód csak a horizontálisan fektetett csővezetékekre érvényes. K = eredő erő (kn) P = a belső nyomás következtében a csőtengellyel párhuzamosan ébredő hosszirányú erő, megfelel a csővégzáróra ható hosszirányú erőnek (kn) d = cső külső átmérő (cm) p = próbanyomás (bar) π * d 2 P = p * * 10 (kn) 4 α K = 2 P * sin (kn) 2 Betontámaszték méretezése A csővezeték megtámasztására a következő felfekvő felület szükséges a talajban: P * a α F = (cm 2 ) a = 2 sin σ 2 σ = megengedett talajfeszültség (dan/cm 2 ) σ = 0,5 = humusz σ = 0,5-2 σ = 2-3 σ = 2-4,5 = plaszt. agyag, márga = tiszta homok = durva homok - sóder

16 Az "a" érték táblázata az irányváltozás függvényében (kerekített értékek): 16 α csővég 90 a 0,2 0,4 0,5 0,8 1,0 1,4 Egy tetszőleges "p" próbanyomásra érvényes: P 15 * a p F = * (cm 2 ) σ 15 A betontámaszokat a csőtengellyel szimmetrikusan kell kiépíteni Húzásbiztosítás Sűrű közműhálózatoknál ahol nincs elegendő hely a betontámok kiépítéséhez, hosszirányú erők felvételére alkalmas húzásbiztos tokos kötésű csövek-idomok építendők be. Nagyobb átmérők esetén a hatalmas tömegű vasalt beton műtárgyak költségkímélés céljából - húzásbiztos tokos kötésű anyagok beépítésével kiválthatók. A húzásbiztosítandó csőhosszak kiszámítása a csőátmérő, próbanyomás, csomóponti jelleg, talajmechanikai viszonyok, talajsűrűség függvényében történik. A számítást a DVGW GW310 műszaki irányelvek alapján az alábbiak szerint kell végezni. A biztosítandó csővezetékhossz kiszámítása egy ív mindkét oldalán (L): (6,5 p pr * d a ) - 16,7 σ E * ( µ + cot α ) 1 2 L = (m) µ 2 H + 9,3 + 0,84 d a alfa /2 11 1/4 cot alfa/2 1 2,414 3,732 5,028 10,155 Behelyettesítendő mértékegységek: H = takarási magasság (cm) d a = cső külső átmérője (cm) α = iránytörés szögértéke σ E = talajfeszültség (dan/cm 2 ) µ = surlódási együttható p pr = próbanyomás (bar) A talajminőség szerinti súrlódási együtthatók és talajnyomások: µ - nem kötött homok, sóder, csekély vagy semmilyen agyagos kötéssel 0,5 - erősen agyagos homok, homokos agyag, márga, lösz, vagy agyagos lösz 0,25 - külső cementhabarcs bevonatos cső 0,5 A talaj tömörítési foka szerinti talajfeszültségek: σ E - nagyon jól tömörített 0,5 - jól tömörített 0,25 A kiszámított biztosítandó csőhossz L mindkét irányban a biztosítandó idom előtt és után értendő, kivéve a szűkítő idomot, ahol csak a nagyobb átmérő felőli csőszakaszon kell a biztosítást kiépíteni.

17 17 Minden esetben biztosítandó tokok száma legalább: - íveknél: mindkét oldalon 2 2, - leágazásoknál és csővéglezárásoknál: 2, - szűkítőknél: a nagyobb átmérő oldalán 2 Meg kell jegyezni, hogy normál talajviszonyok esetében a további egyenes csőszakaszokat nem kell húzásbiztos kötésekből tervezni, mert a belső nyomásból eredő tolóerő az L hosszúságú biztosított szakaszon leépül, a további csőszakaszokon a talaj és csőfal között fellépő súrlódási erő egyensúlyt tart a belső hidraulikai nyomás hatására fellépő erővel. Itt kell megemlíteni, hogy a 20 %-ot meghaladó lejtésű terepviszonyoknál minden esetben a csőszakasz teljes hosszán húzásbiztos kötésű csöveket kell beépíteni, mivel a talaj és csőfal között fellépő súrlódási erő vektora minden esetben kisebb mint a belső hidraulikus nyomásból eredő erőhatás, tehát húzásbiztosítás nélkül a tokos kötés szétnyomódna Talajmozgások Laza, mocsaras, suvadásos (pld. bányaművelésű) talajoknál minden esetben ellenőrizni kell, hogy a feltételezett (mérésekkel meghatározott) talajmozgást az alkalmazott tok, adott átmérőre garantált iránytörése és tengelyirányú elmozdulása (a cső tokból való kicsúszásának veszélye nélkül) fel tudja-e venni. Ennek meghatározása az alábbi képlettel történik: - talajsüllyedés: H = l x tg θ - tengelyirányú elmozdulás: l = ( H 2 + l 2 ) 1/2 - l l = cső hossza (m) θ = tok megengedett szögeltérése A fenti minőségű talajokban vezetett csőszakaszok tokos kötései minden esetben húzásbiztosak legyenek. A húzásbiztos tokos csövek tengelyirányú elmozdulása 0, ezért az alábbi számítással kell ellenőrizni, hogy a szilárd és instabil talaj határán a húzásbiztos csőszakasz folytatásaként lefektetett egy normál tokos kötés fel tudja-e venni a teljes csőszakaszon ( L ) fellépő süllyedést ( H). n - talajsüllyedés: H = 2l ( tg θ + tg 2θ + tg 3θ +. + tg ---- θ ) 4 - a teljes csőszakasz 16 tengelyirányú elmozdulása: l = cső hossza (m) L = a megsüllyedt vezetékszakasz hossza θ = megengedett szögeltérés L = ( L H 2 ) 1/2 L (nagyon kicsi θ nál) 3 L n = a csövek száma a megsüllyedt vezetékszakaszon n = -----

18 18 l 8.6. Szereléstechnikák A tokos csövek szerelése fejjel előre történik, ami azt jelenti, hogy a tok a szerelés haladási irányába mutat, ebbe húzzuk bele a következő lefektetett csövet. Természetesen ettől eltérő más, a terepviszonyokhoz, beépítési körülményekhez, beépítendő tokos kötéstípushoz illeszkedő szerelési technikát is lehet alkalmazni. Például az alábbi képen egy meredek hegyoldalon húzásbiztos kötésekkel szerelendő vezetéket a hegycsúcson kiépített beton megfogásnál (fix pont) kell kezdeni és lefelé haladva a csöveket ráakasztjuk az előtte lévőre, hogy a húzásbiztosító elemek állandóan feszített állapotban legyenek. Mint már említettük az alapanyag kiváló rugalmas alakváltozó képessége és a hosszirányú erők felvételére alkalmas húzásbiztos tokos kötések lehetővé tették az extrém beépítési, szerelési körülményeket is. Ezek a normáltól erősen eltérő körülmények minden esetben egyedi tervezést igényelnek. A gyakorlatban előfordult sok kivitelezés közül most a szinte korlátlan lehetőségek példájaként kettőt mutatunk be. Projekt Lankower See /Németország A fenti tavon keresztül 1350 m hosszú NÁ400-as csőszakaszt kellett szerelni. A csövek TKF húzásbiztos kötésűek voltak. A parton lévő lemezborítású szerelőtéren 4 csőből álló csőszakaszokat - az első csővég leblindelése mellett - szereltek össze, amiket összekötve egy motorcsónak segítségével folyamatosan húztak be a tóba. Ezzel a módszerrel két csőszakaszt készítettek, amiket a tó közepén kötöttek össze. A behúzott csőszakaszok húzásbiztos kötéseinek feszített helyzetben tartása miatt a csőben 2 bar túlnyomást létesítettek. Az összeszerelést követően a csővezetéket ellenőrzés mellett fokozatosan a tófenékre süllyesztették, majd felúszás ellen biztosították.

19 19 Projekt Kreefeld /Németország 1995-ben öt egyidőben futó építkezés során összesen 2 km NÁ100 és NÁ150 méretű TYTON-SIT tokos csővezetéket szereltek kitakarás mentes microtunneling (irányított fúrásos) eljárással. A pilot furat elkészítése után a furatbővítő fejre kapcsolták az első, indítóaknánál összeszerelt csőszakaszt. A behúzandó csőszakaszokat folyamatosan szerelték a már behúzott csőhöz. A felbővített furatba injektált bentonit szuszpenzió csökkentette a talaj és a csőfal közötti súrlódást. A szerelést rövid idő alatt sikeresen befejezték. A fenti eljáráson túlmenően egyéb kitakarás mentes technológiával (repesztéses, stb.) is szerelhetők a húzásbiztos tokos göv. csövek Újabban már a sajtolásos eljáráshoz is gyártanak megfelelő kialakítású göv. csöveket. Egyes gyártók göv. csövek béléscsőbe történő behúzásához gyártanak olyan görgős acél távtartó gyűrűket, melyek egyben tokbiztosítással is szolgálnak, így nem szükséges a húzásbiztos tokos göv. cső.

20 20 9. Szerelés 9.1. Szállítás, anyagmozgatás A gyártók a göv. csöveket NÁ400-as átmérőig kötegelve, azon felül csőszálakban szállítják. Anyagmozgatáskor csak olyan, megfelelő teherbírású emelőeszközök alkalmazhatók, amik a belső- külső korrózióvédelmi bevonatot nem károsítják (pl. heveder, párnázott csőemelő horog, stb.). Anyagmozgatáskor az anyagokat ledobni, csöveket görgetni nem megengedett Tárolás Az anyagok tárolásához megfelelő teherbírású, a személyzet és az emelőeszközök biztonságos közlekedéséhez elegendő nagyságú területet kell kiválasztani. A terület csapadékvíz elvezetéséről gondoskodni kell. A csöveket rakatokban kell tárolni úgy, hogy minden sor közé megfelelő méretű párnafákat kell elhelyezni, valamint a csöveket szétgurulás ellen biztosítani kell. A kötegelt csöveknél a rakat magassága a 3 köteget, egyéb csöveknél a rakat magassága a 2 m-t ne haladja meg. Kötegelt csövek megbontásakor a csöveket szétgurulás ellen biztosítani kell. Az idomok tárolása hasonló elvek szerint történjen. A tömítőgyűrűket eredeti alakjukban fektetve (nem függesztve), sötét, száraz, fénytől, UV-sugárzástól, ózontól védett helyen kell tárolni Munkaárok kialakítása A munkagödör kiemelése előtt a szerelendő csöveket el kell helyezni a nyomvonal mentén, a kiemelendő talaj lerakásával ellentétes oldalon. A tokok a csövek szerelési irányába mutassanak. A munkaárkot arra alkalmas eszközzel úgy kell kiemelni, hogy a szerelendő cső mindkét oldalán elegendő hely (oldalanként cm) maradjon a cső szereléséhez. A munkaárkot a biztonságos munkavégzés érdekében hely hiányában zsaluzással, dúcolással kell biztosítani, vagy az alábbi, árokmélység és talajviszonyok függvényében kiválasztott dőlésszögű (Φ) rézsűt kell kialakítani: Az ágyazat megfelelően tömörített és egyenletes legyen, hogy a cső teljes hosszán biztonságosan fel tudjon feküdni. Sziklás-köves talajoknál min. 10 cm-es homok, vagy kő-, kavicsmentes ágyazatot kell készíteni. A tokoknál fejgödrök kialakítása szükséges a tokos kötések szerelhetősége érdekében.

Göv. cső No-Dig Öllős István

Göv. cső No-Dig Öllős István Göv. cső No-Dig Öllős István Pureco - TRM együttműködés 2 A Göv. csövek előnyei - összefoglaló hosszú élettartam 100 év tapasztalat a gömbgrafitos öntöttvas területén magas biztonság kosütés esetén statikus

Részletesebben

PURATOR Hungaria Kft. 1222 Budapest Vöröskereszt utca 8-10. Tel.: +36 1 464-7200, Internet www.purator.hu

PURATOR Hungaria Kft. 1222 Budapest Vöröskereszt utca 8-10. Tel.: +36 1 464-7200, Internet www.purator.hu A tours terrains termékvonal PUX A földbe fektetett csöveknek számos különféle igénybevételeket kell elviselniük, beleértve a visszatöltést és a talajkorróziót is. A Saint-Gobain PAM csövek a kiváló korrózióállóságot

Részletesebben

Termékismertető. Wavin KM PVC VÍZNYOMÓCSŐ RENDSZER. Solutions for Essentials

Termékismertető. Wavin KM PVC VÍZNYOMÓCSŐ RENDSZER. Solutions for Essentials Wavin KM PVC VÍZNYOMÓCSŐ RENSZER Solutions for Essentials Előnyös tulajdonságok Víznyomócsövek Nyomócsőívek KM PVC víznyomócső Termékleírás A Wavin KM PVC nyomócsövek és idomok 63 külső átmérőtől 315 külsõ

Részletesebben

Primus Line technológia

Primus Line technológia Primus Line technológia Alkalmazási terület A Primus Line technológia új eljárás a nyomás alatti közművezetékek kitakarás nélküli felújításához. Előnyösen alkalmazható minden nyomás alatti vezeték-rekonstrukciónál

Részletesebben

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig.

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Könnyű, egyszerű és költséghatékony beépítés Korrózióálló Hosszú élettartam Egyedi kialakítás is lehetséges Erős és szivárgásmentes. Polymerbeton

Részletesebben

Termék ismertető KG csatornacsövek és Idomok

Termék ismertető KG csatornacsövek és Idomok Termék ismertető KG csatornacsövek és Idomok 06-20-476-0-478 Fax: 06-29-325-113 E-mail: KG csövek és idomok: Szennyvíz, csapadékvíz elvezetéséhez megfelelő gravitációs csatornarendszer kialakítására alkalmas

Részletesebben

Van ahol a nyugalom a legfontosabb

Van ahol a nyugalom a legfontosabb Van ahol a nyugalom a legfontosabb gömbgrafitos öntöttvas csővezeték rendszer, kifejezetten a kitakarás nélküli technológiákhoz. Gömbgrafitos öntöttvas A GÖMBGRAFITOS ÖNTÖTTVAS ELŐNYEI Mechanikai szilárdság

Részletesebben

PSI védőcső véglezáró gumiharang

PSI védőcső véglezáró gumiharang PSI védőcső véglezáró gumiharang PSI Gumiharang Általános információ Termékszállító csővezetékeket /pl. gazvezeték, vízvezeték, szennyvízvezeték stb./ autópálya, főközlekedési utak, vasút kereszteződéseknél

Részletesebben

Csőkötések, SYNOFLEX

Csőkötések, SYNOFLEX Csőkötések, Csőkötések jellemzői Megnevezés Mérettartomány Jellemzők Húzásbiztosítás Kép Karimás kötés 40 - Karimás idomok/szerelvények összekötése Húzásbiztos PVC tokos-karimás idomok 80-300 PVC csővezeték

Részletesebben

Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban

Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban Műanyag csövek szerepe a víziközmű szolgáltatásban Műanyagcső konferencia Budapest 2017. Radács Attila MaVíz Műszaki Bizottság Magyar Víziközmű Szövetség 41 víziközmű szolgáltató az országban Ivóvízellátás

Részletesebben

KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK

KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK 2 OLDAL l KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK KG (PVC) Csövek és idomok beltéri és utcai lefolyórendszerekhez BEMUTATÁS. A csövek a benti és utcai lefolyórendszerekhez a megfelelő csatlakozókkal

Részletesebben

Rozsdamentes acél kuplungok, kötőidomok és peremek

Rozsdamentes acél kuplungok, kötőidomok és peremek Rozsdamentes acél kuplungok, kötőidomok és peremek Rozsdamentes acél kuplungok, kötőidomok és peremek Rozsdamentes acél kuplungok, kötőidomok és peremek, merev csatlakozás MODELL 472 Névleges átmérő átmérője

Részletesebben

GÖMBGRAFITOS ÖNTÖTTVAS CSÖVEK ÉS IDOMOK. DN 80-1000 mm

GÖMBGRAFITOS ÖNTÖTTVAS CSÖVEK ÉS IDOMOK. DN 80-1000 mm GÖMBGRAFITOS ÖNTÖTTVAS CSÖVEK ÉS IDOMOK DN 80-1000 mm OAO Lipetsk öntöde «Svobodny Sokol» S VOBODNY SOKOL Tradíció és korszerűség OAO Lipetsk öntöde SVOBODNY SOKOL meghatározó szereplője már több mint

Részletesebben

Egységes beépítési szabályzat Betoncső

Egységes beépítési szabályzat Betoncső Egységes beépítési szabályzat Betoncső Jelen dokumentáció célja, hogy az építőipari kivitelezésben segítséget nyújtson mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek a szakszerű beépítésben. Beton- és vasbeton

Részletesebben

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Soba Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Egyszerû beépíthetôség lángolvasztással 1 Szigetelôlemez elvágása a dilatációnál fugaszalag elhelyezése és lángolvasztással történô rögzítése 2 fugaszalag fugaszalag

Részletesebben

Sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozók

Sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozók Komplett termékprogram Külsőmenetes, sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozó vörösréz csövekhez: A sárgaréz 15-54 mm külső csőátmérőhöz kaphatók és ivóvíz, fűtővíz, ill. sűrített levegő közegekhez

Részletesebben

TEXOR Műanyagipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. VÍZCSÖVEK

TEXOR Műanyagipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. VÍZCSÖVEK VÍZCSÖVEK KPE VÍZNYOMÓCSŐ (Ø20-Ø315) A KPE vízcsövek PE 80, illetve PE 100 szilárdságú lineáris PE alapanyagokból készülnek, elsősorban épületen kívüli, földbe fektetett vízhálózatok kialakítására szolgálnak.

Részletesebben

FU Béléscsövek F+L Rögzített és szabad karimás szerkezetek GPD-F Előkarimák

FU Béléscsövek F+L Rögzített és szabad karimás szerkezetek GPD-F Előkarimák Épülettechnikai rendszerek www.uga.eu FU Béléscsövek F+L Rögzített és szabad karimás szerkezetek GPD-F Előkarimák 24 órás szállítási szolgáltatás igény esetén Minőségi garancia az összes termékre Világméretű

Részletesebben

Karimás csőidomok. Nr Kétkarimás idom FF-idom EN 545 (DIN 28614) Üzemi nyomás max. PN 16

Karimás csőidomok. Nr Kétkarimás idom FF-idom EN 545 (DIN 28614) Üzemi nyomás max. PN 16 Nr. 8500 Kétkarimás idom FF-idom EN 545 (DIN 28614) Karima méretezés: EN 1092-2 (DIN 28605) szerint Alapkivitel megfúrása DIN 2501 szerint PN 10 Karimás csőidomok L DN 50 65 80 100 125 150 *200 *250 *300

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Karimás csőidomok. Karimás csőidomok. Nr Kétkarimás 45 o -os ív FFK-idom

Karimás csőidomok. Karimás csőidomok. Nr Kétkarimás 45 o -os ív FFK-idom Nr. 8500 Kétkarimás idom FF-idom EN 545 (DIN 28614) 28605) szerint Nr. 8530 Karimás talpas könyök N-idom EN 545 (DIN 28638) L 50 65 80 100 *200 *250 *300 100 4,50 5,00 7,50 7,00 7,50 8,70 200 7,50 9,50

Részletesebben

WAVIN RENDSZERÛ MÛANYAG TISZTÍTÓAKNÁK KG CSATORNACSÖVEKHEZ

WAVIN RENDSZERÛ MÛANYAG TISZTÍTÓAKNÁK KG CSATORNACSÖVEKHEZ WAVIN RENSERÛ MÛANYAG TISTÍTÓAKNÁK KG CSATORNACSÖVEKHE A Wavin Kft. a Wavin PVC KG csatornacsô rendszeréhez kapcsolódó mûanyag tisztítóaknarendszert kínál. A Wavin tisztítóaknák mindenhol alkalmazhatók,

Részletesebben

Házi főelzárók. Nr Nr Méret / DN ½" ¾" 1" 1¼" 1½" 2" Rend.szám Kivitel Közeg PN

Házi főelzárók. Nr Nr Méret / DN ½ ¾ 1 1¼ 1½ 2 Rend.szám Kivitel Közeg PN Rend.szám Kivitel Közeg PN 2600 2630 gömbgrafitos / lemezgrafitos öntvény, mindkét oldalon ISO tok PE csőhöz poliacetál, mindkét oldalon ISO tokkal, hideg víz, más közeghez rendelésre 16 Méret / DN ½"

Részletesebben

Szorítógyûrûs gyorscsatlakozó idomok

Szorítógyûrûs gyorscsatlakozó idomok katalógus A típus Acélöntvény csavarzat külső menettel MSZ EN 10255 MSZ EN 10220:2003 MSZ EN 12201-2:2003, MSZ EN 1555-2:2003 Közeg: víz, gáz, kőolajszármazékok, sûrített levegő víz, kőolajszármazékok,

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK KÁBELVÉDŐ CSÖVEK PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK A csöveket a Szerb Nyersanyagellenőrző Intézet, valamint a Nikola Tesla elektrotechnikai intézet vizsgálta be, valamint rendelkeznek a PTT unió nemzetközi

Részletesebben

MAXI 3 3 oldalon feszített mérettartomány víz gáz mérettartomány víz gáz mérettartomány víz gáz 48-102 16 5 88-282 16 4 270-460 10 3

MAXI 3 3 oldalon feszített mérettartomány víz gáz mérettartomány víz gáz mérettartomány víz gáz 48-102 16 5 88-282 16 4 270-460 10 3 katalógus UNIFIX MAXI palástjavító Felhasználási terület: Csővezetékeken keletkezett lyukak, repedések és porózusos csőszakaszok tömítésére alkalmazható, a Maxi típusok ezen kívül csövek összekötésére

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L

Általános jellemzők. Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban. Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Általános jellemzők Burkolat /szorító héj/ Saválló acél AISI 304L vagy 316L Szélesség: 135 és 200 mm-es mérettartományban Méret tartomány: Szélesség: 135 mm vagy 200 mm Zár: 1 vagy 2 zár új szereléshez

Részletesebben

Általános csőszerelési előkészítő és kiegészítő feladatok-ii.

Általános csőszerelési előkészítő és kiegészítő feladatok-ii. 8 ) M u t a s s a b e a s z e r e l é s e l ő k é s z í t ő m u n k á i t a z a l á b - b i v á z l a t f e l h a s z n á l á s á v a l Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos

Részletesebben

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Leírás VL 2 VL 3 A VL 2 és a VL 3 szelepek minőségi és költséghatékony megoldást adnak a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás

Részletesebben

PE csövekhez ÖNORM B 5172, DIN bar nyomásig - hideg vízre

PE csövekhez ÖNORM B 5172, DIN bar nyomásig - hideg vízre ISO-fittingek PE csövekhez ÖNORM B 5172, DIN 8074-16 bar nyomásig - hideg vízre Gömbgrafitos öntöttvasból epoxi-porbevonattal Poliacetál műanyagból POM A Hawle ISO-fitting a puha és kemény PE csövek csatlakozásának

Részletesebben

Az okos kötés. Gömbgrafitos öntvény idomok PVC/PE víznyomócsövekhez, DN 63-tól DN 225-ig. PN 10/16

Az okos kötés. Gömbgrafitos öntvény idomok PVC/PE víznyomócsövekhez, DN 63-tól DN 225-ig. PN 10/16 Az okos kötés Gömbgrafitos öntvény idomok PVC/PE víznyomócsövekhez, DN 63-tól DN 225-ig. PN 10/16 Egyszerû. Biztonságos. Innovatív. A gömbgrafitos öntvény gyártása, és feldolgozása során szerzett, több

Részletesebben

Csővezeték-technika acél

Csővezeték-technika acél Megapress Csővezeték-technika acél F2 HU 2/16 Árlista 2016 Műszaki változtatások joga fenntartva! Présidomrendszer ötvözetlen 1.0308 anyagszámú acélból készült présidomokkal, DIN EN 10255 és DIN EN 10220

Részletesebben

watec Pneumatikus zsaluzás www.watec.at Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák

watec Pneumatikus zsaluzás www.watec.at Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák watec Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák 2012 Watec Vertriebs GmbH Helyszíni betonozást alkalmazó korszerű kivitel www.watec.at

Részletesebben

Megengedett üzemi hőmérséklet semleges folyadékoknál 2) C

Megengedett üzemi hőmérséklet semleges folyadékoknál 2) C VAG EKN karimás pillangószelep (csapózár) EPOXI-bevonattal PN 6 40 DN 150 2400 Opcionális tartozékok T-kulcs Szerelési közdarab Csapszekrény, öntöttvas Csapszekrény, műanyag Csapszekrény, teleszkópos,

Részletesebben

Házi főelzárók. Nr Nr Konstrukció jellemzők: Tömítő rendszer: Alapanyag: Méret / DN ½" ¾" 1" 1¼" 1½" 2" Rend.szám Kivitel Közeg PN

Házi főelzárók. Nr Nr Konstrukció jellemzők: Tömítő rendszer: Alapanyag: Méret / DN ½ ¾ 1 1¼ 1½ 2 Rend.szám Kivitel Közeg PN Házi főelzárók Rend.szám Kivitel Közeg PN 2600 2630 gömbgrafitos / lemezgrafitos öntvény, mindkét oldalon ISO tok PE csőhöz poliacetál, mindkét oldalon ISO tokkal, hideg víz, más közeghez rendelésre 16

Részletesebben

MŰANYAG CSŐVEZETÉKRENDSZEREK TELEPITÉSE (Minden földbe fektetett műanyag csővezetékre érvényes!)

MŰANYAG CSŐVEZETÉKRENDSZEREK TELEPITÉSE (Minden földbe fektetett műanyag csővezetékre érvényes!) The European Plastic Pipes and Fittings Association Channelling Performance MŰANYAG CSŐVEZETÉKRENDSZEREK TELEPITÉSE (Minden földbe fektetett műanyag csővezetékre érvényes!) ISMERTETŐ Ezen beépítési utasítások

Részletesebben

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll.

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. Leírás PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. A PS-25 tűzvédelmi szalag speciális grafittal és adalékokkal készül,

Részletesebben

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK IV. FEJEZET TŰZOLTÓ KAPCSOK 1 1. A TŰZOLTÓ KAPCSOK CSOPORTOSÍTÁSA. 1.1. Típus szerint (a kapocstípusok a felhasználástól és a rendeltetéstől függően): a) tömlőkapocs

Részletesebben

Mázas kőagyag csövek fektetési utasítása

Mázas kőagyag csövek fektetési utasítása Mázas kőagyag csövek fektetési utasítása 1. Lerakodás Lerakodás markoló-kanál segítségével 2 - Használj két emelőpántot. Láncok, vagy laza kábelek használata tilos. - Az emelőpántokat az egységcsomagok

Részletesebben

Légcsatornák és idomok

Légcsatornák és idomok A szellőzési rendszerek terveiben szereplő légcsatornák kör vagy négyszög keresztmetszetűek lehetnek. Anyagukat a tervező határozza meg, amely általában horganyzott acél, alumínium vagy rozsdamentes acél

Részletesebben

REHAU AWADUKT PVC SN4 NORMÁL TERHELÉSŰ CSATORNACSŐ-RENDSZER AWADUKT PVC SN4

REHAU AWADUKT PVC SN4 NORMÁL TERHELÉSŰ CSATORNACSŐ-RENDSZER AWADUKT PVC SN4 REHAU NORMÁL TERHELÉSŰ CSATORNACSŐ-RENDSZER TARTALOMJEGYZÉK REHAU NORMÁL TERHELÉSŰ CSATORNACSŐ-RENDSZER Seite a jól bevált normál terhelésű csatornacsőrendszer szennyvízcsatornákhoz és -vezetékekhez............................................

Részletesebben

Mit tegyünk a lehullott esővízzel? Csapadékvíz hasznosítás, szikkasztás és tárolás a PURECO Környezetvédelmi Kft. segítségével

Mit tegyünk a lehullott esővízzel? Csapadékvíz hasznosítás, szikkasztás és tárolás a PURECO Környezetvédelmi Kft. segítségével Mit tegyünk a lehullott esővízzel? Csapadékvíz hasznosítás, szikkasztás és tárolás a PURECO Környezetvédelmi Kft. segítségével Mit tegyünk a lehullott esővízzel? Csapadékvíz hasznosítás, szikkasztás és

Részletesebben

TAG 32 CSATORNAHÁLÓZAT. A megfelelő cső tartós rendszerekhez DN 150-300. Gömbgrafitos öntvény csatornacsövek és idomok gravitációs csatornahálózathoz

TAG 32 CSATORNAHÁLÓZAT. A megfelelő cső tartós rendszerekhez DN 150-300. Gömbgrafitos öntvény csatornacsövek és idomok gravitációs csatornahálózathoz CSATORNAHÁLÓZAT Gömbgrafitos öntvény csatornacsövek és idomok gravitációs csatornahálózathoz TAG 32 150-300 A megfelelő cső tartós rendszerekhez Vörös bevonatú homogén rendszer Teljes választék a tartozékokból

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

MEFA-Csúszóelemek. Csúszóelemek. Tel Fax /1. Rozsdamentes csúszóelemek lásd 13 fejezet

MEFA-Csúszóelemek. Csúszóelemek. Tel Fax /1. Rozsdamentes csúszóelemek lásd 13 fejezet MEFA-Csúszóelemek Csúszóelemek Csúszólemez 4/2 oldal Z-leszorító, csúszósáv 4/3 oldal Radiál-axiál elem csúszólemezhez 4/4 oldal Csúszószem 4/4 oldal Csúszófüggesztő L 4/5 oldal Csúszófüggesztő TF 4/5

Részletesebben

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Összeállította: Dr. Nguyen Huy Hoang Budapest 25 Feladat: Az SKF gyártmányú, SNH 28 jelű osztott csapágyházba szerelt 28 jelű egysorú mélyhornyú golyóscsapágy üzemi

Részletesebben

KÖZMŰ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE

KÖZMŰ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE 6212-11 KÖZMŰ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 03 Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus A jegyzet a

Részletesebben

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése III. rész Gázelosztó vezetékek korrózióvédelme

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése III. rész Gázelosztó vezetékek korrózióvédelme Gázelosztó rendszerek üzemeltetése III. rész Gázelosztó vezetékek korrózióvédelme 1 Korrózió Anyagkárosodás, -rongálódás Az anyag stabil állapota instabillá válik a környező közeg megváltozása miatt A

Részletesebben

HOBAS gravitációs csőrendszer

HOBAS gravitációs csőrendszer HOBAS gravitációs csőrendszer Változatos alkalmazási lehetőségek A HOBAS csőrendszert üvegszál-erősítésű térhálós gyantából (GRP) gyártják. Alkalmazási területe változatos: szennyvíz-, csapadékvíz elvezetés,

Részletesebben

ACO Markant 50-es és 60-as világítóakna 100%-ig újrahasznosítható polipropilénből (PP) 65 mm

ACO Markant 50-es és 60-as világítóakna 100%-ig újrahasznosítható polipropilénből (PP) 65 mm ACO Markant 50-es és 60-as világítóakna 100%-ig újrahasznosítható polipropilénből (PP) ACO Markant világítóakna polipropilén alapanyagból készült, egyetlen darabból fröccsöntött akna. A bordákkal merevített

Részletesebben

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók

Zeparo Cyclone. Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók Zeparo Cyclone Automata légtelenítők és leválasztók Automatikus iszapleválasztók IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo Cyclone Zeparo Cyclone Átfogó termékválaszték az iszap és a magnetit leválasztására

Részletesebben

AWADUKT PVC SN8 AWADUKT PVC SN8

AWADUKT PVC SN8 AWADUKT PVC SN8 AWADUKT PVC SN8 nagy terhelhetőségű csatornacső-rendszerek AWADUKT PVC SN8 Terméktulajdonságok és előnyök AWAdukt PVC SN8 Az AWADUKT PVC SN8 egy modern, nagy terhelhetőségű csatorna cső-rendszer a jól

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

Földbe süllyesztett forgózsámolyos hulladékgyűjtő edény (3000 l-es űrtartalommal), merevfalú kiemelőtartállyal

Földbe süllyesztett forgózsámolyos hulladékgyűjtő edény (3000 l-es űrtartalommal), merevfalú kiemelőtartállyal Földbe süllyesztett forgózsámolyos hulladékgyűjtő edény (3000 l-es űrtartalommal), merevfalú kiemelőtartállyal (POLYFTKON) Funkció: A földbe süllyesztett hulladéktároló elsősorban külső városrészek, külterületek,

Részletesebben

RAINSPOT. Utcai víznyelő RAINSPOT

RAINSPOT. Utcai víznyelő RAINSPOT RAINSPOT Utcai víznyelő RAINSPOT 306 REHAU csatornatechnika Több generációra szóló biztonság Tartalomjegyzék REHAU csatornatechnika Terméktulajdonságok és előnyök................................ 308 Termékváltozatok................................

Részletesebben

Felépítés. Fogantyú és rögzít heveder Egyszer kezelés, biztonságos, a szabványoknak megfelel rögzítés.

Felépítés. Fogantyú és rögzít heveder Egyszer kezelés, biztonságos, a szabványoknak megfelel rögzítés. cat_drain_c3 01_0609_HU.book Page 36 Thursday, July 5, 007 9:40 AM sorozat leírás Felépítés Nemesacél motor Jól bevált felépítés modern INOX & kompozit kialakítás, optimalizált hatásfokú szabad örvénykerékkel.

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0095-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartam: 45 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

Gebo UniSolid univerzális acélöntvény idomok a mélyépítési

Gebo UniSolid univerzális acélöntvény idomok a mélyépítési Gebo UniSolid univerzális acélöntvény idomok a mélyépítési ágazat számára különböző anyagú csövek összekötésére használható anyaga: gömbgrafitos öntöttvas (EN-GJS-400-15); bevonat: resicoat összekötő idomként

Részletesebben

Akciós úszókapu vasalat szett!

Akciós úszókapu vasalat szett! Bemutatóterem és raktár: 1183 Budapest, Akadály u. 15 Bejárat a Nefelejcs u. felől! Telefon: +36 1 297 33 96 info@polswat.hu Nyitva: H-Cs: 8-17:00 Magyarország Kft. Mobil:+36 30 633 21 60 www.polswatbolt.hu

Részletesebben

Huszár Tibor: Gázszerelés rézcsôvel Lektorálta: Sáfár Gyula Hungarian Copper Promotion Centre, átdolgozott kiadás 2001

Huszár Tibor: Gázszerelés rézcsôvel Lektorálta: Sáfár Gyula Hungarian Copper Promotion Centre, átdolgozott kiadás 2001 Huszár Tibor: Gázszerelés rézcsôvel Lektorálta: Sáfár Gyula Hungarian Copper Promotion Centre, átdolgozott kiadás 2001 A kiadvány megjelenését az International Copper Association támogatta 3 4 A nemzetközi

Részletesebben

GPS Koordináták: 47 9 58.53 ; 18 25 29.29

GPS Koordináták: 47 9 58.53 ; 18 25 29.29 GPS Koordináták: 47 9 5.53 ; 1 25 29.29 kereskedelmi és technológiai képviselő MOLNÁR JÓZSEF WAGA GREINER VAG +GF+ PE GEKAVE IDRO GAS UNIFITT VIPAK EFFE-EFFE EGYÉB 7 29 54 73 103 109 113 121 125 129

Részletesebben

Geberit HDPE lefolyórendszerek katalógus

Geberit HDPE lefolyórendszerek katalógus lefolyórendszerek katalógus 2006-2007 lefolyórendszerek katalógus - 2006-2007 Geberit Kft. 1117 Budapest Budafoki út 97. Tel.: 204-4187 Fax: 204-4190 sales.hu@geberit.com www.geberit.hu Geberit Kft. 0612

Részletesebben

Ülékes szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima

Ülékes szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima Ülékes szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima Leírás VF 2 VF 3 A VF 2 és a VF 3 szelep minőségi és költséghatékony megoldást nyújt a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás

Részletesebben

Megapress S. Csővezeték-technika. HU 2/18 Árlista 2018 Műszaki változtatások joga fenntartva!

Megapress S. Csővezeték-technika. HU 2/18 Árlista 2018 Műszaki változtatások joga fenntartva! Megapress S Csővezeték-technika F3 HU 2/18 Árlista 2018 Műszaki változtatások joga fenntartva! Présidomrendszer ötvözetlen 1.0308 anyagszámú acélból készült présidomokkal, DIN EN 10255 és DIN EN 10220

Részletesebben

ISO-fittingek. ISO-fittingek Szerelési és bontási útmutató. Szerelés. Bontás. PE csövekhez ÖNORM B 5172, DIN bar nyomásig - hideg vízre

ISO-fittingek. ISO-fittingek Szerelési és bontási útmutató. Szerelés. Bontás. PE csövekhez ÖNORM B 5172, DIN bar nyomásig - hideg vízre Szerelési és bontási útmutató PE csövekhez ÖNORM B 5172, DIN 8074-16 bar nyomásig - hideg vízre Szerelés gázhoz minden esetben új fitting szükséges! Bontás Gömbgrafitos öntöttvasból epoxi-porbevonattal

Részletesebben

KTCM 512. Kombinált fogyasztói szabályozó és beszabályozó szelepek Nyomásfüggetlen in-line beszabályozó és szabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz

KTCM 512. Kombinált fogyasztói szabályozó és beszabályozó szelepek Nyomásfüggetlen in-line beszabályozó és szabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz KTCM 512 Kombinált fogyasztói szabályozó és beszabályozó szelepek Nyomásfüggetlen in-line beszabályozó és szabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz IMI TA / Szabályozó szelepek / KTCM 512 KTCM 512 Nagy

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

A Hawle ZAK - rendszere

A Hawle ZAK - rendszere A Hawle - rendszere menet nélküli, húzásbiztos csőkötés a házifőelzárók csatlakozásához, megfúróbilincsekhez, tolózárakhoz, szelepekhez és fittingekhez PN 16-ig 258 Minden ábra, műszaki adat tájékoztató

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extrudálás, mint kiinduló technológia Flakonfúvás Fóliafúvás Lemez extrudálás Profil extrudálás Csőszerszám* - Széles résű szerszám* - Egyedi szerszámok** * -

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI ÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉSI ÖSSZESÍTŐ Készült : KÖLTSÉGVETÉSI ÖSSZESÍTŐ Csengersima Község Önkormányzata Csengersima Vásárcsarnok és hűtőház csapadékvízelvezetés, vízellátás és szennyvízelvezetés kivitelezéséhez anyag: díj: 1-00-1. Előkészítő

Részletesebben

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére

A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek fémszerkezetek védelmére Budalakk Innova Kft. Budapest, 1044, Váci út 40. Tel: (1) 369-7406, Fax: (1) 369-7413 http://www.budalakkinnova.hu festekudvar@budalakkinnova.hu A vízgazdálkodás területén alkalmazható festék bevonatrendszerek

Részletesebben

ACO épületgépészet Fal- és födémátvezetések

ACO épületgépészet Fal- és födémátvezetések Fal- és födémátvezetések Fal és födémátvezetések Termékismertetõ Talajnedvesség ellen záró falátvezetés APLEX mono Acél falátvezetés, elektro-galvanizált bevonattal, rozsdamentes acél csavarral és anyával,

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 120020008204 (ÉNGY) Közúti híd gyalogos forgalomra 9 m2............ 2 120020008221 (ÉNGY) Közúti híd közúti forgalomra, 10 t terhelésre 12 m2............ 3 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása

Részletesebben

A MEFA-rugós tartók kifejezetten a flexibilis csőrögzítésekhez, illetve aggregátorok elasztikus tartóihoz lettek kifejlesztve.

A MEFA-rugós tartók kifejezetten a flexibilis csőrögzítésekhez, illetve aggregátorok elasztikus tartóihoz lettek kifejlesztve. MEFA - Rugós tartók Rugós tartók A MEFA-rugós tartók kifejezetten a flexibilis csőrögzítésekhez, illetve aggregátorok elasztikus tartóihoz lettek kifejlesztve. Alkalmazási és beépítési esetek: a) Csővezetékek

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület:

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: A hidrofor a vízellátó rendszerek nyomásingadozásainak a kiegyenlítésére, valamint a hálózati nyomásfokozás segédberendezéseként alkalmazható. Szivattyú, kompresszor

Részletesebben

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal 0 EI 0-ig 3 3. táblázat a PROMASTOP -VEN tűzgátló lezárás méretei Beépítési pozíció 0 PROMASTOP -VEN habarcslezárás méretei 0 A részlet kombinált habarcslezárás tömör falban PROMASTOP -B felülete a PROMASTOP

Részletesebben

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET4B) c. tárgyból a űszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TOKOS TENGELYKAPCSOLÓ méretezése és szerkesztése útmutató segítségével 1. Villamos motorról

Részletesebben

THESI KONYHAI RENDSZEREK

THESI KONYHAI RENDSZEREK KONYHAI RENDSZEREK THESI TELEPÍTÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők Telepítés és üzembe helyezés előtt Figyelem! A keverőcsaptelep telepítése előtt a bekötő csővezetékeket át kell öblíteni,

Részletesebben

Csővezeték-technika acél

Csővezeték-technika acél Megapress Csővezeték-technika acél F2 HU 2/15 Árlista 2015 Műszaki változtatások joga fenntartva! Présidomrendszer ötvözetlen 1.0308 anyagszámú acélból készült présidomokkal, DIN EN 10255 (régi: DIN 2440,

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Hydro BG vízelvezetõ rendszerek

Hydro BG vízelvezetõ rendszerek Ein BEKATTANT. Klick genügt. BGU-Z: Folyóka Die Rinne gyorscsatlakozó mit dem Schnellverschluss. rendszerrel 3 méretben: 100, 150, 200 Hydro BG vízelvezetõ rendszerek 1 Nincs is nehezebb annál, mint valamit

Részletesebben

DENSOLEN Csővezetékek szalagos korrózióvédelme. DENSOLEN Rendszerek. DENSOLEN -szalagok

DENSOLEN Csővezetékek szalagos korrózióvédelme. DENSOLEN Rendszerek. DENSOLEN -szalagok DENSOLEN Csővezetékek szalagos korrózióvédelme A DENSOLEN -szalagokat és rendszereket már több mint 40 éve használják a földbe fektetett csövek, varratok, ívek, szerelvényeik és tartályok tartós korrózióvédelmeként.

Részletesebben

Mûanyag szorítógyûrûs csatlakozók

Mûanyag szorítógyûrûs csatlakozók Teljes termékskála Szorítógyûrûs és megfúró nyeregidomok: A Gebo Plast mûanyag szorítógyûrûs és megfúró nyeregidomok 16-110 mm-es méretben az alábbi kivitelben kaphatók: Belsô- és külsômenetes csatlakozással

Részletesebben

aurotherm exclusiv VTK 570/1140

aurotherm exclusiv VTK 570/1140 vákuumcsöves napkollektorok, újra a Vaillant palettán A korábbi vákuumcsöves napkollektorunk beszállítójának problémái miatt került sor az új Vaillant vákuumcsöves kollektorok bevezetésére Az új Vaillant

Részletesebben

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád,

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád, A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Acélszerkezetű hidak korrózióvédelmi tervezése Cégünk 10 éve kapcsolódott be az új, valamint a felújításra kerülő

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

Beépítési útmutató Betatherm földhőkosarakhoz

Beépítési útmutató Betatherm földhőkosarakhoz Beépítési útmutató Betatherm földhőkosarakhoz 1. Az elosztó helyének kiválasztása. 2. A földhő kosarak helyének meghatározása a rendelkezésre álló terület függvényében. A következő távolságok betartandók

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

GR BluePRO. Darálókéses szivattyúk. Általános jellemzők

GR BluePRO. Darálókéses szivattyúk. Általános jellemzők Darálókéses szivattyúk Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény EN-GJL-250 öntöttvasból, bemerítéssel történő működtetésre, 2 (két) ellentétes oldalon elhelyezkedő szilícium-karbid mechanikus

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET. STAR típusú acéllemez lapradiátorokhoz

TERVEZÉSI SEGÉDLET. STAR típusú acéllemez lapradiátorokhoz TERVEZÉSI SEGÉDLET STAR típusú acéllemez lapradiátorokhoz MŰSZAKI ADATOK Felhasználási terület A STAR típusú acéllemez lapradiátorok szivattyús melegvízfűtési rendszerekben alkalmazhatók, legfeljebb 10

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

JRG Armatúrák. JRGUTHERM Termosztatikus Cirkuláció szabályzó Szakaszoló csavarzattal

JRG Armatúrák. JRGUTHERM Termosztatikus Cirkuláció szabályzó Szakaszoló csavarzattal JRG Armatúrák JRGUTHERM Termosztatikus Cirkuláció szabályzó Szakaszoló csavarzattal Felépítés Tervezési segédlet 1 2 3 4 5 6 7 8 - még az olyan önszabályozó cirkulációs szabályozók mint a JRGUTHERM esetében

Részletesebben

SW közvilágítási rendszer. Innovatív megoldások az SW-től

SW közvilágítási rendszer. Innovatív megoldások az SW-től SW közvilágítási rendszer Innovatív megoldások az SW-től SW közvilágítási rendszer A magyarországi közvilágítási piac fontos és meghatározó szereplőjeként határoztuk el a közvilágítási rendszer komplett

Részletesebben

Típussorozat 240 Villamos állítószelep Típus Átmeneti szelep Típus 241 Villamos állítószelep Típus Háromjáratú szelep Típus 3244

Típussorozat 240 Villamos állítószelep Típus Átmeneti szelep Típus 241 Villamos állítószelep Típus Háromjáratú szelep Típus 3244 Típussorozat 240 Villamos állítószelep Típus 241-4 Átmeneti szelep Típus 241 Villamos állítószelep Típus 3244-4 Háromjáratú szelep Típus 3244 Alkalmazás A berendezés építésben, valamint a fûtés-, szellôzés-

Részletesebben