Felhasználói kézikönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felhasználói kézikönyv"

Átírás

1 Ez a felhasználói kézikönyv a DTC Magyarországi Vevőszolgálatán, a ScanDer Kft-nél, mint a németországi Wacom hivatalos partnerénél készült, kizárólag a cégünk által értékesített Wacom Bamboo Pen, Wacom Bamboo Touch, és Wacom Bamboo Pen and Touch táblákhoz. Bármilyen technikai jellegű kérdés, kiegészítők vásárlásával kapcsolatos információ, vagy garanciális és garancián kívüli javítási ügyintézés esetén kérjük hívja Vevőszolgálatunkat a 70/ vagy a 70/ es telefonszámon!

2 KÖSZÖNJÜK, HOGY CÉGÜNK ÁLTAL FORGALMAZOTT WACOM TÁBLÁT VÁLASZTOTT! A felhasználói kézikönyv elkészítésénél kiemelt célunk volt, hogy az eredeti gyártói használati információk mellett közel 10 éves felhasználói tapasztalatainkat is használva egy könnyedén forgatható és megérhető könyvet adjunk Önnek. Így számos helyen saját gyakorlati ötleteinket is olvashatja, valamint a bonyolultabb funkcióknál megpróbáltuk egyszerű, mindennapi gyakorlati példákon keresztül szemléltetni a beállítás hasznosságát és funkcióját. Reméljük, hogy a felhasználói kézikönyvünk segítségével Ön még jobban ki tudja használni ezt a különleges Wacom terméket! A kézikönyvben szereplő illesztőprogram leírások az eredeti angol nyelvű illesztőprogram alapján készültek. Előfordulhat, hogy bizonyos operációs rendszereken az illesztőprogram az operációs rendszer hasonló beállításaiból jeleníti meg a feliratokat, ezért a driver bizonyos része magyarul és angolul is megjelenhet egyszerre. Angol nyelvű operációs rendszeren ez a jelenség értelemszerűen nem észlelhető. Ha elégedett szolgáltatásunkkal, cégünkkel, ajánljon minket másoknak is! A termékkel és a kézikönyvvel kapcsolatos bármilyen visszajelzést szívesen látunk a -címen! Bármilyen kérdés esetén nyugodtan keresse Vevőszolgálatunkat!

3 Amennyiben ezt a terméket az évek folyamán már nem kívánja tovább használni, vagy újabb változatra cseréli, kérjük, hogy ne dobja ki, hanem juttassa vissza Vevőszolgálatunkra, hogy a termék biztonságos megsemmisítéséről intézkedhessünk. Az EU területén belül az elektromos és elektronikus termékek megsemmisítéséről a 2002/96/EC EU-irányelv rendelkezik. A Wacom digitális táblái teljesen megfelelnek az EU RoHS direktívában foglaltaknak (2002/95/EC). A Bamboo a Wacom Co., Ltd. bejegyzett védjegye. Az Adobe, Photoshop és a Reader az Adobe Systems Incorporated vállalat védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Amerikai Egyesült Államok és más országok területein. A Microsoft, Windows vagy Vista a Microsoft vállalat védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Amerikai Egyesült Államok és más országok területein. Az Apple, az Apple logó és a Macintosh az Apple Computer regisztrált védjegyei az Amerikai Egyesült Államok és más országok területein. A dokumentációban található egyéb, cégekhez tartozó védjegyek vagy bejegyzett védjegyek más cégekhez tartozó védjegyek, bejegyzett védjegyek lehetnek. Az ExpressKey a Ginsan Industries, Inc. bejegyzett védjegye. A felhasználói kézikönyvben, 3. fél által gyártott termékek említése csak információs célokat szolgál, nem ajánlatot. A Wacom nem felelős ezen termékek teljesítményéért. A cégünk által forgalmazott Wacom Bamboo termékek hivatalos németországi Wacom forrásból származnak, így ezen termékekre 2 év hivatalos Wacom garanciát biztosítunk, melyet magyarországi Vevőszolgálatunkon tud érvényesíteni: DTC Magyarországi Vevőszolgálat - ScanDer Kft Budapest, Thököly út 61. Tel.: 70/ , 70/

4 Az Ön Bamboo táblája A felhasználói kézikönyv következő részében megismerkedhet az Ön Bamboo táblájával. A leggyorsabb mód a Bamboo tábla megismeréséhez, ha megismerkedik a fejlesztésekkel és a lehetőségekkel. Az Ön Bamboo táblája nem használható más Wacom beviteli eszközökkel, így korábbi Wacom Bamboo tollakkal sem. Ugyanígy a Wacom Bamboo tolla sem használható más, korábbi Wacom Bamboo digitális táblán. Milyen táblával rendelkezik? Minden Wacom Bamboo tábla különleges képességekkel rendelkezik. Ezért fontos, tudnia, hogy Ön mely táblát vásárolta meg. Ehhez nyújt segítséget a felhasználói kézikönyvünk következő fejezete: Tablet típus Bamboo Touch (modell CTT-460) Bamboo (modell CTH-460) Bamboo Fun small (modell CTH-461) Bamboo Fun medium (modell CTH-661) Bamboo Pen (modell CTL-460) Kézérzékelő a táblában Digitális toll a csomagban ExpressKey gyorsbillentyűk X X X X X X X X X X X X Az alábbi ikonok találhatóak meg ebben a felhasználói kézikönyvben, így könnyedén azonosítható, hogy az adott funkció elérhető-e az Ön táblájában. Kézérzékelő (Touch) funkciók az alábbi ikonnal vannak jelölve: Toll beviteli funkciók az alábbi ikonnal vannak jelölve: Ha az ikonok nem jelennek meg, valószínűleg minden Bamboo táblában elérhető az adott funkció.

5 Bamboo táblájának telepítése A Bamboo táblája összes funkciójának kihasználásához Önnek telepítenie kell a csomaghoz mellékelt illesztőprogramot (Bamboo Installation CD). A telepítés menete a következő: 1. Tegye be a Bamboo driver CD-t a meghajtóba. Ha a szoftver telepítője nem indul el automatikusan, duplán kattintva a meghajtóra el tudja indítani. 2. Ha megjelenik a bejelentkező képernyő, kattintson az Install feliratra és kövesse az utasításokat. 3. Csatlakoztassa a Bamboo tábláját a számítógép aktív USB-portjához. 4. Telepítés után indítsa újra a számítógépét. Előfordulhat, hogy vírusvédelmi szoftvere megakadályozza az illesztőprogram telepítését. Amennyiben telepítési problémát tapasztal, javasoljuk, hogy a telepítés előtt zárjon be minden futó alkalmazást és a vírusvédelmi szoftverét ideiglenesen kapcsolja ki, majd a telepítés után kapcsolja vissza! Bármilyen telepítéssel kapcsolatos kérdés esetén nyugodtan hívja Vevőszolgálatunkat a 70/ ás telefonszámon!

6 BAMBOO FUN hozzáadott szoftverek telepítése A Bamboo FUN Pen and Touch digitális táblák alaptartozékai az alábbi szoftverek: - Adobe Photoshop Elements 6/7 (PC és MAC) - Artrage 2.5 (PC és MAC) - Bamboo Explore 1.0 (PC) - Bamboo Scribe (PC és MAC) A szoftverek az alábbi módon tölthetőek le a Wacom hivatalos honlapjáról: - Látogassa meg a internetes oldalt és regisztrálja adatait a Register New User link alatt az alábbiak szerint: - First name: (keresztnév) - Last name: (vezetéknév) - Company: (cégnév - nem kötelező) - Address: (utcanév, házszám) - Postalcode/City: (iránytítószám/város) - Country: (ország - Hungary) - Phone: (telefonszám - nem kötelező) - ( -cím - fontos, hogy érvényes legyen, a regisztrációját ide igazolják vissza!) - Birthday: (születésnap, nem kötelező) - Do you want to receive further information via ? (No/Yes): (Szeretne a jövőben bővebb információkat kapni -ben? Nem/Igen) Password: (jelszó) Confirm Password: (jelszó megerősítése) A regisztrációját a Register gombra kattintással küldheti el. Minden mezőt, ahol nem jeleztük a nem kötelező kifejezést, szükséges kitöltenie, ha szeretné a szoftvereket letölteni! Regisztráció után a jövőben a saját Wacom fiókjába a fenti -címmel és a jelszóval tud majd belépni az alábbi oldalon keresztül: A termékek regisztrációjához és a letöltés megkezdéséhez olvassa el a következő oldalunkat!

7 BAMBOO FUN hozzáadott szoftverek telepítése A regisztráció befejeztével a gyártó a fiókjába automatikusan belépteti. Ha ez nem történne meg, akkor lépjen be a oldalon keresztül az előző oldalon regisztrált adataival a Login rész alatt! A belépés után kattintson a Register new product menüpontra az oldal bal oldalán, a Wacom logó alatt található menürendszerben és töltse ki az alábbi adatokat: - Product (Termék - válassza ki a saját Bamboo FUN Pen and Touch tábláját) - Did you ever own a pen tablet before? Yes, Wacom, Yes, other brand. No. (Korábban volt már digitális táblája? Igen, Wacom. Igen, Másik márka. Nem.) - Where did you buy your tablet? Retail Shop. Internet. Shop Name: (Hol vásárolta a tábláját? Üzletben. Interneten. Cég neve - ide írja be azt a nevet, ami a számláján szerepel!) - Serial Number (Where can I find the serial number?): (Tábla gyári száma. Hol találja? A számláján, vagy a termék hátoldalán az S/N: jel után). - Software Download Key (in your package): (A szoftver letöltési kulcsa - a csomagjában). A fekete dobozban, amiben a Cd-jét is találta, van egy fekete színű kártya, aminek a hátoldalán egy több számból és betűből álló számsor található hasonló elnevezéssel. Ezt a kulcsot kell ide beírnia! Csak Bamboo FUN terméknél talál ilyet a csomagban! - Operating System: (operációs rendszer - kérjük válassza ki, milyen környezetben használja a terméket) - Usage (100% business 0% private, 75% business 25% private, 50% business 50% private, 25% business 75% private, 0% business 100% private): (Használati körülmények 100% üzleti 0% otthoni, 75% üzleti 25% otthoni, 50% üzleti 50% otthoni, 25% üzleti 75% otthoni, 0% üzleti 100% otthoni felhasználás). - What kind of computer do you use - Desktop PC, Notebook, Netbook: (milyen típusú számítógépet használ - Asztali, Notebook, Netbook). A Register gombra kattintással regisztrálta a Wacom Bamboo FUN Pen and Touch tábláját.

8 BAMBOO FUN hozzáadott szoftverek telepítése Digitális táblájának regisztrációja után elkezdheti a letöltést. Az oldal automatikusan a letöltési oldalra irányítja, ahonnan a kívánt szoftvereket letöltheti. Amennyiben az oldal nem lépteti automatikusan a letöltési oldalra, a belépés után keresse fel a bal oldali Wacom logo alatt a Dashboard menüponton keresztül a letöltési oldalt. Az oldal az alábbiakat fogja megmutatni Önnek: - Regisztrált termékének neve és gyári száma - A letölthető szoftverek képe, neve és a letöltésnél választható nyelvek, operációs rendszerek - A letölthető szoftverek mérete A letöltéshez kattintson az adott szoftvernél a kiválasztott nyelvet jelző zászlóra, vagy az operációs rendszer ikonja alatt található nyílra. (A nyíl alatt láthatja a letölthető fájl pontos méretét). A letöltés elindítása után a rendszer a regisztrált -címére automatikusan küld egy megerősítést a letöltésről, valamint az -ben a termék sorozatszámát. Sorozatszám kizárólag a Photoshop Elements és az Artrage szoftverek telepítéséhez kell! A levél az alábbiakat tartalmazza (minta): Thanks for Downloading! You ve downloaded ArtRage 2.5 (mac) The download is valid until: :00:52 Your serial key to activate the software is (Köszönjük a letölést. Ön az Artrage 2.5 (mac) szoftver letöltését indította el. A letöltés megismételhető az alábbi időpontig: :00:52 (letöltési idő). Az Ön szériaszáma a szoftver telepítéséhez (majd ezután egy hosszú, betűkből és számokból álló kódsorozat következik). A letöltés befejezése után indítsa el a letöltött fájlt, majd az -ben megkapott kóddal telepítse a szoftvert! A Bamboo Scribbe és Bamboo Explorer telepítééshez nem szükséges sorozatszám, így ezt a levél sem fogja tartalmazni! Telepítéssel kapcsolatos kérdések, problémák esetén keresse Vevőszolgálatunkat a 70/ ás telefonszámon!

9 Bamboo Touch tábla USB kábel Bamboo Touch (modell CTT-460) Státusz LED Világít, amikor a Bamboo tábla aktív USBporthoz van csatlakoztatva. Világosabbá válik, ha a tábla aktív felületét a kezével érinti, vagy megnyom egy ExpressKey gyorsgombot. Aktív felület Egy vagy kétujjas adatbeviteli lehetőség a kattintáshoz, vagy a navigációhoz. A kétujjas bevitel esetén egyéb funkciók is elérhetőek, mint például a görgetés vagy a nagyítás. Testreszabható ExpressKey gyorsgombok

10 Bamboo és Bamboo FUN Pen and Touch táblák Tolltartó USB-kábel Bamboo (modell CTH-460) Státusz LED Világít, amikor a Bamboo tábla aktív USBporthoz van csatlakoztatva. Világosabbá válik, ha a tábla aktív felületét a kezével érinti, vagy megnyom egy ExpressKey gyorsgombot. Aktív felület Egy vagy kétujjas adatbeviteli lehetőség a kattintáshoz, vagy a navigációhoz. A kétujjas bevitel esetén egyéb funkciók is elérhetőek, mint például a görgetés vagy a nagyítás. A digitális toll számára szintén ez a beviteli terület. Testreszabható ExpressKey gyorsgombok

11 Bamboo Pen tábla Tolltartó USB-kábel Bamboo Pen (modell CTL-460) Státusz LED Világít, amikor a Bamboo tábla aktív USBporthoz van csatlakoztatva. Világosabbá válik, ha a tábla aktív felületét tollal megérinti. Aktív felület A tábla aktív felületén a digitális tollal tud navigálni.

12 Ismerkedés a digitális tollal Radír A toll nem mindegyik Bamboo csomag része (Bamboo Touch csomag nem tartalmazza!). Ezenkívül a Bamboo csomagokban található tollak megjelenése és tudása eltérő lehet! (Bamboo Pen tábla tolla csak 512 szintű nyomásérzékenységgel rendelkezik, a Pen and Touch táblák tollai pedig szintű nyomásérzékenységű érzékelőt kaptak. A tollon lévő digitális radír szintén eltérő alakú lehet a különféle táblákban). Oldalkapcsolók Cserélhető tollhegy A digitális toll egy nyomásérzékeny szabadkézi eszköz, amely kiválóan használható fényképszerkesztésre vagy kreatív rajzolásra éppúgy, mint a számítógépen történő navigációra. A toll vezeték- és elemnélküli, ezért ideális a Microsoft Vista, Microsoft Windows 7 és az Office 2007 alkalmazásokban a digitális tinta (digital ink) funkció használatára. Ezen alkalmazások szabadkézi kézírásfelismerést is tartalmaznak (operációs rendszer nyelvétől függően - érdeklődjön a Microsoft helyi képviseleténél ezen funkció használhatóságával, illetve meglétével kapcsolatban az Ön alkalmazásaiban). Fontos: Ha a tollat már nem használja, kérjük helyezze a tábla tolltartójába. Először a toll radír részét illessze a tartóba. Ha szeretné megőrizni a toll nyomásérzékenységét, soha ne tartsa olyan helyen a tollat, ahol a hegye vagy a radír része folyamatos nyomás alatt van! Ha a tollat a táblán hagyja, úgy interferencia lép fel a különféle egérmutatót (egérkurzort) használó eszközök között, ami meggátolhatja az egérmutató irányítását. Ezenkívül, ha a toll a táblán marad, úgy a számítógépet is megakadályozhatja abban, hogy energiatakarékos üzemmódba váltson, ha éppen hosszabb ideig nem tud a számítógépe előtt lenni, viszont a gépe bekapcsolva marad!

13 A tolltartó használata A toll tárolására a tolltartót érdemes használnia. Tekintettel arra, hogy a Bamboo Touch tábla nem tartalmaz tollat, így erről a tábláról a tolltartó is hiányzik. A tolltartó helyes használata: FONTOS, hogy helyesen, a mellékelt ábra szerint helyezze be a tollat a tolltartóba: - Először a toll végét helyezze be a tolltartóba! - A toll oldalkapcsolói ne érintkezzenek a tábla felületével, vagy a tolltartó szövet szélével! Ez azért nagyon fontos, mert ha ez megtörténik, a folyamatos nyomás miatt a meghibásodás valószínűsége emelkedik! A Wacom javaslata szerint ne tartsa a tollat más típusú tolltartóban, csak amit ezzel a táblával kapott! Más típusú tolltartóban történő tárolás esetén, ha a toll nem illeszkedik megfelelően a tolltartóba, a toll hegye folyamatos nyomás alatt lehet és így elveszítheti a nyomásérzékenységét, vagy megsérülhet!

14 Munkafelület előkészítése Ahhoz, hogy kényelmessé tegye a napi munkáját, fontos, hogy a tábláját, a tollát és a billentyűzetét a legkényelmesebb pozícióba helyezzük el. Néhány szempont, ami kényelmesebbé teheti a munkát a digitális táblával, ha hosszú órákon keresztül folyamatosan használja: Tartson rövid szüneteket a munkája alatt, hogy pihentesse a karja izmait. Hosszú órák alatt ezek a kis szünetek nagyon sokat jelentenek! Fogja kényelmesen a tollat használat közben. Ugyanúgy, mint egy hagyományos tollat. A munka folyamán alakítson ki olyan munkamenetet, hogy csökkentse az ismétlődő mozdulatokat, valamint a kényelmetlen kéztartásokat. Ezzel könnyeddé teszi a napi használatot. Ha úgy érzi, hogy egy idő után kényelmetlen a toll tartása, akkor kicsit változtassa meg a monitor előtti pozícióját. Fontos! Amennyiben a kéz izmaival összefüggő betegségben szenved, mindenképpen egyeztessen szakorvosával a digitális toll használata előtt! A digitális toll használata nem előzi meg és nem gyógyítja az Egérkar és más - a hagyományos egerekkel összefüggő, az orvosi szakma által ismert betegségeket!

15 Ismerkedés a tábla legfontosabb képességeivel Az alábbi Touch funkció a Wacom Bamboo Pen táblában nem érhető el. A Touch funkció használatakor észre fogja venni, hogy munka közben az ujjaival számos funkciót képes elérni a számítógépén a különféle ujjmozdulatoknak megfelelően: Vizuális böngészés Használja két ujját a tábla felületén a görgetéshez és a navigációhoz az alkalmazáson belül. Fényképszerkesztés A nyomásérzékeny digitális toll segítségével (Bamboo Touch táblán ez a funkció nem érhető el!) egyszerűen szerkeszthet fényképeket.

16 Szöveges megjegyzések dokumentumokban. Tegye egyszerűbbé napi munkáját! Elég kézzel jegyzetelnie a mellékelt digitális tollal alkalmazásaiban! Ez a funkció nem érhető el a Bamboo Touch táblában, valamint valamennyi szoftverben! Prezentáció. Húzza két ujját gyorsan a tábla felületén jobbra vagy balra. Így gyorsan és egyszerűen mozoghat a különféle diák, fényképek között. Ez a funkció a Bamboo Pen táblában nem érhető el! A toll és a kézérzékelő használatával kapcsolatban felhasználói kézikönyvünk további fejezeteiben részletesen is olvashat.

17 A tábla helyzetének beállítása A telepítés alatt be kell állítania, hogy a táblát milyen helyzetben kívánja használni. A tábla alapértelmezésként jobbkezes állásban települ. Ha ezt meg kívánja változtatni, a Bamboo Installation CD segítségével a meghajtó szoftvert újra kell telepítenie és az új helyzetet beállítania. Ezenkívül az operációs rendszeren belül is beállíthatja a tábla helyzetét, azonban ez nem lesz hatással az operációs rendszer bejelentkező ablakában történő működésre, mivel a meghajtóprogramok csak a bejelentkezés után töltődnek be teljes értékűen! A jobbkezes használathoz a következőt válassza ki: - nyissa meg a Bamboo vezérlőpanelt, majd válassza a TABLET fület és azon belül a RIGHT HANDED opciót. A tábla automatikusan beáll jobbkezes használatra. Ezután a táblát forgassa úgy, hogy az ExpressKey gyorsgombok a tábla bal oldalán legyenek. A balkezes használathoz a következőket tegye: - nyissa meg a Bamboo vezérlőpanelt, majd válassza ki a TABLET fülön a LEFT HANDED opciót. A tábla automatikusan beáll balkezes használatra. Ezután forgassa a táblát úgy, hogy az ExpressKey gyorsgombok a tábla jobb oldalán legyenek.

18 A tábla aktív felületének bemutatása Tábla aktív felülete A tábla típusától függően a digitális tábla aktív felülete elfogad kézérintéssel történő utasításokat (Bamboo Touch és Bamboo Pen and Touch változatok), valamint tollal történő utasításokat (Bamboo Pen és Bamboo Pen and Touch változatok). Fontos, hogy a tollal és a kézzel történő egyidejű adatbevitel nem lehetséges! Kézérintéssel történő adatbevitel A kézérzékelővel ellátott Bamboo táblákon a kéz aktív felületen történő mozgatásával együtt mozgatja az egérmutatót is. Egy vagy két ujját használhatja a különféle funkciók eléréséhez. A gesztusok és egyéb speciális utasítások beviteléhez (görgetés, nagyítás) két ujjának a használata lesz szükséges. A tábla aktív felülete az a hely a táblán, ami alatt a kézérzékelő és a tollérzékelő áramkörök elhelyezkednek, így e felett a terület felett képes a tábla érzékelni a tollal, vagy kézérintéssel történő adatbevitelt. A kézérzékelő automatikusan kikapcsol, ha a toll hegye vagy a radír a tábla érzékelési területén belül található. Ahhoz, hogy a kézérzékelő működjön, a tollat vigye ki a tábla érzékelő zónájából. A toll beviteli területe érzékelhetően nagyobb, mint a kézérzékelő szenzorok területe!

19 Munka több monitorral Ha a számítógépe több monitorral van felszerelve, a Bamboo tábla mindkét monitoron használható, attól függően, hogyan van a vezérlőpanelben a két monitor konfigurálva. Ha több, mint 1 monitort használ és a videóvezérlő kártya beállító panelében a monitorok kiterjesztett (extended) üzemmódban működnek, a tábla teljes felülete megegyezik valamennyi monitor teljes felületének összegével. A lenti ábra ezt a helyzetet illusztrálja. Tehát a tábla bal alsó sarka az 1. monitor bal alsó sarka, a tábla jobb felső sarka pedig a 2. monitor jobb felső sarkát képezi le, így a két monitoron egyidőben navigálhat a tábla segítségével. Ha a monitorok tükrözött (mirror) üzemmódban vannak, vagyis mindkét képernyő ugyanazt a tartalmat jeleníti meg, a tábla aktív felülete teljes egészében érzékeli a kiválasztott elsődleges monitor teljes felületét (mivel a másodlagos kijelzőn csak tükrözés történik, így az egérkurzor az elsődleges monitor egérmozgását követi). Fontos: A tollat be lehet állítani arra is, hogy egy önálló monitoron működjön, vagy a monitornak csak egy területén. (Mapping beállításokban erről részletesebben is olvashat). Monitor 1 Monitor 2

20 A Bamboo használata Ha még nem használt Bamboo táblát, a következő fejezetekben részletesen megismerkedhet az új generációs Wacom Bamboo digitális táblák használatával, a kézérzékelő és a nyomásérzékeny digitális toll működésével. A kézérzékelő működése a Bamboo táblában A Bamboo digitális táblák elkészítésénél különös figyelmet kapott, hogy a számítógépe minél könnyebben használható legyen. Ezért a Bamboo Touch és Bamboo Pen and Touch táblákban a kézujjaival különféle mozdulatokkal más és más funkciókat érhet el, úgymint az egérkurzor mozgatása, görgetés, nagyítás, forgatás. A kézérzékelő azonnal működésbe lép, ha megérinti az ujjával a táblát és a toll nincs a tábla hatósugarában. - Az egy- és kétujjas beviteli módot csak a Bamboo Touch és Bamboo Pen and Touch táblák érzékelik. Ha nem használja aktív módon a kézérzékelő általi bevitelt, az ujjait nyugodtan ráfektetheti a táblára. A kézérzékelő általi adatbevitel nem működik, ha a tábla aktív felületét kettőnél több ujjal érinti. - Ha a kétujjas beviteli módot használja, az ujjait olyan távolságra helyezheti, amennyire Önnek ez kényelmes. Habár, ha túl közel tartja a két ujját egymáshoz, a tábla ezt úgy érzékelheti, hogy csak egy ujjal érinti a táblát, vagy nem képes a tábla érzékelni, hogy pontosan mire is szeretné az ujjaival a számítógépét utasítani. - Ahogy kezd majd ráérezni erre a fajta új adatbeviteli formára, úgy válik ez munkája szerves részévé és egyre könnyebben használhatja majd a tábláját. Figyeljen arra, hogy a kézérzékelő funkcióval rendelkező tábláknál véletlenül ne érjen a tábla felületéhe. Például, a kisujja ne érjen a táblához, miközben más ujjával navigálni próbál, mert így nem kívánt funkciót indít el, vagy például egy nem kívánt jobb egérgombos kattintást is aktiválhat. Fontos: Azon kézérzékelővel ellátott tábláknál, amik a tollat is képes érzékelni, a kézérzékelő automatikusan deaktiválódik, ha a toll a tábla érzékelő zónájában tartózkodik. Ahhoz, hogy a kézérzékelőt használni tudja, szükséges előbb, hogy a tábla aktív felületének érzékelő zónájából kivigye a tollat.

21 Navigáció a kézérzékelő használatával A kézujjakkal történő adatbevitel során a Wacom Bamboo Touch és a Wacom Bamboo Pen and Touch táblák az alábbi módokon vezérelhetőek. Mielőtt ezeket a funkciókat használná, olvassa át figyelmesen, milyen funkciókat tud az ujjaival vezérelni: Navigáció: Érintse meg az egyik ujjával a táblát és mozgassa az ujját az egérkurzor mozgatásához. Kijelölés: Érintse meg az egyik ujjával a táblát, majd emelje fel az ujját. Így kijelölhet ikonokat, vagy akár opciókat is. Görgetés: Érintse meg két ujjával a táblát, majd mozgassa őket ugyanabba az irányba. Lapozás: Érintse meg a táblát két ujjával, majd gyorsan mozgassa őket ugyanabba az irányba (ideális például fényképnézegetésnél új fénykép megjelenítésére. Nagyítás: érintse meg táblát két ujjával viszonylag közel egymástól, majd távolítsa ujjait egymástól ellentétes irányba. Kicsinyítés: érintse meg a táblát két ujjával viszonylag távol egymástól, majd közelítse a két ujját egymáshoz. A kézérzékelő funkciókat testre tudja szabni, valamint az ExpressKey gyorsbillentyűket is használhatja a kézérzékelő funkciókhoz.

22 A kézérzékelő használata A kézujjakkal történő adatbevitel a Wacom vezérlőpultban engedélyezhető, illetve letiltható, működése nagymértékben függ attól, hogy az adott alkalmazás mennyire támogatja ezen funkciók használatát. A kézérzékelő funkciói és a gesztusok a TOUCH FUNCTIONS fülön állíthatóak. A felhasználói kézikönyvünk következő oldalain bővebben is olvashat a kézujjal történő munkáról. Az alábbi képen jelöljük, milyen referenciaszámok alatt találhatja meg a hozzá tartozó kézmozdulatokat a következő oldalakon. 1A, 1B A, 7B 8 9A, 9B 10 ünk következő oldalain a fenti referenciaszámokkal jelölve (1A, 1B, stb.) részletesen is ismertetjük egy-egy funkció működését. A tábla meghajtóprogramjában az adott funkció jelölőnégyzetére kattintva az adott utasítás működését a párbeszédpanel jobb oldalán animáció is illusztrálja!

23 ALAPMŰVELETEK Segítségével az egérkurzort mozgathatja, általános egérműveleteket kezdeményezhet Navigáció Az egyik ujjának érintésével mozgathatja a kurzort. Érintse meg a táblát és mozgassa az ujját a kívánt irányba. 1A TAP WITH ONE FINGER utasítás Kattintás és kijelölés (Érintés egy ujjal) Vigye egyik ujjának mozgatásával az egérkurzort a kijelölendő objektumra. Emelje fel az ujját, majd érintse meg újra a táblát. Ezzel a kívánt objektumot már ki is jelölte. Alternatív megoldásként a táblán az egyik ExpressKey gyorsgombot beprogramozhatja a CLICK (kattintás) utasításra is. Ekkor elég csak a egérmutatót az elem fölé vinni és megnyomni a beprogramozott ExpressKey gombot. 1A TAP WITH ONE FINGER UTASÍTÁS Dupla kattintás Az egyik ujja segítségével vigye az egérkurzort az elem fölé. Ezután emelje fel az ujját, majd kétszer gyorsan érintse meg egymás után a táblát. Így ugyanazt a hatást éri el, mint a dupla egérkattintással. Tudás. Megbízhatóság. 2 /1 Innováció. oldal

24 2 ADD TOUCH TO THE LEFT utasítás Kiválasztás és mozgatás Az egyik ujját használva vigye az egérmutatót a kiválasztandó objektum fölé. Ezután a hüvelykujjával is érintse meg a táblát. Ezzel az adott objektumot kijelölte. Ha egy elemet mozgatni szeretne, vagy egy szövegrészt kijelölni, akkor javasoljuk, hogy két ujját használja ehhez: - Egy kijelölt elem mozgatása: mozgassa mindkét ujját a tábla felületén - Szövegrész kijelölése esetén mozgassa mindkét kezét a tábla felett és ezáltal kijelölte a szöveget. - Kiterjesztheti a mozgatást anélkül is, hogy megszüntetné a kijelölést. Ahhoz, hogy ezt megcsinálja, emelje fel az első ujját és a második ujját mozgassa az új pozícióba. Majd az első ujjával ismét érintse meg a táblát és folytassa a mozgatást mindkét ujjával. Emelje fel a hüvelykujját, vagy a második ujját a kijelölés megszüntetéséhez. Megjegyzés: Ha a tábla balkezes beállítással működik, az elsődleges ujjával jobbra kattintson. 3 TAP WITH TWO FINGERS utasítás Jobb egérgombos kattintás A jobb egérgombos kattintáshoz vigye az egérkurzort az egyik ujjával a kiválasztandó elem fölé, ezután vegye fel mindkét ujját a tábla felületéről, majd a két ujjal egyszerre érintse meg a tábla felületét. Ezzel felugrik a jobb egérgombos menü. A jobb egérgombos menüben az ujjával szintén tud navigálni azáltal, hogy a megfelelő opcióra húzza az egérkurzort. Alternatív lehetőségként a jobb egérgombos menüt elérheti úgy is, hogy egy egyik ExpressKey gyorsbillentyűre programozza az RIGHT CLICK opciót. Ekkor elég csak az elem fölé navigálni az egérkurzort az egyik ujjával, majd megnyomni a beprogramozott ExpressKey gyorsbillentyűt a jobb egérgombos menü eléréséhez. Tudás. Megbízhatóság. 2 /1 Innováció. oldal

25 4 ADD TOUCH TO THE RIGHT utasítás Jobb egérgombos kattintás Vigye az egérkurzort a kiválasztandó elem fölé, majd az ujja mellett lévő másik ujjával szintén érintse meg a táblát, majd engedje fel ugyanezt az ujját. Ezzel ugyanazt a hatást érte el, mintha a jobb oldali egérmenüt szeretné előhívni. Ezután a menüben már ugyanúgy tud navigálni, mint a képernyő bármely részén az egyik ujjával. Fontos: Ha a tábla balkezes beállítással működik, úgy az elsődleges ujja mellett lévő bal ujjal érintse meg a táblát! 5 DRAG utasítás Kiválasztás és mozgatás (DRAG LOCK DISABLED) Vigye az egérkurzort a mozgatandó elem fölé, majd jelölje ki azt a korábban leírtak szerint. Ezután érintse meg ismét az ujjával az elem felett a táblát, hagyja lent az ujját és vigye a mozgatandó elemet arra a helyre, ahová mozgatni szeretné. Eközben ne emelje fel az ujját a tábláról! Amennyiben a megfelelő helyre mozgatta, emelje fel a kezét és ezzel a kiválasztás megszűnik. A kijelöléshez és a mozgatást úgy is végre tudja hajtani, hogy az egyik ExpressKey gyorsbillentyűre ráprogramozza a CLICK funkciót, ezzel jelöli ki az elemet, majd a lenyomva tartása mellett mozgatja az ujjával a megfelelő helyre az elemet. Ha elengedi az ExpressKey gombot, a kijelölés is megszűnik. Tipp: Egyszerre több elemet is kijelölhet és mozgathat a képernyőjén, ha az alábbiakat végrehajtja: - Windows esetén nyomja meg a CTRL vagy a SHIFT gombokat a különféle kijelölésekhez, majd az ujjával jelölje ki a kívánt objektumokat. - Macintosh esetén használja a SHIFT vagy a COMMAND gombokat és így válassza ki az ujjával a kívánt objektumokat. 6 DRAG LOCK utasítás Drag lock (Mozgatás lezárás ENABLED állapotban) Az egyik ujjával jelölje ki a mozgatandó objektumot. Ezután az ujjával húzza az objektumot a kiválasztott helyre. Addig, amíg újra nem kattint az elemre, az elem folyamatosan mozgatható lesz. Kattintson újra az elemre az elengedéséhez.

26 GESZTUSOK - lehetővé teszi, hogy olyan funkciókat is használhasson, mint a görgetés, nagyítás, forgatás 7A GESTURES SCROLL utasítás Görgetés Helyezze két ujját egyszerre a tábla felületére. Egyenletes, lassú mozgással mozgassa az ujjait azonos irányba a táblán: - ha a két ujját felfelé mozgatja, a képernyőt felfelé görgeti - ha a két ujját lefelé mozgatja, a képernyőt lefelé görgeti - ha a két ujját jobbra mozgatja, a képernyőt jobbra görgeti - ha a két ujját balra mozgatja, a képernyőt balra görgeti A görgetés végén emelje fel mindkét ujját és a görgetés megszűnik. Tipp: Ha a görgetés vége felé kicsit nagyobb lendülettel mozgatja a két ujját (mintha lesöpörne valamit), majd elengedi mindkét ujjával a táblát, akkor a kézujjak felemelése után néhány másodpercig még működik a görgetés. 7B GESTURES SCROLL utasítás Gyors görgetés Helyezze két ujját egyszerre a tábla felületére, majd mozgassa őket egy irányba gyorsan, majd a végén engedje fel a két ujját a tábláról. Így felfele és lefele nagyon gyors mozdulattal tud görgetni. - Ha a két ujját felfelé mozgatja, a képernyőt felfelé görgeti - Ha a két ujját lefelé mozgatja, a képernyőt lefelé görgeti. Ez a funkció csak a függőleges görgetésnél működik.

Felhasználói kézikönyv Airis T620/T610

Felhasználói kézikönyv Airis T620/T610 Felhasználói kézikönyv Airis T620/T610 Forgalomba hozza Magyarországon: GPS Trade Kft. 1134 Budapest Lehel u 23 Tel.: 239-6013, 7-888-888 Kiadás: R00 Bejegyzett márkavédelem Microsoft, Windows, a Windows

Részletesebben

TravelMate 660-as sorozat. Felhasználói kézikönyv

TravelMate 660-as sorozat. Felhasználói kézikönyv TravelMate 660-as sorozat Felhasználói kézikönyv Szerzõi jog'2003 Acer Incorporated Minden jog fenntartva TravelMate 660-as sorozatú hordozható számítógép - Felhasználói kézikönyv Eredeti kiadás: 2003.

Részletesebben

MyPal A636N/A632N. Felhasználói kézikönyv

MyPal A636N/A632N. Felhasználói kézikönyv MyPal A636N/A632N Felhasználói kézikönyv H2462 Első kiadás, 1. verzió 2006. április Copyright 2006 ASUSTeK COMPUTER INC, Minden jog fenntartva Az alábbi tájékoztató, valamint a benne ismertetett szoftverek

Részletesebben

SyncMaster 913BM Monitorvezérlő telepítése Programtelepítés

SyncMaster 913BM Monitorvezérlő telepítése Programtelepítés SyncMaster 913BM Monitorvezérlő telepítése Programtelepítés Jelölések Ha elmulasztja az ezzel a szimbólummal jelölt utasítások betartását, akkor az testi sérülést vagy a készülék károsodását eredményezheti.

Részletesebben

AZ EXCEL XP... 5 AZ EXCEL XP INDÍTÁSÁNAK LEHETSÉGES MÓDJAI... 6

AZ EXCEL XP... 5 AZ EXCEL XP INDÍTÁSÁNAK LEHETSÉGES MÓDJAI... 6 Az Excel XP Tartalomjegyzék AZ EXCEL XP... 5 AZ EXCEL XP INDÍTÁSÁNAK LEHETSÉGES MÓDJAI... 6 AZ EXCEL XP KÉPERNYŐJÉNEK FELÉPÍTÉSE... 7 MENÜSOR... 7 ESZKÖZTÁR... 7 SZERKESZTŐLÉC... 9 OSZLOPAZONOSÍTÓ... 9

Részletesebben

MyPal A620. Felhasználói kézikönyv

MyPal A620. Felhasználói kézikönyv MyPal A620 Felhasználói kézikönyv E1250 Első kiadás, 1. verzió 2003. júniusa Copyright ASUSTeK COMPUTER INC, Minden jog fenntartva Az alábbi tájékoztató, valamint a benne ismertetett szoftverek és egyéb

Részletesebben

Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek

Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár Cím: 6786 Ruzsa, Tömörkény tér 1. Tel.: (+36) 285 193 Honlap: www.ruzsamuvhaz.hu 1 1 A számítógép első bekapcsolása,

Részletesebben

Gratulálunk, hogy Ön és a MacBook Air egymásra talált.

Gratulálunk, hogy Ön és a MacBook Air egymásra talált. Gratulálunk, hogy Ön és a MacBook Air egymásra talált. Üdvözli a MacBook Air számítógépe www.apple.com/macbookair Beépített FaceTime kamera Kezdeményezzen videohívásokat a legújabb ipad, iphone, ipod touch

Részletesebben

Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató

Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató Amazon Kindle Paperwhite Használati Útmutató Az érintőképernyő használata A Kindle készülék használatához, könyvek, magazinok és újságok olvasásához csak néhány egyszerű lépés elsajátítására van szüksége.

Részletesebben

BL sorozat LCD monitor Felhasználói kézikönyv

BL sorozat LCD monitor Felhasználói kézikönyv BL sorozat LCD monitor Felhasználói kézikönyv Szerzői jog Copyright 2014 by BenQ Corporation. Minden jog fenntartva. A BenQ Corporation előzetes írásos engedélye nélkül jelen kiadvány egyetlen része sem

Részletesebben

P340. Felhasználói Kézikönyv

P340. Felhasználói Kézikönyv P340 Felhasználói Kézikönyv Kiadás: R00 (3/2007) Bejegyzett márkavédelem Microsoft, Windows, a Windows logó, Windows Media, Outlook és ActiveSync a Microsoft Vállalat bejegyzett márkanevei az Amerikai

Részletesebben

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni.

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. Használati utasítás az elektronikus kézikönyvhöz A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. 1. Mozgassa a kurzort az

Részletesebben

Telepítési Útmutató és Kezdeti Lépések

Telepítési Útmutató és Kezdeti Lépések Tel +36 1 327 4082 Fax +36 1 327 4081 Internet www.portfolio-teletrader.hu TeleTrader Professional Telepítési Útmutató és Kezdeti Lépések Portfolio TeleTrader Minden jog fenntartva. Tel +36 1 472 2093

Részletesebben

A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI

A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI Mgr. Námesztovszki Zsolt A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI Szabadka, 2009. Alapfogalmak Az adattárolás mértékegységei A számítógép világában ugyanolyan fontos szerep jut a mértékegységeknek, mint hétköznapi

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége.

Részletesebben

Joybook A52/C41 sorozat felhasználói kézikönyv

Joybook A52/C41 sorozat felhasználói kézikönyv Joybook A52/C41 sorozat felhasználói kézikönyv Copyright A szerzői jogok 2007 a BenQ Corporation-t illetik. Minden jog fenntartva. A vállalat előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül a kiadvány sem részben,

Részletesebben

ES3451/ES3461/ES5461 MFP. Felhasználói kézikönyv

ES3451/ES3461/ES5461 MFP. Felhasználói kézikönyv ES3451/ES3461/ES5461 MFP Felhasználói kézikönyv Előszó Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a kézikönyvben található adatok teljes körűek, pontosak és naprakészek legyenek. A gyártó nem vállal felelősséget

Részletesebben

Tartalom...3. A számítógép felépítése...5. Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása...

Tartalom...3. A számítógép felépítése...5. Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása... Tartalom Tartalom...3 A számítógép felépítése...5 Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása...8 Az egér működése és használata... 11 A billentyűzet felosztása...

Részletesebben

43,9 cm / 17,3 Notebook MEDION AKOYA

43,9 cm / 17,3 Notebook MEDION AKOYA 43,9 cm / 17,3 Notebook MEDION AKOYA Kezelési útmutató Akciós időszak: 01/2012, Típus: P7624 (MD 98920) Eredeti kezelési útmutató Kapcsolat Magyarország Medion Service Center RA TRADE Kft. H-2040 Budaörs

Részletesebben

Joybook R56 sorozat felhasználói kézikönyv

Joybook R56 sorozat felhasználói kézikönyv Joybook R56 sorozat felhasználói kézikönyv Szerzői jogvédelem Copyright 2007, BenQ Corporation. Minden jog fenntartva. A cég előzetes írásos engedélyezése nélkül jelen kiadvány semmilyen része nem sokszorosítható,

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

Amazon Kindle 5 Használati Útmutató

Amazon Kindle 5 Használati Útmutató Amazon Kindle 5 Használati Útmutató A vezérlőgombok használata A Kindle készülék használatához, könyvek, magazinok és újságok olvasásához csak néhány egyszerű lépés elsajátítására van szüksége. A készülék

Részletesebben

MonitorvezérlĘ telepítése Programtelepítés

MonitorvezérlĘ telepítése Programtelepítés Monitorvezérl telepítése Programtelepítés SyncMaster 204B Jelölések Ha elmulasztja az ezzel a szimbólummal jelölt utasítások betartását, akkor az testi sérülést vagy a készülék károsodását eredményezheti.

Részletesebben

A Windows Vista munkakörnyezete

A Windows Vista munkakörnyezete E LSŐ FEJEZET A Windows Vista munkakörnyezete A fejezet fő témái: 1.1. Bevezetés... 1 1.2. A munka megkezdése és befejezése... 4 1.3. A Windows Vista új megjelenítési lehetőségei... 14 1.4. Keresés a számítógépen...

Részletesebben

Gyorsindító & Hibajavítási útmutató

Gyorsindító & Hibajavítási útmutató T ARTALOMJEGYZÉK Fontos információk 2 Számítógépes alapismeretek 3 Biztonság és kényelem... 3 Biztonsági óvintézkedések... 3 Egészségügyi óvintézkedések... 3 Ismerkedés a számítógéppel... 4 A billentyűzet

Részletesebben

Flash Flash Flash mozgás hang interakci mozgás hang interakció Flash

Flash Flash Flash mozgás hang interakci mozgás hang interakció Flash Adobe Flash CS4 A forgalomban lévô kézikönyvek a Flash használatát a fejlesztô felhasználó rendelkezésére álló eszközök szigorú elemzésén keresztül mutatják be és általában olyan gyakorlatokat tartalmaznak,

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Megjegyzések a kezelési útmutatóhoz. Célcsoportunk. Személyes adatok

Megjegyzések a kezelési útmutatóhoz. Célcsoportunk. Személyes adatok Megjegyzések a kezelési útmutatóhoz A kezelési útmutatót mindig tartsa kéznél, a Netbook közelében. A kezelési útmutatót és a csomagolást őrizze meg, hogy a Netbook esetleges új felhasználójának továbbadhassa.

Részletesebben

Gyors kezdési és hibaelhárítási útmutató

Gyors kezdési és hibaelhárítási útmutató Gyors kezdési és hibaelhárítási útmutató TARTALOMJEGYZÉK Fontos információk 2 Számítógépes alapismeretek 4 Biztonság és kényelem... 4 Biztonsági óvintézkedések... 4 Egészségügyi óvintézkedések... 4 Ismerkedés

Részletesebben

TravelMate 2300/4000/4500 Sorozat. Felhasználói Útmutató

TravelMate 2300/4000/4500 Sorozat. Felhasználói Útmutató TravelMate 2300/4000/4500 Sorozat Felhasználói Útmutató Copyright 2004. Acer Incorporated. Minden jog fenntartva. TravelMate 2300/4000/4500 Sorozat Felhasználói útmutató Eredeti kiadás: Július 2004. Az

Részletesebben