Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2014 XIII. évf. 1. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból január - március Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Darida Andrea Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Etika és erkölcs Kommunikáció Társadalomlélektan Statisztika Belpolitika Közgazdaságtan Nemzetközi jog Polgári jog Gazdasági jog Népviselet Mentálhigiéné Növénytermesztés Szőlészet Méhészet Üzleti élet Borászat Képzőművészet Fotóművészet Sport Honismeret Útikönyv Szépirodalom Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 Nem elég olvasni. Újraolvasni - az összes tanácsadók szerint - fontosabb. S nem csak a könyvet kell újraolvasni, melynek emléke halványodik, vagy melyet első olvasásra nem értettünk meg tökéletesen: a mondatot is újra kell olvasni, a főnevet, igét és jelzőt is, mely végzetesen meghatároz a könyvben valamit. Mit akar egy könyv? Megértetni magát. De az ilyesmi lassan megy, majdnem olyan lassan és bonyolultan, mint az életben. /Márai Sándor/ A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! Állománygyarapodásunkból válogatott, annotációval ellátott Könyvajánló -nk legújabb számában a Nemzeti Kulturális Alap Márai-program III. keretében beszerzésre került műveket ajánljuk figyelmébe. Könyvtárunk 350 ezer forint összértékben juthatott hozzá a hazai könyvpiacon az elmúlt 1-2 év alatt megjelent művekhez. Míg az előző években túlsúlyban voltak a választható dokumentumok listáján a szépirodalmi művek, addig a program III. szériájában úgynevezett szakirodalmi műveket is elérhetővé tettek a projekt lebonyolítói. Természetesen nem tudunk e helyütt minden könyvet bemutatni, de az érdeklődők könyvtárunk portálján az alábbi linken megtekinthetik a támogatás jóvoltából beszerzett könyvtári dokumentumok teljes listáját. Reméljük, hogy folytatódik a Márai-program, s lesz alkalmunk gyűjteményünket újabb és újabb darabokkal gyarapítani. Kincses Julianna központigazgató

7 4 Etika és erkölcs Kommunikáció ETIKA ÉS ERKÖLCS 1. Sandel, Michael J. Mi igazságos?...és mi nem? : a helyes cselekvés elmélete és gyakorlata / Michael J. Sandel ; [ford. Felcsuti Péter]. - Budapest : Corvina, cop p. ; 20 cm Michael J. Sandel a világhírű amerikai morálfilozófus olyan erkölcsi dilemmákat jár körbe, amelyekkel a modern társadalmak állampolgára nap mint nap találkozik. Bemutatja, hogy a különböző erkölcsfilozófiai irányzatok milyen válaszokat adnak ezekre a kérdésekre. A súlyos filozófiai kérdéseket azonban kiemeli a szaktudományok közegéből, és érthetővé, megfoghatóvá és felhasználhatóvá teszi a hétköznapi életben is. Helyes-e a pozitív diszkrimináció az oktatás vagy a foglalkoztatás területén? Engedélyezzék-e az azonos neműek házasságát? Egyenlő arányban adózzanak-e a szegények és a gazdaságok? Fel lehet-e áldozni egy ember életét egy másik ember életének megmentése érdekében? Kötelező legyen-e a katonáskodás vagy önkéntes, és jár-e érte fizetség? Kérdések sora vethető fel, amelyek tekintetében különböző értékek, felfogások ütköznek, ám így vagy úgy eldöntésre várnak. KOMMUNIKÁCIÓ 2. Malota Erzsébet Kultúrák találkozása : nemzetközi kommunikáció, kultúrsokk, sztereotípiák / Malota Erzsébet, Mitev Ariel ; [6. fejezet Gyulavári Tamás]. - Budapest : Alinea, [2013] , [4] p. : ill. ; 24 cm A globalizáció világában egyre gyakrabban találkoznak egymással a kultúrák, amely konfliktusokat is okozhat. Egyre nagyobb az igény, a kultúra természetének megismerésére és a kultúrák közötti kommunikáció megértésére. Nem véletlen, hogy a kulturális antropológia felértékelődött napjainkban. Ebben a remek könyvben betekintést nyerhetünk a kultúrával kapcsolatos fogalmakba, mint például a kultúra definíciókba, a kulturális sokkba és a sztereotípiákba. A könyv segítségével könnyebben megérthetjük a kultúrák találkozása során felbukkanó problémákat és magát a kultúrát, ezt a sűrű szövésű hálót, amelyről a hétköznapok rohanó világában nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent meghatároz és milyen nagy befolyással van ránk, hisz a kultúra tesz minket emberré! A könyvet társadalomtudományos képzésben résztvevőknek ajánljuk, de a könnyen emészthető szöveg és aktuális példái miatt az érdeklődő és kultúratudományból kulturálódni vágyó olvasóknak is ajánljuk.

8 Társadalomlélektan Statisztika 5 3. TÁRSADALOMLÉLEKTAN A bizalmatlanság hálójában : a magyar beteg / szerk. Muraközy László. - Budapest : Corvina, p. : ill. ; 20 cm 2009-ben civil kezdeményezésre elkészült egy TÁRKI-kutatás, amely a magyar társadalom értékrendjét abból a szempontból vizsgálta, hogy mennyire támogatja vagy akadályozza a gazdasági felemelkedést. A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar társadalom alapvetően bizalmatlan; tagjai bizalmatlanok egymással és a közintézményekkel szemben. Márpedig a bizalom rendkívül fontos a gazdaság, széles értelemben a társadalom megfelelő működése szempontjából. A bizalmatlanság lassítja és drágítja a gazdasági fejlődést, gyengíti a civil szférát, végső soron kiüresíti, formálissá teszi a demokráciát. A debreceni tudományegyetem 2011 őszén konferencián vitatta meg a bizalom egyik legfontosabb összetevőjét, a közintézmények iránti bizalmat. Az előadások és a vita tanulságait felhasználva készültek el a jelen könyv tanulmányai. Ez a kötet fontos diagnózis egy súlyos problémákkal küzdő társadalomról. 4. STATISZTIKA A világ számokban, 2013 / [az adatokat gyűjt és... összeáll. Andrea Burgess et al.] ; [ford. Jutai Péter]. - [Budapest] : Typotex, cop p. : ill. ; 20 cm Világunk adatokban és számokban. Tények a legkülönbözőbb területekről: földrajz, népesség, demográfia, üzleti élet, pénzügyek és kereskedelem, szállítás, turizmus és környezet, társadalom, kultúra és bűnözés. Az Economist A világ számokban című zsebkönyvének 22. kiadása valódi kincsesbánya, mely a benne foglalt tényadatokkal nem csupán informál, de szórakoztat is. A nemzetközi bestseller sorozat 2013-as kiadását a legújabb adatokkal frissítették. A kötetben több mint 190 országot rangsorol több mint 200 különböző szempont alapján, és részletes adatsorokat közöl a világ 65 legjelentősebb gazdaságáról, valamint közli az euróövezet és a világra vonatkozó összesített adatokat. A könyvben megtalálhat minden információt a leggyorsabban növekvő gazdaságokról, az egyes országok ökológiai lábnyomáról, a Nobel-díjasokról és az Oscar nyerteseiről, vagy éppen arról, hogy melyik országban élnek a legtovább, és melyikben a legrövidebb ideig.

9 6 Belpolitika Közgazdaságtan 5. BELPOLITIKA Veszélybe sodort jövő! / [szerk. Kiss Ambrus, Krausz Péter] ; [közread. a]... Policy Agenda. - Budapest : L'Harmattan : Policy Agenda, p. : ill. ; 20 cm Veszélybe sodort jövő, hárommillióan a létminimum alatt, reményvesztett fiatalok, elszegényedő középosztály? A mű ezekre az aktuális kérdésekre keresi a tartalmi válaszokat. A Policy Agenda kutatásaival, elemzéseivel heti rendszerességgel jelenik meg a médiában. Ezekben az írásokban nagyrészt gazdaság-, és társadalompolitikai ügyekkel foglalkoznak. Minden évben újraszerkesztve kiadják az előző politikai évről készült írásokat, amelyek néhány publikációval egészülnek ki. A korábbi években politikai elemzők, kutatók, közéleti- és médiaszemélyiségek kaptak lehetőséget a gondolataik kifejezésére. A mostani kötet sem kivétel ez alól. A Policy Agenda elemzői bemutatják, hogy milyen fontos politikai kérdések várnak ránk az elkövetkező években, mi várható a magyar gazdaságban és milyen társadalmi kérdésekkel kell vagy kellene szembenéznie a politikai elitnek. Továbbá érdekes írásokat olvashatunk többek között az Európai Bizottság biztosától, szakszervezeti vezetőktől, és a legutóbbi diákellenes vezetőjétől. A kötet naprakészen reagál a legfontosabb eseményekre is. KÖZGAZDASÁGTAN 6. Dusek Tamás (1971-) Tér és közgazdaságtan / Dusek Tamás ; [közread. a]... TIT Kossuth Klub. - Budapest : L'Harmattan : TIT Kossuth Klub, cop p. : ill. ; 23 cm Dusek Tamás a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Gazdasági Elemzések Tanszékének oktatója. Az alkalmazott kutatásokon kívüli tanulmányai elsősorban a területi statisztika módszerei, a regionális gazdaságtan elmélettörténete, elméletei és módszertana, valamint a területi elemzések és a közgazdaságtan ismeretelméleti kérdései témaköreiben jelentek meg. Ez a kötet is a tér közgazdaságtani szerepének elméleti, módszertani és elmélettörténeti kérdéseit tárgyalja. A téma különböző hátterű érdeklődő olvasók és kutatók számára eltérő mértékű és jellegű újdonságot nyújt. A területi kutatóknak elsősorban a téma megközelítése, a módszertani részek, az alapforrásokon alapuló elmélettörténeti részek és a területi gazdasági elméletek interpretációja lehet újszerű. A területi kérdésekkel korábban nem foglalkozó közgazdászoknak és a téma iránt érdeklődőknek a módszertani kérdésekről írottak ismertek lehetnek, a területi részek azonban kevésbé, legalábbis nem az általános közgazdaságtan irodalmából.

10 Közgazdaságtan 7 7. Kornai János Kornai János válogatott munkái / Kornai János. - Pozsony : Kalligram, db ; 24 cm Kornai János a Harvard Egyetem és Corvinus Egyetem emeritus professzora. A MTA és több külföldi akadémia rendes vagy tiszteleti tagja, tizenöt egyetem választotta díszdoktorává. Évtizedeken át tudományos munkásságának fő területe a szocialista rendszerek elemzése volt. Nevéhez fűződik a hiánygazdaság és a puha költségvetési korlát elméletének kidolgozása. Kutatásokat végzett a tervezés és a gazdasági szabályozás modellezésére. A kilencvenes évektől a posztszocialista átmenet, a jóléti állam, és ennek keretében az egészségügy reformja, az intézmények átalakulása, az átmeneti gazdaságok stabilizációs programjai és a gazdaságpolitika kerültek tudományos tevékenységének középpontjába. A kötet első része azokat az írásokat gyűjti egybe, amelyek a magyar tapasztalatok fényében tekintenek a szocialista gazdaság működésére. Teljes egészében újraközli A gazdasági vezetés túlzott központosítása című könyvét. Továbbá a kötet tartalmazza azokat az írásokat, amelyekben Kornai János elemezte a magyar reformfolyamatot. A második rész írásai elméleti síkon elemzik az alternatív gazdasági mechanizmusokat. 8. Samuelson, Paul A. ( ) Közgazdaságtan / Paul A. Samuelson, William D. Nordhaus ; [ford. Misz József] ; [alkotó szerk. Bock Gyula] , bőv., átd. kiad.. - [Budapest] : Akadémiai Kiadó, XXVIII, 672 p. : ill. ; 29 cm Paul Samuelson Közgazdaságtana immár több mint hatvan éve alapmű a bevezető közgazdaságtan oktatásában szerte a világon. Első kiadása 1948-ban látott napvilágot, s azóta háromévente jelennek meg frissített és aktualizált kiadásai az Amerikai Egyesült Államokban. A könyvet 17 nyelvre fordították le, így vált minden idők egyik legnagyobb példányszámú, népszerű tudományos munkájává. Samuelson professor 1985-ben vonta be a munkába William Nordhaust szerzőtársként. Jelen kötet a Közgazdaságtan tizenkilencedik kiadásának magyar fordítása. A szerzők elsősorban a vegyes gazdaság előnyeit emelik ki művükben. A vegyes gazdaság ötvözi a piaci verseny ösztönző erejét az állami szabályozással és újraelosztással, s ezáltal a mikro- és makroszintű piaci kudarcokat hivatott korrigálni. Itt végezték el a szerzők saját megítélésük szerint a legjelentősebb átdolgozást a mű eddigi története során. Legfőbb erényei közé sorolható a közérthetőség, a mű átfogó jellege és egyes kérdések lényegre törő és praktikus megközelítése, melyek a gyakorlatban is hasznos olvasmánnyá teszik a Közgazdaságtant.

11 8 Nemzetközi jog Polgári jog NEMZETKÖZI JOG 9. Habermas, Jürgen (1929-) Esszé Európa alkotmányáról / Jürgen Habermas ; [ford. Papp Zoltán]. Budapest : Atlantisz, Jürgen Habermas korunk talán legismertebb filozófusa, a frankfurti J. W. Goethe Egyetem professor emeritusa. Ez a könyv a politikai uralomgyakorlás civilizálására irányuló világrend messze tekintő modellje. A szerző a maga eszközeivel tesz kísérletet arra, hogy eltakarítsa a demokrácia transznacionalizálásának továbbra is útjában álló gondolati akadályokat. Ennek jegyében az európai egyesülést betagozza az állami hatalom demokratikus jogi szabályozásának és civilizálásának hosszú időt átfogó összefüggéseibe. Az európai alkotmányról szóló esszét megelőzi egy tanulmány, mely az emberi jogok szisztematikus fogalmának az emberi méltóság származás szerinti fogalmával való összefüggését vizsgálja. A függelékben a szerző három korábbi felszólalása úgy olvasható, mint folytatólagos kommentár Európa etnocentrikus képéhez, mely az újraegyesült Németország egocentrikus mentalitásában tükröződik. POLGÁRI JOG 10. Kengyel Miklós (1953-) Magyar polgári eljárásjog / Kengyel Miklós , átd. kiad. - Budapest : Osiris, A Magyar polgári eljárásjog egy kötetbe sűríti össze azokat az ismereteket, amelyeket egy joghallgatónak a polgári perről, a bírósági végrehajtásról és az alternatív vitakezelés különböző formáiról tudnia kell. A tankönyv a polgári eljárásjog alapfogalmainak, jogforrásainak, fejlődéstörténetének és alapvető elveinek a bemutatásával kezdődik. A bírósági szervezet áttekintését a polgári eljárás általános rendelkezéseinek, majd a polgári per szerkezetének, az első- és másodfokú eljárásnak, a perorvoslatnak és a különleges pereknek a leírása követi. A kötet bemutatja a kisértékű perekre és a kiemelt jelentőségű ügyekre vonatkozó eljárási szabályokat is. A kiadvány a nemesper eljárásokra vonatkozó terjedelmes jogszabályanyag kiiktatásával a polgári peres eljárás mélyebb és alaposabb megismerését szeretné előmozdítani óta a tankönyv tizenegyedik kiadását veheti kézbe az olvasó.

12 Gazdasági jog Népviselet 9 GAZDASÁGI JOG 11. Földes Gábor [et al.] Pénzügyi jog II. / szerk. Simon István ; [ szerzői: Földes Gábor et al.]. - 4., átd. Kiad.. Budapest : Osiris, p. ; 25 cm. A pénzügyi jog változása állandó, ezért az írott tananyag időnkénti átdolgozása minden egyéb szempontot figyelmen kívül hagyva is indokolt. A Pénzügyi jog II. kötet átdolgozására az állandó változás miatt ami ötéves távlatban már-már felér egy adóreformmal került sor. Az elmúlt évek során új általános forgalmi adó törvény lépett hatályba, több új adónem került bevezetésre, jelentősen csökkent a társasági adó mértéke, koncepcionális szinten alakult át a magánszemélyek jövedelemadóztatása, illetékmentes lett a családon belüli öröklés és ajándékozás, hogy csak néhány változást említsünk, amelyek ennek a tankönyvnek az anyagát érintik. A tankönyv több része jelentősen, egyes részei szinte teljes mértékben újításra kerültek. Emellett készült több kisebb fejezet az új adónemekről, és egy, a nemzetközi adójogot tárgyaló rész új a tankönyvben. NÉPVISELET 12. Tasnádi Zsuzsanna (1969-) Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon / Tasnádi Zsuzsanna ; [közread. a] Néprajzi Múzeum. - Budapest : Cser K. : Néprajzi Múzeum, p. : ill., részben színes ; 29 cm A Néprajzi Múzeum Nyomatgyűjteménye a magyar nyelvterület legteljesebb képeslap anyagát őrzi, amely viseleteket, viseletsorozatokat mutat be az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A fényképek alapján, az között készült képeslapok a magyarországi tájegységek jellegzetes magyar és nemzetiségi viseleteit, életképeit mutatják be a század fordulójáról. A múzeumi szakemberek kezdettől fogva gyűjtötték, gyarapították, vásárolták a képeslapokat, képeslapsorozatokat, mert fontos képi forrásnak tekintették őket. Elsősorban olyan lapokat, amelyeken néprajzi témák szerepeltek, nem volt fontos a rajtuk lévő szöveg. A képeslapgyűjtemény a Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának megalakulása óta (1872) szervesen együtt gyarapodott a fényképgyűjteménnyel. A képeslapok legnagyobb gyarapodása az as években következett be, amikor magángyűjtők több száz darabos kollekcióit vásárolta meg a Múzeum. A mára már darab nyomatot számláló gyűjtemény 70%-át képes levelezőlapok alkotják. A könyvben a gyűjteménynek egy válogatott, több mint 300 darabos kollekcióját tárjuk az érdeklődők elé.

13 10 Mentálhigiéné Növénytermesztés MENTÁLHIGIÉNÉ 13. Gruhl, Monika A keljfeljancsi-stratégia : krízishelyzetek legyőzése / Monika Gruhl ; [ford. Ujj Bernadett]. - Budapest ; Pécs : Dialóg Campus, p. ; 19 cm. Hány nehézségen jutott már túl, ameddig elért oda, ahol most van? Milyen akadályokat söpört el útjából a mindennapok során? Milyen sorscsapásokkal kellett már megbirkóznia és utána új irányt adnia az életének? Milyen veszteségekért kárpótolta már saját magát? Milyen kríziseken jutott túl? Azok a stratégiák, melyeket ilyen helyzetekben alkalmazott, valamint a tulajdonságok és képességek, melyeket ehhez aktivált sokszor tudattalanul is - az Ön megújulási repertoárjába tartoznak. A mű központi témája a rezilencia, mely azon belső erőket jelenti, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy a kríziseket és nehézségeket nemcsak hogy leküzdjük, de erősebben is kerüljünk ki belőlük. A rezilenciára szükség van a szakmai környezetben, de fontos a magánéletben is, és ott ahol a problémák emelik a stressz szintjét. Lelki állóképességünk fejlesztését és stabilizálását semmiképpen sem szabad a véletlenre bízni. Lehetséges célzottan gyakorolni, fejleszteni és megszilárdítani. Monika Gruhl a rezilencia szakértője, szemléletes példákon keresztül mutatja be az emberi krízishelyzeteket, és ad tanácsot azok feldolgozására, legyőzésére. Az egyén lelki állóképességének fejlesztéséről, stabilizálásáról szól ez a könyv. NÖVÉNYTERMESZTÉS 14. Gyakorlati biogazdálkodás / szerk. Seléndy Szabolcs. - Budapest : Mezőgazda : Biokontroll Hungária, [2013] 1. [kötet] Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás / [Ács Sándorné et al.] p. : ill., főként színes Ez a mű a szerkesztő ötlete alapján készült, és az ő elgondolása szerint valósult meg. A cél az volt, hogy az egyes fejezeteket, a biotermesztés területén tevékenykedő sikeres biogazdák maguk írják. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amiket elsősorban saját fényképeikkel dokumentálnak is. Így könnyű tanulni belőle kezdőknek, gyakorlóknak egyaránt. Kötetünk a gyümölcsfák biovédelméről, a gyógyító növények királynőjéről, a homoktövisről, a bioszőlő telepítéstől szüretig tartó munkálatairól, a szántóföld művelésének biomódszereiről, a figyelemre méltó hansági zöldségtermesztésről és a gyümölcsök, zöldségek bio módon is megvalósítható, házi tartósításáról szól. Mindezt kiegészíti annak a feltételrendszernek a bemutatása, amelynek teljesítése esetén joggal nevezheti, árusíthatja termését a gazda biotermékként. A kertbarátok, kertészek, a kezdő és más biogazdák még biotermék-fogyasztók is sok hasznosítható információt nyerhetnek ebből a színes képekben gazdag műből.

14 Növénytermesztés Gyakorlati biogazdálkodás / szerk. Seléndy Szabolcs. - Budapest : Mezőgazda : Biokontroll Hungária, [2013] 2. [kötet] Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer / [Bényei Gábor et al.] p. : ill., színes A második kötet, az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták. Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, jércék, tojótyúkok háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a vadmadár biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűzték még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is. Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani, értékesíteni. Reméljük, hogy a színes képekkel illusztrált mű kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, és emellett sok jól hasznosítható ötlettel szolgál nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is. 16. Vadon termő és termesztett gyógynövények : gyűjtésük, termesztésük és felhasználásuk / szerk. Bernáth Jenő ; [a növényrajzokat Székely Judit kész.]. - átd., bőv. kiad. - Budapest : Mezőgazda, p., XXXII t. : ill., részben színes ; 25 cm A mű bevezető fejezeteiből megismerheti az olvasó a gyógy- és illóolajos növények felhasználásának rövid történetét, és mai, gyógyításban, tünetkezelésben, fitoterápiában betöltött, egyre népszerűbb szerepüket. Az évszázadok óta gyűjtött gyógynövények közül sok még ma is csak gyűjtéssel szerezhető be, de a gyógynövények termesztése, a gyűjtött fajok termesztésbe vonása, a fajta-előállítás, a nemesítés egyre hatékonyabb eredményeket ér el hazánkban. A fajokat legjobban ismerő szakemberek írták le a csaknem 200 fajt számláló gyógynövény-ismertetőt, melynek szempontjai azonosak, a rendszertani besorolástól a hatóanyagon, a környezeti igényeken, a gyűjtésen vagy termesztésen, az elsődleges feldolgozáson keresztül a felhasználásig. A botanikai leírást kiegészítik a növényrajzok és a színes fotók. Az összefoglaló táblázatok, a részletes névmutatók jegyzéke segíti a könyvben való gyors tájékozódást.

15 12 Szőlészet Méhészet SZŐLÉSZET 17. Hajdu Edit (1949-) Magyar szőlőfajták : alany-, csemege- és borszőlőfajtáink / Hajdu Edit ; [a festmények Strauss Pál és Szathmáry Piroska alkotásai]. - Budapest : Mezőgazda, p. : ill., főként színes ; 25 cm. Az albumban bemutatott 96 alany-, csemege- és borszőlőfajtát összefoglaló néven hungarikumnak nevezzük. Egy részük hazánkban őshonos, ezek minden bizonnyal a Kárpát-medencében keletkeztek. Másik részüket évszázadokkal ezelőtt honosították, napjainkig széles körben terjedtek és termesztésben vannak a hazai szőlőtermelő vidékeken. A harmadik csoportba tartoznak azok az új szőlőfajták (hibridek), amelyeket az elmúlt száz év során magyar nemesítők állítottak elő magyar és nem magyar szőlőfajták keresztezésével. Németh Márton, nemzetközi hírű szőlészeti szakember tollából idestova négy évtizede napvilágot látott háromkötetes album méltó folytatása ez a munka, amely a mai termesztéstechnológia követelményeit szem előtt tartva írja le a fajtákat és tulajdonságaikat, mindvégig megőrizve a nagy előd szellemiségét. MÉHÉSZET 18. Spürgin, Armin A méhek világa : a méhállamtól a méhészetig / Armin Spürgin ; [ford. Szüle Dénes]. - Budapest : Cser K., p. : ill. ; 20 cm A méz mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében, hiszen az egészséges életmód fontos része. A méhészet barátai között szinte minden szakma képviselői megtalálhatók. Az embert lenyűgözik a méhállamban található bámulatos szervezeti struktúrák és racionális folyamatok. Akik méhekkel foglalkoznak, a mindennapos taposómalomból való kikapcsolódást, valamint értelmes szabadidős tevékenységet találnak. A méhtartásra ösztönzést adhat az, hogy így saját termelésű természetes termékhez juthatunk. A kötet a méhészet gyökeréig nyúlik vissza, így megismerkedhetünk az őskori vesszőkassal, tönkköpükkel és a korszerű méhtartás eszközeivel is. Az érdeklődők számára igazi csemege ez a méhészettörténeti áttekintés. Megismerkedhetünk a megporzás folyamatával, a méhek testfelépítésével, kommunikációjukkal, méhbetegségekkel és nem utolsósorban a méhtartás és mézkészítés technikáját is elsajátíthatjuk. A könyvben található leírásokat fotók és rajzok teszik közérthetőbbé és színesebbé.

16 Üzleti élet 13 ÜZLETI ÉLET 19. Csath Magdolna (1943-) Üzletimodell-innováció / Csath Magdolna. - Budapest : Nemz. Tankvk., p. : ill., részben színes ; 24 cm Az üzletmodell-innováció nem más, mint a vállalkozás teljes megújítása. Amíg innováción általában termék- és technológia innovációt értünk, az üzletmodell-innováció egy újfajta cég felépítését jelenti. Az új cég más módon szolgálja ki a vevőit, és másképpen versenyez a piacon. A szerző az üzletmodell elméletét és gyakorlatát mutatja be. Az elméleti részben összefoglalja az üzletimodell-innováció területén elért eredményeket. A gyakorlati részben pedig sikeres üzletimodell-innovációkat mutat be és elemez. A könyvben felsorolja azt a módszer- és vezetési eszköztárat is, amelynek segítségével a hazai cégek közöttük is különösen a kis- és közepes vállalkozások sikeresen újíthatnák meg a tevékenységeiket, és ezzel jelentősen növelhetnék versenyképességüket. Olyan témákkal foglalkozik többek között, mint az agilis és intelligens vállalat témakörei. Ezen belül helyet kapnak az új értékteremtési és értékkínálati módszerek, kreativitás és alkalmazkodás; az e-business adta lehetőségek, a növekvő komplexitás intelligens kezelésének módszerei. E mellett tárgyalja az új üzleti modell és tudásalapú versenyzés: a tudásszerzés és hasznosítás dinamikus modelljét és körültekintően foglalkozik a német rejtett bajnokok sikeres kis és közepes cégek stratégiái és szervezeti-vezetési modelljeivel is. A könyv a gyakorló és leendő közgazdászok, vállalatvezetők és üzleti tanácsadók érdeklődésére tarthat számot. 20. Tracy, Brian (1944-) Az eladás pszichológiája : hogyan értékesíthetsz többet, könnyebben és gyorsabban, mint valaha gondoltad volna / Brian Tracy ; [ford. Joannovics F. Mária]. - [Budapest] : Trivium, p. ; 20 cm Ez a könyv minden idők legnagyobb példányszámában eladott, nemzetközi sikert aratott értékesítési oktatóanyaga. Első megjelenése óta tizenhat nyelvre fordították le és huszonnégy országban használják. A szerző Amerika első számú motivációs trénere, aki több mint ötszázezer embert oktatott ezzel az anyaggal világszerte, több ezer vállalatnál, gyakorlatilag minden területen. Olyan remek stratégiákat és technikákat mutat be, melyek révén rövid időn belül növelhető a forgalom, gyorsabbá és hatékonyabbá tehető az értékesítés. Nekünk kell eldöntenünk, mit szeretnénk elérni, ragaszkodni a kitűzött célokhoz, folyamatosan tanulni, követni a példaképeket, megfogadni tanácsaikat, kialakítani saját egyéniségünket, kibontakoztatni kreativitásunkat. A könyvben szereplő kipróbált és bizonyított módszereket a legjobban fizetett értékesítők használják világszerte minden ágazatban. Önök előtt is ott a lehetőség, éljenek vele!

17 14 Borászat Képzőművészet BORÁSZAT 21. Bede Béla Magyar borvidékek : [145 kiemelt borászattal] / Bede Béla ; Bagyinszki Zoltán és a borászatok fotóival. - Budapest : Corvina, , [1] p. : ill. ; 20 cm. A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok történetére, talajára, klímájára és leggyakoribb szőlőfajtáira. Az egyes borvidékeken belül megismerkedhetünk a jelentősebb pincészetekkel, az egész ország területéről összesen 145-tel, valamint a különböző borászok borkészítési filozófiájával, szakmai hitvallásával. Minden borászatnál megtalálható az elérhetőség, a borkóstolási, vásárlási és az esetleges szálláslehetőség. A bemutatott pincészetek további 211 borászatot ajánlanak, amelyeknek szintén szerepel a címe, telefonszáma és internetes elérhetősége. Az útikönyvet 650 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS koordináták segítik. KÉPZŐMŰVÉSZET 22. Sárközi Mátyás (1937-) A szfinxtől egy üres szobáig : negyven írás a művészetről / Sárközi Mátyás. - Budapest : Noran Könyvesház, p. : ill. ; 19 cm Kevesen tudják, hogy Sárközi Mátyás egyik nagy szerelme a képzőművészet. A szerző könyvillusztrátori és könyvtervezői tanulmányokat szeretett volna folytatni, de mielőtt erre sor kerülhetett volna, beszippantotta a BBC magyar osztálya, ahol negyven évig újságíróként dolgozott. Ennek az író, képzőművész, újságíró hármasságnak a terméke ez a könyv. Az újságíró jelen van a kiállítási megnyitókon, a képzőművész végig kalauzol a tárlatokon, hogy aztán az író úgy tudja ezt megírni, hogy minden olvasó és hallgató számára érzékletes és élményszerű legyen. A könyv humorral fűszerezve, eddig nem ismert titkokat árul el a művészekről és műveikről. A kötetben szereplő írások nagy része a Magyar Hírlapban jelent meg először. A könyv ezeknek a publikációknak a gyűjteményéből született.

18 Fotóművészet Sport 15 FOTÓMŰVÉSZET 23. Harman, Doug A digitális fotózás alapjai / Doug Harman ; fényképezte David Jones ; [ford. Teveli Gábor]. - [Budapest] : Gabo, , [1] p. : ill. ; 22 cm A digitális fényképezés számos előnyt jelent a filmes technikával szemben, ami a fotózás gyakorlatát és technikáját, a kreatív munkát vagy akár az anyagiakat illeti. A könyv segít kiaknázni a fényképezőgép legtöbb előnyét és segítségével még az is valódi fotóssá válhat rövid időn belül, aki teljesen kezdő a fényképezésben. A kézikönyv az alapoktól kezdi a digitális fotótanfolyamot, de az egyes fejezetek önmagukban is hasznosak. A technikai kifejezések a könyv végén lévő fogalomtárban is szerepelnek, így gyorsan utánanézhetünk a meghatározásoknak. Lépésenként ismerkedhetünk meg a digitális utómunkával a gazdagon illusztrált oldalakon, valamint a számítógépes trükköket is elsajátíthatjuk. Tanulja meg Ön is a profi képszerkesztés titkait! SPORT 24. Földes András (1971-) Erőss Zsolt : a Himalájánál magasabbra / Földes András kiad. - Budapest : Libri, , [2] p., [16] t. : ill. ; 24 cm Ahogy Erőss Zsolt élete, úgy életrajzi könyve sem szokványos. A történetekből megismerhetjük a hegymászó kalandjait Erdélytől a Himalájáig, az első sziklamászástól a tragédiával végződő legutolsó expedícióig. Az alpinizmus mellett feltárulnak előttünk Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egzotikus vidékei, amelyek évtizedek alatt Erőss Zsolt második otthonává váltak. A könyvből arra is választ kapunk, hogy miért nem esett kétségbe egyik lábának elvesztése után, és miért volt egyértelmű számára, hogy folytatnia kell a hegymászást. A regényes életrajz írója, Földes András amellett, hogy Erőss Zsolt barátja volt, hegymászó is. Elkísérte őt néhány expedíciójára, hogy belülről mutathassa meg ezt a félelmetes, ugyanakkor lenyűgöző világot.

19 16 Honismeret Útikönyv 25. HONISMERET Magyarországi utazások = Journeys around Hungary / [szerk., a képeket vál. és a szöveget írta Vajda László] ; [összeáll. alapjául John Paget és George Edwards Hering Dunai vázlatok c. munkája szolgált] ; [ford. Boronkay-Roe Zsuzsa]. - Budapest : Éghajlat Kvk., , [4] p. : ill. ; 33 cm Díszes albumunk egyedülálló bepillantást ad a régi Magyarország világába. Az illusztrációs anyag törzsét Geroge Edwards Hering alkotásai alapján készült litográfiák és Ludwig Rohbock nürnbergi metsző, rajzoló akvarelljei, tusrajzai adják. Hering művei egyedülállóak a veduta (látkép, kilátáskép) műfajában. A magyarországi utazásai során készített alkotásait Sketches on the Danube, in Hungary and Transylvania címmel adta közre, Gróf Széchenyi Istvánnak ajánlva. Az európai látogatók kedvelt úti célja volt Magyarország és többen is megfestették a látottakat. A 19. századi magyar tájképfestészet legjavát bemutató Magyarországi utazások fontos kortörténeti dokumentum, hiszen az alkotások egy-egy település, városrész többé már soha nem látható képét adják vissza sajátos időutazásra invitálva az Olvasót. ÚTIKÖNYV 26. Kollár, Daniel Szlovákia : családi és osztálykirándulások / Daniel Kollár, Tibor Kollár, Ján Lacika ; [társszerzők: Mária Bizubová et al.] ; [ford. Vércse Miklós] ; [fényképek: Daniel Kollár et al.] ; [térk.... Tibor Kollár és Ján Lacika]. - Bratislava : Dajama Vyd. ; Budapest : Cser K., p. : ill. ; 21 cm Kirándulások határok nélkül! Ezt tükrözi a könyv összeállítása, amelynek célja, hogy megismerjük a szomszédos országok életét, kultúráját, történelmi és irodalmi nevezetességeit. A kötet Magyarország határátkelőhelyeitől kiinduló 2-3 napos útvonalakat ismertet. Ezeket követve bőségesen találkozhatunk magyar vonatkozású történelmi és irodalmi látnivalókkal, és olvashatjuk a hozzájuk fűződő érdekes tudnivalókat. Természetesen megismerhetjük az azóta épült, született látnivalókat is. A gyerekekre gondolva, a leírások mindig tartalmaznak kikapcsolódásra is ötleteket, fürdő- és kirándulóhelyeket. Ajánljuk a könyvet osztálykirándulások és családi hétvégék szervezéséhez. Jó utat kívánunk mindenkinek!

20 Szépirodalom 17 SZÉPIRODALOM 27. Báger Gusztáv (1938-) Mondtam-e? / Báger Gusztáv. - Budapest : Széphalom Könyvműhely, p. ; 20 cm Ezúttal kortárs költőink jeles képviselőjének művét szeretnénk figyelmébe ajánlani, minden versszerető és versbarát olvasónak. Báger Gusztáv nemcsak a közgazdaságtudomány területén nyújtott kiemelkedő munkásságával, hanem a 1996-ban megjelent Örök párbeszéd című verses kötetével is bekerült a köztudatba. Tudományos munkája mellett verseket publikál irodalmi és művészeti folyóiratokban. Színes egyénisége és kifinomult irodalmi stílusérzéke valamennyi versében megmutatkozik és teszi őt a kortárs irodalom páratlan költőjévé. Könyvtárunkban számos írása fellelhető és hozzáférhető a közgazdaságtudomány és a szépirodalom témakörében egyaránt. Báger Gusztáv József Attiladíjas költő jelen verseskötetét a személyes vallomásosság és az ironikus, nemegyszer abszurd látásmód teszi változatossá. Műveltségélmények és álomszerű víziók színesítik a lírai én hátterében megjelenő sajátos korrajzot. Ismerkedjen meg Ön is a költő versbe szőtt gondolataival! 28. Golden, Arthur Egy gésa emlékiratai / Arthur Golden ; [ford. Nagy Imre] kiad. - [Budapest] : Trivium, p. ; 21 cm Arthur Golden az európaiak számára misztikus és zárt világba kalauzolja el az olvasót. Elbűvölő, lélegzetelállító történet, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantást. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő kislányról szól, akit eladnak egy gésaházba. A könyv elrepít minket az 1920-as évekbe. A hű önéletrajzi leírásból tanúivá válunk Chiyo átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió. Eközben Japán a második világháborúba zuhan. Átélhetjük a háború okozta változást, mely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat. A szerző kitűnően ábrázolja a kifinomult érzékiséggel, politikai cselszövésekkel, hatalmaskodó urakkal és végtelen női bájjal megfűszerezett egzotikus miliőt. A mű filmváltozata Steven Spielberg produkciójában és Rob Marshall rendezésében készült el 2005-ben.

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. december Cikk-lapozó 2013. december havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. december A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2014. JÚNIUS

CIKK-LAPOZÓ 2014. JÚNIUS Cikk-lapozó 2014. június Cikk-lapozó 2014. június havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2014. június A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása 1. sz. melléklet Melykóné Tőzsér Judit iskolai könyvtári szakértő véleménye alapján módosítva 2005. jan. 5-én. Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása Az iskolai könyvtár gyűjtőkörének alapelvei A Könyvtár

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez Készítette:

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÁLTALÁNOS ISKOLA, FELSŐ TAGOZAT Sorozataink a 2015/2016-os tanévre Mind a magyar nyelv, mind az irodalom tantárgyhoz színvonalas

Részletesebben

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Bı ológı ológı a Fı zı zı ka Földra z Kémı a Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Bán Sándor, Barta Ágnes: 8 próbaérettségi biológiából (középszint) Csiszár Imre,

Részletesebben

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12.

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2014. szeptember 12. Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák éjféli barátja 1200 négyzetméter 220 olvasótermi férőhely 67 hallgatói számítógép + WIFI 2013-ban

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015 XIV. évf. 3-4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015. szeptember - december

Részletesebben

Kultúraközi kommunikáció Az interkulturális menedzsment aspektusai

Kultúraközi kommunikáció Az interkulturális menedzsment aspektusai Falkné Bánó Klára Kultúraközi kommunikáció Az interkulturális menedzsment aspektusai Szerző: Falkné dr. Bánó Klára, 2008. ISBN 978-963-394-747-0 A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll, arról másolat

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév II. kategória, 9-10. évfolyam 2014. április 24. csütörtök versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 49 Kedves Versenyző!

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Kajos Attila

Szakmai beszámoló. Kajos Attila Szakmai beszámoló A Marketing megújulás - Marketing Oktatók Klubja 20. Konferenciájáról és az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért (EMOK) alakuló taggyűléséről Kajos Attila A Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Gyűjtőköri Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Aranyi Zoltán (aranyi@ek.szte.hu) Molnár Sándor (sandor.molnar@ek.-szte.hu) Várnai-Vígh Adrienn E. (Adrienn.Varnai-Vigh@ek.szte.hu)

Részletesebben

múzeumi programok január,február Ko ko rcsinek Kércz Tibor fotója

múzeumi programok január,február Ko ko rcsinek Kércz Tibor fotója múzeumi programok 2018. január,február Ko ko rcsinek Kércz Tibor fotója S z o m b a t h e ly 2018. január, február Január 18. csütörtök 17.00 SzombathelyI képtár A klasszikus újító: Kassák Lajos (1887-1967)

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR GYÜJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR GYÜJTŐKÖRI SZABÁLYZATA SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR GYÜJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1. sz. melléklet -2013- Bevezetés A gyűjtés szakterületi-tartalmi körét a Könyvtár feladataiból adódó követelmények, illetve az 1997. évi

Részletesebben

Firkáljon kedvére ritka krónikák lapjára!

Firkáljon kedvére ritka krónikák lapjára! 2013 július 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Givenincs Firkáljon kedvére Még értékelve Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A kultúrához és az információhoz való hozzáférés túlzás nélkül korunk egyik kulcskérdése.

Részletesebben

Újdonságok. Brian Tracy a világ egyik legkiválóbb motivációs trénere.

Újdonságok. Brian Tracy a világ egyik legkiválóbb motivációs trénere. Brian Tracy a világ egyik legkiválóbb motivációs trénere. Számos sikerkönyv szerzôje, melyeket 42 nyelven a világ 60 országában használnak. Személyes és karrier-tanácsadóként több mint ezer nagyvállalatnak

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG Nem tartozik ide - magyar kiegészítés: - a mozgókép, video- és mozifilmek kiadása DVD-n és hasonló egyéb hordozón, lásd 59 - és az

Részletesebben

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás 2016/09/27-2017/01/28 A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója, Benyovszky

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév országos döntő I. kategória, 7-8. évfolyam 2014. április 23. szerda versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 71

Részletesebben

Kép és Gondolat. Kép és Gondolat Published on Országos Széchényi Könyvtár ( 2013/06/ /03/10

Kép és Gondolat. Kép és Gondolat Published on Országos Széchényi Könyvtár (  2013/06/ /03/10 2013/06/22-2014/03/10 [1]Dante Alighieri 700 évvel ezelőtt megírt sorait írók és költők különböző formában tolmácsolták olvasóiknak saját gondolataikkal, egyéniségükkel átszőve, vagy hűen Dante minden

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 58 Kiadói tevékenység Kiadói tevékenység Könyvkiadás

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 58 Kiadói tevékenység Kiadói tevékenység Könyvkiadás J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 Kiadói tevékenység Nem tartozik ide - magyar kiegészítés: - a mozgókép, video- és mozifilmek kiadása DVD-n és hasonló egyéb hordozón, lásd 59 - az eredeti

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK JUTÁI AMflC-^ NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK -KÜLGAZDASÁG Egyensúly, növekedés, külgazdasági deficit TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK Kitekintés: Németország, Nagy-Britannia Szállítási logisztika Összehasonlítópolitikai

Részletesebben

SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015.

SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015. SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015. Készült az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával, magánkiadásban BEVEZETŐ Történetünk 2005-ben kezdődött.

Részletesebben

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás 2011/11/04 Page 1 of 5 [1]Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye címmel közös kiállítást rendez Heckenast Gusztáv (1811 1878) születésének

Részletesebben

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38. Gyűjtőkörök Intézményi ügyek Intézményi alapdokumentumok Fenntartói irányítás Gazdasági Hivatal anyagai Bizonyítvány másolat, másodlat Munkaszerződés és kinevezés módosítás (Munkaügy) Megállapodások, szerződések

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése Az itt olvasható összeállítással (a rendezvény programjával, az előadások prezentációival és egy fotógalériával) szeretnénk bemutatni a rendezvény eseményeit. (Fotók: Balogh Ferenc és Boda Miklós ) 1.

Részletesebben

diplomás pályakövetés II.

diplomás pályakövetés II. diplomás pályakövetés II. elhelyezkedés, alumni, jó gyakorlatok Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) 2009. július Készült

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1997. CXL törvény A könyvtár alapvetően általános gyűjtőkörű nyilvános, városi könyvtárként működik. Feladatait az 1997. évi CXL., A muzeális

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2016. ÁPRILIS

CIKK-LAPOZÓ 2016. ÁPRILIS Cikk-lapozó 2016. április Cikk-lapozó 2016. április havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2016. április A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

munkaerőpiaci tükör 2005

munkaerőpiaci tükör 2005 munkaerőpiaci tükör 2005 MUNKAERŐPIACI TÜKÖR Az évkönyvsorozat szerkesztőbizottsága Fazekas Károly igazgató, MTA Közgazdaságtudományi Intézet Frey Mária tudományos tanácsadó, Foglalkoztatási Hivatal, Kutatási

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Budapest, 2008 E számunk munkatársai Bu z á s Ge r g e ly régész-művészettörténész, MNM Mátyás király

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA OKTATÁS, KUTATÁS, GYAKORLAT A magyar felsőoktatás tömegjellegúvé válása TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK Stratégia Logisztika A közgazdaságtan elavulása? Alkalmazott pszichológia Szocialista"

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

7. A közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló. Ismeretterjesztő kiadványok, források létrehozása és terjesztése:

7. A közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló. Ismeretterjesztő kiadványok, források létrehozása és terjesztése: 7. A közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló Ismeretterjesztő kiadványok, források létrehozása és terjesztése: Örökségfigyelő blog http://oroksegfigyelo.blog.hu/ A CentrArt Egyesület rendszeresen

Részletesebben

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXIX. SZATHMÁRI ISTVÁN

Részletesebben

Az Ének-zenei Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖREI ősz

Az Ének-zenei Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖREI ősz Az Ének-zenei Tanszék DOLGOZATI TÉMAKÖREI A DOLGOZAT TÉMÁJA Asztalos Bence 1. Koncert-pedagógia, közönségnevelés óvodás kortól 2. Kreativitás és vállalkozókészség fejlesztése az ének-zene oktatásban. 3.

Részletesebben

Rigó József Általános Művelődési Központ

Rigó József Általános Művelődési Központ Rigó József Általános Művelődési Központ Könyvtár gyűjtőköri szabályzata 2015. 12. 01-től érvényes Bugac A könyvtár alapfunkciója szerint általános gyűjtőkörű nyilvános települési könyvtár, szolgáltatásait

Részletesebben

EGY NYOMDAMÛHELY TITKAIBÓL GYOMAI KNER NYOMDA, 1882 2007

EGY NYOMDAMÛHELY TITKAIBÓL GYOMAI KNER NYOMDA, 1882 2007 EGY NYOMDAMÛHELY TITKAIBÓL GYOMAI KNER NYOMDA, 1882 2007 Kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban, 2007. május 15. július 14. * Az Egy nyomdamûhely titkaiból Gyomai Kner Nyomda, 1882 2007 címmel az

Részletesebben

Képzési program. Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők

Képzési program. Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők Képzési program Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők A képzés a Múzeumok Oktatási és Képzési Központja (Szentendre) és a Megyei Múzeumi Igazgatóság közös szervezése. Önkéntes tárlatvezető képzés 5 helyszínen:

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba?

Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba? Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba? Antje Schiffers berlini képzőművész Nagykamaráson fest az út szélén Fotó: Erdődi Katalin Antje Schiffers berlini képzőművész

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012) A 2015. február 3. és szeptember 19. között látogatható kiállításunk szakmai megvalósítását az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának 3506/01941 pályázati azonosító számú, 1.000.000,-Ft vissza nem térítendő

Részletesebben

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Könyvtárhasználat Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Ez a mű Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

A PANORÁMA VILÁGKLUB ALAPOKMÁNYA. Bevezető

A PANORÁMA VILÁGKLUB ALAPOKMÁNYA. Bevezető A PANORÁMA VILÁGKLUB ALAPOKMÁNYA Bevezető A XXI. század új kihívások elé állítja a Föld lakóit, így bennünket, magyarokat is. A világban zajló folyamatok felerősítik a nemzeti és a nemzetek közötti együttműködés

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi marketing. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi marketing. tanulmányokhoz Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar Menedzsment Tanszék III. évfolyam BA- GM/VSZ TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi marketing tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI

Részletesebben

MAGYARORSZÁG FÖLDRENGÉSBIZTONSÁGA

MAGYARORSZÁG FÖLDRENGÉSBIZTONSÁGA SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZERKEZETÉPÍTÉSI TANSZÉK MAGYARORSZÁG FÖLDRENGÉSBIZTONSÁGA MÉRNÖKSZEIZMOLÓGIAI KONFERENCIA Győr, 2002. november 5. KIVONAT MAGYARORSZÁG FÖLDRENGÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERE www.foldrenges.hu

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV

TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV A tantárgy neve: Közgazdasági Elmélettörténet/History of Economic Thought A tantárgy kódja: BMEGT30MN09 Heti tanóraszám (Előadás/Gyakorlat): 2/2 Tantárgy teljesítésértékelésének

Részletesebben

Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit

Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit Nyitva tartás: HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK Délelőtt ZÁRVA 11:00-11:45

Részletesebben

Itt kezdődött a reformkor

Itt kezdődött a reformkor Itt kezdődött a reformkor 24 ÓRÁS FELOLVASÁS A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHENYI ISTVÁN SZOMBATHELYI ÉRETTSÉGI VIZSGÁ -JÁNAK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE Johann Ender: Széchenyi István ifjúkori portréja, 1818

Részletesebben

közhasznú nonprofit alapírvány Hallatlan Alapítvány

közhasznú nonprofit alapírvány Hallatlan Alapítvány Ismertető Hallatlan Alapítvány Az elmúlt negyven év nyelvészeti eredményei világszerte nyilvánvalóvá tették a jelnyelvek természetes nyelv voltát. E tudományos tény megkérdőjelezése ma már a nagyfokú szakmai

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT DAMJANICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRA Készítette: Kolozsváriné Kottán Eleonóra TARTALOM 1. Az iskolai könyvtár feladata 2. Az iskolai könyvtár gyűjtőköre 3. Iskolánk gyűjtőkörét

Részletesebben

Major Henrik karikatúrái kiállítás

Major Henrik karikatúrái kiállítás 2015/06/20-2015/07/11 Kézirattárunk Major Henrik világhírnévre szert tett karikaturista, festő életművéből rendez kiállítást június 20. és július 11. között. A tárlat a karikaturista Major sokoldalúságának

Részletesebben

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz Önálló labor feladatkiírásaim 2016. tavasz (ezekhez kapcsolódó saját témával is megkereshetnek) Mészáros Tamás http://www.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika

Részletesebben

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan:

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Tudomány és kultúra További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Korok és démonok Dombi Péter: Hiszem

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

AZ OFI KÍNÁLATA TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

AZ OFI KÍNÁLATA TERMÉSZETTUDOMÁNYOK Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ OFI KÍNÁLATA TERMÉSZETTUDOMÁNYOK MATEMATIKA FIZIKA BIOLÓGIA FÖLDRAJZ KÉMIA Az OFI kínálata - természettudományok Matematika Matematika Ajánlatunk:

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

Rendezvény archívum 2001

Rendezvény archívum 2001 Január 2001. január 9. A NEKTÁR Alkalmazói Tanácsának 2001. január 15. AMICUS-bemutató 20001. január 18. A Könyvtári és Szakirodalmi Tájékoztatási Szabványosítási Bizottság 2001. január 23. A Magyar Tudományos

Részletesebben

HÁZIDOLGOZAT KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE

HÁZIDOLGOZAT KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZIDOLGOZAT KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE Két mővészeti album összehasonlító elemzése Készítette: Koronczai-Fekete Viktória Konzulens: Buda Attila PPKE Könyvkiadói szakember képzés 2011. május hó BEVEZETÉS Feladtomnak

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat 1 A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat (Az Ügyrend 2. sz. melléklete) Készítette: Fenyvesi Olga Jászberény,

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

Levélben értesítsen engem!

Levélben értesítsen engem! 2013/01/31 1. oldal (összes: 5) [1]Ez a díszes kötet az Országos Széchényi Könyvtár alapításának [2] 210. évfordulójára jelent meg, s a könyvtár nyomtatott katalógusainak szétküldése alkalmából Széchényi

Részletesebben

Hagyományok Háza Fo 1kI ór d o ku m cn t á c i ós Könyvtár és Archívum

Hagyományok Háza Fo 1kI ór d o ku m cn t á c i ós Könyvtár és Archívum Hagyományok Háza Fo 1kI ór d o ku m cn t á c i ós Könyvtár és Archívum G y ű jt ő k ö r i S z a b á l y z a t A Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum (a továbbiakban HH FDK) nyilvános

Részletesebben

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Matematı ka Informatı ka Közgazdaságtan Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Ruff János, Tóth Julianna: 15 próbaérettségi matematikából (középszint írásbeli) MX-236,

Részletesebben

NŐK LAPJA EGÉSZSÉG kutatás 2017.

NŐK LAPJA EGÉSZSÉG kutatás 2017. NŐK LAPJA EGÉSZSÉG kutatás 2017. Egészségügyi állapot 1. Van Önnek vagy családtagjának bármilyen egészségügyi problémája? A magyar internetező népesség 57%-a küzd maga vagy valamely családtagja egészségügyi

Részletesebben

GYARAPODÁSI JEGYZÉK. Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Salgótarjáni Intézet Könyvtár SALGÓTARJÁN 2012

GYARAPODÁSI JEGYZÉK. Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Salgótarjáni Intézet Könyvtár SALGÓTARJÁN 2012 SALGÓTARJÁNI INTÉZET KÖNYVTÁR Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Salgótarjáni Intézet Könyvtár GYARAPODÁSI JEGYZÉK 2011 SALGÓTARJÁN 2012 Összeállította: Szilágyi Zoltánné 657 B69 Blumné

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Történelem, francia nyelv és etika tantárgyakból betervezett projektfeladatok témakörei évfolyamokra lebontva

Történelem, francia nyelv és etika tantárgyakból betervezett projektfeladatok témakörei évfolyamokra lebontva Történelem, francia nyelv és etika tantárgyakból betervezett projektfeladatok témakörei évfolyamokra lebontva 9. évfolyam, történelem Témakör: Római kori magyar városok Választható altémák: egy-egy csoport

Részletesebben

Ismertető. A csengők királya*

Ismertető. A csengők királya* Ismertető A csengők királya* 2017. december 13-a ünnepnap volt a Hajdúsági Múzeumban. A hajdúböszörményi intézmény nemrégiben készítette el régészeti állandó kiállítását, a Luca napján megnyíló egység

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /16. szám október 20.

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /16. szám október 20. Ha az üzenet nem jelenik meg megfelelően vagy ki szeretné nyomtatni, kattintson ide. KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele - 2016/16. szám - 2016. október 20. RENDEZVÉNYEK HÍREK

Részletesebben

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK LEXIKOGRÁFIAI FÜZETEK 2. Szerkesztőbizottság BÁRDOSI VILMOS, FÁBIÁN ZSUZSANNA, GERSTNER KÁROLY, HESSKY REGINA, MAGAY TAMÁS (a szerkesztőbizottság vezetője), PRÓSZÉKY GÁBOR Tudományos

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap:

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap: A Balaton-felvidék a Balaton-környéki borvidékek közül eddig eléggé ismeretlen volt a borkedvelő közönség körében. Néhány bor, néhány pincészet ugyan fel-felbukkan a fővárosi borszaküzletekben, éttermekben

Részletesebben

IKSZT Szolgáltatási és Programterv

IKSZT Szolgáltatási és Programterv Helyszín és feltételek biztosítása a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetéséhez 1 1 Falugazdász fogadóóra fogadóóra 2013.01.08 8 Falugazdász fogadóóra fogadóóra 2013.02.05 8 Falugazdász

Részletesebben

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK TANMENETEK 2017/2018 tanév Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgy, 2017. szeptember.1. Készítette: Ottné Bene Teréz TANMENET Könyv- és könyvtárhasználati

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

SZÜKSÉGLET-ELEMZÉS. a Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet (ISFD) létrehozása Magyarországon. Készült:

SZÜKSÉGLET-ELEMZÉS. a Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet (ISFD) létrehozása Magyarországon. Készült: SZÜKSÉGLET-ELEMZÉS a Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet (ISFD) létrehozása Magyarországon c. pályázathoz Készült: az MTA Regionális Kutatások Központja Dunántúli Tudományos Intézetében Pécs,

Részletesebben

A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával

A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával A szellemi munka technikájának tanítása Zenei gyűjtemény felhasználásával Alternatív cím Egy szellemi termék előállításának technikája és annak tanítása A könyvtárhasználati ismeretek témakörei Dokumentumismeret

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 7. szám február 25. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 7. szám február 25. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 7. szám 2013. február 25. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketingstratégia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketingstratégia Tanszék:

Részletesebben

Szabadpiac és Protekcionizmus

Szabadpiac és Protekcionizmus Szabadpiac és Protekcionizmus KONFERENCIA PROGRAM Budapesti Corvinus Egyetem III. előadó 2008. március 13. antars Program Délelőtti szekció (angol nyelvű) Vita az ipar- és piacvédelemről, illetve a szabadpiac

Részletesebben

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA,

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA, Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 204108/01367 A református emlékezet helyei címmel rendezett interdiszciplináris konferenciát Sárospatakon, 2017. április 21-22-én a Sárospataki Református Kollégium

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.)

Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.) MEGYEI Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.) Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár http://www.vfmk.hu/vfek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei

Részletesebben

Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata

Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata 11 2. sz. melléklet Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata 1. Az iskolai könyvtár gyűjtőköri alapelvei 1.1. Általános alapelvek Követendő alapelv, hogy a gyarapítás és apasztás folyamatosságával és

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben