Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2014 XIII. évf. 1. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból január - március Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Darida Andrea Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Etika és erkölcs Kommunikáció Társadalomlélektan Statisztika Belpolitika Közgazdaságtan Nemzetközi jog Polgári jog Gazdasági jog Népviselet Mentálhigiéné Növénytermesztés Szőlészet Méhészet Üzleti élet Borászat Képzőművészet Fotóművészet Sport Honismeret Útikönyv Szépirodalom Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 Nem elég olvasni. Újraolvasni - az összes tanácsadók szerint - fontosabb. S nem csak a könyvet kell újraolvasni, melynek emléke halványodik, vagy melyet első olvasásra nem értettünk meg tökéletesen: a mondatot is újra kell olvasni, a főnevet, igét és jelzőt is, mely végzetesen meghatároz a könyvben valamit. Mit akar egy könyv? Megértetni magát. De az ilyesmi lassan megy, majdnem olyan lassan és bonyolultan, mint az életben. /Márai Sándor/ A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! Állománygyarapodásunkból válogatott, annotációval ellátott Könyvajánló -nk legújabb számában a Nemzeti Kulturális Alap Márai-program III. keretében beszerzésre került műveket ajánljuk figyelmébe. Könyvtárunk 350 ezer forint összértékben juthatott hozzá a hazai könyvpiacon az elmúlt 1-2 év alatt megjelent művekhez. Míg az előző években túlsúlyban voltak a választható dokumentumok listáján a szépirodalmi művek, addig a program III. szériájában úgynevezett szakirodalmi műveket is elérhetővé tettek a projekt lebonyolítói. Természetesen nem tudunk e helyütt minden könyvet bemutatni, de az érdeklődők könyvtárunk portálján az alábbi linken megtekinthetik a támogatás jóvoltából beszerzett könyvtári dokumentumok teljes listáját. Reméljük, hogy folytatódik a Márai-program, s lesz alkalmunk gyűjteményünket újabb és újabb darabokkal gyarapítani. Kincses Julianna központigazgató

7 4 Etika és erkölcs Kommunikáció ETIKA ÉS ERKÖLCS 1. Sandel, Michael J. Mi igazságos?...és mi nem? : a helyes cselekvés elmélete és gyakorlata / Michael J. Sandel ; [ford. Felcsuti Péter]. - Budapest : Corvina, cop p. ; 20 cm Michael J. Sandel a világhírű amerikai morálfilozófus olyan erkölcsi dilemmákat jár körbe, amelyekkel a modern társadalmak állampolgára nap mint nap találkozik. Bemutatja, hogy a különböző erkölcsfilozófiai irányzatok milyen válaszokat adnak ezekre a kérdésekre. A súlyos filozófiai kérdéseket azonban kiemeli a szaktudományok közegéből, és érthetővé, megfoghatóvá és felhasználhatóvá teszi a hétköznapi életben is. Helyes-e a pozitív diszkrimináció az oktatás vagy a foglalkoztatás területén? Engedélyezzék-e az azonos neműek házasságát? Egyenlő arányban adózzanak-e a szegények és a gazdaságok? Fel lehet-e áldozni egy ember életét egy másik ember életének megmentése érdekében? Kötelező legyen-e a katonáskodás vagy önkéntes, és jár-e érte fizetség? Kérdések sora vethető fel, amelyek tekintetében különböző értékek, felfogások ütköznek, ám így vagy úgy eldöntésre várnak. KOMMUNIKÁCIÓ 2. Malota Erzsébet Kultúrák találkozása : nemzetközi kommunikáció, kultúrsokk, sztereotípiák / Malota Erzsébet, Mitev Ariel ; [6. fejezet Gyulavári Tamás]. - Budapest : Alinea, [2013] , [4] p. : ill. ; 24 cm A globalizáció világában egyre gyakrabban találkoznak egymással a kultúrák, amely konfliktusokat is okozhat. Egyre nagyobb az igény, a kultúra természetének megismerésére és a kultúrák közötti kommunikáció megértésére. Nem véletlen, hogy a kulturális antropológia felértékelődött napjainkban. Ebben a remek könyvben betekintést nyerhetünk a kultúrával kapcsolatos fogalmakba, mint például a kultúra definíciókba, a kulturális sokkba és a sztereotípiákba. A könyv segítségével könnyebben megérthetjük a kultúrák találkozása során felbukkanó problémákat és magát a kultúrát, ezt a sűrű szövésű hálót, amelyről a hétköznapok rohanó világában nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent meghatároz és milyen nagy befolyással van ránk, hisz a kultúra tesz minket emberré! A könyvet társadalomtudományos képzésben résztvevőknek ajánljuk, de a könnyen emészthető szöveg és aktuális példái miatt az érdeklődő és kultúratudományból kulturálódni vágyó olvasóknak is ajánljuk.

8 Társadalomlélektan Statisztika 5 3. TÁRSADALOMLÉLEKTAN A bizalmatlanság hálójában : a magyar beteg / szerk. Muraközy László. - Budapest : Corvina, p. : ill. ; 20 cm 2009-ben civil kezdeményezésre elkészült egy TÁRKI-kutatás, amely a magyar társadalom értékrendjét abból a szempontból vizsgálta, hogy mennyire támogatja vagy akadályozza a gazdasági felemelkedést. A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar társadalom alapvetően bizalmatlan; tagjai bizalmatlanok egymással és a közintézményekkel szemben. Márpedig a bizalom rendkívül fontos a gazdaság, széles értelemben a társadalom megfelelő működése szempontjából. A bizalmatlanság lassítja és drágítja a gazdasági fejlődést, gyengíti a civil szférát, végső soron kiüresíti, formálissá teszi a demokráciát. A debreceni tudományegyetem 2011 őszén konferencián vitatta meg a bizalom egyik legfontosabb összetevőjét, a közintézmények iránti bizalmat. Az előadások és a vita tanulságait felhasználva készültek el a jelen könyv tanulmányai. Ez a kötet fontos diagnózis egy súlyos problémákkal küzdő társadalomról. 4. STATISZTIKA A világ számokban, 2013 / [az adatokat gyűjt és... összeáll. Andrea Burgess et al.] ; [ford. Jutai Péter]. - [Budapest] : Typotex, cop p. : ill. ; 20 cm Világunk adatokban és számokban. Tények a legkülönbözőbb területekről: földrajz, népesség, demográfia, üzleti élet, pénzügyek és kereskedelem, szállítás, turizmus és környezet, társadalom, kultúra és bűnözés. Az Economist A világ számokban című zsebkönyvének 22. kiadása valódi kincsesbánya, mely a benne foglalt tényadatokkal nem csupán informál, de szórakoztat is. A nemzetközi bestseller sorozat 2013-as kiadását a legújabb adatokkal frissítették. A kötetben több mint 190 országot rangsorol több mint 200 különböző szempont alapján, és részletes adatsorokat közöl a világ 65 legjelentősebb gazdaságáról, valamint közli az euróövezet és a világra vonatkozó összesített adatokat. A könyvben megtalálhat minden információt a leggyorsabban növekvő gazdaságokról, az egyes országok ökológiai lábnyomáról, a Nobel-díjasokról és az Oscar nyerteseiről, vagy éppen arról, hogy melyik országban élnek a legtovább, és melyikben a legrövidebb ideig.

9 6 Belpolitika Közgazdaságtan 5. BELPOLITIKA Veszélybe sodort jövő! / [szerk. Kiss Ambrus, Krausz Péter] ; [közread. a]... Policy Agenda. - Budapest : L'Harmattan : Policy Agenda, p. : ill. ; 20 cm Veszélybe sodort jövő, hárommillióan a létminimum alatt, reményvesztett fiatalok, elszegényedő középosztály? A mű ezekre az aktuális kérdésekre keresi a tartalmi válaszokat. A Policy Agenda kutatásaival, elemzéseivel heti rendszerességgel jelenik meg a médiában. Ezekben az írásokban nagyrészt gazdaság-, és társadalompolitikai ügyekkel foglalkoznak. Minden évben újraszerkesztve kiadják az előző politikai évről készült írásokat, amelyek néhány publikációval egészülnek ki. A korábbi években politikai elemzők, kutatók, közéleti- és médiaszemélyiségek kaptak lehetőséget a gondolataik kifejezésére. A mostani kötet sem kivétel ez alól. A Policy Agenda elemzői bemutatják, hogy milyen fontos politikai kérdések várnak ránk az elkövetkező években, mi várható a magyar gazdaságban és milyen társadalmi kérdésekkel kell vagy kellene szembenéznie a politikai elitnek. Továbbá érdekes írásokat olvashatunk többek között az Európai Bizottság biztosától, szakszervezeti vezetőktől, és a legutóbbi diákellenes vezetőjétől. A kötet naprakészen reagál a legfontosabb eseményekre is. KÖZGAZDASÁGTAN 6. Dusek Tamás (1971-) Tér és közgazdaságtan / Dusek Tamás ; [közread. a]... TIT Kossuth Klub. - Budapest : L'Harmattan : TIT Kossuth Klub, cop p. : ill. ; 23 cm Dusek Tamás a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Gazdasági Elemzések Tanszékének oktatója. Az alkalmazott kutatásokon kívüli tanulmányai elsősorban a területi statisztika módszerei, a regionális gazdaságtan elmélettörténete, elméletei és módszertana, valamint a területi elemzések és a közgazdaságtan ismeretelméleti kérdései témaköreiben jelentek meg. Ez a kötet is a tér közgazdaságtani szerepének elméleti, módszertani és elmélettörténeti kérdéseit tárgyalja. A téma különböző hátterű érdeklődő olvasók és kutatók számára eltérő mértékű és jellegű újdonságot nyújt. A területi kutatóknak elsősorban a téma megközelítése, a módszertani részek, az alapforrásokon alapuló elmélettörténeti részek és a területi gazdasági elméletek interpretációja lehet újszerű. A területi kérdésekkel korábban nem foglalkozó közgazdászoknak és a téma iránt érdeklődőknek a módszertani kérdésekről írottak ismertek lehetnek, a területi részek azonban kevésbé, legalábbis nem az általános közgazdaságtan irodalmából.

10 Közgazdaságtan 7 7. Kornai János Kornai János válogatott munkái / Kornai János. - Pozsony : Kalligram, db ; 24 cm Kornai János a Harvard Egyetem és Corvinus Egyetem emeritus professzora. A MTA és több külföldi akadémia rendes vagy tiszteleti tagja, tizenöt egyetem választotta díszdoktorává. Évtizedeken át tudományos munkásságának fő területe a szocialista rendszerek elemzése volt. Nevéhez fűződik a hiánygazdaság és a puha költségvetési korlát elméletének kidolgozása. Kutatásokat végzett a tervezés és a gazdasági szabályozás modellezésére. A kilencvenes évektől a posztszocialista átmenet, a jóléti állam, és ennek keretében az egészségügy reformja, az intézmények átalakulása, az átmeneti gazdaságok stabilizációs programjai és a gazdaságpolitika kerültek tudományos tevékenységének középpontjába. A kötet első része azokat az írásokat gyűjti egybe, amelyek a magyar tapasztalatok fényében tekintenek a szocialista gazdaság működésére. Teljes egészében újraközli A gazdasági vezetés túlzott központosítása című könyvét. Továbbá a kötet tartalmazza azokat az írásokat, amelyekben Kornai János elemezte a magyar reformfolyamatot. A második rész írásai elméleti síkon elemzik az alternatív gazdasági mechanizmusokat. 8. Samuelson, Paul A. ( ) Közgazdaságtan / Paul A. Samuelson, William D. Nordhaus ; [ford. Misz József] ; [alkotó szerk. Bock Gyula] , bőv., átd. kiad.. - [Budapest] : Akadémiai Kiadó, XXVIII, 672 p. : ill. ; 29 cm Paul Samuelson Közgazdaságtana immár több mint hatvan éve alapmű a bevezető közgazdaságtan oktatásában szerte a világon. Első kiadása 1948-ban látott napvilágot, s azóta háromévente jelennek meg frissített és aktualizált kiadásai az Amerikai Egyesült Államokban. A könyvet 17 nyelvre fordították le, így vált minden idők egyik legnagyobb példányszámú, népszerű tudományos munkájává. Samuelson professor 1985-ben vonta be a munkába William Nordhaust szerzőtársként. Jelen kötet a Közgazdaságtan tizenkilencedik kiadásának magyar fordítása. A szerzők elsősorban a vegyes gazdaság előnyeit emelik ki művükben. A vegyes gazdaság ötvözi a piaci verseny ösztönző erejét az állami szabályozással és újraelosztással, s ezáltal a mikro- és makroszintű piaci kudarcokat hivatott korrigálni. Itt végezték el a szerzők saját megítélésük szerint a legjelentősebb átdolgozást a mű eddigi története során. Legfőbb erényei közé sorolható a közérthetőség, a mű átfogó jellege és egyes kérdések lényegre törő és praktikus megközelítése, melyek a gyakorlatban is hasznos olvasmánnyá teszik a Közgazdaságtant.

11 8 Nemzetközi jog Polgári jog NEMZETKÖZI JOG 9. Habermas, Jürgen (1929-) Esszé Európa alkotmányáról / Jürgen Habermas ; [ford. Papp Zoltán]. Budapest : Atlantisz, Jürgen Habermas korunk talán legismertebb filozófusa, a frankfurti J. W. Goethe Egyetem professor emeritusa. Ez a könyv a politikai uralomgyakorlás civilizálására irányuló világrend messze tekintő modellje. A szerző a maga eszközeivel tesz kísérletet arra, hogy eltakarítsa a demokrácia transznacionalizálásának továbbra is útjában álló gondolati akadályokat. Ennek jegyében az európai egyesülést betagozza az állami hatalom demokratikus jogi szabályozásának és civilizálásának hosszú időt átfogó összefüggéseibe. Az európai alkotmányról szóló esszét megelőzi egy tanulmány, mely az emberi jogok szisztematikus fogalmának az emberi méltóság származás szerinti fogalmával való összefüggését vizsgálja. A függelékben a szerző három korábbi felszólalása úgy olvasható, mint folytatólagos kommentár Európa etnocentrikus képéhez, mely az újraegyesült Németország egocentrikus mentalitásában tükröződik. POLGÁRI JOG 10. Kengyel Miklós (1953-) Magyar polgári eljárásjog / Kengyel Miklós , átd. kiad. - Budapest : Osiris, A Magyar polgári eljárásjog egy kötetbe sűríti össze azokat az ismereteket, amelyeket egy joghallgatónak a polgári perről, a bírósági végrehajtásról és az alternatív vitakezelés különböző formáiról tudnia kell. A tankönyv a polgári eljárásjog alapfogalmainak, jogforrásainak, fejlődéstörténetének és alapvető elveinek a bemutatásával kezdődik. A bírósági szervezet áttekintését a polgári eljárás általános rendelkezéseinek, majd a polgári per szerkezetének, az első- és másodfokú eljárásnak, a perorvoslatnak és a különleges pereknek a leírása követi. A kötet bemutatja a kisértékű perekre és a kiemelt jelentőségű ügyekre vonatkozó eljárási szabályokat is. A kiadvány a nemesper eljárásokra vonatkozó terjedelmes jogszabályanyag kiiktatásával a polgári peres eljárás mélyebb és alaposabb megismerését szeretné előmozdítani óta a tankönyv tizenegyedik kiadását veheti kézbe az olvasó.

12 Gazdasági jog Népviselet 9 GAZDASÁGI JOG 11. Földes Gábor [et al.] Pénzügyi jog II. / szerk. Simon István ; [ szerzői: Földes Gábor et al.]. - 4., átd. Kiad.. Budapest : Osiris, p. ; 25 cm. A pénzügyi jog változása állandó, ezért az írott tananyag időnkénti átdolgozása minden egyéb szempontot figyelmen kívül hagyva is indokolt. A Pénzügyi jog II. kötet átdolgozására az állandó változás miatt ami ötéves távlatban már-már felér egy adóreformmal került sor. Az elmúlt évek során új általános forgalmi adó törvény lépett hatályba, több új adónem került bevezetésre, jelentősen csökkent a társasági adó mértéke, koncepcionális szinten alakult át a magánszemélyek jövedelemadóztatása, illetékmentes lett a családon belüli öröklés és ajándékozás, hogy csak néhány változást említsünk, amelyek ennek a tankönyvnek az anyagát érintik. A tankönyv több része jelentősen, egyes részei szinte teljes mértékben újításra kerültek. Emellett készült több kisebb fejezet az új adónemekről, és egy, a nemzetközi adójogot tárgyaló rész új a tankönyvben. NÉPVISELET 12. Tasnádi Zsuzsanna (1969-) Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon / Tasnádi Zsuzsanna ; [közread. a] Néprajzi Múzeum. - Budapest : Cser K. : Néprajzi Múzeum, p. : ill., részben színes ; 29 cm A Néprajzi Múzeum Nyomatgyűjteménye a magyar nyelvterület legteljesebb képeslap anyagát őrzi, amely viseleteket, viseletsorozatokat mutat be az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A fényképek alapján, az között készült képeslapok a magyarországi tájegységek jellegzetes magyar és nemzetiségi viseleteit, életképeit mutatják be a század fordulójáról. A múzeumi szakemberek kezdettől fogva gyűjtötték, gyarapították, vásárolták a képeslapokat, képeslapsorozatokat, mert fontos képi forrásnak tekintették őket. Elsősorban olyan lapokat, amelyeken néprajzi témák szerepeltek, nem volt fontos a rajtuk lévő szöveg. A képeslapgyűjtemény a Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának megalakulása óta (1872) szervesen együtt gyarapodott a fényképgyűjteménnyel. A képeslapok legnagyobb gyarapodása az as években következett be, amikor magángyűjtők több száz darabos kollekcióit vásárolta meg a Múzeum. A mára már darab nyomatot számláló gyűjtemény 70%-át képes levelezőlapok alkotják. A könyvben a gyűjteménynek egy válogatott, több mint 300 darabos kollekcióját tárjuk az érdeklődők elé.

13 10 Mentálhigiéné Növénytermesztés MENTÁLHIGIÉNÉ 13. Gruhl, Monika A keljfeljancsi-stratégia : krízishelyzetek legyőzése / Monika Gruhl ; [ford. Ujj Bernadett]. - Budapest ; Pécs : Dialóg Campus, p. ; 19 cm. Hány nehézségen jutott már túl, ameddig elért oda, ahol most van? Milyen akadályokat söpört el útjából a mindennapok során? Milyen sorscsapásokkal kellett már megbirkóznia és utána új irányt adnia az életének? Milyen veszteségekért kárpótolta már saját magát? Milyen kríziseken jutott túl? Azok a stratégiák, melyeket ilyen helyzetekben alkalmazott, valamint a tulajdonságok és képességek, melyeket ehhez aktivált sokszor tudattalanul is - az Ön megújulási repertoárjába tartoznak. A mű központi témája a rezilencia, mely azon belső erőket jelenti, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy a kríziseket és nehézségeket nemcsak hogy leküzdjük, de erősebben is kerüljünk ki belőlük. A rezilenciára szükség van a szakmai környezetben, de fontos a magánéletben is, és ott ahol a problémák emelik a stressz szintjét. Lelki állóképességünk fejlesztését és stabilizálását semmiképpen sem szabad a véletlenre bízni. Lehetséges célzottan gyakorolni, fejleszteni és megszilárdítani. Monika Gruhl a rezilencia szakértője, szemléletes példákon keresztül mutatja be az emberi krízishelyzeteket, és ad tanácsot azok feldolgozására, legyőzésére. Az egyén lelki állóképességének fejlesztéséről, stabilizálásáról szól ez a könyv. NÖVÉNYTERMESZTÉS 14. Gyakorlati biogazdálkodás / szerk. Seléndy Szabolcs. - Budapest : Mezőgazda : Biokontroll Hungária, [2013] 1. [kötet] Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás / [Ács Sándorné et al.] p. : ill., főként színes Ez a mű a szerkesztő ötlete alapján készült, és az ő elgondolása szerint valósult meg. A cél az volt, hogy az egyes fejezeteket, a biotermesztés területén tevékenykedő sikeres biogazdák maguk írják. Röviden összefoglalják gyakorlati tapasztalataikat, amiket elsősorban saját fényképeikkel dokumentálnak is. Így könnyű tanulni belőle kezdőknek, gyakorlóknak egyaránt. Kötetünk a gyümölcsfák biovédelméről, a gyógyító növények királynőjéről, a homoktövisről, a bioszőlő telepítéstől szüretig tartó munkálatairól, a szántóföld művelésének biomódszereiről, a figyelemre méltó hansági zöldségtermesztésről és a gyümölcsök, zöldségek bio módon is megvalósítható, házi tartósításáról szól. Mindezt kiegészíti annak a feltételrendszernek a bemutatása, amelynek teljesítése esetén joggal nevezheti, árusíthatja termését a gazda biotermékként. A kertbarátok, kertészek, a kezdő és más biogazdák még biotermék-fogyasztók is sok hasznosítható információt nyerhetnek ebből a színes képekben gazdag műből.

14 Növénytermesztés Gyakorlati biogazdálkodás / szerk. Seléndy Szabolcs. - Budapest : Mezőgazda : Biokontroll Hungária, [2013] 2. [kötet] Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer / [Bényei Gábor et al.] p. : ill., színes A második kötet, az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták. Kötetünk a kecsketartásról, a baromfi természetes keltetéséről, a biocsirkék, jércék, tojótyúkok háztáji felneveléséről, a biotojásról, a boldog mangalicákról, a vadmadár biogyöngyösről, a méhek és a méz csodálatos világáról szól. Érdekességként hozzáfűzték még a külső és belső kemencék építésének, használatának leírását is. Mindezt kiegészíti a biogazdálkodás szabályrendszerének ismertetése, amelynek feltételeit minden biogazdának be kell tartania, ha valódi bioterméket szeretne előállítani, fogyasztani, értékesíteni. Reméljük, hogy a színes képekkel illusztrált mű kedvet ébreszt a biogazdálkodásra, és emellett sok jól hasznosítható ötlettel szolgál nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt biogazdáknak is. 16. Vadon termő és termesztett gyógynövények : gyűjtésük, termesztésük és felhasználásuk / szerk. Bernáth Jenő ; [a növényrajzokat Székely Judit kész.]. - átd., bőv. kiad. - Budapest : Mezőgazda, p., XXXII t. : ill., részben színes ; 25 cm A mű bevezető fejezeteiből megismerheti az olvasó a gyógy- és illóolajos növények felhasználásának rövid történetét, és mai, gyógyításban, tünetkezelésben, fitoterápiában betöltött, egyre népszerűbb szerepüket. Az évszázadok óta gyűjtött gyógynövények közül sok még ma is csak gyűjtéssel szerezhető be, de a gyógynövények termesztése, a gyűjtött fajok termesztésbe vonása, a fajta-előállítás, a nemesítés egyre hatékonyabb eredményeket ér el hazánkban. A fajokat legjobban ismerő szakemberek írták le a csaknem 200 fajt számláló gyógynövény-ismertetőt, melynek szempontjai azonosak, a rendszertani besorolástól a hatóanyagon, a környezeti igényeken, a gyűjtésen vagy termesztésen, az elsődleges feldolgozáson keresztül a felhasználásig. A botanikai leírást kiegészítik a növényrajzok és a színes fotók. Az összefoglaló táblázatok, a részletes névmutatók jegyzéke segíti a könyvben való gyors tájékozódást.

15 12 Szőlészet Méhészet SZŐLÉSZET 17. Hajdu Edit (1949-) Magyar szőlőfajták : alany-, csemege- és borszőlőfajtáink / Hajdu Edit ; [a festmények Strauss Pál és Szathmáry Piroska alkotásai]. - Budapest : Mezőgazda, p. : ill., főként színes ; 25 cm. Az albumban bemutatott 96 alany-, csemege- és borszőlőfajtát összefoglaló néven hungarikumnak nevezzük. Egy részük hazánkban őshonos, ezek minden bizonnyal a Kárpát-medencében keletkeztek. Másik részüket évszázadokkal ezelőtt honosították, napjainkig széles körben terjedtek és termesztésben vannak a hazai szőlőtermelő vidékeken. A harmadik csoportba tartoznak azok az új szőlőfajták (hibridek), amelyeket az elmúlt száz év során magyar nemesítők állítottak elő magyar és nem magyar szőlőfajták keresztezésével. Németh Márton, nemzetközi hírű szőlészeti szakember tollából idestova négy évtizede napvilágot látott háromkötetes album méltó folytatása ez a munka, amely a mai termesztéstechnológia követelményeit szem előtt tartva írja le a fajtákat és tulajdonságaikat, mindvégig megőrizve a nagy előd szellemiségét. MÉHÉSZET 18. Spürgin, Armin A méhek világa : a méhállamtól a méhészetig / Armin Spürgin ; [ford. Szüle Dénes]. - Budapest : Cser K., p. : ill. ; 20 cm A méz mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében, hiszen az egészséges életmód fontos része. A méhészet barátai között szinte minden szakma képviselői megtalálhatók. Az embert lenyűgözik a méhállamban található bámulatos szervezeti struktúrák és racionális folyamatok. Akik méhekkel foglalkoznak, a mindennapos taposómalomból való kikapcsolódást, valamint értelmes szabadidős tevékenységet találnak. A méhtartásra ösztönzést adhat az, hogy így saját termelésű természetes termékhez juthatunk. A kötet a méhészet gyökeréig nyúlik vissza, így megismerkedhetünk az őskori vesszőkassal, tönkköpükkel és a korszerű méhtartás eszközeivel is. Az érdeklődők számára igazi csemege ez a méhészettörténeti áttekintés. Megismerkedhetünk a megporzás folyamatával, a méhek testfelépítésével, kommunikációjukkal, méhbetegségekkel és nem utolsósorban a méhtartás és mézkészítés technikáját is elsajátíthatjuk. A könyvben található leírásokat fotók és rajzok teszik közérthetőbbé és színesebbé.

16 Üzleti élet 13 ÜZLETI ÉLET 19. Csath Magdolna (1943-) Üzletimodell-innováció / Csath Magdolna. - Budapest : Nemz. Tankvk., p. : ill., részben színes ; 24 cm Az üzletmodell-innováció nem más, mint a vállalkozás teljes megújítása. Amíg innováción általában termék- és technológia innovációt értünk, az üzletmodell-innováció egy újfajta cég felépítését jelenti. Az új cég más módon szolgálja ki a vevőit, és másképpen versenyez a piacon. A szerző az üzletmodell elméletét és gyakorlatát mutatja be. Az elméleti részben összefoglalja az üzletimodell-innováció területén elért eredményeket. A gyakorlati részben pedig sikeres üzletimodell-innovációkat mutat be és elemez. A könyvben felsorolja azt a módszer- és vezetési eszköztárat is, amelynek segítségével a hazai cégek közöttük is különösen a kis- és közepes vállalkozások sikeresen újíthatnák meg a tevékenységeiket, és ezzel jelentősen növelhetnék versenyképességüket. Olyan témákkal foglalkozik többek között, mint az agilis és intelligens vállalat témakörei. Ezen belül helyet kapnak az új értékteremtési és értékkínálati módszerek, kreativitás és alkalmazkodás; az e-business adta lehetőségek, a növekvő komplexitás intelligens kezelésének módszerei. E mellett tárgyalja az új üzleti modell és tudásalapú versenyzés: a tudásszerzés és hasznosítás dinamikus modelljét és körültekintően foglalkozik a német rejtett bajnokok sikeres kis és közepes cégek stratégiái és szervezeti-vezetési modelljeivel is. A könyv a gyakorló és leendő közgazdászok, vállalatvezetők és üzleti tanácsadók érdeklődésére tarthat számot. 20. Tracy, Brian (1944-) Az eladás pszichológiája : hogyan értékesíthetsz többet, könnyebben és gyorsabban, mint valaha gondoltad volna / Brian Tracy ; [ford. Joannovics F. Mária]. - [Budapest] : Trivium, p. ; 20 cm Ez a könyv minden idők legnagyobb példányszámában eladott, nemzetközi sikert aratott értékesítési oktatóanyaga. Első megjelenése óta tizenhat nyelvre fordították le és huszonnégy országban használják. A szerző Amerika első számú motivációs trénere, aki több mint ötszázezer embert oktatott ezzel az anyaggal világszerte, több ezer vállalatnál, gyakorlatilag minden területen. Olyan remek stratégiákat és technikákat mutat be, melyek révén rövid időn belül növelhető a forgalom, gyorsabbá és hatékonyabbá tehető az értékesítés. Nekünk kell eldöntenünk, mit szeretnénk elérni, ragaszkodni a kitűzött célokhoz, folyamatosan tanulni, követni a példaképeket, megfogadni tanácsaikat, kialakítani saját egyéniségünket, kibontakoztatni kreativitásunkat. A könyvben szereplő kipróbált és bizonyított módszereket a legjobban fizetett értékesítők használják világszerte minden ágazatban. Önök előtt is ott a lehetőség, éljenek vele!

17 14 Borászat Képzőművészet BORÁSZAT 21. Bede Béla Magyar borvidékek : [145 kiemelt borászattal] / Bede Béla ; Bagyinszki Zoltán és a borászatok fotóival. - Budapest : Corvina, , [1] p. : ill. ; 20 cm. A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok történetére, talajára, klímájára és leggyakoribb szőlőfajtáira. Az egyes borvidékeken belül megismerkedhetünk a jelentősebb pincészetekkel, az egész ország területéről összesen 145-tel, valamint a különböző borászok borkészítési filozófiájával, szakmai hitvallásával. Minden borászatnál megtalálható az elérhetőség, a borkóstolási, vásárlási és az esetleges szálláslehetőség. A bemutatott pincészetek további 211 borászatot ajánlanak, amelyeknek szintén szerepel a címe, telefonszáma és internetes elérhetősége. Az útikönyvet 650 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS koordináták segítik. KÉPZŐMŰVÉSZET 22. Sárközi Mátyás (1937-) A szfinxtől egy üres szobáig : negyven írás a művészetről / Sárközi Mátyás. - Budapest : Noran Könyvesház, p. : ill. ; 19 cm Kevesen tudják, hogy Sárközi Mátyás egyik nagy szerelme a képzőművészet. A szerző könyvillusztrátori és könyvtervezői tanulmányokat szeretett volna folytatni, de mielőtt erre sor kerülhetett volna, beszippantotta a BBC magyar osztálya, ahol negyven évig újságíróként dolgozott. Ennek az író, képzőművész, újságíró hármasságnak a terméke ez a könyv. Az újságíró jelen van a kiállítási megnyitókon, a képzőművész végig kalauzol a tárlatokon, hogy aztán az író úgy tudja ezt megírni, hogy minden olvasó és hallgató számára érzékletes és élményszerű legyen. A könyv humorral fűszerezve, eddig nem ismert titkokat árul el a művészekről és műveikről. A kötetben szereplő írások nagy része a Magyar Hírlapban jelent meg először. A könyv ezeknek a publikációknak a gyűjteményéből született.

18 Fotóművészet Sport 15 FOTÓMŰVÉSZET 23. Harman, Doug A digitális fotózás alapjai / Doug Harman ; fényképezte David Jones ; [ford. Teveli Gábor]. - [Budapest] : Gabo, , [1] p. : ill. ; 22 cm A digitális fényképezés számos előnyt jelent a filmes technikával szemben, ami a fotózás gyakorlatát és technikáját, a kreatív munkát vagy akár az anyagiakat illeti. A könyv segít kiaknázni a fényképezőgép legtöbb előnyét és segítségével még az is valódi fotóssá válhat rövid időn belül, aki teljesen kezdő a fényképezésben. A kézikönyv az alapoktól kezdi a digitális fotótanfolyamot, de az egyes fejezetek önmagukban is hasznosak. A technikai kifejezések a könyv végén lévő fogalomtárban is szerepelnek, így gyorsan utánanézhetünk a meghatározásoknak. Lépésenként ismerkedhetünk meg a digitális utómunkával a gazdagon illusztrált oldalakon, valamint a számítógépes trükköket is elsajátíthatjuk. Tanulja meg Ön is a profi képszerkesztés titkait! SPORT 24. Földes András (1971-) Erőss Zsolt : a Himalájánál magasabbra / Földes András kiad. - Budapest : Libri, , [2] p., [16] t. : ill. ; 24 cm Ahogy Erőss Zsolt élete, úgy életrajzi könyve sem szokványos. A történetekből megismerhetjük a hegymászó kalandjait Erdélytől a Himalájáig, az első sziklamászástól a tragédiával végződő legutolsó expedícióig. Az alpinizmus mellett feltárulnak előttünk Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egzotikus vidékei, amelyek évtizedek alatt Erőss Zsolt második otthonává váltak. A könyvből arra is választ kapunk, hogy miért nem esett kétségbe egyik lábának elvesztése után, és miért volt egyértelmű számára, hogy folytatnia kell a hegymászást. A regényes életrajz írója, Földes András amellett, hogy Erőss Zsolt barátja volt, hegymászó is. Elkísérte őt néhány expedíciójára, hogy belülről mutathassa meg ezt a félelmetes, ugyanakkor lenyűgöző világot.

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012. október - december

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2014 XIII. évf. 4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2014. október-december

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 2. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012. április - június Szolnok

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 3. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012. július - szeptember

Részletesebben

Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból. Szolnok 2010. 2-3. szám

Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból. Szolnok 2010. 2-3. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Szolnok 2010. 2-3. szám A kiadványt összeállította: Kaszab István Gábor Válogatta: Kincses Julianna Annotációkat készítette: Nagyné Farkas Rózsa

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából 2013 XII. évf. 2. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár hangoskönyv állományából 2013. április - június Szolnok

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Válogatás a Szolnoki Főiskola Könyvtárának Elektronikus dokumentumaiból 1. évfolyam 1. szám. 2015. 1. sz. Lektorálta és az Előszót írta: Kincses Julianna

Részletesebben

MÁRAI-PROGRAM KÖNYVEI II.

MÁRAI-PROGRAM KÖNYVEI II. MÁRAI-PROGRAM KÖNYVEI II. Szakkönyvek, szakirodalom 2013. február TARTALOMJEGYZÉK kézikönyvek 1. Akadémiai helyesírási szótár 2. Akadémiai magyar szinonimaszótár 3. Keresztyén bibliai lexikon 4. Magyar

Részletesebben

GYARAPODÁSI JEGYZÉK. 2014. év

GYARAPODÁSI JEGYZÉK. 2014. év GYARAPODÁSI JEGYZÉK 2014. év Lezárva: 2015.01.19. Szerkesztő, tartalomfelelős: Szabó G. Tibor Tisztelt Olvasóink! Az éves gyarapodási jegyzék a féléves jegyzékek összevonásával készül. Gyarapodási jegyzékünk

Részletesebben

GYARAPODÁSI JEGYZÉK. 2013. év

GYARAPODÁSI JEGYZÉK. 2013. év GYARAPODÁSI JEGYZÉK 2013. év Lezárva: 2014.02.10. Szerkesztő, tartalomfelelős: Szabó G. Tibor Tisztelt Olvasóink! Az éves gyarapodási jegyzék a havi vagy kéthavi jegyzékek összevonásával készül. Gyarapodási

Részletesebben

Könyvtári Hírlevél KÜLDETÉSNYILATKOZAT

Könyvtári Hírlevél KÜLDETÉSNYILATKOZAT Könyvtári Hírlevél A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárak tájékoztatója II. évf. 1. szám 2004. január KÜLDETÉSNYILATKOZAT A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb

Részletesebben

KONYVHET. Oravecz Imrével. Beszélgetés. Tarján Tamás Szeggel szeget. Fesztivál ante portas. Kertész Ákos SZOT-díjam története

KONYVHET. Oravecz Imrével. Beszélgetés. Tarján Tamás Szeggel szeget. Fesztivál ante portas. Kertész Ákos SZOT-díjam története KONYVHET VII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2003. ÁPRILIS 3. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 144 FT Fesztivál ante portas Kertész Ákos SZOT-díjam története Tarján Tamás Szeggel szeget Sári László Az ifjú Lin-csi

Részletesebben

GYARAPODÁSI JEGYZÉK 2012. MÁRCIUS

GYARAPODÁSI JEGYZÉK 2012. MÁRCIUS GYARAPODÁSI JEGYZÉK 2012. MÁRCIUS Lezárva: 2012.04.21. - Szerkesztő, tartalomfelelős: Szabó G. Tibor Tisztelt Olvasóink! Gyarapodási jegyzékünk 2008 novemberétől kiegészül az új dokumentumoknak a katalógusban

Részletesebben

TARTALOM. Tisztelt Olvasóink!

TARTALOM. Tisztelt Olvasóink! TARTALOM Gábor Iván (1935-2004)... 3 Tisztelt Olvasóink! Már gyönyörű tavasz van, amikor ez évi első számunkat kezükben tartják. A tavasz, a megújulás jegyében készült e számunk, mely számos, eddig lezajlott

Részletesebben

III/A Modul. Proszeminárium

III/A Modul. Proszeminárium III/A Modul Proszeminárium Szolnok 2010 A kiadványt írta: Kincses Julianna Lektorálta: Nagyné Farkas Rózsa A kiadványt szerkesztették: Gacov Katalin és Kaszab István Gábor A kiadvány a TÁMOP-3.2.4-09/1-2010-0003

Részletesebben

Gondolatok a könyvtárban ÍRÁSUNK A 10. OLDALON

Gondolatok a könyvtárban ÍRÁSUNK A 10. OLDALON FEJER www.fejerlap.hu LAP2007. Az önkormányzat számára is évről évre visz- 2 szatérő ünnep a végzősök útra bocsátása, a ballagás. A közgyűlés elnökének köszöntőjét lapunkban olvashatják. 10 Együttes ülést

Részletesebben

INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL

INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL Budapesti CORVINUS Egyetem INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL Ph.D. értekezés Némethné Pál Katalin Budapest, 2010 NÉMETHNÉ PÁL KATALIN 2 Üzleti Gazdaságtan Tanszék Témavezető: Czakó Erzsébet,

Részletesebben

Felelôsség és siker. A tranzakcióanalízis mint döntésmenedzselés. Szerkesztette Járó Katalin. HÁTTÉR Kiadó Budapest Alapítva 1987-ben

Felelôsség és siker. A tranzakcióanalízis mint döntésmenedzselés. Szerkesztette Járó Katalin. HÁTTÉR Kiadó Budapest Alapítva 1987-ben Felelôsség és siker A tranzakcióanalízis mint döntésmenedzselés Szerkesztette Járó Katalin HÁTTÉR Kiadó Budapest Alapítva 1987-ben Antal Sándor, Cekova Diana, Chrenóczy-Nagy Judit, F. Várkonyi Zsuzsa,

Részletesebben

LÁTOGATÓBARÁT ÉS MARKETINGSZEMLÉLET A HAZAI MÚZEUMOKBAN, FÓKUSZBAN A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

LÁTOGATÓBARÁT ÉS MARKETINGSZEMLÉLET A HAZAI MÚZEUMOKBAN, FÓKUSZBAN A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Levelező tagozat Public Relations szakirány LÁTOGATÓBARÁT ÉS MARKETINGSZEMLÉLET A HAZAI MÚZEUMOKBAN, FÓKUSZBAN A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM Készítette:

Részletesebben

ÖNKÉNTESSÉG, JÓTÉKONYSÁG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ

ÖNKÉNTESSÉG, JÓTÉKONYSÁG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ Több mint egy évtized telt el a lakossági adományok és önkéntes tevékenységek elsô magyarországi felmérése óta. A megismételt vizsgálat jóvoltából most végre ismét alkalom nyílik rá, hogy tények alapján

Részletesebben

Tájékoztató a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár TÁMOP 3.2.4 pályázati projekt célrendszeréről és tevékenységeiről (2010-2012).

Tájékoztató a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár TÁMOP 3.2.4 pályázati projekt célrendszeréről és tevékenységeiről (2010-2012). Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2890 Tata, Váralja u. 4. www.mzsvktata.hu Tájékoztató a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár TÁMOP 3.2.4 pályázati projekt célrendszeréről és tevékenységeiről (2010-2012). Összeállította:

Részletesebben

KONYVHET. www.libri.hu. az online könyvbirodalom. Régi írások új olvasóknak Beszélgetés Szakonyi Károllyal

KONYVHET. www.libri.hu. az online könyvbirodalom. Régi írások új olvasóknak Beszélgetés Szakonyi Károllyal KONYVHET VII. ÉVFOLYAM 22. SZÁM 2003. NOVEMBER 13. www.konyv7.hu 184 FT KULTURÁLIS KÉTHETILAP Felsôoktatási tankönyv- és szakkönyvkiadás Tarján Tamás Megírt élôszó Kertész Ákos Nem adhattam mást, csak

Részletesebben

AZ INTERKULTURÁLIS DIALÓGUSOK ÉVÉNEK MÉDIAPREZENTÁCIÓJA. Tanulságok az Önkéntesség Évére

AZ INTERKULTURÁLIS DIALÓGUSOK ÉVÉNEK MÉDIAPREZENTÁCIÓJA. Tanulságok az Önkéntesség Évére Budapesti Gazdasági Főiskola Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nappali tagozat Nemzetközi üzleti kommunikáció szakirány AZ INTERKULTURÁLIS DIALÓGUSOK ÉVÉNEK MÉDIAPREZENTÁCIÓJA Tanulságok az Önkéntesség Évére

Részletesebben

Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös

Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV 2009 Gyöngyös Tartalomjegyzék 1. A KÖZPONTI KÖNYVTÁR 2009-RE TERVEZETT ÁLLOMÁNY SZERZEMÉNYEZÉSE ÉS FELDOLGOZÁSA...

Részletesebben

10.15774.PPKE.BTK.2014.005. Doktori (PhD) értekezés Somfay Örs

10.15774.PPKE.BTK.2014.005. Doktori (PhD) értekezés Somfay Örs Doktori (PhD) értekezés Somfay Örs 2012 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola Gazdaság-, régió- és politikatörténeti műhely Somfay Örs Az I. világháború

Részletesebben

ÖNKÉNTESSÉG, JÓTÉKONYSÁG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ. Írták: Czike Klára Kuti Éva

ÖNKÉNTESSÉG, JÓTÉKONYSÁG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ. Írták: Czike Klára Kuti Éva ÖNKÉNTESSÉG, JÓTÉKONYSÁG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ Írták: Czike Klára Kuti Éva NONPROFIT KUTATÁSOK Sorozatszerkesztô: Harsányi László CZIKE KLÁRA KUTI ÉVA ÖNKÉNTESSÉG, JÓTÉKONYSÁG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ NONPROFIT

Részletesebben

Információs társadalmi tanulmányok a gyakorlatban bemutatkozik a NETIS-projekt

Információs társadalmi tanulmányok a gyakorlatban bemutatkozik a NETIS-projekt TARTALOM BEKÖSZÖNTÕ 6 Pintér Róbert Információs társadalmi tanulmányok a gyakorlatban bemutatkozik a NETIS-projekt A NETIS (Network for Teaching Information Society, Hálózat az információs társadalom tanításáért)

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK 14-15. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA. Kis és közepes. vállalkozások Magyarországon az EU-csatlakozás.

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK 14-15. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA. Kis és közepes. vállalkozások Magyarországon az EU-csatlakozás. 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890

Részletesebben

BÁCSKAI JÚLIA. kidobni, lecserélni, megtartani mérlegen a párkapcsolat. Kertész Ákos Hogyan lettem milliomos. Tarján Tamás Dramaturgia apologetica

BÁCSKAI JÚLIA. kidobni, lecserélni, megtartani mérlegen a párkapcsolat. Kertész Ákos Hogyan lettem milliomos. Tarján Tamás Dramaturgia apologetica WWW.KONYV7.HU XV. ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 2011. MÁRCIUS KÖNYV KULTÚRA IRODALOM ÁRA 440 FT ELÔFIZETÔKNEK 330 FT Kertész Ákos Hogyan lettem milliomos Tarján Tamás Dramaturgia apologetica Murányi Gábor Mestermû

Részletesebben

Egyházi Könyvtárak Egyesülése 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. IX. évfolyam 2012/1. sz.

Egyházi Könyvtárak Egyesülése 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. IX. évfolyam 2012/1. sz. EKE HÍRLEVÉL Egyházi Könyvtárak Egyesülése 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2. IX. évfolyam Kedves Kollégák, az EKE Hírlevél ez évi első számában ismét olvashatnak az elmúlt hónapok könyvtárainkat érintő eseményeiről,

Részletesebben