A misztikus intuíció láttatja meg velünk, és meditációk alkalmával a misztikus intuíció hozza felszínre.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A misztikus intuíció láttatja meg velünk, és meditációk alkalmával a misztikus intuíció hozza felszínre."

Átírás

1 Mandalák A mandala az élet kereke, az univerzum egyfajta leképezése, mozgás, mely mindig a középpontból indul ki, és oda tér vissza. Minden mandala egy-egy saját középpontba való visszatérés, így a meditáció tárgyiasult formájának foghatjuk fel. Hamvas Béla munkássága korai szakaszában sokat foglalkozott a mandala lényegével, feltette magának a kérdést. Mi is a mandala? Kör alakba rajzolt ábra, élő alak, kép vagy geometriai figura, betű, szám, szimbolikus forma, állat, növény vagy virágkép. A második nagy kérdés, honnan jönnek a mandalák? A misztikus intuíció láttatja meg velünk, és meditációk alkalmával a misztikus intuíció hozza felszínre. Majd megkérdezhetjük: mit is tesz velünk a mandala valójában? Szemlélésében elmerülve az anyagi világban, az anyagi világhoz kapcsolódó tudatunktól eltávolodva, a transzcendens értelmek világába helyezi át tudatunkat. Valóban ilyen egyszerű lenne a mandala működése, és ha igen, akkor miért hat ránk ilyen elementáris erővel? Működésének, hatásának alapjai, mint sok minden más esetben, a régmúltban, az emberiség törzsfejlődésének korai időszakában kell keresnünk. Az újkori történelem emberi tudattal foglalkozó nagyjai már a XX. század első felében felismerték a mandalák jelentőségét. Jung foglalkozott először a mandalákkal és úgy találta, hogy azok különösen akut lelki káoszhelyzetekbenpszichózis és a hirtelen kitörő neurózis esetében - hasznossá válhatnak, mint a lélek öngyógyító eszközei: spontán képek formájában jelennek meg és a középpont felé irányítják figyelmünket. Jung egész életében foglalkozott a mandalákkal, nem csak a pszichiáter szemével tekintett rájuk, saját életében is nagy szerepet töltöttek be. Felhasználta élete fontosabb eseményeinek rendezésekor, számos mandalát készített maga és betegei számára. Erről egyik művében így számol be:

2 "Csak amikor a mandalák festéséhez kezdtem, akkor ébredtem rá, hogy minden út, amelyet megjártam és minden lépés, amit megtettem, a középponthoz vezetett vissza. Egyre világosabbá vált előttem: a mandala a centrum. Ez a kifejeződése minden útnak. Út a középponthoz, az egyénné váláshoz." Az út A mandalák segítségével természetes úton haladhatunk, mivel a mandala velünk született, genetikailag kódolt ismeretünk, segítségével ebbe az irányba könnyedén haladunk, megértése nem ütközik nehézségekbe. A mandala segítségével belső világunk középpontja felé haladunk, megtalálásának élménye boldogsággal tölti el az embert. Honnan jön ez a boldogságérzet? Minden meditáció célja a belső harmónia, az egyensúly megtalálása, a mandalák által nyújtott belső mozgások felhasználásával az egyik legcélravezetőbb utat találhatjuk meg a középpont felé. Minden mozgásra jellemző az irány, ez a mandaláknál kétirányú: Kifelé törekvés, a kör széle felé, mintha centrifugális erő hatna személyiségünkre. Közép felé haladás, valami vonzza személyiségünket a középpont, az összeszedettség irányába. A szórtság (lazaság) és összeszedettség az egy időben létrejövő sokféleség. amely egyidejűleg hajt a középpont felé. A kétfajta ellentétes mozgás szinkronban van, hiszen a külső rész sokfélesége törvényszerűen a nyugalom irányába tereli figyelmünket, ami csak a középpontban lehet. Az évszakok változása a teremtés köréhez tartozik, a növekedésre tanítanak minket. Arra tanítanak, hogy a magból (tél), hogyan kel ki a növény és terebélyesedik ki (tavasz), fordul a kiterebélyesedett növény termőre (nyár), termésünk nyárutóhoz, a föld-elemhez, a középponthoz kapcsolódik, és végül eljutunk a betakarítás, a lombhullatás időszakába, mely az őszhöz kapcsolódik. A következő évben ez ismét kezdődik elölről. Ez életünk mandalájának legkisebb köre.

3 A középpont-akár érezzük tudatosan, akár nem- felismeri a mandala struktúráját maga körül, azt a struktúrát, ami lényünket leginkább kifejezi, megtörténtét azonosulásként éljük meg. A kétirányú mozgás alapmintázatát szinte automatikusan felismerjük, hiszen minden ember létében hordozza az egyidejűleg jelentkező mozgás kettősségét, a tágulást, és az egy pontba való szűkülést, a pulzálást. A középpont megtalálásának egyik eszköze a mandala, vizuális világunkban a mindenkori középpont felé való irányultságot fejezi ki. De a középpont, valóban csak egy pont, vagy még valamit takar? A kérdésre a választ a mandala történetében találjuk meg. A mandalák története Nehéz a mandala történetéről bármit is biztosan állítani. Az emberiség fejlődésének hajnalára tekint vissza és olyan történeti folyamat leírása, ahol az időpontok sorba állítására nincs lehetőség, az csak feltételezéseken alapulhat. A mandala, ahogy az alakja ezt nekünk mutatja, lényegében időn és téren kívüli. A mandala története, mint minden normális történet, a keletkezéssel kezdődik, itt kellene nekünk is kezdeni. A mandala nem helyezhető el a történelmi idők folyamában, lehetetlen az időben való előrehaladását tanulmányozni. Szerkezete és formája kényszerítő erővel hat ránk, hogy bevonjon minket a közepébe, és ott -a mandala középpontjában- megszűnjön számunkra a tér és az idő. Maga a mandala szó a szanszkritból ered, keleti eredetű, mégis első megjelenési formáját északabbra kell keresnünk. Milyen is lehetett az első mandala, amit az ember már meditatív állapotban használt? A mandala, amit a természet adott nekünk, a mandala, melyet az ember a csend, az elszigeteltség tengerében révült (meditatív) tekintettel figyelt óráról-órára, napról-napra, holdtöltétől-holdtöltéig. Feltehetően a barlang szája, annak a barlangnak a bejárata, melybe a tél hidege elől húzódott meg, itt vészelte át a zord viharokat, az élő természet, a fák, bokrok, virágok téli álmát. Az ember, az egyén révült tekintettel meredt menedéke szájára, várva a remélt változást, a tavaszt, a kiterebélyesedést.

4 Várakozva, szemét a menedék bejáratára tapasztotta, amelyen túl egy más világra emlékezett, ott élt benne, vagy csak már a távoli ködbe vesző álmaiban. Várt, hiszen kint a zordon tél tombolt, eközben tudta, érezte, hogy ott távol egy más világ van, a tavaszé, a kiterebélyesedésé, itt a zordon tél világa, de távol azon a ponton túl a tavasz. A kör közepe vezetett a megnyíló kiterebélyesedéshez, tudta, hogy eljön az idő, amikor kiléphet szűk világából, egy más, boldogabb világba, és az út a szemei előtt ködbevesző barlang bejáratának középpontján keresztül vezetett. A hosszú téli folyamat a barlang szájára tapadó tekintet okozta meditatív állapot folyamattá vált, mely az ősz rövidülő napjaival kezdődött el. A begyűjtés napi munkával telt el, a hosszú estéket, éjszakákat csak egy-egy sakál üvöltése, a barlang szájában megjelenő hold, az előtte elsurranó felhők törték meg. Az idő múlását a változó hold jelezte, e világ a külső, távolinak tűnő világ a barlang kerek bejáratán túl volt, ott egy más világ volt, amelynek eljövetelére várt. A legtöbb ember tudatában a mandalák a keleti világ hangulatát idézik, de az valójában oly mélyen gyökerezik az emberi faj fejlődési folyamatában, hogy nyomai más, a keletitől merőben eltérő kultúrákban is fellelhetők. A hatágú csillag misztikus középpontja, a gótikus templomok rózsaablakai tanúsítják többek közt ezt az egy tőről fakadó tudást, megmutatva azt, hogy a mandalák ott voltak a kultúrák közös eredeténél, az emberiség korai fejlődési szakaszánál, közös gyökereinknél. Az emberiség egész eddigi fejlődése tovább él mindannyiunkban, örökítő anyagunk genetikai kódjában megtalálható, így önkifejezésünk eszközében, a nyelvben is. Az anyagi léthez hasonlóan a szellemünkkel és a lelkünkkel is tovább visszük történelmi fejlődésünk képeit és tapasztalatait. Ezért ne csodálkozzunk azon, hogy megvannak bennünk a fajunk fejlődésének egységes képei. Ezek egyike a MANDALA. A mandalák képének és szerepének ismerete minden emberben megtalálható, azokkal minden kultúrában -az összes ember közös lelki örökségeként-állandóan szembetalálkozunk.

5 A mandala, mint az emberi lét alappillére Bizonyosan sejthető, a mandala számtalan kérdésre tud válaszolni. Kérdésekre rólunk, világunkról, magáról az Istenről, sok mindent kiolvashatunk belőle, talán mindent, ha lesz hozzá szemünk. Teljesen mindegy, hogy azt, ami érdekel minket, horoszkópból, kávézaccból, Ji Chingből, az öröklési szubsztanciából (DNS) vagy egy mandalából olvassuk ki, csak tudnunk kell, hogy hogyan tegyük ezt. Természetesen ez azt jelenti, hogy megértéséhez a tudás felével már rendelkeznünk kell. Az első mandala látása után még nem fogjuk a világot kiolvasni belőle, de minél intenzívebben foglalkozunk velük, annál inkább kifejlődik bennünk a látás, az értelmezés képessége, és ezt a folyamatot feltartóztatni nem lehet. Kifejlődik az a képességünk, amelyben az intellektus és az intuíció közösen vesz részt, de jól vigyázzunk, hogy ne minősítsük ezt se jónak, se rossznak, végül is itt nem ez, vagy az érdekes! A mandala a világ kereke, így segíthet abban, hogy jövőnkbe lássunk. Múltunk, jelenünk és jövőnk egy egységben időtlenül valahol eltárolva megtalálható, a mandala eszköz a kezünkben arra, hogy ebbe a zártnak tűnő távoli világba be tudjunk lépni. A valódi áttekintés érdekeljen minket, az ÚT a létezőhöz, bár ez az út eleinte meredeknek, keservesnek is tűnhet, mégis ne áldozzuk fel a jövőt egy tál lencséért.

6 Az "EGY" felé vezető út Gondolkodásunk, létünk kétpólusú, ismert a kínai gondolkodás négy alap ellentétpárja, mely egymást létrehozza, és miközben erősíti egymást, miközben egyre harmonikusabban egymásba kapaszkodik. E négy ellentétpárra építették fel a kínaiak a világot: kint-bent lent-fent hideg-meleg sötét-világos Ellentétek, miközben egymás harmonikus egységére törekednek. Az ellentétpárok harmóniájára jó példa a mandalák működése. Mégis, mi is valójában ez? A kettőből az egy felé vezető út, annak az útnak az ellentéte, amiből egykoron a kettő lett. Út, amely mindannyiunkban mélyen kódolva él, hiszen emberré válásunk útján, akár törzsfejlődésünket nézzük, akár az egyén fejlődését, azt az utat jártuk be. Gondoljuk csak végig, mi is a petesejt valójában? Hát igen, egy mandala. A mandala közepe az EGYETLEN, mely minden intellektuális elképzelés számára elérhetetlen, mégis ott él mindnyájunkban. Nem találjuk meg sem akaratunkkal, sem intellektusunkkal, noha mindkettő részt vesz az út megtételében, értelmet és feladatot kapnak, de nem elegendőek bizonyos dolgok megértéséhez. Nyelvünk - amelynek segítségével a gondolatainkat kifejezzük - nem könnyíti meg a középponthoz, a lényeghez vezető út megértését, ellenkezőleg, valójában még messzebb visz tőle, mivel egyre jobban belebonyolít minket a dolgok világába. Azáltal, hogy eltávolít minket az úttól, segít minket odavezetni hozzá. Ez paradoxonként hat. Megértésénél gondoljuk végig az alábbi kis eszmefuttatást.

7 Gondolatban eltávolodunk a Földtől, amely önmagában egy mandala, egy olyan speciális mandala, mely minden részegységének van egy középpontja. A mandala egy pontjától eltávolodunk úgy, hogy amikor visszatérünk a Földhöz, egyre közelebb jövünk mandalánk középpontjához. De vajon tényleg így van ez, hiszen minél messzebb mentünk el a földtől, annál közelebb kerültünk a nagy egész középpontjához és egyre távolabb kerültünk a rész középpontjától? Példánk szemléletesen érzékelteti, hogy a részek egésszé válása közben a középponttól való eltávolodás, a középpont felé vonzott minket. A példa mesterkéltnek tűnhet, ezért a nagy kérdés, hogy nyugodtan rábízhatjuk-e magunkat a nyelvre - tudván tudva, hogy az indirekt módon vezet minket, hiszen minden amit a nyelv megfogalmaz valamilyen képi formában jelenik meg számunkra. A képek, és mindenek előtt a szimbólumok, ha nem megérteni, csak látni akarjuk- a kör, a kerék és a mandala- direkt vezethet minket a középpont felé, így a nyelv adta lehetőségeket átlépve közvetlenül fordulhatunk belső világunk felé. Az intellektusunk is eljöhet erre az utazásra, megtalálhatja benne a maga örömét-bár utazásunk belső tartalma előtt lénye értetlenül fog állni. A mandalák és a világunk kapcsolata (1.rész) Ha a mandalával foglalkozunk, akkor egy tökéletes formával van dolgunk. Ha valóban átadjuk magunkat ennek a foglalatosságnak, akkor ki fog hatni személyiségünkre. Egyszer csak tökéletesnek kezdjük érezni a magunk világát. Valójában ez kezdetben külsőségekben mutatkozik meg, az út nagyja még hátravan, még éppen csak elindultunk azon. Nézzük meg, hogyan is vezet e külsőségeken keresztül az út a belső tökély felé: Az emberi test sejtekből áll, az pedig atomokból, testünk számtalan mandalából tevődik össze. Az emberi testet, mint egészet is mandalaként foghatjuk fel, kitárt karokkal és lábakkal az ember egy ötágú csillagot képez, és minden szimmetrikus alakzat egy-egy mandala. Minden embernek, mint csillag-mandalának, van egy jól kivehető közepe, és mindannyian szüntelenül keressük azt, melyet egyszer meg fogunk találni.

8 Világunkban folyamatként jelentkezik a mikro- és makrokozmosz összhangjának az igénye, ez a ma tudományának is egyik legnagyobb kihívása. A transzcendentális világkép egyre inkább közelít a tudósok által megfogalmazott képhez. Így napjainkban jelentős érdeklődés tapasztalható a mandalák iránt, azok egyre gyakrabban jelennek meg a művészeti alkotásokban, elérve ezzel a szemlélőben egy önkéntelenül létrejövő meditatív állapotot - felszínre hozva az emberiség ősi tudását. Napjainkban olyan időket élünk, amely egyre inkább külsőségekben mutatkozik meg, és kielégítetlen marad belső világunk, lelki életünk. Érdeklődésünk, gondolkodásunk egyoldalúvá válik, mivel ez fejezi ki világunk jelenlegi helyzetét, ez pedig tevékenységünk egyoldalúságából fakad. A gondolkodáshoz agyat kaptunk, ezért úgy gondoljuk, hogy a problémákat annak segítségével kellene felismernünk. Mégsem tudunk mindent agyunk segítségével megoldani, ezért keresni kezdünk, hol is van a hiba, megtanulunk agyunk ideglabirintusában tájékozódni. Gondolkodásunk eközben egyre racionálisabb lett, most már tudjuk, hogy ehhez kizárólag agyunk egyik (bal) oldalára van szükségünk és szép lassan erre korlátoztuk gondolkodásunkat. Életünk ezáltal egyoldalú lett, távol kerültek tőlünk olyan fogalmak, mint megérzés, intuíció. A XX. század közepén a klasszikus mechanisztikus szemléletből kinövő új tudomány belépett a hajdan misztériumoknak tekintett ezotéria területére. Megjelentek a szinkronicitás informatikai problémái, rokonságot mutatva a heisenbergi határozatlansági elmélettel. Az emberi agy működése, kvantumtechnika kérdése, és a jungi világ kollektív tudattalanba hajló része volt a XX. század fő kutatási területe. A mandalák és a világunk kapcsolata (2.rész) Napjaink tudományos fejlődési iránya lehetővé teszi az események nem oksági elvekre épülő összefüggéseinek vizsgálatát. Az oksági kapcsolat abszolutizálásának elvetésével lehetőség van arra, hogy közvetlen kapcsolatot keressünk az emberi tudat, valamint a fizika és a biológia törvényei szerint működő anyagi világ között.

9 Ha a keleti technikák, így a mandalák transzcendentalitását meg akarjuk érteni, akkor módosítanunk kell a tudatról és a természetről alkotott mechanisztikus nézeteinket. Antik források szerint Püthagorasz a víz fodrozódó hullámaiból olvasta ki a választ a jövőt fürkésző kérdéseire. A hellenisztikus kultúrában, majd az azt követő századokban magától értetődött, a természet véletlenszerűnek látszó történései és az emberi élet eseményei szoros összefüggésben állnak egymással. Egészen a mechanisztikus tudomány kialakulásáig - XVI.század elejéig hittek az emberek abban, hogy a természet és az ember egységes, egy egészet alkot, azaz egymással kölcsönösen összefüggő részek rendezett egésze, amelyben a jelentéktelennek tűnő dolgoknak is megvan a maguk helye. A középkor világképe szerint Isten teremtette a világot, egyúttal megszabta és összehangolta e felfoghatatlanul nagy építmény részeinek működését. E kor gondolkodói úgy vélték, hogy a részek különböző szinteken helyezkednek el- alul a föld, fölül pedig a csillagboltozat-amelyeket harmóniák és szimpátiák kapcsolnak össze. Nem létezett elkülönült esemény, hiszen minden történés tükröződött az összes szinten, a kisebb mandalák egyértelműen kapcsolódtak a nagyobbakhoz és az egész végül a nagy egészhez. A mandalák és a világunk kapcsolata Agyunk bal oldala analitikus módon gondolkodik és megkülönböztet, írni, olvasni és számolni tud, nagyjából és egészében minden értelmi működést ő végez, miközben a test jobb oldalát irányítja. A jobb oldali agyfélteke ezzel szemben a világ egységként való felfogásáért felelős, az érzésekért, a művészi dolgokért, a színek, illatok és rezgések érzékeléséért, és nem utolsó sorban testünk bal feléért ahol szívünk is elhelyezkedik.

10 A baloldal egyoldalú hangsúlyozása korunk civilizációjának sajátos jelensége. Az indián és a keleti kultúrák inkább az agy jobb oldalát részesítik előnyben. E probléma megoldását bal vagy jobb a mandalák világába tett rövidke kirándulás után érthetjük meg. A helyes út ezúttal is középen van! Világunk, a maga teljességében, állandóan a szemünk előtt van, itt hullámzik, mozog, él, lüktet, agyunk ezekkel az energiákkal dolgozik, mozgatják a körülöttünk lévő világot. De ha csak egyik fele működik agyunknak, láthatjuk-e teljes valójában világunkat? A tudatunk energiái képesek rá, hogy kövessék, alkalmazkodjanak a körülöttük meglévő mozgásokhoz, változásokhoz, és ne merevedjünk bele annak csak egy aspektusába, szembesülünk önmagunkkal, tetteinkkel, és azok következményeivel, létünk szempontjából közömbös, hogy ezt fizikai vagy tudati világban éljük ezt meg. Agyunk működését teljessé kell tenni és ebben nagy segítségünkre vannak a mandalák. Ha ismét az agyhoz fordulunk, akkor annak mélyén egy struktúrát találunk, az úgynevezett hidat. Ebben az összekötő szerkezetben, ebben a középben van a megoldás, nevezetesen: harmonizálni, egyenértékűnek megélni a két felet, és mindezt eggyé tenni. A megvilágosodás a harmónia szintjén, a két poláris agyfélteke között jön létre, bármelyik oldal túlhangsúlyozása szükségszerűen félmegoldáshoz vezet. Vizsgáljuk csak meg a múlt század harmadik negyedének fejlődési vonulatát, a fogyasztói társadalom kiteljesedésének időszakát. A bal agyfélteke túl hangsúlyos volta egyértelművé vált és ebben a közegben számos problémát vetített előre. Erre a következtetésre juthatunk korunk társadalmi fejlődésének vizsgálatakor is, sem a nyugat, sem a kelet nem boldog a maga felével.

11 A szimbólumok jelentősége A szimbólumok mindig mindent tartalmaznak, polaritásunk mindkét oldalát. Egy radioaktív anyag periódus rendszerbeli jele magát az elemet szimbolizálja nem téve különbséget annak éltető és pusztító hatásai között. Jele egy szimbólum, mely valamit kifejez, láthatjuk, hogy a szimbólum nem zár ki, hanem behatol, nem húz határokat, mint a szavak és a számok. A szimbólum nagy hibája, hogy okságra törő intellektusunkat nem tudja kielégíteni, amely az elkülönítésből és a megkülönböztetésből táplálkozik. A szimbólum magában rejti magát a paradoxont, ezért igazabb, mint minden más ebben az objektivitásra épülő világunkban. Tudatosan közelítve a szimbólumokhoz, a mandalák kulcsa a kezünkben van, oly egyszerűnek tűnik, hogy az már szinte banális, hogy miért is foglalkozunk ennyire egyszerű dolgokkal. A formákat és szimbólumokat, amelyekkel ezen az úton találkozunk, egyre könnyebb lesz - mint sajátunkat újra felfedezni, hiszen ezek a struktúrák univerzálisak, senkié és mindenkié a teremtés alapkövei, mindennek a részei, és ugyanakkor maga az egész. Univerzumunk legalább is az ez idáig megismert része alapján maga is egy mandala a különböző dimenziók számtalan mandalájából. A művészetek és a mandala 1.rész A középpontba eljutáshoz a két ellentétes agyféltekét harmonizálni kell, ehhez olyan környezetet tanácsos teremteni, amely mindkét féltekét inspirálja. A hagyományok elősegítették a meditáció és a vallás fennmaradását, e két terület már évezredek óta ösztönösen alkalmazza azokat a felismeréseket, amelyekhez ma az agykutatás révén jutunk el.

12 Így például csak kultikus ünnepeken játszanak zenét a templomokban, mivel az egyértelműen a jobb agyféltekére hat. A baloldali agyféltekét intellektuális prédikációkkal serkenteni felesleges, az egyébként is domináns szerepet tölt be az életünkben. Racionális gondolkodásunkból következően az a jó, ha bal agyféltekénk figyelmét eltereljük, kifárasztjuk a mantrák éneklésével, de történhet a rózsafüzér recitálásával is. További lehetőség: az illatokkal (tömjén, füstölő), ízekkel is (kultikus ételek) intenzívebb működésre serkentjük a jobb agyféltekét. Agyi tevékenységünk súlypontját áthelyezzük a középpontba, a monotónia és az ütem különböző formái által. A látás az egyik legfontosabb tényező középpontunk megtalálásának folyamatában, ezt már több ezer éve felismerték a közel-keleti zsidó és arab kultúrában. Úgy az izraelita minta a muszlim vallásban szigorúan tilos Istent vagy az ő prófétáit figurálisan ábrázolni, erről szól a kőtáblák első parancsolata Istenről, a te uradról ne csinálj faragott képmást. A képektől való óvás az ősi tudást tükrözi, hogy a képek lehetővé teszik agyunk számára, hogy konkrétumokba kapaszkodjon, és innen már csak egy lépés eljutni az értékeléshez és az ítélkezéshez. A cél ezeknél az ősi kultúráknál már az volt, hogy kikapcsolják az agy racionális területét, amiről ma már tudjuk, hogy az agyunk bal féltekéje. A közel keleti ornamentika egyfajta mandalaként fogható fel- a meditatív állapotba való eljutás fontos eszköze. Díszítőművészetünk a bal féltekére ható monotóniájával túl unalmas, rendjével, strukturális felépítésével agyunk jobb féltekéjét igényli. A művészetek és a mandala 2.rész Európa vallási fejlődése- mindenekelőtt a gótikában, később a barokban - egyre inkább a képi szimbólumok világában kereste a megoldást. A katolikus vallás eredeti figurális ábrázolása mellett megjelentek a rózsaablakok, amelyek absztrakt, színes mandalákként foghatók fel. A rózsaablakokon átsejlő holdvilág vagy az aranysárga nap sugarai e színes ablakokat igazi szimbólumokká varázsolják melyben a szó legigazibb értelmében is el lehet mélyülni.

13 A lényeg a gótikában is az volt, hogy a spiritualitás szintjén, egy másik absztrakt szinten is kifejezzék a képi szimbólumok világát. A gótikus katedrálisban váratlan felismeréssel találjuk szembe magunkat, nem a festmények, az oltár a feszület hat ránk, hanem furcsán szimmetrikus, középponttal rendelkező kör alakú ablakok, a virágok kelyhét, szirmait felidéző formáik. Az ablakok által megszűrt, majdnem mágikusan ható belső fények mély, csendesen szomorkás hangulata mágnesként vonzza szemünket forrásuk irányába és máris egy-egy mandalára tapad szemünk. A rózsaablakok mutatják nekünk a Nap, a Hold ősmandaláját, elvezetve az egyént kultúrája ősi alapjaihoz. Felismerjük azt a mandalát, ami tértől és időtől függetlenül bennünk él és minden jelentősebb vallás felhasznál. Azt a szimbólumot amit egyik helyen lótuszvirágként, vagy csakraként ábrázolnak. Magunkon kívül, a világban látva a mandalákat, bensőnk valódi lényét ismerjük fel, tudatosul bennünk, hogy ami rajtunk kívül van, az minden csak saját belső világunk tükre. Ezt elérve a mandalában saját valódi lényünket éljük meg, minden mandalában a valódi önmagunkat ismerjük meg. Önmagunkat a középpontban találva elindulunk a középre való ráismerés útján a Közép elérése felé, ezen az úton a lét felfedezi a Létet. Miután szemeink átláttak a színek világán, a formákhoz és a struktúrákhoz fordulunk. A rózsaablak szerkezetét követve mindig eljutunk a középponthoz, hasonlóan ahhoz, ahogy az alapszínek keveréke mindig elvezet minket a középponthoz, hasonlóan ahhoz, ahogy az alapszínek keveréke mindig elvezet a fehérhez. A színek alkotói a fehérnek, mégis ebből erednek, minden forma egy pontból nő ki, amely mint forma, még nem is létezik. Ez a pont, mint őspont szüli az összes formát és struktúrát. Ahogyan a színek mögött a poláris világban bizonyos törvényszerűségeket fedezhetünk fel, a formák mögött is ott vannak a geometria törvényei és végül a számok absztrakt világa.

14 Minden mandala bizonyos számviszonylatok alapján épül fel. Jól megfigyelve egy mandalát észrevesszük, hogy többnyire 4,6,8,12, 16 vagy 24 elem találkozik a középpontban, és ez nem más, mint az EGY. A számok világában is találunk általunk ismert szimbolikát, gondoljunk a nyolc és annak többszöröseire, valamint a négy, és annak többszöröseinek szimbolikájára.

15

16

17

18

MANDALA. A transzcendencia megjelenése a művészetben és a formák világában

MANDALA. A transzcendencia megjelenése a művészetben és a formák világában MANDALA A transzcendencia megjelenése a művészetben és a formák világában Dr. Antalfai Márta Kapu 2. Konferencia 2008. október 26. Chartres, katedrális Kréta szigetéről Reims-i katedrális Perui mandala

Részletesebben

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned!

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned! Tudatos Teremtés Alapok 1-es Modul Erőteljes teremtő erő lakozik benned! 1 Üdvözöllek! Kalló Melinda vagyok, és megtisztelő számomra hogy részese lehetek a tudatos teremtésednek. Tudatos teremtés alapok:

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik 30 március 2018 A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik.media Egy lépés a fejlődésünkben Text: Michel Cohen Image: Pixabay CC0 Egyre több és több újságcikk jelenik meg a tudományról és a spiritualitásról. Olyan

Részletesebben

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 Meglepetés # # tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 S Z A B Ó M Á R I A CSILLAGJEGYEK ÉS GYÓGYÍTÁSUK «Meglepetés # 2008.10.21 13:38:58 # SZABÓ MARIA, 2008 BORÍTÓTERV CZEIZEL BALÁZS SZERKESZTÉS ERDÉLYI Z. ÁGNES

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS A szeretet mindenkié Előszó Szavakkal lefesteni a láthatatlant, megformálni az érinthetetlent A szó fogyatékos eszköz. Ahogy az öt emberi érzékszerv is. Kétséges, hogy

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája Kora modern kori csillagászat Johannes Kepler (1571-1630) A Világ Harmóniája Rövid életrajz: Született: Weil der Stadt (Német -Római Császárság) Protestáns környezet, vallásos nevelés (Művein érezni a

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben.

Egység. Egység. Tartalom. Megjegyzés. Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Tartalom Az egység jelentősége, jellemzői és különböző megjelenései. Az egység szerepe ebben a műben. Megjegyzés Az egység a mű egyik alapelve. Fogalmát, különböző megjelenéseit több téma tárgyalja a műben,

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Építő hagyományaink és népünk szelleme * a Wekerletelepen

Építő hagyományaink és népünk szelleme * a Wekerletelepen Építő hagyományaink és népünk szelleme a Wekerletelepen. Építő hagyományaink és népünk szelleme * a Wekerletelepen nemcsak szakmai tanulmány Összeállította: Gyulai István építész-urbanista 2013-2014 *Idézet

Részletesebben

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás)

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) A vallás Vallásnak tekintünk minden olyan eszmerendszert, amely az emberi és társadalmi élet végső kérdéseire, az élet értelmére és céljára

Részletesebben

Gondolatok és képek. A Bacsó Béla, Gábor György, Gyenge zoltán. Heller Ágnes: A szépség akarata. Budapest, Typotex, 2011.

Gondolatok és képek. A Bacsó Béla, Gábor György, Gyenge zoltán. Heller Ágnes: A szépség akarata. Budapest, Typotex, 2011. BokoDy PÉter Gondolatok és képek Bacsó Béla Gábor György Gyenge zoltán Heller Ágnes: A szépség akarata. Budapest, Typotex, 2011. A Bacsó Béla, Gábor György, Gyenge zoltán és Heller Ágnes jegyezte, A szépség

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

Kozmikus ember Kozmikus ember, a gondolkodás kiterjesztése, humán kulturális evolúció

Kozmikus ember Kozmikus ember, a gondolkodás kiterjesztése, humán kulturális evolúció Kozmikus ember, a gondolkodás kiterjesztése, humán kulturális evolúció 1 / 5 Mit jelent az emberi kulturális evolúció kifejezés? Pontosan nem tudhatjuk a választ, de az elnevezés alapján sejthetjük, hogy

Részletesebben

Tartalom és forma. Tartalom és forma. Tartalom. Megjegyzés

Tartalom és forma. Tartalom és forma. Tartalom. Megjegyzés Tartalom A tartalom és forma jelentése és kettőssége. A forma jelentősége, különösen az ember biológiai és társadalmi formáját illetően. Megjegyzés Ez egy igen elvont téma. A forma egy különleges fogalom

Részletesebben

Készítette: Bruder Júlia

Készítette: Bruder Júlia Készítette: Bruder Júlia nkp.hu Megfigyelés Kísérlet Mérés Feladat: Lakóhely időjárásának megfigyelése 2 hétig: max. hőmérséklet, min. hőmérséklet, szél (nincs, gyenge, erős), csapadék. Az adatokat táblázatba

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem!

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem! APRÓ LÉPÉSEK EGY TISZTA ÉS RENDSZEREZETT KONYHÁHOZ Tartalomjegyzék Bemutatkozás Az én történetem Az otthonszervezésről és az előnyökről - miért fogj bele? Iránytű a konyhához Előkészületek: mielőtt elkezdenéd

Részletesebben

A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga

A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga Kiss Zoltán J Azoknak, akik nem tudtak eljönni és azoknak is szeretettel

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola EMLÉKEZÉS-PRÓBA

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola EMLÉKEZÉS-PRÓBA Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola EMLÉKEZÉS-PRÓBA Művészi kísérletek az emlékek felé vezető utak akadálymentesítésére DLA értekezés tézisei Bánföldi Zoltán Témavezető: Tölg Molnár Zoltán festőművész,

Részletesebben

Mûvészeti nevelés a Waldorf-iskolában 7-14 éves korig

Mûvészeti nevelés a Waldorf-iskolában 7-14 éves korig Mûvészeti nevelés a Waldorf-iskolában 7-14 éves korig Waldorf-pedagógián alapuló művészeti és sportfoglalkozások TÁMOP - 3.2.11/10/1 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak.

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. Fizika óra Érdekes-e a fizika? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. A fizika, mint tantárgy lehet ugyan sokak számára unalmas, de a fizikusok világa a nagyközönség számára is

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola Openness The Phenomenon of World-openness and God-openness PhD értekezés tézisfüzet Hoppál Bulcsú Kál Témavezető: Dr. Boros János

Részletesebben

Szalay Gábor ISTENI MELANKÓLIA

Szalay Gábor ISTENI MELANKÓLIA Szalay Gábor ISTENI MELANKÓLIA Budapest, 2015 I. VILÁGOSSÁG ÉS SÖTÉTSÉG, ÉLET ÉS LÉT Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. 2. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és

Részletesebben

Lodzsong gyakorlatok 2 5. Küldés szeretet

Lodzsong gyakorlatok 2 5. Küldés szeretet Potova Lodzsong gyakorlatok 2 5 Küldés szeretet Amikor a meditációt végezzük, üljünk nyugodtan és lélegezzünk nyugodtan. Minden kilégzés alatt gondoljuk a következőt: A kilégzésünk olyan energia, amely

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

A kompetenstől, az elkötelező vezetésig

A kompetenstől, az elkötelező vezetésig A kompetenstől, az elkötelező vezetésig Gondoljon egy eseményre az elmúlt időszakból, ami pozitív érzéseket keltett Önben! Megvan? Mi az a pozitív érzés? Ízlelgesse raktározza el! Miről fogunk beszélgetni?

Részletesebben

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is!

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is! Bár mindannyiunk számára kicsit mást jelent a boldogság, mégis azt kutatjuk minden pillanatban, és ha elértük, szeretnénk megtartani. Néha egy apró dolog is elég ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat:

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal 23. Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal Egység a sokféleségben - 2008 a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve A KultúrPont Iroda munkatársa a 2008: a Kultúrák Közötti Párbeszéd

Részletesebben

Urkom Aleksander AZ IDENTITÁS PERCEPCIÓJA A SZERB MINT IDEGEN NYELV TANULÁSA SORÁN

Urkom Aleksander AZ IDENTITÁS PERCEPCIÓJA A SZERB MINT IDEGEN NYELV TANULÁSA SORÁN IDENTITÁS Urkom Aleksander AZ IDENTITÁS PERCEPCIÓJA A SZERB MINT IDEGEN NYELV TANULÁSA SORÁN Ha megkíséreljük definiálni mit is értünk identitás alatt, egy nehéz és összetett kérdéskörrel találjuk szembe

Részletesebben

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES Tolerancia Workshop YFU Szervezetünk, a Youth For Understanding (YFU) egy nemzetközi, non-profit szervezet, mely 1951 óta

Részletesebben

Betegség elméletek. Bánfalvi Attila

Betegség elméletek. Bánfalvi Attila Betegség elméletek Bánfalvi Attila A halál kihordásának módjai A halál utáni élet a halál mint átjáró A halál idejének elhalasztása csak az evilági élet reális Az emlékezetben való megőrződés Halál és

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

Az élet és az elme. Az élet és az elme. Tartalom. Megjegyzés

Az élet és az elme. Az élet és az elme. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Miképpen volt hasznos az elme és az öntudat életre hívása az élet és a társadalom számára? Mik az elme létének hátrányai? Ahogyan az öntudat kezdi átvenni sorsának irányítását az evolúciótól.

Részletesebben

Ostffyasszonyfai plébánosok együtt én

Ostffyasszonyfai plébánosok együtt én Ostffyasszonyfai plébánosok együtt 1973.04.12-én Szilvágyi János, Hatt András, Fazekas László, Takács Ferenc Elől: Rozmán László, Szerda Ernő Az Ostffyasszonyfai Nagyboldogasszony templom története és

Részletesebben

Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata

Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata Magunkról A Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata Árpád fejedelem évének Fergeteg havában, 2007 januárjában alakult. Szándékunk az

Részletesebben

Karácsony. Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben,

Karácsony. Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben, Karácsony Ismét itt van a Karácsony, Szeretetünk szinte lángol. A szeretet ünnepére, Tegyünk egymás örömére. Ha így élünk szeretetben, Boldogabb lesz minden ember. Ha szeretetem szívből adom, Ez a legnagyobb

Részletesebben

Csépe Valéria. MTA TTK, Agyi Képalkotó Központ kutatóprofesszora * MTA Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke

Csépe Valéria. MTA TTK, Agyi Képalkotó Központ kutatóprofesszora * MTA Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke A kicsi, a nagy, a komplex és az integrált Csépe Valéria MTA TTK, Agyi Képalkotó Központ kutatóprofesszora * MTA Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke MTA KÖZOKTATÁSI ELNÖKI BIZOTTSÁG TERMÉSZETTUDOMÁNY ÚJRAGONDOLVA

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, október 10.. CHFMAX. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, október 10.. CHFMAX. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, 2017. október 10.. CHFMAX NÉV: Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 Előadó: Márkus / Varga Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1) Az l hosszúságú

Részletesebben

Karácsony előtti betegellátás

Karácsony előtti betegellátás II. évfolyam 12. szám 2015. december Karácsony Lelkünk szemével az égre nézünk, és mi is követjük a csillagot, amely vezeti Betlehembe a Napkeleti Királyok utazását. Isten igéje, a Szentháromság második

Részletesebben

III.4. JÁRŐRÖK. A feladatsor jellemzői

III.4. JÁRŐRÖK. A feladatsor jellemzői III.4. JÁŐÖK Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Algebra (és számelmélet), szöveges feladatok, mozgásos feladatok, geometria. Előzmények Az idő fogalma, mértékegység-váltás (perc óra), a sebesség fogalma:

Részletesebben

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet Tartalom Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet 1. fejezet: Egy új szemlélet Minden vágyad meghallgatásra talál, és

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Azazel szívcsakra meditációja

Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja azon az elven működik, hogy a főcsakrákat a szívcsakrával összekapcsolja, amely lehetővé teszi az energia áramlást az energiavezetékeken az egész

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE Szeretettel köszöntelek kedves Olvasó! 2015. XI / 31. szám November hónap - érzésem szerint - a letisztulást, az átláthatóságot, és az elcsendesedést hozza el számunkra, amire szükségünk is van, hiszen

Részletesebben

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus - Mit nevezünk kapcsolatnak? - Azt a közös alapot,

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 Pályaválasztás Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 A pályaválasztás fejlodéslélektani összefüggései 12 éves kor után alakul ki a reális pályaorientáció, de az igények ébredése, a mintakeresés már 6 éves kortól

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old.

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Létezik egy kulcs a tudat kozmikus titkához, és mindannyian ezt a kulcsot használjuk, amikor gondolatainkat valóra

Részletesebben

Vörösmarty Mihály életműve

Vörösmarty Mihály életműve Vörösmarty Mihály életműve A ROMANTIKUS TRIÁSZ NAGY ALAKJA Javasolt feldolgozási idő: 80 perc 1. feladat Készítsd el Vörösmarty Mihály életrajzának 10 pontos vázlatát! A következő elemek feltétlenül szerepeljenek

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az!

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az! Nézzétek el nekem ezt a képet, de valahogy a ma emberét úgy látom, hogy kezében tart egy okos eszközt, és az a mese kel életre, amikor a fiatalember vagy az a fiatal hölgy találkozik a békával. Ugye megvan

Részletesebben

Szalay Gábor 4363 ÉV KULTÚRKINCSE. irodalom, filozófia

Szalay Gábor 4363 ÉV KULTÚRKINCSE. irodalom, filozófia Szalay Gábor 4363 ÉV KULTÚRKINCSE irodalom, filozófia PROLÓGUS A tisztelt Olvasó egy név- és címjegyzéket tart a kezében. 4363 év legjelentősebb bölcsészeti és irodalmi alkotásainak jegyzékét, a szerzők

Részletesebben

ZÁM MÁRIA Mindenki szenved, amig az élet kaotikus sodrában úszik Azt hiszem, a szenvedés az emberi élet lényeges alkotórésze, amely nélkül teljesen

ZÁM MÁRIA Mindenki szenved, amig az élet kaotikus sodrában úszik Azt hiszem, a szenvedés az emberi élet lényeges alkotórésze, amely nélkül teljesen ZÁM MÁRIA Mindenki szenved, amig az élet kaotikus sodrában úszik Azt hiszem, a szenvedés az emberi élet lényeges alkotórésze, amely nélkül teljesen cselekvésképtelenek lennénk. Mindig megpróbálunk kitérni

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Schéner Mihály Az alkotás létállapotai

Schéner Mihály Az alkotás létállapotai Schéner Mihály Az alkotás létállapotai Az alkotásnak három létállapotát különböztetem meg: a prenatálist, az intermediálist, és a posztnatálist, azt, amikor a mű napvilágra kerül. Mielőtt részletesen foglalkoznék

Részletesebben

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám>

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám> Mottó A harcsahorgász egy olyan különleges élőlény, amely viselkedésének megértésére a normális embereknek még kísérletet sem érdemes tenniük. Az olyan lehetetlen lenne, mint a televízió működési elvét

Részletesebben

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mi jut eszedbe a művészetről? szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mit jelent a művészet szó? mű (nem valódi) ember által csinált készített dolog teljesítmény, munka (kunst-német)

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA 1 BODÓ CSIBA GIZELLA: GONDOLATOK FÁJDALOMRÓL-SZERETETRŐL 2 A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA A szeretet gyökerei a fájdalom gumóiból

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Egyensúly holisztikus nézőpontból

Egyensúly holisztikus nézőpontból Egyensúly holisztikus nézőpontból Bokorünnep 2017. február 25. Összeállította: Faragóné Bircsák Márta Bevezető kisfilm linkje: https://www.youtube.com/watch?v=jsdgaqo4ssk&feature=youtu.be Témák 1. Az egyensúly

Részletesebben

A világ mint karmikus vízió Megjegyzések a Buddha-testek doktrínájáról Tantest Gyönyörtest Átváltozástest A Tiszta Földekről

A világ mint karmikus vízió Megjegyzések a Buddha-testek doktrínájáról Tantest Gyönyörtest Átváltozástest A Tiszta Földekről Németh Norbert eddigi előadásai 2011. január 28. Bevezetés a bardó tanításokba Nyugati és keleti hozzáállás Tibeti Halottaskönyv A helyes beállítódásról Bardókról általában Az élet utáni állapotválotzásokról

Részletesebben

..::Kiberkultúra::..

..::Kiberkultúra::.. ..::Kiberkultúra::.. Bódog Alexa DE, Digitális Bölcsészet Központ alexa(.)weirdling(kukac)gmail(.)com ..::Bevezetés::.. Az előadás célja olyan lehetőségek föltárása, melyek segítségével azonosíthatjuk

Részletesebben

0473 ERDŐS Ákos A Vám- és Pénzügyőrség kábítószer-ellenes tevékenysége a rendszerváltást követő első évtizedben

0473 ERDŐS Ákos A Vám- és Pénzügyőrség kábítószer-ellenes tevékenysége a rendszerváltást követő első évtizedben ERDŐS Ákos: A Vám- és Pénzügyőrség kábítószer-ellenes tevékenysége a rendszerváltást követő évtizedben. DOI : 10.31627/RTF.XXVII.2017.54N.15-24P 0473 ERDŐS Ákos A Vám- és Pénzügyőrség kábítószer-ellenes

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Bestiarium Zircense könyvbemutató Veszprémben

Bestiarium Zircense könyvbemutató Veszprémben 2016/11/10 A zirci Bestiarium egy vaskos középkori könyv utolsó tizenhat oldalát alkotja. Kézzel írt és illusztrált lapjait oroszlánok, szirének, galambok, kígyók emlősök, madarak, hüllők valós és képzeletbeli

Részletesebben

A gyermeki játék és a tanulás

A gyermeki játék és a tanulás Körmöci Katalin 1. A gyermeki játék jellemzői Érdemes megvizsgálni a játéktevékenység jellemzőit ahhoz, hogy majdan magát a játéktevékenységet fel tudjuk használni tanulási tevékenységre. Ha a játék jellemzőit

Részletesebben

http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player

http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player Bepillantás a bensőnkbe nkbe Általában az emberek úgy definiálják Istent, mint aki mindenütt jelen van, aki mindentudó, mindenható, és

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU Elektronikus változat Fedélterv és grafika: Kovács Gábor KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers Kovács Gábor, 2012 ELŐSZÓ A Piros

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

J in és Jang a kertben S eng Chi a kertben M érgező nyilat a kertben F eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben

J in és Jang a kertben S eng Chi a kertben M érgező nyilat a kertben F eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben J in és Jang a kertben S eng Chi a kertben M érgező nyilat a kertben F eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben 1 / 7 Az ember és a környezet egyensúlyának megteremtésére törekszik a Feng

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia.

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. Angyal Mágia Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. A szertarta s menete: 1. Válassz egy szép gyertyát magadnak,

Részletesebben

A törzsszámok sorozatáról

A törzsszámok sorozatáról A törzsszámok sorozatáról 6 = 2 3. A 7 nem bontható fel hasonló módon két tényez őre, ezért a 7-et törzsszámnak nevezik. Törzsszámnak [1] nevezzük az olyan pozitív egész számot, amely nem bontható fel

Részletesebben

A KÖZÖSSÉG TERE ANYAG ÉS ESZME

A KÖZÖSSÉG TERE ANYAG ÉS ESZME A KÖZÖSSÉG TERE ANYAG ÉS ESZME KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS MAKOVECZ IMRE MŰHELYE A FÉNY nevében halványul a HIT S kihunynak a Fények Az ÉSZ nevében lefojtják a LELKET S csődöt mond az Értelem... A T E S T V É R I S

Részletesebben