Időskor és a gyermekkor klinikai biokémiai vonatkozásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Időskor és a gyermekkor klinikai biokémiai vonatkozásai"

Átírás

1 Időskor és a gyermekkor klinikai biokémiai vonatkozásai Időskor Fiziológiai szempontból az időskor nem pontosan definiált, tekintettel arra, hogy az időskori fiziológiai változások csak lazán korrelálnak a kronológiai korral. Általában 60 év felett kezdődhetnek el azok a tipikusan időskori fiziológiás változások, melyek alapvetően befolyásolják a különböző szervrendszerek teljesítményét. Ilyen például az izomtömeg vesztése, mely összefüggésben áll a fizikai aktivitás csökkenésével, vagy a szív teljesítményének csökkenése, a vese kiválasztás csökkenése a csökkenő vese vérátáramlás miatt, vagy a tüdő kapacitásának csökkenése. A klinikai biokémikus szemszögéből nézve a legfontosabb kérdés, hogy vajon az egyes biokémiai paraméterek referens értékei változnak-e az idős korban, illetve van-e megfelelő információnk ezekről a változásokról? De a gyakorló orvos is speciális problémával találja szembe magát akkor, amikor idős beteg vizsgálatáról van szó, ugyanis a betegségek prezentációs tünetei eltérhetnek a felnőtt prezentációs tünetekétől. Így például a myocardiális infarktus jelentkezhet az agyi véráramlás zavarát jelző zavartsággal és nem a jellegzetes mellkasi fájdalommal (Esettanulmány 1). Esettanulmány 1 A háziorvost egy idős beteghez hívták, a beteg hirtelen lett rosszul a reggeli elfogyasztása után, és egy órája tartó köhögés, habos, fehér köpettel volt a panasza. Szédült, de mellkasi fájdalmat nem érzett. A fizikális vizsgálat során az egész tüdőre kiterjedő krepitáció volt észlelhető, a vérnyomása 120/70 Hgmm volt. A háziorvos által egy hónapja mért érték 150/90 Hgmm volt. Diuretikum jelentősen javította az állapotát. Az elvégzett EKG vizsgálat friss myocardiális infarktus jeleit mutatta. A háziorvos vért vett laboratóriumi vizsgálatra, azonban meglepődve tapasztalta, hogy a Troponin-T értéke a normál tartományban volt. Magyarázat: A légszomj, köhögés, krepitáció a bal kamra elégtelenség tipikus jelei. Ennek és a vérnyomás esésének oka a myocardiális infarktus volt. A mellkasi fájdalom nem feltétlenül jelentkezik, különösen nem idős korban. A Troponin-T azért volt normális, mert nagyon korai stádiumban lett levéve. 26 órával az első tünetek jelentkezésétől az ismételten levett Troponin-T már egyértelmű emelkedést mutatott.

2 Tovább nehezíti a diagnosztikát, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy egyszerre többféle betegség is fennállhat továbbá a beteg többféle gyógyszert szed, melyek mellékhatásával illetve interakcióival is számolni kell (Esettanulmány 2). Esettanulmány 2 Idős nőbeteg, aki digoxin, valamint thiazid típusú vízhajtóra volt beállítva, pangásos szívelégtelenség tüneteivel került felvételre. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a következő eredményt adták: Serum digoxin (12 órával a beadott dózis után) 2.5µg/L ( terápiás tartomány: µg/l) Serum K + Serum karbamid Serum kreatinin 3.0 mmol/l( referens tartomány: mmol/l) 11.2 mmol/l (referens tartomány: mmol/l) 160 µmol/l (referens tartomány: µmol/l) egfr 29mL/min/1.73m 2 (referens érték: 60ml/min/1.73m 2 ) Magyarázat: A digoxin koncentrációja a toxikus tartományban van. A digoxin toxicitását növeli az alacsony K + koncentráció, melynek oka a thiazid típusú vízhajtó. Az emelkedett serum kreatinin csökkent vesefunkcióra utal, mely tovább rontja a digoxin szervezetből való kiürülését. Kétségtelen, hogy bizonyos betegségek előfordulásának valószínűsége nő az életkor előrehaladtával, így például a diabetes mellitus 2-es típusa, az osteoporosis, Paget-kór vagy a pajzsmirigy megbetegedések gyakoribbak az életkor előrehaladtával, ami aláhúzza a szűrés fontosságát, hiszen magasabb előfordulás mellett nagyobb lesz a szűrés pozitív prediktív értéke. (Táblázat 1) Táblázat 1: Idős korban hasznos szűrőtesztek Analit Se K + Leggyakoribb eltérések hypokalemia (diuretikum vagy hashajtó) hyperkalemia (K-spóroló diuretikum rossz vesefunkcióval) Se kreatinin Se Ca Se ALP emelkedett ( rossz vesefunkció) hypocalcemia (osteomalacia) emelkedett ( osteomalacia, Paget-kór, malignitás)

3 Se glukóz Se TSH Széklet vér emelkedett (DM) hypo- vagy hyperthyreoidismus vastagbél carcinoma A vese glomeruláris filtrációs kapacitása csökken az életkorral, és ez érvényes a kreatinin clearance-re is. Azonban a plazma kreatinin koncentráció kevéssé emelkedik, mivel magának a kreatininnek a képződése is csökken az életkorral. A vese válasza a vasopressinre, a szomjúság érzése és a reninre adott aldosteron elválasztás mind csökken az életkorral, ami miatt az idős ember folyadékháztartása könnyebben felborul. Az Esettanulmány 3 jó példa arra, hogy a vizelet glukóz emelkedése idős korban nem alkalmas szűrőtesztje a diabetesnek, mivel a glukóz renális küszöbértéke magasabb idősebb korban. Esettanulmány 3 70 éves nőbeteg jelentkezett a háziorvosánál a bal láb talpán jelentkező fájdalmas ulcerációval. A vizsgálat során az orvos hideg és ischemiás lábat észlelt, femorális pulzus nem volt tapintható egyik oldalon sem. A laboratóriumi vizsgálatok csupán jelzetten mutattak glukózt a vizeletben, a random plazma glukóz 15 mmol/l volt és a beteg nem érzett fokozott szomjúságot illetve nem volt polyuriája. Az ismételten elvégzett, most már éhomi plazma glukóz meghatározása 9.2 mmol/l eredményt adott, ami igazolta a dibetest. Magyarázat: Nem ritka, hogy időskori diabetes már a szövődmények észlelésekor kerül diagnosztizálásra. Azok a tipikus klinikai jelek fogyás, szomjúság, polyuria melyek felhívják a figyelmet a betegségre, hiányozhatnak, hiszen a csökkent glomeruláris flitráció miatt a glukóz renális transzport maximuma nőni fog. A laboratóiumi referens tartományok egészséges felnőttekre vonatkozó értékei sok esetben nem érvényesek idősebb életkorban, ugyanakkor nem mindig rendelkezünk megfelelően validált referens tartományokkal az idős korra vonatkozóan. A koleszterin, glukóz, ALP vonatkozásában ismert, hogy ezek koncentrációja nő az idős korban, az összfehérje és az albumin vonatkozásában pedig ismert, hogy csökken, azonban az idős korra vonatkozó pontos referencia tartományokat nem ismerjük.

4 Gyermekkor Újszülöttkori hypoglikemia A normál időre ill. normál súllyal született újszülötteknek fiziológiásan is alacsonyabb a születés utáni első napokban a vér glukóz szintje, azonban a koraszülöttek vagy a terhességi korhoz képest alacsony súllyal születetteknél ez kifejezettebb illetve tovább fennállhat. Ez utóbbi eseteknél indokolt az első 48 óra folyamán 4 óránként monitorozni az újszülött glukóz szintjét, s ha szükséges glukóz infúziót adni. Újszülöttkori hypocalcemia és hypomagnezemia A neonatalis hypoglikemia tüneteihez irritabilitás, konvulzió, izomrángás hasonló tüneteket okozhat a hypocalcemia vagy hypomagnezemia. Születéskor a plazma kalcium koncentrációja magasabb, mint a felnőtt referens érték felső határa, elérheti a 3.0 mmol/l koncentrációt, aztán az első három-négy nap folyamán lecsökken. Koraszülötteknél vagy diabeteses anyák gyermekeinél előfordulhat, hogy ez a csökkenés hypocalcemiába csap át, különösen akkor, ha nem biztosított az újszülött normál táplálása. Ilyen esetekben intravénás kalcium pótlására is szükség lehet. A hypocalcemia a csere-transzfúzó komplikációjaként is felléphet, hiszen a donor vér alvadását keláló ágenssel akadályozzák meg. A hypocalcemia újszülötteknél és gyermekeknél gyakran jár együtt hypomagnezemiával és a hypocalcemia kezelése eredményesebb, ha magnezium pótlást is adnak. Ha ez nem történik meg, gyakran a hypocalcemia kezelésre rezisztens marad. Hypomagnesemia önmagában igen ritkán fordul elő, diabeteses anyák gyermekeiben írták le izolált előfordulását. Icterus Fiziológiás neonatalis icterus Az újszülöttkori icterus az időre született és normál súlyú újszülöttekben is gyakran előfordul, azonban a koraszülött és/vagy kis súlyú újszülötteknél gyakoribb. Ez a fiziológiás icetrus több tényező eredője, így szerepet játszik benne a HbF tartalmú vörövértestek rövidebb életideje, azaz egy postnatalis hemolízis, a máj conjugáló enzimjeinek alacsony kapacitása, a máj bilirubin felvételének csökkent mértéke és végül a bilirubin fokozott enterohepatikus felvétele. Ez utóbbi oka, hogy a bélrendszert lassan kolonizálják azok a baktériumok, melyek a bilirubint urobilinogénné konvertálni képesek. A fiziológiás neonatális icterusban a bilirubin szinte teljes egészében nem-konjugált bilirubin, és ritkán éri el a 100 µmol/l koncentrációt a plazmában. A fiziológiás neonatalis icterus soha nincs jelen közvetlenül a születés után, ugyanakkor nem tart tovább, mint az első két hét. Az eddíg felsorolt faktorokon kívül a fiziológiás icterust provokálhatják a dehydráció, a hypoxia, továbbá olyan szülési traumák pl. cephalhaematoma, melyek fokozott hemoglobin lebomlást okoznak.

5 Pathológiás nem-konjugált hyperbilirubineamia A klinikus számára fontos eldöntendő kérdés, hogy vajon az újszülött icterusa fiziológiás vagy r pathológiás? Nyilvánvalóan pathológiás az icterus, ha meghaladja a 200 µmol/l koncentrációt és 300 µmol/l koncentráció felett komolyan számolni kell a Kern-icterus lehetőségével, azaz súlyos agyi károsodással. Ennek rizikója magasabb a koraszülötteknél, ha a plazma albumin csökkent vagy ha a bilirubin az albumin kötésből felszabadul például acidosis, gyógyszerek vagy magas koncentrációban jelen lévő szabad zsírsavak miatt. Ezen koncentráció felett már mérlegelendő a cseretranszfúzió szükségessége. Szintén alátámasztja a pathológiás icterus diagnózisát, ha az icterus több, mint 8.5 µmol/l/óra sebességgel vagy ennél gyorsabban alakul ki, továbbá ha egyéb klinikai tünetek pl. láz, infekció, coma társulnak az icterushoz. A nem-konjugált hyperbilirubinemia enyhébb eseteiben elegendő a megnövelt folyadékbevitel és a fototerápia, de mindenképpen tisztázni kell, hogy mi az icterust kiváltó ok. ( Táblázat 2) Táblázat 2 Újszülöttkori nem-konjugált icterus lehetséges okai: Fokozott hemolízis Rh inkompatibilitás AB0 inkompatibilitás vörösvértest enzim defektusok pl. glukóz-6-foszfát dehidrogenáz hiány piruvát kináz hiány Csökkent konjugáció hypothyreoidizmus Crigler-Najjar kór infekció anyatej(szabad zsírsavak interferálnak a konjugációval) Pathológiás konjugált hyperbilirubinemia Akkor beszélünk pathológiás conjugált hyperbilirubinemiáról, ha a conjugált bilirubin aránya magasabb, mint 25%. A legfontosabb kongenitális abnormalitás, melyet időben felismerve kezelni lehet a biliáris atrézia. Ennek extrahepatikus formája sebészileg kezelhető, intrahepatikus formája pedig transzplantációt igényel. De konjugált hyperbilirubinemiát okozhatnak hepatikus infekciók, húgyuti infekciók, valamint metabolikus betegségek is.

6 Esettanulmány terhességi hétre, spontán született lány újszülött lassan volt etethető és gyakran hányt az etetések után. A születés utáni harmadik napon icterusos lett. A fizikális vizsgálat megnagyobbodott májat és bilaterális cataractát mutatott. Laboratóriumi paraméterei: Se bilirubin total: 168µmol/L Se bilirubin direct: 45µmol/L Se GOT Se ALP 122 U/L 244 U/L Vizelet ketontest: pozitív Magyarázat:A direkt reagáló bilirubin konjugált bilirubin, ennek emelkedése mindig pathológiás icterusra utal. Az emelkedett GOT aktivitás az életkornak megfelelő ALP értékkel mindig neonatalis hepatitist jelez, melynek hátterében lehet infekció, biliáris atrézia vagy metabolikus anyagcserezavar. A catarcta, valamint a redukáló ágensek jelenléte a vizeletben galactosemia gyanúját vetette fel. Az újszülöttet galactose-mentes táplálásra állították és állapota javult. A diagnózist megerősítették az erythoryták alacsony galactose-1-foszfát-uridyl-transferáz aktivitásának kimutatásával. A neonatalis hepatitis és az extrahepatikus biliáris atrézia differenciál diagnosztikája egyrészt az infekció okának kimutatásával, másrészt képalkotó és izotópkiválasztásos vizsgálattal lehetséges. Veleszületett anyagcsere betegségek Bár az egyes veleszületett anyagcsere betegségek individuális előfordulása ritka, azonban összességében tekintve egy fontos szegmensét képezik az újszülöttkori metabolikus betegségeknek. Ezek többek között jelentik az aminosav anyagcsere, a szénhidrát anyagcsere, a zsírsav oxidáció, az urea ciklus zavarait. Ha veleszületett anyagcsere betegség gyanúja felmerül, a pontos diagnózis akkor is fontos lehet, ha a konkrét anyagcsere betegség gyógyíthatatlan, de a következő terhesség előtt genetikai vizsgálat javasolt. Fontos a megfelelő biológiai minták eltétele, így vér és vizelet vétele diagnosztikai célra. A metabolikus betegségek klinikai tünetei ritkán specifikusak egy konkrét betegségre: ilyen kivétel például a steroid 21-hydroxylase hiány miatt létrejövő sóvesztés és a lány újszülöttek virilizációja, mely klinikai tünetek egyértelműen hozzárendelhetők a konkrét enzim defektusához. Van néhány klinikai tünet, így a súlyos acidosis és koma, melyek felvetik az anyagcsere betegség gyanúját. Minden újszülöttnél, ahol egyéb okkal nem magyarázható metabolikus acidosis, hypoglikemia, ketosis, hepatocelluláris elégtelenség, vagy neurológiai tünetek illetve cardiomyopathia észlelhető, fel kell, hogy merüljön a veleszületett anyagcsere betegség gyanúja. A rutin laboratóriumi paraméterek közül kiemelt fontosságú a serum ammónia,

7 glukóz és laktát meghatározása, továbbá speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, úgymint a serum és vizelet aminosav meghatározása, a vizelet szerves sav profil meghatározása, valamint a serum karnitin/acylkarnitin profil meghatározása. (Eset tanulmány 4) Eset tanulmány 4 36 órával a születés után egy fiú újszülött hányni kezdett, hörgő légzés alakult ki nála és nehezen ébreszthetővé vált. Fizikális eltérés nem volt látható, normál terhességből időre született újszülöttről volt szó. A szülők első fokú unokatestvérek voltak, az anyának ez volt az első terhessége. Az első laboratóriumi vizsgálatok extrémen magas serum ammónia koncentrációt mutattak (1000µmol/L felett), azonban az újszülöttnek nem volt acidosisa. A serum karbamid koncentrációja a referens tartomány alsó határán volt, azonban a serum aminosav vizsgálata extrém glutamin és alanin koncentrációt mutatott. Az intenzív kezelés ellenére (peritoneális dialízis) a baby 72 órával a születés után exitált. Magyarázat A hyperammonemia toxikus encephalopathiát okoz és ezáltal vezet halálhoz. Ebben az esetben az urea-ciklus veleszületett zavaráról volt szó, amit támogatott az acidosis hiánya, az alacsony karbamid szint, valamint a magas aminosav koncentráció. Azok az újszülöttek, akiknek organikus acidemiájuk van szintén hyperammonemiásak, de mindig acidotikusak, továbbá orotsav található a vizeletükben magas koncentrációban. A post-mortem májbiopszia megerősítette a diagnózist, ornithin-transcarbamylase enzim hiányról volt szó. Az urea ciklus enzim zavarai közül ez a leggyakoribb, X-hez kötött betegség. Egy mitokondriális enzim hiányáról van szó, mely katalizálja az ornitinnek carbamyl-foszfáttal való reakcióját, melynek végterméke citrullin. (Ábra 1) Ábra 1.

8 A hyperammonemiának számos oka lehet, fontos tényező a kialakulás sebessége és a hyperammonemia mértéke is. Az un. tranziens neonatalis hyperammonemia mint az elnevezés is mutatja egy átmeneti jelenség, inkább koraszülöttekben fordulhat elő, és a serum ammónia szintje soha nem emelkedik 100 µmol/l fölé. A hyperammonemia acidosissal társulva zsírsav oxidációs zavarra vagy szerves sav ürítésre utalhat, ugyanakkor a normál ammónia szint mellett is előfordulhatnak bizonyos zsírsav oxidációs zavarok. A hyperammonemia acidosissal az urea ciklus enzim defektusára utal. A Táblázat 3 sorolja fel a hyperammonemia legfontosabb okait újszülött korban. Táblázat 3 Hyperammonemia okai újszülötteknél - Tranziens neonatalis hyperammonemia - Urea ciklus zavarai - Egyéb veleszületett anyagcserezavar pl. zsírsav oxidációs zavar - Máj betegségei pl. Reye s szindróma - Súlyos szisztémás megbetegedés pl. sepsis, asphyxia - Parenterális táplálás 8 túl sok aminosav bevitel) - Valproate terápia (antiepileptikum) A veleszületett anyagcsere betegségek szűrése Magyarországon 1975-ben indult meg a Phenylketonuria kötelező szűrésének bevezetésével. Ezt követte 1976-ban a Galactosemia, ben a Hypothyreosis, majd 1989-ben a Biotinidase hiány szűrésének bevezetése től Magyarországon 26 kötelező szűrővizsgálatot végeznek el az újszülötteken, főként tömegspektrometriával. A szerves sav metabolizmusának 9 típusát, az aminosav metabolizmus 7 betegség típusát, a zsírsav oxidáció 7 féle zavarát, valamint a hypothyreosist, galactosemiát és biotinidase deficienciát szűrik kötelező jelleggel. Növekedés elégtelensége A növekedés elégtelensége meglehetősen komplex fogalom, nem pusztán a hossznövekedésre, hanem a súlygyarapodás normál menetére is vonatkozik. Gyakori pediátriai probléma akár az újszülöttek akut betegségeivel, akár a gyermekeket érintő krónikus betegségekkel kapcsolatban is felléphet.

9 Táblázat 3 Növekedés elmaradásának leggyakoribb okai: -malnutríció -malabsorpcó -veleszületett anyagcsere betegségek -infekció -krónikus betegségek (vese, máj, tüdő, szív) -hypothyreoidizmus -hypopituitarizmus A hypopituitarizmus lehet parciális csak a Growth hormon (GH) secrécióját érintő, de lehet panhypopituitarizmus is. A GH secrécióját random mintavétellel vizsgálni értelmetlen, mivel annak a véráramba való felszabadulása nem folyamatos. Ezért különböző ágensekkel (clonidin, insulin, arginin ) provokációs tesztet végeznek, s ezen provokáló ágensek utáni GH szinteket vizsgálják. Minél korábban állítják fel a diagnózist, annál sikeresebb lesz a GH hiányban szenvedő gyermek kezelése. Sexuális fejlődés zavarai A korai sexuális érés, mely nem sokkal a születés után nyilvánvaló, meglehetősen ritka. Megkülönböztethető a valódi, azaz a fokozott gonadotropin szekréció okozta idő előtti sexuális érés, azoktól az állapotoktól, melyekben a gonadototrpin szekréció normális, azonban a hormontermelés egyéb zavarai miatt az egyensúly megbomlik. Táblázat 4 Valódi korai pubertás: - hypophysis tumorok - emelkedett intracraniális nyomás Pseudo- korai pubertás: - congenitális adrenális hyperplázia - adrenális tumorok - ovariális és testiculáris tumorok

10 Leggyakoribb rendellenesség ezek közül a Congenitális Adrenális Hyperplasia (CAH), mely mindig a mellékvesekéreg steroid hormon szintézisének valamilyen enzim zavarával függ össze. Ennek megfelelően a klinikai megjelenés igen sokrétű, az egészen enyhe formától a súlyos, életet veszélyeztető formáig. Ezek közül is a leggyakoribb a 21-hydroxiláz hiány, mely lány újszülött esetében virilizációként jelenik meg és mindkét nemben súlyos, sóvesztő szindrómát okozhat. Laboratóriumi paramétereit tekintve jellemző az aldosteron hiány miatt kialakuló alacsony serum Na koncentráció, a hypoglikemia miatti metabolikus acidosis és a 17-hydroxy-progesteron magas szintje. Mivel ma már ezen betegségek genetikai háttere is ismert, lehetséges ezek szűrése is. Felhasznált irodalom: Tiez NW, Shuey DF, Wekstein DR:Clinical laboratory values in the aging population. Pure and Appl. Chem. 69(1) p Marshall WJ. et al: Clinical Biochemistry 5th edition Walker S,et al: Clinical Biochemistry 9th Edition

Lányi Éva 2016 Laboratóriumi Medicina Intézet

Lányi Éva 2016 Laboratóriumi Medicina Intézet Lányi Éva 2016 Laboratóriumi Medicina Intézet Tápláltsági állapot megítélése 1/ Anamnézis (családi, egyéni) 2/ Fizikális vizsgálat (status felvétel) Antropometriai paraméterek: BMI (body mass index: kg/m

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

A tabletta csaknem fehér színű, ovális és UCY 500 kódjelzéssel van ellátva.

A tabletta csaknem fehér színű, ovális és UCY 500 kódjelzéssel van ellátva. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE AMMONAPS 500 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg nátrium-fenil-butirát tablettánként. Minden AMMONAPS tabletta 62 mg nátriumot tartalmaz. A segédanyagok teljes

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Sürgıs vizsgálatok elérhetısége Elvben minden vizsgálat lehet sürgıs! Non-stop elérhetıség

Részletesebben

Öröklődő anyagcsere-betegségek diagnosztikája gyermekkorban. Szőnyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest

Öröklődő anyagcsere-betegségek diagnosztikája gyermekkorban. Szőnyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest Öröklődő anyagcsere-betegségek diagnosztikája gyermekkorban Szőnyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest Öröklődő anyagcserebetegségek Az öröklődő anyagcsere-betegségek a single gene disorders közé tartozik.

Részletesebben

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év):

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): FORM-A A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó

Részletesebben

Májátültetés és veleszületett anyagcsere betegségek. Dezsőfi Antal

Májátültetés és veleszületett anyagcsere betegségek. Dezsőfi Antal Májátültetés és veleszületett anyagcsere betegségek Dezsőfi Antal Öröklődő anyagcsere betegségek Az öröklődő anyagcsere betegségek döntő többsége a ritka betegségek közé tartozik. Ritka betegség, prevalencia

Részletesebben

A gyermekek növekedése és fejlődése

A gyermekek növekedése és fejlődése A gyermekek növekedése és fejlődése Körner Anna Gyermekpszichiáter rezidensképzés, 2006. Alacsonynövés Testmagasság a korspecifikus 3-as percentilis (-2 SD) alatt Lassú növekedés A növekedési sebesség

Részletesebben

ICTERUS DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA. Dr. Mihály Emese II.sz. Belgyógyászati Klinika

ICTERUS DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA. Dr. Mihály Emese II.sz. Belgyógyászati Klinika ICTERUS DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA Dr. Mihály Emese II.sz. Belgyógyászati Klinika Definició Se bi >2mg/dl vagy >34umol/l Differenciál diagnózis-pseudoicterus Differenciál diagnózis-pseudoicterus Fiziológiás

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ 4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának Budapest, 2006. augusztus 25. Szám: 7814/41/2006 7813/41/2006 26 526/41/2005 Eloadó: dr. Mészáros Gabriella Módosította:

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők

Részletesebben

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Homeosztázis A szervezet folyadékterei

Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis Homeosztázis: a folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett

Részletesebben

Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai. Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest

Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai. Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Az ideális növekedés alapfeltétele adequat táplálkozás, energia bevitel krónikus

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait.

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait. Klinikusok, a laborvizsgálatokat megrendelő és értelmező munkatársak Budapest, 2015 június 3 KK/KL/126/2015 tárgy: Hírlevél indítása klinikusok számára Kedves Munkatársak! A Semmelweis Egyetemen a diagnosztikai

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2447-06 Kémiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2447-06 Kémiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Új kollégája a mai napon átveszi Öntől a fehérje ELFO vizsgálatokat. Magyarázza el kollégájának a vizsgálathoz szükséges tudnivalókat! Magyarázatában térjen ki a következőkre: - a szérum fehérje

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

Icterus. Definició. A bır, a sclera, a nyálkahártyák sárga elszínezıdése, amely egy epefesték felhalmozódása (hyperbilirubinaemia) okoz.

Icterus. Definició. A bır, a sclera, a nyálkahártyák sárga elszínezıdése, amely egy epefesték felhalmozódása (hyperbilirubinaemia) okoz. Icterus Definició A bır, a sclera, a nyálkahártyák sárga elszínezıdése, amely egy epefesték felhalmozódása (hyperbilirubinaemia) okoz. Epefesték= bilirubin + származékai (legalább 20-féle bomlástermék).

Részletesebben

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Előadó: Dr. Hudák Aranka vezető főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Klinikai Laboratóriuma

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

Klinikai kémia. Laboratóriumi diagnosztika. Szerkesztette: Szarka András. Írta: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis Egyetem

Klinikai kémia. Laboratóriumi diagnosztika. Szerkesztette: Szarka András. Írta: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis Egyetem Klinikai kémia Laboratóriumi diagnosztika Szerkesztette: Szarka András Írta: Szarka András (1-8, 11-15. fejezet) Keszler Gergely (9, 10. fejezet) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis

Részletesebben

Plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata

Plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata Plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata Az enzimek szubsztrát-és reakcióspecifikus biológiai katalizátorok. Meghatározhatók vérből (szérum, plazma), vizeletből, mirigyváladékokból, liquorból, szövetnedvből

Részletesebben

Vérvétel előtt VÉRVÉTELI IDŐPONT FOGLALÁSA: 06-20-984-6584. Vér- és vizeletvizsgálat

Vérvétel előtt VÉRVÉTELI IDŐPONT FOGLALÁSA: 06-20-984-6584. Vér- és vizeletvizsgálat Vérvétel előtt Hogyan készüljek a vérvételre? Mit és mennyit vacsorázhatok előző este? Ihatok valamit laborvizsgálat előtt? Mehetek vérvételre menstruáció ideje alatt? Kérdések és válaszok a vérvétellel

Részletesebben

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután Újszülöttkori görcsök Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens 2016. Április 7. Bókay délután BNO-kód : P90H0 Hivatalos név: Újszülöttkori görcsök Csoport: Újszülöttkori görcsök, A perinatális szakban keletkező

Részletesebben

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek?

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Dr. Jávorszky Eszter, Kánnai Piroska Dr. Szőnyi László Semmelweis Egyetem, I. Gyermekklinika, Budapest Anyagcsere szűrőközpont 2 Ritka

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

A metabolikus szindróma klinikai jelentôsége. Útmutató pszichiátriai betegség miatt kezelésben részesülôk számára

A metabolikus szindróma klinikai jelentôsége. Útmutató pszichiátriai betegség miatt kezelésben részesülôk számára A metabolikus szindróma klinikai jelentôsége Útmutató pszichiátriai betegség miatt kezelésben részesülôk számára Mi a metabolikus szindróma? Metabolikus szindróma elnevezéssel szív- és érrendszeri kockázati

Részletesebben

Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22. Gyógyszer. kémia 45 30 5fgy 60 30 5fgy 34. O. mikrobiológia 50 30 Sz 49

Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22. Gyógyszer. kémia 45 30 5fgy 60 30 5fgy 34. O. mikrobiológia 50 30 Sz 49 Tantárgy 1. félév 2. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Gyógyszertechnológia 30 120 5fgy 30 120 5fgy 4 K K Orvosbiológia III. 39 13 Sz 20 Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22 Gyógyszer.

Részletesebben

Az újszülött és csecsemőkori icterus. Dr. Szabó András, MTA doktora intézetvezető egyetemi tanár

Az újszülött és csecsemőkori icterus. Dr. Szabó András, MTA doktora intézetvezető egyetemi tanár Az újszülött és csecsemőkori icterus Dr. Szabó András, MTA doktora intézetvezető egyetemi tanár Születési arány Europában 1,32 2 Élve születés és halálozás Magyarországon 3 Csecsemőhalálozás megyénként

Részletesebben

A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe

A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe A Ca, P és Mg háztartás szabályozása, mellékpajzsmirigy és D-vitamin szerepe Ásványi anyag Kalcium Legnagyobb mennyiségben ez az ásványi anyag van jelen a szervezetben Kb. egy átlagos felnőttben 1 kg kalcium

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

Zsírsavoxidációs zavarok klinikuma és kezelése. Papp Ferenc

Zsírsavoxidációs zavarok klinikuma és kezelése. Papp Ferenc Zsírsavoxidációs zavarok klinikuma és kezelése Papp Ferenc Zsírsavak mitochondriális β-oxidációja A zsírsavak fontos energiaforrásai a szervezetnek Éhezés Szívizomnak állandó energiaforrás Vázizmok tartós

Részletesebben

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem:

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Donorlekérdező Donorjelentés időpontja: ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Fertőző betegségek kizárása céljából végzett (* kötelező) vizsgálatok HIV Ag/Ab* Anti-HCV* HBsAg* Anti-TP* Anti-HBc*

Részletesebben

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Panhypopituitarismus Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Hypopitutarismus A hypophysis elülső lebeny hormonjai közül egy, több vagy valamennyi hormon teljes vagy részleges hiánya,

Részletesebben

Összesítés az osztályos teljesítményről térítési kategóriánként

Összesítés az osztályos teljesítményről térítési kategóriánként 252512 Laboratórium Térítési kategória: E elszámoláson alapuló nemzetközi szerződés, ill. közösségi szabály alapján történő ellátás (ideértve 2112 Karbamid meghatározása szérumban 54 4 4 216 21141 Kreatinin

Részletesebben

Kérdőív. mióta (év): A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. mióta (év): A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:.. Születési dátum:. TAJ szám: Nem: férfi nő Rassz: Indiai/Ázsiai - Fehér 2. Anamnesztikus adatok - Fekete OPR BETEGSZÁM KÓRHÁZ Alkoholfogyasztás: mennyiség (g/nap): mióta

Részletesebben

Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében. Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs

Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében. Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs Aktualitások a glomerulonephritisek tárgykörében Dr. Kovács Tibor PTE II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum Pécs Tartalom KDIGO ajánlás tükrében Krónikus vesebetegségek funkcionális osztályozása

Részletesebben

Vesefunkció vizsgálata

Vesefunkció vizsgálata Vásárhelyi Barna Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Vesefunkció vizsgálata Zoltán úr, 49 éves Dialízist indítottak D1 Dialízist indítottak D2 Vese feladatai Vese pusztulása Kiválasztás

Részletesebben

Cisztaképződés köldökzsinóron

Cisztaképződés köldökzsinóron A köldök újszülött korban Megszületés után az újszülöttet az anya hasára vagy az anyával egy szintbe fektetjük. Megvárjuk a köldökzsinór pulzálásának megszűnését!!! újszülött állapota rendeződik. NEM fejjük

Részletesebben

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz.

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Tramalgic 50 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 50 mg tramadol-hidroklorid kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

Új marker a Cystatin C bevezetése GFR meghatározására Nephrológiai Beteganyagon

Új marker a Cystatin C bevezetése GFR meghatározására Nephrológiai Beteganyagon Új marker a Cystatin C bevezetése GFR meghatározására Nephrológiai Beteganyagon Gellérné Jakatics Judit, Horváth Lászlóné, Dr. Hetyésy Katalin Petz Aladár Megyei Kórház Központi Laboratórium Krónikus veseelégtelenség

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben A szénhidrátokkal és a lipidekkel ellentétben szervezetünkben nincsenek aminosavakból

Részletesebben

Akut májelégtelenség. Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest május 5. Bókay délután 1

Akut májelégtelenség. Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest május 5. Bókay délután 1 Akut májelégtelenség Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest 2011 2011. május 5. Bókay délután 1 Acut hepatitis jellemzıi Gyulladás Hepatocyta necrosis 2011. május 5. Bókay délután 2 Fulmináns májelégtelenség

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere sommásan Izomszövet Zsírszövet Máj Homeosztázis Hormon Hatás Szerv Inzulin Glukagon Sejtek glükóz

Részletesebben

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) 1 dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató 2007/59/EK IRÁNYELV Az alkalmazást megelızı vizsgálat minimális

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok A Strattera (atomoxetine) hatásai a vérnyomásra és a szívfrekvenciára a forgalomba hozatali engedély jogosultja (MAH) által végzett klinikai vizsgálat adatainak felülvizsgálata alapján. Végleges SPC és

Részletesebben

Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08.

Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08. Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08. Anamnézis K.Z-né 51 éves nőbeteg Egyéb irányú orvosi beavatkozás során osteoporosis szakrendelésen észlelték hypercalcaemiáját

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Nagy V. Endre Endokrinológia Tanszék Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, I. Belklinika A pajzsmirigybetegségek

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Akut pankreatitisz. mióta (év):. ha igen: mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): Drogfogyasztás: igen / nem ha igen: drog megnevezése: mennyiség:..

Akut pankreatitisz. mióta (év):. ha igen: mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): Drogfogyasztás: igen / nem ha igen: drog megnevezése: mennyiség:.. A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó vizsgálatot

Részletesebben

BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet

BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet Vizeletvizsgáló tesztcsík ~ 1950 Vizeletvizsgáló tesztcsík szerkezete POCT mozaikszó eredete

Részletesebben

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l ANÉMIÁK Az anémia ritkán önálló megbetegedés, leggyakrabban valamilyen más egyéb betegség - pl: krónikus gyulladás, malignus megbetegedés kísérőjelensége, könnyen felismerhető tünete. Definíció: A keringő

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK es ár Élni jó csomag Páros csomag D-vitamin csomag Manager csomag Egészség 50+ csomag hölgyeknek Egészség 50+ csomag férfiaknak Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP),

Részletesebben

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II.

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. Alultápláltság PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. MALNUTRICIÓ Emberi szervezet:sejtek folyamatos átalakulása /anabolizmus/katabolizmus

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK C-1 es ár Élni jó csomag Páros csomag D-vitamin csomag Manager csomag Egészség 50+ csomag hölgyeknek Egészség 50+ csomag férfiaknak Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) (GGT), Alkalikus foszfatáz

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Dr. Balogh Sándor PhD.

Dr. Balogh Sándor PhD. Szekunder prevenció: Hipertónia Dr. Balogh Sándor PhD. A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Oki összefüggés a 10 leggyakoribb kockázati tényező és betegség között a

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban).

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). 1. A GYÓGYSZER NEVE Zovirax 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). Ismert hatású segédanyagok:

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Barna István

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Barna István III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Barna István Vérnyomás A szűrésben részvevők 29 százalékának normális a vérnyomása; 23 százalék az emelkedett

Részletesebben

KÖZPONTBAN A GYERMEK

KÖZPONTBAN A GYERMEK KÖZPONTBAN A GYERMEK Térségi ellátás és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Észak- közép- magyarországi térség Korszerű terhesgondozás Dr. Bálint Koppány Korszerű terhesgondozás A terhesgondozás célja:

Részletesebben

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia DEMIN XIV. 2014. május m 23. MAGYOTT PV Mcs Dr. Stankovics Lívia & Bagladi Zsófia Farmakovigilancia MIÉRT JELENTSÜNK? DHPC Egészségügyi szakembereknek szóló fontos Gyógyszerbiztonsági információról szóló

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Az újszülöttben kialakuló trombocitopénia (

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

ph jelentősége a szervezetben

ph jelentősége a szervezetben PH fogalma Sav-bázis egyensúly ph = -log [H+] ph=7 => 10-7 Mol H + (100 nmol/l) ph=8 => 10-8 Mol H + (10 nmol/l) Normal plazma ph: 7.35-7.45; 7.45; (H+: 45-35 nmol/l) Acidózis: ph7.45

Részletesebben

Metabolikus krizis állapot enterális infekció kapcsán. Tóth-Urbán Krisztina dr. Baranyi Judit dr. Rosdy Bea dr. Heim Pál Gyermekkórház

Metabolikus krizis állapot enterális infekció kapcsán. Tóth-Urbán Krisztina dr. Baranyi Judit dr. Rosdy Bea dr. Heim Pál Gyermekkórház Metabolikus krizis állapot enterális infekció kapcsán Tóth-Urbán Krisztina dr. Baranyi Judit dr. Rosdy Bea dr. Heim Pál Gyermekkórház Acut toxikus-metabolikus encephalopathia okai Sav-bázis zavar: Acidosis-diabetikus

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic

Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic Az urolithiasis előfordulása, diagnosztikája, megelőzése Tordé Ákos Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic Urolithiasis-epidemiológia Az orvostörténet folyamán

Részletesebben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy Dr. Putz Zsuzsanna Újdonságok a pajzsmirigy betegségek gyakorlatában 2018. október 6. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Pajzsmirigy

Részletesebben

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Dr. Simon Attila, Dr. Gelesz Éva, Dr. Szentendrei Teodóra, Dr. Körmendi Krisztina, Dr. Veress Gábor Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Balatonfüredi

Részletesebben

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva.

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva. 1. A GYÓGYSZER NEVE Lacipil 2 mg filmtabletta Lacipil 4 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg, ill. 4 mg lacidipin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: laktóz-monohidrát. A

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei 1 Kórelőzmény Család: vesebetegség vesekövesség hypertonia cukorbetegség fejlődési rendellenesség Beteg: fentieken kívül:

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben